Vad är perioderna för flickor för?

Harmonier

Unga flickor, som går in i reproduktiv ålder, tänker på vad menstruation är och varför de behövs. Menstruationer - fysiologisk livmodersblödning, som är regelbunden och nödvändig för reproduktion av friska avkommor, fullbordande av skyddsfunktioner. Det finns flera teorier varför menstruation behövs: en av dem är en legend och den andra har vetenskapliga bevis.

Legenden om menstruationens utseende

Det finns en legend som berättar varför flickor har sina perioder. Enligt den religiösa traditionen hade kvinnor inte ansvarsfrihet, med undantag för postpartum-perioden. Men förändringarna inträffade så fort jungfru Maria födde Kristus.

Hon bad sin piga att ta sin blodiga färgade skjorta till flodvatten. Samtidigt förbjöds flickan att utveckla manteln och titta på honom, men hon olydde inte. Jungfru Maria var arg och beordrade att alla kvinnor, utom gravida kvinnor och efter förlossning, skulle genomgå en månadsvis rengöringsprocedur med menstruationsblod, som kallades "skjortan".

Hur saker är verkligen

Menstruation - månadsvis avstötning och avlägsnande av endometrialskiktet från livmodern. Den första utskrivningen visas vid en ålder av 11-15 år. Sedan etableras cykeln under flera år och anpassas till kvinnans individuella egenskaper. Först efter denna period kommer det ögonblick då kroppen är helt klar för graviditet.

Månadsperioder börjar var tjugofem till trettifem dagar och varar i 3–7 dagar.

Menstruationscykeln är ett väsentligt element för att flickorna ska reproducera reproduktionssystemet. Han ansvarar för produktionen av hormoner som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av ägget, förekomsten av ägglossning, bildandet av corpus luteum, ansvarig för produktionen av progesteron och östradiol - hormoner som är nödvändiga för att stimulera livmodern och förbereda den för graviditet.

För mer information om hur menstruationen går för kvinnor, läs vår separata artikel på webbplatsen.

Om befruktning inte inträffar minskar corpus luteum i storlek och formas till ärrvävnad. Efter detta börjar menstruationen, livmodern rengörs, det vill säga dess funktionella skikt avvisas. Denna process åtföljs av skador på de små blodkärlen som matar organet, vilket resulterar i blödning från slidan. Tillsammans med urladdningen kommer bitar av endometriumet ut. Till en början är menstruationen riklig och avtar sedan gradvis. Varje månad upprepas cykeln.

Varför kan inte göra utan menstruation

Det finns flera skäl till varför menstruation behövs..

Menstruation är nödvändig för regelbunden uppdatering av livmoderns epitel, som avvisas under varje cykel och sedan bildas igen. Denna process gör det möjligt att rengöra kvinnans livmoder varje månad, vilket gör att ägget kan gå in i nästa cykel igen..

Dessutom kan du på kritiska dagar bedöma kroppens tillstånd i vissa fall:

 • om nästa menstruation inträffar efter befruktningen av ett barn, kommer detta att indikera för kvinnan sannolikheten för ett missfall eller förekomsten av andra patologier;
 • Baserat på datumen för den sista menstruationen kan du beräkna perioden för ägglossning, bygga upp en kalender för "säkert" sexliv och använda det som ett sätt att skydda mot oönskad befruktning;
 • under graviditetsplanering genom uppkomsten av menstruation kan det förstås att befruktning inte har inträffat. Detta förenklar diagnosprocessen..

Ett annat svar på frågan om varför menstruation är nödvändig i en kvinnas liv är att tillhandahålla en skyddande funktion. Denna version är science fiction och har inte fullständiga bevis. Det antas att det uterina funktionella lagret har förmågan att diagnostisera förekomsten av olika defekter i ett befruktat ägg (dessa inkluderar allvarliga DNA-avvikelser eller kromosomfel). Vidare är möjligheten att implantera en sådan cell blockerad, vilket skyddar kroppen från en defekt under graviditeten. Fosterägget dör och avvisas med epitelet. Det vill säga att menstruationen förmodligen hjälper en kvinna att föda bara ett friskt barn.

Månadsvis varför flickor går dessa dagar

Menstruation avser fysiologisk uterinblödning, som kommer varje månad till nästan alla kvinnor som tillhör mödrarna av däggdjur, inklusive människor.

Menstruationsdagar förekommer inte bara hos kvinnor, utan också hos primater, fladdermöss och trattrar.

Under hela menstruationscykeln sker komplexa sekventiella processer i den kvinnliga kroppen som har bildats under miljoner år av utveckling så att en person kan reproducera sitt eget avkomma.

Å andra sidan har menstruation hos flickor också en skyddande funktion. För att förstå varför menstruationsflödet går och varför menstruation i princip behövs, måste du veta vad som händer med kroppen under hela menstruationscykeln.

I den här artikeln kommer vi att ge all information om menstruation: vad det är, vad är deras funktion, vilka egenskaper som ska vara normala och vad som anses vara en avvikelse.

Vad är menstruation och hur ser det ut

Kritiska dagar kallas vetenskapligt "menstruation", men de kan kallas varje månad annorlunda, och på grund av processens regelbundenhet kallas de tillsynsmyndigheter. Tonårsflickor säger "menstruation har kommit" eller "de röda dagarna i kalendern har börjat." Under alla dessa namn är en mycket viktig process för den kvinnliga kroppen dold - frigöringen av endometrium (livmoderens inre slemlager) och dess borttagning utanför könsorganets kavitet.

Under menstruationen kommer en blodig hemlighet från röd till rödbrun färg ut ur kvinnliga könsorganen, där det kan finnas små klumpar och koagler. Under de sista dagarna av menstruationen ser utsläppet ut som en mörk daub.

Många företrädare för det klara könet under kritiska dagar klagar över att få smärta i nedre del av magen och i ländryggen, även vid denna tidpunkt kan bröstet svälla, svaghet och apati uppträda.

Hormonförändringar som inträffar vid denna tidpunkt i kroppen provocerar liknande symtom, om smärta är tållig hänvisar det till den normala varianten.

Hos ungdomar i åldern 11-14 år, den första menstruationen börjar, är mammors uppgift att förklara för sina döttrar denna fysiologiska process fram till dess, och flickor behöver reglerna för att förnya kroppen och få barn i framtiden.

Om en tjej är aktivt engagerad i sport eller lever i hårda klimat, kan de första "röda dagarna" komma till henne vid 15-16 år gammal, detta är en variant av normen.

Under 1-2 år efter den första regeln kan periodiska förseningar eller omvänt frekventa perioder uppstå. Detta beror på bildandet av en hormonell bakgrund, så du bör inte oroa dig för detta.

Vidare kommer hormoner i balans, och menstruationscykeln stabiliseras, i genomsnitt är den 28 dagar, men en avvikelse på +/- 7 dagar anses vara normal. Själva urladdningen tar 3-7 dagar.

För eventuella avvikelser från normen måste flickor besöka en gynekolog omedelbart, eftersom det är regelbundenheten i kritiska dagar och arten av urladdningen som kan berätta mycket om den kvinnliga kroppens hälsa.

Medan en kvinna har menstruation, tros det att hon kan bli befruktad och uppfödda avkommor. Efter 45 år tappas äggstockarna gradvis ut och menstruationsfunktionen börjar ta slut. I menopausen förekommer kritiska dagar oregelbundet och försvinner så småningom helt. Så slutar kvinnans reproduktionsfunktion, och klimaks kommer.

Var kommer blodet ifrån

När menstruationen går, avlägsnas det inre slemskiktet, som inte var användbart under den föregående cykeln på grund av frånvaro av graviditet, från livmoderhålet.

Avstötningsprocessen åtföljs av skador på blodkärl, vilket förklarar närvaron av blod i urladdningen. Eftersom menstruationsblodet innehåller ett stort antal antikoagulantia koagulerar det inte och går ut obehindrat.

Varför behöver kvinnor menstruationsfunktioner

Under kvinnornas regeluppdatering uppdateras det inre epitelskiktet i livmodern varje månad, genomgår irreversibla förändringar och avvisas som onödigt. I den nya cykeln startas processen för "återuppbyggnad" av endometriumet, under vilken kroppen förbereder sig för en möjlig befruktning.

Med enkla ord är menstruationen en påminnelse för en kvinna om hennes huvudsakliga syfte, att vara en mamma.

Dessutom krävs menstruation för att utföra följande funktioner.

 • Uppdatering. Eftersom det inre livmoderlagret består av epitelceller, som kännetecknas av en avkamationsprocess, som hudceller, tarmslemhinnor och bronkier, gör menstruation dig möjlighet att rengöra livmoderhålet från föråldrad och exfolierad endometrium. Efter kritiska dagar rengörs livmodern och är redo att växa ett nytt epitelskikt.
 • Biologiskt skydd. Det finns en teori enligt vilken ett funktionellt livmoderlager kan känna igen defekta processer i ett befruktat ägg (kromosomavvikelser, defekt DNA), vilket resulterar i att det medvetet förhindrar implantering, vilket förhindrar en "felaktig" graviditet. Den defekta zygoten dör och utsöndras tillsammans med det exfolierade epitelet under nästa reglering.

Hur är menstruationen normal

Normalt bör kvinnor i reproduktiv ålder ha regelbunden menstruation, som fortsätter utan akuta och smärtsamma symptom i 3-7 dagar, oftast 4-5 dagar. Vanligtvis bör normal menstruation börja var 21-35 dagar. Det är optimalt när de kommer en gång var 28: e dag, men en avvikelse på 7 dagar till den ena eller den andra sidan är acceptabel.

Antal utsläpp

Mängden utsläpp under hela menstruationsperioden får inte överstiga 100 ml. Blodförlust av denna volym kommer inte att skada kroppen och påverkar inte en kvinnas välbefinnande.

Menstruationsblödningens intensitet gör att kroppen i rätt tid kan kompensera för blodförlust på grund av dess utspädning och fördelningen av ytterligare blodceller från depot.

Karaktär

Externt menstruationsflödet skiljer sig från alla andra, inklusive blödningar i livmodern.

I början av menstruationen inkluderar de bitar av endometrium och epitelceller, som kommer ut i form av slemhinnor och blodproppar. Under de sista dagarna av regleringen finns det uteslutande blod utan föroreningar, dess mängd minskar gradvis.

Färgen på urladdningen är mörkröd till vinröd, de kan ha en svag lukt av järn. Om utsläppet stinker av ruttet kött eller fisk, det finns en förorening av pus eller en skummig konsistens, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Menstruationen bör inte gå för mycket, mängden utsläpp kan kontrolleras av antalet hygienprodukter som används per dag. Normalt bör en packning räcka i minst 2 timmar, om den fylls snabbare bör du alltid rådfråga en läkare.

Man bör vara försiktig med hygien under menstruationen, byta dynor var tredje timme, eftersom olika patogena bakterier kan utvecklas mycket snabbt i blodet, vilket provocerar vulvovaginit och andra inflammatoriska processer i reproduktionsorganen.

Vilka avvikelser kan vara

Månadsperioder följer normalt nästan alltid samma "scenarie": de har samma varaktighet, volym och intensitet av urladdning, samtidigt symtom och sensationer.

Om någon av dessa parametrar avviker från normen, medan en menstruell oregelbundenhet uppträder flera cykler i rad, bör du definitivt rådfråga en läkare, eftersom systematiska avvikelser från normen kan vara ett tecken på en befintlig patologi.

För att snabbt kunna upptäcka avvikelser i cykeln, rekommenderas alla kvinnor i reproduktiv ålder att hålla en menstruationskalender, som inte bara registrerar dagarna för nästa stamgästers ankomst, men också sina egna känslor under denna period.

Flickor bör varnas av följande förändringar i cykeln

 • menstruationscykelns varaktighet har blivit mer än 35 dagar eller mindre än 21;
 • livmoderblödning eller sparsam daub dök upp i mitten av cykeln;
 • kritiska dagar kommer med olika intervall;
 • tung menstruation började, under vilka kuddarna inte räcker under 2 timmar;
 • om spotting varar mer än en vecka;
 • om det inte finns någon menstruation på tre månader, och graviditetstestet är negativt;
 • om menstruationen är mycket knapp och försvinner på 1-2 dagar;
 • under menstruationen är nedre buken mycket öm, och kvinnan förlorar sin förmåga att arbeta;
 • kroppstemperaturen stiger;
 • om premenstruellt syndrom är allvarligt.

Endast en gynekolog kan bestämma de exakta orsakerna, på grund av vilka det fanns menstruations oregelbundenheter hos en kvinna. Efter en serie diagnostiska åtgärder väljer läkaren en individuell behandling och ger allmänna rekommendationer till patienten.

Vad händer med kroppen

Under hela menstruationscykeln sker hormonella och fysiologiska förändringar i kroppen, de går alla cykliskt och i följd. Villkorligt kan cykeln delas in i följande faser.

 • Follikulär. Början anses vara den första dagen i menstruationen och den slutar med början av ägglossningen, ungefär den 11-16: e dagen av cykeln. Under menstruationen avlägsnas det exfolierade endometriumet, och ett nytt epitelskikt börjar växa på sin plats, medan kvinnan känner sig värre, hon känner sig illa och trött. Vid denna tidpunkt, under påverkan av östrogen, börjar den dominerande follikeln mogna i äggstocken, när den brister, går cykeln in i nästa fas.
 • Ägglossning. Vid denna tidpunkt mognades follikeln och brast, ett ägg kom ut ur det, helt klart för befruktning. Den rör sig längs äggledaren in i livmoderkaviteten, där den är tänkt att fixera i endometrium, under förutsättning av befruktning. Ägglossning sker ungefär i mitten av cykeln, detta är den mest gynnsamma tiden för befruktningen
 • Luteal. I stället för den sprängande follikeln börjar en gul kropp att bildas, detta är en tillfällig körtel som producerar progesteron, graviditetens hormon. Östrogennivån i denna fas reduceras gradvis. Innan menstruation, det vill säga under den andra halvan av cykeln, är livmoderns inre skikt mycket elastiskt, vilket är en viktig parameter för normal implantation av embryot. Om befruktning inträffar, ungefär en vecka efter det, fixeras den ständigt delande zygoten i endometriet. Graviditetstillståndet från detta ögonblick till bildandet av morkakan stöds av hCG-hormonet. Om ägget i denna cykel inte befruktas eller det hände med ett "misstag", fixerar inte fosterägget, nivån av östrogen och progesteron sjunker, och endometriet börjar brytas ned och exfolieras utan stöd av hormoner. Så kommer en ny menstruation och en ny cykel.

Alla processer under hela menstruationscykeln styrs av hormoner, därför är det mycket viktigt att den hormonella balansen i den kvinnliga kroppen alltid är normal.

Annars kan du behöva hjälp av inte bara en gynekolog utan också en endokrinolog.

Månadsvis gör det ont?

Många faktorer kan påverka en kvinnas upplevelser under menstruationen:

 • ärftlig predisposition - vissa företrädare för det svagare könet får smärtsamma upplevelser från sina mödrar och mormödrar som en "gåva" eller deras fullständiga frånvaro under ordinarie säsong;
 • livsstil - stress, oregelbundenhet i det intima livet, dålig näring, låg eller överdriven fysisk aktivitet kan förvärra en kvinnas tillstånd på kritiska dagar;
 • allmän hälsa - om en kvinna är sjuk, har förkylning eller har en kronisk sjukdom förvärrats, kommer hennes period bara att förvärra hennes redan ohälsosamma tillstånd.

Eftersom under förordningen de hormonella förändringarna i den kvinnliga kroppen är ganska intensiva, kan sensationerna hos en kvinna vara olika beroende på menstruationsdagen.

 • Den första dagen, tillsammans med riklig urladdning, kan värk eller dragande smärta i nedre del av magen uppträda. Sådana känslor förklaras av sammandragningar av livmoderns väggar, som genom liknande åtgärder försöker pressa det exfolierade endometriet ur sig själv. Vid denna tidpunkt kan hjärt-, nerv- och matsmältningspatologier förvärras. På grund av minskning av blodkärlen kan blodtrycket sjunka, särskilt hos hypotensiva patienter. På grund av hormonella skillnader försämras humöret och på grund av frisättning av aktiva prostaglandiner minskar tarmtonen och störningar uppstår. För närvarande rekommenderas det att avstå från sexuellt samlag, eftersom det finns en hög infektionsrisk för båda parterna.
 • Från 3 till 6 dagar minskar utflödesvolymen, kvinnans psyko-emotionella tillstånd normaliseras, hon känner ibland mild smärta och andra symtom.
 • I slutet av regleringen börjar en kvinna känna sig bra, inte bara hennes hälsa utan också hennes humör förbättras, hennes sexlyst ökar.

Om smärta under menstruationen påverkar prestandan hos en kvinna, kan du använda smärtstillande medel som föreskrivs av en läkare.

Det kan vara Paracetamol eller Ibuprofen, det hjälper också effektivt till att lindra spasmer från en varm dusch eller värmedyna. Om till och med läkemedel inte lindrar smärta, bör du definitivt rådfråga en läkare, eftersom sådana symtom kan vara ett tecken på allvarlig sjukdom.

Snabb diagnos och behandling kommer inte bara att hjälpa en kvinna att göra hennes liv lättare, men i vissa fall räddar hon.

Menstruation hos flickor och kvinnor: orsaker, symtom, hygienregler

Varför går menstruationen för kvinnor

Varför går menstruationen

För att kunna ta ett befruktat ägg och sedan bära ett barn förtjockas det inre skiktet i livmoderslimhinnan ungefär en gång i månaden i den kvinnliga kroppen. Om graviditet inte inträffar utförs frigöring av endometrium, vilket lämnar livmodern med blod. Denna process kallas menstruation. På tal om varför menstruation behövs, kan vi säga att detta är en naturlig månatlig rensning av den kvinnliga kroppen från det funktionella slemhinnan i livmodern, som avvisas i frånvaro av befruktning, och blod samlas som ett resultat av brott i små blodkärl. Tillsammans med avvisningen av endometrium från den andra dagen av menstruationen, börjar dess förnyelse.

Oftast observeras den första menstruationen i åldern 12 till 16 år, men ibland inträffar menstruationen vid en senare eller tidigare period. Den andra menstruationen kan inträffa efter flera månader, du behöver inte vara rädd för en sådan försening. Cykeln studsar tillbaka med tiden och kommer att vara ungefär 28 dagar. Detta innebär att cirka 28 dagar kommer att passera från den första dagen i en period till den första dagen på nästa.

Förekomsten av svag fläckning mellan menstruationen är ett allvarligt skäl för att söka råd från en gynekolog, eftersom de ibland förefaller på grund av hälsoproblem.

Månadsperioder varar vanligtvis 3-7 dagar, var och en av indikatorerna kommer att vara normen. Hur länge kritiska dagar varar beror på kroppens individuella egenskaper. Om blodutflöde visas längre än en vecka, är rik och åtföljs av smärta, måste du besöka en läkare.

Symtom med menstruation

Tecken på att närma sig menstruation hos flickor kan vara olika. Ofta kanske flickor inte känner sig kritiska dagar närmar sig alls. Men ändå är de flesta av kvinnorna bekanta med denna karakteristiska symptomatologi:

 • smärta i nedre buken;
 • bröstsvullnad;
 • plötsliga humörsvängningar, känslomässiga utbrott, kort humör och irritabilitet.

Dessa tecken är karakteristiska för premenstruellt syndrom, som inträffar 2-14 dagar före menstruationen. Statistik säger att minst 45% av världens kvinnliga befolkning klagar över PMS.

Utöver dessa manifestationer kan uppkomsten av menstruationsblödning indikera:

 • orsakslös ångest och ångest;
 • depression
 • aggressiv reaktion på vardagliga situationer;
 • panikattacker;
 • sorg
 • en känsla av tyngd i kroppens nedre region;
 • regelbunden urination.

I sällsynta fall kan flickor klaga på feber, liksom illamående och kräkningar. Detta uppfattas också som normen. Men om symtomen på PMS stör arbetet och lever normalt, bör du inte uthärda svår smärta och andra obehagliga symtom, men du måste konsultera en gynekolog för undersökning och rekommendationer.

Hygien under menstruationen

Under kritiska dagar är det viktigt att tvätta regelbundet, eftersom ett stort antal bakterier samlas. Detta ska göras minst 3-4 gånger om dagen, med varje ersättare eller dyna. För tvätt, använd skonsamma hygienprodukter. Använd inte vanlig tvål eftersom det torkar huden mycket. Det är bättre att välja en intim gel med mjuk action som inte innehåller dofter eller ta babytvål utan färgämnen och smaker. Du kan också eliminera obehag med en läsklösning eller avkok av kamomill.

Underkläder under menstruationen är bättre att bära bomull. Byt trosor varje dag och undvik därigenom obehagliga luktar.

Du kan inte tvätta i det varma badet under kritiska dagar, du bör inte också besöka badhuset och bastun, eftersom den höga temperaturen i rummet kan förvärra kvinnans välbefinnande eller orsaka svår blödning.

Under menstruationen kan du använda både hygienunderlag och tamponger - det beror på flickans omständigheter och vanor:

 • Packningar. Detta är det vanligaste och lättanvända verktyget. De är dag och natt, dividerade med typen av yta, form och även överflödet av sekret. Gynekologer rekommenderar att man köper produkter med en bomullsyta, eftersom sådana produkter inte svävar, de bärs bekvämt. Sanitetsdynor bör bytas ut vid behov, men minst en gång per 4-5 timme. På natten rekommenderas att använda kuddar i 5 eller 6 droppar. En sådan produkt låter dig sova lugnt och inte oroa dig för någonting..
 • Tamponger. De används inte av alla kvinnor, för Vissa produkter är obekväma. Men om du lär dig hur du använder dem på rätt sätt, kommer tamponger att hjälpa flickor i många fall när du sätter på en packning är olämpligt. Elpinnar måste bytas var fjärde timme, åtminstone. I motsats till vad man tror, ​​kan jungfruor också användas för tamponger, eftersom jomfruhinnen har ett hål som ökar upp till 2,5 cm under kritiska dagar. Det är i vissa fall acceptabelt att använda tamponger vid bad i dammar. Du måste ange det före nedsänkning i vatten och omedelbart byta efter simning.

Du kan inte använda en tampong under en period då det inte finns någon menstruation, liksom i närvaro av sjukdomar i könsorganen. Användningen av en sådan hygienprodukt kommer bara att förvärra situationen och provocera tillväxten av bakterier.

Packningar och tamponger under kritiska dagar hos flickor och kvinnor

Menstruation är en hälsosam fysiologisk process som åtföljer det svagare könet i nästan hela vuxenlivet. Det som är användbart för menstruationen är att de tillåter den kvinnliga kroppen att naturligt rensa varje månad av det slitna skiktet i endometrium. Under de första 3-6 månaderna justeras cykeln, varefter det är möjligt att kontrollera tiden för nästa menstruations början. För att göra detta, hålla en kalender och markera kritiska dagar i den. Moderna flickor använder smartphones och specialapplikationer för detta..

Varför har flickor sina perioder: funktioner i menstruationen

Varje kvinnas kropp är inställd på att fortsätta förplantningen. För att graviditet skulle inträffa lade naturen ägglossningsfunktionen i reproduktionssystemet. Ett moget ägg skickas till livmodern genom äggledaren och möts med en spermier om ett oskyddat samlag ägde rum dagen innan. Ett befruktat ägg kommer in i livmoderhålan och fästs vid dess slemhinna. Detta är perfekt för avkommor till en vuxen kvinna. Om befruktningen inte ägde rum börjar menstruationen.

Unga damer som ännu inte är sexuellt aktiva kan inte ha en graviditet. Varför har flickor sedan sina perioder? Denna fråga är av intresse för ungdomar som är på väg att växa upp. För vissa verkar den blodiga processen till och med skrämmande. Men karaktären av det yttre motivet passar den månatliga blödningen av det jämna könet. Idag kommer vi att studera funktionerna i menstruation hos unga flickor.

Menstruation hos flickor: vad är det och varför behövs de

Menstruation är ett normalt fysiologiskt fenomen som flickor upplever för första gången mellan 11 och 13 år..

Kärnan är den regelbundna exfolieringen av endometrium. Detta är livmoderns epitelskikt, som blir onödigt i avsaknad av graviditet. Processen sker på grund av förändringar i förhållandet mellan könshormoner.

Det är möjligt att karakterisera menstruationsprocessen på ett annat sätt. Detta är ett komplex av förändringar i den kvinnliga kroppen som påverkar nervsystemet och det kardiovaskulära systemet, den inre miljön i slidan och endometriumstrukturen. Påverkar också psyken hos en kvinna och strukturen i bröstkörtlarna.

Den första menstruationen - menarche, talar om början av puberteten. Efter att ha dykt upp en gång kommer kritiska dagar varje månad fram till 45 - 55 års ålder. Därefter kommer klimakteriet och åldrandet närmar sig. Regelbundna blödningar kallas emenorré. De händer en gång på 21 - 35 dagar. Hur länge varar menstruationsperioder för flickor - normalt är det 4-6 dagar. Regulariteten för kritiska dagar beror på hastigheten för follikulär mognad.

Kritiska dagar skyddar inte en kvinna från graviditet. Vid korta cykler sker ägglossning 10-11 dagar. Särskilt ihärdig spermier lever i kvinnliga könsorganen i ungefär sju dagar. Därför kan oskyddat sex på 5-6: e dagen av menstruationen leda till befruktning.

Menstruationsfas

Information om vad som händer i en flickas kropp under menstruationen hjälper information om faserna. Dessa små perioder förekommer växelvis och skiljer sig från varandra hormonellt och funktionellt..

Gynekologer skiljer tre faser av menstruationscykeln:

 1. Follikulär - börjar den första dagen av menstruationen och slutar med ägglossning (1 - 16 dagar av cykeln). En gradvis ökning av östrogennivåerna får ägget att mogna.
 2. Ägglossning - fasen träder i kraft mitt i cykeln. Så snart ägget mognar i äggstocken så mycket som möjligt, spricker follikeln och frigör ägget. Helt klar för befruktning smyger den in i livmoderhålet och fästs vid endometrium, förutsatt att det befruktas med en högkvalitativ spermier.
 3. Corpus luteum-fasen (luteal) - denna del av cykeln inträffar efter brott i follikeln och frigörandet av ägget. Östrogennivån vid denna tidpunkt sjunker, progesterons arbete förbättras. Platsen för follikeln i äggstocken omvandlas till corpus luteum. Dess uppgift är att upprätthålla graviditet vid befruktning. 7 dagar efter fusion med spermierna börjar ägget att implanteras i endometrialskiktet. Vidare ansvarar hormonet korioniskt gonadotropin för graviditet. Om det inte fanns någon befruktning, eller om fosterägget inte kunde fixera i livmodern, ökar östrogen- och progesteronnivåerna snabbt. På grund av värdelösheten och bristen på hormonellt stöd avvisas livmoderns epitel och blodiga utflöden flyter från tjejens könsorgan.

Således är svaret på frågan om varför menstruation är nödvändigt enligt följande: regelbunden blödning ger en uppdatering av livmoderns epitel. Strukturskiktet genomgår allvarliga förändringar och avvisas om befruktning inte inträffar. Emellertid återställs livmoderns epitel snabbt för att den kvinnliga kroppen ska känna moderskap.

Menstruation har två huvudfunktioner:

 • Uppdatering. Det inre skiktet i livmodern förnyas som epitel i huden och slemhinnan i vissa inre organ. Avstötning av de inre vävnaderna i livmodern utan graviditet är den verkliga orsaken till menstruation.
 • Skydd. Enligt vissa rapporter kan den funktionella delen av livmodern känna igen ett defekt ägg och förhindrar dess fixering för att bilda en zygot. Ett "defekt" fosterägg dör med livmoderns epitel och lämnar reproduktionssystemet med blödning. Genom menstruation får kroppen skydd mot dålig graviditet.

Försenad menstruation indikerar inte alltid graviditet. Hormonella obalanser, orala preventivmedel, endokrina sjukdomar, ökad prolaktin och klimakteriet undergräver cyklustabiliteten..

Funktioner i menstruation hos flickor

Endast gynekologerna och de damerna som regelbundet möter kritiska dagar vet hur menstruationsperioden går för flickor. Menbarkens harbingers hos flickor är luktfri, klar eller gulaktig urladdning. Premenstruellt syndrom inträffar några dagar före menstruationen.

Flickor upplever huvudvärk och ömhet i nedre del av buken, deras humör förändras utan anledning, aggression eller apati uppträder. Vissa flickor blir sentimentala under kritiska dagar.

Andra tecken på närmande menstruation:

 • Letargi.
 • sömnighet.
 • Diarre.
 • Illamående.
 • Utslag i ansiktet och kroppen.
 • Dålig andedräkt.

Det första tecknet på en hel period är fläckar. De första dagarna är de måttliga. I mitten av cykeln ökar blödningen, sedan minskar sekretionsvolymen varje dag och menstruationen slutar.

Många är oroliga för frågan om hur mycket blod en tjej förlorar under menstruationen, om kritiska dagar är hälsoskadliga. Normalt lämnar 50 till 150 ml blod könsorganen under menstruationsdagarna.

Olika faktorer påverkar mängden utsläpp. Lukten av menstruation är obehaglig, eftersom när sterilt blod lämnar kroppen oxideras det av luft. Det är omöjligt att påverka denna process. För att inte utstråla specifika "aromer" måste flickan stärka hygien på kritiska dagar.

Svår smärta i nedre del av buken förekommer främst hos nolliparösa flickor. Du kan behandla dem enligt överenskommelse med din läkare. För att eliminera ömhet är det nödvändigt att hämma syntesen av prostaglandiner. Läkemedlen Naprosin, Brufen, Butadion, Indometacin klarar av denna uppgift. Om specialisten anser att det är nödvändigt kommer patienten att förskrivas Novocain elektrofores eller akupunktur.

Flickor som aktivt leder ett intimt liv kan ordineras hormonella preventivmedel för att behandla smärtsamma perioder:

Självständigt kan minska smärta vara följande: applicera en varm värmedyna i magen på kvällen före menstruationen, ta No-shpa eller valutian. Ett lugnande medel rekommenderas att dricka före sänggåendet och endast i den andra fasen av cykeln.

Användbara tips

Flickor 8 till 10 år bör redan veta vad menstruation är för flickor. Föräldrarnas uppgift under denna period är att tillhandahålla tillförlitlig information och lära döttrar att ta hand om sig själva. Det är mycket viktigt att förklara för barnet att det inte finns något skamligt i menstruationen.

Se till att din dotter inte bär vikt på kritiska dagar, inte tröttnar i gymmet, inte springer, inte hoppar, inte cyklar. Fysisk aktivitet förstärker smärta och blödning och främjar också flödet av blod in i det små bäckens inre hålighet.

Om flickan ägnar sig åt att sjunga, är det bättre att vägra repetitioner den första dagen eller två med menstruation.

Röstsnurrens spänning under kritiska dagar leder till det faktum att rösten sitter. Det är inte möjligt att återställa den skadade rösten självständigt. Här behöver du hjälp av en foniatrist.

Förklara för din dotter att du inte kan ta ett bad på dina menstruationsdagar. Medan livmoderhalsen är öppen kan patogena mikrober som finns i vattnet komma in. Om du bor i varmt vatten ökar blödningen och förvärras det allmänna välbefinnandet. Det är tillåtet att tvätta med varmt vatten i duschen och tvätta 3-4 gånger om dagen, byta dyna efter varje procedur.

Och flickan är mogen. Vad du behöver veta om menstruation

När ditt söta barn börjar förvandlas till en tonåring är det viktigt att förbereda henne för de förändringar som kommer att hända med henne snart, samt lyckas förhindra vissa risker.

Vår expert - barn, tonårsgynekolog Galina Adiattulina.

Tiden har kommit

Vanligtvis förekommer menstruation hos flickor vid 13-14 år. Men puberteten i sig börjar med tillväxten av bröstkörtlarna (någonstans under 10-11 år), och om flickans bröst började växa mycket tidigare, bör du definitivt kontakta en tonårsgynekolog. Förresten, flickor bör besöka denna läkare en gång om året, såvida inte en specialist har rekommenderat något annat.

Anledningar till att kontakta barn, gynekolog i ungdomar:

 • början av menstruation före 9 år eller deras frånvaro efter 15;
 • brist på menstruation eller oregelbunden menstruation sex månader efter menarchen;
 • smärta i nedre del av buken, samt svår yrsel, illamående och kräkningar under menstruationen;
 • för rikligt eller långvarigt (över 8 dagar) urladdning;
 • svår akne;
 • intermenstrual urladdning (om de inte är lätta och inte transparenta).

  Räknar dagarna

  Det finns en åsikt att menstruationen ska gå som en klocka. Men som storskaliga studier har visat, har bara 15% av flickorna en "ideal" 28-dagars cykel. Det anses normalt om 21 till 40 dagar går från den första utskrivningsdagen till den första dagen i nästa menstruationsperiod, förutsatt att de är regelbundna. Men cirka 0,5% av flickorna har en cykel på mindre än 21 dagar och 0,9% har mer än 35 dagar. Förresten, menstruationens varaktighet är också varierande. Normen är från 4,5 till 8 dagar. Mängden blodförlust är cirka 35 ml (40 +/– 20 ml).

  Om menstruationen "hoppar" från en ung person är detta inte en patologi. Faktum är att under de första sex månaderna efter menarchen fortfarande är processen igång. Därför ska du inte få panik (såvida det naturligtvis inte finns andra skäl). Men ändå är det viktigt att detta sker regelbundet över tid. Om inte, kontakta en läkare.

  Även om menstruations oregelbundenheter ofta är funktionella kan de ibland indikera en sjukdom. Bland dem, till exempel: anorexia nervosa och bulimi, fetma, hypotyreos, hyperprolaktinemi, follikulära ovariecyster, polycystiskt äggstocksyndrom och andra.

  Inte livet, men molimina!

  Menstruationen kan gå nästan omöjligt, men kan - smärtsamt. Smärta i nedre del av buken orsakar överdriven syntes av prostaglandiner, som kontrolleras av könshormonet progesteron. Ett överskott av prostaglandiner ökar mytriumens kontraktila aktivitet, därav vasospasm och smärta, som gynekologer kallar dysmenorré, och komplexet av obehagliga sensationer som flickan upplever under denna period kallas vackert ”molym”.

  Prata med mig mamma

  Det är viktigt för flickor att inte bara berätta om hygienreglerna i dag, utan också om hur man skyddar sig mot oönskad graviditet. Med tiden måste du besöka en gynekolog och välja ett preventivmedel. Förresten, preventivpillerar används ofta inte bara för deras direkta syfte, utan också för att lösa en mängd andra problem. Gynekologer kan förskriva dem även till flickor som ännu inte har haft sex, för att förbättra hudens tillstånd med svår akne eller för att lindra symtom på PMS (såsom smärta i nedre del av magen, irritabilitet, dåligt humör, migrän, ökad aptit och dåsighet före "dessa dagar" "). Korrekt utvalda lågdos COC kommer inte att medföra varken viktökning eller överdriven hårväxt, men de kommer att vara ett bra förebyggande av cancer i äggstockarna, livmodern och tarmen. Det är dock viktigt att läkaren ordinerar och väljer dessa läkemedel..

  Tecken som indikerar hur manarche:

  • hoppar i tillväxt
  • tillväxt av bröstkörtlar (startar på en sida och gör alltid ont),
  • uppkomsten av könshår och armhålor,
  • ökad fet hud och hår,
  • akne i ansiktet, rygg och bröst,
  • rundade kroppsformer,
  • markera på underkläder i vitt eller genomskinligt,
  • humörsvängningar, "spiky", skärpa i kommunikationen.

  Hygienregler i dag:

  • att tvätta minst 2 gånger om dagen: på morgonen och på natten,
  • använd sanitetsunderlag (tamponger rekommenderas inte för flickor!) och byt dem var 3-4: e timme (eller oftare, om det behövs)
  • bara för fall, alltid ha ett par kuddar i en ryggsäck.

  Vilka är perioderna för flickor?

  Vid cancer förklarar endokrinolog-gynekolog Tamilla Mammadova hur man på ett korrekt sätt använder hygienprodukter (inklusive menstruationen) och pratar om hur PMS kan leda till depression.

  Tamilla Mammadova

  Gynekolog-endokrinolog / ultraljudläkare

  1) Svår smärta under menstruationen - ett tillfälle att konsultera en läkare

  Svår smärta förekommer ofta hos nolliparösa flickor. Efter förlossningen blir menstruationen vanligtvis mindre smärtsam, detta beror på en förändring i anatomin i de inre könsorganen (kroppens position relativt livmoderhalsen förändras eller, till exempel, under graviditeten, förändrar livmoderns böjning form och storlek). En annan vanlig orsak till smärta är endometrios, när celler i det inre lagret av livmoderväggen växer utanför den..

  Om dina perioder är smärtsamma, minska din arbetsförmåga och försämra livskvaliteten, kontakta en läkare - han kommer att bestämma behandlingstaktiken.

  Det tros att en predisposition för smärta överförs genetiskt. Men detta är ett obevisat faktum..

  2) Narkosmedel kan drickas när som helst efter början av menstruationen - effekten kommer i alla fall att bli

  Många flickor tror att ett bedövningsmedel måste drickas före menstruationens början, annars kommer det inte att påverka dem. Inte riktigt. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel används vanligtvis för att lindra smärta under menstruationen. Om du tar p-piller någon tid efter början av din period får du en fullständig smärtstillande effekt.

  3) Tamponger måste bytas var 4-6 timme

  Med korrekt användning av vattpinnen (du har valt rätt storlek och ändrat regelbundet) finns det ingen fara för kvinnors hälsa. De måste bytas var 4-6 timme, men det beror givetvis på mängden menstruationsflöde (oftare). Det finns också natttamponger, men de skiljer sig faktiskt inte från vanliga och ger ett mer pålitligt skydd på natten. Det finns inga kontraindikationer för deras användning.

  4) När du väljer packningar ska du inte fokusera på priset utan på kompositionen

  Packningar har inte många fördelar jämfört med tamponger. Det handlar om komfort. Vissa kvinnor kan kategoriskt inte använda tamponger - de är obekväma eller har till och med smärta. Packningar används också av flickor som inte är sexuellt aktiva..

  De måste bytas var 4-6 timme, beroende på mängden sekret. Nackdelarna med dessa hygienprodukter är ”växthuseffekten” på grund av deras snäva anpassning till perineum och brist på luftcirkulation, irritation och till och med allergiska reaktioner. Du måste inte fokusera på priset, utan först och främst på kompositionen: naturliga material (bomull), ett minimum av dofter och dofter.

  Förresten, nu rekommenderar hudläkare inte att använda dagliga kuddar, eftersom de kan orsaka allergiska reaktioner och dermatit på huden i de yttre könsorganen..

  5) Menstruationskopp - ett alternativ till kuddar och tamponger

  En menstruationskopp är en behållare med medicinsk silikon som sätts in i slidan och samlar urladdning under menstruationen. Många vet inte om förekomsten av denna personliga hygienprodukt, även om de första försöken att utveckla och använda den gjordes under 1800-talet (naturligtvis skiljer sig dessa enheter många gånger från moderna).

  Menstruationsskålen har ett antal fördelar jämfört med tamponger och kuddar: kostnadseffektivitet (en kopp med korrekt skötsel kan pågå i upp till 10 år!), Tiden som spenderas i slidan är upp till 12 timmar (till skillnad från tamponger och kuddar, som måste bytas oftare) och miljövänlighet.

  6) Det viktigaste är att välja rätt storlek på menstruationen

  Tillverkarnas webbplatser har detaljerade instruktioner för att bestämma längden på slidan och välja storleken på skålen själv. Faktum är att varje tillverkare har sitt eget storleksintervall, det finns inget universellt schema här. Dessutom är skålarna väldigt mjuka och fjädrande. De första är mindre märkbara inuti, men svårare att extrahera. Tänk på att första gången du kanske inte kan komma in och ta bort koppen, men du kommer att vänja dig till den. Jag råder dig att försöka använda koppen före menstruationens början - så du bestämmer själv vilken bekvämaste position för dess introduktion.

  Det är viktigt att lagra denna hygienprodukt på rätt sätt (i en vävnadspåse) och bearbeta den i rätt tid före användning och efter menstruation.

  När du har tagit bort brickan måste det sköljas under kallt vatten och naturligtvis återinföras. Månadsvis måste munstycket steriliseras i varmt vatten i 3-5 minuter eller använda speciella tabletter för sterilisering.

  Om du har valt rätt koppstorlek kan du använda den på natten och sova lugnt.

  7) Menstruationskoppar har kontraindikationer

  Menstruationskoppar kan inte användas för kvinnor med prolaps av väggarna i slidan och bäckenorganen (koppen kommer inte att stanna kvar i slidan), såväl som jungfruor. Vissa tillverkare tillbakavisar den andra punkten, men jag rekommenderar inte att du litar på dessa uttalanden - du kan skada jomfruhinnen.

  8) Var uppmärksam på färgen på urladdningen några dagar före och efter menstruationen

  Under menstruationen kan urladdningen ha en färg - röd. Men en annan nyans, beroende på blödningens intensitet, är normal. Det är nödvändigt att uppmärksamma urladdningen några dagar före och efter menstruationen: mörk spotting på dessa dagar kan vara ett av tecken på endometrios.

  9) Att ha sex under menstruationen är inte önskvärt

  Att ha sex är möjligt, men oönskat. Detta kan leda till ökad blödning och ökad risk för infektioner. Det är möjligt att bli gravid under menstruationen, sådana fall beskrivs, men är ganska sällsynta och kan vara förknippade med en oregelbunden menstruationscykel.

  10) Överdriven urladdning under ägglossningen är normen

  Under ägglossningen ökar mängden slem i livmoderhalsen, på grund av detta öppnas det och är redo att släppa spermier in i livmoderhålet. Därför är förekomsten av mer omfattande urladdning under denna period normen. En förändring i färg, lukt, urladdningens art (de var normala, men blev väldigt flytande eller knöta), utseendet på klåda, brännande, obehag i slidan och i området för de yttre könsorganen är ett tillfälle att konsultera en läkare.

  11) Cystor, en kraftig förändring av kroppsvikt, flygningar, sköldkörtelsjukdom - en del av orsakerna på grund av vilken menstruation kan stoppa

  Menstruationscykeln är en mycket ömtålig mekanism, det finns många skäl som kan leda till dess funktionsfel.

  Dessa är funktionella cystor i äggstockarna, stress, långa flygningar, förändringar i kroppsvikt (och, båda, en kraftig ökning i vikt och viktminskning från utmattande dieter).

  Hormonella störningar (polycystiskt äggstocksyndrom, högt prolaktin, sköldkörtel- och binjursjukdomar), livmoders patologi (frekvent curettage, infektioner), hjärntumörer leder till upphörande av menstruation..

  12) Menstruationen efter förlossningen börjar ett par månader efter avslutad amning

  I genomsnitt återställs cykeln inom några månader efter avslutad amning. Men alla individuellt. Det beror på amningstiden och kvinnans fysiologiska egenskaper.

  13) Normalt bör menstruationen inte vara mer än 7-8 dagar, medan mängden blod som förloras under denna period inte bör vara mer än 80 ml

  Eftersom det är problematiskt att mäta mängden förlorat blod (förresten, detta kan göras med hjälp av menstruationskoppar) finns det speciella frågeformulär som gör att du kan bestämma mängden blodförlust. De publiceras i specialtidsskrifter för gynekologer, det finns inga direkta länkar till dem i nätverket. I receptionen kan du be gynekologen göra en undersökning. Som regel ställs följande frågor: vaknar du på natten för att byta hygienprodukter, finns det blodproppar, under vilken period håller en hygienprodukt, ändrar din livsstil på menstruationsdagar, etc..

  Detta är mycket viktigt, eftersom alltför tunga perioder inte bara kan leda till kronisk anemi, avsevärt minska kvinnans livskvalitet, utan också vara ett tecken på allvarliga kvinnliga sjukdomar (uterus fibroids, endometrios, endometrial hyperplasi).

  14) Det rekommenderas inte att ta ett varmt bad under menstruationen

  Det rekommenderas inte att ta ett varmt bad - bara en dusch. Varmt vatten kan utvidga blodkärlen och leda till ökad blödning (och detta är inte helt hygieniskt).

  Förresten antas det att alkohol under menstruationen också bidrar till expansion av blodkärl och ökad blödning, men detta är obevisat. I små mängder kan du ta alkohol.

  15) Utseendet på utslag på huden före och under menstruationen är inte en patologi

  Under kritiska dagar och PMS varierar hormonnivåerna av östrogen och progesteron. Det finns mycket progesteron, lite östrogen - därmed alla symtom: bröstsmärta, ökad aptit.

  Vätskeretention under denna period kan leda till viktökning. Norm - högst 2-3 kg. Under menstruationen, ät i fraktion, i små portioner.

  På grund av omorganiseringen av den hormonella bakgrunden och den överdrivna verkan av androgener kan utslag uppstå på huden. Detta är inte en patologi, men de kan förhindras genom att förskriva kombinerade orala preventivmedel.

  16) PMS kan leda till depression

  PMS är en komplex uppsättning av symtom som uppstår på grund av fluktuationer i könshormonnivåer. Det vill säga detta tillstånd är långt ifrån en myt! PMS kan manifestera sig i en mängd olika symtom: ödem, ömhet i bröstet och irritabilitet och till och med allvarlig depression..

  Allvarlig PMS, vilket leder till nöd och depression, kallas också premenstrual-dysforisk störning. Dess obligatoriska tillstånd är cyklisk manifestation av symtom: 5-10 dagar före menstruation och slutet med det ögonblick de inträffar.

  En annan anmärkningsvärd egenskap: PMS är karakteristiskt endast för ägglossningscykler, och om det av någon anledning inte finns någon ägglossning, uttrycks inte PMS.

  17) Den genomsnittliga cykeltiden är 21-38 dagar

  Den normala varaktigheten av menstruationscykeln hos en frisk kvinna är 21-38 dagar. Men det finns patienter med en regelbunden men lång cykel, till exempel 40-42 dagar. Är det denna patologi? Det är allmänt accepterat att om cykeln är lång, men samtidigt ägglossande, så är detta en variant av normen för en viss patient.

  Om en kvinnas cykel är stabilt oregelbunden kommer hennes perioder flera gånger i månaden - detta är inte normen och du måste konsultera en läkare.

  18) Tillåtna fluktuationer i menstruationscykeln - +/- 2 dagar

  Det händer att en flickas period kommer som en klocka, men den här gången var det ett misslyckande. Men utländska författare säger att en försening på upp till 20 dagar hos patienter med en regelbunden cykel är ett normalt alternativ. Det kan finnas många skäl till detta, de vanligaste är stress, en förändring i väderförhållanden och tung fysisk ansträngning..

  Men det kan finnas andra skäl - cystor i äggstockarna, hormonella störningar, att ta mediciner. Mitt råd: om din period inte kommer i tid, vänta 7 dagar och kontakta din gynekolog. Om du mot bakgrund av förseningen har andra klagomål - vaginal urladdning, buksmärta - bör du kontakta din gynekolog så snart som möjligt.

  19) Uteslut inte sport under kritiska dagar

  Det beror på kvinnans välbefinnande och intensiteten av menstruationsblödning.

  Det är bättre att utesluta kraftig belastning på korsryggen i gymmet, viktlyftning kan öka blödningen, men stretching eller yoga enligt ett speciellt program, tvärtom, kommer att lindra stress.

  20) Flickans cykel är inte "synkroniserad"

  Det finns en uppfattning att för flickor som tillbringar lång tid tillsammans är cykeln synkroniserad. Är det en myt eller en slump! Det finns inga vetenskapliga bevis för detta..

  De första menstruationsperioderna hos flickor, symptom, hur länge

  Den första menstruationen hos flickor, vetenskapligt kallad menarche, är en spännande period. Just nu är bristen på kunskap på detta område alarmerande. Enkla frågor uppstår, och de behöver svar. Hur man förstår att "gäster kommer fram till en röd bil", vilka är symptomen, vad du behöver för att kunna göra före och under menstruationen, vad är varaktigheten och så vidare. Nu kommer vi att försöka svara på dessa frågor..

  De första menstruationsdagarna hos tonårsflickor

  Som regel förekommer de hos ungdomar från 11 till 14 år. Men varje organism är individuell. Processerna i olika organismer är inte desamma. Detta leder till det faktum att någon börjar på 10 eller 11 år gammal och någon senare, vid 15. Det påverkar mycket. Vikt, aktivitet, livsstil, mat, klimat och mer. Denna händelse visar att kroppens reproduktionsfunktion är redo för reproduktion. Oroa dig inte, allt har sin tid. Men ingen kan hindra dig från att prata om detta med din mamma eller konsultera en läkare - en barngynekolog.

  Hur man förstår att din första period kommer snart?

  Mognadsprocessen fortsätter gradvis. 2-2,5 år innan kritiska dagar börjar visas tecken. Kroppen tar på sig mer feminina drag. Bröstkörtlarna är grova och förstorade. De blir känsliga. För närvarande är flickorna rädda för att fånga dem, pinsamma att röra, eftersom det leder till smärta.
  Pubiskt och axillärt hår börjar dyka upp.
  Talgkörtlarna börjar arbeta mer aktivt. Hår blir snabbt fettigt, huden blir fet, anke kan utvecklas (en inflammatorisk hudsjukdom, vanligtvis i ansiktet i form av stor akne).
  Under sex månader före menstruationen börjar vita dyka upp - urladdning, vilket inte leder till klåda och obehag. De är båda mjölkiga och lätta slemhinnor.
  Vid denna tidpunkt blir flickan väldigt känslomässig, tårfull, reagerar kraftigt på uppkomna situationer, tar snabbt kränkningar, blir irritabel. Detta beror på hormonella förändringar..
  En till två veckor före början av menstruationen manifesteras dragande smärta i nedre del av buken. Dessa smärta förekommer utan tecken på inflammatoriska processer. För vissa visas de inte.
  Under flera dagar kan lös avföring, yrsel, illamående, huvudvärk, ökad aptit och så vidare - det så kallade PMS (premenstruellt syndrom) uppstå
  Bruna eller röda fläckar på dina underkläder meddelar dig om menstruationens början..

  Vad man ska göra före den första menstruationen?

  Det är nödvändigt att psykologiskt förbereda dig för denna händelse. Du behöver inte vara rädd för honom. Alla kvinnor gick igenom det.
  Förbered och bär ett ersättningsbyxor och dyna. Början inträffar ofta i det mest oväntade ögonblicket. Du kommer inte att kunna kontrollera, fördröja eller påskynda det. Men du kan vara redo. När du märker eller känner att allt har börjat får du inte panik. Gå till damerrummet, byt kläder om det behövs. Limma dynan på rena trosor.
  Om det inte finns någon packning till hands, använd en rulle toalettpapper eller vävnad. Det vill säga, ta alla improviserade medel som absorberar fukt. Kontakta gärna en sjuksköterska på din skola.
  Om du märker att dina kläder är smutsiga kan du knyta en tröja, skjorta eller något annat på ditt bälte.
  Om smärtan övermäter dig kan du använda en värmedyna med kallt vatten. Men överdriv det inte, kyl inte inre organ.
  Du kan också använda mediciner som lindrar smärtan. Men de måste användas strikt på rekommendation av en läkare.

  De första perioderna för flickor hur många dagar går?

  Varaktigheten av närvaron av "vänner på den röda bilen" är också individuell. Normen är 3-7 dagar. Från månad till månad ändras dessa nummer. Menstruationscykeln varar idealiskt från 21 till 35 dagar. Hos 30% av flickorna börjar de senare ofta efter 28-30. Det är vanligtvis oregelbundet under ett par år. Det här är normalt. Kroppen är inställd. I framtiden kommer allt att anpassas. För att kontrollera och övervaka regelbundenheten rekommenderar vi att du har en kalender. Det hjälper dig att bättre navigera och förstå din kropp..

  Ibland kan det finnas en situation att den andra "i dag" inte kommer på flera månader. Detta betyder inte graviditet. Oftast beror detta på emotionell, psykologisk eller fysisk stress som har fallit på en tonåring. Det kan också påverka förändringar i kosten. Kanske overdödade hon det på fysisk träning, eller blev nervös på grund av en bedömning eller första kärlek. Allt bör återgå till det normala. Men läkaren bör konsulteras i händelse av ett sådant fel så att han skulle göra en undersökning. Troligtvis kommer han inte hitta någonting, men det kommer inte att vara överflödigt.

  Hur ser den första menstruationen ut hos flickor?

  Vi kan säga att allt relaterat till menstruation är individuellt. Detta gäller också utseende. Processen kännetecknas av att blod dras ur slidan. Men inte bara blod utan också slemhinnan i livmodern och vaginal urladdning kommer ut.

  Färgen på urladdningen kan vara röd, brun eller mörkbrun. Den hormonella bakgrunden, ärftliga funktioner kan påverka detta..

  Volymen kan också variera. Den kan nå 150 ml. Om en sådan blodförlust leder till en försämring av välbefinnandet, är det bättre att samråda med specialister. Det kommer aldrig att bli överflödigt.

  Standarden hos ungdomar är denna menstruation börjar med en liten mängd brun urladdning. Den andra och tredje dagen börjar blödningen och sedan minskar den. På den sjätte dagen finns det en sakrum eller en liten daub. Men detta är inte ett universalmedel.

  Vad bör varna?

  Du bör konsultera en gynekolog om flickans första menstruation:
  Varar mycket länge, mer än sju dagar eller mer
  Senast en dag eller två, dvs mindre än 3
  Visades tidigare 11 eller senare 16 år
  Tungt rikligt. Det vill säga du måste byta packningar oftare än efter 2 timmar.
  Det är mycket akut. Flickan tappar medvetandet från smärta.

  Hur som helst, om du börjar märka några avvikelser, tveka inte att konsultera en läkare. Han kommer att kontrollera efterlevnaden av dina pågående processer med din fysiologi. Han kommer att rekommendera de bästa alternativen för dig och ge råd om alla akuta problem som uppstår..

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Vad du ska göra med vaginal torrhet: åtgärder för behandling

  Under hela livet står kvinnor inför olika problem av intim art som inte är vanligt att diskutera i ett anständigt samhälle. Naturligtvis är de inte föremål för diskussion, utan borde vara en anledning till att kontakta en specialist....

  De bästa lösningarna för trast

  Candidiasis är en ganska vanlig sjukdom, särskilt bland kvinnor. För att lyckas ta itu med det måste du använda de bästa lösningarna för trast. Enligt vår bedömning är billiga men effektiva, enligt kundrecensioner, yttre och orala beredningar - krämer, suppositorier, kapslar, vanliga och vaginala tabletter....

  Hur man bestämmer graviditet om menstruationen går

  Det främsta tecknet på graviditet, de flesta kvinnor överväger upphörandet av månatliga menstruationsblödningar. Från den första dagen av förseningen, för att bekräfta eller motbevisa befruktningen, kan du använda speciella känsliga test, och efter 1-2 veckor för att genomgå en ultraljud....