Vilka antidepressiva medel kan jag dricka vid klimakteriet?

Ansvarsfrihet

Climax är ett normalt fysiologiskt tillstånd hos en kvinna. Men samtidigt för majoriteten av det klara könet är detta en mycket svår och obehaglig period.

Det är mycket svårt att förbereda sig för en sådan hormonell omstrukturering av kroppen, även om du grovt vet vilken tid den börjar. Och om klimakteriet plötsligt kommer, kan en kvinna känna hela spektrumet av obehagliga upplevelser och upplevelser. Uppträdande hormonella förändringar påverkar både mentalt och fysiskt tillstånd. Sådana förändringar åtföljs av slöhet, apati, irritabilitet, humörsvängningar upp till depressiva tillstånd. Det är därför många läkare rekommenderar användning av antidepressiva medel för klimakteriet hos kvinnor för att inte drabbas av klimakteriet och lever ett fullständigt liv.

Hur är depression med klimakteriet

Du bör inte börja ta antidepressiva med klimakteriet om du normalt tolererar alla förändringar som sker i kroppen. Läkare skiljer fyra typer av depressiva tillstånd som kan uppstå hos en kvinna under denna period.

Menopausal depression manifesteras i följande tillstånd.

  1. Minskande intresse för ens tillstånd och vad som händer runt.
  2. Ångestförhållanden.
  3. En kraftig minskning av aktiviteten.
  4. Nedsatt aptit och sömn.
  5. Varmblinkar på natten.
  6. Minskad eller ökad sexdrift.

Med depressionens psykogena natur känner en kvinna en nästan konstant skuldkänsla, ånger och ser sin framtid i ett pessimistiskt ljus. Detta tillstånd hos en kvinna har en vågliknande kurs.

Endogen depression har ett liknande utseende - ett trist humör, en pessimistisk bild av många saker, apati och minskad aktivitet inom alla livsområden.

Involutional depression, som diagnostiseras hos äldre, kan ofta uppträda vid klimakteriet. En kvinna börjar känna ångest, ångest. Hon utvecklar överdriven fussiness och överdriven ångest för sitt hälsotillstånd och når hypokondrier. Global rädsla dyker upp, såsom död, krig, en global epidemi, fattigdom.

Funktioner för användning av antidepressiva medel i klimakteriet

På senare tid erbjöds kvinnor att bekämpa manifestationerna av klimakteriet med hjälp av hormonella läkemedel. Men nu förskrivs hormoner extremt sällan, eftersom de har många biverkningar, och de inte kan hantera manifestationerna av klimakteriet. Men antidepressiva förskrivna för klimakteriet kan säkert hjälpa kvinnan att överleva denna period..

Som namnet antyder är antidepressiva läkemedel som används för att behandla depression. Vid regelbunden användning minskar de känslan av längtan, ångest, depression, apati. Förbättra humöret, öka aktiviteten, återställa normal sömn. Vid behandling med sådana psykotropa läkemedel måste man vara försiktig så att de inte används utan recept från läkare..

Vilka antidepressiva medel som kan tas vid klimakteriet och hur man gör detta kommer läkaren att berätta när du har ordinerat det. Men det är värt att veta att sådana läkemedel börjar och slutar använda gradvis. Detta görs så att kroppen först gradvis kan vänja sig dem, och sedan också gradvis avvänjas. Denna medicineringsmetod hjälper till att undvika vissa biverkningar..

Förvänta dig heller inte magi från piller. Den positiva effekten av deras intag visas inte omedelbart, eftersom de aktiva substanserna först måste samlas i kroppen. De första tecknen på förbättring kommer att märkas först i slutet av den första veckan. Och vissa typer av läkemedel börjar ha en positiv effekt först efter 2-3 veckor från kursens början.

Men om den beskrivna perioden har kommit och förbättringen inte märks, är det nödvändigt att varna läkaren om detta och fortsätta att ta läkemedlen. När allt är varje organisme unik och varje medicin agerar annorlunda. Depressionens specificitet är sådan att den med hjälp av läkemedel behandlas hos alla patienter, endast under olika tidsperioder. Därför bör du ha lite tålamod.

Vilka lugnande medel används för att behandla klimakteriet

I olika fall av sjukdomen kan läkare rekommendera olika läkemedel. Oftast ordineras antidepressiva medel för klimakteriet från de som anges nedan.

  1. Ny passit. Detta lugnande medel finns i form av ett läkemedel eller tabletter. Det har en östrogenliknande effekt, som gör att du inte bara kan påverka en kvinnas känslomässiga tillstånd, utan också att normalisera hennes hormonella bakgrund. Återlämnar god sömn, lindrar värmeattacker, normaliserar blodtrycket, lindrar smärta och kramper samt attacker av ångest och irritabilitet.
  2. Grandaxinum. Eliminerar asteniska störningar och liknande neurotiska manifestationer. Det har en lugnande och vegetovaskulär effekt. Det är inte beroendeframkallande och har väldigt få kontraindikationer och biverkningar..
  3. Persen. Detta läkemedel är baserat på naturliga antidepressiva medel som valerian, moderwort och liknande. Har en lugnande effekt. Normaliserar sömn, lindrar värmevallningar och irriterande anfall.
  4. Climactoplan. Denna medicin kan klara nästan alla kränkningar av det psyko-emotionella tillståndet. Om du börjar ta det vid de första manifestationerna av klimakteriet, kan du undvika några obehagliga symtom. Inte beroendeframkallande.
  5. Lerivon. Eliminerar neuros, lindrar ångestkänslor, förbättrar prestanda och koncentration.
  6. Coaxil. Lindrar smärta och kramper, hjälper till att absorbera serotonin. Gynnsam effekt på nervsystemet, vilket hjälper till att eliminera de störningar som uppstod i dess funktion.

Läkemedlen från denna lista anses vara de bästa eftersom de har den mest skonsamma effekten på kvinnans kropp. Dessutom har de flesta av dem en tonisk effekt..

Naturliga antidepressiva

Omstruktureringen av kroppen under klimakteriet sker hos alla kvinnor på olika sätt. Vissa människor tolererar allt ganska enkelt och de behöver inte ta lugnande medel som listas i listan ovan. Effekten som kan erhållas från naturliga antidepressiva medel räcker för dem..

Vilka antidepressiva medel i klimakteriet skapade naturen för oss??

  1. Vänderot. Denna bästa naturliga antidepressiva är kanske känd för varje person. Valerian hjälper mycket bra i början av klimakteriet, medan symtomen fortfarande är milda. Det används i form av extrakt som en del av olika samlingar och kosttillskott, samt som ett oberoende läkemedel. Det stabiliserar trycket, återställer normal sömn, lindrar ångest och minskar smärta. Ta inte en ökad dosering, eftersom det kan leda till minskad aktivitet, dåsighet och svaghet.
  2. Hjärt. Det har en lugnande effekt, har inga kontraindikationer. Det stabiliserar sömnen, hjälper till att bli av med anfall, har en positiv effekt på hjärt- och kärlsystemets funktion och lindrar irritabilitet och överdriven excitabilitet..
  3. Oregano. Oftast hittas inte som ett separat läkemedel, utan som en del av olika avgifter. Hjälper till neuros, lindrar värmevallningar.
  4. Salvia. Används i form av te, infusioner och även i form av olja som används i aromaterapi.

Andra typer av antidepressiva medel

Först av allt bör selektiva serotoninåterupptagshämmare noteras. De har visat sig ganska bra i behandlingen av depression under klimakteriet. Dessa inkluderar paroxetin, fluvoxamin och fluoxetin. De tas både individuellt och som en del av komplex terapi..

Med komplex behandling förskrivs läkemedel för att lindra värmevallningar. Kan användas som antipsykotika - Etaperazin och Sonapaks och antikonvulsiva medel - Finlepin och Depakin.

Läkare markerar läkemedel tillverkade på basis av venlafaxin som en separat linje. Dessa är Velaxin, Efevelon, Velafax, Poroxetine, Fluoxetine.

Mycket ofta föreskriver gynekologer Coaxil eller Tianepin. Detta läkemedel är den bästa tricykliska antidepressiva. Det tolereras väl av patienter och har följande positiva effekter:

  • antidepressiv,
  • tonic,
  • vegetotropic,
  • anxiolytisk.

Förutom gynekologen, när du använder antidepressiva medel, bör du rådfråga en endokrinolog och välja det bästa läkemedlet för dig. Detta hjälper till att minska riskerna för biverkningar, och då känner du helt positiva aspekter av att ta rätt läkemedel..

Artikeln kontrollerades av expertpraktiserande husläkare Krizhanovskaya Elizaveta Anatolyevna.

Hur man överlever depression med klimakteriet

Menopaus eller klimakteriet hänvisar till fasen i mänskligt liv, som kännetecknas av den naturliga utrotningen av reproduktionssystemet och könsinvolvering. Hos kvinnor är klimakteriet 45-50 år och åtföljs av en minskning av produktionen av könshormoner, upphörandet av menstruationen och en minskning, och senare fullständigt försvinnande av ägglossning och följaktligen oförmågan att bli gravid. Hos 30-60% av kvinnorna inträffar klimakteriet med uttalad obehag, som kallas menopausesyndrom (metabolisk-endokrin, autonom-vaskulär och psykisk störning). Dessutom utvecklar 15% av patienter med menopausalt syndrom depression. Depression med klimakteriet kräver en noggrann undersökning och utnämning av adekvat terapi som syftar till att normalisera det psykomotiska tillståndet och förbättra livskvaliteten.

Vad utlöser depression med klimakteriet

Depression är en mental störning som manifesterar sig i ett reducerat humör, oförmåga att njuta och hämma rörelse. Under klimakteriet förvärrar en kvinna kroniska somatiska sjukdomar på grund av den naturliga åldrandet av kroppen, som förutom de pågående hormonella förändringarna förvärrar det psyko-emotionella tillståndet och förklarar prevalensen av depression i denna ålder. Det har konstaterats att neurotransmitteren serotonin, det så kallade hormonet av gott humör eller lycka, påverkar det psyko-emotionella tillståndet. Höjning eller depression av humör beror på dess koncentration i kroppen. Nivån av serotonin beror på koncentrationen av östrogener i kroppen, ju mindre de är, desto lägre är syntesen av denna neurotransmitter. Förutom naturlig hypoestrogenism i klimakteriet, påverkas början av depression av psykologiska faktorer, fysiologiska förändringar som inträffar i kroppen och exogena (yttre faktorer) skäl:

  • Psykologiska skäl. En kvinna är medveten om den närmande åldern, konstaterar smärtsamt förändringar i sitt utseende (uppträdande av rynkor, tristhet och håravfall, spröda naglar, viktökning osv.), Tolererar dåligt stressiga och motstridiga situationer, upplever ensamhet (barn kvar eller var frånvarande på grund av infertilitet) och onödigt social instabilitet.
  • Fysiologiska orsaker (hormonella och åldersrelaterade transformationer). Upp till 60% av kvinnor i klimakteriet lider av menopausalt syndrom (huvudvärk, värmevallningar, sömnlöshet, trötthet, tryckstötningar), vilket förvärrar ett redan dåligt humör och provocerar utvecklingen av depression. Dessutom, efter 45 - 50 år, blir vanliga kroniska sjukdomar mer akuta och deras kurs blir sämre.
  • Exogena orsaker. Dåliga vanor förvärrar psyko-emotionell och fysisk obehag och förvärrar kroniska sjukdomar. Hastigheten i livets rytm i den moderna världen ökar, vilket leder till ansamling av trötthet och en minskning av arbetsförmåga och humör, vilket provocerar depressionens början.

Typer av depression

Inom psykiatri systematiseras depression efter typ:

  • Klimakteriet. Det utvecklas hos kvinnor med klimakteriet, i åldern 45 - 55 år. Förknippat med en förändring i syntesen av könshormoner.
  • Psykogen. Det orsakas av påverkan av externa psykoinjurerande faktorer. Ofta kan patienten ange orsaken till det utvecklade tillståndet, till exempel död av en nära och kära.
  • Involutional. Det är förknippat med åldrandet av kroppen och förekommer hos äldre människor, kännetecknande för kvinnor i djup postmenopaus (70 - 80 år).
  • Endogen. Psykisk störning orsakad av "interna" skäl som inte kan fastställas. Tidigare, i ICD 9, betecknades detta tillstånd som depression med ospecificerade orsaker. Kräver uteslutning av epilepsi, bipolär störning (manisk-depressiv psykos), cyklotymi.
  • Somatogena. Det förekommer mot bakgrund av kronisk somatisk sjukdom och behandling med dess mediciner. Till exempel ischemisk hjärtsjukdom eller malign neoplasma.
  • Organisk Orsakat av hjärnskada (tumör, meningit, encefalit).

Det blir tydligt att det inte finns några variationer av depression med klimakteriet, vilket anges på ganska kompetenta webbplatser på Internet. Denna patologi med klimakteriet är bara ett av alternativen för depression, vilket manifesteras av apati, depression och hämning.

Kliniska manifestationer

Bara ett dåligt humör och klimakteriet är svårt att skilja. Men nära och kära bör varnas av en långvarig depression, en brist på lust att göra saker, tomhet och slöhet. Dessutom manifesteras depression i klimakteriet av sömnstörningar (sömnlöshet på natten och dåsighet under dagen), isolering och ovilja att kommunicera med andra, emotionell labilitet (från tårar till skratt, från irritabilitet till aggressivitet) och ångest. En kvinna känner sig vara värdelös och onödig, en misslyckad person och känner sig skyldig för något, ibland långtgående. Hon planerar inte framtiden, frånvarande-minded, obeslutsam och osäker, med låg självkänsla. Dessutom förändras ätbeteendet, perioder med bulimi ersätts av en fullständig brist på aptit. En kvinnas intresse för hennes favoritaktiviteter och hobbyer försvinner, matsmältningsstörningar, huvudvärk, trycköverskridningar.

Hur man diagnostiserar menopausal depression

I närvaro av de beskrivna symtomen måste kvinnan besöka flera specialister, och det är troligt att släktingar eller släktingar kommer att behöva ta hand om detta problem (personen vägrar undersökningen, motiverar vägran genom normal hälsa och slöseri med tid). Först och främst är det värt att besöka en terapeut som kommer att förskriva allmänna blod- och urintest, blodkemi, lyssna på hjärta och lungor, utesluta eller upptäcka somatisk patologi (sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, sköldkörteln, ledsjukdomar etc.). Därefter skickar terapeuten patienten på samråd med en specifik läkare. Ett besök hos en kardiolog beror på identifiering av hjärtproblem, en kirurg och en reumatolog när en gemensam patologi upptäcks, en nefolog i händelse av en patologi i urinvägarna. Obligatoriskt för kvinnor i klimakteriet är ett besök hos en endokrinolog. Han kommer att utesluta sjukdomar i sköldkörteln och andra körtlar, förskriva tester för hormoner (kön och sköldkörteln, resten enligt indikationer), bestämma den ytterligare behandlingstaktiken. En kvinna bör också besöka en gynekolog, mammolog, neurolog och, enligt indikationerna (ofta identifierade av en neurolog), en psykiater.

Metoder för att hantera menopausal depression

De flesta kvinnor tror att menopausalt syndrom och ofta relaterad depression är ett kors som heroiskt måste bäras och vägrar behandling. Det bör noteras att ignorerad eller inte diagnostiserad patologi, om den inte behandlas, går in på en utdragen kurs, som är fylld med försämring, uppkomsten av självmordstankar och till och med självmordsförsök. Taktiken och behandlingsprogrammet bestäms av svårighetsgraden av patologin, det allmänna hälsotillståndet, patientens psyko-emotionella status, ekonomiska förmågor och möjliga biverkningar av de förskrivna läkemedlen. Mild depression behandlas på poliklinisk basis, med uppträdande av självmordstankar hos en kvinna, hennes sjukhusinläggning på neurosavdelningen på en psykiatrisk klinik rekommenderas.

  • adekvat inställning till klimakteriet - acceptans av förändringar som en fysiologisk process, och inte som början på ålderdom.
  • positiv inställning till framtiden, till nutid, till förändringar i livet;
  • undvika ensamhet - få nya vänner, återupplivning av "glömda" vänskap och nära relationer;
  • nya hobbyer och stöd från gamla intressen - läseböcker, avelsblommor, yoga och mer;
  • utseende och garderob - ägna mer uppmärksamhet, neka inte dig själv köp av lämnande och dekorativ kosmetika, nya kläder;
  • intressant fritid - möte med vänner, kollegor i intressen;
  • undvikande av samtal om menopaus och menopausalt syndrom, negativa aspekter, egna och andra sjukdomar;
  • avslag på dåliga vanor;
  • bibehålla fysisk aktivitet (promenader, utflykter, fitness, besöka poolen);
  • balanserad diet;
  • undvikande av stress och konflikter;
  • full natt sömn, om möjligt dag vila.

Vid behandling av menopausal depression tar hormonersättningsterapi första plats. Mottagande av könshormoner hjälper till att hantera inte bara ett depressivt tillstånd, utan också eliminera manifestationerna av klimakteriet. Av växtbaserade preparat föreskrivs remens, klimakteriet, klimakteriet (innehåller fytoöstrogener). Hormonersättningsterapi inkluderar att ta piller (climonorm, clemen, femoston), använda plåster (klimat, extraderm) och suppositorier (ovestin, menopaus). Hormonterapi innebär preliminär leverans av tester för könshormoner. Parallellt ordineras lugnande medel med en mild effekt som grandaxin - det stimulerar aktivitet, orsakar inte dåsighet. I allvarliga fall av depression byter de till antidepressiva medel i SSRI-klass: fluvoxamin, koaxil, depakin och andra, vars aktiva substans är mirtazapan. Antidepressiv behandling är lång, minst sex månader. Inträdeskrav: efterlevnad av schema och doseringar, vägran av alkohol. Antidepressiva normaliserar sömn, förhindrar patologisk viktökning, förbättrar humör, eliminerar ångest och irritabilitet. Läkemedlet dras ut gradvis, vilket reducerar dosen. Vid behov möten med en psykoterapeut.

Video: Live bra! Klimax Hur kan man överleva det? 2018/12/06

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Funktioner för användning av antidepressiva medel i klimakteriet

En läkare bör förskriva antidepressiva medel till en kvinna med klimakteriet, självmedicinering är i detta fall ineffektivt.

Tecken på depressivt humör under klimakteriet

Negativa manifestationer av en sådan patologi påverkar kvinnans psykologiska och fysiska tillstånd.

Depression som diagnos ställs endast av en läkare i närvaro av följande symtomatiska manifestationer:

  • allvarlig svaghet, minskad prestanda;
  • rädsla, ångest, fobier;
  • känsla av underlägsenhet, låg självkänsla;
  • önskan att gå i pension;
  • pessimistisk stämning, apati, negativt tänkande, skepsis mot framtiden;
  • förändrat humör med svår irritabilitet och hett humör;
  • fysiska störningar, sjukdomar: huvudvärk, yrsel, svimning, kolik i kroppen, gastrointestinala störningar och andra.

Ett sådant tillstånd kan fortsätta i hemlighet och har inga uppenbara tecken. Kroniska patologier, systematiska akuta luftvägsinfektioner, uppkomsten av nya sjukdomar betraktas som reflektioner av nervstörningar.

Med klimakteriet har depression flera former av manifestationer..

Tecken på menopausal mental störning

Det är värt att komma ihåg att en försämring av humör inte anses vara direkta indikatorer för användning av antidepressiva medel. Först efter att ha studerat alla symtom bestämmer läkaren om behandling med detta läkemedel ska kompletteras.

Symtom på depression med klimakteriet inkluderar:

  • stark smärta;
  • felaktig funktion i mag-tarmkanalen, vilket leder till metaboliska störningar;
  • ihållande huvudvärk, som följs av svår yrsel;
  • förlust av hälsosam aptit;
  • låg självkänsla, orimlig kritik av deras utseende;
  • en kraftig förändring av humör - från aggression till överdriven känslighet;
  • brist på lust att utvecklas mitt i konstant apati;
  • konstant ångest och ångest, som inte orsakas av någonting;
  • nedsatt minne, vilket påverkar kvaliteten på kvinnans arbete.

Dessa tecken kan uppstå som ett resultat av en psykologisk störning eller mot bakgrund av hormonell obalans.

Symtom på depression med klimakteriet hos kvinnor

Ibland är gränsen mellan normalt deprimerat humör och depression svårt att skilja. Men om du märker någon av följande symtom hos släktingar eller släktingar som varar en vecka eller mer, måste du söka hjälp:

  • Känsla av fullständig tomhet, slöhet, ovilja att göra någonting
  • Konstant dåsighet
  • Vägran att berätta för någon om sitt tillstånd, borttagning från andra, isolering.
  • Instabilitet i humör, skarpa känslomässiga förändringar, irritabilitet
  • Ökad ångest, en känsla av konstant spänning
  • Känsla av fullständig värdelöshet, skuld, insolvens
  • Brist på planer för framtiden
  • En känsla av beslutsamhet, osäkerhet, som åtföljs av distraktion och oförmågan att koncentrera sig på någon aktivitet
  • Släpp in självkänsla
  • Ätstörning - perioder med frossa med en fullständig brist på aptit kan observeras.
  • Hobbyer som brukade ge en kraftig kraft, tappar sin relevans och upphör att få glädje.
  • En pessimistisk bedömning av förflutna, nutid och framtid observeras.

Vid menopausal depression observeras dess astheniska natur oftast. Samtidigt finns det ökad trötthet, tårfullhet, allmän svaghet, sömnstörningar, ökad känslighet för uttalat ljud, ljus och lukt (hyperestesi), emotionell instabilitet.

Listan över effektiva antidepressiva medel från klimakteriet

I dag kan läkemedelsmarknaden erbjuda många tabletter som lindrar depressiva tillstånd. När du väljer ett läkemedel bör du emellertid främst lita på svårighetsgraden av symtom och förekomsten av samtidiga sjukdomar. Oftast rekommenderas kvinnor i klimakteriet lätta antidepressiva medel, som har ett minimum av biverkningar och kontraindikationer, dessa är:

  • paroxetin;
  • fluoxetin;
  • Fluvoxamine och andra.

Dessutom kan antipsykotika förskrivas av en läkare, vars verkan är baserad på att blockera produktionen av ämnen som orsakar ångest och apati. Sådana läkemedel inkluderar Sonapax, Etaperazin, etc..

Med örter

Valet av örter med lugnande effekt är stort och deras effekt på kvinnor i klimakteriet är individuellt. Du kan hämta en effektiv kombination av örter under lång tid..

Det är värt att experimentera med följande växter:

Leta efter en metod att applicera örter som passar dig. Någon gillar att göra te, för någon är tinkturer effektiva, för någon är det mest bekvämt att ta piller med örttextrakt.

Biverkningar från örter är minimala, men kvinnor med en tendens till allergier, blodtrycksfall, känsliga mag-tarmkanal måste vara försiktiga.

Behandling av klimakteriet och depression. Hur du hjälper dig själv att hantera depression

För att bekämpa depression är det kompetenta urvalet av en läkemedelsbas mycket viktigt. En psykoterapeut använder läkemedel vid behandling av depressiva tillstånd som hör till gruppen av selektiva serotoninåterupptagshämmare. Dessa är allmänt accepterade antidepressiva medel som är väl accepterade av kroppen (om det inte finns några enskilda symtom på läkemedelsintoleransen).

Sådana läkemedel har inte en lugnande effekt och framkallar inte slöhet, så deras användning föreskrivs för kvinnor på dagen.

Kombinationen av läkemedelsbehandling och psykoterapimetoder hjälper till att uppnå önskad effekt på kort tid, utveckla en patients starka förståelse för de pågående processerna och en rimlig inställning till dem.

Hormonersättningsterapi med syntetiska hormonella medel kan användas som ett sätt att bekämpa depression..

Teorin om läkemedlets positiva effekt på behandlingen av problem med den psyko-emotionella bakgrunden är baserad på normalisering av hormoner. En minskning av östrogennivåerna minskar produktionen av serotonin och därmed provocerar emotionella störningar. Men läkemedel för hormonersättning normaliserar mängden östrogen i blodet och normaliserar östrogenproduktionen, vilket ökar humöret.

Men användningen av en syntetisk analog av östradiol kan inte ske på egen hand, denna behandling kräver kunskap och erfarenhet av specialister. Eftersom felaktig och långvarig användning av hormoner kan utlösa tillväxten av cancerceller.

Läkaren kommer att förskriva säkra antidepressiva medel

Det finns fyra typer av depression under klimakteriet:

  1. Klimakteriet. Detta är depression, åtföljt av passivitet, likgiltighet till en gång viktiga och intressanta saker, periodisk tårfullhet, en uttalad känsla av ångest och rädsla. Dessa störningar bidrar till ökningen av värmevallningar, orsakar ofrivilligt sömnproblem och minskar sexuell lust. En kvinna förlorar självkänsla, tror att hennes utseende snabbt försämras och blir helt ointressant för andra.
  1. Endogen. Depression med uttalad pessimism, apati och längtan. Kritiskt tänkande uppstår inte bara om framtiden. En kvinna ser negativt på nuet och det förflutna. Till skillnad från den klimatiska typen ökar inte värmevallningar, men sömnstörningar och aptitstörningar är möjliga.
  1. Involutional. Depression, kännetecknad av en kvinna som tydligt överdriver allvarligheten i hennes hälsotillstånd. Hon är oändligt orolig för välbefinnande, är panik rädd för döden. Men också denna typ kombineras ofta med smärta.
  1. Psykogen. Detta är depression, kännetecknad av ångest, fobier, regelbundna obehagliga tankar. Dessutom finns det en låg självkänsla och en extremt kritisk inställning till egen personlighet. Allt detta kompletteras av problem med sömn och aptit..

Depression förebyggande

Under omstruktureringen av kroppen måste en kvinna övervaka hälsotillståndet. För att förhindra depression måste du följa de enkla förebyggande reglerna:

  • att ta lugnande läkemedel hjälper till att hantera neuros;
  • användningen av lugnande växtbaserade preparat bekämpar irritabilitet, ångest och sömnlöshet;
  • efterlevnad av regimet för dagen och sömn;
  • långa promenader i den friska luften;
  • det är nödvändigt att hålla sig till en riktig och balanserad kost;
  • återställa nervsystemets funktion med hjälp av avslappnande procedurer, till exempel massage, meditation, yoga;
  • det är viktigt att behandla kroniska sjukdomar i tid, som under klimakteriet återfaller de.

Depression är ett svårt tillstånd som endast kan undvikas genom förebyggande åtgärder och en positiv inställning från kvinnors sida.

VSD-behandling

Behandlingen beror på svårighetsgraden av symtomen: för milda former av VVD räcker ibland bara lugnande medel (valerian, moderwort, afobazol, etc.), de eliminerar lätt hjärt- och sömnproblem.

  • Mediciner Sedativa, hormonersättningsmedel och vitaminkomplex.
  • Fysioterapeutisk behandling.
  • Folkrättsmedel. Honung, te från viburnum, tinktur av moderwort och hagtorn, valerian, hallon, vinbär och mycket mer.
  • Homeopati. Dysmenorm, lycopodium, atarax, grandaxin.
  • Korrigering av dagsläge. Normal sömn och periodisk vila, tillsammans med rätt balanserad näring. Behöver ligga ner och stå upp samtidigt.
  • Bli av med stressfaktorer.
  • Måttlig träning för andnings- och kardiovaskulära system.
  • Specialdiet sammanställt av en läkare.

Hur man förhindrar depression?

Du måste tänka på hur man kan förhindra depressiva störningar med de första symptomen på klimakteriet. Under denna period är det viktigt att anpassa näring, ändra livsstil och se till att göra vad du älskar. Kvinnor bör också vara särskilt uppmärksamma på deras sinnesfrid. Du kan skämma bort dig med avkopplande massage, nya inköp och resor till orten.

Men om detta inte är möjligt, bör du ta hand om dig själv noggrant, ge dig själv goda känslor, leta efter glädje varje dag. Och viktigast av allt, älska dig själv som du är, med rynkor och grått hår, och även med ett par extra kilo och då är ingen depression skrämmande för dig.

Intressant! Enligt studieresultaten lider ofta kvinnor med låg vikt av depressiva störningar under klimakteriet..

Billiga lugnande medel kan köpas på onlineapoteket, särskilt om läkemedlets prisfaktor är betydande. Kostnaderna för surfplattor kan variera avsevärt, och när du väljer bland sökkriterierna, förutom priset, kan du ställa in andra. Denna form av köp kommer också att vara bekväm i de fall då flera läkemedel kan förskrivas för behandling av neuros eller depression under klimakteriet. Beställning av surfplattor till ett överkomligt pris, snabbt och även med leverans - det är fördelarna med att köpa online. För att köpa många läkemedel (psykotropika, antidepressiva medel) måste du ha ett recept.

Kostnadsområdet är som följer:

Farmakologisk gruppTitelFunktionerPris (rubel)
KosttillskottMenoril

350 mg kapslar150-740
Bonisan

(komplex av naturliga isoflavoner)

0,46 mg kapsel150-615
Feminin

kapslar400-1230
Phytosedan 2Lugnande kollektion36-150
MedicinerVelaxin75 mg tabletter745-1365
paroxetin20 mg tabletter300-405
ProzacKapslar 20 mg310-600
Citalopram10 mg tabletter180-320

orsaker

Fysiologiska effekter

Climax är en kvinnas naturliga tillstånd, åtföljt av ganska betydande förändringar som påverkar hela organismen. Den huvudsakliga störningen uppstår i det hormonella systemet, vilket leder till hopp i östrogen och gestagen, vilket i sin tur påverkar produktionen av lyckohormonet - serotonin. Följaktligen leder en minskning av detta ämne till humörsvängningar och depression..

Dessutom inkluderar fysiologiska skäl:

  • huvudvärk;
  • systematisk känsla av trötthet;
  • oändliga tidvatten;
  • yttre åldrande av kroppen;
  • övervikt;
  • sömn- och aptitstörningar;
  • tryckfall;
  • yrsel.

Behandling av sömnlöshet hos kvinnor under klimakteriet

Alla ovanstående manifestationer påverkar stämningen negativt och orsakar endast negativa känslor, som med tiden kan leda till depression.

Psykologisk påverkan

De flesta kvinnor förknippar klimakteriet som en övergångsfas i ålderdom. Dessutom är sexlivet för många nästan meningslöst. Tidvatten, sömnlöshet och andra menopausala manifestationer påverkar psyket negativt och skakar det långsamt. Situationen är särskilt komplicerad med uttalade symtom på klimakteriet.

Psykologiska skäl inkluderar:

  • negativa tankar om ålderdom;
  • fobier av olika uppkomst;
  • minskad prestanda;
  • social instabilitet;
  • känsla av värdelöshet.

Menopausen gör en kvinna sårbar när det gäller psyken: hon blir mycket mer känslomässig och känslig..

Symtom och diagnos av depression med klimakteriet

Depressiva symtom beror på typen av patologi. Den klassiska triaden observeras inte alltid. Så med en ofrivillig form observeras inte hämning utan kast. Uttalad avmattning av tal observeras inte heller i någon form. Det mest ihållande symptom på triaden som uppstår med någon typ är en minskning av humör. Följande symtom är dessutom karakteristiska för depression vid klimakteriet:

  • konstant ångest;
  • fobier;
  • förlust av tidigare intressen;
  • oförmåga att ha kul;
  • minskad prestanda, brist på styrka och lust att göra något;
  • tårfullhet för en mindre sak;
  • självtvivel, minskat självkänsla;
  • sömnstörningar, brist på aptit;
  • minskad uppmärksamhet span;
  • uppkomsten av smärta av oklar lokalisering.

Diagnos görs psykiatriskt baserat på anamnese, klagomål, mental status (utseende, snygghet, önskan att ta kontakt och sätt att prata, orientering, beteende, känslomässighet, kognitiva funktioner) och speciella test för att upptäcka depression.

Hur mycket depression kan pågå i klimakteriet

Manifestationer av depression beror på orsaken, klimakteriet och provocerande faktorer..

Varaktigheten av den premenopausala scenen är från ett år till tre till fem år. Depressiva symtom kan observeras från början av perioden, men kvinnan lägger inte någon vikt vid dem och tar dem för kortvariga humörsvängningar. I detta skede kommer autonoma störningar associerade med hormonella förändringar och maskeringsdepression fram. Menopaus är karakteristisk.

Själva klimakteriet varar 1-3 år. Den klimakteriska typen fortsätter att råda, i slutet av perioden visas den endogena typen, där vegetativa förändringar bleknar i bakgrunden (hormonaktiviteten minskar).

Hos postmenopausala kvinnor dominerar den ofrivilliga typen; det kan vara endogena manifestationer. Den involverande episoden varar från flera månader till 5 år.

Under alla stadier kan en psykogen typ av depression provocera, provoceras av stressiga situationer. Den reaktiva fasens gång är kort. Den neurotiska fasen varar längre.

Behandling av depression under klimakteriet

Hur behandlar man depression under klimakteriet? Terapi baseras på att återställa hormonbalansen och lindra depressiva symtom..

För att lösa det första problemet används hormonella läkemedel, till exempel Femoston. Läkemedlet används som ersättningsterapi, fyller på bristen på östrogener som påverkar hudens elasticitet, hårväxt, autonoma symtom, normaliserar blodcirkulationen. Ta det under lång tid - upp till 6 månader.

Depression behandlas med antidepressiva medel (företrädesvis från SSRI-gruppen) och milda antipsykotika med ett minimum av biverkningar..

En stor roll i behandlingen av depression med klimakteriet ges till psykoterapi som syftar till att öka kvinnans självkänsla, självförtroende, revidera sin livsstil, relationer med andra, förbättra den känslomässiga bakgrunden.

Fördelar och nackdelar

Användningen av antidepressiva medel har ett antal fördelar som förklarar frekvensen av administrering och relevans. Det första plus är förmågan att snabbt stoppa symptomen på klimakteriet, eliminera spolning, normalisera det psyko-emotionella tillståndet. Du kan hantera brottet snabbt och effektivt hemma..

Många läkemedel innehåller dessutom vitaminer och mineraler som positivt påverkar en kvinnas hälsa, förbättrar sömn, aptit och matsmältning. Det finns medel i olika former, praktiska att använda..

Det finns vissa nackdelar:

  • vissa produkter innehåller alkohol, vilket är ett hinder för att ta bakgrund av peptiskt magsår;
  • syntetiska läkemedel är beroendeframkallande;
  • efter tillbakadragande uppträder symtomen igen;
  • vid överskridande av den rekommenderade dosen uppträder biverkningar: dåsighet, minskad koncentration, nedsatt minne.

Trots nackdelarna förskrivs mediciner ofta och anses vara effektiva..

Vem man ska kontakta

Depression kännetecknas av en emotionell obalans. De viktigaste följeslagarna är negativa, ibland aggressiva tankar. Detta tillstånd påverkar livskvaliteten avsevärt och i svåra fall kan det leda till självmord. Därför bör du, vid minsta antydan till psykiska störningar, rådfråga en läkare.

Det finns ett antal specialister vars besök är obligatoriska:

  • terapeut;
  • endocrinologist;
  • neuropatolog;
  • kardiolog;
  • psykoterapeut.

Terapeuten är utgångspunkten för undersökningen. Diagnos av all sjukdom börjar med denna läkare. Resultaten av de tester som tilldelats honom tillåter dig att exakt bestämma problemet, exklusive andra patologier.

När man ska ta lugnande medel

Menopausen åtföljs inte alltid av en nedbrytning och apati. Vissa kvinnor blir för mottagliga, aggressiva, oförmögna att kontrollera sig själva. Med ökad nervöshet i nervsystemet under klimakteriet rekommenderas att inte ta antidepressiva medel, men läkemedel med lugnande effekt (lugnande medel).

Det enklaste och säkraste alternativet är lugnande örter, till exempel:

Starkare medel - växtbaserade kombinerade lugnande medel:

Om de inte hjälper, måste du vända dig till syntetiska lugnande medel:

  • Afobazole;
  • Tenothen;
  • lugnande medel (Atarax, Grandaxin);
  • barbiturater (Phenobarbital, Barbital, Butisol).

Ta inte lugnande medel och barbiturater såvida inte din läkare har ordinerat dem. Felaktig användning av dessa läkemedel kan leda till mental försämring och missbruk..

Funktioner vid antidepressiva behandling i klimakteriet

Antidepressiva är läkemedel som hjälper patienten att övervinna ångest, dåligt humör, apati, slöhet, återställa normal sömn, aptit, återlämna den emotionella bakgrunden till ett bekant tillstånd.

Tidigare ordinerades kvinnor i klimakteriet oftast läkemedel som innehåller hormoner. Men idag har allt förändrats, och sådan terapi har bleknat i bakgrunden, eftersom det har många fler nackdelar än fördelar.

När det gäller depressiva tillstånd under klimakteriet kan antidepressiva verkligen hjälpa, eftersom de praktiskt taget inte orsakar biverkningar, efter att de tagits, upplevs vanligtvis inte en sömnighetskänsla.

Om det finns ett behov av att behandlas med antidepressiva medel är det viktigt att komma ihåg följande punkter:

  1. Sådana läkemedel bör endast förskrivas av en behörig läkare. Behandling med dem är bara av sin egen fria vilja, och bara för att du såg dem i en annons eller deras bästa vän rådde dig är helt enkelt oacceptabelt.
  2. Antidepressiva - detta är ett allvarligt läkemedel, du måste dricka det strikt enligt det schema som läkaren rekommenderar; deras okontrollerade mottagning är helt olämplig.
  3. För att mottagningen av antidepressiva medel ska bli framgångsrik måste du introducera dem i din dagliga rutin gradvis, eftersom detta läkemedel är stress för kroppen. När det gäller att stoppa användningen av antidepressiva medel bör du följa samma regel. Minska gradvis dosen och sluta ta medicinen.
  4. Effekten av att ta pillerna visas inte omedelbart, så överskatt inte läkemedlet. För att den ska fungera, och kvinnan må bättre, måste ämnet i tabletterna samlas i kroppen och för detta måste minst 5-7 dagar gå. Och det finns också sådana sorter av antidepressiva medel som börjar agera i full kraft först efter ett par veckor.

Uppmärksamhet! Under klagomål på depression med klimakteriet förskrivs kvinnor oftast Fluoxetin, Paroxetin, Adepress, Efevelon.

Nyanser och regler för antagning

Kvinnor må bra ta antidepressiva medel i klimakteriet. Men för att inte skada kroppen måste du följa dessa regler:

  1. Du kan inte börja ta piller utan recept från läkare. Han måste ställa en diagnos och se till att patienten inte kan klara sig utan dem..
  2. Ta inte stora doser av läkemedlet. Doseringen ökas gradvis så att kroppen kan anpassa sig.
  3. Minska doseringen tillåts också gradvis. Du kan inte vägra piller kraftigt, det kan påverka den allmänna hälsan negativt.

Du måste veta att antidepressiva medel inte agerar omedelbart. Deras mottagning blir påtaglig efter inte mindre än fem dagar. Och ibland tar det cirka två veckor.

Detta beror på att det är nödvändigt för kroppen att ackumulera tillräckligt med aktiva substanser som kan orsaka rätt reaktion.

Därför bör du inte bli upprörd och vägra dem om att ta piller de första dagarna. Du måste vara tålamod och följa läkarens rekommendationer.

Antidepressiva medel för klimakteriet - recensioner

Natalia, 42 år

Mitt klimax har precis börjat, men omedelbart kom melankolin. Känslan av ålderdom och svaghet släppte inte, jag ville inte leva. Irriterad alla, barn, make, släktingar och kollegor. På råd från en vän gick hon till läkaren. Gynekologen ordinerade femoston och fluoxetin. Nu mycket bättre, intresset för livet har återvänt, jag arbetar, jag tar upp tonårsbarn.

Alexandra

Huruvida apati kan dyka upp i klimakteriet, de senaste 3 månaderna vill jag inte ha något. Händerna stiger inte oavsett vad, även att kamma håret är ibland bara lata. Vad du ska göra, råda.

Margarita, 49 år

Alexandra, som jag förstår dig. Själv led hon av apati och depression, kom till att hon låg i sängen hela dagen, inte äter, städade inte huset och till och med hennes man lagade inte mat. Det var ungefär fyra år sedan när klimakteriet just började. Läkaren ordinerade piller, jag kommer inte ihåg vilka, men de hjälpte mig. Gå till gynekologen, beskriv problemet, de kommer säkert att hjälpa dig, och du kan bara inte leva så.

Veronica, 42 år

Läkaren ordinerade mig en sonapax och sa att jag skulle dricka minst tre månader. Jag läste instruktionerna, på något sätt skrämmande. Vem led av depression med klimakteriet, vad är recensionerna om antidepressiva?

Albina Sergeevna

Veronica sonapax är inte ett antidepressivt medel, det är ett läkemedel som dämpar ångest. Du kan ta det så mycket du behöver, men efter avbokningen finns det en sannolikhet för att larmtillstånd kommer tillbaka. Om det inte finns något annat sätt, måste du dricka, men först kan du försöka klara dåligt humör för promenader, umgås med människor, ordentlig näring och god vila. Enligt recensionerna från de som drabbades av klimakteriet, vet jag att simning, yoga och en ny hobby hjälper till.

RELATERADE INSPELNINGAR SENASTE ARTIKLAR

Komplikationer efter klimakteriet

Klåda och sveda på en intim plats hos kvinnor: orsaker och behandling för klimakteriet

Komplikationer efter klimakteriet

Livmoderblödning med klimakteriet

Komplikationer efter klimakteriet

Vilka naturliga antidepressiva medel används

Från tidigt tid, med åldersrelaterade förändringar i kroppen, har växter använts. Traditionell medicin har samlat rik erfarenhet inom detta område. Ett av de vanligaste och mest populära medlen betraktas som moderwort. Moderwort tinktur erbjuds ofta i alkohol droppar. Stabiliserar nervaktivitet, lindrar irritabilitet.

Valerian finns i tabletter och droppar. Det finns i kosttillskott och växtbaserade preparat. Som lugnande medel är det känt för alla.

Vid klimakteriet rekommenderas oregano. Det är ett naturligt fytoöstrogen. Växten läggs till lugnande växtbaserade beredningar. Det lindrar värmevallningar, lugnar neurotiska tillstånd. En annan naturlig fytohormon är rödklöver. En vatteninfusion framställs från gräset på denna växt, och torrt gräs sättes till te. Ofta intag av en sådan infusion underlättar de klimakteriska effekterna: eliminerar ångest, förbättrar sömnen, ökar kvinnors sexualitet.


Peonalkoholtinktur är ett bra lugnande medel

Pionens alkoholtinktur hjälper också till med täta förändringar av humör, dålig sömn, stimulerar en kvinnas fysiska aktivitet. Dillfrön är också på ett sätt ett unikt botemedel. Det har en lugnande effekt, förbättrar nattens sömn, förhindrar urininkontinens, som kvinnor ofta lider under klimakteriet. Från dillfrön som krossas i en kaffekvarn, bereds en vatteninfusion i mängden 1 kopp, som drickas under dagen.

Fördelarna med klimakteriet Antidepressiva behandling

Varför är det fortfarande värt att föredra antidepressiva medel snarare än hormonbaserade läkemedel?

  1. Ovanstående läkemedel kan påverka en kvinnas kropp försiktigt utan att orsaka komplikationer.
  2. När läkaren verkligen diagnostiserar depression ger dessa läkemedel verklig hjälp till kvinnan, hon känner sig mycket bättre från dem och kan helt bli av med depression.
  3. Om de tas korrekt, exakt enligt schemat som föreskrivs av läkaren, orsakar dessa läkemedel inga biverkningar..
  4. Om du går in antidepressiva med klimakteriet hos kvinnor i ditt liv korrekt, kommer kroppen inte att drabbas av deras intag.
  5. Antidepressiva behandling orsakar inte dåsighet eller nedsatt prestanda, tvärtom, de bidrar till vitalitet och kraftstörning.
  6. Om antidepressiva behandlingar inte längre är tillrådliga, kan du neka det när som helst, eftersom moderna läkemedel inte är beroendeframkallande.

Således är depression med klimakteriet ett obehagligt fenomen, men det finns inget övernaturligt i det. Du behöver inte vara rädd att gå till läkaren och uttrycka dina klagomål till honom, eftersom han kan hjälpa dig.

Climax är inte lätt att överleva för både kvinnan själv och de nära henne, så du måste gå det enklaste sättet och övervinna svårigheterna som uppstår med hjälp av mediciner. Höjdpunkt och depression är inte alls de tillstånd som behöver förstöra livet för dig själv och dina nära och kära.

Åldersrelaterade hudförändringar: vi går snabbt till gynekologen - endokrinolog

kommentarer

  • Galina
    :

11/20/2018 kl. 11:51

Jag räddades av en bra läkare och det icke-hormonella läkemedlet Lignarius föreskrivs av honom, jag drack kursen och mår bra, symptomen på klimakteriet stör inte!

10.24.2018 kl. 11:53

Tyvärr är det mycket få människor i vårt land som hanterar klimakteriet. Det är bra att jag vid det akuta behovet stötte på en artikel om pineamine. Med henne gick jag till gynekologen och sa att jag vill ha den här medicinen - den är effektiv nästan som hormoner, det är säkrare att ta dem en gång var sjätte månad. Och så hände det, i sex månader nu har mitt klimaks skjutits upp, det finns ingen depression och jag tycker om livet.

09/16/2018 kl 23:01

depressionen var hemskt.. stämningen förändrades var 5: e minut, irriterad var.. läkaren föreskrev fytoöstrogen Lignarius, tog en kurs, symtomen började minska, sömnen återvände till det normala, mitt humör förbättrades.. nu leder jag en aktiv livsstil och tycker om varje dag!

Vilken läkare ska jag kontakta för utveckling av depression?

Apati med klimakteriet är inte ett sällsynt fenomen, men inte många vet vad de ska göra i denna situation och vilken läkare de ska kontakta. Först av allt, med alla manifestationer av klimakteriet, måste du boka tid hos en gynekolog. Det är denna specialist som kommer att genomföra undersökningen och utse att ta blodprover för hormoner. Enligt studiens resultat kan läkaren vidare bestämma varför kvinnan utvecklar en psykologisk avvikelse. Om hormoner är involverade kommer hormoner och lugnande medel att ordineras. Om problemet inte löses med den vanliga behandlingen, rekommenderas kvinnan att genomgå en undersökning med följande smala specialister:

  • endocrinologist;
  • Kardiolog;
  • neuropatolog;
  • psykoterapeut.

Det är värt att notera att i moderna medicinska centra och kliniker får alla kvinnor som har diagnosen menopaus en omfattande undersökning med deltagande av dessa specialister. Efter diagnosen utvecklar läkarna tillsammans en behandlingsplan, som kan inkludera en uppsättning mediciner, fysioterapi, psykoterapi, fysioterapiövningar och vidare enligt indikationer.

Vilka är kontraindikationerna?

Läkare väljer milda antidepressiva medel för kvinnor i klimakteriet med minimala kontraindikationer och biverkningar. Till exempel rekommenderas inte coaxil att applicera regelbundet och i ökade doser, eftersom detta verktyg kan vara beroendeframkallande. Det är ingen hemlighet att även narkomaner anpassade detta läkemedel för narkotiskt nöje.

Den vanligaste kontraindikationen för antidepressiva medel är graviditet och amning, men detta hotar inte en kvinna i klimakteriet. Och den näst vanligaste kontraindikationen är individuell intolerans mot läkemedlets komponenter, allergi. Även läkaren kan inte förutsäga hur kroppen kommer att reagera på ett visst läkemedel, så en kvinna bör sluta ta det om hon känner att detta eller det här läkemedlet har motsatt effekt på henne.


Intag av antidepressiva medel kan orsaka biverkningar

Till exempel intensifierar smärtmedicin, tvärtom, smärta. Efter att ha tagit botemålet är kvinnan mer nervös. Detta är sällsynt, men det händer. Och det är bättre att vägra att ta sådana mediciner direkt.

Orsaker till förekomst

Menopaus kännetecknas av utrotningen av äggstocksfunktionen med efterföljande fullständig upphörande av deras frisättning av könshormoner. Könshormoner gestagens och östrogener påverkar många kroppsfunktioner, inklusive att ge god hälsa och humör, immunitet på rätt nivå och externa data. När hormonella indikatorer faller, upphör också organens tillstånd att motsvara och utföra de funktioner som tilldelats dem. Dessa förändringar återspeglas främst i en kvinnas psykomotiska stämning och hennes attraktivitet.

Inte varje kvinna kan klara av detta, och vissa kan uppleva depression i klimakteriet, vilket bidrar till en negativ uppfattning av miljön och en felaktig bedömning av händelserna som sker runt.

Några av orsakerna till depression under klimakteriet är:

  • hormonella fluktuationer som konstant uppstår med en minskning av hormonet östrogen, vilket innebär en minskning av produktionen av serotonin (ansvarar för ett gott humör, skyddar mot stressiga situationer). Det förvärrar depressionens förlopp och andra hormonella manifestationer i form av värmevallningar, brist på sömn och trötthet..
  • uppfattning av klimakteriet som en period av livslängd med början av en åldrande period. Förlusten av reproduktionsfunktioner orsakar inte en känsla av ens egen fullhet och förändringar i utseende orsakar en deprimerad stämning.

Sådana manifestationer av depression kan leda till en mental störning med patologiska manifestationer som begränsar önskan efter glädje i livet, undertrycker manifestation av aktivitet och uppkomsten av pessimistiska stämningar.

Det rekommenderas inte att skjuta upp ett besök hos en specialist, ju snabbare behandlingen föreskrivs, desto tidigare kan du bli av med humörsvängningar och symtom på depressiva symtom under klimakteriet..

Hur man behandlar

Terapin i sig föreskrivs först efter en grundlig undersökning och reda på de exakta orsakerna till depression. Mediciner och psykoterapi används. Valet av metod beror på svårighetsgraden av patologin..

Antidepressiva

För behandling av depression orsakad av klimakteriet är de vanligaste medlen i gruppen selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI): Fluvoxamin, Paroxetin, Fluoxetin, Depakin, Finlepsin, Coaxil är lätta preparat med ett minimum av biverkningar, god biotillgänglighet och tolerans av kroppen.

  1. Hög prestanda.
  2. Minska inte aktiviteten, orsak inte dåsighet.
  3. Eliminera ångest och apati.
  4. Normalisera känslomässigt tillstånd.
  5. Minsta biverkningar.
  6. Mild effekt på kroppen.
  7. Inte beroendeframkallande.
  8. Bidra till eliminering av sömnproblem, aptit.

Dosen av antidepressiva medel administreras i steg för att minimera skadan och förbättra effekten. Läkemedlet ska avbrytas gradvis.

Hormonala droger

Ofta är depressiva tillstånd beroende på brist på östrogen. För att kompensera föreskrivs en mottagning av dess syntetiska analog.

Premenopausal period: tecken, orsaker, menstruationsegenskaper, behandling

Hormonterapi är mest effektiv vid milda former av depression. Obalansen återställs av:

  1. Piller: Trisequens, Clementine, Divina.
  2. Ljus: Climaxan, Ovestin.
  3. Gels: Divigel, Estrogel.
  4. Mazei: Klimadinon.
  5. Lim: Estraderm, Klimara.

Innan ersättningsbehandling påbörjas är det nödvändigt att ta ett hormontest för att exakt bestämma hormonbalansen.

Det är omöjligt att entydigt säga om fördelarna med en sådan terapi, eftersom allt är rent individuellt. De flesta kvinnor rapporterar om en förbättring av deras känslomässiga tillstånd, men instanser av destabilisering är inte ovanliga.

Psykoterapi

Denna metod förskrivs direkt av en specialist. Läkaren har rätt att förskriva det i kombination med medicinering, beroende på situationens komplexitet.

Denna metod gör det möjligt för en kvinna att förverkliga och utveckla en adekvat inställning till de förändringar som sker under klimakteriet..

Effektiviteten av psykoterapi beror helt på patientens önskan att återhämta sig, hennes kontakt och samordnade åtgärder med en specialist är viktiga.

Diagnos av sjukdomen

Symtom på depression på bakgrund av klimakteriet visar sig så individuellt och varierande att det är extremt svårt att bestämma arten på deras ursprung. För att göra en noggrann diagnos är det nödvändigt att genomgå en undersökning av flera läkare samtidigt:

  1. Terapeut. Det är bättre att börja undersökningen med denna specialist, eftersom han kommer att kunna bedöma det allmänna hälsotillståndet, genomföra en undersökning, förskriva nödvändiga tester och skicka honom för ytterligare undersökning beroende på resultaten. Vid förteckning över klagomål måste man nämna klimakteriet..
  2. Endokrinolog. Det endokrinologiska systemet är direkt relaterat till hormonella processer i kroppen. Felaktig sköldkörtelfunktion kan leda till felaktiga hormoner och orsaka depression.
  3. Kardiolog. Under klimakteriet och depression, hopp i blodtrycket, snabb hjärtfrekvens, bröstsmärta kan observeras. Det är nödvändigt att genomgå ett komplett utbud av undersökningar för att upptäcka sjukdomar i de tidiga skeden.
  4. Psykoterapeut. Efter samråd med alla läkare måste du besöka en psykoterapeut. Vid diagnos är det terapeuten som föreskriver behandlingen, inklusive på grundval av tidigare undersökningar.

Symtom på depression under klimakteriet

Depression är en allvarlig diagnos som endast bör göras av en specialist, så om du märker några av de symtom som listas nedan som har pågått kontinuerligt i mer än en vecka, bör du se en läkare.

  • Ett tillstånd där det inte finns någon styrka att göra någonting, dåsighet och slöhet, apati.
  • Lusten att vara ensam, inte att kommunicera med någon och inte dela problem. Inhägnad.
  • En känsla av konstant och nästan orimlig ångest, en kvinnas tvångstankar som någon eller något följer efter henne.
  • Irritabilitet, plötsliga humörsvängningar.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kosttillskott Estrovel - bruksanvisning

Climax är den period som varje kvinna passerar i sitt liv. Naturligtvis är någon bara upphetsad med namnet på en sådan period, och någon förhåller sig till detta med fullständig lugn....

Vit krämig urladdning hos kvinnor orsaker och behandling

Krämig ansvarsfrihet hos kvinnor kan vara en variant av normen och ett tecken på sjukdomen. Linjen mellan dem är mycket tunn. Därför är det viktigt att skilja dem från varandra för att påbörja behandling i tid i fall då det är nödvändigt....

Vad är förhållandet mellan cystit och den kvinnliga menstruationscykeln

Vanliga orsaker till menstruations oregelbundenheter är graviditet och hormonella störningar. Försenad menstruation kan också provocera smittsamma skador på könsorganet....