Balanserade måltider inför kritiska dagar: daglig meny

Blödning

Forskare noterade att rätt näring före menstruation kan minska manifestationerna av PMS med 50%.

Under 7-10 dagar före menstruationen, under påverkan av hormonet progesteron, börjar kvinnor vilja godis och muffins, varför det är så viktigt att organisera en balanserad diet just nu!

Exempelmeny:

Frukost: inkludera komplexa kolhydrater i frukosten.

 1. En platta med havregryn (ta grova kornen, den har mer fiber). Det är bättre att koka gröt i vattnet, och ännu bättre att inte koka, men ånga den med kokande vatten. Lägg till dina favorit torkade frukter. Kombinera gröt med protein: en skiva ost, keso eller yoghurt.
 2. Du kan äta bovete eller durumvete pasta kryddat med en sked olivmala eller tomatsås. Om du gillar att äta en tuff frukost kan du äta en bit osalterad fisk med bovete.
 3. Du kan äta frukost med smörgåsar från fullkornsbröd och tonfisk, kokt fjäderfä eller bröd med en pasta av bönor och färsk gurka. Om du inte är rädd för att bli bättre kan du göra smörgåsar med smör och kaviar.
 4. Av dryckerna, föredra te. Ge upp koffein för den kommande veckan. Om du inte kan börja dagen utan kaffe, gör inte drycken väldigt stark. Och drick det bara på morgonen.

Uppmärksamhet. Frystorkat granulerat kaffe gäller inte för den dryck vi pratar om! Drick bara naturligt kaffe!

Lunch eller första mellanmål:

 1. Äpple, banan, mandariner. Du kan tillverka en fruktsallad och krydda med naturlig yoghurt.
 2. En handfull nötter eller smoothies.
 3. Kefir eller keso. Inga godisar!

Uppmärksamhet. Ät inte druvor i dag. Det kan orsaka jäsning i tarmen, och uppblåsthet noteras ofta i dessa och utan den. Förresten, många kvinnor och bananer orsakar ökad gas!

Middag:

 1. Rå grönsaksallad (valfri kombination), en skål soppa, en skiva fullkornsbröd.
 2. Några av de komplexa kolhydraterna (spannmål, pasta från hårda sorter, kokta potatis), se till att grönsaker.
 3. Vinaigrette
 4. Fjäderfä eller fisk - stuvad, kokt, bakad. Stek bara inte!

Mellanmål:

 1. Örtte eller svart te med en skiva ost
 2. Keso
 3. En smörgås med bröd (du kan lägga fisk eller ost på brödet, eller båda, men inte korv.)
 4. Grillade grönsaker eller grönsaksgryta

Om du verkligen vill ha en söt, ät några torkade frukter (högst 4-5 st).

Om du äter mycket grönsaker och frukter under dagen, kommer du inte att vara hungrig efter godis.!

Middag:

 1. Nödvändigtvis en sallad med färska eller kokta grönsaker
 2. Kött (helst fågel) eller fisk.
 3. I kombination med fisk kan du äta bovete kryddat med vegetabilisk olja eller ris (brun / vild). Potatis ska inte ätas!

Och kom ihåg rent vatten. Det är värt att dricka mellan måltiderna eller när man är törstig. Skynda dig inte på enkla kolhydrater, som om du inte vill tillfredsställa din hunger. Om du åtminstone något begränsar önskan att äta godis, eller snarare äter en platta med bovete eller grönsaksallad, blir det lättare på 20 minuter. Här får magen komplexa kolhydrater, och din själ kommer att vara lugn, att du inte är full av skadliga!

Receptförfattare: Alexandra Petrovicheva (nutritionistpsykolog). Jag hjälper människor att hitta harmoni, lär mig att äta rätt, bli av med beroende på godis, överätande och psykologiskt beroende av mat.

7 livsmedel som kvinnor inte ska äta under menstruationen

Menstruation för många kvinnor kan vara ett svårt test. Tillsammans med dem, under menstruationen, kommer smärta, kramper, uppblåsthet och skarpa humörsvängningar. Menstruationscykeln hos cirka 85% av alla kvinnor i menstruationen åtföljs av ett eller flera premenstruella symtom. Om dessa 3-4 dagar av menstruation är fylld med smärta och lidande, förlust av styrka och mestadels deprimerad humör, är det dags att ompröva din diet.

Vissa produkter kan faktiskt öka din känsla av ångest och kramper under din period. Var uppmärksam på dem närmast och nästa gång din period blir mindre svår. Fiendens fiender kräver den närmaste uppmärksamheten!

Varför näring under menstruationen är viktig

Näring, tillsammans med sömn och sport, kan spela en viktig roll i din menstruationscykel. Och om du gör allt rätt, kommer det att hjälpa dig att lindra symtomen på premenstruellt syndrom..

Å ena sidan betyder detta att man äter mat som är rika på järn, till exempel mörkgröna bladgrönsaker; vitamin B, som ägg, fullkorn, fjäderfä, mandel; och C-vitamin som citrusfrukter, paprika, jordgubbar.

Å andra sidan innebär detta att man ger upp vissa livsmedel som kan orsaka kramper eller förvärra uppblåsthet, humörsvängningar och irritabilitet. Det vill säga alla charm som menstruationscykeln har tilldelat dig. Vad som inte ska ätas under menstruationen?

1. Menstruationen gillar inte raffinerade livsmedel

För att förhindra eller lindra symtom på premenstruellt syndrom (PMS), ät komplexa kolhydrater som finns i färsk frukt, grönsaker och fullkorn. Tyvärr tillverkas raffinerade livsmedel ofta av enkla kolhydrater, som vår kropp bränner snabbt. Så snart den första energinivån försvinner har vi en känsla av hunger och trötthet. Inte den bästa gåvan för menstruation!

Många bearbetade livsmedel och raffinerade livsmedel innehåller också dold socker, vilket förvärrar problemet med förlust av styrka och humörsvängningar under menstruationen. Dessutom innehåller de salt, kemikalier och konstgjorda smaker för att förbättra matens utseende och smak.

Håll dig borta från följande livsmedel under din period:

 • vitt bröd
 • Pasta
 • Förpackade livsmedel, som potatischips, nachos, saltade kringlor eller andra typer av snacks
 • Omedelbar ris
 • Spannmål med låg fiber
 • Kakor, mjölkonfektyr och kakor tillverkade i stora mängder (inom massproduktionens gränser)

Köp fullkorn och minimalt bearbetade livsmedel. Försök att äta ekologisk mat när det är möjligt. Detta underlättar din period mycket.!

2. Menstruationen är inte nöjd med fet och stekt mat

Dina menstruella kramper och symtom kan bero på närvaron av akut inflammation i kroppen. Det kan mätas genom att kontrollera nivån av C-reaktivt protein (CRP) i levern. En studie fann att hos mogna kvinnor med högre CRP var risken för PMS-symtom såsom smärtsam kramp i buken, smärta i ryggen, bröstsmärta, uppblåsthet, aptit och övervikt 26-41 högre %.

Även om menstruationsstudien var begränsad till en viss åldersgrupp, och ytterligare studier behövs på ett större åldersprov, kan inflammation i alla fall ha negativa konsekvenser för kvinnors hälsa. Överdriven konsumtion av feta livsmedel, särskilt mättade fetter och transfetter, kan utlösa inflammation i kroppen..

Håll dig borta från följande livsmedel under din period:

 • Friterad mat som lökringar i smet, pommes frites, munkar
 • Industriella bageriprodukter
 • Snabbmat
 • Fett rött kött
 • Ost och feta mejeriprodukter
 • Livsmedel som innehåller hydrerad vegetabilisk olja eller hård margarin

Använd hälsosamma fetter, som extra jungfruolivolja för matlagning. Och välj mejeriprodukter med låg fetthalt eller helt fettfria alternativ.

3. Salt mat är inte för menstruation

Om du upplever svullnad och uppblåsthet varje månad kan vägra salta livsmedel hjälpa. Överdriven mängder salt i kroppen kan förskjuta vattenbalansen, orsaka svullnad, ökat blodtryck, och detta är en skrämmande uppblåsthet. Din menstruationscykel kommer säkert att kränkas av dig!

För menstruation bör följande livsmedel undvikas:

 • Saltade och förpackade snacks, som saltade nötter
 • Pickles eller pickles och njuta (grönsaksås)
 • Färdiga såser som sojasås, Worcestersås och till och med dressing som majonnäs
 • Rökt, konserverat och saltat kött
 • ostar
 • Konserver (inklusive konserverade grönsaker och soppor)

I stället nöja dig med hälsosam, färsk mat. Använd limeskall eller mjuka kryddor, äppelcidervinäger och olivolja som förband eller såser för att förbättra smaken.

4. Söta livsmedel är onda under menstruationen.

Förändringar i humör och till och med ångest är vanliga symtom på PMS. Att släcka din sug efter sockerhaltiga livsmedel kan göra att du känner dig ännu mer orolig och till och med stressad. Och även om sockerhaltiga livsmedel kan ge en snabb boost av energi, men så snart din kropp förbränner den kommer blodsockernivån att sjunka kraftigt.

På detta sätt kommer du att känna dig ännu värre än tidigare. Utöver den negativa inverkan på ditt humör, kan användningen av sådana produkter väcka en vätskeretention i kroppen.

Du bör avstå från att konsumera följande livsmedel under din period:

 • Sötsaker
 • Söt läsk och drycker
 • Sötsaker
 • kakor
 • Småkakor
 • Eventuella livsmedel som innehåller raffinerat socker

Istället för raffinerat socker, använd honung som sötningsmedel. Eller ät färsk frukt för att släcka din sug efter socker.

5. Alkohol och menstruationscykeln

Det kan tyckas att alkohol kan försvaga menstruationscykeln, smärta och ångest. Men i slutändan kommer allt att få dig att känna dig ännu värre. Att dricka alkohol kan orsaka längre kramper i menstruationen, ett tillstånd som är bättre känt som dysmenorré.

Och i en studie upptäcktes att alkohol under menstruationen till och med kan fraröva dig en god natts vila under andra halvan av natten. Att vägra alkohol i några dagar och konsumera färsk hemlagad grönsaks- eller fruktjuice skulle vara ett klokare val..

6. Fett rött kött för menstruation är kontraindicerat

Fett rött kött är rikt på mättat fett, vilket kan orsaka inflammation i kroppen. Dessutom innehåller den arakidonsyra. Det finns en koppling mellan dessa fetter och produktionen av prostaglandiner, som ökar inflammation i kroppen och orsakar kramp och smärta..

Gå bättre till fiskar som är rika på omega-3-fettsyror, som hjälper till att bekämpa inflammation (lax eller tonfisk) och må bättre.

7. koffein under menstruationen: motstridiga svar

Det är inte klart hur man ska förhålla sig till koffein. Därför är det bäst att lyssna på din kropp och själv bestämma vad som är mer fördelaktigt för den. Å ena sidan kan en kopp kaffe eller te hjälpa till att hantera en nedbrytning och slöhet under den långa dagen under menstruationen.

Tyvärr kan koffein å andra sidan öka stress och ångest och orsaka humörförändringar genom att öka nivån på stresshormonet kortisol. Dessutom kan det påverka sömnen..

Lista över produkter för vilka försiktighet bör iakttas under menstruationen:

 • Kaffe
 • Te
 • Kaffeinhaltiga drycker: energidrycker, läsk
 • Choklad
 • Koffeininnehållande godis som kaffesmak

Det bästa sättet att hantera koffeintrang är mest troligt att helt enkelt begränsa mängden och konsumera koffeinhaltiga produkter bara på morgonen. Avstå från överanvändning några timmar före sänggåendet..

LÄS OCH:

SE OGSÅ: Om läkemedlets hållbarhet och varför forskare råder att inte skynda på att slänga ut giltiga mediciner

Många kvinnor förväntar sig menstruationscykeln med nästan ett rys, för framtiden att fylla på smärtstillande medel, choklad eller till och med helt ta ledigt. Men om det finns ett hälsosammare och effektivare alternativ till detta, kan du använda det? Och då går din menstruation smidigt och utan smärta! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara

Är det möjligt att gå ner i vikt under menstruationen? Hur man går ner i vikt under din period?

Förmodligen hade var och en av oss dagar då, verkar det, att hela världen vänder mot oss: att känna sig illa, allt faller ur handen, stämningen är i helvete och att lägga våra vackra former i våra favoritbyxor blir en oerhört svår uppgift, även om det tar bara ett par dagar tillbaka uppstod inte liknande problem. Det finns ingen anledning att leta efter ond sten i detta: det här är bara de särdragen hos kvinnlig kropp i en viss fas av cykeln. Många kvinnor som försöker gå ner i vikt undrar inte alls om det går att gå ner i vikt under menstruationen. Men också vissa är intresserade av varför vikten ökar under menstruationen? Även om detta inte alltid är fallet, förlorar andra tvärtom det. Resultaten av våra ansträngningar i kampen mot extra kilo beror till stor del på den period då kosten eller någon annan metod för att gå ner i vikt användes..

Månadsdiet

Kan jag gå ner i vikt under menstruationen? Under den första fasen av cykeln (direkt under menstruationen) är alla kostkurser strikt kontraindicerade. Faktum är att på sådana dagar är det en minskning av progesteronnivåerna och ett stort antal prostaglandiner produceras som irriterar livmoderslimhinnan. Samtidigt sjunker nivån av östrogen, ett hormon som är involverat i produktionen av serotonin, även känt som humörhormon. Allt detta förklarar perfekt varför många kvinnor är benägna till depressiva tillstånd under menstruationen. Som ett resultat lutar flickorna på godis och försöker på något sätt kompensera för humörnedgången. Naturligtvis kommer detta inte gynna siffran alls..

Lösningen är enkel: vänja dig att byta ut godis med färsk frukt och bär, naturlig honung, spannmål, etc. Därför vägrar du helt enkelt "dåliga" kolhydrater till förmån för "goda". De kommer att hjälpa till att förbättra stämningen, de är inte sämre, men de kommer inte att bli några extra centimeter i midjan.

Under den första fasen är det bäst att utesluta följande livsmedel från din diet:

 • rika köttbuljonger;
 • Kaffe och te;
 • choklad.

Det är bättre att vägra sådan mat på grund av att det kan förbättra effekten av prostaglandiner. Men om det uppstår en absolut oemotståndlig sug efter godis, har du råd med några skivor mörk choklad. Så för att gå ner i vikt under menstruationen:

 1. Cykelns början. Det är det mest obekväma och för vissa är det också smärtsamt. Experter rekommenderar under denna period att endast konsumera kolhydrater - fullkornsbröd, spannmål, grönsaker och frukt.
 2. Mitten. Tillåtet att lägga till fler kalorier. Inkludera fiskrätter, ägg, skaldjur och keso med låg fetthalt i din kost. Det rekommenderas att använda 1400 kcal per dag.
 3. Den sista delen av cykeln. Det är tillåtet att lägga till sockerliga livsmedel, men försök att äta mindre tung mat.

Om menstruationen är smärtsam

Många flickor är ofta oroliga för smärtsam menstruation, men hur kan smärtan minskas utan att ta medicin? För att bli av med smärta, rekommenderar läkare att följa följande regler:

 1. Ät bananer och choklad.
 2. Vägrar kaffe.
 3. Innan menstruation påbörjas, avvisa mat som innehåller natrium- och natriumkarbid (salt).
 4. Dricka ett glas naturligt vin med apelsinjuice innan du lägger dig.
 5. Använd vitaminer och mineraler som hjälper till att minska livmodern.

Viktminskning under menstruationen: vad du kan äta

Så vad du behöver äta med menstruation:

 1. Frukt och grönsaker. I sin sammansättning har de antioxidanter som delvis kan ta bort smärtsymtom. De påverkar också matsmältningen positivt. Bland frukterna är det värt att lyfta fram: bananer, äpplen, aprikoser, de innehåller mycket kalium och magnesium. Bland grönsaker, välj: broccoli, rik på folsyra och kalcium, linser, rik på protein, kolhydrater och fiber, aubergine, rik på kalium och magnesium.
 2. Skaldjur och fiskrätter. Fisken innehåller D-vitamin, som krävs för god absorption av kalcium, och fettsyror, som är nödvändiga för att eliminera smärta. Och i skaldjur finns det en tillräcklig mängd jod, vilket positivt påverkar sköldkörteln..
 3. Mejeriprodukter. Det innehåller mycket kalcium, vilket hjälper till att återställa det allmänna tillståndet till det normala vid tidpunkten för menstruationen. Inkludera ost, mjölk, kefir, keso i din kost.
 4. Kött (icke-oljigt). Den innehåller proteiner, aminosyror, järn och kollagen. Vid tidpunkten för menstruationen kommer rött kött att ha god nytta, vilket kommer att ha en god effekt på hemoglobinet i blodet..
 5. Nötter. De kommer att vara en utmärkt lösning för menstruation. De innehåller vitaminer B, fleromättade fettsyror som kan bli av med dragkänslan i musklerna. Föredra hasselnötter, mandlar, valnötter.
 6. Te. Under menstruationscykeln rekommenderas det att använda grönt te och örtte. Denna dryck hjälper till att återställa styrka och lugna nervsystemet..

Varför ökar vikten under menstruationen?

Att komma på vågen under menstruationen är långt ifrån den bästa idén. Som ett resultat kan du förstöra ditt redan dåliga humör. På grund av effekterna av hormoner i dessa dagar kvarhålls mycket vätska i kroppen, varför viktökning beror. I alla fall bör du inte vara rädd, eftersom några extra kilo inte är "nytillverkade" fettavsättningar, utan bara en vätska som snart kommer att lämna kroppen.

Fysisk aktivitet under menstruationen

Fysisk aktivitet under menstruationen är inte kontraindicerat, men rekommenderas inte. Även om det finns speciella övningar för menstruation för viktminskning. Under menstruationen ges få fysiska aktiviteter till få med lätthet, därför är det tillrådligt att inte tömma kroppen igen och vägra att göra idrott för denna tid. Detta betyder dock inte att du behöver vila rörelsefri på soffan. En lång vistelse i ett horisontellt läge leder till en minskning i tonen i livmodern, från vilken smärtan under menstruationen bara kan intensifieras.

Det rekommenderas att gå ofta utomhus. Du behöver inte mycket energi för det här, men det kommer åtminstone vara lite fysisk aktivitet, vilket också kommer att hjälpa till att förbättra välbefinnandet.

Således kan vi säkert säga att det inte är värt att börja gå ner i vikt under menstruationen. I princip påverkar inte dieten i början av cykeln din kropp på ett negativt sätt, men det kommer att vara mycket svårare för dig att överföra sådana dietrestriktioner åtminstone på psykologisk nivå.

Men den mest gynnsamma tiden för att gå ner i vikt är perioden med ägglossning. För närvarande är det lättast för dig att uthärda matförbud och vänja dig vid den vanliga träningen. Samtidigt kommer processen att gå ner i vikt inte att påverka ditt välbefinnande, provocera huvudvärk, illamående etc., som ofta observeras när du bantar på fel dagar.

Måltider under menstruationen: tillåtna och förbjudna livsmedel

En kvinnas välbefinnande under menstruationen har en direkt relation till hennes kost idag. Kosten bör innehålla livsmedel berikade med vitaminer och mineraler. Mat bör inte heller orsaka uppblåsthet, ökad gasbildning, eftersom sådana faktorer förvärrar det allmänna tillståndet. För att undvika detta måste du veta att med menstruation du inte kan äta.

Kort om kvinnors fysiologi

Under menstruationscykeln förändras den hormonella bakgrunden ständigt. Nivåerna av östrogen och progesteron, de viktigaste faktorerna som påverkar reproduktionssystemet, ökar eller minskar. Förändringen i hormonnivåer sker, som planerat av naturen, inte synkront. Men ibland är hormonella vågor och skurar så plötsliga att kroppens system inte kan anpassa sig och reagera därefter. Därför finns det:

 • buksmärta, ibland kramp, förknippad med kontraktil aktivitet i livmodern;
 • riklig blodutflöde, förvärrad av expansionen av blodkärlen, minska elasticiteten i deras väggar, sänka blodviskositeten;
 • nervös överbelastning på grund av det ökade arbetet i alla kroppssystem, vilket orsakar en oemotståndlig önskan att äta mycket, utan mycket analys, är det användbart eller inte;
 • matsmältningsstörningar, uttryckta i frånvaro av avföring eller omvänt i dess överdrivna mjukhet och snabbhet;
 • viktökning, uppblåsthet, svullnad i buken.

För att undvika sådana symtom måste du begränsa mängden produkter eller lägga till den som hjälper till att hantera situationen..

Menstruationen är inte nöjd med fet och stekt mat

Dina menstruella kramper och symtom kan bero på närvaron av akut inflammation i kroppen. Det kan mätas genom att kontrollera nivån av C-reaktivt protein (CRP) i levern. En studie fann att hos mogna kvinnor med högre CRP var risken för PMS-symtom såsom smärtsam kramp i buken, smärta i ryggen, bröstsmärta, uppblåsthet, aptit och övervikt 26-41 högre %.

Även om menstruationsstudien var begränsad till en viss åldersgrupp, och ytterligare studier behövs på ett större åldersprov, kan inflammation i alla fall ha negativa konsekvenser för kvinnors hälsa. Överdriven konsumtion av feta livsmedel, särskilt mättade fetter och transfetter, kan utlösa inflammation i kroppen..

Håll dig borta från följande livsmedel under din period:

 • Friterad mat som lökringar i smet, pommes frites, munkar
 • Industriella bageriprodukter
 • Snabbmat
 • Fett rött kött
 • Ost och feta mejeriprodukter
 • Livsmedel som innehåller hydrerad vegetabilisk olja eller hård margarin

Använd hälsosamma fetter, som extra jungfruolivolja för matlagning. Och välj mejeriprodukter med låg fetthalt eller helt fettfria alternativ.

Hur du minskar din aptit

Under kritiska dagar är tillståndet när det är omöjligt att motstå önskan att äta mycket av allt och helst det mest skadliga, de flesta kvinnor. Denna känsla uppstår vanligtvis på grund av obalans i den hormonella bakgrunden. För att hjälpa till att minska aptiten, föreskriver läkare hormonläkemedel till sina patienter i sådana fall..

Men du kan undvika att ta piller om du äter strikt enligt behandlingen, i små portioner, men ofta. Det är fortfarande nödvändigt att öka fysisk aktivitet, vilket hjälper till att lindra nervsystemet och återställa dess kontrollerande roll vid bildandet av hormonella nivåer.

Var är min chokladkaka?

Även om många kvinnor hävdar att de under den premenstruella perioden lockas till godis bekräftar vetenskapliga studier inte förekomsten av denna begär.

Ofta kommer "söta" i kombination med "fett" - det är därför kolhydratpreferenser är i tvivel under denna period. Flera studier jämför preferenser för vissa livsmedel bland män och kvinnor. Förmodligen kommer få människor att bli förvånade över denna information: kvinnor är verkligen mer benägna att vilja ha choklad och tillfredsställer också detta behov i mer än 50% av fallen.

Som det visade sig är begäret efter choklad oftare ett behov av sensorisk tillfredsställelse än en biologisk nödvändighet, det vill säga nöje uppstår från smak och arom, snarare än från energi.

Å andra sidan observeras ofta okontrollerad ätning (binge ätande) under den premenstruella perioden, vilket vissa forskare tillskriver brist på serotonin i hjärnan, vilket delvis kan förklara sugen efter choklad.

Det är viktigt att notera att under den luteala fasen i menstruationscykeln (7-10 dagar före menstruationens början) kan de totala energiförbrukningarna hos kvinnor öka med 2,5% -11%, men om du översätter detta till kalorier, kommer det inte att överstiga 100-150 kalorier på en dag. Under graviditeten ökar också behovet av energi med 10-15%, d.v.s. ungefär i en liknande andel och blir mycket större (med 20-25%) under utfodringsperioden, som i sin helhet kan nå cirka 500 kcal. på en dag.

Det är intressant att notera att det finns en hel del studier på effekten av p-piller på vikt och sug efter mat. Eftersom p-piller blockerar naturliga svängningar i hormoner skulle det vara intressant att se hur detta återspeglas i viktökning. Forskare och läkare inser att många kvinnor hävdar att p-piller bidrar till viktökning.

Varför ökar aptiten

Under kritiska dagar aktiveras hungerns centrum på grund av en hormonell kraftig ökning, vilket ökar aptiten. Kroppen vill äta, oavsett objektiva behov. Och han bryr sig inte om vad du äter - salt eller söt, kryddig eller fet. Det viktigaste är att dränka ut denna signal från hjärnan.

Den omvända situationen är mycket mindre vanlig, men det kan hända. Samtidigt kommer det inte en önskan att äta mycket utan en onormal aversion mot mat. Det påverkar också negativt funktionen av reproduktionssystemet och tillståndet i kroppen som helhet..

På kritiska dagar kan du därför inte vägra mat. Att överbelasta magen med mat är inte heller värt det. Du måste äta ordentligt och delvis, exklusive vad du inte kan äta under menstruationen. I detta fall kan du minska din aptit och förhindra att kroppen samlar överflödiga kalorier och kroppsfett.

Recensioner av att gå ner i vikt

Kost under menstruationen används av många som går ner i vikt, som lämnar sina synpunkter på resultat och resultat näringsmässigt. Om dieten är korrekt vald, med beaktande av alla kroppens egenskaper under menstruationen, blir resultatet imponerande.

Från den första av mina perioder lider jag av allvarliga hormonstörningar. Magen är väldigt hälld, jag känner mig som en bbw under menstruationen. Trött på sådana förändringar försökte jag en diet för viktminskning under menstruationen. Jag följer nu varje månad några dagar innan starten. Jag känner ökad lätthet, magen sväller upp två gånger mindre, vilket inte kan glädjas. Tidigare trodde jag att detta var normalt, sedan läste jag en artikel om att hormoner som regleras av näring är skylden. Nu tål jag menstruationen mer fritt, blev av med puffiness.

Först under de senaste åren har jag börjat ha problem med övervikt, som dök upp under menstruationen. Brutal aptit åtföljer mig en vecka före menstruation, under och efter dem i en vecka. Jag äter alltid. Jag kunde inte göra någonting åt det. Jag bestämde mig för att ta upp problemet mer på allvar. Diet hjälpte. Jag uteslutit livsmedel som provocerade uppblåsthet, jag använder inte salt alls, det behöll bara vätska. Nu bär jag mer eller mindre.

Vad du inte kan äta med menstruation

Det bör först överges från tunga livsmedel, marinader, konserveringsmedel, snabbmat. Även om många människor är mycket beroende av godis under menstruationen, bör de inte heller missbrukas, åtminstone under de första dagarna är det bättre att göra utan godis och kakor samt socker. Snabba kolhydrater påverkar insulinproduktionen och minskar den totala hormonbalansen..

I vissa fall rekommenderas det inte att använda choklad under menstruationsdagarna. Vad är det här fallet, varför, när och vilken typ av choklad är skadligt? För menstruation kan små mängder av denna produkt konsumeras, men bara den svarta versionen, med ett högt kakaoinnehåll - den innehåller magnesium som är nödvändigt för menstruation och lite skadliga kolhydrater. Faran är choklad för dem som riskerar att utveckla mastopati. Mjölkchoklad, särskilt i stora mängder, kan inte ätas under menstruationen.

rön

För att gå ner i vikt måste du spendera mer energi än du förbrukar. Eftersom referenspunkten i detta fall är basmetabolismen, är det användbart att komma ihåg att detta inte är ett statiskt, utan snarare ett instabilt värde, vilket bland annat beror på cykeltiden. Därför:

 • Begränsa inte kraftigt kaloriintaget under den premenstruella perioden. Snarare tvärtom måste man ta hänsyn till kroppens naturliga behov för lite mer energi. Under denna period upplever kvinnor en ökad känsla av hunger, vilket komplicerar att en begränsad diet följs och kan leda till "nedbrytningar" och ett deprimerat tillstånd.
  Det är bättre att minska kaloriintaget omedelbart efter menstruationens början och öka det något under PMS.
 • Om du är beroende av godis kan du försöka tillgodose dessa behov med något användbart, till exempel frukt, söta grönsaker eller en skiva med 70% mörk choklad. Så du bokstavligen kombinerar affärer med nöje. Många studier har visat att mörk choklad är en kvalitetskälla för antioxidanter och phytonutrients, och minskar också risken för sjukdomar i hjärt-kärlsystemet..
  Det är värt att komma ihåg att ökningen i den grundläggande energiförbrukningen inte är så stor, så ta inte aktivt efter sugen efter godis under den premenstruella perioden.
 • Ett annat symptom på PMS är en känsla av uppblåsthet, vilket är en följd av vattenhållning och kan flytta balanspilen till höger. I detta fall är det lämpligt att äta mindre salta livsmedel under denna period av cykeln, som salt kan leda till vattenretention i kroppen. Prova att dricka örtte och dricka mer (ja, mer) rent vatten. Trots den uppenbara motsägelsen är ett av orsakerna till vattenretention dehydrering. Kroppen startar processer för att hålla kvar vatten i vävnaderna under sin brist, så 6-8 glas rent vatten per dag hjälper till att lindra dessa symtom..
 • Under denna period kan träningens effektivitet minska oavsett dina ansträngningar. Kännedom om menstruationscykelens effekter på faktorer som bestämmer träningens effektivitet och kroppstillstånd hjälper emellertid till att minimera negativa konsekvenser..

Vad du behöver äta med menstruation

Äta frukt och grönsaker är välkomna varje dag i menstruationscykeln. Denna diet är särskilt indicerad under menstruationen. Att dra nytta av och hantera obehag hjälper kosten, i menyn där det finns en sådan lista med produkter:

 1. Bladesallad, sorrel, spenat, dill, gräslök.
 2. Rädisa, rovor, rutabaga, morötter, rödbetor, rädisor, chard, jordärtskocka, sötpotatis, sellerirot.
 3. bakad potatis.
 4. Fet, marin fisk, skaldjur.
 5. Strandkål.
 6. Alla typer av nötter.
 7. Rosiner, torkade aprikoser, fikon och andra torkade frukter.
 8. Lin- och sesamfrön, linolja.
 9. Havre- och bovetegröt.
 10. Magert kött som fjäderfä.
 11. Bananer, avokado, apelsiner, vattenmeloner, melon.
 12. Mejeriprodukter med låg fetthalt, små mängder hård ost.
 13. Äpplen, vinbär och andra bär.
 14. Honung.

Eftersom rödbetor bidrar till att förbättra peristaltis, tvivlar vissa på om det är värt att inkludera det i kosten för menstruation. Men dessa rädslor är grundlösa. Rödbetor minskar smärta från magkramper, så rödbetasallad är ganska acceptabelt under kritiska dagar. Du behöver också rödbetor innan din period. Det ökar hemoglobin under menstruationen och hjälper till att eliminera toxiner, vilket är mycket viktigt.

Alkohol och menstruationscykeln

Det kan tyckas att alkohol kan försvaga menstruationscykeln, smärta och ångest. Men i slutändan kommer allt att få dig att känna dig ännu värre. Att dricka alkohol kan orsaka längre kramper i menstruationen, ett tillstånd som är bättre känt som dysmenorré.

Och i en studie upptäcktes att alkohol under menstruationen till och med kan fraröva dig en god natts vila under andra halvan av natten. Att vägra alkohol i några dagar och konsumera färsk hemlagad grönsaks- eller fruktjuice skulle vara ett klokare val..

Nyttig mat

Bland de produkter som är nödvändiga för kroppen finns det sådana som kan orsaka oönskade effekter, men ändå är användbara under kritiska dagar, till exempel baljväxter och kål. De har mycket kalcium, vegetabiliskt protein, fiber som krävs under menstruationen. De har antioxidantegenskaper. Om läkarens rekommendationer inte begränsar användningen av sådana grönsaker kan du säkert använda dem i din diet. Annars är det bättre att stoppa på den rättare menyn. Du kan få alla nödvändiga spårämnen och näringsämnen från många produkter - till exempel nötter, fisk, bladgrönsaker, bär, frukt. När du tänker vad du ska köpa vid bordet måste du sträva efter att förbättra kroppens tillstånd, då kommer din hälsa och ditt välbefinnande säkert att återgå till det normala..

Hur påverkar näring kroppen och vårt välbefinnande

Under menstruationen kan följande obehagliga upplevelser förekomma: svaghet, uppblåsthet, problem med matsmältningsfunktionen, huvudvärk från menstruation, kramper. Manifestationen av dessa symtom är sammankopplade inte bara med en förändring i den hormonella bakgrunden, utan också med reaktionen på de livsmedel som används. Därför rekommenderar läkare en kost under menstruationen.

Ett överskott av fet, tung, rökt mat bidrar till uppblåsthet före menstruationen, det vill säga symptom som förekommer förstärks. Godis, som i stora mängder kommer in i kvinnans kropp, har en liknande effekt. Under påverkan av socker i tarmen aktiveras jäsningsprocessen, och de gaser som verkar börjar brista i buken, vilket orsakar en ökning av menstruationssmärta.

Vissa produkter kan också orsaka ökad smärta, riklig urladdning. Påverkan kan inte bara förknippas direkt med menstruation, utan också med en kvinnas känslomässiga humör, eftersom en del mat förstärker irritabilitet, irritabilitet.

För att undvika detta måste du veta hur man äter under menstruationen. För att förbättra ditt eget välbefinnande genom att minska obehag hjälper en diet med menstruationen.

baljväxter

Bönor, ärtor, linser och andra baljväxter innehåller mycket fiber som absorberar vatten.

Tack vare fiber kommer din pall att innehålla mer fukt. Detta i sin tur kommer att befria kroppen från sitt överskott, normalisera matsmältningen och minska risken för både förstoppning och diarré.

Kan

Bladgrönsaker

Under menstruationen kan nivån av järn i blodet sjunka, så livsmedel som innehåller detta element i stora mängder måste finnas på din meny. Men istället för att beställa en cheeseburger, gå ner till snabbköpet och fyll korgen med gröna bladgrönsaker som kål, grönkål, spenat och chard.

apelsiner

Kalciumintag minskar känslor av depression och ångest. D-vitamin reglerar ett enzym som omvandlar tryptofan till serotonin, vilket förbättrar humöret. Och agerar tillsammans kan kalcium och vitamin D förhindra symtomen på premenstruellt syndrom. Livsmedel med hög kalcium kan också lindra kramper och smärta genom att fungera som en muskelavslappnande. Leta efter en magisk kombination i apelsiner, citroner och limefrukter..

bananer

Bananer är ett av de bästa näringsrika sätten att öka ditt humör med en hög dos B6-vitamin. Dessutom är de rika på kalium och magnesium, vilket minskar vattentätheten och uppblåstheten och samtidigt reglerar matsmältningssystemet, som vid denna tid av månaden fungerar.

vattenmeloner

Ofta orsakar menstruation en oemotståndlig sug efter godis, och experter rekommenderar att de inte tillfredsställer det med en låda med choklad, utan med frukt. Alternativ som är rika på vatten och naturliga sockerarter - vattenmeloner, meloner, plommon och bär klarar bäst uppgiften.

Lax

Lax är rika på omega-3-fettsyror som kan lindra smärta och kramper, slappna av muskler och neutralisera smärtkällan. Om du av någon anledning inte äter fisk kan du få en hälsosam dos omega-3 från nötter, avokado och linfrön..

Mörk choklad

Mörk choklad är en utmärkt källa till magnesium, som inte bara förbättrar humöret genom att öka serotoninnivåerna, utan också hjälper till att hålla den på en optimal nivå. För att allt detta ska vara sant bör en chokladkaka innehålla 60% kakao eller mer.

Många kvinnor upplever obehag under kritiska dagar. Oftast försöker de bli av med det med hjälp av tabletter. Men det finns ett annat sätt - välj lämplig meny. Då kanske inte mediciner behövs, och du kommer att må bra.

Den kvinnliga kroppens tillstånd under menstruationen förändras så mycket att även vanligt föda kan orsaka smärta i buken, överdrivet blodflöde, tarmsmärta, humörförändringar, migrän. När du har fått reda på vad du inte kan äta under menstruationen och vad som kommer att vara användbart under den här perioden kan du lösa problemet med obehag på kritiska dagar.

Kostbehov

En process där smärta känns i nedre del av buken under menstruationen kallas dysmenorré. Och det kan undvikas genom att äta mat som är hälsosam på sådana dagar..

Korrekt näring under menstruationen kan hantera vissa problem:

 • Låt mig inte bli bättre.
 • Minska mängden blod som släpps ut.
 • Lindra smärta.

Kosten under menstruationen görs med hänsyn till den individuella toleransen för de utvalda produkterna av kroppen. När allt kost, bör kosten ge en kvinna alla nödvändiga användbara ämnen, utan att skada.

För smärtlindring

Unidox för vilket syfte

Sår för trast hos kvinnor

Faktorerna som orsakar smärta med månatlig blödning är olika för varje kvinna. Det är därför du ska rådfråga i en klinisk klinik vad du ska göra med denna katastrof. Det är omöjligt att fastställa orsaken till smärta själv, vilket innebär att du inte kan självmedicinera.

Under menstruationen kan smärta orsakas av:

 1. Muskelsammandragning (sammandragningens intensitet påverkar styrkan i smärtan).
 2. Hormonfel.
 3. Nervös kraft.
 4. Könssjukdomar som förvärras just nu.

Men oavsett anledning kan du lugna smärtsamma upplevelser, till och med bara äta hälsosamma livsmedel.

Det är ibland svårt för kvinnor att ändra sin diet, särskilt om de är fulla under dagen. Ofta finns det inget sätt att springa runt i butikerna för specialprodukter och laga själv separat, och detta är inte nödvändigt. Kost för menstruation är att kontrollera mängden livsmedel som konsumeras. Smärtan kommer inte att vara allvarlig om du ökar konsumtionen av frukt och grönsaker. Dessa är naturliga antioxidanter som innehåller stora mängder magnesium och kalcium. Företräde ges:

Magnesium i livsmedel lindrar perfekt muskelspänning. Elementet är rikt på alla baljväxter, nötter, spannmål. I menyn anges:

Det är värt att komma ihåg att sådan mat orsakar uppblåsthet, så du måste äta den lite efter lite och senast 3 timmar före sänggåendet.

Fettsyror som finns i fisk och skaldjur bidrar till att minska smärta. Speciellt användbart:

Omega-3-fettsyror som finns i dessa fisksorter lindrar smärtan som orsakas av prostaglandiner under menstruationen. Linfröolja har en liknande effekt..

Du kan dricka avkok av kamomill, röd yarrow, nuy, mynta. De är kända för sina smärtstillande och lugnande effekter..

För att minska blodvolymen

Den mängd som frigörs under menstruationsblod beror på många faktorer. En diet under menstruationen som syftar till att öka nivån av järn i blodet kommer att minska volymen av sekret.

Naturligtvis rekommenderas det inte att självständigt fatta beslut om att minska blodförlusten. Det är bättre att konsultera en läkare. Om gynekologen inte upptäcker några patologier, kan du på andra eller tredje dagen ordna fasta dagar. Produkter tas bort från tabellen:

En rik drink kan hjälpa, särskilt avkok av örter. Du kan brygga nässlor eller en herdeväska. Och hallon- eller myntablad kan bryggas i en tekanna tillsammans med vanliga teblad. Drick som vanligt te.

Menyn sammanställs med introduktionen av produkter:

 • Äpple.
 • Strandkål.
 • blötdjur.
 • Bovete.
 • Kakao.
 • Pumpafrön.

Frukt (persikor, citroner, apelsiner) och grönsaker (röd paprika, gurkor) bidrar till bättre absorption av järn. Dessutom bör rätter sprutas rikligt med örter (persilja, dill).

Hur man undviker anfall?

En akut brist på magnesium och kalcium i kroppen kan leda till kramper. De förekommer när som helst på dagen, särskilt på natten, och är extremt smärtsamma. Tillståndet kompletteras av huvudvärk tillsammans med dåligt humör. I detta avseende bör du använda:

Med en brist på magnesium sjunker även nivån av dopamin, ett humörhormon. Att äta rätt mat hjälper till att upprätthålla balansen mellan spårelement i kroppen, vilket gör livet lättare för kvinnor..

För att inte bli bättre

Under de känsliga dagarna hos kvinnor ökar aptiten, jag vill äta ständigt och mycket. För att inte få extra kilo måste du reglera konsumtionen av feta och söta livsmedel.

Eftersom blodsockernivån under denna period sänks, vill du choklad, kakor, kakor.

Läkarna rekommenderar att du byter ut socker med komplexa kolhydrater. De absorberas långsammare och hjälper till att tämja aptiten. Fullkornsbröd, hård pasta, kli, bland annat, bidrar till produktionen av serotonin. Som ett resultat kommer stämningen att förbättras och sömnen kommer att förbättras.

Du bör också öka mängden konsumerad osötad frukt (pomelo, grapefrukt), grönsaker (rovor, kål, morötter) och greener (sallad, spenat).

För att sammanfatta

Det här är inte magiska botemedel, det är osannolikt att din kropp reagerar omedelbart. Men om du äter denna mat före och under din period finns det en god chans att minska smärta och obehag. Flytta dig i riktning mot växtmat för att må bättre.

Smärtsamma perioder orsakas av ett antal känslomässiga problem eller fysiska störningar i kroppen. Därför är det viktigt att ta initiativ i din forskning, gräva djupt för att titta på din kropp som helhet. Våra kroppar har unik intelligens, och dess olika reaktioner är ett sätt att berätta när kroppen behöver uppmärksamhet..

Typer avvikelser

Hoppar under menstruationscykelns varaktighet, överflöd eller brist på sekret, svår smärta är tecken på onormalitet. Varje avvikelse som är atypisk för dig har sin egen term:

 • Algodismenorea
  - Detta är en allmän kränkning av menstruationsperioden, som åtföljs av smärta, sammandragningar, kräkningar och diarré;
 • - Detta är en term som kännetecknar frånvaron av menstruation i mer än 6 månader.
 • - magra urladdning. Volymen blod som tilldelats under hela menstruationsperioden är mindre än 50 ml;
 • Hypermenorrhea
  - stark urladdning. Volymen av utsöndrad menstruationsvätska kan vara mer än 400 ml;
 • metrorragi
  - patologisk uterinblödning som började efter menstruationen;
 • oligomenorré
  - en avvikelse där perioden för menstruationscykeln går från skala i 40 dagar, och menstruationsperioden går 1-2 dagar;
 • Opsomenorrhea
  - detta är en förlängning av cykeln, menstruationens varaktighet kan variera något;
 • Promenomenorrhea
  - förkorta menstruationscykeln, som blir mindre än 21 dagar;
 • Polymenorrhea
  - Förlängning av menstruationens varaktighet från sju dagar eller mer.

Det är omöjligt

Kolsyrade drycker

Söta kolsyrade drycker som fanta och Coca-Cola bidrar till uppblåsthet, vilket redan känns inte bäst. Så försök att dricka mer vatten utan gas, tillsätt citronsaft eller mynta vid behov.

Bearbetade produkter

En annan syndare för "extra uppblåsthet" är livsmedel med mycket natrium. Och bearbetade livsmedel, inklusive snabbmat, korv och korv, samt färdiga måltider i frysen, är den viktigaste källan till natrium i din diet. Undvik allt som säljs i påsar och du kan hålla ditt saltintag på en nivå som känns bra..

Friterad mat

Minska ditt intag av livsmedel som innehåller transfetter som ökar östrogennivåerna och ökar smärtan. Det är viktigt att komma ihåg: för det första är de rika på livsmedel som tillagas med stora mängder vegetabilisk olja.

baljväxter

Bönor, kikärter, ärtor och andra baljväxter orsakar nästan omedelbar uppblåsthet, vilket förmodligen inte är en del av dina planer. Lägg av kokt rökt soppa för nästa vecka för att minimera obehag..

Återvunnet spannmål

Bearbetade korn, som alla bearbetade livsmedel, förlorar de flesta av sina fördelaktiga egenskaper och näringsämnen. Detta får dem att fungera som en destabilisator av blodsockret och samtidigt orsaka aptitkontrollförlust. Därför är det värt att välja bröd, pasta, ris och kex från hela korn under menstruationen..

Kosta under menstruationen som du inte kan äta?

Mycket ofta försöker flickor som lider av smärta under menstruationen att rädda sig med piller, men piller är inte alltid den bästa lösningen. Om du upplever svår smärta under menstruationen är det första att konsultera en läkare, eftersom problemet kan orsakas av en sjukdom, om läkare rycker upp sina händer, försök att ompröva dina vanor, särskilt under perioderna före och under menstruationen.

Vad du inte kan äta med menstruation

För att inte orsaka uppblåsthet är det nödvändigt att minska användningen av sådana produkter under de första dagarna av menstruationen:

 • Soja, ärtor, bönor, kikärter.
 • Kål.
 • Kolsyrade drycker.
 • Vitt bröd och muffin.
 • Mjuk kornpasta.
 • Hel mjölk, fett grädde.

Du kan minska smärta på grund av livmodersammandragningar genom att minska konsumtionen:

Volymen av menstruationsflödet minskar följande begränsningar:

 • Avslag från snabbmat och starkt te och kaffe, alkoholhaltiga drycker.
 • Brist på pickles, rökt kött, marinader och krydda rätter på menyn. I allmänhet rekommenderas det att vägra salt eller minska intaget under menstruationsperioden.

Skydda kroppen mot hypotermi och överhettning, särskilt från att ta varma bad, bad, bastu eller dusch.

Vad är det att äta under menstruationen

Äta frukt och grönsaker är välkomna varje dag i menstruationscykeln. Denna diet visas särskilt under själva menstruationen. Följande produkter bör inkluderas i livsmedelsvagnen idag:

 • Bladesallad, sorrel, spenat, dill, gräslök.
 • Rädisa, rovor, rutabaga, morötter, rödbetor, rädisor, chard, jordärtskocka, sötpotatis, sellerirot.
 • bakad potatis.
 • Fet, marin fisk, skaldjur.
 • Strandkål.
 • Alla typer av nötter.
 • Rosiner, torkade aprikoser, fikon och andra torkade frukter.
 • Lin- och sesamfrön, linolja.
 • Havre- och bovetegröt.
 • Magert kött som fjäderfä.
 • Bananer, avokado, apelsiner, vattenmeloner, melon.
 • Mejeriprodukter med låg fetthalt, små mängder hård ost.
 • Äpplen, vinbär och andra bär.
 • Honung.

Det råder viss tvekan om rödbetor, eftersom det hjälper till att öka peristaltis, men i gengäld ökar det hemoglobin och hjälper till att eliminera toxiner, vilket är mycket viktigt före menstruationen, och det minskar också smärta från magkramper.

Om fysiologi och processer

Under menstruationscykeln förändras den hormonella bakgrunden ständigt. Nivåerna av östrogen och progesteron, de viktigaste faktorerna som påverkar reproduktionssystemet, ökar eller minskar. Förändringen i hormonnivåer sker, som planerat av naturen, inte synkront. Men ibland är hormonella vågor och skurar så plötsliga att kroppens system inte kan anpassa sig och reagera därefter. Därför finns det:

 • buksmärta, ibland kramp, förknippad med kontraktil aktivitet i livmodern;
 • riklig blodutflöde, förvärrad av expansionen av blodkärlen, minska elasticiteten i deras väggar, sänka blodviskositeten;
 • nervös överbelastning på grund av det ökade arbetet i alla kroppssystem, vilket orsakar en oemotståndlig önskan att äta mycket, utan mycket analys, är det användbart eller inte;
 • matsmältningsstörningar, uttryckta i frånvaro av avföring eller omvänt i dess överdrivna mjukhet och snabbhet;
 • viktökning, uppblåsthet, svullnad i buken.

För att undvika dessa symtom är det viktigt att begränsa din produktmix och lägga till något som hjälper dig att hantera situationen..

På grund av en hormonell kraftig kraft aktiveras också hungerns centrum, vilket ökar aptiten. Kroppen vill äta, oavsett objektiva behov.

Den omvända situationen är mycket mindre vanlig, men det kan hända. Samtidigt kommer det inte en önskan att äta mycket utan en onormal aversion mot mat. Det påverkar också negativt funktionen av reproduktionssystemet och tillståndet i kroppen som helhet..

På kritiska dagar kan du därför inte vägra mat. Att överbelasta magen med mat är inte heller värt det. Du måste äta ordentligt och delvis, exklusive vad du inte kan äta under menstruationen. I detta fall kan du minska din aptit och förhindra att kroppen samlar överflödiga kalorier och kroppsfett.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varje månad efter rengöring

När och vilken period efter curettage bör varaMånader efter rengöring när de anländer, finns det en ungefärlig tidsram? Ja, i genomsnitt 25-30 dagar. Det vill säga den dagen förfarandet utfördes kan betraktas som den första dagen i menstruationscykeln....

Månatliga piller

Men ibland gör kvinnor detta i förväg, så att kritiska dagar slutar för en viktig händelse i livet.De orsakar menstruation på olika sätt, till exempel med hjälp av recept för traditionell medicin....

Orsaker till oregelbundna perioder och behandlingsmetoder

En stabil menstruationscykel är en av de viktiga indikatorerna på kvinnors hälsa. Normalt hos en frisk kvinna börjar menstruationen efter lika stora perioder....