Duphaston: vad som föreskrivs, bruksanvisning, biverkningar och analoger

Ansvarsfrihet

Duphaston används ofta i gynekologisk praxis. Duphaston används för endometrios, vid planering av graviditet, för att förhindra missfall. Patienter som får ordinerat ett läkemedel måste ha en uppfattning om de viktigaste aspekterna av dess administrering - indikationer, kontraindikationer, biverkningar etc..

Den aktiva ingrediensen i Duphaston är dydrogesteron. 1 tablett innehåller 10 mg av detta ämne. Utöver det innehåller läkemedlet hjälpkomponenter - stärkelse, laktos, hypromellos, salter och oxider av kisel och magnesium. Duphaston har en gestagen effekt, dydrogesteron i sig är ett syntetiskt progestogen. Det är en analog av det kvinnliga hormonet - progesteron. Läkemedlet kompenserar för bristen på detta hormon, påverkar endometrium påverkat i livmodern, blockerar dess spridning och bidrar till början av graviditeten.

Dydrogesteron är en syntetisk analog av en naturlig substans, så nära sin naturliga struktur som möjligt. Det är den kemiska metoden för beredning som undviker hyperkoagulering, lipidmetabolismstörningar. Duphaston påverkar inte själva ägglossningen, har inte preventivmedel, orsakar inte temperaturhopp och ökar inte aptiten. Detta förklarar minsta biverkningar och god tolerans..

Bruksanvisning Duphaston

Den huvudsakliga uppgift som Dufaston föreskrivs är korrigering av progesteronbrist. Läkemedlet används för endometrios, infertilitet, olika störningar i menstruationscykeln..

Vad förskrivs Duphaston för?

 • Vanlig missfall.
 • Hotande missfall.
 • Dufaston används för försenad menstruation.
 • Livmoderblödning orsakad av nedsatt äggstocksfunktion.
 • Premenstruellt syndrom.
 • Duphaston föreskrivs för att ringa menstruation (till exempel kan detta krävas under klimakteriet).
 • Förebyggande av vävnadsproliferation hos patienter som tar hormonella läkemedel under klimakteriet.

I det senare fallet används Duphaston som ett medel för hormonersättningsterapi. Läkemedlet används för mono - och komplex behandling. Doseringsregimen är olika för olika patologier, liksom varaktigheten. Den lägsta dagliga dosen är 10 mg, den maximala är 40 mg. Mångfaldigt intag - från 1 till 3 gånger om dagen, helst efter en måltid.

Duphaston när du planerar graviditet

Duphaston används vid planering av graviditet hos patienter med endometrios och infertilitet (i närvaro av otillräcklig produktion av progesteron). Läkemedlet används också som ett av IVF-stadierna. Att ta läkemedlet normaliserar den hormonella bakgrunden i kvinnans kropp och bidrar till början av graviditeten. Det är viktigt för patienter att veta hur man dricker Duphaston för att bli gravid. Läkemedlet tas oralt, en tablett per dag från den 14: e till den 25: e dagen av cykeln. Varaktighet - minst 6 månader. Läkaren kan ordinera Duphaston under graviditet i de tidiga stadierna under en viss tid. Varaktigheten fastställs individuellt..

Duphaston under graviditeten

Det är viktigt att veta varför Duphaston ordineras till gravida kvinnor. Läkemedlet är nödvändigt för vanligt missfall. Denna diagnos ställs i närvaro av 3 missfall till en period av 20 veckor. Läkemedlet hjälper till att upprätthålla optimala progesteronnivåer, upprätthålla corpus luteum i ett funktionellt tillstånd. Att ta medicin under graviditeten bör endast ske på rekommendation av en läkare och under hans tillsyn. Annars ökar risken för att få ett barn med en ökad risk för att utveckla allvarliga allergier, bronkialastma och binjurepatologier..

Släpp formulär

Duphaston finns i form av tabletter på 20 eller 28 stycken per förpackning. Duphaston finns inte i form av suppositorier - vaginal eller rektal. Om detta formulär krävs används analoger.

Biverkningar av Duphaston

Duphaston kan orsaka allergiska reaktioner. Läkemedlet kan också provocera en ökning av intensiteten av huvudvärk och frekvensen av migränattacker. Andra biverkningar av Duphaston:

 • Minska antalet röda blodkroppar och hemoglobin.
 • Ofta stöter på mag-tarmkanalen: illamående.
 • Överdrivet könsblodflöde.

Läkemedlet kan orsaka en ökning av bröstkänsligheten, i sällsynta fall registrerades utseendet på ödem i de nedre extremiteterna. Det har inte förekommit några fall av överdosering. Duphaston är kontraindicerat om patienten har en allergi mot läkemedlets komponenter, malabsorption av kolhydrater, under amning.

Duphastons analoger

Vilket är bättre: Utrozhestan eller Dufaston

Den största skillnaden mellan dessa läkemedel är att Dufaston innehåller ett syntetiskt hormon. Utrozhestan innehåller den så kallade mikroniserade progesteron som extraherats från växtmaterial.

Fördelar med Duphaston: minimala biverkningar och negativa effekter på fostret, god tolerans, brist på lugnande och viktökning. Detta läkemedel orsakar inte hyperkoagulation - därför finns det ingen risk för trombos. Detsamma gäller för huvudvärk och migrän - hos patienter med dessa diagnoser var det ingen försämring under loppet av dessa patologier.

Utrozhestan har också ett antal positiva egenskaper. De är som följer:

 • Bra tolerans.
 • Patientvikten ökar inte.
 • Hämmar verkan av oxytocin och bidrar därmed till början och underhåll av graviditeten.
 • Orsakar inte vätskeansamling. Därför utvecklas inte svullnad vid användning av Utrozhestan.
 • Reglerar balansen mellan manliga könshormoner i en kvinnas kropp.
 • Det har formen av frisättning - kapslar som kan användas vaginalt.
 • Något lägre apoteks semesterpris.

Det är omöjligt att omedelbart besvara frågan - vilket är bättre - Utrozhestan eller Dufaston. Valet beror på patologi, individuell patienttolerans, närvaro eller frånvaro av kroniska patologier (detta gäller sjukdomar i matsmältningssystemet). En viktig aspekt är valet av frisättningsform och dosering.

Utnämningen av ett läkemedel och ersättandet av ett annat utförs endast av en läkare efter att ha klargjort alla ovanstående faktorer. Detta kräver en detaljerad historik och genomförande av ett komplett utbud av laboratorie- och fysiska forskningsmetoder. Först efter en detaljerad insamling av kliniska data föreskriver en specialist ett eller annat botemedel.

Dufaston tillverkas av Abbott (Nederländerna). Läkemedlet har inga analoger. Men åtgärdsläkare kan förskriva det redan nämnda Utrozhestan, som produceras av företaget Bezins (Belgien). Det bör nämnas Iprozhin (Italien) med den aktiva substansen - Progesteron. Prajisan (Indien) med den aktiva ingrediensen Progesteron mikroniserad.

Duphaston ersätts av andra läkemedel endast av en läkare.

Duphaston är ett hormonellt läkemedel eller inte

Detta är en av de vanliga frågorna om detta läkemedel. Duphaston hänvisar till hormoner. Den aktiva ingrediensen är syntetisk prohormon. Därför är användningen endast strikt enligt indikationerna och endast som föreskrivs av läkaren och hans kontroll.

Dufaston och alkohol

Läkare rekommenderar inte att du kombinerar Duphaston med alkohol. Alkohol minskar läkemedlets effektivitet, kan provocera en ökning av blödningar, under planering eller under graviditet kan det påverka fostret negativt. Perioden för fullständig eliminering av en tablett från kroppen är 72 timmar. Först efter denna tidsperiod kan du dricka alkohol. Dricka eliminerar användningen av drogen, Dufaston och alkoholkompatibilitet anses vara låg.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan vi säga att detta verktyg har ett antal positiva egenskaper - god klinisk effektivitet, tolerabilitet, ett minimum av biverkningar, tillgänglighet. Dessa aspekter gör att du kan välja användning i vissa gynekologiska patologier. Trots de positiva egenskaperna kan Duphaston orsaka allergiska reaktioner; att ta något läkemedel innebär hälsorisker. Därför är självadministration oacceptabel först efter att ha konsulterat en läkare och under hans ständiga övervakning.

Hur du dricker Duphaston och varför det ordineras till kvinnor?

Naturligtvis är en av huvudmålen för alla kvinnor moderskap. Det är födelsen av ett barn som är en enorm lycka för varje familj.

Men det finns situationer då en kvinna inte lyckas bli gravid eller få ett friskt barn. Det är bra att modern medicin i sådana ögonblick gör att du kan ta bort ett stort antal hinder för framgångsrik befruktning och framtida födslar

Om en kvinna har ett hormonellt misslyckande, som är den främsta orsaken till infertilitet, missfall och andra patologier, kommer hormonella läkemedel att rädda. För att lösa dessa problem har det hormonella läkemedlet Dufaston fått ett gott rykte..

Vad är Dufaston?

Duphaston (Duphaston) är ett läkemedel i tabletter, som används för att behandla sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet. För kvinnor är det helt säkert. Läkemedlet har praktiskt taget inga biverkningar på kroppen.

Obehörig användning eller återkallande av användning av ett sådant läkemedel är strängt förbjudet - detta kan orsaka oförutsägbara komplikationer.

Den aktiva substansen är dydrogesteron - ett hormon syntetiserat med en konstgjord metod, som är en analog av progesteron som genereras i människokroppen. Naturligt hormon kallas ofta ”graviditetshormonet” eftersom det är det som övervakar reproduktionsfunktionen i den kvinnliga kroppen.

Tack vare dydrogesteron, som erhålls konstgjort, var det möjligt att eliminera nästan alla biverkningar av naturliga hormonella läkemedel, till exempel:

 • obalans i blodkoagulering;
 • glukokortikoideffekt;
 • plastisk ämnesomsättning (anabol effekt);
 • östrogenaktivitet;
 • termogen aktivitet;
 • androgen effekt

Duphaston fick mycket stöd från läkare och patienter.

Bruksanvisning Duphaston

Duphaston ska endast användas under graviditet enligt instruktion av en specialist som kommer att bestämma den individuella dosregimen.

Du kan sluta dricka läkemedlet enligt läkarens rekommendationer och på grundval av nödvändiga undersökningar och tester.

Regler för att ta Dufaston

När du tar Duphaston-tabletter måste du följa följande allmänna regler:

 1. Läkemedlet måste användas med samma tidsintervall. Norma, om du tar ett piller klockan 7 på morgonen, då nästa gång du behöver dricka det klockan 7 på kvällen.
 2. Om du saknar ett piller måste du vänta till nästa gång du tar det för att inte störa frekvensen.
 3. Sluta ta Dufaston är nödvändigt efter tron ​​på att graviditet inte har inträffat. För att göra detta kan du ta ett test för graviditet eller blod för hCG, om det är en försening i menstruationen.
 4. Sluta dricka vid graviditet, det är strängt förbjudet. Det är nödvändigt att konsultera din läkare om patienten drack Duphaston.
 5. Avbeställningen av Dufaston utförs stegvis enligt planen, som den behandlande gynekologen tog upp.

Varför föreskrivs det?

Duphaston ordineras till kvinnor under underhålls- eller ersättningsbehandling, när en brist på progesteron hittas, på vilken befruktning, graviditet och även födelsen direkt beror. Livmodersrelaxation och för tidig sammandragning är viktiga effekter av progesteron

Avsaknaden av en tillräcklig mängd av detta hormon under graviditeten kan leda till följande konsekvenser:

 • återkommande abort;
 • endometrios;
 • missfall i de första stadierna av graviditeten;
 • ICP;
 • infertilitet;
 • livmoderfibroider eller fibroider;
 • utsöndring av blod inuti livmodern;
 • menstruationsdysfunktion (algomenorré);
 • fullständig frånvaro av menstruation;
 • polyhydramnios eller lågvatten;
 • placentadysfunktion;
 • dräktighet.

Med ovannämnda sjukdomar och dysfunktioner föreskriver experter ofta Dufaston.

Förskriva en medicin när du planerar en befruktning

Med hjälp av det hormonella läkemedlet Duphaston skapas en gynnsam bakgrund i den kvinnliga kroppen för befruktning av ägget, införandet av embryot i livmoderns livmodersättning och efterföljande utveckling av fostret.

Vid planering av befruktningen av ett barn bör dessa piller igen förskrivas av en specialist, eftersom det inte finns något universellt scenario för deras intag.

I grund och botten, för att bli gravid ett barn, förskrivs läkemedlet att det tas nästa dag efter ägglossningen och tas till början av menstruationen. Det rekommenderas att avbryta läkemedlet endast när du klarar testet eller i det första steget i menstruationen, för att se till att det inte finns någon graviditet.

Faktum är att en kraftig minskning av progesteron i blodet kan förvärra embryotets näring eller dess fullständiga avslag. Med detta läkemedel i planeringsstadiet hos ett barn med en upptäckt hormonell obalans, har Dufaston en större effekt i framtiden under graviditeten.

Den fulla effekten av att ta Dufaston för befruktningen inträffar efter 6 månader. När läkemedlet tas i mer än ett år till ingen nytta rekommenderas det att du konsulterar din läkare för att ersätta behandlingstaktiken, vidare undersökningar eller utnämningen av andra läkemedel, för att hitta ett effektivt substitut för läkemedlet.

Duphaston i tidig graviditet

I det första stadiet av graviditeten används Duphaston-tabletter när otillräcklig mängd progesteron genereras i en kvinnas äggstockar.

Detta läkemedel uppvisar en selektiv effekt på endometriumet och stöder därigenom det i det tillstånd som är nödvändigt för utvecklingen av embryot, och håller också sammandragningarna av livmoderens släta muskler, vilket förhindrar eventuell missfall.

Således kan detta läkemedel helt ersätta det naturliga hormonet i de tidiga stadierna av graviditeten..

Läkemedlet har ingen negativ reaktion på embryot och moderns kropp under denna graviditetsperiod. Det ordineras vanligtvis i första och andra trimestern av graviditeten för att bevara det..

Så snart tecknen på missfall har försvunnit är det värt att ta läkemedlet i tidigare doser i ungefär en vecka och sedan byta till en lägre dos för att bibehålla hormonnivån. Det är strängt förbjudet att plötsligt avbryta medicinen, eftersom det kan leda till en abort.

Förskrivning under graviditet

Vid senare stadier av graviditeten, nämligen från och med tredje trimestern av fostermognad, bör läkemedlet användas noggrant, eftersom det vid dessa tillfällen kan orsaka leverdysfunktion.

I detta skede klarar Duphaston-tabletter följande uppgifter:

 1. Eliminerar progesteronbrist.
 2. Minskar livmoderns hypertonicitet.
 3. Det har en gynnsam effekt på slemhinnan.
 4. Slappnar av tarmarna.
 5. Bildar det dominerande av graviditet, förlossning och amning på hjärnnivå.
 6. Förbereder en kvinnas bröst för amning.

Även under graviditet kan en medicin förskrivas för kronisk endometrit.

Ett särdrag hos denna sjukdom är den ökade militansen i immunsystemet, som betraktar embryot som en främmande kropp och försöker snabbt ta bort det från den kvinnliga kroppen.

Denna medicinering blockerar denna faktor, vilket leder till immunsystemet i ett normalt tillstånd och eliminerar därmed risken för missfall.

Mottagning för endometrios

Det är känt att en av de främsta orsakerna till förekomsten av endometrios är en ökad nivå av östrogen i en kvinnas kropp. Som ett resultat av detta bör Duphaston användas, som med endometrios sänker östrogennivåerna och stabiliserar den kumulativa nivån av hormoner.

Följande karakteristiska egenskaper hos användningen av medicinen för behandling av denna sjukdom kan särskiljas:

 1. Dydrogesteron påverkar huvudsakligen livmoderslimhinnan, vilket hämmar spridningen av endometrireceptorer.
 2. Eftersom menstruationen inte är i det deprimerande stadiet kvarstår sannolikheten för att bli gravid.
 3. Duphaston minskar tonen och sammandragningen av de mjuka musklerna i livmodern, vilket i de tidiga stadierna av graviditeten minskar risken för spontan abort.
 4. Tack vare detta läkemedel minskar eller försvinner smärtsyndromet utan spår. Detta beror på det faktum att det finns en minskning i generationen av prostaglandiner, som i sin tur orsakar en kraftig förträngning och sammandragning av blodkärlen i cirkulationssystemet.
 5. Duphaston minskar avsevärt risken för degeneration av celler med patologi till cancertumörer. Enligt många recensioner av patienter som tog Duphaston tolereras menstruationscykeln mer lugnt och med mindre smärta slutar den dra i nedre del av buken.

Hur man använder hormonella piller för endometrios, det är obligatoriskt att ange med den behandlande specialist, men i stort sett ser instruktionen så ut:

 1. Duphaston tas två gånger om dagen, vid samma tid på dagen. Till exempel klockan 08.00 och 20.00.
 2. Antagningstiden är individuell i varje fall, men sträcker sig vanligtvis från 5-6 till 20 dagar.
 3. Ibland tas läkemedlet under lång tid utan avbrott från 6 till 9 månader, vilket möjliggör atrofi av sjukdomen (omvänd utveckling).

Infertilitet och Duphaston

 • Med en barnlös kvinna, som bestäms av luteal brist på menstruationsfasen, tas Dufaston från 14 till 25 dagar av cykeln. Läkemedlets lägsta varaktighet är 6 månader, varefter det är nödvändigt att sluta ta. Efter graviditeten används läkemedlet i cirka 16-20 veckor, då måste du sluta ta läkemedlet.
 • Med hormonella störningar
 • Duphaston kan användas för att diagnostisera sekundär amenoré och dysfunktionell blödning i livmodern. Vid hormonella misslyckanden, utför ersättningsterapi hos kvinnor med störningar orsakade av klimakteriet med en intakt livmodern.

Hur man väljer rätt dos?

Vid dosering av Dufaston måste följande regler följas:

 1. Med PMS - 10 mg av läkemedlet två gånger om dagen från 12 till 28 dagar av cykeln.
 2. Vid störningar i menstruationscykeln - 10 mg två gånger om dagen från 11 till 25 dagar av cykeln. Behandlingen varar minst 6 cykler.
 3. Med endometrios - den dagliga dosen av läkemedlet kan variera från 10 till 30 mg från 5 till 25 dagar av cykeln eller ta det fortlöpande.
 4. Vid infertilitet - applicera läkemedlet två gånger om dagen i 5 mg från 14 till 25 dagar av cykeln. Behandlingstiden bör inte vara mindre än 6 cykler.
 5. Om det finns ett hotande missfall, ta omedelbart 20 mg av läkemedlet och reducera sedan intaget till 10 mg två gånger om dagen (morgon och kväll på lika många timmar). Medan hotet om missfall kvarstår, kan Duphaston tas 5 mg tre gånger om dagen (var 8: e timme). När symptomen på ett missfall har försvunnit tas läkemedlet fortfarande i ungefär en vecka. Vid återkommande av symtom måste läkemedlet omedelbart användas i den dosering som hade en större effekt på deras eliminering.
 6. Vid vanlig missfall: en daglig dos på 10 mg delas upp i 2 doser. Kursen kan pågå i upp till 20 veckor. Efter att symtomen på ett missfall försvinner avbryts Dufaston gradvis..

Till vem Duphaston är kontraindicerat?

Dufaston är strikt kontraindicerat hos kvinnor i följande fall:

 • individuell intolerans mot läkemedlets komponenter;
 • en patient med rotorsyndrom;
 • med hjärtsvikt i akut form;
 • patienter med Dubin-Johnsons syndrom;
 • med allvarlig leverskada.

Det finns ingen dödlig kontraindikation av den aktiva substansen i Dufaston hos patienter med kroniskt njursvikt.

Biverkningar av Duphaston

Vid användning av läkemedlet kan vissa biverkningar uppstå:

 • mycket sällan kan överkänsligheten för immunsystemet uppstå;
 • enda prejudikat med hemolytisk anemi registrerades;
 • uppkomsten av huvudvärk och migrän;
 • leverdysfunktion, manifesterad av gulsot, buksmärta och allmän svaghet i kroppen, kan börja;
 • extremt sällan inspelade Quinckes ödem;
 • en sällsynt manifestation av subkutan vävnad, urtikaria och hudirritation;
 • ökad känslighet hos bröstkörtlarna;
 • sällan, när man tar, är det troligt att genombrottsblödning i reproduktionssystemet uppstår som inträffar efter en ökning av läkemedlets dos;
 • extremt sällan förekommer perifert ödem (uppträdandet av överskottsvätska i vävnader och håligheter i kroppen);
 • möjliga allmänna störningar i kroppen.

När du fixar någon av dessa biverkningar, bör du omedelbart kontakta din läkare för att ta reda på om det är möjligt att stoppa eller fortsätta ta läkemedlet.

Dufaston och alkohol

Tillverkaren av läkemedlet i instruktionerna för läkemedlet angav dess möjliga negativa effekt på levern. Eftersom alkohol också har en negativ effekt på levern, ökar belastningen på detta organ genom att ta någon medicin.

Interaktionen mellan Dufaston och alkohol, vilket kan ha en negativ effekt på levern, är en trippelbelastning.

Dessutom förändrar alkohol leverens enzymkomposition, vilket kan leda till felaktiga effekter av detta läkemedel.

Reaktionen på mag-tarmkanalen, om duphaston och alkohol kombineras, är också tvetydig.

Den aktiva substansen i läkemedlet slappnar av muskelgruppen i bukhålan, och alkohol är giftet som människokroppen försöker ta bort snabbare.

Att lägga till dessa två faktorer, ta medicinen och alkohol kan leda till kräkningar eller diarré, vilket innebär att läkemedlets aktiva substans snabbt elimineras från kroppen, och detta kommer att minska hela den positiva effekten av dess användning till ett minimum, och det är helt enkelt ingen mening att ta det.

Alkohol påverkar också blodkärlen, de minskar och expanderar. Detta påverkar negativt hemodynamiken i organen i det reproduktiva systemet, vilket bidrar till hormonella störningar.

Med ovanstående negativa faktorer, alkoholens kompatibilitet och Dufaston, kan vi dra slutsatsen varför vi dricker alkohol om detta avsevärt minskar effektiviteten i användningen av detta läkemedel.

Men om alkohol inte kan undvikas, måste du begränsa dig till ett glas gott vin, tillsätt is eller vatten till det. Minst 2 timmar måste gå från att dricka alkohol till att ta läkemedlet..

Dufaston eller Utrozhestan?

Utrozhestan är tillverkad av det naturliga hormonet progesteron från växtkomponenter.

Den resulterande substansen är nästan helt lik den naturliga hormonet som produceras av en kvinnas moderkakor. Tack vare detta assimierar kroppen den perfekt, som kompatibel och tar den för sant.

Indikationer för att ta Utrozhestan är:

 • infertilitet, vilket orsakas av en kränkning av den hormonella bakgrunden;
 • risk för missfall;
 • hyperandrogenism (ökat innehåll av manligt könshormon i blodet) och andra patologier som uppstod mot bakgrund av hormonsvikt.

Fördelar och nackdelar med Dufaston och Utrozhestan

Ibland undrar kvinnor, när de möter behovet av att ta hormonella läkemedel, som använder exemplet Duphaston och Utrozhestan, om de kan skilja sig åt? Är det möjligt att ersätta läkemedlet?

Dessa två läkemedel är mycket lika vid första anblicken, men det finns en skillnad. Är det möjligt att ersätta läkemedlet? Är det möjligt att ta båda läkemedlen samtidigt?

Jämför dessa läkemedel i komposition, kan vi skilja skillnaden i produktionsmetoden för den aktiva substansen:

 • Utrozhestan är tillverkad av växt härledd progesteron;
 • Dufaston är tillverkad av syntetiserat hormon.

Duphaston har färre skadliga effekter som är karakteristiska för Utrozhestan:

 • ofta yrsel;
 • dåsighet (Utrozhestan har en lugnande effekt);
 • svaghet;
 • förändringar i kroppsvikt;
 • sjukande effekt.

Utrozhestan har dock två applikationsmetoder. Läkemedlet kan användas med orala (tvättade med vätska) och intravaginala (inmatning i slidan) metoder.

Duphaston påverkar inte heller följande punkter:

 1. Förmågan att köra ett motorfordon (körning med Utrozhestan rekommenderas med försiktighet).
 2. Indikatorer för basaltemperatur (tillräckliga doser av Utrozhestan leder till en kraftig ökning av basaltemperaturen)

Försäljningsvillkor

Realisering på apotek utförs endast enligt det recept som skrivs på latin.

Dufaston priser

Läkemedlets kostnad varierar mellan 400 och 500 rubel per paket. Priset på tabletter i olika städer i Ryssland beror på försäljningsstället, pågående kampanjer och rabatter i apotekorganisationer. Till exempel i Ozerki-apoteket kostar tabletter cirka 450 rubel per förpackning.

Släpp formulär

Duphaston finns i tablettform för oral administrering. 10 mg belagda hjälpämnen.

Förvaringsförhållanden

Förvara tabletter på en torr plats vid en temperatur som inte överstiger 30 grader.

Hållbarhetstid

Läkemedlets hållbarhet är cirka 5 år, varefter dess administration är förbjuden.

Recensioner av kvinnor på Duphaston med blödning

Slutsats

När en gynekolog föreslog att du tar en behandling med Duphaston-tabletter måste du tänka noga innan du lämnar den. Det är mycket troligt att denna kurs kommer att fungera för dig, hjälpa dig och rädda ditt ofödda barns liv. För detta måste du försöka ta denna medicin. Det viktigaste är att det inte finns någon risk att ta en sådan kurs.

Duphaston under graviditeten

Ofta är det idag många kvinnor som vill bli mödrar inför problemen med att bli gravid och bära ett barn, sådana problem kan identifieras bland 16-20% av kvinnorna som söker hjälp från en läkare.

Idag finns det system som utvecklats av gynekologer som innebär att du tar Duphaston, ett läkemedel som hjälper till att börja och underhålla graviditet.

Varför förskrivs Duphaston under graviditeten?

Duphaston är ett läkemedel för oral användning i tabletter. Det har progestogen aktivitet mot livmoderslimhinnan (är en analog av naturlig progesteron).

Detta läkemedel uppfattar en kvinnas kropp väl, utan att det påverkar leverns hälsa, medan det normaliserar tillståndet i livmoderns endometrium utan att störa menstruationsprocessen och ägglossningen.

Detta ökar chansen för en framgångsrik befruktning, vilket minskar risken för missfall och missfall..

Till skillnad från dess analoger har Duphaston inte en lugnande effekt på nervsystemet, påverkar inte livmodern och har inte anabola, östrogena eller kortikoideffekter. När det tas, orsakar det nästan inte biverkningar och ökar resistens hos nervvävnader mot faktorer som skadar dem.

Tar Dufaston under graviditeten

Duphaston ordineras vanligtvis i de tidiga stadierna av graviditeten, eller till och med från graviditetsstadiet och dess administrering fortsätter från befruktningstillfället.

Utnämningen av läkemedlet görs av en gynekolog, och i de flesta fall indikeras läkemedlet för att upprätthålla och säkert förlänga graviditeten till den tid då morkakan tar över funktionen av hormonsyntes.

Duphaston under graviditet kan också användas om det finns ett hot om avbrott, för att förhindra missfall under ICSI- eller IVF-förfaranden, i fall av tidigare aborter under graviditeten eller i närvaro av en historia av missad graviditet.

Om läkemedlet används som föreskrivet av läkaren, uppstår inte ens frågan om du ska dricka duphaston under graviditeten - det visas direkt.

Hur påverkar graviditeten

Med långtidsstudier av läkemedlet bekräftas positiva ögonblick från att ta duphaston under graviditeten.

Vid användning av duphaston avslöjades en signifikant minskning i procentandelen spontan abort under de första veckorna av graviditeten, liksom riskerna för fostrets missbildningar och olika avvikelser i moderkakan.

Tillägg av progesteron kan hjälpa området för den framtida moderkakan att skapa hormonell, näringsmässig och syrebalans för fostret..

På grund av detta har barn födda på bakgrund av att ta duphaston vid födseln normal vikt, fysisk och psyko-emotionell hälsa.

Är Duphaston farligt under graviditeten??

Eventuella läkemedel kan bli farliga med okontrollerad användning eller självmedicinering, vilket också gäller för duphaston.

Enligt statistiken över läkemedelsadministration har det inte förekommit ett enda fall av skadliga och negativa effekter av duphaston på befruktningsprocessen eller på fostret för en lång tid av dess användning inom obstetrik och gynekologi..

Dessutom, ibland utan detta läkemedel, är graviditeten helt enkelt i riskzonen, och det är avgörande för fostrets fulla utveckling i första trimestern.

Naturligtvis bör läkemedlet tas under övervakning av en läkare och för att bestämma hormonnivån i en kvinnas blod med dess ytterligare korrekta annullering vid tiden.

Duphaston tas oralt, och när det absorberas i blodet har det en selektiv effekt på livmoderns endometrium, vilket hjälper till att förhindra dess överväxt eller degeneration av endometrieceller till maligna celler med ett överskott av östrogen i kroppen.

Duphaston har inga preventivmedel, det kan inte hämma ägglossningen och störa menstruationsfunktionerna, men det hjälper till med graviditeten.

Läkemedlet absorberas mycket väl och snabbt från tarmarna i blodet på cirka två till tre timmar och når en maximal koncentration i blodet. Läkemedlet metaboliseras i levern utan att skada dess funktioner och utsöndras av njurarna i två dagar.

Detta gör att du kan bibehålla sin stabila koncentration i blodet på rätt nivå under hela behandlingen..

Hur du tar Duphaston under graviditeten?

Läkaren kommer att utveckla rätt system för att ta läkemedlet, baserat på problemet som stör det normala början eller graviditetsförloppet.

Om detta är en överväxt av endometriala vävnader förskrivs vanligtvis en tablett två till tre gånger om dagen, från den sista menstruationsdagen till den 25: e dagen av cykeln, eller kontinuerlig administrering av läkemedlet.

Om detta är ett misslyckande i den andra fasen av cykeln (luteal) förskrivs läkemedlet från ägglossningsdagen till den 25: e dagen av cykeln. För att förbereda en framgångsrik graviditet utförs vanligtvis mottagningen i upp till sex månader i rad, och när en framgångsrik befruktning inträffar, även under graviditetens första trimester, sker.

Om duphaston används i händelse av ett hot om spontan missfall, förskrivs vanligtvis 4 tabletter omedelbart och sedan en tre gånger om dagen tills hotet upphör.

Hur du dricker Duphaston under graviditeten - läkaren kommer att skriva till dig, om det ordinerades före graviditet, är det obligatoriskt att utnyttja upp till 16 veckors graviditet.

Den exakta dosen bestäms av läkaren, baserat på graden av hot och nivån av progesteron i en gravid blod.

Om progesteron inte användes före graviditeten, eller om en kraftig minskning inträffade under graviditeten, kan utnämningen av duphaston fortsätta till 24-25 veckor av graviditeten, enligt doktorns beslut.

Läkemedlet är vanligtvis tillämpligt i första trimestern, så att fostret framgångsrikt implanteras och en morkaka bildas..

Men enligt indikationer är det möjligt att använda duphaston under andra trimestern för att förebygga missfall och ibland den tredje. Men efter 36 veckors graviditet avbryts läkemedlet alltid.

Om läkemedlet saknas - vad ska man göra?

Naturligtvis är det bättre att inte missa läkemedlet, men med tanke på dess kumulativa effekter - detta är inte kritiskt.

Om mer än sex timmar har gått krävs ingen ytterligare dos, fortsätt att ta läkemedlet enligt det vanliga schemat.

Försök att inte hoppa över att ta läkemedlet samtidigt. Detta hjälper till att upprätthålla optimala höga plasmakoncentrationer av ämnet..

Avbokning av duphaston under graviditeten

Läkemedlet dras ut gradvis och läkaren kommer att berätta för dig hur du kan minska dosen av duphaston under graviditeten..

Vanligtvis genomförs en smidig dosreduktion med 0,5 tabletter per vecka, så att det inte sker något kraftigt hormonnivå och graviditetsfel..

Till exempel, när du tar två tabletter per dag - reduceras dosen till 1,5 tabletter, och sedan efter en vecka till en. Stoppa gradvis dosen.

Läkemedlet avbryts endast på rekommendation av en läkare med normala indikatorer på hälsa och stabilisering av hormonnivån i en kvinnas blod. Avbokning sker ibland på några veckor så att det inte finns några negativa fenomen, och det är viktigt att komma ihåg.

Duphaston: biverkningar under graviditeten

Biverkningar från att ta Duphaston är sällsynta och korrigeras vanligtvis lätt genom att ändra dosen av läkemedlet.

När man tar läkemedlet i små doser kan det finnas en daub och små blödningar, som elimineras med en ökning av dosen. Känsligheten hos bröstkörtlarna kan öka, huvudvärk eller epigastrisk smärta.

Hudutslag, svullnad i området i benen eller armarna kan vara sällsynta, sexuell lust (minska eller öka) förändras. I allmänhet är detta extremt sällsynt, och läkemedlet tolereras mycket bra..

Kan Duphaston avbryta graviditeten?

Duphaston är en syntetisk analog till graviditetens corpus luteumhormon, det har inte preventivmedel och aborteffekter. Det gäller inte abort.

Kontra

Den viktigaste kontraindikationen för att ta är individens intolerans mot läkemedlet och allergiska reaktioner på det.

Läkemedlet är inte förskrivet för sällsynta Rotor- och Dubin-Jones-syndrom, allvarlig leverskada, maligna tumörer i bröstet och reproduktionsorganen..

Utför mycket noggrant utnämningen av läkemedlet med tromboflebit och en tendens till trombos.

Dufaston. Biverkningar, effekt under graviditet, planering, försenad menstruation

Duphaston är ett syntetiskt hormoninnehållande läkemedel som föreskrivs för behandling av patologier orsakade av brist på progesteron i blodet. Cirka 40% av kvinnor som använder läkemedlet, under de första två månaderna av HRT, upplevde biverkningar som försvinner efter justering av dosen av läkemedlet.

Sammansättning, indikationer, farmakologiska egenskaper

Läkemedlet är en rundad vit skuggtablett (10 mg vardera), avfasad i en riktning. Läkemedlet förpackas i blåsor på 14-20 st., Placeras i ett pappersförpackning..

Komponenter:

 • dydrogesteron;
 • mjölksocker;
 • hydrometylcellulosa;
 • stärkelsefull majspolysackarid;
 • Polysorb;
 • stearinsyra.

Den yttre kapselkroppen är tillverkad av propafenon, vars insida är:

 • hydrometylcellulosa;
 • polyetylenglykol 400;
 • titandioxid.

Duphaston är ett hormonellt läkemedel, en generisk kemisk progesteron. Innehåller inte östrogen, androgen, hydrokortisoid, termogen, anabol aktivitet.

Det är ett progestogent element av HRT under pre-klimaxperioden, upprätthåller en positiv effekt av östrogen på den organiska sammansättningen i blodet, stör inte koagulering av röda blodkroppar, metaboliska processer som involverar kolväteföreningar och leverfunktion.

Det påverkar endometriet och stoppar förbättrad celltillväxt orsakad av ett överskott av östrogen. Det föreskrivs för brist på progesteron i blodet. Det är inte ett preventivmedel, bryter inte med ägglossningen, menstruationscykeln, stör inte befruktningen och hjälper till att bevara embryot.

Absorberas i levern. Inom 24 timmar utsöndras 85% i urinen, efter 72 timmar lämnar den kroppen helt.

Det föreskrivs för progesteronbrist, vilket provocerar:

 • infertilitet orsakad av luteal insufficiens;
 • endometrios;
 • ICP;
 • sekundär amenoré;
 • minskning av hormonnivåerna vid pre-menopausalt syndrom;
 • spontan abort;
 • hotar missfall.
 • dysmenorré.

Hur läkemedlet påverkar kroppen

Som en syntetisk analog av progesteron (ett hormon i den andra fasen av månadscykeln) förbereder dydrogesteron en kvinnas kropp för antagandet av ett embryo, fyller livmoderkaviteten med blod (aktiverar lutealmiljön).

Efter befruktningen hjälper det fostret att få fotfäste i förplantningsorganet, ger näring, skyddar mot de aggressiva effekterna av kvinnans immunsystem (skyddar mot spontan missfall). I händelse av att befruktningen inte har inträffat tvättas ett överskott av progesteron ur kroppen under menstruationsblödning.

Förutom detta läkemedel:

 • sänker mängden östrogen i blodet, vilket förhindrar befruktning, början av kritiska dagar;
 • minskar spasmer, yrsel under PMS;
 • eliminerar tillväxten av endometrioidvävnad, fortskrider med en hög östrogennivå i blodet;
 • normaliserar lutealmiljön, funktionerna i corpus luteum;
 • normaliserar kvinnans immunsystem och hämmar den aggressiva aktiviteten hos röda blodkroppar när ett embryo visas;

Bruksanvisning "Duphaston":

PatologiDoseringspeciella instruktioner
Infertilitet orsakad av brist på progesteron i blodet1 flik på en dag. Från 14-25 dagars cykelTerapi ges i minst sex månader. Vid befruktning används läkemedlet upp till 20 veckors graviditet
Brist på menstruation1 kapsel per dag - 10 dagarDet rekommenderas att ta före blödning
Smärtsam menstruation1 flik 2 dagar per dagFrån den 6-26: e dagen av cykeln
ICP1 flik 2 dagar per dagFrån 10-26 dagar. Behandlingsförloppet är 3-6 månader.
Vanlig abort1-2 kapslar dagligenLäkemedlet tas till 20: e graviditetsveckan
Hotande abortEn gång upp till 4 flikar. Påföljande dagar, 1 kapsel efter 8 timmar. Efter normalisering är den rekommenderade dosen 1 tablett / dag..Behandlingen utförs upp till 16-20 veckors graviditet. När farliga symtom uppträder ökar dosen
Livmoderblödning1 kapsel 2 dagar per dag6-8 dagar
Enometriosis1 tablett / 2-3 gånger om dagenden femte dagen i menstruationscykeln (20 dagar)
Hormon ersättnings terapi1 flik dagligenBehandlingen utförs 20 dagar i samband med östrogeninnehållande läkemedel

Biverkningar vid applicering

Duphaston, vars biverkningar är allvarliga för kroppen, kan provocera utseendet på:

 • Symptom som är karakteristiska för hemolytisk anemi.
 • Livmoderblödning i mitten av cykeln, bröstförlust.
 • Allergiska reaktioner med varierande svårighetsgrad.
 • Leverdysfunktioner, åtföljt av smärta, gulnad i huden, svaghet, illamående.
 • Huvudvärk, yrsel.

Vid observation av dessa symtom är en förändring i doseringen av medicinen nödvändig. Om en allergi inträffar, bör behandlingen stoppas, ta en antihistamin och absorberande.

Huvudvärk och migrän

Dufaston, med potenta egenskaper, med försvagad immunitet kan orsaka migrän. Det angivna förfarandet är kroppens reaktion på en förändring i koncentrationen av progesteron i blodet. Cirka 30% av kvinnorna noterade förekomsten av periodiska spasmer av den occipitala, temporala delen av huvudet efter början av att ta "Duphaston".

Komplikationer av migrän är möjliga med yrsel, illamående. När denna dysfunktion inträffar är det nödvändigt att minska läkemedlets dos, följ en diet med undantag av produkter som innehåller livsmedelstillsatser och färgämnen. Efter 2 månaders behandling försvinner obehagliga symptom spontant.

Hemolytisk anemi

En biverkning när du tar Duphaston är utvecklingen av hemolytisk anemi - en sällsynt blodsjukdom som kännetecknas av förstörelse av röda blodkroppar i blodet, gulsot citronton, en ökning av bilirubin, serumjärn.

Denna patologi är mycket sällsynt (1-2 fall per 2000 kvinnor), försvinner inte på egen hand över tid. Utseendet av detta symptom kräver icke-gradvis tillbakadragande av läkemedlet, sjukhusinläggning av patienten, symptomatisk behandling.

Depression

Dufaston (biverkningar av läkemedlet är sällsynta) kan provocera ett depressivt tillstånd orsakat av respons från nervsystemet på en förändring i nivån av progesteron i blodet. Denna patologi kännetecknas av trötthet, slöhet, slöhet, dålig sömn, brist på intresse för omvärlden.

Denna dysfunktion förekommer oftast hos kvinnor som är benägna att irritera. Att minska doseringen lindrar obehagliga symtom, hjälper till att normalisera mental välbefinnande. Det är inte nödvändigt att genomföra läkemedelsbehandling hos patienter med ett instabilt psykologiskt tillstånd, en tendens till självmordstendenser.

Illamående och kräkningar

Läkemedlet verkar på mag-tarmslemhinnan, orsakar irritation, orsakar illamående och kräkningar. I vissa fall (medan du tar Duphaston med andra läkemedel) är det möjligt att observera oförenlighet med komponenterna i läkemedel, vilket manifesteras i uppkomsten av kräkningar.

Illamående kan förekomma som en samtidig del av en migrän orsakad av en förändring i progesteronnivån i blodet. För att eliminera en sidofel justeras dosen, en lista över läkemedel tas tillsammans, en lågkolhydratdiet rekommenderas.

Nedsatt leverfunktion

Du bör inte förskriva ett läkemedel mot leverdysfunktioner, tidigare gulsot, kroniska patologier i matsmältningskanalen. Progesteron metaboliseras i levern, ökar belastningen, kan provocera utvecklingen av gulsot, uppkomsten av smärta, illamående.

Livmoderblödning

Livmoderblödning som uppstår under behandling med progesteron uppstår när kroppen är intolerant mot läkemedlet, otillräcklig dos. Kanske utseendet på fläckar i mitten av cykeln för första gången 2 månaders terapi "Dufaston".

Vid beroendeframkallande syndrom försvinner patologin spontant. Om blödningen kvarstår i mer än 3 månader tas läkemedlet ständigt, doseringen ökar eller en analog medicin föreskrivs.

Klåda och allergiska reaktioner

Med hög känslighet för tabletternas komponenter uppträder klåda, irritation, hudens rodnad. Av de allvarliga komplikationerna är utvecklingen av Quinckes ödem möjlig. Närvaron av dessa symtom kräver snabbt tillbakadragande av läkemedlet, införande av antihistaminer, absorberande lösningar.

Cykelfel, menstruationsfördröjning

”Duphaston” (biverkningar beskrivs i instruktionerna) föreskrivs för att stabilisera månadscykeln (samtalsfas 2). Under behandlingen uppträder avbrott i frekvensen av kritiska dagar, orsakade av ytterligare intag av progesteron. En sidofel försvinner efter tre månader från att ha tagit läkemedlet.

Viktökning

Duphaston - är ett hormonellt läkemedel som orsakar vätskeansamling i kroppen.

Övervikt är en biverkning av Duphaston när den tas, och inte undernäring

Cirka 40% av kvinnorna noterade en ökning av kroppsvikt efter att ha påbörjat en terapikurs.

För att undvika obehagliga konsekvenser bör du följa en diet, leda en mobil livsstil, gå till gymmet under behandlingen.

Vilka biverkningar som kan uppstå under graviditeten

Under graviditeten förskrivs läkemedlet för att normalisera mängden progesteron, som är ansvarigt för att förbereda reproduktionsorganet för att acceptera embryot, korrekt fästa fosterägget, upprätthålla graviditeten och barnets säkerhet mot de aggressiva effekterna av de röda blodkropparna i mammans kropp.

Duphaston överförs från befruktningstillfället till den fullständiga utvecklingen av moderkakan, som antar funktionerna näring och hormonellt stöd hos barnet.

En kurs av tabletter är nödvändig om:

 1. Närvaro av en kvinnas historia av missad graviditet.
 2. Flera tidiga diagnoser spontana aborter.
 3. Förebyggande av missfall efter IVF.
 4. Problem med menstruationscykeln (brist på en andra fas)

Medan man tar läkemedlet kan den förväntade modern uppleva:

 • spotting spotting;
 • känslighet, engorgement av mjölkkörtlarna;
 • migrän, depression;
 • kramp i magen;
 • svullnad i extremiteterna;
 • förändring i sexdrift;
 • allergiska reaktioner.

Dessa symtom förekommer sällan. Sluta efter att ha ändrat dosen av läkemedlet.

Varför är det oönskat att dricka läkemedlet när man planerar graviditet

Vid planering av graviditet indikeras läkemedlet endast i närvaro av spontanabort, spontana missfall i patientens historia. Innan du tar tabletterna, utan att misslyckas, ett blodprov för hormoner.

Före befruktningen kan Duphaston endast förskrivas av en gynekolog. Självmedicinering, en obehörig dosändring kan leda till allvarliga hormonella störningar. I fall av befruktning medan man tar piller är det förbjudet att spontant avbryta behandlingsförloppet fram till den 16 - 20 veckan av graviditeten.

Vid denna tid är moderkakan helt formad, näring och skyddar fostret aktivt. Det tidigare avslutade intaget av Duphaston reducerar dramatiskt nivån av progesteron i blodet och orsakar spontan abort.

Särskilda instruktioner, kontraindikationer för läkemedlet

Innan läkemedlet förskrivs är det obligatoriskt att utföra:

 1. Kliniskt blodprov för hormoner. Terapi föreskrivs endast vid låg progesteron.
 2. Mammografi. Under behandlingen bör patienten övervaka bröstkörtlarnas tillstånd och informera den behandlande läkaren om alla tätningar.

Behandlingsprocessen kan åtföljas av uppkomsten av vaginal blödning mellan cyklar orsakade av kroppens beroende av det konstgjorda intaget av hormoner. Bevarande av patologi i mer än 3 månader är en signal för en endometrial biopsi för att utesluta atypisk neoplasma.

Med försiktighet används läkemedlet till patienter som tidigare lider av en progesteronberoende tumör..

Duphaston är inte ordinerat för kvinnor med laktosintolerans, galaktos, malabsorptionssyndrom. Läkemedlets aktivitet minskar medan det tas med Phenobarbetal, Rifampicin på grund av accelerationen av den biologiska nedbrytningen av didrogesteron.

Under hormonersättningsterapi tas ett blodprov varje månad för mängden hormoner och tolerans mot läkemedlet. Tillsammans med östrogen kan dydrogesteron impregneras först efter uteslutning av kontraindikationer för användning av HRT.

Det är förbjudet att förskriva ett läkemedel med:

 • allvarliga överträdelser av levern;
 • Dybin-Johnsons syndrom;
 • rotorsyndrom;
 • individuell intolerans mot dydrogesteron;
 • amning;
 • progesteronberoende maligna patologier.

Duphaston är ett hormoninnehållande läkemedel som föreskrivs för brist på blodprogesteron hos kvinnor. Biverkningar som uppträder under behandlingen elimineras genom att justera dosen av det konsumerade läkemedlet, försvinner helt efter avslutad behandling.

Artikel design: Mila Fridan

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kan jag göra idrott med livmoderfibrer?

Lästid: min.Uterin fibroids är en av de vanligaste patologiska förhållandena i den reproduktiva sfären i den kvinnliga kroppen och, naturligtvis, efter diagnosen har uttryckts, bör det vara klart hur man lever med den förutom behandlingen av denna sjukdom, som avser det medicinska aktivitetsområdet....

Rigevidone. recensioner

Totalt antal meddelanden: 1647 08/16/2011, Maria
Hallå. Jag är 27 år gammal. Jag har ett sådant problem. Jag började dricka Regididone. Och nu är förseningen redan 2 veckor. Graviditetstest Negativt....

Vad är den normala månatliga förseningen

När menstruationen är sen frågar kvinnan hur länge menstruationsförseningen kan pågå, vilken tid är tillåten och i vilket fall bör du oroa dig och leta efter orsakerna till cykelstörningar....