Hur lång tid går efter menstruationen?

Intim

Alla unga kvinnor som förbereder sig för att bli mödrar eller som just har födt bland andra är mest bekymrade över frågan: när bör de börja, hur mycket är perioderna efter förlossningen?

I processen att återställa kroppen kan deras natur, varaktighet, intensitet och ömhet förändras kraftigt. Ofta är detta normen, men det är ofta nödvändigt att konsultera en gynekolog. Särskilt om det finns många perioder efter förlossningen.

Postpartum blödning

Isolering av blod efter förlossning (i vetenskapliga termer - ”lohia”) är rening av sårytan. Det bildas på platsen där separationen av membranen från morkakan inträffade. De varar under hela perioden med återställande av vävnader i livmoderns inre yta.

Första gången efter förlossningen, när det finns många skador i de kvinnliga förplantningsorganen, är risken för en infektion särskilt stor. Därför bör en kvinna under denna period noggrant övervaka hennes hygien, regelbundet byta dynor, övervaka urladdningens natur och deras förändringar. Lochia är mycket uttalade under de första tre dagarna och försvagas sedan gradvis.

Ibland händer det att en sådan urladdning helt stoppar bokstavligen på en dag eller två. Men detta är inte normen, tvärtom - en sådan situation kan utgöra en potentiell fara för en kvinnas hälsa. Upphörandet av urladdningen efter så kort tid indikerar en eventuell fördröjning av blod i livmoderhålet. Vetenskapligt kallas detta en "hematometer" - ett stopp eller kränkning av blodprocessen från livmodern, vilket leder till att det ackumuleras. Detta är fylld med infektiös infektion, därför krävs akut läkare.

Hur skiljer man blödning efter förlossning från menstruation? Tilldelningarna förändras gradvis i färg, sammansättning, intensitet, frekvens. Efter 7 dagar blir de lättare, efter ytterligare sju dagar blir de slemhinnor. Kan blöda regelbundet i en månad, men mängden blod är försumbar.

Oftast lyckas kvinnor utan problem skilja exakt vad som händer - menstruation eller blödning efter förlossningen. Vanligtvis börjar återställningen av menstruationen efter förlossningen inte tidigare än efter två veckor. Men återställningen av menstruationscykeln efter förlossningen beror till stor del på typen av amning - bröst eller konstgjord.

Hur länge kommer menstruationen att återhämta sig??

Under graviditeten slutar menstruationscykeln eftersom en naturlig skyddsmekanism aktiveras för att bevara fostret. Det regleras av hormoner. Efter förlossningen börjar kvinnans kropp återställa normal hormonstatus.

Längden på denna period beror på om mamman ammar eller om hon måste matas konstgjort. Mjölkproduktion regleras av hypofyshormonet prolaktin. Det är under dess inflytande att tillväxten av ägget i äggstocken undertrycks under amning. Östrogennivån ökar inte, men med amning börjar menstruationen i genomsnitt 2 månader efter förlossningen.

Varje kvinna uppmanas att noggrant övervaka sin kropp för att veta exakt när perioderna efter förlossningen kommer, hur man bestämmer med blod om det finns blödning efter leveransen eller om perioderna redan har börjat. Ibland händer det att det inte är möjligt att "fånga ögonblicket", och med regelbundet sexliv inträffar omedelbart nästa graviditet. I detta fall föds väderbarn.

I genomsnitt, med den normala förloppet för återhämtningsprocessen hos kvinnlig kropp efter förlossning (efter naturlig förlossning), varar rengöringen av livmodern mer än en vecka. Oftast börjar perioder om en och en halv månad efter förlossningen. Om det har skett ett kirurgiskt ingripande kan denna period öka, eftersom ärrläkning kräver mer tid, därför kan det under denna period finnas rikliga perioder efter förlossningen, som faktiskt inte är månatliga.

För många unga kvinnor händer det att denna tidsperiod sträcker sig till sex månader eller mer. Oftast händer detta med de unga mödrar som matar barnet "på begäran". Ibland händer det att även med amning "per timme" kommer menstruationen inte att återhämta sig i ett år eller mer. I sådana fall rekommenderas att använda preventivmedel, om nödvändigt, göra ett graviditetstest. Se till att konsultera en läkare för att utesluta möjligheten till hyperprolaktinemi.

Möjliga komplikationer

Hur länge kommer menstruationen att återhämta sig, ändras deras karaktär? Efter förlossningen kanske menstruationen inte är vad de var innan förlossningen.

De vanligaste avvikelserna

 1. Oegentlighet Under en tid kan menstruationen börja tidigare eller senare än föregående gång.
 2. När menstruationen inträffar varierar cykelns varaktighet, liksom själva menstruationsperioden (i antalet dagar),.
 3. Volymen och färgen på urladdningen kan variera. Normalt varierar det från 50 till 150 ml. Den vanliga packningen ska hålla i 5-6 timmar.
 4. Utskrift efter födseln kan förekomma regelbundet före menstruationen, eller det kan finnas riklig menstruation efter födseln med blodproppar, och detta är en patologi. Detta kan vara ett symptom på endometrios eller endometrit..
 5. Smärta. Om det är starkt, stör normalt liv och arbete, tvingar dig att ta medicin, är detta också en patologi. Och om utsläppet har en obehaglig lukt, kan detta vara ett symptom på en förvärring av kroniska sjukdomar..
 6. Brist på smärta. Om det fanns smärta under menstruationen före förlossningen och sedan försvann, är detta inte en anledning till glädje. Detta kan indikera en förändring av livmodern efter förlossningen, så se till att rådfråga en läkare.
 7. PMC. Med det menar vi en stark känslomässig belastning - ilska, irritabilitet etc..
 8. Ovariell dysfunktion.
 9. Oplanerad graviditet.

När menstruationen börjar?

Efter födelsen av ett barn återgår arbetet med alla organ och system i en kvinnas kropp till sitt tidigare tillstånd. Alla dessa ändringar varar 1,5-2 månader. Åtminstone varannan vecka rekommenderas det att en kvinna observeras av en läkare. Viktiga fysiologiska processer äger rum just nu..

De första perioderna efter förlossningen - vad är de? Hur återställs menstruationscykeln efter förlossningen? Oftast utan avvikelser. Men processen att bilda en normal cykel kan ta mer än en månad. Ofta är detta normen, men du måste fortfarande träffa en läkare, i fallet för att utesluta möjligheten till inflammatoriska sjukdomar.

Hur många dagar går efter menstruationen? En normal menstruationscykel varar i genomsnitt 28 dagar. Den första menstruationsdagen kallas den första dagen i menstruationscykeln. Menstruationens varaktighet är i genomsnitt 4-6 dagar. Den största utflödet av blod observeras under de första två dagarna. Volymen av blod som rinner i en cykel överstiger ofta inte 80 ml.

När menstruationen kommer efter förlossningen kan menstruationens natur förändras.

Om till exempel perioderna var oregelbundna, före födelsen, kan de efter födseln bli regelbundna (eller tvärtom - oregelbundna perioder efter att födelsen kan börja). Om tidigare blodvolymerna flyter ut var små, kan rikliga perioder efter förlossningen börja. De första perioderna efter förlossningen är mycket rikliga.

Den första menstruationen efter förlossningen kan vara smärtsam, men sedan kan smärtan upphöra. Upphörande av smärta under menstruationen efter förlossningen (om det fanns smärta före förlossningen) kan bero på det faktum att före förlossningen fanns en så kallad "böjning av livmodern framför", vilket gjorde det svårt för menstruationsblodet att fly från det. Under graviditet och på grund av förlossning tar livmodern en annan position, mer naturlig ur fysiologisk synvinkel. Men detta är bara ett av orsakerna till att smärtan upphör, det kan finnas andra. Endast en läkare kan identifiera dem.

Menstruation under amning (GB)

När börjar perioderna efter förlossning hos ammande kvinnor? När du ammar en nyfödd kanske återhämtningen av cykeln efter förlossningen inte börjar på flera månader eller ens under hela utfodringsperioden. Hos vissa kvinnor återställs menstruationscykeln två månader efter födseln med HB (amning). Det finns ingen norm eller patologi som sådan. Detta händer annorlunda för alla kvinnor. Det beror på de enskilda kännetecknen för amning och mjölkmängden. Om riklig menstruation inträffar efter förlossningen är det nödvändigt att se en läkare.

Menstruation med konstgjord matning (IR)

Med konstgjord utfodring bör menstruationen komma inom 3-4 månader. Om de återhämtade sig snabbt måste du med intimitet skydda dig om du inte vill bli gravid igen.

Sex med utskrivning efter menstruation

Att återställa kroppen efter förlossningen är en lång process, så det är oönskat för en kvinna att ha samlag före tiden. Men om du fortfarande bestämde dig för detta, så glöm inte preventivmedel.

Om det inte finns några perioder - är det värt det att få panik?

Hur återställer jag menstruationen efter förlossningen, om de inte är det? Är det värt att vänta när menstruationscykeln efter förlossningen kommer att återhämta sig, eller behöver du göra något? Är det värt det att oroa sig för cyklens oregelbundenhet?

Endast en läkare kan svara på alla dessa frågor. Därför, i avsaknad av menstruation under lång tid, rekommenderas det inte att självmedicinera, försöka hitta svar på Internet eller med flickvänner. Detta är alltid en individuell fråga, och bara en erfaren specialist kan ta reda på orsakerna..

Menstruation

Vänta inte på restaurering av den normala menstruationscykeln 2-3 veckor efter födseln. I en gynnsam situation återställs oftast menstruationen inte tidigare än 6 veckor efter leveransen.

När bör din period efter förlossningen börja?

Menstruation efter förlossning visas inte omedelbart, inom sex månader är cykeln oregelbunden, och urladdningen är riklig. Sådana förändringar anses inte vara patologiska, allt efter utgången av återhämtningsperioden efter födseln stabiliseras allt. Utseendet på den första menstruationen efter ett barns födelse beror på typen av utfodring, kroppens tillstånd, kvinnans ålder.

Utseendet på den första menstruationen beror på flickans hälsa

Hur man skiljer menstruation från blödning efter förlossning?

Blödning efter naturlig förlossning och kejsarsnitt är ett normalt fysiologiskt fenomen, så livmodern befrias från resterna av blod, blodproppar. Efter 3-4 dagar blir de mindre intensiva, ger plats för blodig urladdning, som kallas lochia, de kommer att gå tills endometriet är helt återställt..

För att förstå om detta är månadsvis eller lochia, måste du ta itu med funktionerna i varje typ av urladdning.

Hur ser lochia ut?

Arten av urladdningenNär visas efter förlossningen (dagar)
Rika blodiga2-3
Blekgul, ljusbrun med föroreningar3-7
Gulaktigt vitt, genomskinligt10
Slem14

Lochia kan vara av flera typer

Den första menstruationen kan börja tidigast 2 veckor efter suckers försvinnande, medan urladdningen får en röd, brunbrun färg, har en karakteristisk lukt, försvinner efter 5-7 dagar.

Viktigt! Blodet kommer ut i ryck, har en ljusröd färg, utsläppet är rikligt, åtföljt av smärta i nedre del av magen, nedre delen av ryggen, yrsel, besvimning och kräkningar - alla dessa tecken tyder på svår blödning i livmodern, dödligt resultat är möjligt utan läkarvård..

Orsaker till menstruationsförändringar

Efter graviditeten förändras cykeltiden, menstruationens art, utsöndringens intensitet ofta, detta beror på den höga nivån av prolaktin och östrogen i kroppen.

Vilka kränkningar anses vara normala:

 1. Efter ett barns födelse förändras cykelvaraktigheten nästan alltid - om förlossningen var 21–32 dagar, kommer de efter förlossningen i genomsnitt 26–28 dagar.
 2. Antalet dagar med månatlig blödning ökar också - normalt sett observeras de inom 7-10 dagar, om menstruationen varar längre eller slutar efter 2 dagar, indikerar detta utvecklingen av patologiska processer i kroppen.
 3. Överflödig månatlig ansvarsfrihet är ofta ett fenomen efter förlossningen, särskilt om processen åtföljdes av komplikationer. Men den dagliga mängden blod bör inte ligga i intervallet 50-150 ml - kuddarna måste bytas var 2-3: e timme.

Beroende på perioden ändras kodcykeln, kvinnan känner sig helt annorlunda

En lång försening i menstruationen, frånvaron av kritiska dagar, knappt eller alltför tungt menstruationsflöde efter förlossning inträffar med en låg nivå av östrogen, i närvaro av cyster, tumörer i äggstockarna eller livmodern, mot bakgrund av infektiösa patologier och inflammatoriska processer..

Hur mycket tid efter förlossningen börjar menstruationen?

Periodens utseende för den första menstruationsperioden efter förlossningen beror på många faktorer - kvinnans ålder, funktioner i graviditets- och förlossningsförloppet, livsstil och dagliga rutin. Men den viktigaste faktorn är arten av utfodring av barnet.

När kommer menstruation vid amning

Under amning dominerar det kvinnliga hormonet prolaktin i den kvinnliga kroppen - detta ämne är ansvarigt för produktionen av mjölk, men hämmar reproduktionsfunktionen. Därför inträffar menstruation förrän i slutet av ammeperioden, men denna regel gäller endast när barnet matas på begäran. Vid utfodring enligt schemat kan menstruationen börja 3-4 månader efter födseln.

Avvik inte från matningsplanen, menstruationen kommer inte att hålla dig vänta

Om menstruationen plötsligt har försvunnit under GV, kan detta indikera en andra graviditet - menstruationen börjar 2 veckor efter ägglossningen, den här tiden räcker för befruktning, därför måste en ammande mor använda barriär preventivmedel, ofta förlossning undergräver mycket hälsan.

Med naturlig utfodring kan menstruationen börja efter införandet av kompletterande livsmedel..

Efter hur mycket menstruation som inträffar under konstgjord utfodring

Om en bebis äter blandningar från födseln sjunker nivån av prolaktin i kvinnans kropp snabbt till de minsta acceptabla värdena, så den första menstruationen bör gå 6-8 veckor efter födseln, nästan omedelbart efter suckers försvinnande.

Vad är den första månaden efter födseln?

Vanligtvis utsöndras lochierna inom 5–8 veckor, varefter återställningen av menstruationscykeln börjar. Men om blödningen har försvunnit 4-7 dagar efter födelsen måste du snarast rådfråga en läkare, eftersom det enda skälet till denna avvikelse är ansamling av blod i livmoderhålet.

Efter leverans varar menstruationen vanligtvis längre

När reproduktionsorganen och hormonerna återställs blir menstruationen regelbunden, deras varaktighet kan skilja sig från prenatala värden, men cykellängden ska vara inom 21–32 dagar, tillåtna avvikelser - högst 5 dagar. Om din period inte är längre än 2 månader måste du besöka en gynekolog.

Viktigt! Även om PMS inte stördes av en kvinna före förlossningen, efter 90 år av födseln av ett barn, förefaller alla föregångare till premenstruellt syndrom ganska tydligt, och det finns ofta smärtsamma perioder.

Varför finns det en oregelbunden cykel efter födseln??

Det tar minst två månader att återställa kroppen och hormonnivåerna så att ett menstruationscykel normalt kan vara upp till sex månader. Intervallet mellan den första och andra menstruationen är ofta 40-50 dagar.

Orsaker till en oregelbunden cykel:

 • en stark försvagning av en kvinnas kropp efter förlossningen;
 • efter den andra, tredje födelsen, särskilt med korta avbrott, ökar återhämtningsperioden för cykeln;
 • den första födelsen efter 30 år ökar återhämtningsperioden;
 • svår förlossning;
 • bristande efterlevnad av postpartumregimen;
 • dålig kost;
 • postpartum depression.

Varaktigheten av återhämtningsperioden för den hormonella bakgrunden och menstruationscykeln beror inte på leveransmetoden - efter kejsarsnitt och under naturlig förlossning fortsätter processen identiskt, det påverkas endast av naturen av barnets foder.

Vad du ska göra för att normalisera cykeln?

Om avvikelser i menstruationscykeln inte orsakas av allvarliga patologier räcker det med att granska kosten och kosten för att normalisera processen.

Efter barnets födning ökar belastningen på det endokrina och nervsystemet, vilket negativt påverkar hela kroppens arbete, speciella vitaminkomplex för ammande mödrar hjälper till att undvika utvecklingen av problem med menstruationscykeln.

Överensstämmelse med den dagliga rutinen, god sömn och vila är nyckeln till reproduktionsorganens normala funktion. Det är svårt att göra detta med en baby, men det är möjligt att flytta en del av ansvaret till släktingar, att koppla av under dagen med barnet.

Motion hjälper till att återgå till det normala

Regelbunden måttlig fysisk aktivitet hjälper till att normalisera den hormonella bakgrunden, även lätt morgonövningar har en gynnsam effekt på reproduktionssystemet..

Viktigt! För att påskynda processen för att återställa cykeln efter förlossningen är det nödvändigt att inkludera linfröolja, torkad frukt, nötter, örter, fet fisk i kosten, dricka ett avkok av rosbär och hallonblad.

Återvändandet av den normala menstruationscykeln är en av de viktiga indikatorerna på normal återhämtning efter förlossningen, vanligtvis varar denna process 2-6 månader. För att undvika utvecklingen av patologier är det nödvändigt att äta ordentligt, observera dagens regim, spendera mer tid i frisk luft, inte lyfta vikter.

Rik menstruation efter förlossning

Du blev en mamma... Bakom så många erfarna känslor, "prövningar"... Och då verkade allt vara okej - dags att koppla av, återhämta sig efter förlossningen och ägna dig själv åt barnet. Men tyvärr börjar många unga mödrar bry sig med överflödiga perioder efter förlossningen, och i stället för att lugna börjar de "plåga" frågan om sin egen hälsa. Är det normalt - tunga perioder efter förlossningen? Du hittar inte ett generellt svar på denna fråga någonstans, eftersom denna process är rent individuell och beror på egenskaperna hos varje kvinnas kropp. Men du kan fortfarande lyfta fram några vanliga punkter.

När menstruationscykeln återställs efter förlossningen?

Det antas att under de första två månaderna efter födseln återställs livmoderns funktioner och struktur och den hormonella bakgrunden normaliseras. Under denna tid måste kroppen kompensera för blodförlust under förlossningen, samt återställa sin styrka och prenatal hormonbalans. Under denna period kan livmodern jämföras med ett öppet sår, vilket tar lite tid att läka. Det är därför mycket menstruation efter förlossning ofta förekommer..

All fläckning som förekommer hos en kvinna omedelbart efter födseln (postpartum utskrivning) är inte varje månad. Anledningen till deras utseende är blödning av endometriumet till följd av att morkakan exfolierades från den efter barnets födelse.

Normalt utsläpp efter födseln ska vara upp till 40 dagar. De är rikligt endast under de första fem dagarna efter förlossningen, då kan de kallas "daubs", vilket är karakteristiskt för de sista dagarna i menstruationen. Men vilket är mycket viktigt, även under en sådan "daub" är ägglossning mycket möjlig, så glöm inte från preventivmedel!

På många sätt beror återställningen av menstruationen efter födseln av amning. Om en ung mamma vägrar (eller inte kan) mata sitt barn med bröstmjölk, bör hon förvänta sig den första menstruationen 6-8 veckor efter att hon födde.

Om en kvinna ammar är utseendet på menstruation efter födseln möjligt först efter att barnet redan är avvänt. Var inte rädd om den första menstruationen är mer riklig än vanligt - om allt är bra med den unga mammas hälsa, bör hennes menstruationscykel återställas inom de första 2-3 månaderna från början av den första postpartum menstruationen.

Villkor för återhämtning av menstruation efter förlossning: vad är normen och vad är patologi?

Alla artiklar av författaren

Artikelförfattare: Maxim Fadovsky

Hälsosam och hälsosam livsstilsspecialist.

De första perioderna efter förlossningen observeras vid olika tidpunkter. Varaktigheten för denna period bestäms av amningstiden, egenskaperna och arbetskraften och puerperatillståndet som helhet.

Inte ens någon erfaren obstetriker-gynekolog svarar exakt på hur lång menstruation kommer efter förlossningen. Hos alla kvinnor under postpartumperioden förändras varaktigheten och andra egenskaper hos periodisk blödning och hela kvinnliga cykeln.

Blödning efter födseln

Postpartum spotting, eller lochia, är rensningen av sårytan, som bildas på platsen för de separerade membranen och morkakorna. De varar under hela perioden av restaurering av livmoderens inre yta.

Vid denna tidpunkt är livmodern särskilt sårbar för infektion, därför bör sanitetsdynor bytas regelbundet och arten av utsläppet bör övervakas. De uttrycks maximalt inom 3 dagar efter födseln och försvagas sedan gradvis.

Ibland stoppar en sådan urladdning helt bokstavligen varannan dag. Detta beror på blodretention i livmoderkaviteten (hematometer), vilket leder till en ökad risk för infektion. I det här fallet behöver du hjälp av en läkare.

Normalt varar rening av livmodern efter den naturliga födelseprocessen från 30 till 45 dagar. Efter kirurgisk leverans kan denna tid öka på grund av ärrbildning och längre läkning..

Hur man skiljer menstruation från blödning efter förlossning?

Lochia ändrar gradvis sin karaktär. I slutet av den första veckan blir de lättare, efter 2 veckor blir de slemhinnor. Inom en månad kan en blandning av blod visas i dem, men mängden är obetydlig. Vanligtvis skiljer en kvinna lätt denna process från menstruation. Åtminstone två veckor bör gå mellan upphörandet av amparna och början av den första menstruationen. Om du är osäker är det bättre att konsultera en gynekolog eller åtminstone börja använda barriärprevention för att skydda livmodern mot infektioner..

Menstruation

Under graviditeten är menstruationen frånvarande. Detta är en naturlig skyddsmekanism för att bevara fostret, som regleras av hormoner. Efter förlossningen börjar återställningen av en kvinnas normala hormonstatus. Det varar i en månad om amning inte startas..

När bör din period efter förlossningen börja?

Denna period bestäms främst av typen av matning av barnet: naturligt eller konstgjort. Produktionen av bröstmjölk sker under påverkan av hypofyshormonet prolaktin. Det är han som hämmar tillväxten av ägget i äggstocken under amning. Östrogennivån ökar inte, därför börjar menstruationen under amning, i genomsnitt 2 månader efter förlossningen, oftare när du matar "per timme".

För många unga mödrar förlängs denna period till sex månader eller mer, särskilt när de matar "på begäran". I mycket sällsynta fall konstaterar kvinnor att de inte har perioder under ett år och ibland längre medan de ammar, även periodiska. I sådana fall bör du regelbundet använda preventivmedel och vid behov göra ett graviditetstest. Du bör också rådfråga din läkare för att utesluta hyperprolaktinemi..

Med konstgjord utfodring från födseln återställs cykelns varaktighet efter en och en halv månad. Ägglossning sker också vid denna tidpunkt, så en ny graviditet är möjlig.

När ett barn bara äter bröstmjölk kan det hända att en kvinna inte har en period. I detta fall börjar den första menstruationen efter förlossningen under första halvåret efter avslutad amning "på begäran" eller införandet av kompletterande livsmedel. Men detta är inte nödvändigt, och även under amning kan menstruationen återhämta sig.

Med blandad utfodring (från en flaska och naturligt) utvecklas menstruationens återhämtning snabbare inom fyra månader efter förlossningen.

Hur länge varar menstruationen under postpartumperioden?

Ofta är den första menstruationen mycket riklig. Det kan vara starkt urladdning, menstruation med blodproppar. Om du måste byta packning varje timme bör du söka hjälp från en läkare: detta kan vara ett symptom på blödning som har börjat. Efterföljande perioder blir vanligtvis normala.

I andra fall förekommer oregelbunden fläckning under de första månaderna av kvinnor. Detta är karakteristiskt för amning när prolaktinsyntes gradvis minskas..

Ytterligare faktorer som påverkar den normala återvinningsgraden för cykeln

 • svårigheter att ta hand om ett barn, brist på sömn, brist på hjälp från släktingar;
 • ohälsosam kost;
 • postpartum depression;
 • för ung mammas ålder eller sen födelse;
 • samtidiga sjukdomar (diabetes, astma och andra), särskilt som kräver hormonterapi;
 • komplikationer efter förlossning, till exempel Sheehan syndrom.

Slutsats

Vi har fastställt att menstruationen kan börja med HB. Enligt tidpunkten för deras återhämtning är normen när menstruationen börjar efter 2-3 månader (med IV) eller efter 3-6 månader (med HS) och upp till 1,5-2 år efter att barnet föddes. Tidpunkten för återkomsten av menstruationen beror på det konstgjorda eller naturliga sättet att mata smulorna och andra faktorer på. Om din mor plågas av tvivel eller smärta, måste du definitivt besöka en gynekolog och rådfråga spännande ämnen!

Bibliografi:

 1. "Den kvinnliga konsten att amma: helt reviderad och uppdaterad 8: e" - av Diane Wiessinger, Diana West, Teresa Pitman. 576 s.; 13 juli 2010
 2. När börjar mina perioder igen efter graviditeten? - av NHS (publikation kontrollerad 28 mars 2018)

Liknande artiklar:

 1. Kan jag dricka alkohol till en ammande mamma: öl, vin, champagne etc..
 2. Vilka lugnande medel kan tas av en ammande mamma: en lista över läkemedel
 3. Mastit hos kvinnor med amning: orsaker och symtom, behandling och förebyggande
 4. Är det möjligt att bli gravid med amning (amning) utan menstruation: forskningsresultat
 5. Vilken färg ska bröstmjölken vara: gul, klar, blå, grön, blå eller röd
 6. Läkemedel mot trast vid amning: ljus, tabletter etc..

Menstruationsförändringar

Oregelbunden menstruation kvarstår ofta i flera cykler efter förlossningen. Dessa förändringar behöver inte vara permanenta. Inom 1-2 månader återgår cykeln normalt till prenatala egenskaper eller varierar något i varaktighet.

 • Smala perioder kan normalt vara under de första 2-3 cyklerna, särskilt om blandad utfodring används..
 • Under de första cyklerna efter förlossningen har vissa kvinnor däremot många perioder. Detta kan vara normalt, men om menstruationen inte blir normal under nästa cykel bör du rådfråga en gynekolog.
 • Regulariteten i menstruationsflödet störs, det vill säga att cykeln försvinner.
 • Smärtsamma perioder kan förekomma, även om kvinnan aldrig hade klagat på smärta innan graviditeten. Anledningen till detta är infektion, för mycket sammandragning av livmoderväggen. I de flesta fall, tvärtom, blir smärtsamma perioder före graviditet normala. Detta orsakas av normaliseringen av läget för livmodern i kroppshåligheten..
 • Vissa kvinnor utvecklar premenstruellt syndrom eller dess föregångare: illamående, svullnad, yrsel, känslomässiga förändringar före menstruationen.

avslaget

Lochia - urladdning, som påminner om menstruationen som går efter förlossningen och andra "komponenter" bildas. De innehåller fragment av livmoder- och morkakens slemhålighet, sakrum och slem som utsöndras från livmoderhalskanalen, blod frisatt från brustna kärl.

Lochia anses vara normalt från en fysiologisk synvinkel, men kräver också uppmärksamhet - deras konsistens, intensitet, färg och lukt kan indikera livmodersinflammation.

Varaktigheten av en sådan urladdning är 1-2 veckor tills såret läker, men om dessa perioder överstiger en månad bör du omedelbart besöka en läkare. En sådan avvikelse från normen indikerar interna problem i det reproduktiva systemet i hela kroppen och du bör inte ignorera sådana signaler.

Orsaker till menstruationsförändringar efter födseln

Försenad menstruation efter förlossning verkar under påverkan av en förändrad nivå av hormoner:

 • utsöndring i prolaktins hypofysen, vilket hjälper till att utsöndra bröstmjölk och undertrycker ägglossningen;
 • undertryckande av östrogenproduktion med prolaktin, vilket leder till oregelbunden menstruation eller deras fullständiga frånvaro under amning (amningsterminoré).

När ett barn bara äter mammamjölk, dessutom "på begäran" och inte "per timme", och en kvinna har inga perioder i sex månader efter att hon födde - det är normen.

Efter menstruationens början rekommenderas det att använda preventivmedel. Även om amning minskar sannolikheten för befruktning är det fortfarande möjligt. Om till exempel perioden efter födseln började och sedan försvann är den mest troliga orsaken till detta en upprepad graviditet. Det bör också komma ihåg att ägglossning inträffar innan menstruationsblödningen börjar. Därför är graviditet möjligt även före den första menstruationen. Om en kvinna är orolig över varför det inte finns någon menstruationsblödning under lång tid måste du först göra ett graviditetstest hemma och sedan konsultera en gynekolog. Endokrinologkonsultation kan behövas.

Efter uppkomsten av menstruationscykeln ska du inte vägra att amma. Menstruationen förändrar inte kvaliteten. Det händer att ett barn i dag äter dåligt, är stygg, vägrar att bröst. Vanligtvis beror detta på de känslomässiga störningarna hos kvinnan, hennes känslor av kvaliteten på utfodring.

Under menstruationsblödning kan känsligheten i bröstvårtan öka och utfodring blir smärtsam. För att minska sådana känslor rekommenderas att du, innan du ger barnet ett bröst, masserar det, värmer det, applicerar en varm kompress på bröstvårtorna. Det är nödvändigt att övervaka renheten i bröstet och axillary regionen. Med menstruation förändras svettens sammansättning, och barnet känner sin lukt annorlunda. Detta kan vara en annan anledning till utfodringssvårigheter..

sammanfattande

Så nu vet du när och hur den första menstruationen och utflödet kommer, med preferens för den naturliga utfodringen av barnet. Kom ihåg att denna process är mycket individuell. Var inte lika med dina erfarna vänner, mödrar och mormor. Du kan vara ett undantag från regeln. Var inte rädd om din period börjar mycket tidigt. I gamla tider ansågs detta vara en patologi, men nu har medicinen tagit ett stort steg framåt. Många studier bevisar att menstruation efter uppkomsten av smulor kan påminna dig själv som ett par månader, och bara när du äntligen slutar amning.

Om du har några frågor eller tvivlar om den första menstruationen eller utskrivningen efter förlossningen, måste du kontakta din gynekolog eller barnläkare. Endast en läkare kan skingra dina tvivel och lugna. Vid behov kommer läkaren att förskriva en ultraljudsundersökning. Håll dig frisk och ammar länge!

Oregelbundna perioder

Vad du ska göra om menstruationscykeln har blivit oregelbunden:

 1. Under de första månaderna av återhämtningsperioden efter födseln ska man inte få panik. I de flesta fall är detta en variant av normen. Varje kvinna normaliserar cykeln individuellt, vanligtvis under de första månaderna av återupptagandet av menstruationsblödning. Oregelbundenhet är vanligare hos kvinnor som ammar..
 2. Det tar cirka två månader att återställa normal funktion hos alla organ och system. Balansen i det endokrina systemet kommer senare, särskilt om amning används. Därför kan en kvinna känna sig helt frisk, men samtidigt kommer hon att uppleva brist på menstruation.
 3. Var uppmärksam på en oregelbunden cykel först efter 3 cykler. Detta kan bero på en inflammatorisk process, endometrios eller en könstumör. Försening av den andra menstruationen är inte farligt, såvida det inte är förknippat med upprepad graviditet.

Vid tvivel är det bättre att konsultera en gynekolog, genomgå en snabb diagnos och starta behandlingen.

Cykeln efter den patologiska kursen av graviditet eller förlossning

Menstruationen efter en frusen graviditet återställs inte omedelbart. Endast hos vissa kvinnor förekommer regelbundna blödningar inom en månad. I de flesta fall orsakar en hormonell obalans som ledde till en abort en oregelbunden cykel.

Efter ett avbrott i en frusen graviditet eller abort sker den första menstruationen inom 45 dagar. Om detta inte händer, bör en kvinna söka hjälp hos en gynekolog.

För att utesluta orsakerna till amenoré, såsom resten av fosterägget i livmodern eller inflammation, måste en ultraljudssökning utföras 10 dagar efter avslutad fryst eller normal graviditet.

Det första menstruationsflödet efter en ektopisk graviditet börjar mellan 25 och 40 dagar efter det slutförts. Om de började tidigare är det troligt livmodersblödning, som kräver läkarvård. En försening på mer än 40 dagar kräver också samråd med en gynekolog. Om sjukdomen orsakade allvarlig stress hos en kvinna, anses att förlänga återhämtningsperioden till 2 månader normen.

Menstruationen efter kejsarsnitt återställs på samma sätt som efter normal förlossning. Under amning kommer menstruationen inte på sex månader. Med konstgjord utfodring är menstruationen frånvarande i tre månader eller ännu mindre. Både i fysiologisk och förlossning vid kejsarsnitt hos en liten del av kvinnorna återhämtar sig cykeln inte under året. Om ingen annan patologi hittas, anses detta vara normen..

Under de första månaderna efter en frusen, intrauterin graviditet eller kejsarsnitt kan cykeln vara oregelbunden. Därefter kan dess varaktighet ändras jämfört med den föregående. Men normalt är det minst 21 dagar och inte mer än 35 dagar. Menstruationen varar från 3 till 7 dagar.

Efter alla dessa situationer rekommenderas att du skyddar dig från en ny graviditet i minst sex månader. Det måste komma ihåg att frånvaron av menstruation inte är ett tecken på anovulation, och även före den första menstruationen kan en kvinna bli gravid.

Fördröjning

Det finns fall när menstruationen efter förlossningen inte inträffar, även om mer än sex månader har gått, amningstiden är över eller barnet bara matas med modersmjölk. Det vanligaste skälet till förseningen är en ny graviditet, men om testet är negativt under förseningen bör du söka hjälp från en läkare, för i detta fall kan förseningen vara en föregångare av hormonella störningar, till exempel Sheehans syndrom, där svaghet, yrsel, lågt blodtryck och brist på amning. Detta är en mycket farlig sjukdom som kan orsaka binjurinsufficiens och olika infektionssjukdomar..

Hos kvinnor i arbetskraft över 40 år kan frånvaron av menstruation innebära början av klimakteriet, och hos yngre kvinnor kan för tidig utmattning av äggstockarna uppstå. För att avgöra orsaken till en långvarig frånvaro av kritiska dagar bör du definitivt besöka en gynekolog.

Menstruation

Ibland är blödningar som började hos en kvinna efter förlossningen patologiska. Samtidigt bör du inte vänta några cykler så att de normaliseras, men omedelbart konsultera en läkare.

 • Plötsligt upphörande av postpartum-urladdning - ett tecken på böjning av livmodern eller endometritis, ansamling av lochia i livmoderhålan - lochiometers.
 • Luta månatligen i 3 cykler eller mer. Kanske är de ett symptom på hormonella störningar, Sheehan-syndrom eller endometrit..
 • Oregelbundenhet i menstruationen sex månader efter dess restaurering, ett avbrott mellan fläckar i mer än 3 månader. Oftast förknippad med äggstockspatologi.
 • För riklig blödning under två eller flera cykler, särskilt efter den kirurgiska metoden för leverans eller avbrott av graviditeten. De orsakas ofta av vävnaderna i membranen som finns kvar på livmoderns väggar.
 • Menstruationen varar mer än en vecka, vilket åtföljs av svaghet, yrsel.
 • Utseendet på buksmärta, feber, obehaglig lukt, missfärgning av vaginal urladdning är ett tecken på en tumör eller infektion.
 • Fläckning före och efter menstruation - ett troligt symptom på endometrios eller inflammatorisk sjukdom.
 • Klåda i vagina, blandning av ostig utflöde - ett tecken på candidiasis.
 • Blödar två gånger i månaden, kvarstår i mer än 3 cykler.

I alla dessa fall behöver du hjälp av en gynekolog.

Ibland, trots kvinnans uppenbara hälsa, har hon inte menstruation vid rätt tidpunkt. Detta kan vara ett symptom på en komplikation av förlossningen - Sheehan syndrom. Det uppstår med svår blödning under förlossningen, under vilken blodtrycket sjunker kraftigt. Resultatet är död av hypofysceller - huvudorganet som reglerar reproduktionssystemets funktion.

Det första tecknet på denna sjukdom är frånvaron av amning efter födseln. Normalt, i frånvaro av mjölk, visas menstruationen efter 1,5-2 månader. Men med Sheehan-syndrom uppstår en brist på gonadotropiska hormoner. Äggmognad i äggstocken försämras, det finns ingen ägglossning, det finns inga menstruationsblödningar. Därför, om kvinnan som födde inte har mjölk, och då cykeln inte återställs, måste hon snarast konsultera en läkare. Konsekvenserna av Sheehan syndrom är binjurinsufficiens, som åtföljs av ofta infektionssjukdomar och en allmän minskning av kroppens motstånd mot olika påfrestningar..

Det finns ett omvänt problem - hyperprolaktinemi. Detta tillstånd orsakas av ökad produktion av prolaktin i hypofysen efter amning. Detta hormon hämmar utvecklingen av ägget, orsakar anovulation, stör den normala förtjockningen av endometriet i den första fasen av cykeln. Dess överskott leder till frånvaro av menstruation mitt i pågående mjölksyntes.

De huvudsakliga orsakerna till hyperprolaktinemi är hypofyseadenom, gynekologiska sjukdomar, polycystisk äggstock.

Personlig hygien

Hygienisk vattpinnar och kuddar belagda med absorberande sidonnät - möjligt efter menstruation.

Använd inte tamponger omedelbart efter förlossningen och med lochia. Saken är att tamponger stör den normala processen för blodutflöde och provocerar ett stillastående fenomen, vilket skapar en gynnsam miljö för tillväxt av patogena mikroorganismer..

Packningar med en nätyta är kontraindicerade. Det senare kan skada slemhinnan, suturer efter födseln. Det rekommenderas att bära speciella underkläder och kuddar efter födseln.

Medan lochia går - är det viktigt att besöka badrummet regelbundet och tvätta dig själv, utan att använda intima geler, begränsa dig själv till babytvål. Packningen ska bytas var 3-4: e timme.

Medan lochia går, bör du inte öva oskyddat sex - detta kommer inte att tillåta infektion att komma in i slidan. Det är bättre att vägra sådana hygienprodukter de första en och en halv till två månaderna efter leveransen och rådfråga en läkare om deras val.

Rekommendationer för normalisering av cykeln

När en kvinna är frisk återställs hennes cykel normalt. För att undvika eventuella fel måste du följa några enkla rekommendationer:

 1. För att ge kroppen möjlighet att snabbt återställa syntesen av hormoner måste du äta helt. Mycket frukt, grönsaker, fullkorn och vatten i kombination med regelbunden träning är en effektiv metod för att återställa hormonbalansen. Menyn ska innehålla mejeriprodukter, keso, kött. Efter att ha konsulterat en läkare kan du ta multivitaminer för ammande mödrar.
 2. Ta inte p-piller. De kan ändra den hormonella bakgrunden och orsaka oförutsägbara förändringar i cykeln. Om en kvinna är sexuellt aktiv är hon bättre med att använda kondomer eller andra icke-hormonella metoder för preventivmedel..
 3. Organisera ditt läge så effektivt som möjligt. Om barnet inte sover bra på natten, måste du försöka få tillräckligt med sömn under dagen. Vägr inte någon hjälp från nära och kära. En kvinnas goda fysiska tillstånd hjälper henne att återhämta sig snabbare.
 4. I närvaro av kroniska sjukdomar (diabetes, patologi i sköldkörteln, anemi och andra) är det nödvändigt att besöka lämplig specialist och justera behandlingen.

Hormonell bakgrund under amning och behovet av preventivmedel

Under den luteala fasen i menstruationscykeln, som ett resultat av framgångsrik befruktning, börjar corpus luteum att producera progesteron tills bildningen av morkakan, som därefter ansvarar för produktionen av hormoner. Hormonell omstrukturering är nödvändig för att bevara fostret. Under samma period har en kvinna fysiologisk amenorré, med andra ord frånvaron av menstruation.

Anledningen till att det inte finns några perioder under graviditeten är kvinnokroppens fysiologi. I själva verket, tack vare sådana sekret, tas ägget bort, som inte befruktades, och endometriet, till vilket det måste fästas vid en framgångsrik befruktning. När en kvinna blir gravid försvinner behovet av att bli av med dem.

Sedan födelsen av ett barn börjar en allvarlig hormonell omstrukturering i kroppen.

Moderna par planerar ibland att använda preventivpillerar för preventivmedel eftersom de vill undvika en ny graviditet. Det vill säga att de återvänder till preventivmedel som de använde innan de planerade den föregående. Men sådana läkemedel kan förändra den hormonella bakgrunden, leda till ett fel, och detta är varken användbart för produktion av bröstmjölk eller för återställande av kvinnlig kropp efter förlossningen..

 • omedelbart efter födseln ammar du,
 • amning började utan problem och i tillräcklig volym,
 • du matar på natten, morgonen och hela dagen på begäran,
 • du ger inte mat och dryck, och barnet hanterar bara mjölk,

då kommer en ny graviditet inte att uppstå. Eftersom kroppen efter förlossningen har tagit upp den viktiga moderfunktionen att utfodra avkomma och inte kan samtidigt föda och förbereda sig för en ny graviditet. Därför beror metodens tillförlitlighet på matningsfrekvensen, det vill säga på den fulla produktionen av prolaktin.


Efter förlossningen genomgår kvinnans kropp hormonella förändringar

När börjar perioderna efter förlossningen

Blodutflöde som förekommer efter avslutad förlossning kallas lochia. De fortsätter tills den skadade livmoderns vävnad är helt återställd..

Lochia är inte menstruation eller blödning i livmodern. Detta är postpartum-urladdning från livmodern. Denna fysiologiska process kännetecknas av rengöring och läkning av dess kavitet.

Lochia innehåller resterna av morkakan, slem från livmoderhalskanalen, livmodern och blod.

Månadlig återhämtning efter förlossningen

Undertryckande av ovariefunktionen sker under påverkan av hormonet prolaktin. Om en kvinna ammar, fortsätter dess utveckling, men denna process sker endast när barnet appliceras regelbundet.

Om den ammande modern inte har tillräckligt med mjölk (det finns ett behov av att använda barnmat) eller nattmatning utförs med blandningar minskar prolaktinproduktionen och menstruationen kan börja tidigare.

I de flesta fall, med blandad utfodring, avslutas amning med amning även innan amningen avbryts. Den första menstruationen inträffar 2-3 månader efter födseln.

Lochia efter förlossning är en fläck som är sårutflöde.

När barnet är helt på konstgjord matning bör man återuppta menstruationscykeln 8-10 veckor efter födseln. Kanske kommer menstruationen med en försening, detta beror på kroppens individuella egenskaper.

Det är värt att komma ihåg att frånvaron av menstruation kan vara ett resultat av hälsoproblem som kräver läkarvård..

Återställning av äggstocksfunktionen kan börja om en kvinna av någon anledning inte ammar sitt barn (dekanterad mjölk) och sedan återställde HB. Avsaknaden av bröstvårtstimulering som uppstår när barnet suger mjölk kan orsaka en tidig menstruation.

Det är omöjligt att säga exakt när menstruationen börjar efter förlossningen under amningen, för många faktorer påverkar denna fysiologiska process.

Funktioner i menstruation under utfodring

Menstruation under amningen är individuell. Kanske till en början kommer cykeln att vara oregelbunden. Dess överträdelse under postpartum-perioden anses vara normen. I avsaknad av hälsoproblem kommer han att återhämta sig på egen hand.

Det händer att menstruationen åtföljdes av smärta före graviditeten, men efter förlossningen försvinner symtomen. Detta beror på det faktum att obehag var förknippat med böjningen av livmodern, och efter förlossningen och förlossningen passerade patologin.

Menstruationens varaktighet beror också på nivån av prolaktin i kroppen. Om den är hög slutar blödningen snabbt. När hormonet produceras i små mängder är menstruationen lång.

Menstruation under amning är det första tecknet på normalisering av alla processer inom en kvinna efter förlossningen.

Blodutflöde efter kejsarsnitt

Oavsett leveransmetod genomgår alla kvinnor en process för rening och läkning av livmoderhålan. Lochia efter kejsarsnitt kan pågå i upp till 2 månader. Inledningen av den första avvisningen av det funktionella lagret i endometrium beror inte på hur barnet föddes.

Karaktär Loch:

 • de första 2-3 dagarna efter födseln - fläckar;
 • från 3-4 dagar - serous-sackarosutmatning
 • från den 10: e dagen - gulaktig urladdning;
 • efter 5-6 veckor upphör utflödet från livmodern.

Långvarig urladdning med blod - ett tillfälle att konsultera en läkare!

I framtiden, om en ammande mamma regelbundet sätter barnet på bröstet och uttrycker mjölk på natten (barnet vägrar att äta på natten), kommer ammande amenoré att fortsätta tills minskningen av prolaktinproduktionen börjar, det vill säga början av menstruationen inte förväntas.

Efter kejsarsnitt kommer restaurering av menstruationscykeln, volymen av sekretioner och andra indikatorer att bero på patientens individuella egenskaper.

Även om kejsarsnitt anses vara en enkel operation, kan komplikationer uppstå efter det. Av denna anledning rekommenderas kvinnor som har fött med kejsarsnitt att känna till skillnaderna mellan livmodersblödning, lochia och menstruation..

Vi kommer att prata om detta i en av våra nästa artiklar..

Matar ett barn under menstruationen

Om menstruationen återupptas under amning bör man inte vägra amma. Återställningen av cykeln påverkar inte mjölkens kvalitet, dess smakegenskaper förändras inte heller - de beror på vad den ammande kvinnan äter..

Mängden bröstmjölk som produceras under menstruationen minskar hos vissa kvinnor. För att öka mängden rekommenderas det att fästa barnet i bröstet ofta. Specialförberedelser för amning, som kan köpas på apoteket, bidrar till att öka produktionen..

Det rekommenderas inte att avbryta amningen under menstruationen, som detta kan leda till att mjölken försvinner.

Om barnet under menstruationen vägrar att amma, rekommenderas det att kvinnan tar en dusch oftare och utför hygien för bröstvårtorna (bröst).

Anledningen till detta beteende hos barnet kan vara lukten av modern: under menstruation under påverkan av hormoner förändras lukten av en kvinnas kropp.

Återställning av menstruationscykeln, och därför menstruationens början, sker vanligtvis efter amningstiden eller efter att barnet har matat.

När man ska konsultera en läkare

En kvinna rekommenderas att konsultera en gynekolog för en rutinundersökning senast en månad efter utskrivning. Läkaren kommer att kontrollera hur processerna med livmodersammandragningar fortskrider, ta utstryk, undersöka bröstkörtlarna, ge rekommendationer om preventivmetoder, etc..

Anledningen till ett läkarbesök kan vara ohälsa, till exempel smärta i nedre del av buken. En gynekolog bör konsulteras om lochia försvann men återupptas efter några dagar..

Normalt bör den första menstruationen efter avslutad amning ske från 2 månader till sex månader. Om din period inte börjar efter 6 månader rekommenderas att du genomgår en läkarundersökning.

Medicinsk hjälp behövs för kvinnor som inte har återfått regelbundenhet i cykeln.

Menstruation efter upphörande av amning

För återhämtning efter graviditet och förlossning tar kroppen cirka 8 månader. Under denna period dras livmodern i sin normala storlek, läker de yttre könsorganen och återställer den hormonella bakgrunden.

Efter amning tar kvinnokroppen 1-2 månader att normalisera äggstockarna. Därför, om mamma matade barnet regelbundet, och sedan hon slutar applicera barnet på brösten, bör hon förvänta sig menstruation inom 30-60 dagar.

Men eftersom varje organism är individuell, är det möjligt att äggstockarnas arbete kommer att återupptas tidigare.

De första kritiska dagarna efter upphörandet av amning kan skilja sig från menstruationsblödningen som var före graviditeten. Utsläpp kan vara alltför knappt eller rikligt, blodproppar kan vara närvarande..

Menstruationens varaktighet efter HB skiljer sig också ofta från den före befruktningen.

Återställningen av den hormonella bakgrunden sker gradvis, så den andra och efterföljande menstruationen kan börja tidigare eller senare.

Oregelbundna perioder för kvinnor som slutat amma kan hänföras till den normala varianten.

Återställning av äggstocksfunktionen gör att kroppen kan befruktas, av detta skäl, om paret inte planerar fler barn, och menstruationsblödning inte kommer i tid, rekommenderas det att göra ett graviditetstest eller ta ett blodprov för hCG.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Städning efter missfall

Rengöring efter ett missfall är en kirurgisk procedur där livmoderhalsen utvidgas med specialverktyg, och sedan skrapas det övre lagret i livmoderhålet. Denna procedur är nödvändig när, under spontan abort, inte livmoderns hålighet frigörs från fostrets membran eller delar av ägg....

Hur man orsakar menstruation med en försening hemma

Frånvaron av menstruation under en oönskad graviditet är alltid en stressfaktor för alla kvinnor, vilket leder till att många av dem börjar tänka på att ringa menstruation med en försening hemma....

Tidskrift

Vad utsläpp kan indikera när du tar Neo Penotran ForteNeo Penotran Forte används för att behandla blandade infektioner i det kvinnliga reproduktionssystemet. Huvudkomponenterna förstör de vanligaste typerna av patogener - Candida-svampar, Trichomonas, gardnerella och andra....