Mjölk har kommit. Bröstet är "fullt" och det gör ont. Moms rätt handlingar

Klimax

När mjölken anländer (den 3-5: e dagen) blir bröstet fylligare, inte bara på grund av en kraftig ökning av mjölkvolymen, utan också på grund av rusningen av ytterligare blod och vätska som behövs för att förbereda bröstet för utfodring. Graden av bröstförstoring beror på kvinnan: för vissa förändras brösten i storlek ganska mycket, och för vissa sväller det mycket. Som regel avtar svullnad inom 12-48 timmar.

Vad kan mamma göra för att lindra detta tillstånd??

I Procedur om bröstet är väldigt fullt, men areolan (det mörka området runt bröstvårtan) är mjukt, barnet håller sig fast vid bröstet, mjölken flyter lätt.

2. Den viktigaste åtgärden för att förhindra eller minska svullnaden i bröstkörtlarna: foder så ofta som möjligt från de första timmarna. Sätt barnet i bröstet minst 12 gånger om dagen, begräns inte den tid som spenderas vid bröstet. Mata varje gång barnet visar tecken på beredskap att suga eller på eget initiativ, om mer än 2 timmar har gått sedan matningen avslutades.

Hur man förstår att det är dags att erbjuda bröst?

Gråt är babyens sista "argument". Det är möjligt att förstå att en nyfödd frågar efter ett bröst långt innan han gråter. Här är tecken som nästan säkert betyder att det är dags att erbjuda bröst.

- Snabb ögonrörelse, darrande slutna ögon.

- Muskelspänning, knutna nävar.

- Försök att hålla sig till allt som det visar sig nå (händer, blöjkant, kläder).

- Rastlösa "sök" huvudet vänder, munöppningen, smacking.

Myt. Väck aldrig ett sovande barn.

Faktiskt. Allt är inte så klart. Detta uttalande kan vara sant för en helt hälsosam baby som föds naturligt utan användning av några mediciner, inklusive smärtstillande. Eller för ett vuxet barn. Om förlossningen ägde rum med komplikationer och / eller med användning av mediciner, eller barnet är för tidigt, eller obekvikt, eller det finns till och med minimala problem med välbefinnande, försöker kroppen på detta sätt (genom en mycket lång sömn) spara energi. Men för att samma krafter ska vara och kroppen stärks behöver den näring. Därför, om barnet sover i mer än 2,5-3 timmar, utan att vakna upp, är det bättre att väcka barnet försiktigt och erbjuda bröstet... eller ännu bättre, erbjuda det till det sovande barnet genom att köra bröstet på överläppen eller uttrycka några droppar mjölk på läpparna att skoja. Den sugande reflexen fungerar bra i en dröm :-).

3. Begräns inte dig själv till att dricka. Studier visar att vätskebegränsning är ett ineffektivt sätt att minska bröstsvullnad på grund av mjölk.

4. Lätt massage av bröstet före applicering eller under utfodring.

Sträck försiktigt mycket lätt bröstet. Du kan mycket enkelt knacka med fingertopparna, fingertopparna med fingrarna "som fat lotto i en påse." Under sugande kan du enkelt ströma bröstet mot bröstvårtan, som om du trycker på mjölken ("utan fanatisme", det kan bara vara lätt att ströka och knacka regelbundet, du behöver inte "gnugga" huden på bröstet tills det är rött).

VIKTIG! Du kan inte i något fall trycka hårt, krossa, "bryta" tätningarna: dessa åtgärder har inget att göra med flödet av mjölk från bröstet! Vuxen bröstvävnad är mycket lätt att skada, vilket lätt kan leda till inflammatoriska processer. Alla åtgärder med bröstet bör inte skada!

5. Kall komprimering efter matning för att minska ömhet och svullnad.

I intervallet mellan matningen kan kalla kompresser göras för att minska smärta och svullnad. Kalla komprimeringar orsakar sammandragning av blodkärlen, vilket minskar svullnaden i bröstet. En handduk eller blöja doppad i kallt vatten är bra..

6. Ett litet överskott av mjölk är normalt omedelbart efter att mjölken anländer. Mors kropp anpassar sig efter ett barns behov och producerar mjölk med en liten försörjning. När du matar efter behov och tömmer bröstet kommer allt snabbt att återgå till det normala, och mjölken kommer att vara exakt så mycket som barnet behöver.
Men om barnet av någon anledning av någon anledning inte kan suga ut mjölk så att mamman inte känner sig starkt obehag från att fylla, behöver du inte utstå "till sist". Sila lite mjölk, precis nog för att lämna obehag, men bröstet förblev ganska fullt. Och be en GV-kompetent specialist som hjälper dig att ta reda på situationen.

II Förfarande om bröstet är så fullt att det är fysiskt svårt för barnet att ta det djupt och börja suga. Bröstvårtan och areola är hårda, svullna och bröstvårtan kan till och med vara "plattad" på grund av stark fyllning. Mjölk rinner INTE från bröstet.

VIKTIG! I detta fall är de "brutala" dekanteringen, som fortfarande är så förtjust i att öva på vissa moderskapssjukhus, ännu farligare. Föreställ dig en ballong fylld med vatten och tätt bunden. En knuten spets är en edematös areola. För att vatten ska rinna ut ur bollen måste du lossa det (ta bort svullnaden). Det är inte svårt att gissa vad som kommer att hända om den knutna bollen börjar rynka och vrida sig med all sin kraft och försöker få vatten ur den..

1. I detta fall är huvuduppgiften att uppnå allokering av mjölk från bröstet. Detta förhindras genom svår svullnad, och här är det nödvändigt att hantera det. I detta fall kan metoden för att mildra areolan genom tryck beskrivet av D. Kottermen vara mycket effektiv..

Omedelbart före varje applicering av barnet på bröstet är det nödvändigt att jämnt och försiktigt pressa areolen mot bröstet och hålla trycket i minst en hel minut, eller ännu längre (2-3 minuter, upprepa vid behov). Fokusera på areolen där bröstvårtan ansluter sig..

Som ett resultat av denna åtgärd pressas den överskjutande intercellulära vätskan tillfälligt inåt, i riktning mot det naturliga lymflödet, en del av mjölken rör sig också tillbaka till de djupare kanalerna, elasticiteten i nippel-areolakomplexet ökar, och som ett resultat kan barnet ta det djupare i munnen.

Det är mycket viktigt att fortsätta trycka i minst en minut (upptäcka per timme), även om det verkar som om areola har blivit mjukare några sekunder efter starten.

För större effekt, luta dig tillbaka eller ligga på ryggen (du ska vara bekväm!).

Innan du startar trycket kan du VÄLJA lätt, försiktigt, stryka bröstet i riktningen från bröstvårtan till periferin, till axillärområdet och ytterligare hjälpa utflödet av överskott av vätska.

Därefter applicera omedelbart barnet på bröstet.

2. När utflödet av mjölk är svårt är det mycket viktigt att slappna av så mycket som möjligt. Ja, det är extremt svårt i en sådan situation, men ju mer lugn och avslappnad mamma är, desto lättare är det för mjölk att rinna ut från hennes bröst (inget mysterium, bara hormoner :-)). Be någon ge dig en lätt massage av kragezonen, slå på mjuk, lugn musik, kom ihåg något mycket bra, dröm, ta en dusch, dricka din favoritvarma dryck. Alla tankar och åtgärder som hjälper dig att slappna av och släppa situationen kommer att vara bra.!

När mjölken börjar separeras fortsätter vi att agera enligt planen som beskrivs ovan.

Om barnet av någon anledning inte kan suga effektivt, eller det finns så mycket mjölk att barnet fysiskt inte kan klara en sådan volym, kan ytterligare uttryck krävas (tillfälligt!). I den här situationen är allt mycket individuellt, kontakta en amningskonsult för hjälp.!

När det är akut behov av hjälp

- det är ingen förbättring av bröstets tillstånd inom 1-2 dagar, trots alla åtgärder som beskrivs ovan,

- röda / mycket smärtsamma / svullna bröst eller båda brösten, frossa, influensa,

- temperatur över 38 ° C.

Konsultera en ammande konsult eller läkare.

Bröstet är svullet och öm: orsaker, symtom och diagnos

Den kvinnliga kroppen är ganska komplicerad i strukturen, det finns många processer som orsakar mycket ångest. Varje kvinna bör vara mer uppmärksam på hennes kroppstillstånd. Under puberteten möter en ung flicka först förändringar: bröstkörtlarna börjar öka i storlek med början av menstruation och åtföljs helt av smärta, mycket obehaglig och obekväm. Finns det anledning till oro?

I själva verket sväller det kvinnliga bröstet ofta, ett liknande fenomen är förknippat med vissa fysiologiska egenskaper hos den kvinnliga kroppen. Det är därför en ökning av storleken på mjölkkörtlarna inte sällan stör det rättvisa könet. Oftast förknippar de ett liknande fenomen med dagarna i menstruationscykeln. Det är dock nödvändigt att kontrollera bröstförstärkning, om det är obetydligt - det finns ingen anledning till oro, annars är det definitivt inte värt att försena ett besök hos en specialist.

Om sjukdom

Situationer när bröstet är svullet och öm är bekant för alla kvinnor. Före varje menstruation ökar mjölkkörtlarna i storlek, bröstvårtorna blir känsligare. Inom medicin kallas detta fenomen mastodynia. Oroa dig inte, eftersom en frisk kvinna normalt möter henne. Bröstet sväller av följande skäl:

 • närmar sig menstruation;
 • graviditet börjar;
 • bröstsjukdom.

Mastodynia: vad är det?

Varför är mitt bröst svällt och ömt? Frågan är ganska relevant, den kräver ett fullständigt och detaljerat svar. Ur medicinsk synvinkel betyder mastodynia uttalad svullnad i bröstkörtlarna, åtföljd av smärta. Ofta föregår sådana symtom menstruation, och flickor under puberteten lider också av obehag och tyngd i bröstet..

Mastodynia påverkar kvinnans välbefinnande och humör, hon blir mer irritabel och sårbar, extremt ouppmärksam. Hittills utmärks cykliska och acykliska mastodynier. I vilket fall finns det skäl till oro? Det är vad vi ska prata om nu.

Cyklisk mastodynia

Dess orsak är ansamling av vätska i den kvinnliga kroppen. Av den anledningen sväller bröstet några dagar före den påstådda menstruationen. Situationen förvärras av hindrad blodcirkulation under denna period. Detta fenomen är främst förknippat med hormonella och cykliska förändringar i den kvinnliga kroppen, är regelbundna och normala. Under den andra halvan av cykeln (cirka 10 dagar) börjar östrogen att produceras aktivt, dess nivå börjar överskrida nivån av progesteron. Det är denna obalans som slutligen leder till svårighetsgraden av bröstkörtlarna, bröstvårtan sväller och dess känslighet ökar. Om du observerar din kropp och kropp kan du helt enkelt inte låta bli att märka dessa förändringar. I vissa fall till och med snäva kläder som begränsar rörelsen ger obehag och smärta.

Acyclic mastodynia

Detta fenomen har ingen koppling till menstruationscykeln och hormonella förändringar. Arten och graden av smärta är individuella i varje fall. I de flesta fall klagar kvinnor över lokal akut smärta, vilket helt enkelt är omöjligt att utstå. Vilka andra symtom bör varna det klara könet?

När bröstet sväller före menstruationen är fenomenet symmetriskt. Det vill säga, smärta och tyngd observeras i varje bröstkörtlar. För acyklisk mastodyni är asymmetri karakteristiskt. Vad betyder det? Smärtsyndrom förekommer oftast i ett bröst, kan störas regelbundet eller ständigt. Detta fenomen föregår vanligtvis klimakteriet..

Vi förstår orsakerna

Varför sväller bröstet? Hur farligt är det här? Det finns faktiskt tillräckligt med skäl, många av dem är förknippade inte bara med interna utan också externa faktorer:

 • premenstruellt syndrom - i detta fall åtföljs bröstsmärtor av tryckstörningar, obehag och tyngd i nedre del av buken, irritabilitet, humörsvängningar;
 • åldersrelaterade förändringar i hormonell bakgrund - observeras oftast under puberteten och i väntan på klimakteriet;
 • graviditet - svullna bröst efter menstruationen är ett säkert tecken på början av befruktningen;
 • sjukdomar i levern och hjärt-kärlsystemet;
 • ta hormonella läkemedel;
 • bröstkörtelinflammation;
 • neoplasmer i bröstet;
 • bär tätt, tätt underkläder;
 • abort.

Oftast är bröstförstoring i storlek förknippad med tillvägagångssättet för menstruation. I det här fallet finns det ingen anledning till oro, tvärtom, detta är en konsekvens av kroppens fulla funktion. Således förbereder han sig för en eventuell graviditet och amning. Kvinnan upplever naturligtvis obehag, men i det här fallet är det ganska naturligt. Men ett besök hos en specialist i det här fallet är inte överflödigt.

Smärta under graviditeten

Svullna bröst och mage: vad ska man göra? Bröstförändringar är det första tecknet på graviditet. Brösten ökar märkbart i storlek, bröstvårtorna får en ljusare, ännu mörkare nyans och blir otroligt känsliga. Smärtintensiteten kan vara annorlunda, i vissa fall lämnar smärtan inte kvinnan förrän förlossningen. Det finns ingen anledning till oro - detta fenomen är ganska naturligt för den kvinnliga kroppen. Han byggs om och leder alla krafter att fostra ett starkt barn.

Obehag vid amning

Smärta kanske inte slutar efter förlossningen. Bröstet sväller som ett resultat av amning, och obehag orsakas främst av felaktig organisering av matningen av barnet. Dekantering efter varje utfodring, felaktig fästning av smulor till bröstet kan leda till stagnation av mjölk och orsaka mastit. Det är därför det är så viktigt att lyssna på alla rekommendationer från en observerande läkare..

Riskfaktorer

Naturligtvis är varje kvinna orolig för potentiella risker. När är det nödvändigt att ljuda larmet? När bröstet inte sväller på grund av fysiologiska förändringar i den kvinnliga kroppen? En neoplasma i bröstkörtlarna, både godartade och maligna, kan orsaka detta fenomen. Endast en läkare, kvalificerad specialist baserat på resultaten av en omfattande undersökning kan bestämma faran.

Mastopati är en mycket vanlig sjukdom bland det klara könet. Det åtföljs av obehag i bröstet och närvaron av tätningar, en liten mängd vätska kan frigöras från bröstvårtorna. Neoplasmer diagnostiseras även hos mycket unga flickor i åldern 15 år under puberteten. Ofta är en sådan sjukdom förknippad med hormonella förändringar. I denna ålder är de särskilt farliga, eftersom de kan degenerera till en malig tumör. Därför är det brådskande att hitta hjälp av en kvalificerad specialist vid upptäckt av de första tecknen. Cancer har tyvärr blivit mycket vanliga. Ja, och de är farliga med sin snabba utveckling.

Vad ska man göra?

Innan behandlingen påbörjas är det nödvändigt att utföra en omfattande diagnos och identifiera orsaken till svullnad och smärta i bröstet. Det första som varje kvinna bör göra är att konsultera en gynekolog för att genomföra en undersökning och utesluta graviditet. Specialisten kommer säkert att undersöka och undersöka mjölkkörtlarna, i händelse av minsta rädsla och misstankar kommer han nödvändigtvis att skriva ut en remiss till en mammolog. Han kommer att förskriva en ultraljudsundersökning, ett omfattande blodantal och en MRI av bröstkörtlarna. Diagnostikmetoden bestäms av läkaren, han kommer förmodligen att välja den mest effektiva metoden baserat på en preliminär undersökning av patienten med modern utrustning.

Om graviditet eller närvaron av neoplasmer i bröstet inte bekräftas, måste du ompröva din livsstil. Ofta är negativa förändringar i den kvinnliga kroppen förknippade med stress, sömnstörningar, överarbete. Börja leda en hälsosam livsstil, berika kosten med vitaminer och mineraler, mer krävande inställning till valet av underkläder - föredra naturliga andningsvävnader som inte begränsar bröstet.

Metoder för kamp

Om en kvinna regelbundet har bröst innan menstruationen, indikerar detta att kroppen fungerar normalt - det finns ingen anledning till oro. Huvuduppgiften är att minimera obehag och för detta ger gynekologer världen över några användbara tips och råd:

 • bära underkläder som är större under ägglossningen, vilket förhindrar dragning och klämning av mjölkkörtlarna;
 • vägran av trånga kläder;
 • begränsning av vätskeintag, som kan stagnera i kroppen och provocera ännu större svullnad och komprimering.

Om en ökning av bröststorleken åtföljs av smärtsamma dragkänslor, en ökning av kroppstemperaturen, bör du definitivt inte undvika att rådfråga en läkare. Självmedicinera inte i något fall, vilket inte bara kan förvärra tillståndet, utan också leda till irreversibla konsekvenser. Absolut förbjudet:

 • applicera kompresser, särskilt varma, på bröstkörtlarna, vilket kan leda till utvecklingen av den så kallade vilande infektionen;
 • självständigt massera och knåda bröstet;
 • dra åt det med tätt underkläder - detta är särskilt farligt och kan leda till utveckling av nodulära neoplasmer.

Förebyggande

Tyvärr, enligt statistik, lider varje sekund kvinna av bröstsmärta. Det är därför det är så viktigt att ta en mer vördnadssam inställning till din kropp, att svara på alla förändringar som sker i den. Som en förebyggande åtgärd bör varje kvinna genomgå en regelbunden undersökning av bröstkörtlarna av en gynekolog. Vid plötsligt uppträdande av tätningar och neoplasmer bör du omedelbart söka hjälp från en specialist.

Inte ens den mest kvalificerade specialisten kan hjälpa dig om du inte är vaksam. Det är inte möjligt att tvinga en kvinna att genomgå regelbundna undersökningar. Gör det till en regel att besöka en gynekolog eller mammolog minst en gång per månad för att förhindra utveckling av cancer, som drabbar så många kvinnor idag. Du bör vara mer uppmärksam på din hälsa hos kvinnor vars mamma eller mormor överlevde bröstcancer..

Svullna bröst

Varje kvinna möter tillfälliga förändringar i bröststorlek. Bysten kan minska med plötslig viktminskning eller svälla under menstruationen. Detta kan indikera både naturliga fysiologiska processer och allvarliga fel i kroppen. Det är mycket viktigt att separera de vanliga symtomen (lätt obehag, känslighet) från onaturlig smärta, misstänkta sälar och funktionsstörningar i bröstkörtlarna. Vad är mekanismen för svullnad i bröstet, av vilka skäl händer detta, och i vilka fall hjälper en läkare?

Organets anatomiska struktur

Bröstkörtlarna är en sekundär sexuell egenskap som utvecklas hos alla däggdjur. Hos mogna kvinnor bildar körtlarna två symmetriska höjder som ligger intill den främre bröstväggen (mellan den 3: e och den 7: e revben). På bröstets yta är en bröstvårta omgiven av en areola. Melkkörtlarna i sig är en tät kropp i form av en konvex skiva. Det är omgivet av ett lager av fettvävnad och "bokstavligen" fäster sig till kroppen med hjälp av muskler. Organblodtillförsel genom den inre och laterala bröstartären.

Under hela livet genomgår det kvinnliga bröstet cykliska förändringar. De är nära besläktade med menstruationscykeln och förbereder kroppen för befruktning. Innan menstruationen börjar sväller bröstkörtlarna, blir mer känsliga och bröstvårtan och areola kan ändra något i färg. Om befruktningen inte har inträffat återställs balansen mellan hormoner, känsligheten försvinner och bröstet återgår till sin vanliga storlek..

Bröstsvullnadsmekanism

En ökning i bröststorlek och ömhet är ett absolut normalt symptom som utvecklas hos de flesta sexuellt mogna kvinnor. Detta beror på den komplexa strukturen i bröstkörtlarna. Bröstet består av tre typer av vävnad - bindväv, fett och körtel. Bindvävnad bildar bröstets skelett och genomgår sällan betydande fysiologiska förändringar. Fett- och körtelskikten är mer formbara och hormonberoende. De kan växa eller omvänt minska i storlek under påverkan av vissa hormoner, vikthopp, allmän hälsa.

Förutom fett kan svullnad i bröstet utlösa blodkärl. Storleken och strukturen på mjölkkörtlarna beror till stor del på blodtillförseln. Hur det fungerar? Blod rusar in i bröstet, utvidgar blodkärlen, vilket påverkar bröstvolymen. En liknande effekt kan observeras under sport eller annat aktivt tidsfördriv. När blodtillförseln är normal minskar volymen av blodkärl och bröstkorg.

Om bröstsvullnad hos kvinnor är ett symptom på både normala och patologiska interna förändringar, indikerar en utvidgning av det manliga bröstet en specifik sjukdom. Det kallas gynekomasti. Detta är en förstoring av bröstet med hypertrofi av fettvävnad. Sjukdomen indikerar en obalans av kvinnliga och manliga hormoner.

Möjliga orsaker till bröstförstoring

Svullnaden i bröstkörtlarna kan vara lång eller kortvarig. Till exempel under graviditet upprätthålls den maximala bröstvolymen tills matningen är slut, och med sexuell upphetsning försvinner efter några minuter eller timmar. Hur är detta möjligt?

Menstruationscykel

Menstruationscykeln har en enorm inverkan på hälsa, humör och välbefinnande hos mogna kvinnor. Varje cykeldag är förknippad med produktionen av en viss mängd hormoner. Dessa hormoner påverkar både det inre tillståndet och den yttre skönheten. Till exempel, progesteron och prostaglandiner, som ackumuleras i kroppen genom den andra fasen av menstruationscykeln, ökar smärttröskeln, framkallar svullnad och ökad bröstkänslighet.

Om bröstet sväller, blir för känsligt eller gör ont i den första fasen av menstruationscykeln, kontakta en läkare. Kanske är hormonbalansen störd eller inträffar andra patologiska processer i kroppen.

Graviditet och amning

Aktiv brösttillväxt under graviditeten är förknippad med det viktiga hormonet prolaktin. Det mesta av prolaktinet produceras i hypofysen, varefter det kommer in i blodomloppet och förbereder intensivt den kvinnliga kroppen för moderns framtida roll. Redan under den andra månaden av graviditeten ökar brösten betydligt i storlek, och bröstvårtan och areola blir mörkare. Förändringar påverkar inte bara de yttre utan också kroppens inre egenskaper. Bröstkörtlarna byggs om för att ge det ofödda barnet mjölk.

Under utfodringsperioden kan bröstvikten nå mellan 300 och 900 gram (vanligtvis varierar denna indikator från 150 till 200 gram).

Bröstsvullnad under graviditet och amning är tillfällig. Efter utfodring återställs den hormonella balansen gradvis och kvinnokroppen förbereder sig återigen på att bli gravid. Snart tappar bröstkörteln volym och form, men återgår vanligtvis inte till sin ursprungliga pre-gravid storlek.

Stimulering och upphetsning

De flesta kvinnor definierar bröst som en av de erogena zonerna. Hon är extremt känslig för beröring, plötsliga rörelser och annan stimulans. Som svar på upphetsning kan bröstkörtlarna öka något i storlek, bli elastiska och något hårda. Kroppens reaktion på en viss effekt kan vara specifik och beror på varje specifik kvinna. Vissa upplever inte några känslor under aktiv bröststimulering, medan andra till och med reagerar på friktion av kläder eller underkläder. Som stimulering kan övervägas och mata barnet. Så snart barnet tar tag i bröstet skickas en signal till hjärnan om behovet av mjölkproduktion. Som ett resultat fyller vätska mjölkkanalerna och förstorar visuellt körteln.

Temperaturskillnader

Exponering för höga eller alltför låga temperaturer kan också påverka bystvolymen. Det handlar om kränkning av blodcirkulationen. Vid överhettning fylls vätskan snabbt i blodkärlen och utvidgar dem betydligt, vilket leder till svullnad i bröstkörtlarna.

Under hypotermi startar kroppen en naturlig skyddsprocess och påskyndar blodflödet för att överleva. Detta kan spåras av reaktionen på huden på kallt vatten - det blir rött, det finns en lätt svullnad, eventuellt obekväm stickningar. Liknande förändringar inträffar i alla mjuka vävnader, inklusive bröstet..

Livsstilsspecifikationer

Inte bara livskvaliteten, utan också utseendet på en person beror på den dagliga kosten. Om du konsumerar mycket mer kalorier än du kan spendera, byggs övervikt gradvis upp i kroppen. Överskott av fett fördelas över varje kroppsdel, beroende på dets struktur och påverkar bröstet.

Brist på dricksvätska kan leda till svullnad. Oftast åtföljs de av obehag, torr hud och ibland smärtsamma upplevelser..

Patologiska orsaker till svullnad

Svullnad och åtstramning av bröstet indikerar inte alltid de naturliga fysiologiska processerna i kroppen.

Ibland är detta ett symptom på sådana sjukdomar:

 1. Lactostasis. Detta är stagnation av mjölk i kanalerna i bröstkörtlarna. Tillståndet är endast karakteristiskt för ammande mödrar. Stagnation kan bildas i en körtel eller påverka båda samtidigt. För att neutralisera laktostas rekommenderas att dricka mycket vatten och ofta fästa barnet i bröstet. Om detta inte hjälper, kontakta en läkare..
 2. mastopati Spredningen av bröstvävnad, som åtföljs av smärta och patologisk utsöndring. Under ett decennium har mastopati varit en av de vanligaste bröstsjukdomarna..
 3. Fibroadenom. Godartad neoplasma orsakad av brist på progesteron och östrogen. Tumören växer eller provoserar nya cancerskador som bokstavligen trycker på vävnaden och provocerar dess svullnad..
 4. Mastit. Bröstinflammation. Det kan utvecklas hos vilken kvinna som helst, oavsett graviditet, förlossning och antal barn.

I vilka fall är det nödvändigt att konsultera en läkare?

Först bestämmer arten och orsaken till smärtan. Om du aldrig har upplevt sådana upplevelser - kontakta en gynekolog. Beskriv ditt tillstånd, berätta om förhållandena under vilka det inträffade. Om läkaren finner misstänkta symtom kan du omedelbart genomgå en diagnos och neutralisera sjukdomen i tid. Ofta medför inte den naturliga svullnaden i bröstkörtlarna betydande obehag. Det viktigaste - var rimlig och lära dig att lyssna på din egen kropp.

Behöver jag undersöka mina bröst på egen hand?

Det finns en populär övertygelse att bröst bör undersökas / undersökas regelbundet för att förhindra utveckling av farliga sjukdomar och förändringar. Kvinnors främsta rädsla är förknippad med cancer, hormonstörningar, vilket kan påverka bröststorleken. Är det så, hur effektiv är oberoende palpation och hur man ordentligt tar hand om bröstkörtlarna?

Självundersökning kan inte likställas med ett läkarbesök och en planerad diagnos. Ofta kan en kvinna märka en konstig svullnad i bröstet, känna för komprimering, ställa en fruktansvärd diagnos och ta sig till psykos.

Eller tvärtom, känner regelbundet brösten, känner dig trygg och vägrar planerad mammografi. När det gäller patologiska förändringar kan cancerfokusen begränsas till några millimeter och det kommer inte att vara möjligt att fixa det utan specialutrustning. Självdiagnos är en ytterligare snarare än en grundläggande manipulation. Använd fördelarna med modern medicin, glöm inte regelbundna besök hos gynekologen och diagnostiska åtgärder.

Om du bestämmer dig för att utföra regelbunden palpation - beräkna styrkan korrekt. Överdriven mekaniskt tryck på bröstet kan leda till bildning av blåmärken, inflammation och smärta. Vilka symtom ska jag se en läkare med? Närvaro av en nod, ödem, missfärgning av huden, tillbakadragning av bröstvårtan, förstorade lymfkörtlar i armhålan, blod eller annan utflöde från bröstkörtlarna.

Vilken läkare ska jag gå till? Specialister rekommenderar att du först kontaktar en gynekolog. Vid behov omdirigerar han patienten till en mammolog eller onkolog.

Behandla palpationer som standardåtgärder (som att borsta tänderna) och överskatta inte symtomen. Svullnad och svullnad i körtlarna i den andra fasen av cykeln kan lätt förväxlas med en cysta eller en falsk graviditet.

För att undvika missförstånd, diskutera med dina gynekologer dina känslor före / under / efter menstruationen, beskriv smärtan och vanligt tillstånd i bröstet. Så du kommer bättre att förstå din kropp och skilja normerna från patologier..

Svullna bröst och smärta - vad kan vara orsaken

Den medicinska termen för bröstsmärta är mastalgia, och medan bröstsvullnad och ömhet oftare förknippas med graviditet, amning och premenstruellt syndrom (PMS), är de också vanliga symtom på klimakteriet. De flesta kvinnor upplever vid någon tidpunkt ett tillstånd där deras bröst är svullna, eftersom detta är ett vanligt symptom..

Varför sväljer och gör ont i mjölkkörtlarna?

Det finns två typer av mastalgia:

 • cyklisk bröstsmärta är associerad med en kvinnas månadscykel;
 • medan icke-cykliska bröstsmärtor kan drabba kvinnor i alla åldrar.

Båda typerna av smärta är förknippade med hormonell obalans. Bröstsvullnad förekommer oftast under klimakteriet, när hormonnivåerna i kroppen fluktuerar. Ömhet i bröstet är också oftast förknippat med fibrocystiska förändringar i bröstvävnad som ofta uppstår under graviditet, amning eller klimakteriet..

Mindre vanliga orsaker till bröstsvullnad och smärta inkluderar:

 1. Överdriven intag av koffein och salt.
 2. mastit.
 3. Graviditet.
 4. Oral preventivmedel.

I mycket sällsynta fall kan bröstsvullnad och ömhet vara ett tecken på cancer eller andra maligna tumörer, men det är osannolikt. Med detta i åtanke rekommenderas det alltid att besöka en läkare och göra årliga mammogram efter 40 år.

Smärta i bröstkörtlarna

Kvinnor med bröstinfektion kan få svullna bröst. Bröstinfektioner uppstår när vanliga bakterier som finns på huden, kallad Staphylococcus aureus, kommer in i kroppen genom en lucka eller spricka i huden, vanligtvis på bröstvårtan. Infekterad bröstfettvävnad kan trycka på de kvinnliga mjölkkanalerna, vilket får hennes bröst att svälla och orsaka smärtsamma klumpar i infekterade bröst. Kvinnor som ammar kan uppleva bröstinfektioner på grund av blockerade kanaler.

Unga flickor kan ha svullna bröst när de går in i puberteten. Det första tecknet på kvinnlig pubertet är utvecklingen av känsliga "bröstpunkter". Puberteten uppstår när en flickas kropp börjar producera höga nivåer av kvinnliga hormoner i väntan på vuxen ålder.

Amning (amning). Symtom kan inkludera mjölkproduktion och utsöndring, råmjölk och utsöndring före och efter födseln, mjuka eller ömma bröst, påtagliga noder i bröstet. Bröstödem och ömhet är ett normalt symptom på graviditet och en postpartum störning..

Hur bestäms orsakerna till bröstsmärtor

Graden av smärta, var och hur det känns, är olika för varje kvinna. Det kan vara vass, stickande, tråkigt, bankande eller värkande. Det kan kännas i hela eller delar av bröstet, ett bröst eller båda. För många kvinnor märks ömhet knappt. För andra är smärtan så stor att det påverkar deras dagliga liv.

Den vanligaste hormonella bröst ömheten är förknippad med en ökning av östrogennivåer före menstruation. Detta leder till uppblåsthet i mjölkkanalerna och körtlarna, fångande vätska i bröstet. Många kvinnor har ömhet eller smärta inför menstruationen, och ibland rätt under dem.

Vissa kvinnor upplever regelbunden ömhet i bröstet i andra stadier av menstruationscykeln. Hormoner som orsakar ömhet i bröstet kan också orsaka en cyklisk svullnad eller svullnad. De kan också påverka storleken, formen eller känsligheten hos cyster och fibroadenom..

Hormonell ömhet i bröstet är normalt, men det är vanligtvis inte särskilt svårt. Smärta som varar mer än en vecka under en tid, eller smärta som hindrar en kvinna från dagliga aktiviteter, anses inte vara normalt.

Andra vanliga orsaker till ömhet i ett eller båda brösten är:

 • en behå som inte passar eller inte passar bra;
 • påfrestning;
 • viktökning (detta kan leda till att bröstet blir tyngre);
 • bröstskada (detta kan inkludera ärrbildning från operation);
 • vissa mediciner, särskilt preventivpiller eller läkemedel som sänker kolesterolet;
 • bröstcystar eller fibroadenom;
 • fysisk aktivitet som sätter press på bröstet, axlarna eller bröstmusklerna (t.ex. tunga lyft);
 • tillstånd som påverkar bröstväggen, revbenen eller musklerna som ligger under bröstet.

För att försöka hitta orsaken till bröstsmärtor kommer läkaren att överväga:

 • Finns det en uppenbar orsak till smärtan (t.ex. ärr eller skada)
 • en historia av smärta;
 • var, när och hur du känner smärta;
 • resultat av fysisk undersökning och eventuella ultraljud, mammogram eller andra tester som behövs;
 • har du fortfarande din period eller tar du HRT.

Ibland, även med all denna information, kan du fortfarande inte se varför mjölkkörtlarna svulde och gjorde ont. Detta betyder inte att smärtan inte är verklig..

Hur manifesteras och behandlas bröstsvullnad

Symtom på svullnad och ömhet i bröstet:

 1. Bröstförstoring.
 2. Känsla av tyngd.
 3. Bröstsmärtor från beröring.

Det har också rapporterats att smärtan i samband med dessa symtom ibland är mer intensiv under klimakteriet. Vid icke-cyklisk mastalgia bör symtomen inte vara långvariga och om de kvarstår, kontakta läkare..

E-vitamin tas för att lindra tillståndet när bröstet är svullet och ömt.

Det finns många livsstilsjusteringar som kan hjälpa till att göra bröstsvullnad och smärta mer hanterbara:

 1. Minskat koffein och saltintag. Eftersom överdriven konsumtion av båda näringsämnen kan orsaka vattentäthet i bröstet, kan de lätt förknippas med en starkare känsla av svullnad och ömhet..
 2. Ta mer vitamin E. Detta vitamin har länge varit populärt för att lindra tillståndet när bröstet är svullet och ömt..
 3. Bär en välpassad behå. Detta kan vara ett av de enklaste och mest effektiva sätten att minska bröstsmärtan..
 4. Använd varma komprimeringar. Om du använder en varm kompress i botten av varje bröst kan du lindra smärtan efter en särskilt smärtsam dag..
 5. Ta primroseolja (men inte om du inte har epilepsi).
 6. Ta B-vitaminer (kontakta din läkare eller apotekspersonal för dosering).
 7. Sluta eller minska rökningen.
 8. Applicera antiinflammatoriska geler eller krämer på det drabbade området (kontakta din läkare eller apotekspersonal för hjälp).
 9. Komprimerar med isförpackningar på bröstet.
 10. Om du tar receptbelagda läkemedel är det också värt att diskutera med din läkare om detta kan orsaka smärta..

Alla kvinnor bör vara uppmärksamma på alla förändringar i brösten som inte är normala för dem. Om du har några förändringar i dina bröst som skiljer sig från dina normala hormonella förändringar, bör du kontakta din läkare..

För många kvinnor är den största oroen för bröst ömhet att det är ett tecken på cancer; emellertid är bröst ömhet inte ofta förknippad med cancer, och detta sätter inte dig någon ökad risk för bröstcancer..

Du bör följa riktlinjerna för screening av bröstcancer för kvinnor i din ålder och familjehistoria..

Bröst pustade upp: skäl

Bröstsvullnad är vanligt hos kvinnor. Det kan finnas flera förklaringar till detta fenomen - från graviditet till cancer. Experter rekommenderar att kvinnor som har bröst regelbundet hälls eller förblir så hela tiden bör konsultera en läkare. Speciellt om en ökning av dess storlek åtföljs av ömhet.

Text: Anna Shatohina, Anna Gerasimenko · 24 mars 2020

Artikelens innehåll:

Bröstförstoring är ett fenomen som kvinnor vanligtvis inte är särskilt oroliga för. Oftast associerar de detta med dagarna i menstruationscykeln (ägglossningen har gått - bröstet har ökat, fasen har förändrats - opal). Det är dock nödvändigt att noggrant övervaka hur exakt denna bröstförstärkning inträffar. Om inte mycket, det finns inget att oroa sig för. Men om måtten har förändrats anständigt - med 2 eller 3 cm, är detta ett tillfälle att besöka en specialist.

Anledningar bröst kan öka

Det finns många orsaker till att bröstet kan hällas ganska starkt. Till exempel:

hormonella störningar i kroppen;

lägga till extra kilo;

Vissa skäl är ganska enkla och banala och orsakar inte heller hälsan särskilt (till exempel bröstförstoring på grund av att du arbetar med musklerna). Men i andra situationer kan sådan fullständighet signalera en ganska allvarlig sjukdom..

Att försöka skilja en anledning från en annan är helt möjligt på egen hand. Så till exempel hänvisas regelbundna fluktuationer i cykeln vanligtvis till hormonell bröstförstoring. Bröstförstoring under ägglossningen beror också på dem. Det bör komma ihåg att bröstet för närvarande inte ökar mycket - halva storleken eller en. Mjuk ömhet eller spänning i detta fall kan mycket väl noteras. Men samtidigt bör bröstet vara enhetligt utan några tecken på komprimering. När perioden är slut passerar svullnaden i bröstkörtlarna och de kommer att återgå till sin vanliga storlek..

Om du inte kan relatera bröstförstoring till ägglossning, prova ett ägglossningstest. Men se fortfarande en läkare.

Mycket ofta diagnostiseras kvinnor på ett fylligt bröst med graviditet. Detta kan bara misstänkas om det finns förutsättningar - oskyddat samlag (och eventuellt inte ett), brist på menstruation, täta urinering, konstant och smärtsam hunger, etc. Hormoner orsakar också bröstsvullnad under graviditeten.. När allt kommer omkring, är en gravid kvinnas kropp ombyggd för graviditet, förlossning och amning. I det här fallet måste du göra ett graviditetstest och se en läkare.

Fullhet och tillsats av extra kilo kan också göra bröstet mer hällt. Detta beror på det faktum att den huvudsakligen består av fettvävnad, som avsevärt fylls på med en förändring i vikt. Återigen bör bröstet i detta fall fyllas jämnt. Efter att ha gått ner i vikt (om detta händer) kommer bröstet att falla av.

Om en kvinna har utvecklat onkologi kommer en ökning av bröststorleken åtföljas av ett antal karakteristiska symtom. Så, till exempel, bröstet kommer att svullna, och tätningar i form av knölar kan kännas i det. Bröstets form och form förändras också. Dessutom kan peeling av huden, tillbakadragande av den och förekomsten av röda gropar uppträda. I detta fall kommer naturligtvis bröstsmärtor att börja.

Om du hittar minst ett av dessa symtom, kontakta omedelbart en mammolog. Kom ihåg att bröstcancer är lättare att behandla i början..

Få inte panil. Att ha dessa symtom betyder inte att du har cancer. Men du måste kontakta en specialist snarast.

Vad man ska göra med svullna bröst

Om problemet med bröstförstoring överhinner dig regelbundet beroende på cykel, finns det inget att göra. Du behöver bara förbereda och köpa linne utformat för ökade storlekar på mjölkkörtlarna. Och detta måste göras, eftersom krossning av bröstet inte leder till någonting bra..

Om du misstänker att du kan vara gravid ska du inte skrynkla bröstet för att försöka undersöka vissa fel. Det är bättre att omedelbart kontakta en gynekolog eller göra en ultraljudsundersökning för att förstå exakt om du är i en position eller inte.

Kontrollera dina bröst regelbundet. För att göra detta räcker det att räcka upp handen och lägga den bakom huvudet och försiktigt undersöka den andra med din körtel efter eventuella knölar, etc. Om du hittar något som kan förvirra dig, registrera dig till läkaren för att utesluta onkologi.

Bröstsvullnad och tillväxt


Innehållsförteckning

Bröstförstoring (ödem) är ofta förekommande. Det åtföljs inte alltid av smärta, men kan bekräfta förekomsten av olika patologier. Var noga med att uppmärksamma svällningen i körtlarna. Följ frekvensen, kom ihåg känslorna. Detta hjälper läkaren att få en fullständig bild av vad som händer. Vilka är tecken, orsaker till problemet? Finns det några effektiva metoder för att eliminera dessa?

Bröstsvullnad - symtom

En förstorad bröstkörtel indikerar inte nödvändigtvis en sjukdom. Parallellt med ödemet utvecklas ett nytt tecken som orsakar besvär - kontakta en specialist:

 • smärtan lämnar sig inte ens om kvinnan ljuger och sitter;
 • fysisk aktivitet är omöjlig;
 • vätska från de mjölkiga kanalerna;
 • bröst förstorad.

Huvudvärk, magkramper, förlust av aktivitet, allmän försämring av hälsan kan också indikera sjukdomar.

orsaker

Oftare är svullnad en naturlig reaktion av kroppen på produktionen av hormoner. Dessa är progesteron, östrogen, prolaktin, som syntetiseras av sköldkörteln, binjurarna, hypotalamus. Det visade sig att ödem inte är ett resultat av naturliga förändringar - du måste tillgripa en korrekt diagnos. Hormonfel, högt kolesterol, nedsatt körtlar - provokatörer av patologisk brösttillväxt.

Bröstsvullnad - fysiologiska orsaker

En kvinnas kropp är ett komplext system med specifika funktioner. Bröstödem med en viss periodicitet är ett naturligt fenomen som inte medför fara. Det kan finnas flera skäl..

Premenstrual period

Brösttillväxt provocerar ett ägg som har mognat. Nivån av hormoner som säger till hjärnan att befruktning kommer att inträffa snart stiger. Alla system börjar förbereda sig för amning, överskott av vätska ackumuleras i vävnaderna. Upplevelser - bröstet gör ont, drar.

 1. Perioden före ägglossningen är en ökning av nivån för hormonet östradiol, östriol, östron. Ämnen är katalysatorer som är nödvändiga för tillväxt av mjölkkanalerna.
 2. Efter äggmognad dominerar progesteron. Det provocerar tillväxten av celler i bröstkörteln..

Sådana processer bör inte skrämma en kvinna. Men om smärtan förstärktes, plågas med varje PMS är värt ett besök hos en specialist.

Pubertets tonår

Övergångsålder hos flickor väcker svullnad i bröstvårtorna. Anledningen är bildandet av en hormonell bakgrund, syntesen av ämnen som påverkar förändringar i kroppen. För mycket kläder kan orsaka obehag. Så snart puberteten är klar försvinner alla obehagliga känslor.

Graviditet

Menstruationscykeln går förlorad, och bröstet är svullet? De första tecknen på graviditet. Se till att du bär fostret och rådfråga en läkare för att utesluta förekomsten av patologier.

Utvidgning av körtlar, svårighetsgrad, obehag är normalt under graviditeten. Progesteron, som förbereder kroppen för att mata barnet, är skylden. Körtelvävnadsceller växer. När fostret blir äldre blir bröstet ännu känsligare och ökar i volym. Bekväm behå, rymliga kläder gör att du kan minska obehag.

Laktation

Under utfodring ökar ömheten i bröstkörtlarna dramatiskt. Mjölk produceras, kanalernas lumen expanderas, bröstet hälls. Fogar:

 • vävnader är betydligt komprimerade, styvhet;
 • ökad temperatur i körtlarna;
 • lokalisering av smärta i vissa områden;
 • tätningar som liknar knölar - filts efter att ha uttryckt mjölk;
 • rodnad, sprickor i bröstvårtorna.

För att eliminera obehagliga symtom bör du följa barnets matningsregime och uttrycka mjölk regelbundet. Att ignorera rekommendationerna utgör ett problem - mastit. En komplex sjukdom åtföljs av akut smärta, ibland måste du ta operation.

Abort

Avbrott av graviditet - störning i kroppen. Hormoner har redan börjat syntetiseras, bröstvävnad förbereder sig för amning. Konsekvensen av operationen är en allvarlig obalans i reproduktionssystemets funktion. Resultatet blir svullna bröst, periodisk smärta.

Klimax

Perioden då omstruktureringen av interna system börjar, i samband med åldersrelaterade förändringar. Nya processer leder till svullnad i körtlarna. Anledningen är att körtelvävnad förflyttas från bröstet, vilket kommer att ersättas av växande fibrös och fet vävnad. Det väcker brösttillväxt:

 • för trånga underkläder;
 • vätskeintag i stora mängder;
 • överdrivet saltintag;
 • koffeinhaltiga drycker.


Ökad smärta är inte ett bra symptom, du bör konsultera en läkare.

Icke-patologiska orsaker till bröstförstoring

Förutom naturliga processer är bröstsvullnad ibland associerad med:

 1. Hormonell preventivmedel - en biverkning kan vara bröstförstoring, åtföljd av ömhet, obehag. Det är nödvändigt att konsultera en läkare, välja ett annat läkemedel.
 2. Depressiv störning och stress.
 3. Drog användning. Den största risken är antidepressiva medel, som kan orsaka obalanshormoner. Kroppen ökar bildningen av vissa ämnen och minskar dramatiskt andras nivå.
 4. Skador, mekaniska skador på bröstet - vävnaderna sväller, rodnad och smärta uppträder. Du måste träffa en läkare.
 5. Överdriven konsumtion av saltade livsmedel i förväg av månadsblödning. Kroppen ackumulerar vätska och salt förvärrar processen och låter inte lymf fritt tas bort från kroppen.

Smala täta bh, täta kläder kan också provocera bröstsvullnad..

Patologiska orsaker

Allvarligt obehag, en märkbar bröstförstoring - en signal från kroppen om utvecklingen av sjukdomar:

 1. Mastopati - manifesterar sig både i klimakteriet och i alla åldrar. Tecken - efter nästa menstruation blir bröstet fullt, det gör ont, det finns en känsla av tyngd. Diagnosen kan vara cystisk, fibrös, diffus eller fokal mastopati.
 2. Fibroadenom (med bärandet av fostret). Det är förknippat med utseendet på godartade tumörer. Orsakar smärta, svullnad i körtlarna. Patologi behandlas inte under graviditet, eftersom läkemedel inte bör tas.
 3. Onkologi - en sjukdom av malign eller godartad natur orsakar bröstsvullnad.

Det spelar ingen roll vad som orsakar svullnad i körtlarna med fysiologi eller patologi. Ignorera inte symtomen, men kontakta en läkare för korrekt diagnos..

Avslöja orsaken

Det fanns inga skador, men smärta och svullnad observeras? Utnyttja medicinens resultat - till din tjänst finns alla möjliga diagnostiska metoder. De kommer att identifiera patologier i de tidiga stadierna:

 1. Bröstklappning.
 2. Ultraljud i binjurebarken.
 3. Mammografi.
 4. Enzymbundna immunosorbentanalyser.
 5. MR och CT i binjurarna och hjärnan.
 6. Ultraljud av körtlarna och sköldkörteln.
 7. Blodtest för hormonnivåer.
 8. Undersökning av urin för kväve.
 9. Undersökning av bäckenorganen.

Läkaren föreskriver diagnostiska procedurer.

Behandling

Valet av behandlingsteknik beror på orsaken till patologin. Oftast är terapi medicinering som kan lindra symtomen. Förskriv hormonella läkemedel som innehåller prolaktin eller progesteron.

Observera att självmedicinering väsentligt kan förvärra en kvinnas tillstånd. Specifika läkemedel har kontraindikationer. Med klimakteriet kommer östrogensynthämmare att ordineras. Symtomen försvinner, men migrän, illamående, svaghet uppträder.

Förebyggande åtgärder

De fysiologiska processerna som förekommer i bröstkörtlarna är inbäddade i den genetiska koden. Därför är förebyggande av vävnadsödem omöjligt. Måttlig träning hjälper till att normalisera kolhydratmetabolismen. Detta är en garanti för att hormonellt fel inte uppstår. Det är värt att begränsa dig själv i användning:

Dessa livsmedel hotar en normal ämnesomsättning..

Slutsats

Ignorera inte problemet! Om bröstkörtlarna sväller ofta uppstår smärta och svårighetsgrad - kontakta genast en läkare. Detta är en garanti för att du får en noggrann diagnos och att effektiv terapi påbörjas. Tidig diagnos är alltid bättre än kirurgi, komplikationer och risken för allvarliga patologier..

10 skäl till varför bröst kan skada kvinnor

Det finns många svar på frågan varför kvinnor har bröstsmärtor: hormoner i olika faser av reproduktionscykeln, graviditet och amning, klimakteriet, olika patologier kan åtföljas av detta obehagliga symptom. Innan du får panik måste du hitta orsaken till smärtan.

1. Hormoner är en av orsakerna till bröst ömhet.

Hormonförändringar inträffar hela tiden i den kvinnliga kroppen: från puberteten växlar menstruationsfaserna varje månad, vilket hjälper kroppen att förbereda sig för en potentiell graviditet.

Om befruktningen har inträffat kommer hormoner att spela som ger näring och skydd för fostret, dess mognad under 40 veckor. Efter födseln tillåter andra hormoner en kvinna att amma..

När reproduktiv ålder har avslutats sjunker nivån på könshormoner, och en kvinna känner alla "charm" i klimakteriet.

2. Bröstsmärta under ägglossningen

Under ägglossningen, ungefär i mitten av cykeln. För närvarande lämnar ägget den sprängande follikeln, om det finns spermier i könsorganen, då är sannolikheten för befruktning hög.

Många flickor märker vid denna tidpunkt en ökning av libido, bröstet blir känsligt upp till ömhet. En kvinna blir mest attraktiv för det motsatta könet.

3. Efter ägglossningen

Efter ägglossning under PMS. Under påverkan av hormoner expanderar kanalerna i bröstkörtlarna, fettvävnad behåller mer vätska. Som ett resultat, under andra halvan av cykeln, en vecka innan menstruationen, hälls bröstet, blir känsligt, gör ont när du trycks ned.

Smärta känns särskilt i tonåren, hos flickor före den första menstruationen. Bröstkorg och mage ont innan kritiska dagar, under menstruationen, försvinner obehag.

4. Med en försening i menstruationen

Om tidsfristen har nått, men det inte finns någon menstruation, indikerar förseningen sannolikt graviditetens början. Under graviditeten gör ont i bröstkorgen ont, särskilt på morgonen gör det ont att röra vid det.

Handlingen med hormoner är att förbereda en kvinna för amning: kanalerna expanderar, bröstet ökar i storlek. Om en gravid kvinna plötsligt har slutat smärta i bröstet, är det värt att göra en ultraljudsundersökning: under korta perioder indikerar detta symptom ofta en frusen graviditet.

5. Efter menstruation

Om menstruationen är över, och bröstet gör ont, som före menstruationen, finns det goda skäl till oro. Ett positivt graviditetstest indikerar att befruktning av ägget har inträffat, men det har inte nått livmodern efter att ha fixat sig i äggledaren.

Vid en ektopisk graviditet kan det inte finnas någon menstruation alls, menstruationsliknande blödning kan passera, men bröstet är fortfarande ont efter menstruationen.

En noggrann diagnos kan endast göras av en läkare, men du måste veta att en ektopisk graviditet hotar en kvinnas liv. Ta bort det befruktade ägget med äggledaren.

6. När man tar hormonella läkemedel

Medan man tar hormonella preventivmedel. När man tar orala preventivmedel i den kvinnliga kroppen, inträffar ganska komplicerade processer.

Istället för att inkludera hypofysen i mitten av cykeln, som startar syntesen av progesteron - hormonet som är nödvändigt för graviditet, skapar hormonella preventivmedel den nödvändiga konstgjorda bakgrunden själva.

Således luras den kvinnliga kroppen: en genomgående hög nivå av progesteron "övertygar" hjärnan under graviditeten (falsk, men ändå!). Kvinnan upplever respektivt tecken på graviditet.

Ett av symptomen är smärta i bröstkörtlarna, som "förbereder" sig för amning. P-piller är ett av de mest pålitliga och bekväma sätten att förebygga förekomsten av en oönskad graviditet, men läkaren måste välja rätt läkemedel.

7. Amning

Bröst kan skada vid amning. Det finns flera skäl till detta:

 • om bröstet gör ont i området av bröstvårtan, då fångar barnet felaktigt fångar bröstvårtan. Oftast förekommer sprickor på areolerna, amning orsakar allvarligt obehag. Videor, artiklar på Internet, samråd med den besökande beskyddaren hjälper till att fastställa processen och korrigera situationen.
 • Bröstet sväller, det gör ont om mjölken under amning kvarstår i kanalerna (barnet kan inte äta hela mängden, det finns för mycket mjölk eller barnet är litet, med dålig aptit). Den återstående mjölken måste dekanteras med händerna för att förhindra stagnation.

8. Med klimakteriet

Hormonstormar som rasar i kvinnokroppen med klimakteriet orsakar allvarligt obehag, stör den vanliga livslängden, orsakar svaghet, yrsel, heta blinkar, plötsliga humörsvängningar.

Menstruationscykeln kränks, libido minskar, slemhinnan i vaginal är fuktig och sexlivet förvandlas till en mardröm.

Tillsammans med andra saker gör ont i magen och bröstet. Om en kvinna är 50 år gammal förberedd mentalt för klimakteriet, anses menopausen vid 40 år vara tidig och korrigeras med hjälp av mediciner. Efter 50 hormonella förändringar avtar och symtomens intensitet minskar.

Bröstet i klimakteriet gör ont eftersom:

 • En minskning av nivån på könshormoner leder till en ökning av fettcellerna. Deras tillväxt orsakar obehaglig, till och med smärta;
 • Sjukdomar i muskuloskeletalsystemet och hjärt-kärlsystemet förvärras med åldern. Kalcium absorberas sämre och värre, ben blir spröda och antalet hjärtattacker ökar. Vissa sjukdomar som inte är relaterade till det kvinnliga bröstet åtföljs av smärta som utstrålar till bröstområdet.
 • Stress, trötthet, psykologisk obehag kan kännas av smärta i bröstet;
 • Passion för alkohol och tobak provoserar metaboliska störningar, tillväxten av fettvävnad, leder till smärta i bröstet mot bakgrund av en minskning av nivån av könshormoner.

9. För bröstsjukdom

Bröstsjukdomar är en ganska vanlig förekomst. Moderna kvinnor hittar inte alltid tid för sig själva och upptäcker ofta sjukdomar av en slump.

Om det ena bröstet gör ont och det andra inte gör det, eller ett bröst gör ont mer än det andra, finns det en anledning att besöka en mammolog och få en ultraljud av bröstkörtlarna.

 • Mastopati är ett tillstånd där körtelvävnad patologiskt växer. Nodlar, tätningar i olika storlekar bildas i bröstet. En kraftig avvikelse i hormonnivåer, stress, ångest, graviditet och hormonella läkemedel kan leda till mastopati. Det finns två former av mastopati - nodulär och diffus. Den första avlägsnas kirurgiskt, den andra korrigeras med medicinering och folkläkemedel. Med mastopati känns en tätning inne i körtlarna, vilket märks när du vidrör den (i det inledande skedet). Därefter, med allvarlig tillväxt, förstoras ett bröst eller körtlarna får asymmetri.
 • Cystor är små, ihåliga formationer fyllda med vätska. En bröstcyst förekommer under påverkan av könshormoner, psykologiska och fysiska trauma och frånvaron av ett intimt liv. Behandlingen beror på platsen och storleken på neoplasmen..
 • En godartad tumör, fibroadenom, orsakas av onormal spridning av vävnader som komprimerar kanalerna i körtlarna, vilket orsakar obehaglig smärta (tråkig dragande smärta). Fibroadenom har en klar kant och behandlas kirurgiskt.
 • Mastit är en inflammatorisk process i bröstet. Mycket ofta orsakas mastit från stagnation av mjölk, felaktig utfodring, men kan utvecklas före förlossningen, såväl som utan samband med graviditet. Med mastit blir bröstet smärtsamt, känsliga bröstvårtor är grova, huden runt dem är röd, het vid beröring. Den inflammatoriska processen orsakar en ökning av kroppstemperaturen, en känsla av fullhet i bröstet. Bröstet gör ont, brännskador, utflödet från bröstet - purulent.
 • Bröstcancer är en malign neoplasma. Finns i ett tidigt skede, kan sjukdomen behandlas medicinskt med en gynnsam prognos. I de senare stadierna kan kirurgi (borttagning av bröstkörteln) rädda patientens liv. För att diagnostisera en tumör så tidigt som möjligt bör en kvinna regelbundet undersöka sitt bröst på alla sidor i olika positioner. Den minsta missnöje, misstankar är orsaken till att man besöker läkare.

10. Vid bröstskador

Bröstskador. Blåmärken och hematomer är förknippade med mekanisk skada på vävnader, inte bara fall, ojämnheter, olyckor, men också med överdriven fysisk ansträngning. Som ett resultat uppträder ett blåmärke på huden, värk i bröstet, svullnad, smärtsam beröring.

Ett stort antal nervändar garanterar obehagliga sensationer även med relativt svag exponering. Ett utsläpp från en bröstvårta av en purulent natur eller med en blandning av blod indikerar skador på mjölkkanalerna.

Grovhet, sköljning av huden och en ökning av kroppstemperaturen indikerar början av den inflammatoriska processen.

Fel tvätt

Om det inte finns några patologiska processer, inflammation och trauma, det handlar inte om hormoner, är det troligt att obehaglig smärta är förknippad med felaktigt utvalda underkläder.

En tät bh, stel konstruktion av stödben, konstgjorda material, en push-up som inte låter bröstet "andas" leder till att bröstet i slutet av dagen gör ont, värk, körtlarna sväller.

Ett råd - välj rätt storlek och form på linne, föredra naturliga tyger.

När man besvarar frågan varför bröst är ont i kvinnor är det nödvändigt att säga om hormonella fluktuationer, graviditet, amning, patologier och skador, olämpliga underkläder.

Neurolog M.M. Sperling (Novosibirsk) talar om bröstsmärta hos kvinnor. Var inte särskilt rädd, behöver inte få panik. Vi lyssnar på läkarnas råd.

Eventuella obehagliga känslor är orsaken till att du besöker en specialist och en fullständig undersökning, eftersom det under de senaste åren har skett en betydande ökning av bröstneoplasmer, inklusive ondartade..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur många dagar börjar mjölkkörtlarna att skada innan menstruationen?

Enligt olika källor upplever 60 till 90 procent av kvinnorna bröstsmärta innan menstruationen. Unga flickor som ännu inte är bekanta med deras egenheter börjar vara rädda för sådana manifestationer och tar bröstsmärta för symtomen på en sjukdom....

Är det möjligt att bli gravid under klimakteriet

Om en man bibehåller fortplantningsförmågan fram till slutet av sitt liv tappas antalet kvinnliga groddceller (oocyter) med i genomsnitt 50 år. Menopaus förekommer ibland mycket tidigare, hos kvinnor under 40 år....

MENSTRUKLISK CYKEL: hur många dagar, normalt, efter förlossningen

Vad är menstruationscykeln efter förlossningen? Först måste du veta hur mycket menstruation som går efter förlossningen, som på medicinskt språk kallas lochia....