Duphaston - en tidsbomb?

Harmonier

Dufaston är ett progestational läkemedel. Det finns i runda små vita tabletter. Den aktiva substansen är dydrogesteron, och detta är en analog till det naturliga hormonet progesteron. Följaktligen är detta läkemedel hormonellt. Det finns 20 stycken i en blister och en blister i en förpackning. Det finns hjälpkomponenter i kompositionen. Dessa är hypromellos, laktosmonohydrat, majsstärkelse, magnesiumstearat och kolloidal kiseldioxid.

Frågan uppstår: varför behöver en kvinna en konstgjord analog av ett av sina hormoner? Detta läkemedel kan vara en riktig livräddare om den tas korrekt. Under dess inflytande störs inte termogenesen i den kvinnliga kroppen och inga metaboliska processer påverkas. Det vill säga att alla kända biverkningar från att ta syntetiskt progesteron i detta fall är frånvarande.

Men kvinnan får en gynnsam effekt av östrogen på blodets lipidprofil. Detta är en kvalitetskomponent i hormonersättningsterapi för klimakteriet. Vid tagning noteras förstärkning av endometri, men utan den minsta preventiva effekten. Läkemedlet påverkar inte heller ägglossningen och "saknar ner" menstruationen. Tvärtom, Duphaston hjälper till att bli gravid och upprätthålla en graviditet..

Instruktionen beskriver inte förgäves dess effektivitet i kampen mot infertilitet. Under införandet minskar aktiviteten för livmoderkontraktilitet. I allmänhet minskar läkemedlet den negativa effekten av naturliga östrogener på kroppen och är därför effektiv mot infertilitet, PMS, missfall, med klimakteriet och andra reproduktionsfunktionsproblem.

Beskrivning av läkemedlet

Den aktiva ingrediensen i Duphaston är dydrogesteron. Hjälpmedel inkluderar: laktos, stärkelse och olika salter.

Läkemedlet produceras i form av tabletter.

Duphaston är det modernaste läkemedlet. Läkemedlet i dess farmakologiska egenskaper är mycket nära fysiologiskt progesteron och har en hög likhet med dess receptorer.

På grund av bristen på androgen, glukokortikoid, östrogen och antimineralokortikoid verkar undvika tillverkare negativa effekter av graviditet på utvecklingen av fostret.

Duphaston kan förskrivas i alla åldersgrupper med brist på egen progesteron. Användningen av klimakteriet för att ersätta bristen på sitt eget hormon dydrogesteron påverkar inte östrogeneffekter. Dess effekt på fettmetabolismen kvarstår också. Dydrogesteron har inte en onödig effekt på blodkoagulationssystemet utan att provocera bildningsprocesser. Och stör inte kolhydratmetabolismen och leverfunktionen.

Läkemedlet har inga preventivmedel. Bruksanvisningen för Duphaston anger att den inte påverkar menstruations- och ägglossningsprocesser. Förekomst av graviditet när man tar läkemedlet är möjligt. Detta faktum är inte en indikation för dess avbrott. Under graviditeten är användningen av läkemedlet möjlig.

När du tar dydrogesteron under graviditeten elimineras risken för ett hot om dess avbrott. Progesteron påverkar livmoderens inre foder, vilket skapar de nödvändiga förutsättningarna för fästets ägg, och slappnar också av muskelkomponenten i livmodern. Duphaston agerar på mammas immunitet och blockerar utvecklingen av avstötning av fostret, som en "utländsk agent".

Varför ta

Varför i varje fall utse Dufaston? Handlingen beror på situationen..

Innan befruktningen

Under graviditetsplanering måste en kvinna testas för blodprogesteronnivåer. Om det underskattas kommer läkaren att förskriva Duphaston som huvudbehandling. Det kommer att påskynda befruktningen och bidra till en mild graviditet under de första 3-4 månaderna.

Det finns flera fall då behandling med Duphaston är obligatorisk:

 1. Om befruktningen inte inträffar under lång tid eller graviditet inträffar. Ofta är orsaken till sådana situationer lutealinsufficiens. Enligt statistik provoserar det cirka 40% av alla missfall. Detta är en sjukdom där felet i corpus luteum uppstår. Livmoderslimhinnan producerar inte rätt mängd näringsämnen. Duphaston föreskrivs för att återställa slemhinnans funktioner och som ett resultat återställa corpus luteum till normalt.
 2. Det finns ett fenomen som kallas vanligt missfall. Det uppstår på grund av funktionsfel i hormonsystemet. Duphaston återställer i sådana fall den hormonella bakgrunden. Det förskrivs under graviditetsplanering och tas till slutet av första trimestern.
 3. Hotet om missfall och missfall. I 90% av fallen är orsaken till deras utseende en minskad nivå av progesteron i moderns kropp. Med sådana patologier förskrivs Duphaston för att upprätthålla graviditet.
 4. Om en kvinna tidigare har haft en frysta graviditet, förskrivs Dufaston både under planeringsperioden och i de tidiga stadierna. Det hjälper embryot att få fotfäste i livmodern, växa och utvecklas ordentligt.

Endometriella problem

I de flesta fall hjälper Dufaston att besegra denna sjukdom:

 • Den huvudsakliga aktiva substansen påverkar endometrireceptorerna och förhindrar dess snabba tillväxt. I detta fall förändras inte menstruationscykeln.
 • Patologiska endometrieceller kan utvecklas till cancer. Duphaston förskrivs för att minimera risken för sådana förändringar.
 • Trots det faktum att Duphaston påverkar endometrium påverkar det inte graviditetens början och fixeringen av fosterägget i livmoderhulen.

Ansökan om PMS

Premenstruellt syndrom är ett komplex av patologiska störningar (vegetovaskulära, psykoneurologiska, neuroendokrina och andra) som förekommer i den andra fasen av cykeln. Det finns flera kliniska former av PMS. De viktigaste är:

 • ödematös - åtföljt av perifert ödem;
 • cephalg - det dominerande symptomet är huvudvärk;
 • neuropsykiska - psykomotionala störningar dominerar;
 • kris - manifesterad av ökat blodtryck och ökad hjärtfrekvens.

Behandlingen kan tillämpas annorlunda. Ofta föreskrivna lugnande medel, diuretika, antihypertensiva läkemedel. Detta är symptomatisk terapi. Som patogenetisk behandling används ofta kombinerade orala preventivmedel. Men vissa kvinnor planerar en graviditet. Preventivpillerar är kontraindicerade för dem. I detta fall kan Duphaston användas. Det föreskrivs från 11 till 25 dagar i menstruationscykeln, 20 mg per dag, i två uppdelade doser.

Dosering av läkemedel

Om du får ordinerat läkemedlet "Dufaston", hur mycket att dricka det och under hur länge, bestämmer läkaren individuellt. Allt kommer att bero på syftet med behandlingen. Tänk på varje enskilt fall när man tar läkemedlet "Duphaston." Hur man tar det i ett visst fall?

Till att börja med är det värt att notera att en tablett vanligtvis tas på en gång. Det ska tvättas med mycket vatten. Beror absolut inte på intaget av mat. Liksom alla hormoner måste detta läkemedel tas strikt samtidigt. Försök att inte missa ett annat piller, eftersom ämnets effekt annars kommer att minska och den terapeutiska effekten når inte sitt maximum.

I de flesta fall förskrivs läkemedlet i samband med östrogenadministration för att uppnå ett effektivt resultat. Först tar du östrogeninnehållande läkemedel tills ungefär mitt i cykeln. Efter detta kommer tiden att ta läkemedlet "Duphaston." Vanligtvis förskrivs en tablett per dag. Antagningskursen är från 12 till 14 dagar.

Med hormonella sjukdomar

Vid behandling av endometrios eller med en oregelbunden cykel föreskrivs patienten att ta läkemedlet från 5 till 25 dagar efter cykeln. Läkemedlet måste drickas en tablett två gånger om dagen. I detta fall är det nödvändigt att dela upp dagen i två lika delar och ta läkemedlet med jämna mellanrum. Endast på detta sätt kan du uppnå den maximala koncentrationen av ett ämne i kroppen.

I detta fall förskrivs läkemedlet i en vecka. Patienten ska ta en tablett två gånger om dagen med regelbundna intervall.

Med en långvarig frånvaro av menstruation

Om orsaken till frånvaron av menstruation inte är graviditet, förskrivs Duphaston-tabletter från 11 till 25 dagar av den kvinnliga cykeln. Det är nödvändigt att ta en tablett två gånger om dagen..

PMS och oregelbundna perioder

I detta fall börjar medicinen på dag 11 och varar till 25 dagar. Drick medicinen två gånger om dagen, en kapsel.

Under graviditet

Under graviditeten förskrivs detta läkemedel vid brist på progesteron. Om en kvinna börjat blöda måste hon ta 4 tabletter åt gången. Efter detta rekommenderas att ta läkemedlet i en kapsel var 8: e timme. När symptomen försvinner kan du avbryta hormonet, men du måste noga övervaka att symtomen inte återupptas.

Om en gravid kvinna har en brist på progesteron, förskrivs läkemedlet att ta en tablett två gånger om dagen. I detta fall kan läkemedelsavlägsnande utföras först efter fullständig bildning av morkakan, cirka 20 veckor.

I detta fall förskrivs medicinen omedelbart efter ägglossningen. I genomsnitt från 14 till 25 dagar i cykeln. När man väljer en behandling är det emellertid nödvändigt att ta hänsyn till den enskilda kvinnliga cykeln, eftersom läkemedlet Duphaston helt enkelt kan undertrycka äggutloppet från äggstocken.

Biverkningar vid applicering

Tyvärr, förutom ett positivt resultat i behandlingen, har Dufaston också biverkningar. Låt oss överväga mer detaljerad vilken effekt det har på kroppen..

Huvudvärk och migrän


Att ta "Duphaston" leder till en ökning av koncentrationen av progesteron. Hormonhopp påverkar det centrala nervsystemet och kan orsaka huvudvärk eller migränattacker.

Om du märker sådana symtom när du tar Duphaston, måste du omedelbart informera din läkare och avbryta läkemedlet.

Hemolytisk anemi

En av de allvarliga biverkningarna när du tar Duphaston är utvecklingen av hemolytisk anemi - en avvikelse i cirkulationssystemet. Med det observeras förstörelsen av röda blodkroppar i blodet..

Depression

Tyvärr kan långvarig användning av läkemedlet påverka en kvinnas psyke. En obehaglig biverkning i detta fall är depression. Samtidigt finns det symtom som trötthet, slöhet, slöhet, brist på humör och lust att göra något.

Illamående och kräkningar

När man kommer in i mänskligt blod påverkar progesteron också slemhinnorna i mag-tarmkanalen. Därför klagar kvinnor ofta på en känsla av illamående, men kräkning observeras i isolerade fall.

Nedsatt leverfunktion

När du tar Duphaston kan biverkningar uppstå i levern. I detta fall noterar kvinnor utseendet på svaghet, magsmärta, gulsot kan börja. Om du har leverproblem är det strängt förbjudet att ta medicinen.

Livmoderblödning

Tyvärr, om det visar sig att tabletterna inte är lämpliga för dig eller att de förskrivs felaktigt, kan detta leda till genombrottsblödning från livmodern, vilket kan uppstå till följd av att en otillräcklig dos utnämns. Dessutom rapporterar kvinnor ökad bröstkänslighet..

Klåda och allergiska reaktioner

Hormoner kan också påverka huden, subkutan vävnad. Kontrollera ofta en allergi mot Duphaston, som manifesteras av klåda, råvaror, urtikaria, ibland - Quinckes ödem.

Cykelfel

Ett av de viktigaste föreskrifterna för Duphaston är normaliseringen av menstruationscykeln, men ibland kan det uppstå fel under de första månaderna av inträde.

Lär dig mer om follikulära, ägglossande och luteala faser i menstruationscykeln.

Viktökning

Vissa kvinnor noterar att kroppsvikten ökar medan de tar drogen. Det finns dock ingen tydlig anledning att associera detta med Duphaston..

Visste du? En frisk kvinna producerar cirka 220 mg progesteron i en menstruationscykel som är 28 dagar lång, och under ett år är denna siffra cirka 2600 mg.

Andra riktningar

När du tar Dufaston med läkemedel från gruppen av mikrosomala leverenzymer, som inkluderar fenobarbital, rifampicin, minskar läkemedlets effektivitet. Dessa läkemedel påskyndar metabolismen av progesteronläkemedel.

Förekomsten av överdosering är inte fast.

När du använder en dos som överstiger den som läkaren föreskriver är det nödvändigt att skölja magen. Om symtom på förgiftning uppstår är symtomatisk behandling möjlig. Det finns ingen motgift mot Duphaston.

För att studera läkemedlets egenskaper genomförde tillverkare ett stort antal studier. Deras resultat inspirerar.

Med rätt utnämning av Duphaston under graviditeten finns det:

 1. Minskad förekomst av cirkulationsfel mellan mor och foster.
 2. Minskad sannolikhet för för tidig födelse.
 3. Barn är mindre benägna att få diagnosen undervikt..
 4. Sannolikheten för skada på barnets hjärna på grund av intrauterin syrebrist minskas också..
 5. Sannolikheten för att få friska barn ökade med 30%.

Duphaston-tabletter förskrivs ofta med användning av in vitro-befruktningsteknik. I denna grupp har kvinnor en hög risk för missfall på grund av brist på progesteron. Därför är införandet av exogent hormon nödvändigt i första trimestern. Användningen av Duphaston hjälper också till att förbereda den inre fodret i livmodern, vilket ökar sannolikheten för att ett befruktat ägg fäster vid det.

När problemet är brist

Inte varje kvinna förstår vad specifikt Dufaston-läkemedlet hjälper henne med. Bruksanvisningarna klargör naturligtvis, men till viss del. I grund och botten för den skäliga halvan förblir den så kallade progesteronbristen ett mysterium.

Hur misstänker jag en sådan konstig sjukdom? Ett alarmerande symptom är svårigheter med befruktningen och specifikt diagnosen ”infertilitet på grund av lutealinsufficiens”, liksom endometrios, upprepade eller hotande missfall, livmodersblödning, sekundär anemi, akut PMS, menstruationscykelfel. Det är också ett bra läkemedel att neutralisera de negativa effekterna av östrogen på endometrium hos patienter med en intakt livmodern..

När graviditeten redan har kommit

Varför Duphaston förskrivs till gravida kvinnor:

 1. Under graviditeten minskar läkemedlet tonen i livmodern, vilket kan provocera missfall eller för tidig födsel.
 2. Deltar i beredningen av bröst för utfodring.
 3. Hjälper kroppen att samla in det fett som behövs för att bära ett barn.
 4. Stoppar processen att ta bort ett fosterägg från livmodern (spontan abort).
 5. Förbättrar endometrium.

Fel i hormonsystemet

I arbetet med det kvinnliga reproduktionssystemet kan störningar uppstå. De orsakas av olika skäl. Oftast är kränkningar relaterade till menstruationscykeln. Detta är dysmenorré (svår smärta i nedre del av buken före och under menstruationen), svårt premenstruellt syndrom (PMS), amenoré (ingen menstruation).

Hur hanterar Dufaston dessa problem? Regelbunden menstruation är ett tecken på att en kvinnas kropp tydligt utför alla dess funktioner. Menstruationscykelns varaktighet är i genomsnitt 28 dagar. Om det efter denna tid inte finns några perioder har det inträffat ett misslyckande. Det orsakas vanligtvis av störningar i hormonsystemet, i synnerhet en brist på progesteron. Dufaston förskrivs för att återföra menstruationscykeln till det normala..

Hur ser rätt slinga ut? Under den andra veckan i cykeln bryts äggstocksmembranet, varefter ett moget ägg visas från det. Samtidigt visas en gul kropp, som är ansvarig för produktionen av progesteron. En tillräcklig mängd av det startar så viktiga processer som tillväxt och förnyelse av endometrium. Det gör att kroppen också kan bära barnet.

Just nu när progesteronnivån återgår till det normala blir menstruationscykeln regelbunden. Ibland leder överträdelser i det hormonella systemet till uppkomsten av neoplasmer. Cystor bildas i lumen i corpus luteum. De kommer att lösa sig själva om det finns tillräckligt med kvinnligt hormon i kroppen. Annars växer cysten ytterligare. Tillträde Dufaston i detta fall krävs.

polycystiskt

Polycystisk äggstock är en sjukdom associerad igen med störningar i det hormonella systemet. Dufaston förskrivs för att normalisera den hormonella bakgrunden.

Kvinnor som lider av polycystisk äggstock riskerar mest missfall. I de tidiga stadierna kan de ha en spontanabort eller spontan abort. För tidig födsel eller isthmisk-cervikal insufficiens uppstår ofta (livmoderhalsen kan inte längre hålla fostret i livmodern).

Duphaston - biverkningar och varningar

Duphaston tabletter, som alla andra kemiska beredningar, har ett antal varningar och kontraindikationer, som tydligt anges av tillverkaren i instruktionerna för läkemedlet. En av de första att lyfta fram komponenternas intolerans. Om du ignorerar det kan ta medicinering allergiska reaktioner, allt från ett enkelt utslag av nässelfeber och slutar med en svårare form, såsom anafylaktisk chock. Det är också strängt förbjudet att ta läkemedlet av personer med Dubin-Johnson- och Rotorsyndrom.

Tillsammans med förbud beskriver instruktionerna också försiktighetsåtgärder för antagning. Så, till exempel, under behandlingsperioden kan blödning uppstå, vilket elimineras genom att öka dosen av läkemedlet

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt patientens medicinska forskning innan förskrivning av behandling, detta beror på att Dufaston är ett hormonellt läkemedel, och dess överskott kan påverka reproduktionssystemets funktion negativt.

De speciella anvisningarna säger att detta läkemedel kan användas under graviditet, men med amning är dess användning extremt oönskad, eftersom hormonet tränger in i bröstmjölken, och detta är helt värdelöst för barnet.

Terapi med Duphaston-medicinering påverkar inte förmågan att köra bil eller arbeta i en produktion med hög risk.

Dicinon - rätt val vid behandling av livmodersblödning

Kvinnor är ofta oroliga för blödning av livmodern, som har olika orsaker. I arsenal av läkare finns det ett stort antal verktyg som hjälper till att hantera denna patologi. Dicinon är ett av de mest populära, effektiva och billiga läkemedlen..

Varför uppträder livmodersblödning?

Tilldelning av blod från de kvinnliga könsorganen, inte programmerad av naturen, är ett onormalt tillstånd och kräver behandling. Orsakerna till blödning av livmodern är många. Därför har en klassificering av huvudfaktorer som påverkar kvinnans kropp som kan orsaka blodflödet från livmodern skapats.

Villkorligen finns det två huvudkategorier av skäl:

 1. Patologier som uppstår på grund av sjukdomar och tillstånd som inte påverkar reproduktionssystemet:
  • infektioner:
   • sepsis;
   • dysenteri;
   • tyfus feber;
  • blodsjukdomar:
   • vaskulit;
   • hemofili;
  • metabolisk sjukdom;
  • patologi i arbetet i det kardiovaskulära systemet;
  • skrump i levern.
 2. Sjukdomar, patologier och tillstånd relaterade till reproduktionssystemet:
  • tumörer (godartade och maligna) i livmodern och / eller äggstockarna;
  • brott i cyster och / eller äggstockar;
  • könsinfektioner;
  • inflammatoriska processer i livmodern:
   • endometrit;
   • cervicit;
   • erosion;
  • klimakteriet;
  • patologi under graviditet;
  • puberteten.

Oftast inträffar blödningar i vaginal / livmoder i klimakteriet, när en kvinnas kropp är mycket mottaglig för påverkan av negativa yttre faktorer..

Livmoderblödning är indelad i dysfunktionell och genombrott. Varje manifestation av blodflödet från livmodern kräver brådskande åtgärder för att stoppa blödning och identifiera (med efterföljande eliminering / behandling) de verkliga orsakerna till detta tillstånd.

Dicinon för uterusblödning: effektivitet och genomförbarhet

De primära pre-medicinska åtgärderna för att stoppa blödning av livmodern för att förhindra stor blodförlust är att säkerställa fullständig vila och användning av hemostatiska medel (endast om absolut nödvändigt).

Bland de läkemedel som kan minska mängden blodutflöde, är det mest populära Dicinon. Det finns i alla apotekskedjor..

Ditsinon är en vetenskaplig och farmaceutisk utveckling av det välkända företaget LEK (Slovenien). Kärnan i läkemedlet är den aktiva substansen etamsylat, som har följande egenskaper:

 • angioprotective;
 • hemostatisk;
 • stimulerande.

Eticylat baserat på Dicinon främjar bildandet av blodplättar, deras aggregering och aktivitet. Läkemedlet hjälper till att bilda tromboplastin, vilket som ett resultat minskar blödningen. Dicinon förhindrar förstörelse av blodkärl och hjälper också till att minska bräcklighet, vilket leder till normal deras permeabilitet i olika patologiska processer. Det sker en förbättring av blodmikrocirkulationen utan trombos.

En mild hemostatisk effekt märks redan efter 15-30 minuter efter att läkemedlet tagits, och den högsta effekten i effektivitet observeras efter 1-2 timmar. Effekten av läkemedlet varar inte mer än sex timmar och försvagas sedan nästa dag.

Läkemedlet finns i två former: en lösning för intramuskulär eller intravenös intern administration och en tablett. I pre-medicinsk praxis används en tablettberedning. I andra fall kräver användning av detta läkemedel en speciell läkarmöte på ett sjukhus.

Den mest effektiva metoden för användning är intravenös administrering av Dicinon.

Sammansättning och beskrivning av läkemedlet Dicinon

Som redan nämnts är den huvudsakliga aktiva ingrediensen i någon form av frisättning av läkemedlet etamzilat. Som en del av tabletter och injektioner är mängden 250 mg.

De återstående komponenterna i den tablettformade Dicinon är hjälpmedel:

 • majsstärkelse;
 • laktos;
 • citronsyra;
 • magnesiumstearat;
 • povidon K25.

Tabletterna är bikonvexa, vita, med en linje för att bryta. Förpackad i en blisterförpackning på 10 enheter.

Lösningen för intramuskulär och intravenös administration i dess sammansättning (förutom den aktiva substansen) har följande ytterligare komponenter:

 • natriumdisulfid;
 • natriumbikarbonat (för att justera pH-nivån);
 • destillerat vatten.

Läkemedlet är en färglös vätska i 2 ml ampuller med neutralt transparent glas med speciella märken för korrekt öppning. Brottpunkten indikeras med färgad färg. Ampuller förpackas i specialblåsor för 5 eller 10 stycken.

När läkemedlet förskrivs

Indikationer för användning av Dicinon kan vara varje blödning. Men oftast används detta läkemedel vid patologiska förhållanden när det finns risk för stor blodförlust. Dessa kan vara följande typer av uterusblödning:

 • dysfunktionell när ett fel i äggstockarna inträffar;
 • riklig, inte åtföljd av smärta och härrör från abort, infektion, fibroids;
 • genombrott, med hormonell obalans eller mot bakgrund av en skada;
 • hypotonisk, med en minimal ton i livmodern, vanligtvis efter abort eller förlossning.

Använd under graviditet

Men under graviditet, om blödning från könsorganen inträffar, bör du avstå från att använda Dicinon själv, eftersom endast en läkare kan korrekt bedöma situationen och besluta om det är lämpligt att ta detta läkemedel..

Användningen av produkten under den tid då barnet föddes är möjligt endast när den potentiella nyttan för kvinnan överstiger de möjliga riskerna för det ofödda barnet. Om det är nödvändigt att använda läkemedlet under amning bör amning stoppas.

Användning i barndomen

Använd verktyget för behandling av livmodersblödning hos barn är endast möjligt i enlighet med de doser som föreskrivs av läkaren. I sådana fall måste de justeras strikt i förhållande till patientens ålder och vikt..

Kontraindikationer och funktioner

Det finns ett antal kontraindikationer för användningen av detta läkemedel. Du kan inte använda Dicinon vid följande sjukdomar och tillstånd:

 • trombos;
 • tromboembolism;
 • hemoblastos hos barn under 12 år;
 • akut porfyri;
 • blödningar och blödningar orsakade av överdoserade doser antikoagulantia;
 • ökad känslighet för läkemedlets komponenter.

Speciella villkor

Det är nödvändigt att använda läkemedlet med stor försiktighet för behandling av patienter som lider av medfödd laktosintolerans, laktosbrist. Man bör komma ihåg att den dagliga dosen av mjölksockerförbrukningen inte bör överstiga 5 g (en tablett av läkemedlet innehåller nästan 60 mg laktos).

Du kan inte använda läkemedlet och lösningarna av natriumbikarbonat och natriumlaktat samtidigt.

När du använder läkemedlet vid injektioner kan det inte blandas med andra medel i samma spruta! Det är förbjudet att använda Dicinon när en färggjuten lösning visas!

Bieffekter

Under behandlingen är biverkningar som uppstår efter uttag av läkemedel möjliga.

 1. Från de centrala och perifera nervsystemen kan observeras:
  • huvudvärk;
  • yrsel;
  • domningar i de nedre extremiteterna.
 2. Från mag-tarmkanalen:
  • illamående;
  • halsbränna;
  • tyngd i magen;
  • flatulens.
 3. Allergi.
 4. Sänker blodtrycket.
 5. Rödhet i ansiktet.

Användningsläge

Att använda läkemedlet utan recept är endast möjligt som en "ambulans" i väntan på kvalificerad behandling. I detta fall bör en enda dos Dicinon inte överstiga 2 tabletter (för vuxna).

I framtiden förskrivs läkemedlet av den behandlande läkaren, om dess användning anses vara lämplig. Terapitiden beror på effektiviteten.

Hur du byter ut medicinen

Dicinon har ett antal analoger som ofta används vid behandling av livmodersblödning. Dessa är hemostatiska läkemedel som kan användas för att stoppa blodflödet från livmodern.

Analoger av läkemedelsbordet

Läkemedlets namnAktiv substansSläpp formulärKontraAnvänd under graviditetgenomsnittlig kostnadDrogproducent
Immuninnormal human koagulationsfaktor IX (mycket renad)lyofilisat för beredning av infusionslösning
 • allergi;
 • takykardi;
 • angina pectoris;
 • hjärtinfarkt.
Nej8500 gnugga. för 1 flaska 5 mlBaxter AG (Österrike)
Vikasolmenadion-natriumbisulfit
 • lösning för intramuskulär administration;
 • tabletter;
 • pulversubstans.
 • tromboembolism;
 • hemolytisk sjukdom;
 • hyperkoagulation.
Jafrån 20 till 70 rubel. per förpackning
 • Biosyntes;
 • Pharmstandard;
 • Irbit Chemical Plant;
 • Moskhimpharmaceuticals;
 • Binnopharm (Ryssland).
Innofactornonacog alfalyofilisat för lösning för intravenös administreringNej2400 gnugga för 1 flaska 250 IEGenerium CJSC (Ryssland)
Vilate
 • koagulationsfaktor VIII;
 • von Willebrand-faktor.
 • överkänslighet;
 • ålder upp till 6 år.
försiktigt11000-15000 gnugga. per förpackningOctapharma Pharmaceutika Produktion GmbH (Österrike)
Proudoxaprotininlösning för intravenös administrationöverkänslighetJa5000 gnugga för 5 ampullerGedeon Richter (Ungern)
Tranexamtranexaminsyra
 • lösning för intravenös administration;
 • belagda tabletter.
 • överkänslighet;
 • subaraknoid blödning.
upp till 1800 rubel per förpackning
 • Mir-Farm LLC;
 • NIZHFARM (Ryssland).
Aminokapronsyraaminokapronsyra
 • infusionslösning;
 • pulversubstans.
överkänslighetupp till 1700 rubel per 100 ml
 • Moskhimpharmaceuticals;
 • Dalchimpharm;
 • alium;
 • Medpolymer;
 • East Farm (Ryssland).
Emoclot D.I..aktivitet hos human koagulationsfaktor VIII i kombination med von Willebrand-faktorlyofilisat för infusionsvätska, lösningfrån 6 000 till 12 000 per förpackningKedrion S.p.A., (Italien)
etamsylatetamzilat
 • lösning för intramuskulär administration;
 • tabletter.
 • trombos;
 • tromboembolism;
 • överkänslighet;
 • hemoblastosis;
 • porfyri;
 • blödning.
försiktigtupp till 4000 rubel per paketBiosyntes OJSC (Ryssland)

Fotogalleri med analoger

Recensioner om Dicinone

Läkemedlets Dicinons effektivitet kan bedömas utifrån verkliga konsumentrecensioner.

... Kritiska dagar kom till mig lite tidigare än väntat och ansvarsfriheten var, mycket, mycket riklig. Det verkar vara okej, eftersom jag började känna mig yr och fruktansvärt mörk i ögonen - kroppen kunde inte klara av blodförlusten. En utmärkt förberedelse gjord i Slovenien, Dicinon, kom till undsättning. Läkaren föreskrivs att ta 3 gånger om dagen, effekten uppstår efter några timmar, dessutom hjälper det inte bara från tung menstruation.

Anastazy, Ryssland, Moskva
http://otzovik.com/review_1125892.html

Livmoderblödning kom mig en fullständig överraskning för mig. Jag hade aldrig stött på något liknande tidigare, så jag sprang omedelbart till läkaren. Redan före diagnosen föreskrev läkaren Dicinon i 5 dagar... Tabletterna är små. Det smakar kaustiskt, bittert, surt, det är bättre att svälja omedelbart. Såg 1 st. 3 gånger om dagen. Resultatet kom den 4: e dagen.

Instinkt, Ryssland, Kemerovo
http://otzovik.com/review_1860022.html

En lycklig tid kom - jag blev gravid, allt gick bra, men under den femte veckan av graviditeten började jag få konstigt brunt urladdning (ledsen för detaljerna), jag fick panik naturligt, gick direkt till gynekologen, hon skickade mig till ultraljud utan dröjsmål de sa att det fanns en placentabbrott, gynekologen ville lägga mig på ett sjukhus, men jag vägrade sjukhusbehandling, eftersom det första barnet inte hade någon att lämna med, och hon skrev mig hembehandling och fysisk och sexuell vila, ordinerade mediciner, av vilka hemostatisk var DICINON, alla övriga förstärktes bara, DICINON måste tas 5 dagar 3 gånger om dagen, en tablett vardera, på den andra dagen för att ta läkemedlet, stoppades brunt urladdning, efter en veckas behandling på ultraljudet, hittades inte placentabrupp, de sa att allt var i ordning... Det hjälper också de med tung menstruation och cykelstörning. Ta det bara efter att ha konsulterat en läkare, annars bryr du dig inte om det. I allmänhet är läkemedlet utmärkt!

Saniya
http://irecommend.ru/content/pomog-sokhranit-beremennost-0

Dicinon-tabletter drackes av min flickvän. Hon har alltid några problem, ofta är det långa perioder. För det första var de rikliga, på packningens dag återstod ett obestämt belopp. För det andra varade menstruationen 10-12 dagar. Gynekologen föreskrev henne att dricka Dicinon-tabletter. Hon drack dem en tablett tre gånger om dagen. Förbättringen var redan nästa dag. Det fanns färre perioder och varaktigheten i dagar minskade också. Totalt drack hon tre dagar. Dicinon-tabletter kan drickas för alla blödningar. Jag råder alla att ta sådana piller för blödning, de är billiga, men mycket effektiva. Dicinon-tabletter tolereras väl, orsakade inga biverkningar. Tabletter ska tvättas med vatten.

julya
http://otzyvy.pro/reviews/otzyvy-dicinon-9385.html

Den kvinnliga kroppen är ett känsligt system (men liksom den manliga), stress, hypotermi och alla slags experiment på sig själv förr eller senare, tyvärr, påverkar vår hälsa. En gång hade jag en obehaglig konsekvens - dysfunktionell blödning i livmodern. Läkaren kunde inte ange orsaken, men han ställde diagnosen direkt. Men för att bekräfta det krävdes en ultraljud av bäckenorganen. Och hur kommer du att göra det, om, ursäkta mig, blodet är som från ett underskuret gris... Läkaren föreskrev mig droppar och ordinerade dicinon, ett hemostatiskt medel. Efter tabletter var jag fortfarande tvungen att ta dicinon i flera dagar. Jag minns tydligt att blödningen slutade den 3: e dagen då jag tog dicinon. Inte så snabbt. Men det hjälpte. Och jag kunde äntligen få en ultraljudsskanning. Det visade ingenting, bekräftade bara frånvaron av skäl till blödning. Här så.

Lacrimosa7002
http://citykey.net/review/krovoostanavlivayuschee-sredstvo

Instruktioner för läkemedlet - video

Dicinon är ett läkemedel som kan ge snabb hjälp med plötsliga blödningar i livmodern. Användning av detta verktyg av någon anledning rekommenderas dock inte.

Gynekolog - konsultationer online

Blödning med Duphaston.

№ 50 732 Gynekolog 04/14/2018

Hallå. I december började menstruationen, som varade i 1,5 månader. De gjorde en preliminär diagnos av fibroider, onormala blödningar i livmodern och skickade ambulans till sjukhuset. På sjukhuset (i februari) utfördes hysteroskopi och terapeutisk WFD. Utladdat med återhämtning. Slutsats av histologi: endometrial proliferationsfas med fokal körtelhyperplasi. Gynekologen föreskrev Dufaston 1t / 2r. D Från den femte dagen i cykeln, 20 dagar, efter en paus på 7 dagar och återigen tagits i 6 månader. Idag är den 18: e dagen för antagning. Månadsperioder började för 9 dagar sedan och passerar fortfarande inte. Tvärtom, de intensifieras bara och går med små blodproppar. Mycket rikligt. Till läkaren registreras på spåret. En vecka. Berätta vad jag ska göra? Hur kan man stoppa blödningen? Kan sluta ta duphaston? Eller dricka Dicinon? Kan jag dricka Dicinon med Duphaston??

God eftermiddag! Jag är 45 år. Den 16 mars genomfördes ett curettage-förfarande (hon inlämnades på sjukhuset med en diagnos av "blödning under premenopausal period"). Utladdad med diagnos av onormal blödning av livmodern under perimenopausal period. När curettage tog ett biopsitest. Slutsats: enkel endometrial hyperplasi med polypo-bildning. Rekommendationer: observation av en gynekolog, sexuell vila under 1 månad, Trichopolum 500 mg x 2 r / d 5 dagar, suppositorier med indometacin 50 mg x 2 r / d 5 dagar. En gång i månaden.

Min mamma är 54 år, i januari hade hon blödning, fördes till ett sjukhus, hade en curettage, histologi visade att hon hade tecken på komplex endometrial hyperplasi, efter att sjukhuset hon skickades till sin gynekolog, skickades till en ultraljudsundersökning, hittades en isoechogen intramural-subserös nod på ultraljudet -4. 2 cm, diagnosen tecken på endometrios, livmoderfibroider, en gynekolog, endokrinolog ordinerade organiska tabletter, och föreslog att lägga en Mirena-spiral, är det värt att lägga det till mamma 54, och kanske.

God eftermiddag. Berätta vad jag ska göra i den här situationen? Min menstruationscykel dras vidare. De sista "normala" perioderna var i januari. Nästa cykel smutsades långsamt, men gick som den skulle 5 dagar. Därefter, på den 15: e dagen av cykeln, började blodflödet, den 21: a dagen (från början av den föregående menstruationen, nämligen 24 februari), menstruationen började. Urladdningen var inte riklig, men med jämna mellanrum med blodproppar. 6 mars gick till läkaren, ordinerade 1 flik. 3 gånger om dagen, högst 5 dagar. På.

Jag har fibroider och körtelhyperplasi. Därefter skrapades duphaston, och på den andra dagen av buserilin-depåcykeln förstärktes blödningen den fjärde dagen, sedan avtog den, det fanns en salva, och på dagen 16 i cykeln intensifierades blödningen igen. På dag 28 i cykeln ordinerades en andra injektion av buserilin. Vad du ska göra, vänta eller se en läkare?

Efter en diagnostisk curettage för endometrial hyperplasi togs Duphaston under 3 månader från 5 till 25 dagar av cykeln. Sedan började hon ta jes, den första månaden av inträde var allt bra. Under den andra månaden av inträde försvinner inte blodiga utsläpp, idag är dag 15, har starkt utsläpp som menstruation börjat. Berätta vad jag ska göra. Fortsätter du att ta jess? Om du byter till ett annat läkemedel, då vilket och hur?

18+ Onlinekonsultationer är för informationssyfte och ersätter inte läkarkonsultationer ansikte mot ansikte. Villkor

Dina personuppgifter är skyddade. Betalningar och webbplatsdrift utförs med säker SSL.

Hur snabbt tranex slutar blöda?

Vårt val

I strävan efter ägglossning: follikulometri

Rekommenderat av

De första tecknen på graviditet. Opinionsundersökningar.

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Symptoms of Pregnancy, 13 september 2019

Rekommenderat av

Wobenzym ökar sannolikheten för befruktning

Rekommenderat av

Gynekologisk massage - fantastisk effekt?

Irina Shirokova publicerade en artikel i Gynekologi den 19 september 2019

Rekommenderat av

AMG - Anti-Muller hormon

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Analys och undersökningar, 22 september 2019

Rekommenderat av

Populära ämnen

Upplagt av: // Ira //
Skapad för 21 timmar sedan

Inlagd av: AlterEgo
Skapad för 19 timmar sedan

Upplagt av: Юля 89
Skapad för 21 timmar sedan

Inlagd av: Anny *
Skapad för 18 timmar sedan

Upplagt av: victoriya2006
Skapad för 20 timmar sedan

Upplagt av: Season
Skapad för 13 timmar sedan

Inlagd av: Liana36
Skapad för 18 timmar sedan

Upplagt av: luckyvday_33
Skapad för 19 timmar sedan

Inlagd av: Inca-Girla
Skapad för 15 timmar sedan

Inlagd av: Chriss91
Skapad för 21 timmar sedan

Om webbplatsen

Snabblänkar

Populära avsnitt

Materialet som publiceras på vår webbplats är för informationssyfte och är avsett för utbildningsändamål. Använd dem inte som medicinsk rådgivning. Att fastställa diagnosen och valet av behandlingsmetoder förblir den exklusiva befogenheten för din läkare!

Hur du försenar din period

I artikeln diskuterar vi hur man kan försena perioden. Vi säger vilka piller som hjälper till att försena menstruationens början, är användningen av folkläkemedel effektiv. Du kommer att ta reda på om det är möjligt att försena perioden med ett par dagar, i vilken ålder det är nödvändigt att avstå från att ändra cykeln.

Sätt att försena din period

Att försena uppkomsten av menstruationen i flera dagar, samt snabbt orsaka menstruation hemma, är ganska realistiskt. På fysiologisk nivå är månadsvis fläckning en del av processen, vilket ger kvinnor möjlighet att bli gravid och få ett barn. Menstruationens betydelse är utvisningen av det ofördelade ägget, liksom det gamla funktionella slemhinnan, som utsöndras under menstruationen.

Reglering av hela denna process sker med hormoner. Under den första halvan av menstruationscykeln är detta hormon östrogen. Under den andra halvan av cykeln - progesteron, vilket gör det slemhinniga skiktet löst och tjockt, vilket skapar ideala förhållanden för fästning av embryot. Om befruktningen inte inträffar börjar mängden hormoner gradvis minska, menstruationen inträffar och en ny cykel inträffar.

Du kan ändra menstruationscykeln med hjälp av läkemedel eller traditionell medicin.

Menstruationsretensionspiller

Försening av menstruationens början i 2-3 dagar hjälper vissa piller. I vissa fall behövs sådana åtgärder om en romantisk kväll eller firande förväntas..

Bland tabletterna är:

 • Norkolut - används för att stabilisera menstruationscykeln. Om du börjar ta läkemedlet två veckor före din period kan du försena uppkomsten av menstruation i en vecka.
 • Dicinon - detta läkemedel kan användas högst 1 gång per år och endast efter tillstånd av läkaren, eftersom det inte är helt ofarligt. Dicinon används vanligtvis för att stärka blodkärlens väggar, och med dess upprepade användning är trombosbildning troligen.
 • Duphaston - detta läkemedel skyddar inte mot oönskad graviditet och påverkar inte ägglossningen. Men läkemedlet påverkar det funktionella lagret i endometrium, vilket gör att det producerar progesteron. Som ett resultat bromsar processen med att foder livmoderväggen, som ett resultat - endometrial avstötning.
 • Vikasol är en analog K-vitamin som ger normal blodkoagulation. Läkemedlet tillhör hemostatiska läkemedel. För att försena menstruationen, för att göra det kort och magert, är det nödvändigt att börja ta Vikasol en vecka före menstruationen, en tablett två gånger om dagen.
 • Tranexam - dessa tabletter används för tung menstruation. För att försena menstruationen bör Tranexam tas 1-2 dagar före menstruationens början. I detta fall kommer menstruationens start att försenas med 3-4 dagar.

Innan du använder piller för att försena din period ska du rådfråga din läkare. Han kommer att utvärdera risken för exponering för läkemedel i din kropp, baserat på ålder och regelbundenhet i menstruationscykeln, liksom tillståndet i hjärt-kärlsystemet. Alla dessa åtgärder hjälper till att minska de skadliga effekterna av läkemedel på din kropp..

Mediciner för att försena menstruationen

Bland de läkemedel som kan försena uppkomsten av menstruation, skiljer sig hormonella preventivmedel och läkemedel som påverkar blodkoagulation. Deras skillnad från folklig botemedel ligger i mottagningens enkla såväl som avsaknaden av förberedelsebehov, snabb effektivitet.

Det är viktigt att komma ihåg att att ta någon medicin har en allmän effekt på kroppen. Olämplig användning eller dosering av läkemedlet kan orsaka biverkningar..

Hur man försenar en preventivperiod

Alla orala preventivmedel är utformade för den genomsnittliga varaktigheten av menstruationscykeln, eller snarare 28 dagar. Av detta skäl innehåller p-piller 21 tabletter med en viss dos av hormoner. Med 28 tabletter i de sista 7 tabletterna finns inga aktiva ingredienser, de påverkar inte kroppen.

Hur försenar du din period i flera dagar eller en vecka medan du tar orala preventivmedel? Enkelt nog - ändra schemat för att ta emot OK. Följ i så fall vissa regler, baserade på typen av tabletter:

 • När du tar monofasiska läkemedel som innehåller samma mängd hormoner i varje tablett, måste du starta en ny förpackning av läkemedlet omedelbart efter det första. Du behöver inte ta en veckolång paus mellan hormonella preventivmetoder, men du behöver bara börja använda det nya paketet OK.
 • Vid mottagande av tvåfas- eller trefasfonder finns det inte heller något behov av att ta en paus mellan den gamla och nya OK-förpackningen. Endast i denna situation är det nödvändigt att inte börja från början av förpackningen, utan från 2 eller 3 av dess delar. När allt kommer omkring är det bara dessa piller som innehåller den nödvändiga mängden hormoner som hjälper till att försena uppkomsten av menstruation.

Om du använde en annan skyddsmetod började du ta orala preventivmedel 3-4 dagar innan din period börjar. Detta hjälper dig att uthärda din period, men det kommer inte att finnas någon preventiv effekt. Överväg därför ytterligare åtgärder för att skydda mot oönskad graviditet..

Kom ihåg att ta hormonella preventivmedel kan orsaka olika förändringar i kroppen. Acceptera därför OK endast efter tillstånd från en specialist.

Beredningar innehållande progesteronderivat

Inte bara hormonella preventivmedel kan försena uppkomsten av menstruation, utan också läkemedel som innehåller noretisteron, dydrogesteron som en del av ämnet. De rekommenderas för lindring av premenstruellt syndrom, vid endometrios eller infertilitet, i händelse av funktionsfel i menstruationscykeln.

För att försena början av menstruationen bör bibehålla en hög koncentration av progesteron i slutet av fas 2 i cykeln. Men du kan inte ta detta läkemedel utan indikationer, eftersom det är full av oregelbunden menstruation eller orsakar hälsoskador.

Hemostatiska medel

Vanligtvis är indikationer för användning av sådana läkemedel:

 • blödning under eller efter operationen;
 • näsblod;
 • blödning;
 • alltför tung menstruation.

Men i vissa fall tas hemostatiska läkemedel för att försena menstruationen i ett par dagar.

De aktiva substanserna i läkemedlets sammansättning aktiverar bildandet av blodkoagulationsfaktorer och hjälper till att stärka blodkärlens väggar. Som regel föreskrivs hemostatika 3 dagar innan nästa menstruation börjar. Dessutom, bland biverkningarna av läkemedlet, isoleras den möjliga utvecklingen av blodproppar.

Det är förbjudet att förskriva sådana läkemedel på egen hand, du kan inte ta dem oftare än en gång om året..

C-vitamin

Är det möjligt att försena menstruationen med C-vitamin? Ja, för detta, ät citroner, färskpressad citronsaft eller använd en färdigprodukt. Du måste äta 2 citroner per dag eller 1 g askorbinsyra 3 dagar före det förväntade dagen för menstruationens början. I det här fallet kan du försena de "röda dagarna" i en vecka.

Det är förbjudet att använda denna metod för inflammatoriska sjukdomar i magen eller tarmen, samt för ofta halsbränna. Det bör komma ihåg att alltför stora mängder citrusfrukter kan orsaka allergier..

Hur man försenar menstruations folkrättsmedel

Om du inte riskerar att använda hormonella och andra läkemedel för att försena uppkomsten av menstruation, var uppmärksam på traditionell medicin. Vanligtvis används infusioner och avkok av örter för detta, som vi kommer att diskutera nedan.

Nässla

Det mest populära folkmedlet för att försena menstruationen är nässlor. Det hjälper till att stoppa alla typer av blödningar och till och med menstruationsblödning. I detta fall förtjockar gräset blodet och ökar risken för trombos - kom ihåg detta när du applicerar nässlor.

Använd vårt recept för att förbereda ett mirakelläkemedel.

Ingredienser:

 • torr nässlor - 5 msk;
 • kokt vatten - 0,5 l.

Matlagning:

 1. Fyll gräset med vatten.
 2. Infusera buljongen i 40 minuter.

Användning: Börja dricka buljongen 3-4 dagar före menstruationen, ett halvt glas tre gånger om dagen.

Resultat: Minskning av menstruationens varaktighet och överflöd, såväl som deras försening.

Vattenpeppar

Användningen av vattenpeppar, rik på vitamin K, hjälper till att försena uppkomsten av "röda dagar" under en hel vecka. Du kan köpa peppar på apotek eller laga den själv.

Du kan använda verktyget på flera sätt. Om du använder apotek vattenpeppar extrakt, dricka 30 droppar av läkemedlet per dag 3 dagar innan menstruationscykeln börjar.

Eller här är ett annat recept:

Ingredienser:

 • kokande vatten - 250 ml;
 • vattenpeppar (gräs) - 2 matskedar.

Förberedelse: Häll vattenpeppar i elden. Koka upp, sval och sil.

Användning: Börja dricka drogen en halv kopp 30 minuter innan du äter 10 dagar före menstruationens början.

När det är oönskat att ändra cykeln

Menstruationscykeln är ganska varierande, den utsätts för jämna faktorer som plötsliga förändringar i väder eller humörsvängningar. Av detta skäl är det oönskat att ingripa i det medvetet att ingripa med önskan att skjuta upp menstruationen utan goda skäl. När allt kommer omkring finns det alltid en risk med en sådan intervention, oavsett om du använder folkrättsmedel eller mediciner.

Absoluta kontraindikationer för avsiktlig försening av menstruationen är:

 • hormonella sjukdomar i reproduktionssystemet;
 • ålder över 35 år;
 • ökad blodkoagulation;
 • förekomsten av blodsjukdomar;
 • blodproppstendens.

I alla fall när du planerar att försena början av menstruation, se till att rådfråga en specialist i förväg.

recensioner

Margarita, 25 år

För ungefär fem månader sedan hade jag en trast. Sedan dess började menstruationen med en försening på flera dagar. Jag tror att förekomsten av denna patologi påverkar uppkomsten av menstruation. Nu behandlar jag trast, menstruationen den här månaden kom i tid.

Nyligen behövde jag försena min period i flera dagar. För att vara ärlig var jag rädd att använda folkrättsmedel, eftersom jag har en intrauterin enhet. Men ändå bestämde jag mig, jag tog vitamin C, mina perioder gick med försening. I detta fall var hälsotillståndet i ordning.

För en månad sedan flög jag på semester till Turkiet. Bara under semestern var jag tvungen att börja menstruera, så jag använde peppar på förhand. Naturligtvis smakar det inte så bra, men resultatet var att jag fick en stor vila!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Sensationer och utskrivning efter ägglossning, om befruktning har inträffat

En exakt definition av ägglossningsfasen är nödvändig för en framgångsrik befruktning. Dessutom använder kvinnor kunskap om datum för ägglossning för preventivmedel....

Sensationer och utskrivning efter ägglossning, om befruktning har inträffat

En exakt definition av ägglossningsfasen är nödvändig för en framgångsrik befruktning. Dessutom använder kvinnor kunskap om datum för ägglossning för preventivmedel....

Orsaker till smärta med olika lokalisering före, under och efter ägglossningen

Periodiskt uppträdande smärta med låg intensitet, oavsett var de förekommer - i nedre del av magen, huvudet eller korsryggen - orsakar sällan kvinnor oro för sin egen hälsa....

datumetFrågaStatus
2017/05/170 SVAR
2016/03/111 SVAR
2017/03/141 SVAR
2018/03/160 SVAR
2013/02/23