Menstruella oregelbundenheter: är det möjligt att bli gravid?

Ansvarsfrihet

Menstruationscykeln, från det latinska "menstrualis", vilket innebär förändringar varje månad eller månad. Det är de som är skyldiga till instabiliteten i det kvinnliga humöret och emotionella utbrott. En kvinna förändras varje dag i cykeln, och du måste känna till hans faser för att korrekt beräkna de mest lämpliga perioderna för befruktningen. Alla processer i menstruationscykeln syftar till gynnsam mognad och därefter befruktning av ägget. Varaktigheten av en frisk kvinnas menstruationscykel är konstant. Det finns avvikelser, men inte mer än tre dagar. Den genomsnittliga varaktigheten är 28 dagar. Gränserna sträcker sig normalt från 23 till 35 dagar. Beroende på processerna i kroppen delas menstruationscykeln upp i fyra steg.

Vilka är faserna i menstruationscykeln?

Den första fasen äger rum under påverkan av det endokrina hormonet (det vill säga det naturliga hormonet som produceras i kroppen), vilket stimulerar äggets bildning och utveckling. Detta hormon kallas follikelstimulerande (FSH), och det produceras av hypofysen. Under påverkan av FSN-folliklar bildas. Deras skal producerar östrogener (könshormoner). Under beskydd av FSH ökar folliklarna, men endast en når den optimala storleken (dominerande). Den växer upp till 3 cm i diameter.

Den andra fasen är ägglossning. Under påverkan av luteiniserande hormon bryts membranen i den dominerande follikeln och ägget går direkt in i det lilla bäckenet. Detta är ägglossning. För närvarande kan buksmärta kännas: från att dra till intensiv. Sedan kommer ägget in i äggledaren och fortskrider i livmoderhålet. Om en spermier finns i sin väg, inträffar befruktning.

Den tredje fasen beror på påverkan på kroppen av progesteron - ett hormon, vars syfte är att upprätthålla graviditet. Detta hormon produceras av follikeln från vilken ägget frigörs. I follikeln bildas den så kallade gula kroppen, som aktivt producerar progesteron under flera dagar. Under påverkan av detta hormon ökar aptiten, dåsighet uppträder och temperaturen stiger. Om ägget inte befruktas, stoppar corpus luteum gradvis utsöndringen av progesteron. Som ett resultat återföds corpus luteum och progesteronproduktionen upphör. Sedan börjar menstruationen.

Den fjärde fasen är menstruation. Detta är den mest obehagliga och ibland smärtsamma perioden för en kvinna. Blödningen varar från tre till sex dagar och är förknippad med avstötning av livmoderens innerfoder (endometrium). Och även om detta är det sista steget i cykeln, anses det vara den första dagen i menstruationscykeln, den första blödningsdagen, eftersom denna dag är den enklaste att bestämma.

Hur man räknar slutet, början och mitten av menstruationscykeln?

Korrekt beräkna menstruationscykeln måste kunna varje flicka. För det första indikerar en oregelbunden cykel en sjukdom i reproduktionssystemet. För det andra kan en flicka enkelt använda uppgifterna för att bestämma lämpliga och ogynnsamma perioder för befruktningen och kontrollera graviditetens början på ett fysiologiskt sätt.

 • Början på menstruationscykeln - dagen den nya cykeln börjar, den allra första dagen av menstruationen.
 • Varaktighet på menstruationscykeln - antalet dagar från den första menstruationsdagen till dagen efter vilken nästa.
 • Mitten av menstruationscykeln (cirka 14 dagar) är ägglossningsdagen och flera dagar före och efter den.
 • Slutet på menstruationscykeln är den sista dagen före starten av en ny menstruation. Om ägget inte befruktas börjar processerna för endotel-avstötning och början av nästa menstruation.

Ägglossning och premenstrual period har tydliga tecken, de är förknippade med en kraftig förändring i nivån av kvinnliga hormoner (östrogen och progesteron).

Tecken på ägglossning:

 • Utseendet på slemhinnor, genomskinlig urladdning från slidan.
 • Ökad sexuell partnerattraktion.
 • Ökad bastemperatur.

Detta är en konsekvens av ökningen av blodhormonet progesteron, som produceras efter att ägget lämnar äggstocken..

Ungefär en vecka före starten av nästa menstruationscykel utvecklar många kvinnor premenstruellt syndrom. Följande tecken kommer att berätta om den närmande menstruationen:

 • bröstförstoring;
 • emotionell instabilitet, tårfullhet, ansträngningar av irritabilitet;
 • svullnad i extremiteterna;
 • huvudvärk och migränattacker.

Hur man betraktar dagar ogynnsamma för graviditeten?

Det är känt att för framgångsrik befruktning är förekomsten av ett livskraftigt spermier och ett ägg som lämnar äggstocken nödvändigt i de kvinnliga könsorganen. Därför är graviditetsvänliga dagar några dagar före och efter ägglossningen.

Om manliga könsceller är frånvarande inträffar inte befruktningen och ägget dör den tredje dagen av dess existens, och närheten mellan parterna efter denna händelse leder inte till graviditet. Samtidigt kan spermier finnas i en kvinnas könsdelar i flera dagar. Därför kan samlag några dagar innan ägglossningen leda till graviditet.

Men genom att känna till tidpunkten för ägglossning kan du bara bestämma de mest gynnsamma dagarna för befruktningen. Och de återstående dagarna anses vara relativt ogynnsamma, men garanterar inte att graviditet inte förekommer. 70% av par som följer den fysiologiska preventivmetoden upplever graviditet, eftersom ägglossning kan förekomma varje dag i cykeln. Det finns kända fall av början av ägglossning även på den sjunde dagen i menstruationscykeln. Det finns bevis på en graviditet som har inträffat eftersom spermatozoa har "väntat" på ett ägg i cirka 10 dagar. I enlighet med den fysiologiska preventivmetoden bör makarna vara redo att föda ett barn.

Efter att ha lärt sig dagen för ägglossningen är det möjligt att beräkna den dag som är lämplig för befruktningen. Hur man tar reda på dagen för ägglossningen?

Bestämning av dagen för ägglossning genom att övervaka bastemperatur

Metoden är enkel: corpus luteum efter ägglossning producerar progesteron, ett hormon som ökar basal kroppstemperatur. Det mäts efter en natt, minst 6 timmars sömn. Hur man mäter: placera termometern i munnen, vagina eller anus utan att gå ur sängen på morgonen. Förvara termometern i minst 3-5 minuter. De börjar mäta temperaturen efter menstruationen. En ökning med mer än 37 grader indikerar dagen för ägglossning. Fram till denna punkt är temperaturen liten - 36,3–36,6 grader Celsius. Metoden hjälper till att utvärdera menstruationscykeln och visa datum för ägglossning. Det kan finnas menstruationscykler som inte har ägglossning, de finns i varje frisk kvinnas liv. I detta fall fortsätter forskningen för flera menstruationscykler. Fel uppstår på grund av sjukdom, överansträngning och stressande situationer. Därför kan denna metod inte garantera 100% exakt datum för ägglossning.

Ultraljudsmetod för beräkning av ägglossning

Transvaginal ultraljud bestämmer exakt alla faser av follikelmognad. Ägglossningen bestäms under övervakningen av menstruationscykeln. Det är nödvändigt att genomföra en serie ultraljud:

 • Den första görs 5-7 dagen i menstruationscykeln (den första dagen efter menstruationens slut). Studien bestämmer det ursprungliga tillståndet för de inre könsorganen hos kvinnor. I avsaknad av patologi (cyster, polyper) föreskrivs en ytterligare studie.
 • Den andra - på 10-12 dagar, vid denna tidpunkt bör den dominerande follikeln öka.
 • De tredje och efterföljande bestäms individuellt. Utvecklingen av en normal follikel, dess bristning och början av ägglossning kommer att bestämmas.

Parallellt observerar läkaren förändringar i livmoderns foder. Om ägglossningen inte inträffar, bestäm på vilken plats felet inträffade. Detta kommer att hjälpa till att fastställa orsaken i fall av kvinnlig infertilitet..

Bestämning av ägglossning med hjälp av ett ägglossningstest

Reagensbelagda remsor säljs i varje apotek, så det är inte svårt att bestämma dagen för ägglossning på egen hand. Handlingsprincip: missfärgning av remsan i närvaro av en viss koncentration av luteiniserande hormon (LH) urin. Du behöver bara läsa noggrant instruktionerna och följa dem.

Kombinationen av beräkningsmetoder för ägglossning kommer att öka noggrannheten i studien. Det är optimalt att observera den dag ägget släpps i tre cykler. I det första - de får information om förekomsten av ägglossning, är följande nödvändiga för att klargöra dagen för eventuell befruktning.

Metoden anses vara tillförlitlig för kvinnor som leder en uppmätt livsstil, ett ordnat sexliv och har en stabil menstruationscykel..

Hur man bestämmer den bästa tiden för befruktningen?

För att göra detta bör en kvinna på något sätt bestämma vilken cykeldag hon har ägglossning och skapa en individuell kalenderdag som är ogynnsam eller lämplig för befruktningen.

Sexuellt samlag, som inträffar den tredje dagen av ägglossningen, kanske inte är lämpligt för befruktningen, eftersom ägget lever bara 2-3 dagar, och spermatozoa behöver flera timmar för att nå ägget.

De mest gynnsamma dagarna beaktas för befruktningen - dagen för ägglossning och 3-4 dagar innan den börjar. Därför, för att planera graviditet, det mest lämpliga för endast 5-6 dagar av menstruationscykeln, och om graviditet inte är önskvärt, bör ytterligare preventivmetoder användas i 10-13 dagar.

Om ägglossningen sker normalt men det inte går att bli gravid under året måste du kontakta specialister.

ÄR INTE reklam. MATERIAL FÖRBEREDT MED DELTAGANDE AV EXPERT.

Sen ägglossning och lång cykel (+ gravida recensioner!)

Sen ägglossning inträffar den 17-30 dagar i cykeln (DC) och senare. Kvinnor med sen ägglossning kan också bli barn. Enligt statistik inträffade ägglossning i ungefär 41% av gravida kvinnor i en framgångsrik cykel vid 17 - 56: e DC, det vill säga senare än standardperioden.

När ägglossningen sker under en lång cykel

Menstruationscykelns varaktighet beror direkt på äggets mognadstakt i sin första fas, före ägglossningens början. Den klassiska standardversionen är 14 dagar med en 28-dagars cykel. Enligt statistiken är kvinnor som blev gravida vid den 14: e födelsecentret mest, cirka 13% av det totala antalet gravida kvinnor.

Efter att ägget släpps börjar cykelns andra fas (luteal) och för samma kvinna är det konstant - från 12 till 16 dagar, men oftast 14. Läs mer om faser i månadscykeln i denna detaljerade artikel.

Under den långa cykeln är äggmognadstiden längre än i den vanliga och ägglossningen äger rum senare. Till exempel, om en kvinna har en cykellängd på 32-35 dagar, sker äggcelleutgången inte i mitten av cykeln, som många tror, ​​men under 18-21: e DC eller två veckor innan nästa menstruation börjar.

Av detta följer att alla kvinnor med en lång cykel på 32-35 dagar som planerar påfyllning i familjen måste säkerställa intimitet under perioden från 16 till 22 DC, var tredje dag. Detta är den mest gynnsamma tiden för befruktning..

Är det möjligt att bli gravid om det var sen ägglossning - statistik

Därefter bifogar jag ett diagram baserat på min egen studie av 3 700 gravid basala temperaturer (BT) grafer tillgängliga på www.my-bt.ru/pr_gr.php.

Diagram: Statistik över gravida kvinnor i vilka ägglossning inträffade vid 17-56: e DC:

Som framgår av diagrammet blir kvinnor med sen ägglossning också gravida. Ju längre ägglossningstiden är från standarden (vid 14: e DC), desto lägre är befruktningsfrekvensen. Till exempel hos fyra av hundra inträffade befruktning efter ägglossning vid 20: e DC (se diagram). En av hundra blev gravid vid 25 eller 26 DC, etc..

Det finns till och med flera grafer som bekräftar att det är möjligt att bli gravid även vid den 40: e och till och med den 50: e DC (exempel i slutet av artikeln).

Om du vill veta statistik över graviditeter hos kvinnor med tidig och normal ägglossning, gå till denna artikel om ämnet befruktning omedelbart efter menstruationen.

Viktigt (!): Oftast är cykelns varaktighet 26-32 dagar. Du kan dock ha kortare eller längre cykler och fortfarande vara frisk och bli gravid normalt. Är din icke-standard långa cykel stabil? Går menstruationen bra? Detta är en av de viktigaste indikatorerna på reproduktiv hälsa..

När cykeln är konstant kan det antas att ägglossningen sker regelbundet. Men om dina cykler ständigt förändras (misslyckas), råder jag dig att inte vänta 12 månader, som rekommenderas av WHO, utan att genomgå en undersökning hos en gynekolog tidigare.

Är ägget normalt i sen ägglossning?

Kvaliteten på ägget beror inte på hur länge det har mognat under en viss cykel, men på kvinnans ålder, närvaron av dåliga vanor, tillståndet av immunitet och allmän hälsa.

Cykelns varaktighet påverkar inte heller graviditeten och förlossningen, om allt är i ordning med hormoner. Det enda som sen ägglossning är farligt är en oönskad graviditet hos dem som felaktigt tror att äggutbytet alltid är i mitten av cykeln.

Nackdelen med sen ägglossning när du planerar graviditet är att varje gång du behöver vänta mycket länge på gynnsamma dagar för befruktningen.

Exempel (!): Standardväntetiden för ägglossning (med en 28-dagars cykel) är: 5-7 dagar menstruation plus ytterligare en vecka och sedan börjar den gynnsamma tiden för befruktningen. I en lång cykel, säg 37 dagar, varje gång du behöver vänta längre på ägglossningen: 5-7 dagar menstruation plus 16 dagar innan början av fertiliteten. Ja, och tester för att bestämma LH i urinen kommer att kräva mer, särskilt om din cykel är oregelbunden.

Hur man beräknar ägglossning i en lång cykel

För att beräkna ägglossningsdagen är samma metoder lämpliga som med en standard- eller kortcykel:

 • Ultraljudsövervakning av äggstockarna - follikulometri;
 • bestämning av LH i urin med testremsor;
 • spåra arten av livmoderhalsslem (utsöndringar);
 • studie av kristallisation av saliv med hjälp av ett minimikroskop;
 • studie av livmoderhalsens placering och densitet;
 • självobservation (smärta, illamående, obehag);
 • basal termometri (bekräftar i grund och botten bara faktum på fullständig ägglossning);
 • kalendermetod (indikativ endast med vanlig menstruation!);

Kalendermetod för att beräkna ägglossning och bördiga dagar med en lång cykel. Effektiv endast i stabila cykler

Mycket detaljerad om var och en av dessa metoder finns i den här artikeln på webbplatsen ovuliaciya.ru.

Från praxis (!): Den mest pålitliga metoden är ultraljudsövervakning, den mest praktiska hemmetoden är tester för PH. Budgetalternativ är självobservation, basal termometri och studien av nacken och sekreten. Jag rekommenderar att du kombinerar flera metoder samtidigt, så att den ena bekräftar den andra och du kommer definitivt inte att ta fel med dagen för ägglossningen.

Tecken på sen ägglossning

Ungefär en dag eller två före ägglossningen eller redan under ägglossningen kan karakteristiska tecken visas i samma period och ge ett positivt resultat och metoderna för att beräkna ägglossningen som anges ovan.

Om din cykel är lång, till exempel 35 dagar, kan ägglossningssymtom förekomma redan vid 19: e DC eller 48 timmar innan ägget släpps.

Här är tecken, symtom och känslor vid början av en gynnsam period för befruktning (bördigt) i en lång, kort och standardcykel:

 • det finns mer urladdning och de liknar rå äggvita - transparent, hal, viskös. Ibland visas lite blod;
 • ökad libido;
 • smärta visas, spricker i nedre del av buken eller i en av äggstockarna. Kan ge rektum;
 • det är illamående och uppblåsthet;
 • antalet akne eller hudormar i ansiktet ökar;
 • bröstsmärta och andra symtom uppträder efter ägglossning.

Du kan läsa mer om de viktigaste symptomen och känslorna vid ägglossning i detta material..

Så snart tecknen och symtomen på överhängande ägglossning visas kan du börja aktiv planering. Så när ägget släpps kommer sædceller att finnas i kvinnans kropp.

Sen ägglossning och tid för menstruationens början

 1. För att bestämma början på en fördröjning i en lång cykel är det nödvändigt att lägga till 14 dagar till dagen för ägglossningen. På den 15: e dagen efter ägglossningen (DPO) börjar de flesta kvinnor att försena.

Till exempel var ägglossningen 1 mars, vilket betyder 1 + 14 = 15, förseningen från 15 mars.

Viktigt (!): 14 dagar är den vanligaste luteala fasen, men hos vissa kvinnor är den 2 dagar mindre eller mer. Om du vet exakt din längd på den andra fasen, ersätt den i formeln och få det mest exakta resultatet..

 1. En annan metod för att bestämma den första fördröjningsdagen (X) är endast tillämplig med en vanlig cykel (!). Det beräknas enligt följande: på den första dagen i denna cykel, lägg till varaktigheten på din vanliga cykel och få dagen X.

Menstruationen kommer till exempel på 38 dagar. Den första dagen i cykeln var 1 mars, vilket betyder 31 dagar i mars + 7 dagar i april, en försening från 8 april. Sedan ägglossningen var 24 mars, i 14 dagar av dagen X.

När man ska göra ett test med en lång cykel

Om du inte vet exakt när du hade ägglossning och cykeln är oregelbunden börjar du ett ultraljudskänsligt graviditetstest från första förseningsdagen - detta är en mycket grov beräkning. Använd den längsta cykeln för att bestämma förseningsdagen..

Till exempel pågår cykler från 32 till 41 dagar - lägg till 41 till datumet för den första dagen i cykeln.

Med sen ägglossning kommer ett test med en känslighet på 10 mIU / ml att "strimma" redan vid den 8-11: e DPO, det vill säga 7-10 efter frigörandet av ägget.

Om du till exempel har ägglossning vid den 21: e DC, kan det första "spöket" dyka upp på den 29-32: e DC. Förseningen startar från den 36: e DC eller den 15: e DPO.

Viktigt (!): Ett graviditetstest blir positivt först efter att ett spermierat befruktat ägg implanterats (växer) in i livmoderväggen. Detta händer vanligtvis på den 7-10: e DPO. Läs mer om de första tecknen på graviditet innan en försening..

Barnets kön med sen ägglossning

Sen ägglossning påverkar inte barnets kön. Regeln för att beräkna barnets kön är följande: ju närmare intimiteten till dagen för ägglossningen, desto mer troligt är det att en pojke kommer att föds. Tänk på att spermier lever upp till tre dagar (sällan upp till 5-7).

Här är ett exempel när samlag inträffade dagen före ägglossningen och en pojke föddes:

Och på denna graf vid en ultraljud i den 56: e DC konstaterades att ägglossningen redan har passerat. PA var i 56: e DC - kanske överlevde inte ägget vid denna tid. Den föregående PA var i 52: e DC och troligen bara "X-spermie celler" överlevde "- som ett resultat föddes en flicka.

Mer information om hur intimitet och ägglossning påverkar ett barns kön finns här..

Vittnesmål om dem som blev gravida med sen ägglossning

Här är några "gravida" BT-scheman. Jag publicerade också länkar till recensioner av kvinnor som blev gravida med sen ägglossning och födde ett barn på ett säkert sätt..

Granskning nr 1: Ägglossning inträffade vid 52: e DC. En flicka föddes:

Granskning nr 2: Ägglossning vid 28: e DC. Testet "strimmade" vid den 45: e DC (17: e DPO):

Granskning nr 3: Ägglossning vid 31 DC. Testet är positivt med den 44: e DC (13: e DPO). Pojke:

Hur man beräknar graviditetsålder och PDE med sen ägglossning

Beräkningen av graviditetsåldern med en lång cykel baseras på ägglossningsdagen och inte på den första menstruationsdagen. För att bestämma hur många obstetriska veckor av graviditeten med en lång cykel och sen ägglossning, måste du lägga till två perioder: från ägglossning till idag + 14 dagar.

Till exempel: ägglossningen var 01.03, idag 20.03 - totalt 19 dagar + 14 = 33 eller 4 veckor och 5 dagar.

Om graviditeten började i en lång cykel, beräknas PDR inte den första dagen för den sista menstruationen, utan på dagen för ägglossningen (datum för befruktningen) plus 266 dagar. Du kan räkna med kalendern manuellt eller så kan du använda en färdig räknemaskin.

Jag rekommenderar denna praktiska kalkylator. Välj: "Datum för befruktningen" och antalet månader på ägglossning och tryck: "Beräkna födelsedatum för barnet".

Till exempel var ägglossningen 01.02, sedan PDR - 24.10. Allt är väldigt enkelt.

Mer detaljerat beskrivs beräkningen av DA och graviditetsålder i en separat artikel.

Slutsats

Att bli gravid med sen ägglossning är möjligt. För att göra detta måste du bestämma dagen för ägglossning. Detta kan göras genom karakteristiska tecken och sensationer, eller genom att använda en eller flera metoder för att beräkna ägglossning.

Så snart de karakteristiska symptomen på fertilitet visas och testerna ger ett positivt resultat kan du börja planera aktivt. De första tecknen på graviditet kan förekomma redan från den 8-11: e DPO, när embryot fixas i livmodern.

Lycka till alla som planerar!

MÅNADS- OCH PREGNANCI: VILKEN PERIODE AV MENSTRUKALCYKLEN KAN JAG FÖR PREGNANT?

Kan jag bli gravid om jag har sex under min period??

Ja, en frisk kvinna kan bli gravid även i dag. Sperm, en gång i den kvinnliga reproduktiva kanalen, kan förbli livskraftig från 3 dagar till 1 vecka. Om oskyddat sexuellt samlag uppstår när slutet av din period ökar chansen att "flyga in", eftersom det bara finns några dagar kvar innan ägglossningen. Ett annat problem är att cykeln för många flickor är oregelbunden, så det är ganska svårt att förutsäga när exakt ägglossning kommer att vara.

KAN JAG FÖR PREGNANT EFTER MÅNEDLIGT

Vissa flickor kan faktiskt bli gravid nästan omedelbart efter slutet av menstruationen, om 1-2 dagar, eller till och med under de sista dagarna av menstruationen, när utskrivningen nästan är över.

Menstruationscykeln är indelad i tre delar: follikelfasen, ägglossningen och lutealfasen. Den follikulära fasen börjar den första dagen av menstruationen. Hos vissa kvinnor är denna fas av cykeln kortare, i andra är den längre.

Sedan ägglossning inträffar (äggfrisättning). För närvarande kan en kvinna märka vissa symtom: bröstsmärta, ökad aptit och en förändring i libido. Nästa steg är lutealfasen, som börjar omedelbart efter ägglossningen. Till skillnad från follikulär är lutealfasen mer konstant och varar, vanligtvis 14 dagar.

En normal cykel varar från 24 till 38 dagar, oftast 28–35 dagar, säger gynekologer. Hos vissa kvinnor kan cykeln vara instabil. Längden på menstruationscykeln påverkas främst av förändringar i follikelfasens längd. En kort cykel har vanligtvis en kort follikelfas och en lång respektive lång. På grund av den varierande längden på follikelfasen är ägglossningen inte alltid förutsägbar.

Om en kvinna har en kort cykel kan ägglossning inträffa redan på den sjunde eller åttonde dagen i menstruationscykeln. Och om din period vanligtvis varar länge (7–8 dagar), kan du faktiskt bli gravid under de senaste dagarna av menstruationen.

Ju kortare cykel, desto tidigare ägglossning kan inträffa och desto större är chansen att bli gravid i den första fasen, ha sex under menstruationen eller omedelbart efter dem.

Dessutom kan även friska flickor med en konstant stabil cykel uppleva tidig eller sen ägglossning då och då. Det är därför användningen av "rytmisk (eller biologisk) preventivmetod" inte alltid fungerar effektivt.

Det är också viktigt att komma ihåg att ett ägg kan befruktas inom 12-24 timmar efter ägglossningen. För att inte tala om det faktum att spermier kan leva i livmodern i genomsnitt 3-5 dagar. Genom att ha sex i slutet av menstruationen och ännu inte ägglossning kan du fortfarande bli gravid, eftersom spermierna som har kommit in i den kvinnliga reproduktionsvägen kommer att vara aktiva i nästan ytterligare en vecka.

KAN JAG FÖR PREGNANT FÖR MÅNADS

Chansen att få ett barn i slutet av menstruationscykeln är liten.

Det är känt att hos kvinnor vars menstruationscykel är från 28 till 30 dagar varierar ägglossningsperioden från 11 till 19 dagar. Steget efter ägglossningen minskar risken för graviditet. Därför anses sex före menstruation vara den säkraste perioden för att undvika graviditet.

Men om ägglossningen är försenad på grund av stress eller hälsoproblem kan det inträffa i slutet av cykeln. I detta fall är graviditet före menstruation möjlig.

Om en tjej inte har en vanlig menstruationscykel är det ganska svårt att ta reda på vilka dagar som är säkra och vilka som är de mest bördiga..

Kan menstruation ske utan ägglossning??

Ibland har kvinnor anovulatoriska cykler. De är vanligtvis oregelbundna, kan vara för långa eller korta och inte ägglossade. I det här fallet sänks i detta fall progesteron, och endometriet stöds inte av östrogen, vilket leder till blödning. Denna blödning misstas som en period.

Oftast förekommer den anovulatoriska cykeln i tonåren och hos kvinnor som närmar sig klimakteriet.

Var det ägglossning om det inte finns någon menstruation?

I vissa fall kan en kvinna ägglossning utan menstruationens början eller med mycket svag urladdning. Ibland inträffar detta vid reproduktionssjukdomar eller efter curettage.

På vilken dag efter menstruationen kan jag bli gravid

Alla kvinnor i fertil ålder måste självständigt kunna beräkna tiden som är gynnsam för befruktningen, oavsett om de förbereder sig för moderskap inom en snar framtid eller ännu inte är redo att få barn. Användningen av den fysiologiska (kalender) preventivmetoden ger inte 100% garanti för att befruktningen inte kommer att inträffa, inte ens under ett stängt bördigt fönster. Potentiellt farligt för förekomsten av en oönskad graviditet beaktas alla dagar efter menstruationen. Varför beaktas detta i den här artikeln?.

Funktioner i menstruationscykeln

För att beräkna lämpliga dagar för befruktning måste varje kvinna förstå vilka processer som sker varje månad i livmodern och bilagorna. Den första dagen i den sista menstruationen är början av cykeln, den slutar med början på följande kritiska dagar och är indelad i tre steg:

Follikulär fas

Det börjar den första dagen av den sista menstruationen och varar i genomsnitt 14 dagar (vanligtvis från 7 till 21, beroende på cykelns varaktighet). Under den första blödningsdagen i äggstockarna börjar folliklarna att mogna. En av dem blir så småningom den största (dominerande) och tränger ut resten. Ett ägg mognar i det, vilket kommer att vara klart för befruktning den här månaden..

Äggstockningsfas

Det sker 12-14 dagar med en standardcykelvaraktighet på 28 dagar och varar från 24 till 48 timmar. Det mogna ägget lämnar follikelhåligheten och går mot äggledaren. Här plockas hon upp av det ciliära epitelet, vilket hjälper gamet att komma till livmoderhålet, där det vid befruktning kommer att invadera väggen i könsorganet.

Luteal fas

I stället för den dominerande follikeln, som brast och släppte ett ägg, bildas en gul kropp som producerar progesteron. Om befruktningen har inträffat bidrar hormonet till full implantation av fosterägget i livmoderväggen och framgångsrik fortsättning av dräktigheten. I avsaknad av graviditet genomgår corpus luteum atrofi, nästa menstruation börjar.

Ägglossning är den process genom vilken ett moget ägg kommer in i äggledaren, där det förväntar sig att möta en spermiecell i 1-2 dagar.

Detta ögonblick är det mest framgångsrika för graviditetens början. Mognadstiden för ett ägg beror på den hormonella bakgrunden och den genomsnittliga cykeltiden hos en viss kvinna.

Metoder för självberäkning av farlig tid för befruktning

Under graviditetsplanering måste du självständigt lära dig att beräkna cykeldagarna som är lämpliga för befruktningen, men för att korrekt bestämma varaktigheten för varje cykel bör du hålla en kalender, notera datumen för menstruationens början och deras varaktighet.

Det finns tre typer av cykel, beroende på intervall i dagar mellan menstruation:

 • kort - är 21–23;
 • standard - varar 28 dagar från den första menstruationsdagen till nästa;
 • lång - upp till 35.

En förutsättning för att tydligt beräkna början av ägglossning är stabiliteten i menstruationscykeln. Om dina perioder kommer varje gång efter olika tidsintervall, bör du inte lita på en sådan beräkningsmetod.

Med en standardcykel på 28 dagar börjar ägglossningsfasen dag 13-14, och fertilitetsfönstret (den gynnsamma perioden för fertilisering) faller på dag 10-15.

Kalendermetoden - ett sätt att självständigt beräkna den tid som är farlig för befruktning.

För att korrekt beräkna de gynnsamma dagarna för befruktningen efter menstruationen bör du registrera cykelns och menstruationens varaktighet i sex månader. Därefter måste du välja den kortaste cykeln och subtrahera 18 från den (22-18 = 4), subtrahera 11 från den längsta cykeln (30-11 = 19). Det visar sig att perioden för fertilitet för denna kvinna börjar från 4 till 19 cykliska dagar. Det är just nu chansen att bli gravid är högst.

Ett annat sätt att räkna luftdagar under perioden före eller omedelbart efter menstruationens slut är lämpligt för kvinnor med en stabil cykel. Du behöver bara dela upp cykellängden i två (2).

28/2 = 14, 30/2 = 15 - ägglossningen sker den 14: e eller den 15: e dagen, och det är farligt ytterligare 4 dagar innan ägget lämnar follikeln. Denna metod är inte lämplig för flickor med en kort och lång cykel, eftersom lutealfasen nästan alltid varar i två veckor, och follikelfasens varaktighet kan variera.

Försök att överväga perioden som är gynnsam för graviditet, kan du fokusera på uppgifterna i tabellen - det visar den genomsnittliga tidpunkten för början av ägglossning för kvinnor med olika cykeltider..

Cykelns varaktighet i dagarFarligt för befruktningsdagen
213-10
224-11
235-12
246-13
257-14
268-15
279-16
2810-17
29:e11-18
trettio12-19
3113-20
3214-21
3315-22

Kalendermetoden är inte lämplig i en situation där:

 • cykeln avviker ständigt från normen i 3-4 dagar;
 • en kvinna drabbades nyligen av svår stress, äter obalanserad, plågar sig själv med överdriven fysisk ansträngning;
 • efter leverans eller abort har högst 12 månader gått;
 • flickan röker, missbrukar alkohol, tar potenta droger som förändrar den hormonella bakgrunden;
 • kronisk infektion i bäckenorganen.

När man sammanställer en kalender under en säker period är det nödvändigt att beakta livskraften hos spermierna hos en viss man.

I genomsnitt kan en spermier leva i livmodern i 2-3 dagar, men vissa, särskilt överlevande, kan förbli livskraftiga i 5-7 dagar i rad. Därför, även om den farliga tiden enligt kvinnan ännu inte har kommit, ökar chansen för graviditet med överlevande spermier kraftigt.

Mätning av basal temperatur

Beräkna de säkra dagarna i menstruationscykeln för att inte bli gravid, gör det möjligt att mäta basaltemperatur. Den mäts med en speciell termometer i ändtarmen varje morgon, omedelbart efter att ha vaknat, men utan att komma ur sängen.

Resultaten rekommenderas att fixas i en anteckningsbok eller anteckningsblock. Genom att spåra termometern under flera månader kan du se att temperaturen under de första dagarna av menstruationen kommer att ligga på 36,2–36,4 ° C. Några dagar före ägglossningen kommer termometern att ge ut 0,4 ° C mindre, och på äggets släppdatum kommer indikatorerna att öka kraftigt med 1-1,5 ° C.

Om termometern visar en basal temperatur på 37-37,3 ° C, när du närmar dig datumet för den förväntade menstruationen, när det närmar sig datumet för den förväntade menstruationen, indikerar detta graviditetens början. En minskning av termometern efter ägglossningsfasen indikerar att ägget inte befruktades.

Cervikal slemmetod

Livmoderhalsvätska (slem) är den hemlighet som är nödvändig för att underlätta passagen av spermier genom livmoderhalsen in i livmoderkaviteten och bibehålla deras livskraft. Om slemet inte har de nödvändiga egenskaperna (för tjockt och visköst), kan spermierna dö utan att vänta på fusionen med gamet.

Livmoderhalsslemmetoden baseras på att spåra ägglossningsfasen. Under perioden då ägget lämnar follikeln börjar utsöndringen att intensivt separeras - det är tjockt, luktar inte, tråkigt, vitaktigt. Det ser ut som äggvita.

Att använda metoden separat från kalendern och mäta basal temperatur rekommenderas inte. Först när man kombinerar alla tre metoderna är det möjligt att mer exakt beräkna farliga och säkra dagar för graviditet.

Bestämning av perioden för ägglossning hos kvinnor med en instabil cykel

Kvinnor, vars cykel inte är stabil, kan erbjuda ett val av flera metoder för att bestämma det bördiga fönstret:

 1. Användning av tester för att bestämma den ovulatoriska fasen i cykeln. De agerar på samma sätt som graviditetstester, men resultatet är baserat på en reaktion på ett annat hormon. När du närmar dig ägglossningsfasen ger testet en allt ljusare andra remsa. På dagen för själva ägglossningen kommer enheten att visa två röda staplar.
 2. Ultraljudkontroll. Gynekologen kan se på monitorns storlek på folliklarna, oavsett om den dominerande är markerad, livmoderhalsen är utjämnad, corpus luteum har bildats (vilket indikerar att ägget släpps ut i livmoderhålan).
 3. Självbestämning av ägglossningsdagarna.

Genom att skapa en kalender med säkra och farliga dagar i menstruationscykeln uppmuntras kvinnor att samtidigt fokusera på sina egna känslor och kroppssignaler om närmar sig ägglossning.

Tecken på början av det bördiga fönstret är som följer:

 1. Ökad sexuell lust - tack vare hormoner som släppts före ägglossning känner en kvinna energisk och attraktiv, frekvensen av intima kontakter ökar.
 2. Ömhet i nedre del av buken - orsakad av brott i huvudsäcken. Inte särskilt starkt obehag kan observeras i det suprapubiska området eller från den sida på vilken den mogna gameten kom ut från äggstocken.
 3. Bröstsvullnad - bröstet blir större och känsligare.
 4. Isolering av en riklig mängd grumlig vitaktig vätska från slidan indikerar öppningen av livmoderhalsen för att underlätta inträdet av spermier i könsorganet.

Många kvinnor känner inte några tecken på att ägglossning närmar sig, därför rekommenderas det med en instabil cykel att använda mer pålitliga metoder för att bestämma farlig tid - ägglossningstester, mätning av BT och ultraljudövervakning.

Sannolikheten för graviditet under säkra dagar

Chansen för graviditet omedelbart efter menstruationen är liten, men den ökar varje dag ägglossningen närmar sig. För att beräkna risken bör inte bara gametens utgångstid från follikeln beaktas, utan också spermiernas livslängd.

Eftersom spermatozoa kan överleva i en sur miljö i upp till 1-4 dagar är fertiliteten inte 2-3, utan upp till 10 dagar i mitten av cykeln - de är mest gynnsamma när det gäller graviditet.

Par som inte planerar att få ett barn från 9 till 20 dagar (med en standardcykelvaraktighet på 28 dagar) rekommenderas att använda spermicider, kondomer eller avstå från intima kontakter under denna period.

Omedelbart efter menstruationen är det osannolikt att befruktningen kommer att inträffa, eftersom ägget behöver tid för att mogna och förbereda sig för fusion med spermierna.

Men det finns undantag när graviditet inträffar även på ogynnsamma dagar. Skälen till detta kan vara följande:

 1. Lång menstruation och förkortad cykel. Ägglossning äger rum den 8-10: e dagen, det vill säga samlag direkt efter en lång sju dagars menstruation, kommer att leda till befruktning.
 2. Störning av den hormonella bakgrunden. Misslyckande orsakar tidig äggmognad.

Om sexpartnern är frisk, ökar livslängden för hans spermier, chansen att bli gravid på säkra dagar ökas avsevärt.

Med hjälp av moderna applikationer som kan installeras på din telefon eller dator kan du enkelt beräkna online när du kan bli gravid efter att din period är slut. För att göra detta räcker det med att ange data om cykelns varaktighet och kritiska dagar, datumet för den sista menstruationen och själva programmet kommer att beräkna resultaten av gynnsamma och säkra dagar för befruktning.

Program låter dig beräkna gratis den tid du kan bli gravid för ett barn av ett visst kön, samt justera räknaren för dig själv. I den elektroniska kalendern kan du spela in dagliga sensationer (smärta i nedre del av magen, svullnad i bröstet, etc.), visa historien, bläddra igenom schemat för några månader sedan och framåt. Beräkningen baseras på de angivna uppgifterna som kan ändras varje månad.

Graviditet under menstruationen eller omedelbart efter

Kan jag bli gravid efter menstruation eller under dem? Många gravida kvinnor hävdar att befruktningen inträffade under menstruationen.

Även om en kvinna lyckades beräkna vilka dagar hon kan bli gravid efter menstruationen, garanterar detta inte att befruktning inte kommer att inträffa omedelbart efter menstruationen och även under den.

Det finns flera faktorer som flera gånger ökar risken för graviditet under kritiska dagar eller omedelbart efter dem:

 1. Kort månadscykel - om en kvinna har en paus mellan två menstruationer under 21–23 dagar, kan de bästa dagarna för en eventuell befruktning av ett barn falla i henne bara under perioden omedelbart efter menstruationens slut. Kritiska dagar de senaste 6 dagarna, intim kontakt ägde rum den sjätte dagen och spermatozoer har ökat livskraften. Som ett resultat kan graviditet uppstå på 10–11 dagar, den första dagen av ägglossningsfasen.
 2. Upprepad ägglossning är ett sällsynt men naturligt förekommande fall när en kvinna mognar två ägg samtidigt i en cykel. De kan lämna folliklarna in i äggledarens hålighet inte samtidigt, men med ett intervall på upp till sju dagar. Om det första ägget inte har befruktats kommer det andra att gå ur den dominerande follikeln omedelbart före eller under menstruationen. Och samlag under eller omedelbart efter menstruationen kommer att leda till graviditet.
 3. Instabilitet i ägglossningsfasen - observerad vid allvarliga hormonstörningar, när faserna ändrar sin varaktighet. Särskilt hög risk för graviditet omedelbart efter menstruation hos kvinnor under postpartumperioden, när den hormonella bakgrunden inte helt har återhämtat sig, när man närmar sig klimakteriet, efter kirurgiska ingrepp på bäckenorganen. Oregelbundna perioder i sådana situationer är normala tills återhämtningsperioden är slut..
 4. Långvarig menstruationsblödning med en förkortad cykel.

Läkare varnar för att även med regelbunden beräkning av de farliga dagarna i månadscykeln är risken för graviditet när som helst kvar.

Om du inte vill föda ett barn är det bättre att välja en effektiv preventivmetod tillsammans med din läkare - den intrauterina enheten, orala preventivmedel, kondom, etc. och säkerställa säkerheten för barnet i händelse av graviditet.

 • Kalendermetoden för att räkna dagar efter menstruation, vilket är farligt när det gäller befruktning, visar inte hundra procent effektivitet.
 • Hos kvinnor efter 35 år observeras 1-3 anovulatoriska månader under året då ägget inte mognar och inte kommer in i livmodern.

Dessa fakta måste beaktas vid upprättandet av ett individuellt schema med dagar som är gynnsamma och säkra för graviditet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försenad menstruation efter antibiotika

Med inflammatoriska processer i kroppen utförs antibakteriell terapi. Det hanterar effektivt sjukdomen men lämnar ett intryck på immunsystemet. Ofta hos kvinnor är det en försening i menstruationen efter antibiotika....

Vad man ska göra om vattpinnen förblir inuti: symtom och hur man drar ut

Till skillnad från kuddar sätts tamponger in direkt i slidan. Verktyget finns i könsorganen innan det fylls. Fall när du använder en sådan produkt är extremt sällsynta, men fortfarande finns det....

Hur du får dina perioder igång tidigare

Medel och metoder för att orsaka menstruationEn av de mest effektiva metoderna är orala preventivmedel. De kan inte drickas på egen hand utan att konsultera en läkare....