Är det möjligt att donera blod under menstruationen

Harmonier

Menstruation och donation är lika på det sättet att båda processerna innebär blodförlust. Hennes leverans under menstruationen är en mycket farlig aktivitet för en kvinna, eftersom den redan allvarliga berövningen av kroppsvätska förvärras av en ytterligare minskning av mängden.

Sådana manipulationer kan inte bara leda till yrsel och dålig hälsa, utan också leda till ett svimt tillstånd. Ofta provoceras förlust av medvetande av plötsliga förändringar i trycket: antingen dess omedelbara ökning eller en omedelbar minskning.

Det är strängt förbjudet att donera blod under menstruationen på grund av förändringar i kroppen orsakade av dess början.

Koagulationsstörningar, liksom en minskning av hemoglobinnivåerna, kan leda till allvarlig chock. Om biologiskt material inte är normalt kan blödning uppstå..

Förfarandet kommer att påverka kvinnans tillstånd under denna period:

 • Mår dåligt. Den förändrade hormonella bakgrunden är orsaken till trötthet, apati och en ständig lust att slappna av. Blodförlust påverkar också din allmänna hälsokänsla, och som ett resultat kommer donation att leda till svimning.
 • Tryckförändring. Med starka "hopp" i tryck förvärras personens känsla av själv. Fluktuationer i indikatorer - en direkt kontraindikation för donation.
 • Immunproblem. Undertryckande av kroppens naturliga försvar orsakade av menstruation kan resultera i infektion, vilket kommer att öka längden på rehabiliteringsperioden efter menstruationen. Ytterligare implementering kommer helt enkelt att "avsluta" systemet.
 • Effekten av droger. Om en kvinna tar smärtstillande medel kommer de aktiva substanserna säkert att komma in i blodomloppet, vilket leder dem till fokus för smärta. Det är oacceptabelt att överlämna den "orena" vätskan, som innehåller främmande föroreningar, eftersom det kan påverka mottagarens hälsa (personen till vilken de kommer att överföras). 1-2 aspirintabletter är fortfarande tillåtna, men ett större antal sätter ett kategoriskt förbud mot överlämnande.
 • Förändring i materialets kvalitativa sammansättning. Hemoglobinnivån sjunker under menstruationen. Han ansvarar för att tillhandahålla en tillräcklig mängd syre till vävnader och organ, varför donation kommer att orsaka allvarlig skada på en kvinna på grund av ännu större berövande av hennes nödvändiga vätska.

Det rekommenderas inte att donera blod före menstruationen. Ett undantag är situationer där du inte kan försena, till exempel behöver du hjälp från dina släktingar.

Om proceduren är planerad för att tjäna extra pengar, skulle det bästa alternativet vara att skjuta upp processen ett tag efter den månatliga.

Faktum är att före menstruationen ökar nivån av röda blodkroppar. Denna process syftar främst till att skydda en kvinnas kropp från att få olika infektioner, det vill säga öka motståndet mot patogena faktorer. På grund av en högre än vanligt koncentration av hemoglobin ökar viskositeten, varför blodprovsprocessen kommer att vara lång och smärtsam, eftersom en tjock vätska är svårare att passa in i en spruta.

Den optimala tiden för leverans är 10-14 dagar av menstruationscykeln, eftersom det är då alla kroppsprocesser återgår till normal funktion, och en ädla handling ger en minimal mängd skada och obehag.

Konsekvenserna av att donera blod under menstruationen: antingen kommer blodet som frigörs under menstruationen att vara i mycket knappa mängder, eller så kommer det att bli en fördröjning, det vill säga cykeln kommer att misslyckas.

Den stress som en person upplever under vätskeintag kan mobilisera kroppen, det vill säga att den kommer in i ett skyddstillstånd. I det här fallet kommer alla funktioner att gå till bevarandeläge, inklusive produktion av hormoner, vilket kan leda till ett fel i kroppen. Om dina perioder är knappa, bör du inte oroa dig: kroppen är inte redo att ge ännu mer material, så det försöker "rädda".

Förseningen orsakad av leveransen av biomaterialet orsakas också av den stress som kroppen upplever under donationen. Erfarenheter och ångest kan inte gå utan spår för den hormonella bakgrunden, vilket kommer att få menstruationen att komma senare än förfallodagen.

I något av dessa fall måste du se till att en sådan försening inte blev ett symptom på allvarligare störningar eller till och med graviditet.

Läs mer i vår artikel om huruvida det är möjligt att donera blod för menstruation.

Förhållandet mellan donation och menstruation

Mellan det fysiologiska inslaget och det medicinska förfarandet verkar det som om det inte finns någon koppling. Men detta yttrande är felaktigt. Både den ena och den andra processen leder till blodförlust, vilket är så viktigt för hela kroppen.

Hennes leverans under menstruationen är en mycket farlig aktivitet för en kvinna, eftersom den redan allvarliga berövningen av kroppsvätska förvärras av en ytterligare minskning av mängden.

Sådana manipulationer kan inte bara leda till yrsel och dålig hälsa, utan också leda till ett svimt tillstånd. Besvimning utlöses ofta av plötsliga förändringar i trycket: antingen en omedelbar ökning av den eller en omedelbar minskning.

Och här handlar mer om vilka hormoner som aktivt produceras under menstruationen.

Är det möjligt att donera blod eller är det bättre att skjuta upp

Det är strängt förbjudet att donera blod under menstruationen på grund av förändringar i kroppen orsakade av dess början. Koagulationsstörningar, precis som en minskning av hemoglobinnivåerna, kan leda till en särskilt allvarlig chock. Om biologiskt material inte är normalt kan blödning uppstå..

Dessutom kan man inte ignorera kvinnans tillstånd just nu, eftersom det finns sådana problem som:

 • Mår dåligt. Den förändrade hormonella bakgrunden orsakar trötthet, apati och en ständig lust att slappna av.

Förlust av blod påverkar också den allmänna känslan av ens hälsa, och brist orsakad av dess ytterligare "blödning" kan till och med leda till en svag.

 • Tryckförändring. Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att med starka "hopp" i press förvärras en persons känsla av själv. Staketet är också förbjudet om givaren är fysiskt sjuk, en förändring i blodtrycket hör också till kontraindikationerna.
 • Immunproblem. Undertryckande av kroppens naturliga försvar orsakade av menstruation kan resultera i infektion, vilket kommer att öka längden på rehabiliteringsperioden efter menstruationen. Ytterligare implementering kommer helt enkelt att "avsluta" systemet.
 • Effekten av droger. Om en kvinna tar piller, vars handling syftar till anestesi, kommer de aktiva substanserna säkert att komma in i blodomloppet, vilket leder dem till smärtcentret. Det är oacceptabelt att överlämna den "orena" vätskan, som innehåller främmande föroreningar, eftersom detta kan påverka mottagarens hälsa.
 • Förändring i materialets kvalitativa sammansättning. Hemoglobinnivån sjunker under menstruationen. Han ansvarar för att tillhandahålla en tillräcklig mängd syre till vävnader och organ i sin helhet, varför donation kommer att orsaka allvarlig skada på en kvinna på grund av ännu större berövande av hennes nödvändiga vätska.

Se i den här videon om fördelarna med och skadorna av bloddonation:

När det är tillåtet att vara givare under menstruationen

Det finns situationer då det är nödvändigt att hjälpa en person ett ögonblick, särskilt om han är släkting eller bara är nära. Man bör dock inte glömma att en förändring i halten av hemoglobin i blodet markant kan förvärra biomaterialets kvalitet.

För att få nyttan till de behövande är det också nödvändigt att se till att blodet inte innehåller olika smärtstillande medel och krampläkemedel, vilket är nödvändigt för många flickor på grund av särskilt smärtsam menstruation. Till exempel är 1-2 tabletter med aspirin, som tas för att lindra obehagliga symtom, fortfarande tillåtna, men ett större belopp sätter ett kategoriskt förbud mot övergivande.

Är det möjligt före menstruation

Det händer också att bloddonation för en god gärning bör ske några dagar innan menstruationen. Om donationen inte kan skjutas upp måste du naturligtvis gå till läkekontoret.

Men om förfarandet planeras för att tjäna extra pengar, skulle det bästa alternativet vara att skjuta upp "berikningen" under en period efter månaden. Faktum är att innan den fysiologiska processen själv stiger nivån av röda blodkroppar. Denna process syftar främst till att skydda en kvinnas kropp från att få olika infektioner, det vill säga öka motståndet mot patogena faktorer.

På grund av den högre koncentrationen av hemoglobin ökar även viskositeten, varför processen för insamling av biomaterial kommer att vara lång, eftersom en tjock vätska är svårare att passa in i sprutan och en smärtsam effekt.

Den optimala tiden för leverans är 10-14 dagar av menstruationscykeln, eftersom det är då alla kroppsprocesser återgår till normal funktion, och en ädla handling ger en minimal mängd skada och obehag.

Konsekvenserna av att donera blod under menstruationen

En avsiktlig blodbrist kan inte försvinna "med straffrihet", och det finns ett antal konsekvenser som en kvinna kan förvänta sig efter leverans av biomaterial under en redan komplex fysiologisk process.

Det finns två alternativ för utveckling av händelser efter förfarandet: antingen kommer blodet som frigörs under menstruationen att vara i mycket knappa mängder, eller så kommer menstruationen att försenas.

Den stress som en person upplever under vätskeintag kan mobilisera kroppen, det vill säga att den kommer in i ett skyddstillstånd. I det här fallet kommer alla funktioner att gå till bevarandeläge, inklusive produktion av hormoner, vilket kan leda till ett fel i kroppen. Om dina perioder är knappa, bör du inte oroa dig: kroppen är inte redo att ge ännu mer material, så det försöker "rädda" även i en sådan process.

Förseningen orsakad av leveransen av biomaterialet orsakas också av den stress som kroppen upplever under donationen. Erfarenheter och ångest kan inte gå utan spår för den hormonella bakgrunden, vilket kommer att få menstruationen att komma senare än förfallodagen.

I något av dessa fall måste du se till att en sådan försening inte blev ett symptom på allvarligare störningar eller till och med graviditet.

Och här handlar mer om huruvida läkaren kommer att ta en smet under menstruationen.

Donation är ett socialt användbart företag, men släpps inte med "välgörenhet" till nackdel för din hälsa. De manipulationer som utförts under menstruationsperioden kan förvandlas till allvarlig skada på hela kroppen, därför kommer en längre rehabiliteringsperiod att krävas, under vilken kvinnan kommer att känna motbjudande och ångrar fatta ett utslagigt beslut.

Användbar video

Titta i den här videon om det är möjligt att donera blod under menstruationen:

Det är farligt att donera för en donation under menstruationen?

Förändring i blodkomposition under menstruationen

Under menstruation (menarche) förkastas det övre skiktet av livmodersluten. Detta leder till blödning från en kvinnas könsorgan. I perifert blod inträffar följande förändringar:

 • en ökning av ESR, som är en markör för inflammation, under menstruationsperioden, detta anses vara normen;
 • en minskning av antalet blodplättar och koagulationsfaktorer, detta är nödvändigt för att minska den biologiska vätskans viskositet, förhindra bildandet av koagler;
 • en minskning av antalet vita blodkroppar;
 • en minskning av antalet hemoglobin och röda blodkroppar på grund av blodförlust;
 • förändring i förhållandet mellan hormoner;
 • minskning av plasma.

Viktig! Alla förändringar sker inom normala gränser, hos en frisk kvinna har de ingen effekt eller ändrar något deras hälsotillstånd. Förluster kompenseras snabbt efter avslutad menstruation.

Resultatgraden

Dekryptering av diagnostiska test baseras på normala indikatorer. Endast den behandlande läkaren kan ställa diagnos. Den tar hänsyn till faktorer som kan orsaka förändringar i indikatorer. Följande är parametrarna för de fastställda åtgärderna för varje studie:

 1. Sockernivån vid normal funktion av kroppen - 3,3-5,5 enheter.
 2. Vita blodkroppar bör vara i en mängd från 3,5 till 10 tusen per 1 ml blodvätska. Ett överskott av indikatorn indikerar utvecklingen av den inflammatoriska processen.
 3. Andelen röda blodkroppar i en frisk kropp är 0,85-1,05 enheter.
 4. Volymen av röda blodkroppar varierar från 35 till 45%.
 5. Hemoglobinvärden är i en mängd från 120 till 160. En signifikant minskning av resultaten av analysen indikerar utvecklingen av anemi. Med månatliga indikatorer minskar något.
 6. Estradiol sträcker sig från 68 till 1269 pmol / L.
 7. Normen för progesteron i lutealfasen är från 6,99 till 56,93 nmol / l.
 8. Förhållandet mellan LH och FSH för kvinnor i reproduktiv ålder är cirka 1,3-2,5: 1. En minskning av indikatorn indikerar problem med mognad av ägget, och de ökade resultaten orsakas av polycystiskt äggstocksyndrom.
 9. FSH-indikatorer i början av cykeln är 3,5-12,5 enheter. Under ägglossningen ökar antalet till 25.

Tips om bloddonation

För att genomgå laboratorietester måste du följa läkarnas rekommendationer. De kommer att hjälpa till att få tillförlitliga data i en studie..

 1. Ät inte 12 timmar innan testet. För en dag - drick alkohol. 2-3 timmar att röka.
 2. Laboratorietester utförs endast på morgonen, med undantag av hormonstudier.
 3. Sluta ta medicin 5 dagar före tillförsel av kroppsvätska. Om detta orsakar en kraftig försämring av välbefinnandet avbryts inte läkemedlet, men läkaren varnas för det.
 4. För kvinnor rekommenderas det inte att testa menstruationsdagarna, eftersom uppgifterna inte är tillförlitliga.

För donation kompletteras rekommendationer. Biologisk vätska ska inte ges till personer under majoriteten, gravida kvinnor, kvinnor med amning, smittsamma patienter, personer med missbruk (alkohol, droger).

Är det möjligt att donera blod under menstruationen

Under menarchen inträffar förändringar i perifert blod, hormonbalans. Vissa kvinnor upplever svår magsmärta, där de använder smärtstillande medel, vars närvaro är kontraindicerat i donation, men tillåts för studier av biologisk vätska.

Vid godkända tester som inte rekommenderas under menstruationen kan falska positiva resultat uppstå:

 • förekomsten av inflammation (ökad ESR);
 • hypoglykemi (minskat blodsocker);
 • brist på immunsystemet (minskade vita blodkroppar);
 • anemi (minskad röda blodkroppar och hemoglobin);
 • minskning av koagulering, vilket händer med infektioner, blodsjukdomar (hemofili).

Läkaren kan missa följande sjukdomar på grund av falska negativa data:

 • ökad koagulerbarhet, vilket indikerar en tendens till blodproppsbildning och risken för trombos, hjärtattacker;
 • onkologiska sjukdomar;
 • förekomsten av allergier mot livsmedel, mediciner, örter;
 • leverpatologi (minskad bilirubin).

Patologiska avvikelser

Med en kraftig förändring i blodskuggan bör du inte bara kontakta en gynekolog utan också besöka en endokrinolog och en neuropatolog för en fullständig undersökning av kroppen. De huvudsakliga orsakerna till att bibehålla en ljusröd (skarlakansröd), beige eller rosa nyans av menstruation är:

 1. Sexuellt överförbara sjukdomar. Onkologiska och infektionssjukdomar är en av orsakerna. Infektionen tinner ut livmodern i livmodern, kärlen brister och blodet flyter in i vaginalhålan.
 2. Endokrin störningar, missfall, trauma i slemhinnorna i den intrauterina enheten, cancer.
 3. Onkologiska tumörer är inte mindre farliga, växer in i endometriumet, de förstör artärer.
 4. Den patologiska utvecklingen av graviditeten är en annan faktor. Vid felaktig användning av preventivmedel kan graviditet och komplikationer förknippas med det..
 5. Gynekologiska operationer och deras konsekvenser påverkar utsläppets färg och tillstånd.
 6. Närvaron av polypper i livmodern förändrar skuggan av menstruation.

Du kan känna igen början av en allvarlig sjukdom om du uppmärksammar viktiga symtom..

Tecken på patologi:

 • Perioden från slutet och början av nästa menstruation var bara tre veckor eller mer än 35 dagar.
 • Urladdningens knapphet.
 • Stora blodproppar (2 -2,5 cm).
 • Cykelstörning fortsätter systematiskt.
 • Lätt menstruation varar hela perioden.
 • Utsöndringarna utstrålar lukten av ruttna fiskar.
 • Skarp smärta i urinvägarna.
 • Klåda, irritation i det intima området, feber.
 • Systematisk återfall av blödning efter en viss tid.
 • Ökad blodförlust istället för avslutning.

Endast tidig diagnos undviker allvarliga komplikationer.

Varför du inte kan donera blod under menstruationen

Det finns laboratorietester som visar felaktiga data om de utförs under menstruationen. De presenteras i tabellen..

AnalysFelaktiga uppgifter
Allmänt kliniskt blodprov (KLA)Ökad ESR; minskning av blodplättar, vita blodkroppar, röda blodkroppar och hemoglobin
BiokemiEn liten förändring i mängden bilirubin, enzymer, protein
TumörmarkörerFalskt positivt eller negativt resultat på grund av ett hopp i hormoner
KoagulationsfaktorerDet totala antalet faktorer minskas kraftigt. Mängden D-dimer överskattas kraftigt (en indikator på risken för trombos)
GlukosSockerreduktion
AllergitesterFalske negativa resultat på grund av en minskning av kroppens mottaglighet för stimuli
immunogramMinska antalet lymfocyter, vita blodkroppar, immunoglobuliner

Viktig! Menstruation är en kontraindikation för bloddonation. Förfarandet leder till dålig hälsa.

Efter proceduren kommer en kvinna att ha:

 • yrsel på grund av sänkt blodtryck och blodsocker;
 • illamående, som kan förvandlas till kräkningar, vilket ytterligare kommer att minska mängden vätska i kroppen;
 • en kraftig uppdelning;
 • uttorkning på grund av brist på plasma;
 • minskning av kroppstemperatur, frossa.

Under menarche går en liten del av intravaskulär vätska förlorad. Om blodförlusten ökar påverkar det kroppen. En ytterligare kontraindikation under menstruation för donation är användningen av droger av en kvinna (smärtstillande medel, hormoner med cykelfel). Det finns undantag i form av akut donation, vilket hjälper till att rädda en persons liv.

Är det möjligt att vara givare

Det finns många hälsobegränsningar för givare. Bland dem är perioder med menstruation. Flickor kan inte donera blod under menstruationen på grund av en avsevärd försämring av kroppens tillstånd.

Blod har små avvikelser från normen i sammansättning, men är inte lämplig för transfusion. Ofta försummar kvinnor detta förbud och blir givare under menstruationen. Det finns goda skäl till varför du inte kan göra det:

 1. Blodprovning sker i tillräckligt stora volymer (200 ml för första gången och 450 därefter). Dessutom är naturlig urladdning under menstruationen upp till 60 ml per dag.
 2. Under regleringen minskar hemoglobin avsevärt. Ju större blodförlust, desto lägre är nivån och desto sämre är kvinnans välbefinnande.
 3. Könshormonernas nivå sjunker, vilket i sig orsakar svaghet, dåsighet. Och ytterligare blodförlust kan leda till medvetenhetsförlust.
 4. Blodtrycket förändras. Donation förvärrar situationen kraftigt.
 5. Under kritiska dagar minskar immuniteten, kroppen blir instabil för sjukdomar. Donation kommer att försena återhämtningen.

Tillåtna blodprov

Det finns laboratorietester där du kan donera blod under menstruationen. Av närvaron av hormoner bedömer de kvinnans förmåga att bli gravid, hälsan i hennes reproduktionssystem, närvaron av ägglossning.

 1. Luteiniserande hormon stimulerar bildningen av östrogen, ägglossningen utförs med hjälp av det. Studien genomförs i mitten av cykeln..
 2. Prolactin - ansvarar för förekomsten av amning. Analysen utförs vid olika tidpunkter på cykeln vid samma tid på dagen.
 3. Follikelstimulerande hormon - finns i olika koncentrationer beroende på cykelns fas. Den maximala toppen är ägglossning. Undersökte flera gånger under månaden.
 4. Estradiol - bestämmer kvinnans reproduktionsfunktion. Med sina kränkningar visas ytterligare blödningar från livmodern. Analysen utförs flera gånger per cykel.

Förutom studier av hormoner tillåts andra tester som inte ger falska resultat:

 • blodtyp, Rh-faktor (dessa data är konstant under hela livet);
 • PCR - bestämmer det exakta antalet patogena mikroorganismer, deras variation (antalet beror inte på de bildade elementen och plasma);
 • serologi - testning som bestämmer förekomsten av virus i biologisk vätska;
 • analys för HIV, AIDS, syfilis, tuberkulos.

Menstruationsstörningar [redigera | redigera kod]

Menstruella oregelbundenheter är ganska vanliga och kokar ner till:

Menstruationens upphängning beror på olika förhållanden. Befruktning stoppar den vanliga blödningen och utgör en fysiologisk orsak. Menstruationen kan stoppa med någon betydande blodförlust av en annan del av kroppen, i vilket fall menstruationsblodet försenas eller tas bort på andra sätt [som?

]. När man stoppar menstruationen är det nödvändigt att komma ihåg orsaken som orsakade denna abnormitet. Om menstruation efter förkylning, efter emotionella störningar inte inträffar under en lång tid, måste du se en läkare. Mekanisk försenad menstruation förtjänar särskilt omnämnande; det händer med en förträngning av ingången till vagina, med en förträngning av vagina och livmoderhalsen [24]

Ibland uppträder blödningar i en del bort från livmodern, från det sista utflödet kan antingen minskas eller stoppas, detta fenomen kallas ytterligare eller avvisad menstruation

(prästmenstruation) [25]. I sådana fall förekommer utflödet vanligtvis på platser som saknar hud, till exempel i sår, sår; också i slemhinnan, såsom munnen, näsan. Generellt sett finns det inte en enda punkt på kroppens yta på vilken ytterligare menstruation inte skulle observeras. Dessutom finns det i äggstockarna fenomen som är vanliga för menstruation [
källa inte specificerad 2363 dagar
].

utgången ökade. Detta händer med livmodersjukdomar eller angränsande organ: med livmodersinflammation, med erosion i livmoderhalsen, med blod som strömmar från de breda ligamenten osv.; ibland finns det inga livmodersjukdomar och ökat flöde beror på den allmänna försämringen av hälsan [
källa inte specificerad 2363 dagar
].

kallas menstruation, åtföljd av smärta. När de ofta lämnar blodproppar. Under behandlingen uppmärksammar de orsakerna som stöder menstruationens oegentlighet och försöker eliminera den [
källa inte specificerad 2363 dagar
].

Hur mycket efter menstruationen kan jag donera blod

För varje laboratorietest finns det begränsningar för kvinnor i bloddonation. För att studierna ska visa pålitliga resultat och inte behöver upprepa testen måste du veta om den rekommenderade cykelfasstiden för analyserna som presenteras i tabellen..

AnalysCykelfas
StötMitt (12-16 dagar)
Biokemi10 till 20 dagar
KoagulationsfaktorerMitt (12-16 dagar)
Glukos3 dagar före menstruation och 7 dagar efter det
Tumörmarkörer5 dagar före menstruation och 7 dagar efter det
Allergitester5 dagar före menstruation och 7 dagar efter det
immunogram5 dagar före menstruation och 7 dagar efter det

Donation genomförs 5 dagar före menarchen och 7 dagar efter deras slut. Dessa dagar förbereder kroppen sig inte på endometrial urladdning, mängden hormoner är stabil, påverkar inte kroppen. Efter avslutad menstruation (ungefär 7 dagar från start) återställs den intravaskulära vätskan, antalet formade element stabiliseras. Tidsperioden före menarche (5 dagar) visas så att kroppen kan förbereda sig för avstötning av endometri utan onödig stress för kroppen.

Menstruation i religion och tro [redigera | redigera kod]

Maya-mytologin förklarar menstruationens ursprung som en straff för en kvinna som bryter mot de sociala reglerna i äktenskapssammanslutningen. Enligt Maya förvandlas menstruationsblod till ormar och insekter som används i svart magi, tills mångudinnan återupplivas genom det [26].

I Abrahamiska religioner betraktas menstruationsblod som rituellt orenligt, ett förbud mot kön och deltagande i vissa religiösa ritualer under menstruationen upprättas (15 kap. Leviticus).

I den traditionella kulturen i Nepal finns det en praxis att dyrka utvalda små flickor som inkarnationer av gudinnan Teleju, som går tillbaka till tiden före det trettonde århundradet. Enligt legenden spelade gudinnan tärningar med härskaren i Nepal, tills han förolämpade henne med sina vackra blickar. Den kränkta Teleju har lovat att aldrig återvända till landet sedan förutom i en dräkt av en ung flicka, Kumari. Sedan den tiden har det förekommit en vördnadskult av Kumari-flickorna, levande inkarnationer av Teleju, som anses vara sådana fram till början av den första menstruationen, varefter gudinnan påstås lämna kroppen. Allvarlig sjukdom, allvarlig blodförlust på grund av trauma och till och med skratt betraktas också som gudinnans avgång och är skälen för flickan att återgå till det normala livet [27].

I Sydostasien ansågs menstruationsblod vara relaterat till den kvinnliga principen om yin och användes i praktiken av traditionell medicin. Under det japansk-koreanska kriget 1592-1598 bar koreanska general Gwak Cheu röda kläder färgade med menstruationsblod från jungfruor [28]. Generalen trodde att den mörka kvinnliga energin i yin förvandlade sina kläder till rustningar som inte var tillgängliga för japanska skjutvapen - personifieringen av manlig energi yang [28].

Konsekvenserna av donation under menstruationen

Förutom kränkning av kvinnans fysiska tillstånd under donationen under menarchen finns det ytterligare hälsorisker. Följande negativa processer kan inträffa:

 • menstruations oregelbundenheter (misslyckande, fördröjning, för tidig debut);
 • en förändring i hormonnivåer på grund av stress för kroppen;
 • bristen på sekretioner av biologisk vätska under menstruationen på grund av en minskning av mängden plasma;
 • minskning i kroppens resistens mot patogena mikroorganismer.

När man ska träffa en läkare?

Kvinnor bör konsultera en läkare om de får något av följande problem:

 • ovanlig vaginal urladdning;
 • den oregelbundna karaktären av menstruationsblödning, det vill säga när blödningen från månad till månad förändras i intensitet och varaktighet;
 • blödning efter klimakteriet;
 • brist på tre eller fler perioder;
 • obehaglig lukt från slidan;
 • tjock grå eller vit vaginal urladdning;
 • klåda i eller runt slidan;
 • feber.

Om en kvinna är gravid och märker blödning av intensitet eller ovanlig vaginal urladdning, bör hon definitivt prata med sin läkare.

Är det möjligt att donera plasma under menstruationen

Helt blod tas från patienten för att donera plasma. Det filtreras i en medicinsk anordning, formade element (blodplättar och röda blodkroppar + fysiologisk saltlösning) återförs tillbaka till kärlen som finns å andra sidan. Tillåtet upp till 12 behandlingar per år. Plasma återställs snabbare än enhetliga element. Mängden beror på vätskan som konsumeras..

Oavsett det faktum att mängden plasma snabbt återgår till det normala, rekommenderar läkarna inte att ta det under menarkorten på grund av följande risker:

 • en kraftig minskning av mängden plasma, vilket leder till blockering av blodkärl med en tromb, aterosklerotisk plack;
 • en kraftig minskning av blodtrycket;
 • försämring av patientens välbefinnande.

Tiden för leverans av plasma är 3 dagar före menarchen och 10 dagar efter dem, då mängden vätska återgår till det normala. Att dricka mycket vatten rekommenderas för att göra denna process snabbare..

Menstruationscykler [redigera | redigera kod]

Hos kvinnor förekommer menstruation vanligtvis varje månad, men det finns också icke-standardiserade perioder av menstruation. Före puberteten, under graviditeten och omedelbart efter förlossningen är menstruationen frånvarande. Utsläppen omedelbart efter födseln kallas Lochia och varar flera veckor. Ibland under amning kan menstruationen vara frånvarande under en tid, och denna metod för graviditetsskydd, såsom metoden för amning med amning, bygger på denna frånvaro av menstruation [9].

Menarche [redigera | redigera kod]

Det första uppträdandet av menstruation (menarche) hos kvinnor förekommer i genomsnitt 12-14 år; (med en spridning från 9-11 år till 19-21 år). Menstruation i ett varmt klimat visas mellan 11 och 15 år av livet; i måttligt - mellan 12 och 18 år och i kylan - mellan 13 och 21 år av livet. Menarchens ålder avslöjar vissa rasskillnader: till exempel har ett antal studier visat att menarche förekommer tidigare i negroider än hos européer som lever under samma socioekonomiska förhållanden [10] [11] [12].

Efter den första menstruationen kan nästa vara efter 2 eller 3 månader. Med tiden fastställs menstruationscykeln och varar 28 dagar, men cykelns varaktighet från 21 till 35 dagar är normal. Endast 13% av alla kvinnor har en cykel på exakt 28 dagar. Menstruationen varar cirka 2-8 dagar. All urladdning kommer från slidan.

Premenstruellt syndrom [redigera | redigera kod]

Vissa kvinnor upplever känslomässiga förändringar i samband med menstruation. Ibland finns det irritabilitet, en känsla av trötthet, tårfullhet, depression. Ett liknande utbud av känslomässiga effekter och humörförändringar är också förknippat med graviditet och kan bero på brist på endorfiner. [13] Uppskattningar av förekomsten av premenstruellt syndrom varierar från 3% [14] till 30%. [15] I vissa sällsynta fall hos individer som är benägna att psykotiska störningar kan menstruation utlösa menstruationspsykos..

Menopaus [redigera | redigera kod]

Menopausens ålder (menstruationens upphör): normal - 40-57 år, troligen - 50-52 år. I ett tempererat klimat varar menstruationen i genomsnitt upp till 50 år, varefter menopaus inträffar; först försvinner förordningarna i flera månader, sedan dyker de upp och försvinner igen, etc. Det finns dock kvinnor som behåller menstruationen upp till 70 år. Ur medicinsk synvinkel anses menopaus ha inträffat om menstruationen var helt frånvarande under året.

Menstruationssynkronisering [redigera | redigera kod]

Sedan 1971 har vissa studier funnit indikationer på att menstruationscyklerna hos kvinnor som lever tillsammans gradvis synkroniseras. Vissa antropologer har antagit att detta har en viss evolutionär betydelse: i forntida jägare-samlare-samhällen gick män på jakt när vuxna kvinnor i stammen samtidigt började menstruera (förutsatt att en kvinna inte ansågs vara ett acceptabelt objekt för sexuella relationer under menstruationen) [ 16] [17]. Men för närvarande bestrids själva förekomsten av menstruationssynkroniseringseffekten. [arton]

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man försenar klimakteriet och undviker manifestationer av klimakteriet: 4 arbetsmetoder

Modern vetenskap, i kombination med farmakologi, vet hur man kan försena början av klimakteriet. Dagens marknad erbjuder många läkemedel, både hormonella och växtbaserade, som kommer att stoppa klimakteriet och försena klimakteriet ibland med 10-15 år....

Blödning i mitten av cykeln

Allmän informationÄven små fläckar som uppträder hos en kvinna från slidan mellan menstruationen antyder att du måste vara vaksam och med hjälp av en läkare måste du förstå hur farligt det är och varför dessa symtom dök upp....

Sannolikheten för illamående under menstruationen

Ja, du är inte den enda! Varför, då, i många helt friska kvinnor och flickor, menstruationen åtföljs av kräkningar och illamående? I dag på dagordningen är hur man tar bort dålig hälsa under menstruationen och vad som måste göras hemma så att illamående och kräkningar uppstår under menstruationen så lite som möjligt.....