Utrozhestan eller Dufaston: vilket är bättre och mer effektivt?

Klimax

Graviditet är den lyckligaste och bästa tiden under förväntan på ett barn. Att inse att ett nytt liv utvecklas i dig som är otydligt kopplad till dig - vad kan vara bättre? Att känna barnets rörelser, prata med honom och vänta på hans uppträdande - är detta inte varje gravid kvinnas glädje?

Ofta är framtida mödrar mycket känsliga och emotionella. De är ständigt upptagna, eftersom de har så mycket att göra! Men inte alltid graviditet ger bara positiva känslor.

Det händer (och inte så sällan som vi skulle vilja) att en framtida mamma behöver medicinsk hjälp för att genomföra ett efterlängtat mirakel. Kvinnans dåliga hälsa, hennes kroniska sjukdomar, komplexa oförutsedda omständigheter - allt detta påverkar inte bara den gravida kvinnans hormonella bakgrund, utan också hennes babys hälsa.

I sådana fall kan läkare förskriva läkemedel som Utrozhestan eller Dufaston. Kan jag ta dem under graviditeten? Naturligtvis, och det finns knappast någon kvinna som inte skulle veta om deras fantastiska fördelar..

Men många framtida mödrar har en logisk fråga: vad är bättre under graviditeten - "Utrozhestan" eller "Dufaston"? Och i allmänhet, hur skiljer sig dessa läkemedel från varandra??

För att besvara ovanstående frågor måste du noggrant studera instruktionerna för dessa läkemedel och också analysera deras särskiljningsegenskaper. Detta ämne kommer att ägnas åt vår artikel..

Vi kommer också att ta reda på om det är möjligt att ta Utrozhestan och Dufaston samtidigt eller hur man byter från ett läkemedel till ett annat. Men låt oss först diskutera när dessa läkemedel förskrivs..

Viktigt hormon för livet

Vad är avsett för ett sådant verktyg som "Utrozhestan" eller "Dufaston"? Kort sagt, båda läkemedlen är konstgjorda ersättare för ett så viktigt hormon som progesteron. Det är en del av båda medlen som en aktiv substans..

I vilka fall kan man sedan utse "Utrozhestan" eller "Dufaston"?

Först och främst när en kvinna som vill bli gravid eller redan är i en intressant position inte har tillräckligt med progesteron i kroppen. Hur skiljer sig detta hormon från andra?

Först och främst förbereder progesteron, producerat av äggstockarna, binjurarna och placentvävnaden livmoderns endometrium för antagandet av en zygot (befruktat ägg). Det tillåter inte heller bildandet av följande ägg (som inte längre är nödvändigt) och garanterar full tillväxt och utveckling av embryot.

Som ni ser är närvaron av hormonet progesteron i den nödvändiga mängden mycket viktigt för kroppen av en kvinna som vill bli mamma. Det är därför de kan förskriva "Utrozhestan" eller "Duphaston" när de planerar graviditet, särskilt om den länge efterlängtade befruktningen inte inträffar på länge.

Efter att ha fått reda på varför dessa läkemedel behövs vänder vi oss till analysen av nästa viktiga fråga. Så, vilket är bättre: "Utrozhestan" eller "Dufaston"? Läs först instruktionerna för hur du använder det första läkemedlet.

"Utrozhestan". Strukturera

Först och främst ska det sägas att detta läkemedel är ett naturligt mikroniserat hormon tillverkat på växtbasis. Strukturen är mycket nära den naturliga progesteron som produceras av den kvinnliga kroppen..

Läkemedlets frisättningsform är mjuka geléliknande kapslar med ljusgul färg. Förutom den huvudsakliga aktiva ingrediensen inkluderar produktens sammansättning jordnötssmör, sojalecitin, glycerol, gelatin, titandioxid.

Priset för läkemedlet varierar i området femhundra rubel.

Vad kan sägas om när detta läkemedel förskrivs?

Indikationer för användning

Först och främst ordineras ”Utrozhestan” av den behandlande läkaren i närvaro av sådana sjukdomar:

 • Menstruella oregelbundenheter.
 • Infertilitet orsakad av en patologisk minskning av lutealfasen under kritiska dagar.
 • Klimakteriet, klimakteriet.
 • Fel i äggstockarna, brist på äggstockar.
 • Endometriala sjukdomar.
 • Innan IVF.
 • Hotad missfall eller avbrott av graviditet.

Användningsläge

"Utrozhestan" finns i form av ljus och kapslar. Inuti kan du ta drogen så här:

 • För menstruations oregelbundenheter - från tvåhundra till fyra hundra milligram från 16: e till 26: e dagen, räknat från den första dagen då menstruationens början.
 • Vid störningar i samband med klimakteriet - två hundra milligram en gång om dagen i tolv dagar (tillsammans med östrogener).

I form av vaginala suppositorier förskrivs läkemedlet i sådana doser:

 • Hundra och tvåhundra milligram två gånger om dagen - med hot om för tidig födsel eller missfall.
 • Från tvåhundra till sex hundra milligram per dag under de första fyra veckorna av graviditeten - med konstgjord insemination.
 • Tvåhundra och trehundra milligram per dag från 17: e till 27: e dagen från början av menstruationscykeln - med infertilitet.

Den exakta doseringen och schemat för att ta läkemedlet föreskrivs av den behandlande läkaren, med hänsyn till patientens historik och hennes kliniska situation.

"Sida"

Biverkningar vid användning av ”Utrozhestan” är mycket sällsynta, men de bör ändå vara kända. Först och främst är det:

 • Möjliga oegentligheter i frekvensen av kritiska dagar.
 • Bröst obehag.
 • Vaginal urladdning.
 • Ökad svettning.
 • Trötthet, svaghet.
 • Blodtryck.
 • sömnighet.
 • Feber.
 • Uppblåsthet, illamående.
 • Yrsel.
 • Klåda i huden.

Efter att ha noggrant studerat bruksanvisningen för "Utrozhestan", låt oss nu läsa annotationen för "Dufaston" noggrant.

Sammansättningen av "Duphaston"

Detta verktyg är en helt konstgjord beredning, det vill säga strukturen hos progesteron, som är en del av det, är helt syntetisk, det skiljer sig något från det naturliga hormonet.

Läkemedlet finns i form av runda tabletter, belagda med en vit fast beläggning. Hjälpämnen som utgör produkten är: laktosmonohydrat, majsstärkelse, hypromellos, kolloidal kiseldioxid, magnesiumstearat.

Priset för läkemedlet varierar i regionen på sex hundra rubel.

I vilka fall förskrivs detta läkemedel?

Indikationer för användning

Dydrogesteron (den så kallade syntetiska progesteron) förskrivs under smärtsamma perioder, inflammation i endometrium, infertilitet, hot om missfall, klimakteriet.

Det kan också förskrivas av den behandlande läkaren under graviditetens planeringsperiod för att normalisera kvinnans hormonella bakgrund.

Användningsläge

Hur ska jag använda läkemedlet? "Duphaston" är en tablettberedning, därför kan den endast användas muntligt:

 • Oregelbunden menstruationscykel - tio milligram två gånger om dagen, med början från den elfte och slutar den 25: e dagen av cykeln.
 • Dysmenorré, endometriala sjukdomar - tio milligram två eller tre gånger om dagen från den femte till den 25: e dagen från början av menstruationen.
 • Infertilitet - tio milligram per dag från den 14: e till den 25: e dagen av menstruationscykeln.
 • Hotet om ett missfall är en gång fyrtio milligram, sedan tio milligram var åtta timme.
 • Under klimakteriet och blödningen föreskrivs en specifik dos av läkemedlet av en specialist.

"Sida"

Det är mycket sällsynt, men kan orsaka:

 • Anemi.
 • huvudvärk.
 • Allergiska reaktioner.
 • Klåda i huden.
 • Mindre leverproblem.

Nyckelfunktioner

Efter att ha läst instruktionerna för dessa läkemedel kan det vid första anblicken tyckas vara identiska. Och ändå är det en skillnad. Det är som följer:

 1. Först av allt - kompositionen. Om "Utrozhestan" har en helt naturlig bas, är "Dufaston" ett helt syntetiskt hormonellt läkemedel. I de fall där långvarig användning av progesteron är motiverat föreskrivs ”Utrozhestan” som ett mer naturligt läkemedel för kvinnlig kropp. Om det är nödvändigt med brådskande ingripande förskrivs ”Dufaston”, som börjar agera mycket snabbare.
 2. Studien av läkemedlet. Eftersom Duphaston började produceras mycket tidigare än Utrozhestan, är det ett mer studerat och kliniskt testat läkemedel.
 3. Möjliga biverkningar. Dufaston, enligt recensioner, är mindre benägna att orsaka obehagliga och oväntade symtom.
 4. Släpp formulär. Eftersom "Utrozhestan" finns tillgängligt i suppositorier för vaginal användning, hjälper det den aktiva substansen att absorberas snabbare i kroppen och orsakar färre biverkningar.

Kombination av läkemedel vid behandling

Många är intresserade av om två hormonella läkemedel kan tas samtidigt. Svaret är ja, men endast enligt instruktion av läkaren.

I sällsynta, exceptionella fall kan specialisten anser att det är nödvändigt att skriva ”Utrozhestan” och ”Dufaston” tillsammans. De kan vara:

 1. Svår brist på progesteron.
 2. Hotet om missfall på grund av abrupt placenta.
 3. Graviditet efter långvarig infertilitet.
 4. Tidigare graviditeter slutade tragiskt - missfall, fruset foster.
 5. Allvarliga gynekologiska sjukdomar.
 6. Livmoders anomalier.

I sådana fall kan den orala administreringen av Duphaston kompletteras med användning av vaginala suppositorier "Utrozhestan".

Men här bör du komma ihåg några nyanser. För det första, efter den tjugonde graviditetsveckan, föreskrivs inte längre "Dufaston", eftersom de förändringar som har skett i kvinnans kropp under denna period gör administrationen av syntetiskt hormon ineffektivt.

För det andra, efter den 34: e veckan, är gravida kvinnor strängt förbjudna att ta progesteron i form av droger.

Och det viktigaste. Tilldela "Utrozhestan" och "Duphaston" på samma gång (på samma sätt som separat) bör endast den behandlande läkaren! En kvinna bör inte förskriva medicin för sig själv, baserat på sin egen erfarenhet, rekommendationer från sina vänner eller information från Internet.

Hur man byter från Duphaston till Utrozhestan?

Ibland kan denna fråga uppstå. Oftast är det förknippat med det faktum att kvinnan av någon anledning inte är lämplig för läkemedlet, eller att hon har möjlighet att köpa Utrozhestan till en rabatt eller till och med gratis. Och kanske, av medicinska skäl, beslutar läkaren självständigt att överföra patienten från ett läkemedel till ett annat. Hur som helst kan du ta Utrozhestan efter Dufaston, men du måste göra detta under övervakning av en specialist, strikt följer det system som tilldelats honom.

Avslutningsvis några ord

Indikationer för användning av "Utrozhestan" och "Dufaston" är mycket lika varandra. De kan förskrivas vid planering av graviditet, infertilitet, början av klimakteriet, oegentligheter i menstruationscykeln, hotet om missfall och liknande. Både detta och det andra läkemedlet innehåller en viktig aktiv ingrediens - hormonet progesteron, som ansvarar för befruktningens funktion och embryonets bärande.

Men vad är bättre och mer effektivt - "Utrozhestan" eller "Dufaston"? Svaret på denna fråga kan inte vara entydigt. Endast den behandlande läkaren har rätt att förskriva detta eller det läkemedlet. Samtidigt tar han hänsyn till inte bara sammansättningen av varje läkemedel och dess kontraindikationer, utan också till den kvinnliga kliniska situationen, liksom hur lång tid det tar att ta läkemedlet..

Till exempel, om du uppmärksammar naturlighet hos läkemedlets komponenter, är det bäst att använda "Utrozhestan". Om vi ​​pratar om en kvinna som är allergisk kan de förskriva Duphaston, eftersom det orsakar ett minimalt antal biverkningar. Å andra sidan kan naturligt progesteron sänka halten av manliga hormoner i den kvinnliga kroppen, medan dess "konkurrent" inte har sådana förmågor.

Och ändå, upprepar vi, är det bara en specialist som har rätt att förskriva detta eller det hormonella läkemedlet, såväl som att förskriva denna eller den formen av frisättning, dosering eller schema. Båda läkemedlen är lika effektiva och har viktiga egenskaper i relation till graviditetsplanering, bärande av ett barn och normalisering av menstruationscykeln.

Duphaston eller Utrozhestan - vilket läkemedel du ska välja?

Endast en kvalificerad gynekolog som utvärderar patientens tillstånd kan säga att Dufaston eller Utrozhestan är bättre när du planerar en graviditet. När han väljer fokuserar han på indikationerna, patientens tillstånd och biverkningarna av de läkemedel som han väljer mellan.

Båda beskrivna läkemedlen används under pregravid beredning när kvinnor har svårigheter att bli gravid, om de är förknippade med brist på progesteron, används de också aktivt för att upprätthålla graviditet med en kronisk historia av missfall eller en diagnostiserad brist på "graviditetshormon".

Funktioner av droger

Materialet för att erhålla den aktiva komponenten i båda medlen är samma. Trots detta har dessa läkemedel flera särdrag:

 1. Utrozhestan är ett progestogen, det innehåller mikroniserat progesteron i sin naturliga form, varför det aktiverar syntesen av gonadotropa hypofyshormoner och är involverad i ett antal metaboliska processer. Den aktiva substansen i läkemedlet Dufaston är dydrogesteron, som bara skiljer sig från en metylgrupp från progesteron. Detta påverkar inte dess effektivitet, men klassificerar denna komponent som syntetiskt. På grund av denna skillnad kompenserar Dufaston perfekt för bristen på progesteron, mer "inte stör" i de naturliga processerna i den kvinnliga kroppen. Kanske är detta den största skillnaden mellan dessa två verktyg.
 2. Dessa läkemedel skiljer sig i form av frisättning. Duphaston kan till exempel endast köpas i p-pillerform. Utrozetsan är en kapsel för oral och intravaginal användning.
 3. Duphaston finns längre på vår marknad och anses vara ett kliniskt mer bevisat sätt än Utrozhestan.
 4. Sannolikheten för att utveckla negativa effekter när du tar Duphaston under graviditetsplanering eller underhåll är lägre än när man tar sin analoga Utrozhestan.
 5. Det finns mycket mindre kontraindikationer för att ta Dufaston än till behandling med Utrozhestan.
 6. Dufaston är lite dyrare än Utrozhestan.

Var och en av de beskrivna läkemedlen har sina egna fördelar och nackdelar, men båda har bevisat sig både vad gäller effektivitet och tolerabilitet..

Bieffekter

Alla medicinska produkter har biverkningar. Detta är åtminstone en allergi orsakad av intolerans mot en av läkemedlets komponenter. Förutom ovanstående möjligheter kan Duphaston orsaka genombrott av livmodersblödning, vilket förhindras av en ökning av dosen av läkemedlet. Inga andra biverkningar observerades i kliniska studier..

Utrozhestan förlorar betydligt i denna aspekt till Dufaston. Det har alla nackdelarna med progestogener. Vid planering av graviditet kan Utrozhestan orsaka en menstruationscykel och dess upphörande (amenoré), samt blödningar i mitten av cykeln. Utrozhestan kan dessutom orsaka yrsel och dåsighet, som passerar när dosen av läkemedlet minskas..

Vilket läkemedel att föredra?

Gynekologer hänvisar varmt till läkemedlet Dufaston, föreskriver det både under graviditetsplanering och för att upprätthålla det. Eftersom Utrozhestan är lite billigare, och i instruktionerna hänvisar det till naturläkemedel, frågas patienter om det är möjligt att ersätta Dufaston med dem. Om det inte finns några kontraindikationer i samråd med läkaren är det möjligt. Gör det inte själv.

Välj mellan Duphaston och Utrozhestan, han kommer att sluta med läkemedlet Utrozhestan, med införandet av kapslar intravaginalt, det står i tidig graviditet när en kvinna plågas av svår toxikos. Vid svår toxicos, åtföljd av kräkningar, är oral administrering ineffektiv. Medan en kapsel placerad vaginalt ger rätt mängd progesteron till kroppen. Gynekologer föredrar att förskriva Utrozhestan intravaginalt till patienter med en historia av regressioner och missfall under pregravid beredning om de har allvarliga leverskador och kronisk endometrit. I andra fall som kräver hormonbehandling med progesteron, använder oftare läkare Dufaston.

Skillnaden mellan Duphaston och Utrozhestan

Under graviditeten är hormonell reglering av kroppen av största vikt. För korrekt behandling kommer den behandlande läkaren att välja Utrozhestan eller Duphaston för dig, vilket är bäst lämpat i ditt fall. Mycket ofta har förväntade mödrar olika problem med den hormonella bakgrunden, vilket utgör en fara för graviditetsförloppet och fostret. I sådana fall är utnämningen av läkemedel som normaliserar hormonnivåer i en kvinnas kropp effektiv..

En av de mest populära hormonläkemedlen är Utrogestan och Dufaston. För att välja ett lämpligare botemedel krävs en behörig läkares åsikt och en jämförelse av läkemedlen. Var och en av dessa läkemedel har ett antal fördelar och nackdelar, så att välja ett av dem är bättre med tanke på kroppens individuella egenskaper.

Läkemedlets verkan

Båda läkemedlen stabiliserar den hormonella bakgrunden hos kvinnor under graviditeten, liksom med ett antal andra patologier. Innan du förstår vad skillnaden mellan Duphaston och Utrozhestan är måste du dock bekanta dig med deras verkningsmekanism på det kvinnliga reproduktionssystemet. Den aktiva substansen i dessa läkemedel är en analog av ett av de viktigaste hormonerna för kvinnor - progesteron. De biologiska effekterna av detta hormon är att förbereda livmoderns endometrium för graviditet, och det ansvarar också för den andra fasen av menstruationscykeln.

Den viktigaste indikationen för utnämningen av båda hormonella läkemedel är hotet om abort, därför görs valet av läkemedlet av gynekologen efter alla nödvändiga undersökningar. När du planerar graviditet är både Utrozhestan och Dufaston ganska effektiva och säkra att använda..

Fördelning jämförelse

Jämförelse av nackdelar och kontraindikationer

Liksom alla läkemedel har båda läkemedlen sina nackdelar, och läkemedlets effektivitet beror på deras kvantitet. Den största nackdelen med Dufaston anses vara en ökad risk för blödning i livmodern.
Men för att ta reda på att Duphaston eller Utrozhestan kommer att bli bättre under graviditeten kan du hos en gynekolog eller annan läkare.

När du tar Utrozhestan finns det mer negativa aspekter:

 • labilitet i det psykomotiska tillståndet (skarpa humörsvängningar);
 • en liten ökning av kroppstemperaturen (till subfibrila antal);
 • sömnstörningar;
 • yrsel.

Kontraindikationer för användning av Duphaston inkluderar:

 • laktation;
 • individuell överkänslighet mot läkemedlets komponenter;
 • ärftliga leverpatologier (Rotorsyndrom, Dabin-Johnson syndrom).

Kontraindikationer för användning av Utrozhestan:

 • onkologiska sjukdomar i bröstkörtlarna och andra organ i reproduktionssystemet;
 • livmodersblödning;
 • abort.

Vad man ska dricka under graviditeten och i vilka doser - det är bättre att ta reda på det från din läkare. Självmedicinering med hormonella läkemedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Många kvinnor styrs också av den ekonomiska sidan av frågan när de väljer ett läkemedel, därför anses tillgänglighet vara en viktig kvalitet. Priset på läkemedel är ungefär detsamma och beror på antalet tabletter i paketet.

Duphaston eller Utrozhestan: vilket är bättre

Kvinnors hälsa är direkt beroende av hormonella nivåer. Inte den sista rollen spelas av progesteron. Detta namn har fått ett viktigt hormon i den kvinnliga kroppen. Men ibland möter kvinnor sin brist, vilket resulterar i misslyckanden. När läkare finner progesteronbrist föreskriver de speciella hormonläkemedel. Dufaston och Utrozhestan fick särskilt stor popularitet. Det är värt att förstå vad deras skillnad är..

Vikten av progesteron

Innan du förstår effekten av läkemedlet Utrozhestan eller Duphaston, bör du förstå varför progesteron behövs. Detta hormon är viktigt om graviditet planeras. Han förbereder livmoderns livmodern för att ta ett befruktat ägg. Hormonet skyddar den kvinnliga kroppen från komplikationer och hotet om missfall.

Men det finns situationer då progesteron inte räcker. Detta kan leda till en kvinnas infertilitet eller graviditetsavbrott. Av denna anledning måste alla kvinnor under planeringen av befruktningen genomföra en analys som kommer att bestämma hormonbristen.

Funktioner av droger

Om du inte fördjupar läkemedlets egenskaper, sammansättning och egenskaper kan det tyckas att de inte har några skillnader. Men detta är långt ifrån fallet. Att välja Duphaston eller Utrozhestan under graviditeten, är det värt att bekanta dig med varje botemedel..

Det andra läkemedlet innehåller progesteron av naturligt ursprung. Strukturen är helt identisk med det naturliga hormonet. Därför jämförs Utrozhenstan ofta med naturligt progesteron. Detta verktyg föreskrivs i sådana situationer:

 • Om en kvinna har avslöjat infertilitet, sedan den hormonella bakgrunden har störts
 • När det finns risk för missfall eller om patienten redan har upplevt ofullständig dräktighet
 • Om menstruationscykeln försvinner regelbundet
 • Om manliga hormoner har ökat
 • När livmoderfibrer dök upp, mastopati.

Om en kvinna använder Duphaston, bör hon veta att dess huvudsakliga aktiva ingrediens inte anses vara naturlig progesteron, utan dess analog, som kallades dydrogesteron. Trots detta upprepar det praktiskt strukturen för det naturliga hormonet. Läkemedlet har hjälpt många kvinnor under bebisplanering. Det viktigaste är att verktyget inte provocerar förekomsten av biverkningar, vilket kan betraktas som ett stort plus.

Läkemedlet förskrivs i sådana fall:

 • När en kvinna planerar in vitro-befruktning
 • När det finns en risk för fosterförlust
 • När menstruationscykeln försvinner
 • Med endometrios.

Naturligtvis är frågan bryggning, vad är bättre Duphaston eller Utrozhestan. För att svara på det måste du jämföra båda läkemedlen.

Jämförande egenskaper hos läkemedel

Många undrade hur Duphaston skiljer sig från Utrozhestan. Dessa droger har vissa skillnader..

Släpp formulär

Dufaston

Finns endast i kapselform. De är avsedda för oral användning..

Utrozhetan

Denna produkt säljs i kapselform. Men förutom detta produceras Utrozhestan vid planering av graviditet också i form av ljus. Detta är ett enormt plus för de kvinnor som har ett foster och upplever en period med toxikos. Om du i den här situationen använder ljus som är nedsänkta i slidan, kommer det att få läkemedlet snabbast upp och risken för biverkningar minskar.

Strukturera

Dufaston

Dufaston är helt syntetisk. Om du jämför läkemedlets struktur med naturligt progesteron, kan du se mer än en skillnad.

Utrozhestan

När en kvinna använder Utrozhestan kan hon vara säker på att hon använder ett naturligt botemedel.

Forskning

Dufaston

Läkemedlet dök upp tidigare än Utrozhestan. Han testades många gånger, studerade. Experter utförde mycket forskning.

Utrozhestan

Detta verktyg har studerats mindre. Men forskare har bevisat att det inte skadar den kvinnliga kroppen om du följer användningsreglerna.

Bieffekter

Dufaston

Utrozhestan

Ibland klagar kvinnor på sjukdom, trötthet, dåsighet.

Vilket är bättre att välja

Om du använder ett sådant verktyg riskerar inte en kvinna för obehagliga konsekvenser. Faktum är att läkemedlet inte väcker biverkningar, därför är Duphaston bra på att planera ett barn.

Med denna jämförelse kan vi lyfta fram följande fördelar med Dufaston:

 • Om in vitro-befruktning planeras anses detta botemedel vara det bästa.
 • Läkemedlet skadar inte fostret, skyddar en gravid kvinna från för tidig födsel
 • Efter användning av medicinen visas inte akne, oönskade hårstrån och andra funktioner som är benägna för män
 • Dessutom påverkar läkemedlet inte leverfunktionen..

För att förstå vad som är bättre att välja, Duphaston eller Utrozhestan när du planerar ett barn, måste du förstå fördelarna med den andra åtgärden.

Här är en lista över dess fördelar:

 • Läkemedlet provokerar inte utseendet på extra kilo, bryter inte med ämnesomsättningen, bidrar inte till ökat tryck
 • Verktyget kan användas vaginalt.
 • Det har en naturlig sammansättning
 • Det visar en god effekt med ett överskott av manliga hormoner
 • Skadar inte det ofödda barnet, bryter inte med dess utveckling.

Utrozhestan och Dufaston skiljer sig från varandra. Varje botemedel har sina egna fördelar. Men det är omöjligt att avgöra vad som är bättre Utrozhestan eller Dufaston. Med tanke på kvinnans enskilda egenskaper, hennes situation, hälsa bestäms läkaren med läkemedlet. Men det här är de bästa läkemedlen när du planerar ett barn. Valet av medel bör anförtros läkaren.

Duphaston eller Utrozhestan: vilket är bättre?

Duphaston och Utrozhestan är två populära läkemedel som rekommenderas för diagnostiserad infertilitet på grund av lutealinsufficiens eller för risken för missfall (när tester visar en otillräcklig mängd progesteron i blodet).

Duphaston, vid planering av graviditet, liksom Utrozhestan, är utformad för att återställa den nödvändiga balansen av detta hormon för en framgångsrik befruktning och utveckling av fostret.

Progesteron och graviditet

Progesteron är det främsta hormonet för en gravid kvinna. Han ansvarar för att skapa gynnsamma förutsättningar för befruktning och vidare fixera embryot på livmoderväggen. Brist på progesteron kan vara en av orsakerna till kvinnlig infertilitet och är också den främsta orsaken till missfall under första trimestern..

Normalt produceras progesteron av äggstockarna och ansvarar för den "omfattande" beredningen av kroppen för befruktning och framgångsrik utveckling av graviditeten (säkerställer utvecklingen av bröstkörtlarna, informerar immunsystemet om graviditeten som har börjat så att antikropparna inte attackerar fostret).

Inom medicin lärde de sig att utsöndra progesteron på 60-talet av XX-talet, varefter det började användas aktivt i obstetrik. Men i flera decennier tillät teknik inte att få rent hormon av hög kvalitet, så det fanns fall av komplikationer. Men idag har dessa problem redan lösts, många läkemedel har dykt upp som framgångsrikt klarar de uppgifter som tilldelats dem..

De mest populära av dem är Dufaston och Utrozhestan.

Duphaston under graviditeten

Duphaston är en konstgjord syntetiserad analog av naturligt progesteron. Det skiljer sig praktiskt taget inte i egenskaper från naturliga, det absorberas också av kroppen, interagerar bra med receptorer som är ansvariga för mottaglighet för detta hormon..

Till skillnad från alla tidigare syntetiskt erhållna progesteronanaloger härrör Dufaston inte från testosteron, därför har den inte de biverkningar som är karakteristiska för andra läkemedel: det förvärrar inte blodkoagulation, påverkar inte leverfunktionen väsentligt och orsakar inte utvecklingen av "manliga" »Tecken på ett kvinnligt foster.

Under långvarig praxis med användning av Duphaston har inte ett enda fall registrerats när detta läkemedel skulle leda till fosterpatologier. Av de kliniska effekterna kan det noteras att ett läkemedel som tas under graviditet halverar risken för placentalinsufficiens, minskar risken för för tidig födelse och hos nyfödda är hjärnskador på grund av hypoxi mycket mindre troliga att registreras..

Dessutom har Duphaston inte en lugnande effekt, som många andra hormonella läkemedel.

Biverkningar vid användning av detta läkemedel är extremt sällsynta. I vissa fall kan livmodersblödning förekomma. Om du hittar detta symptom i dig själv måste du kontakta den läkare som är ansvarig för din graviditet så snart som möjligt och läkemedlet måste ersättas med ett annat.

Utrozhestan under graviditeten

Utrozhestan är, till skillnad från Dufaston, inte syntet, utan naturligt progesteron erhållet från växtmaterial.

Växtprogesteronmolekylen duplicerar alla egenskaperna hos hormonet som produceras i en kvinnas kropp. Vi kan säga att deras kemiska struktur är helt identisk. Det föreskrivs inte bara vid planering av graviditet, utan också i fall där en kvinna diagnostiseras med en överdriven mängd manliga hormoner i blodet. Utrozhestan återställer hormonbalansen och påverkar barnets utveckling positivt.

Utrozhestan kan också hämma aktiviteten av oxytocin - ett överskott av detta hormon får livmodern att sammandras, vilket i sin tur leder till ett missfall. Och Utrozhestan när du planerar graviditet hjälper till att lösa en av de vanligaste orsakerna till infertilitet.

Biverkningar av detta läkemedel inkluderar feber, lugnande, mild yrsel.

Vilket är bättre: Duphaston eller Utrozhestan under graviditeten

Beroende på målen och resultaten av testerna bestämmer läkaren oberoende vilket läkemedel som ska förskrivas till kvinnan. Doseringen väljs också för dem - det rekommenderas inte att ändra den på egen hand, det kan förhindra all behandling.

I allmänhet kan vi säga att något av dessa läkemedel kan utföra sina uppgifter. Skillnaderna ligger i hur de tas emot, i en liten skillnad i den kemiska formeln och i pris.

Rumyantseva, md

Jag föreslår att hantera två läkemedel som föreskrivs i obstetrisk och gynekologisk praxis otroligt ofta: Dufaston och Utrozhestan. Vad är dessa läkemedel? Någon anser dem ineffektiva (och ofarliga), andra är rädda som eld, och andra anser dem vara en frälsning från nästan alla sjukdomar i kvinnlig kropp.

Så faktiskt är Duphaston och Utrozhestan progesteronpreparat:

 • Duphaston - dydrogesteron (tabletter, tas oralt);
 • Utrozhestan - naturligt mikrojoniserat progesteron (kapslar, tas oralt eller insatt i slidan).

Progesteron är ett andra fas hormon och graviditet hormon. Det produceras av corpus luteum i äggstocken efter ägglossningen (förbereder kvinnans kropp att acceptera ett befruktat ägg i fall av graviditet), liksom morkakan vidare under graviditeten.

Indikationer för användning av Duphaston och Utrozhestan

Indikationerna (från instruktionerna) för att ta dessa läkemedel indikerar att de bör tas med otillräcklig produktion av sin egen progesteron (och detta måste bevisas under undersökningen av kvinnan!) Hos kvinnor i följande situationer:

 • infertilitet på grund av lutealinsufficiens (otillräcklig produktion av egen progesteron i luteal (andra) fasen av cykeln);
 • premenstruellt spänningssyndrom;
 • menstruations oregelbundenheter på grund av försämrad ägglossning eller anovulation (om det inte finns någon ägglossning, det finns ingen corpus luteum, det finns ingen produktion av ens egen progesteron);
 • fibrocystisk mastopati (detta är hämtat från instruktionerna, jag kommer att säga direkt, jag har ingen förklaring och bevis för denna artikel);
 • hota abort eller förebygga vanlig abort på grund av progesteronbrist;
 • förebyggande (profylax) av för tidigt födsel hos kvinnor som är i riskzonen (med förkortning av livmoderhalsen och / eller närvaron av anamnestiska uppgifter om för tidig födelse och / eller för tidigt brott i membranen);
 • stöd för lutealfasen under förberedelser för in vitro-befruktning;
 • stödja lutealfasen i en spontan eller inducerad menstruationscykel;
 • hormonersättningsterapi (i kombination med östrogeninnehållande läkemedel);
 • hormonersättningsterapi med progesteronbrist med icke-fungerande (frånvarande) äggstockar (äggdonation);
 • endometrios;
 • dysfunktionell uterinblödning.

Jag betonar än en gång att till och med instruktionerna till Duphaston och Utrozhestan indikerar att de kan / bör förskrivas för progesteronbrist i ovanstående fall, och inte för alla kvinnor med infertilitet / oregelbunden cykel / missfall i rad.

Låt oss försöka ta reda på vad som är känt om användningen av progesteronläkemedel för olika sjukdomar / tillstånd / interventioner.

Premenstruellt stresssyndrom (PMS)

Användningen av progesteronpreparat för PMS (som för övrigt drabbar 5% av kvinnorna och inte varje första dam) diskuteras, eftersom PMS-symtom förekommer före menstruation, när detta hormon dominerar kvinnans kropp.

I rättvisan är det värt att notera att det inte är helt klart om allvarliga PMS-manifestationer är resultatet av höga nivåer av progesteron i kroppen eller, omvänt, en minskning av nivån av progesteron före början av menstruationen. Trots många kontroversiella punkter både i definitionen av PMS själv och för att förstå dess mekanismer har försök att använda progesteronpreparat gjorts upprepade gånger, och deras resultat rapporteras väl i den vetenskapliga litteraturen..

Vad har vi idag? Endast en studie visade en positiv effekt av användningen av progesteronpreparat i den andra fasen av cykeln hos kvinnor med PMS, men effekten utvärderades enbart av deltagarnas subjektiva känslor. Andra studier om detta ämne är antingen inte tillräckligt bra för att ta hänsyn till deras resultat eller har inte visat någon effekt från användning av progesteronpreparat i olika former (oralt eller vaginalt) med PMS.

Slutsats: Hittills kan användningen av progesteronpreparat för PMS inte anses vara vetenskapligt sund.

Livmoderblödning

Livmoderblödning är ett vanligt problem för kvinnor i reproduktiv ålder. Det finns olika tillvägagångssätt för behandling av detta problem, vars orsak kan vara en mängd olika sjukdomar. För att stoppa uterinblödning kan scheman från tabletter till operation för att ta bort livmodern användas. Användningen av progesteronpreparat i detta fall har en logisk motivering: progesteron är ett hormon i den andra fasen av cykeln, det är ansvarigt för de förändringar som inträffar vid den tidpunkten i endometrium (den inre fodret i livmodern), och för att "hålla" endometriumet på sin plats (före menstruationen sjunker nivån på progesteron, blödningsmekanism startar). Således verkar ett försök att upprätthålla höga nivåer av progesteron hos kvinnor med livmodersblödning vara motiverat. Vad säger studierna? Det finns faktiskt en effekt av användningen av progesteronpreparat i tabletter, men andra behandlingsmetoder (i synnerhet spiralen med levonrgestrel) har en mycket mer uttalad effekt och förbättrar signifikant livskvaliteten för dessa patienter. Det är sorgligt, men den mest effektiva behandlingen förblir operation för att ta bort livmodern. Fortfarande bör spiralerna som innehåller levonorgestrel försökas innan man beslutar om kirurgisk behandling..

Slutsats: Progesterontabletter kan ha en positiv effekt hos patienter med livmodersblödning, men det finns mycket effektivare behandlingar som bör föredras.

Menstruella oregelbundenheter

Det finns många orsaker till menstruations oregelbundenheter, och det är oerhört viktigt att fastställa en specifik diagnos innan du fortsätter med behandlingen. Vilken är den potentiella verkningsmekanismen för progesteronläkemedel för menstruations oregelbundenhet?

1. Om en kvinna har en perfekt första fas av cykeln

Om en kvinna idealiskt arbetar den första fasen av cykeln (en dominerande follikel växer, endometriumet förtjockas, etc.), ägglossning inträffar, och corpus luteum fungerar inte effektivt och producerar inte en tillräcklig nivå av progesteron, den andra fasen är underordnad, och menstruationen sker i olika tid (eftersom den viktigaste signalen för början av menstruationen är en minskning av progesteron efter dess topp i den andra fasen).

Den mest lämpliga lösningen på problemet i denna situation är utnämningen av progesteronpreparat för den andra fasen av cykeln (från den 16: e till den 25: e dagen av cykeln). Innan förskrivning av progesteronpreparat ska hormoner från den första fasen utvärderas, en ultraljudssökning göras (oftast flera gånger över tiden) för att se att det finns en dominerande follikel och sedan corpus luteum (ett tecken på tidigare ägglossning) och sedan donera blod för att bestämma nivån på progesteron.

Och om allt är bra med hormonerna i den första fasen, det finns inga avvikelser från ultraljudet, och progesteron efter ägglossningen är låg, är det vettigt att förskriva progesteronpreparat. Allt är logiskt och korrekt, men en faktor måste beaktas: det är just ett sådant problem som man möter casuistiskt sällan.

2. Om problemen i cykeln är förknippade med en överträdelse i den första fasen

Om problemen i cykeln är förknippade med en störning i den första fasen och ovulationstimulering krävs, kan progesteronpreparat också vara användbara (först tas läkemedel för att stimulera ägglossningen, sedan används ultraljud för att övervaka början av ägglossning, och först då kan progesteronpreparat förskrivas).

I en sådan situation, med kompetent och effektiv stimulering av ägglossning, kan nivån av progesteron vara normal, dvs progesteronpreparat kanske inte krävs. Emellertid föreskrivs de ofta profylaktiskt för att inte dubbelkontrollera nivån på progesteron i varje cykel efter stimulering av ägglossningen och inte ”missa” en enda cykel för försök att bli gravid i stimuleringsprocessen.

Och vad händer om progesteron förskrivs utan att identifiera orsaken till cykelstörningen?

Oftast är det bristen på ägglossning och problem i den första fasen av cykeln (många orsaker för vilka), och inte isolerade kränkningar av den andra fasen som leder till låga nivåer av progesteron. Vad händer med dessa patienter om de förskrivs progesteron felaktigt??

Den klassiska situationen: vi har en patient med en cykelstörning, vi tar ett test för progesteron i den andra fasen, vi ser låg progesteron, vi föreskriver progesteron från utsidan för att öka det! Är det logiskt? Nej. En sådan patient har ofta ingen ägglossning, ingen corpus luteum, ingen endometrium bildas! Vad gör vi när vi ordinerar progesteron? Vi "lura" kroppen, visar att allt är i ordning, corpus luteum är där, progesteron produceras. Kroppen försöker inte ens kasta alla sina resurser för att uppnå ägglossning: det finns progesteron - ägglossningen har redan gått, du kan koppla av. Det vill säga att förskriva progesteron enligt standardschemat (från den 16: e till den 25: e dagen av cykeln) till en kvinna med en oregelbunden cykel, vi är mer benägna att störa hennes ägglossning (utan progesteron, kroppen "kämpar för ägglossning" till sista; ägglossning kan inträffa den 20: e, och den 30: e dagen av cykeln, om vi inte hade stört progesteron).

Vad händer med cykeln? En kvinna tar progesteron fram till den 25: e dagen av cykeln, då avlägsnas läkemedlet, kroppen tar upp en signal om en minskning av nivån av progesteron i blodet och startar mekanismen för början av menstruationen. Från en kvinna med en oregelbunden cykel får vi en kvinna med en regelbunden cykel. Om målet med behandlingen är förutsägbarheten i en kvinnas liv och en regelbunden cykel, kan denna strategi tillämpas. Om målet med behandlingen är att normalisera äggstockarna och bli gravid ett barn, kan progesteronpreparat förskrivas först efter bekräftelse av förekomsten av ägglossning i varje cykel.

För att inte göra sådana misstag är det nödvändigt att noggrant övervaka vad som händer med cykeln hos en kvinna med oregelbunden menstruation (hormoner i den första fasen, ultraljud i dynamik, progesteron i den andra fasen, om det finns ägglossning), och först efter att ha gjort en diagnos fatta ett beslut om utnämning / utnämning av någon hormonella läkemedel.

Slutsats: Progesteronpreparat behövs antingen för kvinnor med en helt bevarad första fas av cykeln och ägglossning, men en låg nivå av progesteron efter ägglossning (vilket är extremt sällsynt), eller för kvinnor med störningar i den första fasen efter stimulering av ägglossning (under strikt kontroll av ägglossning med ultraljud).

IVF-cykelstöd

Som redan nämnts upprepade gånger är progesteron ett hormon i den andra fasen av cykeln. Efter ägglossning bildas en corpus luteum i äggstocken, som producerar progesteron, som i sin tur förbereder endometrium (livmoderens inre foder) för implantering av ett befruktat ägg.

Kvinnor som går till IVF behöver medicinskt stöd för den andra fasen av cykeln, antingen på grund av de ursprungligen befintliga problemen med cykeln, eller på grund av otillräcklig produktion av sin egen progesteron efter stimulering av den första fasen av cykeln. I denna situation behövs och viktiga progesteronpreparat, men det finns grundläggande punkter i deras utnämning:

 1. Progesteronpreparat ska förskrivas endast i den andra fasen (det vill säga efter att allt finns bevis på ägglossning som har inträffat).
 2. En kvinna som får progesteronpreparat i den andra fasen bör övervakas av läkare under cykeln (med regelbunden övervakning med ultraljud och / eller nivån för vissa hormoner i blodet).
 3. Kvinnor med en oregelbunden cykel behöver särskilt ägglossningskontroll i varje cykel innan de tar progesteronläkemedel, eftersom de är mer benägna att konstgjort undertrycka ägglossningen med dessa läkemedel om de inte startas i tid..

Att förskriva progesteronläkemedel för att upprätthålla den andra fasen av cykeln som en del av IVF-programmet ökar sannolikheten för graviditet och födelse av ett friskt barn, men även i denna situation finns det olösta problem, och forskning om andra sätt att stödja den andra fasen av cykeln fortsätter.

Slutsats: Progesteronpreparat i tabletter kan användas för att bibehålla den andra fasen av cykeln som en del av IVF-program, men först efter det att ägglossningen har fastställts.

Hormon ersättnings terapi

Hormonersättningsterapi (HRT) utförs när en kvinna inte producerar tillräckliga nivåer av sina egna hormoner (i klimakteriet (menopausal hormonbehandling) eller efter operationen). I sådana situationer är det logiskt att "återskapa" din egen cykel genom att införa lämpliga hormoner i den första och andra fasen av cykeln.

Progesteronpreparat (i kombination med östrogenpreparat som efterliknar den första fasen av cykeln) kan övervägas för dessa ändamål, men i den moderna världen finns det många kombinationspreparat för HRT (som innehåller både östrogen- och progestinkomponenter), som är föredragna i sådana situationer.

Slutsats: Duphaston / Utrozhestan kan användas i kombination med östrogen för hormonersättningsterapi, men de är inte de läkemedel som väljs.

endometrios

Med endometrios är allt enkelt och komplicerat samtidigt. Svårigheten är att orsakerna och mekanismerna till dess förekomst inte är väl förståda, det finns många teorier och diskussioner om detta ämne. Enkelheten är att vi betraktar denna sjukdom i samband med användningen av två läkemedel (Dufaston och Utrozhestan), vars effektivitet vid behandling av denna sjukdom inte har bevisats.

Hormonterapi kan användas för att behandla endometrios, men andra läkemedel bör övervägas, mer om detta kan läsas här.

Slutsats: Progesteron ska inte användas för att behandla endometrios..

Förebyggande av missfall

Förmodligen den vanligaste indikationen för utnämningen av Duphaston och Utrozhestan i Ryssland är förebyggandet av missfall under tidig graviditet (nämligen förebyggande, dvs. utnämningen av läkemedlet till en frisk gravid kvinna utan tecken på hotad abort; läs om situationer där det finns ett hot om avbrott, läs nedan). I den här artikeln kommer jag inte att tänka på det faktum att det i många länder inte är vanligt att upprätthålla graviditet i tidiga skeden, eftersom de flesta missfall i första trimestern är förknippade med genetiska avvikelser i fostret, och jag kommer direkt att undersöka effektiviteten av progesteronläkemedel i denna situation.

Återigen, med tanke på att progesteron är ett graviditetshormon, är det helt logiskt att försöka upprätthålla graviditet hos en kvinna som av en eller annan anledning är i riskzonen (i Ryssland faller kvinnor med en tidigare graviditetsförlust och drar smärta i nedre del av buken i riskgruppen (oftast oförtjänt) i de tidiga stadierna "ton" på ultraljud i första trimestern, etc.).

Och nu en överraskning för många: progesteronpreparat bidrar inte till förebyggande av spontan abort i första och andra trimestern!

Med andra ord, om graviditeten hade överlevt mot bakgrund av Duphaston, skulle den ha överlevt utan den, och vice versa (om graviditeten hade avslutats utan Duphaston, skulle hon ha avslutat detta läkemedel)! Dessutom finns det ingen skillnad i vilken form progesteron tas: inuti i form av tabletter, vaginalt i suppositorier eller intramuskulärt.

Jag vill göra en bokning direkt: i vissa fall minskar progesteronpreparat med vanligt missfall sannolikheten för missfall, men detta gäller bara de kvinnor som tidigare drabbats av tre eller fler graviditetsförluster i rad.

Slutsats: Progesteronpreparat i tabletter, suppositorier och injektioner bör inte förskrivas för att förhindra missfall under tidig graviditet.

Behandla en hotad missfall

Hotet om missfall är förekomsten av fläckar med en stängd livmoderhals i graviditet upp till 20 veckor. När livmoderhalsen öppnades under denna period är bevarandet av graviditet med läkemedel extremt osannolikt. Jag betonar att dragande smärta i nedre del av buken, såväl som "ton" i livmodern genom ultraljud, inte är tecken på ett hotande missfall..

Behandling av hotet om abort är möjlig endast efter en ultraljudsundersökning, vilket bekräftar att fostret:

 1. Ligger i livmoderhålet
 2. Lever
 3. Inga tecken på allvarliga missbildningar.

Behandlingen bör utföras på ett sjukhus under övervakning av en läkare.

I denna situation är progesteronpreparat effektiva och hjälper till att minska frekvensen av spontan abort, men de flesta studier inom detta område har utvärderat effektiviteten av progesteron som administreras intramuskulärt och inte i form av tabletter eller suppositorier (eftersom kvinnan är på sjukhuset).

Slutsats: Progesteronpreparat minskar sannolikheten för missfall om det finns ett hot om missfall (fläckning är det huvudsakliga symptomet.) Det finns dock otillräckliga data om effektiviteten hos dessa läkemedel i form av tabletter eller suppositorier..

För tidig födselbehandling

För tidig födelse är en födelse som inträffade före den 37: e graviditetsveckan. För tidig födsel kan leda till allvarliga konsekvenser, särskilt barnets död eller allvarliga konsekvenser för barnets hälsa. Det är därför en enorm mängd forskning har ägnats åt att studera behandlingsmetoder (eller stoppa början) av för tidigt födelse.

Progesteron är ett viktigt "graviditetshormon" och försöker därför använda det hos en kvinna vars födelse började för tidigt ser logiskt ut.

Standardbehandlingsalternativet för för tidigt arbete är användning av tocolytika (läkemedel som slappnar av livmoderns muskler och stoppar / försvagar början av förlossningen). I ett antal studier har försök gjorts att använda progesteronpreparat för behandling av för tidigt arbete med eller utan tocolytika. Trots det faktum att i vissa studier hittades effekten av användningen av progesteron hos kvinnor med tidig för tidigt förlossning (försvagade sammandragningar, som bromsar processen för att förkorta livmoderhalsen) finns det fortfarande otillräckliga data för att inkludera denna grupp läkemedel i standardprotokollen för att hantera kvinnor med för tidigt födelse. Och ännu mer så kan det inte sägas att läkemedel i denna grupp kan ersätta standardkolytisk terapi vid för tidigt arbete.

Slutsats: Progesteronpreparat kan ge en positiv effekt hos kvinnor med för tidigt arbete, men de kan inte ersätta standardbehandlingen och bör inte användas i form av tabletter eller suppositorier (det vill säga de former som diskuteras i denna artikel).

Förebyggande av för tidigt födsel vid en enda graviditet hos utsatta kvinnor

Kan progesteronläkemedel förhindra uppkomsten av för tidigt födsel hos kvinnor som är i riskzonen (dvs kvinnor som redan har haft en för tidig födsel före eller hos kvinnor med cervikala sammandragningar genom ultraljud).

Återigen bör progesteron, som är ett graviditetshormon, hjälpa till att förlänga graviditeten och förhindra början av förlossningen.

Resultaten från många studier bekräftar denna hypotes och visar att profylaktisk administration av progesteron i sen graviditet till kvinnor i riskzonen faktiskt minskar sannolikheten för för tidig födsel, dödfödelser och andra negativa konsekvenser för fostret. I rättvisa skäl är det värt att notera att alla dessa uppgifter erhölls för injektioner av progesteron eller pessarier innehållande progesteron (en enhet insatt i kvinnans vagina och utsöndrade det önskade läkemedlet). Tabletter och suppositorier i det här avsnittet är inte väl förstått..

Slutsats: Progesteronläkemedel hjälper verkligen till att minska sannolikheten för för tidig födsel hos kvinnor i riskzonen, men injektioner och pessarier har visat sig vara effektiva. Tabletter och suppositorier är inte väl förstått..

Förebyggande av för tidig födelse vid flera graviditeter

Ungefär hälften av kvinnor som bär tvillingar förlossar sina barn för tidigt (dvs tidigare än 37 veckor av graviditeten). Med tripletter och fler frukter är denna risk ännu högre. För tidig födsel utgör en fara för barnets liv och hälsa, och därför har många studier ägnats åt frågorna om deras förebyggande, bland annat med flera graviditeter..

Med tanke på att progesteron är graviditetens huvudhormon är det logiskt att anta att användningen kommer att förlänga graviditeten och förbättra resultaten för barnet. Befintliga studier på användning av progesteron i form av injektioner eller suppositorier (tabletter i denna aspekt är dåligt studerade) avslöjade inte några fördelar för mamma och barn. Med andra ord finns det idag ingen anledning att förskriva profylaktiska progesteronpreparat till kvinnor med flera graviditeter.

Slutsats: Progesteronpreparat i suppositorier och injektioner hjälper inte till att förebygga för tidigt arbete hos kvinnor med flera graviditeter. Tabletter i denna aspekt förstås dåligt..

preeklampsi

Preeklampsi är en allvarlig graviditetskomplikation som kännetecknas av högt blodtryck, proteinuria (protein i urinen) och ödem. Preeklampsi förekommer hos 2 till 8% av gravida kvinnor. I detta tillstånd påverkas blodkärl i olika organ, inklusive moderkakan, vilket i sin tur kan leda till fostrets tillväxtfördröjning och för tidig födsel. Hos kvinnan påverkas oftast njurarna, levern, hjärnan och även blodkoagulationssystemet.

Som är fallet med många andra komplikationer av graviditeten, det finns ingen exakt förståelse för mekanismerna och orsakerna till preeklampsi, så en brist på progesteron anses vara ett av (men inte det mest troliga) skälet till utvecklingen av dessa störningar.

Det finns få studier om användning av progesteronläkemedel för att förebygga och behandla preeklampsi (totalt omfattar de cirka 1 500 kvinnor), men ingen av dem har visat övertygande uppgifter till förmån för användningen av progesteron. Dessa läkemedel ingår inte heller i de internationella rekommendationerna för förebyggande och behandling av preeklampsi..

Slutsats: Hittills kan användning av progesteronpreparat för behandling och förebyggande av preeklampsi inte anses vara motiverat..

För att sammanfatta

När kan de progesteronpreparat som diskuteras i denna artikel (Dufaston, Utrozhestan) förskrivas??

 • menstruations oregelbundenheter (efter bekräftelse av ägglossning och progesteronbrist efter ägglossning)
 • IVF-program (efter bekräftelse av ägglossning)
 • livmodersblödning (men det finns mycket effektivare behandlingar)
 • hormonersättningsterapi (med en mycket stor sträcka, eftersom det finns mer praktiska och studerade läkemedel).

Progesteronpreparat kan användas för att förebygga och behandla för tidigt arbete, samt för att behandla hotet om missfall, men inte i form av suppositorier och tabletter..

Och ett par kommentarer till.

Progesteronläkemedel kan inte kallas ofarliga och ofarliga. De har en hel del biverkningar, varav de vanligaste inkluderar:

 • menstruations oregelbundenheter
 • amenorré (frånvaro av menstruation)
 • huvudvärk
 • uppblåsthet

Och den sista avgörande aspekten!

Du får inte i något fall förskriva och avbryta progesteronpreparat på egen hand.

Detta kan leda till allvarliga konsekvenser för kroppen, särskilt under graviditeten. Om du har tvivlat om hur motiverat användningen av dessa läkemedel är i din situation efter att ha läst den här artikeln, se till att diskutera dina tvivel med din läkare och avbryta läkemedel endast under övervakning av en läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Behöver du smärtstillande medel för menstruation, orsaker till smärta och behandlingsmetoder

Hos många kvinnor åtföljs menstruationen av svår kramp, smärta, särskilt under de första eller andra dagarna....

Tidiga tecken på graviditet

Tidiga tecken på graviditet är ett antal tecken som du pålitligt kan bestämma graviditetens början. Många av dem tillåter oss att gissa om den nya kvinnliga statusen redan före menstruationsförseningen....

Dessa dagar: 8 svar på de mest besvärliga perioderna

Låt oss prata om det ❤️26 december 2019Ordet "månatligen" i de flesta skolor och familjer uttalas bara i en viskning. Okända människor förtalade denna naturliga process och likställde den med att gå på toaletten....