Hur man blir gravid snabbt och säkert efter hysteroskopi

Intim

Det finns ett antal rekommendationer för att bli gravid efter hysteroskopi. För att planera en graviditet måste du kontakta en gynekolog: läkaren kommer att ge rekommendationer, berätta när du ska bära barnet på ett säkert sätt och hjälpa till att undvika komplikationer.

Vad är hysteroskopi?

Hysteroskopi är ett kirurgiskt ingrepp där läkaren diagnostiserar och vid behov behandlar. För undersökning används en speciell medicinsk utrustning - ett hysteroskop, vars huvuddel är ett ihåligt rör tillverkat av metall eller flexibelt material. Utrustningen sätts in i livmoderhalskanalen, livmoderhålet för ytterligare diagnostiska och terapeutiska förfaranden.

Indikationer för

Förfarandet kan förskrivas för följande sjukdomar och tillstånd:

 • avvikelser i livmoderns struktur;
 • ärrbildning och vidhäftningar;
 • godartade och maligna tumörer;
 • infertilitet
 • olika typer av missfall;
 • blödning av någon etiologi;
 • polyper och myom;
 • patologiska förändringar i vävnader;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • misstänkt närvaro av främmande föremål i livmodern.

Dessutom, om en kvinna börjar blöda efter klimakteriet, komplikationer uppstår efter förlossningen, ett missfall inträffar, kommer det att vara nödvändigt att göra en studie.

Diagnostisk hysteroskopi kan utföras efter operation, behandling med hormonella läkemedel. Under hysteroskopisk kontroll utförs diagnostisk curettage. Om det finns ett behov av att ta ett vävnadsprov för en biopsi från en separat plats, kommer denna teknik att hjälpa till att erhålla önskat material utan att skada livmodern på andra platser.

Hur kan proceduren hjälpa till??

Forskning hjälper till att upptäcka olika patologier, bota dem. Vid genomförande av interventioner hjälper observation att undvika obehagliga, farliga konsekvenser, komplikationer. Ofta finns det orsaker till infertilitet som kan tas bort.

fördelar

Tekniken gör att du snabbt kan bedöma situationen, välja lämplig behandlingstaktik. Det finns en möjlighet att upptäcka ett större antal patologier för att klargöra diagnosen. Du kan kontrollera effektiviteten i terapin. När man utför operationer med denna teknik är det möjligt att bevara organet, kvinnor i fertil ålder, möjligheten att bli gravid och få ett barn.

En snabb hysteroskopi hjälper till att förhindra degeneration av en godartad tumör till en cancer. Ibland gör denna metod dig att undvika curettage, genomföra ett antal intrauterina operationer, återhämtning efter vilken är snabbare än efter bukoperationer.

Komplikationer och konsekvenser

Under operationen kan blödningen börja. Ibland inträffar livmodersperforering. Det är möjligt att skada organ i närheten. Om vätskan eller gasen försörjs med oregelbundenheter, är komplikationer orsakade av uterusens expansion möjliga: emboli, anafylaktisk chock, lungödem, etc..

Efter operationen kan komplikationer uppstå omedelbart. Ibland observeras de första tecknen först efter några dagar. Det är möjligt att införa infektion i organhålan, postoperativ blödning, bildning av livmodersynkier, vilket kan orsaka infertilitet. En stor mängd blod kan samlas i kroppshåligheten. Möjlig allergisk reaktion mot läkemedel som används vid anestesi.

Kontra

Vid patologier orsakade av infektion är förfarandet förbjudet på grund av den höga risken för spridning av patogen. I den akuta formen av inflammatoriska processer eller en förvärring av kronisk inflammation bör man vänta på att patienten blir lättad före interventionen. En absolut kontraindikation är en cancer i livmoderhalsen, eftersom det är stor sannolikhet för spridningen av den patologiska processen. Med en minskning av livmoderhalsen ökar sannolikheten för brott. Genomgå inte operation i allvarligt skick.

Med uterusblödning och menstruation minskar teknikens diagnostiska värde; dessa fenomen betraktas som relativa kontraindikationer. Det är farligt att ingripa om blodkoagulering försämras: en person kan tappa för mycket blod.

Vissa kontraindikationer kan ignoreras om det finns en fara för patientens liv..

Rehabilitering efter proceduren

Din läkare kan ordinera mediciner. Ofta används antiinflammatoriska, antibakteriella medel. Orala tabletter, vaginala suppositorier eller injektioner kan förskrivas. Alla läkemedel förskrivs enligt indikationer; inget behov av antibiotika för alla patienter.

Ibland krävs hormonersättningsterapi för återhämtning. Vid multipla vidhäftningar föreskrivs administrering av läkemedel för att påskynda återställningen av epitelskiktet.

Sexuell kontakt löses oftast efter 3-4 veckor. Om du har sex tills du har återhämtat dig kan komplikationer utvecklas. Överdriven träning rekommenderas inte. Det är förbjudet att bära allvar.

Använd inte tamponger. Drick mer vätska, undvik förstoppning. Under återhämtningsperioden rekommenderas att man tappar tvålen för tvätt: endast produkter med en neutral syraindikator är lämpliga. Näring måste vara balanserad, svältdieter under återhämtning är förbjudna..

Problem som hysteroskopi löser

Denna intervention hjälper till att bli av med vissa patologier. Om sjukdomen inte kan botas med ett hysteroskop kan läkaren klargöra platsen för de patologiska fokuserna, deras storlekar, för att välja lämpliga behandlingsmetoder.

Avlägsnande av submukösa myomer

Om myomen är helt belägen i livmoderkaviteten, ansluts till endometrialskiktet med endast ett tunt ben, kan det tas bort under diagnosproceduren. Det kommer att vara möjligt att skära ut formationen och ta bort den från slidan endast om tumören inte överstiger 10 cm i storlek. Om den är större eller läkaren avslöjar en djupt placerad nod, kommer det att vara omöjligt att ta bort neoplasma med hysteroskopi.

Borttagning av intrauterin syneki

Synechia bör avlägsnas så snart som möjligt för att förhindra vävnadsfusion. Ett hysteroskop används i fall där den första graden av patologi observeras. Enheten sätts in i slidan och dissekeras sedan av en vidhäftningskropp. Förfarandet åtföljs inte av smärta, åtföljs inte av blödning, orsakar sällan komplikationer. För att förhindra att fusionen händer igen införs ett speciellt ämne i livmoderhålet.

Hysteroskopi används inte för att behandla den andra och tredje graden av sjukdomen.

Korrigering av onormaliteter i livmodern

Närvaron av vissa avvikelser i utvecklingen av organet (till exempel bildandet av en intrauterin septum) kan leda till missfall, infertilitet. Det är möjligt att korrigera vissa avvikelser med hjälp av hysteroskopi. Denna metod är säkrare än bukkirurgi, kännetecknad av snabb återhämtning, liten blodförlust.

Lösningen på problemet med endometrial patologi

Användningen av hysteroskopi för polyper, endometrial hyperplasi är säkrare än curettage. Polypernas rötter avlägsnas med sikte, vilket undviker återuppträdande av patologiska foci. Med infertilitet kan du samtidigt undersöka äggledarna, upptäcka patologierna och kauterisera dem. Du kan utvärdera svårighetsgraden av sjukdomen, klargöra diagnosen, välja lämpliga behandlingsmetoder..

Avlägsnande av IUD eller dess rester

Om livmoderkonceptionsmedlet användes felaktigt kan det vara svårt att ta bort det. Obehag kan också uppstå på grund av spiralens förskjutning. Med hjälp av ett hysteroskop kan du inte bara återföra spiralen till önskat läge eller ta bort den, utan också ta reda på vad som orsakade förflyttningen.

Upptäckt av postpartum patologi

Om det finns misstankar om ofullständig separering av moderkakan utförs proceduren från 6 till 15 dagar efter leveransen. Dessutom används det under året efter kejsarsnitt för att bedöma ärrets tillstånd.

Identifiera orsakerna till blödning

Ofta används tekniken för klimakteriet. Under denna period minskar kvinnans livmoder kraftigt i storlek, vilket gör det svårt att fastställa orsaken till patologin. Curettage är inte alltid effektivt. Användning av hysteroskopi är också möjligt för flickor i fertil ålder, om de har konstant blödning eller blodföroreningar i sekreten vid applicering av livmoderspiralen eller COC.

Graviditetsplanering efter hysteroskopi

Hur snabbt graviditet får planeras efter hysteroskopi beror på kvinnans enskilda egenskaper, patologierna i henne. Funktionerna i förfarandet är också viktiga..

Är det möjligt att bli gravid omedelbart efter hysteroskopi?

Omedelbar planering av graviditet är endast tillåten för de flickor som genomgick diagnosproceduren utan kirurgiska ingrepp.

I andra fall är negativa konsekvenser möjliga om barnet blir författat för snabbt: även om förfarandet inte påverkar befruktningsprocessen, när skrotning, avlägsnande av patologins fokus är endometrialskiktet som det befruktade ägget är fäst för tunt. På grund av detta kan moderkakan bildas felaktigt, vilket leder till utvecklingsavvikelser, kan leda till fosterhypoxi, på grund av vilket barnet dör.

Vilka är chansen att bli gravid efter hysteroskopi?

Förfarandet påverkar inte ägglossningsprocessen. Om det inte fanns några sjukdomar minskar inte sannolikheten för graviditet. Med kirurgiska ingrepp är det möjligt att utveckla olika störningar.

Ofta eliminerar denna procedur patologier som påverkar befruktningen eller fixeringen av ägget på livmoderns livmoderskikt. Om operationen går bra ökar risken för graviditet och födelse av ett friskt barn.

När kan jag planera en graviditet??

Om hysteroskopi föreskrevs för diagnostiska ändamål utfördes ingen kirurgisk behandling, det är möjligt att planera omedelbart efter menstruationen.

Efter curettage av livmodern eller livmoderhalskanalen tillåts befruktning tidigare än i 2-3 cykler. Om endometriala polypper är cauteriserade kan du efter hysteroskopi bli gravid när den föreskrivna hormonbehandlingen är klar. löptiden kan variera från 3 månader till sex månader. När du tar bort synechiae, fibroids, septa, är tidsperioderna efter det att du kan bli gravid individuella, varierande från 4 till 6 månader. Ibland krävs en längre återhämtning.

För att ta reda på hur mycket du kan planera för befruktning rekommenderas att du konsulterar en läkare.

Vad är faran för graviditet efter studien??

De som blir gravida för snart efter interventionen är mer benägna att uppleva olika komplikationer under graviditeten. Sannolikheten för ett missfall, en frusen graviditet eller frigöring av ägget ökar. Ofta observeras en onormal kurs.

Om enheten bara introducerades för diagnos, fortsätter graviditeten utan avvikelser.

I de fall där hormonella läkemedel måste tas för postoperativ behandling kan graviditet avbrytas på grund av hormonell obalans. Dessutom kan för starka förändringar negativt påverka en kvinnas hälsa, orsaka olika komplikationer, biverkningar.

"Divigel" för endometrial tillväxt: recensioner, användarinstruktioner

Om det är nödvändigt att utöva en östrogen effekt på kroppen, föreskriver ganska ofta läkare Divigel. Detta läkemedel är utformat för kvinnor som har svårt att försöka bli gravid på grund av felaktig tjocklek på endometrium, liksom för kvinnor som upplever klimakteriet. Läkaren berättar hur man applicerar Divigel, hur länge man ska använda, hur man avslutar behandlingen, i receptionen. Tillverkaren fokuserar alla intresserade på att självmedicinering med denna medicinering är kategoriskt oacceptabel. Recensioner om "Divigel" för endometrial tillväxt är mest positiva, men endast om kvinnor använde läkemedlet under övervakning av en specialist.

Hypoplasia är inte en anledning att överge en dröm

Nästan varje modern kvinna drömmer om att bli mamma. Efter misslyckade försök söker många medicinsk hjälp, och under forskningen upptäcks hypoplasi. Förekomsten av detta problem under de senaste åren är bredare. För att bekämpa den utvecklades en speciell gel “Divigel” för tillväxt av endometrium. Recensioner av dess effektivitet, som ni ser, är mestadels positiva - medicinen fungerar verkligen.

Bruksanvisning "Divigel" innehåller en omnämning av möjligheten att förskriva detta läkemedel av en läkare efter en serie specifika tester. Diagnosen "hyperplasi" ensam betyder inte att det i detta specifika fall är nödvändigt att ta till den aktuella gelén. Läkaren undersöker patienten, avslöjar kroppens egenskaper och kan på grundval av de erhållna uppgifterna erbjuda terapi med detta verktyg. Då omedelbart, i receptionen, förklarar läkaren hur man applicerar Divigel och hur man övervakar effektiviteten i dess användning.

Planerar att bli gravid

Hypoplasi är en ganska utbredd sjukdom, som manifesteras av otillräcklig tjocklek på endometriumet för en framgångsrik graviditet. Vävnaderna tunnas och blir därför insolvent. Denna kränkning har en hormonell karaktär, och celler som täcker livmoderns inre yta kallas endometrium. För att upprätthålla endometriumet i ett normalt tillstånd genereras östrogen i kroppen, och det är just i stadiet att skapa en hormonell förening som fel oftast observeras. Det vill säga interna system kan inte producera den mängd östrogen som är nödvändig för normal funktion av kroppen, på grund av vilken tjockleken på endometrium genomgår negativa förändringar, och graviditeten blir antingen svår eller helt omöjlig.

Användning i enlighet med bruksanvisningen "Divigel" låter dig lösa problemet med hypoplasi, eftersom kroppen under påverkan av aktiva komponenter återställer den normala koncentrationen av östrogen i interna system, organ, vävnader.

Hur det fungerar?

Som tillverkaren förklarar beror de positiva recensionerna om Divigel för endometrial tillväxt på förekomsten av östradiol i dess sammansättning. Denna förening är helt konstgjord, tillhör kategorin hormoner och upprepar det naturliga hormonet när det gäller biologiska och kemiska egenskaper. När du använder Divigel, normaliseras arbetet i de mest olika systemen i den kvinnliga kroppen. Bröstkörtlarna återgår till det normala, reproduktionssystemets arbete stabiliseras och kolesterolhalten i blodet minskar. Med korrekt användning, iakttagande av "Divigel" -intag för endometrium, observeras dessutom en förbättring av hjärtat och blodkärlernas funktion. Totalt ger denna effekt dig möjlighet att effektivt förbereda dig för befruktningen.

Med hjälp av "Divigel" kan du aktivera livmodern, för att uppnå normal tjocklek på vävnaderna som fodrar detta organ, samt öka koncentrationen av järn och koppar i blodet. I många fall blir Divigel ett oumbärligt verktyg för framgångsrik befruktning av ett barn, men endast under övervakning av en läkare. Självmedicinering med detta läkemedel kan orsaka allvarlig försämring..

Hur man använder?

Tillverkaren uppmärksammar det faktum att "Divigel" endast är effektivt om appliceringsmönstret observeras. Det är viktigt att vara försiktig med doseringen. "Divigel", som används i stora doser, är ganska skadligt och orsakar funktionsfel i olika interna system. Huvudregeln för användningen av läkemedlet är efterlevnad av tidsintervall. Faktum är att ”Divigel” måste användas varje dag på samma gång, först då kommer medicinen att visa maximal effektivitet.

Avvika från den valda regimen för användning av läkemedlet är tillåten under en period av upp till 12 timmar, men inte mer. Om det inte är möjligt att utföra nästa procedur appliceras gelén omedelbart så snart den visar sig. Om mer än en halv dag har gått sedan den tid då det var nödvändigt att använda Divigel, är det nödvändigt att vänta till nästa dag och fortsätta behandlingen enligt föregående schema. Tillverkaren, som förklarar hur man använder Divigel för tillväxt av endometrium, fokuserar på det faktum att många utelämningar provocerar blödning i livmodern.

Använd klokt

Som anges i instruktionerna väljer läkaren användningsschemat: från vilken cykeldag "Divigel" ska börja använda för tillväxt av endometrium, hur man fortsätter behandlingen och i vilken dos att använda. I de flesta fall börjar behandlingen den första dagen, det vill säga nästa efter menstruationsblödning.

Var man ska smeta "Divigel" för tillväxten av endometrium, berättar läkaren också vid möte. Instruktionerna för användning av medicinen indikerar att läkemedlet är avsett för applicering på tidigare renad hud på axlar, skinkor. Du måste också applicera en liten mängd på magen underifrån, på underarmarna och nedre delen av ryggen. Absorptionsvaraktighet - cirka två minuter. Efter flera timmars behandling kan dessa hudområden inte fuktas. Det är inte tillåtet att använda "Divigel" i områden där det finns inflammation. Läkemedlet är inte avsett för behandling av ansiktet, slemhinnorna i det reproduktiva systemet, bröstet.

Maximal effekt - endast med medicinsk övervakning

Som framgår av recensionerna kompletteras ”Divigel” för tillväxt av endometrium i vissa fall med andra läkemedel. Behovet av sådan terapi bestäms av läkaren och utvärderar patientens analyser. De vänder sig främst till användning av medel baserade på barbiturater och kan också ge råd om att ta folsyra. Vid vissa kränkningar i de interna systemens funktion kommer sköldkörtelhormoner att gynnas. I vissa fall ökar sannolikheten för graviditet med användning av smärtstillande medel.

Användning av "Divigel" och antibiotika samtidigt rekommenderas inte kategoriskt, eftersom antimikrobiella medel minskar gelens effektivitet. Kompatibiliteten mellan Divigel och alkohol är likartad: tillverkaren rekommenderar att avstå från alkohol under behandlingen.

När inte?

Som du kan se av recensionerna passar Divigel inte för alla kvinnor. Begränsningar innebär sjukdomar, kroppens individuella egenskaper. Vissa sjukdomar kan förvärras under påverkan av de aktiva komponenterna i läkemedlet. Tillverkaren rekommenderar att avstå från Divigel om diabetes diagnostiseras, inflammation i könsorganen upptäcks, en tumör i reproduktionssystemet upptäcks. Liknande restriktioner påför tumörneoplasmer i hypofysen, bröstkörtlarna.

"Divigel" är inte tillämplig för hyperplasi, blödningar, ökad risk för blodproppar. Användningen av "Divigel" är oacceptabelt för en stroke eller en allergisk reaktion, liksom för nedsatt leverfunktion. Läkemedlet är inte lämpligt för ammande kvinnor.

Viktiga funktioner

Avbokning av "Divigel" bör vara gradvis, börjar i det ögonblick då graviditetsfaktorn upptäcks. I händelse av oavsiktlig avslutning av användningen av gelén kan fostret bildas med kränkningar.

Divigel bör användas mycket noggrant om otillräcklig lever- eller njurfunktion upptäcks. Läkemedlet kan användas under ständig övervakning av den behandlande läkaren om astma, epilepsi eller felaktig funktion av hjärtmuskeln diagnostiseras. Med strikt efterlevnad av programmet orsakar alla medicinska rekommendationer Divigel inte obehagliga konsekvenser för kroppen.

Infertilitet är inte en mening

Vid långvariga försök att bli gravid, vilket inte leder till ett framgångsrikt resultat, kan läkaren råda paret att ta till IVF-metoden (in vitro-befruktning). Denna teknik är relativt ny, utbredd under de senaste åren. Idag finns det en hel del kliniker som lovar att ett par som kontaktade dem med stor sannolikhet kommer att bli gravid och föda ett friskt barn. Ändå är IVF inte lösningen på alla problem. Beredskapen hos den kvinnliga kroppen, i synnerhet beredskapen för livmodern för befruktning, är viktig för embryonets livskraft..

Förberedelserna för IVF innefattar leverans av många tester, identifiering av egenskaperna hos den hormonella bakgrunden och den specifika utvecklingen av endometrium. Om livmodern inte är klar för befruktning och endometriet är för tunt, slutar graviditet i de flesta fall med spontan abort.

Förberedelse för IVF

Efter att ha beslutat om konstgjord insemination, som en del av beredningen, använder kvinnan Divigel eller andra läkemedel valda av den behandlande läkaren. Tack vare den aktiva komponenten är den hormonella bakgrunden normaliserad, endometriumet ökar tjockleken, resultatet blir ett kvalitativt resultat - framgångsrik befruktning och graviditet, slutar med naturlig förlossning.

"Divigel" är nödvändigt om tjockleken på endometrium är 5 mm eller mindre. Verktyget förbereder kvinnans kropp för graviditet, i vissa fall används den efter IVF, om låga nivåer av östrogen observeras i blodet. "Divigel" hjälper till att lösa problemet med hypoplasi i samband med bristen på naturlig ägglossning. Samtidigt som endometriet utvecklas bröstkörtlar, rör i livmodern, livmodern själv och vaginalhålan.

Divigel: analoger

Du kan ersätta läkemedlet med följande verktyg:

Ersättningen måste vara förenlig med din läkare. Det är omöjligt att acceptera vare sig Divigel eller dess analoger på egen hand.

Divigel: biverkningar

Som framgår av recensionerna, i vissa fall provocerar läkemedlet negativa fenomen från kroppen. Tillverkaren varnar också för risken för biverkningar, samtidigt som de rapporterar att enligt resultaten från kliniska prövningar är sannolikheten för de flesta av dem mycket liten. När man använder Divigel kan man stöta på följande fenomen:

 • huvudvärk;
 • yr;
 • graden av sexuell lust ändras;
 • ödem bekymmer;
 • trycket stiger;
 • vikt ökar;
 • en allergisk reaktion utvecklas.

Som tillverkaren säkerställer, vid användning av produkten under övervakning av den behandlande läkaren och i enlighet med bruksanvisningen, minimeras sannolikheten för dessa fenomen.

Vad recensionerna säger?

Det finns en hel del recensioner om effektiviteten hos Divigel, eftersom problemet med endometrial insufficiens förhindrar många familjer från att föda ett barn, och Divigel är ett effektivt läkemedel tillgängligt för massorna. Som anges av dem som läkaren föreskrev det fungerar det verkligen, och dessutom är det lätt att använda. Å andra sidan, enligt de som använde Divigel, finns det en hel del biverkningar från läkemedlet.

Enligt kvinnor som använde Divigel började många av dem att planera en graviditet flera år innan medicinen användes, men alla försök ledde inte till det önskade resultatet. För många var problemet, som testerna avslöjade, i endometriet. Med en skikttjocklek på 4-5 millimeter (nämligen sådana indikatorer var hos många kvinnor) är graviditet extremt osannolikt. Normalt bör cellerna bli minst 9 mm tjocka. Med hypoplasi kan en befruktad cell helt enkelt inte stanna kvar på livmoderns väggar, vilket väcker infertilitet. För att embryot ska utvecklas bör minsta tjocklek vara 7 mm.

Behandla, inte lamslå

Ofta ordineras "Divigel" i kombination med andra läkemedel, eftersom hypoplasi hos många kvinnor åtföljs av ytterligare problem i reproduktionssystemet - inflammation, andra hälsoproblem. Baserat på resultaten av en fullständig undersökning, tester, bestämmer läkaren hur han ska behandla patienten som har ansökt. På basis av samma analyser fastställs administrationssystemet ”Divigel”. Många uppmärksammar att självmedicinering "Divigel", liksom andra hormonella läkemedel, endast provocerar ett försämrat tillstånd hos en kvinna.

I försäljning presenteras "Divigel" i två doseringsalternativ: 0,5 mg och 1 mg. Det specifika alternativet väljs av läkaren. Gelén har ingen färg, avsedd för applicering på huden. Många håller med om att det är mest bekvämt att använda Divigel på kvällen, efter hygieniska procedurer, innan de går till sängs, eftersom de behandlade områdena i kroppen inte kan fuktas med vatten i flera timmar. Ett paket med Divigel innehåller många engångspåsar med den dos som anges på kartongen. Paketen är små, du kan alltid hålla det med dig, till hands även utanför huset, så att du inte missar användningen.

Fungerar eller inte?

Som kvinnor som använde Divigel noterade i sina recensioner, är läkemedlets effektivitet i den första cykeln relativt låg. Det första mer eller mindre verkliga resultatet kan erhållas under den andra och tredje månaden. Det är absolut nödvändigt att ständigt övervaka tjockleken på endometrielskiktet och vid behov utföra underhållsterapi. Om läkemedlet är ineffektivt flera månader i rad, kan den behandlande läkaren besluta om en paus. Som regel varierar dess varaktighet från en cykel till tre. Sedan kan du börja behandlingen igen..

Finns det några missnöjda?

Naturligtvis kan du hitta negativa recensioner om läkemedlet "Divigel". Vissa noterar att i stället för den förväntade graviditeten fick de bara extra kilo och dåligt humör. Det finns också kvinnor som med en lång kurs med Divigel inte kunde bli gravida, men de fick många biverkningar, främst huvudvärk. Det finns läkare som tror att Divigel är ineffektivt, men det är orimligt dyrt.

De flesta negativa recensioner kan ses från dem som tog "Divigel" på egen hand utan övervakning av en specialist. Naturligtvis åtföljde negativ erfarenhet användningen av drogen om en kvinna stötte på en läkare med låg kvalifikation. I vissa fall är också botemedlet ineffektivt på grund av egenskaperna hos patologin eller den kvinnliga kroppens specificitet. Tyvärr, även om det inte finns något sådant läkemedel som i 100% av fallen skulle kunna garantera en framgångsrik graviditet upp till en normal naturlig födsel.

Divigel

Strukturera

Divigels gelens sammansättning inkluderar:

 • estradiol (Oestradiolum) i en dos av 500 mg eller 1 g;
 • karbomer 974P (Carbomerum 974P);
 • trietanolamin (trietanolamin);
 • propylenglykol (Propylenglykol);
 • etanol 96% (Aetanolum 96%);
 • renat vatten (Aqua Purificata).

Släpp formulär

Läkemedlet finns i form av en transdermal gel avsedd för behandling av symtom på östrogenbrist. Gelén ser ut som en opaliserande homogen massa och packas i flerskiktssäckar av aluminiumfolie nr 28. Innehållet i den aktiva substansen i en förpackning är 500 mg eller 1 gram.

farmakologisk effekt

Divigel tillhör kategorin läkemedel som används för att korrigera störningar orsakade av klimakteriet och har en uttalad östrogen effekt på kroppen.

Den terapeutiska effekten av dess användning bestäms av aktiviteten av östradiol, en östrogenprodukt som är identisk med dess egenskaper, kemiska, biologiska och farmakologiska parametrar till endogen östradiol, som produceras i kvinnans kropp av äggstockens follikulära apparater från och med den första menstruationsblödningen och fram till menopausen..

Enligt godkänd klassificering av läkemedel tillhör östradiol de farmakologiska grupperna:

 • Östrogener, gestagens; deras antagonister och homologer.
 • Antineoplastiska hormoner och hormonantagonister.

Ämnets verkan syftar till att kompensera för bristen på kvinnliga könshormoner och stimulera aktiviteten av östrogenreceptorer lokaliserade i målceller.

Farmakodynamik och farmakokinetik

Syntetiskt erhållen östradiol är ett vitt pulver med en kristallin struktur, som är praktiskt taget olöslig i vatten, dåligt löslig i vegetabiliska oljor, men det är mycket lösligt i alkoholer, aceton, dietylendioxid och andra organiska lösningsmedel..

Estradiol har förmågan att diffundera in i målcellen, där den sedan transporteras till cellkärnan, bildar en bindning med specifika östrogenreceptorer och bildar ett ligand-receptorkomplex.

Östrogenreceptorer finns i olika vävnader, men det största antalet finns i de kvinnliga könsorganen: särskilt i livmodern, hypotalamisk hypofyssystem, lever, vagina, äggstockar, bröstkörtlar och ben.

Bildat ligandreceptorkomplex:

 • interagerar med östrogeneffektorelement i genomet;
 • interagerar med specifika intracellulära proteiner;
 • stimulerar processen för syntes av matris (informations) RNA;
 • stimulerar proteinsyntes;
 • främjar frisättningen av cytokiner;
 • stimulerar tillväxtfaktorer.

Liksom andra östrogener bidrar östradiol till feminiseringen av kroppen. Så den aktiva komponenten i Divigel 17-beta-östradiol:

 • Det har en stimulerande effekt på utvecklingen av de kvinnliga könsorganen, bindväv, som innehåller specifika delar av ett visst organ i det kvinnliga reproduktiva systemet (den så kallade stroma), samt kanaler i bröstkörtlarna;
 • stimulerar pigmentering i bröstvårtorna och könsorganen;
 • stimulerar bildandet av sekundära sexuella egenskaper hos den kvinnliga typen;
 • stimulerar processerna för tillväxt och utveckling av benepifys (ändavsnitt av skelettens rörformade ben);
 • tillhandahåller snabb avstötning av foder livmodern från slemhinnans insida (endometrium);
 • ger regelbundna menstruationsblödningar;
 • hämmar produktionen av bröstmjölk;
 • hämmar benresorption (processen för förstörelse av benvävnad);
 • har en prokoaguleringseffekt;
 • påskyndar återhämtningen av det normala antalet vita blodkroppar under förhållanden provoserade av strålningsskador och kännetecknas av hämning av benmärgshematopoies.

En ökad koncentration av östradiol provoserar endometrial hyperplasi (det vill säga dess tillväxt på grund av aktiveringen av processer för neoplasma i vävnadens strukturella element); stimulerar produktionen av individuella transportproteiner (globulin som binder tyroxin som cirkulerar i blodet (TSvG), androgenbindande globulin, kortikosteroidbindande globulin, transferrin); stimulerar produktionen av plasma-fibrinogenprotein.

Mot bakgrund av en ökning av östradiolkoncentrationen:

 • koncentrationen i blodet av järn, tyroxin, koppar osv.;
 • produktion i levervävnaderna med K-vitaminberoende faktorer som är ansvariga för blodkoagulation förbättras;
 • kvantitativa indikatorer för det specifika proteinantitrombin III-innehållet i blodkoagulationssystemet reduceras;
 • nedbrytningen av de endogena katekolaminerna av adrenalin och noradrenalin förhindras (denna effekt säkerställs genom konkurrensen av östradiol för de aktiva receptorerna för COMT-enzymet - catechol-O-metyltransferas).

Andra viktiga egenskaper hos östradiol inkluderar det faktum att det förhindrar utvecklingen av åderförkalkning; hjälper till att öka HDL-nivåerna i blodet; minskar nivåerna av LDL i blodet; och sänker också kolesterol i blodet medan triglyceriderna ökar.

Ämnet ändrar parametrarna för receptors känslighet för progesteron, parametrarna för sympatisk reglering av glatt muskelton, stimulerar rörelsen av den flytande delen av plasma i vävnaden, såväl som kompensationsretentionen av vätska och natriumjoner.

Efter klimakteriet slutar en kvinna att producera östradiol från äggstockarna. Från och med nu spelas huvudrollen i dess bildning av levern och fettvävnaden.

En minskning av nivån av östradiol som syntetiseras av äggstockarna leder till utveckling av vasomotorisk och termoregulatorisk instabilitet, vilket i sin tur uttrycks i form av "heta blinkar" av blod i ansiktet, sömnstörningar och progressiv atrofi av könsorganen..

En annan obehaglig konsekvens av en minskning av östrogennivåerna är osteoporos, en kroniskt progressiv metabolisk sjukdom åtföljd av ökad skörhet och nedsatt benarkitekton (under klimakteriet påverkar den främst ryggraden).

Efter oral administrering metaboliseras en betydande mängd östradiol, även innan den kommer in i cirkulationssystemet, genom tarmmikroflora i tarmens lumen och väggar, såväl som i levern.

Det senare leder till det faktum att koncentrationen av östron i blodplasma ökar icke-fysiologiskt. Vid långvarig behandling börjar östron och estronsulfat att samlas i kroppen.

Effekterna av kumulation av dessa östradiolmetaboliter under en lång tidsperiod förstås fortfarande dåligt. Det är endast känt att oral administrering av östrogenläkemedel provocerar en ökning av syntesen av proteiner (i synnerhet renin). Konsekvensen av detta är en betydande ökning av blodtrycket.

Divigel är en alkoholbaserad transdermal gel. Efter applicering av läkemedlet på huden försvinner alkoholen i den tillräckligt snabbt och östradiol, som fungerar som ett aktivt ämne, tränger in i huden in i cirkulationssystemet.

Appliceringen av Divigel på ett hudområde vars area är lika med ytan med en eller två handflator (cirka 200-400 kvm) påverkar inte mängden östradiol som absorberas. En ökning av applikationsområdet leder emellertid till en minskning av absorptionen.

I viss utsträckning kvarhåller östradiol sig i de subkutana vävnaderna, varifrån det sedan gradvis börjar släppas ut i blodomloppet. Transdermal användning av gelén undviker det inledande stadiet av metabolism i levern, därför är fluktuationer i plasmakoncentrationen av östrogen under dess användning inte signifikanta.

Metabolismen av 17-beta-östradiol liknar metabolismen hos naturligt producerade östrogener. En gång i blodomloppet binder ämnet nästan fullständigt till transportproteinet. Biotillgängligheten för östradiol när den tas oralt är nästan 100%.

Efter att ha tagit per os genomgår det effekten av läkemedlets "första passage" genom levern, där det biotransformeras till produkter med lägre aktivitet - östriol och östron.

Därefter utsöndras östradiol av galla i tunntarmen och absorberas återigen. Slutligen förlorar den sin aktivitet i levern till följd av oxidation.

Produkterna från biologisk nedbrytning av östradiol utsöndras från kroppen främst av njurarna i form av sulfater och glukuronider. Mindre koncentrationer av östradiol, östron och östriol finns också i urin..

Under behandlingen med Divigel varierar östradiol / östron-förhållandena från 0,4 till 0,7. Gelens biotillgänglighet är cirka 82%.

Applicering på gelens hud i en dos som är lika med 1 mg 17-beta-östradiol (1 gram gel, respektive) skapar en maximal plasmakoncentration på 157 picomol / l. Den genomsnittliga plasmakoncentrationen under doseringsperioden är 112 picomol / L. Den genomsnittliga fria plasmakoncentrationen är respektive 82 picomol / l.

Ingen kumulation.

Indikationer för användning

Divigel rekommenderas för användning i hormonersättningsterapi för patienter med symtom på östrogenbrist av olika ursprung.

Läkemedlet används för att behandla klimakteriet, som utvecklats som ett resultat av:

 • naturlig utrotning av kroppen och början av klimakteriet;
 • kirurgisk menopaus, inklusive menopaus efter ovariektomi (operation för att ta bort en eller båda äggstockarna på en gång) eller strålningskastrering.

Divigel indikeras också som ett profylaktiskt för att förhindra utvecklingen av osteoporos under postmenopausal period och som ett sätt att stödja graviditet och dess normala förlopp i IVF..

Det senare beror på det faktum att in vitro-befruktningsförfarandet innebär behovet av hormonstimulering av äggstocksfunktionen. Detta leder i sin tur till en förändring av den hormonella bakgrunden i kvinnans kropp och påverkar graviditetsförloppet.

För att graviditeten ska passera utan komplikationer förskrivs patienten hormonpreparat: Duphaston, Proginova, Klimara transdermal plåster, Divigel samt progesteroninjektioner (om koncentrationen i blodet sjunker).

Divigel förskrivs strikt individuellt i en dos som väljs av den behandlande läkaren på kliniken där befruktningsförfarandet genomfördes..

Innan in vitro-befruktningsförfarandet utförs rekommenderas det att använda läkemedlet ungefär ett par veckor innan embryot överförs till livmoderhålet, varefter gelén fortsätter att appliceras i flera veckor till.

Liksom progesteron är östradiol ett viktigt hormon för graviditet. Vid en naturlig graviditet produceras den normalt av kroppen i normala mängder..

Med IVF bibehålls den nödvändiga nivån av östradiol (5-10 tusen picomol / l) med hjälp av olika hormonpreparat.

När graviditet inträffar stoppas Divigel för att tas gradvis. Detta beror på att ett kraftigt avskaffande hotar spontan missfall.

Läkemedlet rekommenderas för kvinnor som planerar en graviditet. Vid planering av graviditet kan Divigel emellertid endast förskrivas kvinnor som diagnostiseras med endometrial hypoplasi, det vill säga det inre slemhinnan i livmodern tunnas.

Transdermal gel används också för att stimulera ägglossningen. I vissa fall är det tillrådligt att utse både Divigel och Proginova. Behandlingsregimen väljs av den behandlande läkaren utifrån de individuella egenskaperna hos patientens kropp.

Kontra

Kontraindikationer för utnämningen av en transdermal gel är:

 • överkänslighet mot östradiolui / eller mot någon av hjälpkomponenterna som utgör läkemedlet;
 • diagnostiserad, misstänkt eller historia om bröstcancer;
 • maligna östrogenberoende neoplasmer diagnostiserade, misstänkta eller noterade i anamnesis i äggstockarna, livmodern eller endometrium;
 • förekomsten av godartade neoplasmer i området för organen i reproduktionssystemet och / eller bröstkörtlarna (till exempel livmoderfibrer) hos kvinnor under 60 år;
 • livmodersblödning av en oklar ursprung, liksom en predisposition för dem;
 • endometrial hyperplastiska processer;
 • tumörer i hypofysen;
 • diffusa sjukdomar i bindvävnaden;
 • närvaron av en kvinnas sjukdomar i könsorganen, som är inflammatoriska till sin natur (till exempel salpingoophorit eller endometrit);
 • menopausfas kännetecknad av en ökning av östrogenkoncentrationen;
 • tromboemboliska sjukdomar i venerna, som är spontana (inklusive sjukdomar som anges i anamnesis);
 • patologier åtföljda av trombos i djupa vener (även i de fall då dessa patologier noteras i anamnesen);
 • tromboflebit (inklusive i akut form, inklusive en historia);
 • medfödda patologier som kännetecknas av förhöjda nivåer av bilirubin i blodet (inklusive enkel familjär kolemi, enzymatisk gulsot, Rotorsyndrom);
 • förekomsten av tumörer i levern (till exempel hemangiom eller levercancer);
 • patologier associerade med nedsatt cerebral cirkulation (till exempel ischemisk eller hemorragisk stroke);
 • sicklecellanemi;
 • patologier på grund av nedsatt fettmetabolism;
 • diabetes mellitus, inklusive diabetes komplicerad av retinopati och / eller angiopati;
 • intrahepatisk kolestas (kolestatisk gulsot) och / eller svår kolestatisk pruritus (inklusive de som intensifierats av en tidigare graviditet eller med steroidläkemedel);
 • mellanöratsjukdomar på grund av patologisk benväxt i det (inklusive deras förvärring under graviditeten).

Med extrem försiktighet ordineras Divigel till patienter som har:

Bieffekter

I vissa fall kan Divigel orsaka oönskade biverkningar..

Dysfunktioner i det centrala och perifera nervsystemet uttrycks som:

Brott mot funktionen hos hjärtat och kärlsystemet uttrycks som:

Magersmältningssystemet svarar oftast på användningen av läkemedlet:

 • illamående
 • kräkningar
 • gastrisk kolik;
 • flatulens;
 • smärta i den epigastriska regionen.

Från reproduktionssystemet är inte uteslutet:

 • vaginal blödning som är oförändrad (metrorrhagia);
 • smal vaginal urladdning;
 • spridning av livmoderfibroider;
 • överdriven tillväxt av endometrium (det noteras som regel om Divigel inte kompletteras med utnämningen av progesteron);
 • cancer i livmodern (utvecklas vanligtvis hos kvinnor med en intakt livmoder efter klimakteriet);
 • sklerotiskt äggstocksyndrom (med långvarig användning av läkemedlet);
 • libido förändring.

Brott mot det endokrina systemet manifesteras av symtom som:

 • engorgement, ökad spänning och / eller utvidgning av bröstkörtlarna;
 • viktökning;
 • minskad kolhydratolerans.

Brott i levern och gallvägssystemet manifesteras:

 • kolestatisk gulsot;
 • kolelitiasis (gallstensjukdom);
 • attacker av porfyrinsjukdom.

Från vatten-saltbalansen kan natrium och kalcium och vatten försenas, vilket i sin tur med långvarig användning av Divigel provocerar utvecklingen av ödem hos patienten.

Eftersom gelén används som ett yttre medel kan allergisymtom förekomma hos vissa patienter på platsen för användning: utslag, ökad irritation och rodnad i huden, kontaktdermatit.

Andra sidosymtom inkluderar nedsatt syn, uttryckt som förändringar i dess krökning, bildning av chloasma, melasma (melanos i huden), vaginal candidiasis.

Instruktioner för Divigel: appliceringsmetod och dosering

Det transdermala preparatet Divigel är ett verktyg som kan användas för långvarig och cyklisk terapi..

Standarddosen är 1 mg östradiol per dag, vilket motsvarar 1 gram gel, men initialdosen kan dock vara något annorlunda beroende på svårighetsgraden av symtomen.

Efter två till tre behandlingskurser med Divigel kan initialdosen ändras beroende på hur den kliniska bilden av en viss patient förändras..

Den optimala dosen av läkemedlet väljs individuellt och är som regel 0,5 till 1,5 mg östradiol per dag.

Beslutet om vilken cykeldag som börjar ta fattas också av läkaren.

Patienter med ett intakt (icke-opererat) livmoder under behandlingen med läkemedlet får dessutom ordinerade gestagenläkemedel. De tas från 10 till 12 dagar i varje cykel..

Efter att ha gått med gestogen bör patienten genomgå menstruationsblödning. Om en kvinna har extraordinära eller långvariga blödningar i livmodern måste det fastställas orsaken till deras ursprung.

Det bör komma ihåg att under menopausperioden kan en menstruationscykelns varaktighet ökas till tre månader.

Instruktioner för användning Divigel rekommenderar att läkemedlet appliceras på ren hud i den nedre delen av framväggen i buken, nedre delen av ryggen, axlarna, underarmarna eller omväxlande på var och en av skinkorna en gång om dagen, helst samtidigt. I detta fall bör applikationssidan växlas dagligen.

Optimal är applikationsområdet, lika med området med en eller två handflator. Efter applicering får gelén torka i flera minuter (vanligtvis är två till tre minuter tillräckligt).

Användningsstället får inte tvättas och sköljas i en timme.

I de fall patienten glömmer att applicera gelén, rekommenderas det att utföra proceduren omedelbart när de kommer ihåg detta, men senast inom 12 timmar efter det att läkemedlet använts enligt schemat.

Om mer än 12 timmar har passerat, skjuts läkemedelsanvändningen upp till nästa gång.

Oregelbunden användning av Divigel (ofta missade doser) kan orsaka genombruten menstruationsliknande blödning i livmodern.

Överdos

Om den rekommenderade dosen överskrids kan följande symtom utvecklas:

 • ömhet i brösten;
 • uppblåsthet;
 • uppblåsthet i bäckenområdet;
 • ökad ångest;
 • ökad irritabilitet;
 • anfall av illamående;
 • kräkningar
 • metrorragi.

Uppkomsten av ett eller flera av ovanstående symtom kräver symptomatisk behandling..

Som regel försvinner obehagliga manifestationer efter dosjustering i riktning för dess minskning eller efter läkemedelsavbrott.

Samspel

Medan du tar östradiol med dessa läkemedel kan provocera:

 • öka effektiviteten av lipidsänkande läkemedel;
 • försvaga den terapeutiska effekten av läkemedel som innehåller manliga könshormoner;
 • försvagning av den terapeutiska effekten av hypoglykemiska läkemedel;
 • försvagning av den terapeutiska effekten av diuretika;
 • försvagning av den terapeutiska effekten av antihypertensiva läkemedel;
 • försvagning av den terapeutiska effekten av antikoagulantia.

Kombinationen av läkemedlet med barbiturater, ångestdämpare, opioider (narkotiska) smärtstillande medel, narkotiska läkemedel, individuella antiepileptika (till exempel karbamazepin eller fenytoin) påskyndar metabolismen av östradiol; mikrosomala hepatiska enzyminducerande läkemedel; läkemedel, vars huvudsakliga aktiva ingrediens är Hypericum perforatum.

Användningen av Divigel i kombination med fenylbutazon och vissa antibiotika (rifampicin, nevirapin, ampicillin, etc.) leder till en minskning av östradiolnivåerna i blodet. Detta beror på förändringar i tarmens mikroflora..

En mer uttalad effekt av användningen av östradiol kan uppnås genom att ta den samtidigt med folinsyra och sköldkörtelberedningar.

Försäljningsvillkor

Divigel tillhör kategorin receptbelagda läkemedel.

Förvaringsförhållanden

Gelén förvaras vid en temperatur som inte överstiger 25 ° C, på platser som inte är tillgängliga för barn.

Hållbarhetstid

Produkten är lämplig för användning i 3 år när den förvaras i originalförpackningen. Efter denna period är det förbjudet att använda den!

speciella instruktioner

Innan du applicerar Divigel, rekommenderas det att samla in den mest fullständiga informationen om de sjukdomar som tidigare drabbats av patienten, närvaron av familjesjukdomar, historien om den aktuella sjukdomen och tillstånd som föregår den etc...

För att identifiera kontraindikationer och för att följa alla varningar och rekommendationer som anges i instruktionerna är det nödvändigt att göra en medicinsk undersökning av patienten, inklusive en studie av bäckenorganen och bröstkörtlarna.

Regelbundna undersökningar rekommenderas för hela behandlingen. Deras frekvens och metoder i varje fall är individuella och bestäms av den behandlande läkaren.

Undvik oavsiktlig kontakt av gelén med ögonen. Efter applicering på huden rekommenderas att du omedelbart tvättar händerna noggrant med tvål och vatten..

Det finns ingen erfarenhet av användningen av läkemedlet hos kvinnor som är över 65 år. Det finns emellertid vissa bevis på att kvinnor som tillhör denna åldersgrupp i början av behandlingen och under hela dess lopp ökar sannolikheten för att utveckla demens betydligt.

Divigel ska inte appliceras på huden i bröstkörtlarna, ansiktet, könsytan och på de områden i huden där det finns tecken på irritation..

Divigel och ägglossning: läkemedlet kan hämma tillväxt och mognad av folliklar, samt störa ägglossningen. Detta beror på finreglering av produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner som stimulerar äggstocksfunktionen..

Syntesen av dessa hormoner är helt beroende av koncentrationen av östrogener i blodet och kan försämras avsevärt när de senare tas emot från utsidan. Av denna anledning, när du planerar en graviditet, ordineras Divigel med extrem försiktighet..

Läkemedlet är inte ett preventivmedel. Därför bör lämpliga preventivmedel användas.

Gelén påverkar inte förmågan att köra bil och andra mekanismer.

Divigel och alkohol

Konsekvenserna av samtidig användning av Divigel och användningen av alkohol beskrivs inte i de officiella anvisningarna för drogen.

Används under graviditet och amning

Graviditet och amning är kontraindikationer för utnämningen av läkemedlet.

I händelse av att graviditet har inträffat under behandlingen avbryts användningen av gelén omedelbart. Det slutliga beslutet om behovet av ytterligare användning av Divigel vid diagnos av graviditet fattas dock av den behandlande läkaren.

Epidemiologiska studier har visat att oavsiktlig användning av östrogen under tidig graviditet inte ger en teratogen eller fetotoxisk effekt..

Användning av gelén under amning är förbjuden.

Recensioner om Divigel

Divigel - recensioner av läkare bekräftar detta - det normaliserar blödningens regelbundenhet, eliminerar sömnstörningar och andra symtom som är förknippade med början av klimakteriet och förhindrar också utveckling av skleros och benskörhet..

En annan fördel med läkemedlet, enligt de flesta läkare, är att det, till skillnad från östradiolinnehållande orala medel, inte provocerar till en ökning av blodtrycket.

Användningen av Divigel i IVF låter dig normalisera graviditetsförloppet och upprätthålla den nödvändiga balansen mellan hormoner i kroppen.

Recensioner av kvinnor som tar läkemedlet kvar på forumet indikerar att läkemedlet, även om det är ett effektivt verktyg, fortfarande väcker biverkningar, särskilt illamående och uppblåsthet.

Vissa kvinnor som använde gelén under graviditetsplanering noterade att Divigel undertrycker ägglossningen, men det är möjligt att bli gravid tillräckligt snabbt efter att ha avslutat läkemedlet. Chansen att bli gravid ökar avsevärt, enligt recensioner, Duphaston och Divigel, som används som en del av komplex terapi.

Divigel Pris

Du kan köpa Divigel på den ryska marknaden för:
360-400 rubel per förpackning med 28 gelförpackningar med en östradiolhalt av 500 mg;
670-750 rubel per förpackning med 28 gelpaket innehållande 1 g östradiol.

I Ukraina är det genomsnittliga priset på Divigel:
120-130 UAH per transdermal gel 500 mg (28 delar);
200-220 UAH för transdermal gel 1 g (28 stycken).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationscykel: feber före menstruation

I en frisk kvinnas kropp fungerar allt som en klocka. Och "dessa dagar" är inget undantag. Cykeln är regelbunden, normal hälsa, vi lever som vanligt. Och eventuella avvikelser från de så kallade standarderna, till exempel en temperaturökning före eller under menstruationen, orsakar omedelbart rädsla, om inte alla kvinnor, då mest....

Varför kliar en intim plats i en tjej - alla skäl

När man kontaktar en gynekolog klagar många flickor över att de kliar på en intim plats. Olika skäl kan provocera utseendet på detta symptom. Därför är det första du måste göra i detta fall att konsultera en gynekolog....

När man ska göra ett graviditetstest efter befruktningen

Efter hur många dagar kan du göra ett graviditetstest efter ägglossning, efter menstruation, efter samlag (befruktning), efter en försening och efter eko....