Efter menstruationen går brun urladdning - vad är det?

Klimax

Tyvärr är det omöjligt att fastställa den exakta orsaken till utsläpp av en brun eller ljusbrun nyans utan data från analyser, visuell undersökning, information om den gynekologiska och allmänna kliniska historien. Viktiga aspekter är antalet aborter, förlossning, menstruationens art, dess varaktighet och tillstånd under den aktiva fasen av menstruationen. Det finns många orsaker som kan orsaka ansvarsfrihet efter menstruation.

Orsaker till brunt urladdning efter menstruation

Kliniker skiljer på villkor patologisk och fysiologisk urladdning. Mot bakgrund av en kvinnas absoluta hälsa bör du inte oroa dig med episodisk urladdning 3-7 dagar efter menstruationen. Bland de naturliga, icke-farliga för kvinnors hälsoskäl, skiljer sig följande:

stagnation av menstruationsblod (detta beror på en brun eller mörkbrun nyans);

första sexuell kontakt och flera efterföljande;

ta orala preventivmedel, spiraler, bär en hormonell lapp;

vaginala mikrotraumas under intensivt samlag, särskilt mot bakgrund av brist på upphetsning;

metoder för akut preventivmedel;

medicinsk eller instrumental abort;

graviditet i fasen av embryonfästning till livmoderns väggar.

Tilldelningar av kvinnor i alla åldrar kan inträffa under långa flygningar, ändrade tidszoner och acklimatisering i ett nytt land. Stress, överarbete, känslomässig instabilitet kan också utlösa blödning efter atypisk nyans i menstruationen. Behandling av sådana orsaker är symptomatisk. Till exempel, när smärta inträffar, tas smärtstillande medel, en skyddande regim och vila ordineras. Kroppen återhämtar sig snabbt och urladdningen stoppar.

Patologin indikeras av uppkomsten av ofta (cirka 2-3 månader) urladdning en vecka efter menstruation, vilket åtföljs av följande tillstånd:

utseendet på utsläpp efter samlag:

torrhet, brännande och outhärdlig klåda i slidan;

ömhet i nedre del av magen med varierande intensitet;

upphörande av menstruation, tidig menopaus;

smärta under sexuellt samlag med en partner.

Om brun urladdning inträffar efter menstruationen i en vecka, en obehaglig lukt går med, slemets struktur förändras, då är detta en signal från kroppen om olika störningar. Mörk urladdning i kombination med ovanstående symtom är anledningen till att kontakta en gynekolog.

Normalt vaginalslem ska inte få en mörk, brun eller svart färg, utom för de sista dagarna av den aktiva fasen i menstruationscykeln. Detta beror på separationen av koagulerade blodrester..

Utsläpp - ett möjligt symptom på sjukdom

Så varför annars uppstår urladdning? Utseendet på mörk urladdning en vecka efter menstruationen kan indikera förekomsten av problem i reproduktionssystemet hos kvinnor, utvecklingen av patologier i bäckenorganen. De viktigaste sjukdomarna med sådana symtom är:

endometrit. Sjukdomen kännetecknas av inflammation i livmoderväggens slemstrukturer. En förvärring kan åtföljas av feber, smärta i nedre del av buken närmare pubis, en känsla av konstant trötthet och maktlöshet. Vid en kronisk patologisk process kan alla tecken vara frånvarande helt, med undantag för en brun eller ljusbrun slemhinnor.

endometrios. Patologi kännetecknas av tillväxten av endometrieceller, vilket provocerar en tumörbildning i livmoderhålet. En godartad tumör åtföljs ofta av långvarig menstruation, långvarig fläckning efter menstruation, ömhet i oklar lokalisering..

Hyperplastiska processer. Vid långvarig progression av endometrios är en godartad tumör ofta malig. Den progressiva uppdelningen av endometrieceller åtföljs ständigt av bruna sekret. Avtagbar inkluderar död endometrium och blodproppar.

Venereal patologi. Bland de sjukdomar som provocerar brun urskiljning, är genital herpes, mycoplasmas, ureaplasmas, klamydia utmärkta. Vanligtvis en sådan urladdning med en lukt, strukturen kan vara curdled, heterogen.

Ektopisk graviditet. Att fästa ett fosterägg på en atypisk plats påverkar dess utveckling, provoserar brunt urladdning, svår smärta. Vanliga fästplatser är äggledare eller buk.

Drogprevention. Orala preventivmedel, om de missbrukas, stör hormonell bakgrund, leder till störning av menstruationscykeln, en förändring i deras frekvens av förekomst.

Konsekvenserna av sådana sjukdomar bidrar inte bara till utvecklingen av infertilitet utan också andra tillstånd:

minskad sexlyst;

menstruations oregelbundenhet;

persistenta hormonella störningar;

Sjukdomsbehandling börjar efter att ha besökt en gynekolog och tagit biologiska prover för differentiell diagnos.

Andra sjukdomar som kan påverka utsläppets färg några dagar efter menstruationen är infektionssjukdomar i könsorganen, njurarna och urinvägarna, polypper i livmoderhålet, cystiska lesioner i äggstockarna, bildandet av onkogena celler. Alla sjukdomar har allvarliga konsekvenser för kvinnans reproduktionsfunktion. Med de löpande processerna bidrar många av dem till utvecklingen av infertilitet, livshotande blödningar och tumörer i cancer. Ibland kan färgen på urladdningen från vagina ta en svart nyans.

Förebyggande undersökningar minst två gånger per år, hänvisningar till specialister för störande kränkningar kan förhindra utvecklingen av farliga patologier, även vid deras bildande.

Utsläpp av brunt efter menstruation är normen?

Tilldelningar av brun färg efter menstruationen är över, ett ganska vanligt klagomål för kvinnor som är noggranna om deras hälsa. Och många är oroliga för frågan i vilka fall du inte borde oroa dig och i vilket - ett tillfälle för ett besök hos läkaren.

När det anses normalt.

Tilldelningar av brun färg efter menstruation är ganska acceptabla och varar i 3-5 dagar. Detta kan förekomma på grund av att blodet har tid att koagulera och sakta frigörs. I det här fallet ser det ut som kakat blod utan en obehaglig lukt. En liten mängd, populärt kallad daub. Hygienisk dusch minst två gånger eller använd våtservetter. Välbefinnandet förvärras inte, den vanliga rytmen i livet upprätthålls. Det enda besväret under denna period är ökad uppmärksamhet på utseende på grund av rädsla för att färga kläder. Användning av en daglig packning är lämplig just nu..

Ibland är brun urladdning efter menstruationen lång, upp till 7 dagar. Som regel händer detta som ett resultat av svår stress, akuta känslor, flyttning till en annan klimatzon, utmattande fysiska övningar.

Hon från orsakerna till brun daub utan klåda, lukt och sveda efter menstruation kan vara graviditet. Under denna period kan du märka på underkläderna något utsläpp av en rosa eller brunaktig färg. De varar flera timmar. Deras utseende signalerar att det befruktade ägget införs i livmoderhålet. Men långt ifrån alla kvinnor betyder detta symptom inte alltid graviditet.

Befruktning indikeras också av den bruna vaginalsekretionen hos kvinnor efter ägglossning på 5-10 dagar. Intervallet beror på varaktigheten av menstruationscykeln. Det finns ingen smärta i nedre del av buken, det allmänna tillståndet är tillfredsställande. Fördela alla tvivel kommer att hjälpa ett besök hos en specialist.

När det är dags att ljuda larmet?

Mörkbrun, ljusbrun, brungul, samt ljusröd vaginal utsöndring efter menstruation och varar mer än 10 dagar är ett symptom på en sjukdom. Obligatorisk. besök gynekologen. Kanske har den inflammatoriska processen påbörjats och en infektion utvecklas i livmoderhålet. Låt oss överväga några av dem..

Ektopisk graviditet

En brun vaginal hemlighet kan vara ett symptom på en ektopisk graviditet där ett befruktat ägg inte kommer in i livmodern utan i äggledaren, bukhålan eller äggstocken. Tillsammans med akut buksmärta, svaghet, tecken på förgiftning. Om du ser en läkare i tid, gör en ultraljudsundersökning i bäckenet, kan du spara rören med aktuell medicin och därefter börjar normal graviditet.

infektioner

I fallet när brungul urladdning uppträder 10 dagar efter menstruationen, indikerar detta infektion med det orsakande medlet för sexuellt överförda infektioner (STI). Ökar sannolikheten för infektion och sex utan skyddsutrustning. Utsläpp av denna färg beror på att slemhinnan lossnar, epitelet separeras ojämnt. Vanligtvis kännetecknas av uppkomsten av en obehaglig lukt av dessa sekret, en liten ökning av kroppstemperaturen, är det allmänna tillståndet inte bruten.

Effekten av läkemedel

Utseendet på mörk urladdning ett par dagar efter utgången av kritiska dagar kan förknippas med medicinering. Att ta orala preventivmedel och hormonella läkemedel provocerar ibland utseende och de är inte förknippade med menstruation. I händelse av att detta varar de tre första månaderna av att ta läkemedlen är detta normen. En sådan ansvarsfrihet under den fjärde månaden indikerar att en ersättning av läkemedlet är nödvändig eller att dess fullständiga avskaffande.

Sjukdom

Vid akut endometrit eller endometrios är tecken karakteristiska: brunt urladdning efter menstruation i stora mängder. De är långa (cirka 10 dagar). Tillsammans med trånga buksmärta, värkande smärta i ländryggen, är det en ökning av kroppstemperatur, allmän svaghet i kroppen. Om en kvinna ignorerar ovanstående symtom, blir sjukdomen kronisk och är praktiskt taget asymptomatisk. Menstruationen förlängs (mer än 10 dagar). Det värsta resultatet av dessa sjukdomar är infertilitet..

tumörer

Ett symptom på utvecklingen av en godartad tumör - fibroider blir långa, täta bruna urladdningar efter menstruationen. De förekommer i processen med ägglossning. Det är värkande smärta i nedre del av buken. En öppen fara ligger i den möjliga risken för en övergång från en godartad tumör till en neoplasma med cancerceller. Det är mycket viktigt att noggrant utföra alla möten hos den behandlande läkaren och förebygga eventuella komplikationer.

Det finns många andra sjukdomar (vulvovaginit, erosion i livmoderhalsen, cyster och polyper, etc.), under vilka brun utflöde visas. Eventuella kränkningar kräver snabb rådgivning för att förhindra oönskade konsekvenser och komplikationer..

Härliga kvinnor, kom ihåg! Du kan inte låta allt gå av en slump! Om du har några tvivel väljer du tid att besöka en specialist!

Vilken urladdning ska vara efter menstruationen

Utsläpp efter menstruation skiljer sig i konsistens, volym och skugga - alla dessa tecken indikerar tillståndet i organen i det reproduktiva systemet och hälsan i allmänhet. När sekretet ser ut, möter en kvinna hela menstruationscykeln. Nästan alla flickor möter olika sekret och vet inte vad som är normen.

Vad är normen

Vad ska fördelningen göras i slutet av menstruationen? Denna fråga oroar de flesta flickor. Under hela menstruationscykeln kan en kvinna utveckla urladdning, detta beror på närvaron av slemhinnan, som täcker ytan på organen i det reproduktiva systemet. Det huvudsakliga syftet med den luktlösa slemutsöndringen är att skydda slidan från smittsamma sjukdomar, fukt.

Strukturen och färgen på hemligheten beror helt och hållet på äggets utveckling. Utsöndring bör inte åtföljas av en obehaglig lukt, oavsett intensitet, cykelfas. Normalt, efter en menstruation, utvecklar en kvinna utsläpp som skiljer sig i en kvinnas knappt märkbara lukt.

Ofta märker flickor utseendet på gulaktiga slemhinnor på underkläder. Läkarna säger att en sådan hemlighet kan betraktas som normal. Vid kontakt med luft oxideras utsöndringen, därför får den en gulaktig nyans.

Om flickan i slutet av menstruationen har en utsöndring av en röd nyans i 2-3 dagar - detta är också normalt, ett "eko" av tidigare menstruation. Livmodern rengörs själv från de återstående biomaterialen. När sådana sekret kommer i kontakt med luft, oxiderar de och blir bruna. Om detta tillstånd åtföljs av en längre period, har andra obehagliga symtom, måste du konsultera en gynekolog.

Första fasen av cykeln

Urladdningen under den första halvan av cykeln är nästan osynlig. Olika skillnader i karaktär, flytande konsistens. Det finns ingen färgpigmentering. De är alltid öppna utan obehaglig lukt..

Mittcykel (ägglossning)

Under denna period upprepar hemligheten egenskaperna hos den första fasen, med undantag av konsistens - det finns en komprimering, ser ut som slem, snot. Det kan jämföras med äggvita. En sådan urladdning är riklig, vilket är helt förenligt med fysiologiska normer. Under denna period måste du vara särskilt uppmärksam på intim hygien.

När denna hemlighet får de yttre könsorganen, bildas en idealisk miljö för reproduktion av mikroorganismer på linnet. Brist på hygien orsakar klåda, sveda. Otillräcklig hygien indikeras av utseendet på en grå beläggning på linne.

Slut på ägglossningen

Denna period signalerar början av menstruationen - det finns utseendet på små blodproppar, liknande konsistensen som grädden. Uttalad färgpigmentering visas, en klar vätska omvandlas till vit. Intensiteten med volymen ökar när kritiska dagar närmar sig. Detta tillstånd anses vara normalt före menstruation, vita fläckar på hans underbyxor är ett tecken på god könsskydd..

Hormonskydd

Mottagande av hormonell preventivmedel återspeglas i hemligheten som uppträder efter menstruation. Tilldelningar under de första två månaderna kan få en liten, smetande karaktär och en brun nyans. Detta tillstånd orsakas av reaktionen från kroppen på att ta medicinen. Om ett liknande tillstånd observeras under en längre period - ett tecken på individuell preventivintolerans.

Tonåriga ansvarsfrihet

Under tonåren kan en flicka uppleva juvenilblödning utanför hennes perioder. Läkarna säger att en sådan sekretion kan fortsätta i två år efter de första kritiska dagarna. Detta tillstånd indikerar slutförandet av bildandet av reproduktionsorgan och normaliseringen av menstruationscykeln. Denna hemlighet har en rik skarlakansskugga, magra, smetande egenskaper..

Sexuell kontakt

Oskyddat sex påverkar egenskaperna hos sekretion. Vid kontakt med slemhinnan framkallar spermier frigörandet av cirkulära koaguler, mättad färg. En sådan hemlighet är alltid knapp, den kan ta på sig en gulaktig eller vit nyans..

Tecken på patologi

Utsläpp efter menstruation kan åtföljas av biverkningar. Beroende på avvikelserna är det möjligt att bestämma förekomsten av patologi orsakad av en infektionssjukdom eller inflammatorisk process. En exakt diagnos kan göras genom att analysera lukten och färgen på urladdningen..

Vit

Vit urladdning efter menstruation kan utlösas av vissa kränkningar:

 • om utflödet förvärras av smärta i nedre del av buken, är en onaturlig lukt ett tecken på en infektionssjukdom som provocerade inflammation;
 • om det finns flytande leukocé efter menstruation - ett tecken på erosion i livmoderhalsen. Detta tillstånd provoserar en kränkning av menstruationscykeln, intimitet orsakar smärta. När symtom på sjukdomen uppträder måste du snarast besöka en gynekolog. Om du ignorerar denna sjukdom är utveckling av infertilitet möjlig;
 • sur lukt, vit färg, ostmassa konsistens - ett tecken på trast. Detta tillstånd förvärras av en känsla av klåda, sveda. Kör det kategoriskt rekommenderas inte - varje menstruation, användningen av kuddar skapar en gynnsam miljö för utveckling av patogena bakterier;
 • vit urladdning i slutet av menstruationen kan indikera vaginos. Många faktorer kan provocera denna sjukdom, till exempel hormonsvikt, dysbios. Utsöndring med en sådan sjukdom kännetecknas av en karakteristisk lukt, en tjock, viskös konsistens.

brun färg

Långvarig urladdning med en brun nyans indikerar bildandet av en polypp, hyperplasi, endometrios. Om detta tillstånd varar längre än sju dagar är en ektopisk graviditet möjlig. Sådana symtom kräver akut diagnos. Ett tecken på genital patologi är utsläpp med en skarp onaturlig lukt. Deras närvaro påverkar omedelbart karaktären av menstruationscykeln..

Den svarta

Dessa utsöndringar är inte fysiologiskt normala. Oavsett fas i cykeln är denna sekretion ett tecken på en inflammatorisk process. En sådan hemlighet kan provocera endocervicit, endometrios, kronisk endometrit. Utsläpp kompliceras ofta av följande symtom:

 • smärta under sex;
 • feber;
 • tunga perioder med svår smärta;
 • kritiska dagar varar mer än sju dagar.

Gul och grön

Läkarna säger att gul eller grön urladdning inträffar varje dag i menstruationscykeln. De provoseras av infektionssjukdomar som överförs genom sexuell kontakt.

Hemligheten kännetecknas av överflöd av sekret, skum på linne, mättad purulent färg, fet lukt (liknande ruttna fiskar). Att ignorera symptomen på denna patologi leder till allvarliga förändringar i könsorganens funktion. Om en kvinna möter sådana sekretioner oavsett sin period, bör hon och hennes sexpartner genomgå antibiotikabehandling.

Röd (blodig)

Ett tillstånd anses normalt när rött urladdning inträffar i fyra dagar efter menstruationen. Det indikerar processen för självrengöring av livmodern. Om en flicka observerar blodig sekretion längre än den angivna perioden, kan deras orsak vara:

 • ökat överflöd eller försvinnande är ett tecken på en ektopisk graviditet;
 • en röd hemlighet dök upp efter kritiska dagar - ett tidigt stadium av endometrit;
 • felaktig installation, spiralavstötning;
 • blödning;
 • tidigare medicinsk, kirurgisk ingripande.

Rosa

Vanligtvis visas en sådan hemlighet oavsett menstruation - indikerar en kronisk form av endometrit. En snabbt utvecklande sjukdom provoserar fläckutsöndring, påverkar menstruationens karaktär negativt.

Om gynekologen utesluter endometrit, så uppträdde dessa sekret på grund av kroppens individuella egenskaper, spontan rengöring av livmodern. Dessutom kan orsaken till rosa urladdning vara överlappning av ägglossning på grund av hormonfel, vilket kan orsaka preventivmedel, klimakteriet. Om hemligheten provocerades av dessa faktorer, skiljer den sig i en tjock konsistens med blodårer.

Dålig lukt

Anledningen till den skarpa obehagliga lukten i menstruationen ligger i kränkning av mikrofloraen i könsorganen. Detta tillstånd orsakas av följande faktorer:

 • STD
 • graviditet;
 • nedsatt binjurfunktion, sköldkörteln, klimakteriet;
 • dysbios;
 • allergi;
 • ta antibiotika;
 • anemi;
 • avsaknad av personlig hygien;
 • användning av hormonella preventivmedel;
 • störning i centrala nervsystemet.

Det finns två luktvarianter som indikerar utvecklingen av patologi:

 1. Akut och sur - utvecklingen av svampinfektioner.
 2. Råtten - reproduktion av patogena bakterier.

Anledning till att kontakta en läkare

Om en kvinna står inför utsöndringar som verkar onaturliga för henne, åtföljda av patologiska symtom, bör du genast besöka en gynekolog. Läkaren kommer att genomföra en undersökning som hjälper till att fastställa arten och arten av den hemlighet som har uppträtt. Om någon överträdelse upptäcks kommer läkaren att ordinera lämpliga behandlingsmetoder..

Behandling och förebyggande

Efter undersökningen väljer läkaren de lämpligaste behandlingsmetoderna. Vanligtvis föreskrivs en kvinna:

 • tar antibiotika med immunmodulerare. Ibland kompletteras behandling med örtmedicin;
 • läkemedel som syftar till att återställa mikrofloraen i reproduktionssystemets organ.

För att förhindra utvecklingen av patologiska tillstånd bör flickan följa förebyggande åtgärder:

 • efterlevnad av personlig hygien;
 • välj noggrant sexpartner;
 • om något onaturligt symptom uppstår, kontakta en läkare.

Vaginal urladdning kan vara en naturlig fysiologisk process. Om utsöndringen inte åtföljs av negativa symtom, finns det ingen anledning till oro. I andra fall måste du omedelbart rådfråga en gynekolog, att ignorera problemet leder till allvarliga konsekvenser.

Varför efter menstruation går brun urladdning

Brun urladdning efter menstruation (bara en daub) är inte en patologi om de bara var ett par dagar. Mörkt slem är resterna av koagulerat blod som långsamt lämnar kroppen i slutet av menstruationen.

Följande kritiska dagar börjar på cirka 4 veckor. Men om dauben färgade tvätten 7 dagar efter huvudblödningen, signalerar situationen fysiologiska problem i kroppen.

Naturliga orsaker till brun urladdning

Kvinnor kan märka knappt brun, luktfri urladdning på den första och sista dagen av menstruationen. Normalt bör deras varaktighet inte överstiga tre dagar. Tonårsflickor upplever ett liknande symptom under hela cykeln..

En daub kan indikera början av ägglossning och hormonella fluktuationer. Visköst slem med partiklar av koagulerat blod kommer ut ur könsorganen. Ägglossning sker 13 till 15 dagar tidigare än förväntad menstruation. Symptom talar om äggmognad.

Andra orsaker till brun urladdning efter menstruation, som dök upp en vecka senare:

 • Början på sexuell aktivitet. Första samlag kan fläcka urladdningen i en ovanlig färg.
 • Mikrotrauma i väggarna i slidan. Intensivt samlag, en svag upphetsning av en kvinna och otillräcklig smörjning skadar slidan. Därefter dyker upp mörka bloddroppar på trosorna.
 • Användning av preventivmedel. Hormonella lappar, ringar och tabletter kan orsaka brunt urladdning under icke-menstruationsperioden. Detta är dock tillåtet endast under de första månaderna av användning av ett preventivmedel..
 • Tar medicin. Läkemedel som innehåller östrogen och preventivmedel påverkar cykeln.
 • Utnyttjande av den intrauterina enheten. Om det finns en preventivmedel i livmoderhålan kan mörk utsöndring släppas när som helst på cykeln.

Hos vuxna kvinnor i klimakteriet orsakar hormonella förändringar långa förseningar i menstruationen. Tilldelningarna smetar ut, de ser mörkbruna eller svarta ut. Deras utseende förklaras av utrotningen av äggstocksprestanda.

Mogna kvinnor kan märka sådana förändringar flera år före början av klimakteriet. Men om hela perioder plötsligt stannar i ett helt år, kommer brun vaginal urladdning att signalera utvecklingen av en sjukdom, möjligen en onkologisk.

Menstruations oregelbundenheter med en brun daub oroar kvinnor på grund av överansträngning, stress, klimatförändringar, fysisk och emotionell överbelastning. Menstruationen startar inte i tid, 1 till 2 veckor efter tidigare blödningar.

Brun urladdning efter menstruation som ett tecken på patologi

Om det bruna utflödet hos en viss kvinna inte är förknippat med ovanstående skäl, bör hon kontakta en gynekolog och berätta vad som händer efter menstruationen.

Den illaluktande urladdningen indikerar aktiviteten hos den patogena floran, som är lokaliserad i livmodern eller vagina. Den smittsamma processen lossar epitelet, förädlar blodkärl och förändrar vävnadsstrukturen. Brun urladdning med en obehaglig lukt och inre klåda är ett tecken på en smittsam sjukdom i reproduktionssystemet..

Det är nödvändigt att uppfatta den mörka skuggan av vaginal utsöndring som ett tecken på patologi om:

 1. En daub sticker alltid ut efter sex.
 2. Efter samlag uppträder buksmärta.
 3. Ingen menstruation på grund av klimakteriet.
 4. Det nedre buken gör ont, brännande, klåda, torrhet känns i slidan.

Om kvinnan själv inte vet att detta är brunt urladdning, dvs ett symptom på vilken sjukdom de uppträder när de uppträder efter menstruation, måste hon undersökas med avseende på polypper, ektopisk graviditet, könssjukdomar, uterus fibroids, endometrit och endometrios.

polyper

Neoplasmer bildas på grundval av tillväxten av endometrium. Stora polyper kan stiga över livmoderslimhinnan. Orsaken till polypos är hormonell obalans eller cirkulationsproblem..

Ektopisk graviditet

Om det befruktade ägget inte når livmodern och är fixerat i äggledaren, äggstocken eller bukhinnan, är obetydlig, initialt ljusbrun urladdning inom 1-2 veckor efter menstruationen snabbt ersatt av verklig blödning. Kvinnan känner en kraftig buksmärta.

En ektopisk graviditet kan vara dödlig utan operation..

Venereala sjukdomar

Brunt slemhinnor med en mycket obehaglig lukt från kvinnliga könsorganen frigörs efter menstruation på grund av infektion med könssjukdomar. Problemet uppstår på grund av aktiviteten hos de orsakande medlen för herpes, mycoplasmos, klamydia och ureaplasmos..

Myom

Patologi påverkar livmoderens muskelskikt - myometrium. Uterin fibroids är en vanlig gynekologisk sjukdom. Om du inte vet varför brun urladdning inträffar efter din period, fråga din läkare om det. Specialisten kommer att svara att en mörk daub i mitten av cykeln är karakteristisk för livmoderfibrer.

endometrit

En lika vanlig sjukdom utvecklas i endometriet - livmoderslimhinnan (inuti). Endometritis orsakas av stafylokocker, gonokocker, streptokocker, Escherichia coli och andra mikrober. Tecken på akut endometrit manifesteras av en liten ökning av kroppstemperatur, allmän svaghet och smärta i nedre del av buken.

I en kronisk form är sjukdomen nästan asymptomatisk. Det är den bruna urladdningen som gör det möjligt för läkaren att misstänka utvecklingen av endometrit. Om det inte behandlas kan det leda till polyper..

endometrios

I detta fall växer endometricellema så att de går längre än livmodern. Endometrios förekommer hos kvinnor mellan 25 och 40 år. Utan behandling leder det till infertilitet. Ett tydligt tecken på utvecklingen av endometrios hos kvinnor i fertil ålder är brunt urladdning efter menstruation på en vecka.

När den bruna utflödet i könsorganen visas redan efter menstruationen kan detta indikera en hormonell störning. En daub är associerad med progesteronbrist eller hyperprolaktinemi..

Vad man ska göra om det efter en menstruation finns brunt urladdning

Det är inte möjligt att självständigt bestämma orsakerna till brun urladdning hos en kvinna. Om de efter menstruation uppträder regelbundet måste du konsultera en läkare, ta tester och genomgå en omfattande undersökning.

Den patologiska processens etiologi hjälper en specialist att utveckla rätt behandlingstaktik. Innan du besöker kliniken är det förbjudet att ha sex.

 • Gynekologisk undersökning med hjälp av en spegel.
 • Blod- och urintest. Med ordentligt utvecklade organ hjälper indikatorer att spåra hormonella störningar och smittsamma processer..
 • Kolposkopi av livmoderhalsen (metoden hjälper till att hitta en plats för blödning och eliminera den inflammatoriska sjukdomen i slemvävnaden).
 • Ultraljud i bukhålan (visas om slidan och livmoderhalsen är friska). Med hjälp av ultraljud undersöks livmoderslimhinnan, hyperplasi och onkologiska förändringar upptäcks, och en ektopisk graviditet utesluts.
 • Curettage av livmoderhålan med efterföljande histologisk undersökning av endometrium.
 • Biopsi - undersökning av en avskuren livmodern under ett mikroskop.

Om ovanlig urladdning uppträdde mot bakgrund av en inflammatorisk sjukdom förskrivs patienten antibiotika, immunmodulatorer och vitaminer. Läkemedelsbehandling kan kompletteras med fysioterapi. Hormonella störningar korrigeras med hjälp av progestogener eller östrogener. Beroende på cykelns fas används dessa läkemedel tillsammans eller separat..

Kom ihåg att det finns många skäl till utseendet på brun urladdning efter menstruationens slut. Ibland uppfattas de som normen, men oftare indikerar dubbning en allvarlig sjukdom. Om en enda episod av daub inte orsakar obehag och inte orsakar hudirritation, finns det ingen anledning till oro..

Men om mörkbrun urladdning efter menstruationen åtföljs av smärta i nedre del av buken, en obehaglig lukt och en försämring av den allmänna hälsan, bör du kontakta kliniken och genomgå en undersökning. Baserat på diagnostiska data kommer läkaren att förskriva en rationell behandling..

Fläckar efter menstruation - normal eller patologisk?

Det händer att kvinnor står inför ett problem när de, efter menstruationen, börjar blodig utflöde. Ofta är damer rädda för detta symptom och tror att det signalerar om problem som har börjat i kroppen. Läkarna hävdar dock att trots att fläckning i de flesta fall verkligen indikerar ett problem, ibland är de fortfarande normala och naturliga. Och det är väldigt viktigt att lära sig att förstå skillnaden..

Text: Anna Shatohina10 juli 2019

Elena Haricheva

barnmorska

barnläkare-gynekolog, gynekolog-endokrinolog vid det internationella medicinska centret OH CLINIC

"Intermenstruell blödning kan uppstå den 10-16: e dagen av cykeln, det vill säga nästan omedelbart efter upphörandet av menstruationen," kommenterar experten. - Normalt är en sådan urladdning en slemhinne med blodstråk. Även om fläckning kan anses vara normal rekommenderas det fortfarande att du ser din läkare..

Samråd behövs för att förstå orsaken till sådan ansvarsfrihet. Det kan vara både fluktuationer i hormoncykeln och endometrios, polypper, kroniska inflammatoriska sjukdomar och mycket mer.

Tyvärr börjar många kvinnor, som står inför ett sådant problem, omedelbart läsa på internet hur man kan sluta med att upptäcka, kommunicera på kvinnors forum, istället för att omedelbart kontakta en läkare. Problemet är ju att samma symptom kan ha helt andra skäl. Det är inte meningsfullt att lista dem alla, för det finns så många av dem. Och ett problem som en läkare kan hjälpa till att snabbt lösa om en kvinna ansöker omedelbart, med självmedicinering kan bli försummad, kronisk och medföra ännu allvarligare problem. Kvinnor i alla åldrar bör ha detta i åtanke. ”.

Artikelens innehåll:

Vad du ska leta efter

Blödning efter menstruation är en ganska vanlig bild. Enligt statistik har nästan varje kvinna observerat sådant minst en gång i sitt liv. De finns i olika typer och typer..

Experter klassificerade dem till och med i en lista, enligt vilken utsläppet efter menstruation kan vara:

 • rosa (ser ut som utspädd blod)
 • rikligt blod
 • brun fläck osv.

Om du ser blodiga fläckar på dina underkläder, får du inte panik omedelbart. Det finns situationer där till och med lite blödning är normalt.

Vad du ska leta efter

Lugna först och koncentrera dig. Din uppgift för närvarande är att bedöma situationen och bestämma om det finns några andra relaterade symtom. Så, till exempel, om rosa utsläpp åtföljs av en obehaglig lukt, kan detta indikera utvecklingen av kronisk endometrit. Sådan urladdning kräver behandling.

Ogynnsamma blödningar i mitten av cykeln orsakas av svängningar i hormoncykeln. Så till exempel kan urladdning uppträda under ägglossningen. Läkarna beskriver dem så här: en liten total volym, de går inte mer än 72 timmar, behöver inte ytterligare användning av speciella medel för feminin hygien.

Denna "patologi" anses vara ganska vanlig och förekommer hos 30% av kvinnorna

Det är emellertid värt att komma ihåg att om blodet är ganska intensivt och samtidigt är det ljusa skarlagen, är det brådskande att ringa en läkare och åka till sjukhuset.

Intermenstruell blödning kan uppstå den 10-16: e dagen av cykeln, d.v.s. nästan omedelbart efter upphörandet av menstruationen. Normalt är en sådan urladdning en slemhinnor med strimmor av blod.

Även om fläckning kan anses vara normal rekommenderas det fortfarande att du ser din läkare..

Om du observerar fläckar efter din period som en brun fläck, kan detta indikera förekomsten av endometrios i livmodern.

Varför är brun urladdning efter menstruation: med och utan lukt, om de inte stannar länge, är normen och patologin

Under den intermenstruella perioden - strax före reglerstart eller några dagar efter menstruationsperioden - bör det inte förekomma utsläpp hos kvinnor med brun eller annan uttalad färg.

Varje vaginal urladdning som har en onaturlig färg, lukt och konsistens, det vill säga inte är transparent, luktar dåligt och smetar viskös bör uppfattas som en signal om problem i det kvinnliga reproduktionssystemet.

Det är riktigt, blodigt brunt urladdning efter menstruation indikerar i vissa fall fysiologiska processer i kroppen. Tänk på vad dessa processer är och när en sådan urladdning bör betraktas som patologisk..

Brunaktig urladdning - vad är det?

Om brunt vaginal urladdning förekom 1-2 dagar före menstruationens början eller går ytterligare 2-3 dagar efter det att de slutar, kan vi säga att detta är normalt. Processen för utlösning av endometri (i själva verket menstruation) kan fortsätta enligt detta schema och anses normalt om utsläppet är luktfritt, inte irriterar vulven, inte åtföljs av klåda.

Med utseendet på bruna spår mycket tidigare än menstruationen kan man misstänka en infektionssjukdom i könsorganen, endometrios och andra patologier.

En urladdning betraktas också som en urladdning efter menstruation av en blodröd eller brun färg, om de har en obehaglig lukt - detta är ett säkert tecken på en inflammatorisk process i det kvinnliga reproduktionssystemet. Om de fortsätter att gå efter 10 dagar eller längre är risken för att utveckla en ektopisk graviditet eller risken för missfall troligen.

Avlägsnande av endometri under menstruationen

Ljus

Ljusbrun urladdning kan hänföras till varianten av normen, om de inte har patologiska tecken (lukt, klumpar, flingor, skum och andra föroreningar) och går högst tre dagar efter menstruationen. I närvaro av symtom som indikerar en avvikelse från normen kan den ljusbruna färgen på urladdningen bero på en purulentinflammatorisk process eller en bakteriell infektion.

Mörk

I de flesta fall är mörkbrun urladdning fysiologiskt förklarbar efter menstruationen och bör inte orsaka oro om de inte har de tecken som anges tidigare. Om de utsöndras i ägglossningsfasen (vanligtvis den 7: e dagen av cykeln), efter menstruation och är för rikliga, kan detta indikera progesteronbrist, polycystisk äggstock och andra patologiska avvikelser.

Varför började du gå om en vecka?

För att bestämma orsakerna till att brun urladdning inträffar efter menstruationens slut bör särskild uppmärksamhet ägnas åt tidpunkten för utseendet. Det är användbart att komma ihåg att uppträdande 1-2 dagar före start och fortsättning 2-3 dagar efter avslutad menstruationsutladdning kan hänföras till normal.

Brun urladdning, föreföll en vecka efter menstruationens slut, kan endast anses vara normal i ett fall - om graviditet har uppstått. Då är "salvan" på kort sikt (högst 2 dagar), inte riklig, luktfri. Ungefär denna tid implanteras ett fosterägg i livmoderväggen, och hos vissa kvinnor åtföljs detta av lätt blödning eller upptäckt brunt utsläpp.

Anledningar om de lagras länge

Långvarig blödning eller utsläpp av brun urladdning efter menstruation kan ha patologiska orsaker:

 • vitamin K-brist, trombocytopeni, andra faktorer som minskar blodkoagulationen;
 • en mängd olika sjukdomar i de inre organen, inklusive sköldkörteln, hjärtat, njurarna;
 • dysfunktion och polyper i äggstockarna, fibroiderna, livmodernadenomos, endometrit och andra sjukdomar i det kvinnliga könsorganet;
 • hormonell instabilitet under perioder med "hormonstormar" - pubertet, graviditet, postpartum, premenopausal;
 • järnbristanemi - denna patologi kännetecknas av knapp menstruation, mer liknar brun urladdning i tid, det vill säga kommer några dagar efter den förväntade början av menstruation och varar mer än 5 dagar.

Tillhandahållande av långvarig blödning eller brun urladdning efter avslutad menstruation kan installera en intrauterin enhet. Denna faktor är en kontraindikation för den fortsatta vistelsen av IUD i livmodern, spiralen måste tas bort.

Vad säger slemhinnan??

Förekomsten av slem i den vaginala urladdningen är ganska normal, eftersom de ursprungligen är slem.

 • slem i reproduktionssystemet hos en kvinna utför smörjfunktionen, skyddar det utsatta slemhinnan i slidan från skador - brister i kapillärerna, mikroskopiska sprickor och andra.
 • det fungerar också som ett rengörande ämne, som ständigt tar bort döda celler i vaginalepitel, små främmande kroppar och partiklar från könsorganen.
 • slutligen fick hon rollen som en skyddande barriär mot patogen flora som kan infektera könsorganen.

Naturligtvis med en massiv attack av bakterier eller svampar är infektion oundviklig, men i frånvaro av slem ökar risken för infektion hundratals gånger. Det är därför som en kvinnas reproduktiva organ under hela livet - från födelse till ålderdom - utsöndrar slem.

Isolering av brunt slem efter samlag är också fysiologiskt förklarbart - blod från brustna kapillärer i slidan kommer in i urladdningen, detta händer. Det är dåligt om slemet har en uttalad obehaglig lukt - då är det en signal om den inflammatoriska processen.

Spotting konsistens

Som vi redan har konstaterat är fläckning efter menstruation av brun färg, utan patologiska tecken, inte farligt. Om 7-10 dagar efter avslutad menstruation (14-20 dagar i cykeln) uppträder brunaktig utsläpp av smetningskonsistens kan graviditet antas och implantation av ägg (med en kort menstruationscykel).

Befruktat äggimplantation

Brun urladdning 3 dagar efter menstruation och senare kan vara ett symptom på hormonell obalans..

Vilket betyder att urladdningen har en sur eller dålig lukt.?

Om brun urladdning efter menstruationen är luktfri och inte åtföljs av buksmärta eller klåda, kan de tillskrivas normen, men utseendet på en lukt i dem bör behandlas med försiktighet. I allmänhet anses en sur miljö som tillhandahålls av gynnsamma laktobaciller vara normal för slidan. Det är laktobaciller som ger en skyddande barriär mot en kvinnas urogenitala kanal.

Vid normalt pH är vaginal urladdning luktfri eller mycket subtil. Brun urladdning efter menstruation, med en uttalad sur lukt, indikerar ett brott mot syrabalansen och övervägande av villkorad patogen eller patogen flora i slidan.

Det är omöjligt att fastställa genom deras utseende och lukt ensam vad sådana sekretioner innebär, därför bör en gynekolog undersökas och en smuts bör tas för mikroflora-analys.

Kan det vara efter Duphaston?

Moderna gynekologer förskrivar ofta för sina patienter ett läkemedel från farmakogruppen för gestagener - Dufaston. Det används för att behandla progesteronbrist och relaterat:

 • endometrios;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • sekundär amenoré;
 • ICP;
 • infertilitet orsakad av lutealinsufficiens och andra patologiska tillstånd.

Enligt anvisningarna för användning av läkemedlet i sällsynta fall, medan du tar Dufaston, är sådana biverkningar som genombrott livmodersblödning och ibland brun utflöde efter eller i stället för menstruation möjliga. Den andra, bedömd utifrån kvinnornas recensioner, händer nästan alltid efter att ha tagit Dufaston, och efter dess annullering försvinner brun urladdning, liknande menstruationen.

Vad du ska göra om urladdningen inte stoppar?

Kortvarig fördelning av brunt slem efter menstruation i några dagar är vanligtvis inte patologiskt, men är ett återstående fenomen efter menstruation. Om brun urladdning inte slutar efter en vecka eller två veckor efter avslutad menstruation, är detta en farlig signal. Det kan innebära utveckling av allvarliga sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet, inklusive en ektopisk graviditet eller en tumör, så du måste kontrolleras utan dröjsmål.

Blodiga problem

Med utseendet på brunt eller fläckar den 10: e dagen efter menstruationen kan man misstänka graviditet. Ungefär den här tiden inträffar implantation av fosterägget i endometriumet, vilket manifesteras av "daubs" hos många kvinnor.

Brun utflöde den femte dagen efter menstruation med orenheter i blod kan betraktas som en kvarstående manifestation av menstruation och oroa dig inte om de är smärtfri, luktfri och inte irriterar labiaen.

Andra färger på urladdning efter menstruation

Förutom bruna utsöndringar omedelbart efter menstruationen ändrar en kvinna med jämna mellanrum färgen på hennes vaginal utsöndring beroende på tillståndet för hennes immunitet, vaginal mikroflora och närvaron av kroniska sjukdomar. Färger och nyanser av slem kan variera från transparent vitaktig till rosa med blodstreck och från grädde till gulaktiggrön. Normalt bör urladdningen inte ha en uttalad färg, därför bör en förändring i utsläppets färg och lukt vara ett tillfälle att besöka en gynekolog.

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln. Beroende på blödningskällan skiljer de naturliga och patologiska orsakerna till brun urladdning hos kvinnor.

Fysiologiska skäl

Om den bruna urladdningen inte åtföljs av smärta, betyder de förmodligen inte något fruktansvärt:

 1. En gång i månaden Fläckning före och efter menstruation är normalt. Ett par dagar före menstruationen går den ackumulerade smuts utanför. I början av cykeln lämnar endometrialrester uterus. Slem har en ljusbrun nyans. Processen varar inte mer än 3 dagar.
 2. Ägglossning. I mitten av cykeln uppstår en sprängning av follikeln, där ägget bildas. På grund av detta ändrar vaginal utsöndring färg till ljusbrun. Processen varar upp till 72 timmar.
 3. Anpassning till hormonella läkemedel. Under de första 3-4 månaderna efter att ha tagit orala preventivmedel, vänjer kroppen sig på hormonella förändringar. En liknande process observeras efter uttag av läkemedel..
 4. Puberteten. Under de första 2-3 åren normaliseras menstruationscykeln hos flickorna. Under denna period är menstruationen svag och oregelbunden.
 5. Början på sexuell aktivitet. Efter defloration åtföljs flera sexuella handlingar av mindre blödningar. På grund av detta blir slemet brunt..
 6. Graviditet Att fästa ett fosterägg på uterusväggen orsakar brott i blodkärlen. Under de första timmarna efter detta uppträder rödbrun urladdning hos kvinnor. Vid ett senare tillfälle är fenomenet farligt. Det indikerar avskiljningen av morkakan, hotet om missfall eller för tidig födsel.
 7. Postpartum perioden. Efter förlossningen normaliseras hormonnivåerna, börjar kroppen förbereda sig för ny befruktning. Bildningen av menstruationscykeln inträffar. Fläckar efter postpartum urladdning och oregelbundna.
 8. Början på klimakteriet. Hos medelålders kvinnor försvinner endometriumet och kommer ut med små orenheter i blodet. Processen beror inte på menstruationscykeln och åtföljs av värmevallningar, svettningar och humörsvängningar..
 9. Brist på personlig hygien. Bristen på renhet i det intima området leder till en ökning av patogen mikroflora och en förändring av syra-basbalansen. Som ett resultat förändras färgen på vaginal utsöndring..
 10. Skador. På grund av brist på smörjning under samlag förekommer mikrosprickor i slidan. Skador uppstår också efter abort och felaktig gynekologisk undersökning..

Tecken på sjukdomen

Patologiska processer i kroppen, tillsammans med blödning, inträffar mot bakgrund av smärta och andra obehagliga symtom:

 • Colpitis. Inflammation i vaginalslemhinnan. Det kännetecknas av blodföroreningar i urladdningen. Samtidig symtom: klåda och sveda; smärta i nedre buken; hyperemia i slemhinnorna; smärtsam urinering.
 • Cervikal erosion. Bildandet av magesår och erosion på livmodermembranet, som blödar efter mekanisk skada. Ett slem med en blandning av blod frigörs, smärta uppträder i nedre del av buken under samlag.
 • Ektopisk graviditet. Det visas efter en viss försening i menstruationen. Det består i att fästa ett fosterägg på äggledarens vägg. De första symtomen är smetning av mörkbrun urladdning hos kvinnor och svår smärta i nedre buken.
 • Inflammation i urinsystemet. Infektioner i njurarna, urinblåsan och urinröret åtföljs av smärta i nedre delen av ryggen och magen. Patienter lider ofta av urinering och känslor av ofullständig tömning av urinblåsan. Med urin utsöndras blod. En brun nyans visas i vaginalslemet..
 • Patologi för endometrium. Sjukdomar som påverkar livmoderens innerskikt åtföljs av spridning av endometrium. Vävnader exfolierar eller bildar polypper. Under den intermenstruella perioden verkar utflödet blandat med blod. Månadsvis lång och riklig, med blodproppar. Ibland är det smärta i buken.
 • Myom. Godartad tumör i muskelskiktet i könsorganet. Hennes intermenstruella blödningar, kännetecknande för henne, orsakar brun urladdning från slidan. Månadsperioderna är rikliga och smärtsamma. Cykeln är trasig. En stor neoplasma komprimerar urinblåsan och tarmen, vilket orsakar förstoppning och ofta urinering.

Brunt urladdning hos kvinnor är ofta inte ett tecken på patologi. Om de är kortvariga och inte åtföljs av smärta bör du inte oroa dig. Det regelbundna utseendet på slem med en brun nyans och ömhet bör varna. I detta fall ska du inte försena besöket hos gynekologen.

Brun urladdning efter menstruation

Brun urladdning efter menstruationen är ett litet spår av mörkt koagulerat blod under dagarna efter menstruationen. Om brun urladdning uppträder efter de första dagarna med kraftig menstruationsblödning, inte håller länge och passerar av sig själv, korreleras de med menstruation. Patologisk spotting sägs uppstå när de håller mycket längre än den normala menstruationen..

Detta symptom har inte oberoende betydelse, men i kombination med andra störande kliniska tecken är det ett viktigt kriterium vid diagnosen vissa gynekologiska sjukdomar.

Menstruationscykeln representeras av fysiologiska förändringar i den kvinnliga kroppen, cykliskt upprepade varje månad och kulminerade med menstruationsblödning. Det är vanligt att beräkna tidsintervallet mellan de första dagarna av två menstruationer. Om till exempel menstruationen började den 28 september och de tidigare den 1 september är menstruationscykelns varaktighet 28 dagar.

Den första menstruationen börjar hos flickor efter att hormonfunktionen i äggstockarna "slås på" (12-14 år), och de sista (45-50 år) indikerar dess utrotning. Inledningen av den första menstruationen före 11 och senare än 17 år indikerar en dysfunktion av äggstockarna och det endokrina systemet.

En vanlig menstruationscykel kan inte upprättas omedelbart efter den första menstruationen. Som regel tar perioden för bildning av normal menstruationsfunktion ungefär två år..

Patientens idéer om den "korrekta" menstruationscykeln är opålitliga, därför klagomål om att upptäcka brunt urladdning efter menstruationen är inte alltid korrelerade med patologi i alla situationer.

Karakteristiken för menstruationscykeln passar inte in i en smal ram. För varje kvinna innehåller de individuella egenskaper, därför har de stora tillåtna gränser. För "normen" är de egenskaper hos menstruationen som är inneboende hos de flesta kvinnor.

Så menstruationen anses vara normal under en längd av högst sju och minst två dagar, vilket sker regelbundet var 21 till 35 dag. Perioden med den mest intensiva blödningen bör inte överstiga en tre-dagarsperiod. Det svåraste att mäta är nivån på menstruationsblodförlust, eftersom subjektivt, varje kvinna, begreppet "tunga perioder" utvärderar det på sitt eget sätt. Den genomsnittliga blodförlusten under menstruationen hos 70% av kvinnorna är 50 - 70 ml med acceptabla fluktuationer i intervallet 40 - 150 ml.

För enkelhets skull mäts mängden förlorat blod med antalet sanitetsunderlag som en kvinna byter under menstruationen. Om de dagligen behöver högst fyra är blodförlust normalt.

I själva verket är menstruationen ett exfolierat epitel som foder livmoderkaviteten (endometrium) och blod som strömmar från de underliggande exponerade kärlen.

Menstruation är resultatet av komplexa, konsekventa förändringar, inte bara i livmodern. Menstruationscykeln börjar bildas i de centrala delarna av hjärnan (hypofys-hypotalamus), där follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) -hormoner syntetiseras i ett cykliskt läge. Dessa hormoner "kontrollerar" de strukturella förändringarna i äggstockarna..

Med FSH: s deltagande bildas folliklar under äggstockens yttre skal - små "vesiklar" som består av en yttre kapsel och vätskeinnehåll. Ett ägg utvecklas i varje follikel. När processen för mognad är klar förstörs follikelväggen, vilket frigör ägget från äggstocken. Detta ögonblick (ägglossning) delar villkorligt menstruationscykeln i hälften. Under den första halvan (follikelfasen) produceras östrogener i folliklarna. De "hjälper" ägget att formas korrekt. Med östrogenens deltagande inträffar också förändringar i endometrium: det ökar i volym och växer med nya blodkärl.

Efter ägglossning med deltagande av LH i äggstocken, bildas en tillfällig hormonproducerande körtel, corpus luteum, från cellerna i den förstörda follikeln, den syntetiserar progesteron och dör två eller tre dagar innan nästa menstruationsstart. I den andra, luteala fasen av cykeln, leder den dominerande effekten av progesteron till avstötning av det odlade endometriet. Kulminationen med denna process är menstruationsblödning.

Om ett ägg som har lämnat äggstocken befruktas, utvecklas händelser i könsorganen enligt ett annat scenario:

- corpus luteum fortsätter att fungera under de kommande fyra månaderna, så att graviditeten fortsätter och utvecklas korrekt, och sedan överför sin auktoritet till den bildade moderkakan (den kan också producera progesteron) och dör;

- endometriet riva inte bort utan börjar förbereda sig för den kommande graviditeten: dess volym fortsätter att öka, det blir mer löst och fortsätter att spira med blodkärl.

För menstruation bör man ta inte bara perioden med aktiv blödning, utan också mer knappa blodiga (inklusive bruna) utsläpp efter det. Ibland anser kvinnor, som klagar över brunt urladdning efter menstruationen, bara "rikliga" dagar som menstruation, vilket är felaktigt. Menstruationen börjar med den första droppen blod och slutar endast när någon fläckning slutar.

Spotting, mager brun urladdning under menstruationen är normalt om:

- de dök upp efter avslutad kraftig blodig urladdning och inte framför dem;

- deras antal minskar snabbt från magert till mycket magert;

- de ersätter inte en fullständig menstruation, åtföljs inte av smärta och / eller feber, och de har inte heller en obehaglig "putrefactive" lukt;

- den totala varaktigheten för kraftig blödning och upptäckt brun urladdning överstiger inte sju dagar, för vissa kan denna period ökas med 1-2 dagar.

Om brun urladdning börjar efter menstruationen är det nödvändigt att besöka en specialist. Utseendet på sådana sekretioner kan indikera en helt ofarlig och en mycket allvarlig anledning. Diagnostiska åtgärder inkluderar nödvändigtvis gynekologisk undersökning, laboratorieundersökning av hormonell status, ultraljudsskanning.

Det finns ingen specifik behandling för utseendet på brun urladdning efter menstruationens slut. Som regel motsvarar det om det krävs, behandlingen av sjukdomen som provocerade dem.

Varför är brun urladdning efter menstruation

När de tunga dagarna i menstruationen slutar minskar mängden utsläpp relativt snabbt. Färgen på utsläppet från livmodern förändras också - det blir mörkare och får en brun nyans. När en mycket liten mängd blod återstår i livmoderhulen, minskar intensiteten av menstruationsblödning avsevärt, och blodet har tid att koagulera innan det hälls ut..

Den bruna färgen på menstruationsblod under de senaste dagarna av menstruationen är associerad med dess koagulationsprocesser. Blodet från en frisk person som har gått ut från ett kärl koagulerar mycket snabbt - på 3-4 minuter. Därefter blir det geléliknande och får en mörkare, ljusbrun nyans. Dess utseende beror på att blodet verkar vara uppdelat i två fraktioner: den ena innehåller den faktiskt koagulerade blodproppen av brun färg, och den andra är den flytande och transparenta delen av blodplasma, som inte kan koagulera. Och så finns det ljusbrunt urladdning efter menstruation (mer exakt efter "rikliga" dagar).

Vid nästa sista steg lämnar den flytande och transparenta delen av plasma det koagulerade blodet, så det blir mycket tjockt och mörkt. I detta skede uppträder mörkbrun urladdning efter menstruationen. På grund av bristen på en vätskefraktion blir de tjocka och kännetecknas av kvinnor som "upptäckt brunt urladdning efter menstruation".

Det är omöjligt att göra ett misstag genom att säga att brun urladdning efter menstruation är bekant för alla kvinnor utan att betona ålder och hälsa. För de flesta är en sådan urladdning förenlig med normen. De helt ofarliga orsakerna som kan "förlänga" menstruationen under flera dagar är:

- milda luftvägsinfektioner, som sammanfaller med menstruationsperioden;

- stark psyko-emotionell stress;

- fysiskt överarbete: tungt fysiskt arbete, överbelastning i gymmet;

- intimitet under de sista dagarna av menstruationen;

- långvarig exponering för värme under menstruationen;

- ta mediciner som förändrar koagulerbarhet i blodet;

- fel i att ta hormonella preventivmedel eller deras felaktiga oberoende val.

Hos ett litet antal kvinnor har fysiologisk menstruation en längre varaktighet och förblir det hela livet utan att skada hälsan. Men för att säkerställa att en förlängd menstruationscykel, inklusive spotting mörk urladdning, är en individuell norm, är det nödvändigt att genomgå en enkel undersökning.

Ibland kan ljusbrun urladdning efter menstruation under en till två cykler observeras efter en nylig födsel. Graviditetsperioden, och särskilt förlossningen, är förknippad med en stor belastning på livmoderns muskler. Efter barnets födelse kommer livmodern att ha en svår återhämtningsperiod så att muskeltonen återgår till sitt ursprungliga tillstånd. Brun urladdning visas om den första menstruationen efter förlossningen kom tidigt (detta är vanligare hos kvinnor som inte ammar) och livmoderväggen inte lyckades återställa muskelstyrkan.

Som regel, om bruna utstryk av smutsig natur efter menstruationen började utan en allvarlig patologisk orsak, håller de inte länge, åtföljs inte av andra oroande tecken och passerar på egen hand.

Men ibland är sådana utsöndringar patologiska till sin natur. I vilka fall bör deras förekomst orsaka oro??

Först och främst, för att kontrollera din egen menstruationscykel och veta om dess individuella egenskaper, bör varje företrädare för det kända könet ha en personlig kalender där datumen för menstruationens början registreras och atypiska symtom för denna period noteras. Om, mot bakgrund av den vanliga menstruationsrytmen, atypisk brun urladdning plötsligt verkar utan någon uppenbar anledning, bör du konsultera en specialist.

En vecka efter menstruation, brun urladdning

Mörkbrun urladdning en vecka efter menstruationen kan vara en fortsättning på dem, då kommer menstruationen att bli längre på grund av "spotting dagar". De kan också visas efter en eller två veckor eller till och med föregående nästa menstruation. Som regel är ett otydligt utseende på att upptäcka brunt urladdning inte en menstruation och provoceras ofta av samma plågor.

Mörkbrun urladdning efter menstruation har samband med patologi om de åtföljs av smärta, feber, allmän sjukdom, har en obehaglig lukt eller går mot bakgrund av förseningar.

Låt oss försöka bo på vart och ett av dessa oroande samtidigt symtom:

- Smärta. Normal menstruation ska inte vara smärtsam. Lite dragupplevelser är tillåtna på "rikliga dagar", deras utseende är förknippat med en minskning av livmodermusklerna: när det finns mycket blod i livmoderhålan, måste livmodern sammandras mer intensivt för dess snabbare evakuering.

Svår menstruationssmärta i kombination med fläckbrunt urladdning efter menstruationen kan indikera en allvarlig hormonberoende patologi - adenomyos (livmodersform av endometrios). Kärnan i denna patologi är en kränkning av livmoderväggens korrekta struktur, när delar av endometrium börjar växa till dess underliggande lager och där cykliskt ändras enligt deras syfte. Vi kan säga att endometrioida fokus "menstruerar" isolerat från endometrium. Sådana strukturella förändringar påverkar förmågan hos livmoderns muskelvägg att dra sig samman, menstruationen drar på och blir smärtsam. Adenomyos kännetecknas också av att man upptäcker fläckar före menstruationen..

Smärta i kombination med en förändring i menstruationsfunktionens natur är inneboende i de långsamma inflammatoriska processerna i könsorganen..

Upptrådd brun urladdning efter en menstrual luktfri i kombination med smärtsamma känslor på bakgrunden av den intrauterina anordningen kan indikera att enheten har förskjutits, "vuxit" in i livmoderväggen (om det är mer än den föreskrivna perioden) eller provocerat lokal inflammation.

Betydande smärta på bakgrund av menstruationsdysfunktion provocerar livmoderfibroider. Närvaron av myomatösa noder i livmodern deformerar dess hålighet, stör processerna för korrekt sammandragning av muskelväggen och ökar volymen av menstruationsblodförlust. Menstruationen blir smärtsam, riklig och förlängs på grund av smetning som fortsätter efter avslutad.

- Feber. En betydande temperaturökning indikerar nästan alltid en inflammatorisk process. Oftare uttrycks feber i kombination med upptäckt av postmenstruella sekretioner och smärta manifesterar en smittsam och inflammatorisk process i livmodern - metroendometritis. Det är värt att tänka på om brun urladdning efter en period med en lukt dök upp efter en nylig födsel eller abort. Kronisk metroendometritis provocerar som regel fläckar under någon period av cykeln, särskilt när infektionen förvärras.

- Obehag. Om menstruationen är riklig, varar länge och sedan börjar lång spotting, förutsättningar för utveckling av anemi. Även om den uppträdda fläcken inte har någon farlig orsak, blir de själva orsaken till ett allvarligt tillstånd och kräver medicinsk intervention.

- Dålig lukt. Oftare efter menstruation, luktfri brun urladdning. Menstruationsblod har en specifik, naturlig lukt. Om en kvinna upprätthåller korrekt hygien under sin period känner hon inte någon lukt.

Brun urladdning efter menstruation med lukt indikerar förekomsten av patogen mikroflora i dem. Patogena mikrober kan lokaliseras i livmoderkaviteten (i fallet med purulent metroendometritis), vagina (vulvovaginit) och / eller livmoderhalskanalen (endocervicitis). Närvaron av infektion i slemhinnorna ändrar dess struktur och funktion: epitelet lossnar, körtlarna börjar aktivt "bekämpa" infektionen med hjälp av förbättrad sekretion. Slemhinnorna sväller och blir mer sårbara för infektion, som snabbt tränger in djupare när mikrober kommer in i de körtelstrukturerna, en riklig purulent utsläpp med en obehaglig "gammal" lukt uppträder. Epitel skadat av infektion blir mer sårbart, kärl blir mer ömtåligt, så att vaginal urladdning får en brun nyans.

- Försening av nästa menstruation. Oändliga perioder indikerar en potentiell livmoder- eller ektopisk graviditet, liksom en stor sannolikhet för dess avbrott. Dessutom är fläckning efter en sen menstruation förknippad med hormonell dysfunktion. Ibland, mot bakgrund av överdriven utsöndring av östrogen, växer endometriet överdrivet (hyperplasi), så menstruationen ändrar sin vanliga rytm.

Brun urladdning efter menstruation kanske inte provocerar subjektiva sensationer, som till exempel med vissa livmoder- och livmoderhalspolypper. Polypen bildas genom lokal spridning av livmoderslimhinnan. Stora polyper kan deformera livmodern eller livmoderhalsen, vilket gör det svårt för utflödet av menstruationsblod, så det kvarstår i livmodern och lyckas koagulera. Vissa polypper i livmoderhalskanalen har ett "ben" - en lång bas som ger polypen större rörlighet. Under menstruationen kan sådana små polyper, som rör sig längs livmoderhalskanalen efter blödande blod, delvis blockera den och hålla kvar blod i livmodern.

Brun urladdning utan samband med tidigare menstruation har ofta en hormonell orsak. Den enklaste förklaringen är felaktig hormonell preventivmedel. Tyvärr provocerar ett stort antal hormonella preventivmedel kvinnor att fatta ett oberoende beslut om deras val enligt råd från vänner eller en apoteksanställd. Det hormonella preventivmedlet bör väljas först efter att ha studerat den individuella hormonstatusen, med hänsyn till ålder, tillstånd hos det endokrina och immunsystemet samt närvaron av extragenitala sjukdomar. Om läkemedlet väljs felaktigt ökar sannolikheten för intermenstruellt flöde. Det bör emellertid komma ihåg att vissa lågdoserade hormonella preventivmedel under de första två eller tre cyklerna kan orsaka lätt brun urladdning som inte är förknippad med menstruation. Läkaren som rekommenderar sådana läkemedel varnar för sådana symtom.

Brun urladdning efter menstruation - vad man ska göra

Det är ytterst sällsynt att kvinnor omedelbart söker hjälp för att upptäcka post-menstruationsutsläpp; oftare tar de sig till självmedicinering.

Oberoende åtgärder för utseendet på bruna sekret är endast möjliga om deras orsak är känd, det vill säga om:

- en sådan urladdning dök upp för första gången, och menstruationen kom i tid;

- menstruationsblodförlust korrelerat med din norm;

- menstruationen var inte smärtsam;

- du har inte feber, svaghet eller yrsel;

- Du vet med säkerhet att sannolikheten för graviditet utesluts;

- urladdningen har inte en "atypisk" lukt, de åtföljs inte av obehag i slidan och / eller klåda;

- Du vet att dessa utsöndringar väckte en luftvägsinfektion eller hormonellt preventivmedel;

- du har upplevt känslomässig stress, eller din fysiska aktivitet under din period var för intensiv;

- nyligen har du medvetet tappat mycket vikt: plötslig viktminskning, särskilt på grund av svält, påverkar menstruationsfunktionen negativt.

Om orsaken till fläckar är ofarlig, är det helt enkelt att eliminera dem. Begränsa överdriven fysisk och psyko-emotionell stress, ät rätt.

Det är opraktiskt att ta till hjälp med ”starka” läkemedel omedelbart, eftersom medicinska örter klarar sig med mindre bruna utsöndringar: nässlor, herdsväska, kamomill. Dina enkla händelser kanske inte håller länge om fläckarna inte minskar, eller om andra störande symtom går med i dem, bör självmedicinering stoppas.

Atypisk postmenstrual brun urladdning har många orsaker. Det är väldigt svårt att navigera i situationen själv, så den bästa lösningen är ett snabbt besök hos gynekologen.

Informationen i denna artikel är endast avsedd för informationssyften och ersätter inte professionell rådgivning och kvalificerad medicinsk hjälp. Var noga med att rådfråga en läkare vid minsta misstanke om förekomsten av denna sjukdom!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Allt om kräkningar under menstruationen - orsakerna och vad man ska göra

För många kvinnor är PMS en himmelsk straff, men troligtvis mötte de inte ett annat obehagligt problem med kvinnors hälsa. Illamående, kräkningar under menstruationen är ett riktigt helvete när varje månad flera dagar i månaden helt faller ut ur livet....

Fysioterapi för endometrit

Sedan forntiden har människan varit känd för naturens helande krafter - varm sol, varm sand och stenar, speciell lera, mineral- och termiskt vatten.Modern medicinsk vetenskap har introducerat dessa terapeutiska egenskaper och funktioner i deras tillämpning för människors hälsa i det avsnitt som kallas fysioterapi (FTL) eller behandling med miljöfaktorer.....

Orsaker till acyklisk fläckning hos kvinnor

Blodutflöde som uppträder hos en flicka under puberteten är en fysiologisk norm och indikerar slutet på bildandet av reproduktionssystemet och kroppens beredskap för förplantning....