Kosta under menstruationen som du inte kan äta?

Klimax

Mycket ofta försöker flickor som lider av smärta under menstruationen att rädda sig med piller, men piller är inte alltid den bästa lösningen. Om du upplever svår smärta under menstruationen är det första att konsultera en läkare, eftersom problemet kan orsakas av en sjukdom, om läkare rycker upp sina händer, försök att ompröva dina vanor, särskilt under perioderna före och under menstruationen.

Vad du inte kan äta med menstruation

För att inte orsaka uppblåsthet är det nödvändigt att minska användningen av sådana produkter under de första dagarna av menstruationen:

 • Soja, ärtor, bönor, kikärter.
 • Kål.
 • Kolsyrade drycker.
 • Vitt bröd och muffin.
 • Mjuk kornpasta.
 • Hel mjölk, fett grädde.

Du kan minska smärta på grund av livmodersammandragningar genom att minska konsumtionen:

Volymen av menstruationsflödet minskar följande begränsningar:

 • Avslag från snabbmat och starkt te och kaffe, alkoholhaltiga drycker.
 • Brist på pickles, rökt kött, marinader och krydda rätter på menyn. I allmänhet rekommenderas det att vägra salt eller minska intaget under menstruationsperioden.

Skydda kroppen mot hypotermi och överhettning, särskilt från att ta varma bad, bad, bastu eller dusch.

Vad är det att äta under menstruationen

Äta frukt och grönsaker är välkomna varje dag i menstruationscykeln. Denna diet visas särskilt under själva menstruationen. Följande produkter bör inkluderas i livsmedelsvagnen idag:

 • Bladesallad, sorrel, spenat, dill, gräslök.
 • Rädisa, rovor, rutabaga, morötter, rödbetor, rädisor, chard, jordärtskocka, sötpotatis, sellerirot.
 • bakad potatis.
 • Fet, marin fisk, skaldjur.
 • Strandkål.
 • Alla typer av nötter.
 • Rosiner, torkade aprikoser, fikon och andra torkade frukter.
 • Lin- och sesamfrön, linolja.
 • Havre- och bovetegröt.
 • Magert kött som fjäderfä.
 • Bananer, avokado, apelsiner, vattenmeloner, melon.
 • Mejeriprodukter med låg fetthalt, små mängder hård ost.
 • Äpplen, vinbär och andra bär.
 • Honung.

Det råder viss tvekan om rödbetor, eftersom det hjälper till att öka peristaltis, men i gengäld ökar det hemoglobin och hjälper till att eliminera toxiner, vilket är mycket viktigt före menstruationen, och det minskar också smärta från magkramper.

Om fysiologi och processer

Under menstruationscykeln förändras den hormonella bakgrunden ständigt. Nivåerna av östrogen och progesteron, de viktigaste faktorerna som påverkar reproduktionssystemet, ökar eller minskar. Förändringen i hormonnivåer sker, som planerat av naturen, inte synkront. Men ibland är hormonella vågor och skurar så plötsliga att kroppens system inte kan anpassa sig och reagera därefter. Därför finns det:

 • buksmärta, ibland kramp, förknippad med kontraktil aktivitet i livmodern;
 • riklig blodutflöde, förvärrad av expansionen av blodkärlen, minska elasticiteten i deras väggar, sänka blodviskositeten;
 • nervös överbelastning på grund av det ökade arbetet i alla kroppssystem, vilket orsakar en oemotståndlig önskan att äta mycket, utan mycket analys, är det användbart eller inte;
 • matsmältningsstörningar, uttryckta i frånvaro av avföring eller omvänt i dess överdrivna mjukhet och snabbhet;
 • viktökning, uppblåsthet, svullnad i buken.

För att undvika dessa symtom är det viktigt att begränsa din produktmix och lägga till något som hjälper dig att hantera situationen..

På grund av en hormonell kraftig kraft aktiveras också hungerns centrum, vilket ökar aptiten. Kroppen vill äta, oavsett objektiva behov.

Den omvända situationen är mycket mindre vanlig, men det kan hända. Samtidigt kommer det inte en önskan att äta mycket utan en onormal aversion mot mat. Det påverkar också negativt funktionen av reproduktionssystemet och tillståndet i kroppen som helhet..

På kritiska dagar kan du därför inte vägra mat. Att överbelasta magen med mat är inte heller värt det. Du måste äta ordentligt och delvis, exklusive vad du inte kan äta under menstruationen. I detta fall kan du minska din aptit och förhindra att kroppen samlar överflödiga kalorier och kroppsfett.

11 livsmedel som du kan (och inte kan) äta med menstruationsmärta

Med hjälp av en hälsosam och noggrant planerad meny kan du göra din hud ren, ditt hår friskt och dina naglar starka, samtidigt förbättra ditt minne och bli flera gånger lyckligare - detta är ett välkänt faktum. Men visste du att mat ibland inte fungerar sämre än medicin. I synnerhet när det gäller menstruationsvärk, under vilken du är vana vid att slå fast vid "Noshpu" och "Nurofen", men absolut inte att springa till kylen.

Vi berättar vilka livsmedel du behöver lägga till i kosten under denna period, och vilka, tvärtom, bör tillfälligt överges..

Det är omöjligt

Kolsyrade drycker

Söta kolsyrade drycker som fanta och Coca-Cola bidrar till uppblåsthet, vilket redan känns inte bäst. Så försök att dricka mer vatten utan gas, tillsätt citronsaft eller mynta vid behov.

Bearbetade produkter

En annan syndare för "extra uppblåsthet" är livsmedel med mycket natrium. Och bearbetade livsmedel, inklusive snabbmat, korv och korv, samt färdiga måltider i frysen, är den viktigaste källan till natrium i din diet. Undvik allt som säljs i påsar och du kan hålla ditt saltintag på en nivå som känns bra..

Friterad mat

Minska ditt intag av livsmedel som innehåller transfetter som ökar östrogennivåerna och ökar smärtan. Det är viktigt att komma ihåg: för det första är de rika på livsmedel som tillagas med stora mängder vegetabilisk olja.

baljväxter

Bönor, kikärter, ärtor och andra baljväxter orsakar nästan omedelbar uppblåsthet, vilket förmodligen inte är en del av dina planer. Lägg av kokt rökt soppa för nästa vecka för att minimera obehag..

Återvunnet spannmål

Bearbetade korn, som alla bearbetade livsmedel, förlorar de flesta av sina fördelaktiga egenskaper och näringsämnen. Detta får dem att fungera som en destabilisator av blodsockret och samtidigt orsaka aptitkontrollförlust. Därför är det värt att välja bröd, pasta, ris och kex från hela korn under menstruationen..

Kan

Bladgrönsaker

Under menstruationen kan nivån av järn i blodet sjunka, så livsmedel som innehåller detta element i stora mängder måste finnas på din meny. Men istället för att beställa en cheeseburger, gå ner till snabbköpet och fyll korgen med gröna bladgrönsaker som kål, grönkål, spenat och chard.

apelsiner

Kalciumintag minskar känslor av depression och ångest. D-vitamin reglerar ett enzym som omvandlar tryptofan till serotonin, vilket förbättrar humöret. Och agerar tillsammans kan kalcium och vitamin D förhindra symtomen på premenstruellt syndrom. Livsmedel med hög kalcium kan också lindra kramper och smärta genom att fungera som en muskelavslappnande. Leta efter en magisk kombination i apelsiner, citroner och limefrukter..

bananer

Bananer är ett av de bästa näringsrika sätten att öka ditt humör med en hög dos B6-vitamin. Dessutom är de rika på kalium och magnesium, vilket minskar vattentätheten och uppblåstheten och samtidigt reglerar matsmältningssystemet, som vid denna tid av månaden fungerar.

vattenmeloner

Ofta orsakar menstruation en oemotståndlig sug efter godis, och experter rekommenderar att de inte tillfredsställer det med en låda med choklad, utan med frukt. Alternativ som är rika på vatten och naturliga sockerarter - vattenmeloner, meloner, plommon och bär klarar bäst uppgiften.

Lax

Lax är rika på omega-3-fettsyror som kan lindra smärta och kramper, slappna av muskler och neutralisera smärtkällan. Om du av någon anledning inte äter fisk kan du få en hälsosam dos omega-3 från nötter, avokado och linfrön..

Mörk choklad

Mörk choklad är en utmärkt källa till magnesium, som inte bara förbättrar humöret genom att öka serotoninnivåerna, utan också hjälper till att hålla den på en optimal nivå. För att allt detta ska vara sant bör en chokladkaka innehålla 60% kakao eller mer.

Måltider under menstruationen: tillåtna och förbjudna livsmedel

En kvinnas välbefinnande under menstruationen har en direkt relation till hennes kost idag. Kosten bör innehålla livsmedel berikade med vitaminer och mineraler. Mat bör inte heller orsaka uppblåsthet, ökad gasbildning, eftersom sådana faktorer förvärrar det allmänna tillståndet. För att undvika detta måste du veta att med menstruation du inte kan äta.

Hur påverkar näring kroppen och vårt välbefinnande

Under menstruationen kan följande obehagliga upplevelser förekomma: svaghet, uppblåsthet, problem med matsmältningsfunktionen, huvudvärk från menstruation, kramper. Manifestationen av dessa symtom är sammankopplade inte bara med en förändring i den hormonella bakgrunden, utan också med reaktionen på de livsmedel som används. Därför rekommenderar läkare en kost under menstruationen.

Ett överskott av fet, tung, rökt mat bidrar till uppblåsthet före menstruationen, det vill säga symptom som förekommer förstärks. Godis, som i stora mängder kommer in i kvinnans kropp, har en liknande effekt. Under påverkan av socker i tarmen aktiveras jäsningsprocessen, och de gaser som verkar börjar brista i buken, vilket orsakar en ökning av menstruationssmärta.

Under menstruationen produceras progesteron aktivt, vilket resulterar i en ökning av blodtrycket. Om du äter mat som har samma effekt idag, kommer kvinnan att känna en generell svårhet på grund av ökad PMS och andra obekväma upplevelser.

Vissa produkter kan också orsaka ökad smärta, riklig urladdning. Påverkan kan inte bara förknippas direkt med menstruation, utan också med en kvinnas känslomässiga humör, eftersom en del mat förstärker irritabilitet, irritabilitet.

För att undvika detta måste du veta hur man äter under menstruationen. För att förbättra ditt eget välbefinnande genom att minska obehag hjälper en diet med menstruationen.

Vilka livsmedel utesluts bäst under menstruationen

Obehaget som uppstår under menstruationen kan öka om en kvinna inte äter ordentligt. För att förhindra att detta händer måste du vägra:

 • från fet mat. Under menstruationen observeras ofta flatulens i tarmen, magen sväller, och sådan mat i kosten förvärrar dessa problem, vilket orsakar ökad smärta i buken, försämrar det totala välbefinnandet (under menstruationen, gräddfil, fettmjölk, smör, fläsk bör elimineras fullständigt);
 • kryddig rätter. Deras användning orsakar en rusning av blod till organen och vävnaderna i bäckenet, vilket provocerar en ökning av menstruationsflödet och smärta, en ökning av menstruationens varaktighet;
 • salt mat. De orsakar törst, liksom konsumtionen av en ökad mängd salt främjar vätskeansamling i vävnaderna, på grund av vilken det finns en känsla av fullhet, huvudvärk intensifieras, allmän hälsa förvärras;
 • sötsaker. Mottagandet av en ökad mängd socker i blodet hjälper till att öka aptiten, orsakar uppblåsthet, jäsning i tarmen, huvudvärk, ökar intensiteten av obehag i buken, förvärrar det allmänna tillståndet i hår och hud;
 • produkter som ökar gasbildning och orsakar uppblåsthet. Dessa inkluderar baljväxter, vitt bröd, kål, mjöljästprodukter;
 • alkoholprodukter. Sådana drycker utvidgar blodkärlen, vilket resulterar i ökad blödning;
 • kaffe. Användning av koffein leder till irritation i hjärnan, irritabilitet, huvudvärk, ökat tryck, vilket väsentligt förvärrar kvinnans välbefinnande under menstruationen.

Kost för PMS, baserat på uteslutning av dessa produkter, gör att du kan hantera obehagliga sensationer som uppstår under menstruationen.

Vad du inte kan äta från beredd mat

En speciell grupp förbjudna livsmedel är halvfabrikat och olika konserver. De innehåller en ökad mängd salt, vilket hjälper till att hålla kvar vätska i kroppen och öka smärta i nedre del av buken.

Du bör också överge stekt mat. Faktum är att sådan mat hjälper till att öka östrogennivåerna, på grund av vilka livmodersammandragningar blir skarpa och bidrar till uppkomsten av svår smärta.

Chips, kex, pommes frites kan förvärra kroppens allmänna välbefinnande. Snabbmat innehåller mycket salt och fett, vilket påverkar karaktären av PMS och matsmältningen..

Kost under menstruationen

För att minska intensiteten av PMS, liksom för att förhindra försämring av det totala välbefinnandet, måste en kvinna följa reglerna för en hälsosam kost. Det första steget är att öka mängden färsk frukt och grönsaker som konsumeras. Sådana produkter är rika på vitaminer och mineraler, har antioxidanteffekter..

Av frukt och bär är det bäst att föredra:

 • vinbär;
 • äpplen
 • apelsiner;
 • plommon;
 • säsongsprodukter.

Under denna period tillåts alla grönsaker, utom de som orsakar ökad gasbildning. Det bästa alternativet för en kost under menstruationen är rödkål, eftersom det har en smärtstillande effekt, vilket påverkar kroppens fertilitet.

Under menstruationen rekommenderas det också att använda spannmål, nötter, spannmål, sojaprodukter. De innehåller en stor mängd magnesium, vilket lindrar muskelspänningen..

För att hantera dragsmärta som uppstår på grund av vätskeansamling i kroppen måste du följa en dricksordning. Under menstruationen bör mängden rent vatten som konsumeras ökas. För svår smärta rekommenderas att man dricker en avkok av röd yarrow, citronmeliss, kamomill eller slam.

Om en tjej klagar över en ökning av menstruationsflödet, bör kosten innehålla livsmedel som är berikade med järn. Faktum är att kroppen under menstruationen kan uppleva en brist på detta ämne, vilket påverkar det totala välbefinnandet negativt. För att kompensera det måste du äta äpplen, skaldjur, bovete, grönkål.

Minska volymen av menstruationsflödet bidrar till användningen av drycker som:

 • nässlingsbuljong;
 • avkok av bergsbeståndspeppar och herdepåsar;
 • hallon och pepparmintte.

Måltider med många perioder bör vara balanserade. Från kosten måste du utesluta stekt, fet, rökt, salt mat. Från köttprodukter är det bättre att föredra nötkött, du bör också äta fettsorter av fjäderfä och fisk.

Eftersom kvinnor visar ett ökat intresse för godis under menstruationen har många kvinnor problem med utseendet på extra kilo. För att kompensera för detta behov av kroppen måste skadliga kolhydrater ersättas med torkad frukt. Det är bäst att äta russin, torkade aprikoser, valnötter. Sådana produkter låter dig hålla en figur i form, berika kroppen med användbara ämnen, särskilt järn.

Genom att följa principerna för korrekt ätande under menstruationen kan du normalisera menstruationscykeln, antalet utsöndringar och också minimera PMS. De listade användbara produkterna har en gynnsam effekt på nervsystemet hos kvinnor, jämnar ut den känslomässiga bakgrunden och undertrycker irritabilitet.

Kost under menstruationen

Smärta och dåligt humör under menstruationen är främst förknippat med en brist på viktiga vitaminer. Ta reda på vad din kropp saknar och sluta mopera!

Det kan finnas flera orsaker till smärta under menstruationen, och alla av dem är förknippade med brist på vissa ämnen i kroppen.

Vitamin E-brist Vitamin E ansvarar för konstruktion av vävnader, reproduktionssystemet och tillståndet i hår, hud och naglar. Så uteslut inte från din diet vegetabiliska oljor (sojabönor, linfrö, majs, solros), valnötter, fisk, skaldjur, sojabönor och frön av lin, pumpa, vallmo, sesam, solros.

Järnbrist. Järn i stora mängder finns i levern av kalvkött, lamm, röd kaviar och röd fisk. Detta ämne finns också i bovete, äpplen, katrinplommon, torkade aprikoser, russin och granatäpplesaft. Vi berättar en hemlighet: järn absorberas inte samtidigt med jäsade mjölkprodukter, så du kan äta dem med en paus på två timmar.

Måltider under menstruationen: tillåtna och förbjudna livsmedel

En kvinnas välbefinnande under menstruationen har en direkt relation till hennes kost idag. Kosten bör innehålla livsmedel berikade med vitaminer och mineraler. Mat bör inte heller orsaka uppblåsthet, ökad gasbildning, eftersom sådana faktorer förvärrar det allmänna tillståndet. För att undvika detta måste du veta att med menstruation du inte kan äta.

Kort om kvinnors fysiologi

Under menstruationscykeln förändras den hormonella bakgrunden ständigt. Nivåerna av östrogen och progesteron, de viktigaste faktorerna som påverkar reproduktionssystemet, ökar eller minskar. Förändringen i hormonnivåer sker, som planerat av naturen, inte synkront. Men ibland är hormonella vågor och skurar så plötsliga att kroppens system inte kan anpassa sig och reagera därefter. Därför finns det:

 • buksmärta, ibland kramp, förknippad med kontraktil aktivitet i livmodern;
 • riklig blodutflöde, förvärrad av expansionen av blodkärlen, minska elasticiteten i deras väggar, sänka blodviskositeten;
 • nervös överbelastning på grund av det ökade arbetet i alla kroppssystem, vilket orsakar en oemotståndlig önskan att äta mycket, utan mycket analys, är det användbart eller inte;
 • matsmältningsstörningar, uttryckta i frånvaro av avföring eller omvänt i dess överdrivna mjukhet och snabbhet;
 • viktökning, uppblåsthet, svullnad i buken.

För att undvika sådana symtom måste du begränsa mängden produkter eller lägga till den som hjälper till att hantera situationen..

Menstruationen är inte nöjd med fet och stekt mat

Dina menstruella kramper och symtom kan bero på närvaron av akut inflammation i kroppen. Det kan mätas genom att kontrollera nivån av C-reaktivt protein (CRP) i levern. En studie fann att hos mogna kvinnor med högre CRP var risken för PMS-symtom såsom smärtsam kramp i buken, smärta i ryggen, bröstsmärta, uppblåsthet, aptit och övervikt 26-41 högre %.

Även om menstruationsstudien var begränsad till en viss åldersgrupp, och ytterligare studier behövs på ett större åldersprov, kan inflammation i alla fall ha negativa konsekvenser för kvinnors hälsa. Överdriven konsumtion av feta livsmedel, särskilt mättade fetter och transfetter, kan utlösa inflammation i kroppen..

Håll dig borta från följande livsmedel under din period:

 • Friterad mat som lökringar i smet, pommes frites, munkar
 • Industriella bageriprodukter
 • Snabbmat
 • Fett rött kött
 • Ost och feta mejeriprodukter
 • Livsmedel som innehåller hydrerad vegetabilisk olja eller hård margarin

Använd hälsosamma fetter, som extra jungfruolivolja för matlagning. Och välj mejeriprodukter med låg fetthalt eller helt fettfria alternativ.

Hur du minskar din aptit

Under kritiska dagar är tillståndet när det är omöjligt att motstå önskan att äta mycket av allt och helst det mest skadliga, de flesta kvinnor. Denna känsla uppstår vanligtvis på grund av obalans i den hormonella bakgrunden. För att hjälpa till att minska aptiten, föreskriver läkare hormonläkemedel till sina patienter i sådana fall..

Men du kan undvika att ta piller om du äter strikt enligt behandlingen, i små portioner, men ofta. Det är fortfarande nödvändigt att öka fysisk aktivitet, vilket hjälper till att lindra nervsystemet och återställa dess kontrollerande roll vid bildandet av hormonella nivåer.

Var är min chokladkaka?

Även om många kvinnor hävdar att de under den premenstruella perioden lockas till godis bekräftar vetenskapliga studier inte förekomsten av denna begär.

Ofta kommer "söta" i kombination med "fett" - det är därför kolhydratpreferenser är i tvivel under denna period. Flera studier jämför preferenser för vissa livsmedel bland män och kvinnor. Förmodligen kommer få människor att bli förvånade över denna information: kvinnor är verkligen mer benägna att vilja ha choklad och tillfredsställer också detta behov i mer än 50% av fallen.

Som det visade sig är begäret efter choklad oftare ett behov av sensorisk tillfredsställelse än en biologisk nödvändighet, det vill säga nöje uppstår från smak och arom, snarare än från energi.

Å andra sidan observeras ofta okontrollerad ätning (binge ätande) under den premenstruella perioden, vilket vissa forskare tillskriver brist på serotonin i hjärnan, vilket delvis kan förklara sugen efter choklad.

Det är viktigt att notera att under den luteala fasen i menstruationscykeln (7-10 dagar före menstruationens början) kan de totala energiförbrukningarna hos kvinnor öka med 2,5% -11%, men om du översätter detta till kalorier, kommer det inte att överstiga 100-150 kalorier på en dag. Under graviditeten ökar också behovet av energi med 10-15%, d.v.s. ungefär i en liknande andel och blir mycket större (med 20-25%) under utfodringsperioden, som i sin helhet kan nå cirka 500 kcal. på en dag.

Det är intressant att notera att det finns en hel del studier på effekten av p-piller på vikt och sug efter mat. Eftersom p-piller blockerar naturliga svängningar i hormoner skulle det vara intressant att se hur detta återspeglas i viktökning. Forskare och läkare inser att många kvinnor hävdar att p-piller bidrar till viktökning.

Varför ökar aptiten

Under kritiska dagar aktiveras hungerns centrum på grund av en hormonell kraftig ökning, vilket ökar aptiten. Kroppen vill äta, oavsett objektiva behov. Och han bryr sig inte om vad du äter - salt eller söt, kryddig eller fet. Det viktigaste är att dränka ut denna signal från hjärnan.

Den omvända situationen är mycket mindre vanlig, men det kan hända. Samtidigt kommer det inte en önskan att äta mycket utan en onormal aversion mot mat. Det påverkar också negativt funktionen av reproduktionssystemet och tillståndet i kroppen som helhet..

På kritiska dagar kan du därför inte vägra mat. Att överbelasta magen med mat är inte heller värt det. Du måste äta ordentligt och delvis, exklusive vad du inte kan äta under menstruationen. I detta fall kan du minska din aptit och förhindra att kroppen samlar överflödiga kalorier och kroppsfett.

Recensioner av att gå ner i vikt

Kost under menstruationen används av många som går ner i vikt, som lämnar sina synpunkter på resultat och resultat näringsmässigt. Om dieten är korrekt vald, med beaktande av alla kroppens egenskaper under menstruationen, blir resultatet imponerande.

Från den första av mina perioder lider jag av allvarliga hormonstörningar. Magen är väldigt hälld, jag känner mig som en bbw under menstruationen. Trött på sådana förändringar försökte jag en diet för viktminskning under menstruationen. Jag följer nu varje månad några dagar innan starten. Jag känner ökad lätthet, magen sväller upp två gånger mindre, vilket inte kan glädjas. Tidigare trodde jag att detta var normalt, sedan läste jag en artikel om att hormoner som regleras av näring är skylden. Nu tål jag menstruationen mer fritt, blev av med puffiness.

Först under de senaste åren har jag börjat ha problem med övervikt, som dök upp under menstruationen. Brutal aptit åtföljer mig en vecka före menstruation, under och efter dem i en vecka. Jag äter alltid. Jag kunde inte göra någonting åt det. Jag bestämde mig för att ta upp problemet mer på allvar. Diet hjälpte. Jag uteslutit livsmedel som provocerade uppblåsthet, jag använder inte salt alls, det behöll bara vätska. Nu bär jag mer eller mindre.

Vad du inte kan äta med menstruation

Det bör först överges från tunga livsmedel, marinader, konserveringsmedel, snabbmat. Även om många människor är mycket beroende av godis under menstruationen, bör de inte heller missbrukas, åtminstone under de första dagarna är det bättre att göra utan godis och kakor samt socker. Snabba kolhydrater påverkar insulinproduktionen och minskar den totala hormonbalansen..

I vissa fall rekommenderas det inte att använda choklad under menstruationsdagarna. Vad är det här fallet, varför, när och vilken typ av choklad är skadligt? För menstruation kan små mängder av denna produkt konsumeras, men bara den svarta versionen, med ett högt kakaoinnehåll - den innehåller magnesium som är nödvändigt för menstruation och lite skadliga kolhydrater. Faran är choklad för dem som riskerar att utveckla mastopati. Mjölkchoklad, särskilt i stora mängder, kan inte ätas under menstruationen.

rön

För att gå ner i vikt måste du spendera mer energi än du förbrukar. Eftersom referenspunkten i detta fall är basmetabolismen, är det användbart att komma ihåg att detta inte är ett statiskt, utan snarare ett instabilt värde, vilket bland annat beror på cykeltiden. Därför:

 • Begränsa inte kraftigt kaloriintaget under den premenstruella perioden. Snarare tvärtom måste man ta hänsyn till kroppens naturliga behov för lite mer energi. Under denna period upplever kvinnor en ökad känsla av hunger, vilket komplicerar att en begränsad diet följs och kan leda till "nedbrytningar" och ett deprimerat tillstånd.
  Det är bättre att minska kaloriintaget omedelbart efter menstruationens början och öka det något under PMS.
 • Om du är beroende av godis kan du försöka tillgodose dessa behov med något användbart, till exempel frukt, söta grönsaker eller en skiva med 70% mörk choklad. Så du bokstavligen kombinerar affärer med nöje. Många studier har visat att mörk choklad är en kvalitetskälla för antioxidanter och phytonutrients, och minskar också risken för sjukdomar i hjärt-kärlsystemet..
  Det är värt att komma ihåg att ökningen i den grundläggande energiförbrukningen inte är så stor, så ta inte aktivt efter sugen efter godis under den premenstruella perioden.
 • Ett annat symptom på PMS är en känsla av uppblåsthet, vilket är en följd av vattenhållning och kan flytta balanspilen till höger. I detta fall är det lämpligt att äta mindre salta livsmedel under denna period av cykeln, som salt kan leda till vattenretention i kroppen. Prova att dricka örtte och dricka mer (ja, mer) rent vatten. Trots den uppenbara motsägelsen är ett av orsakerna till vattenretention dehydrering. Kroppen startar processer för att hålla kvar vatten i vävnaderna under sin brist, så 6-8 glas rent vatten per dag hjälper till att lindra dessa symtom..
 • Under denna period kan träningens effektivitet minska oavsett dina ansträngningar. Kännedom om menstruationscykelens effekter på faktorer som bestämmer träningens effektivitet och kroppstillstånd hjälper emellertid till att minimera negativa konsekvenser..

Vad du behöver äta med menstruation

Äta frukt och grönsaker är välkomna varje dag i menstruationscykeln. Denna diet är särskilt indicerad under menstruationen. Att dra nytta av och hantera obehag hjälper kosten, i menyn där det finns en sådan lista med produkter:

 1. Bladesallad, sorrel, spenat, dill, gräslök.
 2. Rädisa, rovor, rutabaga, morötter, rödbetor, rädisor, chard, jordärtskocka, sötpotatis, sellerirot.
 3. bakad potatis.
 4. Fet, marin fisk, skaldjur.
 5. Strandkål.
 6. Alla typer av nötter.
 7. Rosiner, torkade aprikoser, fikon och andra torkade frukter.
 8. Lin- och sesamfrön, linolja.
 9. Havre- och bovetegröt.
 10. Magert kött som fjäderfä.
 11. Bananer, avokado, apelsiner, vattenmeloner, melon.
 12. Mejeriprodukter med låg fetthalt, små mängder hård ost.
 13. Äpplen, vinbär och andra bär.
 14. Honung.

Eftersom rödbetor bidrar till att förbättra peristaltis, tvivlar vissa på om det är värt att inkludera det i kosten för menstruation. Men dessa rädslor är grundlösa. Rödbetor minskar smärta från magkramper, så rödbetasallad är ganska acceptabelt under kritiska dagar. Du behöver också rödbetor innan din period. Det ökar hemoglobin under menstruationen och hjälper till att eliminera toxiner, vilket är mycket viktigt.

Alkohol och menstruationscykeln

Det kan tyckas att alkohol kan försvaga menstruationscykeln, smärta och ångest. Men i slutändan kommer allt att få dig att känna dig ännu värre. Att dricka alkohol kan orsaka längre kramper i menstruationen, ett tillstånd som är bättre känt som dysmenorré.

Och i en studie upptäcktes att alkohol under menstruationen till och med kan fraröva dig en god natts vila under andra halvan av natten. Att vägra alkohol i några dagar och konsumera färsk hemlagad grönsaks- eller fruktjuice skulle vara ett klokare val..

Nyttig mat

Bland de produkter som är nödvändiga för kroppen finns det sådana som kan orsaka oönskade effekter, men ändå är användbara under kritiska dagar, till exempel baljväxter och kål. De har mycket kalcium, vegetabiliskt protein, fiber som krävs under menstruationen. De har antioxidantegenskaper. Om läkarens rekommendationer inte begränsar användningen av sådana grönsaker kan du säkert använda dem i din diet. Annars är det bättre att stoppa på den rättare menyn. Du kan få alla nödvändiga spårämnen och näringsämnen från många produkter - till exempel nötter, fisk, bladgrönsaker, bär, frukt. När du tänker vad du ska köpa vid bordet måste du sträva efter att förbättra kroppens tillstånd, då kommer din hälsa och ditt välbefinnande säkert att återgå till det normala..

Hur påverkar näring kroppen och vårt välbefinnande

Under menstruationen kan följande obehagliga upplevelser förekomma: svaghet, uppblåsthet, problem med matsmältningsfunktionen, huvudvärk från menstruation, kramper. Manifestationen av dessa symtom är sammankopplade inte bara med en förändring i den hormonella bakgrunden, utan också med reaktionen på de livsmedel som används. Därför rekommenderar läkare en kost under menstruationen.

Ett överskott av fet, tung, rökt mat bidrar till uppblåsthet före menstruationen, det vill säga symptom som förekommer förstärks. Godis, som i stora mängder kommer in i kvinnans kropp, har en liknande effekt. Under påverkan av socker i tarmen aktiveras jäsningsprocessen, och de gaser som verkar börjar brista i buken, vilket orsakar en ökning av menstruationssmärta.

Vissa produkter kan också orsaka ökad smärta, riklig urladdning. Påverkan kan inte bara förknippas direkt med menstruation, utan också med en kvinnas känslomässiga humör, eftersom en del mat förstärker irritabilitet, irritabilitet.

För att undvika detta måste du veta hur man äter under menstruationen. För att förbättra ditt eget välbefinnande genom att minska obehag hjälper en diet med menstruationen.

baljväxter

Bönor, ärtor, linser och andra baljväxter innehåller mycket fiber som absorberar vatten.

Tack vare fiber kommer din pall att innehålla mer fukt. Detta i sin tur kommer att befria kroppen från sitt överskott, normalisera matsmältningen och minska risken för både förstoppning och diarré.

Kan

Bladgrönsaker

Under menstruationen kan nivån av järn i blodet sjunka, så livsmedel som innehåller detta element i stora mängder måste finnas på din meny. Men istället för att beställa en cheeseburger, gå ner till snabbköpet och fyll korgen med gröna bladgrönsaker som kål, grönkål, spenat och chard.

apelsiner

Kalciumintag minskar känslor av depression och ångest. D-vitamin reglerar ett enzym som omvandlar tryptofan till serotonin, vilket förbättrar humöret. Och agerar tillsammans kan kalcium och vitamin D förhindra symtomen på premenstruellt syndrom. Livsmedel med hög kalcium kan också lindra kramper och smärta genom att fungera som en muskelavslappnande. Leta efter en magisk kombination i apelsiner, citroner och limefrukter..

bananer

Bananer är ett av de bästa näringsrika sätten att öka ditt humör med en hög dos B6-vitamin. Dessutom är de rika på kalium och magnesium, vilket minskar vattentätheten och uppblåstheten och samtidigt reglerar matsmältningssystemet, som vid denna tid av månaden fungerar.

vattenmeloner

Ofta orsakar menstruation en oemotståndlig sug efter godis, och experter rekommenderar att de inte tillfredsställer det med en låda med choklad, utan med frukt. Alternativ som är rika på vatten och naturliga sockerarter - vattenmeloner, meloner, plommon och bär klarar bäst uppgiften.

Lax

Lax är rika på omega-3-fettsyror som kan lindra smärta och kramper, slappna av muskler och neutralisera smärtkällan. Om du av någon anledning inte äter fisk kan du få en hälsosam dos omega-3 från nötter, avokado och linfrön..

Mörk choklad

Mörk choklad är en utmärkt källa till magnesium, som inte bara förbättrar humöret genom att öka serotoninnivåerna, utan också hjälper till att hålla den på en optimal nivå. För att allt detta ska vara sant bör en chokladkaka innehålla 60% kakao eller mer.

Många kvinnor upplever obehag under kritiska dagar. Oftast försöker de bli av med det med hjälp av tabletter. Men det finns ett annat sätt - välj lämplig meny. Då kanske inte mediciner behövs, och du kommer att må bra.

Den kvinnliga kroppens tillstånd under menstruationen förändras så mycket att även vanligt föda kan orsaka smärta i buken, överdrivet blodflöde, tarmsmärta, humörförändringar, migrän. När du har fått reda på vad du inte kan äta under menstruationen och vad som kommer att vara användbart under den här perioden kan du lösa problemet med obehag på kritiska dagar.

Kostbehov

En process där smärta känns i nedre del av buken under menstruationen kallas dysmenorré. Och det kan undvikas genom att äta mat som är hälsosam på sådana dagar..

Korrekt näring under menstruationen kan hantera vissa problem:

 • Låt mig inte bli bättre.
 • Minska mängden blod som släpps ut.
 • Lindra smärta.

Kosten under menstruationen görs med hänsyn till den individuella toleransen för de utvalda produkterna av kroppen. När allt kost, bör kosten ge en kvinna alla nödvändiga användbara ämnen, utan att skada.

För smärtlindring

Unidox för vilket syfte

Sår för trast hos kvinnor

Faktorerna som orsakar smärta med månatlig blödning är olika för varje kvinna. Det är därför du ska rådfråga i en klinisk klinik vad du ska göra med denna katastrof. Det är omöjligt att fastställa orsaken till smärta själv, vilket innebär att du inte kan självmedicinera.

Under menstruationen kan smärta orsakas av:

 1. Muskelsammandragning (sammandragningens intensitet påverkar styrkan i smärtan).
 2. Hormonfel.
 3. Nervös kraft.
 4. Könssjukdomar som förvärras just nu.

Men oavsett anledning kan du lugna smärtsamma upplevelser, till och med bara äta hälsosamma livsmedel.

Det är ibland svårt för kvinnor att ändra sin diet, särskilt om de är fulla under dagen. Ofta finns det inget sätt att springa runt i butikerna för specialprodukter och laga själv separat, och detta är inte nödvändigt. Kost för menstruation är att kontrollera mängden livsmedel som konsumeras. Smärtan kommer inte att vara allvarlig om du ökar konsumtionen av frukt och grönsaker. Dessa är naturliga antioxidanter som innehåller stora mängder magnesium och kalcium. Företräde ges:

Magnesium i livsmedel lindrar perfekt muskelspänning. Elementet är rikt på alla baljväxter, nötter, spannmål. I menyn anges:

Det är värt att komma ihåg att sådan mat orsakar uppblåsthet, så du måste äta den lite efter lite och senast 3 timmar före sänggåendet.

Fettsyror som finns i fisk och skaldjur bidrar till att minska smärta. Speciellt användbart:

Omega-3-fettsyror som finns i dessa fisksorter lindrar smärtan som orsakas av prostaglandiner under menstruationen. Linfröolja har en liknande effekt..

Du kan dricka avkok av kamomill, röd yarrow, nuy, mynta. De är kända för sina smärtstillande och lugnande effekter..

För att minska blodvolymen

Den mängd som frigörs under menstruationsblod beror på många faktorer. En diet under menstruationen som syftar till att öka nivån av järn i blodet kommer att minska volymen av sekret.

Naturligtvis rekommenderas det inte att självständigt fatta beslut om att minska blodförlusten. Det är bättre att konsultera en läkare. Om gynekologen inte upptäcker några patologier, kan du på andra eller tredje dagen ordna fasta dagar. Produkter tas bort från tabellen:

En rik drink kan hjälpa, särskilt avkok av örter. Du kan brygga nässlor eller en herdeväska. Och hallon- eller myntablad kan bryggas i en tekanna tillsammans med vanliga teblad. Drick som vanligt te.

Menyn sammanställs med introduktionen av produkter:

 • Äpple.
 • Strandkål.
 • blötdjur.
 • Bovete.
 • Kakao.
 • Pumpafrön.

Frukt (persikor, citroner, apelsiner) och grönsaker (röd paprika, gurkor) bidrar till bättre absorption av järn. Dessutom bör rätter sprutas rikligt med örter (persilja, dill).

Hur man undviker anfall?

En akut brist på magnesium och kalcium i kroppen kan leda till kramper. De förekommer när som helst på dagen, särskilt på natten, och är extremt smärtsamma. Tillståndet kompletteras av huvudvärk tillsammans med dåligt humör. I detta avseende bör du använda:

Med en brist på magnesium sjunker även nivån av dopamin, ett humörhormon. Att äta rätt mat hjälper till att upprätthålla balansen mellan spårelement i kroppen, vilket gör livet lättare för kvinnor..

För att inte bli bättre

Under de känsliga dagarna hos kvinnor ökar aptiten, jag vill äta ständigt och mycket. För att inte få extra kilo måste du reglera konsumtionen av feta och söta livsmedel.

Eftersom blodsockernivån under denna period sänks, vill du choklad, kakor, kakor.

Läkarna rekommenderar att du byter ut socker med komplexa kolhydrater. De absorberas långsammare och hjälper till att tämja aptiten. Fullkornsbröd, hård pasta, kli, bland annat, bidrar till produktionen av serotonin. Som ett resultat kommer stämningen att förbättras och sömnen kommer att förbättras.

Du bör också öka mängden konsumerad osötad frukt (pomelo, grapefrukt), grönsaker (rovor, kål, morötter) och greener (sallad, spenat).

För att sammanfatta

Det här är inte magiska botemedel, det är osannolikt att din kropp reagerar omedelbart. Men om du äter denna mat före och under din period finns det en god chans att minska smärta och obehag. Flytta dig i riktning mot växtmat för att må bättre.

Smärtsamma perioder orsakas av ett antal känslomässiga problem eller fysiska störningar i kroppen. Därför är det viktigt att ta initiativ i din forskning, gräva djupt för att titta på din kropp som helhet. Våra kroppar har unik intelligens, och dess olika reaktioner är ett sätt att berätta när kroppen behöver uppmärksamhet..

Typer avvikelser

Hoppar under menstruationscykelns varaktighet, överflöd eller brist på sekret, svår smärta är tecken på onormalitet. Varje avvikelse som är atypisk för dig har sin egen term:

 • Algodismenorea
  - Detta är en allmän kränkning av menstruationsperioden, som åtföljs av smärta, sammandragningar, kräkningar och diarré;
 • - Detta är en term som kännetecknar frånvaron av menstruation i mer än 6 månader.
 • - magra urladdning. Volymen blod som tilldelats under hela menstruationsperioden är mindre än 50 ml;
 • Hypermenorrhea
  - stark urladdning. Volymen av utsöndrad menstruationsvätska kan vara mer än 400 ml;
 • metrorragi
  - patologisk uterinblödning som började efter menstruationen;
 • oligomenorré
  - en avvikelse där perioden för menstruationscykeln går från skala i 40 dagar, och menstruationsperioden går 1-2 dagar;
 • Opsomenorrhea
  - detta är en förlängning av cykeln, menstruationens varaktighet kan variera något;
 • Promenomenorrhea
  - förkorta menstruationscykeln, som blir mindre än 21 dagar;
 • Polymenorrhea
  - Förlängning av menstruationens varaktighet från sju dagar eller mer.

Det är omöjligt

Kolsyrade drycker

Söta kolsyrade drycker som fanta och Coca-Cola bidrar till uppblåsthet, vilket redan känns inte bäst. Så försök att dricka mer vatten utan gas, tillsätt citronsaft eller mynta vid behov.

Bearbetade produkter

En annan syndare för "extra uppblåsthet" är livsmedel med mycket natrium. Och bearbetade livsmedel, inklusive snabbmat, korv och korv, samt färdiga måltider i frysen, är den viktigaste källan till natrium i din diet. Undvik allt som säljs i påsar och du kan hålla ditt saltintag på en nivå som känns bra..

Friterad mat

Minska ditt intag av livsmedel som innehåller transfetter som ökar östrogennivåerna och ökar smärtan. Det är viktigt att komma ihåg: för det första är de rika på livsmedel som tillagas med stora mängder vegetabilisk olja.

baljväxter

Bönor, kikärter, ärtor och andra baljväxter orsakar nästan omedelbar uppblåsthet, vilket förmodligen inte är en del av dina planer. Lägg av kokt rökt soppa för nästa vecka för att minimera obehag..

Återvunnet spannmål

Bearbetade korn, som alla bearbetade livsmedel, förlorar de flesta av sina fördelaktiga egenskaper och näringsämnen. Detta får dem att fungera som en destabilisator av blodsockret och samtidigt orsaka aptitkontrollförlust. Därför är det värt att välja bröd, pasta, ris och kex från hela korn under menstruationen..

Kost under menstruationen för viktminskning

Bantning under menstruationen är ett effektivt sätt att gå ner i vikt, eftersom kroppen vid denna tid naturligt rensar och förnyar kvinnans kropp, vilket innebär naturlig viktminskning. Du måste äta helt så att gå ner i vikt sker smidigt och utan hälsorisk. Om menstruationen går förlorad under viktminskning, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Är det möjligt att kosta under menstruationen?

Flickornas kropp lever enligt sitt eget individuella schema, under vilket komplexa biokemiska processer inträffar i det reproduktiva systemet. För att gå ner i vikt med 3-5 kg ​​bör du gå i diet under andra hälften av menstruationscykeln. Att beräkna det är ganska enkelt med en speciell kalender med kritiska dagar till hands. Om din kropp är benägen att smärta under menstruationen är det bäst att skjuta upp en diet för viktminskning tills menstruationens upphör.

Är det möjligt att gå på diet för viktminskning under menstruationen? Den här frågan oroar de flesta kvinnor. Beroende på diet är det möjligt att gå ner i upp till 5 kg vikt.

Näring, beroende på fas i menstruationscykeln, bör vara:

 • Den första fasen av kritiska dagar. En diet för viktminskning under denna menstruationsfas bör innehålla: 50 procent protein, 20 procent halvmättat fett. Kolhydrater under en viss tidsperiod är bättre att utesluta;
 • Andra fasen. Det är att föredra att använda en bovete eller honungdiet för viktminskning, vilket är mer skonsamt för kvinnans kropp under menstruationscykeln;
 • Tredje fas. Du bör äta rätt långsamma kolhydrater och torkad frukt som kan blandas med honung.

Varför vikt går inte bort?

Följa en diet under menstruationen och vikten försvinner inte? Detta problem berör många som har beslutat att äta begränsad mat. Om vågen fortfarande har samma kilogram, rekommenderas det att vidta följande åtgärder:

 • Vägrar kaffe och nikotin;
 • Vägra från salt och kryddig mat;
 • Du kan dricka ett glas yoghurt eller jäsad bakad mjölk före sänggåendet, vilket hjälper till att sprida ämnesomsättningen och minska vikten;
 • Uteslut frukt med mycket socker (druvor, bananer).

Under en diet kan menstruationen vara mindre smärtsam än vid en vanlig diet.

Principerna för god kost

Viktminskning under menstruationen bör ske korrekt. Menyn bör innehålla maximalt användbara ämnen, mängden mikro- och makroelement är överhängande. För att följa menyn måste du måla din egen diet i förväg.

Korrekt näring under menstruationen för viktminskning - en lista över produkter:

 • Frukt och grönsaker, utom bananer och druvor. Dessa frukter kan öka vikten något och behålla vatten, och därmed uppnå motsatt effekt;
 • Skaldjur - innehåller rent protein, som kan sänka smärttröskeln. Dessutom kan skaldjur i kombination med örter och grönsaker mätta kroppen med jod, vilket positivt påverkar sköldkörteln;
 • Mjölk och kefir. Bara ett glas mejeriprodukter eller surmjölkprodukter kan kompensera för bristen på kalcium och järn, som intensivt lämnar kroppen under denna period;
 • Kycklingfilé. Rent protein, vilket är så nödvändigt på kritiska dagar för kroppen.

För att gå ner i vikt under menstruationen måste du skapa en varierad meny, rik inte bara på proteiner utan också på korrekt fett, som finns i stora mängder i fisk och ägg. När man går ner i vikt under menstruationen bör såser och marinader uteslutas.

3 dagar meny

En provmeny under 3 dagar för en diet under menstruationen för viktminskning:

1 alternativ:

 • Frukost - kokt kycklingägg, rågbröd och en handfull färska bär eller frukter enligt säsong;
 • Lunch - inte fet kyckling eller kalkon i kött, ångade grönsaker;
 • Middag - ett glas kefir eller mjölk, en handfull färska bär eller torkad frukt.

Alternativ 2:

 • Frukost - 200 gram keso, 100 g kokt havremjöl;
 • Lunch - ångad fisk, en lätt sallad av grönsaker med örter;
 • Middag - ångad skaldjur eller lätt ostmassefterrätt.

3 alternativ:

 • Frukost - havremjöl på vattnet med bär för säsongen;
 • Lunch - mosad grönsaksoppa;
 • Middag - fruktsallad och ett par nötter.

Det är värt att komma ihåg att det inte rekommenderas att steka kött, den bästa metoden för värmebehandling är: matlagning, grilla, baka, ånga.

Hur du inte tappar din period under en diet?

Menstruationen försvinner oftast från en brist på fördelaktiga mikro- och makroelement i kroppen, särskilt kalium och magnesium. För att upprätthålla menstruationen medan du sitter på restriktiva praxis och gå ner i vikt, kom ihåg att fasta är starkt avskräckt. Vid partiell eller permanent hungerstrejk observeras en funktionsfel i hormonsystemet och vitala hormoner utsöndras inte för att upprätthålla en normal menstruationscykel.

För att gå ner i vikt på rätt sätt, bör du konsumera:

 • Spannmål. Denna produkt absorberas perfekt av kroppen, hjälper till att gå ner i vikt;
 • En bit choklad. Det är viktigt att använda denna speciella del av produkten för att upprätthålla ren hud. Denna produkt innehåller endorfin, ett slags lyckohormon som stöder välbefinnande och humör;
 • Mjölkprodukter.

För att inte gå ner i menstruation och gå ner i vikt under en diet bör alla alkoholhaltiga drycker uteslutas, eftersom de kan bidra till hormonell brist i en kvinnas kropp.

Varför går inte menstruationen under en diet??

Under kosten försenas menstruationen på grund av undernäring, som kännetecknas av ett bristfälligt innehåll av vitala element och proteiner som måste komma in i kvinnans kropp.

I händelse av att du har beslutat att diet varje månad, måste du äta en balanserad och hälsosam kost eller vänta till nästa månad. Det är värt att komma ihåg att först och främst hälsan står i spetsen, och först då ett attraktivt utseende och en smal figur.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationsblödning i mitten av cykeln

Utsläpp eller blödning i mitten av menstruationscykeln är en ganska vanlig förekomst som många kvinnor känner till; nästan alla kvinnor på en eller annan punkt i livet märkte oväntade blödningar i mitten av cykeln....

Hur man blir gravid snabbt efter en period

Stadier av menstruationscykelnI det första stadiet av menstruationscykeln bildas en follikel, från vilken ägget sedan mognar. Efter det inträffar ägglossning eller "bördigt fönster" från 1,5 till 3 dagar, då sannolikheten för befruktningen är så stor som möjligt....

Ingen månad efter avbokning av Yarina

Om ett par inte vill skyddas med den klassiska metoden - med hjälp av kondomer, och en kvinna är rädd för att sätta en intrauterin enhet, finns det ett behov av att ta hormonella preventivmedel....