Menstruationskopp: svar på 16 viktiga frågor

Harmonier

Menstruationskoppen är ett bekvämt alternativ till kuddar eller tamponger. Det är nödvändigt att rengöra det bara 3 gånger om dagen, bekvämt med ett upptaget schema. Produkten är återanvändbar, du behöver inte göra en granskning av hygienprodukter varje månad. Tillverkarna hävdar att du kan använda ett lock i flera år.

Vad ser det ut som

Menstruationskoppen liknar en klocka med en hästsvans eller ring på utsidan av kupolen. Den är tillverkad av medicinsk silikon och skadar inte det intima området. På den breda delen finns en fälg som sitter tätt mot slidan och förhindrar läckage.

Vad är koppen till?

Tamponger och kuddar uppfattas ofta som en oundviklig ondska. Jag vill alltid hitta något mer bekvämt. Menstrual burl jämför med fördel med konventionella hygienprodukter:

 1. Komfort att använda. Du kan ta bort ackumulerade sekret med ett intervall på 8 timmar, detta räcker för en lugn sömn. Det finns inget förbud mot fysisk aktivitet, det är tillåtet att simma med en munskydd, det är helt osynligt under kläder.
 2. Alla utsöndringar kvarstår i kroppen, obehagliga luktar visas inte.
 3. En produkt kan användas upp till tio år.

Hur man använder

Under menstruationen sätts locket in i vagina när det är vikt. Inuti rätar den ut, sitter tätt mot väggarna och samlar alla sekret. När den fylls, tas skålen bort och rengöras. Efter menstruationens slut lagras den rena produkten i en bomullspåse som den säljs med.

Hur bädda in

 1. Tvätta händerna. Applicera vattenbaserat smörjmedel på munskyddet och händerna vid behov.
 2. Placera din fot på badkanten eller stå med benen breda isär.
 3. Vik produkten längs eller tryck en kant till botten.
 4. Gå in i vagina. Lossa inte fingrarna, elastiska kanter kan raka ut i förväg.

Om insättningsdjupet är normalt och svansen sticker ut ska du försiktigt trimma den. Ett tecken på en korrekt installerad kopp är bristen på obehag. Först kan en känsla av främmande kropp kvarstå, men gradvis bör den passera. Smärta är oacceptabelt. Om det är så gjorde du något fel.

Hur man drar ut skålen

En hästsvans eller ring är designad för bekväm extraktion. Om menstruationskoppen stiger för högt finns det inget behov av panik. Ta ett djupt andetag för att koppla av. Musklerna kommer att sluta hålla locket och det kommer att sänka. Om detta inte hjälper, ändra position och gör en skjutande rörelse med vaginalmusklerna.

Vad man ska göra om det inte avslöjas

Materialet är elastiskt, problemet är sällsynt. Om detta händer, försök försiktigt vrida koppen medurs. Sådana rörelser är inte alltid praktiska, det är bättre att ta av locket och sedan sätta i det igen. Kontrollera om du gör allt på rätt sätt för att undvika problem:

 1. Vik munskyddet i form av bokstaven E. Från det här läget rätts det lättast ut.
 2. Flickor, vana vid tamponger, försöker skjuta bort skålen. Detta är ett misstag, för ett bekvämt läge är ett djup på 2 cm tillräckligt.
 3. På skålens hals för menstruation finns det små hål som bildar effekten av ett vakuum. På grund av det sitter munstycket tätt mot väggarna och faller inte ut. Kanske är dessa hål tilltäppta så att öppningen inte inträffar. Tvätta skålen väl efter varje användning..

Vad man ska göra om det läcker

Tillverkarna lovar 100% skydd av linne från föroreningar. Men flickor klagar ofta på bristen på ordentlig täthet. Efter detta kommer besvikelsen, och menstruationen går till förvaring. Skynda dig inte för att göra det, försök först ta reda på orsaken till munstyckets så ansvarslösa beteende:

 1. Fel installation. I det här fallet kommer det inte att finnas någon tät passning, och urladdningen kan rinna ut längs väggens vagina. Om du sover i ett läge kan silikon ta formen av en kropp. Med en kraftig stigning har materialet inte tid att räta ut och hej, en läcka. Förstoppning kan också orsaka förskjutning..
 2. Fel med val av storlek. Ett lock som är för stort kommer inte att spricka, och ett litet är rörligt. Utseendet är annorlunda, så formen kanske inte passar.
 3. Täppta hål skapar inte ett vakuum, vilket också kan orsaka läckage..

Hur man väljer storlek

Tillverkarna bosatte sig på två huvudstorlekar. Små munskydd rekommenderas för kvinnor som inte föder 30 år. Fler modeller kommer att vara praktiska efter 30 år om det fanns en naturlig födsel. Dessa är ungefärliga riktlinjer, så det skadar inte att bestämma livmoderhalsen.

För att göra detta, sätt in rena fingrar i slidan mot ryggen. Försök hitta en avsats på ett mynt. Det är okej om nacken inte är i mitten. Om det är svårt att nå utsprånget behöver vagina en lång menstruationskopp. Fingrar omedelbart begravda i nacken? Välj en kort modell så att du inte känner dig obekväm.

Glöm inte silikonens styvhet. Med normalt utvecklade muskler behövs medelvärde. Om vattpinnen är svår eller smärtsam, var uppmärksam på det mjuka materialet. Samma alternativ behövs för svaga intima muskler. Om du gillar aktiv träning är en modell av hård silikon mer lämpad för dig.

Hur man bryr sig

Det rekommenderas att tvätta munskyddet med en intim hygienprodukt eller mild tvål. Om detta inte är möjligt räcker rent rinnande vatten. Spår av tvättmedel måste rengöras ordentligt. Om tvål kommer in i vaginalslemhinnan kommer pH att brytas, det finns risk för skada på den naturliga mikrofloraen.

Hur man steriliserar

Före och efter menstruationen måste skålen steriliseras för att förhindra tillväxt av mikroorganismer från slidan och bakterier som kan dröja på den under lagring. För att göra detta, koka produkten i 5 minuter. Vissa tillverkare tillåter mikrovågssterilisering. Det finns ett speciellt glas för detta ändamål..

Alla kvinnor kan använda en munskydd eller det finns kontraindikationer

Det finns inga absoluta begränsningar, men på grund av individuella egenskaper kanske menstruationsbänken inte passar. Studier bekräftar att menstruationen inte påverkar vaginalepitel. Kapsylen skadar inte endometrios eller livmoderhalsen. Du kan använda det med det installerade systemet för intrauterint preventivmedel.

Innan du köper måste du konsultera en gynekolog om det finns en böjning av livmodern eller dess starka prolaps. Det rekommenderas inte att använda en menstruationskopp under behandling av trost, cystit eller annan infektion. Varje gång kommer det inte att fungera för att desinficera munskyddet, så det finns en risk för återinfektion. Därför kommer det att vara möjligt att återvända till koppen först efter avslutad behandling.

Kan det göra ont

Studier har visat att produkten inte ökar risken för infektioner. Medicinsk silikon avger inte skadliga ämnen och reagerar inte med toxiner. Därför är konstant bärning ofarligt. Endast mekanisk skada på slidan under administrering är möjlig. Därför måste flickor med långa naglar vara försiktiga.

Dessutom kan kanten eller obehagliga utsprång skada väggarna. I detta fall måste du använda ett vattenbaserat smörjmedel. Om obehag efter flera försök försvinner, tänk på en annan modell eller tillverkare. Ibland måste du vägra en hygienprodukt. Enligt statistik kan 9% av kvinnorna inte vänja sig med munstycket och sluta använda det..

Jungfru kan använda koppen?

Tån är inte kontinuerlig, det finns ett hål i den. Därför är menstruationskoppen inte förbjuden, men den minsta storleken bör väljas. Obehagliga upplevelser är acceptabla, men de bör inte vara starka. Försök applicera mer fett på händerna och munskyddet. Om obehaget kvarstår ska du lägga av denna hygienprodukt tills bättre tider..

Kan jag ha sex med en skål?

Med standardprodukter kommer sex att vara omöjligt. Vissa tillverkare har redan börjat producera speciella munskydd, och det finns engångsbruk. Om du bestämmer dig för dem, varna din partner att vara försiktig. En vass hästsvans kan riva en kondom eller orsaka skador. Ja, du måste skydda dig själv, locket är inte ett preventivmedel.

Hur ofta du ska ändra

Tillverkarna säger att locket måste spolas med 8 timmars intervall. Bakterier skiljer inte mellan en vattpinne och en munskydd, de behöver ett näringsmedium. Skapa inte bekväma förhållanden för dem. I hela användningshistoriken registrerades endast ett fall av STS, men försiktighet är inte överflödig.

Är det möjligt att simma med en skål?

Tillåtet: pool, hav eller doftande bad. Locket är inuti kroppen, så konturerna eller de utskjutande trådarna kommer inte att ge dig bort. Var inte rädd för att tona vatten, vakuumeffekten tillåter inte läckage. Endast initial obehag eller svårigheter med rätt plats kan störa, det är bättre att planera vattenprocedurer inte på den första dagen av menstruationen.

Tvivlar du på att den här hygienprodukten passar dig? Konsultera en gynekolog vid Medical Women's Center.

Funktioner för valet och användningen av menstruationskoppen

Menstruationskoppen (munstycke, mössa) är ett återanvändbart alternativ till traditionella medel för intim hygien under menstruationen. Den är tillverkad av medicinsk silikon i form av en tulpan och behövs för att samla menstruationsflödet, skydda mot oönskade läckor. Själva hygienprodukten klassificeras som återanvändbar, vilket minskar den månatliga kostnaden för konventionella tamponger och kuddar.

Hur lämplig en munskydd för menstruation bestämmer alla själv. Ta i detta fall hänsyn till koppens längd, bredd, kapacitet. Menstrual burl, till skillnad från tamponger, absorberar inte sekret. Detta skyddar reproduktionssystemets hälsa från skadliga mikroorganismer i slidan..

Funktionsprincip

Fixeringen av läkemedlet sker på grund av arbetet i musklerna i slidan, det skapade vakuumet. När den placeras korrekt orsakar locket inte obehag, men samlar pålitligt blod och förhindrar flödet. Med förbehåll för reglerna för vård under kritiska dagar kommer de att pågå i 5-7 år.

Själva locket är mer rymligt än engångsunderlag och tamponger. Därför är det mindre men nödvändigt att tömma produkten under menstruationen. Skålen skyddar könsorganen från penetrering av infektioner och svampar. Med full fixering kan koppen användas både för aktiv sport och medan du kopplar av på stranden.

Liknar utåt en liten rundad behållare med en klockform och ett kort smalt rör. Storleken på behållaren bestäms av diameter och kapacitet. Innan du sätter i vagina måste kanterna vikas i fyra. Insidan bör den öppna och låsas helt.

Tillförlitligt skydd tillåter användning av skålar i början av menstruationscykeln i stället för de vanliga tamponger och kuddar.

fördelar

Används för menstruation menstruation cup:

 • förhindrar kontakt med sekret från vaginalslemhinnan, absorberar inte den naturliga smörjningen av kroppen, skyddar mikrofloraen;
 • kunna hjälpa till med en riklig hemlighet;
 • eliminerar behovet av att ofta byta medel för rena (menstruationsskålen är utformad för en större volym utsöndrad vätska);
 • bekvämare än packningar;
 • Det är tillverkat av allergivänliga material, vilket nästan fullständigt eliminerar risken för möjliga allergiska reaktioner;
 • kan återanvändas, vilket minskar månatliga utgifter;
 • skyddar könsorganen från spridning av infektioner och svampar;
 • innehåller inte farliga deodoriserings- och blekmedel, absorbenter;
 • lämplig för användning i aktiva sporter.

Vid fixering av skålen bör det inte förekomma smärta eller obehag.

nackdelar

Innan du applicerar menstruationen, måste du beakta nackdelarna:

 • tillförlitligt skydd kännetecknas endast av hållbara silikonskålar;
 • för att fixa produkten korrekt är tålamod och utbildning nödvändig;
 • stagnation av menstruation är möjlig, vilket provocerar spridning av aeroba bakterier och infektiösa foci;
 • vid överflöd kan blodet återgå till livmodern och orsaka utveckling av endometrios eller annan inflammation.

Användning rekommenderas inte för kvinnor som använder intrauterina enheter. Gynekologiska sjukdomar kan bli en kontraindikation. Möjligheten att använda en munskydd diskuteras i förväg med en gynekolog efter undersökning.

Olika sorter

Om det fasta locket orsakar obehag väljs storleken inte korrekt. De skiljer sig i diameter, kapacitet, grad av densitet.

Av material

Hos olika tillverkare kommer återanvändbar silikonborrning att skilja sig i materialets mjukhet. Alternativt engångslatexkoppar som ser mer ut som preventivmedel.

Storlek

Om du väljer för stora menstruationskoppar kan deras användning åtföljas av konkret obehag på grund av överdriven kompression av de inre könsorganen. Valet av små lock kan leda till opålitlig fästning, vilket innebär att det finns en risk för menstruationsläckage.

Val av skål

Det finns några enkla regler för att välja ett menstruationslock. Bredd, längd och volym beaktas (vilket är typiskt för riklig urladdning).

Längd

Ett korrekt valt alternativ ska inte kännas in i slidan och lossas från det. Parametern i sig beror på längden på penis, som kan bestämmas under menstruationen.

Du måste sitta på toaletten och sätta in ett finger i vagina tills det rör vid livmoderhalsen (ett litet utsprång på baksidan av vagina). Om detta händer anses skeden vara kort, i andra fall - lång.

Menstrual burl är av tre typer:

 • kort (38-44 mm), som är lämplig för ungdomar och kvinnor med en kort vagina;
 • medium (45-50 mm), som kan användas av kvinnor med medelstora och stora storlekar på penis;
 • lång (51-57 mm).

Om det finns tvivel om valet av längd är det bättre att välja alternativet med en kort storlek. Detta beror på extraktionens komplexitet, men garanterar skydd mot läckage och obehag.

Bredd

Menstruationshuven kan variera i bredd - diametern på ytterkanten. Dom är:

 • liten diameter (40-41 mm) för tonåringar och jungfruar;
 • medelbredd (42-44 mm) för unga flickor och nollformig (med en möjlig ökad vaginal ton);
 • stor diameter (45-48 mm) för kvinnor med svag vaginal muskelton.

Om den väljs med otillräcklig diameter, finns det risk för menstruation, och om bredden är för bred är obehag och krossning av väggarna i slidan väggarna möjliga. Om det finns minsta tvivel är det bättre att välja en bredd på 44-45 mm.

Volym

Frekvensen för nödvändig tömning beror på kapacitetsparametrarna. Menstruationshattar kan vara:

 • liten (18-24 ml);
 • medium (25-31 ml);
 • stor (32-38 ml).

Det senare alternativet är lämpligt för kvinnor med långa breda vaginor och en tendens till alltför tungt menstruationsflöde, särskilt under de första dagarna av cykeln. Om du är osäker, kontakta en gynekolog eller använd medelstora skålar. Detta bör inte orsaka obehag i könsområdet och kräver inte ofta ersättning.

Stelhet

Densiteten för latex (silikon) är också annorlunda. Mjukare material är lämpliga för ungdomar och unga icke-kvinnliga kvinnor, och tätare material med en tillförlitlig fixeringsgrad används ofta av vuxna kvinnor. Mer exakta egenskaper för valet av menstruationsborrar kan erhållas från den behandlande gynekologen.

Hur man använder en skål

För att få maximalt skydd mot menstruation utan obehag måste du öva och lära dig att använda menstruationskoppen korrekt. Förfarandet består av flera steg: beredning med sterilisering, installation, ytterligare borttagning.

Träning

Innan installationen steriliseras munstycket. Detta kräver varmt vatten (med tillsats av salt eller ättiksyra). I stället för hemläkemedel kan antiseptika, till exempel klorhexidin, användas. Tvätta händerna ordentligt med tvål efter proceduren (med låg alkalikoncentration).

Hur man sätter in

Varje hygienprodukt bör ha instruktioner. Först måste du ta varje bekväm hållning där musklerna i slidan kan vara så avslappnade som möjligt: ​​sittande, halvsittande, med ett upphöjd ben. Det mest praktiska är posen, som används vid behov för att sätta en tampong.

Den övre kanten på munstycket måste vikas i fyra - i hälften och sedan igen i hälften. Du bör få ett rör med en bred topp och en smal bas. Fingrar på ena handen måste skjuta ut klyftorna, och med den andra handen - gå in i munstycket med den breda kanten uppåt. Endast en liten smal spets som är 1-2 cm lång ska vara kvar utanför.

Skålen ska roteras inuti vagina och håll den utskjutande spetsen. Med förbehåll för korrekt administrering bör munstycket öppna och fixera på väggarna i slidan. Det är bättre om skålinstallationsutbildningen hålls i förväg och själva musklerna blir avslappnade..

Hur man extraherar

Innan du börjar få ut allt, tvättas dina händer. Efter att ha delat labiaen lite, med den andra handen måste du ta fram den tunna änden av skålen och pressa den lite. Detta trycker luften upp och vakuumeffekten bryts. Därefter måste kanten pressas med tummen och pekfingret och dra försiktigt neråt.

Eftersom oerfarna människor kan ta bort skålen från sina händer efter borttagningen görs proceduren i bäst i badrummet eller duschen.

Skötsel och rengöring

Eftersom skålen är en återanvändbar produkt måste du genomföra proceduren för rengöring och sterilisering. Desinfektion av munstycket utförs med antiseptiska medel före första användningen och efter varje avslutad menstruation. Antiseptika kan ersättas med vanligt varmt vatten.

Efter varje avlägsnande av munskyddet på utsidan måste den frigöras från sekret, tvättas med en kall vattenström och sedan torka av med sterila pappershanddukar. Rengöring av munskyddet kan inte utföras med aromatisk tvål med hög alkalitet (pH högst 3,5).

Förvara capa tills nästa menstruation börjar i rena tygpåsar, till exempel linne eller mikrofiber, där inre luftventilation är möjlig. Förvara skålen på en mörk plats och undvik direkt exponering för ultraviolett strålning. Att höja temperaturen till 140 grader kan leda till deformation. Korrekt underhåll av skålen säkerställer dess längre drift.

Till vem det är kontraindicerat

Användningen av skålen är kontraindicerad om:

 • allergiska reaktioner på latex eller gummi (silikonprodukter är ett undantag);
 • postpartumblödning, där det är viktigt att kontrollera överflödet av urladdning;
 • mekanisk skada på vagina, till exempel efter förlossning, abort eller curettage;
 • inflammatoriska processer eller infektiösa patologier inom området bäckenorgan;
 • preventivbruk kan också vara en kontraindikation.

Menstruationshattar är relativt låga kostnader. Det beror på material och storlek. Produkter tillverkas av olika tillverkare, men certifierade produkter köps bäst på apotek. För priset bör du fokusera på intervallet 500 till 1500 rubel. En skål är dyrare än konventionella kuddar och tamponger, men det kommer definitivt att minska månatliga utgifter inom en snar framtid.

recensioner

Alexandra, 28 år

Jag använder regelbundet menstruationskoppen det senaste halvannet året. Detta är inte bara betydande budgetbesparingar, utan också tillförlitligt skydd mot läckor. De första gångerna åtföljdes av obehag under installationen, men du behövde bara öva lite och få tag på lite rullning vid spetsen för att helt öppna skålen inuti. Jag valde omedelbart produkter tillverkade av högkvalitativ silikon, så obehagliga reaktioner och allergier är länge borta.

Ekaterina, 36 år

Kännedom med menstruationskoppen kom ihåg endast av obehag och konstant upplevelse som läcker. Men efter samråd med sin gynekolog fick hon reda på att hon hade valt fel storlek, hon behövde en mindre. Efter flera träningar fungerade allt och nu är jag mycket nöjd med att en sådan idé uppfanns. Du behöver bara vänja dig med hygien och reglerna för skötsel av skålen, och resultatet är mycket bra, eftersom allt är väl skyddat.

Menstruationskopp: den mest kompletta instruktionen

En sak som helt kommer att förändra din inställning till "kritiska dagar" till det bättre. Allt du ville veta om kvinnors munskydd på ett ställe.

Uppmärksamhet, Longrid!
För hjälp med att förbereda materialet tackar vi telegramkanalen "The Witch's Cup"

Menstruationskopp - vad är det? Vad är det för??

En skål eller munstycke är en liten mössa som sätts in i slidan för att samla menstruationsblod. Till skillnad från tamponger och kuddar, absorberar inte urladdningskapaciteten och tillåter dem inte att komma i kontakt med slemhinnan.

De första munskyddarna till salu på 30-talet av 1900-talet, och uppfinningen patenterades ännu tidigare - för 150 år sedan. Trots den fullständiga bristen på reklam växer antalet kvinnor som använder skålar varje år. Det är inte förvånande eftersom de har så många fördelar.

Var kan jag köpa en menstruationskopp?

I Ryssland är valet av tillbehör litet - cirka 20 märken (inte mycket, med tanke på att det i världen finns 4-5 gånger mer). Detta beror på att tamponger och kuddar hade en större reklamkampanj. Ingen annonserade menstruationsmuggar alls, och under lång tid överfördes information om mun till mun. På apotek är dessa produkter sällsynta. Du bör inte beställa en skål från Kina eller köpa från en okänd tillverkare som inte har ett kvalitetscertifikat: det kan vara hälsofarligt. Det finns två pålitliga varumärken i Play Partner ™ sexbutikkollektion: German Fun Factory och spanska EVE TALLA.

Menstruationskopp: fördelar och nackdelar

fördelar

Med korrekt administration känns kärlet inte alls. Även om den redan är helt fylld. Tillbehöret stör inte att gå på toaletten, det behöver inte tas bort och sättas på plats varje gång. Du kan springa, hoppa, spela sport med honom och inte vara rädd för läckor. Bekvämt med en kopp och lätt att sova. På grund av det lilla vakuumet kommer blodet inte i kontakt med syre, vilket innebär att bakterier inte multiplicerar, så att urladdningen inte luktar.

 • Säkerhet. Produkten tar inte upp blod, vilket innebär att den inte torkar slidan. Dessutom är urladdningen inte i ständig kontakt med dess väggar. Vanligtvis är munskydd tillverkade av allergivänlig medicinsk silikon eller termoplastisk elastomer, så de påverkar inte den kvinnliga mikrofloran. Vår kollektion innehåller endast silikonprodukter, som TPE kan innehålla farliga ftalater
 • Sparande. Capas livslängd är upp till tio år. På tamponger och kuddar per månad spenderas i genomsnitt 200 rubel. Skålen lönar sig på ungefär ett år
 • Ekologi. Mindre material behövs för att producera dessa bitar, och deras användning innebär inte skapandet av ytterligare skräp.
 • Kompakthet. Capa tar inte mycket plats under transporten. Hon kommer inte plötsligt att falla ut ur väskan som en packning, utan sätter dig i ett besvärligt läge
 • Du behöver inte köpa något annat. Och tänk också på hur många kuddar du ska ta med dig och om du vill köpa ett annat paket
 • Ingen överraskning. Glöm vad "det finns ingen packning till hands" och "nattresa till apoteket"
 • Frihet. Bär underkläder eller till och med sova naken. Gå in för sport, besök poolen eller trampolinanläggningen utan rädsla för läckor.

Hur man väljer en menstruationskopp

De flesta kvinnor kan använda valfri storlekstank. För att välja det bästa alternativet, tänk på följande faktorer:

 • Graviditet och förlossning. Tillverkarna tillverkar vanligtvis två storlekar skålar: små - för kvinnor som inte har fött barn, stora - för de som har en eller flera graviditeter bakom sig
 • Ålder. Med åldern förlorar muskler elasticiteten. Kvinnor över 30 år rekommenderas att välja ett större tillbehör.
 • Känslig urinblåsa. Munstycket kan sätta lite tryck på urinkanalen, vilket försvagar urinflödet. Det är okej, men om det orsakar obehag, är det bättre att välja mjukare munskydd av mindre storlek.
 • Sport och Kegel övningar. Kvinnor som tränar regelbundet eller utför övningar på bäckenbotten har starka vaginalmuskler. Sådana kvinnor, trots ålder och antal graviditeter, är en mindre skål lämplig
 • Överflöd av ansvarsfrihet. Detta är en mycket subjektiv parameter. De flesta kvinnor tror att bokstavligen ett ton blod flödar från dem, men ungefär hälften av dem lider faktiskt av tung menstruation. Blodförlust på upp till 50 ml är normalt. 50-80 ml - över genomsnittet, 80-120 ml - tung blodförlust, från 120 ml - blödning, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Det är svårt att visuellt bestämma mängden urladdning med packningar och tamponger. Många menstruationskoppar gör speciella märken på blodnivån, så deras ägare vet alltid deras volym av blodförlust. Ju mer riklig period, desto större är skålens storlek.
 • Placeringen av livmoderhalsen. För in fingret djupare i slidan och känna bildningen med ett mynt på 5 öre, liknande nässpetsen. Detta är livmoderhalsen. Om du lyckades enkelt nå den, är din vagina kort och livmoderhalsen är låg, det är bättre att välja ett mindre kärl, helst med en kort svans (i många skålar kan svansen klippas manuellt). Med en hög placering av denna kropp (det fungerade inte eller det visade sig vara svårt) kommer större tillbehör att göra. Dessa dras mest bekvämt av en lång svans.

Menstruationskopp: hur man använder

Hur man sätter in en menstruationskopp?

Tvätta händerna och tvätta tillbehöret under rinnande vatten med tvål eller rengöringsmedel före användning. För att ange produkten behöver du skicklighet. Fallet underlättas av ett vattenbaserat smörjmedel. Sätt den på ingången till vagina och yttre väggar i munstycket, du behöver inte smörja spetsen - annars blir det svårt att fälla ihop. Nu måste produkten vikas. De vanligaste vikningsalternativen är C-fällning (det enklaste sättet som de flesta kvinnor använder) och Punch Down Fold (lämplig för enkel infogning).


Sätt att vika skålen

Ta platsen där du vanligtvis sätter i vattpinnen, slappna av musklerna och placera skålen försiktigt på ett bekvämt djup. Flytta den inte direkt upp, utan uppåt i vinkeln bakom vagina, mot livmoderhalsen. Efter introduktionen klickar du på tillbehörets botten - luften kommer ut och burlen kommer ut. Försök att bläddra lite efter spetsen om du är osäker på att den har öppnat.

Du är troligtvis van vid tamponger, där det finns en applikator för enkel infogning och ett rep som pliktfullt väntar när de drar den och drar ut denna hygienprodukt. Skålen kräver en stor ansträngning från dig. Kegelövningar är praktiska här. När du installerar munstycket, gör några sammandragningar med musklerna uppåt, som om du stoppar urinflödet. Så fartyget kommer att stå i ett bekvämt läge. När det gäller extraktion, använd MTD för att sänka kapaciteten nedan så att du kan nå ditt tips med fingrarna.

 • Läs mer om bäckenbottenmusklerna i den här artikeln..

Efter administrering kan de första 5 minuterna orsaka outtryckt urladdning. Bara en eller två droppar. Detta är inte en läcka, bara på väggarna i slidan under skålen kan det finnas kvar blod. Använd en daglig packning eller ta en dusch för att försäkra.

Försök att gå in i koppen för första gången innan din period börjar. Detta ger dig möjlighet att öva..


Steg-för-steg-instruktioner för att införa munskydd

Extraktion och vård

Kärlet innehåller mycket mer än någon svamp eller kudde. Att mäta märken på väggarna hjälper dig att grovt beräkna den optimala slitiden. Det viktigaste att komma ihåg är att det inte får överstiga 12 timmar.

Ta bort tillbehöret medan du står över toaletten. Så du kommer definitivt inte att leka förbi. Använd bäckenbottenmusklerna för att sänka skålen till djupet på dina fingrar. Ta tag i och kläm något över den hårda spetsen för att släppa in luft och dra ut munskyddet. Det ska tvättas med kallt vatten. Detta förhindrar lukt och skölj av blod snabbare..

Det är viktigt att se till att hålen under kanten inte är tilltäppta med blod. Deras blockering förhindrar skålens täta anpassning till väggarna i slidan och som ett resultat är läckage möjliga. För att rengöra från igensättning kan du få en tandborste specifikt för detta ändamål eller sträcka hålen lite under rinnande vatten. Använd inte en vass stift eller nål - det kan skada tillbehörets yta. Efter tvätt, vik skålen och sätt tillbaka den. Mellan cykler rekommenderas fartyget att koka i cirka 5 minuter.


Hur man tar bort munskyddet: steg för steg instruktioner

Menstruationskopp: kontraindikationer

Det finns inga kontraindikationer för användning av mössa. Men med brott i väggarna i slidan, utelämnanden, en vaginal krona med en mycket liten diameter på hålet kommer det att vara omöjligt att sätta in en skål.

Är det möjligt att använda menstruationskoppen för jungfruliga?

Hymen, eller vaginal krona, är en tunn slemvävnad som är 1-2 cm från ingången till vecket. I motsats till en vanlig missuppfattning blockerar vaginalkronen inte helt ingången, utan har ett hål, ett stort eller flera, genom vilket blodet går ut. I mycket sällsynta fall blockerar slemvävnaden ingången helt och hjälp av en gynekolog behövs för att öppna kronan för frisläppande av sekret, tamponger och penetrerande sex.


Vaginalkrona kan se annorlunda ut och ha en annan färg: från något rosa till vitt. Alla dessa är vanliga alternativ..

Begreppet jungfrulighet är vagt och förknippas med stereotyper om kvinnlig sexualitet i ett patriarkalt samhälle. Oftast kallas en jungfru en flicka som inte hade penetrerande sexuell kontakt. Det faktum att vaginal kronen bryts försvinner under det första könet - en annan myt. Hos de allra flesta kvinnor är det elastiskt, det vill säga att det kan sträcka sig, och bara hälften av flickorna går igenom blodet under första akten.

Om du aktivt använder tamponger kommer det inte att vara några problem med en liten skål. Om du aldrig har använt invaginal hygienprodukter måste du veta diametern på hålet i vaginalkrona.

För att förstå om menstruationsskålen är lämplig för dig eller inte, utvärdera utseendet på dina jungfruor med hjälp av en spegel och en ficklampa eller kontakta en gynekolog.

Bestäm hur personligt integriteten i din vaginal krona är grundläggande för dig. Om det är viktigt, är det värt att vänta att använda produkten. Ingen vet säkert om jungfrufunktionerna. Under de senaste åren anses det vara en sekundär formation i fostrets utveckling..

Kan jag ha sex med min menstruation??

Tillbehöret är perfekt för onani, oralsex, analsex eller djur. För intimitet, som involverar penetration av en medlem eller sexleksaker, är det bättre att använda speciella mjuka tamponger för sex i menstruationen.

Nackdelar med menstruation

 • Det kan tyckas att det inte är särskilt bekvämt att byta ut det utanför huset. Använd en flaska vatten eller våtservetter för att byta skålen i en allmän toalett
 • Du måste vänja dig till det. Rusa inte för att bli av med dagliga kuddar. De kommer att vara användbara för säkerheten till en början.
 • Beroende på individuell anatomi kan skålen sätta lite tryck på urinblåsan, vilket gör att urinflödet blir mindre aktivt. Det är säkert och påverkar ingenting. En studie från 2011 i USA visade att användningen av fartyget är helt säkert för kvinnors hälsa och intima mikroflora. Inga risker identifierade
 • Stort engångsavfall

Menstruationskopp: gynekologers åsikt

Jag har en positiv inställning till menstruationskappar, de har många fördelar. De är helt ofarliga mot kvinnlig mikroflora, eftersom de är tillverkade av medicinsk silikon. Bekvämt att ta hand om: lätt att tvätta, kan kokas eller steriliseras i mikrovågsugn, även om det senare är valfritt. Vid användning av tillbehöret måste hygien följas. Gå bara in i en ren skål med noggrant tvättade händer. Enligt instruktionerna kan du använda upp till 12 timmar, men i själva verket beror det på överflödet av sekret. Med korrekt installation finns det ingen risk för läckage även under sport: simning, träning. Mycket bekvämt. Med en skål finns det ingen risk att utveckla ett toxiskt chocksyndrom, vilket händer när man använder tamponger. Skålen är miljövänlig. Det är mycket mindre avfall från det än från andra hygienprodukter. Hon väljs av ekonomiska kvinnor. Köpt en gång - använd upp till 10 år.

I vårt land är menstruationskoppar inte vanliga av följande skäl: tamponger och kuddar är engångsbruk, därför anses de vara en ren, steril produkt. De annonseras också överallt. Detta är ett psykologiskt inflytande. Ingen har någonsin annonserat menstruationen. Ett annat stort problem med opopulariteten hos menstruationskoppar är den otillräckliga mängden kunskap hos kvinnor om deras könsorganers struktur. Därför finns det många fördomar att burlen inuti kommer att sträcka allt, fastna eller gå vilse.

Skålar gillar att föda kvinnor som känner sin kropp bättre, så de har inga problem med att röra vid slidan. Jag förskriver dem ofta till mina patienter. Särskilt om de har mycket rikliga perioder. Men jag rekommenderar också att du löser detta problem på hormonell nivå, eftersom mycket tung menstruation är en patologi som måste behandlas.

Ur gynekologins synvinkel är en munskydd ett bra och säkert alternativ till kuddar och tamponger. Det har inga kontraindikationer, det är hygieniskt när det används korrekt. En kvinna kan leva ett fullt liv och träna under menstruationen. Att använda eller inte är ett personligt val. En tjej kan vara bekväm och verkligen gilla, och en annan är till exempel inte nöjd med det faktum att du behöver beröra könsorganen.


Fun Factory Bowl Video Review

Slutsats: koppen förändrar inställningen till menstruation

I genomsnitt spenderar en kvinna i mer än 10 år cirka 15 000 rubel på intima hygienprodukter, kastar ut cirka 5 kg sopor och känner sig obekväm omkring 600 gånger under "kritiska dagar". Svårigheterna som du stöter på när du börjar använda en munskydd verkar som en liten betalning för konstant komfort.

Skålen är inte en historia om regnbågens enhörningar. Det kräver att du har ganska nära, till och med intim kommunikation med din egen kropp. Ja, du kan fläcka fingrarna med blod. Ja, du kanske måste beröra din vagina djupare än du är van vid. Förvirra inte detta. Tro det eller inte, det här är inte så obekvämt. Alla dessa faktorer hjälper dig att studera och bättre känna din egen kropp, acceptera, älska den. Och förstå slutligen att det inte är något smutsigt i menstruationen.

Om du fortfarande har frågor om detta eller annat tillbehör i Play Partner ™ -samlingen, kontakta våra konsulter i WhatsApp eller Telegram.

Menstruationskoppar: hur man väljer, bära och inte ånga

Vad är en menstruationskopp?

Menstruationen är en individuell intim hygienprodukt som används av kvinnor under menstruationen. Skålen är en liten behållare (volym 20-40 ml) gjord av latex, medicinsk silikon eller termoplastisk elastomer.

Skålen sätts in i slidan för att samla menstruationsblod, töms och tvättas när den fylls eller minst en gång var 10-12 timme. Som regel har skålen en flexibel och tät kant, små ventilationshål under den och en svans eller ring i botten, så att det är bekvämare att ta bort skålen.

Vad är menstruationsmuggar?

Menstruationsbägare kan variera enligt olika kriterier:

Storleken. En av de viktigaste egenskaperna som du måste vara uppmärksam på när du väljer en skål. Liksom kläder kan skålar vara i storlekar S, M eller L (och till och med XL), men samma storlek kan variera mellan tillverkare, så när du väljer, var uppmärksam på skålens faktiska volym.

Mjukhet. Skålar kan vara mjukare och tätare. Denserskålar tros vara lämpliga för nybörjare eftersom de är lättare att sätta in och ta bort, men vi rekommenderar att du fokuserar på dina känslor..

Material. De flesta skålar är tillverkade av medicinsk silikon, ett allergivänligt material som är lätt att sterilisera. När du väljer och köper en skål, se till att materialet från vilket det har ett obligatoriskt intyg om överensstämmelse från tillverkningslandet (överensstämmelse med GN och SanPin i Ryssland, FDA-godkännande i USA).

Pris. Med den växande populariteten i Ryssland har ett ganska stort urval av skålar i olika priskategorier dykt upp: från budget inhemska LilaCup (från 699 rubel) till spanska Masmi (från 2360 rubel) och tyska Merula (från 2590 rubel).

Hur man väljer en menstruationskopp?

För att välja den menstruationskopp som passar dig måste du först bestämma storlek och volym. För att göra detta måste du bestämma livmoderhalsen. Det säkraste sättet är att tvätta händerna ordentligt och sätta fingrarna i slidan.

Om du lyckades sätta in fingrarna helt innan de vilar i livmoderhalsen (eller till och med inte vilar) - betyder detta att livmoderhalsen är hög, och skålar längre än 54 millimeter och en längre form, till exempel MeLuna eller Yukki skålar, passar dig stor storlek.

Om du lyckades komma in i fingrarna två tredjedelar eller halva längden, grattis - du har en mellersta mark, storlek M. Så det är värt att titta närmare på skålar från 45 till 54 millimeter långa (till exempel klassiska MeLuna och Yukki, OrganiCup, Lunette, LilaCup eller Berry Cup liten eller medelstor).

Om dina fingrar kommer in i slidan med en tredjedel, har du en låg livmoderhals, och korta och kompakta skålar passar dig - till exempel Shorty-serien från MeLuna eller basskålarna från Merula.

Tänk på att livmoderhalsens höjd kan variera på olika cykeldagar - i början av menstruationen är den vanligtvis något lägre än vanligt och stiger sedan uppåt.

Emellertid är nackhöjden inte det enda kriteriet. Ett annat viktigt villkor för att bestämma storlek är tillståndet i vaginalmusklerna. Här är de grundläggande principerna enkla: om du är under 30 år är du aktivt engagerad i sport, eller om du aldrig har fött någon, kommer skålar med en mindre diameter (upp till 43 millimeter) att passa dig. Om du är över 30 år och har erfarenhet av förlossning är det bättre att ta en större skål (44-48 mm i diameter).

Det är också värt att uppmärksamma den vanliga intensiteten i dina perioder. Om du har många perioder, ta en större kopp, om inte, ta en mindre.

För första bekanta rekommenderar vi att du tar en skål med medelhårdhet - för mjuk kan vara svår att komma in, och hårt kan vara obekvämt för kvinnor med hög känslighet i slidan (dock rekommenderas hårdare koppar för dem som leder en aktiv livsstil och går in för sport, så tänk på detta ).

Att välja den perfekta skålen kanske inte är så lätt, men om du följer alla dessa rekommendationer är din chans att få "i storlek" mycket högre. Observera att vissa tillverkare (till exempel FunCup eller MeLuna) säljer uppsättningar av två skålar i olika storlekar samtidigt, vilket är bekvämt att använda på olika cykeldagar, såväl som för dem som inte helt kan bestämma storleken.

För att göra det lättare för dig att välja en skål enligt alla kriterier använder du den jämförande tabellen över egenskaper för olika skålar: här eller här.

Hur man använder menstruationen?

Menstruationsskålen måste steriliseras före och efter slutet av varje cykel (bara koka det i rent vatten i 3-5 minuter) och tvätta noggrant under användning (koppen kan tvättas med rinnande vatten och tvål eller om det inte är möjligt för tillfället, torka av antibakteriella våtservetter). Rengör bara och gå in i skålen.

Vid början av nästa menstruationscykel, sterilisera koppen, tvätta händerna ordentligt och sätt in koppen i slidan (vi kommer att prata mer om detta senare). Efter att tillräcklig tid har gått för att fylla skålen (men inte längre än 12 timmar), rengör händerna med en ren hand, töm skålen, tvätt och återigen in.

Efter menstruation, sterilisera koppen och förvara den på en mörk, sval plats, helst i en tygpåse eller behållare med hål. Undvik att förvara skålen på ett varmt ställe eller i en plastpåse - detta hjälper bakterier att föröka sig.

Till att börja med är det bättre att öva sig i att fälla och använda menstruationskoppen hemma efter att ha säkrat en packning. Så snart du räknar ut det bekvämaste sättet att fälla och ta bort din skål är du redo att glömma packningarna och gå in i ljuset.

Hur man tar bort menstruationskoppen korrekt?

När den introduceras, passar skålen tätt mot väggarna i slidan och livmoderhalsen, så för att ta bort den, ta ett djupt andetag, slappna av och pressa sidan av skålen ordentligt med tummen och pekfingret för att bryta vakuumet. Dra ned skålen inte vertikalt, utan lite i sidled och ta sedan bort den och sväng lite.

Nybörjare rekommenderas att ta bort menstruationskoppen när du sitter på toaletten - så att du inte blir smutsig om något går fel, och plus allt i detta läge är det bekvämare att trycka lite och ta bort koppen om du inte omedelbart kan ta tag i den med fingrarna.

Kom ihåg att skålen inte kan fastna eller gå vilse inuti, och få inte panik om du inte lyckades ta bort skålen första gången - allt kommer med erfarenhet.

Skålen är bättre än kuddar och tamponger?

Skålen är ekonomisk. Även om du inte får den mest budgetmässiga skålen för 3000 rubel, kan du använda den i fem år (tillverkare av vissa skålar ökar denna period till 10 år). Detta innebär att en period kommer att kosta dig 50 rubel. Genomsnittspriset för en sanitetshandduk är 6-8 rubel, kostnaden för en tampong börjar på 10 rubel. Beräkna hur många hygienprodukter du använder i en cykel, och du kommer att inse att fördelarna är uppenbara.

Skålen är miljövänlig. Du räddar vår planet från en månatlig del av skräp i ett fall. Moderna packningar är tillverkade av syntetiska material, vilket förhindrar deras snabba nedbrytning (packningen kan sönderdelas upp till 500 år!).

Skålen är bekväm. Till skillnad från packningar rör sig skålen inte när den rör sig (inklusive under aktiv sport), det är bekvämt att sova med den även utan underkläder. Jämfört med tamponger orsakar inte koppen en känsla av torrhet i slidan och känns absolut inte inuti (med rätt introduktion och rätt storlek).

Skålen är hygienisk. Skålarna är gjorda av allergivänliga material som förhindrar irritation och allergiska reaktioner. På grund av det faktum att kopparna inte absorberar, utan helt enkelt samlar menstruationsblod, torkar de inte slidan och utgör därmed inte ett hot mot dess naturliga mikroflora. Skålens innehåll, när den är i slidan, kommer inte i kontakt med luft, vilket förhindrar uppkomsten av en karakteristisk lukt och bakterietillväxt, vilket kan observeras när du använder kuddar.

Skålen är bekväm. När du sätter i den korrekt och tömmer regelbundet skyddar skålen dig helt från läckage och orsakar inga obehag.

Jag har många perioder. Skålen läcker inte?

En vanlig vattpinne innehåller i genomsnitt 10-12 ml blod och utsöndringar, den maximala kapaciteten är 18 milliliter. Kuddarna absorberar i genomsnitt 14 ml blod, med en maximal kapacitet på cirka 20 ml.

Skålens genomsnittliga volym är 25-30 ml, och du kan välja den som passar dig. Skålar med en volym på 30 ml är lämpliga för tunga perioder (till exempel FunCup storlek B, MeLuna storlek L eller XL, Yukki storlek 2 eller Merula XL - upp till 50 ml vätska kan passa in i det alls).

En skål kan läcka om den sitter felaktigt eller är full, till exempel efter en natts sömn. Om du har överflödiga perioder - välj en större skål och ett par cykler försök att bära den hemma för att övervaka hastigheten på att fylla skålen på olika dagar i cykeln för att förstå hur ofta den måste bytas.

Kan jag använda skålen på natten?

Ja, du kan, viktigast av allt - tömma det precis innan du lägger dig. Skålen kan vara i slidan i upp till 12 timmar och läcker inte oavsett var du sover.

Är det möjligt att simma och simma med en skål??

Ja, det är helt säkert. Du kan till och med ha en vit baddräkt och dansa på stranden - ingen kommer att märka (ens du).

Vad sägs om STS?

Toxiskt chocksyndrom är en sällsynt och dödlig sjukdom som kan uppstå vid användning av hygienprodukter under menstruationen. Ursprungligen var utvecklingen av TSH förknippad med en långvarig (mer än 4-6 timmar) användning av tamponger. STS beror på det faktum att som en följd av långvarig interaktion mellan menstruationsblod, vaginal sekret och substanser som utgör tamponger, skapas en gynnsam miljö för reproduktion av bakterier, inklusive Staphylococcus aureus, som utsöndrar ett farligt toxin.

Symtom på STS är ungefär som influensasymtom och inkluderar huvudvärk, illamående, en kraftig temperaturökning, yrsel, svaghet och till och med ett utslag. TSS utvecklas snabbt och kan vara dödligt, och därför är det nödvändigt att konsultera en läkare för sin diagnos och behandling.

Det tros att skålar är mindre benägna att orsaka STH än tamponger eller till och med kuddar - för tillfället har bara ett fall av STS registrerats efter att ha använt menstruationen, och sedan, som läkarna bestämde, utvecklades det eftersom kvinnan repade vagina med introduktionen av skålen, vilket kan provocera en accelererad tillväxt av Staphylococcus aureus.

Trots det faktum att det inte fanns något vetenskapligt bevisat direkt samband mellan risken för STH och användning av menstruationskoppar, började vissa tillverkare rekommendera att tömma koppen minst en gång var 8: e timme.

Vem passar inte menstruationskoppar?

Vi rekommenderar dessutom att konsultera en gynekolog eller avstå från att använda menstruationskoppar om:

 • du är allergisk mot latex eller gummi (välj i detta fall skålar av medicinsk silikon - det är allergivänligt);
 • du har fått diagnosen prolaps av livmodern och bäckenorganen;
 • du använder intrauterin preventivmedel;
 • du har tidigare diagnostiserats med toxiskt chock-syndrom;
 • Du har nyligen genomgått en gynekologisk operation
 • du har nyligen fött ett barn eller har haft en spontanabort (menstruationskoppar kan inte användas för att samla ammar!);
 • du har en vaginal infektion (användningen av skålen måste stoppas innan full återhämtning);
 • du är en jungfru, och introduktionen av menstruationskoppen ger dig obehag (jymfruktens struktur är individuell, och därför är känslorna när du använder menstruationen också).

Var man kan köpa en menstruationskopp?

På grund av den växande populariteten för menstruationskoppar dyker upp fler och fler butiker där de kan köpas. Skålar säljs på tillverkarens webbplatser, i utvalda specialiserade onlinebutiker och till och med i stora hypermarknader online. Bara googla namnen på alla märken som nämns i vår artikel. Vi rekommenderar att du köper dina skålar på betrodda eller specialiserade platser, snarare än AliExpress och andra virtuella marknader. Där kan du hitta mirakelskålar med 50 rubel / stycke, men de har knappast intyg som bekräftar att dessa skålar är tillverkade av säkra material (medicinsk silikon kan ersättas med billigare analoger, vars säkerhet ingen garanterar).

Om du fortfarande har frågor om menstruationsmuggar rekommenderar vi att du söker efter svar på specialiserade webbplatser, till exempel här.

Hälsa Smärta, infektion, giftig chock:
14 viktiga frågor
om menstruationskoppar

Vad säger forskare och läkare

Text: Daria Shipacheva

Vi har skrivit mer än en gång om menstruationsbullar: vi gjorde en översikt över de mest populära skålarna, provade dem som helhet, pratade om borrar med tekniska element - till exempel en tracker eller applikator. Men för många kvinnor kvarstår frågan - vad ger koppen förutom bekvämlighet, ekonomi och miljövänlighet? Tillverkarna hävdar att övergången från dynor och tamponger till skålar kommer att förbättra hälsan, minska menstruationen och bli av med risken för TSH (toxisk chock-syndrom). Vi räknar ut om detta är så, tillsammans med en barnläkare-gynekolog, läkemedelskandidat och författare till bloggen Tatyana Rumyantseva.

Hur uppstår toxisk chocksyndrom??

Toxiskt chocksyndrom, eller STS, är en sällsynt men mycket farlig negativ effekt av användning av tamponger. Det utvecklas på grund av det faktum att bakterier - Staphylococcus aureus - börjar föröka sig i ett "näringsmedium" som består av menstruationsblod och tampongkomponenter. De utsöndrar ett toxin som kallas TSST-1 ("toxisk chocktoxin-1", toxiskt chocksyndromtoxin 1) - det orsakar en livshotande störning där temperaturen stiger, tryckfall och organ misslyckas.

På 1980-talet, när starkt absorberande tamponger gick in på den amerikanska marknaden, började läkarna konstatera en snabb ökning i fall av STH - en av 7000 kvinnor upplevde det. Det blev tydligt att en lång pinne i slidan inte är en bra idé. Därefter slutade tillverkare av hygienprodukter att producera superabsorberande tamponger, begränsade den maximala användningsperioden till åtta timmar (med en rekommendation att byta oftare om möjligt), och situationen återgår till det normala.

Idag utvecklar STH endast en av två miljoner kvinnor. Men på grund av detta, om än en mycket låg risk, är många rädda för att använda tamponger, särskilt på natten, eller är rädda för att de kommer att glömma att byta tampong i tid. Det var därför 2002 i Storbritannien en ny lösning dök upp - Mooncup återanvändbara silikon menstruation cup (senare bytt namn till MCUK). Efter briterna började andra tillverkare producera munskydd, och snart översvämmade skålarna marknaden.

Är det sant att med en riskbunke finns det ingen STH?

En av bonusarna i menstruationskoppen, som aktivt används i marknadsföringen, är att den kan bytas var tolv timme, det vill säga bara två gånger om dagen. Samtidigt, som många tillverkare skriver, finns det ingen risk för TSH - och man trodde att det var så, fram till 2015, då TSH-fallet registrerades efter att man använde menstruationskoppen. Det utvecklades hos en kvinna på trettiosju år som tio dagar innan började använda DivaCup munskydd. Hon upprätthöll ordentlig hygien, tog bort och tvättade koppen i tid, men vid en av de första injektionerna repade hon i väggen i slidan. Läkarna trodde att en stor ansamling av blod med tillgång till syre och koldioxid samt skada på slemhinnan skulle kunna provocera tillväxten av Staphylococcus aureus och frisläppandet av farliga toxiner.

Forskare bestämde sig för att kontrollera hur stafylokocker växer i olika hygienprodukter, nämligen i elva typer av tamponger och fyra menstruationsbägare. Det visade sig att S. aureus uppfödde sig i bryggningar ännu snabbare - tydligen på grund av tillträde till luft, som tillhandahålls av skålens utformning. Enligt studiens resultat dök det upp nya rekommendationer: att följa mer eller mindre samma försiktighetsåtgärder som vid användning av tamponger, det vill säga tömma och rengöra skålen minst en gång var åtta timme. Lyckligtvis varnade varningar om risken för STS på webbplatser för vissa tillverkare - i synnerhet pionjär MCUK: nu erbjuder de att byta skålen inte två gånger, men minst tre gånger om dagen.

Tatyana Rumyantseva förklarar att bakterier förmodligen inte bryr sig var de ska föda upp - i blodet inuti skålen eller inuti vattpinnen. Menstruation i sig är redan en faktor som provocerar en kränkning av mikroflora. I dag är det känt att skålar inte ökar detektionsfrekvensen av Staphylococcus aureus i slidan, och materialen från vilka de är gjorda interagerar inte med toxiner och ökar inte deras effekt. Ändå har ett fall av toxiskt chocksyndrom beskrivits - vilket innebär att du inte kan vara 100% säker på att det inte finns någon risk. Gynekologen tillägger att om du har rädsla och tvivel kan du helt enkelt tömma munstycket oftare.

Kan koppen fastna och måste jag springa till läkaren om hon har stannat kvar i slidan i mer än tolv timmar?

Skålarna är utformade så att det räcker för att pressa ytan - och det blir lätt att ta bort. Om livmoderhalsen har stigit lite högre och koppen har gått lite längre, bör du inte oroa dig. Ta först din tid och koppla av. Försök sedan pressa: gradvis sjunker locket och det går att ta tag i den i svansen eller den nedre delen.

Vad gäller en enda lång vistelse: enligt Tatyana Rumyantseva har hon varken i litteraturen eller i praktiken stött på problem i samband med detta. Vid långvarig användning kan skålen dessutom flyta över, och även om den är ”fastnat” blir det ännu lättare att få den.

Använder du tvål varje gång du sköljer skålen??

Tillverkarna från tillverkarna skiljer sig här: någon skriver att det är nödvändigt att skölja munstycket under rinnande vatten, andra rekommenderar att man använder mild tvål, och andra rekommenderar att man rengör kopparna uteslutande med en intim hygienprodukt. Läkaren förklarar att om tvål är till hands (normal eller för intim hygien), är det bättre att använda det, men om det inte finns något tvättmedel, så tillräckligt med rinnande vatten. Det är mycket viktigt att tvätta spåren av tvål från skålen noggrant - om den kommer på vaginalslemhinnan kan det störa pH och stänga av vaginal mikroflora.

Varför sterilisera koppen före och efter menstruationen?

Tillverkarna varnar för att brickan måste steriliseras varje cykel - för detta måste du koka det i tre till fem minuter. Detta bör göras både före första användningen och efter menstruationens slut. Innan menstruationen hjälper sterilisering till att eliminera bakterier som kom på munstycket från luften under lagring, och efter menstruationen avlägsnar mikroorganismer som kommer in i skålen från slidan och förhindrar dem från att hålla sig kvar på dess väggar och föröka sig. Så för maximal säkerhet bör du lyssna på tillverkarna och koka skålen två gånger för varje cykel.

Ökar användningen av en skål förekomsten av infektioner??

Studier med kvinnor som använde munskydd under menstruationen visade att de inte påverkade vaginal mikroflora och urinalys. Så om du byter från tamponger eller kuddar till en skål kommer det inte att öka risken för trast, cystit eller annan könsinfektion. Men om du redan har någon form av florastörningar i början av din period - till exempel candidiasis - rekommenderas det inte att använda skålen förrän behandlingsslutet.

Kommer koppen att skada kvinnor med endometrios, dysplasi eller ektopi (ibland kallas det "cervikal erosion")?

Samma studier säger att munskydd inte på något sätt påverkar tillståndet i epitel i vagina och livmoderhalsen - och därför inte kan skada dem. ”Ingen av rekommendationerna för dysplasi eller endometrios har begränsningar för de använda hygienprodukterna. Och vad vi kallar "erosion" visar sig oftast vara en livmoderhalscancer - detta tillstånd finns hos 40% av kvinnorna i Ryssland, det är en variant av normen och kräver inte behandling, säger Tatyana Rumyantseva. Tillverkare rekommenderas dock att konsultera en läkare om att byta till skålar om du har någon form av gynekologisk sjukdom..

Finns det risk för mekanisk irritation från skålen?

Naturligtvis är detta möjligt. Till exempel kan du repa väggen i vagina med införandet av skålen (så glöm inte att arkivera naglarna). För vissa kan själva munstycket själva, utsprången på det eller kanten orsaka obehag - då är det värt att injicera det med ett vattenbaserat smörjmedel. Gynekologen förklarar att med de första användningarna, tills kvinnan har lärt sig att hantera tjocktarmen, är obehaget normalt, men om vagina skadas med införandet av skålen varje gång, måste du tänka på att byta till ett annat märke av skålar eller till och med ändra hygienprodukten. Efter de första försöken att sätta i skålen känner kvinnor vanligtvis mer obehag än när de använder tamponger, men sedan vänjer de sig och besväret försvinner. I allmänhet vill 91% av kvinnorna som har provat koppen inte längre ge upp det och rekommendera det till sina vänner.

Om kvinnor med försvagade bäckenbottenmuskler använder en munskydd
och utelämnad av livmodern?

Vanligtvis uppstår sådana problem hos kvinnor efter förlossningen - och för enkelhets skull kan du välja en större skål. Om det finns en stark prolaps av livmodern är det bättre att fråga gynekologen om det är värt att använda en skål. ”Jag har inte sett några studier om skålens påverkan på musklerna på bäckenbotten, och till och med i teorin kan jag inte föreställa mig den mekanism som orsakade försämring på grund av munstycket. Jag medger dock obehag med att använda skålar med uttalad utelämning, säger Tatyana Rumyantseva.

Är koppar kompatibla med intrauterina preventivmedel??

Många tillverkare skriver i instruktionerna: för kvinnor som har en intrauterin enhet är det bättre att inte använda skålar. Så de är återförsäkrade - vad händer om du av misstag drar ut preventivsystemet tillsammans med munstycket? Du kan andas ett lättnads ​​suck: en studie som involverade nästan tusen kvinnor visade att risken för att falla ut från den intrauterina enheten i skålanvändare inte överstiger den hos dem som väljer tamponger eller kuddar.

Är det möjligt att använda skålar för de som inte hade genomträngande sex?

Liksom när det gäller tamponger är förekomsten av en vaginal krona inte en anledning att vägra menstruationskoppar. Du behöver bara välja en mindre storlek och fokusera på dina känslor. Om du har allvarliga obehag när du inför skålen (även med fett), är det förmodligen värt det.

Kommer menstruationen att göra perioden mer smärtsam?

Nej. Tvärtom, det kan leda till lättnad för vissa: för dem som använder skålar är kramper något mindre vanliga än för dem som väljer packningar.

Är skålar lämpliga för kvinnor med böjd livmoder?

Oftare än sällan. Du kanske måste säkra dig själv packningen för första gången tills du lyckas ”hitta” skålens optimala position. Om du har en böjd livmoder vill du använda en munskydd, men det fungerar inte för dig - kontakta din gynekolog för råd.

Kan jag ha penetrerande vaginal sex när en skål sätts in?

Med de flesta skålar är detta tekniskt omöjligt. Men speciella mössor har redan dykt upp - till exempel en engångs Flex och återanvändbar Ziggy Cup - där du kan ha sex. I vilket fall som helst kommer penetrerande sex under menstruationen efter användning av skålen att vara mer bekväm än efter en tampong: de senare absorberar allt som kommer till hands, inklusive naturliga vaginalutsöndringar, som utgör cirka 35% av den fyllda tampongen. Med en kopp kan du inte vara rädd för överdriven torrhet i slidan och ha bekvämt sex direkt efter att du tagit bort den.

Rumyantseva påminner om att skålar avsedda för sex inte är en preventivmetod. Och även om menstruationen inte är den mest gynnsamma perioden för befruktningen, är risken för graviditet fortfarande där. Om du inte planerar ett barn, använd preventivmedel; Om skålen har utsprång eller en vass spets, kom ihåg att de kan skada kondomen. Och glöm inte att varna din partner om förekomsten av en skål för att undvika onödiga skador.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Homeopatisk medicin Pulsatilla med försenad menstruation

Försenad menstruation är ett obehagligt fenomen som indikerar ett fel i kroppen. Vissa flickor föredrar att inte få panik och vänta lugnt på början av menstruationen, medan andra skyndar sig för att konsultera en läkare för att ta reda på orsakerna till det reproduktionssystemets funktionsfel....

Behandling av cystor i äggstockarna utan operation. Medicinering och folkmedicin

En cyste är en patologisk formation i vävnader eller organ som har ett membran och innehåll. Storleken på cysten, dess innehåll och väggens densitet kan vara olika beroende på plats, recept och mekanism för bildning....

Menstruation en vecka efter menstruationen. Menstruella oregelbundenheter: orsaker, behandling

Menstruation hos en kvinna är en helt normal process. Det manifesterar sig i form av lätt blödning från slidan....