Varje månad efter rengöring

Harmonier

Med livmoderns curettage måste många kvinnor möta. Som ett resultat av sådan störning i arbetet med det viktigaste fortplantningsorganet uppstår ibland komplikationer, som bedöms av förändringen i menstruationscykelns natur, utseendet på ovanliga utsöndringar. Det är viktigt att veta när perioder bör komma efter curettage och vad som kan vara orsaken till deras förseningar, färg och volymförändringar. Komplikationer kan undvikas och deras konsekvenser elimineras genom att kontakta en läkare i tid.

Vad är curettage för?

Curettage av livmoderhålan är ett förfarande förknippat med avlägsnande av ytskiktet (funktionellt) i endometriet. Därefter återställs det på grund av celldelning av det djupare (basala) skiktet. Innehållet avlägsnas från livmodern med hjälp av en kurett (specialmetallsked) eller genom vakuum. Dammsugning är mindre smärtsam och traumatisk än curettage.

Curettage utförs både i syfte att terapeutisk rengöring av livmoderhålan och för diagnostisk undersökning av materialet efter extraktionen. Förfarandet föreskrivs i följande fall:

 • studera vid behov strukturen på neoplasmer efter borttagning från livmodern, om det finns tvivel om deras godartade natur;
 • att fastställa orsaken till blödning efter klimakteriet;
 • för snabb eliminering av polypper och endometrial hyperplasi (dess överdrivna förtjockning, vilket leder till infertilitet);
 • med för rikliga och långa perioder;
 • efter ett missfall eller en frusen graviditet;
 • i syfte att abortera;
 • när en kvinna förvärrar det allmänna välbefinnandet några dagar efter födseln på grund av ofullständigt borttagande av morkaken.

Vid diagnos och behandling av livmodersjukdomar används olika rengöringsmetoder..

Separat curettage används för att samla material separat från livmoderhålan och livmoderhalskanalen.

Hysteroskopisk curettage är en procedur där ett hysteroskop används för att kontrollera processen, vilket gör det möjligt att noggrant undersöka organets inre yta.

Diagnosproceduren utförs flera dagar före menstruationens början. Dragsmärtan som uppstår i nedre del av buken under borstning är ungefär densamma som vid menstruation, ibland allvarligare. Ofta utförs operationen under generell anestesi (särskilt när du använder en curett).

Video: Menstruation efter curettage. Möjliga komplikationer

Den första menstruationen efter rengöring

Kvinnor oroar sig ofta när de väntar på den första menstruationen efter curettage. Det beror på syftet med dess uppförande, kroppens individuella egenskaper, rengöringsmetoden, närvaron eller frånvaron av komplikationer.

Vid diagnostisk curettage förändras inte den hormonella bakgrunden, bara accelerationen av processen för utsöndring av endometrium från livmodern (som vid menstruation) inträffar. Därför bör nästa menstruation komma som förväntat senast 35 dagar senare.

Efter curettage för att eliminera de sjukdomar som orsakade menstruations oregelbundenheter (hyperplasi, polypper) kommer menstruationen inom 28-30 dagar, om det inte fanns några komplikationer under operationen. Efter en tidig missfall och abort, om livmoderkaviteten har rengjorts effektivt, menstruation inträffar också efter ungefär en månad, upprätthålls cyklens regelbundenhet.

Obs: Om menstruationen inte kommer i tid och efter smärta på grund av ett missfall eller på grund av en abort, och det inte finns någon smärta i nedre del av buken, är detta ett tecken på graviditet. En frisk kvinna kan bli gravid redan 2 veckor efter rengöring. Läkare rekommenderar användning av orala preventivmedel.

Vid curettage på grund av en frusen graviditet sker en längre återhämtning av kroppen. Det tar tid för den hormonella bakgrunden att återgå till det normala, äggstockarna börjar fungera normalt. Den första menstruationen kommer 2-3 månader efter rengöring, de är långa och oregelbundna.

Möjliga komplikationer

Under rengöringen, som med alla andra kirurgiska ingrepp, kan farliga komplikationer uppstå som orsakar en försämring av reproduktiv hälsa och allmänt välbefinnande. I det här fallet kommer menstruationens art efter rengöring och tidpunkten för deras början att avvika från normen.

Dessa komplikationer kan inkludera:

 1. Brott eller skärning av livmoderväggen med kirurgiska instrument. Väggstängning krävs för att förhindra inre blödningar.
 2. Hematometer (cervikal spasm), vilket leder till stagnation av blod i kroppshåligheten. Detta tillstånd orsakar uppkomsten av den inflammatoriska processen och cykelstörningar.
 3. Introduktion av infektion i livmodern, vilket leder till inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen (endometritis, salpingo-oophoritis).

Den farligaste komplikationen är curettage av basalskiktet i endometrium. Detta leder till infertilitet på grund av oförmågan att återställa det funktionella lagret. Beroende på hur omfattande skadorna är, kan perioder komma på sex månader eller inte visas alls.

När man ska träffa en läkare

Inom 3 månader efter curettage kan menstruationen vara smärtsam. Detta är inte en patologi. Narkosmedel (paracetamol) eller krampläkemedel (drotaverine) gör att du kan hantera sjukdomen. Om smärtorna i nedre del av magen under menstruationen är allvarliga, åtföljd av en ökning av temperaturen, måste du besöka en gynekolog, eftersom, troligtvis, är orsaken inflammation i livmodern eller bilagorna.

Vanligtvis, efter curettage, fortsätter blodutsöndring med blodproppar i flera timmar. Då blir de normalt magra bruna och förvandlas till vanliga vita. Om blödningen fortsätter eller, efter att ha slutat, visas igen några dagar efter operationen, indikerar detta att partiklar av ägg eller morkaka förblir i livmoderhålet. Rengöring kan behövas..

Den första menstruationen efter curettage är ibland för liten. Detta indikerar cervikal spasm. Stagnation leder till utveckling av infektion. Inflammation indikeras av uppkomsten av en obehaglig lukt i menstruationsflödet. För att påskynda borttagandet från livmodern föreskrivs injektioner av oxytocin, vilket ökar kontraktionerna.

Infektion är möjlig under själva förfarandet eller om hygienregler inte följs de första dagarna efter curettage. Närvaron av en smittsam process i livmodern indikeras av uppkomsten av gul urladdning med en skarp obehaglig lukt, en ökning av kroppstemperaturen. Därför förskrivs antibiotika för förebyggande syften för att förhindra inflammatoriska komplikationer efter curettage.

I avsaknad av menstruation i mer än 3 månader efter rengöring, ändring av deras natur, utseendet på tecken på komplikationer, måste du besöka en gynekolog, genomgå en undersökning (gör en ultraljudssökning, ta blodprover för inflammation och infektion), fortsätt med behandlingen.

När man ska vänta en period efter curettage: tecken på komplikationer

Den första menstruationen efter curettage

Det viktigaste beviset för en korrekt operation är att menstruationen visas igen efter rengöring. Den första menstruationen efter en diagnostisk procedur, föreskriven på grund av ett missfall, en frusen fosterutveckling, avlägsnande av polyppen, bör normalt vara densamma som före curettage. Allt borde sammanfalla - cykelns varaktighet, mängden blod, urladdningens sammansättning, deras typ, färg, struktur, lukt.

Om menstruationen efter rengöring börjar för tidigt, utsläppet kommer att vara rikligt, eller det kommer att bli en fördröjning i cykeln, det kommer att bli buksmärta, temperaturen stiger - en undersökning av gynekologen krävs brådskande. Sådana kränkningar är förknippade med uppkommande patologier eller en felaktigt utförd operation. Upprepad procedur kan behövas..

Arten och mängden utsläpp

De första perioderna efter curettage kommer enligt det vanliga schemat och jag har samma egenskaper:

 • naturlig skugga;
 • normal mängd;
 • vanlig varaktighet;
 • mindre smärta.

Ändring av månatlig blödning är endast tillåtet. Syftet med rengöring eller curettage syftar faktiskt till att eliminera störningar i reproduktionssystemet. Därför tar kvinnor som är vana vid tunga eller långa perioder positiva cykelförändringar för patologi.

Menstruationsflöde på grund av curettage:

 • behålla din vanliga volym;
 • bli knappa;
 • öka din kvantitet;
 • växer till blödning.

I en normal situation är en förändring i utsläppsmängden positiv på grund av eliminering av en negativ faktor (sjukdom). Ett larm bör vara en daub på dynan eller kraftiga blödningar.

När man väntar på dem

Det kan tyckas att menstruationen efter en komplex och osäker curettprocess kan visas vid en obestämd tid - på en vecka eller två eller om 9-10 veckor. Det är inte sant. Menstruationens början är strikt fastställd, den bör inte skilja sig åt något från varaktigheten av menstruationscykeln innan proceduren. Om intervallet mellan ägglossningarna var 27-28 dagar, bör menstruationen gå 4 veckor (eller en månad) efter rengöring, eftersom curettage inte påverkar äggets mognad. Förfarandet förändrar inte den hormonella bakgrunden.

Om blekning

Frysning av foster är en stopp för dess tillväxt och död av någon anledning. Oftast sker detta 3-4 och 8-11 veckor. Det är just nu som bildandet av de viktigaste kroppssystemen sker i samband med att det ofödda barnets kropp blir mottaglig för infektioner. Orsakerna till blekning är:

 • ålder. Höga risker observeras i primiparos efter 35-40 år;
 • många aborter;
 • tidigare frysta graviditeter;
 • infektiösa lesioner i bäckenorganen;
 • STD
 • kronisk njursjukdom;
 • hormonell obalans.

Utöver ovanstående slutar ofta embryot att utvecklas efter att modern har drabbats av skador eller när hon har tagit potenta läkemedel.

Efter 28 veckor minskas andelen blekning betydligt, men om det finns risker bör den förväntade modern kontrolleras av en gynekolog fram till leverans.

Typer av urladdning

Efter proceduren är det nödvändigt att uppmärksamma de första perioderna efter rengöring, deras utseende. I olika situationer kan typerna av urladdning vara följande:

 • Liten, mörk, luktande hård och obehaglig.
 • Överflödigt när packningen är fylld på mindre än 3 timmar med koagler.
 • Missfärgad, gulaktig eller grönaktig i färgen.
 • Röda, ljusa färger som häller mycket hårt.

En ovanlig typ av utsläpp kan uppstå när partiklar i livmodern inte tas bort. Dessa delar av endometriet orsakar en mycket knapp utsläpp av mörk färg, kännetecknad av en obehaglig lukt. Sådana symtom är förknippade med inflammationsprocessen. Om urladdningen är extremt stark, medan koaglar kommer ut, finns det också misstankar om en ofullständigt rengjord yta på livmoderväggen.

Grön eller gul urladdning orsakas av inflammatoriska, smittsamma processer.

Mycket stor blodförlust kan innebära skador på blodkärlen. I detta fall är det inte tillrådligt att stoppa blodet genom självmedicinering. Behöver du se en läkare.

Normalt bör urladdningen vara mild, men i allmänhet samma färg, utan obehaglig lukt och koagulering. Menstruationen varar efter borstning lite mindre tid än vanligt.

Indikationer för curettage

Curettage eller rengöring av livmodern i gynekologi kallas vanligtvis curettage. Det finns flera indikationer på denna procedur. Dessa inkluderar:

 1. Förändringar i endometrium. Förfarandet utförs om patienten har en förtjockning av endometrium (hyperplasi) eller närvaron av lokala formationer i form av polyper. Efter rengöring kvarstår blödningen i flera dagar. Menstruationen kommer i tid - om en månad eller lite senare.
 2. Menstruella oregelbundenheter. Curettage utförs i den situationen om patienten har perioder med riklig och långvarig natur, intermenstruellt urladdning, livmodersblödning. Förfarandet utförs också i närvaro av fläckar under klimakteriet. Hur mycket menstruation kommer att gå beror på hur effektiv curettage är och om huvudproblemet har lösts.
 3. Livmoderhalsen. Vid undersökning kan läkaren upptäcka patologiska processer i det kvinnliga organet. Om det finns en misstanke om förekomsten av tumörformationer, föreskriver läkaren curettage av livmoderhalskanalen.
 4. Spontan missfall. Curettage-proceduren utförs för att fullständigt rengöra livmodern från resterna av ägg och morkaka. Menstruationen bör börja om 20-35 dagar.
 5. Fryst (regresserande, icke-utvecklande) graviditet. Denna process kännetecknas av ett stopp i utvecklingen av embryot. Ett missfall inträffar inte, livmodern dras inte samman. Så snart patienten har fastställt en frysta graviditet skickas hon omedelbart till rengöring. Menstruationscykeln kommer att återhämta sig inom en månad.

komplikationer

De möjliga konsekvenserna av gynekologisk rengöring är inte glada. Beroende på fallets komplexitet kan graviditetsåldern och syftet med curettage-proceduren, dammsugning eller användning av en curette användas. Efter dammsugning är de oönskade effekterna vanligtvis mindre. Curettage är farligare eftersom instrumentet kan glida och skada inre vävnader. Om det finns en mycket riklig urladdning, särskilt tidigare än vad den borde vara, betyder det nästan alltid att stora blodkärl har skadats. Efter curettage är följande komplikationer också möjliga:

 • myometrial perforation;
 • riva;
 • livmoderhalscancer spasm;
 • infektion eller inflammation i endometrium och andra vävnader;
 • bitar av moderkakan, endometrium kvar i livmodern;
 • djup skada på livmodervävnaden.

Om livmodern är skadad elimineras problemet genom att sutra organet eller ta bort det. När partiklar av döende vävnad inte skrapas kan återrening hjälpa..

Vad ska man göra?

Läkarna har inget sätt att återställa den embryonala utvecklingen, de måste bli av med fostret för att bibehålla kvinnans hälsa. Om blekningen inträffade i de tidiga stadierna, när kvinnan själv inte misstänkte att hon var gravid, kunde embryot komma ut på egen hand. Detta kan uppfattas som en sen period. För att se till att missfallet var fullständigt bör en ultraljudssökning göras..

Om läkaren inte är säker på att ett missfall kommer att inträffa utförs curettage på ett sjukhus.

Ultraljud efter proceduren utförs inom 1-2 veckor. Så läkaren har förmågan att kontrollera situationen, patientens tillstånd. För att påskynda återhämtningsprocessen kan en kurs för att ta hormonella, antibakteriella läkemedel förskrivas. Behandlingsregimen är individuell i varje fall..

Menstruation efter curettage av en frusen graviditet kan ändra karaktär, det finns en knapphet eller överflöd av utflöde. Denna process påverkas av en kombination av interna, externa orsaker. En kvinna bör tydligt övervaka cykeln, regelbundet besöka en gynekolog för att normalisera tillståndet.

Försening av menstruationen

En lång frånvaro av utsöndringar efter curettage-processen är farlig, det kan prata om de patologiska resultaten av förfarandet. När det inte finns några perioder på länge är en möjlig orsak till förseningen en kramp i livmoderhalsen, livmoderhalsen. I detta fall kan ansamlingen av blod och slemhinnor som bildas i livmoderhålet inte lämna det. Denna situation kräver akut medicinsk vård, eftersom blodet, som befinner sig i livmoderhålet, förändras. Det kan börja krullas eller sönderdelas, vilket kan vara dödligt. Det är omöjligt att lösa problemet självständigt utan medicinsk hjälp..

I början av restaureringen av kroppen efter gynekologisk rengöring förblir livmodern mycket sårbar. Det bör skyddas. Det är nödvändigt att hjälpa till att upprätta en normal månadscykel för att möjliggöra läkning av mikroskador. Därför rekommenderas det att avstå från sexuell aktivitet. Om du inte gör det kan du bli gravid igen. En ny process för att bära ett ofött barn kan orsaka förseningar eller fullständig frånvaro av menstruation. Sannolikheten för befruktning inträffar så snart ett nytt ägg mognar i äggstocken. Släpptiden för ett nytt ägg beror på många skäl, men läkarna tror att om du inte ger upp sex, är graviditet möjlig även i 8-14 dagar efter curettage.

Återhämtning efter en frusen graviditet

En sådan oförutsedd och fruktansvärd händelse som en frysta graviditet kastar varje kvinna i chock. Kroppen upplever en enorm hormonchock - alla dess organ och system var redan inrättade för att bära fostret, och plötsligt gick något fel. Att återställa kroppen efter en frusen graviditet har både förståelige fysiologiska aspekter och psykologiska, inte mindre viktiga.

Det tar tid att bygga om till den vanliga, före graviditeten av hormoner, att återgå till den vanliga menstruationscykeln, och, viktigast av allt, att hitta ett normalt psykologiskt tillstånd. Hur återhämtning sker efter en frusen graviditet, hur länge den kommer att pågå och hur du återställer sinnesfrid, kommer du att lära dig i vår artikel.

Fysiologisk återhämtning efter en frusen graviditet

En frusen graviditet slutar antingen på ett missfall, eller, vad som är ännu vanligare, den så kallade rensningen - kirurgisk curettage av livmodern. Det bör förstås att vad som hände i båda fallen är en enorm stress för kroppen.

Ett missfall i en frusen graviditet är ett relativt bättre resultat. Kroppen själv (eller medicinering) blir av med det icke livskraftiga fostret. Curettage blir en nödvändig åtgärd som måste tillämpas efter detektering av en frusen graviditet vid nästa undersökning av en läkare. Rengöring är ett allvarligt kirurgiskt ingrepp som skadar livmoderhalsen och dess inre hålighet.

Återställning efter rengöring kommer säkert att ta lite tid: enligt läkarnas rekommendationer bör minst tre månader gå mellan curettage eller missfall under en död graviditet och nästa befruktning. Och detta är minimitröskeln - det tar 6-12 månader att återhämta sig helt efter curettage.

Livmoderhålan efter en frusen graviditet och curettage är en skadad, skadad yta. För en fullständig återställning av endometriet krävs cirka sex månader. Efter denna period måste du besöka en gynekolog som kommer att bedöma livmoderhalsen, som är extremt känslig för mekanisk påfrestning och, efter curettage, riskerar erosion.

Nästa fysiologiska aspekt av rehabilitering efter en frysta graviditet är återställningen av den månatliga cykeln: ägglossning och menstruation. Det händer att menstruationen börjar inom 1-1,5 månader efter ett missfall eller curettage, och befruktningen efter en frusen graviditet kan mycket väl hända i nästa cykel.

Många kvinnor klagar emellertid över hormonsvikt efter en frusen graviditet, vanligtvis uttryckt som en försening i menstruationen. Det bör noteras att det ofta är den befintliga obalansen i hormoner som orsakar missfall. Och cykelstörningar efter en frusen graviditet har uppenbara orsaker - kroppen har upplevt allvarlig stress, eftersom graden av de huvudsakliga kvinnliga hormonerna förändras drastiskt under början och förloppet, och dess avbrott blir en chock som måste övervinnas så snart som möjligt. Försenad menstruation upp till 45 dagar anses vara normal. Ge kroppen tid att självreparera eller ta hormonella läkemedel - beslutet är ditt. Det är bättre om det kommer att tas efter samråd med en läkare du litar på. Andra orsaker till förseningen i menstruationen efter en frusen graviditet är också möjliga - förekomsten av inre inflammation (det manifesteras ofta som gult eller brunt utsläpp) eller närvaron i livmodern i resterna av fosterägget. Därför, 10 dagar efter curettage, är det nödvändigt att genomgå en ultraljud.

Sexlivet efter ett missfall kan börja 2 veckor efter en naturlig eller medicinsk abort, samt efter att fostret har tagits bort under vakuum; Om perioden var längre och rengöring genomfördes, rekommenderas det att avstå från vaginala kontakter i ungefär en månad. Sex kan initialt orsaka smärta. Att planera din nästa graviditet efter att du har slutat bör börja cirka sex månader senare, efter att du har besökt en gynekolog som observerar dig..

Psykologisk rehabilitering efter en död graviditet

Släktingar och vänner är naturligtvis mycket sympati för dig, men de som inte har upplevt detta kommer aldrig att kunna förstå detta fullt ut. Och ändå - dra dig inte tillbaka till dig själv; i en sådan situation är stödet från en man, mor eller syster extremt viktigt. Psykologisk rehabilitering efter en frysta graviditet bör omfatta antagandet av en situation (detta hjälper bara till en diskussion med släktingar om vad som hände) och bli av med skuld. Analyser och undersökningar kommer att ge ett svar på frågan som plågar dig om orsaken till en missad graviditet och kommer att hjälpa till att förhindra att tragedin sker igen nästa gång..

Nästa steg i psykologisk rehabilitering är en återgång till det normala livet. Fyll det maximalt med användbara och roliga aktiviteter som gör dig lyckligare. Lyssna på din favoritmusik, se bra filmer med ett bra slut, gå ofta och träffa vänner. Sport efter en frysta graviditet kan också vara ett bra sätt att distrahera från dåliga tankar, och dessutom förbättra din allmänna hälsa. Du kan göra jogging, yoga, fitness ett par veckor efter rengöring. Även enkla morgonövningar uppdaterar ditt sinne och hjälper dig att inte fokusera på vad som hände..

Många kvinnor kan inte flytta sig från det som hände och säger ”Jag är rädd att bli gravid” efter en frusen graviditet. Efter att ha klarat alla tester, identifierat och löst alla befintliga problem, förstår de med medvetandet att nästa graviditet efter en död graviditet verkligen inte kommer att vara en upprepning av den föregående, men rädsla släpper dem inte. Naturligtvis finns det i detta fall ingen anledning att rusa, eftersom planering av en graviditet efter en frusen graviditet är en psykologisk process i många avseenden. Ge dig själv tid.

Hälsa till dig och snabb återhämtning!

Hur man återställer och underhåller menstruationscykeln

Cirka 6 månader eller mer bör ägnas åt att återställa den kvinnliga kroppen, födelsekanalen och alla organ i det lilla bäckenet. Omedelbart efter rengöring bör en kvinna ta föreskrivna antibiotika. De skyddar mot möjlig utveckling av inflammation. Strikt efterlevnad av de rekommenderade doserna av läkemedlet och tidpunkten för deras administration är nödvändig även med tillfredsställande välbefinnande..

För att eliminera möjliga hormonella störningar och etablera en menstruationscykel föreskrivs hormonbehandling till patienten. Även om äggstockarna inte påverkas av curettage, kan det reproduktiva systemet förändras. För att återställa det snabbare och mer korrekt bör du dricka hormoninnehållande mediciner. Om OK mottagning är nödvändig, bör deras val behandlas mycket ansvarsfullt och noggrant..

Att följa alla rekommendationer från läkare räcker inte. Man måste vara försiktig för att garantera personlig hygien..

 1. För att inte skada eller irritera könsdelarna bör endast kuddar användas från hygienprodukter, välj högkvalitativt, högkvalitativt.
 2. Bär inte syntetiskt underkläder av låg kvalitet.
 3. När du tvättar, släpp inte vatten i slidan.
 4. Använd inte douching.

Brott mot blodkärl kräver användning av hemostatiska droger. Svår smärta kan elimineras med smärtstillande medel. För att förhindra överbelastning av musklerna, vilket leder till rusning av blod in i kärlen, särskilt i bäckenområdet, bör en kvinna inte lyfta några vikter förrän fullständig återhämtning.

Vad är en frusen graviditet, varför om den rengörs?

En frusen graviditet är ett stopp för fostrets utveckling och tillväxt, vilket leder till att det dör. Det finns flera skäl till en blekning av graviditeten:

 • intrauterin infektion hos barnet;
 • mödrar och sjukdomar;
 • brist på hormoner;
 • drog användning;
 • den gravida kvinnans dåliga vanor;
 • svår stress hos den förväntade modernen;
 • genetiska patologier.

Ibland är orsaken till aborten okänd. Rengöring är nödvändig om fostret fryser, men kroppen avvisar inte det. Oftast är curettage nödvändigt när graviditeten bleknar efter 8 veckors graviditet.

Rensning av livmodern från död vävnad görs för att förhindra förgiftning av moderns kropp under fostrets nedbrytning. Om curettage inte genomförs, kommer toxiner att tränga in i blodet, och den resulterande inflammation i reproduktionsorganen kommer att leda till oförmågan att föda ett barn i framtiden.

Hur curettage påverkar den kvinnliga kroppen?

Naturligtvis avser curettage av livmoderhålan till vanliga kirurgiska ingrepp.

Men ändå är det en invasion av en kvinnas kropp och leder ofta till allvarliga kränkningar:

 1. Rengöring påverkar hormoner och äggstocksfunktionen negativt
  , vilket manifesterar sig som en försening i menstruationen och i vissa fall frånvaron av ägglossning under flera cykler.
 2. Instrumental rengöring av livmodern lämnar skador på dess väggar.
  I kroppen kan en infektion utvecklas och den inflammatoriska processen börjar, utan effektiv behandling, en kvinna riskerar att bli infertil. Den svåraste att begränsa är nolliparösa kvinnor, deras kropp har ännu inte stött på en ökad hormonbelastning.
 3. Dessutom kan borstning påverka en kvinnas nervsystem..
  Särskilt märkbar är emotionell instabilitet efter en abort och en frusen graviditet. En kvinna är i förlorat tillstånd under en tid, vet inte vad hon ska göra nästa och hur man kan överleva vad som hände.
 4. En störd balans av hormoner påverkar också det psykologiska tillståndet..
  Därför har en kvinna irritabilitet, nervositet och tårfullhet.

Berättelser om våra läsare!

”Min gynekolog rådde mig att ta naturläkemedel. Vi valde ett läkemedel - som hjälpte till att hantera tidvattnet. Detta är en sådan mardröm att man ibland inte ens vill gå på jobbet hemifrån, men du måste... När mottagningen började blev det mycket lättare, du känner till och med att någon form av intern energi har dykt upp. Och jag ville till och med ha sexuella relationer med min man igen, annars var allt utan mycket lust. ”

Gynekologers rekommendationer

Patienter som var tvungna att genomgå curettage på grund av en missad graviditet, förlossar-gynekologer:

 • ta en kurs med antibiotikabehandling för att förhindra utveckling av infektions- och inflammatoriska processer;
 • ta enzympreparat (Longidazu, Wobenzym) för att förhindra utveckling av limsjukdomar;
 • undvika samlag i 2-4 veckor;
 • sluta röka och dricka alkohol.

Uppmärksamhet! För många kvinnor, för att förhindra komplikationer från det hormonella systemet, föreskriver gynekologer orala preventivmedel. Det rekommenderas att börja ta dem omedelbart efter curettage.

Efter en frusen graviditet rekommenderas att man tar ett infektionsprov. Om en sjukdom upptäcks måste den behandlas innan planeringen påbörjas..

Hur påverkar förfarandet menstruationen

Gynekologisk curettage kallas manipulation, under vilken ytskiktet i livmoderslimhinnan tas bort. Det finns två typer av curettage: vakuum och kirurgisk. Den första metoden anses vara mer skonsam och säker, men den andra innebär "manuell" rengöring med hjälp av speciella kirurgiska instrument. Curettage av livmodern kan förskrivas om en kvinna behöver ha en kirurgisk abort, ett missfall har inträffat, en frusen graviditet för att upptäcka en sjukdom i livmoderhulen, eller proceduren utförs för en terapeutisk effekt.

Hur som helst kan rengöring orsaka en kvinnas kroppsstress, hormonsvikt, orsaka inflammation eller andra skador i livmodern. För närvarande utförs rengöring på två huvudsakliga sätt:

 • Separat (livmodern och livmoderhalskanalen rengörs);
 • Genom hysteroskopi (ett speciellt verktyg används för att kontrollera slemhinnens peeling).

Det kan finnas flera orsaker till utnämningen av livmoderns curettage, de viktigaste är:

 1. Patologiska förändringar i endometrialskiktet. En förtjockad endometrium eller närvaron av neoplasmer och polyper i livmodern kommer att orsaka utnämningen av gynekologisk rengöring.
 2. Störningar i menstruationscykeln. Om den månatliga blödningen är lång och det finns svårigheter med befruktningen. Endometrial uppdatering och cykeljusteringar kan kräva rengöring.
 3. Patolog i livmoderhalsen. Gissningar om maligna tumörer eller andra patologiska avvikelser åtföljs nödvändigtvis av curettage för att bekräfta eller motbevisa den medicinska rapporten.
 4. Missfall. Genom skrapning avlägsnas de återstående partiklarna av exfolierat endometrium, moderkakan och andra "produkter" från en misslyckad graviditet.
 5. Fryst graviditet. Efter artificiell abort utförs en fullständig curettage av livmoderhålan för att undvika foci av inflammation och infektion.
 6. Förlossning. Med en ofullständig utgång från morkaken och med misstänkta rester av morkakan inuti livmodern kan de förskriva ytterligare rengöring efter leverans.

Menstruation efter behandling

Du måste vara uppmärksam inte bara på den tid då menstruationen bör komma, utan också till karaktären av menstruationsförloppet. Detta är en annan viktig parameter som indikerar graden av återhämtning av den kvinnliga kroppen. Efter rengöring förändras menstruationsförloppet. Menstruation kan bli riklig eller magra. Sådana störningar provoseras av hormonell obalans, stress, individuella egenskaper.

Normal menstruation varar från 3 till 7 dagar. Efter operationen kan varaktigheten för den första menstruationen öka med 1-2 dagar. Med tiden kommer den hormonella bakgrunden att återställas i kroppen och cykeln återgår till det normala.

Om menstruationen varar mer än 9-12 dagar, måste du definitivt informera gynekologen om detta. Sådan blödning kan indikera processen för återställande av livmoderskiktet eller signalera interna inflammatoriska sjukdomar..

Lut menstruationsflöde

Efter curettage är menstruationen nästan alltid knapp. Detta anses vara normen. Bristet på sekretioner dikteras av följande processer i kroppen:

 • Ofullständig återhämtning. Mekaniskt avlägsnat endometrium har inte tid att återhämta sig helt i en cykel. Därför avvisas en obetydlig del av det återställda lagret under menstruationen..
 • Brist på ägglossning. Efter abort är kroppen upptagen med att återhämta sig. Äggstockarna fungerar ännu inte med full styrka. Därför sker ägglossning nästan aldrig under den första cykeln.

Särskild uppmärksamhet krävs när menstruationen kom med en märkbar försening. I det här fallet kan knappt utsläpp indikera inflammation i livmodern eller äggstockarna..

Tung menstruation

Ibland möter en kvinna tunga perioder efter operationen. Denna term används om behovet av en förändring av sanitetsbindan inträffar oftare än 1 gång på 3 timmar. Dessutom är urladdningen på natten lika intensiv som under dagen..

Överflödiga perioder betraktas inte som normen. De kan indikera allvarliga störningar i kroppen:

 • Hormonella störningar. Överträdelser som provoceras av en frysta graviditet och curettage kan gradvis återhämta sig. Oftast händer detta om en kvinna är korrekt vald hormonterapi och hon följer alla läkarens rekommendationer. Men i vissa fall kan hormonstörningar leda till utveckling av sjukdomar i endometrium, bifogar, äggstockar, livmoder.
 • Inflammatoriska processer. Överdriven urladdning, åtföljd av en obehaglig lukt, kan indikera en infektion införd i livmodern. Denna process orsakar de karakteristiska förgiftningssymtomen, som initialt manifesteras av feber..
 • Resterna av membranen i livmodern. Om curettage-proceduren utfördes otillräckligt, kan en kvinna börja mycket rikliga perioder. I detta fall är urladdningen heterogen, de innehåller många vävnadspartiklar. Detta tillstånd är mycket farligt eftersom membranen bryts ned i livmoderhålet. I detta fall krävs upprepad rengöring och helst så snart som möjligt.

Kan det göra ont?

En kvinna som har haft curettage kan uppleva smärta under sin period. Sådant obehag observeras under 1-3 cykler. Sedan går han.

Smärta dikteras av följande skäl:

 • Orgel trauma. En skrapad livmodern blir mycket känslig, så sammandragningar under menstruationen orsakar ökat obehag.
 • Hormonella störningar. I kvinnans kropp noteras ett ökat innehåll av dopamin och adrenalin. Dessa hormoner provocerar skarpa sammandragningar av mjuka muskler. Som ett resultat börjar livmodern att dras aktivt, vilket orsakar smärtsamt obehag under menstruationen.

Efter curettage rekommenderar läkare att planera en andra graviditet först efter sex månader. Under denna tid kommer kvinnans kropp att få tid att återhämta sig och kommer att vara redo att uthärda ett friskt och starkt barn.

Hur man skiljer patologisk blödning från normal?

Oavsett orsaken till curettage hos kvinnor efter operationen börjar blödningen. Normalt varar det inte mer än 5-10 dagar, upp till 2 veckor, kan knappt brunt utsläpp observeras..

Det är viktigt för en kvinna att övervaka hennes tillstånd och förändringar som indikerar negativa konsekvenser.

Så de säger om patologisk blödning:

 • riklig ansvarsfrihet som varar mer än en månad;
 • obehaglig lukt av sekret;
 • okarakteristisk urladdningsfärg;
 • utloppet av ett stort antal blodiga blodproppar;
 • en kraftig ökning av urladdningsintensiteten.

Omedelbar läkarvård krävs för en kvinna som ser ut som allmän svaghet, svår yrsel, svår smärta i nedre del av buken och en ökning av kroppstemperaturen över 38 ° C. Efter undersökningen kan gynekologen bestämma sig för att återinsätta.

Varför observeras tung menstruation efter RDD?

Curettage föreskrivs för flickor i olika åldersgrupper. Efter manipulationen kommer menstruationsflödet inte att se ut som tidigare. Överflöd menstruation efter curettage kan vara både patologisk och fysiologisk. Rengöringsproceduren i sig kan orsaka ett antal komplikationer. Det är nödvändigt att följa några rekommendationer för att normalisera menstruationen på kort tid. Återställningsperioden efter proceduren tar flera veckor. Eventuella obehagliga symtom kräver akut läkare. Annars kan du hoppa över utvecklingen av allvarliga komplikationer..

Curettage är ett allvarligt förfarande

Vilka är funktionerna i curettage-förfarandet

Livmodern är ett inre organ av muskeltypen. Det liknar ett päron i form. Här bildas fostret normalt. På insidan är en del av den kvinnliga kroppen skyddad av endometrium, som uppdateras varje månad om befruktning inte har inträffat.

Endometrium lämnar kroppen vid menstruationstillfället. Det finns två metoder för curettage. Varje metod beskrivs kort i tabellen..

Separat rengöringMetoden används oftast. Under denna intervention tas den övre delen av slemhinnan bort. Proceduren utförs med ett specialverktyg. Läkaren skickar de skärade vävnaderna för ytterligare diagnos.
Konventionell curettageDenna procedur fortsätter under kontroll av ett hysteroskop. Läkaren övervakar hela utvecklingen av interventionen. Därefter väljer läkaren den mest lämpliga rengöringsmetoden..

Curettage utförs alltid endast om det finns bevis. Tidigare föreskrivs patienten en serie diagnostiska åtgärder som hjälper till att fastställa den slutliga diagnosen..

Vilka är indikationerna för förfarandet

En procedur utförs vanligtvis den sista eller näst sista dagen i menstruationscykeln. Det finns två huvudskäl för rengöring:

 • behovet av att eliminera de nuvarande neoplasmerna eller ett fruset foster;
 • behovet av att ta en bit vävnad för ytterligare histologisk undersökning.
Proceduren kan utföras om det finns skador i livmodern.

Curettage kan förskrivas när följande processer upptäcks:

 • närvaron av den återstående delen av moderkakan efter leverans;
 • polypa formationer i endometrium;
 • behovet av att eliminera oönskad graviditet;
 • hyperplasi
 • missfall;
 • livmodersblödning;
 • vidhäftningsprocesser som påverkar normal befruktning;
 • fel i menstruationscykeln;
 • endometrit;
 • cancer i livmoderhalsen;
 • adenomyos.

Det bör noteras omedelbart att curettage, även om det finns bevis, inte är ett 100% säkert förfarande. Efter proceduren ökar risken för komplikationer. Det är nödvändigt att följa alla rekommendationer från läkaren.

Vilka är perioderna efter curettage

Överflöd menstruation efter menstruation inträffar ungefär en månad senare. All utskrivning bör noteras från den första dagen efter operationen. Normalt varar menstruationscykeln 28-34 dagar. Detta innebär att menstruationen kommer att visas inom tre till fyra veckor.

Normalt ska färgändringen för valet inte vara

Uppenbara förändringar i menstruationsblödning bör inte vara normala. Månadens ansvarsfrihet är röd. Det finns inga främmande koaguleringar. Dessutom bör det inte finnas några främmande obehagliga symtom.

Vilka är orsakerna till omfattande urladdning

Några dagar eller en vecka efter proceduren kan det förekomma rikligt med urladdning. Förväxla dem inte med regelbunden menstruation. Symtom kan indikera:

 • hematometer;
 • skador på livmoders väggar;
 • inflammation i livmoderhålan;
 • cervical tår;
 • oocytrester.

En hematometer är en av de vanliga sjukdomarna som är resultatet av curettage. I detta fall finns det en patologisk ansamling av blod. Tilldelningar kan inte lämna kvinnliga organ. Flickan har en stark smärtsam känsla och obehag.

Vid svår blödning och smärta är inflammation i livmodern möjlig

Överträdelsen är resultatet av ett felaktigt utfört förfarande eller en onormal struktur i reproduktionsorganen. Krampupplevelser tillåter inte blod att fly normalt.

Endometritis kännetecknas av skador på livmoderslimhinnan. Vanligtvis är patologi resultatet av ofta kirurgiska ingrepp i reproduktionsorganen. Detta kan vara abort, missfall och curettage. Avvikelse åtföljs av en inflammatorisk process. Sjukdomen provocerar en ökning av kroppstemperaturen.

Endometritis kan åtföljas av:

 • Escherichia coli;
 • chlamydia
 • gonokock.

Inflammation efter curettage är en följd av att hygiennormerna inte följs. Endometrit åtföljs av gulaktig urladdning. Se genast en läkare. Annars ökar risken för infertilitet..

Överflödigt blodigt urladdning åtföljs av brist i livmoderhalsen. I detta fall behöver patienten operation.

Efter misslyckad abortisk curettage kan fosterägget delvis förbli. I det här fallet kommer kvinnan att uppleva kraftiga blödningar. Om den inte behandlas, kommer anemi att uppstå. Flickan tappar medvetandet. Kroppstemperaturen stiger. Död kan inträffa..

Vid svår blodförlust är svimning möjlig

Oftast förblir ägget delvis under abort under en lägsta period. Hög risk för infektion.

Vilka komplikationer kan vara

Ofta blir proceduren grundorsaken till bildandet av komplikationer. Orsakerna till konsekvenserna är:

 • för grov rengöring, i vilken endometriet inte kan återhämta sig och delvis eller fullständig infertilitet inträffar;
 • skada på instrumentet, i vilket menstruationen kan vara frånvarande i sex månader efter operationen;
 • felaktig användning av ett antiseptiskt eller bristande efterlevnad av läkarens rekommendationer, vilket leder till bildandet av den inflammatoriska processen;
 • ansamling av blod i livmodern, vilket blir orsaken till penetrationen av den smittsamma processen;
 • cervical tårar som kan behöva suturing.

Varje patient efter operation bör vara beredd på de sannolika konsekvenserna. Komplikationer bildar ganska ofta. Vid obehagliga symtom - sök omedelbart hjälp från en läkare.

Om proceduren utförs felaktigt är komplikationer och skador på livmodern möjliga, upp till infertilitet

Hur du normaliserar din period

Som regel normaliseras menstruationscykeln helt efter den första menstruationen. I vissa fall behövs ytterligare terapi. Kvinnor rekommenderas att ta:

 • hormonella läkemedel;
 • sedativa.

I den inflammatoriska processen förskrivs patienter antibakteriella mediciner för att normalisera kroppens naturliga mikroflora.

Dessutom rekommenderas vitamin- och mineralkomplex. Det finns några rekommendationer. Läkare rekommenderar:

 • observera grunderna i personlig hygien;
 • äter ordentligt;
 • koppla av mer;
 • daglig utväg till vandring;
Efter proceduren rekommenderas vila och promenader i frisk luft.
 • tillgripa måttlig fysisk ansträngning;
 • ge upp alla dåliga vanor;
 • hålla fast vid drickregimen;
 • ta alla mediciner som rekommenderas av din läkare;
 • kontakta en läkare om du har några negativa symtom.

Det är nödvändigt att genomgå en undersökning av en gynekolog för förebyggande. Detta möjliggör snabb upptäckt av möjliga komplikationer..

Hur snabbt bör din period återhämta sig

Tiden efter vilken fullständig normalisering av menstruationen sker är individuell. Med en god kurett och en kvinnas efterlevnad av alla rekommendationer kommer menstruationen att visas som förväntat inom 21-30 dagar.

Det kommer att bli en 7-dagars försening efter aborten. Om komplikationer uppträder kommer menstruation att inträffa först efter avslutad ytterligare terapi. Ibland tar det cirka 6 månader.

Menstruation efter curettage kan vara helt frånvarande. Detta beror på två huvudskäl. En kvinna kan samla överflödigt blod. En annan sannolik grundorsak är graviditet.

Från den här videon kan du ta reda på hur menstruationen går efter curettage:

Överflödigt urladdning efter curettage kan betraktas som normen. Tillståndet är tillfredsställande om blödningen inte längre än 10 dagar och inte orsakar en kvinna obehag. Om du misstänker en komplikation, kontakta en läkare. Annars är risken för infertilitet hög. Ibland krävs fullständigt avlägsnande av livmodern.

Hastigheten för återhämtning av menstruationen beror direkt på att alla rekommendationer uppfylls, en kvinna måste helt följa alla krav. Under denna period är intaget av alkoholhaltiga drycker strikt kontraindicerat. Det är också tillrådligt att ge upp nikotinberoende.

Orsaker till tunga perioder efter curettage

Av olika medicinska skäl eller i fallet med en oönskad graviditet utför kvinnor curettage av livmoderhålan - ett kirurgiskt ingripande som reducerar till curettage (borttagning) av endometrium, d.v.s. inre lager. Överflödiga perioder efter curettage kan gå mer än 2 dagar från proceduren, då minskar mängden blod gradvis. Annars är ett besök hos läkaren nödvändigt..

Normalt urladdning

Omedelbart efter rengöring av livmodern räknar en kvinna ner en ny menstruationscykel. Den första dagen betraktas som själva manipuleringsdagen. Det är dessa menstruationsflöden som kommer att finnas rikligt i två dagar, eftersom kärlen i livmoderhålan gapar, förvandlar det till ett sår, och det kommer att ta lite tid tills de helt sjunker.

Den första menstruationen efter curettage börjar ungefär 21 dagar från proceduren och bör inte ha avvikelser.

Om diagnostisk curettage, hysteroskopi med curettage, rensning för en missad graviditet på kort tid, en abort upp till 9 veckors graviditet, bör blodförlust efter proceduren inte överstiga 150 ml, som vid normal menstruation. Arten av urladdningen omedelbart efter en gynekologisk intervention:

 • de första två dagarna är mer rikliga;
 • högst 4 packningar per dag byts ut;
 • på en timme använder en kvinna inte mer än två kuddar;
 • blödningsvaraktighet mindre än 7 dagar;
 • koagulation är möjligt under de första två dagarna.

2 dagar efter operationen kommer menstruationens natur att förändras - det kommer inte att bli så rikligt, det blir mörkare, det kommer inte att finnas några blodproppar längre. Efter 7 dagars menstruation bör inte vara.

Efter curettage fortskrider mycket rikliga perioder med koagler om:

 • Anledningen till rengöring var en graviditet på mer än 12 veckor;
 • kronisk könsinflammation har noterats tidigare;
 • fibroider (eller flera) i muskelskiktets tjocklek;
 • onkologisk organpatologi;
 • endometrios;
 • nedsatt livmoderkontraktitet på grund av täta graviditeter.

hysteroskopi

Hysteroskopi är en procedur för undersökning av livmoderkaviteten i realtid med hjälp av optiska enheter som sänder en förstorad bild på skärmen. Denna manipulation är diagnostisk till sin natur, föreskrivs för endometrial patologi, såväl som i fall där undersökning av livmoderhålan kan ge ett svar när man ställer en diagnos.

Som regel åtföljer en separat diagnostisk curettage hysteroskopi. Därför kommer menstruation efter hysteroskopi att ha samma karaktär som efter normal rengöring. Om proceduren åtföljs av ablation av slemskiktet, är vaginalutflödet inte rikligt eller kommer det inte att finnas någon.

Orsaker till tunga perioder efter curettage

En gynekolog hjälper till att avgöra om menstruationen är riklig efter curettage, eller om de går som den ska. Du kan inte bota problemet själv, eftersom det kommer att leda till komplikationer.

En kvinna bör vara vaken när det inte finns någon menstruation efter rengöring - ett tecken på försämrat uterusflöde.

Efter abort, missfall, missad graviditet och andra patologier efter curettage övervakas tömningen av livmoderhålan. Detta görs med hjälp av en manuell gynekologisk undersökning, ultraljud av livmodern. En utvidgning av dess hålighet avslöjas, en ökning i storlek.

De viktigaste orsakerna till tunga perioder efter curettage:

 1. En hematometer är ett tillstånd i vilket blodet som har samlats där, rester av endometrium inte tas bort från livmoderhålet. Som ett resultat är livmodern översträckt och kan inte dras normalt. Dessutom, utan korrekt utflöde av vätska, inträffar infektion.
 2. Försening av ägg efter ett missfall, ofullständigt borttagning är sällsynt. I tid ultraljud visar en kränkning.
 3. Endometritis är ett tillstånd när skiktet i slemhinnan blir inflammerad. Det förekommer med befintliga infektionssjukdomar i könsområdet, individuell mikrofloraöverkänslighet mot antibiotika, som är föreskrivna för förebyggande.
 4. Kön i könsorganen uppstår när livmoderhalsen utvidgas, curettage, cauterization.
 5. Störning av den hormonella bakgrunden. Om ett misslyckande i hypothalamus-hypofys-äggstocks-livmodersystemet leder till en fryst graviditet, endometriala polyper, dysfunktionell uterusblödning, kan menstruationen vara patologisk utan normalisering av arbetet i dessa endokrina organ.
 6. En otillräcklig reduktion av myometrium - hypotension - utvecklas med hög graviditet, cicatriciala förändringar efter operationer i livmodern, närvaron av fibroids, endometrios.
 7. Medfödd eller förvärvad koagulationsstörning hos en kvinna leder till tunga perioder efter curettage och andra kirurgiska ingrepp.
 8. Ta läkemedel som förhindrar blodkoagulation - Aspirin, Warfarin, Xarelto och andra antikoagulantia.

En månad efter rengöring, tunga perioder

Det händer att tung menstruation inte inträffar omedelbart utan en månad efter curettage, abort eller hysteroskopi. Efter cirka 21 dagar bör naturlig menstruation börja. Normalt bör den inte ha funktioner och vara riklig.

Om komplikationer har utvecklats efter hysteroskopi med curettage, abort, är urladdningen patologisk till sin natur:

 • deras volym ökar;
 • det finns blodproppar;
 • dålig lukt;
 • skummande slemföroreningar, pus;
 • feber;
 • smärta i nedre del av buken noteras;
 • allmänna tillstånd förvärras.

Ofta är kvinnorna själva skyldiga för det faktum att den första menstruationen efter rengöring eller hysteroskopi är mycket riklig på grund av bristande efterlevnad av rekommendationerna från gynekolog:

 • sexuell aktivitet började tidigare än 21 dagar efter rengöring;
 • försummelse av vägran från fysisk ansträngning, sport, hårt arbete;
 • kvinnan vägrade inte ta ett varmt bad eller besöka bastun;
 • trots förbudet, simma i öppet vatten;
 • dricka alkohol, röka;
 • brist på regelbundenhet att ta förskrivna läkemedel eller fullständigt avslag på dem.

Vad man ska göra med tunga perioder efter rengöring

Om en kvinna är orolig för utskrivning efter curettage, bör du rådfråga en läkare. Enligt indikationer utförs hemostatisk terapi:

 • Natriumetamylat;
 • Aminokapronsyra;
 • Tranexaminsyra;
 • könshormoner;
 • prostaglandinsyntetasinhibitorer;
 • Oxytocin;
 • Kalciumglukonat;
 • vattenpeppar extrakt.

Hemma behöver du inte försöka stoppa blödning från könsorganen. Alla läkemedel, med undantag av vattenpeppar, Ascorutin, finns tillgängliga på recept på ett apotek..

Inget fall ska du applicera värme på nedre del av buken efter curettage-proceduren!

Förebyggande av kraftiga blödningar

För att menstruationscykeln ska återhämta sig efter operationen är det viktigt att följa läkarens rekommendationer och ta nödvändiga mediciner:

 • undvik fysisk aktivitet;
 • ta inte ett bad, besök inte bastun i 2 veckor;
 • ha inte sex på 3 veckor;
 • simma inte i dammar, pooler;
 • inte vara i den öppna solen;
 • Ät bra;
 • använd hormonella preparat vid behov.

Allt detta gör att du snabbt kan återställa livmoderslimhinnan, normalisera menstruationscykeln, förhindra tunga perioder.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Utsläpp vid 6 veckors graviditet

Spotting vid 6 veckors graviditetUtsläpp vid 6 veckors graviditet är ett larm. Men som många andra täta omständigheter och komplikationer. Erfarenheterna börjar med den första resan till läkaren och slutar inte förrän födelsen....

Magneterapi för livmodermyom

Uterin fibroids är en godartad hormonberoende tumör som består av glatta muskelfibrer. Detta är den vanligaste typen av tumör hos kvinnor: den står för upp till en fjärdedel av alla gynekologiska sjukdomar...

När period kommer efter avbokning av "Utrozhestan"

författaren Gulnara Cleveland uppdaterade 15 januari 2019 frågor och svar Inga kommentarer 1-3 dagar efter den sista dosen av Utrozhestan börjar menstruationen....