Hur man går ner i vikt med klimakteriet snabbt och utan hälsorisk?

Blödning

Den främsta manifestationen av klimakteriet är en förändring i reproduktionsfären. Äggstockarna slutar slutligen på sin egen funktionalitet, menstruationsflödet inträffar inte.

Deras exceptionellt långa icke-förekomst indikerar uppkomsten av klimakteriet. I den kvinnliga kroppen förändras den hormonella bilden. Produktionen av kvinnliga hormoner minimeras, ökar - FSH, LH.

Ovanliga och inte helt trevliga symtom uppstår. Kvinnor går upp i vikt, även med den vanliga livsstilen och matvanor. Varför händer detta?

östrogener

Östrogener är hormoner som producerar kvinnliga äggstockar. Dessa hormoner ger reproduktionsarbete, påverkar hudens elasticitet, slemhinnor, deras ton. De deltar i alla metaboliska processer..

En minskning av hormonnivåerna påverkar negativt hastigheten och rytmerna för absorption av fördelaktiga föreningar. När klimakteriet börjar är metabolismhastigheten ganska reducerad. Av denna anledning går kvinnor snabbt i vikt, medan de utesluter fet mat från kosten.

Dessutom tenderar lipider att producera östrogen. Därför försöker kroppen själv öka närvaron av fett för att fylla på reserven för detta hormon. Detta är ett slags sätt att kompensera för äggfrysningsfunktionen..

Varför går menopausen i vikt?

Fettlagret är en vävnad som är mycket nödvändig för den kvinnliga kroppen. Baserat på resultaten av metabolism förvandlar människokroppen fett som matar in i triglycerider.

Dessa celler ger upprätthållande av en stabil kroppstemperatur, skyddar inre system och organ, vener och nervfibrer från yttre faktorer.

Anledningar till viktökning:

 1. Fettlagret, som är beläget under musklerna - detta är det så kallade ”energilageret”, en kvinnas strategiska reserv, som ger henne möjlighet att bära och mata ett barn i nödsituationer. När det inte finns tillräckligt med fett i kosten producerar kroppen triglycerider från proteiner och kolhydrater. Dessa svåra biokemiska processer styrs av de endokrina körtlarna och syntetiserar hormoner i blodomloppet.
 2. När menopausen börjar börjar en väl fungerande hormonell mekanism att "bli vilse", eftersom syntesen av östrogen och progesteron, ansvarig, förutom produktion av avkommor, även för metaboliska processer, minskar. För närvarande kan även kalorifattiga livsmedel ge fetma..
 3. Anledningen ligger också i det faktum att den kvinnliga kroppen försöker inte störa hormonbalansen. Endokrin utsöndring producerar mindre och mindre kvinnliga hormoner, och detta arbete fortsätter till fettstrukturen, som kan syntetisera en liten mängd östrogen. Med en ökning av kroppsfett ökar också produktionen av kvinnliga hormoner. Denna okomplicerade logik blir orsaken till att en gång mycket tunna damer efter 50 års ålder nödvändigtvis blir bättre.

Kan viktökning förhindras??

Överdriven viktökning under klimakteriet innebär risker:

 • Risk för hjärta, vener och artärer, muskuloskeletalsystemet.
 • Ökningen i hotet om osteoporos i detta tillstånd är också förknippat med en belastning på benvävnad och leder.
 • Kolesterol på väggarna i vener och artärer blir orsaken till bildandet av åderförkalkning, vilket avsevärt ökar djupet av negativa manifestationer i form av värmevallningar, hjärtrytmfel, andnöd, blodtryck hoppar.

Näringsrika ögonblick

kalorier

 1. Det är nödvändigt att minimera kaloriinnehållet i den konsumerade menyn med hänsyn till det faktum att antalet kalorier i allmänhet bör vara i värdet 1500 enheter.
 2. Genom att använda ett visst antal kalorier under lång tid kan du säkerställa förlusten av extra kilo utan att tortera din egen kropp med misslyckade dieter, varefter vikten ökar mycket snabbare under en månad.
 3. För kvinnor som har nått den klimakteriska åldersgränsen, balanserar det genomsnittliga dagliga antalet kalorier runt värdet 1500, och ändå är detta en genomsnittlig indikator och i varje fall kan detta värde variera i en eller annan riktning.

portione

Maten ska delas, 250-300 g mat på en gång, många portioner flera gånger om dagen ska kasseras. Slut middag 4 timmar före sänggåendet.

Matdistribution

För frukost betalas 30% av den dagliga konsumtionen, för lunch - 40%, den återstående för eftermiddagste och middag.

Det är nödvändigt att dricka minst 2-2,4 liter vätska, inte bara vatten utan även mejeriprodukter, färskpressad juice, te med örter.

Skaldjur

För att påverka metabolismen för framtiden kommer det att finnas skaldjur, havsfisk. Förutom att normalisera vatten-saltmetabolismen har dessa produkter sådana fördelaktiga omega-3-fettsyror.

Reglering av fettintag

Köttet skummas, kokas i en dubbelpanna, ugn, kokas. Detta är fågelkött, kanin, kalvkött.

Växtmat

Varje säsong är det nödvändigt att äta frukt, bär, grönsaker, acceptabelt vid årstid, i form av sallader, tillägg till yoghurt, spannmål, mycket användbart och färskt.

Nyopor i klimakteriet

För majoriteten av det rättvisare könet, med början av klimakteriet, blir viktminskning en utmärkt chans att föryngra sig i flera år.

Ibland strävar kvinnor efter exakt den vikt de hade i sin ungdom och väljer ofta inte medel för att uppnå vad de vill. Men sådana offer är absolut förgäves..

Den huvudsakliga skillnaden mellan att gå ner i vikt i åldersgruppen ”över 50” är den gradvisa och skonsamma processen, och dessutom är ganska genomförbara krav och resultatet kommer inte att vara lång. Det är inte bara svårt att uppnå en tunn "som cypress" midja efter klimakteriet, men det är också fylld med komplikationer i välbefinnande och hälsa.

Figuren ska vara något överviktig. En kvinna som plötsligt tappade vikt under klimakteriet bör vara försiktig: betydande viktminskning vid denna tidpunkt kan vara en symptomatisk manifestation av sjukdomen..

Hur man hanterar övervikt vid klimakteriet?

Vid klimakteriet bör du inte ta dig till några dieter. Näring i denna åldersperiod behöver en fullständig och balanserad.

När man bereder en kost, bör en kvinna "över 50" inte glömma bort instruktioner som:

 1. På morgonen bör du definitivt äta en rejäl och tillfredsställande frukost. Utmärkt om du kan äta en del av spannmålgröt (havre, ris, majs, hirs eller bovete), keso eller andra mejeriprodukter.
 2. Från godis måste helt överges. Om du verkligen vill, kan du då och då unna dig en handfull russin, torkade aprikoser eller katrinplommon. Du kan också äta en bit mörk choklad varje dag.
 3. Menopausala livsmedel med viktminskningsmål inkluderar inte inlagda gurkor, saltad sill, stekt potatis, majonnäs, fettkött och andra livsmedel som är mättade med kalorier men med få vitaminer.
 4. Ät minst 5 gånger om dagen. Mängden mat som konsumeras, det är bättre att motsvara storleken på din egen handflata.
 5. Det är förbjudet att helt utesluta fett: kroppen behöver dem för ämnesomsättning. Letar du efter metoder för att gå ner i vikt under klimakteriet bör du fortfarande ta hänsyn till din egen hälsa. För att inte växa fett är det bäst att föredra en fettsnål måltid och minska intaget av animaliskt fett, inklusive smör. Linfröolja är mycket användbar - ett lager av omega 3 och omega 6 fettsyror.
 6. All mat måste tuggas noggrant så att den blir så liten som möjligt och är mättad med saliv.
 7. Det ska ångas, bakas eller kokas. Använd salt så lite som möjligt. Rätt mat smälts lätt och lagras som fett. Dessutom väcker det inte aptit, och på grund av detta finns det inget överätande.
 8. Det är strängt förbjudet att äta mat sent på kvällen innan du går till sängs. Fetma ger en vana att äta i mörkret.

fytoöstrogener

För att normalisera hormonbalansen kan en specialist råda läkemedel för en substitutionseffekt:

De återupptar en bra ämnesomsättning, normaliserar matsmältningens arbete, används för att ersätta östrogener och progesteroner med fytohormoner som är absolut oskadliga för hälsan. Dessa läkemedel ska användas enligt anvisningar och under övervakning av en läkare..

Diet

Distribution av produkter är det mest användbara dietalternativet för klimakteriet hos kvinnor. Daglig näring kräver närvaro av 60% grönsaker och frukt, 25% protein och 15% långsmältbara kolhydrater.

Hur går man ner i vikt effektivt vid 50 års ålder? När man utvecklar menyn är det nödvändigt att tillskriva mindre kalorimat till middag och tätare - till frukost. Baserat på diskarna nedan kan du tänka igenom en meny för både 1 dag och 7 dagar.

Denna diet kan inkludera:

 • Enkelt morgonbord:
  • majsflingor doused med mjölk eller yoghurt med låg fetthalt;
  • 1-2 torkat bröd med en skiva inte mycket fet ost, frukt;
  • sallad med solrosolja;
  • kokt böna, smoothie med banan, en bit bröd med sylt.
 • Till lunch:
  • bakad fisk, sallad med gröna och ost, lite muffin;
  • kokt kalkon eller kyckling med en skål med grönsaksgryta eller pasta, en skiva bröd med en tomat;
  • stuvad fisk med brunt ris och broccoli;
  • grönsakssoppa, potatismos med kyckling eller nötkött.
 • Middag är det enklaste måltidsalternativet:
  • kokt kyckling, frukt;
  • keso med låg fetthalt med skivor frukt;
  • kli bulle, kefir;
  • Grönsakssallad.

Aktivitet

När klimakteriet börjar är fysisk aktivitet en kvalitet och förlängning av en kvinnas liv.

Du bör vänja dig med att avvika från hissen. Klättring och nedför trapporna ger samma resultat som att utföra övningar i gymmet på simulatorer.

Dessa övningar dra åt musklerna i benen och höfterna. På en dag måste du gå flera kilometer.

Tja, och naturligtvis är det grundläggande viktigt att regelbundet delta i gym, centra och pooler.

Differentierade dieter i kombination med intensiva fysiska övningar tillåter inte kroppen att öka sina sidor.

Man bör dock inte glömma att under klimakteriet är det helt enkelt omöjligt att gå ner i vikt snabbt. Fettlager, särskilt på magen, är en fysiologisk reserv av kvinnliga hormoner och livsmedelskolesterol som produceras av levern.

Folkrättsmedel

Frågan om viktminskning under klimakteriet är alltid relevant.

Från generation till generation har folkrecepter gått som underlättar manifestationen av klimakteriet och kan hjälpa till i kampen mot övervikt hemma:

 • klöverdrink gjord av pion;
 • kunglig gelé;
 • oregano;
 • färskpressade juice;
 • sojabönor;
 • baljväxter;
 • spannmål;
 • Linné.

Växtinfusioner bereds på följande sätt: 2 msk. matskedar torrt gräs i ett glas kokande vatten, insistera i en termos i 8 timmar. Drickning efter filtrering, en fjärdedel 30 minuter före måltiderna.

Drycker ger en ansträngande, avlägsnar överskott av vätskeeffekt, främjar en skyddande reaktion av slemhinnorna, upprätthåller hud, hår, naglar i ett hälsosamt tillstånd, återställer libido.

Apiprodukter konsumeras färskt (under utseendet på nya bin), farmakologiska produkter används i kapslar, pollen blandas med honung. varaktighet är två månader. Effekten är normalisering av aptit och ämnesomsättning, optimerar det psyko-emotionella tillståndet och självreglering av den hormonella sfären återupptas..

Principerna för att gå ner i vikt under klimakteriet

Flera punkter framhävs särskilt där uppgifterna att eliminera övervikt inte är svåra:

 • Minimering av feta livsmedel;
 • Dricksvatten, cirka 6-10 glas per dag, med hänsyn till individuella behov;
 • Uppdelningen av den konsumerade matvolymen i 6-8 mottagningar, inte mer än 350 gram åt gången. Grönsaker är mycket användbara om en kvinna känner hunger även efter en timme efter att ha ätit;
 • En betydande del av kalorierna konsumeras vid frukosten, och kolhydrater är också lämpliga;
 • För att eliminera hunger, dricka vatten cirka 30 minuter innan du äter;
 • Hacka mat och blanda noggrant med saliv. Detta påskyndar uppkomsten av en magkänsla och hjälper matsmältningskanalen och matsmältningen.
 • Variation i mat;
 • Snacks med vegetabiliska livsmedel eller mejeriprodukter;
 • Näring under klimakteriet syftar till att bibehålla kroppen och formen bör vara korrekt, med undantag för allt stekt. Det är bättre att ånga med stewing eller bakning.

Supermat för klimakteriet

Diet bör alltid innehålla kycklingbröst, kalkon, kaninkött.

Superprodukter inkluderar:

 • valnötter,
 • kasju,
 • skaldjur,
 • all jäst mjölk,
 • spannmål - pärlkorn, korn, havre,
 • svarta vinbär,
 • melon,
 • bananer,
 • torkade plommon,
 • fikon.

Skräpmat

En uppsättning överdriven kroppsvikt, beror främst på "snacks" i form av konfekt, choklad, chips, kex.

Närvaron av dessa produkter bör inte överstiga 10% av maten som äts per dag.

Snabbmat tillhör också kategorin skadliga produkter tillsammans med mousserande vatten, majonnäs, ketchup, juice från påsar..

Mat av detta slag är inte förbjudet, men du kan inte kalla det användbart. Maten bör vara annorlunda, men allt ovanstående bör fortfarande minimeras..

recensioner

Recensioner om viktminskning med klimakteriet:

Näring för klimakteriet

Klimax Näringsregler

De flesta kvinnor under en viss ålder tänker inte på klimakteriet. Därför uppfattas hans offensiv ofta smärtsamt, och ibland tragiskt, säger de, allt trevligt och betydelsefullt finns redan bakom oss, bara lycklig ålderdom är framåt. Faktum är att klimakteriet är en ny etapp i livet, inte mindre trevlig än alla andra. Naturen befriar en kvinna från förplantning - så att säga, skickar kroppen på semester. Och denna semester måste hanteras ordentligt...

Efter klimakteriet beror en kvinnas hälsa till stor del på hur hon äter. Under denna period är rätt näring förknippad inte bara med utseende och smal figur, utan också med att upprätthålla hälsa, förebygga olika "åldersrelaterade" sjukdomar.

Under klimakteriet upphör syntesen av kvinnliga könshormoner. Och eftersom byggnadsmaterialet för dem är "samma" kolesterol, blir rätt val av produkter som innehåller fetter relevant.

Fetter av animaliskt ursprung innehåller de så kallade mättade fettsyrorna, som vid intag bidrar till en ökning av blodnivån av "skadliga" fetter - kolesterol och triglycerider. Det är viktigt här att inte falla för reklamtrick..

Mat kan inte innehålla kolesterol, men om den innehåller mättat fett kommer det att syntetiseras i kroppen..

Vegetabiliska produkter (särskilt nötter och vegetabilisk olja) innehåller huvudsakligen fleromättade fettsyror, vars förbrukning hjälper till att sänka kolesterol och triglycerider i blodet.

Användbara enomättade fettsyror finns i fiskprodukter och i vissa vegetabiliska oljor, vilket också bidrar till normaliseringen av blodfettkompositionen.

Typer av fetter är lätta att skilja från varandra när de ser ut: mättade vid rumstemperatur bibehåller ett fast tillstånd och omättade blir flytande. Jag måste säga att omättade fetter bör konsumeras i begränsade mängder..

Upptäck nya sätt att laga - ångad, i ugnen eller mikrovågsugn - utan fett och olja. Sådan mat kommer inte bara att vara användbar utan också rädda dig från en stor viktökning, åderförkalkning, hypertoni.

Begränsa intaget av fettkött, skär av allt fett från köttet innan du lagar mat. Ge fågeln preferens, se till att ta bort huden innan du lagar mat.

Färdiga köttprodukter bör finnas på ditt bord som delikatesser - i mycket små mängder. Detta gäller alla typer av korv, korv, korv, bacon... Försiktighet bör vidtas med slaktbiprodukter.

Vad gäller ägg är en per vecka tillåten eftersom äggulorna innehåller mycket kolesterol.

Bli av med stereotyper - de säger att skummjölk inte är mjölk. Ju mindre fett i mjölk, desto mer kalcium i det. Du behöver inte den första, men den andra är absolut nödvändig. Gå inte förbi mjölkpaket som visar en fetthalt på 0,5% - detta är en komplett produkt, extremt användbar för dig.

När du väljer ost, föredra lågfettsorter som är mest rika på protein och kalcium..

Det finns praktiskt taget inga begränsningar för konsumtion av fisk och skaldjur. Om du sällan åt fisk innan, introducera den gradvis: först 1-2 fiskrätter per vecka, sedan 3-4. Har inte tid att titta runt, hur det mesta av din diet kommer att vara skaldjur.

Vägr inte i något fall mjöl, spannmål och pasta. För det första innehåller de en oumbärlig energikälla - kolhydrater, och för det andra ger de inte viktökning som fetter, men bara om de ångas, i ugnen eller mikrovågsugn utan fett.

Inkludera kli i din diet. I sin råa form är de smaklösa, men de är en mycket värdefull produkt, en källa till vitaminer av B. Dessutom normaliserar de tarmarna och motstår förekomsten av förstoppning. För att öka kliinnehållet i din diet lägger du till soppor, spannmål, sallader, köttbullar. Smaken på din favoriträtt kommer inte att förändras, men den blir ännu hälsosammare och smakligare..

Nötter är en bra källa till omättade fetter, högkvalitativt protein, spårelement och kalcium. En liten mängd (upp till 100 g per dag) blir inte bara hälsosam mat, utan också en behandling som kan glädja dig.

Som redan nämnts är en klimatperiod en förvärring eller utveckling av olika sjukdomar, särskilt hypertoni, möjlig. Av detta skäl bör saltintaget begränsas. Men mat ska inte bli smaklös. Upptäck örter och smaksättningar. De kommer att ge en ny ovanlig smak till bekanta produkter och kommer att ge fördelar, eftersom den stora majoriteten också är medicinalväxter..

Under klimakteriet är det nödvändigt att övervaka tillräckligt intag av vitaminer och mineraler, som är biologiska katalysatorer för alla metaboliska processer. De flesta vitaminer och spårämnen kan erhållas från färgglada grönsaker. Alla gröna, orange-röda bär, frukt och grönsaker (paprika, morötter, vinbär, körsbär) är användbara. Ät rödkål, inte vitkål, grapefrukt med röd, inte vit massa.

Kvinnor som av en eller annan anledning inte kan äta ordentligt bör ta multivitaminer med mineraler.

Det är mest korrekt att köpa speciella vitaminkomplex i ett apotek. Se till att de innehåller minst 12 vitaminer och 12 mineraler. Dessa kan vara relativt billiga läkemedel, men de bör tas kontinuerligt. Bara i fallet, kolla tabellen över rekommenderade dagliga intag av vitaminer och mineraler. Det finns komplex med högt innehåll av ett eller annat element - de bör endast tas för en begränsad tid.

Var försiktig med vitaminpreparat, i vilka, förutom vitaminer och spårämnen, örter finns. Av en eller annan anledning kan vissa örter vara kontraindicerade för dig. Om detta inte beaktas kommer sådana tillsatser att vara mer skadliga än bra.

Kom ihåg om regelbundna medicinska undersökningar - under klimakteriet finns det risk för att utveckla olika sjukdomar. Men vi är säkra på att du kommer att kunna organisera din kost och livsstil på ett sådant sätt att denna period kommer att vara aktiv och full..

Sätt mindre, tugga längre!

Under klimakteriet är inte bara produkternas sammansättning viktig utan också livsmedelsprocessen. De enkla reglerna nedan hjälper dig att njuta av din måltid utan att behöva äta för mycket:

 • Innan du börjar en måltid, dricka ett halvt glas vatten, osötad juice eller en fetthalt buljong. Detta kommer att minska aptiten och hjälpa dig att bli fullare i slutet..
 • Lägg mat på en liten tallrik. Så du kan kontrollera mängden mat som äts på en gång.
 • Tugga din mat noggrant. Ju mer tid du spenderar på mat, desto bättre. Människor som äter äter tenderar att äta snabbt, de känner inte smaken på mat och för att få nog måste de äta mer.
 • Undvik tunga måltider på kvällarna.

Inte en dag utan mineraler!

Kalcium är nödvändigt i alla åldrar, men under klimakteriet är det särskilt viktigt att förhindra osteoporos - gallring av benvävnad. För att säkerställa att du får rätt mängd kalcium i kroppen, inkludera livsmedel som är rika på detta mineral i din kost: mandel, jäst, ost (låg fetthalt eller låg fetthalt), yoghurt (låg fetthalt eller låg fetthalt), mjölk (låg fetthalt eller låg fetthalt) fett), mjölk eller grädde glass (låg fetthalt), tang (brun), makrill, lax, konserverade sardiner, senapsfrön, sojabönor (tofu).

Studier har visat att bor bibehåller kalcium i benen och därmed minskar deras bräcklighet. Bor finns i mandlar, katrinplommon, russin. De är rika på sparris, kål, fikon, persikor, jordgubbar.

Många läkare anser att närvaron av ligniner försvagar värmevallningar och eliminerar vaginal torrhet. Den bästa källan till ligniner är linfrö. Den kan malas och läggas till gröt, yoghurt, bakmjöl. Den dagliga normen är 1-2 teskedar. Du kan använda linfröolja, lägga till den i sallader eller smörja dem med pajer.

Detta mineral, som har en lugnande effekt, lindrar irritabilitet, ångest, humörsvängningar och hjälper till att bekämpa sömnlöshet. Det bidrar också till upptag av kalcium i skelettet, minskar nivån av "dåligt" kolesterol och slappnar av muskler, inklusive hjärtat. Magnesium finns i mandlar, cashewnötter, sallad, kelp, vetekli. Efter att ha ätit 3 matskedar krossade mandlar får du cirka 77 mg magnesium. Den totala mängden av detta mineral i kosten bör vara 320 mg.

Omega-3 fettsyror

Komponenterna i dessa fettsyror skyddar mot hjärtsjukdomar på grund av dess förmåga att öka halten ”bra” kolesterol och sänka blodtrycket. Det bästa valet är fet fisk två gånger i veckan (över 100 mg omega-3-syror finns i 100 g sardiner, lax, makrill eller öring). Linfrön, valnötter och oljor är deras växtkällor till dessa syror..

Denna antioxidant skyddar hjärtat, lindrar värmevallningar och minskar bröstsvullnad och torrhet i vaginal. För att få tillräckligt med E-vitamin, inkludera sparris, avokado, brunt ris, äggulor, bönor, gröna ärtor, potatis och vegetabilisk olja (helst majs eller soja) i din kost..

Näring för klimakteriet bör innehålla:

Dessa produkter är den viktigaste energikällan. Mörka spannmål (havregryn, havremjöl "Hercules", korn, pärlekorn) innehåller 3 gånger mer järn- och B-vitaminer än vita spannmål, liksom kalium och magnesium, som är nödvändiga för hjärtmuskelns normala funktion.

Grönsaker, frukt, bär och svamp

Främja bildandet av gynnsamma bakterier, minska nivån av gifter. Grönsaker, frukt och bär är rika på vitaminer, mineraler och fiber, som nu särskilt behövs för kvinnor. Att äta greener, lök, vitlök kan öka immuniteten. Dessutom hjälper vitlök att sänka blodtrycket och blodsockret. Således bör denna grupp av produkter bli basen för dieten för kvinnor i denna ålder.

Mjölk och mejeriprodukter

Det är lämpligt att föredra jäst mjölkprodukter: kefir, yoghurt, yoghurt. Mjölk och mejeriprodukter innehåller mycket kalcium, vilket är så nödvändigt för kvinnor i denna ålder. Det rekommenderas också att äta keso och ostar. Men användningen av fetaost och suluguni bör begränsas, eftersom de har mycket salt.

Proteiner: kött, fisk, fjäderfä, ägg och baljväxter

När det gäller kolesterol föredras kanin, kyckling och kalkon. Levern rekommenderas att äta högst 2-3 gånger i månaden. Det är bättre att äta ägg inte separat, men i rätter (keso pannkakor, omeletter, sallader). Det rekommenderas att inkludera fisk i din diet dagligen. Försiktighet bör iakttas i saltad, rökt, torkad och torkad fisk, eftersom det är svårt att smälta. Bönor, nötter och frön är också nödvändiga för en varierad och näringsrik diet..

Fetter (smör och vegetabilisk olja) och söta livsmedel

På grund av det höga kolesterolhalten i smör, rekommenderas dess användning att begränsas till 1 tesked per dag. Dietolja anses vara oliv. Användningen av majonnäs i äldre kvinnors diet är oönskad. Godis bidrar till produktionen av endorfiner (nöjehormoner) i kroppen, och här kan du rekommendera marshmallows, marshmallows, marmelade i små mängder.

När det gäller förebyggande av sjukdomar har var och en av dessa produkter sitt eget "aktivitetsområde". Vi kommer att demonstrera detta med konkreta exempel..

Hårdost (holländska, schweiziska): ben och tänder

Det kalcium som behövs för tillväxt och förstärkning av skelettet förhindrar osteoporos. Liknande egenskaper har yoghurt, keso, fiskolja, fet fisk, äggula, smör, vegetabilisk margarin, sojamjölk.

Bananer: nervsystem och hjärta

Den viktigaste fördelaktiga komponenten är kaliumsalter, som stärker nervsystemet och hjärtmuskeln. Torkade aprikoser, fikon, russin, apelsiner, mandariner, potatis, rosor, nötter, brunt bröd och fullkornsbröd, brunt ris, fet fisk, en mängd skaldjur, färska grönsaker, jäst har samma egenskaper..

Svarta vinbär: immunsystem

C-vitamin främjar snabb läkning av sår och bromsar åldrandet. Liknande egenskaper är inneboende i rosa höfter, paprika, citrusfrukter, yoghurt, persilja, kiwi, potatis.

Potatis: Metabolism

Detta är en bra regulator av aptit och humör. Samma effekt tillhandahålls av druvor, bröd gjord av jästdeig, bröd med havskål eller brunt mjöl, brunt ris, vetegrat.

Kräftdjur (kräftor, räkor, krabbor): ögon

Aminosyror som finns i skaldjur skyddar linsen mot toxiner. Blåbär (ökar synskärpa), druvor, äpplen, mango, aprikos, katrinplommon, melon har liknande egenskaper..

Kycklingkött: naglar och hår

Kväve är huvudelementet i proteiner som bygger, underhåller och reparerar vävnaderna i vår kropp. Frukt, juice av gröna kornstammar, kräftdjur, anka kött, kalkon är också rika på kväve.

Choklad (kakao), te, kaffe: hjärna

Teobromin, koffein, serotonin, E-vitamin, mineralsalter stimulerar hjärnaktiviteten. Detsamma gäller för färsk frukt, ägg, fet fisk, rapsolja.

Blåbär: anti-stress

Det optimala förhållandet mellan B- och C-vitaminer ger en vasodilaterande, anti-anemisk effekt av blåbär; det förbättrar minnet, ökar motståndet mot nervös stress. Liknande kvaliteter har nypressad frukt- och bärjuice (från citrus, kiwi, mango, aprikos, persika, hallon, solbær), hasselnötter, valnötter, mandlar.

Tofu (sojaprodukt): effektiv för problem orsakade av klimakteriet och klimakteriet

Minskar störningar i samband med klimakteriet och 3 gånger (!) Minskar risken för bröstcancer. Sojamjölk, sojamjöl, grodd spannmål har samma egenskaper..

Hur man äter under klimakteriet för att hålla sig frisk

Hur påverkar klimakteriet vår kropp och hur vi skyddar den under en viktig livstid? Svaret är redan här..

Vad händer med kroppen?

Många kvinnor upplever hälsoproblem under klimakteriet. I medicinska termer är klimakteriet en äggstocksutarmning. Under klimakteriet hos kvinnor minskas produktionen av könshormoner (östrogen, progesteron och testosteron). Hormonförändringar leder till ett antal oönskade symtom. För att förbättra livskvaliteten måste du äta rätt. Menopaus uppstår annorlunda för alla, men i genomsnitt är den 45-55 år gammal..

Hur man förstår att klimakteriet kommer?

Enligt läkare är huvudsymtomet en oregelbunden menstruationscykel. Du kanske också märker att dina perioder är snabbare än vanligt. Och ett annat populärt symptom på klimakteriet är värmevallningar. Med andra ord känner du bokstavligen förändringarna i kroppen. Någon känner en skarp feber, någon har ökat ångest eller en sund sömn. Före klimakteriet blir ben tunnare och vikten ökar.

Enligt WHO:

- Fettmassa kan öka med 30-50%.
- Efter 40 år observeras övervikt hos 62% av de europeiska kvinnorna, fetma - hos 27%.
- Efter 55 år, övervikt - 40%, fetma - 40%.

Det enda sättet att förhindra effekterna av klimakteriet är att äta ordentligt och träna regelbundet för att hålla sig i form..

Varför ökar vikten?

Under klimakteriet går många kvinnor i vikt i buken och sidorna. Det finns en anledning - hormonella förändringar i kroppen på grund av försvagningen av äggstockarna. I sin tur sker syntesen av svaga östrogener i fettvävnad. Ju mindre östrogen i kroppen, desto långsammare ämnesomsättning. Metabolism med stärkelse och söt mat, som potatis, majs, ris, bullar och söta snacks, är särskilt problematisk..

Mot bakgrund av tillväxt av fettvävnad minskar musklerna snabbt. De som efter 40 år inte deltar i vanliga sporter tappar 2% av sina muskler varje år. Det är viktigt att konsumera tillräckligt med protein för att bibehålla mager muskelmassa..

Den mänskliga kroppen kan ta emot protein endast med mat. Den dagliga normen för dem som inte gillar sport är upp till 150 gram. Och kom ihåg att 150 gram kyckling inte är rent protein. Det enda alternativet är proteinshakes, som kan förberedas som ett snabbt och hälsosamt mellanmål..

Premenopausal och menopausal diet

Menopaus är en speciell tid i en kvinnas liv. Och kosten bör vara speciell.

Pierre Ducane fransk läkare, författare till den populära dieten

Premenopaus och de första 6 månaderna av klimakteriet är en period av hormonella faror där nästan varje kvinna riskerar att öka övervikt.

Den kombinerade effekten av ålder, en minskning av muskelmassa och en minskning av sköldkörtelutsöndring leder till en minskning av den kvinnliga kroppens kaloriutgifter.

Samtidigt slutar äggstockarna att producera en av de två hormonerna - progesteron, så att cykeln blir oregelbunden, menstruationen börjar sent och slutligen helt försvinner.

Vanligtvis består behandlingen av att ta progesteronsubstitut, i de flesta fall syntetiska.

Ovanstående faktorer och genererar övervikt, som inte kan kontrolleras med konventionella åtgärder. Vi är i mitten av premenopausen.

När äggstocksfunktionen upphör helt och slutar att producera östrogen, vilket framgår av plötsliga feber ("heta blinkar"), betyder detta att klimakteriet har börjat, och därför kommer fullständigheten att öka när det gäller syntetisk progesteron och östrogenersättningar. Trenden kommer att fortsätta tills kroppen anpassar sig till läkemedlen och försvinner om några månader..

De återstående effekterna av denna period kan pågå från 2 till 5 år och åtföljs av viktökning, enligt statistik, från 3 till 5 kg, beroende på vilka läkemedel som används. Men feta kvinnor riskerar att öka sin vikt till 10 och till och med 20 kg.

Växthormoner

Sådana hormoner är ett originalt och naturligt alternativ för kvinnor i riskzonen..

För inte så länge sedan dök upp en ny metod för att korrigera klimakteriet, med vilken du kan undvika övervikt orsakad av hormonella läkemedel. Vi talar om användning av naturliga ämnen som isoleras från olika växter och i synnerhet soja. Denna metod utvecklades i USA men övergavs, och nu används dess resultat endast i form av en kosmetisk grädde..

Dessa ämnen bildas av molekyler vars struktur liknar strukturen för kvinnliga hormoner att de delvis kan ersätta dem. På grund av denna likhet kallas de "sojaisoflavoner".

Dessa växtbaserade substitut är inte lika aktiva som kvinnliga hormoner, men de är inte giftiga och har i praktiken visat sin skyddande effekt vid värmevallningar. Studier pågår för närvarande för att bekräfta deras effekt vid osteoporos och hjärt-kärlsjukdomar, liksom på många hormonberoende former av cancer, särskilt bröstcancer. Men vi får inte glömma den förebyggande effekten av dessa naturliga växtämnen på kvinnor med risk för viktökning under klimakteriet och premenopaus. Det verkar som om den regelbundna användningen av soja-fytoöstrogener i tillräckligt stora doser gör att kvinnor kan undvika risken för fullhet under denna period. Du bör vara medveten om att doserna av de flesta av dessa läkemedel som säljs på apotek i form av tabletter eller kapslar är otillräckliga..

Trots svårigheterna använder många kvinnor kost under klimakteriet och märker att tidigare effektiva åtgärder nu slutar fungera och deras vikt gradvis ökar. Hos dessa kvinnor kan klassisk hormonterapi bara lägga bränsle till elden och orsaka okontrollerad viktökning. Det är i en så svår situation att växthormoner kan vara särskilt användbara. Därefter, när vikten stabiliseras, är det om möjligt möjligt att byta till normala hormoner.

Alla författare som studerar egenskaperna hos sojabönor betonar det faktum att dess användning lindrar vissa av symptomen på klimakteriet - som värmevallningar, åldrande hud. Regelbunden sojakonsumtion förklarar asiatiska kvinnors starka immunitet mot bröstcancer, osteoporos och fetma..

Förebyggande åtgärder

Normal klimakteriet. Om en kvinna tidigare inte hade övervikt och erfarenhet av många dieter, för att förhindra eventuell fetthet, vid det första tecknet på klimakteriet, rekommenderas det fjärde steget med sitt protein torsdag (jag menar dieten som beskrivs i boken från vilken detta kapitel är taget. - Red.), 3 skedar havrekli dagligen och vägran av hissen. I de flesta fall räcker detta för att bibehålla vikten. Det fjärde steget bör följas under premenopaus och perioden för anpassning till klimakteriet, och särskilt när man använder alternativ hormonbehandling - en period under vilken det är mycket enkelt att gå ner i viktkontroll.

Menopausrisk

Detta är karakteristiskt för många kvinnor som alltid har haft svårt att upprätthålla en normal vikt, och de har all anledning att vara rädda för de första symptomen på klimakteriet..

I de fall där det fjärde steget inte räcker bör du gå till det tredje steget med dess bas "proteiner + grönsaker", såväl som en del frukt, fullkornsbröd och ost, 2 portioner stärkelsemat och 2 festmåltider per vecka, och, naturligtvis, protein torsdag.

Vid vissa kritiska ögonblick av premenopaus, med långa förseningar eller frånvaro av menstruation, åtföljd av vattenretention, uppblåsthet, svullnad i benen och fingrarna, huvudvärk eller under de första 3 månaderna av hormonbehandling, bör du gå till det andra steget med en 1/1: 1 proteinväxlingsrytm dag, 1 dag protein och grönsaker.

Viktökning

Senare viktökning. Om en kvinna inte har vidtagit försiktighetsåtgärder och redan börjat återhämta sig, är det bättre att börja från den tredje dagen av attackfasen, fortsätta sedan det andra steget med alternerande 1/1, återhämta vikten, gå till tredje steget och slutligen till den fjärde tills perfekt anpassning till hormonbehandling, dvs. minst 6 månader.

Tidig fullhet

Hos överviktiga kvinnor finns det en hög risk för ytterligare viktökning under hormonbehandling. Om behandlingen redan börjat bör min diet tillämpas så strikt som möjligt och börja från 5 eller till och med 7 proteindagar om det behövs.

Fortsätt sedan till det andra steget med en 5/5 växelrytm, det vill säga 5 proteindagar, 5 dagar proteiner och grönsaker. När du når önskad vikt, applicera det tredje steget - 10 dagar för att fixa varje förlorat kilogram och slutligen det fjärde steget i kosten tills livets slut.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Menyer för viktminskning under klimakteriet

Med åldern får människor inte bara visdom, utan får också fler och fler överraskningar från sin kropp. Livserfarenheten ökar, men livskrafterna, tyvärr, försvagas... För kvinnor orsakas speciella problem av förändringar i utseende. Detta gäller främst hudens utseende och former.

Men menopausens början är inte en anledning att överge harmoni. Låt oss prata om hur man går ner i vikt med klimakteriet och upprätthåller din hälsa på samma gång..

Orsaker till viktökning med klimakteriet

Efter 50 år sker en betydande avmattning av ämnesomsättningen, muskelvävnaden ersätts av fett, vilket är den främsta orsaken till att få extra kilo. De vanliga misstagen i näring läggs till detta, som i ungdomar passerade obemärkt, och med åldern börjar spela en större roll. Detta leder till en gradvis och jämn viktökning..

När klimakteriet inträffar, minskar produktionen av progestiner och östrogen, ett viktigt kvinnligt könshormon, i den kvinnliga kroppen. På grund av sådana hormonella förändringar anses viktökning under klimakteriet vara en naturlig händelse. Därför kanske redan till synes verifierade dieter som hjälpte dig att normalisera vikten tidigare, i denna ålder, inte förväntade resultat..

När det gäller strikta dieter, bör kvinnor över 50, enligt experter, inte hålla sig till dem i alla fall.!

Naturligtvis finns det andra skäl till viktökning med klimakteriet:

 • brist på tillräcklig fysisk aktivitet, passiv livsstil;
 • dåliga vanor och undernäring;
 • problem med den psykoemotionala planen;
 • kaotisk användning av droger som innehåller hormoner;
 • vana att gripa problem.

Därför är övergången till en balanserad kost, där kroppen inte upplever en brist på näringsämnen, den bästa lösningen för dem som vill gå ner i vikt efter 50 och fortfarande behålla sin hälsa.

Näring för viktminskning med klimakteriet

Efter att ha accepterat önskan att smala, begräns inte inte din kost kraftigt - det kan leda till helt oönskade konsekvenser, upp till motsatt resultat. Minskningen i kaloriintaget bör vara gradvis. Och en av de viktigaste är övergången till att minska intaget av kolhydrater och feta livsmedel..

Kaloriinnehållet i en kvinnas diet efter 50 år bör vara lägre än för en 20 eller 30 år gammal kvinna. Även om en kvinna aktivt går på ett gym eller har ett fysiskt intensivt schema under dagen, bör kaloriinnehållet i hennes diet också vara högt.

Det är optimalt att konsumera 1500-1600cal per dag. Serverar åt gången - inte mer än vad som passar i dina två handflator.

Den allmänna dieten för kvinnor i denna ålder är proteinprodukter, om kolhydrater, är det värt att äta mat som innehåller fiber och komplexa kolhydrater.

Det är mycket viktigt att dricka tillräckligt med rent vatten under dagen. Det kan också finnas grönsakskokningar, örtteer tillsammans med grönt, om kaffe, sedan sockerfri.

Om en kvinna är över 50 är det lönande att då och då ordna en fasta dag (inte mer än en gång var sjunde dag). Fästdagen bör dessutom vara mild, det bör inte finnas någon styvhet i den, annars är det fullt möjligt att bryta ner efter strikt lossning. Du måste börja fasta dagen först efter att ha konsulterat din läkare.

En ungefärlig meny för viktminskning med klimakteriet

Dag 1

Vi äter frukost med havregryn, en skiva bröd med Mozzarellaost och ett salladblad (du kan ersätta brödet med toast), en apelsin.

För ett mellanmål passar naturlig yoghurt eller kefir.

Vi äter 120 g kyckling- eller kalkonbröst, grönsakssallad (krydda med vegetabilisk olja, citronsaft), en skiva bröd, ett glas tomatsaft.

För ett mellanmål på morgonen är det bra att äta en pumpa bakad med honung och en liten muskot.

Nattvarden: grönsakssallad med bönor.

Dag 2

Frukost med majsgröt och en smörgås med torkat bröd och en skiva ost med lågt fettinnehåll.

Vi har en bit liten sviskgelé och flera valnötskärnor.

Vi har lunch kokt eller ångad fisk med en del spenat.

Ta ett glas eftermiddag med naturlig yoghurt.

Middag 120 g kokt kycklingfilé med en sallad med färska grönsaker.

Dag 3

Frukost med keso (100 g) med örter eller honung, ett glas yoghurt, en skiva bröd (eller rostat bröd) med skivor färsk gurka och paprika.

Snack inte, du kan ta någon frukt efter säsong.

Vi äter 150 g kyckling med en del sparrisbönor och brunt ris, tvättar allt med apelsinjuice.

För ett mellanmål ångas eller kokas en liten del broccoli (om du inte gillar broccoli efter smak kan du byta ut den med blomkål).

Måltid grönsakssallad med tofuost och en skiva fullkornsbröd.

Dag 4

Frukost med hirsgröt, kålsallad och ägg.

Vi har en bit frukt och 100 g keso kryddad med honung eller örter.

Vi äter lunch med linssoppa och kokta grönsaker med en liten mängd vegetabilisk olja.

Ta en brödskiva (eller rostat bröd) på eftermiddagen med Mozzarellaost, tomatskivor och örter.

Vi äter middag med en bit ångad eller bakad fisk, med broccoli och morötter, och dricker allt med grönsaksjuice.

Dag 5

Vi äter frukost med päron, bovete mjölkgröt.

För ett mellanmål, en gurka med en smörgås med en skiva ost, en säsongsbetonad frukt.

Vi äter middag med rödbetasallad med kokt kyckling och med en skiva fullkornsbröd (eller rostat bröd).

Till lunch, bakade äpplen med honung eller kanel, några nötter.

Middag med svampomelett med tomater och örter, naturlig yoghurt.

Dag 6

Frukost med spaghetti av durumvete (klass A), kryddat med tomatsås, ett glas kefir, banan.

Snack toast med en skiva med låg fetthalt skinka, rädisor, kiwi.

Vi har lunch 150 g lax bakad i folie och en potatis, kokt broccoli och morötter.

Ta en eftermiddagssallad med grönsaker, oliver och fetaost.

Vi äter middag med soja eller bönor med grönsaker, vi tvättar allt med tomatsaft.

Dag 7

Varje menyalternativ för en vecka efter ditt val.

Ytterligare bantningsprodukter

Ingefärste

Han anses vara ett utmärkt verktyg för att förhindra en uppsättning extra pund. Det toner perfekt kroppen, hjälper till att aktivera ämnesomsättningen, energisnålar. Du kan lägga till ingefära i ditt vanliga te och njuta av en drink..

Kål juice

Detta är ett utmärkt verktyg för att rengöra kroppen, ta bort gifter och gifter från den, normalisera tarmkanalen och matsmältningen i allmänhet. Viktförlust hänförs också till denna dryck..

Selleri juice

Selleri kallas så kallade negativa kalorifoder. Det är optimalt att tillaga sallader från färsk selleri, och färsk sellerijuice ger en ännu större effekt för viktminskning.

Blandning av ananas- och grapefruktjuicer

Denna "explosiva" blandning anses vara en underbar fettförbränningsprodukt. Bara dricka nypressade juice är bättre inte på tom mage. Detta gäller särskilt för dem som lider av ökad surhet i magsaft..

Infusion av körsbärs- och lindblommor

Det bereds helt enkelt: blanda i ett förhållande 1x1 limefrukt och körsbär, 2 tsk. häll 250 ml kokande vatten i blandningen, låt stå i 2 timmar. och dricka två till tre gånger under dagen.

Tänk på några regler om du vill gå ner i vikt med klimakteriet

 1. Om du inte har några allvarliga njurproblem, drick minst 2 liter vanligt vatten per dag.
 2. Börja dagen med ett glas vanligt vatten - detta utlöser matsmältningsprocessen och kan förhindra överätning. Varje gång, som det verkar för dig som du är hungrig, gör det till en regel att ta några slunkar vatten. Om du efter cirka tio minuter igen känner lust att äta börjar du äta. Denna metod gör att du inte kan förväxla törst med hunger..
 3. Du bör ha regelbunden träning. Detta kommer att hjälpa till att påskynda ämnesomsättningen, stärka skelettet och ligamentformiga apparater och förbättra hjärtat och blodkärlets tillstånd. Dessutom förbättras även stämningen och sover! Ett bra val här är: simning, cykling, stavgång, yoga. Även trädgårdsskötsel hjälper många att bli smalare och friskare..
 1. Sträva inte efter att gå ner i vikt dramatiskt, det räcker för att minska vikten med 2-3 kg per månad, eftersom skarp viktminskning alltid är fylld med slapp hud, och för kvinnor som har passerat 50-åriga linjen blir huden mindre elastisk än hos unga flickor..
 2. Ibland räcker det att ge upp fet, stekt och sockerrik mat, bakverk, konfekt, alkohol, kolsyrade drycker för att känna hur kilogrammen smälter.
 3. Ta inte hormonella läkemedel okontrollerat. Istället för viktminskning kan självföreskrivna läkemedel leda till dess snabba vinst och en allmän försämring av hälsan.

Naturligtvis är inte alla redo att göra förändringar i sina liv efter 50 år, för att ändra sådana kära, men dåliga vanor till användbara. Men om du faktiskt bestämmer dig för att gå ner i vikt kommer ålder inte att vara ett hinder för dig. Att gå ner i vikt med klimakteriet är ganska enkelt, du behöver bara följa planen, ge inte upp och du kommer säkert att lyckas!

Kost för klimakteriet hos kvinnor för viktminskning.

När klimakteriet börjar är inte alla livsmedel från den vanliga dieten lämpliga för konsumtion. Låt oss ta reda på vilka som är bättre att utesluta från den dagliga menyn..

Vilka livsmedel bör undvikas under klimakteriet?

Det finns många studier som har lett till risken att utveckla metabola störningar (t.ex. diabetes mellitus, metaboliskt syndrom), hjärt-kärlsjukdomar (dyslipidemi, hypertoni), bröstcancer och osteoporos på grund av konsumtion av olämpliga livsmedel under klimakteriet. (1).

Det finns faktiskt inte så många produkter som inte rekommenderas för konsumtion för kvinnor under klimakteriet: mat som inte gav fördelar förut kommer inte att vara användbar nu. Detta kan inkludera för söt, salt och fet mat. För att eliminera risken för sådana negativa konsekvenser är det inte alls nödvändigt att överge den vanliga dieten, att anpassa menyn till ditt nya livsfas är den mest rimliga lösningen.

Huvudregeln för att anpassa kosten under klimakteriet: övervaka det glykemiska indexet (GI) och utesluta livsmedel och rätter med hög hastighet> 65 (3).

Tänk på hur GI förändras beroende på matlagningsprincipen och vilka livsmedel med ett högt index som är bättre att utesluta från kosten under före och menopaus:

 • Slipning av grödor ökar deras GI, till exempel majsflingor gjorda av mjöl, utsatt för intensiv bearbetning, har den högsta hastigheten.
 • Långvarig värmebehandling av produkter vid höga temperaturer bidrar också till en ökning av deras GI: traditionellt kokt vitt ris har ett index på 64 och överkokt - 90.
 • GI för frukt och grönsaker förändras när de mognar: till exempel mogna bananer har en högre hastighet än gröna.
 • Överflödet av fetter i kosten hämmar matsmältningens funktion och bromsar därmed matsmältningen och absorptionen av kolhydrater.

Följ nutritionens rekommendationer:

 • Undantag från dietprodukterna från fint mjöl, till exempel vitt bröd, såväl som stärkelsehaltiga livsmedel med ett lågt innehåll av kostfiber (potatis, vitt ris) och livsmedel som är rika på lättsmältbara kolhydrater (godis, kakor, kakor, söta och kolsyrade drycker) (5, 7).
 • Under klimakteriet rekommenderas det inte att konsumera för salt mat, eftersom ett överskott av salt i kroppen bidrar till utvecklingen av högt blodtryck och svullnad. Enligt dietisternas rekommendationer bör det dagliga intaget av salt för en vuxen inte överstiga 5 gram (6).
 • Minska också djurfettintaget: på grund av den ökade risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar bör mättade fetter och transfettsyror, som ökar triglycerider och kolesterol i blodet, undvikas..
 • Det antas också att daglig konsumtion av höga doser koffein kan provocera utvecklingen av osteoporos, gör benen ömtåliga och påverka processen för benväxt vid eventuella frakturer. Koffein tar bort kalcium och magnesium från kroppen, så kaffe, läsk, energi och andra koffeinhaltiga drycker bör uteslutas från kosten. Under klimakteriet måste kvinnor konsumera tillräckligt med kalcium med maten..

Stoppmat för menopausen inkluderar halvfabrik och snabbmat, bouillonkuber, smakliga snacks (kex, popcorn eller chips), bacon, rökt fisk och kött, inlagda och konserverade grönsaker och frukter. Begränsa fettkött med kött (nötkött, fläsk, lamm, fjäderfä med hud), korv, smör, grädde, svamp, palmolja och kokosnötsolja på grund av den höga nivån av mättade fettsyror, samt margarin och livsmedel tillagade med margarin (3). Således inkluderar kvinnors menopausala kost inte livsmedel med högt glykemiskt index, högt salt, mättade fettsyror, transfettsyror och koffein.

[1]. Bronczyk-Puzon A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych skladnikow odzywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy - przeglad pismiennictwa. Medycyna Ogolna i Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2

[2]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (2014). Näring och benhälsa hos kvinnor efter klimakteriet. Women's Health, 10 (6), 599-608.

[3]. Bronczyk-Puzon A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzinska B. Riktlinjer för diethantering av kvinnor i klimakteriet med enkel fetma. Prz Menopauzalny. 2015 mar; 14 (1): 48–52.

[4]. Ciborowska H, ​​Rudnicka A. (2007). Zywienie w otylosci (adipositas). Dietetyka. Zywienie zdrowego i chorego czlowieka. Warszawa. Pzwl

[5]. Ukleja A. Indeks glikemiczny w zywieniu osob z cukrzyca. Polska Federacja Edukacji w Diabetologii. Magazyn edukacyjny. Kwartal III. 2008

[7]. Bojarowicz H, Przygoda M. Kofeina. Cz. I. Powszechnosc stosowania kofeiny oraz jej dzialanie na organism. Probl Hig Epidemiol 2012, 93 (1): 8-13

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Myoma blödning

Senaste uppdatering: 02/11/2020Innehållet i artikelnMyoma är en godartad tumör som bildas i lagret i musklerna i livmodern. Tumören själv blödar inte utan kan orsaka riklig blödning från könsorganen och en anledning till akutoperation....

Hur man orsakar menstruation med en försening hemma i 1 dag?

Hur kan man orsaka menstruation med en försening hemma i 1 dag? Störningar i menstruationscykeln förekommer ofta hos kvinnor. Deras orsak kan vara stress, viktminskning, graviditet....

Bröst före menstruationsföretaget

Relaterade och rekommenderade frågor3 svarSidsökVad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan....