Menstruationsfas

Klimax

Varje kvinnas kropp är ett unikt naturfenomen vars kunskap upptäcker forskarnas tankar hittills. En kvinna kan bytas ut, hon kan växa i sig själv och föda ett nytt liv. Och den enda som initieras i alla dessa processer är bara hon själv. Men för att förstå din kropp, inte att motstå dess flexibilitet och lära dig att använda dessa förändringar, måste du veta vad allt följer, nämligen: faserna i menstruationscykeln.

Kvinnlig fysiologi

Låt oss börja med att återkalla information från biologilektioner i grad 9: anatomi av de inre organen i det kvinnliga reproduktionssystemet. När allt kommer omkring är de ansvariga för den månatliga cykeln hos kvinnor.

Det centrala reproduktiva organet är livmodern. Det är ett kraftfullt muskelorgan i form av ett päron, utvändigt täckt med ett seröst membran - perimetri och från insidan - ett förändrat slemhinnor (endometrium).

Tillståndet för det inre skiktet i livmodern beror på menstruationsfasen.

Endometrium är det skikt i vilket fosterägget (det framtida embryot) börjar utvecklas, så varje menstruationscykel som han förbereder sig för att "acceptera" det befruktade ägget. I livmodern utsöndras kroppen, ismusen och halsen, som öppnar sig i slidan.

Från livmoderns hörn sträcker sig eggledarna (äggledarna) fritt in i bukhålan. I slutet av var och en finns det många villier som leder ägget i rörets lumen. Fallopianrörens patency är en av de huvudsakliga egenskaperna hos det reproduktiva systemet som säkerställer graviditet.

Äggstockarna är parade körtlar som är belägna i bukhålan och fästas till den med hjälp av ligament. Äggstockarnas uppgift är sekretion: de producerar kvinnliga könshormoner (östradiol, progesteron, testosteron), och de är också en plats för ”lagring” och mognad av ägg.

Arbetet i de inre könsorganen är inte autonomt. Dess funktion, liksom funktionen för alla andra organ och system, bestäms av centrala nervsystemet.

Hypofysen kallas en speciell körtel, som producerar många vitala hormoner som reglerar hela organismen. För att reglera reproduktionsfunktionen släpper den främre hypofysen körkroppsstimulerande (FSH), luteiniserande (LH) hormoner, såväl som prolaktin, i blodomloppet. I sin tur är det dessa bioagenter som får äggstockarna att producera kvinnliga könshormoner vid rätt tidpunkt i en viss fas av menstruationscykeln.

Hypofysens arbete är föremål för en förändring i koncentrationen av speciella frigörande faktorer i blodet, som är hormoner i hypotalamus - ett speciellt område i hjärnan.

Således kan regleringen av den kvinnliga cykeln representeras enligt följande:

Hypotalamus (frisättande faktorer) hypofysen (FSH, LH, prolaktin) Äggstockar (kvinnliga könshormoner).

Hormonfel åtminstone på en av nivåerna leder till betydande fel i reproduktionssystemet och kräver kommentar från en erfaren specialist.

Vid födelsetid läggs 1 till 2 tusen ägg i flickans äggstockar. Vid pubertetsstadiet bestäms endast 400 tusen. Deras antal beror ungefär på antalet ägglossningar (respektive månatliga cykler) under hela reproduktionsåldern. Om den första menstruationen inträffade i åldern 11-15 år betyder det att allt är i ordning. Om inte, särskilt när de återstående tecknen på pubertet är tydliga - det är dags att träffa en gynekolog.

Vad är menstruationscykeln

Menstruationscykeln är en form av arbete för det kvinnliga reproduktionssystemet, presenterat i form av cykliska förändringar i livmodern och äggstockarna, och syftar till att genomföra befruktning och förberedelse för en möjlig graviditet, vikten av hormoner där man inte annat än kan förråda betydelsen.

Normalt varar kvinncykeln 21–35 dagar. Början är den första dagen av menstruationsblödning, och slutet är den sista dagen innan nästa menstruation börjar. Få människor har samma menstruation. Det kan variera beroende på miljöförhållanden och olika faktorer. Men om varaktigheten inte går utöver normen - detta är fysiologiskt och bör inte orsaka oro.

Det finns tre faser av menstruation: follikulär, ägglossande och luteal. Varje period kännetecknas av dess karakteristiska förändringar i äggstockarna och endometrium, påverkan av olika hormoner. Det avgör humör, välbefinnande, sexuellt beteende och till och med en kvinnas utseende.

I en del litteratur kan du se en beskrivning av tvåfascykeln: ägglossningsfasen går in i follikulärperioden, och menstruationen kan beskrivas som den fjärde fasen.

Följande är en allmän tabell som visar faserna i menstruationscykeln och deras hormoner.

Follikulärovulatoriskaluteal
Hypotalamiska hormonergonadoliberingonadoliberin
HypofyshormonerFollitropin (FSH) Lutropin (LH) i små mängderEtt kraftigt hopp i LH-koncentrationen
OvariehormonerKoncentrationen av östradiol ökar gradvisEstradiol reduktionProgesteron, östrogen, testosteron
GrundfasprocessFollikulär mognadÄgglossningCorpus luteum mognad, endometrial förlängning / graviditet

Nu kommer vi att förstå detaljerna i faserna i menstruationscykeln varje dag och effekten av dessa stadier på välbefinnandet.

Follikulär

Den första fasen i menstruationscykeln (dess namn är follikulär) beror på påverkan av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner. Dess varaktighet beror på hur mycket perioderna går och överväger normal varaktighet från 7 till 22 dagar. Vanligtvis vid 28-dagarsperioder är det lika med 14 dagar. Den första halvan av fasen - själva menstruationen.

En kraftig minskning av koncentrationen av östrogen och progesteron till ett minimum leder till en endometrial vasospasme, upphörande av slemhinnecellernäring och dess avstötning. Produktionen av biologiskt aktiva substanser - prostaglandiner - börjar i vävnaderna. Deras höga koncentration utlöser livmodersammandragningar för att frigöra den från endometrium - menstruationsblödning börjar. En annan effekt av prostaglandiner är en ökning av känsligheten hos smärtreceptorer som svar på irritation. Detta orsakar förekomsten av obehag eller smärta i nedre del av buken till den tredje dagen.

Samtidigt med menstruationen av hypotalamus gonadoliberiner orsakar en ökning av sekretionen av FSH och LH från hypofysen. Under deras inflytande (nämligen FSH) börjar en av äggstockarna mognadsprocessen av flera folliklar (från 7 till 12 stycken), varav en kommer att avsluta utvecklingen i denna cykel och bli dominerande (resten genomgår omvänd utveckling). I slutet av fasen inträffar en kraftig ökning av koncentrationen av LH, vilket leder till övergången till nästa fas.

ovulatoriska

Den andra fasen av menstruationscykeln är ägglossning. Dess varaktighet är bara cirka tre dagar. Den dominerande follikeln fortsätter att växa och utsöndrar östradiol (det är i den andra fasen av cykeln som vitamin E eller tokoferol är viktigt eftersom det är nödvändigt för syntesen av kvinnliga könshormoner). Samtidigt ökar produktionen av LH, vars maximala koncentration leder till brott i väggen i den mogna follikeln och frigörandet av ägget från det.

Det släppta ägget lever två dagar, så den bästa perioden för befruktningen är 4-5 dagar (två dagar före ägglossningen, och hon själv).

luteal

Ungefär den 17-18: e dagen av menstruationscykeln inträffar lutealfasen, det kallas också corpus luteumfasen (denna fas av cykeln kan börja den 22-23: e dagen eller 10-11). Dess varaktighet, till skillnad från de andra två, är alltid 14 dagar (fluktuationer från 14 till 16 dagar är tillåtna).

Efter brott i follikeln bildas en gul kropp på sin plats som syntetiserar östradiol, testosteron och progesteron.

När graviditeten inträffar avgör den dominerande mängden progesteron implantationen av ett befruktat ägg (5-6: e dagen efter befruktningen) och den fortsatta utvecklingen av graviditeten. Fram till placentabildningen är det corpus luteum som kommer att vara den viktigaste källan till hormoner.

Om ett möte med spermierna inte inträffar, graviditeten inte utvecklas, koncentrationen av LH och FSH börjar gradvis öka, corpus luteum försvinner, mängden östradiol minskar och efter 14 dagar cykeln upprepas.
I olika faser av cykeln hos kvinnor inträffar motsvarande förändringar i endometrium..

Tabell över faserna i menstruationscykeln och endometriumstillståndet:

Fasendometrium
MenstruationDet finns avstötning av det inre skiktet i livmodern på grund av spasm i tillförselkärlen.
FollikulärEndometrial proliferation inträffar i denna fas Tidig spridning (fjärde till sjunde dagen i cykeln) - endometrial tjocklek är 3–5 millimeter; Mellan proliferationsfas (8–10 dagar) - 10 mm tjock; Sen spridningsfas (11–14 dagar) - 11 mm tjock
ÄgglossningÄgglossningstid (15–19 dagar) - sekretionsperioden genom endometriala celler, fas av tidig sekretion, skikttjocklek upp till 12 mm
lutealMedium sekretion (dag 20–24) - tjocklek upp till 14 mm; Sen sekretion (dag 25–28) - fullbordad sekretion, tjocklek upp till 12 mm

Beroende av en kvinnas känslomässiga och fysiska tillstånd i cykeln

De olika faserna i en kvinnas cykel förändrar hennes utseende, libido och välbefinnande varje dag. Detta beror på alla samma hormoner..

Under de tidiga dagarna av menstruationen domineras den kvinnliga kroppen av prostaglandin. Detta ämne bidrar till livmoderkontraktion, orsakar en minskning av smärttröskeln. Allt detta orsakar buksmärta, liksom huvudvärk, smärta i ryggen, ökad irritabilitet. Vanligtvis stör det inte livet, men annars måste du träffa en läkare. Eventuella smärtsamma kosmetiska procedurer nu är mycket stress, det är bättre att överföra dem till en mer lämplig tid. Hår blir ibland mindre lydigt, det är en ökning av produktionen av talg. Ha mer vila, koppla av, skäm bort dig själv med din favoritmat och bra sällskap.

3-4 dagar av follikelfasen i cykeln är en period då en kvinna inte är så irritabel, smärta blir mindre, men fläckningen fortsätter. Däremot är det inre skiktet i livmodern en kontinuerlig såryta, så du bör vara försiktig: risken för infektion ökar.

Vid den femte dagen slutar menstruationen vanligtvis, stämningen förbättras, kvinnan känner en kraftig kraft och kraft.
I slutet av menstruationen och fram till själva ägglossningen - den trevligaste perioden. Under påverkan av en ökande koncentration av luteiniserande hormon blommar en kvinna: huden förlorar sin feta glans, akne och svarta fläckar som den var, hår och naglar blir de mest "tacksamma" för vårdprocedurerna. Sexuell lust ökar och når sin topp vid ägglossningen. Metabolismen påskyndas, mentala förmågor förbättras.

Från dag 15 till dag 18 är alla processer i kroppen inriktade på bildandet av fosterägget och dess bestämning i livmodern. För närvarande ökar aptiten, matsmältningsproblem (uppblåsthet, förstoppning) kan dyka upp, kroppen fortsätter att lagra energi för framtiden, så det är bättre att särskilt övervaka näring.

På 20-21 dagen börjar cykeln, när corpus luteum når toppen av sin utveckling. Det är denna tid på månaden som graviditet är omöjligt. Men detta gäller bara om cykeln är 28-30 dagar, under andra omständigheter, händer någonting. Därför är det så viktigt att veta varaktigheten på din cykel.

Från 21–23 dagar fram till menstruationens början dominerar progesteron i blodet. Kvinnan är lugn och behållen, libido minskar, hudproblem uppträder. Progesteron mjukar upp ledbanden, så du bör utöva med försiktighet. Tre till fyra dagar före menstruationen börjar en ökning av prostaglandiner, symtom på PMS uppträder: bröstkänslighet, humörförändringar, apati, huvudvärk. ” Och sedan upprepas cykeln.

Planen för faserna av cykeln med dagar som upprättats i en kvinnas huvud gör att du kan kontrollera ditt liv, göra förändringar i tillstånd och tillfälliga förändringar i utseende, ha en uppfattning om befruktningsperioden eller vidta åtgärder för att förhindra det, snabbt genomgå den nödvändiga undersökningen, fastställa att graviditet har inträffat och vidta åtgärder för att förhindra det bevarande. Lär känna dig själv, var en förnuftig och utbildad kvinna. Att älska dig själv betyder att du känner till din natur och din fysiologi, noggrant övervaka din hälsa.

Faserna i menstruationscykeln. Menstruationscykel

Den kvinnliga kroppen genomgår cykliska förändringar. Män kan inte skryta av det. Varje representant för det rättvisa könet bör ha en uppfattning om vad en menstruationscykel är, hur länge den varar och vilken indelning den har. Om du fortfarande inte vet det, är det dags att lära känna kvinnans kropp.

Menstruationscykel

Till att börja med är det värt att säga att denna period har en början och ett slut. Varaktigheten av menstruationscykeln beror direkt på kvinnans hormonella bakgrund.

Den första menstruationen förekommer hos flickor under perioden 12 till 18 år. Sedan den tiden kommer varje månad representanten för det svagare könet att genomgå cykliska förändringar. Detta beror på arbetet i binjurarna och hypofysen. Äggstockarna spelar också en viktig roll i den kvinnliga cykelns varaktighet..

Menstruationscykel

Den kvinnliga cykeln kan ha olika längder. Tills en kvinna planerar en graviditet uppmärksammar hon sällan längden på denna period. Menstruationscykeln bör dock alltid övervakas noggrant..

Det är värt att notera att den första dagen av cykeln är den när blödningen från könsorganen började. Den sista dagen är dagen före början av den nya kvinnliga perioden.

Normal cykel

Hos en frisk kvinna är menstruationscykelns varaktighet i genomsnitt fyra veckor. I vissa fall kan det finnas avvikelser i en eller annan riktning. En cykellängd på 21 till 35 dagar anses vara normal..

Samtidigt är blödningen från det klara könet måttligt och varar inte mer än sju dagar. Minsta blödningsperiod ska vara tre dagar.

Kort cykel

En kvinnas menstruationscykel anses vara kort när perioden mellan första och andra menstruationens start är mindre än tre veckor.

Kvinnor med en förkortad cykel har ofta hormonsjukdomar som måste behandlas. Menstruation i detta fall varar från en till fem dagar.

Lång cykel

En onormalt lång period anses vara en period som är längre än 35 dagar. I detta fall möter representanten för det svagare könet ofta problem med lutealfasen i menstruationscykeln. Typiskt uttrycks dessa sjukdomar i hormonbrist under denna period. Detta leder till oförmågan att bli gravid.

Varaktigheten av menstruationsblödning under en lång cykel kan vara annorlunda och sträcker sig från flera dagar till två veckor. Korrigering i detta fall är nödvändig. Annars kan allvarligare hälsoproblem börja..

Hur är cykeln uppdelad?

Denna period har två faser:

 • 1 fas av menstruationscykeln;
 • 2 fas av menstruationscykeln.

Det finns också en tredje period, men den inträffar först när befruktningen inträffar. Faserna i menstruationscykeln skiljer sig mycket från varandra.

Första delen av cykeln

Denna period kallas follikelfasen. Detta namn är allmänt accepterat och mer känt. Det finns också följande namn: follikulär, polyperativ period. Denna tidsperiod varar i genomsnitt två veckor. Men detta värde kan variera från en till tre veckor. Allt detta är en variant av normen och kräver inte medicinsk intervention..

Detta givna tidsintervall börjar när menstruationen börjar. Från detta ögonblick producerar hypofysen follikelstimulerande hormon. Det har en gynnsam effekt på endometriet och hjälper till att återställa det inre skiktet av könsorganet efter menstruationsblödning. FSH har också en enorm effekt på äggstockarna. I dessa organ börjar tillväxten av vesiklar som kallas folliklar. Runt mitten av cykeln släpps en (mindre ofta två eller tre) dominerande bubbla som sedan släpper ägget.

I den första fasen av den kvinnliga cykeln undersöks de flesta hormoner. Materialprovtagning utförs under perioden från den tredje till den femte dagen i denna period.

Det är värt att notera att förändringar inträffar inte bara i den kvinnliga kroppen under denna period. En representant för det rättvisa könet kan konstatera att utsläppet från könsorganen är ganska knappa och täta. Även vid denna tidpunkt hålls bastemperaturen låg. Medelvärdet på termometern är från 36 till 36,5 grader.

Faserna i menstruationscykeln förändras exakt när ägglossningen inträffar. Hypofysen under denna period börjar aktivt producera luteiniserande hormon. Detta ämne påverkar den vuxna follikeln och bubblan spricker. Det är från denna sekund som den andra fasen av menstruationscykeln börjar.

Andra delen av cykeln

Så snart ägget lämnar äggstocken ändrar hypofysen sitt arbete något. Just nu är det äggstockens tur att utsöndra rätt ämne. På den plats där den dominerande follikeln tidigare var, bildas en ny bubbla. Det kallas corpus luteum. En sådan neoplasma är nödvändig för den normala förloppet av den kvinnliga cykeln. Corpus luteum producerar hormonet progesteron. Detta ämne stöder äggets livslängd och har en generell effekt på hela kroppen..

Efter en förändring i menstruationsfasen börjar också aktiv tillväxt av könsorganets inre membran. Blodcirkulationen ökar och blodkärlen växer. Endometrialskiktet blir större varje dag och når sitt maximum ungefär en vecka efter ägglossningen. Under samma period har progesteronnivåerna ett maximivärde. Om du behöver genomföra en analys och bestämma mängden, måste du göra det exakt en vecka efter follikelbrottet.

Utflödet från slidan under denna period är krämig, och det finns många av dem. Allt är helt normalt och kräver inte behandling. De enda undantagen är de fall då obehag är fäst vid urladdningen: klåda, brännande eller smärta. Det är också nödvändigt att se en läkare om slemet har en obehaglig lukt eller en ovanlig färg. Bastemperaturen under denna period stiger sedan follikelns bristning. Detta beror på effekten av progesteron på kroppen. Medelvärdet för termometern är 37 grader. Dessutom konstaterar kvinnan en ökning och ökning av känsligheten hos bröstkörtlarna.

I händelse av att befruktning har inträffat börjar den tredje fasen av kvinnliga perioden. I avsaknad av graviditet förändras perioder av menstruationscykeln igen och menstruationen börjar.

Den andra fasens varaktighet är från tio till fjorton dagar. Det påverkar inte cykelns varaktighet. Olika variationer kan bero på skillnaden i den första halvan av kvinnperioden. Om progesteronfasen har ett mindre antal dagar än 10, indikerar detta en hormonbrist. I detta fall måste kvinnan genomgå en undersökning och börja med att ta korrigerande läkemedel.

Brott mot den kvinnliga cykelns varaktighet

Som nämnts tidigare kan en cykel vara lång eller kort. Eventuella avvikelser bör behandlas..

Det är också värt att notera att den kvinnliga perioden alltid ska vara stabil. Skillnaden i cykelns varaktighet bör inte vara mer än tre dagar. Till exempel, om en kvinna har en period på 25 dagar, är detta normalt. Men om denna period är 32 dagar i nästa månad, är detta redan en avvikelse och en funktionsfel i kroppen.

Ibland kan ett fel i cykeln uppstå på grund av bildandet av funktionella cyster. Det finns ingenting att oroa sig för. Oftast löser sådana tumörer på egen hand. Om detta fenomen uppstår ganska ofta måste kvinnan undersöka faserna i menstruationscykeln. Detta kan göras med hjälp av ett blodprov. Laboratorieassistenter bestämmer nivån på hormoner i kroppen och ger resultatet..

Behandling av kränkningar av den kvinnliga cykelns varaktighet

Oftast väljs hormonella läkemedel för korrigering.

Om en kvinna planerar en graviditet, förskrivs hon mediciner för att stödja den andra fasen. De har också en gynnsam effekt på hormoner som produceras av hypofysen. Oftast rekommenderar läkare Progesteron-injektioner, Utrozhestan vaginala suppositorier eller Dufaston-piller.

I händelse av att representanten för det kända könet inte planerar att föda under en snar framtid kan hon rekommenderas att ta muntliga preventivmedel. Beroende på resultaten från den hormonella bakgrundsstudien kan läkaren förskriva Diane-35, Logest, Novinet och andra. Det finns många liknande droger i vår tid. En kompetent specialist väljer vad som är rätt för dig.

Slutsats

Om du har en menstruationscykel, slösa inte tid, men gå till läkaren. Kanske behöver du bara en liten hormonell korrigering. Om du startar sjukdomen kan oåterkalleliga problem med kvinnors hälsa börja..

Vid graviditetsplanering måste du i förväg veta allt om menstruationscykelfaserna, deras varaktighet och egenskaper. I det här fallet kommer ditt barn inte att komma länge och befruktningen kommer snart att ske.

Håll koll på ditt välbefinnande och håll dig frisk!

Den långa första fasen av orsaken cykel

Kära flickor och Elena Petrovna! frågan är.

Jag är 23, det fanns inga graviditeter. Som alltid har jag haft oregelbundna och långa cykler. Oftast finns ingen ägglossning, men när det är sent, efter 30 dagar av cykeln.

I år började jag spåra det med follikulometri, och när läkaren bekräftade att ägglossningen är sent började jag undra varför den första fasen av cykeln varar så länge?

Det är uppenbart att du behöver ta hormoner, undersökas, det är vad jag faktiskt gör, för jag vill ha ett barn. Men jag snubblat av misstag på internet för att få svar från en läkare till en tjej med liknande problem, som mitt. Från läkarens svar insåg jag att eftersom follikeln mognar så långsamt och under lång tid kommer ägget att vara sämre och befruktningen med ett så "defekt och övermogent" ägg kommer inte att hända i de flesta fall. Här är ett utdrag ur läkarens svar:

"Med en lång menstruationscykel är ägglossningen, och därför ägget, underlägsen. Med långvarig exponering för östrogen som produceras av follikeln i endometriumet, inträffar okontrollerad hyperplasi i den. Därför sker en ultraljud i fas 1 för hyperplasi, och särskilt vucum aspirat eller diagnostisk curettage av livmodern 2 "Fasen bör genomföras årligen och följaktligen, vid identifierade ändringar, bör korrigering av dessa förändringar genomföras."

Enligt min mening är detta nonsens, ja, jag vill i alla fall tro det. Berätta vad som är sanningen?

För kvinnor i fertil ålder är det viktigt att menstruationscykeln sker regelbundet. Detta påverkar det allmänna hälsotillståndet och förmågan att få barn. Det händer ofta att cykeln av någon anledning varar för länge, vilket får en kvinna att tänka på om hon har problem i reproduktionssystemet. Ur medicinsk synvinkel varar menstruationscykeln vanligtvis cirka 28 dagar. Ibland kan det vara lite kortare och ibland längre. Det beror på många faktorer. Men ofta generar kvinnor över att det är för långt och datumen går över alla gränser. Först måste du förstå vad som utgör menstruationscykeln och menstruationen.

Månads- och menstruationscykel

Från cirka 11 eller 13 år bör varje kvinna ha regelbundna blödningar. De kallas menstruation. Namnet är hämtat från det latinska ordet "mensis". Översatt till ryska kommer det att vara något annat än stamgäster eller menstruation. Därför kallas sådan ansvarsfrihet "varje månad". Denna process måste nödvändigtvis ske hos alla kvinnor i reproduktionsåldern. Detta antyder att kvinnan är frisk och har förmågan att fostra och föda barn.

Så snart puberteten börjar uppstå i kroppen börjar könshormoner produceras omedelbart, förberedelseprocessen sker i kroppen, ägget börjar mogna. Om befruktningen inträffar blir kvinnan gravid, om inte, separeras endometrialskiktet tillsammans med kraftiga blödningar, det vill säga detta är början på menstruationen. Kroppen måste ta bort allt onödigt och igen förbereda sig för nästa möjliga befruktning. Blodutflöde under menstruationen skiljer sig mycket från vaskulärt blod. De har mörka färger på grund av de enzymer som finns i den. Dessutom släpps slem och bitar av endometrium tillsammans med blod. Vanligtvis är menstruationens varaktighet från tre till sju dagar. Det beror på kroppens egenskaper..

Den allra första dagen då fläcken uppträder betraktas som början på menstruationscykeln. Helst beaktas en cykel på 28 dagar. Men gynekologer själva håller inte med om detta. De tror att många faktorer påverkar dess varaktighet. Det kan vara kortare och vice versa längre. Det finns bevis för att hos vissa kvinnor varar det nästan 35-36 dagar. Om detta inte stör dem, och det inte finns några patologier, sjukdomar förknippade med reproduktionssystemet, bör ingenting göras i detta fall.

Menstruationscykel

En viktig indikator för en kvinnas hälsa är menstruationscykelns regelbundenhet och menstruationens varaktighet. Menstruation bör ske varje månad och helst en viss dag. Detta är den perfekta bilden av cykeln. Menstruationens varaktighet är från tre till sex dagar, och cirka 80 ml blod förloras. Det finns bevis för att för kvinnor som bor i de norra regionerna är cykeln lång, i den södra - kort. Klimatförhållanden påverkar kroppens utveckling. Men detta är inte en regelbundenhet.

Om till och med menstruation av någon anledning en gång inträffade ett par dagar tidigare eller senare, gäller detta inte för avvikelsen. Men om de är oregelbundna under en lång tid och deras period är lång, då i detta fall, gör läkare undersökningar.

Cykelfaser

En oregelbunden menstruationscykel kan vara de första åren efter menstruationens början och flera år före klimakteriet. Detta beror på fysiologiska skäl och för resten av livet bör de vara regelbundna (den tid då kvinnan var gravid och den tid då kroppen återhämtade sig från graviditeten beaktas inte).

Siffrorna för menstruationens varaktighet och cykeln tas inte slumpmässigt. Ungefär hela cykeln kan delas in i tre faser. Den:

 • Menstruation;
 • Den första fasen (den kallas också follikulär);
 • Den andra fasen (eller med andra ord luteal).

Menstruationen varar i genomsnitt cirka fyra dagar. Under denna period avvisas livmoderslimhinnan (endometrialt skikt) eftersom graviditet inte har inträffat.

Första fasen

Den första fasen börjar från dagen då menstruationsflödet slutar före ägglossningen. Det varar ungefär till den 14: e dagen av cykeln (beräkning sker på en 28-dagars cykel).

Denna fas kännetecknas av följande åtgärder:

 • Folliklar börjar växa i äggstockarna (sedan födseln har varje tjej ett stort antal små follikelblåsor där äggen finns);
 • Under tillväxten utsöndrar folliklar östrogener (det vill säga de kvinnliga könsorganen) i blodomloppet och som ett resultat börjar slemhinnan (endometrialt lager) växa i livmodern;
 • Fram till ungefär den 14: e dagen av cykeln stoppar alla folliklar utom en tillväxt och regress. Vid den tiden växer man vidare och når nästan 20 mm, då skapas speciella incitament och det spricker, det vill säga en process som ägglossning inträffar;
 • När follikeln spricker, lämnar ett ägg det och kommer in i äggledaren, där det förväntar sig en spermier;
 • Kanten på den sprängande follikeln är vikta (liknar en blomma som stänger sina kronblad på natten) och neoplasmen kallas den "gula kroppen".

Därefter börjar nästa fas..

Andra fasen

Denna fas varar från ögonblicket av ägglossning till menstruationens början, cirka 12-14 dagar. Under denna period förväntar sig kvinnans kropp början av graviditeten. Den gula kroppen "blomstrar" i äggstocken, som bildades av en sprängande follikel och groddar med blodkärl och ett annat könshormon (progesteron) börjar produceras, med sin hjälp uterusslemhinnan förbereder sig för att ägget fästs (redan befruktat) och början av graviditeten. Om graviditet inte inträffar får corpus luteum en signal och det avslutar sitt arbete.

Efter att corpus luteum upphör att producera hormoner når signalen livmodern och fortsätter att avvisa det redan onödiga endometriumet. Menstruationen börjar.

Om menstruationscykelns varaktighet är annorlunda kommer varaktigheten för varje fas att vara annorlunda. De kan sammandras eller förlängas. Därför kommer en kvinna att behöva 10 dagar för att mogna follikeln, och en annan från 15 till 16 dagar.

Efter idén om menstruationscykeln, av dess faser, kan det bestämmas vilken varaktighet som är normal och vilken kan tillskrivas den patologiska.

När cykeln är lång

Om menstruationscykeln varar cirka 40 dagar, indikerar detta förekomsten av patologier. Det är inte skrämmande om ett sådant fenomen bara inträffade en gång per år. Men om detta händer hela tiden, är det värt att överväga och det är bättre att konsultera en läkare.

Sådana indikatorer säger att det finns kränkningar av kroppen.

Orsakerna till cykelstörningar i naturen kan vara följande:

 • Metrorogy;
 • Intermenstrual blödning;
 • menorragi;
 • Postmenopausal blödning;
 • Polymenorrhoea;
 • Dysfunktionell blödning.

Ofta beror ett misslyckande i cykeln på befintliga patologier. De kan vara följande:

 • Olika äggstocks patologier;
 • Brott mot det hypotalamiska hypofyssystemet;
 • Sjukdomar i binjurarna eller andra vävnader som syntetiserar östrogen;
 • Kroniska sjukdomar i livmodern;
 • Onkologiska sjukdomar;
 • endometrios;
 • Leversjukdom
 • Dålig blodkoagulation.

Stort inflytande på cykeln har:

 • Ovariecirurgi
 • Abort
 • Curettage av livmoderhålan och andra kirurgiska ingrepp.

Orsaker som påverkar cykeltiden

Läkare identifierar flera av de vanligaste orsakerna till menstruations oregelbundenhet. De kan vara:

 • Extern (fysiologisk);
 • Medicin;
 • Patologisk.

Externa orsaker inkluderar:

 • Ofta stress och andra psyko-emotionella störningar;
 • Alla och dessutom drastiska näringsförändringar;
 • Klimatförändring;
 • Tidszonändring och andra.

Patologiska skäl inkluderar:

 • Kroniska sjukdomar
 • Förekomsten av infektioner och liknande.

Av medicinska skäl hänvisar användningen av vissa läkemedel efter användning till vilken menstruationscykeln återgår till det normala.

Diagnostik

När läkarna redan har konstaterat att det verkligen finns oriktigheter i menstruationscykeln och dessutom håller de mycket längre, rekommenderas kvinnan att genomgå en fullständig undersökning.

Undersökningen börjar med leverans av alla tester (blod, urin, vaginal smuts) för förekomst av infektioner. Om inte bara cykeln är lång, utan den också åtföljs av en ökning av temperaturen, och olika utsläpp från slidan uppträder, är det nödvändigt att genomgå en ultraljudundersökning, datortomografi och annat.

Människokroppen är komplex och upprättar inte en exakt diagnos baserad på de primära symtomen. Det finns många skäl för att bryta cykeln. Under diagnosen uppmärksammar läkaren på allt. Det är nödvändigt att kontrollera hur det hormonella systemet fungerar, och det är nödvändigt att klargöra dess arbete från den första menstruationen, för att identifiera förekomsten av kroniska sjukdomar och, eventuellt, könsorgan. Därför måste du ta blodprover för hormoner.

Diagnostikområdet är mycket stort och varje persons kropp är unik, så undersökningsmetoderna väljs alltid individuellt. Bara gradvis, steg för steg, kan läkaren hitta orsaken, och först då tas det för att eliminera det.

Behandling

Efter att orsakerna till menstruations oregelbundenhet har konstaterats och läkaren har förstått varför det är långt, väljs behandlingsmetoder. De beror på kroppens egenskaper, på den underliggande sjukdomen.

Om orsakerna till den långa cykeln är den dåliga funktionen i hormonsystemet, består behandlingen i användning av hormonella läkemedel. Ofta ordineras vitaminbehandling tillsammans med dem, det är nödvändigt att ta C-vitamin, E, folsyra. Målet med hormonterapi är att eliminera symtomen på sjukdomen. Denna metod hjälper också till att återställa menstruationscykeln och eliminera återfall i framtiden..

Ibland är en bra balanserad diet som väljs av läkare ett bra botemedel. Livsmedelsprodukter, sammansättning, kvantitet väljs individuellt beroende på kroppens egenskaper.

Om undersökningen avslöjade allvarliga sjukdomar, och om läkemedelsbehandling inte kan hjälpa, utförs kirurgisk behandling. Det kan vara: avlägsnande av livmodern, endometriala polyper osv..

Det är viktigt för kvinnor att övervaka sin menstruationscykel. De minsta överträdelserna av det indikerar redan förekomsten av patologier eller uppkomsten av sjukdomar. För varje kvinna är det viktigt att reproduktionssystemet fungerar fullt ut, detta påverkar reproduktiv aktivitet. Läkare rekommenderar att början och slutet av menstruationen markeras i en personlig kalender, detta hjälper till att snabbt hantera alla problem. Det kommer också att vara en bra hjälp för att fastställa orsaken till långa perioder..

Hej! Berätta, vem vet och vem har stött på, varför kan den första fasen av cykeln förlängas kraftigt? TE varför inträffar sen ägglossning? Kan den första fasen pågå så länge som 30 dagar? Och hur man ska behandla?

Experter Woman.ru

Få expertutlåtande om ditt ämne

Nevzorova Sofya Igorevna

Psykolog. Specialist från sajten b17.ru

Mishurov Sergey Valentinovich

Psykolog, konsult sexolog. Specialist från sajten b17.ru

Antakova Lyubov Nikolaevna

Psykolog, konsult. Specialist från sajten b17.ru

Zaletova Oksana

Psykolog, Gestaltkonsult. Specialist från sajten b17.ru

Svetlana Chernyshova

Psykolog, konsult. Specialist från sajten b17.ru

Anastasia Sergeevna Shikhaleeva

Psykolog. Specialist från sajten b17.ru

Spiridonova Nadezhda Viktorovna

Psykolog. Specialist från sajten b17.ru

Semikolennyh Nadezhda Vladimirovna

Psykolog. Specialist från sajten b17.ru

Veronika Viktorovna Dobroselskaya

Psykolog, viktkorrigering. Specialist från sajten b17.ru

Vzhechinsky Eve

Psykolog. Specialist från sajten b17.ru

Mät BT regelbundet, det kommer att visa allt

Ägglossning är alltid i tid, de kommer att stöds av alla som har flyttat upp med en kalendermetod för skydd))) du mäter medeltemperaturen på sjukhuset och är upprörd, vad passar inte din? Vad ska jag behandla? Har du något eller annat problem??

ägglossning är alltid två veckor före menstruation. så hur mycket är din första fas där ?! de där. cykel på 45 dagar. vi tror inte på det

Relaterade ämnen

Ett klagomål

Moderator, jag uppmärksammar det faktum att texten innehåller:

Klagomål skickas till moderator

Sidan stängs automatiskt
efter 5 sekunder

Forum: Hälsa

Nytt för idag

Populär för idag

Användaren av Woman.ru webbplats förstår och accepterar att han är helt ansvarig för allt material som delvis eller helt publiceras av honom med tjänsten Woman.ru.
Användaren av Woman.ru-webbplatsen garanterar att placeringen av materialet som lämnas in av honom inte kränker tredje parts rättigheter (inklusive, men inte begränsat till upphovsrätt), utan att det påverkar deras ära och värdighet.
Användaren av Woman.ru, som skickar material, är därmed intresserad av att publicera dem på sajten och uttrycker sitt samtycke till deras ytterligare användning av redaktörerna för Woman.ru.

Användning och omtryckning av tryckt material från woman.ru är endast möjligt med en aktiv länk till resursen.
Användning av fotomaterial är endast tillåtet med skriftligt godkännande från webbplatsadministrationen.

Placering av immaterialrätt (foton, videor, litterära verk, varumärken etc.)
på woman.ru är endast personer med alla nödvändiga rättigheter för sådan placering tillåtna.

Copyright (c) 2016-2019 LLC Hirst Shkulev Publishing

Nätverkspublikation "WOMAN.RU" (Woman.RU)

Registreringscertifikat för massmedia EL nr FS77-65950, utfärdat av den federala tjänsten för övervakning av kommunikation,
informationsteknik och masskommunikation (Roskomnadzor) 10 juni 2016. sexton+

Grundare: Hirst Shkulev Publishing Limited Liability Company

Luteal fas i menstruationscykeln (progesteron, corpus luteum): betydelse och problem vid beredning av kroppen för graviditet

Varje dag förbereder sig en frisk kvinnas kropp oavsett subjektiv önskan för graviditeten. Hormoner kontrollerar tillståndet i livmodern, äggstockarna. Först kommer follikulären och sedan lutealfasen. I detta fall är det andra steget omöjligt utan kvalitetsarbete som utförts i det första (utan en mogen follikel och ägglossning). Rätt rytm bestäms av hormoner. Den första länken i regleringen är hjärnan och centrala nervsystemet, hypothalamus och hypofys är underordnade dem. Lägre i "rang" -
gonaderna. Men de kan också ha en direkt effekt på hjärnan och hypotalamus..

Progesteron solo

Från det ögonblick av menstruation i kvinnans kropp startas processerna för återställande av endometrium. Detta sker under påverkan av östrogen som utsöndras av äggstockarna. Vid den 12-14: e dagen mognar ägget, follikeln spricker och på sin plats omedelbart efter ägglossningen börjar utvecklingen av corpus luteum. Från detta ögonblick tar lutealfasen (corpus luteumfasen) räkningen.

Follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) hormoner har inte längre så höga koncentrationer. Men utan deras topp före ägglossningen skulle ytterligare förändringar inte ha varit möjliga. LH är pulserat och stimulerar produktionen av progesteron av äggstockarna. Och detta är huvudhormonet i fasen av corpus luteum.

Luteinisering av en burstfollikel innebär ackumulering av luteinpigment i speciella thecaceller. Samtidigt hypertrofi, öka produktionen av steroidhormoner. Deras blodtillförsel ökar på grund av tillväxten av nya kapillärer.

Cellerna kan syntetisera progesteron från lipoproteiner med låg densitet. För att de kan fånga denna typ av fett från blodomloppet behöver du ett tillräckligt antal receptorer som bildas under påverkan av LH. Med en minskning av mängden luteiniserande hormon störs hela mekanismen för progesteronsyntes. Den når den största mängden i mitten av den andra fasen, vanligtvis är det 21 dagar på cykeln. Men med tanke på de möjliga fluktuationerna under den första fasens varaktighet, tros det att det maximala värdet på progesteron inträffar den sjunde dagen efter ägglossningen.

Varaktigheten av lutealfasen är mer konstant och är 13-14 dagar. Under denna tid, under påverkan av progesteron, inträffar följande förändringar:

 • i endometrium - antalet fartyg och körtlar ökar;
 • i livmodermusklerna - ton och kontraktion reduceras;
 • i bröstkörtlarna - alveoler börjar växa aktivt;
 • i slidan - lokal immunitet reduceras.

Den fortsatta utvecklingen beror på om ägget har befruktats eller inte..

 • Befruktning var. Medan embryot rör sig genom äggledarna bildar det ett specifikt organ - trofoblast. Det syntetiserar hCG. Detta hormon har en liknande struktur med LH, men på grund av ytterligare aminosyror håller det längre. HCG stimulerar corpus luteum för att öka produktionen av progesteron, vilket är nödvändigt för att upprätthålla graviditeten. I detta fall ökar körtlarnas storlek till 20-30 mm. Corpus luteum kommer att kvarstå tills bildandet av morkakan, då det kan ta hormonell funktion.
 • Det fanns ingen befruktning. Ägget rinner fritt genom äggledarna in i livmoderhålet. Men det finns inga ytterligare stimulanser för att corpus luteum ska fungera, och LH ensam räcker inte. Därför minskar koncentrationen av progesteron gradvis. I detta fall är kärlen krampaktig, blodflödet i endometrium störs. Stagnerande blod exfolierar det gradvis från livmodern. Vid någon tidpunkt står vävnaden inte upp och tvättas ur kroppen medan menstruationsflödet visas.

Norm

Förbindelsen mellan progesteron och graviditet är uppenbar. Därför förskrivs kvinnor som inte kan bli gravida en omfattande undersökning, inklusive ett blodprov för hormoner. Normerna för progesteron i lutealfasen och på andra dagar av cykeln presenteras i tabellen. De som tar hormonella preventivmedel (COC) har något olika indikatorer.

Tabell - Normala progesteronvärden

CykeldagNormala värden, nmol / lNär du använder COC: er, nmol / L
1-150,97-4,73Upp till 0,36
17-212,39-9,551,52-5,45
22-2916,2-85,93,01-66

Vid klimakteriet hämmas äggstockarnas arbete, så mängden progesteron förblir konstant under hela cykeln och är lika med 0,52-3,21 nmol / l.

Koncentration förändras

Mängden progesteron i blodet kan variera under påverkan av olika patologiska faktorer. Både höga och låga nivåer är varningstecken.

Låg kan vara på:

 • corpus luteuminsufficiens;
 • brist på ägglossning;
 • könsinflammatoriska sjukdomar.

Hög koncentration observeras i följande fall:

 • corpus luteumcyst;
 • graviditet;
 • njursvikt;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • binjurepatologi.

Fasperiod Beräkning

För att bestämma att varaktigheten för progesteronfasen har förändrats måste du korrelera dina data med normen. För detta mäts basal temperatur under minst tre månader. Använd en ren termometer på morgonen - omedelbart efter att du vaknat upp och inte kommit ur sängen. Förfarandet tar sju minuter. Resultatet registreras i ett speciellt schema. I slutet av cykeln måste du ansluta alla mottagna punkter på en rad.

Varaktigheten kan också identifieras med ultraljud. Det ögonblick som den gula kroppen visas är början av fasen, och dess försvinnande är slutet. Men storleken på corpus luteum måste uppfylla vissa parametrar. Omedelbart efter ägglossningen är den något mindre än den dominerande follikeln - cirka 12-15 mm. En vecka efter ägglossningen - 18-22 mm. Denna storlek indikerar dess normala funktion och beredskap för kroppen för implantation av embryot. 20-30 mm - detta är en normal graviditet, men med en ökning till 30-40 mm pratar de om en cysta.

Fasen har blivit längre

Oftast beror detta på uthållighet av corpus luteum och bildandet av dess cyste. Skälen till detta tillstånd förstås inte helt av forskare, men predisponerande faktorer har fastställts:

 • inflammatoriska sjukdomar i könsorganen;
 • hormonella störningar;
 • störningar i sköldkörteln;
 • ofta aborter;
 • användning av nödprevention;
 • tung fysisk ansträngning;
 • påfrestning.

Fasen är kortare

Bristen på lutealfasen leder till problem med befruktningen, infertilitet utvecklas. Skälen till detta tillstånd kan vara följande faktorer.

 • Patologi för hypotalamus och hypofysen. Neuroinfektioner, tumörer och huvudskador stör arbetet med både den första regleringslänken (centrala nervsystemet) och de nedre. Ett vanligt problem är en stor mängd prolaktin, som blockerar produktionen av östrogen och hämmar ägglossning, och därmed lutealfasen.
 • Patologi för receptorer. Kroniska inflammatoriska sjukdomar, vidhäftningar i livmodern leder till störningar i bildningen av receptorer på cellernas yta. Därför kan inte hormoner utöva sina effekter..
 • Cirkulationspatologi. Med brist på blodflöde i äggstockarna störs näring av corpus luteum och den kan inte fullständigt utföra sin funktion.
 • Felaktig näring. Bristen på näringsämnen, lipoproteiner med låg densitet, berövar substratets endokrina organ för syntes av hormoner. Kränkningar av cykeln kan inträffa med strikta dieter, svält, obalanserade dieter.

Cykelkorrigering

Du kan påverka tillståndet i lutealfasen på grund av normalisering av näring, efterlevnad av regimet för arbete och vila. Men huvudbehandlingen är medicinering. Överträdelser är alltid förknippade med en förändring av hormonsekretion. Därför är det bara möjligt att ta hormonella läkemedel för att korrigera situationen. Vanligtvis använda progesteronpreparat:

De två första läkemedlen släpps i tabletter. Lösningen används för injektion. Vanligtvis används progesteron från den andra fasen av cykeln under 25 dagar.

Om hyperprolaktinemi blir orsaken till störningen, behövs läkemedel för att blockera produktionen av hormonet. Dessa är Bromkriptin och Cabergoline.

Den förändrade luteala fasen leder inte bara till att menstruationen misslyckas, utan också till infertilitet. Korrigeringen är lång, men om du följer läkarens rekommendationer kan du återställa cykeln och hoppas på en tidig graviditet.

recensioner

Och jag tog med mig egna hormoner, ett basal schema och en ultraljud... och de berättade också för mig att det var brist. puff... det finns en hel del kvar)))) när jag för mer än ett år sedan kom till det här + det var en tunn endometrium, brist på ägglossning och hormonerna var bara fruktansvärda. och förresten sa G också att mina äggstockar fungerar, men inte på full kapacitet (hacks), nu ska jag göra en skakning med OK och före mitt uppskattade mål)))) så att vi lyckas)))

Du måste ta hormoner och den första fasen för att förstå den andra. Till exempel har jag problem med prolaktin och östradiol. De stör den normala förloppet i den andra fasen. Ja, och Progesteron är flera gånger mindre än normalt. Jag dricker cyklodinon och Utrozhestan.

NLF är inte nödvändigtvis ökat prolaktin eller androgener, kanske du inte har tillräckligt med östrogener, även om man bedömer efter temperaturen, kanske vice versa Kort sagt, hormoner bör göras på något sätt: prolaktin, östradiol, LH, FSH, testosteron + gratis testosteronindex och progesteron den sjätte dagen efter O. Tja, du måste se sköldkörteln T3, T4, TTG.

Jag hade alltid en daub efter O., och den här månaden var en dag något obegripligt FÖR O. Jag hade ökat prolaktin. Jag tolererar parlodel helt lugnt, jag tar 1/2 tabletter 1 gång per dag, som om jag inte dricker någonting, bara på parlodel kände jag mig som en man, mitt bröst slutade att skada och min huvudvärk halverades.

Fysiologi för den normala menstruationscykeln

Upplagt av Corrin K. Welt, MD
Redaktörer: William F. Crowley, Jr, MD
Amy B. Middleman, MD, Ph.D., professor i utbildning
Biträdande chefredaktör Catherine A. Martin, MD

Sammanfattning

Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (dag 1). Hela cykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal.

 1. Den follikulära fasen börjar med menstruationens början och slutar på dagen för en snabb ökning av koncentrationen av luteiniserande hormon (LH).
 2. Lutealfasen börjar dagen för en snabb ökning av LH-koncentrationen och slutar i början av nästa menstruation.

Den genomsnittliga varaktigheten för en vuxen kvinnas menstruationscykel är 28-35 dagar, varav cirka 14-21 dagar faller på follikelfasen och 14 dagar på lutealfasen. Bland kvinnor i åldrarna 20 till 40 år finns det relativt små fluktuationer i cykeltiden. Jämfört med denna åldersperiod observeras mer signifikanta fluktuationer i varaktighet under de första 5-7 åren efter menarkon och de senaste 10 åren före upphörandet av menstruationen (Fig. 3).

I de flesta fall faller toppen av menstruationscykelns varaktighet på 25-30 år och minskar sedan gradvis så att 40-åriga kvinnor har en kortare cykel. Förändringar i menstruationsintervallet inträffar främst på grund av förändringar i follikelfasen, medan varaktigheten av lutealfasen förblir relativt oförändrad.

Introduktion

Den normala menstruationscykeln är en finkoordinerad cyklisk process med stimulerande och hämmande effekter som leder till frisläppandet av ett moget ägg från en pool med hundratusentals primulära folliklar. Olika faktorer är involverade i regleringen av denna process, inklusive hormoner, paracrin och autokrina faktorer som hittills identifierats. Cykliska förändringar i koncentrationen av hormoner i adenohypophys och äggstockar visas i figurerna (Fig. 1 och Fig. 2).

Figur 1. Hormonförändringar under den normala menstruationscykeln. Sekventiella förändringar i koncentrationen av hypofyshormoner (FSH och LH, vänster panel) och äggstockar (östrogen och progesteron, höger panel) i blodserum under den normala menstruationscykeln. Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (visas här som dag-14).
Cykeln är indelad i två faser: follikelfasen - från början av menstruationen till en kraftig ökning av LH-koncentrationen (dag 0) och lutealfasen - från toppen av LH-koncentrationen till nästa menstruation. För att konvertera serumöstradiolkoncentration till pmol / L (pmol / L), multiplicera diagrammet med 3,67 och omvandla serumprogesteronkoncentrationen till nmol / L (nmol / L) multiplicera med 3,18.

Fig. 2 Menstruationscykel

Denna översikt kommer att diskutera fysiologin i den normala menstruationscykeln..

Faserna och varaktigheten av menstruationscykeln

Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (dag 1). Menstruationscykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal.

 1. Den follikulära fasen börjar med menstruationens början och slutar på dagen för en snabb ökning av koncentrationen av luteiniserande hormon (LH).
 2. Lutealfasen börjar dagen för en snabb ökning av LH-koncentrationen och slutar i början av nästa menstruation.

Den genomsnittliga varaktigheten för den vuxna kvinnans menstruationscykel är 28–35 dagar, varav cirka 14–21 dagar faller på follikelfasen och 14 dagar på lutealfasen [1,2]. Bland kvinnor i åldrarna 20 till 40 år noteras ganska obetydliga fluktuationer under cykelns varaktighet. Jämfört med denna åldersperiod observeras mer signifikanta fluktuationer i menstruationscykelns varaktighet under de första 5-7 åren efter menarchen och de senaste 10 åren före upphörandet av menstruationen (Fig. 3) [1].

Fig. 3 Åldersberoende av menstruationscykelns varaktighet. De visade percentilerna för fördelning av menstruationscykelns varaktighet beroende på ålder erhålls på resultaten för 200 000 cykler. Förlängningen av menstruationsintervallet sker hos kvinnor omedelbart efter menarken och några år före klimakteriet.

I de flesta fall faller toppen av menstruationscykelns varaktighet på 25-30 år och minskar sedan gradvis så att 40-åriga kvinnor har en kortare cykel. Förändringar i menstruationsintervallet inträffar främst på grund av förändringar i follikelfasen, medan varaktigheten av lutealfasen förblir relativt oförändrad [3].

Vidare i denna artikel kommer vi att överväga hormonella förändringar, såväl som förändringar i äggstockarna och endometrium som förekommer i olika faser av menstruationscykeln.

Tidig follikelfas

Den tidiga follikulära fasen är den period då äggstocken är i läget med den lägsta hormonella aktiviteten, vilket leder till låga koncentrationer av östradiol och progesteron i blodserumet (Fig. 1). När den negativa återkopplingen av östradiol, progesteron och eventuellt hämmande A på hypofysen frigörs från de hämmande effekterna leder den sena luteala / tidiga follikulära fasen till en ökning i frekvensen av fluktuationer i koncentrationen av gonadotropinfrisättande hormon (GnRH) med en efterföljande ökning av serumkoncentrationen av follikelstimulerande hormon (FSH) ungefär 30% [4]. Denna lilla ökning av FSH-sekretion verkar involvera poolen av att utveckla folliklar.,

Serumkoncentrationen av inhibin B som utsöndras av den utvalda poolen av små folliklar är maximal i den tidiga follikulära fasen och kan spela en roll för att undertrycka en ytterligare ökning av koncentrationen av FSH i denna fas av cykeln (Fig. 4) [8]. Även vid denna tidpunkt är det en kraftig ökning i frekvensen av fluktuationer i LH-koncentrationen, från en svängning var fjärde timme i den sena luteala fasen till en svängning var 90: e minut i den tidiga follikulära fasen [9].

Fig. 4 Hormonnivåer: äldre och yngre reproduktiva åldrar. De dagliga värdena för nivåerna av gonadotropiner, könssteroider och hämmor i den äldre åldersgruppen (35-46 år; n = 21) visas med rött, i de yngre (20-34 år; n = 23) - i blått.

Den tidiga follikulära fasen kännetecknas också av ett unikt neuroendokrin fenomen: en avmattning eller avslutning av fluktuationer i koncentrationen av LH under sömn, som inte inträffar vid en annan tidpunkt i menstruationscykeln (Fig. 5). Processens mekanism är för närvarande okänd..

Fig.5. Episodisk utsöndring av LH i follikelfasen. Mönster av episodisk LH-sekretion under de tidiga (RFF), mitten (SFF) och sena (PFF) follikelfaserna i menstruationscykeln. Dag 0 är dagen för en kraftig ökning av koncentrationen av LH i mitten av cykeln. I RFF noteras ett unikt undertryckande av LH-sekretion i sömnfasen.

Äggstockar och endometrium. Ultraljudsundersökning avslöjar inga förändringar i äggstockarna som är karakteristiska för denna fas i menstruationscykeln, med undantag för att det ibland kan urskiljas regresserande corpus luteum kvar från föregående cykel. Endometriumet under menstruationen är relativt enhetligt, efter fullbordad menstruation är det ett tunt lager. För närvarande visualiseras folliklar med en diameter på 3-8 mm.

Mellan follikulär fas

En måttlig ökning av FSH-sekretion i den tidiga follikulära fasen stimulerar gradvis follikulogenes och produktion av östradiol, vilket leder till tillväxt av folliklar från den pool som valdes i denna cykel. Så snart flera folliklar mognar före det antrala steget, hypertrofi och delar deras celler, vilket leder till en ökning av serumkoncentrationen av första östradiol (via FSH-stimulering av aromatas) och därefter hämmar A.

En ökning av östradiolproduktionen med den negativa återkopplingsmekanismen påverkar hypothalamus och hypofysen, vilket leder till en minskning av serumkoncentrationen av FSH och LH, såväl som till en minskning i amplituden av LH-vibrationer. Som jämförelse är genereringen av GnRH-pulser något accelererad till medelvärdena på LG-svängningsfrekvensen - en per timme (jämfört med en på 90 minuter i början av follikelfasen). Antagligen sker GnRH-stimulering på grund av slutet av den negativa återkopplingseffekten av progesteron från den föregående luteala fasen. Förändringar i äggstockarna och endometrium. De första sju dagarna från början av menstruationen, med ultraljudsundersökning av äggstockarna, visualiseras antrala folliklar, 9-10 mm stora. En växande koncentration av östradiol i plasma leder till spridning av endometrium, som blir tjockare, antalet körtlar ökar i det och en bild av ett "trippelband" (treskikt) visas, synligt under ultraljudundersökning (Fig.2) [10].

Sen follikelfas

Serumkoncentrationen av östradiol och inhibin A ökar dagligen under veckan före ägglossningen på grund av produktionen av dessa hormoner av den växande follikeln. Koncentrationen av FSH och LH i serum vid denna tidpunkt minskar på grund av effekterna av negativ återkoppling från östradiol och eventuellt andra hormoner som bildas i äggstockarna (Fig. 1). Efter bestämning av den dominerande follikeln inducerar FSH uppkomsten av LH-receptorer i äggstocken och ökar utsöndringen av intrauterina tillväxtfaktorer, såsom till exempel insulinliknande tillväxtfaktor-1 (IGF-1).

Förändringar i livmoderhalsen, livmoderhalsen och slemhinnan i livmoderhalsen. Vid den sena follikulära fasen har den enda dominerande follikeln bestämts, resten av poolen med mogna folliklar stoppar i dess utveckling och genomgår atresi. Den dominerande follikeln ökar i storlek med 2 mm per dag tills en mogen diameter på 20-26 mm uppnås.

En ökande koncentration av östradiol i serum leder till en gradvis förtjockning av livmoderns livmodersättning och en ökning av antalet och "töjbarheten" (kristallisering av slem) av livmoderhalsslemet. Många kvinnor märker dessa förändringar i slemets natur. Studier av mucusprov i livmoderhalskanalen under menstruationscykeln visar en toppkoncentration av mucinproteinet MUC5B i den sena follikulära fasen, vilket kan vara viktigt när spermier kommer in i livmoderhålet [11].

Luteal fas: snabb tillväxt och ägglossning i mitten av cykeln

Östradiolkoncentrationen i plasma fortsätter att öka tills den når sitt maximala värde ungefär en dag före ägglossningen. Sedan inträffar ett unikt neuroendokrin fenomen: snabb tillväxt i mitten av cykeln [12]. Snabb tillväxt representerar en skarp övergång från att kontrollera LH-sekretion med äggstockshormoner (såsom östradiol eller progesteron) genom en negativ återkopplingsmekanism till en plötslig positiv återkopplingseffekt som leder till en tiofaldig ökning i LH-koncentrationen och en något mindre ökning av FSH i serum (fig. 1 ) Förutom östrogen och progesteron finns det andra faktorer som produceras av äggstockarna som bidrar till den snabba ökningen av LH-koncentrationen. Det är omöjligt att uppnå en LH-koncentration i serum som liknar den som observerades i mitten av en cykel genom att helt enkelt administrera östrogen och progestin till kvinnor under den tidiga perioden av den mitten follikulära fasen [13].

Vid denna tidpunkt inträffar LG-pulsens svängningsfrekvens ungefär en gång per timme, men pulssvängningarna ökar kraftigt. Övergången från negativa effekter till positiva återkopplingseffekter i mekanismen för LH-frisättning är för närvarande dåligt förstås. En ökning av antalet GnRH-receptorer i hypofysen kan bidra till detta, men med riktad introduktion av GnRH i hypofysen inträffar förmodligen inte förändringar [14].

Förändringar i äggstockarna. Den snabba tillväxten av LH inleder betydande förändringar i äggstockarna. Ägget i den dominerande follikeln slutför sin första meiotiska uppdelning. Dessutom ökar lokal utsöndring av plasminogenaktivator och andra cytokiner som är nödvändiga för ägglossningsprocessen [15,16]. Ett ägg frigörs från en follikel på ytan av äggstocken ungefär 36 timmar efter en snabb ökning av LH-koncentrationen. Sedan vandrar den ner längs äggledaren till livmoderhålet. Processen för brott i follikeln och frigörandet av ägget är nära besläktad med den snabba tillväxten av LH; därför kan mätning av koncentrationen av LH i serum eller urin användas för att uppskatta ägglossningstiden hos infertila kvinnor.

Redan innan ägget släpps börjar granulosa-cellerna runt det att luteinisera och producera progesteron. Progesteron bromsar snabbt LH-pulsgeneratorn och följaktligen blir slutet av den snabba tillväxtfasen LH-pulser mindre frekvent. Endometrium. En gradvis ökning av serumprogesteronkoncentrationen har en djup effekt på endometriets nedre lager, vilket leder till upphörandet av mitos och "organisationen" av körtlarna [17]. Denna förändring kan upptäckas med ultraljud på relativt kort tid efter ägglossningen: bilden av "trippelremsan" försvinner, endometriet blir jämnt ljus (fig. 2>) [10].

Mellan- och sena luteala faser

Under den mellersta och sena luteala fasen leder utsöndringen av progesteron av corpus luteum [18] till en gradvis ökning av dess koncentration. Detta leder i sin tur till en gradvis minskning av frekvensen av fluktuationer i koncentrationen av LH till en oscillation på 4 timmar. Fluktuationer i koncentrationen av progesteron börjar inträffa strax efter att svängningarna i LH-koncentrationen har minskat. Som ett resultat finns det betydande fluktuationer i serumkoncentrationen av progesteron under lutealfasen (Fig. 6) [19]. Inhibin A produceras också av corpus luteum och toppen av dess koncentration i serum faller i mitten av lutealfasen. Inhibin B-sekretion är praktiskt taget frånvarande i lutealfasen (fig. 4). Serumkoncentrationen av leptin är högst i lutealfasen [20].

Fig. 6 Fluktuationer i LH stimulerar frisättningen av progesteron i den mellersta luteala fasen. Plasmakoncentration av luteiniserande hormon och progesteron inom 24 timmar efter blodprovtagning med 10-minutersintervall hos normala kvinnor som undersöktes i mitten av lutealfasen. Det finns en märkbar korrelation mellan LH-fluktuationer och en ökning av plasmaprogesteronkoncentrationen. För att konvertera serumprogesteronkoncentration till nmol / L (nmol / L) multipliceras med 3,18.

I den sena luteala fasen leder en gradvis minskning av LH-sekretion till en gradvis minskning av produktionen av progesteron och östradiol av corpus luteum i frånvaro av ett befruktat ägg. När ägget befruktas implanteras emellertid det senare i endometriet inom några dagar efter ägglossningen. Den tidiga embryonperioden efter befruktningen börjar med produktionen av korionisk gonadotropin av embryot, som stöder corpus luteum och progesteronproduktion.

Förändringar i endometrium. En minskning av frisättningen av östradiol och progesteron från den regressande corpus luteum orsakar ett upphörande av blodflödet till endometrium, endometrial avstötning och början av menstruation ungefär 14 dagar efter den snabba ökningen av LH-koncentrationen. Menstruation är inte en exakt markör för hormonella händelser i menstruationscykeln, eftersom det finns betydande interindividuell variation mellan början av endometrial avstötning och en minskning av serumhormonkoncentrationen i lutealfasen (Fig. 2) [4]. På grund av en minskning av produktionen av steroider av corpus luteum, är det hypotalamiska hypofyssystemet undantaget från verkan av negativ feedback, det finns en ökning av nivån av FSH och därmed början på nästa cykel.

Översättningen gjordes av specialister från Centrum för immunologi och reproduktion

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tidig menopaus vid 40 - 45 år

Lästid: min.Tidig menopaus efter 40 årNästan var tionde kvinnor upplever tidig klimakterium vid 40 års ålder, vilket kan få ett slut på deras reproduktionsplaner.Tidig klimakterium hos kvinnor 40 år: vad är det?...

Blödning efter curettage

Blodig urladdning efter curettageBlödning efter curettage av livmoderhålan är ett naturligt resultat av proceduren. Trots det faktum att livmodern efter det kirurgiska ingreppet börjar samlas, kan blodproppar frigöras i flera timmar eller till och med dagar....

Varför går menstruationen

Vad är menstruation och hur visas de?Ungefär en gång i månaden förtjockas det inre skiktet av livmodern i en kvinnas kropp. Detta är nödvändigt så att ett befruktat ägg kan tas och sedan fostret kan tas ut....