Användning av Duphaston vid kvinnliga sjukdomar under klimakteriet

Harmonier

Allt iLive-innehåll kontrolleras av medicinska experter för att säkerställa bästa möjliga noggrannhet och överensstämmelse med fakta..

Vi har strikta regler för val av informationskällor och vi hänvisar endast till ansedda webbplatser, akademiska forskningsinstitut och om möjligt bevisad medicinsk forskning. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2], etc.) är interaktiva länkar till sådana studier..

Om du tycker att något av våra material är felaktigt, föråldrat eller på annat sätt ifrågasätter väljer du det och trycker på Ctrl + Enter.

Duphaston i klimakteriet (menopause), som ingår i den farmakologiska gruppen av hormonella läkemedel-gestagener, förskrivs både separat och som en del av komplex hormonersättningsbehandling, som består i att ta östrogeninnehållande läkemedel som hjälper till att minska intensiteten av klimakteriets symtom.

ATX-kod

Aktiva ämnen

Farmakologisk grupp

farmakologisk effekt

Indikationer för användning av Duphaston vid klimakteriet

Under den inledande perioden av klimakteriet - när äggstockens corpus luteum upphör att bilda hormonet progesteron och östrogenutsöndring misslyckas med kortvariga perioder med ökad nivå - inkluderar indikationer för användning av läkemedlet Dufaston (Dydrogesteron, Dufaston, Dabroston, Duvaron, Gynorest, Terolut) progesteronmangel endometrial hyperplasi (spridning av vävnader i livmoders innerfoder), multipla follikulära ovariecyster (polycystiska).

Duphaston med klimakteriet och livmodermyom (fibromyom) föreskrivs endast i fall där denna godartade bildningen diagnostiseras mot bakgrund av patologier såsom endometrios (heterotopimplantation av endometrium, det vill säga dess tillväxt utanför livmoderhålan) eller endometrial hyperplasi.

Släpp formulär

Duphaston frisättningsform: 5 och 10 mg tabletter för oral administrering.

farmakodynamik

Den aktiva substansen i läkemedlet Duphaston dydrogesteron (6-dehydroretroprogesteron) är en analog av det endogena kvinnliga könshormonet progesteron och är ett icke-acetylerat derivat av gravidoklass av retroprogestiner. Huvudeffekten av dydrogesteron är antiöstrogen, det vill säga neutralisera östrogen, vilket stimulerar den mitotiska aktiviteten hos vävnadsceller i den inre beklädnaden i livmoderhålan (vilket leder till endometrial hyperplasi).

Dydrogesteron påverkar selektivt membran- och intracellulära östrogenreceptorer (ER-A och ER-B) i endometriumet och minskar deras känslighet för detta hormon, vilket leder till en minskning av cellmitos. Under klimakteriet interagerar Duphaston också med progesteronreceptorer (PR-A och PR-B) i uterusslemhinnan, som ett resultat av vilka hormonberoende processer i livmoders livväv normaliseras.

I alla fall med endogen progesteronbrist är den terapeutiska effekten av dydrogesteron nära besläktad med dess fysiologiska effekt på den neuroendokrina kontrollen av ovariefunktionen och på endometrium.

farmakokinetik

Efter att Dufaston har tagits in, absorberas den i matsmältningskanalen och kommer in i blodomloppet och når en maximal koncentration i serumet inom 0,5-2,5 timmar; bindning av dydrogesteron med blodalbumin - upp till 97%. Absolut biotillgänglighet är 28%.

Klyvningen av den aktiva substansen inträffar i levern - hydroxylering av cytokrom P450-beroende monooxygenaser och bindning till glukuronsyra.

Utsöndring av inaktiva metaboliter från kroppen sker genom njurarna (med urin); halveringstiden är 14-17 timmar.

Kontra

Använd Duphaston vid klimakteriet är kontraindicerat om en kvinna har betydande leverdysfunktion. Detta läkemedel föreskrivs inte för hepatit; ärftliga pigmenterade lever; koagulationsstörningar (inklusive trombos i djup ven och tromboflebit i ytbehållarna i lemmarna); allvarligt hjärtsvikt; nedsatt cerebral cirkulation; systemisk lupus erythematosus; maligna neoplasmer i livmodern eller bröstkörtlarna.

Duphaston föreskrivs inte för klimakteriet och livmoder fibroider på bakgrund av ett oförändrat tillstånd i endometrium.

Biverkningar av Duphaston vid klimakteriet

Bland biverkningarna av Duphaston vid klimakteriet är urtikaria och klåda i huden, samt genombrott uterinblödning.

Dosering och administrering

Utnämningen av Duphaston med klimakteriet och dosbestämning utförs endast enligt resultaten av undersökningen. Med ersättningsterapi med östrogenläkemedel tas Dufaston dagligen - 10 eller 20 mg (en gång om dagen).

Överdos

En överdos av läkemedlet beskrivs inte i de officiella anvisningarna, men det noteras att om den föreskrivna dosen överskrids, bör magen tvättas.

Interaktioner med andra läkemedel

Läkemedelsinteraktionen av Duphaston manifesteras i det faktum att dess effekt kan minska med samtidig oral administrering av läkemedel som aktiverar leverenzymer. Detta gäller alkoholhaltiga tinkturer, hypnotika från barbituratgruppen, bensodiazepin lugnande medel, antipsykotiska läkemedel i gruppen aminazin och fenotiazin och vissa NSAID.

Dyufaston med menopausegranskningar av läkare

Menopaus är en av livscyklerna för varje kvinna när hennes barnfödselfunktioner upphör. Äggstockarna bleknar gradvis, vilket bromsar hormonproduktionen. Detta har en negativ effekt på alla organ i allmänhet, inte bara på könsorganen. Först och främst lider de kvinnliga organen, slemhinnorna blir tunnare och det finns risk för olika livmodersjukdomar. Detta bör uppmuntra kvinnor att vara mer uppmärksamma på sin hälsa. Det finns många läkemedel som hjälper till under denna svåra period. Och ett sådant hormonellt läkemedel som Duphaston med klimakteriet förskrivs ofta för att behandla kvinnliga problem.

Om sammansättningen av Duphaston

Detta läkemedel är tillverkat i form av runda, bikonvexa tabletter med en vit filmbeläggning, insidan är också vit. På ena sidan har pillerna avfasade kanter, på den andra sidan, med en risk i mitten, har inskriptionen 155. Tabletts vikt är tio mg, i förpackningen tjugo piller.

Läkemedlets aktiva substans är dydrogesteron, från antalet konstgjorda progesteronhormoner. Från andra hormonella substanser kännetecknas dydrogesteron av ett minimum av negativa följder av användning. Detta hormon produceras inte i människokroppen. Detta progesteronrelaterade ämne har framgångsrikt använts av läkare för att behandla olika kvinnliga sjukdomar både i kvinnors fertil ålder och i klimakteriet..

Förebyggande av onödig graviditet, acceleration av befruktningen om du vill få barn, minska antalet tunga perioder, normalisera menstruationscykeln, eliminera PMS - detta är en ofullständig lista över läkemedlets effekter.

Förutom dydrogesteron finns hjälpkomponenter i pillerna:

 • laktos;
 • metyloxipropylcellulosa;
 • majsstärkelse;
 • flintdioxid;
 • stearinsyramagnesiumsalt.

Duphaston är ett hormonellt läkemedel som används i olika åldrar som verkar på livmoderens inre skal och bihang, när en kvinnas hormonella bakgrund störs på grund av olika faktorer. Ett viktigt faktum är att som ett resultat av användningen av läkemedlet, missbruk till det och missbruk inte bildas, östrogen bakgrund i kroppen inte förändras.
Duphaston med premenopaus

Den vanliga ankomsttiden för premenopaus är från fyrtiofem till femtio år. Men det händer mycket tidigare beroende på sjukdomar, operationer för att ta bort kvinnliga organ eller andra negativa tillstånd. Inledningen av premenopaus börjar med en minskning av produktionen av östrogen av äggstockarna, vilket medför ett hopp ner nivån på progesteron - det är vad premenopausen ibland saknar hos kvinnor. Progesteron ansvarar för förnyelsen av livmoderslimhinnan, endometrium. Resultatet av störningar i hormoner är en kränkning av periodens cykel på grund av att slemhinnan i livmodern inte exfolierar vid rätt tidpunkt och växer.

Perioden i sig är ganska lång och gradvis, det tar från två till tio år.

På grund av omstruktureringen av reproduktionssystemet är uppkomsten av olika störningar i livmodern troligen, därför i början av klimakteriet förskrivs kvinnor ofta detta läkemedel.

Att dricka eller inte dricka Duphaston med klimakteriet - det finns ingen anledning att tvivla på om du ordinerats av en gynekolog. Detta är en ganska säker medicin för kroppen och ger betydande fördelar. Från början av tecken på klimakteriet kan en kvinna använda detta hormon för att jämna ut obehagliga kamrater av perioden:

 1. ökning av blodtrycket;
 2. labila (instabila) känslor;
 3. negativt humör av psyken, ilska;
 4. tidvatten;
 5. grunt, intermittent sömn.

Och detta är toppen av isberg, eftersom det är dags för vissa kvinnor att ha polypper, cyster i kvinnliga organ, fibroider, inflammatoriska processer och tumörer. Allt detta är en konsekvens av misslyckandet av menstruationscykler, långa pauser mellan dem, då - starka genombrott av blödningar. Ett hot mot en kvinnas hälsa i premenopaus är förekomsten av:

 • endometriala polyper;
 • adenomyos;
 • endometrios;
 • polycystisk äggstock;
 • myomatösa noder.

Om du tar Duphaston med klimakteriet, hjälper detta kvinnans kropp på följande sätt:

 1. skapar en normal balans mellan hormoner;
 2. gör menstruationscykler stabila;
 3. minskar varaktigheten av menstruationen och utflödesvolymen;
 4. jämnar tidvatten;
 5. eliminerar blödning inte under menstruationen;
 6. minskar smärtsymtom;
 7. ämnesomsättningen ordnas, vilket gör att kroppen helt kan ta upp de inkommande näringsämnena.

Om manifestationerna av förändringar i de kvinnliga organen stör en kvinnas normala liv, kommer Dufaston att hjälpa till att få stabilitet i menstruationscyklerna, ta bort deras ömhet..

Att återställa den naturliga östrogen- och progesteronbalansen fungerar underverk och kvinnan vill leva igen.

Hur du tar Duphaston med premenopaus?

Innan läkemedlet förskrivs ett hormonellt läkemedel måste läkaren ta hänsyn till följande fakta:

 • premenopaus eller klimakteriet hos en patient, början av klimakteriet;
 • vilket tillstånd av hormoner bestäms av syftet med analysen;
 • undersökning av patienten och avslöjar närvaron av gynekologiska problem;
 • ta reda på det exakta datumet för den sista menstruationen;
 • när du pratar med en kvinna, identifiera närvaron av klimakteriet.

Doseringar av läkemedlet tar hänsyn till graden av patologi. Vid premenopaus, drick Dufaston, från den femte till tjugofemte dagen i menstruationscykeln, två gånger om dagen, tio mg inte på tom mage.

Användningen av läkemedlet i postmenopaus doseras strikt av läkaren individuellt för kvinnans tillstånd.

I vissa fall rekommenderas livslång behandling - två veckor med avbrott under samma period, tio mg två gånger om dagen, ibland med tillsats av HRT-preparat.

Om en kvinna föreskrivs östrogenformer för kontinuerlig användning, tas Duphaston ett piller om dagen varannan vecka under andra hälften av 28-dagarscykeln.

Men det skulle vara ett misstag att tro att att ta hormoner enbart kommer att lösa alla problem som uppstår under premenopausen. Innan du närmar dig åldrande måste du vara uppmärksam på många faktorer i ditt liv:

 • starta en hälsosam livsstil;
 • mer rörelse;
 • näringsjustering;
 • ta vitamin- och växtbaserade preparat som föreskrivs av läkare under denna period.

Genom att följa alla dessa rekommendationer kan du enkelt överleva övergångsperioden före klimakteriet.

Hur du försenar din period?

Det finns en sådan situation när en kvinna måste försena uppkomsten av menstruationscykeln. Detta läkemedel kan användas för detta ändamål. För att skjuta upp dagen för menstruationens början, räkna tio dagar före cykelstart, dricka ett piller två gånger om dagen, tio på varandra följande dagar tills cykelns första dag. Detta kommer att försena menstruationen i tre dagar.

Duphaston med hyperplasi

Med endometrial hyperplasi, när östrogennivån överstiger progesteron, hjälper Dufaston att upprätta en hormonell nivå. Med en normal hormonell bakgrund, i början av den andra halvan av menstruationscykeln, kontrollerar progesteron frigöringen av livmoderns slemhinnan (slemhinnan), och menstruationen inträffar. Brist på progesteron orsakar överdriven tillväxt av slemhinnan och lämnar inte livmodern. Menstruationen kommer inte i tid, med förseningar, börjar därefter med kraftiga blödningar. Det dåliga är att obehandlad hyperplasi kan leda till omvandling av celler till cancer.

Denna sjukdom inträffar efter femtio år, och kvinnor dricker Duphaston för att undvika denna patologi..

Användningen av läkemedlet stoppar tillväxten av slemhinnan och omvandlingen av dess vävnader när de kan bli cancer.

Om behandlingen påbörjas i tid kommer menstruationscyklerna att ordnas och sannolikheten för blödning mellan cykler närmar sig noll.

Duphaston och endometrios

Endometriotisk tillväxt när början av klimakteriet ofta avtar, de resterande effekterna av sjukdomen elimineras genom behandling med Dufaston. Med klimakteriet minskar östrogener kvantitativt, så det funktionella skiktet i endometriumet upphör att tjockna, och med hormonbehandling normaliseras det. Läkemedlet kontrollerar vävnaderna i slemhinnan och förhindrar att cancerceller bildas. Kvinnor märker att efter en kurs med att ta ett hormonellt medel upphör underbenet att skada.

Du måste veta att du bara behöver använda läkemedlet som föreskrivs av gynekologen efter analys och undersökning, och det finns tillfällen då du inte kan klara med bara ett piller.

Denna sjukdom kräver noggrann uppmärksamhet från en specialist.

Gynekologen väljer en individuell behandlingsregime, beroende på sjukdomens svårighetsgrad. Läkemedlet tas från och med den femte och slutar med den tjugofemte dagen i menstruationscykeln, en tablett två gånger om dagen. Behandlingen varar upp till sex månader.

Duphaston och myoma

Myoma är en tätning, en nod i livmodern, hos tjugo procent av kvinnor med premenopaus och med klimakteriet förekommer eller är närvarande, men har inte upptäckts tidigare. Under den pre-menopausala perioden, med svängningar i den hormonella bakgrunden, kan myom aktivera dess tillväxt, och sedan uppträder smärta i nedre del av buken, allvarliga blödningar. Dufaston-behandling är möjlig om de myomatiska noderna är av östrogen ursprung, såsom hyperplasi och endometrios, eftersom det finns många orsaker till utseendet på noderna. Den gemensamma manifestationen av både fibroider och hyperplasi eller endometrios visar tydligt att orsaken till dessa problem är ett överskott av kvinnliga hormoner.

Dydrogesteron kan stoppa tillväxten av fibroider, men senare krävs schemalagda undersökningar av en läkare för att observera dess storlek och risken för dess malignitet.

Det andra skälet till att ta Duphaston med östrogenmyom är normaliseringen av menstruationen före klimakteriet, eliminering av blödning mellan cykler.

Möjliga negativa konsekvenser

Duphaston är en effektiv progesteron, men har vissa kontraindikationer. Att ta medicinen kan leda till följande konsekvenser:

 • överskridande normen för konsumtion av läkemedlet leder till en ökning av en godartad formation inuti livmodern;
 • möjligheten till huvudvärk och yrsel;
 • möjligheten till blödningar från de kvinnliga organen, brun urladdning, med en överdos;
 • hos allergenkänsliga kvinnor kan kliande hudutslag förekomma;
 • möjlig negativ reaktion av levern, mag-tarmkanalen till läkemedlet;
 • svullnad
 • uppkomsten av uppblåsthet, illamående.

Med fel utnämning eller godkännande av läkemedlet är hormonella manifestationer möjliga:

 1. mjölkkörtlarna sväller;
 2. möjligen akne;
 3. likgiltighet mot sexuell aktivitet kan börja;
 4. vid premenopaus mellan menstruationscyklerna förekommer ibland brunt urladdning innan cykeln börjar;
 5. utseendet på brun urladdning istället för menstruation - en tillfällig effekt i början av behandlingen;
 6. fetma.

Kontra

Det är oacceptabelt att använda Duphaston om en kvinna har sjukdomar:

 • Dubbin-Johnson, Rotorsyndrom;
 • progesteronberoende tumörbildningar;
 • när en kvinna har typ 1-diabetes;
 • med njursvikt;
 • om det finns en tendens till trombos;
 • med hepatit;
 • när lupus erythematosus är närvarande;
 • med bröstcancer, kvinnliga organ;
 • med sjukdomar i det kardiovaskulära systemet;
 • intolerans mot läkemedlets sammansättning.

Läkemedlet påverkar inte vakenheten, är inte kontraindicerat för förare.

Regler för behandling med Duphaston

Eventuella hormonella läkemedel kräver seriös och noggrann behandling. Det är bäst att välja en lämplig tid för att ta p-piller och komma ihåg det så att du kan dricka Duphaston varje dag vid denna tidpunkt. Om du missade läkemedlet behöver du inte ta två piller, ta en. Tillbakadragande av läkemedel utförs gradvis under ledning av en läkare.

Hur påverkar andra läkemedel Duphaston??

Om en kvinna behandlas för andra sjukdomar samtidigt, måste du veta att en minskning av effekten av dydrogesteron orsakas av:

 • tabletter för aktivering av leverenzymer;
 • medicinska tinkturer för alkohol;
 • sömntabletter från barbiturater;
 • lugnande baserade lugnande medel;
 • klorpromazin, fenotiazinpreparat.

Läkarnas åsikter

Gynekologspecialister har en annan inställning till giltigheten av att använda Dufaston under klimakteriet. Vissa läkare tror att vi tar några hormoner och stör den naturliga fysiologiska kursen när vi ökar hormonhalten under åldrandet. Vi kan hålla med om att förekomsten av värmevallningar inte är lika skrämmande som vaskulär trombos, tumörer, stroke efter en lång tids behandling med hormoner.

I allmänhet, efter användningen av Duphaston i forumen finns det många recensioner av tidigare patienter som uttrycker entusiasm för läkemedlet. Kära kvinnor, ta din hälsa på allvar, besök läkare i tid och inte självmedicinera. var glad!

Användbar video om detta ämne:

Förr eller senare börjar ett klimaks i varje kvinnas liv - en period då det reproduktiva systemet upphör att existera och irreversibla förändringar inträffar i kroppen. Denna process kan pågå i 3-5 år..

Under klimatperioden känner en kvinna som regel obehagliga symtom i form av plötsliga värmevallningar och observerar också snabb trötthet, vilket påverkar hennes vanliga livsstil.

Olika läkemedel som kan lindra tillståndet hjälper till att hantera detta. Specialisten hjälper till att välja rätt botemedel efter en preliminär undersökning av patienten.

Varje kvinna över 40 år bör besöka en läkare i tid för att spåra tendensen och utvecklingen av klimakteriet, samt att i tid eliminera obehagliga symtom.

Effekten av klimakteriet på hormonnivåerna

Det hormonella systemet avgör varje kvinnas sexuella utveckling. Det är det hormonella systemet som hjälper till i utvecklingen av reproduktionsorgan, bröstkörtlar, normaliserar cykliska förändringar, nämligen, det etablerar menstruationsprocessen. Hela kvinnliga systemet bygger på att hormoncykeln fungerar korrekt.

Det hormonella systemet korsar nära varandra med alla organ och, vilket minskar äggstockarnas arbete, påverkar antalet menstruationer och östrogennivån, samtidigt som endometriet avsevärt minskas. Menstruationen minskar varje år. Det är värt att notera att hormonnivån i hög grad påverkar metabolismens kvalitet.

Under klimakteriet är det viktigt att övervaka hormonnivån med hjälp av tester. Vissa kvinnor behöver ta läkemedel som ökar östrogennivåerna för bättre total prestanda..

Läkemedlet Duphaston

Läkemedlet Duphaston kan ordineras vid det andra stadiet av månadscykeln. Själva medicinen bildas av progesterondydrogesteron. Den aktiva komponenten av dydrogesteron kan bromsa endometriet. Biverkningar från att ta detta ämne är sällsynta, vilket skiljer det från andra syntetiska hormonella medel. Det har inga östrogena eller anabola egenskaper..

Oftast förskrivs läkemedlet av en läkare som ett tillägg till andra läkemedel för att förbättra deras effektivitet. Dessutom kan läkemedlet förskrivas inte bara under klimakteriet, utan också under den fertil åldern för att eliminera vissa sjukdomar. Piller har vunnit popularitet på grund av att de inte orsakar beroende och inte påverkar östrogenbakgrunden.

Läs också om den nya generationen av hormonella läkemedel..

Hur det hjälper under klimakteriet

En svår period, kallad klimakteriet, inträffar inte direkt. Vissa kvinnor kan uppleva symtom i 5-6 år. Förändringar i könshormoner kan orsaka ofta värmevallningar, orsaka allvarlig ångest, ångest, irritabilitet.

Duphaston förskrivs oftare till unga kvinnor, men med klimakteriet kan läkemedlet påverka livmoderslimhinnan, nämligen:

 • stabiliserar hormonnivåer;
 • eliminerar symptomen på klimakteriet;
 • under klimakteriet minskar antalet menstruationer;
 • eliminerar smärta;
 • förbättrar ämnesomsättningen, främjar absorptionen av vitaminer och mineraler.

I fall med återfall av olika sjukdomar, nämligen hyperplasi, kan verktyget eliminera blödning, samt förhindra förekomst av maligna tumörer i de raffinerade väggarna i livmodern. Vanligtvis under klimakteriet försvinner obehag på 2-3 månader med regelbunden användning av tabletter.

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med läkemedlet är frånvaron av negativa biverkningar, såväl som snabb smältbarhet i magsäcken. När det ordineras till tonåriga flickor, kan läkemedlet skapa en menstruationscykel, samt reducera smärta avsevärt. Fördelarna med Dufaston inkluderar dess snabba förhållande till endometrium, så det föreskrivs ofta för störning av äggstockarna.

Nackdelen med läkemedlet Duphaston är att det är ett hormonellt läkemedel och det kan påverka kvinnans kropp betydligt. Vissa kvinnor har en minskning av libido och komplikationer under befruktningen av ett barn. Läkare tillskriver detta fel dosering av läkemedlet, hormonella dysfunktioner samt möjliga dolda sjukdomar som inte identifierades i undersökningen. Vissa försummar att ta testet och börja ta Duphaston utan tillstånd och möter senare komplikationer. Det anses också vara en nackdel att läkemedlet inte kan användas för leversjukdomar..

Ta läkemedlet först efter samråd och undersökning av läkare. Det är en specialist som måste förskriva en behandlingskurs och ange doseringen av läkemedlet.

Pillkomponent

 • Dydrogesteron - den huvudsakliga aktiva ingrediensen.
 • Laktosmonohydrat.
 • Majsstärkelse.
 • Färgvitt.
 • Vattenfri kiseldioxid.
 • Magnesiumstearat.

En tablett innehåller 10 mg dydrogesteron. Tabletterna är runda, något konvexa, vita.

Indikationer för användning

Ett läkemedel kan förskrivas för endogen progesteronbrist.

Detta kan inkludera:

 • endometrios;
 • störning av lutealfasen;
 • risk för missfall;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • amenoré och dysmenorré.

Ämnet kan också förskrivas som hormonbehandlingsbehandling för att neutralisera den proliferativa effekten, liksom under kirurgisk ingripande med bevarandet av livmodern. Oftast ordineras läkemedlet för att normalisera menstruationscykeln, såväl som nästan varje andra kvinna i positionen (i första trimestern för att eliminera hotet om att förlora ett barn), som vägrar sjukhusbehandling.

Kontra

Läkemedlet kan vara kontraindicerat hos kvinnor med leversjukdom, nämligen i närvaro av Rotor och Dabin-Johnson syndrom. Dessutom med individuell intolerans mot substansen av didrogesteron och andra komponenter i läkemedlet. Mycket ofta, för kvinnor med överkänslighet, är detta läkemedel kontraindicerat på grund av användningen av titandioxid i läkemedlets skal.

Användningsläge

Varje läkare föreskriver läkemedlet Duphaston med fokus på kvinnans egenskaper. Mottagningssystemet kan vara vägledande. Vanligtvis är den dagliga dosen uppdelad i flera doser (3, 4). Läkemedlet ska tas med regelbundna intervall.

Under endometrios ska Duphaston tas från 5 till 25 dagar av menstruationscykeln. Dosering: 10 mg, 3 gånger om dagen.

Behandlingsförloppet är från 6 till 8 månader för infertilitet. Dosering: 20 mg. ämnen 2 gånger om dagen. Om graviditet inträffar ändras doseringen till det vanliga.

Med PMS (premenstruellt syndrom) ska läkemedlet tas från 11 till 25 dagar av menstruationscykeln. Kursen varar från 3 till 6 månader. Dosering 10 mg, 2 gånger om dagen.

Under en oregelbunden cykel är administreringstiden och kursens varaktighet densamma och doseringen ökas till 20 mg. Om piller föreskrivs för behandling av amenoré, tas de i kombination med östrogener. 10 mg., För 3 menstruationscykler.

I varje enskilt fall måste du följa doseringen och varaktigheten av behandlingsförloppet. Eventuella förändringar ska rapporteras till den behandlande läkaren.

Menstruation under klimakteriet?

Beroende på klimakteriet och kroppens egenskaper kan Duphaston orsaka tung menstruation, vissa kvinnor har haft en cykelstörning och liten urladdning.
Det rekommenderas inte att använda ett verktyg för att ringa menstruationscykeln för att undvika fel i hormonsystemet.

rön

Duphaston-tabletter orsakar fortfarande mycket kontrovers, även om en positiv effekt uppnås i mer än 90% av fallen. Under klimakteriet måste du kontakta en specialist som bestämmer den önskade doseringen av den aktiva substansen, beroende på kroppens individuella egenskaper. Det är viktigt att utesluta komplikationer..

Menopaus är en kvinnas naturliga livscykel, när aktiviteten i reproduktionsorganen stannar, hormonproduktionen avtar på grund av vissnande av äggstockarna, slemhinnorna blir tunnare och en känsla av illamående uppträder..

Om drogen

Duphaston är ett hormonellt läkemedel som härrör från progesterondydrogesteron. Läkemedlet syftar till att reglera processerna i den andra fasen av menstruationscykeln. Dydrogesteron stoppar tillväxten av det inre slemhinnan i livmodern. På grund av det faktum att läkemedlet inte uppvisar kortikosteroidstimulerande muskeltillväxt och östrogena egenskaper, har det inte starka biverkningar..

Det beskrivna läkemedlet inom gynekologi används som en del av ett integrerat tillvägagångssätt samt ett separat verktyg.

Med klimakteriet

Klimakteriet kan pågå i flera år och orsaka fluktuationer i nivån på könshormoner. I sin tur leder detta till värmevallningar, trycksteg, känslor av ångest, irritabilitet och naturligtvis oregelbundna perioder med varierande intensitet. Det är denna period av en kvinna som kallas premenopaus.

Anledningen till detta är den ojämna utvecklingen av endometrium. Processerna som sker i det inre slemhinnan i livmodern är inte längre så regelbundna och regelbundna. För någon orsakar detta beteende hos kroppen adenomyos, endometrios och polypper..

Läkemedel med klimakteriet verkar på exakt samma sätt som med en oregelbunden cykel hos unga flickor:

 • Det stabiliserar nivån av hormoner, vilket direkt påverkar eliminering av symtom på klimakteriet
 • Minskar menstruationsflödet
 • Stoppar blödningen i de sista stadierna av klimakteriet
 • Neutraliserar smärta
 • Återställer metaboliska processer
 • Stimulerar absorptionen av vitaminer och mineraler.

Med hyperplasi

Hyperplasi (i detta fall endometrial hyperplasi) är en godartad ökning av endometrium, vilket leder till en förändring i dess storlek och tjocklek. Orsaken till processen är aktiv reproduktion av stromala och körtelelement..

Duphaston används för hyperplasi när det är nödvändigt att balansera den hormonella bakgrunden hos kvinnor efter 50, annars leder det till oregelbundna perioder. Detta kommer att få slemhinnan att växa. Och just nu när menstruationen kommer kommer de att vara väldigt starka och smärtsamma.

Uppmärksamhet! Det är värt att komma ihåg att en ökning av endometriet kan leda till omvandling av celler till cancer!

Läkemedlets verkan är baserad på att stoppa tillväxten av slemhinnan och dess omvandling till cancer. Rätt behandling startad garanterar en normal cykel och regelbundna perioder.

Menopausal endometrios

Vid klimakteriet försvinner endometrios, men sällsynta återfall behandlas med Duphaston. Det verkar på endometriala celler och berövar dem deras förmåga att växa, på grund av detta blir vävnader som odlas utanför livmodern tunna och försvinner gradvis.

Om de inte försvinner till slutet, reduceras sannolikheten för deras omvandling till cancerceller till noll.

En ytterligare åtgärd kommer att bli av med smärta.

myom

Myoma är en godartad tumör som har sitt ursprung i livmoderns muskelskikt..

Enligt statistik får varje femte kvinna i klimakteriet eller redan har fibroider.

När en kvinna bara kommer in i klimatperioden, på grund av starka svängningar i hormoner, kan hon aktivera Moya, vilket manifesteras av smärta i nedre del av buken och svår blödning.

Duphaston kommer att vara effektiva om myomatiska noder är av östrogen ursprung.

Om fibroider, endometrios och hyperplasi dök upp samtidigt, indikerar detta ett hormonellt bakgrundsproblem - ett överskott av kvinnliga hormoner.

Dydrogesteron hjälper till att stoppa den aktiva fasen av tillväxt. Tyvärr, efter ett behandlingsförlopp, är det nödvändigt att regelbundet komma till läkarundersökningar för att förhindra överväxt till en ondartad eller enorm tumör.

Duphaston hjälper också till att reglera cykeln och menstruationen före klimakteriet.

Hormon ersättnings terapi

Lyckligtvis har de flesta kvinnor i klimakteriet inte sjukdomar i könsområdet. Och för att upprätthålla en balans mellan östrogen och progestin föreskriver läkare Duphaston.

PM normaliserar förhållandet hormoner, vilket i hög grad minskar sannolikheten för att utveckla sjukdomar i livmodern och bilagor.

Duphaston hjälper också till att ta bort äggstockarna och lindrar också symptomen på klimakteriet.

Mottagning av droger

Vi minns att det okontrollerade intaget av hormonella läkemedel kommer att leda till allvarliga konsekvenser. För att uppnå bästa effekt bör du skapa en lämplig tid för att ta medicinen (för att inte glömma att ta p-piller, göra elektroniska tips på din telefon, dator, surfplatta etc.).

Om läkemedlet av någon anledning missades, kan du inte ta en dubbel dos, är det bättre att återgå till det schema som föreskrivs av läkaren.

Läs mer om vad du ska göra och vad som händer om du missar en tablett med Dufaston, läs artikeln:

Vid förskrivning av Duphaston-tabletter med klimakteriet övervägs flera faktorer:

 • Tidsperiod
 • Förekomsten av sjukdomar i livmodern och bilagor
 • Hormonell balans.

Dufaston i premenopaus är berusad från den femte till den 25: e dagen av cykeln två gånger om dagen, en tablett. Kursen varar i 5-6 månader. Behandlingen stabiliserar menstruationen, tar bort akut smärta och intensitet.

Om östrogener måste tas kontinuerligt under postmenopaus dricker läkemedlet de första två veckorna av cykeln två gånger om dagen, 1 tablett.

Uppmärksamhet! Duphaston är ett hormonellt läkemedel som föreskrivs först efter att ha besökt läkare.

Bieffekter

Trots Duphastons säkerhet har droger biverkningar, även för gravida kvinnor:

 • Huvudvärk och svimmelhet
 • Godartade tumörer inuti livmodern på grund av överskott av läkemedelsvolym
 • Blödning, brun urladdning
 • Allergiska reaktioner av olika slag (ödem, utslag, anafylaktisk chock, etc.)
 • GI-intolerans: uppblåsthet, illamående, diarré, etc..

Om patienten tog fel dos kan det vara problem med hormoner:

 • Bröstsvullnad
 • Akne, inflammation i ansiktet
 • Minskad sexlyst
 • Brun urladdning mellan cykler under premenopaus
 • Den tillfälliga effekten av behandlingen i början av läkemedlet är brun urladdning istället för menstruation
 • Viktökning (fetma)

Kontra

Innan du tar medicinen måste du se till att patienten inte har följande sjukdomar:

 • Typ 1-diabetes
 • Njursvikt
 • Progesteronberoende tumörer
 • Pigmenterad hepatos
 • Tendens till trombos
 • Hepatit
 • lupus erythematosus
 • Kräfta
 • Intolerans mot läkemedlets komponenter.

Uppmärksamhet! Duphaston påverkar inte förmågan att köra bil eller komplexa mekanismer.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationskalender

Menstruationskalendern låter dig beräkna dagarna för menstruationens början gratis online:Beräkna din cykel med en månadskalenderMenstruationskalendern är en sak som varje flicka säkert måste leda, oavsett om hon lever ett sexliv eller inte....

Varför perioder inte kommer?

Skäl och diagnosInte utseendet på en kvinnas period, forskare kallar amenorré. Hon har två sorter:

  Primär amenoré - om det aldrig har förekommit en menstruation i livet. Sekundärt, men hos kvinnor i reproduktiv ålder, menstruation visas inte i flera cykler.
...

Blodutflöde efter menstruation en vecka senare

Nästan varje kvinna i reproduktiv ålder har ett sådant problem som blodutflöde efter menstruation. De kan visas på valfri dag i cykeln, även om det skulle vara mer korrekt att säga att om under den första halvan av cykeln - efter menstruationen och i den andra - före menstruationen....