Infertilitetsbehandling

Klimax

Corpus luteum är en tillfällig körtel i kvinnans äggstock, som bildas på platsen för follikeln från vilken ett moget ägg kom ut. Och de kallade det, för det är fyllt med en gul vätska som innehåller hormoner. Utan ett corpus luteum är graviditet och normal bärande av ett barn omöjligt.

Snabb artikelnavigering:

Hur ser den gula kroppen ut?

Regelbundet mognar ett ägg varje månad i en av äggstockarna hos en kvinna i fertil ålder. Det utvecklas i follikeln under den första halvan av menstruationscykeln. Efter mognad brister follikeln och ägget kommer in i bukhålan. Denna process kallas ägglossning..

Medan ägget rör sig genom äggledaren, bildas en gul kropp i stället för den sönderrivna follikeln och producerar östrogen progesteron. Det senare är särskilt viktigt - det är ju han som förbereder kvinnans kropp för befruktning och graviditet.

Under den andra halvan av menstruationscykeln producerar corpus luteum aktivt progesteron, vilket främjar graviditet. Om befruktningen inte inträffar, försvinner corpus luteum, nivån av progesteron sjunker kraftigt och menstruationen börjar. Och i äggstocken inleds processen för mognad av nästa follikel.

Gul kroppsfunktion

Under påverkan av progesteron (även kallad graviditetshormon) växer och svulmer livmoderns livmodern, och förbereder sig för implantering av ett befruktat ägg - en zygot. Äggledarna dras långsamt, främjar zygoten och livmoderhalsen expanderar för att möjliggöra passering av den stora kvinnliga könsdelcellen..

Men musklerna i livmodern, progesteron, tvärtom, slappnar av och förhindrar att den tränger samman. Under verkan av corpus luteumhormonerna utsöndrar livmoderkörtlarna först en slemutsöndring som ökar spermiernas patency, och senare en annan, som främjar införlivandet av en zygot i livmoderväggen. Livmodern förbereder sig för aktiv expansion.

Progesteron hämmar mognaden av följande folliklar och förbereder kvinnans nervsystem för att fostra ett barn. Alveoli, de körtlar som producerar mjölk, börjar utvecklas i kvinnans bröst..

Funktionen av corpus luteum kontrolleras av hCG (human chorionic gonadotropin), producerat av membranet i embryot. Om befruktning inte har inträffat får corpus luteum inte en "order" att växa vidare och försämras.

Om befruktningen har inträffat kommer corpus luteum att utvecklas och producera hormoner tills morkakan är helt bildad, fram till cirka 10–16 veckors graviditet. Då tar produktionen av progesteron och östrogen över barnets plats, och corpus luteum minskas. Men hos vissa kvinnor kvarstår det fram till födelsen.

Med en ektopisk graviditet växer corpus luteum långsamt. Detta beror på det faktum att embryot, som är fäst på fel plats (rörvägg, äggstock, bukhålighet...), inte kan utvecklas normalt. Chorion (skal) växer inte korrekt, därför utsöndras hCG inte.

Ring: +7 (495) 222-13-94

Vilka är störningarna i utvecklingen av corpus luteum?

De viktigaste avvikelserna i den normala bildningen av corpus luteum är:

- funktionsnedsättning;
- cysta.

Båda diagnoserna görs efter omfattande undersökningar, som inkluderar ultraljud, blodprover för progesteron och hCG, en gynekologisk undersökning och en studie av bastemperaturgrafen. En kvinna utsätts inte för skador från ultraljud; för närvarande är ultraljud den mest informativa och absolut säkra metoden för att studera fostrets tillstånd. Det kan utföras så många gånger som det behövs och i vilket stadium som helst av graviditeten.

Corpus luteum cyste anses vara en icke-farlig sjukdom och kräver sällan behandling. Men insufficiens eller frånvaro av corpus luteum är bättre att upptäcka så tidigt som möjligt, denna patologi hotar att avbryta graviditet i de tidiga stadierna eller vidareutveckling av placental insufficiens.

Hypofunktion av corpus luteum under graviditet

Bristande funktion av corpus luteum under graviditeten är en mycket allvarlig kränkning. Det leder till oförmågan att bli gravid, till spontana aborter, till ett hot mot fostrets liv om moderkakan har bildats med avvikelser.

Den ofullständiga cykeln i corpus luteumfasen är en av orsakerna till infertilitet. Om corpus luteum utvecklas mindre än tio dagar och dör, är mängden progesteron som produceras av det helt enkelt inte tillräckligt för att förbereda moderns kropp för graviditet. Zygoten kanske inte har tid att invadera livmoderväggen under denna tid. Eller kommer livmodern att avvisa den, som en främmande organisme, om den hormonella bakgrunden bildas felaktigt.

Corpus luteuminsufficiens under graviditet är en anledning till akut medicinsk intervention. Funktionell brist på corpus luteum innebär att det producerar mindre hormoner, främst progesteron, än vad som är nödvändigt för normal utveckling av graviditeten. Progesteronbrist kan påverka bildningen av moderkakan och fostrets näring signifikant. Men oftast leder en låg graviditetshormon till en missfall i första eller andra trimestern.

Brist på corpus luteum under graviditet

Ibland visualiseras inte ultraljud av corpus luteum alls, även om faktumet för graviditetsutvecklingen fastställs. Som regel indikerar detta en mycket liten corpus luteum under graviditeten och kräver omedelbar hormonell korrigering. Den normala storleken på corpus luteum är 1-3 cm. Om det är mindre, finns det mindre hormoner i mammans kropp. Så, det ofödda barns liv är i verklig fara.

Behandling för funktionell insufficiens eller frånvaro av corpus luteum

Behandlingen av sjukdomen utförs med hormonella läkemedel, vanligtvis innehåller progesteron. Det finns många sådana läkemedel, men bara en professionell läkare kan avgöra vilken som är rätt för dig efter att ha genomfört olika tester och undersökningar..

Med hormonterapi är inte bara doseringen viktig, utan också tiden för att ta medicinen. Om brist på corpus luteum är orsaken till infertilitet, kommer läkaren att förskriva administrering av hormonella läkemedel efter ägglossning. Du måste veta tidpunkten för ägglossning exakt, progesteron undertrycker det.

Om du redan har missfall och det finns misstankar om hypofunktion av corpus luteum, bör du vid de första graviditetstecknen rådfråga en läkare. När diagnosen bekräftas kommer det att behöva korrigera den hormonella bakgrunden för att upprätthålla graviditeten. Det kommer att vara nödvändigt att behandlas under lång tid tills morkakan är helt bildad. Naturligtvis bör behandlingen åtföljas av ständig övervakning av hormonnivån i blodet.

Corpus luteum cysta under graviditet

Ibland utvecklas corpus luteum onormalt. Väggarna i follikeln, från vilken ett moget ägg kom ut, börjar tjockna och sträckas, och det inre hålrummet fylls med serös vätska. En tumörliknande bildning bildas - en corpus luteumcyst. Du bör dock inte få panik - corpus luteumcysten degenererar aldrig till en ondartad formation.

Orsaker till corpus luteumcyst kan vara:

  • störningar i funktionen av lymfatiska och cirkulationssystemet i äggstockarna;
  • infektionssjukdomar i könsorganen;
  • ta hormonella läkemedel;
  • skadliga arbetsförhållanden, dåliga vanor;
  • påfrestning
  • extrema dieter.

I de flesta fall stör inte cysten utvecklingen av graviditeten och kräver inte medicinsk intervention, är ett modifierat corpus luteum och hemligheter tillräckligt med könshormoner. Vanligtvis efter månader börjar det lösa sig själv och försvinner helt.

Storleken på cysten överstiger vanligtvis inte 6-9 cm, det ger sällan den gravida kvinnan ångest. Men läkaren kommer fortfarande att titta på henne, och kvinnan kommer att rekommendera måttlig fysisk aktivitet och noggrant sex, för att inte orsaka att en cyste brister eller vrider benen.

Diagnos av corpus luteumcyst utförs med hjälp av ultraljud, gynekologisk undersökning, analys av hormonnivåer, laparoskopi. En kvinna kan känna dragande smärta i nedre del av buken eller från sidan. Om smärtan alltid är lokaliserad på ena sidan kan det vara ett symptom på en ovariecyst. Ett annat tecken är menstruations oregelbundenhet, blodutflöde utanför kritiska dagar.

Corpus luteumcysten kan elimineras av sig själv, så vanligtvis berörs den inte utan endast observeras. Om det inte finns något hopp för spontan atrofi, avlägsnas cysten med laparoskopi..

Cystenbrott är den allvarligaste komplikationen av denna sjukdom. Det åtföljs av akut smärta, blödning och kräver kirurgisk ingripande. En sprängd obehandlad cysta kan leda till utveckling av en akut infektion i de inre organen.

Vridning av cystbenen kräver också kirurgisk behandling, klämning av vävnaderna leder till deras nekros.

Således är den största risken förknippad med corpus luteum under graviditeten dess brist på funktionalitet. Men du ska inte bli upprörd - utvecklingsnivån för modern medicin hjälper kvinnor att få ett friskt barn, även med gul kroppssvikt. Bara i det här fallet, för att upprätthålla graviditeten, kan du behöva ta hormonella läkemedel. Och deras dosering kan endast väljas av en läkare - lita på honom.

Flickor! Låt oss göra omplaceringarna.

Tack vare detta kommer specialister in till oss och ger svar på våra frågor!
Du kan också ställa din fråga nedan. Människor som du eller specialister kommer att ge ett svar..
Tack ;-)
Alla friska barn!
Ps. Detta gäller även pojkar! Det finns helt enkelt fler flickor här ;-)

Om stimulering av ägglossning, faser av corpus luteum och absurditet i behandlingen

Om stimulering av ägglossning
UPPMÄRKSAMHET.
diagnos av "brist på ägglossning"
BÖJA INTE PÅ GRUNDLÄGGANDE TEMPERATURGRAFIK
En av de mest "populära" metoderna för "behandling" för de flesta läkare som inte vet hur man annars påskyndar graviditetsprocessen hos otåliga framtida föräldrar är att stimulera ägglossning. Oftast Klostilbegit. Ofta tilldelas det alla och alla utan någon anledning.

Låt oss se vad stimulering är, varför det behövs och om det är möjligt att klara sig utan. Hur man utför det ordentligt för att undvika framtida "obehagliga konsekvenser". I modern medicin kan ägglossningsstimulering göras med hormonella läkemedel om en kvinna inte har sin egen ägglossning. Det är viktigt att komma ihåg att en enda stimulering av ägglossning med hormonella läkemedel inte har något att göra med återställandet av en kvinnas egen ägglossning. Först och främst bör det noteras att det garanteras att återställa ägglossningen endast genom att ta reda på orsaken till dess frånvaro och eliminera alla negativa faktorer. Och långt ifrån i alla fall kan stimulering av ägglossning ge önskad effekt, om orsaken till dess frånvaro inte tidigare har fastställts.

När man gör en diagnos av ”frånvaro av ägglossning” är det mycket viktigt att komma ihåg att det inte ska baseras på bastemperaturgrafer (BT) - även för flera observationscykler, för att inte tala om en enda studiecykel. Detta är ett så vildt fenomen i medicinsk praxis att det trotsar all kritik. På detta sätt görs ett stort antal falska diagnoser och föreskrivs behandling som inte bara inte är nödvändigt utan också kan orsaka stor skada för en perfekt frisk kvinna.

Så lägg dina scheman åt sidan och visa dem inte i något fall till läkaren - Gud förhindra att han börjar "behandla" dig med dem. Det maximala som de kan hjälpa till är att uppmuntra till ytterligare undersökningar om det finns några tvivel om förekomsten av ägglossning. Allvarligare slutsatser kan endast dras efter en omfattande undersökning..

Du får inte börja stimulering om hormoner som sköldkörtelhormoner, prolaktin och manliga hormoner inte är normala. Sådana avvikelser i sig kan förhindra ägglossning. För det första är det värt att återföra dem till det normala - kanske ingen annan behandling behövs och ägglossningen kommer att återhämta sig på egen hand.

"Biverkningar" av stimulering

Kom alltid ihåg att all medicinering inte bara är ett ”magiskt piller” för att uppnå ett engångsresultat (!). Förutom de attraktiva ”fördelarna”, kan det få olika negativa konsekvenser (både kort och lång sikt) för din hälsa - mag-tarmkanalen och problem i centrala nervsystemet, cystiska formationer, hyperstimulering av äggstockarna, ovarie apoplexi (brott), hormonella störningar, tidig äggstocks utmattning (tidigt klimakteriet), övervikt, multipel graviditet.

Förekomsten av ägglossningsproblem indikerar indirekt sjukdomen i hela organismen. Överväg alternativ till att återställa din hälsa med naturliga, naturliga botemedel. Ändra din livsstil, tänkande, näring. Det finns många sätt att läka. Börja kämpa inte för "sjukdomar", utan för hälsa. Då tar resultatet inte lång tid.

Om ändå beslutat att genomföra stimulering

Det första som måste göras innan stimulering börjar och oavsett vilka läkemedel som används för stimulering, är det nödvändigt att ha ganska bra (eller åtminstone lämpliga för naturlig befruktning, insemination eller IVF / ICSI) resultat av ett nytt spermogram av mannen i armarna. Trots de resultat han hade året innan, eller hur många barn som var i ett tidigare äktenskap, bör analysen göras omedelbart innan man planerar behandling med stimuleringsmetoden för att eliminera slösa pengar på läkemedel och inte äventyra kvinnans hälsa.

Om läkaren erbjuder dig att undersöka din man först efter en, två, tre eller fler månader av misslyckade stimulationer - lämna en sådan läkare! Sådan vårdslöshet förtjänar inget förtroende och kan vara mycket dyrt för dig och din hälsa..
Ännu bättre - om du har på händerna resultaten från studier av äggledarna för patency - GHA eller laparoskopi, om du inte har IVF / ICSI.

Den andra saken att komma ihåg är att all stimulering bör utföras under strikt medicinsk övervakning och ultraljudövervakning. Konstant observation gör att läkaren med säkerhet kan bedöma kroppens reaktion på läkemedlen, kontrollera tillväxten av folliklar, början av ägglossning etc., samt justera syftet med olika läkemedel och förhindra möjliga problem (förekomst av follikulära cyster, hyperstimulering utan medicinsk övervakning kan vara mycket dyrt) stimuleringsprocess. Eftersom varje stimulering är en allvarlig hälsorisk. Försummelse kan inte bara leda till hälsoproblem utan också skapa ett hot mot en kvinnas liv.

Om läkaren föreslår att du kommer till ett möte eller en ultraljud bara "efter ett par månader av misslyckande", "när schemat blir bifasiskt", etc., gå bort från en sådan läkare!
De viktigaste stadierna i stimulering

Läkemedel som används för att stimulera ägglossning:

"Klostilbegit" - ett läkemedel som används för att stimulera ägglossning, ökar utsöndringen av gonadotropiner (prolaktin, FSH och LH), stimulerar ägglossningen. Efter flera misslyckade kurser med klostilbegit i frånvaro av ägglossning eller fullständig frånvaro av follikulär tillväxt, bör en ytterligare undersökning genomföras och behandlingsmetoder ses över. Även enligt instruktionerna "Klostilbegit" rekommenderas inte att ta mer än 5-6 gånger under en livstid. Konsekvenserna av narkotikamissbruk kan vara ganska beklagliga, upp till "tidig äggstocksutmattning" (eller "tidig menopaus"). Med en liknande diagnos kan ytterligare behandling av infertilitet med en kvinnas egna ägg vara en stor fråga, och i vissa fall helt enkelt omöjlig..

Menogon - Menopausal gonadotropin, innehåller LH och FSH. Det har follikelstimulerande och gonadotropa effekter. Ökar koncentrationen av könshormoner i plasma. Hos kvinnor orsakar det en ökning av östrogenkoncentrationen i blodet och stimulerar tillväxten av äggstockarna, mognad av folliklar i dem och ägglossning, och orsakar spridning av endometrium.

"Puregon" - har en östrogenliknande effekt, fyller på bristen på FSH, stimulerar utvecklingen av folliklar och syntesen av steroider. Framkallar utvecklingen av flera folliklar under in vitro-befruktning.

När man väljer ett läkemedel för stimulering bör man komma ihåg att Clostilbegit påverkar tillväxten (spridningen) av endometrium, därför att det med en historia av uppenbarligen tunn endometrium (mindre än 8 mm) är det bättre att välja andra läkemedel för stimulering.

Vanligtvis börjar stimulering med clostilbegit den 5: e dagen (och slutar den 9: e). Jag föreskriver 50 g (1 tab.) 1 gång per dag och stimulering med gonadotropiner (menogon, puregon, etc.) på den andra dagen i cykeln (och slutar) i genomsnitt, efter 10 dagar - detta bör bestämmas av läkaren, iakttagande av stimuleringsprocessen). Men i varje enskilt fall kvarstår det slutliga beslutet om tidpunkten för början och stimuleringens varaktighet hos den behandlande läkaren (och beror på tillståndet i patientens livmodern och äggstockarna).

Den första ultraljudssökningen utförs vanligtvis några dagar efter stimuleringsstart. Vidare utförs en ultraljudsundersökning varannan till tredje dag (beroende på tillståndet i livmodern och äggstockarna under undersökningen, kan läkaren förskriva nästa undersökning förr eller senare) tills den dag folliklarna växer till önskad storlek - cirka 20-25mm.

Efter det (oavsett stimuleringsschema) förskrivs en injektion av hCG (korionisk gonadotropin) (läkemedel: Gonakor; Putril; Profazi; Horagon

. Den erforderliga doseringen väljs efter läkares bedömning (vanligtvis cirka 5000-10000 enheter). Det främjar "start" av ägglossningsprocessen och förhindrar möjligheten till regression av folliklar och bildning av follikulära cyster.

Ägglossning sker vanligtvis 24-36 timmar efter en injektion av hCG, vilket bekräftas genom ultraljudsundersökning och först efter det att ytterligare "stöd" av äggstockarna (corpus luteum) föreskrivs - progesteron eller utrozhestan (och inte från 11, 15, 16 eller någon annan dag, som vi brukar göra med många läkare).

Tidpunkten och frekvensen för samlag eller insemination under stimulering föreskrivs av läkaren individuellt baserat på den manliga faktorn. Med ett bra spermogram är detta vanligtvis - varannan dag (eller varje dag), från dagen för hCG-injektion och tills bildandet av corpus luteum (när ägglossning redan har inträffat).

Om fasen av corpus luteum eller. "underhåll av graviditeten"?
UPPMÄRKSAMHET.
om kvaliteten och varaktigheten på corpus luteumfasen
SKADA INTE ENDAST PÅ BASALTEMPERATURGRAFIK
En av de mest populära metoderna för "behandling" eller att synliggöra den för de flesta läkare är det så kallade "graviditetsunderhållet". Oftast - Dufaston. Ofta föreskriver läkare piller till alla utan någon anledning, utan att komplicera sig med "onödiga undersökningar" för att skapa utseende som "behandling" och snarare förlita sig på gamla ryssar "kanske det hjälper", "det kommer inte att vara överflödigt", "det kommer inte att skada" och så vidare än styrd av sunt förnuft eller nödvändighet.

När du söker efter "patologier" eller "fruktansvärda diagnoser" i dig själv, är det viktigt att komma ihåg att det inte bör baseras på grafer av basaltemperatur (BT) - även för flera observationscykler, för att inte tala om observationsresultaten i en enda cykel. Detta vilda fenomen i medicinsk praxis trotsar all kritik. På detta sätt görs ett stort antal falska "diagnoser" och "behandling" förskrivs, vilket inte bara inte är nödvändigt, utan också kan orsaka stor skada för en perfekt frisk kvinna.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt det hormonella ämnet..

Ofta vet läkare inte de vanligaste sakerna - "när", "varför" och "vad" -undersökningar de tilldelar sina patienter. Många av dem inser inte ens att ägglossning är ett strikt individuellt fenomen och inte på något sätt sker alla kvinnor och i varje cykel exakt den 14: e dagen, som beskrivs i läroböckerna. Det vanligaste misstaget är diagnosen av tidpunkten för ägglossning och analys av progesteron. Som ett resultat tar en kvinna tester helt felaktiga dagar, får "resultat" som är långt ifrån verkligheten, falska "diagnoser" och skadlig "behandling", som hon inte bara inte behöver, utan också kan vara farlig för hennes hälsa.

Men även om du är säker på att du har passerat allt "korrekt" och att du verkligen har något fel, även då innan du fattar något beslut om att det finns några problem och behovet av ingripande i systemet hälsa, måste du ta om alla tester flera gånger. Byt om dem bättre vid olika tidpunkter och i olika laboratorier. Glöm inte samtidigt att hormonnivån i kroppen kan vara instabil även under dagen, och näring, stress och andra faktorer kan också påverka resultaten. Det är inte alls nödvändigt att i en annan cykel kommer bilden att bli liknande och misstankarna kommer att bekräftas.

Den vanligaste hormonella störningen är misslyckande i corpus luteumfasen. För att ett befruktat ägg ska kunna implanteras och växa framöver, bör längden på corpus luteumfasen inte vara kortare än 10 dagar. Vid graviditet bör corpus luteumfasen fortsätta tills moderkakan bildas och tar över fostrets näringsfunktion. Detta tar vanligtvis ungefär 10 veckor från befruktningen. Om ett missfall inträffade tidigare än denna period kan detta indikera (uppmärksamhet indikerar inte, men endast kan indikera!) En möjlig brist på corpus luteumfasen.

Eftersom en kvinna som påverkas av stress eller andra yttre faktorer, kan ägglossning inte inträffa den 14: e, utan säga bara på den 30: e dagen av cykeln. Som ett resultat varade hennes cykel ungefär 44 dagar (30 + 14).

Den andra fasen av cykeln - från ägglossning till den sista dagen före menstruation, varar vanligtvis från 12 till 16 dagar. Det hormon som produceras av corpus luteum (progesteron) är mycket viktigt för början och framgångsrik graviditetsförlopp, eftersom det förhindrar frisättning av andra ägg under denna cykel och stimulerar tillväxten av endometrium (livmoderslimhinne).

Om corpus luteumfasen är kortare än 10 dagar eller nivån av progesteron i blodet är under normalt (och ägglossningen sker definitivt) föreskriver läkaren användning av hormonella progesteronläkemedel (till exempel progesteron vid injektioner eller morgon).

Nyckelpunkten och det största "misstaget" i sökningen efter "defekter" i fasen av corpus luteum hos en kvinna är felaktig bestämning av längden på follikelfasen och tidpunkten för ägglossning i varje enskild cykel (oavsett om det har förekommit brott eller förseningar tidigare).

När kvinnan börjar ta hormonella läkemedel före ägglossningen riskerar en kvinna att inte bara uppnå önskad effekt - graviditet utan också skada hennes hormonella hälsa. När det gäller progesteronläkemedel kan du i bästa fall få en "preventivmedel" -effekt under den nuvarande cykeln, i värsta fall - hormonella störningar i framtiden. När allt kommer omkring progesteron och dess analoger påverkar äggets ytterligare resultat, och den kvinnliga kroppens reaktion på oväntade ingripanden i naturliga processer från sidan kan vara helt oförutsägbar.

1. Ett blodprov för progesteron ges i mitten av den andra fasen - ungefär 7 dagar efter ägglossningen (7 dagar före nästa menstruationsstart). Resultaten av en analys som genomförts några dagar tidigare eller senare än detta datum kan vara mindre objektiva (mycket underskattade). För att utesluta möjligheten till ett ägglossningsfel måste du först spåra. Om menstruationen efter godkänt analys inträffade senare än 10 dagar senare, och ännu mer om mer än 2 veckor senare (om analysen gavs utan att övervaka ägglossning med ultraljud eller ägglossningstester), är det bättre att analysen görs om igen. För att vara säker på resultatens objektivitet är det bättre att ta denna analys flera gånger i en cykel (med ett intervall på ett par dagar) och flera cykler i rad, för att eliminera fel i laboratoriet och ha en mer fullständig bild.

2. Duphaston FÖR ägglossning (i den första fasen) rekommenderas INTE att dricka (om du planerar att få en graviditet på det), eftersom det kan förhindra ägglossning!

Dosen av läkemedlet bestäms vanligtvis av läkaren, beroende på kroppens omständigheter och egenskaper. Det rekommenderas att fortsätta ta läkemedlet tills närvaron eller frånvaro av graviditet har fastställts (test, blodprov för hCG, ultraljud).

De vanligaste läkemedlen nu är progesteron i ampuller, Utrozhestan (naturligt progesteron i kapslar), Dufaston (syntetiskt läkemedel).

Tillverkarna hävdar att, till skillnad från andra syntetiska analoger av progesteron, påverkar inte Duphaston ägglossning. Åtminstone är det just sådana uttalanden som du kan hitta från tillverkaren - både i anteckningarna om läkemedlet och på den officiella webbplatsen, inklusive de flesta sidorna i frågan om frågor och svar. Men i verkligheten är detta INTE alls. ". I kliniska studier har det visats att konventionella terapeutiska doser av Duphaston inte hämmar ägglossningen. Enligt Adolf E. Schindler kan dydrogesteron påverka ägglossningen i en daglig dos som överstiger 30 mg

Det är, om en lycklig slump, en sådan "behandling" kanske inte har någon negativ effekt på en frisk, robust organisme, även i närvaro av någon hormonell obalans, är en försämring av den ursprungliga situationen också möjlig - till exempel kan ett utslag av läkemedlet minska ägglossningen inte bara i cykeln med narkotika, men leder också till ytterligare kränkningar.

Om "säker" användning av hormonella läkemedel

Eventuellt intag av hormonella läkemedel i planeringsstadiet kräver BEVISNING. Innan du börjar ta något måste du vakna, ställa dig själv alla frågor, få svar, besluta om syftet.

Ta inte Dufaston från den 16: e till den 25: e dagen av cykeln om du planerar en graviditet, eftersom:
börjar du ta duphaston den 16: e dagen kan du blockera ägglossningen om det plötsligt släpar av någon anledning.
att stoppa duphaston den 25: e dagen kan orsaka missfall. Därför först bevisad ägglossning, sedan duphaston. Och ta före en diagnostiserad graviditet eller början av menstruation.
Ta inte parlodel om prolaktin är normalt eller förhöjt en gång och endast något. Hyperprolaktinemi är en tredubbelt signifikant ökning av hormonets nivå, och det krävs först en undersökning av en endokrinolog och en obligatorisk MRT av den turkiska sadeln.

Ta inte dexametason (metipred, prednison) utanför graviditeten, om du inte har ett uttalat adrenogenitalt syndrom med hämning av ägglossning, skallighet och tillväxt av ett skägg, men det finns bara något förhöjda binjurarrogener på ett papper.

Du behöver inte ta Diane-35 om du planerar en graviditet och du har ökat testosteron, eftersom Diane-35 är ett preventivmedel, och du planerar en graviditet, och efter att det har avbrutits kommer alla hormoner att återgå till den ursprungliga nivån - du återställer testosteronnivån eller att bli gravid är två olika saker!

Det finns inget behov av att behandla förhöjda kortisolnivåer - detta är bara en indikator på stress, inklusive planering av stress och till och med blodprovstress (sluta från jobbet, stå upp tidigt, på tom mage, rusa till jobbet, oroa dig för möjliga resultat, rädsla för en injektion, typ av blod, typ av register, vitrock, personalens överklagande) Det behöver inte tas alls - kortisol. Detsamma gäller för höga nivåer av LH och förhållandet LH / FSH. LH är ett stresshormon. Förresten, han ger också svagt positiva remsor i ägglossningstestet utan ägglossningen själv. Och det orsakar psykogen infertilitet.

Det är inte nödvändigt att ta clostilbegit (clomiphen) för att stimulera ägglossningen om den initiala nivån av östrogen är låg, eftersom det blockerar dem ännu mer. Och det är inte nödvändigt att stimulera tillväxten av follikeln, såvida inte ägglossande injektion av HG och dess underhållsdoser utförs - annars finns det nästan ingen mening i sådan stimulering - follikeln kommer att växa och inte spricka.

Det är inte nödvändigt att fortsätta stimulera med clostilbegit i samma dos, om det inte hade någon effekt under den föregående cykeln - du måste öka dosen - och du kan göra detta i högst 3 cykler i rad och sedan byta till andra läkemedel eller ändra taktik. (Bristen på effekt i detta fall är inte ett graviditetsfel, men follikeln växer inte till en dominerande)

Ring inte progesteron lågt under den första fasens insufficiens i den andra fasen och behandla den med duphaston. I den första fasen av cykeln borde den vara låg och behöver inte ta den just nu!

Inget behov av att ta hormoner från den andra fasen (progesteron och östradiol) den 20-23: e dagen av cykeln, alla har en annan cykellängd, mitten av den andra fasen - det betyder en vecka efter ägglossningen eller en vecka före den förväntade menstruationen. Och om du har en 42 dagars cykel, måste du ta progesteron på dag 35, inte på 23, men på 23 har du den första fasen, och progesteron på noll - och detta betyder inte anovulation eller NLF och kräver inte utnämning av duphaston.

Det är inte nödvändigt att ta prolaktin och progesteron och östradiol under graviditeten och ännu mer för att tolka och behandla dem - de ökar normalt, detta kräver inte behandling.

Och det finns många andra saker med hormoner som du inte behöver göra..

Follikulometri (ultraljudövervakning) fram till mitten av cykeln (eller upp till 21 dagar med någon cykel)

I allmänhet är en ultraljud i mitten av den andra fasen (en vecka före menstruation) tillräcklig för att fastställa faktum av ägglossning. follikulometri (dvs. upprepad upprepad ultraljud från början av cykeln till visualisering av corpus luteum och postovulatory endometrium) behövs:
när det gäller inte bara en oregelbunden utan en helt oförutsägbar menstruationscykel.
I en oförutsägbar cykel görs en ultraljud vanligtvis från och med den tiode dagen i cykeln en gång i veckan tills en dominerande follikel upptäcks, sedan beräknas den uppskattade ägglossningstiden och en ultraljud bekräftas i den andra fasen.
vid brådskande önskan att bestämma den exakta dagen för ägglossning (även om dessa data är bättre att backa upp med hormonellt test för ägglossning)
I detta fall utförs den första ultraljudet också från och med den tionde dagen av cykeln en gång i veckan tills en dominerande follikel upptäcks. Follikeltillväxten beräknas och en kontroll-ultraljud görs den dag då den uppskattade follikelstorleken når 20-24 mm (vilket återigen är individuellt). Och på en dag eller två gör de det sista ultraljudet för att bekräfta ägglossningen och den andra fasen.
vid stimulering av ägglossning
Absurditet är total follikulometri på 10, 12, 14, 16 dagar av cykeln. I de flesta fall, redan den 12-14: e dagen, på grund av frånvaron av en 20 mm follikel, diagnostiseras anovulation och i den andra fasen inbjuds de inte till ultraljud. Ibland spendera upp till 16 dagar. VARFÖR DÅ. Vid den första ultraljudet blir det klart när man ska göra följande.

Om bilden är från den första första fasen kan du lugnt säga adjö i en vecka, varför komma på en dag? Om en dominerande follikel är synlig är det lätt att beräkna tiden för dess ägglossning (eftersom follikeln växer med i genomsnitt 2 mm per dag), kan du säkert säga adjö i 10 dagar till den andra fasen. Varför komma på en dag? Och slutligen, om ägglossning ännu inte är synlig, hur kan man diagnostisera anovulation framåt? Det är som en diagnos av infertilitet innan du planerar. Hela cykeln är fortfarande framåt, särskilt om det finns en tendens till långa och oregelbundna cykler - hur kan du utvärdera något på dag 14? Om det fortfarande INGEN ägglossning sker med ultraljud, måste du komma senare, just då finns det indikationer för en ultraljud, men en multipel ultraljud har fortfarande inte behövts.

I allmänhet är målet alltid att se bilden av den andra fasen, bara för att fånga detta ögonblick, och de gör follikulometri. Och att undersöka ett dåligt ägg varje dag och sedan slänga det före det mest intressanta ögonblicket utan uppmärksamhet - det här är värdinnans oförklarliga beteende. Och samma människor vägrar sedan en gång under graviditeten att ta en ultraljudsundersökning - de säger att det är skadligt.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsakerna till förseningen av menstruationen i 3, 5 och 10 dagar med smärta i bröstet och buken

Smärta i bröstet, som uppträder med en försening, försvinner ofta från den första menstruationsdagen. Om förseningen har inträffat på grund av graviditet, kommer bröstkänsligheten att minska efter några veckor, när de svullna brösten vänjer sig till de hormonella förändringarna som har inträffat i kroppen....

Vad betyder menstruationsfärgen: rosa, skarlakansröd, brun, svart

En regelbunden cykel, utan fel, förseningar, allvarliga smärta talar om kvinnors hälsa. Eventuella avvikelser, obehag, obehagliga eller smärtsamma upplevelser tvingar som regel en kvinna att konsultera en läkare....

Vilken urladdning är möjlig när du tar Jess Plus och efter att det har avbrutits

Jess är ett oralt preventivmedel (OK), som tas av kvinnor för att förhindra förekomsten av en oönskad graviditet eller för terapeutiska ändamål för att korrigera menstruationscykeln....