Folliklar i äggstockarna: utvecklingsstadier, normer och avvikelser

Harmonier

När man planerar en graviditet eller genomgår infertilitetsterapi genomgår patienter en ultraljudsundersökning för att avgöra om en dominerande follikel finns i äggstocken och om ägglossning är möjlig. Många kvinnor känner sig när ett moget ägg lämnar den högra eller vänstra könskörteln: stickande smärta visas på höger eller vänster i nedre del av buken. Mer aktiv follikulär syntes utförs i höger äggstock, bättre försett med blod.

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor?

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor? Den kvinnliga månatliga cykeln är indelad i två faser - follikulär och luteal. Follikelbildning bildas i den första fasen. Follikeln, bestående av epitelbeläggningen och tvålags bindväv, är äggets behållare, vilket säkerställer dess utveckling och bevarande. Strukturen mognar inom en månad. Inuti är bakteriecellen skyddad från effekterna av negativa faktorer. Det mognar till ett förutbestämt steg, men mognaden slutar efter befruktningen. Även äggstocksfollikelstrukturen som ger syntes av östrogen. Follikarsyntes sker kontinuerligt under en kvinnas liv.

Mer än 99% av formationerna dör innan de når ägglossningsstadiet.

Varje månad kvarstår en follikel i äggstocken, kallad dominerande (mindre ofta två eller tre). Från det kommer ägget. Den dominerande formationen är större än de andra, innan ägglossningen kan dess diameter uppgå till 2 cm. Under påverkan av hormoner bryts väggarna, cellen redo för befruktning kommer in i äggledaren, flyttar till livmodern. Om den dominerande strukturen inte förekommer i äggstocken, är cykeln anovulatorisk, corpus luteum bildas inte, befruktning är omöjlig. Det händer att det på en månad kommer två eller fler dominerande formationer i äggstocken. Detta är ett normalt fenomen, vilket innebär att det är möjligt att gödsla två ägg med tvillingar. Men utseendet på två kärnor noteras endast om båda dominanter bröt och släppte celler samtidigt, och detta händer sällan i verkligheten.

Mognad av follikeln i äggstocken. Follikelutveckling

Dominant i äggstocken utvecklas i genomsnitt 2 veckor, de återstående folliklarna hämmas i det initiala bildningsstadiet. Den dominerande formationen under påverkan av östrogen och luteiniserande hormon brister i mitten av månaden. En ultraljudsundersökning visar att bubblan i könskörtlarna försvann, en liten mängd vätska kvar på sin plats. Vidare kommer en corpus luteum att bildas på denna plats.I dess bildning av äggstocksfolliklarna beskrivs fyra steg nedan..

Ursprunglig scen

I det ursprungliga stadiet av bindväv. Hon är liten, platt. I en cykel bildas 5 till 20 sådana strukturer i könskörtlarna.

Sekundär follikel

På åttonde - 10: e dagen av cykeln bildas sekundära strukturer. Det förtjockade follikulära epitelet producerar en vätska som är en källa till östrogen som gradvis fyller den resulterande urinblåsan, vars diameter är 10 - 12 mm. Utbildning kan vara enhålig eller bestå av flera kammare. I detta skede kvarstår cirka 10 formationer.

Visuellt stadium i follikelutvecklingen

Tertiär äggstocksfollikel

I det sista skedet fortsätter utvecklingen av en oocyt, för övriga formationer börjar processen för hämning - atresi. Den återstående dominerande når 2 cm, sticker ut i bukhålan från ena sidan och fästs vid bindvävets bindeskikt från den andra. Inuti är ett ägg klart för befruktning.

Normen för folliklar enligt cykeldagarna. Äggstocksfollikelstorlek.

Den cykliska utvecklingen av en dominerande cell bestäms av östrogenexponering. Östrogen förbereder livmodern för den troliga fästningen av ett befruktat ägg, stimulerar förtjockningen av endometrium. Kroppen svarar på detta genom att förbättra syntesen av luteiniserande hormon i hypofysen. Under påverkan av detta hormon tunnas follikulärmembranet gradvis och spricker sedan. Äggstocksfollikeln förändras dagligen enligt följande:

 1. På 5-7: e dagen från början av menstruationen är cellen 4-5 mm i diameter.
 2. På 8 - 10 dagar visas ett täcke av bindväv. Dominant sticker ut bland andra enheter.
 3. På dagarna 11–13 når den dominerande diametern 16–18 mm. De återstående folliklarna regresserar, löser gradvis.
 4. Den 14-16: e dagen börjar nästa ägglossningscykel. Diametern för den återstående follikulära cellen, kallad i detta skede graffbubblan, är 20 - 22 mm.

En gul kropp bildas i stället för den sprängande bubblan, som syntetiserar progesteron - ett hormon som förbereder kroppen för en möjlig graviditet, reglerar förändringen i livmoderns endometrium för bättre fästning av embryot, försvagar livmoderns kontraktila aktivitet och upprätthåller tonen i livmoderhalsen under de senaste månaderna av graviditeten. Efter brott i follikulärmembranet rör sig bakteriecellen i cirka 2 dagar längs äggledaren till livmodern. Om det inträffar med en spermier och befruktas, introduceras det i livmoderns endometrium. Om mötet inte äger rum, dör sedan, varefter en ny cykel börjar.

Hur många folliklar finns i äggstocken?

Flera folliklar i äggstockarna under de tidiga dagarna av menstruationscykeln är normala. Men närmare mitten av cykeln bör 5-8 mogna celler förbli i äggstocken. Före ägglossningen överlever en eller två dominanter. Om antalet mogna follikulära celler överstiger 9 enheter kallas detta patologiska fenomen multifollikulära äggstockar. Detta fenomen kan inte störa graviditetens början. Men om menstruationen är frånvarande, bör polycystos misstänkas. Patologi kräver behandling, annars är det möjligt:

 • Mycket uterinblödning;
 • Infertilitet;
 • amenorré;
 • Hormonell obalans;
 • Tillväxten av livmoderns endometrium;
 • Maligna neoplasmer i reproduktionsorganen.
Amenorré - beskrivning

Dominant follikel i höger äggstock

I praktiken är follikeln i höger äggstock ofta dominerande. Detta är möjligt på grund av en bättre blodtillförsel till organet och ett större antal kärl än i vänster bihang.

Undersökningar, frågeformulär och statistik över läkare har intressant statistik. Enligt dessa uppgifter sker utvecklingen av en ektopisk graviditet när en dominerande follikel bildas till höger. Det finns ingen vetenskaplig förklaring till denna process..

I sällsynta fall kan två dominerande folliklar omedelbart vara i rätt äggstock. Detta kommer att leda till befruktningen av identiska tvillingar.

Dominant follikel i vänster äggstock

Om det kvinnliga reproduktionssystemet är i ordning och friskt, kan båda organen i det reproduktiva systemet växelvis producera ägg som är klara för befruktning. Om en dominerande follikel i vänster äggstock i de flesta fall visas på en ultraljudssökning, kan detta indikera patologiska avvikelser i höger äggstock, till exempel:

 • Inflammatoriska processer;
 • Cystiska formationer;
 • Anomal struktur;
 • Ändra formen på ett organ till följd av operation, skador.

I vissa fall åsidosätter den så kallade follikeln, där dess storlek når mer än 22 mm. I detta fall kanske ägglossning inte inträffar och kvinnan blir inte gravid. Men detta gäller båda äggstockarna..

Antrala folliklar i äggstockarna

Antrala folliklar är vesiklar med en storlek på cirka 8 mm, i vilka äggmognad inträffar. Förmågan att bli gravid är direkt relaterad till funktionell aktivitet och antalet formationer. En stor roll spelas för att bestämma kvinnors fertilitet. I infertilitet räknas vanligtvis antalet antrala folliklar. Deras antal avgör sannolikheten för en framgångsrik befruktning av ett barn.

Antalet antrala folliklar

beloppResultat
Upp till 5Den värsta indikatorn. Infertilitet där stimulering inte ger resultat.
6 - 10Indikerar kränkningar i kvinnors reproduktionssystem
10 - 15Låg risk för befruktning
15 - 26Stor sannolikhet för graviditet
Mer än 26Det finns en chans att utveckla polycystic

Avvikelse från normen

Antalet folliklar i äggstockarna är ändå viktigt. När follikulära celler bildas kan följande avvikelser uppstå:

 1. Brist på dominerande, när kroppen inte producerar tillräckligt follikelstimulerande, men ett överskott av luteiniserande hormon.
 2. Brist på folliklar. Det observeras i diabetes, hypertyreos och andra endokrina patologier, är en följd av hormonell misslyckande.
 3. Utseendet på en ihållande cell. Med uthållighet växer follikelcellen, men går inte in i bristningsfasen. Det finns ingen ägglossningsprocess. Ett patologiskt fenomen förknippas vanligtvis med ett överskott av manliga hormoner i den kvinnliga kroppen. Infertilitet utvecklas utan behandling.
 4. Multifollikulära äggstockar. I före-äggsteget finns det ett överskott av oocyter i gonaderna. Ett patologiskt fenomen uppstår på grund av stress, kronisk överansträngning, mentala och emotionella störningar. Med flera folliklar krävs inte alltid terapi; efter ett par cykler kan follikelsyntes normaliseras..
 5. Luteinisering - utseendet på corpus luteum från ett ägg som inte har lämnat membranet. Patologi observeras med hormonsvikt, endometrios, inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet.
 6. Den follikulära cysten bildas av en oexploderad dominerande. Bubblan fortsätter att växa, på monitorn ser ultraljudet ut som en formation fylld med vätskeinnehåll, i diameter som överstiger 25 mm. Om det finns flera sådana bubblor diagnostiseras polycystos..

Många folliklar i äggstocken

Om mer än 9 folliklar upptäcks i äggstocken, och detta antal förändras inte under loppet av cykeln, är detta en patologi. Ultraljud avslöjar flera små bubblor. Läkaren diagnostiserar polycystic, men inte alltid. Ibland finns flera cyster i en cykel, provocerad av stressande effekter, överarbetande och andra negativa faktorer, försvinner på egen hand efter nästa ägglossning. Om polycystos förhindrar bildandet av en dominerande, blir ägglossningsprocessen omöjlig. I detta fall föreskrivs hormonbehandling..

Det är nödvändigt att behandla polycystos, provocerad av oriktiga p-piller, störning av det endokrina systemet, fetma eller anorexi.

Få folliklar i äggstockarna

När follikulära formationer förekommer i äggstockarna, inte varje cykel, och då i allmänhet upphör att bildas, bör vi prata om den tidiga ankomsten av klimakteriet eller en kränkning av sexkörtlarnas funktion. Förstå att det finns en patologi, det är möjligt genom kränkning av menstruationens cyklitet. Hormonterapi föreskrivs till patienten..

När man ska gå till läkaren?

Både överdrivet och otillräckligt antal folliklar i äggstockarna är en patologi, som ofta slutar i infertilitet. Du måste gå till gynekologen när det finns en kränkning av menstruationens cykliskitet: blod visas inte inom cykeln, eller visas mer än en gång, eller om icke-menstruell vaginal blödning noteras. Terapi innebär användning av hormonella läkemedel. Med en follikulär cysta utförs kirurgi. Med en inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet förskrivs antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall stimuleras follikulär syntes av hormoner. Men detta kan leda till multipel graviditet, eftersom under påverkan av hormoner bildas flera dominerande celler. I avsaknad av en positiv effekt av terapi rekommenderar läkaren en IVF-patient som vill bli gravid.

Ultraljudsövervakning av ägglossning - Follikulometri (+ dekryptering!)

Ultraljudsövervakning eller follikulometri är det mest pålitliga, nästan 100% sättet att bestämma ägglossning. Detta kräver ett besök i ultraljudskåpet flera gånger under cykeln.

Den första övervakningen utses efter menstruationens slut, ungefär en vecka före den förväntade ägglossningen, och upprepas sedan var tredje dag. Intervallet beror på folliklarnas individuella tillväxthastighet (ungefärligt datum för ägglossning bestäms av deras storlek). Efter att en gul kropp visas på platsen för den dominerande follikeln, såväl som vätska i det lilla bäckenet, säger läkaren att ägglossning har inträffat.

Hur ultraljud beräknar dagen för ägglossning

Detta är hans största fördel. Men det finns nackdelar med det: de höga kostnaderna och behovet av att besöka ultraljudsrummet. Faktum är att innan det fastställer att follikeln är redo för ägglossning kan det ta mer än en dag, och för varje screening måste du betala.

Med en stabil 28-dagars cykel börjar ultraljudsövervakning från dag 8-9 av cykeln. För närvarande kan du redan se den dominerande follikeln. Följande procedurer var 2-3: e dag bekräftar dess tillväxt och mognad och indikerar direkt ägglossningens strategi. När den dominerande follikeln når 18-24 mm spricker den och frigör ett ägg (ägglossning). Om processen utvecklas normalt bekräftar ultraljud den 15-16: e dagen av cykeln att den börjar.

Om menstruationscykeln är stabil, men dess varaktighet är kortare eller längre än 28 dagar, genomförs den första sessionen med ultraljudsövervakning 6 dagar före det uppskattade ägglossningsdatumet. Om menstruationen är oregelbunden föreskrivs follikulometri den fjärde dagen efter att de slutar. I vilket fall som helst fortsätter ultraljudsövervakning varannan 2-3 dag tills faktumet av ägglossning har bekräftats (corpus luteum och fri vätska i det lilla bäckenet).

Vilka parametrar har äggstockarna och folliklarna före ägglossningen

När follikeln mognar växer den gula kroppen och bleknar bort, äggstockarnas storlek förändras med jämna mellanrum. Inom det normala intervallet:

 • volym 4-10 cm 3;
 • längd 20-37 mm;
 • bredd 18-37 mm;
 • tjocklek är 16-22 mm.

Det borde inte vara förvånande om en ultraljudssökning visar olika storlekar på vänster och höger äggstock. Detta är en normal förekomst. De närmar sig lika parametrar efter klimakteriet..

Huvudpåverkan på äggstockens parametrar före ägglossningen har tillväxt av folliklar. I början av varje cykel börjar 7-8 folliklar att öka, då bland dem en dominerande (mindre ofta, två) sticker ut. Det fortsätter sin tillväxt och resten återgår till sitt ursprungliga tillstånd. Den ungefärliga storleken på den dominerande follikeln i ett tidigt skede (5-7 dagar av cykeln) är 6 mm. Närmare mitten (dag 10) når dess diameter 15 mm och ökar sedan dagligen med en och en halv till två millimeter per dag. Follikelstorlek under ägglossningen - 18-24 mm.

En betydande ökning av äggstockarna (med 1,5 cm 3 eller mer), samt en minskning av parametrarna, är en anledning till ytterligare undersökning. I det första fallet kan cystor eller tumörer vara närvarande. En minskning i volym kan indikera en minskning av ovariefunktionen..

Vilka är tecken på ägglossning som ses vid ultraljud

Den huvudsakliga föregångaren för att närma sig ägglossningen, som kan ses väl med ultraljudsskanning, är en dominerande follikel med en diameter på 17 mm eller mer. Den naturliga inkubatorn i ett moget ägg är en heterogen cirkulär formation. Dess dubbla kontur med en förtjockning på insidan är tydligt synlig.

Med en follikelstorlek den 12-14: e dagen av cykeln (cykel - 28 dagar) kanske mindre än 15 mm ägglossning inte är.

Livmodern under ägglossningen har en treskiktsstruktur i endometrium (intern slemhinna). Tjockleken når 8-12 mm. Efter ägglossningen förvandlas slemhinnan till en sekretor.

Tillståndet i livmoderns endometrium avgör kroppens beredskap för ägglossning

Ett tunnare lager av endometrium indikerar att livmodern inte är redo att acceptera ett befruktat ägg.

Ägglossning med PCOS - vad är en ultraljud för?

PCOS (polycystiskt äggstocksyndrom) är en hormonell störning där ägget inte mognar helt inuti den dominerande follikeln och inte lämnar den. Detta är en vanlig orsak till brist på ägglossning. Många folliklar med omogna ägglossningar degenererar till godartade neoplasmer - cyster.

Ultraljudsövervakning används nödvändigtvis för att stimulera ägglossning (en av de viktigaste metoderna för befruktning i PCOS), liksom i en cykel med ART - intrauterin insemination.

PCOS vid ultraljud - det finns ingen dominerande follikel

Var inte rädd för laparoskopi. Denna känsliga procedur hjälper inte bara till att identifiera problemet i det reproduktiva systemet utan också eliminera det på plats. Så till exempel diatermopunktur - förbränning av äggstocksmembranet i PCOS, bidrar till början av ägglossning och graviditet under de kommande 6 månaderna.

Follikulometri efter ägglossning

Förfarandet utförs under perioden från 2-3 dagar efter den förväntade frisättningen av ett moget ägg.

Om allt gick bra på skärmen kan du se:

  Corpus luteum (en rundad formation med ojämna konturer) i stället för en mogen follikel. Storleken på corpus luteum efter ägglossningen (15: e dagen av cykeln) är 15-20 mm. Den växer aktivt och når den 20: e dagen av en cykel med en diameter på 2,5-2,7 cm. Inom en vecka efter ägglossningen bleknar corpus luteum i äggstocken och försvinner vid tidpunkten för nästa menstruation, eller tvärtom - det ökar ännu mer aktivt (om befruktningen har inträffat).

Corpus luteum är en tillfällig körtel som bildas på platsen för den dominerande follikeln efter ägglossningen

 • Flytande ämne i douglasutrymmet bakom livmodern (vätska i bäckenet). Detta är innehållet i den dominerande follikeln som inträffar efter frisättningen av ett moget ägg, och en liten del av utsöndringen av äggledarna.
 • Ultraljudfoto - follikulometri efter ägglossning. Det finns en corpus luteum och fri vätska

  Om ägglossningen har ägt rum, ackumuleras vätskan i det intilliggande utrymmet i en obetydlig volym. Normalt är dess vertikala nivå mindre än 10 mm, men om den överstiger 50 mm kan detta vara en konsekvens av olika patologiska processer i de inre könsorganen.

  När du planerar ett barn är den bästa tiden för intimitet den dagen follikeln brister och 1-2 dagar före den.

  Efter ägglossningen måste du vänta cirka 7-10 dagar (så att embryot implanteras i livmodern). Tecken på implantation och andra tidiga symptom på graviditet vid 8-14 DPO: er beskrivs i en mycket detaljerad artikel med exempel. Om det finns sådana tecken, kan ett ultrasensitivt graviditetstest göras. Om inte, vänta tills förseningen börjar (15 dagar efter ägglossningen) och gör sedan testet.

  Folliklar i äggstockarna. Normen är en mängd på 30-40-50 år, under graviditet, klimakteriet, storlekar

  En kvinnas förmåga att bli gravid bestäms av folliklarna i äggstockarna, deras antal och mognad. Kännedom om normerna för fysiologiska processer som äger rum i det inre organet i det kvinnliga reproduktionssystemet gör att du kan fixa möjliga avvikelser i tid och få läkarhjälp i tid.

  Vad är folliklar, deras roll i kroppen

  Folliculus är en flerskiktsformad ihålig formation, runt vilken är epitel och bindväv. De skyddar den plats där oocyten mognar före ägglossningen och påverkar också östrogensyntes.

  Folliklar i äggstockarna, vars norm uppgår till cirka 500 tusen, läggs vid födseln. De börjar sin tillväxt under pubertetsflickorna och genomgår vissa utvecklingscykler. Detta är en kontinuerlig process som slutar under klimakteriet. De flesta prover dör i en viss cykel till följd av atresi. Resten går igenom alla utvecklingsstadier.

  Det finns tre tillväxtstadier:

  Varje element har en kvinnlig reproduktionscell och follikulära celler..

  Follikel-typer

  I enlighet med utvecklingsstadiet är elementen indelade i vissa typer:

  UrsprungligDenna typ inkluderar omogna element som finns i de ytliga delarna av äggstocken. Ha en platt form.

  De finns i stort antal, men de minsta storlekarna.

  Primär eller preantralDenna typ inkluderar uppvaknade element som har gått in i mogningsfasen. De är större än tidigare folliklar, har en kubisk form.
  Sekundär eller antrumFolliculus har i detta skede en mogenare form. De är flerskiktade och hålrum fyllda med flytande form mellan skikten. Det finns ett extra tecalt membran som visas före hålrummen och är avgörande för att identifiera detta element.
  Tertiär eller preovulatorisk eller mogenElement av denna art uppnår maximal utveckling, därför har den största storleken. Deras hålrum är vätskefyllda och omgiven av tecaskalet.

  Utvecklingsstadier per dagscykel

  Mognad av element sker kontinuerligt. I tillväxtstadierna sker deras aktiva bildning..

  Folliklar i äggstockarna, som är normala för antalet hos flickor uppgår till cirka 6 miljoner, beror direkt på mognad och hälsa hos föräldrarnas kropp. Reproduktion av element sker under perioden med fostrets utveckling. Under livets gång tillbringas de i samma mängd som de tidigare bildades..

  Det finns tre utvecklingsstadier. I det första förstadiet består folliklarna av en kärna och epitelceller. Innan detta är de i vila. Under puberteten går flickor till småstadier.

  Element täcks gradvis med nya lager och en mikroskopisk hög. De blir flerskiktade och börjar utsöndra det kvinnliga hormonet östrogen. I detta skede bildas kapillärer, bindväv. Mängden vätska i håligheterna börjar öka..

  Under denna period kan olika sjukdomar i barndomsperioden, stress, oroligheter påverka mängden folliculus.

  Vissa element dör och andra flyttar till ett annat skede - av stor tillväxt. Vid denna tidpunkt ackumuleras ägget näringsämnen, och en hålighet med en follikulär vätska bildas också. Celler börjar producera stora mängder östrogen.

  Den tredje etappen är den kortaste. Follikeln börjar mogna 12 timmar före ägglossningen och försvinner 2 dagar efter befruktningen. Med en framgångsrik process fortsätter celldelningen och mognadssteget slutar med bildandet av en haploid uppsättning av kromosomer.

  Den dominerande follikelns roll

  Valet av den dominerande follikeln sker i den tredje utvecklingscykeln. Elementets storlek är ungefär 20 mm. Det utvecklas normalt om kroppen är frisk, det finns inga patologier.

  I vätskan som fyller follikulära antrum ökar östrogeninnehållet kraftigt. Att höja nivån orsakar frisättning av luteiniserande hormon och ägglossning. När det finns ett brott i väggen i den dominerande follikeln och frigörandet av ägget återställs processen för reduktionsdelning.

  Normen för antalet folliklar i bihang efter ålder

  Folliklar i äggstockarna, vars norm tjänar till att bestämma de morfologiska kriterierna för ålder, beror på kroppens hormonella aktivitet. Ett viktigt argument som utvärderar reproduktionssystemet är ålder. De viktigaste mönstren för follikulär utveckling beror på hormonell reglering av kroppsfunktioner.

  Från tonåren, under påverkan av hormoner i den främre hypofysen, inträffar cykliska förändringar hos flickor i äggstockarna. Det endokrina systemet styr varje folliculus.

  Det genetiskt lagrade follikulärt lager efter ålder är:

  • vid födseln finns det 2 miljoner omogna element;
  • 11 tusen bitar går förlorade varje månad;
  • vid puberteten förblir 300 - 400 tusen stycken;
  • före början av åldersrelaterad klimakteriet förloras 1000 stycken. en gång i månaden;
  • vid en ålder av 47-50 år äggstocksreserven tappas.

  Som ett resultat, vid en ålder av 45, har en kvinna en låg sannolikhet för befruktning, trots att menstruationscykler och hormonell aktivitet i äggstockarna kvarstår.

  Normen för antalet folliklar under graviditeten

  Folliklarna i äggstockarna har sin egen norm, vilket är en uppskattning av den kommande superovulationen under befruktningen.

  Deras antal tolkas på följande sätt:

  • mindre än 5 - infertilitet;
  • 5-7 - en liten sannolikhet för fertilitet;
  • 8-15 - graviditet är möjligt;
  • 16-30 - normen;
  • mer än 30 - polyendokrin syndrom, åtföljt av nedsatt äggstocksfunktion.

  Under graviditeten frisätts inte den kvinnliga kroppen helt från folliculus. Endast de som väcks med en dominerande follikel förstörs. Resten är i vila och vaknar efter barnets födelse.

  Normen för antalet folliklar med klimakteriet, klimakteriet

  Med början av klimakteriet, förändringar i könsorganens funktion, hormonell misslyckande inträffar. Folliklar i äggstockarna, vars norm är begränsade, under klimakteriet förändras dramatiskt och sammandras. Det är deras frånvaro som bestämmer minskningen av östrogennivåer. När antalet menstruationer minskar, minskar folliculus.

  Normen för follikeln i äggstockarna med klimakteriet ändras tillsammans med hormonnivån

  Med klimakteriet komplicerar elementen avsevärt loppet av den sista oberoende menstruationen. Under denna period minskar äggstockarna i storlek och utsätts för olika sjukdomar. Om de började öka, orsakas det kanske av utvecklingen av en cysta, polycystisk, malig tumör.

  Det är viktigt under denna period att besöka gynekologen var sjätte månad för att diagnostisera sjukdomen i tid.

  Hur follikelstorlekarna normalt förändras under cykeln

  I början av varje menstruationscykel, under påverkan av follikelstimulerande hormon, börjar ny folliculus utvecklas i äggstockarna.

  Processen för follikulogenes med en standardcykel på 28 dagar sker enligt följande:

  • vid 5 dagars ålder är storleken på de antrala folliklarna upp till 5 mm;
  • på dag 7 ökar de med en hastighet av 1 mm per dag;
  • på dag 8 väljs den dominerande. Den fortsätter att växa med en hastighet av 2 mm per dag och når storlekar upp till 15 mm. De återstående follikulus regresserar och försvinner;
  • den 14: e dagen finns en ägglossningsfas. Den dominerande follikeln når en storlek på 24 mm, sedan spricker den och ett ägg lämnar det.

  Den genomsnittliga livslängden för en oocyt är från 12 till 24 timmar.

  Vad är follikulometri, vad är det för?

  Tekniken styr tillväxten och utvecklingen av folliculus i äggstockarna och hjälper till att bestämma möjligheten till befruktning. En ultraljudsskanning rekommenderas från åttonde till tionde dagen i menstruationscykeln. På åttonde dagen kommer en dominerande follikel att vara synlig.

  En ultraljudssökning utförs för att erhålla följande information:

  • bedömning av tillståndet i livmodern och äggstockarna, deras fas i cykeln;
  • studie av äggstockarnas funktion;
  • få bekräftelse av ägglossning;
  • bestämning av tiden när oocyten lämnar follikeln;
  • identifiering av orsakerna till menstruations oregelbundenhet och ovariell dysfunktion;
  • belysning av faktorer som påverkar frånvaron av ägglossning under menstruationen;
  • bedömning av cykliska förändringar i endometrium och identifiering av möjliga patologier;
  • fastställa användbarheten av den luteala fasen i menstruationscykeln, baserat på den information som erhållits om corpus luteum;
  • kontroll över äggmognadsprocessen under hormonterapi.

  Upprepad follikulometri utförs under förutsättning att det finns en ultraljud av bäckenorganen som passeras senast 6 månader sedan.

  Upprepade serier av ultraljudsundersökningar för att:

  • fastställa faktum av ägglossning;
  • bestämma faserna i menstruationscykeln;
  • ta reda på dagen ägget släpps;
  • utföra in vitro-befruktning;
  • diagnostisera infertilitet;
  • kontrollera effekten av hormoner på äggstockarna.

  Vid utförande av follikulometri uppmärksammas follikulär mognad och endometrium.

  Överträdelser med felaktig utveckling av den dominerande follikeln

  Om utvecklingen av den dominerande follikulusen försämras inträffar inte ägglossning, eftersom oocyten inte kan gå utanför. I sådana fall utförs observation och ultraljud. Från och med den 10: e dagen av cykeln övervakas tillväxten av den dominerande follikulus. Om det långsamt mognar, kan ägget från äggstocken inte gå ut. I detta fall föreskriva behandling. Observera resultatet under nästa cykel.

  Överträdelser i utvecklingen av ett dominerande element kan uppstå av olika skäl:

  • tidig början av klimakteriet på grund av operation eller det naturliga sättet;
  • patologi för äggstocksfunktionen;
  • problem med ägglossning;
  • östrogenbrist;
  • endokrina körtelstörningar;
  • kvinnliga könsinfektioner;
  • hypofyseadenom.

  Patologi vid mognad av den dominerande orsakas av depression, stress, nervös belastning.

  Möjliga avvikelser

  Folliklar i äggstockarna, vars norm kan överskridas eller underskattas, kan sluta växa eller utvecklas till önskad storlek. I det här fallet har kvinnan inte ägglossning. Anledningen till avvikelserna upptäcks med hjälp av ultraljud och bestämmer nivån på könshormoner hos en kvinna.

  Uthållighet

  Patologi orsakas av obalans i hormoner, vilket är nödvändigt för reglering av menstruationscykeln.

  Persistens kan erkännas av följande symtom:

  • underskattad progesteronnivå i blodet;
  • ökade östrogennivåer;
  • dominerande follikel existerar under lång tid;
  • det finns ingen luteal fas i menstruationscykeln;
  • det finns ingen corpus luteum och vätska i det intilliggande utrymmet.

  Terapi syftar till att normalisera den hormonella bakgrunden. Läkare föreskriver läkemedel som sänker östrogennivåerna i follikelfasen och ökar progesteronnivåerna i lutealfasen i menstruationscykeln.

  Överskottsstorlek

  Överdriven överdimensionering av follikeln kan indikera en cysta. Bildningen är en hålighet fylld med vätska, ibland med blod eller pus. I detta fall överstiger follikulusens diameter normalen och blir mer än 30 mm. I detta fall är det nödvändigt att punktera och suga folliklarna.

  Patologi orsakar funktionsfel i menstruationscykeln och smärtsamma symtom i nedre del av buken.

  Brist på

  Den tillfälliga frånvaron av folliculus förknippas huvudsakligen med kvinnans psykologiska tillstånd. Så snart kroppen återställs, bildas elementen igen.

  Fel kan orsaka följande faktorer:

  • felaktigt utvalda preventivmedel;
  • endokrina sjukdomar;
  • en kraftig förändring i vikt upp eller ner.

  Försvinnandet av folliculus över 45 år är en naturlig process, eftersom klimakteriet går in.

  Reglering av follikulär mognad

  Det huvudsakliga målet med terapi är att återställa den normala menstruationscykeln och befria kvinnan från infertilitet. Du kan uppnå resultatet genom att stimulera ägglossning, minska eller öka antalet antrala folliklar.

  Stimulering av ägglossning

  Stimulering av ägglossningen utförs efter att ha genomgått en omfattande diagnos som syftar till att identifiera orsakerna till patologier i menstruationscykeln. Anti-östrogenläkemedel föreskrivs för att stimulera östradiolproduktion och follikulär tillväxt.

  Cystyprofylax utförs med injektioner av hormonpreparaten Praegninum eller Gonacor. Stimulera inte med äggstocksutarmning under klimakteriet och med hinder i äggledarna.

  Minska antalet antrala folliklar

  Med ett ökat innehåll av follikulus terapi riktas till normalisering av hormonfonden. Det är möjligt att reglera produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, östrogener, prolaktin och progesteron med hjälp av kombinerade orala preventivmedel.

  Beroende på patologi förskrivs läkemedel:

  Kombinerade hormonella läkemedel används för att behandla menstruations oregelbundenheter, minska eller eliminera ägglossnings syndrom.

  Är det möjligt och hur man kan öka antalet folliklar

  Produktionen av antimuller hormon påverkar mängden folliculus. Med hjälp av vitaminkomplexet, liksom preparat som innehåller biologiskt aktiva ämnen, är det möjligt att öka stimuleringen av äggstocksfunktioner, öka chansen för framgångsrik äggmognad.

  Men det är omöjligt att öka hormonproduktionen med mediciner, eftersom mängden folliculus beror på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

  Oocyten utvecklas inuti folliklarna i äggstockarna. En förändring av den hormonella bakgrunden, möjligheten till befruktning beror på normen för deras kvantitet. Med avvikelser från normen är risken för olika patologier möjlig. Det kan finnas flera skäl till kränkningar, därför är det viktigt att genomgå en kvalificerad undersökning för att undvika infertilitet.

  Artikel design: Mila Fridan

  Miniräknare "Follikelstorlekar efter cykeldagar"

  Tidpunkten för follikulometri beror på varaktigheten av menstruationscykeln.

  I den tidiga follikelfasen börjar flera folliklar vanligtvis utvecklas samtidigt. Snart är bara en av dem (mycket sällan - två eller flera) framför de andra i utveckling - detta är en "dominerande" follikel. För närvarande överskrider dess dimensioner 15 mm, och alla övriga genomgår omvänd utveckling (atresia, regression). Den dominerande follikeln fortsätter att öka med i genomsnitt 2-3 mm per dag och vid ägglossningen når dess diameter 18-24 mm.

  Med en "idealisk" 28-dagars cykel kan den första ultraljuden göras på åtta till 10: e dagen av cykeln eller omedelbart efter slutet av menstruationen (med en längre cykel, senare). Vidare utförs ultraljud var 1-2: e dag. Beroende på resultaten från nästa studie kan en ultraljudspecialist planera nästa undersökning förr eller senare. Fram till den dagen, tills faktumet av ägglossningen som har inträffat har fastställts, eller tills menstruationen börjar, om ägglossningen av någon anledning inte har inträffat.

  DF - dominerande follikel

  DF - dominerande follikel

  En speciell kalkylator hjälper dig att beräkna från vilken dag du ska göra follikulometri med hänsyn till längden på din cykel.

  Vad är follikelstorlekenormen??

  Folliklar är en del av en kvinnas gonader, det vill säga deras integrerade komponent. Dessa är speciella formationer där omogna groddceller är under tillförlitligt skydd..

  Follikelns uppgift är att skydda oocyterna, och när det är dags, att säkerställa äggets säkerhet under mognad och utgång på ägglossningsdagen.

  Folliklar ges till en kvinna vid födseln. Nyfödda flickor har i äggstockarna från 500 tusen till en miljon primulära folliklar, av vilka storleken är försumbar. När puberteten börjar startar flickan den månatliga kontinuerliga follikulogenesprocessen, som kommer att pågå under hela hennes reproduktiva liv och endast slutar med början av klimakteriet..

  För en kvinnas hela liv tilldelas cirka 500 groddceller, de mognar en i varje menstruationscykel, och på ägglossningsdagen lämnar tillflyktbubblan, som har nått sin maximala storlek. Efter ägglossning inom 24-36 timmar är befruktning möjlig. För att bli gravid behöver du bara en follikel och ett ägg.

  När puberteten börjar börjar flickan producera ett hormon som ansvarar för follikulär tillväxt. Det kallas FSH - follikelstimulerande hormon. Det produceras av den främre hypofysen..

  Under dess påverkan börjar primodiella vesiklar att växa, och redan under nästa ägglossning blir några av dem först preantral, och sedan antrum, inuti det finns ett hålrum fyllt med vätska.

  Antrala folliklar i början av den kvinnliga cykeln kan vara från 5 till 25.

  Deras antal gör det möjligt för läkare att förutsäga hur kapabel en kvinna är av oberoende befruktning, om graviditet är möjligt utan stimulering och läkares hjälp. Normen är från 9 till 25 bubblor.

  Om en kvinna visar sig ha mindre än 5 folliklar av antrumtypen, fastställs diagnosen infertilitet, där IVF med givarägg visas.

  Antrala folliklar växer i ungefär samma takt, med samma hastighet, men snart börjar en ledare att bildas och växer snabbare än andra - denna bubbla kallas dominerande. Resten bromsar ner och genomgår omvänd utveckling. Och den dominerande fortsätter att växa, i den håligheten med vätskan i vilken ägget mognar expanderar.

  I mitten av cykeln når follikeln stora storlekar (från 20 till 24 mm), med dem spricker den vanligtvis under påverkan av hormonet LH. Ägget blir tillgängligt för befruktning de närmaste 24-36 timmarna.

  Den tidigare follikeln, eller snarare resterna av dess membran, grupperas i en ny formation - corpus luteum, som producerar progesteron. Om befruktningen inte har inträffat, dör corpus luteum efter 10-12 dagar och progesteronproduktionen minskar kraftigt före menstruationen. Under graviditeten fortsätter corpus luteum att fungera till slutet av första trimestern.

  I avsaknad av graviditet följer ett nytt stadium av follikulogenes samma mönster från den första dagen av cykeln, det vill säga från början av nästa menstruation. Om en kvinnas kropp fungerar bra, det finns inga problem med den hormonella bakgrunden, då ägglossning sker varje månad.

  Giltiga är 1-2 anovulatoriska cykler per år. Med åldern ökar antalet cykler utan follikulär mognad och ägglossning till 5-6 per år, men detta är normalt, eftersom kvinnans genetiska material åldras och follikulärreserven är uttömd.

  Det är omöjligt att fylla på det - naturen gav inte en sådan möjlighet, och därför är det viktigt att övervaka din hälsa och ta hand om ägglossningsreserven.

  Det är svårt att säga vilka storlekar follikeln normalt ska ha i ett eller annat stadium av dess utveckling. Uppgifterna som finns i tabellerna är endast ungefärliga, de tar inte hänsyn till en viss kvinnas individualitet. Med varje dag i cykeln förändras vesiklarnas storlek, eftersom follikulogenesprocessen är kontinuerlig och konstant.

  I början av cykeln överstiger follikelstorlekarna inte 2-4 mm. Men med tillväxt blir diametern för de antrala folliklarna större och antalet folliklar själva minskar. Efter 8 dagar från början av cykeln utsöndras vanligtvis en dominerande follikel, och sedan fixeras endast dess storlek tills ägglossningen.

  Det är inte alls nödvändigt att cykelns 10–11 dag i ett särskilt fall är tillväxten av den dominerande vesikeln 11–18 mm, eftersom allt är ganska individuellt, men follikelstorleken används fortfarande för att förutsäga ägglossningsperioden. Till exempel kommer en kvinna med en follikelstorlek på 16 mm fortfarande att erbjudas att vänta på ägglossning, eftersom storleken på bubblan inte antyder att brottet kommer att inträffa mycket snart.

  Och det är också viktigt att överskrida storleksnormerna: om follikeln är större än 25 mm (26-27, 30-34 mm och så vidare) den 7: e 9: e dagen av cykeln eller under någon annan period före ägglossningen, kommer läkaren sannolikt att föreslå cystik utbildning än normal ägglossningscykel.

  Viktig! Dessa standarder är relevanta för kvinnor som inte får hormonbehandling. Med stimulering av ägglossning kan storlekarna variera.

  Det är naturligtvis omöjligt att självständigt mäta folliklar. Det enda sättet att göra detta är att besöka en läkare och göra follikulometri. Detta är en typ av ultraljudundersökning (ultraljud), där tillståndet hos en kvinnas äggstockar observeras i dynamik.

  Den första ultraljuden görs vanligtvis omedelbart efter menstruationens slut, vanligtvis på den 7-8: e dagen av cykeln finns det alla möjligheter att uppskatta antalet antral vesiklar. Sedan görs en ultraljudsskanning flera gånger med regelbundenhet i 2-3 dagar, för att inte kunna missa ägglossningsdagen.

  En ultraljudsläkare, baserat på genomsnittsstorleken på follikeln, kommer att berätta när det är bättre att stimulera ägglossningen, när det är bättre att förskriva proceduren för borttagning av ägg genom äggstockning i IVF-protokollet, och även med förtroende kommer att kunna säga om det var ägglossning i allmänhet under den aktuella cykeln.

  Follikulometri krävs för att fastställa karaktären och orsakerna till infertilitet, samt för att bestämma huruvida stimuleringen är lämplig..

  Vid den första proceduren kan en kvinna bli förvånad över att höra att en hel del folliklar mognar i äggstockarna. För antral - detta är helt normalt. En oroande situation är när sådana bubblor antingen är för många eller för få. Om det är 26 eller fler misstänker läkaren polycystiskt äggstocksyndrom, där befruktning är omöjlig utan föregående behandling.

  Om det finns mindre än 5 antralblåsor (enkel follikel, 2, 3, 4 folliklar), betyder det att kvinnan är infertil, därför växer folliklar inte ens med stimulering - IVF och stimulering av ovariefunktionen utförs inte i detta fall. Acceptabel IVF med en givarococyt.

  Den optimala mängden för befruktning utan problem anses vara 11-25 folliklar. Det är denna mängd som indikerar en normal follikelförsörjning och fertilitetsnivå. Med en mängd av 6-10 talar de om en reducerad follikulär reserv, en kvinna kan stimuleras.

  Förfarandena för follikulogenes fortsätter under ledning av hormonell bakgrund och beror på koncentrationen och förhållandet mellan hormonerna FSH, östradiol, luteiniserande hormon, progesteron, testosteron, prolaktin.

  Och därför kan varje avvikelse i den endokrina åtföljande orsaka en kränkning av folliklarnas mognadsprocess, vilket kommer att leda till att mognaden går antingen för långsamt eller snabbt.

  I det första fallet är sen ägglossning möjlig, i det andra - tidigt. Någon av dem är inte för gynnsam för en normal befruktning.

  Brott mot follikulogenes är olika. Till exempel, med uthållighet finns det ingen bristning av follikulärmembranet. Detta fenomen är vanligtvis förknippat med otillräckliga nivåer av hormonet LH. I detta fall mognar ägget, dör och follikeln fortsätter att finnas på ytan av gonaden i några veckor till. Detta orsakar ett fel i menstruationscykeln, befruktning under denna period är omöjlig.

  Med luteinisering av follikeln börjar corpus luteum utvecklas tidigare än brott inträffar, så ägglossningen inte heller inträffar. Och om follikeln inte mognar till önskad storlek och plötsligt stoppar dess utveckling, talar de om folliklarnas atresi. I alla fall är ägglossningsprocessen nedsatt - en kvinna kan inte bli gravid ett barn.

  Skälen till att follikelutvecklingen försämras är många. Det finns tillfälliga faktorer, efter eliminering av vilken cykeln återställs, och en kvinna kan bli en mamma utan hjälp av läkare.

  Det finns mer allvarliga skäl som kräver obligatorisk behandling, hjälp av reproduktologer, embryologer och andra specialister som kan ge en kvinna lyckan med moderskap även i helt till synes hopplösa fall..

  Tillfälliga kränkningar kan orsaka:

  • överdriven fysisk aktivitet, professionell sport;
  • hobby för mono-dieter, kraftig viktminskning eller gå upp mycket vikt på en kort tidsperiod;
  • kronisk stress, emotionell instabilitet, känslor;
  • arbeta på ett företag med hög arbetsnivå (med färger, lack, nitrater, på en nattskift, under starka vibrationer och förstärkt elektromagnetisk strålning);
  • resor och flyg, om de är förknippade med en förändring av klimat och tidszoner;
  • tillbakadragande av orala preventivmedel;
  • överförs under de nuvarande månaderna av sjukdomen med feber.

  Ofta märker kvinnor inte någon kränkning av follikulär mognad alls, eftersom vi inte alltid lägger vikt vid försenad menstruation eller mer riklig utflöde.

  Bland de patologiska orsakerna till nedsatt follikulär mognad kan olika sjukdomar och tillstånd där den endokrina bakgrunden störs noteras:

  • patologi i hypofysen, hypothalamus;
  • dysfunktion i äggstockarna;
  • inflammatoriska och infektionssjukdomar i könsorganen och bäckenorganen;
  • skador på äggstocksvävnaden, konsekvenserna av kirurgi;
  • kränkning av sköldkörteln, binjurebarken.

  Hormonfel föregås ofta av förlossning och abort, dåliga vanor, långvarig användning av antibiotika, antidepressiva medel, antikoagulantia.

  Vid nedsatt follikulär tillväxt och ägglossning används vanligtvis hormonbehandling. Hemläkemedel, traditionell medicin (bor livmodern, salvia och andra) kan inte lösa problemet som finns på metabolisk nivå, öka utbudet av folliklar eller bygga upp endometrium, hjälpa till att växa folliklar.

  Beredningar med FSH-innehåll hjälper till att påskynda deras tillväxt och uppnå en mogen follikel och full ägglossning.

  De förskrivs av en läkare i en strikt individuell dos (”Klostilbegit”, ”Klomifen” och andra). Vid vilken hastighet växer folliklarna per dag, kontrollerar follikulometri.

  När tillväxten når de önskade parametrarna administreras en injektion av hCG 10000, varefter ägglossningen börjar efter 24-36 timmar.

  Läkemedel som stimulerar follikelväxt kan inte förskrivas på egen hand och tas okontrollerat. Detta kan leda till mycket sorgliga konsekvenser..

  Om tillväxt inte inträffar ens med den rekommenderade hormonbehandlingen, rekommenderas IVF med givareocyter, eftersom det inte finns något annat sätt att få mogna ägg, hur man stimulerar hyperaktivitet i äggstockarna.

  Follikelstorlek efter cykeldag

  En av de viktiga indikatorerna på den kvinnliga kroppens förmåga att bli gravid är storleken på follikeln under cykeldagarna, värdenas överensstämmelse med normerna. Diagnos av avvikelser utförs med hjälp av ultraljud, baserat på de erhållna resultaten, hormonbehandling, IVF föreskrivs.

  Follikulogenesfaser

  Under skalet på äggstockarna är omogna, primära, sekundära och tertiära folliklar - de innehåller ett ägg, är nödvändiga för att den endokrina och reproduktiva systemen ska fungera normalt.

  Follikulär mognad hos kvinnor i fertil ålder är en kontinuerlig process, slutar efter början av klimakteriet, under utvecklingen av cellen går igenom flera stadier.

  Ursprunglig scen

  Nollstadiet inträffar under graviditeten, bakteriecellerna i bakteriecellerna migrerar in i de bildande äggstockarna i ungefär mitten av två månader. Före förlossningen når antalet små primordiella follikulära föreningar 1,5 miljoner, innan de börjar puberteten är de i sovande tillstånd.

  Storleken på follikulära element i detta skede är 50 μm, även med hjälp av ultraljud är det svårt att se dem.

  Primärsteg (preantral)

  Ursprungliga follikulära föreningar omvandlas till preantrala, deras antal minskar till 300 tusen, storleken ökar till 200 mikron, processen startar samtidigt med pubertets början.

  På ytan av follikelelementet bildas ett skal av 4 typer av komplexa föreningar, en yttre film visas, samtidigt är 10–15 bubblor i detta stål.

  Reserven bestämmer reproduktionsålderns varaktighet.

  Sekundär (antral) scen

  En kraftig ökning av folliklar observeras, storleken når 500 mikron, östrogennivåerna ökar, antalet epitelceller ökar, follikulära vätskor bildas

  Inuti follikelelementet bildas ett hålrum med hormonellt aktiva celler, ett membran av epitelet bildas i utsidan av vesikeln.

  Follikelväxt observerades.

  Vanligtvis bildas flera antrala vesiklar, men 1-2 folliklar går till nästa utvecklingsstadium.

  Tertiär (preovulatory) fas, bildandet av Graaf-bubblan

  Storleken på follikulärelementet är 20 mm, vätskemängden ökar, epitelet och äggskiftet förflyttas till det perifera området, ytterväggen på äggstocken sticker ut och ett ägg bildas.

  Cirka 48 timmar före ägglossningen ökar östrogennivåerna kraftigt, luteiniserande hormon frisätts och ett moget ägg frisätts..

  Efter slutet av det preovulatoriska steget brister den mogna follikeln, ägget kommer in i livmoderhålet och när det är anslutet till spermatozoa kan befruktning uppstå. För att beräkna tidpunkten för ägglossningens början är det nödvändigt att subtrahera 14 från antalet dagar i menstruationscykeln, förutsatt att den månatliga regelbundna.

  Follikelstorlek når 2 centimeter.

  Om ägglossningen inte har inträffat bildas en cystisk follikulär bildning från Graaf-bubblan - den kan gå ut tillsammans med menstruationsblod, eller förbli i äggstocken, bilda till en cysta.

  Brott mot follikulogenes är en av orsakerna till kvinnlig infertilitet; det finns inga ägg i kroppen redo för befruktning.

  Hur man lär sig om nedsatt follikulogenes?

  För att se hur processen med bildning av folliklar inträffar, för att bedöma sannolikheten för ägglossning, ultraljudsövervakning utförs, follikulometri utförs tre gånger under en cykel.

  Ultraljud av äggstockarna, beroende på menstruationscykelns varaktighet:

  • standard, regelbunden cykel på 28 dagar - undersökningen genomförs 10.15, 20 dagar efter början av ägglossningen;
  • regelbunden lång eller kort cykel - 14, 10, 5 dagar före menstruationens början;
  • oregelbunden cykel - 5 dagar efter menstruationens slut, utifrån resultaten, upprättar läkaren en individuell plan för ytterligare undersökningar.

  Under ultraljud bestämmer en specialist närvaron av ett dominerande follikelelement, dess storlek, utvärderar tillstånd och tjocklek på endometrium, graden av slitage på äggstockarna, mängden follikulär vätska.

  Tecken på avslutande av ägglossningsprocessen vid ultraljud är närvaron av en mogen follikel, gradvis förstörelse av dess väggar, en minskning i storlek, bildandet av ett corpus luteum.

  Rökning, alkoholmissbruk, arbete i farliga industrier, ofta bestrålning av bäckenorganen, kroniska gynekologiska inflammatoriska processer - alla dessa faktorer påskyndar äggstockarnas åldringsprocess, leder till minskad eller fullständig dämpning av reproduktionsfunktionerna.

  Huvudtyperna av follikulogenesstörningar

  Olika avvikelser i utvecklingen av follikulära element leder till utvecklingen av en kronisk anovulatorisk cykel, störningar i follikulogenes påverkar en kvinnas fysiska och psykomotiska tillstånd negativt.

  Persistens - ett tillstånd där ägget inte bildas.

  Typer av överträdelser:

  • regression - tillväxten av den dominerande follikeln stoppar abrupt, den kollapsar, bryts inte, ägglossningen inträffar inte;
  • uthållighet - på grund av otidig öppning av follikelelementet bildas inte ägget;
  • cysta - bildad på grund av ansamling av follikulär vätska med otidig öppning av follikeln i äggstockarna, neoplasmen är godartad, löser sig ibland på egen hand;
  • polycystisk sjukdom - ett betydande överskott av antalet follikulära föreningar i periferin, vilket förhindrar mognad av den dominerande follikeln, början av ägglossningen är omöjlig;
  • luteinisering - corpus luteum bildas, men follikeln spricker inte, patologi uppstår mot bakgrund av hormonell obalans, onormal struktur i äggstockarna.

  Enstaka folliklar kan inte helt utvecklas till önskad storlek, patologi uppstår mot bakgrund av hungriga dieter, överdriven fysisk ansträngning, med klimakteriet, hormonell obalans, fetma.

  Follikelstorleksnormer efter cykeldag

  Storleken på follikulära element på olika dagar av cykeln är olika, små avvikelser är tillåtna beroende på ålder, varaktigheten av intervall mellan menstruation.

  Tabell över normala follikelstorlekar under en 28-dagars cykel

  CykeldagFollikulära elementdiameter (mm)tillägg
  1-44Normalt finns det 9 antrala follikulära element i en eller båda äggstockarna..
  5-65-6Atresia av svaga vesiklar observeras..
  6-79-10En dominerande follikel bildas..
  812
  914En follikulär kavitet bildas
  10sextonInaktiva bubblor minskar i storlek.
  elvaarton
  12tjugoDen follikulära kaviteten ökar märkbart.
  tretton22Minsta storlek för ägglossning utan stimulering av äggstockarna.
  1424Follikeln spricker, ägglossningen inträffar.

  Vid behandling av infertilitet med IVF utförs ovariell stimulering - en injektion av hCG ges, därefter extraheras mogna ägg med en punktering. Den optimala follikelstorleken för en framgångsrik procedur är 18–22 mm.

  Vid tidig ägglossning når folliklarna den önskade storleken på 8-12: e dagen av menstruationscykeln.

  Den normala tillväxten och mognaden i folliklarna säkerställer att ägglossningen börjar i rätt tid, eventuella avvikelser i processen påverkar de kvinnliga kroppens bördiga funktioner negativt. För att fastställa orsaken till patologin utförs follikulometri flera gånger under cykeln, vilket gör att du kan upprätta ett effektivt behandlingsprogram.

  Follikelstorlekar enligt cykeldagarna: normal och med avvikelse

  Follikeln är en del av äggstocken, som är omgiven av bindväv och består av ett ägg. Follikeln innehåller kärnan i oocyten - "kärnblåsan". Oocyten är belägen inuti glykoproteinskiktet omgiven av granulosa-celler. Granulosa-cellerna själva är omgivna av ett källarmembran, runt det är celler - theca.

  Interna processer för follikulär evolution

  Den primordiala follikeln består av en oocyt, en stromalcell, en follikulär cell. Follikeln i sig är nästan omöjlig, dess storlek är i genomsnitt 50 mikron. Denna follikel läggs före födseln. Det bildas på grund av bakterieceller, de kallas också oogony. Utvecklingen av ursprungliga folliklar bidrar till puberteten.

  En enkelskikts vanlig follikel består av basalplast, en follikulär cell som bildar ett transparent membran, och en flerskikts primär follikel består av ett transparent membran, inre cell, granulosa-celler. Under puberteten börjar follikelstimulerande hormon (FSH) produceras. Oocyten växer och omges av några få lager granulosa-celler.

  Kaviteten (antrum) follikeln består av en kavitet, ett inre skikt av Teka, ett yttre lager av Teka, granulosa-celler och ett kavitet som innehåller follikulär vätska. Granulosa-celler startar redan progestinproduktion.

  Diametern för den antrala follikeln är i genomsnitt 500 mikron. Den gradvisa mognaden av follikeln med bildandet av dess lager ger upphov till produktion av kvinnliga könshormoner, inklusive östrogen, östradiol och androgen.

  Tack vare sådana hormoner förvandlas denna follikel till ett tillfälligt organ i det endokrina systemet.

  En mogen follikel (grafens vesikel) består av det yttre skiktet av teca, det inre skiktet av teca, hålrummet, granulosa-celler, strålande krona, äggbärande tuberkel. Nu ligger ägget ovanför det äggbärande knölet. Volymen av follikelfluid ökar 100 gånger. Den mogna follikelns diameter varierar från 15 till 22 mm.

  Det är omöjligt att entydigt besvara denna fråga, eftersom indikatorer för follikelstorlek under menstruationscykeln förändras. Folliklar bildas helt i genomsnitt femton år. Deras storlek bestäms endast med hjälp av ultradiagnostik..

  Vi kommer att noggrant analysera normen för follikelstorlek enligt dagarna i menstruationscykeln.

  I den första fasen av menstruationscykeln (1 - 7 dagar eller början av menstruationen) bör folliklarna inte överstiga 2-7 mm i diameter.

  Den andra fasen i menstruationscykeln (8-10 dagar) kännetecknas av tillväxten av folliklar, huvudsakligen når deras diameter 7-11 mm, men en follikel kan växa snabbare (det kallas vanligtvis dominerande). Dess diameter når 12 - 16 mm.

  På den 11-15: e dagen av menstruationscykeln bör den dominerande follikeln normalt öka varje dag med 2-3 mm, vid toppen av ägglossningen bör den nå en storlek på 20-25 mm i diameter, varefter den spricker och frigör ägget.

  Under tiden försvinner andra folliklar bara.

  Detta är bilden av follikelväxt. Detta upprepas varje månad fram till graviditeten. För en mer tydlig och förståelig definition ger vi dig en tabell enligt vilken du kan förstå om dina folliklar mognar normalt.

  CykeldagNorm för follikelstorlek
  4-54-6
  6-76-8
  87-9
  910-12
  1012-14
  elvafemton
  12-1316-19
  1420-22
  femton22-25

  Vad är en dominerande follikel

  Den dominerande follikeln anses vara en follikel som är redo för framgångsrik ägglossning. Med naturlig ägglossning sticker den ut för sin storlek. Som vi sa tidigare, även om alla folliklarna börjar växa, men bara en av dem (i sällsynta fall - flera) växer till storlekarna 22 - 25 mm. Det är han som betraktas som dominerande.

  Generativ funktion som en prioritering. Låt oss se vad det är.

  Det finns två komponenter för äggstocksfunktionen..

  Generativ funktion är ansvarig för tillväxt av folliklar och mognad av ett ägg som kan befruktas. Hormonell funktion är ansvarig för steroidogenes, som förändrar livmoderns slemhinnor, hjälper till att inte avvisa fosterägget och reglerar hypothalam-hypofyssystemet. Det är allmänt accepterat att den generativa funktionen är en prioritering, så när den misslyckas förlorar den andra sin förmåga.

  Hur stor ägglossning ägg äger rum?

  Ägglossning är utgången från ett ägg från en sprängd mogen follikel. I detta fall blir storleken på follikeln under ägglossningen 15 - 22 mm (i diameter). För att säkerställa att du har en full follikel när du har ägglossning, behöver du en ultraljudssökning.

  Tomt follikelsyndrom

  För närvarande beskrivs två typer av detta syndrom: sant och falskt. Utmärker deras nivå av hCG. Vi kan säga att tack vare IVF-tekniken undersökte forskare under mikroskop fenomenet när follikeln är "tom".

  Enligt statistik förekommer detta syndrom i kvinnor under 40 år i 5 till 8% av fallen. Ju äldre kvinnan, desto högre är antalet tomma folliklar. Och detta är inte längre en patologi, utan en norm. Tyvärr är det omöjligt att noggrant och omedelbart diagnostisera detta syndrom..

  För detta kommer det att vara nödvändigt att eliminera ovarieskador (strukturens avvikelse), brist på ovariesvar på stimulering, för tidig ägglossning, hormonell brist, defekter (patologier) i follikulär utveckling, för tidig äggstocksåldrande.

  Det är därför det inte finns någon sådan diagnos som en "tom follikel".

  Men forskare har funnit orsakerna som följer utvecklingen av syndromet. Nämligen: Turnersyndrom, fel tid för administrering av hCG-hormonet, fel dos av hCG, fel IVF-protokoll, fel teknik för insamling och tvättning av materialet. Som regel samlar en kompetent reproduktolog noggrant in anamnesis innan den ställer denna diagnos.

  Polycystiskt ovariesyndrom

  Annars kallas det Stein-Leventhal-syndrom. Det kännetecknas av en kränkning av äggstocksfunktionen, frånvaron (eller förändrad frekvens) av ägglossning. På grund av denna sjukdom mognar inte folliklarna i en kvinnas kropp.

  Kvinnor med denna diagnos lider av infertilitet, brist på menstruation. Ett alternativ är möjligt när menstruation är sällsynt - 1-3 gånger per år. Denna sjukdom påverkar också kränkning av hypothalamisk-hypofysfunktioner..

  Och detta, som vi skrev tidigare, är en av funktionerna för att äggstockarna fungerar korrekt.

  Behandlingen här kan fortsätta på två sätt. Det är operationellt och medicinskt (konservativt). Den kirurgiska metoden involverar ofta resektion med avlägsnande av det mest skadade området i äggstocksvävnaden.

  Denna metod leder i 70% av fallen till återställande av den vanliga menstruationscykeln.

  För en konservativ behandlingsmetod används hormonella läkemedel (Klostelbegit, Diana-35, Tamoxifen, etc.) huvudsakligen, vilket också hjälper till att reglera menstruationsprocessen, vilket leder till snabb ägglossning och en önskad graviditet.

  Follikulometri: definitioner, möjligheter

  Under namnet folliculometry är det vanligt att förstå övervakningen av en kvinnas reproduktionssystem under menstruationscykeln. Denna diagnostiker låter dig känna igen ägglossning (oavsett om det var eller inte), bestämma exakt dagen, observera dynamiken i follikelmognad under menstruationscykeln.

  Övervaka dynamiken i endometrium. För denna diagnos används en sensor och en skanner (det är vanligare att vi kallar detta för ultraljud). Denna procedur är absolut identisk med ultraljudsförfarandet i bäckenet.

  Follikulometri föreskrivs för kvinnor för att bestämma ägglossning, utvärdera folliklar, för att bestämma cykeldagen, förbereda sig för befruktning i tid, för att bestämma om en kvinna behöver stimulera ägglossningen, för att minska (i vissa fall öka) sannolikheten för multipel graviditet, för att bestämma orsakerna till frånvaron av en regelbunden menstruationscykel, identifiering av sjukdomar i bäckenorganen (fibroider, cystor), för att kontrollera behandlingen.

  Denna procedur kräver inte strikt förberedelse. Det rekommenderas endast under genomförandet av dessa studier (vanligtvis utförs ultraljud mer än en gång) för att utesluta livsmedel som ökar uppblåsthet (läsk, kål, brunt bröd). Forskning kan genomföras på två sätt: transabdominalt och vaginalt..

  Värden på norm och patologi för follikulär utveckling

  Normindikatorer både efter dag och under ägglossning, beskrivs ovan (se ovan). Låt oss prata lite om patologi. Den huvudsakliga patologin är bristen på follikelväxt.

  Anledningen kan vara:

  • i hormonell obalans,
  • polycystisk äggstock,
  • dysfunktion i hypofysen,
  • inflammatoriska processer i bäckenorganen,
  • STD,
  • neoplasmer,
  • svår stress (frekvent stress),
  • bröstcancer,
  • anorexi,
  • tidig menopaus.

  Baserat på praxis skiljer hälsoarbetare en grupp som hormonella störningar i en kvinnas kropp. Hormoner hämmar tillväxt och mognad av folliklar. Om en kvinna har en mycket liten kroppsvikt (plus att det fortfarande finns STD-infektioner), inser kroppen själv att den inte kommer att kunna bära barnet och tillväxten av folliklarna stannar.

  Efter normaliseringen av vikt och behandling av könssjukdomar börjar kroppen den korrekta tillväxten av folliklar och sedan återställs menstruationscykeln. Under påfrestningar släpper kroppen hormoner som bidrar till antingen missfall eller stunting av folliklar..

  Efter en fullständig känslomässig återhämtning börjar kroppen själv stabilisera..

  Stimulering av ägglossning

  Genom stimulering är det vanligt att förstå ett komplex av hormonterapi, vilket hjälper till att uppnå befruktning. Tilldelas kvinnor med en diagnos av infertilitet för IVF.

  Infertilitet ges vanligtvis om graviditet inte inträffar inom ett år med regelbunden sexuell aktivitet (utan skydd).

  Men det finns också kontraindikationer för stimulering: brott mot äggledarnas patency, deras frånvaro (förutom IVF-förfarandet), om det inte är möjligt att genomföra en full ultraljud, låg follikelfrekvens, manlig infertilitet.

  Stimulering i sig sker med hjälp av två scheman (de kallas vanligtvis protokoll).

  Det första protokollet: öka minimidoserna. Syftet med detta protokoll är mognad av en follikel, vilket eliminerar multipel graviditet.

  Det anses vara skonsamt eftersom ovariell hyperstimulering praktiskt taget utesluts vid användning. Vid stimulering med läkemedel enligt detta schema når follikelstorleken vanligtvis 18 - 20 mm.

  När denna storlek uppnås administreras hCG-hormonet, vilket möjliggör ägglossning inom två dagar.

  Andra protokollet: sänka höga doser. Detta protokoll föreskrivs för kvinnor med låga follikulära butiker..

  Men det finns också krav på det, som betraktas som obligatoriska indikationer: ålder över 35 år, tidigare kirurgi på äggstockarna, sekundär amenoré, FSH över 12 IE / l, äggstocksvolym upp till 8 kubikmeter.

  Vid stimulering av detta protokoll är resultatet redan synligt den 6-7: e dagen. Med detta protokoll är risken för hyperstimulering av äggstockarna hög.

  Kontrollera ultraljudsundersökning. Denna studie utförs vanligtvis transvaginalt. Syftet med studien - bekräftelse av ägglossning.

  Denna ultraljud bör normalt visa att det inte finns någon dominerande follikel, men det finns en corpus luteum. Det kan finnas lite fri vätska bakom livmodern..

  Ultraljud utförs strängt 2 till 3 dagar efter den föreslagna ägglossningen, för om du är sen kan du inte se corpus luteum och samma vätska.

  Folliklar i äggstockarna: norm, kvantitet, avvikelse

  Vad det är

  Folliklar är de strukturella komponenterna i äggstocken, som består av ett ägg och två lager bindväv. Antalet av dessa element beror på kvinnans ålder..

  En pubertetsflicka har cirka 300 000 folliklar redo att producera ägg. I en kvinna 18-36 år gammal mognar cirka 10 element var 30: e dag.

  I början av cykeln kan 5 strukturella komponenter mogna samtidigt, sedan 4 och sedan 3. Vid ägglossningen finns det bara en.

  Du behöver inte oroa dig

  Normalt bestäms antalet folliklar i äggstockarna av cykeldagarna. Om det finns flera folliklar efter ett par dagar efter menstruationens slut i äggstockarna, är detta normalt.

  Mitten av cykeln kännetecknas av utseendet på 1-2 element, vars storlek är något annorlunda än resten. Sedan börjar ett moget ägg komma ut från den största follikeln. Storleken på detta element låter dig kalla det dominerande.

  Förklara antalet folliklar i äggstockarna med hjälp av ultraljud i bilagorna. Denna procedur utförs med hjälp av en vaginal sond. Så specialist tar reda på antalet antrala folliklar, vars storlek varierar mellan 2-8 mm. Deras antal tolkas på följande sätt:

  • 16-30 - normen;
  • 7-16 - låg nivå;
  • 4-6 - låg sannolikhet för befruktning;
  • mindre än 4 - sannolikheten för infertilitet.

  Ultraljudsskanning visar oftast från 4 till 5 folliklar. Mindre än 2 till 3 element visualiseras. Som förberedelse för befruktning in vitro föreskrivs en kvinna hormonstimulering av follikulär mognad. Därför kan från 4 till 6 mogna element detekteras under studien.

  Avvikelse från normen

  Det är viktigt att veta vilken nivå av folliklar som anses vara en avvikelse från normen. Mer än 10 element kallas multifollikulära. Ibland under studien finns många nivåer av miniatyrvesiklar. Detta fenomen kallas polyfolicitet..

  Om mer än 30 element under studien hittas, diagnostiseras en kvinna med polycystic. Denna patologi är ett hinder för bildandet av en dominerande follikel..

  Ägglossning och befruktning blir samtidigt tveksam. Om sjukdomen utvecklas mot bakgrund av stress eller känslomässig överbelastning utförs inte behandling.

  Medicinsk hjälp behövs när polycystic provoceras:

  1. Dramatisk viktminskning.
  2. En snabb uppsättning extra kilo.
  3. Endokrina patologier.
  4. Felaktigt val av OK.

  Om antalet folliklar förändras i en mindre riktning har kvinnan också problem med befruktningen. För att ta reda på den exakta orsaken utser läkaren en ultraljud.

  Det utförs när follikelapparaten är i antrumstadiet. Detta observeras på 6-7: e dagen av cykeln.

  Den främsta provokatören för att minska antalet folliklar är en minskning av hormonhalterna.

  Hos vissa kvinnor uppstår follikulär mognad under amning. Om deras storlek varierar från 6 till 14 mm, antyder detta att ett moget ägg snart kommer ut. Då ägglossning kommer att inträffa och menstruation kommer.

  Utvecklingen av en dominerande och ihållande follikel

  Ofta sker ojämn utveckling av folliklar i äggstockarna. Hos vissa kvinnor upptäcks förekomsten av dominerande element i båda organen. Om de underrättade samtidigt antyder detta att en kvinna kan bli gravid tvillingar. Men detta observeras inte ofta.

  Du måste ljuda larmet när en ihållande follikel upptäcks. Detta indikerar ofta felaktig utveckling av den dominerande, vilket förhindrar att ägget kommer ut. Med tiden visas en cysta på denna bakgrund.

  Persistens inträffar till vänster eller höger. Den främsta provokatören är den ökade produktionen av manligt hormon. Felaktig behandling leder till infertilitet.

  För återupplivning av reproduktionssystemet föreskrivs en kvinna övergången till hormonbehandling. Terapi utförs stegvis. Från 5 till 9 dagar av cykeln förskrivs kvinnan användning av farmakologiska läkemedel.

  8 dagar före ankomst av kritiska dagar injiceras patienten med hormoner. Varaktigheten av sådan behandling varierar från 4 till 7 dagar. I intervallet mellan användningen av läkemedel stimuleras bäckenorganen.

  En kvinna är planerad för laserterapi och massage..

  De huvudsakliga orsakerna till frånvaron:

  • naturlig tidig klimakterium;
  • fel i organ;
  • kirurgisk tidig klimakterium;
  • minskad östrogenproduktion;
  • hypofysestörningar;
  • närvaron av en inflammatorisk process.

  Förekomsten av enstaka element

  Vissa kvinnor har diagnosen ovariellt utarmningssyndrom. Mot bakgrund av upphörandet av organens funktion kan en kvinna inte bli gravid och fostra ett barn. Enstaka folliklar utvecklas dåligt, ägglossningen saknas. Detta leder till en tidig menopaus..

  Den främsta orsaken till detta tillstånd är överdriven fysisk aktivitet. I riskgruppen ingår professionella idrottare och kvinnor som utför manligt arbete. Andra skäl inkluderar klimakteriet, ett kraftigt hopp i vikt upp, hormonell obalans..

  Ofta observeras detta fenomen hos kvinnor som följer en mycket strikt diet..

  En snabb behandling hjälper många kvinnor. Du kan förhindra utvecklingen av en farlig sjukdom genom att beräkna din menstruationskalender. Om cykeln är oregelbunden och ofta vilse, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

  Under en kvinnas hela liv producerar äggstockarna ett strikt definierat antal folliklar. Avvikelse från normen indikerar inte alltid förekomsten av en farlig patologisk process. Men om en kvinna ignorerar denna kroppssignal kommer det att leda till sorgliga konsekvenser.

  Follikelstorlekenormen för befruktningen: vad som ska vara dominerande innan ägglossningen brister

  En follikel är en rundad kapselcell som finns längs äggstocken. Totalt finns det cirka 10-12 i början av menstruationscykeln. De börjar mogna tills en av dem är före sina föregångare. Gynekologer kallar en sådan cell en "dominerande follikel", liksom en "graaff bubbla".

  Inuti dess struktur mognar ägget, som under ägglossningen skickas till äggledarna. Kapselns storlek förändras varje dag i cykeln. Under ägglossningen når den sin maximala storlek för att därefter brista och bilda ett corpus luteum.

  Mått i olika stadier

  Follikeln ökar ständigt i diameter, vilket är ett normalt fysiologiskt fenomen under de första två veckorna efter menstruationen. Om han var i statistiskt tillstånd, kan vi redan prata om allvarlig patologi.

  De första tre dagarna efter endometrial frigöring är det praktiskt taget osynligt på ultraljudssensorer, eftersom dess dimensioner är ungefär 1-3 mm. På dag 5 har cellen redan ett mer formellt utseende och når 5-6 mm i diameter.

  På den 7-8: e dagen av menstruationscykeln visas en dominerande follikel, vars dimensioner inte överstiger 9-11 mm. Varje dag ökar kapseln med 1-2 mm och redan med ägglossningsperioden är den 18-24 mm i diameter. Detta är det maximala maximumet, som talar för hans tidiga bristning och ägglossning.

  Efter den luteala fasen i cykeln stannar follikulogenesen. Resten återstår eller förblir i diameter högst 5-6 mm. När en ny menstruation börjar börjar de återigen utvecklas för att förbereda kroppen för ägglossning.

  REFERENS! Ägglossning sker den 11-16: e dagen från början av menstruationen. Det är värt att komma ihåg att det endast är genomsnittliga värden, eftersom follikelbrott kan uppstå både tidigare och senare. Tidpunkten för ägglossningen är direkt beroende av varaktigheten av menstruationscykeln, som bör vara inom 21-35 dagar.

  I slutändan visar det sig att kapslarnas storlek varierar beroende på följande faktorer:

  1. Dag för hormonella förändringar. Deras aktiva mognad inträffar i follikelfasen i cykeln och regression - i luteal.
  2. Ålder, eftersom under perimenopaus och postmenopaus folliculogenesis stoppar eller avtar.
  3. Patologiska tillstånd (cyst, äggstocksfunktion, tumörer, hormonella störningar) gör betydande anpassningar till follikulär mognad.

  Maximal

  Den dominerande follikeln före sprängning når sin maximala storlek. I klinisk praxis anses en diameter på 18 till 24 mm vara normen. Med sådana dimensioner är "graaf bubblan" fylld med blod och vätska.

  Sådant innehåll sträcker och tunnar kapselns väggar, vilket oundvikligen leder till att det brister. En corpus luteum bildas från cellbunten, och ägget släpps på utsidan och skickas till äggledarna för befruktning.

  Om den inte har nått sin maximala storlek, är ägglossning nästan omöjlig. I detta fall regresserar follikeln helt enkelt. Men även när den normala diametern uppnås är det inte ett faktum att ett brott kommer att uppstå..

  Hela felet är hormonella störningar och vissa patologiska tillstånd som blockerar ägglossning:

  1. luteinisering.
  2. Follikulär cysta.
  3. Uthållighet.
  4. Minskning och död av follikeln.
  5. Hormonell obalans.

  Dominerande

  För normal befruktning måste den dominerande follikeln spricka för att frigöra det mogna ägget och bilda corpus luteum. Detta innebär att den mest gynnsamma fasen för befruktningen är ägglossning och några dagar efter det.

  Det är värt att notera att follikulogenesprocessen för normal befruktning ska motsvara dagarna i menstruationscykeln. Om follikeln inte utvecklas korrekt kan allvarliga hormonella störningar misstänkas..

  VIKTIG! En dominerande follikel större än 24 mm indikerar närvaron av en follikulär cyste, i vilken befruktning och graviditet är omöjligt. Det finns en omvänd situation: om kapseln före ägglossningen inte har nått 18 mm i diameter, är detta till förmån för ovariell dysfunktion, endokrina patologier, sjukdomar i reproduktionssystemet samt tidig menopaus.

  Vid en rutinmässig gynekologisk undersökning är det omöjligt att se och bestämma storleken på folliklarna. För detta finns det en ultraljud, som exakt bestämmer storleken på "graafbubblan", såväl som andra mogna kapslar.

  CT och MR av bäckenorganen ser vanligtvis inte sådana nyanser, eftersom deras mål är diagnos och upptäckt av patologiska neoplasmer, liksom en studie av strukturen i vävnaderna i äggstockarna, livmodern, angränsande organ och lymfkörtlar.

  Dessa förfaranden är för dyra, men de är särskilt viktiga för att bedöma tillståndet eller återstå stubbe efter operationen.

  För att ultraljudet ska vara det mest informativa, rekommenderar alla läkare att utföra det 5-7 dagar efter den första lossningen av endometriet. Under menstruationen är folliklarna praktiskt taget osynliga, därför kommer proceduren inte att visa något signifikant, med undantag av patologiska neoplasmer, om några.

  REFERENS! Ultraljud kan utföras på tre sätt: transabdominalt (fylld urinblåsan), transvaginalt (speciell sensor i vagina) eller, i sällsynta fall, transrektalt. De är alla lika effektiva och kan se storleken på mogna folliklar..

  I klinisk praxis händer detta mycket ofta: follikeln överstiger antingen normal storlek eller faller efter. Sådana tillstånd kräver förtydligande av orsakerna, eftersom det är nästan omöjligt att bli gravid eller bli gravid med follikulogenesstörningar. Dessutom gör detta kroppen sårbar för inflammatoriska processer och tillväxten av patologiska neoplasmer..

  Om "graafbubblan" innan gapet inte når 18 mm, kan du misstänka:

  1. Hormonell ovariefunktion.
  2. Tidig klimakterium.
  3. Störningar i hypotalamus, hypofysen.
  4. Sköldkörtelsjukdom.
  5. STI.
  6. Bekkensjukdomar (adnexit, endometrios, cervicitis).
  7. Postoperativa villkor.
  8. Påfrestning.
  9. Underernäring, trånga dieter.

  I fallet med en ökning av den dominerande follikeln är den gynekologiska bilden tydligare, eftersom detta betyder tillväxten av en follikulär cysta, som blockerar ägglossningen och äggets utgång. Befruktning är inte möjlig i detta fall..

  Follikulometri: definition, möjligheter

  Follikulometri är en ultraljuddiagnos av livmoder, äggstockar och folliklar under hela menstruationscykeln.

  Studien genomförs med hjälp av en speciell skanner och sensor, som kan se de minsta förändringarna i reproduktionssystemet..

  Generellt sett är detta den vanliga ultraljudssökningen, som utförs under en menstruationscykel flera gånger.

  För första gången föreskriver läkaren en studie den 5-10: e dagen av menstruationscykeln, och bestämmer sedan individuellt tiden för efterföljande diagnos.

  Intervallerna mellan procedurerna är 2-3 dagar.

  Det slutliga beslutet i denna fråga fattas av läkaren. Det händer att ultraljud utförs endast före perioden med ägglossning eller uteslutande efter det.

  Follikulometri är en mycket informativ diagnos som kan svara på många frågor..

  Genomfört för att:

  1. Analysera follikelstorleken.
  2. Registrera närvaron eller frånvaron av ägglossning.
  3. Utvärdera reproduktionssystemets funktion.
  4. Välj rätt dag för befruktningen.
  5. Observera tillståndet för funktionella cyster såväl som andra godartade neoplasmer (fibroider).
  6. Kontrollera behandlingen.
  7. Analysera menstruationens regelbundenhet.
  8. Undersök endometrial tillväxt.
  9. Beräkna storleken på corpus luteum med början från ägglossningsperioden.
  10. Diagnosera infertilitet.

  Möjligheterna till follikulometri är ganska omfattande. Det beror på vilket mål gynekologen sätter för det. Oftast behövs en sådan procedur för att förstå: var det ägglossning i en viss menstruationscykel och om det skulle stimuleras med medicinering.

  VIKTIG! Follikulometri föreskrivs alltid före in vitro-befruktningsförfarandet (IVF), samt för behandling av kvinnlig infertilitet och övervakning av hormonbehandling. Ultraljud utförs antingen i betalda kliniker eller i specialiserade familjeplaneringscentra.

  Som ett resultat visar det sig att dimensionerna på "Graaf-bubblan" ständigt förändras. Dess diameter beror direkt på dagen för menstruationscykeln.

  I den första fasen ökar den ständigt med 1-2 mm, och i den andra - den stoppar utvecklingen och regresserar igen. Om kapselns storlek inte passar in i standardvärdena försämras follikulogenesen.

  I detta fall krävs en grundlig diagnos för att identifiera orsaken till patologin och förskriva behandling.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Hur du får dina perioder igång tidigare

  Vad gör du för att få dina perioder borta? Svaret är enkelt: kontakta en gynekolog. Varje kvinna måste förstå faran med en sådan handling, men tyvärr är det bara ett fåtal som förstår....

  Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

  Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....

  Varför går menstruationen längre än vanligt

  Modern medicin definierar tydligt parametrarna för månadscykeln. Om förändringar har skett i dess frekvens eller varaktighet är det troligt att kroppen stördes....