Luteal fas i menstruationscykeln (progesteron, corpus luteum): betydelse och problem vid beredning av kroppen för graviditet

Blödning


I den kvinnliga kroppen under månaden är det många förändringar förknippade med reproduktionssystemets arbete. Till exempel, 10-16 dagar före menstruationens början, efter ägglossningen, börjar cykelns luteala fas.
Menstruationscykeln är indelad i två huvudfaser: före ägglossning - follikulär och efter den - luteal. Fasen före ägglossningen kan pågå under en annan tid, och inte bara för olika kvinnor, utan också för var och en av dem. Som regel bestämmer denna fas varaktigheten för hela cykeln, och förseningen av menstruationen beror på detta, eftersom fasen i corpus luteum nästan alltid är oförändrad.

Grundläggande koncept

Att förstå vad den luteala fasen är och varför dess insufficiens uppstår ("graviditetshormonet" -progesteron uppfyller inte standarderna) kommer att hjälpa till grundläggande kunskaper om menstruationscykeln.

Normalt varar det 28 dagar och består av tre på varandra följande perioder:

 1. Follikulär - inträffar efter menstruationens slut. Östrogennivån i kroppen växer, vilket leder till mognad i äggstockarna i folliklarna.
 2. Ägglossning - ett luteiniserande hormon produceras och den fullmognade dominerande follikeln är redo för bristning.
 3. Luteal - det finns ett brott i corpus luteum, färgat med fetter och pigment som ackumuleras i dess celler. Som ett resultat observeras sekretionsprocesser i livmodern, dvs förbereder den för en möjlig graviditet. Om befruktningen inte inträffar med alla partners insatser, betyder det att denna period av cykeln fortsätter med kränkningar.

Hur lång tid LF har efter ägglossningen beror både på tidpunkten för "liv" i graafblåsan och på effekten av kvinnliga hormoner på reproduktionsorganens funktion.

Vad händer under fasen

Vad är lutealfasen hos kvinnor? Detta är namnet på scenen mellan ägglossningen och den första dagen i en ny period. På vilken cykeldag den börjar är det lätt att beräkna: du måste lägga till två veckor till dagen för menstruationsblödningens början, och inte glömma det eventuella felet på +/- 2 dagar.

Lutealfasen i cykeln är en period med aktiv frisättning av hormoner i blodet: progesteron, östradiol och androgen. Just nu kan livmodern fästa ett befruktat ägg i slemhinnan.

Om befruktning sker under fasen fortsätter corpus luteum att producera progesteron. Lite senare kommer denna funktion att gå till moderkakan som redan har utvecklats till önskad nivå. Om befruktningen inte har inträffat, försvinner mängden "graviditetshormon", själva lutealcellerna dör och kvinnan börjar ytterligare en period. Härifrån blir det tydligt vad follikelfasen är - utseendet på nya folliklar.

Progesteron solo

Från det ögonblick av menstruation i kvinnans kropp startas processerna för återställande av endometrium. Detta sker under påverkan av östrogen som utsöndras av äggstockarna. Vid den 12-14: e dagen mognar ägget, follikeln spricker och på sin plats omedelbart efter ägglossningen börjar utvecklingen av corpus luteum. Från detta ögonblick tar lutealfasen (corpus luteumfasen) räkningen.

Follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) hormoner har inte längre så höga koncentrationer. Men utan deras topp före ägglossningen skulle ytterligare förändringar inte ha varit möjliga. LH är pulserat och stimulerar produktionen av progesteron av äggstockarna. Och detta är huvudhormonet i fasen av corpus luteum.

Luteinisering av en burstfollikel innebär ackumulering av luteinpigment i speciella thecaceller. Samtidigt hypertrofi, öka produktionen av steroidhormoner. Deras blodtillförsel ökar på grund av tillväxten av nya kapillärer.

Cellerna kan syntetisera progesteron från lipoproteiner med låg densitet. För att de kan fånga denna typ av fett från blodomloppet behöver du ett tillräckligt antal receptorer som bildas under påverkan av LH. Med en minskning av mängden luteiniserande hormon störs hela mekanismen för progesteronsyntes. Den når den största mängden i mitten av den andra fasen, vanligtvis är det 21 dagar på cykeln. Men med tanke på de möjliga fluktuationerna under den första fasens varaktighet, tros det att det maximala värdet på progesteron inträffar den sjunde dagen efter ägglossningen.

Varaktigheten av lutealfasen är mer konstant och är 13-14 dagar. Under denna tid, under påverkan av progesteron, inträffar följande förändringar:

 • i endometrium - antalet fartyg och körtlar ökar;
 • i livmodermusklerna - ton och kontraktion reduceras;
 • i bröstkörtlarna - alveoler börjar växa aktivt;
 • i slidan - lokal immunitet reduceras.

Den fortsatta utvecklingen beror på om ägget har befruktats eller inte..

 • Befruktning var. Medan embryot rör sig genom äggledarna bildar det ett specifikt organ - trofoblast. Det syntetiserar hCG. Detta hormon har en liknande struktur med LH, men på grund av ytterligare aminosyror håller det längre. HCG stimulerar corpus luteum för att öka produktionen av progesteron, vilket är nödvändigt för att upprätthålla graviditeten. I detta fall ökar körtlarnas storlek till 20-30 mm. Corpus luteum kommer att kvarstå tills bildandet av morkakan, då det kan ta hormonell funktion.
 • Det fanns ingen befruktning. Ägget rinner fritt genom äggledarna in i livmoderhålet. Men det finns inga ytterligare stimulanser för att corpus luteum ska fungera, och LH ensam räcker inte. Därför minskar koncentrationen av progesteron gradvis. I detta fall är kärlen krampaktig, blodflödet i endometrium störs. Stagnerande blod exfolierar det gradvis från livmodern. Vid någon tidpunkt står vävnaden inte upp och tvättas ur kroppen medan menstruationsflödet visas.

Corpus luteum minskar gradvis, regresserar och ett litet ärr kvar på sin plats - den vita kroppen.

Norm

Förbindelsen mellan progesteron och graviditet är uppenbar. Därför förskrivs kvinnor som inte kan bli gravida en omfattande undersökning, inklusive ett blodprov för hormoner. Normerna för progesteron i lutealfasen och på andra dagar av cykeln presenteras i tabellen. De som tar hormonella preventivmedel (COC) har något olika indikatorer.

Tabell - Normala progesteronvärden

CykeldagNormala värden, nmol / lNär du använder COC: er, nmol / L
1-150,97-4,73Upp till 0,36
17-212,39-9,551,52-5,45
22-2916,2-85,93,01-66

Vid klimakteriet hämmas äggstockarnas arbete, så mängden progesteron förblir konstant under hela cykeln och är lika med 0,52-3,21 nmol / l.

Vid utvärdering av hormontester bör man komma ihåg att olika laboratorier använder olika enheter och beräkningsmetoder, så indikatorerna kan skilja sig från de som presenteras ovan. Endast en läkare kan dekryptera resultatet korrekt.

Koncentration förändras

Mängden progesteron i blodet kan variera under påverkan av olika patologiska faktorer. Både höga och låga nivåer är varningstecken.

Låg kan vara på:

 • corpus luteuminsufficiens;
 • brist på ägglossning;
 • könsinflammatoriska sjukdomar.

Hög koncentration observeras i följande fall:

 • corpus luteumcyst;
 • graviditet;
 • njursvikt;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • binjurepatologi.

Låg progesteron är ett hot mot infertilitet och kortvarig graviditet.

Hur lång är den luteala fasen?

En två veckors varaktighet anses vara normal. Men detta är ett medelvärde. Ställ frågan "hur länge varar lutealfasen" rekommenderar läkare att beakta:

 • menstruationscykelns varaktighet och specificitet;
 • livslängden på den gula follikeln;
 • specifikationerna för en specifik patients hormonella bakgrund.

Så den långa luteala fasen är en indikator på graviditet, liksom ett symptom på ovariecyster. Kort - anses vara en av de möjliga orsakerna till infertilitet. Det är därför information om hur många dagar som varar för en kvinna med LF i menstruationen är en viktig del av sjukhistorien.

Hur man beräknar lutealfasen

Hur kan jag beräkna lutealfasen? Cykelns varaktighet (antalet dagar mellan de första dagarna i två perioder) krävs dividerat med 2. Det resulterande antalet är dagen för ägglossning, perioden efter det är den LF vi letar efter. Nackdelen med denna metod är att den inte tar hänsyn till de cykelfel som observeras hos de flesta damer.

Lutealfasen hos kvinnor kan också bestämmas med hjälp av:

 1. Online-kalkylator, där du måste ange cykelns varaktighet och dess första dag, samt menstruationens varaktighet.
 2. Daglig mätning av basaltemperatur i ändtarmen - den bör överstiga 37 ° C.
 3. Gynekologisk ultraljud - gör det möjligt för dig att mest exakt beräkna varaktigheten för perioden för funktionen av corpus luteum.

Hur kan denna period beräknas??

Efter att ha förstått vad den luteala fasen är kan du beräkna den. Som tidigare noterats börjar denna period samma dag som ägglossningssteget slutar.

Därför är det nödvändigt att klargöra den totala varaktigheten för menstruationscykeln för att beräkna funktionsstadiet för corpus luteum. För att göra detta, beräkna hur många dagar som går innan början av vissa menstruationsflöden före nästa. Trots att var och en av kvinnorna i reproduktiv ålder har denna kvantitet individuellt, är normen för honom 21-31 dagar.

Efter att ha beräknat antalet dagar på cykeln bör den resulterande perioden delas upp i hälften. Början på lutealfasen kommer att vara antalet dagar från det datum som bestämmer ägglossningen till den första menstruationsdagen. För varje representant för det rättvisa könet kommer denna indikator att vara individuell. Under livets reproduktionsstadium förändras det som regel inte. Men om du beräknar lutealperioden kommer menstruationscykeln inte att vara en avgörande indikator..

Vad orsakar brist på lutealfasen?

En kort luteal fras anses vara en patologi som leder till kvinnlig infertilitet. Orsakerna till denna överträdelse:

 • sjukdomar i binjurarna, sköldkörteln, äggledarna eller äggstockarna;
 • störningar i funktionen av hypothalam-hypofyssystemet till följd av överförda infektionssjukdomar, kraniocerebrala skador, alla typer av mentala och andra känslomässigt färgade chocker;
 • hyperprolaktinemi;
 • ofta missfall / aborter, etc..

Bristen på corpus luteumfasen är mestadels asymptomatisk, vilket komplicerar dess diagnos..

Patologi

På grund av bristande lutealfas minskar risken för framgångsrik befruktning till infertilitet. Bristen på full ägglossning är en utbredd patologi bland kvinnor. Detta bidrar till:

 • kronisk stress;
 • fysisk skada på hypofysen på grund av huvudskada;
 • hyperandrogenism i binjurarna och äggstockarna;
 • överskott av prolaktin i blodet;
 • sköldkörtelpatologi;
 • inflammatoriska processer i de inre könsorganen.

Fasfel orsakas av externa faktorer som kan undvikas om så önskas. Detta är inte en född, utan en förvärvad patologi. Ofta underskattar kvinnor effekterna av stressande omständigheter på reproduktionsfunktionen och underlåter frestelsen att bevisa sin mening eller försvara sin egen synvinkel till varje pris. Nervsystemet påverkar direkt hormonell funktion. Därför upphör hormoner att produceras med kronisk stress.

Hormonterapi kan återställa en störd månadscykel, men inte utan biverkningar. Den hormonella läkemedelsregimen sammanställs av en gynekolog efter en omfattande undersökning av patienten. Det är strängt förbjudet att stoppa eller på annat sätt ändra läkemedelsregimen. En biverkning kan vara hormonberoende eller okontrollerad viktökning. Hormonterapi åtföljs ibland av nervsystemets patologi - störningar, depression, neuros.

Lutealfasbrist utlöses ofta av abort. Tvungen abort bryter med harmonin i reproduktionssystemets funktion, nämligen: produktionen av progesteronhormonet av corpus luteum.

Denna patologi bildas på grund av en otillräcklig mängd av hormonet progesteron i blodet. Corpus luteum producerar hormonet, men det är inte tillräckligt för en framgångsrik utveckling av ägget. Befruktning ägde rum, men kvinnan kan inte bära fostret: en missfall inträffar i de tidiga stadierna av graviditeten.

Vid missfall i de tidiga stadierna krävs en omfattande diagnos som identifierar orsaken till avstötning av fostret. I de flesta fall beror detta på otillräcklig produktion av hormonet progesteron.

Diagnostik utförs på följande sätt:

 • blodprov för progesteron;
 • endometrial biopsi;
 • rektal mätning av kroppstemperatur omedelbart efter vakningen;
 • förtydligande av början av ägglossning (enligt menstruationskalendern);
 • Ultraljud av livmodern under äggets utgång i håligheten;
 • diagnos av utskrivning under ägglossningen;
 • undersökning av livmoderhalsen i den gynekologiska stolen.

Ett blodprov hjälper dig att exakt bestämma mängden hormoner som produceras: tillräckligt eller inte nog. Ibland är det nödvändigt att göra en studie av endometriala vävnader (biopsi) för att klargöra reproduktionssystemets hälsotillstånd. Temperaturmätning krävs endast för att klargöra diagnosen. Bastemperaturen under ägglossningen är något högre än 37 ° C.

En menstruationsdagbok är en värdefull assistent för att bestämma den exakta tidpunkten för ägglossning, det är lämpligt att hålla den ständigt. Om det är möjligt att bestämma den exakta perioden för ägglossning får en kvinna en ultraljud vid denna tidpunkt. Arten av vaginal urladdning, vars produktion idag blir mer intensiv, kommer också att hjälpa till att klargöra den diagnostiska bilden. En frisk kvinnas utsläpp liknar en transparent äggvita, de måste vara elastiska.

Livmoderhalsen bestämmes genom undersökning i en gynekologisk stol. Om vävnaderna kännetecknas av sprödhet och mjukhet, talar vi om det patologiska tillståndet i reproduktionssystemet.

Innan diagnosen ska kroppen vara väl förberedd:

 • sluta ta antibiotika några dagar innan blodprovtagning;
 • utesluta alkohol och tobak;
 • vägra varma, salta, rökt och inlagda ett par veckor före undersökningen;
 • utesluter stekt och för pepparrätter från kosten;
 • intima kontakter med en partner bör uteslutas om ett par dagar.

Som alla test tas blod för hormoner på tom mage och utan vätskeintag.

Vid undersökning av hormoner är det viktigt att utesluta stressande omständigheter några dagar innan blodprovtagning. Det är nödvändigt att helt lugna psyken på vilket sätt som helst. Det kan vara promenader i skogen eller i parken, en fisketur eller en svamptur. Bra hjälp att lugna ner meditation, lyssna på ljud av natur.

Detta tillstånd gäller också patologiskt tillsammans med en kort fas, om inte en följd av en framgångsrik befruktning. Den ökade tiden för denna fas kan också indikera bildandet av en corpus luteumcyst. I vuxen ålder indikerar en lång lutealfas början av klimakteriet. Vad visar det direkta beroendet av luteiniserande hormonet av kvinnans ålder och kroppens allmänna hälsa.

Med åldern ökar koncentrationen av luteiniserande hormon, vilket minskar produktionen av östradiol. När nivån på luteiniserande hormoner blir absolut sätter klimakteriet in. Överskott hormon på grund av bristen på en begäran från kroppen om användning.

Diagnostik

Förändringar i menstruationscykeln, fläckar före "kritiska dagar", öm menstruation, såväl som långvarig infertilitet eller ihållande missfall, kan vara symtom på NLF (lutealfasinsufficiens). Med enkla ord är fasvaraktigheten mycket kortare än standardindikatorer.

Ett sätt att upptäcka reproduktionsstörningar och hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen är att mäta basal temperatur. Bekräfta diagnosen med:

 • ett antal speciella tester och ultraljud;
 • endometrial biopsi;
 • studier av hormonell status, som gör att du kan ta reda på nivån av progesteron i blodet och få omfattande information om arten av andra kvinnliga hormoner;
 • hysterosalpingografi.

Vilka faser är NLF??

Brott mot den luteala fasen i menstruationscykeln kan ske i två former:

 • Med hypoprogesteronformen visas följande symtom:
 • Corpus luteum är inte helt bildad eller mindre än normala volymer;
 • Mängden progesteronhormon som produceras av corpus luteum reduceras;
 • Det inre skalet i livmodern under den andra halvan av månadscykeln nådde inte önskad tjocklek, det kan vara mindre än en centimeter.
 • En patologisk hyperestrogenic art åtföljs av sådana egenskaper:
 • Corpus luteum har en normal volym;
 • Livmoderhalometri har en tjocklek större än 12 mm under den 21: e dagen av menstruationscykeln;
 • Hög östrogenkoncentration i blodet;
 • Progesteronnivån i blodet reduceras något.

Behandling och förebyggande

NLF behandlas endast konservativt, dvs icke-kirurgiskt sätt. Den primära sjukdomen som orsakade störningen av fasen i corpus luteum elimineras först. Vidare kan en kort behandling bestå av hormonterapi som stimulerar ägglossningens början. För att återställa endometriumet och normalisera äggstockarnas arbete kan vitaminterapi, akupunktur, spa-behandling och fysioterapi användas. En hälsosam kost och återställande av patientens psykomotiska tillstånd med lugnande medel och psykoterapeutisk hjälp kommer inte att vara överflödigt i händelse av brott mot lutealfasen..

För ytterligare förebyggande av NLF är det nödvändigt att upprätthålla en balanserad diet, exklusive stekt och fet mat, samt godis och mjölprodukter. Dessutom rekommenderas:

 • hålla en menstruationskalender;
 • besöka en gynekolog minst två gånger om året;
 • minimera mental stress och stress;
 • behandla endokrina, gynekologiska och kroniska sjukdomar i tid;
 • träna regelbundet.

Terapi

Vilka läkemedel, utom hormoner, kan bota patologi? Om orsaken till avvikelserna är en immunbrist eller genetiska förutsättningar, används icke-hormonella läkemedel Duphaston och andra. Med ett överskott av progesteron indikeras hormonbehandling uteslutande. Hormoner används också vid hyperandrogenism och hyperprolaktinemi..

Hormonell insufficiens kan elimineras med användning av preventivmedel i tablettform. Orala preventivmedel hjälper till att reglera hormonproduktionen och balansera kroppen..

I frånvaro av ägglossning förskrivs läkemedel som stimulerar äggstockarnas arbete. Vid endometrial patologi förskrivs antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel och immunmodulerande medel. För att öka immunstatusen föreskriver gynekologen vitaminkomplex, akupunktur och fysioterapi.

Om patologin orsakades av en nervnedbrott eller en akut mental reaktion på stress, förskrivs patienter lugnande medel. Om läkemedlets arbete inte räcker, kontakta en psykolog eller psykoterapeut.

Hög progesteron i lutealfasen: när det händer?

Normen för progesteron i kvinnligt blod varierar från 6 till 56 pikomol / liter, vilket är direkt relaterat till det nuvarande aktiva stadiet i menstruationscykeln. Under lutealfasen växer mängden tiotals gånger.

Vilka är orsakerna till att mängden hormoner "graviditet" är utanför skalan:

 1. Vänta baby.
 2. Corpus luteum cystos.
 3. Menstruella oregelbundenheter.
 4. Ägglossningen stimulerades av progestins.
 5. Njursvikt / ett antal binjurar.

Hög progesteron kan känna av symtom som nervsystemets nervöshet, brist på sexuell lust (eller dess synliga minskning), ökad känslighet i bröstkörtlarna, flatulens, etc..

Vad är den luteala (progesteron) fasen hos kvinnor?

En kvinna är familjens väktare, eftersom hennes huvudsakliga syfte är att uthärda och ge liv till ett barn. Ägget kan befruktas endast i en viss fas av menstruationscykeln - ägglossning, varefter lutealfasen inträffar (progesteron, corpus luteumfas).

I det här ämnet vill vi berätta i detalj vad den luteala fasen hos kvinnor är, på vilken cykeldag den kommer och hur länge den varar. Dessutom kommer vi att analysera fel i lutealfasen, dess symtom och behandling.

Luteal fas: vad är det?

Den luteala fasen i cykeln är en period som börjar från ögonblicket av ägglossning och fortsätter till början av menstruationen. Under denna fas bryts follikeln, och dess celler ackumulerar pigment och fetter, som färgar den gula. På grund av färgen kallas denna follikel corpus luteum. Detta förklarar också det andra namnet på lutealfasen - corpus luteum-fasen.

Huvudfunktionen för corpus luteum är produktionen av androgener, östrogener och progesteron, som är könshormoner. Progesteron kallas också "graviditetshormonet" eftersom det förbereder endometrium för fästning av ett befruktat ägg.

När graviditet inträffar, håller detta hormon livmodern i ett avslappnat tillstånd, vilket förhindrar missfall eller för tidig födsel. Om kvinnan inte blir gravid upphör syntesen av hormoner i corpus luteum och menstruationen kommer.

Du måste också veta vad follikelfasen är. Menstruationscykeln går igenom flera steg, varav den första är follikelfasen, det vill säga perioden från början av menstruation till början av ägglossning.

Hur lång är den luteala fasen??

Normalt tar corpus luteumfasen 12-16 dagar. Men du måste förstå att längden på lutealfasen direkt beror på varaktigheten av menstruationscykeln, varaktigheten på den gula follikelns funktion och egenskaperna hos en kvinnas hormonella bakgrund.

Till exempel, med en cykel som varar 28 dagar, är lutealfasen 14 dagar, men den kan inträffa en dag tidigare eller senare.

En längre luteal fas kan orsaka cyster på äggstockarna. För graviditet är en förlängning av detta stadium av menstruationsperioden också karakteristisk.

En kort luteal fas kan orsaka infertilitet, så inte i något fall bör en sådan överträdelse ignoreras.

Hur man beräknar lutealfasen?

För att beräkna varaktigheten för corpus luteumfasen måste du veta varaktigheten på menstruationscykeln, som kan beräknas från kalendern, där menstruationens början och slut noteras. Den enklaste beräkningsmetoden är följande: den kvinnliga cykelns varaktighet delas upp i två och får dagen för ägglossning. Följaktligen är perioden från ägglossning till början av kritiska dagar den luteala fasen.

Denna metod är naturligtvis enkel, men inte helt korrekt, eftersom många kvinnor kan uppleva cykelfel, så att ägglossningen inte kommer i tid.

En mer exakt metod för att bestämma varaktigheten av lutealfasen är att ägglossningsdagen känns igen av temperaturen i anus (över 37 ° C) eller genom övervakning med användning av gynekologisk ultraljud. Den beräknade varaktigheten för corpus luteumfasen med denna metod kommer att vara korrekt, till skillnad från den tidigare metoden.

Vad är hastigheten på progesteron i lutealfasen?

Progesteronnivån i kvinnornas blod förändras inte bara under hela livet, utan hela månaden, beroende på cykeln. Normen för detta hormon ligger i området 6 till 56 pmol / l. Under corpus luteum-fasen toppar progesteronnivåerna.

Om nivån av progesteron under lutealfasen sänks innebär detta troligen att det fanns någon form av funktionsfel i kroppen.

Progesteronnivån i blodet bestäms med hjälp av ett blodprov, och blod måste doneras under den påstådda luteala fasen, det vill säga under den andra halvan av cykeln.

För att eliminera det felaktiga resultatet av ett blodprov för könshormoner är det nödvändigt att förbereda sig för analysen, nämligen:

 • några månader före testet måste du räkna menstruationscykelns varaktighet för att ta reda på datum för ägglossning och välja den optimala dagen för blodprovtagning;
 • 24 timmar innan du tar blod från kosten måste du ta bort livsmedel som innehåller mycket fett, stekt och kryddig mat, kaffe och alkohol.
 • dagen före analysen bör du begränsa fysisk aktivitet och skydda dig från nervösa chock;
 • analysen utförs strikt på tom mage, så den sista måltiden bör vara senast åtta timmar innan blodprovtagning;
 • om du tar något läkemedel, ska du informeras om detta av läkaren som hänvisade dig till denna studie, eftersom orala preventivmedel och andra läkemedel kan påverka progesteronnivåerna.

Baserat på resultaten av ett blodprov kan en gynekolog överväga att genomföra hormonersättningsterapi.

I det fall progesteron ökas i lutealfasen används läkemedel som återställer balansen mellan könshormoner i en kvinnas kropp.

Om en gravid kvinna har progesteron med lågt blod, förskrivs progestiner också, eftersom en brist på detta hormon kan leda till en abort eller för tidig födsel.

Vid undersökning av blod på en hormonell sexuell panel bestäms nödvändigtvis nivån av östradiol i blodet. Normen för denna indikator i corpus luteumfasen anses vara 91-861 pmol / l.

Ökad östradiol i lutealfasen är också ett tecken på hormonsvikt i kroppen eller någon sjukdom.

Lutealfasbrist i menstruationscykeln: orsaker, symtom och behandling

Låg progesteron i lutealfasen kan bero på följande skäl:

 • funktionsfel i hypothalam-hypofyssystemet mot bakgrund av psykomotisk chock, traumatisk hjärnskada eller infektionssjukdomar med hjärnskada;
 • binjurens sjukdom;
 • sjukdomar i äggstockarna och äggledarna;
 • hyperprolaktinemi;
 • sköldkörtelsjukdomar åtföljt av hyper- eller hypofunktion av organet.

Luteal progesteronbrist kan bara manifestera sig som en funktionsfel i månadscykeln, det vill säga en kvinna kommer inte att ha några yttre tecken på hormonell funktionsfel.

Innan du börjar behandlingen för progesteronbrist måste du fastställa orsakerna till dess förekomst.

Behandling av progesteronbrist i en kvinnas kropp utförs med hormonersättningsterapi (stöd för lutealfasen), vilket stimulerar ankomsten av ägglossning. De läkemedel som valts i detta fall kan vara Utrozhestan, Ingesta, Endometrine, Lutein och andra.

Behandlingen kommer att vara mer effektiv om den kombineras med fysioterapeutiska metoder (intravaginal fonofores), akupunktur och spa-behandling.

Att snabbt vädja till en specialist och ett strikt genomförande av hans medicinska rekommendationer hjälper till att framgångsrikt bli gravid en kvinna och hitta lyckan med moderskapet.

Hög progesteron i lutealfasen: när det händer?

Progesteron hos kvinnor kan öka av flera skäl, bland vilka är:

 • graviditet;
 • misslyckande med månadscykeln;
 • corpus luteumcyst;
 • binjurens sjukdom;
 • njursvikt;
 • stimulering av ägglossning med progestins.

Hos kvinnor som har ökat progesteron kan följande symtom förekomma:

 • bröstkänslighet;
 • nervsystemets labilitet, som manifesteras av tårfullhet, nervositet och en kraftig förändring av humöret;
 • spotting från vagina;
 • huvudvärk;
 • fullständig frånvaro eller minskning av sexuell lust;
 • flatulens.

Vad är 17-OH-progesteron??

17-OH-progesteron är ett binjurens hormon som styr sexuell och reproduktiv funktion. I den kvinnliga kroppen är mängden av detta hormon mycket lägre än hos den manliga. Därför bör inga ändringar i dess nivå ignoreras och kräva samråd med specialister - en endokrinolog och en gynekolog.

I den follikulära fasen av cykeln är syntesen av 17-OH-progesteron på en miniminivå, men ökar med början av ägglossningen och är på den nivån tills menstruationens början.

Om 17 OH-progesteron förhöjs hos en kvinna, betyder detta att patologiska förändringar inträffar i binjurarna eller äggstockarna, till exempel en godartad eller malign tumör.

Som ett resultat kan vi dra slutsatsen att corpus luteumfasen är en av de viktigaste perioderna i månadscykeln, och förändringar i progesteronnivåer i denna fas kan indikera kvinnlig infertilitet.

Luteal cykelbrist

Lutealfasbrist i menstruationscykeln är ett mycket vanligt problem för kvinnors reproduktiva hälsa.

Dess närvaro innebär problem med corpus luteumproduktionen av det huvudsakliga graviditetshormonet - progesteron, som ett resultat av vilket embryotransplantationsprocessen störs på grund av underlägsenhet i endometrium, och kvinnan antingen inte blir gravid eller hon har missfall.

Många experter anser att en av fem kvinnor har en cykelstörning, men problemet inträffar huvudsakligen inte specifikt med den sista fasen, utan med äggstockarnas funktion som helhet, brist på ägglossning, otillräcklig tillväxt av endometrium, etc..

Skäl för utvecklingen av insufficiens 2 faser av cykeln

Alla vet att menstruationscykeln regleras av hormoner. Alla hormoner i kroppen är sammankopplade med varandra, och en förändring i koncentrationen hos vissa påverkar andras nivå. Det finns olika skäl för utvecklingen av lutealfasinsufficiens, följande typer kan särskiljas:

1. Funktionella orsaker (förknippade med nedsatt reproduktionsorgan).

a) associerad med hypofunktion av äggstockarna;

 • resistent äggstocksyndrom (när en kvinnas äggstockar slutar svara på hormonstimulering)
 • polycystiskt äggstocksyndrom (en dishormonell sjukdom där äggstockarna producerar alltför stora mängder manliga hormoner och har många cyster)
 • ovariell hypertrofisyndrom (hämning av ovariefunktionen på grund av långvarig användning av läkemedel som undertrycker hypofysstimulerande funktion)
 • utarmat äggstocksyndrom (när äggstockarna slutar fungera till fullo och kvinnans menstruation upphör vid en tidig ålder - upp till 40 år)

b) associerad med endokrin körtelsjukdom

1) hypotyreos (minskad produktion av sköldkörtelhormoner T3, T4 och ökad TSH);

2) hypertyreos (ökad produktion av sköldkörtelhormoner T3, T4)

1) hyperprolaktinemi (ökad produktion av prolaktin i blodet, vilket bidrar till hämningen av produktionen av andra könshormoner);

2) hypofyshypogonadism (nedsatt produktion av könshormoner på grund av patologiska förändringar i hypofysen)

2. Organiska orsaker (förknippade med sjukdomar i organ som är ansvariga för reproduktionssystemet och påverkar inte bara deras funktion utan också strukturen).

 • könssjukdomar

Syneki i livmoderhålan, endometrios, adenomyos, livmoderfibroider, polyper i livmodern, endometrial hyperplasi, endometritis, äggstockscancer eller endometrial cancer, könsinfektioner.

Levercirrhos, hepatit (infektionssjukdom), fet lever (när levervävnad ersätts av fettvävnad)

3. Iatrogen (associerad med tidigare kirurgisk behandling i underlivet).

 • curettage av livmoderhålan (diagnostisk eller terapeutisk);
 • medicinsk abort (avbrytande av graviditet)

4. Andra skäl:

 • ökad fysisk aktivitet;
 • ta vissa droger;
 • stor förlust av kroppsvikt (dålig och obalanserad kost eller avsiktlig svält);
 • en kraftig klimatförändring;
 • svår stress, depressivt humör, nervstörningar;
 • störningar i processen för biosyntes av progesteron (på grund av metaboliska störningar, dålig blodtillförsel till corpus luteum)

Alla dessa skäl påverkar till en eller annan grad balansen mellan hormoner i kroppen, leder till en störning i deras produktion och som ett resultat till underlägsen äggmognad även i närvaro av ägglossning.

Symtom på lutealfasfel

1. Menstruella oregelbundenheter.

 • förseningar eller förkortning av cykeln (när menstruationen inte kommer mer än en vecka eller går ofta än en gång var 21: e dag);
 • oregelbundna perioder;
 • för tungt menstruationsflöde (med koagler);
 • mycket knapp menstruation (mindre urladdning mindre än 3 dagar)

2. Spontan missfall (avslutande av graviditet på ett naturligt sätt) i 1 trimester.

3. Missfall (missfall) i första och andra trimestern, samt vanligt missfall (2 eller fler spontana aborter i rad).

4. Infertilitet (brist på graviditet med regelbunden sexuell aktivitet under ett år eller mer).

Typer av insufficiens 2 faser av cykeln:

 • hypoprogesteron typ

Tecken på denna typ av lutealfasinsufficiens är en låg nivå av progesteron i blodet, en oformad gul kropp (ett tillfälligt hormonorgan som bildas efter att ägget lämnar äggstocken), en liten tjocklek på endometrium (mindre än 10 mm).

I denna form bildas corpus luteum i tillräcklig volym, progesteron reduceras något, endometriet har tillräcklig tjocklek för befruktningen, men östrogenkoncentrationen i blodet ökar kraftigt.

Diagnos: hur man fastställer felet i fas 2-cykeln

Om du misstänker denna patologi är det nödvändigt att samla in en fullständig patienthistoria:

 • sjukdomens historia (hur länge klagomål om förändring i menstruationens varaktighet och natur uppträdde, vilka gynekologiska sjukdomar som finns där, om det fanns kirurgi på könsorganen);
 • undersökning på en gynekologisk stol (bedömning av livmoderens rörlighet och placering, äggstockar, undersökning av livmoderhalsen i speglarna, utstrykning och cytologisk undersökning);
 • ultraljuddiagnostik av bäckenorganen (bedömning av endometriumets tjocklek, dess överensstämmelse med menstruationscykelfasen, kontroll av blodflöde och folliklar, närvaron och storlek på corpus luteum, tillståndet i kvinnans äggstockar);
 • mätning av basal kroppstemperatur (rektal temperatur, uppmätt på morgonen omedelbart efter vakenhet - en liten temperaturskillnad före och efter ägglossning indikerar NLF);
 • bestämning av hormonnivån i blodet för att upptäcka avvikelser i deras indikatorer (LH, FSH, östrogen, progesteron, testosteron, prolaktin, antimullerhormon, inhibin, DHA-S, 17-OH-progesteron, TSH) - låga nivåer av LH, FSH, progesteron och höga prostaglandiner indikerar NLF;
 • blodprov (biokemisk analys, blodkoagulationsanalys (koagulogram));
 • vid behov en endometrial biopsi för att utesluta en malign sjukdom och för att upptäcka en "försening" i endometrial reaktion på hormonella fluktuationer (för kvinnor äldre än 35 år) och hysterosalpingografi för att kontrollera äggledarna för patency;
 • samråd med andra specialister

I princip är det ofta tillräckligt med en kompetent specialist för att utföra eller motbevisa diagnosen NLF för att få en extern undersökning av patienten och historien. Till exempel, med en cykellängd på mer än 35 dagar, frånvaron av menstruation i flera månader, är det inte nödvändigt att prata om denna diagnos. Med NLF noteras en förkortning av den andra fasen av cykeln och istället för de föreskrivna 14 dagarna varar den bara 9-10.

Behandling med luteal fas

Som redan nämnts tidigare är misslyckandet i lutealfasen i cykeln inte en oberoende sjukdom, utan en konsekvens av uppkomsten av olika slags störningar i kvinnans kropp. Därför är det för det första nödvändigt att identifiera i vilket speciellt organ felet inträffade, eliminera den orsaken som ledde till utvecklingen av sjukdomen och genomgripande närma sig dess behandling för att återställa kroppens fulla funktion.

Utnämningen av progesteron ensam i form av Utrozhestan eller Duphaston för att upprätthålla cykelens fas 2 är ofta otillräcklig, eftersom behandlingen bör börja med reglering av follikelfasen i menstruationscykeln, som är ansvarig för äggmognad och endometrial tillväxt. För detta förskrivs follitropiner (medel som bidrar till förbättrad follikulogenes).

Det praktiseras ofta med antestrogenläkemedel och läkemedel som stimulerar ägglossningens utseende och tillväxten av livmodern i livmodern, läkemedel som minskar nivån av prolaktin och androgener. Användning av hormonersättningsterapi (orala preventivmedel) för rebound-effekten (abstinenseffekt), där befruktningen uppstår på grund av ökad äggstocksfunktion efter avslutad COC, utövas också..

Patienten föreskrivs allmän förstärkningsterapi - multivitaminkomplex, växtbaserade beredningar, balanserad näring. Rekommenderas av en minskning av fysisk aktivitet, enklare arbete. I närvaro av en inflammatorisk process i bäckenet utförs antibakteriell behandling, läkemedel föreskrivs som undertrycker syntesen av prostaglandiner (till exempel indometacin), fysioterapi (elektrofores, fonofores, etc.).

Patienter med en liknande diagnos ordineras ofta spa-behandling, inklusive massage, terapeutiska bad, aromterapi och lerterapi, mineralvatten, etc. Det är viktigt att ta hänsyn till den psykomotiska komponenten i ett sådant problem som bristande lutealfas i cykeln och vid behov rekommendera patienten att ta lugnande medel, lugnande medel och örter, eller psykoterapeutisk behandling.

Förebyggande av insufficiens 2 faser av cykeln

Det bästa förebyggandet av gynekologiska sjukdomar, inklusive fas 2-brist, är ett regelbundet besök hos en gynekolog i Aktau och övervaka din egen kropp. Markera varje menstruation i en speciell kalender, så att i fall du självständigt kan märka avvikelser vid ankomsten av kritiska dagar och vid behov söka råd från en specialist.

Dags att behandla alla infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i bäckenet (kolpit, adnexit, cystit etc.). Ta då och då allmänna tester (blod, urin, biokemi, ultraljud) och genomgå en läkarundersökning för att utesluta störningar i organens funktion. Ät på ett balanserat sätt, eliminera skräpmat så mycket som möjligt, liksom alkohol och rökning. Gå in för sport och titta på ditt känslomässiga tillstånd, var mindre nervös, var mer i frisk luft.

Vad är lutealfasen hos kvinnor?

Det är vanligt att den moderna människan är intresserad av hur hans kropp är strukturerad och hur den fungerar. Nästan varje tjej tänkte minst en gång på vad lutealfasen är och hur det är förknippat med hennes menstruationscykel..

Så menstruationscykeln är en komplex hormonberoende process i en kvinnas kropp, vilket är absolut nödvändigt för att förbereda alla organ och system, särskilt det reproduktiva systemet, för att få graviditet och bli gravid. Menstruationscykeln anses vara från den första blödningsdagen. Dess överträdelse eller fullständig frånvaro av menstruation eller amenorré, indikerar allvarliga hälsoproblem. Normalt hos flickor är cykellängden stabil och skillnaden kan variera från 2 till 5 dagar. Det normala intervallet för cykellängden är 21-35 dagar. Den består av två på varandra följande faser, mellan vilka ägglossning sker:

 1. follikulär fas;
 2. ägglossning;
 3. luteal fas.

Faserna i menstruationscykeln, hur man beräknar varaktigheten för varje fas och vad som händer under varje fas i kroppen

 1. Den follikulära fasen räknas från den första dagen med blodig urladdning eller menstruation. Det varar cirka 12-15 dagar tills ägglossningen. Till exempel, med en cykellängd av 28-30 dagar, ägglossning sker på dag 13-17 av cykeln. I denna fas mognar den dominerande follikeln som innehåller ägget i äggstocken (detta är det parade kvinnliga endokrina organet, som lagrar hela poolen hos en kvinnas ägg från födseln). Runt mitten av cykeln brister membranet i en (sällan två) dominerande follikel och en kvinnlig reproduktionscell, eller ägg, kommer in i äggledarens lumen och börjar röra sig mot livmodern för efterföljande befruktning.
 2. Ägglossning sker vid tidpunkten för follikelmembranets bristning och ett ägg frigörs från det, vilket bär det genetiska materialet hos en kvinna att överföra till hennes avkommor. Ägget rör sig längs munnen på äggledaren för att möta spermierna och för vidare fästning vid livmoderväggen. Om det den här dagen var sexuell kontakt med penetrering, kommer spermierna med ägget att röra sig mot varandra, befruktning inträffar och graviditet kommer att inträffa. Det bör noteras att även friska kvinnor inte har ägglossning i alla cykler. Normalt bör det finnas minst 2 ägglossningscykler av de tre betraktade. Därför föreslår läkarna med misslyckade försök att bli gravid att paret regelbundet försöker bli gravid ett barn i ett år och först sedan undersökas med avseende på infertilitet.
 3. Lutealfasen, eller den kallas corpus luteumfasen, kommer från en kraftig ökning av blodluteiniseringshormonet som svar på ägglossningen och avslutas med den första blödningsdagen av en ny cykel. Samtidigt bildas en gul kropp i äggstocken i stället för follikeln från vilken ägget gick till ägglossning, vars celler börjar producera progesteron. Detta är ett graviditetshormon, eftersom det hjälper till att upprätthålla graviditeten fram till barnets födelsedag. Men om det fanns ägglossning i den aktuella cykeln, och befruktning inte inträffade och graviditet inte inträffade - corpus luteumcellerna upphör att producera progesteron och nästa menstruation börjar. Blödning är en indikator på att en kvinna inte är gravid och hennes kropp förbereder sig för graviditet igen under nästa cykel.

Hur man beräknar den uppskattade dagen för ägglossning

Det förväntade datumet för ägglossning kan beräknas hemma, beroende på längden på menstruationscykeln..

Luteal fas: vad är det, vilken dag i menstruationscykeln, hastigheten på progesteron hos kvinnor, hur man beräknar

Menstruationscykeln är ett komplext system där varje fas upprepas som en klocka. Mycket ofta beror dess varaktighet på lutealfasen. Att detta är och hur man beräknar det, där gränserna för norm och patologi, och i vilka fall hjälp av en specialist behövs, kommer att diskuteras i denna artikel..

Funktioner i lutealfasen

Lutealfasen är tiden från brott i follikeln med ägget före början av menstruationen. Signalen till dess början är produktionen av lutein - ett hormon som säkerställer bevarande i kvinnans kropp av det ämne som är nödvändigt under graviditeten. När ägget mognar spricker follikeln och ägglossningen börjar.

För närvarande bildas corpus luteum aktivt i det - ett tillfälligt hormon som ger muskelfyllning med näringsämnen för att bevara en möjlig graviditet. Om befruktningen inte har inträffat börjar menstruationen i rätt tid.

Den luteala fasen föregås av en follikulär fas och ägglossning. Efter avslutad menstruationsblödning sker en syntes av hormoner i en kvinnas kropp och en follikel med ett ägg börjar mogna och formas. Vid denna tidpunkt börjar östrogen och follikelstimulerande hormon, som förbereder ägglossningen, att aktivt produceras..

När follikeln mognar brister den och stimulerar produktionen av lutein. Ägglossningstestremsor reagerar på detta hormon.

Ägget förblir livskraftigt i 1-2 dagar och dör. Omedelbart efter utträdet från follikeln börjar lutein att produceras - därav namnet på fasen, vilket bidrar till ansamlingen av feta avlagringar i musklerna och ger en grogrund för graviditet.

Om ägget befruktas och graviditet inträffar, ger corpus luteum embryot med näringsämnen och främjar cellbildning, och när moderkakan uppträder regresserar corpus luteum gradvis. Vid denna tidpunkt förekommer inte menstruation och det finns en produktion av hCG - ett hormon som graviditetstestet svarar på.

Lutealfasen utför följande funktion i en kvinnas kropp:

 • förhindrar missfall och för tidig födelse under graviditeten;
 • förbereder livmodern för fästning av embryot;
 • minskar livmodersammandragningar;
 • förhindrar bildandet av nästa ägg;
 • upprätthåller graviditet tills bildandet av morkakan;
 • reglerar kroppstemperaturen.

Luteal fas varaktighet

I avsaknad av avvikelser är varaktigheten för lutealfasen från 12 dagar till 2 veckor.

Det kan beräknas exakt på två sätt:

 • ägglossning bestäms exakt;
 • på menstruationskalendern, inklusive online.

Tidsperioden för ägget att lämna follikeln bestäms på följande sätt:

 • använda ett test (det bestämmer produktionen av lutein);
 • genom utsöndringar: under ägglossningen blir de mer flytande, sträckande, genomskinliga och i struktur liknar ren äggvita utan föroreningar;
 • bastemperatur - under ägglossningen stiger den;
 • beroende på livmoderhalsen - om ägglossningen uppstår stiger den högre än vanligt. Ibland upplever en kvinna mer orgasm under intimitet och har ett ökat behov av sexuella relationer.
Figuren visar när lutealfasen börjar och hur länge.

Ägglossningsfasen varar inte mer än 2 dagar, varefter lutealfasen inträffar. Utsläppet blir tjockare, en känsla av klåda och torrhet under samlag kan förekomma. Kroppstemperaturen kan öka och vätska och fett kan samlas i vävnader..

Under denna tidsperiod är det svårare att gå ner i vikt än vanligt. Den ungefärliga tiden för början av lutealfasen bestäms av menstruationskalendern, som beräknas från onlinetabellerna..

Den ungefärliga tiden för början av lutealfasen i menstruationscykeln:

 • 26 dagar - från 12 till 26;
 • 28 dagar - från 14 till 28;
 • 30 dagar - från 16 till 30.

Den exakta startdagen bestäms från slutet av ägglossningen individuellt. Om det inte finns några avvikelser, varar lutealfasen från 12 till 16 dagar. Förlängningen av denna period indikerar kränkningar i kroppen, hormonfel eller en möjlig graviditet. Om lutealfasen varar mer än 16 dagar är detta en avvikelse från normen.

Denna tidsperiod är minst två dagar.

Beräkning av lutealfasen

Gynekologer erbjuder fyra sätt som början av lutealfasen beräknas:

 • daglig mätning av temperaturen i tarmen (endast en kvicksilvertermometer är lämplig);
 • använda kalendern;
 • ultraljud och datortomografi;
 • laboratorieanalys.

I det första fallet rekommenderar läkare daglig mätning av tarmens temperatur i 10 minuter på morgonen. Innan ägglossningen varar från 36 till 36,6 utan att stiga. Så snart follikeln spricker, hoppar den kraftigt till 37 och högre utan anledning och håller sig kvar efter att ägget släppts i ytterligare 2-3 dagar och minskar sedan. Lutealfasen börjar på dag 3 av en ökning av basal temperatur.

Denna metod är inte lämplig för kvinnor med kroniska inflammatoriska sjukdomar under deras förvärring. Basal temperatur stiger och med latenta infektioner, förgiftning. Därför är den här metoden inte lämplig för alla. Du kan bestämma början av lutealfasen med hjälp av kalendern. Om cykel 28 börjar lutealfasen dag 15-16, 30 på dag 16 eller 17.

Du kan bestämma dess början genom menstruationens varaktighet:

 • 3 dagar - ägglossningen kommer att vara tidig (10-11 dagar, lutealfasen börjar 13-14 dagar;
 • 4 dagar - ägglossning sker dag 11-12, lutealfasen dag 15;
 • 5 dagar - äggfrisättningstiden är 12-13 dagar, början av lutealfasen är 15-16 dagar;
 • 6-8 dagar eller mer - ägglossning - 14 dagar, luteal fas - 16-17 dagar.

En annan kalenderberäkningsmetod är genomsnittet för menstruationscykeln. Om det inte är tillräckligt regelbundet väljs den kortaste cykeln och ägglossningen beräknas först, sedan läggs ytterligare 2-3 dagar till den.

Mer praktiska system är menstruationskalendrar online och beräkningssystem för elektroniska cykler. De bestämmer de mest troliga befruktningsdagarna, varefter lutealfasen börjar. Denna beräkning används på basis av flera cykler..

Lutealfasen är perioden för menstruationscykeln, vars början spåras av ultraljud och datordiagnostik. Studier visar exakt follikulär mognadstid, äggutbytet, graden av mognad av corpus luteum och tidpunkten för början av lutealfasen.

Fasen i menstruationscykeln bestäms av graden av mognad av follikeln. Normalt är dess storlek 12 mm, om den mognar till 18 är ägglossningen nära. Om befruktningen har ägt rum når dess storlek 30 mm, och om den är större betyder det att en cysta har bildats i follikeln.

Den luteala fasen bestäms genom laboratorieanalys av progesteron. Innan ägget mognar är dess parametrar 0,9 - 4 nmol / L, under ägglossningen ökar mängden hormon till 9 nmol / L. Progesteron når sin högsta koncentration en vecka efter ägglossningen.

Om du exakt bestämmer denna dag, når koncentrationen av hormonet från 16 till 85 nmol / L. När graviditeten börjar ökar mängden gradvis med nästan 100 gånger och minskar sedan före förlossningen.

Alternativa metoder låter dig bestämma lutealfasen på följande sätt:

 • övergripande välbefinnande: genom hela lutealfasen ökar kroppstemperaturen gradvis;
 • genom sekret: så snart perioden med progesteronaktivitet börjar blir de mer viskösa, tjocka eller försvinner helt;
 • om torra slemhinnor förekommer, brist på sexuell lust.

Normer av progesteron och andra indikatorer i lutealfasen

Toppen av luteinproduktionen sker den sjunde dagen av ägglossningen. För närvarande görs en analys av innehållet i progesteron och dess indikatorer fastställs. Progesteronproduktionstakten beroende på dagen efter ägglossningen är från 1,7 till 27 nmol / L. indikatorer under denna nivå indikerar en brist på progesteron i kroppen ovan - om dess överflöd.

Efter 7 dagar minskar mängden progesteron gradvis och före menstruationen kvarstår det inte alls. Hög progesteron före menstruationen indikerar avvikelser eller möjlig graviditet.

Om kroppen saknar progesteron kan följande symtom uppstå:

 • yrsel och huvudvärk;
 • viktökning;
 • håravfall;
 • brist på ägglossning;
 • oförmåga att bära fostret; stor sannolikhet för avstötning av det befruktade ägget;
 • kort humör, hysteri, tendens till humörsvängningar;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • kronisk trötthet.

Om progesteron inte produceras tillräckligt i kroppen föreskrivs en diet med högt proteininnehåll. Under kosten rekommenderas att undvika stressiga situationer och slappna av mer.

Förhöjda progesteronnivåer uttrycks i:

 • svullnader;
 • utseendet på akne;
 • huden blir fet, dess tillstånd förvärras;
 • blodiga fläckar visas;
 • huvudvärk;
 • tendens till tårar, depression;
 • oförmåga att gå ner i vikt;
 • nedsatt koncentration av uppmärksamhet och minne;
 • ökad ångest;
 • ömhet och svullnad i bröstet;
 • avföringsstörningar.

Lutealfasen (detta är den maximala tiden för progesteronproduktion) kan producera mer progesteron om:

 • graviditet har inträffat (för att utesluta det eller bekräfta att en andra analys ges i en vecka);
 • det finns en cysta i corpus luteum eller äggstock;
 • med neoplasmer;
 • patologier i njurarna;
 • njursvikt;
 • amenorré.

Med en ökning av progesteron utförs ytterligare test för att identifiera patologier i njurarna, binjurarna, undersökningar föreskrivs och progesteronanalys upprepas före menstruation. Om fluktuationerna är obetydliga föreskrivs en fettfri kost och behandling med mifepriston.

Estradiol under lutealfasen

Estradiol är ett kvinnligt hormon från östrogengruppen som förbereder livmodern för en möjlig graviditet. Toppen av dess aktivitet inträffar under den första halvan av menstruationscykeln. Det påverkar rösten, bildandet av kroppsfett enligt den kvinnliga typen, bidrar till en kvinnas sexualitet och hennes attraktivitet för motsatt kön.

De flesta östradiol produceras före ägglossning (från 130 till 490 bp / ml). Då minskar mängden kraftigt. Normen under lutealfasen är från 76 till 226 bp / ml. Under graviditeten växer mängden ständigt och når en topp före förlossningen.

Om östradiol inte räcker i kroppen, gör så:

 • bröstet minskas;
 • livmodern blir mindre;
 • peeling av huden och slemhinnorna inträffar;
 • menstruation inträffar inte inom 6 månader;
 • en kvinna kan inte fostra ett barn.

Med överdriven produktion av östradiol i lutealfasen:

 • fetma uppstår;
 • sjukdomar i magen och tarmen;
 • acne;
 • sömnlöshet;
 • håravfall och tunnare;
 • svullnad
 • kramper
 • menstruations oregelbundenheter.

Avvikelser från normen inträffar, om det inte fanns någon ägglossning, med patologier i njurarna, levern, endometrios och störningar i sköldkörteln. Förhöjd östradiol är ett av tecken på graviditet..

Basal luteal temperatur

Den luteala fasen är tiden för en ökning av kroppstemperaturen, inklusive den basala. Dagen innan ägget lämnar äggstocken minskar det och stiger sedan kraftigt och förblir högt i hela lutealfasen. Norm - 37 grader och högre med 5-7 grader.

Sedan, 48 timmar före menstruationen, minskar det och faller innan blödningen börjar..

Om graviditet inträffar förblir bastemperaturen hög i 15 veckor och minskar sedan före förlossningen. Små fluktuationer i bastemperatur uppstår under klimatförändringar, stress, efter samlag.

Om bastemperaturen stiger före menstruationen, indikerar detta:

 • ektopisk graviditet;
 • tarmsjukdomar;
 • cystit;
 • könsinflammatoriska sjukdomar.

En minskning av graviditeten indikerar missfall eller missad graviditet.

Orsaker till luteal fasbrist

De huvudsakliga orsakerna till hormonella störningar under lutealfasen:

 • stressiga situationer och kronisk trötthet;
 • aborter
 • undernäring;
 • metabolisk sjukdom;
 • infektioner
 • hormonella störningar;
 • otillräcklig mognad av äggstockarna;
 • könsdelade missbildningar.

Tecken och symtom

Manifestationer av lutealfasinsufficiens och avvikelser:

 • menstruation inträffar inte i tid;
 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • rosa och brun urladdning;
 • oregelbunden menstruation;
 • irritabilitet, humörsvängningar;
 • luteal fas mindre än 10 dagar och mer än 16;
 • oförmåga att bli gravid under en lång tid.

Diagnostik

Följande diagnostiska metoder utförs för att bestämma orsakerna till avvikelser:

 • undersökning av livmoderhalsen;
 • Ultraljud
 • graviditet och ägglossningstest;
 • undersökning av endokrinolog, gynekolog, psykiater, gastroenterolog, urolog;
 • biopsi;
 • mätning av basal temperatur;
 • studie av ansvarsfrihet;
 • allmänt blodprov;
 • blodprov för infektionssjukdomar.

Behandlingsmetoder

De viktigaste metoderna för behandling:

 • upptäckt och behandling av underliggande sjukdom;
 • hormonterapi;
 • kirurgisk ingripande, om orsaken till avvikelserna är en tumör eller en kränkning av könsorganens anatomiska struktur;
 • spa-behandling om orsaken är stress eller utmattande arbete.

Dufaston-behandling

Duphaston är ett läkemedel baserat på syntesen av naturligt progesteron. Det föreskrivs för bristen på detta hormon i den kvinnliga kroppen, endomentios, menstruella oegentligheter. Läkemedlets huvudsakliga syfte är att återställa den hormonella bakgrunden och oregelbunden menstruationscykel.

Läkemedlet föreskrivs för:

 • infertilitet och lutealfel;
 • brist på menstruation;
 • smärtsamt premenstruellt syndrom;
 • smärta under menstruationen;
 • livmodersblödning;
 • oförmåga att upprätthålla graviditet på grund av brist på progesteron.

Läkemedlet kan orsaka allergiska reaktioner, klåda och nässelfeber. Det föreskrivs inte för en progesteronberoende tumör. Duphaston tas från den femte till den 28: e dagen av menstruationscykeln, doseringen och behandlingsförloppet väljs individuellt.

Drogbehandling

Den huvudsakliga behandlingen fokuserar på att balansera hormoner, kompensera för progesteronbrist och sänka östrogennivåerna..

Vid lutealinsufficiens förskrivs hormonbehandling med hjälp av:

 • Utrozhestan;
 • Dufaston;
 • Follitropiner - läkemedel som påverkar ägglossning och hormonproduktion;
 • vitaminer och mineraler, lugnande medel.

Doserings- och behandlingsregimen beräknas individuellt såväl som ett komplex av hormonella preparat. Kursens varaktighet är från en menstruationscykel till 12 eller mer, beroende på orsaken. Hormonala läkemedel är strängt förbjudna att ersättas med analoger eller inte tas enligt schemat. Många av dem agerar bara i vissa faser av menstruationscykeln..

Fysioterapi och vitaminmottagning

Vitaminer och spa-behandling föreskrivs som tilläggsbehandling under behandlingen. För att hormonella läkemedel ska fungera är det viktigt att stabilisera den känslomässiga bakgrunden, att överge ökad fysisk aktivitet. Vitaminer förskrivs tillsammans med diet.

Läkare rekommenderar att du använder speciella multivitaminkomplex för kvinnor, som Vitrum, Vitrum Beauty och andra. Förutom att normalisera hormoncykeln bidrar de till att förbättra kroppens totala ton, hårets, hudens, tillståndets naglar.

Graviditet och lutealfasen

Inledningen av graviditeten under lutealfasen är omöjlig, eftersom ägget redan har dött vid denna tid. Om befruktningen har inträffat fortsätter corpus luteum att fungera i 3 månader, innan fostret ansluter till livmodern genom moderkakan.

Lutealfasen är en lämplig tid att bestämma befruktningen innan menstruationen börjar..

Om bastemperaturen 7 dagar före menstruationen inte sjunker och förblir hög, är graviditet eller hormonell misslyckande troligt. Målet med lutein under graviditeten är att stödja fostret med näringsämnen och skapa en hormonell bakgrund som är lämplig för att bevara embryot.

När är hög progesteron?

Anledningar till ökad progesteron:

 • tumörer i äggstocken, cystor, neoplasmer (de elimineras omedelbart eller när man använder hormonbehandling);
 • graviditet;
 • binjurens sjukdom;
 • tarminfektioner;
 • förgiftning;
 • brist på vitamin A, E och C;
 • skarpa fluktuationer i omgivningstemperatur;
 • påfrestning
 • en kraftig ökning av fysisk aktivitet;
 • kraftig viktminskning;
 • multipel graviditet;
 • blodutflöde på grund av blödning i livmodern;
 • njursjukdom.

Normalisering av progesteronnivåer:

 • eliminering av orsaken och behandlingen av den underliggande sjukdomen;
 • rekreation;
 • intag av vitaminer;
 • mifepriston;
 • tamoxifen;
 • valproinsyra;
 • avstötning av feta livsmedel, fläsk, smör, nötter och solrosfrön;
 • minskning av fysisk aktivitet.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Hormonala läkemedel som ändrar progesteronnivåer köps endast på recept. Självförbrukning är farligt för hälsan och kan leda till blödning, hormonella störningar med allvarliga konsekvenser fram till döds. Därför kan du bara använda folkrättsmedel på egen hand, följa en diet och ge resten till kroppen, om det behövs.

Slutsats

Lutealfasen är en av de viktigaste för kvinnlig kropp. Regulariteten i cykeln och förmågan att bli gravid beror på den. Det är dags att förbereda livmodern för befruktningen, och om det hände, bidrar luteala hormoner till utvecklingen och upprätthållandet av ett nytt liv.

Intressanta videor om funktionerna i menstruationscykelens luteala fas

Mer om menstruationscykeln:

Förhållandet mellan progesteron och cykeltid:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att pumpa pressen under menstruationen

Frågan är om det är möjligt att ladda ner pressen under menstruationen, ganska kontroversiell och strikt individuell. En viktig roll spelas av egenskaperna för loppet av kritiska dagar hos en kvinna....

Månadsvis efter förlossningen

Under graviditeten är menstruationen frånvarande. Varje kvinna vet om detta. I kroppen inträffar hormonella förändringar som bidrar till utvecklingen och tillväxten av det framtida barnet....

Menstruationscykel: normal, orsaker till en oregelbunden cykel, hur man hanterar dem

Varje tjej bör vägledas i frågor som rör menstruationscykeln om hon är intresserad av att upprätthålla sin egen hälsa och hennes ofödda barns hälsa....