Hur man överlever depression med klimakteriet

Harmonier

Menopaus eller klimakteriet hänvisar till fasen i mänskligt liv, som kännetecknas av den naturliga utrotningen av reproduktionssystemet och könsinvolvering. Hos kvinnor är klimakteriet 45-50 år och åtföljs av en minskning av produktionen av könshormoner, upphörandet av menstruationen och en minskning, och senare fullständigt försvinnande av ägglossning och följaktligen oförmågan att bli gravid. Hos 30-60% av kvinnorna inträffar klimakteriet med uttalad obehag, som kallas menopausesyndrom (metabolisk-endokrin, autonom-vaskulär och psykisk störning). Dessutom utvecklar 15% av patienter med menopausalt syndrom depression. Depression med klimakteriet kräver en noggrann undersökning och utnämning av adekvat terapi som syftar till att normalisera det psykomotiska tillståndet och förbättra livskvaliteten.

Vad utlöser depression med klimakteriet

Depression är en mental störning som manifesterar sig i ett reducerat humör, oförmåga att njuta och hämma rörelse. Under klimakteriet förvärrar en kvinna kroniska somatiska sjukdomar på grund av den naturliga åldrandet av kroppen, som förutom de pågående hormonella förändringarna förvärrar det psyko-emotionella tillståndet och förklarar prevalensen av depression i denna ålder. Det har konstaterats att neurotransmitteren serotonin, det så kallade hormonet av gott humör eller lycka, påverkar det psyko-emotionella tillståndet. Höjning eller depression av humör beror på dess koncentration i kroppen. Nivån av serotonin beror på koncentrationen av östrogener i kroppen, ju mindre de är, desto lägre är syntesen av denna neurotransmitter. Förutom naturlig hypoestrogenism i klimakteriet, påverkas början av depression av psykologiska faktorer, fysiologiska förändringar som inträffar i kroppen och exogena (yttre faktorer) skäl:

 • Psykologiska skäl. En kvinna är medveten om den närmande åldern, konstaterar smärtsamt förändringar i sitt utseende (uppträdande av rynkor, tristhet och håravfall, spröda naglar, viktökning osv.), Tolererar dåligt stressiga och motstridiga situationer, upplever ensamhet (barn kvar eller var frånvarande på grund av infertilitet) och onödigt social instabilitet.
 • Fysiologiska orsaker (hormonella och åldersrelaterade transformationer). Upp till 60% av kvinnor i klimakteriet lider av menopausalt syndrom (huvudvärk, värmevallningar, sömnlöshet, trötthet, tryckstötningar), vilket förvärrar ett redan dåligt humör och provocerar utvecklingen av depression. Dessutom, efter 45 - 50 år, blir vanliga kroniska sjukdomar mer akuta och deras kurs blir sämre.
 • Exogena orsaker. Dåliga vanor förvärrar psyko-emotionell och fysisk obehag och förvärrar kroniska sjukdomar. Hastigheten i livets rytm i den moderna världen ökar, vilket leder till ansamling av trötthet och en minskning av arbetsförmåga och humör, vilket provocerar depressionens början.

Typer av depression

Inom psykiatri systematiseras depression efter typ:

 • Klimakteriet. Det utvecklas hos kvinnor med klimakteriet, i åldern 45 - 55 år. Förknippat med en förändring i syntesen av könshormoner.
 • Psykogen. Det orsakas av påverkan av externa psykoinjurerande faktorer. Ofta kan patienten ange orsaken till det utvecklade tillståndet, till exempel död av en nära och kära.
 • Involutional. Det är förknippat med åldrandet av kroppen och förekommer hos äldre människor, kännetecknande för kvinnor i djup postmenopaus (70 - 80 år).
 • Endogen. Psykisk störning orsakad av "interna" skäl som inte kan fastställas. Tidigare, i ICD 9, betecknades detta tillstånd som depression med ospecificerade orsaker. Kräver uteslutning av epilepsi, bipolär störning (manisk-depressiv psykos), cyklotymi.
 • Somatogena. Det förekommer mot bakgrund av kronisk somatisk sjukdom och behandling med dess mediciner. Till exempel ischemisk hjärtsjukdom eller malign neoplasma.
 • Organisk Orsakat av hjärnskada (tumör, meningit, encefalit).

Det blir tydligt att det inte finns några variationer av depression med klimakteriet, vilket anges på ganska kompetenta webbplatser på Internet. Denna patologi med klimakteriet är bara ett av alternativen för depression, vilket manifesteras av apati, depression och hämning.

Kliniska manifestationer

Bara ett dåligt humör och klimakteriet är svårt att skilja. Men nära och kära bör varnas av en långvarig depression, en brist på lust att göra saker, tomhet och slöhet. Dessutom manifesteras depression i klimakteriet av sömnstörningar (sömnlöshet på natten och dåsighet under dagen), isolering och ovilja att kommunicera med andra, emotionell labilitet (från tårar till skratt, från irritabilitet till aggressivitet) och ångest. En kvinna känner sig vara värdelös och onödig, en misslyckad person och känner sig skyldig för något, ibland långtgående. Hon planerar inte framtiden, frånvarande-minded, obeslutsam och osäker, med låg självkänsla. Dessutom förändras ätbeteendet, perioder med bulimi ersätts av en fullständig brist på aptit. En kvinnas intresse för hennes favoritaktiviteter och hobbyer försvinner, matsmältningsstörningar, huvudvärk, trycköverskridningar.

Hur man diagnostiserar menopausal depression

I närvaro av de beskrivna symtomen måste kvinnan besöka flera specialister, och det är troligt att släktingar eller släktingar kommer att behöva ta hand om detta problem (personen vägrar undersökningen, motiverar vägran genom normal hälsa och slöseri med tid). Först och främst är det värt att besöka en terapeut som kommer att förskriva allmänna blod- och urintest, blodkemi, lyssna på hjärta och lungor, utesluta eller upptäcka somatisk patologi (sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, sköldkörteln, ledsjukdomar etc.). Därefter skickar terapeuten patienten på samråd med en specifik läkare. Ett besök hos en kardiolog beror på identifiering av hjärtproblem, en kirurg och en reumatolog när en gemensam patologi upptäcks, en nefolog i händelse av en patologi i urinvägarna. Obligatoriskt för kvinnor i klimakteriet är ett besök hos en endokrinolog. Han kommer att utesluta sjukdomar i sköldkörteln och andra körtlar, förskriva tester för hormoner (kön och sköldkörteln, resten enligt indikationer), bestämma den ytterligare behandlingstaktiken. En kvinna bör också besöka en gynekolog, mammolog, neurolog och, enligt indikationerna (ofta identifierade av en neurolog), en psykiater.

Metoder för att hantera menopausal depression

De flesta kvinnor tror att menopausalt syndrom och ofta relaterad depression är ett kors som heroiskt måste bäras och vägrar behandling. Det bör noteras att ignorerad eller inte diagnostiserad patologi, om den inte behandlas, går in på en utdragen kurs, som är fylld med försämring, uppkomsten av självmordstankar och till och med självmordsförsök. Taktiken och behandlingsprogrammet bestäms av svårighetsgraden av patologin, det allmänna hälsotillståndet, patientens psyko-emotionella status, ekonomiska förmågor och möjliga biverkningar av de förskrivna läkemedlen. Mild depression behandlas på poliklinisk basis, med uppträdande av självmordstankar hos en kvinna, hennes sjukhusinläggning på neurosavdelningen på en psykiatrisk klinik rekommenderas.

 • adekvat inställning till klimakteriet - acceptans av förändringar som en fysiologisk process, och inte som början på ålderdom.
 • positiv inställning till framtiden, till nutid, till förändringar i livet;
 • undvika ensamhet - få nya vänner, återupplivning av "glömda" vänskap och nära relationer;
 • nya hobbyer och stöd från gamla intressen - läseböcker, avelsblommor, yoga och mer;
 • utseende och garderob - ägna mer uppmärksamhet, neka inte dig själv köp av lämnande och dekorativ kosmetika, nya kläder;
 • intressant fritid - möte med vänner, kollegor i intressen;
 • undvikande av samtal om menopaus och menopausalt syndrom, negativa aspekter, egna och andra sjukdomar;
 • avslag på dåliga vanor;
 • bibehålla fysisk aktivitet (promenader, utflykter, fitness, besöka poolen);
 • balanserad diet;
 • undvikande av stress och konflikter;
 • full natt sömn, om möjligt dag vila.

Vid behandling av menopausal depression tar hormonersättningsterapi första plats. Mottagande av könshormoner hjälper till att hantera inte bara ett depressivt tillstånd, utan också eliminera manifestationerna av klimakteriet. Av växtbaserade preparat föreskrivs remens, klimakteriet, klimakteriet (innehåller fytoöstrogener). Hormonersättningsterapi inkluderar att ta piller (climonorm, clemen, femoston), använda plåster (klimat, extraderm) och suppositorier (ovestin, menopaus). Hormonterapi innebär preliminär leverans av tester för könshormoner. Parallellt ordineras lugnande medel med en mild effekt som grandaxin - det stimulerar aktivitet, orsakar inte dåsighet. I allvarliga fall av depression byter de till antidepressiva medel i SSRI-klass: fluvoxamin, koaxil, depakin och andra, vars aktiva substans är mirtazapan. Antidepressiv behandling är lång, minst sex månader. Inträdeskrav: efterlevnad av schema och doseringar, vägran av alkohol. Antidepressiva normaliserar sömn, förhindrar patologisk viktökning, förbättrar humör, eliminerar ångest och irritabilitet. Läkemedlet dras ut gradvis, vilket reducerar dosen. Vid behov möten med en psykoterapeut.

Video: Live bra! Klimax Hur kan man överleva det? 2018/12/06

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Menopausedepression

Menopaus och relaterade förändringar i kroppen, även om de är normen, är ganska svåra för kvinnor att tolerera. Många kvinnor i klimakteriet upplever depression med klimakteriet. Det är viktigt att hjälpa en kvinna att hantera ett patologiskt tillstånd, för om det ignoreras är allvarliga och farliga konsekvenser möjliga.

orsaker

Under utrotningen av reproduktionsfunktionen i den kvinnliga kroppen uppstår processer som leder till långsam involvering av äggstockarna och livmodern. De minskar i storlek, deras normala funktion försämras..

Ett av de viktigaste stadierna i klimakteriet är en minskning av ostrogens utsöndring av äggstockarna. Brist på detta hormon leder till störning av menstruationscykeln fram till frånvaro av ägglossning och menstruation. Otillräcklig mängd av det är också orsaken till menopausal syndrom, som kännetecknas av värmevallningar, svettningar, huvudvärk, dåsighet och en störning i det psyko-emotionella tillståndet.

Hormonförändringar påverkar utseendet på en kvinna, påskyndar åldrandet, negativt påverkar huden och slemhinnorna, håret och naglarna.

Hos många kvinnor förvärras kvaliteten på det intima livet och libido minskar. Detta beror på torrhet i det intima området och obehag under sex.

Under klimakteriet ökar risken för att utveckla eller förvärra kroniska patologier, inklusive onkologi. Många kvinnor upplever osteoporos och dess komplicerade komplikationer..

Med tanke på de förändringar som sker i kroppen, kan de viktigaste orsakerna till depression under klimakteriet skiljas:

 • hormonell obalans - en förändring i antalet hormoner, en konstant fluktuation i deras nivå påverkar negativt nervsystemet och centrala nervsystemet. Konstant överexcitation av nervsystemet är stressande för kroppen, och om det inte elimineras i rätt tid kan depression utvecklas;
 • psyko-emotionellt tillstånd - för många kvinnor är klimakteriet förknippat med åldrande och förlust av fertil ålder. Externa förändringar, kränkningar av livskvaliteten, inklusive intima, rädsla för dålig hälsa och utveckling av farliga sjukdomar kan leda till allvarliga former av depression.

Att förvärra depressionens förlopp kan redan förekomma sjukdomar, allvarliga klimakteriet.

Östrogen stimulerar utsöndringen av serotonin - lyckohormonet. Med sin brist störs kvinnans känslomässiga tillstånd, depression, deprimerad humör, depression uppstår.

Felaktig daglig rutin, brist på positiva känslor, stress, en stillasittande livsstil ökar också risken för att utveckla depression under klimakteriet.

Klassificering

Depression är en sjukdom som kräver långvarig terapi. För att bestämma den mest effektiva metoden för behandling är det nödvändigt att fastställa svårighetsgraden av tillståndet. Läkare klassificerar tre grader av sjukdomen:

 • milt - manifestationerna av patologin är mild, men kronisk trötthet, apati och depression finns redan.
 • medel - måttliga manifestationer. I detta skede försämras en kvinnas prestanda, svårigheter uppstår med det sociala livet;
 • allvarlig - allvarlig depression som leder till ett allvarligt tillstånd. Bedrägerier, oförmåga att fortsätta arbeta, apati, stupor eller patologisk agitation är karakteristiska.

Om du inte börjar behandla mild depression i tid och inte eliminerar orsaken till dess förekomst kan det med tiden utvecklas till allvarlig.

Beroende på den kliniska bilden delas depression in i två typer:

 1. Enkel - störningar i den emotionella sfären: melankoli, apati, orolig stämning.
 2. Svårt - komplicerat av tvångssätt och bedrägerier.

Trots att depression i de flesta fall förekommer i en mild och enkel typ, kan det inte uteslutas att en kvinna har en allvarlig sjukdomsförlopp..

symtom

Ofta märks de första symptomen på depression av nära patienter. Många patienter med depression märker inte en försämring av deras tillstånd, anser sig vara friska. Depression kan misstänkas av följande tecken och symtom:

 • överdriven trötthet - det är svårt för en kvinna att göra sitt vanliga arbete, inklusive hushållssysslor, som tidigare inte orsakade svårigheter. Styrka visas inte ens efter en god vila. Efter sömn sker ingen återställning av styrka och energi;
 • rädsla för kommunikation - även tidigare sociala kvinnor börjar undvika att kommunicera med människor. De får inte gå ut på länge, begränsa kommunikationen med släktingar;
 • patologisk pessimism - patienten känner inte glädje och glädje av att utföra sina favoritaktiviteter, utsökt mat och kommunikation. Allt orsakar negativa känslor och frustration;
 • minskad självkänsla - en kvinna finner fel i sig själv, missnöjd med sitt utseende, sina handlingar. I svåra situationer finns det fullständigt förnekande av sig själv upp till en känsla av självhat.

Släktingar uppmärksamma förändringar i kvinnors beteende. Hon blir slarvig, bryr sig inte om sig själv, kanske inte följer sin hygien. På grund av patologisk trötthet och dåsighet är patientens hus orent, smutsigt.

Ökad ångest, minskad självkänsla, ständig rädsla och illusioner kan leda till självmordstankar..

För många uttrycks missförstånd i patologisk skuld, tvångssätt.

Hormonell obalans leder till överdriven irritabilitet, kort humör. Apati och depression kan ändras till aggression och ilska.

Behandling

Behandling mot depression skiljer sig från andra symtom och patologier som har uppstått på grund av klimakteriet. Patienter behöver främst psykologiskt stöd. Andra som ser kvinnans patologiska tillstånd bör hjälpa till att acceptera deras tillstånd och övertyga dem att genomgå lämplig behandling.

Psykoterapi

Psykoterapi används ofta för att behandla depression orsakad av en kränkning av det psyko-emotionella tillståndet. Att arbeta med en psykolog och gruppterapi hjälper till att återställa sinnesfrid och självkärlek. Specialister kommer att lära dig att förstå och acceptera din kropp, och trots de förändringar som sker i den, att älska dig själv.

Att besöka gruppterapi och arbeta med en psykoterapeut hjälper en kvinna att hantera irritabilitet och känslomässiga utbrott..

Vid behandling av depression, praxis som:

 • meditation;
 • yoga;
 • simning;
 • avkopplande massage;
 • aromaterapi.

De första behandlingssessionerna kan leda till en försämring av tillståndet. Men avbryt inte behandlingen, eftersom tillståndet som regel förbättras efter försämring. Det är viktigt att få psykoterapi igenom.

Folkrättsmedel

Användning av folkrättsmedel mot depression rekommenderas inte, eftersom det ofta döljer förloppet av patologin. Som ett resultat är en plötslig försämring av tillståndet för allmänt välbefinnande möjligt.

Om en kvinna fortfarande bestämde sig för att behandla depression med alternativa metoder. de måste väljas tillsammans med psykoterapeut och gynekolog och användas som ett komplement till huvudterapin.

Okonventionella metoder för behandling eller lindring av depression är användningen av medicinska örter med en lugnande effekt. Te, avkok och infusioner bereds av mynta, citronsalm, morwort, valerian, johannesört och andra örter med lugnande effekt. Beekeeping-behandling används också ofta..

Antidepressiva

Antidepressiva medel används för måttliga och svåra former av sjukdomen, komplicerade av besatthet. I sådana situationer är psykoterapi otillräcklig och farmakologiska läkemedel föreskrivs dessutom. Läkemedel för behandling av depression ökar utsöndringen av serotonin, som är känt som "lyckohormonet".

Referens. Många är rädda för antidepressiva behandlingar, eftersom de tror att de orsakar beroende, orsakar dåsighet och negativt påverkar psyken. Det är inte sant. Antidepressiva orsakar inte de beskrivna reaktionerna utan hjälper snarare till att hantera dem..

Med klimakteriet förskrivs ofta sådana läkemedel: Fluoxetin, Paraxetin, Fevarin. Läkemedel skickas ut av apotekare strikt enligt receptet. Du kan inte använda dem utan recept från läkare..

Hormon ersättnings terapi

Under klimakteriet uppträder depression ofta på grund av hormonell obalans. Detta beror på östrogenbrist. Därför rekommenderar gynekologer att ta hormonella läkemedel under klimakteriet för att fylla på östrogen i kroppen.

För behandling används fytoöstrogener eller syntetiska preparat som innehåller östrogen. Fytoöstrogener innehåller extrakt av växter som är rika på fytohormoner. De kan utföra östrogenfunktionerna och kompensera för deras brist samtidigt som de orsakar ett minimum av biverkningar.

Östrogener är mer effektiva för behandling av menopausalt syndrom och depression, men de måste användas med försiktighet.

De mest populära läkemedlen för hormonersättningsterapi är:

Efter en diagnostisk åtgärd kan bara en gynekolog välja det mest effektiva hormonet.

Förebyggande

Depression är en allvarlig sjukdom som kräver långvarig behandling. Med tanke på att klimakteriet ökar risken för dess utveckling är det viktigt att försöka förhindra att den inträffar under denna livstid.

När de första tecknen på klimakteriet visas bör du kontakta en gynekolog och rådfråga honom om hormonbehandling. Börja vid behov ta fytohormoner..

För att stärka nervsystemet rekommenderas det att ta vitamin-mineralkomplex för kvinnor i klimakteriet.

Att upprätthålla en hälsosam och aktiv livsstil, god näring och sömn hjälper till att förbättra mental hälsa..

Att göra det du älskar, sport, alla typer av kosmetiska förfaranden hjälper inte bara till att bromsa åldrandet och förbättra ditt utseende, utan också förbättra ditt humör, hjälpa dig att bli av med negativa känslor och stress.

Symtom och behandling av depression med klimakteriet

Depression med klimakteriet är ofta följeslagare med detta komplex av fysiologiska förändringar som inträffar i den kvinnliga kroppen. Det verkar som om detta är en naturlig process som alla kvinnor i åldern 45-50 rör sig om. Men många av dem lider av lågt humör, irritabilitet, förtryck och fullständig hopplöshet. I den här artikeln kommer vi att prata om den fysiologiska aspekten av problemet och dess psykologiska manifestationer. Översatt från grekiska, "klimax" översätter som "steg".

Och detta är verkligen en gränspunkt, varefter varje kvinna måste bestämma i vilken riktning hon ska röra sig och hur man kan bygga upp sitt liv ytterligare.

En sådan övergång från ungdom till närmande ålder påverkar många kvinnor, eftersom motivationen för att uppnå framgång i karriär och privatliv kan minska eller försvinna.

Depression under klimakteriet - normalt eller patologiskt?

Vid icke-kirurgisk menopaus, såväl som under den kirurgiska perioden (efter avlägsnande av äggstockarna), kan kvinnor uppleva psykiska störningar i gränskretsen. Och ofta i detta tillstånd finns det depression.

I klimakteriet kan ett antal patofysiologiska och beteendemekanismer som orsakar depression observeras..

Det bör noteras att hos kvinnor som drabbats av depression i en tidigare ålder (20-30 år), menopausal depression är mer benägna att manifestera.

Det är viktigt att förstå att kvinnor som har genomgått kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna som utvecklar kirurgisk klimakteriet har en ökad risk för depression.

Hormonella störningar i klimakteriet

Denna period kännetecknas av omstruktureringen av den hormonella balansen i kvinnans kropp, nivån av östrogen (kvinnliga könshormoner), som utsöndras av äggstockarna, minskar. Detta leder till en minskning av syntesen av tryptofan, föregångaren till serotonin - det så kallade lyckohormonet, som ansvarar för ett gott humör. Som ett resultat av ovanstående överträdelser kan därför en minskning av serotonin förekomma, vilket patogenetiskt är grunden för utvecklingen av depression.

Psykologisk aspekt

Under klimakteriet är det svårt för en kvinna att acceptera det faktum att hennes reproduktionsfunktion upphör och att hon aldrig blir mamma igen. Detta är särskilt stötande för dem som inte hade tid att starta en familj eller har problem i sina personliga liv..

Förlust av kontakt med nära och kära

Som regel lämna barnen efter 45 år och familjen upphör att leva tillsammans. Förlust av kontakt med släktingar och en känsla av ensamhet, liksom en rädsla för det okända spelar också en viktig roll i utvecklingen av depression med klimakteriet..

Samtidig somatisk störning

Förutom alla dessa förändringar med klimakteriet, uppträder andra hälsoproblem: allmän sjukdom, yrsel, sömnstörningar, irritabilitet, överdriven svettning, värmevallningar, svaghet och muskelsmärta.

Hudens elasticitet förloras, tecken på vissnande uppträder. Dessa manifestationer bidrar till den emotionella bakgrunden. Dessutom lider hjärt-kärlsystemet, vilket manifesterar sig i form av tryckökning och ofta hjärtslag. Allt detta kan utlösa sekundär depression..

Dåliga vanor

Rökning, alkoholism, ohälsosam kost kan också förvärra menopausala symtom och leda till en ökad depression.

Livets rytm

Den moderna livsrytmen och det faktum att kvinnor alltmer blir lika på professionell nivå med män spelar också en viktig roll. När allt kommer omkring är företrädare för ledningsyrken eller brottsbekämpande myndigheter mycket mer mottagliga för stress än hemmafruar.

Subkutant fett ökar

Med klimakteriet tar produktion av östrogen under utrotning av ovariefunktionen delvis fettvävnad och binjurar. Följaktligen har vi kompensation för produktion av östrogen genom att öka volymen av det subkutana fettlagret. Således inträffar en naturlig substitutionmekanism, och kvinnan blir fet, och detta ökar inte hennes humör.

Symtom på depression med klimakteriet hos kvinnor

Ibland är gränsen mellan normalt deprimerat humör och depression svårt att skilja. Men om du märker någon av följande symtom hos släktingar eller släktingar som varar en vecka eller mer, måste du söka hjälp:

 • Känsla av fullständig tomhet, slöhet, ovilja att göra någonting
 • Konstant dåsighet
 • Vägran att berätta för någon om sitt tillstånd, borttagning från andra, isolering.
 • Instabilitet i humör, skarpa känslomässiga förändringar, irritabilitet
 • Ökad ångest, en känsla av konstant spänning
 • Känsla av fullständig värdelöshet, skuld, insolvens
 • Brist på planer för framtiden
 • En känsla av beslutsamhet, osäkerhet, som åtföljs av distraktion och oförmågan att koncentrera sig på någon aktivitet
 • Släpp in självkänsla
 • Ätstörning - perioder med frossa med en fullständig brist på aptit kan observeras.
 • Hobbyer som brukade ge en kraftig kraft, tappar sin relevans och upphör att få glädje.
 • En pessimistisk bedömning av förflutna, nutid och framtid observeras.

Vid menopausal depression observeras dess astheniska natur oftast. Samtidigt finns det ökad trötthet, tårfullhet, allmän svaghet, sömnstörningar, ökad känslighet för uttalat ljud, ljus och lukt (hyperestesi), emotionell instabilitet.

Behandling av depression i klimakteriet

Naturligtvis måste hormonella obalanser korrigeras med lämplig hormonell östrogenterapi. Men om depressiva symtom är utdragna eller har en viss svårighetsgrad, bör antidepressiva medel användas.

När det gäller dessa läkemedel är det viktigt att förstå att de bör tas först efter att ha konsulterat en läkare.

Du bör inte självmedicinera, även om din vän eller din älskade hade det här problemet, och det här eller det här avhjälpet hjälpte henne.

Var och en har sina egna kännetecken på depression, så att varje patient kräver en individuell inställning som endast kan väljas av en kvalificerad psykiater.

Dessutom tas antidepressiva medel tydligt enligt schemat och det rekommenderas inte att oberoende öka eller minska sin dos. Varaktigheten för deras användning bestäms också av den behandlande läkaren.

Det bör också förstås att antidepressiva medel inte har en omedelbar effekt, och det tar tid för dem att samlas i kroppen och börja agera. Detta tar cirka tre veckor, och under denna tid är det också nödvändigt att använda andra läkemedel som endast kan förskrivas av en läkare.

Menopausedepression: Menopausala antidepressiva medel

Trots det faktum att klimakteriet är ganska naturligt för en kvinna som har fyllt 45-50 år är det ibland svårt. Nervsystemet påverkas särskilt av detta: en kvinna märker smidighet, humörsvängningar, irritabilitet.

Och det är bra om detta är så eftersom sådana tillstånd kan hanteras med hjälp av frivilliga ansträngningar, men om en kvinna har depression med klimakteriet, som också åtföljs av panikattacker, måste hon ta lugnande medel, antipsykotika och lugnande medel - bara detta hjälpa till att göra hennes liv enklare. Naturligtvis bör bara en läkare förskriva sådana läkemedel.

Varför är klimakteriet deprimerat??

Naturligtvis upplever inte alla kvinnor sådana problem under klimakteriet, men bara 15%, men det betyder inte att ett sådant tillstånd kan överlämnas till slump när modern medicin vet vad den orsakas av och hur man kan hjälpa en kvinna. Depression i klimakteriet orsakas av följande faktorer som påverkar den kvinnliga kroppen:

 1. Menopaus är en total omstrukturering av hela organismen, och detta beror främst på hormoner. Detta gäller särskilt det huvudsakliga kvinnliga hormonet östrogen: dess mängd i kvinnans kropp hoppar ständigt. Hormonet östrogen ansvarar för hjärnans produktion av ett annat hormon, serotonin. Det är detta hormon som ansvarar för glädje och gott humör, och eftersom dess nivå också sjunker är kvinnans humör inte i bästa skick.
 2. Psykologiska skäl. Det är svårt för många kvinnor att acceptera klimakteriet som sådan, eftersom det kommer till insikten att den huvudsakliga kvinnliga funktionen, som är att föda barn, går förlorad, vissa förändringar sker med kroppen, ofrivilligt kommer tankar om förestående ålderdom. Naturligtvis bidrar detta tillstånd inte till obegränsad glädje och lyft.
 3. Hälsoproblem. I början av klimakteriet finns det vissa svårigheter när det gäller hälsa. En kvinna utsätts ofta för värmevallningar, nattsvett, yrsel, sömnlöshet, muskelsmärta, ofta lust att gå på toaletten på ett litet sätt. Det är svårt att förbli glad och glad när något ständigt stör dig.

Uppmärksamhet! Inte varje kvinnlig läkare kommer att förskriva antipsykotika eller andra läkemedel med liknande effekt. Någon kommer att behöva hjälp av en psykolog, och vissa behöver bara de traditionella förfarandena för klimakteriet.

Symtom på depression under klimakteriet

Depression är en allvarlig diagnos som endast bör göras av en specialist, så om du märker några av de symtom som listas nedan som har pågått kontinuerligt i mer än en vecka, bör du se en läkare.

 • Ett tillstånd där det inte finns någon styrka att göra någonting, dåsighet och slöhet, apati.
 • Lusten att vara ensam, inte att kommunicera med någon och inte dela problem. Inhägnad.
 • En känsla av konstant och nästan orimlig ångest, en kvinnas tvångstankar som någon eller något följer efter henne.
 • Irritabilitet, plötsliga humörsvängningar.

Funktioner vid antidepressiva behandling i klimakteriet

Antidepressiva är läkemedel som hjälper patienten att övervinna ångest, dåligt humör, apati, slöhet, återställa normal sömn, aptit, återlämna den emotionella bakgrunden till ett bekant tillstånd.

Tidigare ordinerades kvinnor i klimakteriet oftast läkemedel som innehåller hormoner. Men idag har allt förändrats, och sådan terapi har bleknat i bakgrunden, eftersom det har många fler nackdelar än fördelar.

När det gäller depressiva tillstånd under klimakteriet kan antidepressiva verkligen hjälpa, eftersom de praktiskt taget inte orsakar biverkningar, efter att de tagits, upplevs vanligtvis inte en sömnighetskänsla.

Om det finns ett behov av att behandlas med antidepressiva medel är det viktigt att komma ihåg följande punkter:

 1. Sådana läkemedel bör endast förskrivas av en behörig läkare. Behandling med dem är bara av sin egen fria vilja, och bara för att du såg dem i en annons eller deras bästa vän rådde dig är helt enkelt oacceptabelt.
 2. Antidepressiva - detta är ett allvarligt läkemedel, du måste dricka det strikt enligt det schema som läkaren rekommenderar; deras okontrollerade mottagning är helt olämplig.
 3. För att mottagningen av antidepressiva medel ska bli framgångsrik måste du introducera dem i din dagliga rutin gradvis, eftersom detta läkemedel är stress för kroppen. När det gäller att stoppa användningen av antidepressiva medel bör du följa samma regel. Minska gradvis dosen och sluta ta medicinen.
 4. Effekten av att ta pillerna visas inte omedelbart, så överskatt inte läkemedlet. För att den ska fungera, och kvinnan må bättre, måste ämnet i tabletterna samlas i kroppen och för detta måste minst 5-7 dagar gå. Och det finns också sådana sorter av antidepressiva medel som börjar agera i full kraft först efter ett par veckor.

Uppmärksamhet! Under klagomål på depression med klimakteriet förskrivs kvinnor oftast Fluoxetin, Paroxetin, Adepress, Efevelon.

Fördelarna med klimakteriet Antidepressiva behandling

Varför är det fortfarande värt att föredra antidepressiva medel snarare än hormonbaserade läkemedel?

 1. Ovanstående läkemedel kan påverka en kvinnas kropp försiktigt utan att orsaka komplikationer.
 2. När läkaren verkligen diagnostiserar depression ger dessa läkemedel verklig hjälp till kvinnan, hon känner sig mycket bättre från dem och kan helt bli av med depression.
 3. Om de tas korrekt, exakt enligt schemat som föreskrivs av läkaren, orsakar dessa läkemedel inga biverkningar..
 4. Om du går in antidepressiva med klimakteriet hos kvinnor i ditt liv korrekt, kommer kroppen inte att drabbas av deras intag.
 5. Antidepressiva behandling orsakar inte dåsighet eller nedsatt prestanda, tvärtom, de bidrar till vitalitet och kraftstörning.
 6. Om antidepressiva behandlingar inte längre är tillrådliga, kan du neka det när som helst, eftersom moderna läkemedel inte är beroendeframkallande.

Således är depression med klimakteriet ett obehagligt fenomen, men det finns inget övernaturligt i det. Du behöver inte vara rädd att gå till läkaren och uttrycka dina klagomål till honom, eftersom han kan hjälpa dig.

Climax är inte lätt att överleva för både kvinnan själv och de nära henne, så du måste gå det enklaste sättet och övervinna svårigheterna som uppstår med hjälp av mediciner. Höjdpunkt och depression är inte alls de tillstånd som behöver förstöra livet för dig själv och dina nära och kära.

Menopausedepression: orsaker, symtom och diagnos, behandling

Artikeln presenterar orsakerna till depression med klimakteriet, ger en beskrivning av varje art, listar anvisningarna för diagnos och behandling.

Depression är en mental störning åtföljd av en triad av symtom: nedsatt humör, fysisk aktivitet och långsamt tal. Under klimakteriet förekommer detta tillstånd hos 10-15% av kvinnorna.

Orsaker till depression under klimakteriet

Depression under klimakteriet inträffar av följande skäl:

 • Hormonell omstrukturering av kroppen. Det finns en minskning i nivån av kvinnliga könshormoner - östrogener som är involverade i syntesen av biologiskt aktiva ämnen (till exempel serotonin, vilket förbättrar humöret). Minskat serotonin spelar en nyckelroll i patogenesen av depression.
 • Minskningen av reproduktiv funktion, början av klimakteriet uppfattas av kvinnor som en signal om åldrande.
 • Känsla av obehag, autonoma störningar i klimakteriet, minskar kvinnans förmåga att arbeta. Men hon tvingas fortsätta arbeta för att uppfylla sina dagliga hushållssysslor. Överarbetet samlas, vilket kan leda till stress och depression..
 • Förändring i utseendet på en kvinna - åldersfläckar, grått hår visas, huden blir slapp, skrynklig, fullhet utvecklas, gångförändringar. Dessa tecken påverkar den kvinnliga psyken negativt.

Typer av depression med klimakteriet

Det finns följande typer av depression med klimakteriet:

 • klimakteriet - förekommer hos kvinnor i åldern 40-50 år mot bakgrund av hormonella förändringar. Kvinnan är tårfull, orolig, hennes humör förändras ofta. Appetiten, intresset för vad som händer minskas eller saknas. De "heta blinkarna" av värme är karakteristiska. Minskad libido;
 • endogent - orsakat inte av reaktiva orsaker utan av åldersrelaterade förändringar och inre sjukdomar i kroppen. Depressiva symtom kommer fram, vegetation kan inte uppstå alls förrän under en viss period. När den är fäst övergår denna typ till den neurotiska nivån och fortskrider lättare;
 • ofrivillig - inträffar under postmenopausal period vid slutet av hormonjustering. En kvinna förlorar sina tidigare intressen. Autonoma symtom saknas. Övervärderade och hypokondriakala idéer observeras - patienten är fast på sin hälsa, det verkar för henne att hon har obotliga sjukdomar, representerar överhängande katastrofer, naturkatastrofer, hennes död och de nära henne. Självmordsförsök eller önskan att döda barn och barnbarn "så att de inte lider." Vid störningens höjd är det möjligt att kasta, förvirra, inkoherent tal (melankolisk raptus).
 • psykogenisk - förekommer i stressiga situationer.

Psykogen kan vara av två typer:

 • reaktiv - utvecklas snabbt, en kvinna är deprimerad, känner sig skyldig, ångerfull, pessimistisk om världen, självkänsla minskas. I vissa fall kan det finnas självmordsförsök. Viktminskning, sömnstörning, aptitlöshet observeras. Efter en akut period kommer autonoma - kärlsjukdomar fram. Genom att fixa tankar om hennes sjukdomar blir en kvinna en hypokondriac;
 • neurotiska - symtomen är mindre uttalade, förvärras sedan och bleknar ut. Inga tankar om hopplöshet och självmordsförsök.

Symtom och diagnos av depression med klimakteriet

Depressiva symtom beror på typen av patologi. Den klassiska triaden observeras inte alltid. Så med en ofrivillig form finns det inte hämning utan kast.

Uttalad avmattning av tal observeras inte heller i någon form. Det mest ihållande symptom på triaden som uppstår med någon typ är en minskning av humör.

Följande symtom är dessutom karakteristiska för depression vid klimakteriet:

 • konstant ångest;
 • fobier;
 • förlust av tidigare intressen;
 • oförmåga att ha kul;
 • minskad prestanda, brist på styrka och lust att göra något;
 • tårfullhet för en mindre sak;
 • självtvivel, minskat självkänsla;
 • sömnstörningar, brist på aptit;
 • minskad uppmärksamhet span;
 • uppkomsten av smärta av oklar lokalisering.

Diagnos görs psykiatriskt baserat på anamnese, klagomål, mental status (utseende, snygghet, önskan att ta kontakt och sätt att prata, orientering, beteende, känslomässighet, kognitiva funktioner) och speciella test för att upptäcka depression.

Hur mycket depression kan pågå i klimakteriet

Manifestationer av depression beror på orsaken, klimakteriet och provocerande faktorer..

Varaktigheten av den premenopausala scenen är från ett år till tre till fem år. Depressiva symtom kan observeras från början av perioden, men kvinnan lägger inte någon vikt vid dem och tar dem för kortvariga humörsvängningar. I detta skede kommer autonoma störningar associerade med hormonella förändringar och maskeringsdepression fram. Menopaus är karakteristisk.

Själva klimakteriet varar 1-3 år. Den klimakteriska typen fortsätter att råda, i slutet av perioden visas den endogena typen, där vegetativa förändringar bleknar i bakgrunden (hormonaktiviteten minskar).

Hos postmenopausala kvinnor dominerar den ofrivilliga typen; det kan vara endogena manifestationer. Den involverande episoden varar från flera månader till 5 år.

Under alla stadier kan en psykogen typ av depression provocera, provoceras av stressiga situationer. Den reaktiva fasens gång är kort. Den neurotiska fasen varar längre.

Behandling av depression under klimakteriet

Hur behandlar man depression under klimakteriet? Terapi baseras på att återställa hormonbalansen och lindra depressiva symtom..

För att lösa det första problemet används hormonella läkemedel, till exempel Femoston. Läkemedlet används som ersättningsterapi, fyller på bristen på östrogener som påverkar hudens elasticitet, hårväxt, autonoma symtom, normaliserar blodcirkulationen. Ta det under lång tid - upp till 6 månader.

Depression behandlas med antidepressiva medel (företrädesvis från SSRI-gruppen) och milda antipsykotika med ett minimum av biverkningar..

En stor roll i behandlingen av depression med klimakteriet ges till psykoterapi som syftar till att öka kvinnans självkänsla, självförtroende, revidera sin livsstil, relationer med andra, förbättra den känslomässiga bakgrunden.

Folkläkemedel för behandling av depression med klimakteriet

Förutom huvudbehandlingen används traditionell medicin:

 • lugnande infusioner och avkok av valerianrot, humle, morwort, mynta, citronmelisse, fänkål, lind, malör. I detalj om växtbaserade behandlingar för klimakteriet;
 • att öka nivån av serotonin, som spelar en nyckelroll i utvecklingen av depression, äta torkade aprikoser, banan, dadlar, mörk choklad i mått;
 • att fylla på den hormonella balansen med avkok och infusioner med fytoöstrogener - humle, salvia, lind, kalendula, lakrits, oregano, hallon, klöver;
 • vid sömnlöshet, ta ett "antidepressivt" bad med tillsats av oljor av pelargon, nålar, kryddnejlika, rosor och lavendel.

Menopaus och depression: effektiv behandling. Orsaker till depression med klimakteriet och dess symtom

Enligt statistik observeras psykiska störningar med klimakteriet hos 8-15% av kvinnorna. Och detta är inte konstigt med tanke på komplexet av faktorer som orsakar depressiva stämningar:

Fysiologisk effekt

Destabiliseringen av hormonbalansen, östrogenöverskott kan i hög grad påverka det psykologiska tillståndet. Många läkare anser att det är sådana fluktuationer som provocerar menopausala störningar.

Faktum är att serotonin är ansvarig för ett gott humör, och östrogen påverkar dess produktion direkt i hjärnan.

En minskning av nivån på detta könshormon provoserar en minskning av serotonin, vilket orsakar skarpa humörsvängningar och depressiva symtom.

Psykologisk påverkan

Menopausen hos många kvinnor är förknippad med ålderdom och förlust av sexuell attraktivitet. Självuppfattningen försämras, där alla åldersrelaterade förändringar uppfattas för skarpt av en kvinna. Och de obehagliga symptomen på klimakteriet komplicerar bara situationen och lossar psyken.

Dessutom vill många upprätthålla en normal livsstil, men med svår klimakteriet är det mycket svårt att göra. Med konstant värmevallningar, störd sömnmönster, irritabilitet och en tråkig stämning förekommer alltmer.

Även om det inte fanns några sådana störningar i reproduktionsåldern, förlorar psyken i klimakteriet fortfarande sitt naturliga försvar.

Det är viktigt att förstå att det är omöjligt att genomföra någon behandling om du inte studerar sjukdomens art, dess form och kursegenskaper.

Typer av depression med klimakteriet

Det är anmärkningsvärt, men depression med klimakteriet kan manifestera sig i olika former. Bland de viktigaste typerna av depressiva störningar är det värt att lyfta fram:

 • Klimakterisk. Denna typ kännetecknas av apati för tidigare intressanta och betydande saker, systematisk tårfullhet, ökad ångest och ovanlig passivitet. Mot bakgrund av dessa tecken minskar sexuell lust, sömnproblem uppstår och värmevallningar ökar.
 • Endogen. Här förekommer tidvattnet inte oftare, men pessimism, apati och längtan kommer fram. Kvinnan ser negativt på ditt förflutna, nuet och framtiden. Ibland försvinner aptiten och sömnlöshet uppstår.
 • Involutionsväsen. Denna typ kännetecknas av en överdrift av en kvinna av svårighetsgraden av hennes hälsoproblem. Patienten är ständigt bekymrad över sitt tillstånd, mycket rädd för döden. Dessutom åtföljs ofrivillig typ av depression mycket ofta av smärtsamma och obehagliga upplevelser..
 • Psykogen. Mycket ofta manifesteras ångest mot bakgrund av tunga och obehagliga tankar. Det är en minskning av självkänsla, en mycket kritisk inställning till hans personlighet. Dessutom kan sömnproblem, dålig aptit och plötslig viktminskning uppstå..

Det är mycket svårt att självständigt avgöra vilken typ av störning en kvinna lider av. Därför är det rationellt att konsultera en specialist. Trots allt, bristen på en kamp med psykologiska problem förbättrar symptomen på klimakteriet, vilket provocerar ett antal allvarliga sjukdomar.

De viktigaste symtomen på depressivt humör i klimakteriet

Inte alltid deprimerad stämning är en direkt indikation för att ta droger. Depression under klimakteriet har sina egna symtom, men de beaktas i komplexet. Behandlingen föreskrivs baserat på följande symtom och deras frekvens:

 • dålig prestation;
 • konstant apati;
 • mycket kritisk inställning till hans utseende;
 • lägre självkänsla;
 • tendens till ensamhet;
 • känslor av ångest och ångest;
 • utseendet på olika fobier;
 • ovilja att gå vidare;
 • skepsis om framtiden;
 • skarpa humörsvängningar;
 • instabilt känslomässigt tillstånd,
 • svår huvudvärk,
 • aptitlöshet,
 • svimning och yrsel,
 • obalans i matsmältningskanalen,
 • olika värk i kroppen.

Många av dessa symtom kan orsakas inte bara av psykologiska störningar, utan också av hormonell obalans. Därför är det mycket viktigt att fastställa den exakta orsaken till sådana manifestationer. Om symptomatologin varar i mer än två veckor och gradvis ökar, kan du inte skjuta upp besöket på sjukhuset. Ju färre manifestationer, desto lättare är det igen för en normal livsstil.

Funktioner för diagnosen av sjukdomen

Om en kvinna har misstankar om depression under klimakteriet är det bäst att besöka följande specialister:

 • Terapeut. Du kan inte hoppa över den här artikeln, eftersom det är denna läkare som kommer att förskriva nödvändig diagnostik. Resultaten kommer att hjälpa till att utesluta olika patologier, samt vara användbara för andra läkare, som terapeuten också hänvisar till..
 • Endokrinolog. En kvinna är skyldig att besöka denna specialist systematiskt, eftersom du med den kan gå in i klimakteriet optimalt och förhindra obehagliga symtom. Depression kan orsakas av sköldkörtel- och hormonproblem. Därför är det endokrinologen som kan utesluta sådana provokatörer för noggrannheten i vidare behandling.
 • Kardiolog. Ett depressivt symptom kan vara förknippat med förändringar som är bekanta för klimakteriet, snarare än problem med nervsystemet. Det är viktigt att utesluta sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och ta reda på orsakerna till hopp i blodtrycket, och först då välja behandling.
 • Neuropatologen. Denna läkare kommer att undersöka patientens nervsystem, undersöka resultaten av testerna och symtomen. Efter detta föreskrivs behandling. Om alla ovanstående specialister inte har hittat patologier som kan provocera menopausala störningar, är det nödvändigt att konsultera en psykoterapeut.

Behandling av depression med klimakteriet

Hur påbörjar behandlingen? Vid kvinnors menopaus drabbas ofta självkänsla på grund av att det inte är möjligt att acceptera en sådan åldersrelaterad förändring som nästa livsfas. För det första är det värt att:

 1. Det är normalt att uppfatta klimakteriet, eftersom med rätt tillvägagångssätt försvinner obehagliga symtom.
 2. Säkerställa en positiv psykologisk inställning.
 3. Undvik ensamhet, skapa nya anslutningar.
 4. Hitta en ny hobby eller hobby. Kvinnor tränar ofta yoga med klimakteriet.
 5. Håll koll på ditt utseende och garderob.
 6. Organisera en intressant och spännande fritid med trevliga människor.
 7. Undvik att prata om menopausala symtom (det enda undantaget är din läkare).
 8. Ständigt i rörelse, inte att glömma bort små pauser.
 9. Att vägra från dåliga vanor.
 10. Håll dig till en hälsosam livsstil.

Menopausala störningar kan förhindras av varje kvinna med dessa grundläggande tips. I det här fallet behöver du inte ta mediciner eller genomgå psykoterapi. Det har redan bevisats att framgången för kampen mot depressionssjukdomar är nästan 90% beroende av patientens ansträngningar.

Tar hormonella mediciner mot mild depression

Läkarnas recensioner tyder på att mild depression med klimakteriet kan övervinnas genom att eliminera problem med hormonbalansen. Läkaren kan ordinera:

 • Piller (Divina, Klimen, Trisequens)
 • Gels (Estrogel, Divigel)
 • Lim (Klimara, Extraderm)
 • Ljus (Ovestin, Climaxan)
 • Salva (Klimadinon)

Men innan HRT börjar, är det nödvändigt att ta hormontester för att bestämma det exakta tillståndet i hormonbalansen. Endast korrekt valda hormonella läkemedel förbättrar produktionen av serotonin, stabiliserar nervsystemet och därmed avlägsnar depressiva störningar.

Fördelarna med klimakteriet Antidepressiva behandling

Varför är det fortfarande värt att föredra antidepressiva medel snarare än hormonbaserade läkemedel?

 1. Ovanstående läkemedel kan påverka en kvinnas kropp försiktigt utan att orsaka komplikationer.
 2. När läkaren verkligen diagnostiserar depression ger dessa läkemedel verklig hjälp till kvinnan, hon känner sig mycket bättre från dem och kan helt bli av med depression.
 3. Om de tas korrekt, exakt enligt schemat som föreskrivs av läkaren, orsakar dessa läkemedel inga biverkningar..
 4. Om du går in antidepressiva med klimakteriet hos kvinnor i ditt liv korrekt, kommer kroppen inte att drabbas av deras intag.
 5. Antidepressiva behandling orsakar inte dåsighet eller nedsatt prestanda, tvärtom, de bidrar till vitalitet och kraftstörning.
 6. Om antidepressiva behandlingar inte längre är tillrådliga, kan du neka det när som helst, eftersom moderna läkemedel inte är beroendeframkallande.

Således är depression med klimakteriet ett obehagligt fenomen, men det finns inget övernaturligt i det. Du behöver inte vara rädd att gå till läkaren och uttrycka dina klagomål till honom, eftersom han kan hjälpa dig.

Climax är inte lätt att överleva för både kvinnan själv och de nära henne, så du måste gå det enklaste sättet och övervinna svårigheterna som uppstår med hjälp av mediciner. Höjdpunkt och depression är inte alls de tillstånd som behöver förstöra livet för dig själv och dina nära och kära.

Typer av depressionsstörningar

Allvarliga hormonella förändringar i en kvinnas kropp leder till en förändring i det psykomotiska tillståndet hos 75–80% av patienterna.

Trots det faktum att klimakteriet inte är en sjukdom kan konsekvenserna av stora förändringar i kroppen vara en hälsorisk. Under klimakteriet spelar en kvinnas övergripande psykologiska tillstånd en nyckelroll.

Representanter för det svagare könet behöver stöd från familjemedlemmar och vänner, det är mycket viktigt att göra det du älskar och inte tappa intresset för livet.

Ändå lyckas inte alla att upprätthålla gott humör. Läkare har konstaterat att kvinnor under klimakteriet utsätts för flera typer av depressiva tillstånd: menopausal depression, endogent, psykogent och ofrivilligt:

 1. Det klimatiska tillståndet av depression uppstår i de flesta fall samtidigt med förändringar i det endokrina systemet och vegetovaskulära störningar. Kvinnor upplever en känsla av rädsla på grund av den bortgångna ungdomen, är i ett tillstånd av tårar och är förvirrade. Ett obalanserat psyko-emotionellt tillstånd leder till förlust av sömn och dåsighet under dagen, intresset för det sociala livet går förlorat. Sådana symtom följer de flesta patienter under klimakteriet..
 2. Endogen depression kännetecknas av milda neurotiska störningar. De viktigaste symtomen i detta skede är depression, oförmåga att njuta av livet, minskad sexdrift och aptitlöshet. Med utvecklingen av depression är periodiska värmevallningar möjliga, men de uttalas inte och kan vara helt frånvarande.
 3. Den psykogena typen av depression är en följd av psykologisk chock. Patienter kan uppleva ett kortvarigt tillstånd av domningar, aptitlöshet och vikt och sömnlöshet. Med tiden kommer symptomen på vegetovaskulära störningar upp och hypokondrier kan utvecklas. Neurotiska manifestationer har inte uttalade symtom, men kan åtföljas av en nästan fullständig sömnbrist på grund av ständiga oro för bristen på framtidsutsikter i framtiden.
 4. Det ofrivilliga tillståndet av depression anses vara ett av de farligaste. Sjukdomen manifesterar sig redan i slutet av klimakteriet - under postmenopausal period. Eftersom den huvudsakliga omstruktureringen av hormoner redan har slutförts i detta ögonblick, väntar kroppen gradvis på nya förhållanden. Involutional depression kan manifesteras av krångel i kvinnors handlingar, närvaron av konstant ångest. De vanligaste klagomålen hos patienter är rädsla för obotliga sjukdomar, en förutsättning för oundvikliga katastrofer, ruin och död. Alla dessa tvångstankar är inte sanna, men är extremt farliga. Involutional depression kräver en lång och komplex behandling, eftersom symtomen kan kvarstå under flera år.

De psykologiska och fysiologiska orsakerna till depression är otydligt kopplade. Varje kvinna under klimakteriet bör särskilt noggrant övervaka hennes hälsa, och om hennes hälsa förvärras, söka medicinsk hjälp.

Symtom på depression med klimakteriet hos kvinnor

Ibland är gränsen mellan normalt deprimerat humör och depression svårt att skilja. Men om du märker någon av följande symtom hos släktingar eller släktingar som varar en vecka eller mer, måste du söka hjälp:

 • Känsla av fullständig tomhet, slöhet, ovilja att göra någonting
 • Konstant dåsighet
 • Vägran att berätta för någon om sitt tillstånd, borttagning från andra, isolering.
 • Instabilitet i humör, skarpa känslomässiga förändringar, irritabilitet
 • Ökad ångest, en känsla av konstant spänning
 • Känsla av fullständig värdelöshet, skuld, insolvens
 • Brist på planer för framtiden
 • En känsla av beslutsamhet, osäkerhet, som åtföljs av distraktion och oförmågan att koncentrera sig på någon aktivitet
 • Släpp in självkänsla
 • Ätstörning - perioder med frossa med en fullständig brist på aptit kan observeras.
 • Hobbyer som brukade ge en kraftig kraft, tappar sin relevans och upphör att få glädje.
 • En pessimistisk bedömning av förflutna, nutid och framtid observeras.

Vid menopausal depression observeras dess astheniska natur oftast. Samtidigt finns det ökad trötthet, tårfullhet, allmän svaghet, sömnstörningar, ökad känslighet för uttalat ljud, ljus och lukt (hyperestesi), emotionell instabilitet.

Symtom på depression under klimakteriet

Depression är en allvarlig diagnos som endast bör göras av en specialist, så om du märker några av de symtom som listas nedan som har pågått kontinuerligt i mer än en vecka, bör du se en läkare.

Ett tillstånd där det inte finns någon styrka att göra någonting, dåsighet och slöhet, apati.

Lusten att vara ensam, inte att kommunicera med någon och inte dela problem. Inhägnad.

En känsla av konstant och nästan orimlig ångest, en kvinnas tvångstankar som någon eller något följer efter henne.

Menopausedepression: orsaker, symtom, behandling, psykoterapi

Menopaus och relaterade förändringar i kroppen, även om de är normen, är ganska svåra för kvinnor att tolerera. Många kvinnor i klimakteriet upplever depression med klimakteriet. Det är viktigt att hjälpa en kvinna att hantera ett patologiskt tillstånd, för om det ignoreras är allvarliga och farliga konsekvenser möjliga.

orsaker

Under utrotningen av reproduktionsfunktionen i den kvinnliga kroppen uppstår processer som leder till långsam involvering av äggstockarna och livmodern. De minskar i storlek, deras normala funktion försämras..

Ett av de viktigaste stadierna i klimakteriet är en minskning av ostrogens utsöndring av äggstockarna. Brist på detta hormon leder till störning av menstruationscykeln fram till frånvaro av ägglossning och menstruation. Otillräcklig mängd av det är också orsaken till menopausal syndrom, som kännetecknas av värmevallningar, svettningar, huvudvärk, dåsighet och en störning i det psyko-emotionella tillståndet.

Hormonförändringar påverkar utseendet på en kvinna, påskyndar åldrandet, negativt påverkar huden och slemhinnorna, håret och naglarna.

Hos många kvinnor förvärras kvaliteten på det intima livet och libido minskar. Detta beror på torrhet i det intima området och obehag under sex.

Under klimakteriet ökar risken för att utveckla eller förvärra kroniska patologier, inklusive onkologi. Många kvinnor upplever osteoporos och dess komplicerade komplikationer..

Med tanke på de förändringar som sker i kroppen, kan de viktigaste orsakerna till depression under klimakteriet skiljas:

 • hormonell obalans - en förändring i antalet hormoner, en konstant fluktuation i deras nivå påverkar negativt nervsystemet och centrala nervsystemet. Konstant överexcitation av nervsystemet är stressande för kroppen, och om det inte elimineras i rätt tid kan depression utvecklas;
 • psyko-emotionellt tillstånd - för många kvinnor är klimakteriet förknippat med åldrande och förlust av fertil ålder. Externa förändringar, kränkningar av livskvaliteten, inklusive intima, rädsla för dålig hälsa och utveckling av farliga sjukdomar kan leda till allvarliga former av depression.

Att förvärra depressionens förlopp kan redan förekomma sjukdomar, allvarliga klimakteriet.

Östrogen stimulerar utsöndringen av serotonin - lyckohormonet. Med sin brist störs kvinnans känslomässiga tillstånd, depression, deprimerad humör, depression uppstår.

Felaktig daglig rutin, brist på positiva känslor, stress, en stillasittande livsstil ökar också risken för att utveckla depression under klimakteriet.

Klassificering

Depression är en sjukdom som kräver långvarig terapi. För att bestämma den mest effektiva metoden för behandling är det nödvändigt att fastställa svårighetsgraden av tillståndet. Läkare klassificerar tre grader av sjukdomen:

 • milt - manifestationerna av patologin är mild, men kronisk trötthet, apati och depression finns redan.
 • medel - måttliga manifestationer. I detta skede försämras en kvinnas prestanda, svårigheter uppstår med det sociala livet;
 • allvarlig - allvarlig depression som leder till ett allvarligt tillstånd. Bedrägerier, oförmåga att fortsätta arbeta, apati, stupor eller patologisk agitation är karakteristiska.

Om du inte börjar behandla mild depression i tid och inte eliminerar orsaken till dess förekomst kan det med tiden utvecklas till allvarlig.

Beroende på den kliniska bilden delas depression in i två typer:

 1. Enkel - störningar i den emotionella sfären: melankoli, apati, orolig stämning.
 2. Svårt - komplicerat av tvångssätt och bedrägerier.

Trots att depression i de flesta fall förekommer i en mild och enkel typ, kan det inte uteslutas att en kvinna har en allvarlig sjukdomsförlopp..

symtom

Ofta märks de första symptomen på depression av nära patienter. Många patienter med depression märker inte en försämring av deras tillstånd, anser sig vara friska. Depression kan misstänkas av följande tecken och symtom:

 • överdriven trötthet - det är svårt för en kvinna att göra sitt vanliga arbete, inklusive hushållssysslor, som tidigare inte orsakade svårigheter. Styrka visas inte ens efter en god vila. Efter sömn sker ingen återställning av styrka och energi;
 • rädsla för kommunikation - även tidigare sociala kvinnor börjar undvika att kommunicera med människor. De får inte gå ut på länge, begränsa kommunikationen med släktingar;
 • patologisk pessimism - patienten känner inte glädje och glädje av att utföra sina favoritaktiviteter, utsökt mat och kommunikation. Allt orsakar negativa känslor och frustration;
 • minskad självkänsla - en kvinna finner fel i sig själv, missnöjd med sitt utseende, sina handlingar. I svåra situationer finns det fullständigt förnekande av sig själv upp till en känsla av självhat.

Släktingar uppmärksamma förändringar i kvinnors beteende. Hon blir slarvig, bryr sig inte om sig själv, kanske inte följer sin hygien. På grund av patologisk trötthet och dåsighet är patientens hus orent, smutsigt.

Ökad ångest, minskad självkänsla, ständig rädsla och illusioner kan leda till självmordstankar..

För många uttrycks missförstånd i patologisk skuld, tvångssätt.

Hormonell obalans leder till överdriven irritabilitet, kort humör. Apati och depression kan ändras till aggression och ilska.

Behandling

Behandling mot depression skiljer sig från andra symtom och patologier som har uppstått på grund av klimakteriet. Patienter behöver främst psykologiskt stöd. Andra som ser kvinnans patologiska tillstånd bör hjälpa till att acceptera deras tillstånd och övertyga dem att genomgå lämplig behandling.

Psykoterapi

Psykoterapi används ofta för att behandla depression orsakad av en kränkning av det psyko-emotionella tillståndet. Att arbeta med en psykolog och gruppterapi hjälper till att återställa sinnesfrid och självkärlek. Experter kommer att lära dig att förstå och acceptera din kropp, och trots de förändringar som sker i den, att älska dig själv.

Att besöka gruppterapi och arbeta med en psykoterapeut hjälper en kvinna att hantera irritabilitet och känslomässiga utbrott..

Vid behandling av depression, praxis som:

 • meditation;
 • yoga;
 • simning;
 • avkopplande massage;
 • aromaterapi.

De första behandlingssessionerna kan leda till en försämring av tillståndet. Men avbryt inte behandlingen, eftersom tillståndet som regel förbättras efter försämring. Det är viktigt att få psykoterapi igenom.

Folkrättsmedel

Användning av folkrättsmedel mot depression rekommenderas inte, eftersom det ofta döljer förloppet av patologin. Som ett resultat är en plötslig försämring av tillståndet för allmänt välbefinnande möjligt.

Om en kvinna fortfarande bestämde sig för att behandla depression med alternativa metoder. de måste väljas tillsammans med psykoterapeut och gynekolog och användas som ett komplement till huvudterapin.

Okonventionella metoder för behandling eller lindring av depression är användningen av medicinska örter med en lugnande effekt. Te, avkok och infusioner bereds av mynta, citronsalm, morwort, valerian, johannesört och andra örter med lugnande effekt. Beekeeping-behandling används också ofta..

Antidepressiva

Antidepressiva medel används för måttliga och svåra former av sjukdomen, komplicerade av besatthet. I sådana situationer är psykoterapi otillräcklig och farmakologiska läkemedel föreskrivs dessutom. Läkemedel för behandling av depression ökar utsöndringen av serotonin, som är känt som "lyckohormonet".

Referens. Många är rädda för antidepressiva behandlingar, eftersom de tror att de orsakar beroende, orsakar dåsighet och negativt påverkar psyken. Det är inte sant. Antidepressiva orsakar inte de beskrivna reaktionerna utan hjälper snarare till att hantera dem..

Med klimakteriet förskrivs ofta sådana läkemedel: Fluoxetin, Paraxetin, Fevarin. Läkemedel skickas ut av apotekare strikt enligt receptet. Du kan inte använda dem utan recept från läkare..

Hormon ersättnings terapi

Under klimakteriet uppträder depression ofta på grund av hormonell obalans. Detta beror på östrogenbrist. Därför rekommenderar gynekologer att ta hormonella läkemedel under klimakteriet för att fylla på östrogen i kroppen.

För behandling används fytoöstrogener eller syntetiska preparat som innehåller östrogen. Fytoöstrogener innehåller extrakt av växter som är rika på fytohormoner. De kan utföra östrogenfunktionerna och kompensera för deras brist samtidigt som de orsakar ett minimum av biverkningar.

Östrogener är mer effektiva för behandling av menopausalt syndrom och depression, men de måste användas med försiktighet.

De mest populära läkemedlen för hormonersättningsterapi är:

Efter en diagnostisk åtgärd kan bara en gynekolog välja det mest effektiva hormonet.

Förebyggande

Depression är en allvarlig sjukdom som kräver långvarig behandling. Med tanke på att klimakteriet ökar risken för dess utveckling är det viktigt att försöka förhindra att den inträffar under denna livstid.

När de första tecknen på klimakteriet visas bör du kontakta en gynekolog och rådfråga honom om hormonbehandling. Börja vid behov ta fytohormoner..

 • För att stärka nervsystemet rekommenderas det att ta vitamin-mineralkomplex för kvinnor i klimakteriet.
 • Att upprätthålla en hälsosam och aktiv livsstil, god näring och sömn hjälper till att förbättra mental hälsa..
 • Att göra det du älskar, sport, alla typer av kosmetiska förfaranden hjälper inte bara till att bromsa åldrandet och förbättra ditt utseende, utan också förbättra ditt humör, hjälpa dig att bli av med negativa känslor och stress.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Efter ägglossningen drar äggstocken - vad kroppen signalerar?

Ofta, efter ägglossningen, drar äggstocken något, ofarliga faktorer eller möjliga patologier före detta tillstånd. Obehag känns på höger eller vänster sida av nedre del av buken....

Du kan inte vara rädd för att simma under din period med en vattpinne

För- och nackdelarna med att bada under menstruationenFrån tonåren lär flickor att du inte kan simma under menstruationen, varken i badrummet eller i poolen eller i dammet....

Under menstruationen sväller magen

Goda nyheter: redan på den 2-3: e dagen av menstruationen börjar äggstockarna återigen producera dessa ämnen i rätt mängd, och du mår bättre. Hur vi ska hantera uppblåsthet innan det kommer våra experter att lära....