Bevisade behandlingar för depression före menstruation

Harmonier

Depression före menstruation är ett tillstånd där en kvinnas beteende förändras. Hon blir irriterad, ofta gråtande och ledsen. Symtom på denna störning före menstruationen och försvinner efter den..

Fysiologi

Depression i PMS sker 5-7 dagar före menstruation. Under denna period blir kvinnans kropp svagare, så varje fel i livet kan orsaka stress. Särskilt svår premenstrual depression förekommer hos kvinnor med psykiska störningar. De kan förvärra kroniska sjukdomar..

orsaker

De möjliga orsakerna till depression före menstruation är:

 1. Mängden östrogenhormoner reduceras. På grund av detta finns det en destabilisering av psyken.
 2. Serotoninnivåerna minskar. Som ett resultat slutar en kvinna att behaga sina favorithobbies, hon blir tårfull och tröttnar snabbare. Detta hormon ansvarar för positiva känslor..
 3. Vitaminbrist. Ofta inträffar detta under hösten och våren, liksom efter långvariga sjukdomar..
 4. Stressfulla situationer. Innan menstruationen blir en kvinna mer känslig för stress, så stora arbetsbelastningar eller problem i familjen orsakar depression.
 5. Hälsoproblem. Till exempel sköldkörtelsjukdom. De påverkar det endokrina systemet.
 6. Mår dåligt. Innan menstruationen kan en kvinna drabbas av svår smärta i nedre delen av ryggen, nedre buken och bröstkörtlarna. De påverkar livskvaliteten negativt och orsakar irritation..

Dessutom kan klimatförändringar påverka till exempel på vintern, depression uppstår på grund av brist på solljus.

symtom

För att känna igen depression bör man uppmärksamma förändringar i patientens art och beteende. Hon kan bli slö och distraherad. Alla vanliga åtgärder en kvinna kommer att utföra långsamt och motvilligt. Intresset för en sexuell partner kommer att försvinna.

Patienter som lider av denna psykiska störning kännetecknas av tårfullhet och irritabilitet. Utbrott av aggression kan observeras. Även med depression uppträder självtvivel. En kvinna börjar tvivla på det rätta valet av ett yrke eller livspartner. Ätstörningar, sömnlöshet, huvudvärk är också karakteristiska..

Om du inte vidtar åtgärder i tid och startar sjukdomen kommer tankar om självmord att dyka upp. I detta fall krävs behandling vid neuropsykiatrisk center..

Förebyggande och behandling

Depression under menstruationen kräver behandling. Gynekolog och psykoterapeut bör välja läkemedel och förskriva doser, eftersom hormonella läkemedel och antidepressiva har kontraindikationer. Det är först nödvändigt att fastställa orsaken till den psykiska störningen..

Om patienten utvecklar symtom på depression på grund av hormonella förändringar före menstruationen kommer hon att förskrivas orala preventivmedel. Till exempel Jeanine, Femoden, Rigevidon. Dessa piller normaliserar cykeln och förbättrar välbefinnandet. Emellertid föreskrivs hormonella läkemedel endast som en sista utväg.

Depression orsakad av smärta behandlas med smärtstillande medel. Nurofen, No-Shpa, Papaverin kommer att göra. De kämpar också med mental störning med hjälp av antidepressiva medel som väljs av en specialist..

Du kan välja växtbaserade läkemedel. Till exempel Novo-Passit eller Persen. De säljs över disk, men bara en läkare kan förskriva en dos.

Det är nödvändigt att ta kurser med vitaminer för att undvika vitaminbrist. Det är värt att se över kosten. Den måste innehålla färsk frukt och grönsaker, fiberrik mat, kött och fisk. Salt, kryddig och fet mat bör undvikas, som det kan störa tarmarna.

Viktig vila. Det är nödvändigt att övervaka den dagliga rutinen, gå i säng och vakna vid samma tid varje dag. Det är nödvändigt att lämna gratis kvällar för dina favoritaktiviteter. Till exempel kan du gå på bio eller läsa en bok.

Hobbyer är en utmärkt förebyggande åtgärd. När en kvinna går på språkkurser eller gör handarbete distraheras hon från livets svårigheter. Det hjälper till att hantera stress..

Det finns folkrättsmedel som är lämpliga för behandling och förebyggande av depression före menstruation. Lugnande te är fördelaktigt. Du kan brygga kamomill, mynta eller moderwort. Det är nödvändigt att dricka dem före sänggåendet, om sömnlöshet före menstruationen.

Ett varmt bad är ett annat lugnande folkmedicin. Det är värt att lägga till eterisk olja i vattnet. Till exempel barrträd, lavendel eller citrus. Innan du använder folkrecept måste du konsultera en läkare, eftersom örter kan orsaka allergier..

När en kvinna inte rör sig mycket kan hon uppleva stagnation av blod i bäckenorganen. På grund av detta kan menstruationen vara smärtsam. Därför bör du delta i olika aktiviteter: yoga, fitness, simning, etc. De har en positiv effekt på hälsa och humör..

Hur man hanterar depression före menstruation

”Jag betalar ständigt ett par dagar före menstruationen. Sobbande i en kudde, brusande mot de minsta bagatellerna. Varför känner du för att gråta under din period? Kanske är det något fel med mig? ” Kvinnor försöker konsultera en läkare med sådana frågor, och de får samma svar - så du har PMS! I själva verket kan dessa symtom vara början på en allvarlig depression. Det är viktigt att lära sig skilja för att upprätthålla mental balans.

Premenstrual dysforisk störning är ett tillstånd där en kvinna har allvarliga tecken på depression under menstruation, irritabilitet och spänning.

Symtom på premenstrual dysfori är allvarligare än normala humörsvängningar. Ett deprimerat tillstånd, tårfullhet uppstår 5-11 dagar före menstruationens början. I de flesta fall upphör lusten att gråta efter menstruationen. Undantagen är sann depression som inte är relaterad till menstruationscykeln..

Är det PMS eller depression?

Premenstruellt syndrom är en kombination av fysiska och emotionella fenomen som börjar ungefär en vecka före menstruationen. Detta gör att vissa kvinnor känner sig mer emotionella än vanligt, medan andra är överväldigade och smärtsamma..

PMS kan också orsaka depression hos kvinnor under veckorna före menstruationen. Det får dig att känna:

 • ledsen
 • irritabel;
 • upptagen;
 • trött
 • arg;
 • tårfylld;
 • glömsk
 • spridd;
 • aseskualnoy;
 • sömnig;
 • hungrig.

Andra skäl till varför du vill gråta innan din period:

 • Premenstrual dysforisk störning är mycket lik PMS, men dess manifestationer är allvarligare. Många kvinnor med dysfori rapporterar att de kände sig mycket deprimerade före menstruationen, i viss mån till att de tänkte på självmord. Cirka 75 procent av kvinnorna har PMS under sina reproduktionsår, men bara 3 till 8 procent lider av PMDD.
 • Premenstruell förvärring - avser de fall där tecken på ett befintligt tillstånd, inklusive depression, intensifieras inom några veckor eller dagar före menstruationen. Depression före menstruation är en av de vanligaste tillstånden som existerar tillsammans med PMS. Cirka hälften av alla kvinnor som får behandling för PMS har också depression eller ångest..

Läs vidare för att ta reda på mer om förhållandet mellan PMS och depression..

Varför gråter jag ständigt??

Tearfulness före menstruation är förmodligen förknippat med hormonella fluktuationer som uppstår under andra hälften av menstruationscykeln. Ägglossning sker runt mitten av cykeln. Under denna tid släpper din kropp ett ägg, vilket resulterar i en minskning av östrogen- och progesteronnivåerna. Förändringar i hormonnivåer påverkar mängden serotonin. Det är en neurotransmitter som hjälper till att reglera humör, sömncykel och aptit..

Låga serotoninnivåer är förknippade med känslor av sorg och irritabilitet, utöver sömnproblem och ovanliga sug efter mat - alla vanliga symtom på PMS.

Depression i PMS bör försvinna på egen hand när östrogen- och progesteronnivåerna stiger igen. Detta inträffar vanligtvis några dagar efter slutet av din period..

Hur man kan bli av med tårfullhet

Det finns ingen standardbehandling för depression före menstruation. Men en lätt livsstils korrigering och medicinering underlättar ditt känslomässiga tillstånd..

Spåra symtom

Börja spåra din menstruationscykel och känslor i olika stadier. Detta hjälper dig att bekräfta att symptomen på depression verkligen är menstruerade. Att ha en detaljerad logg över de senaste cyklerna är också bekvämt om du vill rapportera dina symtom till din läkare..

Du kan spåra cykeln med hjälp av applikationen på din mobiltelefon..

För att spåra depression, var uppmärksam när du upplever något av dessa symtom:

 • sorg
 • ångest;
 • tearfulness;
 • irritabilitet;
 • sugen efter mat eller aptitlöshet;
 • dålig sömn eller för mycket sömn;
 • problem med koncentration;
 • brist på intresse för vardagliga aktiviteter;
 • trötthet, brist på energi.

Du kan också skriva ut ett diagram eller göra ditt eget. Skriv överst på dagen i månaden (1 till 31). Lista dina symtom längst ner till vänster på sidan. Lägg ett X i rutan bredvid symptomen du upplever varje dag. Observera om varje symptom är milt, måttligt eller svårt..

Hormonpiller

Hormonell födelsekontroll hjälper till med uppblåsthet, känsliga bröst och andra fysiska symtom på PMS. De hjälper många kvinnor att hantera känslomässiga symtom, inklusive depression..

Hos vissa kvinnor kan hormonell födelsekontroll förvärra symptomen på depression..

Om du går den här vägen måste du prova olika typer av hormoner innan du hittar en metod som fungerar. Om du är intresserad av surfplattor, välj kontinuerliga sådana som inte innehåller. Kontinuerliga p-piller stoppar menstruationen, vilket ibland också hjälper till att eliminera PMS.

Naturläkemedel

Att ta vitaminer kommer att minska symptomen på depression i samband med PMS. Kalciumtillskott förbättrar humöret, hjälper till att bekämpa aptitförändringar och trötthet. Många livsmedel är bra källor till kalcium, inklusive:

Du kan också ta ett dagligt tillskott som innehåller 1200 mg kalcium. Bli inte avskräckt om du inte direkt ser resultaten. Det kan ta ungefär tre menstruationscykler för att se en förbättring av symtomen från kalciumintag..

Vitamin B-6 kan också hjälpa till med PMS-symtom. Du hittar det i följande produkter:

 • fisk;
 • kyckling och kalkon;
 • frukter;
 • berikade spannmål.

Vitamin B-6 finns också i tillskottform. Ta bara inte mer än 100 milligram per dag.

Livsstilsförändring

Flera livsstilsfaktorer spelar en roll i PMS-symptom:

 • Övningar. Försök att vara aktiv minst 30 minuter om dagen. Även en daglig promenad i omgivningen kommer att förbättra symtom på depression, lindra trötthet och koncentrationsproblem.
 • Näring. Försök att motstå sugen efter skräpmat som kan komma med PMS. Mycket socker, fett och salt kan skada ditt humör. Du behöver inte helt klippa dem ur kosten, men försök balansera dessa produkter med frukt, grönsaker och fullkorn..
 • Hälsosam sömn. Brist på sömn kan undergräva ditt humör om du är på väg före menstruationen. Försök sova minst sju till åtta timmar om dagen, särskilt under veckan eller två före din period.
 • Påfrestning. Okontrollerad stress kan förvärra symptomen på depression. Använd djupa andningsövningar, meditation eller yoga för att lugna sinnet och kroppen, särskilt när du känner PMS-symtom.

Om andra behandlingsalternativ inte hjälper, se din läkare för ett antidepressiva recept..

Drogbehandling

Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) är den vanligaste typen av antidepressiva medel som används för att behandla PMS-relaterad depression. SSRI: er blockerar absorptionen av serotonin och ökar mängden i hjärnan.

Exempel på läkemedel inkluderar:

 • citalopram (celex);
 • fluoxetin (Prozac och Sarafem);
 • paroxetin (paxil);
 • sertralin (zoloft).

Andra antidepressiva medel som arbetar med serotonin kan också hjälpa till att behandla PMS-depression:

 • duloxetin (cymbalta);
 • venlafaxin (Effexor).

Samarbeta med din läkare för att göra en dosplan. Din läkare kan föreslå att du tar ett antidepressivt medel bara i två veckor innan dina symtom börjar utvecklas. I andra fall kan jag rekommendera att du tar dem varje dag..

Support Sök

Din gynekolog blir den första specialist du vänder dig till för att få hjälp när depression blir överväldigande. Det är viktigt att din läkare är en person du litar på och tar dina symtom på allvar. Om din läkare inte lyssnar, hitta en annan.

Du kan också kontakta International Association for Premenstrual Disorders. Organisationen erbjuder bloggar, onlinemiljöer och lokala resurser som kan hjälpa dig att hitta en läkare som är bekant med PMS och PMDD..

Om du eller dina vänner har självmordstankar relaterade till PMS-depression eller inte, söka hjälp från krisen eller hot om förebyggande av självmord.

PMS-depression

Många kvinnor före menstruationscykeln lider av dåligt humör, manifestationer av smärta. Vad du ska göra för att bli av med obehagliga symptom och inte ge upp dina favorit saker?

PMS står för premenstruellt syndrom. Det finns i alla kvinnor. Oftast är detta en humörsvängningar i en eller annan riktning. Emellertid kan symtomen på dess manifestation vara mycket bredare..

Varför är kvinnor irriterade?

Uppträdandet av det rättvisare könet förändras en vecka innan menstruationscykeln börjar. Helt lugn tidigare, hon förvandlas till en arg lejoninna. Romantiskt inställd på kvällen vaknar nästa morgon med en stark malaise. Dåligt humör, plötslig depression talar om PMS.

Läkarna hävdar enhälligt att orsaken till humörsvängningar är en obalans av östrogen och progesteron i kroppen. Med ett stort antal av de första manifesteras aggression. Ett ljust urval av den andra påverkar ökningen av trötthet, depression. För närvarande inträffar:

 • stagnation av blod i kärlen;
 • kroppsvikt ökar;
 • smärta visas i bröstet, det sväller.

Därför irritabilitet, sömnlöshet. I vissa fall rekommenderas läkarna att ta piller för att lindra depression..

Vad är kvinnors misstag

Först av allt, i fel diet. Begränsa användningen av högkalorifoder. Dåligt humör är oacceptabelt för henne. Detta påverkar omedelbart viktökningen..

Det andra misstaget är avvisningen av en mobil livsstil. Kvinnor tror att idrott kan vara skadligt. Detta yttrande är felaktigt. Tiden har visat att rörelse påverkar välbefinnandet, så rör dig mer. Dagliga promenader lindrar stress, balanserar hormoner, smidig irritabilitet.

Ett annat misstag är den aktiva kampen med övervikt. PMS präglas av en ökning av extra kilo. Detta fenomen är emellertid tillfälligt. Ingen kamp krävs här, särskilt ta inte piller som bränner fett.

Hur man avgör om en kvinna är benägen att premenstruellt syndrom

Varje representant för det rättvisare könet är en person med egenskaper som endast är inneboende för henne. Påverkar PMS depression? Stämningsförändringen beror på ålder, karaktärsdrag, omständigheter från utsidan. För att förstå hur PMS-början fungerar och om det alls påverkar, analysera om det finns följande symtom:

 • depression, spänning;
 • det var sorg, apati;
 • ett gott humör förvandlas till ett dåligt;
 • konfliktsituationer är möjliga;
 • irritation kommer från bagateller;
 • distraktion observeras;
 • intresset för det som nyligen har tagit all min fritid går förlorat;
 • förändringar med aptit inträffar - det går förlorat eller ökat;
 • trötthet uppstår;
 • Jag vill sova ständigt eller omvänt sömnlöshet.

Om hela eller hälften av dessa symtom märks finns det verkligen en förekomst av PMS. Ett dåligt humör måste lugna. Fråga vad man ska göra för det här? Vi måste lära oss att leva med detta fenomen..

Humörsvängningar och hur man hanterar dem

I varje kvinnas liv fanns det stunder av övergång från sorg till glädje och vice versa. Ibland verkar det som om stämningen är okontrollerbar under PMS. Men är det verkligen så? Forskare har bevisat att instabiliteten hos känslor är inneboende både i kvinnor och män. Detta är emellertid särskilt uttalat innan menstruationscykeln börjar. Detta fenomen bör inte tas för givet. Om du väljer rätt tillvägagångssätt för att lösa problemet kan stämningen kontrolleras helt. Först och främst förändras det när hormoner av glädje saknas. Det tar tid att fylla på serotonin och dropparna försvinner.

Mycket ofta upplever en kvinna mental trötthet. Hon får mycket information, utför mångsidiga aktiviteter, det finns ingen full vila. Var kan ett gott humör komma ifrån? Ofta finns det olika rädsla, plågas av fobier. Vad du ska göra i den här situationen:

 • ordna en dag med känslomässig urladdning;
 • använd inte piller;
 • ta dig ur staden, stäng av telefonen, njut av den naturliga miljön.

Tiden visar att vila påverkar stämningen positivt, det blir bra och varar så länge.

Vad ska man göra med humör under PMS om stress tar en utdragen karaktär? Det är omöjligt att få till en sådan situation. Humör kan komma ur handen. Rådgör med en läkare - han kommer att förskriva antidepressiva piller. Spendera mer tid på att prata med vänner.

Svarar humörvariabiliteten på behandlingen?

En del anser att dåligt humör med PMS inte kräver särskild behandling. Men ett sådant uttalande kan ifrågasättas. Om du agerar på ICP på ett komplext sätt behöver du en hel grupp åtgärder. Irritabilitet visas när vissa hormoner saknas. Därför krävs omedelbar påfyllning. Vid näring läggs tonvikten på vitamin A, E, magnesium, kalcium. En speciell diet används inte, men vikten måste övervakas. Ofta promenader, spring, simning reglerar humörsvängningar med PMS. Undvik koffeinhaltiga drycker.

Vad du ska göra för att återhämta sig snabbt??

När menstruationen ännu inte har kommit återstår lite mer än en vecka innan de börjar, minskar saltintaget. Det borde vara kvar i kosten i cirka 3 g. Saltets skada är att hålla kvar vätska i kroppen. Det ökar bröstkänsligheten, lägger till extra vikt. Alla dessa nyanser påverkar humörsvängningar, ökar irritabiliteten före menstruationen och ökar depressionen..

Det finns några fler tips:

 1. Försök att koppla av mer när du känner dig dålig. Ligg ner med en bok. Hitta ett annat, roligare tidsfördriv..
 2. Vad gör man om utmattade humörsvängningar? Drick ett komplex av vitaminer.
 3. Det finns ett antal örter som, om de bryggs korrekt, kan förbättra humöret under PMS..
 4. Ge upp alkohol helt. Det förvärrar tillståndet, påverkar tillväxten av negativa tankar..
 5. Ät inte mycket choklad. Det förstör trötthet i kroppen.
 6. Drick mindre vätska för att undvika svullnad.

Försök att koppla av mer, gå i frisk luft. Visa inte alla hur PMS påverkar humöret, bli inte irriterad igen.

Varför PMS inte är ett "kvinnligt infall", utan en sjukdom som måste behandlas (och som inte händer alla)

Vi pratar ständigt om hur skämda vi är när vi skriker och irriteras över barnen, men om du till exempel är sjuk, är det dubbelt svårt att hålla självkontroll. Föreställ dig, du är sjuk av influensa, barn hoppar på huvudet? Partneren förstår troligen att influensan är en allvarlig sjukdom och kommer att försöka ta över barnen. Med PMS är historien helt annorlunda. Det är vanligt att uppfatta premenstruellt syndrom som ett slags "kvinnlig hysteri", någon slags "kvinnlig sak". "Har du dessa dagar?" - Ett klassiskt sexistiskt argument i varje konflikt mellan en man och en kvinna. Faktum är att PMS inte är delirium eller nycklar alls, utan en allvarlig sjukdom som kräver ingripande och behandling. Ja - det är mycket svårt för en kvinna som lider av PMS att vara förståelse och lugn, eftersom hon inte mår bra. Psykiater Sergey Kistenev berättade i sin blogg varför PMS är allvarligt och vad man ska göra med det.

Moderna vyer och taktik

Hos många kvinnor i reproduktiv ålder uppstår ungefär en gång i månaden irritabilitet, svaghet och utbrott av aggression eller depression. Enligt vissa rapporter upplever upp till 40% av kvinnorna någon form av besvär i den andra fasen av cykeln. Några av dem har förenats och anser att detta är deras "höjdpunkt", men de flesta känner fortfarande betydande obehag. Som ni kanske gissat handlar det om ICP.

Premenstruellt syndrom (PMS) är en verklig störning som måste diagnostiseras och behandlas, och inte hysas upp och vänta på klimakteriet, som befrielse.

Premenstruellt syndrom är en komplex psykoendokrin sjukdom som påverkar en kvinnas känslomässiga och fysiska välbefinnande. I bred bemärkelse är PMS en kombination av emotionella, beteendemässiga och somatiska störningar som börjar i luteal (föregående menstruation) -fasen i menstruationscykeln och slutar med början av menstruation. Premenstruellt dysforiskt syndrom (PMSD) är ganska obehagligt - en variant av den svåra förloppet av PMS, där humör och beteendestörningar kan förvandlas till aggression.

Hur man förstår om du har en ICP?

 • För det första, om du aldrig har tänkt på det, troligen inte.
 • För det andra kan du hänvisa till alternativen för flödet av ICP.

Klinisk klassificering av PMS

Den kliniska klassificeringen enligt formerna av premenstruellt syndrom, som fullständigt beskriver de möjliga alternativen för kliniska manifestationer, anges nedan..

Neuropsykisk form (dysforisk)

Kliniken domineras av humörstörningar, aggressivitet, irritabilitet, depression, apati, tårfullhet.

Karakteriseras av bildandet av ödem, vätskeretention, uppblåsthet, svullnad i mjölkkörtlarna.

Patienter klagar över huvudvärk, överkänslighet mot ljus och ljud, deprimerad humör, huvudvärk, som ibland åtföljs av illamående och kräkningar.

Påminner om panikattacker. En kvinna kan uppleva akut rädsla, som åtföljs av svettning, takykardi, smärta bakom bröstbenet..

Frekvensen av förekomst av dessa former beror på ålder, till exempel vid 16-20 år gammal och vid 25-34 år gammal, som regel förekommer en neuropsykisk (dysforisk) form och vid 20-24 år gammal - en edemat form. Det finns ingen tydlig motivering för en sådan åldersfördelning, men statistiskt sett är den edematösa formen vanligare i denna åldersgrupp: 20-24 år. Kris och kefalgsformer är mindre vanliga, deras ursprung kan vara förknippat med stress.

Om du har manifestationerna som beskrivs ovan och de stör din aktivitet dagarna före menstruationen är detta ett tillfälle att konsultera en gynekolog.

Jag vill separat fokusera på premenstruellt dysforiskt syndrom (den mest allvarliga formen av PMS). Ofta avskriver en kvinna PMD: er som ett drag i hennes karaktär. Detta är ganska paradoxalt, eftersom hon objektivt lider av det. Jag vill ge de mest pålitliga diagnostiska kriterierna för PMD så att varje kvinna, som har hittat dem i sig själv, inser att hon behöver söka hjälp.

Kliniska kriterier för PMD enligt DSM (Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar):

(A) Under det senaste året, i de flesta menstruationscykler (minst tre), observeras fem (eller mer) av de nedanstående symtomen, varvid en av dem är de första fyra; symptomatologin kvarstår under den sista veckan i lutealfasen, försvinner några dagar efter början av menstruationen, är frånvarande inom en vecka efter menstruationen:

 • sorg, hopplöshet, självfördömelse (undantag från eget värde);
 • spänning, ångest;
 • uttalad labilitet av humör med intermittenta attacker av tårarhet;
 • konstant irritabilitet, ilska, konflikt;
 • en minskning av intresset för bekanta aktiviteter som kan vara förknippade med främling från sociala band;
 • koncentrationssvårigheter;
 • trötthet, brist på energi, dåsighet;
 • förändringar i aptit med överätande eller behovet av specifik (ibland oätlig) mat;
 • hypersomni eller sömnlöshet (sömnlöshet);
 • subjektiv känsla av depression eller brist på kontroll;
 • somatiska symtom (spänningar eller smärta i bröstkörtlarna, en känsla av svullnad i kroppen eller viktökning, huvudvärk, led- och muskelsmärta).

(B) Dessa symtom förhindrar:

 • professionell aktivitet,
 • lärande, samt vanlig social aktivitet,
 • mellanpersonliga relationer.

(B) Symtom är inte ett resultat av en annan störning, till exempel en allvarlig depressiv, panik, dystymisk eller personlighetsstörning (även om de kan överlappa varandra med någon annan störning).

Dysfori och ökad trötthet under den premenstruella perioden kan förknippas med förvärring av somatisk sjukdom (endokrina störningar, onkologisk patologi, systemisk lupus erythematosus, anemi, endometrios, olika infektioner). Differensdiagnos i dessa fall underlättas av (1) anamnesdata, liksom data (2) laboratorietester och (3) fysisk undersökning.

Grunden för diagnosen är symptomens cykliska karaktär. För en slutlig diagnos av PMDS bör kriterierna A, B och C (samtidigt) observeras för två menstruationscykler.

Behandling eller till vem du ska gå

Behandlingen av premenstruellt syndrom utförs av en gynekolog, men om kursen är komplicerad och humör- och beteendestörningar dyker upp, bör en psykiater konsulteras.

 • Icke-läkemedelsmetod: Fysisk aktivitet, normalisering av arbetsordning, kön, vila.
 • Denna metod är effektiv endast i det inledande skedet och du bör inte lita på den, om klagomål inte försvinner inom två cykler är det bättre att besöka läkare direkt.
 • Hormonbehandling: guldstandarden för behandling av PMS, föreskriven av en gynekolog.
 • Oral preventivbehandling (OC) används för att undertrycka ägglossningen.
 • Antidepressiva: denna grupp av läkemedel används om, under loppet av OK-terapi, under två hela cykler, symptomen på PMS inte minskade..
 • Det andra alternativet är om kvinnan inte vill använda OK eller om det finns kontraindikationer för deras användning. För korrekt recept av antidepressiva medel måste du konsultera en psykiater.
 • Andra metoder: lugnande medel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, diuretika. De används endast symptomatiskt och kan inte ersätta den huvudsakliga terapimetoden..

Debunking myter

Utvecklingen av PMS och PMSD påverkas INTE av:

 • Familjestatus;
 • Mängd barn;
 • Oregelbundet kön;
 • Tidig eller sen ålder från början av menstruation;
 • Cykellängd;
 • Användning av OK eller andra hormonella metoder för preventivmedel (preventivmedel kan vara ett sätt att behandla PMS och PMDS, men inte provocera deras utseende).

Faktum är att faktorer för utveckling av PMS och PMDS är:

 • påfrestning,
 • fetma (BMI över 30),
 • diabetes,
 • astma,
 • könsinfektioner.

Depression och ångest (som observeras oavsett fas i cykeln. Symtomen förstärks före menstruationen). COC: er kan förbättra depressiva symtom, så åtminstone ett screeningtest för depression bör göras innan du ordinerar det. I närvaro av depression bör taktiken för förskrivning av COC diskuteras med en psykiater.

Sammanfattningsvis vill jag säga: vackra kvinnor, var friska. Men om du plötsligt befinner dig i det tillstånd som beskrivs ovan eller någon från dina nära och kära lider av det eller kanske inte lyckas behandlas med folkrättsmedel (mynta, valerian, selleri), behöver du inte vänta på ett mirakel och drabbas, sök läkarhjälp.

1 Usman S, Indusekhar R och O’Brien S. Hormonell hantering av premenstruellt syndrom. Bästa pr. Res Clin Obs. Gynaecol, 2008, 22: 251–60.

2 Vos T, Flaxman AD, Naghavi M et al. År levde med funktionshinder (YLD) för 1160 följare av 289 sjukdomar och skador 1990Ç2010: en systematisk analys för Global Burden of Disease Study 2010. Lancet, 2012, 380 (9859): 2163–2196

3 Yureneva S.V., Prilepskaya V.N., Ledina A.V. Premenstual syndrom och premenstrual dysforisk störning.

4 Guide to ambulant care in obstetrics and gynecology, 3rd, rev. V. N. Serov, G. Sukhikh, V. Prilepskaya, V. Radzinsky. M.: GEOTAR-Media, 2016: 895–907.

4 Schiller CE, Johnson SL, Abate AC, Schmidt PJ och Rubinow DR. Reproduktiv steroidreglering av humör och beteende. Compr. Physiol., 2016 juli, 6: 1135–1160.

5 Power RF, Mani SK, Codina J, Conneely OM, O’Malley BW. Dopaminerg och ligandoberoende aktivering av steroidhormonreceptorer. Science, 1991, 254 (5038): 1636-1639.

Åsikt Rädsla och avsky: Varför PMS är
inte ett skämt

Hur man lever när en gång i månaden är outhärdligt dålig

Text: Margarita Virova

Jag satt upprepade gånger på golvet och försökte hålla snotflödet och tänkte på allvar att jag föddes en ful och dålig person och det skulle aldrig bli bättre. Jag kan lätt gråta i tre dagar i rad. Rätter som inte tvättas av grannar kan orsaka kritisk aggression och önskan om hämnd. En gång drog jag ett skåp från en fjärde våningen på en medelstor gata och hackade den med en hammare. Det varar exakt en vecka, och sedan förvandlas jag till en vanlig person.

Nej, jag är inte en Comedy Central-sitcom-karaktär eller en Hulk Woman. Bara mot bakgrund av stress och ökad ångest, är mitt premenstruella syndrom tydligt manifesterad. Det tog ett och ett halvt år att godkänna en förkärlek för PMS och slutade med ett möte med en bra endokrinolog. Jag har ännu inte hittat effektiv förebyggande för mig själv. Kamomillte och planeterapplikation upptar bara händer, men folkläkemedel kan inte klara vad som händer i huvudet. Detta för att inte nämna det faktum att fysiologiska symtom också kräver uppmärksamhet och korrekt behandling..

Olika läkare kommer att ha en annan inställning till diagnos. Någon skiljer inte mellan graden av svårighetsgrad och föreskriver antidepressiva medel utan att titta, någon rekommenderar att börja ta orala preventivmedel, och någon ger en imponerande lista över tester som du måste göra för att avgöra vad som exakt händer med din kropp. Svårare än andra för dem med den så kallade PMDD - premenstrual dysforisk störning - som kan åtföljas av så allvarliga reaktioner som panikattacker. På grund av den turbulenta upplevelsen av premenstruellt syndrom kan svår neuros uppstå. Många kvinnor medger att för dem är PMS inte bara en acceptabel smärta eller svullnad, utan en svår upplevelse som de måste klara av från månad till månad..

"PMS är ett komplex av patologiska symtom som cykliskt uppstår 2–10 dagar före menstruationen och försvinner spontant inom några dagar efter det," förklarar endokrinologgynekolog Valentina Yavnyuk. - Det finns cirka hundra femtio olika symtom som förekommer hos 80–90% av kvinnorna i reproduktiv ålder; cirka 25% av kvinnorna upplever ett stort antal PMS-symtom. Men cirka 4% av kvinnorna lider av PMDD - en allvarlig form av PMS som har samma förstörande effekt på en kvinnas liv som klinisk depression ”.

Naturligtvis är detta inte fallet med alla. Detta betyder dock inte att PMS inte finns. Uppfattningen att premenstruellt syndrom helt enkelt är en brist på självkontroll stigmatiserar allvarligt fenomenet. Istället för att lära sig att lyssna på din kropp och respektera din psyke, driver vi behovet av att ärligt hantera PMS till helvetet. Kvinnor utvecklar en rädsla för att de börjar skylla på vad som händer på skulden.

För ungefär ett år sedan höll psykolog Robin Stein Deluca en föreläsning om PMS vid TED Talks, vars inspelning för närvarande ses av mer än en miljon människor. Hon förklarar allt om svårigheterna med att undersöka frågan, vad är faran för medicinering av reproduktiv hälsa samt om sociala myter relaterade till PMS. Vår och den västerländska kulturen är mycket lika i detta: en kvinna ska inte vara aggressiv, deprimerad och upprörd, så uttrycket av alla förtryckta känslor försenas tills det "tillåtna" ögonblicket, som i det offentliga sinnet är själva veckan innan cykeln börjar. Denna synvinkel, utbredd i vetenskapliga kretsar, är faktiskt bara en av många och betyder inte alls att PMS ska avskrivas enbart som en social konstruktion.

Det finns dussintals versioner av ursprunget till premenstruellt syndrom, men det finns mycket, mycket få stora och detaljerade studier om detta ämne. Varför? Och bara ingen vill göra det. I Storbritannien finns det fem gånger fler forskare som hanterar problemet med erektil dysfunktion än de som söker behandling för PMS. Undersökningar genomförda i olika länder under samma år visar att mellan 25 och 80% av kvinnorna lider av premenstruellt syndrom i en eller annan form (åtminstone så många som bekräftar förekomsten av minst ett symptom).

PMS beskrevs först av den engelska läkaren Robert Frank 1931: han förknippade instabiliteten i en kvinnas emotionella och psykologiska tillstånd och förekomsten av specifik smärta med början av den andra (luteala) fasen av den premenstruella cykeln. För att bli av med sjukdomen rekommenderade förresten den "goda läkaren" att ta bort äggstockarna. I allmänhet, i övrigt, gick forskningen inte längre än Frank upptäckt: teorier om uppkomsten av PMS finns, men ingen av dem har bevisats. Vad vi har som ett resultat av detta är förståeligt: ​​vårdslöshet vid diagnos, frånvaron av tydligt identifierade förhållanden mellan orsaker och konsekvenser och valet av lämpliga förebyggande medel och procedurer är nästan blind. Och till och med en hysterektomi garanterar inte fullständig läkning av premenstruellt syndrom.

Gynekolog Valentina Yavnyuk bekräftar att det inte finns någon enda och otvetydig åsikt om vad som är orsaken till premenstruellt syndrom: "Den mest" fungerande "positionen för endokrinologer är tanken på den så kallade ekologiska reproduktiva dissonansen. Livet för en modern kvinna strider mot hennes reproduktionsprogram, som inte har förändrats i årtusenden. Månatliga hormonella förändringar tillhandahölls inte av naturen. På senare tid, i förepreventionens tid, såg en kvinnas hormoncykel helt annorlunda ut än idag: ägglossning - graviditet - förlossning - långvarig amning (upp till tre år) - och en ny ägglossningscykel. Således upprepas cykeln, som brukade ta ungefär fyra år, varje månad i en kvinna (det vill säga, själva fluktuationen är motiverad, men det händer för ofta). Paradoxalt nog orsakar den fysiologiska, naturliga processen för reproduktiv aktivitet sjukdomen på grund av den icke-fysiologiska ”driftsformen” hos den kvinnliga kroppen ”.

De första försöken att grundligt standardisera diagnosen PMS dök upp nyligen, men det har ännu inte nåtts någon enighet om denna fråga. För den genomsnittliga personen som inte är belastad med kunskap om den kvinnliga kroppens funktion verkar samtidigt inte premenstruellt syndrom vara en sjukdom som kräver noggrann undersökning. För majoriteten är detta främst en uppsättning beteendeegenskaper som ligger i en gemensam kittel av stereotyper tillsammans med ”kvinnlig logik” och ”kvinnlig vänskap”. Sådana okunniga uppfattningar kan inte bara i många år avskräcka kvinnor från läkarkontor, utan verkligen förstöra relationer och välbefinnande - och inte alls en vecka.

Professionell hjälp kan hjälpa till att lindra situationen. Att sväva hormoner tar mycket energi och resurser från kroppen, så varför inte hjälpa det? Oftast tar läkare tillgång till hormonersättningsterapi och föreskriver, om det finns bevis, orala preventivmedel. Vid bekräftad dysforisk störning kan antidepressiva förskrivas. Men i mildare fall kan du försöka förändra livsstilen för att underlätta förloppet av PMS, säger Valentina Yavnyuk: "Hormonaktivitet påverkar i hög grad de processer som sker i det centrala nervsystemet, men det finns också feedback. Konstant stress, arbete och emotionell överbelastning, brist på rörlighet och i allmänhet en felaktig livsstil kan förvärra PMS-loppet. Korrekt näring, måttlig fysisk ansträngning, känslomässig komfort och tillfredsställelse med sitt sexuella och sociala liv har en positiv effekt på kroppens stressmotstånd, vilket innebär att det hjälper att överleva PMS lättare ”.

Oavsett anledning, är det först och främst nödvändigt att överge den missogynistiska uppfattningen av denna funktion, som kastar oss bort vid en tidpunkt då en kvinna ansågs oren under menstruationen. Det är troligt att det här är ett tillfälle att ta en ledig dag (en praxis som är ganska acceptabel i utvecklade länder), sitta hemma i shorts och en T-shirt och läsa en bok, sortera bort bokstäverna eller bara äntligen sova. På senare tid, för att informera någon om att du har din period ansågs otillbörlig, och vi känner till många exempel på aktivistens kamp för uppkomsten av ett så normalt fenomen som menstruation. Det är viktigt att förstå: dölj inte allt som följer med det. Det är tystnad som ger upphov till myter och föreställningar om naturliga processer och fenomen, varför de flyttar in i kategorin tabuämnen. En kvinna kan eller inte har PMS - och detta är normalt.

Kanske den första förnuftiga forskningen vi kommer att se inom en snar framtid, och tillsammans med dem kommer det att visas mycket mer förståeliga förklaringar och förebyggande åtgärder. De viktigaste uppgifterna idag är att skapa en öppen diskussion om problemet, inte att ignorera dess betydelse och att direkt ansträngningar för att studera det. Så vi kommer att lämna legenderna i det förflutna om obligatoriska okontrollerbara raserianfall och kvinnors fullständiga beroende av biologiska faktorer som någon använder för självförsvar och till och med för diskriminering. Det vore trevligt att vara i en värld där frasen "Jag har PMS" inte kommer att orsaka skräck eller förlöjelse, utan en förståelse för andra.

Hur man övervinner svaghet under menstruationen

De flesta kvinnor upplever depression före menstruationen.

Detta uttrycks i känslomässiga nedbrytningar, förlust av intern kontroll, oförutsägbara raserianfall utan synlig anledning, ökad misstänksamhet.

Kvinnan är lätt irriterad, tårar eller hysterisk skratt är typiska för dessa dagar.

Att köra bil kan leda till trafikolyckor på grund av ökad excitabilitet, förlust av uppmärksamhet.

Hur kan man stoppa de negativa tecken som orsakas av depression före menstruation? Finns det effektiva metoder?

Vad är depression före menstruation?

Den kvinnliga kroppen utsätts för månatliga förändringar när de hormonella, mentala och vegetativa-vaskulära systemen byggs om. Dessa förändringar har cykler. Det är därför en kvinna känner sig balanserad och lugn efter menstruationen, och 2-14 dagar innan de börjar blir hon som om hon inte är hennes egen. Vad är depression före menstruation? Detta är ett tillstånd som kännetecknas av alla depressiva symtom under perioden före början av menstruationen..

Många kvinnor verkar inte kunna kontrollera sig själva innan menstruationsblödningen börjar. De blir tårhåriga, misstänksamma, berörda, irritabla, aggressiva osv. Läkare säger att under en period av PMS blir en kvinna lite galen, obalanserad, rastlös. I större utsträckning beror detta inte på kvinnan själv. Det är helt enkelt föremål för de hormonella förändringar som är inneboende i det av naturen innan menstruationen.

Under denna period blir kvinnan svag. Vissa vänder sig till psykologer för hjälp, andra försöker klara sig på egen hand genom att använda folkrättsmedel. I alla fall kan varje läsare söka hjälp av en psykolog på webbplatsen psymedcare.ru, om hon känner behov. Detta är inte ett smärtsamt tillstånd. Bara kvinnor behöver ibland stöd, uppmärksamhet och kärlek från andra.

Psykologer noterar att en kvinnas tillstånd före menstruationen i hög grad beror på hennes livsstil, såväl som nervsystemet. Kvinnor, till exempel neuropatiska eller hysteriska, blir mer mottagliga för känslomässiga förändringar. Om en kvinna på normala dagar är balanserad, är hon mindre mottaglig för stora förändringar..

Det kan ses under perioden med depression före menstruationen att en kvinna har ökad aptit, behovet av alkohol och till och med droger, om hon på andra dagar lider av dessa beroende.

Denna period blir farlig eftersom kvinnor inte har mycket kontroll över sina handlingar. Det är under PMS som kvinnor begår självmord, skada andra, olyckor inträffar etc..

Behandling av premenstruellt syndrom

PMS-terapi börjar med att förklara för patienten hennes tillstånd, normalisera arbete, vila och sova (minst 8 timmar om dagen), eliminera stressiga situationer, och naturligtvis förskriva en diet.

Kvinnor med premenstruellt spänningssyndrom bör följa, i den andra fasen av cykeln, följande diet:

 • krydda och kryddig rätter är undantagna:
 • begränsat salt;
 • ett förbud mot användning av starkt kaffe, te och choklad;
 • minskat fettintag och med vissa typer av PMS - och animaliska proteiner.

Kostens huvudfokus ligger på konsumtionen av komplexa kolhydrater: fullkornspannmål, grönsaker och frukt, potatis.

I fallet med absolut eller relativ hyperestrogenism föreskrivs progestogener (norkolut, duphaston, utrozhestan) i den andra fasen av cykeln.

Med neuropsykiska tecken på PMS visas lugnande medel och milda lugnande medel 2-3 dagar före menstruation (grandaxinum, orehotel, fenazepam, sibazon), samt antidepressiva medel (fluoxetin, amitriptylin).

MagneB6 har en god lugnande, normaliserande sömn och avkopplande effekt. Örtte, som Aesculapius (under dagen), Hypnos (på natten), har också en lugnande effekt..

För att förbättra cerebral cirkulation (cephalgisk form) rekommenderas Nootropilum, Piracetam, Aminolone..

Med den edematösa formen förskrivs diuretika (spironolakton) och diuretiska teer.

Antihistaminer (teralen, suprastin, diazolin) är indicerade för atypiska (allergiska) och edematösa former av PMS.

Cephalgiska och krisformer av PMS kräver att man tar bromokriptin i den andra fasen av cykeln: detta läkemedel minskar prolaktinnivåerna. Mastodinon lindrar snabbt smärta och spänningar i bröstkörtlarna och remens normaliserar nivån av hormoner i kroppen.

Vid hyperprostaglandinemi indikeras användningen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen, indometacin, diklofenak), som hämmar produktionen av prostaglandiner..

Och naturligtvis kombinerade orala preventivmedel från den monofasiska gruppen (Jes, Logest, Janine), som undertrycker produktionen av sina egna hormoner, och därigenom utjämnar manifestationerna av det patologiska symptomkomplexet, är oumbärliga läkemedel för PMS.

Behandlingen av premenstruellt spänningssyndrom är i genomsnitt 3-6 månader.

Orsaker till depression före menstruation

Det är svårt att förklara varför de förändringar som sker med PMS inträffar hos kvinnor. Orsakerna till depression före menstruation är olika:

 • En förändring i den hormonella bakgrunden, när östrogennivån sjunker kraftigt i menstruationscykeln 21-28. Detta faktum avvisas emellertid, eftersom användningen av läkemedel för att öka östrogennivåerna inte hjälper..
 • Felaktig näring när den kvinnliga kroppen inte får rätt mängd vitaminer, mineraler, spårelement, etc..
 • Emotionella säsongsstörningar.
 • Påfrestning.
 • Sköldkörtel dysfunktion förvärras under PMS.
 • Sjukdomar i kroppen som utmattas känslomässigt och fysiskt.

De skäl som beaktas hjälper dock inte alltid till att förbättra tillståndet, även om personen eliminerar dem. Vad kan vara orsaken??

I större utsträckning tillskrivs depression före menstruation funktionerna i det högre nervsystemet, när en kvinna är benägen att detta tillstånd. På genetisk nivå överförs lutningar till henne, särskilt om hennes mamma också hade humörsvängningar före menstruationen.

Kvinnans natur och temperament bör beaktas. Under perioden före menstruationen förvärras dess egenskaper. Om hon är aggressiv ökar hennes aggressivitet betydligt under perioden med PMS.

Men inte alla kvinnor är benägna att olämpligt beteende. Vissa kan bli sårbara, tårar och svaga, men de begår inte utslag. Vad är orsaken till detta? Vi talar troligen om funktionerna i utbildning och självutveckling. Om en kvinna är återhållsam och fortsätter att behålla sin lugn under perioden med PMS, kommer hon att försöka göra mindre negativa saker, trots sina inre impulser och önskningar. Det kan kallas självdisciplin, som tas upp.

Varför gråter jag ständigt??

Tearfulness före menstruation är förmodligen förknippat med hormonella fluktuationer som uppstår under andra hälften av menstruationscykeln. Ägglossning sker runt mitten av cykeln. Under denna tid släpper din kropp ett ägg, vilket resulterar i en minskning av östrogen- och progesteronnivåerna. Förändringar i hormonnivåer påverkar mängden serotonin. Det är en neurotransmitter som hjälper till att reglera humör, sömncykel och aptit..

Depression i PMS bör försvinna på egen hand när östrogen- och progesteronnivåerna stiger igen. Detta inträffar vanligtvis några dagar efter slutet av din period..

Symtom på depression före menstruation

Vanligtvis är det lätt för människor att identifiera symptomen på depression före menstruation. emellertid ligger svårigheten i det faktum att en kvinna ständigt kan visa vissa tecken, som är ett drag i hennes karaktär, eller bara vara benägna att depression, som inte alltid kan associeras med PMS.

Symtom på PMS är:

 1. Utbrott av aggression och ilska.
 2. Känslan att allt faller isär.
 3. Dåsighet eller sömnlöshet.
 4. huvudvärk.
 5. Förändring av humör och längtan.
 6. Ångest, harsel, tårfullhet.
 7. Obeslutsamhet, trötthet.
 8. Ökad bulleruppfattning.
 9. Mottaglighet för skador.
 10. Konflikt, irritabilitet.
 11. Svaghet, distraktion, nervös spänning.
 12. Ouppmärksamhet, dålig reaktion.
 13. Förvirring i tankar, glömska.
 14. Ökad aptit, önskan att konsumera mer söt, salt och mjöl.
 15. Känner att bli överväldigad.

Från utsidan kanske människor märker de förändringar som förekommer hos kvinnan, men damen själv kanske inte märker dem. Allt börjar med irritabilitet och sömnstörningar. Ökar ofta aptiten. Snart kommer det mental och motorisk hämning. Depression kan noteras av det faktum att en kvinna stängs av sina vanliga kontakter, stänger och ignorerar känslomässigt positiva intressen.

Detta kan åtföljas av olika störningar i form av smärta i bröstkörtlarna, musklerna, lederna. Olika smärtor i nedre del av buken kan också noteras. Allt detta påverkar hennes humör negativt..

Diagnos av premenstruellt syndrom

Det rekommenderas att genomföra differentiell diagnos av premenstruellt spänningssyndrom. Detta tillstånd bör skiljas från följande sjukdomar:

 • mental patologi (schizofreni, endogen depression och andra);
 • kronisk njursjukdom;
 • menstruations- och klassisk migrän;
 • hjärnformationer;
 • inflammation i ryggmärgens membran;
 • mastopati;
 • hypofyseadenom;
 • arteriell hypertoni;
 • sköldkörtelsjukdom.

För alla dessa sjukdomar klagar patienten oberoende av menstruationsfasen, medan med PMS uppstår symtom före menstruation.

Dessutom är naturligtvis manifestationerna av PMS på många sätt liknar tecken på tidig graviditet. I det här fallet är det lätt att lösa tvivel genom att självständigt genomföra ett graviditetstest hemma eller donera blod för hCG..

Diagnos av premenstruellt spänningssyndrom har vissa svårigheter: inte alla kvinnor vänder sig till sin gynekolog med sina klagomål, de flesta behandlas av en neurolog eller terapeut.

Vid en ansökan måste läkaren noggrant samla in anamnesis och studera klagomål, och under samtalet, fastställa anslutningen av de listade symptomen med slutet av den andra fasen av cykeln och bekräfta deras cykliska. Det är lika viktigt att se till att patienten inte har någon psykisk sjukdom..

Då uppmanas kvinnan att notera sina tecken från följande lista:

 • emotionell instabilitet (orsakslöst gråt, plötsliga humörsvängningar, irritabilitet);
 • tendens till aggression eller depression;
 • känsla av ångest, rädsla för döden, spänning;
 • lågt humör, hopplöshet, längtan;
 • förlust av intresse för hennes vanliga livsstil;
 • trötthet, svaghet;
 • omöjlighet för koncentration;
 • ökad eller minskad aptit, bulimi;
 • sömnstörning;
 • känsla av engorgement, ömhet i bröstkörtlarna, samt svullnad, huvudvärk, onormal viktökning, muskel- eller ledvärk.

Diagnosen ”PMS” fastställs om specialisten konstaterar att patienten har fem tecken, med obligatorisk närvaro av en av de första fyra listade.

Ett blodprov för prolaktin, östradiol och progesteron i den andra fasen av cykeln föreskrivs nödvändigtvis, baserat på de erhållna resultaten bestäms den uppskattade formen av PMS. Således kännetecknas den edematösa formen av en minskning av progesteronnivåerna. Och neuropsykiska, kefaliska och krisformer kännetecknas av ökat prolaktin.

Ytterligare undersökningar varierar beroende på ICP: s form.

neuropsykiska

 • undersökning av neurolog och psykiater;
 • Röntgen av skallen;
 • elektroencefalografi (detektion av funktionella störningar i hjärnans limbiska strukturer).

edematous

 • LHC-leverans;
 • studie av utsöndrad njurfunktion och mätning av diurese (utsöndrad vätska är 500-600 ml mindre än konsumerat);
 • mammografi och ultraljud av bröstkörtlarna i den första fasen av cykeln för att differentiera mastopati från mastodynia (ömhet i bröstkörtlarna).

Kris

 • Ultraljud av binjurarna (utesluter en tumör);
 • testning för katekolaminer (blod och urin);
 • undersökning av en ögonläkare (fundus och synfält);
 • Röntgen av skallen (tecken på ökat intrakraniellt tryck);
 • MR av hjärnan (uteslut tumör).

Det är också nödvändigt att konsultera en terapeut och hålla en dagbok för blodtryck (utesluta hypertoni).

Cephalgic

 • elektroencefalografi, på vilken diffusa förändringar i hjärnans elektriska aktivitet upptäcks (en typ av desynkronisering av kortikal rytm);
 • CT-skanning av hjärnan;
 • undersökning av en ögonläkare (fundus);
 • Röntgen av skallen och livmoderhalsryggen.

Och med alla former av PMS krävs samråd med en psykoterapeut, endokrinolog och neurolog.

Hur man undviker depression före menstruation?

Det rekommenderas inte att ignorera ditt eget "trasiga" tillstånd. Naturligtvis kan det passera efter menstruationens början, men med varje månad som går, kan symtomen intensifieras och bli längre. Läkare rekommenderar att kontakta dem om en kvinna gör olika oberoende försök att undvika depression innan menstruationen och hon inte lyckas.

Läkare kommer att ta reda på de fysiologiska orsakerna till PMS. Hormonala läkemedel, smärtstillande medel och lugnande medel kan förskrivas här. Läkare rekommenderar också att balansera din diet:

 1. Eliminera salta livsmedel.
 2. Drick diuretika.
 3. Inkludera livsmedel som är rika på vitamin B6 och kalium: torkade aprikoser, mejeriprodukter, fisk, ägg, baljväxter, russin, druvor, broccoli, kli bröd, äpplen, bananer, kakao, choklad, etc..
 4. Användningen av vitamin A, B6, E, kalcium och magnesium, vilket förhindrar ansamling av östrogen och bidrar till dess metabolism.

När det gäller läkemedlen förskrivs de individuellt. Det beror på kvinnans fysiska hälsa, liksom hennes psyko-emotionella tillstånd..

Som behandling kan följande metoder användas:

 1. Mediciner:
 • Diuretika läkemedel.
 • Progesteron- och progestinhormoner.
 • Sedativa och antidepressiva medel.
 • Venotonic mediciner.
 • Hormonella preventivmedel.
 • Mediciner för att förbättra blodcirkulationen i hjärnan.
 • Vitaminer B, C, A.
 • Mineraler kalcium, zink, magnesium B6, järn.
 1. Fysioterapi:
 • Akupressur och klassiska massage.
 • Akupunktur.
 • zonterapi.
 • Homeopatiska medel: Remens, Mastodinon.
 1. Fytoterapi:
 • Vanlig malör.
 • Svart cohosh.
 • Mjölon.
 • Hop kottar.
 • Moderwort ört.
 • Melissa.
 • Oregano.
 • Mynta.
 • Pionrötter.
 1. Lugnande bad.

Sporten har en positiv effekt. Men före menstruationen bör de ha mindre arbetsbelastning. Insatser för att minska, men det är bättre att inte vägra sport. Tung fysisk ansträngning kan ersättas under PMS-perioden genom att springa, snabba tempo, simning, andningsövningar och andra lätta sporter.

Tekniker för att stänga ut dina känslor är populära: att slå rätter, kuddar, päron med klistrade bilder av dina fiender, etc. Om en kvinna känner att en hel del känslor har samlats i henne, borde de kastas ut. Om du behöver bryta något eller bryta det, är det bättre att göra det. Det viktigaste är att uppnå känslomässig avkoppling.

En annan säker lösning på problemet är kommunikation med vänner. En kvinna känner känslomässig tillfredsställelse och avkoppling, om hon kan prata, höra sig, ha en bra och trevlig tid. Män är inte alltid benägna att förstå kvinnlig psykologi, därför kommer flickvänner med vilka du uppriktigt kan prata, förbli dig själv och spendera en trevlig tid att bli de bästa "psykologerna" för denna period.

Kvinnor under PMS-perioden är ofta oroliga för psykologiska problem när kärleksrelationer inte fungerar, inte allt går smidigt på jobbet, vissa människor från den inre kretsen är oroliga. Jag vill prata, berätta, gråta! Vänd dig till en flickvän som kan ge sådant känslomässigt stöd.

Ibland vill du bara vara en kvinna vars känslomässiga utbrott och känslor inte skrämmer andra. Detta kan bara förstås av kvinnor som själva skulle kunna uppleva orättvisa utbrott av känslor. Om du är omgiven av sådana flickvänner, bör du kontakta dem. Du behöver inte ha små samtal med dem, du kan bara ta en promenad eller shoppa för att behaga dig själv.

En kvinna rekommenderas också att koppla av, koppla av och skämma bort sig själv mer. Det hjälper till massage, simning, yoga, lyssnande på trevlig musik etc..

Hur du kan hjälpa dig själv under denna svåra period?

Så hur man hanterar PMS-depression, dvs. det faktum att en mental störning inte är det?

 1. Förvara ingenting i dig själv. Om du är arg kan du slå en kudde, bryta en onödig platta eller gå in i skogen och skrika. Bryt inte det onda på andra. Riv ner något som inte skadar dig.
 2. Bekämpa inte lusten att gråta eller klaga bara över livet. Gör det hela vägen. Om du gråter, så för att gråta alla tårar, och om du klagar på något, så ta det till absurditet, tills det blir roligt.
 3. Motion hjälper mycket. De behöver inte överges, men belastningen bör minskas.
 4. Gå mer.
 5. På sådana dagar försvagas förmågan att koncentrera sig på något för många. Det finns inget behov av att bekämpa detta. Men veta om denna funktion, försök inte att köra fordon och inte utföra något farligt arbete.
 6. Följande råd hjälper inte alla, vissa gör det helt enkelt inte. Den tillhandahålls endast för dem som gillar idén. En slags meditation. Du måste koppla av, sitta i alla bekväma lägen och börja göra med dina händer sådana rörelser som händerna "vill" göra sig själva. Till att börja med kan du hjälpa dig själv och lätt trycka på höger hand. Släpp sedan försiktigt dina händer från medvetenhetskontrollen. Låt dem röra sig som de vill. Rörelserna kan vara jämna eller skarpa. Stör inte i denna process. Cirka 20 minuter av sådan meditation kommer att släppa ut de ackumulerade känslorna..
 7. Från grälhet och sug efter skandaler hjälper den här metoden bra. Så fort du känner att du inte kan kontrollera dig själv, försök att gå i pension. Sitta eller ligga på ryggen och börja vända ögonen medurs. Rörelserna ska vara så fullständiga som möjligt. Av vana blir du trött snabbt. Så snart det finns tecken på trötthet - sluta, vila och fortsätta öva igen. Det är också användbart för syn, men huvuduppgiften är att skapa ett tillstånd som gör att du kan koppla av huvudet så mycket som möjligt. I slutet av övningen måste du hålla dig i tystnad och fred i minst 10 minuter.


För att bli av med depression rekommenderas det att gå mer och träna

Oroa dig inte för depressionen före menstruationen. PMS hos alla kvinnor åtföljs av olika humörstörningar. Det viktigaste är som följer - om symtomen intensifieras och drar vidare, ignorera inte och delta i behandling, eliminera tillståndet. Resultatet kommer definitivt att vara positivt..

Innan menstruationen rekonstrueras den kvinnliga kroppen på hormonell nivå. Naturligtvis kan detta inte passera utan förändring i humör eller förvärring av känslomässighet. Om en nära man inte förstår ditt tillstånd, kommer en vän att kunna stödja under denna period och fungera som psykolog. Detta är en av de bästa lösningarna på problemet..

Konsekvenser och prognos

PMS, som kvinnan inte behandlade med, hotar i framtiden en allvarlig menopaus. Prognosen för premenstruell sjukdom är gynnsam..

Wizards Forum> Miracle in the Sieve> Ambulance> Hur man kan bli av med PMS

Visa fullständig version: Hur man kan bli av med PMS

God dag kära trollkarlar!

Snälla hjälp mig magiskt bli av med PMS.

Återigen attackerade han mig, därför kommer inget magiskt att tänka på. Blir arg.

Jag blir arg för närvarande.

Fel av kvinnor med PMS, vilket ökar irritabiliteten

På kvällen till menstruationscykeln är hela kvinnokroppen avslappnad, och du kan stödja den med högkalorifoder. Så många tycker. Naturligtvis är detta en felaktig åsikt. Det är oacceptabelt att tycka synd om dig själv, och ännu mer, att gripa ens dåliga humör, eftersom nya problem kommer att börja dyka upp med utseende och kroppsvikt. Om du vill glömma allt och kasta dig in i världen med trevliga smakupplevelser, måste du förstå att livsmedel med högt kaloriinnehåll inte hjälper till att tillgodose alla behov av vitaminer och mineraler, utan bara ger problem. Endast en balanserad diet kommer att säkerställa att metabolismen fungerar korrekt.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tinktur av en röd borste (kall rhodiola)

Naturlig tinktur av gräs Den röda borsten är populär vid behandling och förebyggande av många sjukdomar, men den är särskilt effektiv vid behandling av sjukdomar i urogenitala organ hos både män och kvinnor....

Orsaker till feber före menstruation

Om temperaturen stiger före cykeln kan orsakerna vara: individuella egenskaper hos den kvinnliga kroppen; premenstruellt syndrom; graviditet; gynekologiska sjukdomar....

Kan antibiotika påverka menstruationen

Ibland är det omöjligt att göra utan användning av potenta läkemedel som antibiotika. Men är det värt att ta dem vid en tidpunkt då kroppen, som försvagats av månadsutsöndringar, redan är mottaglig för starka hormonella förändringar?...