Bevisade behandlingar för depression före menstruation

Klimax

Depression före menstruation är ett tillstånd där en kvinnas beteende förändras. Hon blir irriterad, ofta gråtande och ledsen. Symtom på denna störning före menstruationen och försvinner efter den..

Fysiologi

Depression i PMS sker 5-7 dagar före menstruation. Under denna period blir kvinnans kropp svagare, så varje fel i livet kan orsaka stress. Särskilt svår premenstrual depression förekommer hos kvinnor med psykiska störningar. De kan förvärra kroniska sjukdomar..

orsaker

De möjliga orsakerna till depression före menstruation är:

 1. Mängden östrogenhormoner reduceras. På grund av detta finns det en destabilisering av psyken.
 2. Serotoninnivåerna minskar. Som ett resultat slutar en kvinna att behaga sina favorithobbies, hon blir tårfull och tröttnar snabbare. Detta hormon ansvarar för positiva känslor..
 3. Vitaminbrist. Ofta inträffar detta under hösten och våren, liksom efter långvariga sjukdomar..
 4. Stressfulla situationer. Innan menstruationen blir en kvinna mer känslig för stress, så stora arbetsbelastningar eller problem i familjen orsakar depression.
 5. Hälsoproblem. Till exempel sköldkörtelsjukdom. De påverkar det endokrina systemet.
 6. Mår dåligt. Innan menstruationen kan en kvinna drabbas av svår smärta i nedre delen av ryggen, nedre buken och bröstkörtlarna. De påverkar livskvaliteten negativt och orsakar irritation..

Dessutom kan klimatförändringar påverka till exempel på vintern, depression uppstår på grund av brist på solljus.

symtom

För att känna igen depression bör man uppmärksamma förändringar i patientens art och beteende. Hon kan bli slö och distraherad. Alla vanliga åtgärder en kvinna kommer att utföra långsamt och motvilligt. Intresset för en sexuell partner kommer att försvinna.

Patienter som lider av denna psykiska störning kännetecknas av tårfullhet och irritabilitet. Utbrott av aggression kan observeras. Även med depression uppträder självtvivel. En kvinna börjar tvivla på det rätta valet av ett yrke eller livspartner. Ätstörningar, sömnlöshet, huvudvärk är också karakteristiska..

Om du inte vidtar åtgärder i tid och startar sjukdomen kommer tankar om självmord att dyka upp. I detta fall krävs behandling vid neuropsykiatrisk center..

Förebyggande och behandling

Depression under menstruationen kräver behandling. Gynekolog och psykoterapeut bör välja läkemedel och förskriva doser, eftersom hormonella läkemedel och antidepressiva har kontraindikationer. Det är först nödvändigt att fastställa orsaken till den psykiska störningen..

Om patienten utvecklar symtom på depression på grund av hormonella förändringar före menstruationen kommer hon att förskrivas orala preventivmedel. Till exempel Jeanine, Femoden, Rigevidon. Dessa piller normaliserar cykeln och förbättrar välbefinnandet. Emellertid föreskrivs hormonella läkemedel endast som en sista utväg.

Depression orsakad av smärta behandlas med smärtstillande medel. Nurofen, No-Shpa, Papaverin kommer att göra. De kämpar också med mental störning med hjälp av antidepressiva medel som väljs av en specialist..

Du kan välja växtbaserade läkemedel. Till exempel Novo-Passit eller Persen. De säljs över disk, men bara en läkare kan förskriva en dos.

Det är nödvändigt att ta kurser med vitaminer för att undvika vitaminbrist. Det är värt att se över kosten. Den måste innehålla färsk frukt och grönsaker, fiberrik mat, kött och fisk. Salt, kryddig och fet mat bör undvikas, som det kan störa tarmarna.

Viktig vila. Det är nödvändigt att övervaka den dagliga rutinen, gå i säng och vakna vid samma tid varje dag. Det är nödvändigt att lämna gratis kvällar för dina favoritaktiviteter. Till exempel kan du gå på bio eller läsa en bok.

Hobbyer är en utmärkt förebyggande åtgärd. När en kvinna går på språkkurser eller gör handarbete distraheras hon från livets svårigheter. Det hjälper till att hantera stress..

Det finns folkrättsmedel som är lämpliga för behandling och förebyggande av depression före menstruation. Lugnande te är fördelaktigt. Du kan brygga kamomill, mynta eller moderwort. Det är nödvändigt att dricka dem före sänggåendet, om sömnlöshet före menstruationen.

Ett varmt bad är ett annat lugnande folkmedicin. Det är värt att lägga till eterisk olja i vattnet. Till exempel barrträd, lavendel eller citrus. Innan du använder folkrecept måste du konsultera en läkare, eftersom örter kan orsaka allergier..

När en kvinna inte rör sig mycket kan hon uppleva stagnation av blod i bäckenorganen. På grund av detta kan menstruationen vara smärtsam. Därför bör du delta i olika aktiviteter: yoga, fitness, simning, etc. De har en positiv effekt på hälsa och humör..

Varför PMS inte är ett "kvinnligt infall", utan en sjukdom som måste behandlas (och som inte händer alla)

Vi pratar ständigt om hur skämda vi är när vi skriker och irriteras över barnen, men om du till exempel är sjuk, är det dubbelt svårt att hålla självkontroll. Föreställ dig, du är sjuk av influensa, barn hoppar på huvudet? Partneren förstår troligen att influensan är en allvarlig sjukdom och kommer att försöka ta över barnen. Med PMS är historien helt annorlunda. Det är vanligt att uppfatta premenstruellt syndrom som ett slags "kvinnlig hysteri", någon slags "kvinnlig sak". "Har du dessa dagar?" - Ett klassiskt sexistiskt argument i varje konflikt mellan en man och en kvinna. Faktum är att PMS inte är delirium eller nycklar alls, utan en allvarlig sjukdom som kräver ingripande och behandling. Ja - det är mycket svårt för en kvinna som lider av PMS att vara förståelse och lugn, eftersom hon inte mår bra. Psykiater Sergey Kistenev berättade i sin blogg varför PMS är allvarligt och vad man ska göra med det.

Moderna vyer och taktik

Hos många kvinnor i reproduktiv ålder uppstår ungefär en gång i månaden irritabilitet, svaghet och utbrott av aggression eller depression. Enligt vissa rapporter upplever upp till 40% av kvinnorna någon form av besvär i den andra fasen av cykeln. Några av dem har förenats och anser att detta är deras "höjdpunkt", men de flesta känner fortfarande betydande obehag. Som ni kanske gissat handlar det om ICP.

Premenstruellt syndrom (PMS) är en verklig störning som måste diagnostiseras och behandlas, och inte hysas upp och vänta på klimakteriet, som befrielse.

Premenstruellt syndrom är en komplex psykoendokrin sjukdom som påverkar en kvinnas känslomässiga och fysiska välbefinnande. I bred bemärkelse är PMS en kombination av emotionella, beteendemässiga och somatiska störningar som börjar i luteal (föregående menstruation) -fasen i menstruationscykeln och slutar med början av menstruation. Premenstruellt dysforiskt syndrom (PMSD) är ganska obehagligt - en variant av den svåra förloppet av PMS, där humör och beteendestörningar kan förvandlas till aggression.

Hur man förstår om du har en ICP?

 • För det första, om du aldrig har tänkt på det, troligen inte.
 • För det andra kan du hänvisa till alternativen för flödet av ICP.

Klinisk klassificering av PMS

Den kliniska klassificeringen enligt formerna av premenstruellt syndrom, som fullständigt beskriver de möjliga alternativen för kliniska manifestationer, anges nedan..

Neuropsykisk form (dysforisk)

Kliniken domineras av humörstörningar, aggressivitet, irritabilitet, depression, apati, tårfullhet.

Karakteriseras av bildandet av ödem, vätskeretention, uppblåsthet, svullnad i mjölkkörtlarna.

Patienter klagar över huvudvärk, överkänslighet mot ljus och ljud, deprimerad humör, huvudvärk, som ibland åtföljs av illamående och kräkningar.

Påminner om panikattacker. En kvinna kan uppleva akut rädsla, som åtföljs av svettning, takykardi, smärta bakom bröstbenet..

Frekvensen av förekomst av dessa former beror på ålder, till exempel vid 16-20 år gammal och vid 25-34 år gammal, som regel förekommer en neuropsykisk (dysforisk) form och vid 20-24 år gammal - en edemat form. Det finns ingen tydlig motivering för en sådan åldersfördelning, men statistiskt sett är den edematösa formen vanligare i denna åldersgrupp: 20-24 år. Kris och kefalgsformer är mindre vanliga, deras ursprung kan vara förknippat med stress.

Om du har manifestationerna som beskrivs ovan och de stör din aktivitet dagarna före menstruationen är detta ett tillfälle att konsultera en gynekolog.

Jag vill separat fokusera på premenstruellt dysforiskt syndrom (den mest allvarliga formen av PMS). Ofta avskriver en kvinna PMD: er som ett drag i hennes karaktär. Detta är ganska paradoxalt, eftersom hon objektivt lider av det. Jag vill ge de mest pålitliga diagnostiska kriterierna för PMD så att varje kvinna, som har hittat dem i sig själv, inser att hon behöver söka hjälp.

Kliniska kriterier för PMD enligt DSM (Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar):

(A) Under det senaste året, i de flesta menstruationscykler (minst tre), observeras fem (eller mer) av de nedanstående symtomen, varvid en av dem är de första fyra; symptomatologin kvarstår under den sista veckan i lutealfasen, försvinner några dagar efter början av menstruationen, är frånvarande inom en vecka efter menstruationen:

 • sorg, hopplöshet, självfördömelse (undantag från eget värde);
 • spänning, ångest;
 • uttalad labilitet av humör med intermittenta attacker av tårarhet;
 • konstant irritabilitet, ilska, konflikt;
 • en minskning av intresset för bekanta aktiviteter som kan vara förknippade med främling från sociala band;
 • koncentrationssvårigheter;
 • trötthet, brist på energi, dåsighet;
 • förändringar i aptit med överätande eller behovet av specifik (ibland oätlig) mat;
 • hypersomni eller sömnlöshet (sömnlöshet);
 • subjektiv känsla av depression eller brist på kontroll;
 • somatiska symtom (spänningar eller smärta i bröstkörtlarna, en känsla av svullnad i kroppen eller viktökning, huvudvärk, led- och muskelsmärta).

(B) Dessa symtom förhindrar:

 • professionell aktivitet,
 • lärande, samt vanlig social aktivitet,
 • mellanpersonliga relationer.

(B) Symtom är inte ett resultat av en annan störning, till exempel en allvarlig depressiv, panik, dystymisk eller personlighetsstörning (även om de kan överlappa varandra med någon annan störning).

Dysfori och ökad trötthet under den premenstruella perioden kan förknippas med förvärring av somatisk sjukdom (endokrina störningar, onkologisk patologi, systemisk lupus erythematosus, anemi, endometrios, olika infektioner). Differensdiagnos i dessa fall underlättas av (1) anamnesdata, liksom data (2) laboratorietester och (3) fysisk undersökning.

Grunden för diagnosen är symptomens cykliska karaktär. För en slutlig diagnos av PMDS bör kriterierna A, B och C (samtidigt) observeras för två menstruationscykler.

Behandling eller till vem du ska gå

Behandlingen av premenstruellt syndrom utförs av en gynekolog, men om kursen är komplicerad och humör- och beteendestörningar dyker upp, bör en psykiater konsulteras.

 • Icke-läkemedelsmetod: Fysisk aktivitet, normalisering av arbetsordning, kön, vila.
 • Denna metod är effektiv endast i det inledande skedet och du bör inte lita på den, om klagomål inte försvinner inom två cykler är det bättre att besöka läkare direkt.
 • Hormonbehandling: guldstandarden för behandling av PMS, föreskriven av en gynekolog.
 • Oral preventivbehandling (OC) används för att undertrycka ägglossningen.
 • Antidepressiva: denna grupp av läkemedel används om, under loppet av OK-terapi, under två hela cykler, symptomen på PMS inte minskade..
 • Det andra alternativet är om kvinnan inte vill använda OK eller om det finns kontraindikationer för deras användning. För korrekt recept av antidepressiva medel måste du konsultera en psykiater.
 • Andra metoder: lugnande medel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, diuretika. De används endast symptomatiskt och kan inte ersätta den huvudsakliga terapimetoden..

Debunking myter

Utvecklingen av PMS och PMSD påverkas INTE av:

 • Familjestatus;
 • Mängd barn;
 • Oregelbundet kön;
 • Tidig eller sen ålder från början av menstruation;
 • Cykellängd;
 • Användning av OK eller andra hormonella metoder för preventivmedel (preventivmedel kan vara ett sätt att behandla PMS och PMDS, men inte provocera deras utseende).

Faktum är att faktorer för utveckling av PMS och PMDS är:

 • påfrestning,
 • fetma (BMI över 30),
 • diabetes,
 • astma,
 • könsinfektioner.

Depression och ångest (som observeras oavsett fas i cykeln. Symtomen förstärks före menstruationen). COC: er kan förbättra depressiva symtom, så åtminstone ett screeningtest för depression bör göras innan du ordinerar det. I närvaro av depression bör taktiken för förskrivning av COC diskuteras med en psykiater.

Sammanfattningsvis vill jag säga: vackra kvinnor, var friska. Men om du plötsligt befinner dig i det tillstånd som beskrivs ovan eller någon från dina nära och kära lider av det eller kanske inte lyckas behandlas med folkrättsmedel (mynta, valerian, selleri), behöver du inte vänta på ett mirakel och drabbas, sök läkarhjälp.

1 Usman S, Indusekhar R och O’Brien S. Hormonell hantering av premenstruellt syndrom. Bästa pr. Res Clin Obs. Gynaecol, 2008, 22: 251–60.

2 Vos T, Flaxman AD, Naghavi M et al. År levde med funktionshinder (YLD) för 1160 följare av 289 sjukdomar och skador 1990Ç2010: en systematisk analys för Global Burden of Disease Study 2010. Lancet, 2012, 380 (9859): 2163–2196

3 Yureneva S.V., Prilepskaya V.N., Ledina A.V. Premenstual syndrom och premenstrual dysforisk störning.

4 Guide to ambulant care in obstetrics and gynecology, 3rd, rev. V. N. Serov, G. Sukhikh, V. Prilepskaya, V. Radzinsky. M.: GEOTAR-Media, 2016: 895–907.

4 Schiller CE, Johnson SL, Abate AC, Schmidt PJ och Rubinow DR. Reproduktiv steroidreglering av humör och beteende. Compr. Physiol., 2016 juli, 6: 1135–1160.

5 Power RF, Mani SK, Codina J, Conneely OM, O’Malley BW. Dopaminerg och ligandoberoende aktivering av steroidhormonreceptorer. Science, 1991, 254 (5038): 1636-1639.

Hur man övervinner svaghet under menstruationen

De flesta kvinnor upplever depression före menstruationen.

Detta uttrycks i känslomässiga nedbrytningar, förlust av intern kontroll, oförutsägbara raserianfall utan synlig anledning, ökad misstänksamhet.

Kvinnan är lätt irriterad, tårar eller hysterisk skratt är typiska för dessa dagar.

Att köra bil kan leda till trafikolyckor på grund av ökad excitabilitet, förlust av uppmärksamhet.

Hur kan man stoppa de negativa tecken som orsakas av depression före menstruation? Finns det effektiva metoder?

Vad är depression före menstruation?

Den kvinnliga kroppen utsätts för månatliga förändringar när de hormonella, mentala och vegetativa-vaskulära systemen byggs om. Dessa förändringar har cykler. Det är därför en kvinna känner sig balanserad och lugn efter menstruationen, och 2-14 dagar innan de börjar blir hon som om hon inte är hennes egen. Vad är depression före menstruation? Detta är ett tillstånd som kännetecknas av alla depressiva symtom under perioden före början av menstruationen..

Många kvinnor verkar inte kunna kontrollera sig själva innan menstruationsblödningen börjar. De blir tårhåriga, misstänksamma, berörda, irritabla, aggressiva osv. Läkare säger att under en period av PMS blir en kvinna lite galen, obalanserad, rastlös. I större utsträckning beror detta inte på kvinnan själv. Det är helt enkelt föremål för de hormonella förändringar som är inneboende i det av naturen innan menstruationen.

Under denna period blir kvinnan svag. Vissa vänder sig till psykologer för hjälp, andra försöker klara sig på egen hand genom att använda folkrättsmedel. I alla fall kan varje läsare söka hjälp av en psykolog på webbplatsen psymedcare.ru, om hon känner behov. Detta är inte ett smärtsamt tillstånd. Bara kvinnor behöver ibland stöd, uppmärksamhet och kärlek från andra.

Psykologer noterar att en kvinnas tillstånd före menstruationen i hög grad beror på hennes livsstil, såväl som nervsystemet. Kvinnor, till exempel neuropatiska eller hysteriska, blir mer mottagliga för känslomässiga förändringar. Om en kvinna på normala dagar är balanserad, är hon mindre mottaglig för stora förändringar..

Det kan ses under perioden med depression före menstruationen att en kvinna har ökad aptit, behovet av alkohol och till och med droger, om hon på andra dagar lider av dessa beroende.

Denna period blir farlig eftersom kvinnor inte har mycket kontroll över sina handlingar. Det är under PMS som kvinnor begår självmord, skada andra, olyckor inträffar etc..

Behandling av premenstruellt syndrom

PMS-terapi börjar med att förklara för patienten hennes tillstånd, normalisera arbete, vila och sova (minst 8 timmar om dagen), eliminera stressiga situationer, och naturligtvis förskriva en diet.

Kvinnor med premenstruellt spänningssyndrom bör följa, i den andra fasen av cykeln, följande diet:

 • krydda och kryddig rätter är undantagna:
 • begränsat salt;
 • ett förbud mot användning av starkt kaffe, te och choklad;
 • minskat fettintag och med vissa typer av PMS - och animaliska proteiner.

Kostens huvudfokus ligger på konsumtionen av komplexa kolhydrater: fullkornspannmål, grönsaker och frukt, potatis.

I fallet med absolut eller relativ hyperestrogenism föreskrivs progestogener (norkolut, duphaston, utrozhestan) i den andra fasen av cykeln.

Med neuropsykiska tecken på PMS visas lugnande medel och milda lugnande medel 2-3 dagar före menstruation (grandaxinum, orehotel, fenazepam, sibazon), samt antidepressiva medel (fluoxetin, amitriptylin).

MagneB6 har en god lugnande, normaliserande sömn och avkopplande effekt. Örtte, som Aesculapius (under dagen), Hypnos (på natten), har också en lugnande effekt..

För att förbättra cerebral cirkulation (cephalgisk form) rekommenderas Nootropilum, Piracetam, Aminolone..

Med den edematösa formen förskrivs diuretika (spironolakton) och diuretiska teer.

Antihistaminer (teralen, suprastin, diazolin) är indicerade för atypiska (allergiska) och edematösa former av PMS.

Cephalgiska och krisformer av PMS kräver att man tar bromokriptin i den andra fasen av cykeln: detta läkemedel minskar prolaktinnivåerna. Mastodinon lindrar snabbt smärta och spänningar i bröstkörtlarna och remens normaliserar nivån av hormoner i kroppen.

Vid hyperprostaglandinemi indikeras användningen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen, indometacin, diklofenak), som hämmar produktionen av prostaglandiner..

Och naturligtvis kombinerade orala preventivmedel från den monofasiska gruppen (Jes, Logest, Janine), som undertrycker produktionen av sina egna hormoner, och därigenom utjämnar manifestationerna av det patologiska symptomkomplexet, är oumbärliga läkemedel för PMS.

Behandlingen av premenstruellt spänningssyndrom är i genomsnitt 3-6 månader.

Orsaker till depression före menstruation

Det är svårt att förklara varför de förändringar som sker med PMS inträffar hos kvinnor. Orsakerna till depression före menstruation är olika:

 • En förändring i den hormonella bakgrunden, när östrogennivån sjunker kraftigt i menstruationscykeln 21-28. Detta faktum avvisas emellertid, eftersom användningen av läkemedel för att öka östrogennivåerna inte hjälper..
 • Felaktig näring när den kvinnliga kroppen inte får rätt mängd vitaminer, mineraler, spårelement, etc..
 • Emotionella säsongsstörningar.
 • Påfrestning.
 • Sköldkörtel dysfunktion förvärras under PMS.
 • Sjukdomar i kroppen som utmattas känslomässigt och fysiskt.

De skäl som beaktas hjälper dock inte alltid till att förbättra tillståndet, även om personen eliminerar dem. Vad kan vara orsaken??

I större utsträckning tillskrivs depression före menstruation funktionerna i det högre nervsystemet, när en kvinna är benägen att detta tillstånd. På genetisk nivå överförs lutningar till henne, särskilt om hennes mamma också hade humörsvängningar före menstruationen.

Kvinnans natur och temperament bör beaktas. Under perioden före menstruationen förvärras dess egenskaper. Om hon är aggressiv ökar hennes aggressivitet betydligt under perioden med PMS.

Men inte alla kvinnor är benägna att olämpligt beteende. Vissa kan bli sårbara, tårar och svaga, men de begår inte utslag. Vad är orsaken till detta? Vi talar troligen om funktionerna i utbildning och självutveckling. Om en kvinna är återhållsam och fortsätter att behålla sin lugn under perioden med PMS, kommer hon att försöka göra mindre negativa saker, trots sina inre impulser och önskningar. Det kan kallas självdisciplin, som tas upp.

Varför gråter jag ständigt??

Tearfulness före menstruation är förmodligen förknippat med hormonella fluktuationer som uppstår under andra hälften av menstruationscykeln. Ägglossning sker runt mitten av cykeln. Under denna tid släpper din kropp ett ägg, vilket resulterar i en minskning av östrogen- och progesteronnivåerna. Förändringar i hormonnivåer påverkar mängden serotonin. Det är en neurotransmitter som hjälper till att reglera humör, sömncykel och aptit..

Depression i PMS bör försvinna på egen hand när östrogen- och progesteronnivåerna stiger igen. Detta inträffar vanligtvis några dagar efter slutet av din period..

Symtom på depression före menstruation

Vanligtvis är det lätt för människor att identifiera symptomen på depression före menstruation. emellertid ligger svårigheten i det faktum att en kvinna ständigt kan visa vissa tecken, som är ett drag i hennes karaktär, eller bara vara benägna att depression, som inte alltid kan associeras med PMS.

Symtom på PMS är:

 1. Utbrott av aggression och ilska.
 2. Känslan att allt faller isär.
 3. Dåsighet eller sömnlöshet.
 4. huvudvärk.
 5. Förändring av humör och längtan.
 6. Ångest, harsel, tårfullhet.
 7. Obeslutsamhet, trötthet.
 8. Ökad bulleruppfattning.
 9. Mottaglighet för skador.
 10. Konflikt, irritabilitet.
 11. Svaghet, distraktion, nervös spänning.
 12. Ouppmärksamhet, dålig reaktion.
 13. Förvirring i tankar, glömska.
 14. Ökad aptit, önskan att konsumera mer söt, salt och mjöl.
 15. Känner att bli överväldigad.

Från utsidan kanske människor märker de förändringar som förekommer hos kvinnan, men damen själv kanske inte märker dem. Allt börjar med irritabilitet och sömnstörningar. Ökar ofta aptiten. Snart kommer det mental och motorisk hämning. Depression kan noteras av det faktum att en kvinna stängs av sina vanliga kontakter, stänger och ignorerar känslomässigt positiva intressen.

Detta kan åtföljas av olika störningar i form av smärta i bröstkörtlarna, musklerna, lederna. Olika smärtor i nedre del av buken kan också noteras. Allt detta påverkar hennes humör negativt..

Diagnos av premenstruellt syndrom

Det rekommenderas att genomföra differentiell diagnos av premenstruellt spänningssyndrom. Detta tillstånd bör skiljas från följande sjukdomar:

 • mental patologi (schizofreni, endogen depression och andra);
 • kronisk njursjukdom;
 • menstruations- och klassisk migrän;
 • hjärnformationer;
 • inflammation i ryggmärgens membran;
 • mastopati;
 • hypofyseadenom;
 • arteriell hypertoni;
 • sköldkörtelsjukdom.

För alla dessa sjukdomar klagar patienten oberoende av menstruationsfasen, medan med PMS uppstår symtom före menstruation.

Dessutom är naturligtvis manifestationerna av PMS på många sätt liknar tecken på tidig graviditet. I det här fallet är det lätt att lösa tvivel genom att självständigt genomföra ett graviditetstest hemma eller donera blod för hCG..

Diagnos av premenstruellt spänningssyndrom har vissa svårigheter: inte alla kvinnor vänder sig till sin gynekolog med sina klagomål, de flesta behandlas av en neurolog eller terapeut.

Vid en ansökan måste läkaren noggrant samla in anamnesis och studera klagomål, och under samtalet, fastställa anslutningen av de listade symptomen med slutet av den andra fasen av cykeln och bekräfta deras cykliska. Det är lika viktigt att se till att patienten inte har någon psykisk sjukdom..

Då uppmanas kvinnan att notera sina tecken från följande lista:

 • emotionell instabilitet (orsakslöst gråt, plötsliga humörsvängningar, irritabilitet);
 • tendens till aggression eller depression;
 • känsla av ångest, rädsla för döden, spänning;
 • lågt humör, hopplöshet, längtan;
 • förlust av intresse för hennes vanliga livsstil;
 • trötthet, svaghet;
 • omöjlighet för koncentration;
 • ökad eller minskad aptit, bulimi;
 • sömnstörning;
 • känsla av engorgement, ömhet i bröstkörtlarna, samt svullnad, huvudvärk, onormal viktökning, muskel- eller ledvärk.

Diagnosen ”PMS” fastställs om specialisten konstaterar att patienten har fem tecken, med obligatorisk närvaro av en av de första fyra listade.

Ett blodprov för prolaktin, östradiol och progesteron i den andra fasen av cykeln föreskrivs nödvändigtvis, baserat på de erhållna resultaten bestäms den uppskattade formen av PMS. Således kännetecknas den edematösa formen av en minskning av progesteronnivåerna. Och neuropsykiska, kefaliska och krisformer kännetecknas av ökat prolaktin.

Ytterligare undersökningar varierar beroende på ICP: s form.

neuropsykiska

 • undersökning av neurolog och psykiater;
 • Röntgen av skallen;
 • elektroencefalografi (detektion av funktionella störningar i hjärnans limbiska strukturer).

edematous

 • LHC-leverans;
 • studie av utsöndrad njurfunktion och mätning av diurese (utsöndrad vätska är 500-600 ml mindre än konsumerat);
 • mammografi och ultraljud av bröstkörtlarna i den första fasen av cykeln för att differentiera mastopati från mastodynia (ömhet i bröstkörtlarna).

Kris

 • Ultraljud av binjurarna (utesluter en tumör);
 • testning för katekolaminer (blod och urin);
 • undersökning av en ögonläkare (fundus och synfält);
 • Röntgen av skallen (tecken på ökat intrakraniellt tryck);
 • MR av hjärnan (uteslut tumör).

Det är också nödvändigt att konsultera en terapeut och hålla en dagbok för blodtryck (utesluta hypertoni).

Cephalgic

 • elektroencefalografi, på vilken diffusa förändringar i hjärnans elektriska aktivitet upptäcks (en typ av desynkronisering av kortikal rytm);
 • CT-skanning av hjärnan;
 • undersökning av en ögonläkare (fundus);
 • Röntgen av skallen och livmoderhalsryggen.

Och med alla former av PMS krävs samråd med en psykoterapeut, endokrinolog och neurolog.

Hur man undviker depression före menstruation?

Det rekommenderas inte att ignorera ditt eget "trasiga" tillstånd. Naturligtvis kan det passera efter menstruationens början, men med varje månad som går, kan symtomen intensifieras och bli längre. Läkare rekommenderar att kontakta dem om en kvinna gör olika oberoende försök att undvika depression innan menstruationen och hon inte lyckas.

Läkare kommer att ta reda på de fysiologiska orsakerna till PMS. Hormonala läkemedel, smärtstillande medel och lugnande medel kan förskrivas här. Läkare rekommenderar också att balansera din diet:

 1. Eliminera salta livsmedel.
 2. Drick diuretika.
 3. Inkludera livsmedel som är rika på vitamin B6 och kalium: torkade aprikoser, mejeriprodukter, fisk, ägg, baljväxter, russin, druvor, broccoli, kli bröd, äpplen, bananer, kakao, choklad, etc..
 4. Användningen av vitamin A, B6, E, kalcium och magnesium, vilket förhindrar ansamling av östrogen och bidrar till dess metabolism.

När det gäller läkemedlen förskrivs de individuellt. Det beror på kvinnans fysiska hälsa, liksom hennes psyko-emotionella tillstånd..

Som behandling kan följande metoder användas:

 1. Mediciner:
 • Diuretika läkemedel.
 • Progesteron- och progestinhormoner.
 • Sedativa och antidepressiva medel.
 • Venotonic mediciner.
 • Hormonella preventivmedel.
 • Mediciner för att förbättra blodcirkulationen i hjärnan.
 • Vitaminer B, C, A.
 • Mineraler kalcium, zink, magnesium B6, järn.
 1. Fysioterapi:
 • Akupressur och klassiska massage.
 • Akupunktur.
 • zonterapi.
 • Homeopatiska medel: Remens, Mastodinon.
 1. Fytoterapi:
 • Vanlig malör.
 • Svart cohosh.
 • Mjölon.
 • Hop kottar.
 • Moderwort ört.
 • Melissa.
 • Oregano.
 • Mynta.
 • Pionrötter.
 1. Lugnande bad.

Sporten har en positiv effekt. Men före menstruationen bör de ha mindre arbetsbelastning. Insatser för att minska, men det är bättre att inte vägra sport. Tung fysisk ansträngning kan ersättas under PMS-perioden genom att springa, snabba tempo, simning, andningsövningar och andra lätta sporter.

Tekniker för att stänga ut dina känslor är populära: att slå rätter, kuddar, päron med klistrade bilder av dina fiender, etc. Om en kvinna känner att en hel del känslor har samlats i henne, borde de kastas ut. Om du behöver bryta något eller bryta det, är det bättre att göra det. Det viktigaste är att uppnå känslomässig avkoppling.

En annan säker lösning på problemet är kommunikation med vänner. En kvinna känner känslomässig tillfredsställelse och avkoppling, om hon kan prata, höra sig, ha en bra och trevlig tid. Män är inte alltid benägna att förstå kvinnlig psykologi, därför kommer flickvänner med vilka du uppriktigt kan prata, förbli dig själv och spendera en trevlig tid att bli de bästa "psykologerna" för denna period.

Kvinnor under PMS-perioden är ofta oroliga för psykologiska problem när kärleksrelationer inte fungerar, inte allt går smidigt på jobbet, vissa människor från den inre kretsen är oroliga. Jag vill prata, berätta, gråta! Vänd dig till en flickvän som kan ge sådant känslomässigt stöd.

Ibland vill du bara vara en kvinna vars känslomässiga utbrott och känslor inte skrämmer andra. Detta kan bara förstås av kvinnor som själva skulle kunna uppleva orättvisa utbrott av känslor. Om du är omgiven av sådana flickvänner, bör du kontakta dem. Du behöver inte ha små samtal med dem, du kan bara ta en promenad eller shoppa för att behaga dig själv.

En kvinna rekommenderas också att koppla av, koppla av och skämma bort sig själv mer. Det hjälper till massage, simning, yoga, lyssnande på trevlig musik etc..

Hur du kan hjälpa dig själv under denna svåra period?

Så hur man hanterar PMS-depression, dvs. det faktum att en mental störning inte är det?

 1. Förvara ingenting i dig själv. Om du är arg kan du slå en kudde, bryta en onödig platta eller gå in i skogen och skrika. Bryt inte det onda på andra. Riv ner något som inte skadar dig.
 2. Bekämpa inte lusten att gråta eller klaga bara över livet. Gör det hela vägen. Om du gråter, så för att gråta alla tårar, och om du klagar på något, så ta det till absurditet, tills det blir roligt.
 3. Motion hjälper mycket. De behöver inte överges, men belastningen bör minskas.
 4. Gå mer.
 5. På sådana dagar försvagas förmågan att koncentrera sig på något för många. Det finns inget behov av att bekämpa detta. Men veta om denna funktion, försök inte att köra fordon och inte utföra något farligt arbete.
 6. Följande råd hjälper inte alla, vissa gör det helt enkelt inte. Den tillhandahålls endast för dem som gillar idén. En slags meditation. Du måste koppla av, sitta i alla bekväma lägen och börja göra med dina händer sådana rörelser som händerna "vill" göra sig själva. Till att börja med kan du hjälpa dig själv och lätt trycka på höger hand. Släpp sedan försiktigt dina händer från medvetenhetskontrollen. Låt dem röra sig som de vill. Rörelserna kan vara jämna eller skarpa. Stör inte i denna process. Cirka 20 minuter av sådan meditation kommer att släppa ut de ackumulerade känslorna..
 7. Från grälhet och sug efter skandaler hjälper den här metoden bra. Så fort du känner att du inte kan kontrollera dig själv, försök att gå i pension. Sitta eller ligga på ryggen och börja vända ögonen medurs. Rörelserna ska vara så fullständiga som möjligt. Av vana blir du trött snabbt. Så snart det finns tecken på trötthet - sluta, vila och fortsätta öva igen. Det är också användbart för syn, men huvuduppgiften är att skapa ett tillstånd som gör att du kan koppla av huvudet så mycket som möjligt. I slutet av övningen måste du hålla dig i tystnad och fred i minst 10 minuter.


För att bli av med depression rekommenderas det att gå mer och träna

Oroa dig inte för depressionen före menstruationen. PMS hos alla kvinnor åtföljs av olika humörstörningar. Det viktigaste är som följer - om symtomen intensifieras och drar vidare, ignorera inte och delta i behandling, eliminera tillståndet. Resultatet kommer definitivt att vara positivt..

Innan menstruationen rekonstrueras den kvinnliga kroppen på hormonell nivå. Naturligtvis kan detta inte passera utan förändring i humör eller förvärring av känslomässighet. Om en nära man inte förstår ditt tillstånd, kommer en vän att kunna stödja under denna period och fungera som psykolog. Detta är en av de bästa lösningarna på problemet..

Konsekvenser och prognos

PMS, som kvinnan inte behandlade med, hotar i framtiden en allvarlig menopaus. Prognosen för premenstruell sjukdom är gynnsam..

Wizards Forum> Miracle in the Sieve> Ambulance> Hur man kan bli av med PMS

Visa fullständig version: Hur man kan bli av med PMS

God dag kära trollkarlar!

Snälla hjälp mig magiskt bli av med PMS.

Återigen attackerade han mig, därför kommer inget magiskt att tänka på. Blir arg.

Jag blir arg för närvarande.

Fel av kvinnor med PMS, vilket ökar irritabiliteten

På kvällen till menstruationscykeln är hela kvinnokroppen avslappnad, och du kan stödja den med högkalorifoder. Så många tycker. Naturligtvis är detta en felaktig åsikt. Det är oacceptabelt att tycka synd om dig själv, och ännu mer, att gripa ens dåliga humör, eftersom nya problem kommer att börja dyka upp med utseende och kroppsvikt. Om du vill glömma allt och kasta dig in i världen med trevliga smakupplevelser, måste du förstå att livsmedel med högt kaloriinnehåll inte hjälper till att tillgodose alla behov av vitaminer och mineraler, utan bara ger problem. Endast en balanserad diet kommer att säkerställa att metabolismen fungerar korrekt.

Depression före menstruation: hur man slåss och vad man ska göra

Vad är depression före menstruation?

Den kvinnliga kroppen utsätts för månatliga förändringar när de hormonella, mentala och vegetativa-vaskulära systemen byggs om. Dessa förändringar har cykler. Det är därför en kvinna känner sig balanserad och lugn efter menstruationen, och 2-14 dagar innan de börjar blir hon som om hon inte är hennes egen. Vad är depression före menstruation? Detta är ett tillstånd som kännetecknas av alla depressiva symtom under perioden före början av menstruationen..

Många kvinnor verkar inte kunna kontrollera sig själva innan menstruationsblödningen börjar. De blir tårhåriga, misstänksamma, berörda, irritabla, aggressiva osv. Läkare säger att under en period av PMS blir en kvinna lite galen, obalanserad, rastlös. I större utsträckning beror detta inte på kvinnan själv. Det är helt enkelt föremål för de hormonella förändringar som är inneboende i det av naturen innan menstruationen.

Under denna period blir kvinnan svag. Vissa vänder sig till psykologer för hjälp, andra försöker klara sig på egen hand genom att använda folkrättsmedel. I alla fall kan varje läsare söka hjälp av en psykolog på webbplatsen psymedcare.ru, om hon känner behov. Detta är inte ett smärtsamt tillstånd. Bara kvinnor behöver ibland stöd, uppmärksamhet och kärlek från andra.

Psykologer noterar att en kvinnas tillstånd före menstruationen i hög grad beror på hennes livsstil, såväl som nervsystemet. Kvinnor, till exempel neuropatiska eller hysteriska, blir mer mottagliga för känslomässiga förändringar. Om en kvinna på normala dagar är balanserad, är hon mindre mottaglig för stora förändringar..

Det kan ses under perioden med depression före menstruationen att en kvinna har ökad aptit, behovet av alkohol och till och med droger, om hon på andra dagar lider av dessa beroende.

Denna period blir farlig eftersom kvinnor inte har mycket kontroll över sina handlingar. Det är under PMS som kvinnor begår självmord, skada andra, olyckor inträffar etc..

Varför visas symtom på premenstruell depression??

Kraftig stress på jobbet kan utlösa premenstrual depression

Varje kvinna möter dåligt humör före menstruationen. Mindre apati, eller vice versa, irritabilitet, är en variant av normen och bör inte orsaka mycket oro. Läkare tillskriver detta förändringar i balansen mellan kvinnliga könshormoner. Från och med andra hälften av cykeln sker en gradvis minskning av halterna östrogen och progesteron medan testosteron stiger. 1-2 dagar före den första dagen i en ny cykel når antalet kvinnliga könshormoner ett minimum, vilket påverkar en kvinnas mentala tillstånd. Detta går efter början av menstruationen. I detta fall beror försämringen av humör på egenskaperna hos den hormonella bakgrunden. Kvinnor av den så kallade östrogentypen känner sådana förändringar starkare än de som initialt har ökat testosteron.

Om en liten försämring av humör och välbefinnande kan betraktas som en variant av normen, är depression före menstruation en allvarlig störning som kräver uppmärksamhet. Det är viktigt att självständigt kunna skilja symptom och tecken på depression från mild apati, vilket absolut varje patient ibland möter..

Depression under menstruationen är inte normen och observeras inte hos alla kvinnor. De huvudsakliga orsakerna till denna störning är:

 • svårt premenstruellt syndrom;
 • svår hormonell obalans;
 • svår stress;
 • neurosliknande tillstånd;
 • brist på vitaminer och mineraler.

I allmänhet ser läkare premenstrual depression som en del av symptomkomplexet av svår PMS. Trots att PMS också är förknippat med hormonella förändringar är detta inte helt lämpligt som en orsak till depression under menstruationen..

Nya studier har visat att hormonersättningsterapi som ökar östrogennivåerna inte påverkar symptomen på premenstruell depression betydligt. Således ses en naturlig minskning av nivån av kvinnliga hormoner mer som en predisponerande faktor, men inte den främsta orsaken till depression..

Läkarna kan inte ge ett exakt svar på frågan om varför depression uppträder före menstruationen. Antagligen påverkar samma faktorer utvecklingen av andra typer av depressionsstörningar..

Som regel möts en sådan överträdelse främst av invånare i stora städer. Den moderna livsrytmen, ständiga stressiga situationer och en stark belastning på nervsystemet leder till utmattning av kroppen. Som ett resultat upphör psyken att hantera sitt arbete, vilket kan uttryckas av periodiska fel. Eftersom fluktuationer i den hormonella bakgrunden före menstruationen är ett test för hela kroppen, är det under denna period som nervsystemet går in i ett slags energisparande läge och tecken på depression visas.

Läkare förknippar också en sådan kränkning med egenskaperna hos en kvinnas psykotyp. Som regel är osäkra kvinnor benägna till depression under menstruationen, före och efter menstruationen.

Trots det faktum att de exakta orsakerna till depression innan menstruationen inte fastställs är denna kränkning en fara för människor och kräver rätt tillvägagångssätt för behandling.

Premenstrual depression i ICD-10 indikeras inte som en separat sjukdom. Det kan anges med koden F32 - depressiv episod. I vissa fall betraktas överträdelsen enbart som en del av premenstruellt syndrom och indikeras med kod N94.3, vilket motsvarar syndromet för premenstruellt spänning.

Vilka är orsakerna till depression under menstruationen

De huvudsakliga orsakerna till depression före och under menstruationen beskrivs i tabellen.

Hormonella förändringarEfter ägglossningen minskar mängden östrogen. Av detta skäl blir det psyko-emotionella tillståndet instabilt. Irritabilitet och aggressivitet verkar..
Serotoninhastigheten reduceras intensivt. Denna komponent är ansvarig för ett gott humör. Menstruationen domineras av känslor av trötthet och trötthet..
avitaminosisEn ohälsosam kost, där en tillräcklig mängd av de nödvändiga vitamin- och mineralkomplexen inte kommer in i kroppen, kan också orsaka depression. Den mest negativa effekten är bristen på magnesium- och B.-vitaminer, det är de som påverkar nervsystemets arbetsförmåga.
Stressfulla situationerMed PMS kan en kvinna inte kontrollera sig själv. Eventuella stressiga situationer och belastningar påverkar flickans tillstånd negativt. Motståndet mot känslomässiga fluktuationer minskar.
Psykisk instabilitetDe mest mottagliga för uppkomsten av depression är flickor med en instabil psyke. Predispositionen för depression ökar under den andra halvan av menstruationscykeln.
SköldkörtelsjukdomarSådana sjukdomar påverkar resultatet av hela det endokrina systemet negativt. Det påverkar det psyko-emotionella tillståndet..

Kvinnor är mest mottagliga för bildande av depression under höst-vinterperioden. Det var vid denna tidpunkt att det saknades ljus. Det är en minskning i styrka och humör.

Depression under menstruationen är vanligtvis inte en allvarlig fara. Det räcker för att ompröva din livsstil och anpassa din diet. Sällan krävs medicinering eller alternativ medicin.


Depression kan uppstå av olika skäl.

Ökad risk för depression vid dålig hälsa. Överträdelse upplevs vanligen av kvinnor som redan har underliggande sjukdomar..

Symtom på depression

Depression före menstruation, eller PMS-syndrom, inträffar antagligen 5-14 dagar före menstruationens början. Det uttrycks i ökad nervositet, irritabilitet, konflikt. Till och med en mindre händelse kan göra att en kvinna får ett starkt känslomässigt utbrott och orsakar tårar. Den allmänna kliniken för premenstruellt syndrom uttrycks i:

 • nedsatt aptit;
 • svårigheter att fatta beslut;
 • glömska och distraktion;
 • känsla av orimlig ångest;
 • ilska och spänning;
 • överkänslighet mot skarpa ljud och lukt;
 • önskan att vara ensam;
 • sömnstörning;
 • försämrad koncentration av uppmärksamhet;
 • oemotståndlig latskap.

Förändringar observeras inte bara i psykologiska termer, utan också i det fysiska. Nämligen:

 • ledvärk;
 • känsla av fullhet i ögonen;
 • viktökning, vilket förklaras av vätskeansamling i kroppen;
 • uppblåsthet;
 • känsla av illamående;
 • domningar i lemmarna;
 • bröstsvullnad;
 • sorg;
 • migrän.

Extern manifestation av PMS och depression under menstruation sker också. En kvinna slutar ta hand om sig själv - till och med en primitiv tvätt av hår förvandlas till en omöjlig uppgift. Baksidan lutar, gången går långsamt, benen drar knappt.

Experter delar flera styrkor för manifestationer av depression och PMS: mild (med 3-4 symtom) och allvarliga (5-12 symtom). Särskilt komplexa former kan leda en kvinna till premenstrual dystrofi, vilket nästan helt är inaktiverande.

Efter menstruation försvinner alla symtom, kvinnans fysiska och psykologiska tillstånd normaliseras.

Genom långvarig observation har experter identifierat tre typer av depression hos kvinnor:

 • kompenserad (när sjukdomen inte utvecklas);
 • subkompenserad (varje år blir symtomen ljusare, och den allmänna kliniken expanderar);
 • dekompenserad (det depressiva tillståndets längd ökar och är inte längre begränsat till standardvillkor).

Kursens funktioner

Premenstrual depression manifesterar sig i regelbundna månatliga avsnitt. Som regel varar detta tillstånd inte mer än en vecka och börjar den 21: e dagen av cykeln. Undantaget är kvinnor med en längre cykel.

Perioden med svår dysterhet och melankoli innan menstruationen passerar på egen hand, depressionen avtar från den första dagen i den nya cykeln, och den 2-3 dagen i månaden passerar utan spår.

Ofta förekommer en sådan störning först i tonåren från den första menstruationen och förblir hos kvinnan hela livet.

Vad är faran för premenstrual depression??

Om en kvinnas psyke utsätts för ständig stress på jobbet och hemma, kan depression bli orolig och utvecklas till en annan sjukdom.

Eftersom depressionens period före och under menstruationen är en relativt kort tid föredrar många kvinnor att inte uppmärksamma obehag, eftersom en sådan störning är ett normalt alternativ. Samtidigt utgör premenstrual depression en viss fara för psyken. Först och främst, återkommande återkommande episoder av depressionsstörning tappar nervsystemet, vilket så småningom kan resultera i utvecklingen av en permanent form av depression eller en annan störning. Till exempel, om en kvinnas psyke är utmattad av ofta påfrestningar, finns det en risk att depression blir orolig och sedan går in i andra typer av störningar.

Neuros kan fungera som en trigger för utvecklingen av premenstrual depression. Samtidigt kan självavtagande depression under menstruationen orsaka neuros på grund av en generell negativ effekt på nervsystemet och psyken.

En av de vanligaste följderna av denna fördjupade depression är utvecklingen av postpartum depressiv störning. Detta beror på den allmänna belastningen på psyken och hela kroppen under förlossningen.

Det finns också en risk att premenstrual depression blir en allvarlig depressionsstörning mitt i tragiska händelser eller svår känslomässig omvälvning.

Kvinnor i klimakteriet upplever ofta depressiva symtom. Vid ett långvarigt förlopp med premenstrual depression finns det risk för att utveckla en atypisk form av depressionsstörning efter klimakteriet..

Således påverkar premenstrual depression negativt den mentala hälsan och kan bli en trigger för utvecklingen av andra störningar, därför kräver aktuell diagnos och korrekt behandling.

Vad som bidrar till försämringen av humöret

Var tredje kvinna känner humörsvängningar vid hormonell anpassning, inte alla utvecklar depression. Stärka sådana fenomen kan:

 • nervös och fysisk stress;
 • lång vistelse på diet;
 • otillräckligt intag av vitaminer med mat;
 • kärlek till kaffe (ökad utsöndring av magnesium från kroppen);
 • brist på en permanent sexpartner;
 • sköldkörtelpatologi.

Utseendet på en tråkig stämning, försvinnandet av någon motivation för arbete och intresse för livet förekommer ofta hos en kvinna under senhöstens period. Om det finns en allvarligt sjuk person i huset som måste tas om hand, får depression innan menstruationen oroande starka anteckningar.

Kvinnor är mer mottagliga för sådana tillstånd, bland nära släktingar som det har förekommit fall av depression. En viktig roll spelas av försämringen av fysiskt välbefinnande framför regulatorerna, smärta och uppblåsthet, huvudvärk, sömnlöshet och dåligt humör. Om sådana symtom stör en kvinna varje månad, med tiden, börjar hon medvetet rädsla för kritiska dagar.

Hur man misstänker att något var fel

En förändring i humör är karakteristisk 5-7 dagar före uppkomsten av menstruationsblödning. Framför allt känner nära kvinnor detta.

De första manifestationerna, som regel, är förekomsten av irritabilitet, alltför känslomässiga reaktioner på vanliga händelser, ofta konflikter med nära kvinnor. Eventuella händelser under denna period åtföljs av uppkomsten av tårar hos en kvinna. Med tiden visas:

 • distraktion och glömska;
 • Trötthet;
 • önskan att sitta eller ligga i samma position med ett blick fixerat på en punkt;
 • det blir svårare att fatta beslut;
 • aptitlöshet;
 • ibland ökar aptiten.

Inte bara beteendet förändras utan också kvinnans utseende. Damen med en twist slutar ta hand om sig själv. Hennes hållning blir en lutning. Att tvätta håret blir en omöjlig uppgift. Det blir lättare för en kvinna att gå ut i människor med ett oroligt huvud och ett skurrigt utseende än att tvinga sig själv att komma ur sängen och ta fem steg mot badrummet.

Gangarten blir långsam, benen kommer knappt från golvet. Alla läxor försenas på obestämd tid. Ett berg av otvättade redskap blir vanligt.

Hur man hanterar depression under menstruationen

Du kan minska styrkan och varaktigheten av depressionen genom att ändra din livsstil något. Du måste börja med strömkorrigering. Ofta användning av mat i små portioner hjälper till att undvika uppblåsthet och tyngd i magen. Det är bättre att vägra produkter som håller kvar vätska i kroppen. Införandet av kolhydrater i kosten, som finns i tillräckliga mängder i grönsaker, frukt och spannmål, kommer att ha en positiv effekt på det fysiska tillståndet. Om alkohol och kaffe måste du glömma helt.

Till och med lätt fysisk ansträngning återspeglas väl i kvinnans tillstånd. Regelbundna promenader i frisk luft, dans, morgondag, simning och andra aktiviteter bidrar till produktionen av hormonet serotonin. Den senare ansvarar för en persons psykologiska tillstånd, vilket gör honom lycklig.

Om du inte har styrka att bekämpa sjukdomen på egen hand bör du söka hjälp av en gynekolog-endokrinolog. Han kommer att genomföra en undersökning, förskriva test, vars resultat kommer att upprätta en effektiv behandlingsplan. Terapi inkluderar hormonella, diuretiska och antiinflammatoriska läkemedel samt antidepressiva medel.

Gör PMS?

Män skämtar ofta om PMS hos kvinnor: "Och en gång i månaden är de särskilt onda...". Faktum är att varaktigheten av syndromens manifestationer, beroende på utvecklingsstadiet, är från 2 till 14 dagar med en normal cykel på 28 dagar. Det är, i svåra fall, upplever en kvinna ett extremt smärtsamt tillstånd nästan hälften av sitt liv.

I vårt land vänder tyvärr inte patienter till läkare för PMS och tror att detta är en av funktionerna i ”kvinnlig andel”. Naturen ställde sig dock inte som uppgift att få en kvinna att lida. PMS är inte normen. Och allt som inte är normen kan och bör anpassas så långt som möjligt.

Självklart, om du känner en lätt obehag och lite irritabilitet (kompenserad scen), kan du göra lugnande avkok och en extra portion söt.

I fall med subkompenserat och dekompenserat premenstruellt syndrom, när symtomen fortskrider från år till år, och intervallen mellan början och slutet av PMS förkortas, är det nödvändigt att konsultera en specialist. Övning visar att psykoterapeutens hjälp är mycket effektiv..

För friska kvinnor som inte lider av depression kan läkaren förskriva nootropiska, lugnande eller stimulerande läkemedel i små doser. För patienter med en historia av depressiva episoder är behandling nödvändig både för att lindra symtomen på PMS och för profylaktiska syften - för att förhindra förvärring av sjukdomen.

Terapikursen väljs strikt individuellt. Idag finns det läkemedel som har utmärkt tolerans och agerar omfattande, vilket stoppar både neuropsykiatriska och somatiska symtom på PMS.

Hur man kan bli av med tårfullhet

Det finns ingen standardbehandling för depression före menstruation. Men en lätt livsstils korrigering och medicinering underlättar ditt känslomässiga tillstånd..

Spåra symtom

Börja spåra din menstruationscykel och känslor i olika stadier. Detta hjälper dig att bekräfta att symptomen på depression verkligen är menstruerade. Att ha en detaljerad logg över de senaste cyklerna är också bekvämt om du vill rapportera dina symtom till din läkare..

Du kan spåra cykeln med hjälp av applikationen på din mobiltelefon..

För att spåra depression, var uppmärksam när du upplever något av dessa symtom:

 • sorg
 • ångest;
 • tearfulness;
 • irritabilitet;
 • sugen efter mat eller aptitlöshet;
 • dålig sömn eller för mycket sömn;
 • problem med koncentration;
 • brist på intresse för vardagliga aktiviteter;
 • trötthet, brist på energi.

Du kan också skriva ut ett diagram eller göra ditt eget. Skriv överst på dagen i månaden (1 till 31). Lista dina symtom längst ner till vänster på sidan. Lägg ett X i rutan bredvid symptomen du upplever varje dag. Observera om varje symptom är milt, måttligt eller svårt..

Fytoterapi

För att förhindra depressiva tillstånd rekommenderar experter att man tar fytohormoner med östrogener. En sådan kurs kommer att få nivåerna av hormoner i blodet till ett optimalt tillstånd. Följande växter rekommenderas som fytoterapi:

 • vanlig malör (lindrar muskel- och vaskulära spasmer);
 • svart cohosh racemose (rhizomer av tsimitsifuga);
 • bearberry (antiseptisk, lindrar svullnad).

Tesamlingar från oregano, morwort, humlekottar, citronmelisse, pion och pepparmyntrötter hjälper till att lindra ökad irritabilitet, normalisera sömnen och minska nervstress..

Vitaminterapi

För att bli av med depression och dysterhet under menstruationen räcker det att ändra näringsprinciperna:

 1. Eliminera skräp och tung mat (fet, stekt, rökt och inlagd).
 2. Ta komplex av mineraler och vitaminer: A, B6, E, kalcium och magnesium. B-vitaminer är mycket viktiga för nervsystemets normala funktion, näring bör tillfredsställa behovet av dem..
 3. Var noga med att inkludera färska grönsaker, frukt, fisk och ägg, mejeriprodukter i kosten.
 4. Minska saltintaget.

Att fylla på nivån av nödvändiga ämnen i kroppen hjälper till att fastställa funktionen hos organ och system, förbättra välbefinnandet och utseendet, även ut ur den emotionella bakgrunden.

Folkrättsmedel

För att lindra symptomen på depression under PMS kan du använda traditionella medicinska metoder:

 1. Drick lugnande te baserat på moderwort, kamomill, pepparmynta och andra örter med en lugnande effekt.
 2. Ta ett avkopplande bad med eteriska oljor. Barrträd, lavendel och mynta är lämpliga för dessa ändamål. Citrusestrar - orange, grapefrukt, mandarin kan förbättra ditt humör och ge styrka. Bad med havssalt ger god effekt..
 3. Massage. Med det kan du bli av med mental stress och förbättra kroppens allmänna tillstånd..

En kontraindikation för användning av folkläkemedel mot depression kan vara en allergi. Vid individuell intolerans mot eventuella örter eller eteriska oljor bör deras användning kasseras..

Lugnande bad

Att ta avkopplande bad med tillsats av olika komponenter av naturligt ursprung, enligt experter, kommer att bidra till att minska sannolikheten för depression. Som tillsatser används eteriska oljor av lavendel, malurt citron.
Fotbad med citronmelisse, hosta, rosa kronblad är också effektiva. Efter badet, utför en fotmassage med granolja. För att normalisera sömnen använder du kuddar med olika hjälpämnen:

 • lavendelfärg;
 • vinbärsblad;
 • myntablad;
 • oreganogräs.

Naturläkemedel

Att ta vitaminer kommer att minska symptomen på depression i samband med PMS. Kalciumtillskott förbättrar humöret, hjälper till att bekämpa aptitförändringar och trötthet. Många livsmedel är bra källor till kalcium, inklusive:

 • mjölk;
 • yoghurt;
 • ost;
 • gröna grönsaker;
 • apelsinjuice eller sylt.

Du kan också ta ett dagligt tillskott som innehåller 1200 mg kalcium. Bli inte avskräckt om du inte direkt ser resultaten. Det kan ta ungefär tre menstruationscykler för att se en förbättring av symtomen från kalciumintag..

Vitamin B-6 kan också hjälpa till med PMS-symtom. Du hittar det i följande produkter:

 • fisk;
 • kyckling och kalkon;
 • frukter;
 • berikade spannmål.

Vitamin B-6 finns också i tillskottform. Ta bara inte mer än 100 milligram per dag.

Orala preventivmedel

Medicinering för depression inkluderar hormonella läkemedel. I vissa fall ger användningen av orala preventivmedel goda resultat. Mot bakgrund av deras intag försvagas PMS-symtom märkbart och försvinner ibland helt.

Om premenstruellt syndrom åtföljs av allvarliga upplevelser och avvikelser i beteende, kan detta inte ignoreras. Ibland hjälper enkla glädje - sex, shopping, en stor chokladkaka kvinnor att lindra stress och bli av med spänningar. Men när detta inte fungerar, måste du se en läkare för att korrigera det känslomässiga tillståndet.

Sport och fritidsintressen

Gråt inte innan din period hjälper till med fysisk aktivitet. Att gå och spela sport hjälper till att lindra stress, ge energi.

Ett bra alternativ till skrik kommer att göra det du älskar. Ta dig tid till din hobby - dans, teckning, korsstygn. Detta tidsfördriv ger känslomässig tillfredsställelse och hjälper till att lindra stress..

Livsstilsförändring

Flera livsstilsfaktorer spelar en roll i PMS-symptom:

 • Övningar. Försök att vara aktiv minst 30 minuter om dagen. Även en daglig promenad i omgivningen kommer att förbättra symtom på depression, lindra trötthet och koncentrationsproblem.
 • Näring. Försök att motstå sugen efter skräpmat som kan komma med PMS. Mycket socker, fett och salt kan skada ditt humör. Du behöver inte helt klippa dem ur kosten, men försök balansera dessa produkter med frukt, grönsaker och fullkorn..
 • Hälsosam sömn. Brist på sömn kan undergräva ditt humör om du är på väg före menstruationen. Försök sova minst sju till åtta timmar om dagen, särskilt under veckan eller två före din period.
 • Påfrestning. Okontrollerad stress kan förvärra symptomen på depression. Använd djupa andningsövningar, meditation eller yoga för att lugna sinnet och kroppen, särskilt när du känner PMS-symtom.

Om andra behandlingsalternativ inte hjälper, se din läkare för ett antidepressiva recept..

Drogbehandling

Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) är den vanligaste typen av antidepressiva medel som används för att behandla PMS-relaterad depression. SSRI: er blockerar absorptionen av serotonin och ökar mängden i hjärnan.

Exempel på läkemedel inkluderar:

 • citalopram (celex);
 • fluoxetin (Prozac och Sarafem);
 • paroxetin (paxil);
 • sertralin (zoloft).

Andra antidepressiva medel som arbetar med serotonin kan också hjälpa till att behandla PMS-depression:

 • duloxetin (cymbalta);
 • venlafaxin (Effexor).

Samarbeta med din läkare för att göra en dosplan. Din läkare kan föreslå att du tar ett antidepressivt medel bara i två veckor innan dina symtom börjar utvecklas. I andra fall kan jag rekommendera att du tar dem varje dag..

Hur du hjälper dig själv att vakna upp med PMS?

För att övervinna sömnighet före menstruationen, försök att förstå orsaken som väcker ett obehagligt tillstånd. Observera om det finns blödningssymtom - detta är ett tillfälle att konsultera en läkare. Om det inte finns några allvarliga sjukdomar kan du själv hantera dåsighet.

Några tips om hur man kan bli av med dåsighet i dessa dagar:

 • Prova fysisk aktivitet för att påskynda blodcirkulationen. Gör Pilates eller yoga, meditera, gå i frisk luft. Dåsighet som plågar dig under din period kan bero på brist på syre..
 • Balansera din diet, låt dieten bli mer mångsidig och förstärkt. Om du inte har tillräckligt med pengar eller tid kan du bara ta en kurs med vitaminterapi med läkemedel.
 • Dåsighet och kronisk trötthet uppstår också på grund av magnesiumbrist. Du kan dricka droger som Magnesia eller Magvita. Järnberedningar kommer att vara praktiska för att förhindra anemi..
 • Sluta röka, eller åtminstone minska antalet cigaretter rökt per dag. Byt ut kaffe med grönt te, det har inte mindre koffein, men mer antioxidanter.

Om dåsighet under din period är förknippad med en hormonell bakgrund, be din gynekolog att förskriva hormonella preventivmedel. Läkemedlet normaliserar hormonnivåerna under hela cykeln och skyddar inte bara från graviditet utan också mot förlust av styrka..

Depression förebyggande

För att minska kraften i manifestationer av depression under menstruationen är det användbart att förebygga. Det senare innehåller flera huvudpunkter:

 1. Rätt näring. Du bör ta bort skadliga livsmedel och rätter från kosten och fylla bordet med värdefulla källor till vitaminer och mineraler.
 2. Favorit aktiviteter. Det är nödvändigt att på alla möjliga sätt bidra till produktionen av hormonet serotonin. Att göra din favorithobby, titta på humoristiska filmer och shower, prata med vänner och mycket mer, vilket orsakar trevliga känslor och livliga känslor, bidrar till ett gott humör.
 3. Rekreation. Stark fysisk och mental stress, stress är inte det bästa sättet att påverka hälsotillståndet. Oavsett hur snävt schemat är, måste du definitivt hitta tid att koppla av. Det är bättre att regelbundet ta sig till öde platser, i naturen och stänga av all kommunikation.
 4. Enkel attityd till livet. Upplev av någon anledning, en direkt väg till en verklig utdragen depression. Ibland måste du lita på chansen och inte ta problem för nära ditt hjärta..

PMS, detta är inte en mening, och även om det är omöjligt att bli helt av med det, är det möjligt att verkligen minska dess intensitet så att en kvinna inte kommer att känna sitt inflytande. Det viktigaste är att vidta åtgärder i tid: observera reglerna för en hälsosam livsstil och skapa harmoni mellan kropp och själ.

Video

Den främsta förebyggande åtgärden är förmågan att hantera stress. En stark psyke kan hantera alla negativa effekter utan risk för ytterligare utveckling av en depressiv störning. Förhindra utveckling av premenstrual depression hjälper andningsövningar, yoga, simning. I allmänhet rekommenderas fysisk aktivitet också för kvinnor för förebyggande och behandling av premenstruellt syndrom..

För att undvika försämring av humöret före menstruationen rekommenderas att leda en aktiv livsstil. Intressanta hobbyer, möten med vänner, utomhusaktiviteter - allt detta låter dig inte bli avskräckt under de senaste dagarna av menstruationscykeln.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tamponger med Vishnevsky salva i gynekologi, hur man gör och uttrycker det rätt

God tid på dagen! Jag heter Halisat Suleymanova - jag är en fytoterapeut. Vid 28 år botade hon sig av livmodercancer med örter (mer om min upplevelse av läkning och varför jag blev herbalist läs här: Min berättelse)....

Ingen menstruation när du tar Jess

Barnmorska. Arbetslivserfarenhet - 5 år.Hon tog examen från CNC. I. Ulyanova 2011, som specialiserat sig på medicinska affärer, passerade en praktik i obstetrik och gynekologi och genomgick omskolning i specialiseringen av ultraljuddiagnostik....

Menstruationscykel: normal, orsaker till en oregelbunden cykel, hur man hanterar dem

Varje tjej bör vägledas i frågor som rör menstruationscykeln om hon är intresserad av att upprätthålla sin egen hälsa och hennes ofödda barns hälsa....