Orsaker och terapeutiska effekter med långvarig menstruation

Harmonier

Brott mot menstruationscykeln av typen av menorrhagi (en situation där menstruationen inte slutar) inträffar vid olika gynekologiska sjukdomar. Menorrhagia tillhör en grupp patologier som kallas dysfunktionell uterinblödning (DMC). Menometerorrhagia hänvisar också till det. Denna term avser perioder som inte slutar och förvandlas till blödning.

Ovanstående störningar är baserade på funktionella förändringar som inträffar vid någon av nivåerna för reglering av menstruationscykeln och reproduktionssystemet: i hypotalamus, hypofysen, äggstockarna, livmodern, binjurarna och sköldkörteln, hjärnbarken. Menorrhagia och menometrorrhagia har en återfallande karaktär hos vissa flickor och kvinnor, vilket leder till patologi i endometrium (livmoderslimhinna), fram till utvecklingen av den onkologiska processen.

Menorrhagia och menometrorrhagia - en kränkning av menstruationscykeln, som kännetecknas av en förlängning av menstruationsflödet under mer än sju dagar och / eller en ökning av mängden förlorat blod (mer än 60 ml).

Villkorligt dysfunktionell blödning från livmodern klassificeras beroende på åldersperioden där de uppstår:

 • ungdomstid (från 12 till 17 år);
 • reproduktionsperiod (från 18 till 45 år);
 • premenopausal (från 46 till 55 år).

Varje liv i ålder har sina egna egenskaper hos menstruations oregelbundenheter..

Flickans menstruationscykel efter början av den första menstruationen (menarche) kan förbli oregelbunden under en tid. Menstruationen kommer med en försening på 2-3 veckor, i andra fall under 2-6 månader. Menstruationsblödning, måttlig eller rik, hos vissa flickor får blödningskaraktär. I en annan situation stannar inte menstruationen, smet, brun utflöd från könsorganen kvarstår under lång tid, magont.

Upprepade, rikliga kritiska dagar leder till anemi (minskad hemoglobin i blodet), åtföljt av minskad prestanda, yrsel, svaghet, andnöd, hjärtklappning. Blödning kan vara allvarlig och livshotande utan snabb behandling..

Betydande fysisk och psykologisk stress, ofta stressiga situationer (problem i familjen eller i skolan, konflikter med kamrater, tentor) leder till långvarig menstruation hos en tonåring. Överfetthet, mental belastning, ofta akuta luftvägsinfektioner och andra infektioner spelar en viktig roll för att störa hormonsystemets funktion..

Cyklerna är oftare anovulatoriska (det finns ingen ägglossning i mitten av cykeln), folliklarna ökar i storlek och bildar cyster (follikulära ovariecyster). Östrogenet som syntetiseras av folliklar i dess ökade koncentration verkar på livmoderns endometrium, vilket leder till dess överväxt. Detta leder till ojämn avstötning av livmoderslimhinna under menstruationen, vilket stödjer långvarig blödning.

Dysfunktionella livmodersjukdomar utgör huvuddelen av strukturen i gynekologisk patologi under reproduktionsperioden. De faktorer som leder till sådana kränkningar, tillsammans med ovanstående, inkluderar klimatförändringar, förvärringar av kroniska sjukdomar, arbetsrisker, ogynnsamma levnadsförhållanden, graviditet, förlossning eller abort med komplikationer, hypovitaminos i samband med undernäring.

Den huvudsakliga mekanismen för patologiska störningar i denna ålder är inflammatoriska och infektionssjukdomar, vars resultat är en förtjockning av kapseln (yttre skalet) i äggstockarna. Denna omvandling gör dem okänsliga för effekterna av hormoner och andra ämnen som produceras av hypotalamus och hypofysen..

Resultatet av de beskrivna förändringarna är anovulatoriska menstruationscykler, som diskuterades ovan. En kvinnas kropp under dessa tillstånd är påverkad av höga värden i östrogenens blod. Hyperestrogenism (ökad östrogenkoncentration) som påverkar endometriet, orsakar dess spridning (hyperplasi). Hyperplastiska processer i uterusslemhinnan leder till långvarig menstruation och återkommande blödning.

I vissa fall är hyperplasi från godartad till malign, vilket leder till cancer i förstadier och endometrial cancer.

Mer omfattande perioder i vissa fall - resultatet av polyper i livmodslemhinnan eller hormonell dysfunktion efter förlossningen.

Genom premenopausal förstå övergångsperioden i en kvinnas liv, kännetecknad av utrotningen av äggstocksfunktionen. För närvarande är menstruations oregelbundenheter av typen av menorrhagia och menometrorrhagia vanligast. Fler och fler menstruationscykler blir anovulatoriska, vilket leder till att den kvinnliga kroppen påverkas av östrogener som produceras i överflöd.

På grund av det faktum att ägglossningen saknas i de flesta cykler, bildas inte corpus luteum, som är ansvarig för syntesen av progesteron. Det finns ett progesteronbristillstånd (progesteron nivåer den negativa effekten av östrogen). Livmoderslimhinnan är mottaglig för hyperplastiska processer och cancer, vars huvudsakliga manifestation är riklig, långa perioder - blödning, kallad klimakteriet.

Tillsammans med tunga perioder är en kvinna orolig för symtom som är direkt relaterade till utrotning av äggstocksfunktionen: irritabilitet, aggressivitet, värmevallningar, instabila blodtryckssiffror, huvudvärk, känsla av överväldigande.

Menorrhagia och menometrorrhagia kan vara ett tecken på olika gynekologiska sjukdomar, därför är det först av allt nödvändigt att fastställa orsaken till utseendet på dessa symtom. För detta föreskriver läkaren en mångfacetterad undersökning, som inkluderar ultraljuddiagnostik av könsorganen (transvaginal undersökning används oftast), undersökning på en gynekologisk stol.

Dessutom används hysteroskopi: med hjälp av en speciell kamera undersöks livmoderkaviteten, läkaren ser en bild av livmoderkaviteten på monitorn. Under synskontroll tas en endometrial biopsi. Ett allmänt blodprov är obligatoriskt. Ett hormonellt blodprov utförs enligt indikationerna.

Behandlingsprocessen syftar till att stoppa blödning och förhindra återfall.

Hos flickor och unga kvinnor med orealiserad reproduktionspotential, kan stora perioder stoppas med läkemedel (hemostatiska och hormonella läkemedel, liksom livmoderkontraherande läkemedel, i form av droppar). Om det inte är möjligt att påverka menometerorrhagia med konservativa metoder, byter de till hemostas genom curettage av livmodern.

Efter utbuktning av livmodern skickas delar av slemhinnan för histologisk undersökning. Resultatet bestämmer ytterligare behandling och förebyggande. Baserat på histologi görs en slutlig diagnos. Om denna diagnos är pre-cancer eller endometrial cancer, är den slutliga behandlingen avlägsnande av livmodern med bilagor.

I andra fall förskrivs hormonella medel för profylaktiska syften: kombinerade hormonella preventivmedel (preventivpiller) eller gestagener. Vid klimakteriet används HRT-läkemedel (hormonersättningsterapi) dessutom.

Fläckning efter en försening kan vara en följd av hotet om graviditetsavbrott. För att ta reda på det räcker det att genomföra en ultraljud av bäckenorganen och ett blodprov för hCG.

Om menstruationen har pågått i 20 dagar eller mer, inte har någon tendens att minska, är det brådskande att söka medicinsk hjälp för att förhindra komplikationer för din hälsa.

Långa perioder: orsaker, diagnos, behandling

Om cykeln

Vad som ska vara menstruationscykeln, ska förstås av varje kvinna i reproduktiv ålder. Detta kommer att hjälpa till att förstå när något går fel i kroppen:

 • Menstruation förekommer först i tonåren (ungefär 12-13 år) och varar tills klimakteriet.
 • Cykelns varaktighet är från 25 till 35 dagar, vilket är normen, och menstruationen ska gå minst tre och högst sju dagar.
 • Efter befruktningen och under hela födelseperioden är menstruationen hos en kvinna frånvarande. Efter förlossningen och avslutandet av amningen återställs cykeln gradvis och normaliseras..

Magra perioder under graviditet

Många tror att det inte bör finnas en period under graviditeten. Detta är inte helt korrekt. Under den första månaden av graviditeten kan menstruation observeras.

Detta faktum förklaras av det faktum att fosterägget efter befruktningsprocessen inte har tid att nå den önskade platsen på så kort tid, och det har inte skett någon allvarlig omstrukturering av den hormonella bakgrunden.

Från den andra månaden av graviditeten börjar alla hormoner fungera normalt, graviditeten utvecklas och menstruationen under graviditeten bör normalt inte passera.

De perioder som observeras under den första månaden av graviditeten är inte menstruation. Fläckning är inte så rikligt som vanlig menstruation. Det finns flera orsaker till sådana fenomen..

Utseendet av blod från slidan kan indikera frigöring av ägg. Om denna process är obetydlig, hanterar kroppen sig själv och tillåter inte det befruktade ägget att lämna livmodern.

I vissa fall kan spotting indikera en spontan abort som har börjat. Ett missfall kan upptäckas av röd blödning med närvaro av dragande smärta i nedre del av magen i första trimestern av graviditeten eller krampande smärta med resterna av fosterägget i andra trimestern.

Dåliga menstruationer under graviditeten kan också orsakas av otillräcklig utsöndring av hormonet progesteron eller överdriven produktion av androgener. I sällsynta fall kan en fetal hjärtsjukdom och en ektopisk graviditet leda till ett liknande symptom..

Menstruationen slutar inte

En vanlig fråga är vad du ska göra om dina perioder inte slutar. I en sådan situation måste du rådfråga en läkare och genomgå en undersökning för att ta reda på orsaken. Fel i menstruationscykeln i kroppen leder till att andra system misslyckas. En kvinna kan uppleva buksmärta, allmän svaghet.

Det är viktigt att vara uppmärksam på urladdningens natur. Om de smetar under lång tid - det kan finnas en anledning, om utsläppet är rikligt och åtföljs av blodproppar - kan detta indikera en ektopisk graviditet eller avbrott av graviditet, som en kvinna kanske inte vet om.

Vilka symtom bör varna?

Det finns ett ganska stort antal skäl som orsakar långa perioder. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt alarmerande symtom:

 • koaguler eller klumpar finns i urladdningen;
 • cykeln förkortades till 10-20 dagar;
 • utseendet på en smet mellan menstruationen;
 • smärta som inte stannar under hela utsläppets längd;
 • svaghet och yrsel.

Om långvarig menstruation åtföljs av minst ett av symtomen, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

orsaker

När menstruationen inte slutar är orsaken det första som måste klargöras. Endast på grundval av resultaten av undersökningen kan läkaren förskriva adekvat behandling. Tänk på ett antal faktorer som kan förklara varför menstruationen inte slutar..

Hormonell obalans

Brott mot det korrekta kvoten av hormoner i en kvinnas kropp kan uppstå av flera skäl, både interna, naturliga och externa. Hormonella balansproblem kan börja i följande situationer:

 • Ungdom. Under denna period sker puberteten och bildandet av menstruationscykeln, som i det inledande skedet är långt ifrån regelbunden. Varaktigheten på själva cykeln, liksom längden på kritiska dagar, kan hoppa från minsta till högsta värden.
 • Graviditet och postpartum. Anledningen är allvarliga förändringar i kroppen. Först stämmer kroppen in för att bära barnet, sedan återgår den till det normala. Allt detta åtföljs av en förändring i koncentrationen av vissa könshormoner.
 • Premenopaus och klimakteriet (eller klimakteriet). Allt här förklaras av den naturliga utrotningen av reproduktionsfunktionen, upphörandet av ägglossning och hormonproduktion.

Om menstruationen inte slutar i ett av ovanstående stadier i en kvinnas liv, är detta en variant av normen. I andra fall bör du kontakta kliniken.

Hormonell preventivmedel

När man tar preventivmedel kan också arbetet i organen i det reproduktiva systemet förändras. OK, inte bara förhindra oönskad graviditet, utan kan påverka menstruationens varaktighet.

I början av att ta läkemedlet kan menstruationen antingen vara för kort eller lång. Om cykeln efter flera månader inte återgår till det normala är lösningen att kontakta en gynekolog och välja ett annat preventivmedel.

IUD eller intrauterin enhet

Denna typ av preventivmedel är bekväm och prisvärd, och samtidigt pålitlig och effektiv. Men det finns biverkningar, varav en är tung och långvarig menstruation. Om menstruationen inte slutar länge efter att IUD har installerats, är det troligt att det finns en individuell intolerans och spiralen måste tas bort.

Myom

Uterin fibroids - en godartad tumör belägen i livmuskulaturen. Patologi är karakteristiskt för kvinnor i reproduktiv ålder, inför problemet med hormonell obalans. Ett av symtomen på fibroider är menstruation, som inte slutar länge, samt livmodersblödning..

endometrios

En annan gynekologisk patologi, som kännetecknas av groddningen av det inre skiktet i livmoderhålet - endometrium, på vävnaderna i andra organ. Symtom på endometrios - långvarig menstruation, smärta i nedre del av buken och livliga manifestationer av PMS (premenstruellt syndrom).

Endometrial polyp

Endometrial polyp - utbildning på endometrium, det inre skiktet i livmoderhålan. Anledningen är allt i samma hormonella misslyckande. Symtom - perioder som inte slutar länge.

malignitet

I vissa fall kan svaret på frågan varför menstruationen inte slutar vara tillgängligt onkologi. Ondartad skada som påverkar reproduktionsorganen, manifesteras ofta i form av långvarig fläckning.

En sådan diagnos är fruktansvärd, men idag är den inte en mening. Det finns radikala metoder för att rädda en kvinnas liv med snabb läkarvård och patologi. Därför är det så viktigt att inte skjuta upp ett besök hos läkaren om det finns tecken på ett fel i kroppen.

Sköldkörtelsjukdom

En funktionsfel i sköldkörteln är alltid förknippad med en kränkning av den normala syntesen av hormoner. Det finns för många av dem i kroppen eller tvärtom inte tillräckligt. I båda situationerna kan konsekvensen vara en kränkning av cyklens regelbundenhet och längre perioder. Om det finns problem med sköldkörteln krävs samråd med endokrinolog.

Blodsjukdomar

Vissa blodsjukdomar förknippade med en minskning av antalet blodplättar leder till en minskning av blodkoagulation. Av denna anledning kan normal menstruation förvandlas till långvarig och intensiv blödning. Om problem med menstruation började just på grund av blodsjukdomar, har kvinnan andra symtom, till exempel ökat blödande tandkött.

Påfrestning

Vi kan inte utesluta från listan över faktorer som väcker menstruationssvikt och stressande situationer. Konstant trötthet, brist på ordentlig vila, känslomässig stress, stress - allt detta leder till störande av reproduktionssystemets normala funktion.

Sjukdomar som orsak till långvarig menstruation

Orsaken till långa perioder kan vara sjukdomar i organen i det endokrina systemet: sköldkörteln (hypotyreos), bukspottkörteln (diabetes mellitus), binjurarna, hypofysen (prolaktinom), äggstockarna. Som ett resultat av sådana sjukdomar störs hormonproduktionen, vilket påverkar karaktären av menstruationscykeln, menstruationens intensitet och varaktighet.

En annan orsak till uppkomsten av långvarig menstruation är sjukdomar i livmodern och äggstockarna. De uppstår både på grund av hormonella störningar i kroppen (åldersrelaterade förändringar, endokrina avvikelser, att ta hormonella läkemedel, preventivmedel, stress), och som ett resultat av inflammatoriska och smittsamma processer..

Livmodssjukdomar

Myom. Godartad tumör i livmoderns muskel och bindväv. Det representerar flera noder i olika delar av livmodern, vilket bryter mot dess förmåga att samlas normalt. På grund av detta fördröjs utsöndringen av endometrium. Menstruationen varar i 10 dagar, menstruationscykeln bryts inte. Tumören avlägsnas vanligtvis kirurgiskt..

Livmoderpolypper. Enstaka eller multipla godartade tillväxter bildade från endometrieceller. Deras storlek sträcker sig från 2-3 mm till 5-6 cm. Det är en mjuk, rundad formation som har ett ben genomborrad av blodkärl. Polyper skadas lätt och orsakar blödning. På grund av risken för degeneration till cancer tas de vanligtvis bort genom curettage eller bränns..

Endometrios är spridningen av endometrium (epitel som foder livmoderns inre yta) i angränsande vävnader och organ. En mångfald av denna sjukdom är adenomyos - spirandet av endometrium i livmoderns muskelvävnad. Samtidigt är menstruationen lång, liten eller tung, åtföljd av en kränkning av cykeln. För behandling används hormonella läkemedel, liksom metoder för att förstöra endometrium (cauterization, curettage).

Video: Endometrios som orsak till långa perioder

Endometrial hyperplasi - tillväxten av endometrium inuti livmodern och en förtjockning av dess lager. Sjukdomen är godartad, men atypiska celler som kan degenerera till cancer finns i de drabbade vävnaderna. Den mest effektiva behandlingen är curettage av det drabbade endometriumet.

Vad är faran om det finns rikliga perioder i mer än en vecka?

Menstruation som varar längre än sju dagar anses vara en avvikelse. Men en sådan urladdning är inte alltid en patologi. De kan betraktas som normen med en ärftlig faktor, användningen av hormonella läkemedel, åldersrelaterade förändringar, efter förlossningen.

Kvinnor i åldern

I vissa kvinnor, före klimakteriet, uppstår frågan: vad ska jag göra, jag är 45 år och menstruationen har pågått i tio dagar? För närvarande, som ett resultat av en minskning av östrogen, inträffar förändringar i cykeln. De första manifestationerna av klimakteriet åtföljs ofta av långvarig och riklig urladdning. Detta är normalt, men ändå värt ett besök hos gynekologen. Läkaren hjälper dig att förstå varför menstruationen före klimakteriet varar längre än vanligt och slutar inte. Faktum är att långvarig blödning vid 45 eller 47 år kan indikera kränkningar.

Det är särskilt nödvändigt att se upp när en riklig urladdning påbörjas efter en försening på flera månader. Då borde de bli knappa, en daub dyker upp. Cykeln blir oregelbunden och menstruationen stannar.

Ungdomstid

Brott mot cykeln hos flickor är förknippat med instabiliteten hos hormonella substanser. I den här situationen är föräldrar oroliga över vad de ska göra om tonåringen har perioder som går längre än tio dagar och inte slutar. För att lösa problemet måste du rådgöra med en specialist. Om den inte behandlas kan en tonåring ha polycystisk äggstock. Vid de första tecken på sjukdom måste du besöka en läkare som berättar vad du ska göra om din tonåring har perioder i mer än en vecka.

Trots den fysiologiska karaktären av dessa skäl rekommenderas att du konsulterar en gynekolog så snart som möjligt, oavsett mängd utflöd. Hur länge varar månatliga perioder för tonårsflickor? Normal menstruation bör inte överstiga en vecka. Om menstruationen varar mer än sju dagar, men de är inte rikligt, kan orsaken vara endometrios - patologisk spridning av endometrium.

När du bör vara särskilt uppmärksam på ökningen i menstruationens varaktighet

Ibland indikerar långa perioder allvarliga kränkningar i kroppen, utgör ett hot mot kvinnors hälsa:

 1. Långa perioder efter en lång försening. Sådan blödning kan uppstå under graviditet vid missfall.
 2. Långvarig blödning med en normal menstruationscykel. De är resultatet av en minskning av blodkoagulation på grund av vitaminbrist eller blodsjukdomar.
 3. Månadsvis efter abort. Den dag aborten genomförs betraktas som början på en ny menstruationscykel, även om blödning efter en abort i själva verket inte är en menstruation i vanlig bemärkelse, när det finns en naturlig avstötning och utsöndring av endometrium. Efter en abort rengörs livmodern från morkroppar och blodproppar, och blödning är förknippad med skador på små blodkärl. Långa perioder kan vara fallet när aborten utförs under mer än 8 veckor. Detta beror på att delar av moderkakan eller fostret förblir i livmodern. Blödningen varar upp till en månad. I vissa fall krävs ytterligare rengöring för att stoppa dem. Menstruationens varaktighet är vanligtvis långt efter en medicinsk abort, när en förändring av den hormonella bakgrunden orsakar en gradvis exfoliering och utsöndring av endometrium.

Obs: Om menstruationen alltså blir obehaglig förändras utsläppets färg, vilket indikerar utseendet på en inflammatorisk process. Det är nödvändigt att besöka en läkare och börja behandlingen.

Långa perioder uppstår till följd av stress, svält (begär efter dieter), olika sjukdomar associerade med hormonella störningar. Resultatet är anemi, en kraftig minskning av hemoglobin i blodet.

Menstruationen går två eller tre veckor

Månadsperioder på tjugo dagar uppstår också på grund av patologiska eller fysiologiska skäl. En sådan menstruationsperiod är ett tillfälle att träffa en läkare. Det är nödvändigt för en kvinna att göra följande diagnostiska procedurer:

 • allmän inspektion;
 • kolposkopi;
 • bakteriologisk diagnos;
 • hysteroskopi;
 • ultraljudsförfarande;
 • MRI i buken;
 • blodprov;
 • penseldrag.

Baserat på resultaten av undersökningen bestämmer specialisten behandlingen. Men vad händer om menstruationen varar mer än 10 dagar, och välbefinnande inte tillåter en kvinna att besöka kliniken? Sök akutvård. Före ankomsten av specialister bör ta en horisontell position. Benen ska vara placerade ovanför kroppen..

För att stoppa livmodersblödning i nedre del av buken i 15 minuter måste du sätta en kall komprimering. Det rekommenderas att dricka vätska oftare. Om blödningen är mycket störande måste ett hemostatiskt läkemedel tas för att stoppa det. När man tar vasodilatatorläkemedel är det nödvändigt för en kvinna att sluta använda dem. Dessa medel kan öka blödningen. Månadsvis, som når en varaktighet av 8, 9 dagar eller mer, provocerar en intrauterin enhet. För att stoppa menstruationen måste du välja en annan preventivmetod.

Hormonell funktionsfel, som ofta uppstår på grund av förlossning eller kirurgisk behandling av gynekologiska sjukdomar, leder också till sådana konsekvenser. Och skälen till att tre veckor går menstruation är att förbereda kroppen för klimakteriet. Under postpartumperioden återställs cykeln efter 3-4 månader.

Behandlingar under långa perioder

Om månaden är lång (knapp eller riklig) skiljer sig cykeln från normen, för att fastställa orsaken utförs en undersökning med laboratorie- och instrumentmetoder för att fastställa den hormonella sammansättningen, tecken på inflammatoriska sjukdomar, blödningsstörningar, hemoglobinnivåer.

Behandlingen beror på vad som orsakar långa perioder. Om orsaken till avvikelsen är en kränkning av blodkoagulation används koagulantia (till exempel aminokapronsyra). Med anemi föreskrivs järnpreparat.

För behandling av sjukdomar orsakade av hormonella störningar föreskrivs hormonella läkemedel för att återställa bakgrunden. Antibakteriella läkemedel används vid behov.

Vid sjukdomar förknippade med onormal vävnadstillväxt eller tumörer används kirurgiska metoder: curettage, cauterization, sektoriell resektion, hysterektomi (avlägsnande av livmodern).


Det kvinnliga kroppens allmänna tillstånd beror till stor del på menstruationscykelns regelbundenhet. Förekomsten av vissa förändringar kan signalera utvecklingen av vissa hälsoproblem. Så det finns till exempel en minskning eller ökning av menstruationens varaktighet eller utflödesvolymen.

En av de vanligaste störningarna är långvarig menstruation. Om ett sådant tillstånd inträffar, rekommenderas att du omedelbart söker medicinsk hjälp.

Tidig upptäckt av patologi gör att du kan bli av med problemet på kort tid.

Faren för långvariga perioder är inte känd för många kvinnor.

Faren är som följer:

 • Förlorar mycket blod. Det är särskilt farligt om menstruationen inte bara är lång, utan också urladdningen blir rikare och tjockare än vanligt.
 • Utvecklingen av gynekologisk patologi. Hotet är en eventuell livmoderfibroid eller andra formationer som kräver omedelbar behandling.
 • Abort. Här talar vi inte om långvarig menstruation, utan om blödning av livmodern om en kvinna inte vet om sin position.

Diagnostik

För att bestämma orsakerna till långvarig menstruation måste du genomgå en grundläggande undersökning. Först intervjuar läkaren patienten och undersöker på en gynekologisk stol, under vilken bestämmer urladdningens art. En ultraljudssökning utförs sedan för att hjälpa till att upptäcka förändringar, tumörer och cyster..

Ett blodprov gör det möjligt att bestämma nivån på blodkoagulerbarhet, såväl som att skapa en hormonprofil som visar mängden viktiga könshormoner: östrogen, progesteron, testosteron, kortisol. Behandling ordineras enligt resultaten av undersökningen..

Vad man ska göra om menstruationen inte slutar och det har gått en månad

Med en sådan blödningsperiod kan du inte självmedicinera. Kvinnor är intresserade av om det är möjligt att gå till gynekolog under menstruationen. Vid långvarig menstruation är ett besök hos läkaren lämpligt. Hemma kan du ta en medicin för att stoppa blödningen. Men då måste du definitivt kontakta en medicinsk institution. Om det behövs, ring en ambulans.

Terapi bör förskrivas av en läkare som kommer att förklara hur du kan stoppa din period om de inte slutar. En preliminär diagnos utförs så att specialisten kan identifiera orsaken till problemet. Orsakerna till långa perioder bestäms också av en standardundersökning. Om läkaren misstänker en patologisk utveckling av celler föreskriver han en biopsi och cytologisk undersökning. Infektioner diagnostiseras genom PCR-analys..

Andra orsaker till menstruationscykeln

Förklaringen till varför menstruationen har blivit knapp, kan vara olika yttre faktorer:

 • frekventa spänningar;
 • undernäring;
 • klimatförändring;
 • allvarligt fysiskt överarbete;
 • mental ansträngning;
 • stillasittande livsstil.

Ibland har kvinnor knappa perioder efter 40 år, medan de inte alltid indikerar förekomsten av patologi. Vi rekommenderar att du läser mer om detta i en separat artikel på vår webbplats..

Drogbehandling

Vad man ska göra om perioderna redan är 12, 13, 15 dagar och vilka mediciner man ska ta, kommer läkaren att hjälpa till att bestämma. För att avsluta dem, utse:

 • Vikasol administreras intramuskulärt 3-4 dagar i rad vid tio milligram. Om en kurs inte räcker kan du genomgå en ny behandling efter en fyra dagars paus.
 • Duphaston tas 10 mg två gånger om dagen i fem eller sju dagar.
 • Tranexam - 2 tabletter tre gånger om dagen i 4 dagar. Innan menstruationen börjar bör läkemedlet inte tas.
 • Dicinon är det starkaste läkemedlet för att stoppa blödning. Det tas i 3-4 doser av 10-15 mg / kg kroppsvikt per dag under måltiderna.

Jess, Yarina, Janine, Marvelon, Triquilar, Triregol, Femoden och Rigevidon slutar blödningen genom att ta en tablett per dag. Tala om för din läkare om du tar hormonella preventivmedel. Om biverkningar inträffar är det tillrådligt att avbryta läkemedlet.

Hormonella preventivmedel med ett lågt innehåll av östrogenkomponenten (35 mcg i en tablett), som kallas låg dos, bidrar till upphörandet av menstruation hos flickor. Men varje läkemedel bör tas först efter att ha konsulterat en läkare som bestämmer läkemedlets namn och hur mycket man ska ta..

Vad ska man göra om menstruationen har pågått i 20 dagar? I det här fallet kan du inte vägra medicinsk vård.

Vad som betraktas som hypomenoré

I gynekologi definieras gränser som delar begreppet norm och patologi. För menstruation avser varigheten från tre till sju dagar fysiologiska fenomen. Men om det förkortas till två dagar, betraktas detta som en avvikelse. Hypomenstruellt syndrom kan manifestera sig med följande typer av störningar:

 • hypomenorré - en minskning av blodförlustvolymen (mindre än 50 ml);
 • oligomenorrhea - menstruationen varar mindre än tre dagar;
 • opsomenorrhea - en kränkning av rytm, mellan menstruationen tar fem till sju veckor;
 • spaniomenorrhea - sällsynta menstruationer upp till fyra gånger per år.

Ofta ersätter dessa stater varandra successivt. Först blir menstruationen mindre omfattande, sedan minskar deras varaktighet, intervallet ökar. Som ett resultat uppträder menstruation mycket sällan, amenorré utvecklas.

Hypomenstruellt syndrom kan utvecklas främst hos ungdomar (oegentligheter inträffade under bildandet av menstruation). Sekundär hypomenorré är ett tillstånd där en kvinna hade normala perioder, men under påverkan av vissa faktorer uppstår en funktionsfel.

Folkrättsmedel

När menstruationen inte passerar 11, 20 dagar eller en hel månad kan du vända dig till traditionell medicin. Men behandlingen med dessa medel är långsammare. Och sådan terapi bör uteslutande vara till sin natur. Användning av alternativa metoder för att stoppa blödning måste överenskommas med en gynekolog.

För att stoppa menstruationen kan du använda följande recept för dessa ändamål:

 • Björkblad häll kokande vatten och låt stå i 7-8 timmar. Drick 75 ml tre gånger om dagen.
 • Den andra tinkturen är tillverkad av knutsväxt, valerianrot, vit mistel och en herde påse. Alla ingredienser måste tas i lika stora mängder. Samla häll 500 ml kokande vatten och insistera 15 minuter, tillsätt sedan 1 liter vatten och koka. Sedan filtreras och konsumeras verktyget två gånger om dagen. För en dos räcker 100 ml.
 • Om dina perioder smutsas under lång tid, koka 200 ml vatten, häll 30 g nässlor och på en timme börjar du ta 3 gånger om dagen.
 • När menstruationen varar länge, ta 25 g rödgam, herdeväska och upprätt röttrot, lägg till i denna samling, kall det medicinska, 10 g ekbark, häll varmt vatten, koka upp och ta 1 msk. l 2 gånger tidigt på morgonen före måltider. Blödningen måste sluta.
 • Tinktur av vattenpeppar under tunga perioder hjälper till att minska intensiteten av utsöndringar och stoppa blödningen.

Fördelen med folkrecept är frånvaron av biverkningar.

Varför perioder inte stannar på länge

För att få en uppfattning om det kvinnliga reproduktiva systemets tillstånd räcker det med att bedöma menstruationsflödets regelbundenhet och ömhet. Om en sjukdom börjar utvecklas i kroppen eller en hormonell störning inträffar påverkar detta omedelbart varaktigheten av menstruationscykeln och dess natur.

Normalt bör menstruationen pågå 3-7 dagar, men ibland fortsätter urladdningen att fortsätta efter denna period. Tänk på de främsta orsakerna till att menstruationen inte slutar på länge, och lära dig också om metoder som kan lindra en kvinnas tillstånd och om symtomen som du omedelbart ska konsultera en läkare.

Om menstruationscykeln

För att ljuda larmet i tid och i rätt tid upptäcka förekomsten av patologier i kroppen, måste varje kvinna i reproduktiv ålder veta vad hennes perioder ska vara normalt.

Flickan möter i genomsnitt den första menstruationen i åldern 12-13 år, reproduktionsperioden varar upp till 45-50 år, och sedan ovaries menstruationsfunktion försvinner, och kvinnan börjar menopaus.

Normalt varar menstruationscykeln från 25 till 35 dagar, medan urladdningen varar från 3 till 7 dagar, deras största intensitet sjunker den första eller andra dagen.

Under graviditet och under amning, på begäran av barnet, kan en kvinnas menstruation vara helt frånvarande. Så snart amningen slutar eller barnet äter konstgjorda blandningar efter födseln börjar menstruationscykeln att återgå till det normala.

Menstruationsflödet under normala kritiska dagar bör luktas som järn, under denna period är lätt obehag och svaga dragande smärta i nedre del av buken tillåten. Förekomsten av följande symtom under menstruationen kan vara ett tecken på utvecklingen av patologi i den kvinnliga kroppen:

 • ingen menstruation med negativt graviditetstest;
 • svår outhärdlig smärta i nedre del av buken och i ländryggen;
 • lukten av råtta och ruttna fiskar från menstruationsflödet;
 • stora blodproppar i urladdningen;
 • spotting går rikligt och slutar inte mer än en vecka.

I den här artikeln kommer vi bara att beröra ämnet för för långa perioder.

Anledningar till oavbruten menstruation

Det bör genast noteras att exakt fastställa orsakerna till att menstruationen inte slutar, och endast en läkare kan föreskriva adekvat behandling. Det är inte nödvändigt att självmedicinera med långvarig menstruation, folkläkemedel bör endast användas för att lindra tillståndet.

Tänk på de huvudsakliga orsakerna som kan öka varaktigheten av menstruationsflödet.

Hormonell obalans

Det kvinnliga reproduktiva systemet beror direkt på den korrekta balansen mellan hormoner i kroppen av det klara könet, därför, med någon kränkning av den hormonella bakgrunden, uppträder en reaktion från menstruationscykeln omedelbart, oftast stoppar inte perioderna. Naturliga, inre och yttre orsaker kan orsaka hormonell obalans..

Den hormonella bakgrunden störs ofta på grund av följande skäl:

 • puberteten. För närvarande upprättas en normal menstruationscykel, som till en början inte är så regelbunden. Både längden på själva cykeln och varaktigheten av menstruationsflödet kan variera;
 • graviditet och postpartum. Födelsen av ett nytt liv i en kvinnas kropp orsakar en kardinal omstrukturering av hela organismen, men först och främst förändras den hormonella bakgrunden. Många kvinnor är intresserade av varför menstruationen upphör att gå efter befruktningen, orsaken till detta är den ökade produktionen av prolaktin, som blockerar menstruationsfunktionen och förbereder kroppen för att mata framtida avkom med bröstmjölk;
 • tärning av förlossningsfunktionen (premenopaus och klimakteriet). Produktionen av kvinnliga könshormoner minskar gradvis, ägglossning sker inte i varje cykel, arten och varaktigheten för både cykeln och de kritiska dagarna förändras.

Under de perioder som anges ovan kan menstruationen försenas under en längre period, det finns inga tecken på avvikelse.

preventivmedel

Hormonella preventivmedel påverkar kvinnans hormonella bakgrund och förhindrar därmed uppkomsten av en oönskad graviditet. Samtidigt kan sådana läkemedel påverka menstruationsflödets varaktighet.

Under de första tre månaderna efter början av att ta orala preventivmedel kan det finnas korta perioder, och i vissa fall slutar menstruationen inte ganska länge. Om cykeln efter 3 månader inte har återgått till normala och långa perioder kommer igen, bör du omedelbart söka hjälp från en specialist som kommer att identifiera orsaken eller ändra möten.

Trots sin tillförlitlighet och effektivitet har den intrauterina enheten, som ett medel för preventivmedel, ett antal biverkningar. Efter installationen kan ganska ofta riklig menstruation förekomma, som inte stannar på länge. I sådana fall rekommenderas att ta bort spiralen och använda andra preventivmetoder. Mest troligt är orsaken till långa perioder i detta fall den individuella intoleransen mot denna typ av preventivmedel. Dessutom kan spiralen skada det inre skiktet i livmodern och orsaka långvarig urladdning under kritiska dagar.

myom

Myoma är en godartad formation som finns i livmoderns muskelskikt. Denna sjukdom förekommer främst hos kvinnor i reproduktiv ålder, mot bakgrund av hormonell obalans..

Om menstruationen inte stannar under en lång period, är det inte nödvändigt att utesluta förekomsten av en tumör, särskilt i de fall då kritiska dagar förvandlas till livmodersblödning.

endometrios

Endometrios och andra typer av patologisk spridning av endometrium är också orsaken till långvarig menstruation. Utöver förlängda kritiska dagar kan denna sjukdom indikeras genom att dra och smärta smärta i nedre del av buken och ganska intensiva manifestationer av premenstruellt syndrom. Orsaken till sjukdomen kan vara både hormonell obalans och kirurgi.

Endometriala polyper

En polypp är en fokal tillväxt av livmoderens inre slemlager. Med denna sjukdom, som vid endometrios, kan förlängda perioder förekomma. Hysteroskopi kan förskrivas för diagnos av misstänkta polypper i endometrium..

tumörer

Om menstruationen inte slutar länge är orsaken i vissa fall en ondartad bildning i reproduktionssystemets organ. Onkologi är en ganska allvarlig och fruktansvärd diagnos för varje person, men med snabb upptäckt är detta inte en mening, därför bör du omedelbart rådfråga läkare för obehagliga symtom, inklusive längre perioder. En snabb reaktion på en onormal menstruation kan inte bara förbättra livskvaliteten utan också rädda den.

Sköldkörtelsjukdom

Om sköldkörteln inte fungerar korrekt, påverkar detta negativt kvinnans allmänna hormonella bakgrund. Syntesen av könshormoner kan öka eller minska. I alla fall kan sköldkörtelpatologier mycket väl orsaka menstruation, som varar längre än vanligt.

Om orsaken till långvarig menstruation är ett problem med det endokrina systemet, bör du söka hjälp av en endokrinolog.

Blodsjukdomar

Sjukdomar i cirkulationssystemet, som åtföljs av en minskning av trombocytnivåerna, framkallar en minskning av blodkoagulation. Detta är anledningen till att med sådana sjukdomar inte menstruationen slutar på en ganska lång tid och utvecklas till livmodersblödning.

Om problemet är exakt otillräcklig koagulerbarhet i blodet, kan blödning i tandköttet och subkutan blåmärke dessutom observeras..

Påfrestning

Stressfulla förhållanden kan i hög grad påverka den hormonella bakgrunden hos en kvinna, ändra cykelns varaktighet och själva urladdningens varaktighet. Oftast håller kritiska dagar med stress mindre än vanligt, men det finns tillfällen då emotionell stress väcker långvarig menstruation.

Vad är farligt?

Överflödig blodförlust, oavsett dess orsaker, hotar inte bara hälsan utan också människolivet. Men om kontinuerliga perioder endast är ett symptom, kan ett oriktigt anfört skäl vara full av följande faror:

 • stor blodförlust. Om dagarna är kritiska, inte bara långa, utan också rikliga med närvaron av stora blodproppar, kan järnbristanemi snabbt utvecklas med alla följande följder;
 • spontan abort. Om menstruationen inte slutar på länge kan kvinnan vara gravid och ha missfall av någon anledning;
 • vid långvariga kritiska dagar finns det en risk att deras orsak är ondartade neoplasmer eller fibroider.

För att inte oroa dig förgäves och ta reda på exakt orsaken till den långvariga menstruationen, bör du kontakta en läkare så snart som möjligt när detta symptom upptäcks.

Vilka åtgärder att vidta

Här är några tips för dig som inte vet vad de ska göra om deras perioder inte slutar. Först och främst bör du boka tid hos en läkare för att ta reda på orsaken till stor blodförlust. Om det inte är möjligt att omedelbart konsultera en specialist måste följande åtgärder vidtas innan ambulansen anländer:

 • du måste ligga horisontellt och placera benen över kroppsnivån, för detta kan du använda en rulle eller en liten kudde;
 • på nedre del av buken kan du sätta en kall kompress, bestående av is, kallt vatten eller produkter lagrade i frysen;
 • måste du öka mängden vätska som tas för att undvika uttorkning. Drick mer vatten, söt te eller en rosjongbuljong;
 • om ambulansen inte går länge och blödningen intensifieras, ta hemostatiska läkemedel (Vikasol, Traneksam, Ditsinon).

När en specialist bestämmer orsaken till långvariga perioder för att stoppa dem, kommer behandlingen att anpassas till det befintliga problemet.

Behandling med folkrättsmedel

Det bör genast påpekas att folkläkemedel kan användas som ett tillägg till huvudrätten av terapi mot orsaken till långvarig menstruation eller för att lindra tillståndet. Alternativa metoder kan inte ersätta traditionell terapi med allvarlig blodförlust. Här är bara några folkrecept som hjälper till med för lång menstruation:

 • buljong på hästsvansfältet. 1 bord. lögner. torra växter behöver hälla en kopp kokande vatten och koka i ett vattenbad i en kvarts timme. Drick 50 ml 2 gånger om dagen;
 • en torr blandning av ekbark, hallon- och jordgubbsblad, gåsskinka och röd yarrow tas i mängden 1 matsked och hälls med kokande vatten. Insistera åtgärden i storleksordningen flera timmar. Drick 3 gånger om dagen, 50 ml före måltid.

För att lindra tillståndet med tunga och långa kritiska dagar, används också tinkturer från torkat nässlagräs, vattenpeppar och viburnumbark. Eftersom förlängda perioder kan vara ett tecken på allvarliga hälsoproblem kan du använda ovanstående recept endast efter en grundlig undersökning och med tillstånd från din läkare.

Orsaker till långa perioder och sätt att stoppa dem

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Peppar för kvinnlig gräsvatten: hur man lagar mat och tar tinktur

Vet du varför vattenpeppar kallas kvinnlig gräs? Alkoholtinkturer av denna växt förskrivs ofta efter förlossningen, om livmodersblödning inte slutar....

Spotterar farligt efter undersökning av en gynekolog

Vilken annan ansvarsfrihet under graviditeten?I allmänhet är utskrivning från könsorganen under graviditet en normal förekomst under graviditeten. De kan ha en annan konsistens och färg, och med dessa tecken kan vi anta en hälsosam kurs eller försämrad gestation, liksom förekomsten av infektioner....

Orolig för blod under ägglossningen? Normer och skäl för att gå till läkaren

En gång i månaden blir varje kvinnas kropp redo för befruktning. Någon under denna period upplever smärta i buken, och någon har fläckar....