Menstruation hos flickor och kvinnor: orsaker, symtom, hygienregler

Ansvarsfrihet

Varför går menstruationen för kvinnor

Varför går menstruationen

För att kunna ta ett befruktat ägg och sedan bära ett barn förtjockas det inre skiktet i livmoderslimhinnan ungefär en gång i månaden i den kvinnliga kroppen. Om graviditet inte inträffar utförs frigöring av endometrium, vilket lämnar livmodern med blod. Denna process kallas menstruation. På tal om varför menstruation behövs, kan vi säga att detta är en naturlig månatlig rensning av den kvinnliga kroppen från det funktionella slemhinnan i livmodern, som avvisas i frånvaro av befruktning, och blod samlas som ett resultat av brott i små blodkärl. Tillsammans med avvisningen av endometrium från den andra dagen av menstruationen, börjar dess förnyelse.

Oftast observeras den första menstruationen i åldern 12 till 16 år, men ibland inträffar menstruationen vid en senare eller tidigare period. Den andra menstruationen kan inträffa efter flera månader, du behöver inte vara rädd för en sådan försening. Cykeln studsar tillbaka med tiden och kommer att vara ungefär 28 dagar. Detta innebär att cirka 28 dagar kommer att passera från den första dagen i en period till den första dagen på nästa.

Förekomsten av svag fläckning mellan menstruationen är ett allvarligt skäl för att söka råd från en gynekolog, eftersom de ibland förefaller på grund av hälsoproblem.

Månadsperioder varar vanligtvis 3-7 dagar, var och en av indikatorerna kommer att vara normen. Hur länge kritiska dagar varar beror på kroppens individuella egenskaper. Om blodutflöde visas längre än en vecka, är rik och åtföljs av smärta, måste du besöka en läkare.

Symtom med menstruation

Tecken på att närma sig menstruation hos flickor kan vara olika. Ofta kanske flickor inte känner sig kritiska dagar närmar sig alls. Men ändå är de flesta av kvinnorna bekanta med denna karakteristiska symptomatologi:

 • smärta i nedre buken;
 • bröstsvullnad;
 • plötsliga humörsvängningar, känslomässiga utbrott, kort humör och irritabilitet.

Dessa tecken är karakteristiska för premenstruellt syndrom, som inträffar 2-14 dagar före menstruationen. Statistik säger att minst 45% av världens kvinnliga befolkning klagar över PMS.

Utöver dessa manifestationer kan uppkomsten av menstruationsblödning indikera:

 • orsakslös ångest och ångest;
 • depression
 • aggressiv reaktion på vardagliga situationer;
 • panikattacker;
 • sorg
 • en känsla av tyngd i kroppens nedre region;
 • regelbunden urination.

I sällsynta fall kan flickor klaga på feber, liksom illamående och kräkningar. Detta uppfattas också som normen. Men om symtomen på PMS stör arbetet och lever normalt, bör du inte uthärda svår smärta och andra obehagliga symtom, men du måste konsultera en gynekolog för undersökning och rekommendationer.

Hygien under menstruationen

Under kritiska dagar är det viktigt att tvätta regelbundet, eftersom ett stort antal bakterier samlas. Detta ska göras minst 3-4 gånger om dagen, med varje ersättare eller dyna. För tvätt, använd skonsamma hygienprodukter. Använd inte vanlig tvål eftersom det torkar huden mycket. Det är bättre att välja en intim gel med mjuk action som inte innehåller dofter eller ta babytvål utan färgämnen och smaker. Du kan också eliminera obehag med en läsklösning eller avkok av kamomill.

Underkläder under menstruationen är bättre att bära bomull. Byt trosor varje dag och undvik därigenom obehagliga luktar.

Du kan inte tvätta i det varma badet under kritiska dagar, du bör inte också besöka badhuset och bastun, eftersom den höga temperaturen i rummet kan förvärra kvinnans välbefinnande eller orsaka svår blödning.

Under menstruationen kan du använda både hygienunderlag och tamponger - det beror på flickans omständigheter och vanor:

 • Packningar. Detta är det vanligaste och lättanvända verktyget. De är dag och natt, dividerade med typen av yta, form och även överflödet av sekret. Gynekologer rekommenderar att man köper produkter med en bomullsyta, eftersom sådana produkter inte svävar, de bärs bekvämt. Sanitetsdynor bör bytas ut vid behov, men minst en gång per 4-5 timme. På natten rekommenderas att använda kuddar i 5 eller 6 droppar. En sådan produkt låter dig sova lugnt och inte oroa dig för någonting..
 • Tamponger. De används inte av alla kvinnor, för Vissa produkter är obekväma. Men om du lär dig hur du använder dem på rätt sätt, kommer tamponger att hjälpa flickor i många fall när du sätter på en packning är olämpligt. Elpinnar måste bytas var fjärde timme, åtminstone. I motsats till vad man tror, ​​kan jungfruor också användas för tamponger, eftersom jomfruhinnen har ett hål som ökar upp till 2,5 cm under kritiska dagar. Det är i vissa fall acceptabelt att använda tamponger vid bad i dammar. Du måste ange det före nedsänkning i vatten och omedelbart byta efter simning.

Du kan inte använda en tampong under en period då det inte finns någon menstruation, liksom i närvaro av sjukdomar i könsorganen. Användningen av en sådan hygienprodukt kommer bara att förvärra situationen och provocera tillväxten av bakterier.

Packningar och tamponger under kritiska dagar hos flickor och kvinnor

Menstruation är en hälsosam fysiologisk process som åtföljer det svagare könet i nästan hela vuxenlivet. Det som är användbart för menstruationen är att de tillåter den kvinnliga kroppen att naturligt rensa varje månad av det slitna skiktet i endometrium. Under de första 3-6 månaderna justeras cykeln, varefter det är möjligt att kontrollera tiden för nästa menstruations början. För att göra detta, hålla en kalender och markera kritiska dagar i den. Moderna flickor använder smartphones och specialapplikationer för detta..

Vad är menstruationen för?

Menstruation är en av de viktigaste delarna av menstruationscykeln. Så även från skolbiologiska läroböcker är det känt att menstruationscykelns varaktighet är 28 dagar. Men i verkligheten är detta en för generaliserad siffra, eftersom det oftast är 26-35 dagar. I detta fall beaktas varaktigheten för var och en av cyklerna från den första menstruationsdagen till den sista dagen före nästa. Det är också viktigt att notera att när det börjar med flickor för första gången - detta indikerar att deras kropp redan är förberedd för reproduktiv funktion. Oftast händer detta före 14 års ålder, men i vissa fall sker det vid 17 års ålder.

Enligt många är menstruation nödvändig endast för att ta bort överflödigt blod från kroppen eller för att rena kroppen. Men i själva verket är denna process mer komplex. Så i sin väsentlighet är menstruationen avslag av den kvinnliga kroppen av ett förtjockat skikt på livmoderslimhinna, vilket åtföljs av blödning.

Inuti livmoderhålet är täckt med ett lager av endometrium, vilket påverkas av olika perioder av menstruationscykeln. Så under den första halvan av cykeln, under påverkan av ett hormon som kallas östrogen, utvecklas en follikel. För tillfället är endometriet i processen med aktiv tillväxt för att förbereda för antagandet av ett befruktat ägg. När follikeln mognar brister den och frigör ägget, som sedan rör sig in i äggledaren. Denna process kallas ägglossning..

Efter ägglossningen blir ett annat hormon, progesteron, aktivt. Under dess inflytande upphör livmodern i livmodern att växa och sekretoriska förändringar börjar inträffa i den. Om befruktningen inte inträffade i denna cykel, sjunker nivån av progesteron efter 12-14 dagar kraftigt, på grund av vilken de övre skikten i livmoderslimhinnan börjar exfolieras, kärlen exponeras och blödningen börjar, med föroreningar i livmoderns utsöndring. Dess huvudfunktion är att rengöra livmodern från det skiktet i endometriumet, som var redo att acceptera ett ägg, men sedan började exfoliera, och också låta en ny formation utvecklas.

Meningar: vad är det och varför behövs de

Menstruation är en naturlig och normal händelse i en flickas liv. Det talar om hälsa och förmågan att skapa. Men vad är egentligen en period? Vad är denna process, hur går den och varför i allmänhet behövs så ofta?

Vad är menstruation

Menstruation är enligt Wikipedia processen för avstötning av livmoderslimhinnan (dess funktionella skikt), vilket medför lätt blödning.

Utåt framträder de som regelbundna månatliga fläckar från slidan. Tillsammans med små smärta i nedre rygg och nedre del av magen, svullnad i bröstet, samt ökad känslighet hos bröstvårtorna. I sällsynta fall uppstår huvudvärk och yrsel under menstruationen.

Menstruation, enligt en strikt vetenskaplig formulering, kallas menstruation (i latinska menstruationer - varje månad). Namnet är ganska godtyckligt, eftersom normen för menstruationscykeln alla har sin egen - från den verkliga kalendermånaden (tilldelningar sker varje 29–31 dag), till kortare (22–28 dagar) eller förlängda (32–35 dagar) sessioner. Folket använder ytterligare två definitioner av menstruation - regulae, från ordet "vanliga" och kritiska dagar.

Vad är menarche? De första menstruationsperioderna hos flickor börjar i åldern 11–15 år och kallas menarche (termen består av två antika grekiska ord: ”månad” och ”början”). Detta är ett av de viktigaste stadierna i puberteten och en viktig händelse. Hur många år går menstruationen? Reglerna slutar vid 50–55 år när klimakteriet inträffar.

Ett normalt avbrott i cykeln är perioder av graviditet och amning. Det faktum att menstruationen började eller slutade utanför denna tidsram betyder inte att det är "något fel" med systemet. I detta nummer är allt individuellt.

Den första blödningsdagen är den första dagen i cykeln. Beroende på hur processen fortskrider kan man bedöma reproduktionssystemets hälsa, och faktiskt hela organismen. Innan undersökningen kan gynekologen be dig att namnge när var den sista menstruationen (ett foto av en speciell kalender, där ett så viktigt datum är markerat, kommer att vara mycket användbart), hur länge den varade och vilka sensationer som åtföljde den - varje parameter är viktig. Ta reda på hur mycket blod en kvinna förlorar under menstruationen och när hon ska gå till sjukhuset för blödning.

Hur är dina perioder

Menstruation är bara ett av stadierna i en komplex menstruationscykel. Allt det ägnas åt befruktning. Och upprepas då och då, medan en kvinna är i fertil ålder (från 11 till 50 år). För att förstå vad som händer under menstruationen måste du förstå vad som händer under hela cykeln. Det finns fyra faser:

Follikulär fas

Detta är det första steget, beredningen av ägget. Östrogeninnehållet är det lägsta i hela cykeln. Detta är en signal för en speciell del av hjärnan - hypotalamus. Han säger att tiden har kommit att laga ett nytt ägg. Hypothalamus sänder en signal till hypofysen och den börjar producera hormoner som en gång i blodet kommer till äggstockarna. När detta händer börjar bakterieceller växa och folliklarna dyker upp. Från det största och mest utvecklade exemplet bildas ett nytt ägg. Redan inuti sitt skal fortsätter det att utvecklas. Totalt varar follikelfasen från tio till tjugo dagar.

Ägglossning

Så snart ägget är helt klart och för stort sträcker det äggstockens väggar och lämnar det, och går igenom äggledaren.

Luteal fas eller

Denna period kallas också "fasen av corpus luteum." På den plats där det tills nyligen fanns ett nytt ägg, bildas en gul kropp. Under dess påverkan börjar östrogen och progesteron att strömma in i kroppen. De måste förbereda honom för graviditet. Väggarna i livmodern, som det föregående ägget är fäst vid, lossnar och börjar avfolja och riva bort.

Menstruation

Processen att separera ägget med ett lager av ytan på livmodern är månadsperioden. Det är där blodet kommer från under menstruationen - trots alla förberedande processer som kroppen genomför, så att proceduren går så snabbt och naturligt som möjligt, faller väggen bokstavligen av och det är helt enkelt omöjligt att undvika blödning. I slutet av menstruationen börjar follikelfasen och cirkeln stängs, cykeln startar igen.

Det finns inte så mycket blod i processen med menstruation. En eller två matskedar är normen. Resten av massan som tas bort från slidan är slem och döda celler i endometrium.

Hur menstruationen påverkar kroppen

Vad som händer med den kvinnliga kroppen under menstruationen, innan de börjar och efter avslutad, beror på kvinnans hälsa i allmänhet. En helt frisk kropp reagerar praktiskt taget inte på dessa förändringar. Mer exakt förblir de förändringar som äger rum omöjliga och omöjliga. Om inte den första dagen finns det smärta - vid tidpunkten för att det ofördelade ägget separerades.

Om det finns några hälsoproblem, visas den ökända PMS. Smärta i ryggen och korsryggen, irritabilitet, yrsel, huvudvärk av okänt ursprung. Förvärringar av kroniska sjukdomar är också möjliga. På grund av hormonell obalans är en minskning av immuniteten möjlig. Så sannolikheten för virussjukdomar och allergier är högre.

Och det är också viktigt att komma ihåg - allt som händer med kroppen på ett eller annat sätt kommer att påverka menstruationen. Oavsett om det är en vanlig operation eller en komplex patologi.

Hur man minimerar obehag under menstruationen

Vad kan inte göras med menstruation? Om du gör tillräckligt med ansträngning och tid kan du undvika obehag i dag. Här är några riktlinjer för att hjälpa dig med detta:

 1. Några dagar innan kritiska dagar börjar bör du undvika fet, skadlig, allergiframkallande mat.
 2. Du kan inte ta hormoner utan att rådfråga en läkare.
 3. Det är nödvändigt att minska styrketräningen före menstruationen och i stället vara uppmärksam på stretch och avslappning.
 4. Det är viktigt att minimera stress.
 5. Det är värt att överge strikta dieter och svält.
 6. Det är skadligt att ta solbad och inte gå till solariet före menstruationen.

Frågor om intim hygien bör inte heller diskonteras. Både dess insufficiens och redundans kan leda till skarpa smärta, allergier, endometrial deformation och andra obehagliga konsekvenser.

Men sådana PMS-symtom som ökad aptit, svullnad i bröst och bröstvårtor, humörsvängningar, mild irritabilitet är ganska normal och naturlig. Och de beror direkt på hur tjejens perioder går. Utbrott av hormoner leder till sådana resultat. Att bekämpa dem är värdelös. Det är bättre att bara ha detta i åtanke och inte leds av östrogen och progesteron som köper ett andra kilo glass.

En annan viktig punkt är de regelbundna undersökningarna av gynekologen, som bör genomföras minst en gång om året. Om problem uppstår (cykeln har skiftat kraftigt, förseningen, skarpa smärta, obegripliga lukt eller andra symtom som stör), bör du gå till läkaren så snart som möjligt.

Varför menstruation behövs

Nåväl, nu är huvudfrågan: varför behöver vi månatliga perioder? Gynekologer och biologer kan fortfarande inte svara på denna fråga på ett tillförlitligt sätt. Det är uppenbart att de är nödvändiga för odling, eftersom dessa processer förbereder kroppen för befruktning och uppfödning av ett barn.

Men än så länge kan ingen säga varför ägget har en så speciell "hållbarhetstid". Enligt vissa teorier är instinkten för självbevarande skylden. I mänsklighetens avlägsna förflutna arbetade en kvinna med hårt fysiskt arbete, kyldes, fick regelbundet förkylningar och andra sjukdomar... Och allt detta utan modern medicin.

För att skadan skulle ha en minimal effekt på både fertilitet och nästa generation, måste ägget uppdateras regelbundet. Denna teori har sitt ursprung i de allra första arbetena om kvinnors hälsa. Även om detta antagande inte förklarar varför då finns det perioder med olika periodiciteter (efter 24–35 dagar) även bland invånare i samma klimatzon.

Enligt en annan teori orsakas en sådan cykel av behovet av regelbunden förnyelse av epitelet. De epitelvävnaderna som finns i livmodern innehåller ett minimum av blodkärl och avkalverar därför och tar med sig ett ägg på ytan. Proceduren för uppdatering av endometrialskiktet är inte original. Tarmarna förnyas helt varannan dag, och huden och livmodern - en gång i månaden.

Ett annat svar på frågan "varför behöver flickor månatliga perioder?" föreslår fans av evolutionsteorin. När det gäller evolution var en kvinna en svagare men viktigare medlem i samhället. Hon kunde inte skydda sig, men bara närvaron av avkommor berodde på henne. Den icke uppenbara (dolda) och ofta ägglossningsprocessen tvingade män att skydda kvinnorna och förse dem med allt som behövs. Allt för att få sina egna avkommor. Utöver allt ovanstående ger detta också möjlighet att ha sex inte bara vid tidpunkten för att vara redo för befruktning (en gång om året - som hos katter, hundar och många andra arter), utan när som helst.

Vilka är de oroande symtomen under menstruationen?

Med tanke på var menstruationen kommer från (det mest känsliga, men extremt viktiga systemet i en kvinnas kropp), bör till och med små förändringar i tidpunkten, konsekvensen av utskrivning eller en självmedvetenhet hos en kvinna vara värda uppmärksamhet. Men det finns ett antal symptom som garanterat talar om allvarliga sjukdomar. Enkla metoder som smärtstillande medel och en värmedyna kan inte hanteras..

 1. Försening och graviditetstest negativt. Små avvikelser från cykeln uppstår på grund av stress, klimatförändringar eller ökad stress. Att oroa sig för bristen på sekret bör börja den femte eller till och med den tredje dagen. Detta kan vara antingen en ektopisk graviditet eller ett tecken på infektion. Det är möjligt att bestämma exakt först efter specialstudier.
 2. Värre smärta. Smärta som inte störde tidigare; skarpa, stickande smärta; krampande, tråkig värkande smärta. De kan uppträda av olika skäl, men indikerar onormalheter i kroppen..
 3. Stark, riklig urladdning inte bara på den första eller andra dagen, men under menstruationen. Det är möjligt att skada väggarna i livmodern eller slidan, mycket allvarligare än vid normal menstruation. Om du fortfarande känner konstant akut smärta, yr, nedsatt koordination - måste du snarast konsultera en läkare.
 4. Utsläppen varar längre än 7-8 dagar. Det ser ut som om inte allt blod har kommit ut. Men långvarig menstruation kan indikera både skador och tårar inuti. Och detta kan också hända om det finns patologier i äggledarna och äggstockarna.
 5. Flerfärgade blodproppar bildas mellan menstruationen. Vita, gula, gröna, rosa spår kan uppstå på grund av olika virus och sexuellt överförda sjukdomar.
 6. Alla blödningar utanför menstruationen. Cystor, lesioner, exfoliering av överhuden... Orsakerna kan vara olika, men ingen av dem "kommer inte att försvinna på egen hand".

Det är inte lätt att märka patologin i det inledande skedet, men en snabb diagnos spelar en viktig roll för återhämtning. Det är därför det är viktigt att tydligt notera utseendet på alla symtom, försöka fixa så många detaljer som möjligt i ditt minne och se till att konsultera en läkare.

”Varför har kvinnor menstruation? - Alla viktiga frågor om menstruation ”

4 kommentarer

Menstruation är en integrerad del av livet för en kvinna i reproduktiv ålder. Dess närvaro och regelbundenhet tyder på att organen i reproduktionssystemet fungerar stabilt, och dess frånvaro är en faktor som bör uppmärksammas ökad uppmärksamhet.

Vissa kvinnor har otillräckliga idéer om varför flickor har sina perioder - detta orsakar oplanerade graviditeter och slarvig inställning till deras reproduktionssystem. Kunskap om mekanismen för förekomst av menstruationsblödning kan hjälpa till att märka avvikelser i könsorganens arbete i tid och konsultera en läkare i tid.

Mekanismen för uppkomsten av menstruation

Inuti livmodern är fodrad med endometrium - slemskiktet, som i olika faser av cykeln har en annan tjocklek. Som regel börjar den från ägglossningen att växa snabbt och når 12-14 dagar upp till storleken 1 - 1,2 cm. Om det inte finns någon graviditet ger hjärnan äggstockarna en signal att stoppa produktionen av progesteron och påbörja den aktiva produktionen av östradiol.

Under påverkan av hormonomstrukturering förkastas endometrium från livmoderns väggar. Två tredjedelar av volymen biologiskt material tas upp igen i kroppen, resten - genom könsorganen.

Menstruationens första utseende

Den primära menarken förekommer i åldern 12-14 år. Detta innebär att hos en tonårsflicka börjar en dominerande follikel med ett ägg mogna och hon är potentiellt redo för graviditet. Den första menstruationen går ofta oregelbundet, mellan dem kan det vara pauser på flera månader.

Sådana fluktuationer är förknippade med naturliga förändringar i den hormonella bakgrunden. Efter ett år återgår menstruationsblödningens cykel till det normala och blir stabilt. Under det efterföljande livet kommer det att finnas tidsintervall när menstruationen återigen blir oregelbunden på grund av naturliga orsaker: perioden efter amning och perioden av premenopaus.

Orsaker till menstruationens tidiga uppträdande:

 • Varmt klimat. Gynekologer noterar att hos flickor som bor i länder med tropiskt klimat, menarche kan börja från nio år.
 • Stark psyko-emotionell överbelastning av barnet: en dysfunktionell situation i familjen, ett chockstillstånd, svår stress i samband med att vara i en livshotande miljö.
 • Dysfunktion i hypothalamus och hypofysen - de är ansvariga för att utlösa mekanismen för äggmognad och, som en konsekvens, utseendet på menstruation.
 • Barnets accelererade fysiska utveckling. Om en tjej märkbart överträder sina kamrater, kan det göra att hennes menstruationscykel börjar tidigare.

Orsaker till sen menstruation:

 • Patologin är början av den första menarken senare än 15 år. Läkare noterar dock att ett kallt klimat kan försena uppkomsten av sekundära sexuella egenskaper..
 • Endokrin organdysfunktion. Fel i äggstockarna och binjurebarken kan bromsa äggmognadsprocessen.
 • Brist på vikt. Detta är ett tillstånd nära dystrofi. Kroppen fokuserar alla sina resurser på att stödja viktiga processer och puberteten, som början av menarche, skjuts upp till ett senare datum.
 • Allvarliga infektionssjukdomar lidit i barndomen. Dessa inkluderar skarlakansfeber, kusma (kustsjuka), vattkoppor, röda hundar.
 • Ofta krävande träningspass. Den sena början av menstruationen är karakteristisk för flickor som är allvarligt engagerade i sport..

Menstruationens varaktighet: norm och patologi

Under reproduktionsperioden kan blödningens varaktighet variera, så att ens samma kvinna inte alltid har ett tydligt svar på frågan om hur många dagar hon vanligtvis har menstruation. Normalt borde de pågå från 3 till 6 dagar, men det finns ett antal faktorer som kan påverka sekretionsvolymen:

 • Födelse av ett barn. Många kvinnor märker att menstruationen efter förlossningen förändras. Detta beror på en grundläggande omstrukturering av den hormonella bakgrunden.
 • Användning av läkemedel som innehåller östrogen i deras sammansättning. En överdos av syntetiska analoger av detta hormon kan orsaka kraftiga blödningar, som inte kommer att passera på egen hand om 6 dagar.
 • Svår stress. Kan leda till att menstruationen blir mager och slutar samma dag som den kom.
 • Stark fysisk aktivitet under början av menstruationen. Framkalla långvarig blödning.

De flesta har en stabil blödningsperiod. Det är mycket svårare att svara på frågan hur länge menstruationen varar för flickor med patologier av blodkoagulation, eftersom i detta fall kan varje cykel, varaktigheten av blodiga utsläpp (såväl som deras intensitet) variera. Till exempel, om en patient som lider av trombofili genomgår en behandlingskurs i samband med blodförtunnning i början av sin menstruation, kan kritiska dagar vara mycket längre än vanligt.

Varför smärta uppstår under menstruationen?

Obehag den första dagen i menstruationen är ett ganska vanligt fenomen. Normalt, i den nedre tredjedelen av buken, känner man tyngd, en känsla av tryck, fullhet. Detta beror på en riklig rusning av blod till bäckenet. Om det finns konvexa mol i könsorganet, kan de små timmarna under de första timmarna noteras, vilket också är förknippat med blodtryck.

Utseendet på svår skärande och sömnadsmärta, som uppstår av flera skäl, anses vara onormalt:

 • Endometrios - en växtvuxen endometrium under påverkan av hormoner börjar avvisas, men på grund av det faktum att det upptar ett mycket större område åtföljs processen med att utvisa den från livmoderhålet av akut smärta.
 • Endometritis - med inflammation i slemhinnan kan menstruationen åtföljas av att få värkande känslor i bukens nedre tredjedel.
 • Anomalier i livmoderns struktur (till exempel en bikornuat livmoder)
 • Förekomsten av flera ärr på livmoderkroppen eller livmoderhalsen. I det här fallet uppstår smärtan på grund av bildandet av koaguler, vilket gör utflödet från organet svårt.
 • Svulster i livmodern (både godartade och maligna)
 • Åderbråck i håligheten i det stora eller lilla bäckenet. Förutom smärta i detta fall känner flickan under perioder allvarlig tyngd, vilket förvärras av långvarigt stående på ett ställe.

Smärta under hela reproduktionsåldern kan vara annorlunda. Det händer ofta att det efter den första födelsen försvinner, och efter den andra visas det igen. Hormonbehandling kan påverka intensiteten av smärta, men som regel inträffar kardinalförändringar först efter barnets uppträdande.

Menstruation och graviditet

Man tror allmänt att det är omöjligt att bli gravid under menstruationen. Men det är inte sant. Det verkar som att avbildning av endometri sker och innan nästa ägglossning, ytterligare två veckor - var kommer graviditeten ifrån? Faktum är att om en kvinna har normala hormoner, kommer befruktningen inte att äga rum under denna period.

I riskzonen är patienter med höga nivåer av östradiol, vilket provocerar äggets mogning mycket tidigare. I detta fall skyddar inte menstruationen flickan, och hon kommer att vara gravid. Det är därför läkare noterar tidig ägglossning (den 7-10-dagen i cykeln), då spermatozoer som kom in under menstruationen fortfarande kan befrukta ägget.

Vissa kvinnor är säkra på att alla spermier går ut med blodet, men du bör veta att en betydande del av dem säkert kommer till äggledarna, där de lugnt väntar på tidig ägglossning.

Månadsvis och kön

Gynekologer rekommenderar inte intimitet under menstruationen, även om du planerar att använda kondomer för att skydda mot en eventuell infektion. Under sex försämras det fria utflödet av blodiga utsöndringar - detta kan orsaka bildning av blodproppar som inte lämnar livmoderhålet och initierar utvecklingen av endometrios.

Dessutom är slemhinnorna i könsorganen under menstruationen svullna och överkänsliga - närhet kan orsaka kvinnors obehag och att vidröra penis till det svullna livmoderhalsen orsakar smärta.

Vad är perioderna för flickor för?

Unga flickor, som går in i reproduktiv ålder, tänker på vad menstruation är och varför de behövs. Menstruationer - fysiologisk livmodersblödning, som är regelbunden och nödvändig för reproduktion av friska avkommor, fullbordande av skyddsfunktioner. Det finns flera teorier varför menstruation behövs: en av dem är en legend och den andra har vetenskapliga bevis.

Legenden om menstruationens utseende

Det finns en legend som berättar varför flickor har sina perioder. Enligt den religiösa traditionen hade kvinnor inte ansvarsfrihet, med undantag för postpartum-perioden. Men förändringarna inträffade så fort jungfru Maria födde Kristus.

Hon bad sin piga att ta sin blodiga färgade skjorta till flodvatten. Samtidigt förbjöds flickan att utveckla manteln och titta på honom, men hon olydde inte. Jungfru Maria var arg och beordrade att alla kvinnor, utom gravida kvinnor och efter förlossning, skulle genomgå en månadsvis rengöringsprocedur med menstruationsblod, som kallades "skjortan".

Hur saker är verkligen

Menstruation - månadsvis avstötning och avlägsnande av endometrialskiktet från livmodern. Den första utskrivningen visas vid en ålder av 11-15 år. Sedan etableras cykeln under flera år och anpassas till kvinnans individuella egenskaper. Först efter denna period kommer det ögonblick då kroppen är helt klar för graviditet.

Månadsperioder börjar var tjugofem till trettifem dagar och varar i 3–7 dagar.

Menstruationscykeln är ett väsentligt element för att flickorna ska reproducera reproduktionssystemet. Han ansvarar för produktionen av hormoner som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av ägget, förekomsten av ägglossning, bildandet av corpus luteum, ansvarig för produktionen av progesteron och östradiol - hormoner som är nödvändiga för att stimulera livmodern och förbereda den för graviditet.

För mer information om hur menstruationen går för kvinnor, läs vår separata artikel på webbplatsen.

Om befruktning inte inträffar minskar corpus luteum i storlek och formas till ärrvävnad. Efter detta börjar menstruationen, livmodern rengörs, det vill säga dess funktionella skikt avvisas. Denna process åtföljs av skador på de små blodkärlen som matar organet, vilket resulterar i blödning från slidan. Tillsammans med urladdningen kommer bitar av endometriumet ut. Till en början är menstruationen riklig och avtar sedan gradvis. Varje månad upprepas cykeln.

Varför kan inte göra utan menstruation

Det finns flera skäl till varför menstruation behövs..

Menstruation är nödvändig för regelbunden uppdatering av livmoderns epitel, som avvisas under varje cykel och sedan bildas igen. Denna process gör det möjligt att rengöra kvinnans livmoder varje månad, vilket gör att ägget kan gå in i nästa cykel igen..

Dessutom kan du på kritiska dagar bedöma kroppens tillstånd i vissa fall:

 • om nästa menstruation inträffar efter befruktningen av ett barn, kommer detta att indikera för kvinnan sannolikheten för ett missfall eller förekomsten av andra patologier;
 • Baserat på datumen för den sista menstruationen kan du beräkna perioden för ägglossning, bygga upp en kalender för "säkert" sexliv och använda det som ett sätt att skydda mot oönskad befruktning;
 • under graviditetsplanering genom uppkomsten av menstruation kan det förstås att befruktning inte har inträffat. Detta förenklar diagnosprocessen..

Ett annat svar på frågan om varför menstruation är nödvändig i en kvinnas liv är att tillhandahålla en skyddande funktion. Denna version är science fiction och har inte fullständiga bevis. Det antas att det uterina funktionella lagret har förmågan att diagnostisera förekomsten av olika defekter i ett befruktat ägg (dessa inkluderar allvarliga DNA-avvikelser eller kromosomfel). Vidare är möjligheten att implantera en sådan cell blockerad, vilket skyddar kroppen från en defekt under graviditeten. Fosterägget dör och avvisas med epitelet. Det vill säga att menstruationen förmodligen hjälper en kvinna att föda bara ett friskt barn.

15 viktiga fakta om menstruation

Vad som är normalt under menstruationen och med vad - gå till läkaren: Zozhnik översatte för dig en text om fakta som är viktiga för minst hälften av vår publik.

1. Vad är månadsvis

Här är en enkel förklaring på fingrarna. Menstruationscykeln är en naturlig mekanism som är konfigurerad för att ge kroppen möjlighet att bli gravid. I mitten av din menstruationscykel lämnar ägget äggstocken och kommer in i äggledarna, där det kan hypotetiskt möta det modiga spermierna, varav ett kan befrukta ägget. Om ägget befruktas måste det komma igenom äggledarna och fästa vid ytan på livmodern och där kommer embryot att utvecklas.

Samtidigt förbereder kroppen sig på en sådan möjlighet och släpper ut en ökad mängd av hormonet progesteron, som förtjockar och mättar livmoderslimhinnan om det befruktade ägget måste fästas vid livmoderväggen..

I fallet när befruktningen inte inträffar sjunker nivån av progesteron och kroppen blir av med de nu inte längre nödvändiga lagren av livmoderslimhinna - menstruation inträffar.

2. Om du tar hormonella preventivmedel är din period falsk

Om du tar hormoner för födelsekontroll ger de en signal till din kropp att sluta producera progesteron intensivt. Utan detta ytterligare progesteron skapar din kropp inte en sådan riklig förtjockning av livmoderslimhinnan, menstruationen är lättare och inte så riklig och ägglossning förekommer inte i de flesta fall alls - Dr. Mary Jane Minkin, professor i gynekologi och reproduktionsvetenskap vid Yale University, delar information - I detta fall kan det inte heller finnas några menstruationsperioder i sig - och detta är normalt.

Dessutom, för flickor med mycket smärtsamma perioder eller PMS, kan denna preventivmetod vara en väg ut.

3. Toxiskt chocksyndrom är mycket sällsynt, så läkarna får i princip sova med en vattpinne inuti

Men experter rekommenderar fortfarande inte att göra detta. Toxiskt chocksyndrom är mycket sällsynt, men ändå mycket farligt. Det är förknippat med en potentiell bakteriell infektion och dess förekomst är associerad med användningen av superabsorberande tamponger från tidigare generationer..

Vid den maximala spridningen av detta syndrom på 1980-talet fanns det 6-12 fall per 100 000 kvinnor i reproduktiv ålder. År 1986 föll denna siffra till 1 av 100 tusen kvinnor. Dessutom har tamponger förbättrats markant under de senaste 30 åren..

Men hypotetiskt kan syndromet uppstå, så om du har hög feber, illamående och peeling i huden - kontakta en läkare - Dr. Minkin rekommenderar, dock tillägger hon - lämna vattpinnen över natten - säkert, försök bara använda mindre absorberande vattpinnar.

4. Mörkt eller brunt blod under menstruationen betyder inte att du dör

Var inte rädd. Snarare bör du vara rädd för den ljusa skarlakansröda färgen på blod, vilket kan indikera blödning, och mörkt eller brunt blod indikerar att det bara kan bli lite försenat i slidan, kommenterar Dr. Lauren Streicher, professor i gynekologi vid Northwestern University Medical School, USA.

5. Om din period inte kommer alls betyder det inte alltid att du är gravid

Även om det oftast är naturligtvis ett tecken på graviditet, men menstruationen kan ändå försvinna av flera skäl: till exempel en kraftig förändring i vikt, för låg procentandel kroppsfett, extrema dieter (vi påminner dig, kvinnor: varför du inte skulle svälta för viktminskning) eller en hel serie olika sjukdomar, så om du är orolig, gå till läkaren.

6. Om du vill lindra smärta under menstruationen, ta smärtstillande medel FÖR menstruationssmärta kommer

”Smärta under menstruationen orsakas av prostaglandiner, som frigörs under menstruationen, men att ta mediciner som ibuprofen, till exempel, kan blockera utsöndringen av de flesta prostaglandiner. Människans misstag är att de tror att du behöver ta så lite medicin som möjligt och utstå smärta, du behöver inte vara en hjälte. Om smärtan är allvarlig börjar du ta p-piller dagen före den förväntade dagen för din period ”- Dr. Lauren Streicher.

7. PMS - detta är inte ett skämt, det är allvarligt

Om du inte är på humör under din period har du akne, migrän, diarré, kronisk trötthet, ångest, alla dessa kan vara orsakerna till hormonella förändringar under din period, säger Dr. Minkin. Naturligtvis, om detta händer vid en annan tid vid en annan tidpunkt i cykeln, kan du naturligtvis gå till läkaren.

8. Menstruation betyder inte att du har ägglossning

Med andra ord, att ha en period garanterar inte att flickan är bördig eller att hon har ägglossat den här månaden. Därför, om det finns svårigheter för att bli gravid, är det bättre att konsultera en läkare och kontrollera om ägglossning inträffar.

9. Vad betyder en regelbunden och oregelbunden cykel?

Det antas att den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar, medan 23 till 30 dagar också är normen, om cykelns varaktighet inte förändras. Men om cykellängden hoppar från månad till månad - sedan 25, sedan 30 dagar - anses en sådan cykel vara oregelbunden, trots att var och en individuellt passar in i normen. Det kan också vara ett tecken på att ägglossning inte sker, säger Dr Lauren Streicher..

Om perioden konstant är oregelbunden kan detta leda till problem med befruktningen i framtiden och tillfälle att träffa en läkare.

10. Blodutflöde mellan menstruationen - inte ett problem

Vissa kvinnor har en liten blodutflöde i mitten av cykeln, under ägglossningen, kan detta också hända, till exempel när början eller förändringen av hormonellt preventivmedel uppstår. Om detta händer sällan finns det ingen anledning till oro, men om det alltid finns blodfläckar, se en läkare.

11. Menopaus kan uppstå tidigt, till exempel i slutet av den tredje tio

I genomsnitt kommer åldersrelaterade förändringar med menstruation och början av klimakteriet uppgå till 51, men "pre-menopausala" förändringar i menstruationen kan inträffa mycket tidigare: du kan märka dem före början av det fjärde decenniet.

12. Blodutflöde kan vara även om du är gravid

"Detta är inte menstruation, utan blodutflödet som en tredjedel av kvinnorna märker under de första månaderna av graviditeten," delar Dr. Minkin. I vissa fall är ansvarsfriheten särskilt rik och kan förvirra människor..

Men var försiktig: i det här fallet är det lätt att "förbise" hotet om graviditet, som ofta visar sig i det faktum att det plötsligt börjar "blöda" i de tidiga stadierna - detta är mycket allvarligt och kan leda till oåterkalleliga konsekvenser. Det bästa sättet är att se en läkare omedelbart.

13. Under menstruationen kan könsorgan vara särskilt känsliga.

Vetenskapliga studier visar att smärtreceptorer förändras något under menstruationen, så det är normalt att känna sig mer känslig där. Om detta händer dig, rekommenderar inte läkare att boka tid för hårborttagning i bikinizonen före menstruationen.

14. Koaguleringar i menstruationsflödet är normalt

"Det betyder bara att du har starkt ansvarsfrihet under din period, men det är inte ett tecken på några problem," säger Dr. Lauren Streicher.

15. Men om du måste byta vattpinne och pad mer än en gång varannan timme - kan detta vara ett problem.

Men om blödningen är överdrivande är detta en anledning till oro. Orsakerna till det kan vara hormonsvikt, infektion eller polypper, säger Dr. Minkin. Därför, om du ständigt och mycket rikligt flödar - gå till din gynekolog.

Vad är perioderna för?

Vid cancer förklarar endokrinolog-gynekolog Tamilla Mammadova hur man på ett korrekt sätt använder hygienprodukter (inklusive menstruationen) och pratar om hur PMS kan leda till depression.

Tamilla Mammadova

Gynekolog-endokrinolog / ultraljudläkare

1) Svår smärta under menstruationen - ett tillfälle att konsultera en läkare

Svår smärta förekommer ofta hos nolliparösa flickor. Efter förlossningen blir menstruationen vanligtvis mindre smärtsam, detta beror på en förändring i anatomin i de inre könsorganen (kroppens position relativt livmoderhalsen förändras eller, till exempel, under graviditeten, förändrar livmoderns böjning form och storlek). En annan vanlig orsak till smärta är endometrios, när celler i det inre lagret av livmoderväggen växer utanför den..

Om dina perioder är smärtsamma, minska din arbetsförmåga och försämra livskvaliteten, kontakta en läkare - han kommer att bestämma behandlingstaktiken.

Det tros att en predisposition för smärta överförs genetiskt. Men detta är ett obevisat faktum..

2) Narkosmedel kan drickas när som helst efter början av menstruationen - effekten kommer i alla fall att bli

Många flickor tror att ett bedövningsmedel måste drickas före menstruationens början, annars kommer det inte att påverka dem. Inte riktigt. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel används vanligtvis för att lindra smärta under menstruationen. Om du tar p-piller någon tid efter början av din period får du en fullständig smärtstillande effekt.

3) Tamponger måste bytas var 4-6 timme

Med korrekt användning av vattpinnen (du har valt rätt storlek och ändrat regelbundet) finns det ingen fara för kvinnors hälsa. De måste bytas var 4-6 timme, men det beror givetvis på mängden menstruationsflöde (oftare). Det finns också natttamponger, men de skiljer sig faktiskt inte från vanliga och ger ett mer pålitligt skydd på natten. Det finns inga kontraindikationer för deras användning.

4) När du väljer packningar ska du inte fokusera på priset utan på kompositionen

Packningar har inte många fördelar jämfört med tamponger. Det handlar om komfort. Vissa kvinnor kan kategoriskt inte använda tamponger - de är obekväma eller har till och med smärta. Packningar används också av flickor som inte är sexuellt aktiva..

De måste bytas var 4-6 timme, beroende på mängden sekret. Nackdelarna med dessa hygienprodukter är ”växthuseffekten” på grund av deras snäva anpassning till perineum och brist på luftcirkulation, irritation och till och med allergiska reaktioner. Du måste inte fokusera på priset, utan först och främst på kompositionen: naturliga material (bomull), ett minimum av dofter och dofter.

Förresten, nu rekommenderar hudläkare inte att använda dagliga kuddar, eftersom de kan orsaka allergiska reaktioner och dermatit på huden i de yttre könsorganen..

5) Menstruationskopp - ett alternativ till kuddar och tamponger

En menstruationskopp är en behållare med medicinsk silikon som sätts in i slidan och samlar urladdning under menstruationen. Många vet inte om förekomsten av denna personliga hygienprodukt, även om de första försöken att utveckla och använda den gjordes under 1800-talet (naturligtvis skiljer sig dessa enheter många gånger från moderna).

Menstruationsskålen har ett antal fördelar jämfört med tamponger och kuddar: kostnadseffektivitet (en kopp med korrekt skötsel kan pågå i upp till 10 år!), Tiden som spenderas i slidan är upp till 12 timmar (till skillnad från tamponger och kuddar, som måste bytas oftare) och miljövänlighet.

6) Det viktigaste är att välja rätt storlek på menstruationen

Tillverkarnas webbplatser har detaljerade instruktioner för att bestämma längden på slidan och välja storleken på skålen själv. Faktum är att varje tillverkare har sitt eget storleksintervall, det finns inget universellt schema här. Dessutom är skålarna väldigt mjuka och fjädrande. De första är mindre märkbara inuti, men svårare att extrahera. Tänk på att första gången du kanske inte kan komma in och ta bort koppen, men du kommer att vänja dig till den. Jag råder dig att försöka använda koppen före menstruationens början - så du bestämmer själv vilken bekvämaste position för dess introduktion.

Det är viktigt att lagra denna hygienprodukt på rätt sätt (i en vävnadspåse) och bearbeta den i rätt tid före användning och efter menstruation.

När du har tagit bort brickan måste det sköljas under kallt vatten och naturligtvis återinföras. Månadsvis måste munstycket steriliseras i varmt vatten i 3-5 minuter eller använda speciella tabletter för sterilisering.

Om du har valt rätt koppstorlek kan du använda den på natten och sova lugnt.

7) Menstruationskoppar har kontraindikationer

Menstruationskoppar kan inte användas för kvinnor med prolaps av väggarna i slidan och bäckenorganen (koppen kommer inte att stanna kvar i slidan), såväl som jungfruor. Vissa tillverkare tillbakavisar den andra punkten, men jag rekommenderar inte att du litar på dessa uttalanden - du kan skada jomfruhinnen.

8) Var uppmärksam på färgen på urladdningen några dagar före och efter menstruationen

Under menstruationen kan urladdningen ha en färg - röd. Men en annan nyans, beroende på blödningens intensitet, är normal. Det är nödvändigt att uppmärksamma urladdningen några dagar före och efter menstruationen: mörk spotting på dessa dagar kan vara ett av tecken på endometrios.

9) Att ha sex under menstruationen är inte önskvärt

Att ha sex är möjligt, men oönskat. Detta kan leda till ökad blödning och ökad risk för infektioner. Det är möjligt att bli gravid under menstruationen, sådana fall beskrivs, men är ganska sällsynta och kan vara förknippade med en oregelbunden menstruationscykel.

10) Överdriven urladdning under ägglossningen är normen

Under ägglossningen ökar mängden slem i livmoderhalsen, på grund av detta öppnas det och är redo att släppa spermier in i livmoderhålet. Därför är förekomsten av mer omfattande urladdning under denna period normen. En förändring i färg, lukt, urladdningens art (de var normala, men blev väldigt flytande eller knöta), utseendet på klåda, brännande, obehag i slidan och i området för de yttre könsorganen är ett tillfälle att konsultera en läkare.

11) Cystor, en kraftig förändring av kroppsvikt, flygningar, sköldkörtelsjukdom - en del av orsakerna på grund av vilken menstruation kan stoppa

Menstruationscykeln är en mycket ömtålig mekanism, det finns många skäl som kan leda till dess funktionsfel.

Dessa är funktionella cystor i äggstockarna, stress, långa flygningar, förändringar i kroppsvikt (och, båda, en kraftig ökning i vikt och viktminskning från utmattande dieter).

Hormonella störningar (polycystiskt äggstocksyndrom, högt prolaktin, sköldkörtel- och binjursjukdomar), livmoders patologi (frekvent curettage, infektioner), hjärntumörer leder till upphörande av menstruation..

12) Menstruationen efter förlossningen börjar ett par månader efter avslutad amning

I genomsnitt återställs cykeln inom några månader efter avslutad amning. Men alla individuellt. Det beror på amningstiden och kvinnans fysiologiska egenskaper.

13) Normalt bör menstruationen inte vara mer än 7-8 dagar, medan mängden blod som förloras under denna period inte bör vara mer än 80 ml

Eftersom det är problematiskt att mäta mängden förlorat blod (förresten, detta kan göras med hjälp av menstruationskoppar) finns det speciella frågeformulär som gör att du kan bestämma mängden blodförlust. De publiceras i specialtidsskrifter för gynekologer, det finns inga direkta länkar till dem i nätverket. I receptionen kan du be gynekologen göra en undersökning. Som regel ställs följande frågor: vaknar du på natten för att byta hygienprodukter, finns det blodproppar, under vilken period håller en hygienprodukt, ändrar din livsstil på menstruationsdagar, etc..

Detta är mycket viktigt, eftersom alltför tunga perioder inte bara kan leda till kronisk anemi, avsevärt minska kvinnans livskvalitet, utan också vara ett tecken på allvarliga kvinnliga sjukdomar (uterus fibroids, endometrios, endometrial hyperplasi).

14) Det rekommenderas inte att ta ett varmt bad under menstruationen

Det rekommenderas inte att ta ett varmt bad - bara en dusch. Varmt vatten kan utvidga blodkärlen och leda till ökad blödning (och detta är inte helt hygieniskt).

Förresten antas det att alkohol under menstruationen också bidrar till expansion av blodkärl och ökad blödning, men detta är obevisat. I små mängder kan du ta alkohol.

15) Utseendet på utslag på huden före och under menstruationen är inte en patologi

Under kritiska dagar och PMS varierar hormonnivåerna av östrogen och progesteron. Det finns mycket progesteron, lite östrogen - därmed alla symtom: bröstsmärta, ökad aptit.

Vätskeretention under denna period kan leda till viktökning. Norm - högst 2-3 kg. Under menstruationen, ät i fraktion, i små portioner.

På grund av omorganiseringen av den hormonella bakgrunden och den överdrivna verkan av androgener kan utslag uppstå på huden. Detta är inte en patologi, men de kan förhindras genom att förskriva kombinerade orala preventivmedel.

16) PMS kan leda till depression

PMS är en komplex uppsättning av symtom som uppstår på grund av fluktuationer i könshormonnivåer. Det vill säga detta tillstånd är långt ifrån en myt! PMS kan manifestera sig i en mängd olika symtom: ödem, ömhet i bröstet och irritabilitet och till och med allvarlig depression..

Allvarlig PMS, vilket leder till nöd och depression, kallas också premenstrual-dysforisk störning. Dess obligatoriska tillstånd är cyklisk manifestation av symtom: 5-10 dagar före menstruation och slutet med det ögonblick de inträffar.

En annan anmärkningsvärd egenskap: PMS är karakteristiskt endast för ägglossningscykler, och om det av någon anledning inte finns någon ägglossning, uttrycks inte PMS.

17) Den genomsnittliga cykeltiden är 21-38 dagar

Den normala varaktigheten av menstruationscykeln hos en frisk kvinna är 21-38 dagar. Men det finns patienter med en regelbunden men lång cykel, till exempel 40-42 dagar. Är det denna patologi? Det är allmänt accepterat att om cykeln är lång, men samtidigt ägglossande, så är detta en variant av normen för en viss patient.

Om en kvinnas cykel är stabilt oregelbunden kommer hennes perioder flera gånger i månaden - detta är inte normen och du måste konsultera en läkare.

18) Tillåtna fluktuationer i menstruationscykeln - +/- 2 dagar

Det händer att en flickas period kommer som en klocka, men den här gången var det ett misslyckande. Men utländska författare säger att en försening på upp till 20 dagar hos patienter med en regelbunden cykel är ett normalt alternativ. Det kan finnas många skäl till detta, de vanligaste är stress, en förändring i väderförhållanden och tung fysisk ansträngning..

Men det kan finnas andra skäl - cystor i äggstockarna, hormonella störningar, att ta mediciner. Mitt råd: om din period inte kommer i tid, vänta 7 dagar och kontakta din gynekolog. Om du mot bakgrund av förseningen har andra klagomål - vaginal urladdning, buksmärta - bör du kontakta din gynekolog så snart som möjligt.

19) Uteslut inte sport under kritiska dagar

Det beror på kvinnans välbefinnande och intensiteten av menstruationsblödning.

Det är bättre att utesluta kraftig belastning på korsryggen i gymmet, viktlyftning kan öka blödningen, men stretching eller yoga enligt ett speciellt program, tvärtom, kommer att lindra stress.

20) Flickans cykel är inte "synkroniserad"

Det finns en uppfattning att för flickor som tillbringar lång tid tillsammans är cykeln synkroniserad. Är det en myt eller en slump! Det finns inga vetenskapliga bevis för detta..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur går man ner i vikt på kritiska dagar? Funktioner i en diet under menstruationen

På vissa dagar har det rättvisare könet dålig hälsa och humör på vissa dagar. Vissa människor undrar om det är möjligt att använda ett viktminskningsprogram under menstruationen....

När utsläpp av gult hos kvinnor kan betraktas som normen?

Utsläpp hos kvinnor anses vara en faktor i reproduktionssystemets normala funktion. Menstruationscykeln, graviditet och förlossning, närvaro eller frånvaro av sjukdomar, tillståndet av mikroflora kan påverka färg, struktur och lukt av sekret....

Folliklar i äggstockarna. Normen är en mängd på 30-40-50 år, under graviditet, klimakteriet, storlekar

En kvinnas förmåga att bli gravid bestäms av folliklarna i äggstockarna, deras antal och mognad. Kännedom om normerna för fysiologiska processer som äger rum i det inre organet i det kvinnliga reproduktionssystemet gör att du kan fixa möjliga avvikelser i tid och få läkarhjälp i tid....