Varför visas en ovariecyst och varför är den farlig??

Intim

Vi säger när du ska gå till gynekologen och om det alltid behövs kirurgi..

En ovariecyst är en typ av bubbla fylld med flytande eller halvvätskeinnehåll som förekommer i äggstockens struktur och ökar dess volym flera gånger. Detta är en ganska vanlig sjukdom som oftast förekommer hos kvinnor i reproduktiv ålder, men kan förekomma hos äldre kvinnor..

Som gynekologen från kliniken "Alone" Victoria Yarovikova förklarar kan dessa formationer vara organiska eller funktionella, men den senare arten är vanligare. En funktionell cyste förekommer på grund av avvikelser i äggstocken, vanligtvis är den asymptomatisk och kan försvinna efter 1-3 menstruationscykler utan behandling och operation.

orsaker

Den vanligaste orsaken till sjukdomen är funktionsfel i äggstockarna. Ibland förekommer det på grund av problem med hormoner, det endokrina systemet, inflammatoriska processer i bilagorna, abort, könsinfektioner och endometrios (uterot av livmoderhinnan på atypiska platser).

symtom

Det huvudsakliga symptom på en cysta är smärta i nedre del av buken. Det förekommer antingen i mitten av menstruationscykeln, eller under menstruationen, eller under eller efter sex. Ibland kan det kännas under idrott. Smärtan kan vara dragande, värkande och monoton. Sjukdomen påverkar ibland menstruation: de kan försvinna, bli mer smärtsamma, rikliga eller tvärtom mycket sällsynta.

Om tumören växer kan den börja sätta tryck på väggen i urinblåsan eller ändtarmen. I det här fallet utvecklar flickan dysuriska störningar (smärta, brännande känsla under urinering, ofta brådska), diarré och förstoppning.

Vid komplikationer som bristning av en cysta eller vridning av benen känner flickan en skarp och intensiv smärta som inte kan tolereras. Genom smärta kan hon känna sig yr och till och med svag, konstaterar gynekologen. Oroande symtom är också feber, frossa, illamående, kräkningar, hjärtklappning. I sådana fall måste flickan snarast ringa ambulans: försening kan kosta hennes liv.

Men som Yarovikova betonar, kan sjukdomen i det initiala skedet inte manifestera sig på något sätt. Att lära sig om att det finns utbildning är bara möjligt av en slump. Till exempel när en ultraljudssökning utförs av en gynekolog av något annat skäl.

Behandling

En funktionell cyste, om det inte finns några komplikationer, behandlas konservativt - med hjälp av läkemedel. Vanligtvis föreskriver en gynekolog dydrogesteronpreparat, vilket bromsar tillväxten av utbildning. En annan läkare kan förskriva monofasiska eller bifasiska orala preventivmedel och en kurs med vitaminer i grupperna B, A, E, C, K.

Operationen föreskrivs när läkemedlen inte hjälper och tumören växer. Den vanligaste metoden är laparoskopi. Under denna operation, genom ett snitt på 0,5 - 1,5 cm med kirurgiska instrument, tas formationen bort utan att påverka frisk vävnad.

Dermoid-, slemhinne- och endometrioidcyster behandlas endast med kirurgi. Kirurgisk ingripande är också nödvändig när man planerar graviditet, eftersom risken för brott i tumören och vridningen av benen ökar under perioden med barnet..

- Efter laparoskopi återhämtar sig kvinnor snabbt, vanligtvis har det inga betydande konsekvenser för hennes hälsa, så det finns inget behov att vara rädd för denna operation. Det är tekniskt inte komplicerat, det körs på en tråd. Från den första dagen efter laparoskopi är kvinnan redan aktiv, hon tillbringar upp till en vecka på ett sjukhus, ”sa Viktoria Yarovikova.

Med utvecklingen av en malign process i äggstockarna utförs inte laparoskopi. I sådana fall används bukkirurgi (involverar ett vävnadssnitt i full storlek) med en histologisk akutundersökning (undersökning av tumörvävnad under mikroskop).

Folkrättsmedel

Victoria Yarovikova betonade att hon behandlar behandlingen av cyster med folkläkemedel som en gynekolog negativt. Det kan vara farligt, förklarar hon. En kvinna som försöker hantera sjukdomen med hjälp av örter, missar tiden då det fortfarande är möjligt att lösa problemet i detta skede med hjälp av säkra läkemedel. Om du inte intervenerar i tid kan tumören öka i storlek och endometrioid och slemhinne - utvecklas till cancer.

Konsekvenserna av cyster på äggstockarna

Konsekvenserna beror på bildningens art och behandlingsmetoden. Om tumören behandlades konservativt har det inga konsekvenser. Gynekologen betonar att sjukdomen kan återkomma, men detta är ett tecken på andra hälsoproblem. Hormonella problem och endometrios kan orsaka återkommande cyster..

Konsekvenserna av avlägsnande av tumören, om äggstockarna inte rördes eller kirurgen avlägsnade en liten del av organet, är vanligtvis begränsade till två veckors återhämtning. Under den första månaden efter operationen är det bättre att utesluta vaginal sex, sport och tung fysisk ansträngning. Efter en månad bör du gradvis återgå till träningen, börja med små belastningar. Övningar görs bäst under tillsyn av en tränare..

Om det under operationen var nödvändigt att ta bort äggstocken, kan detta påverka kvinnans hälsa, eftersom denna kropp producerar östrogen och progesteron. Patienter som har förlorat en äggstock vid reproduktiv ålder föreskrivs en lång kurs med orala preventivmedel. Om en kvinna har tagit bort båda äggstockarna, kommer hon före den naturliga klimakteriet (50-55 år) att få hormonersättningsterapi, vilket efterliknar den naturliga menstruationscykeln. Samtidigt måste hon vart sjätte månad gå till gynekologens möte och ta nödvändiga tester..

Om cysten brister

Cystenbrott är en farlig komplikation som kräver akut kirurgisk ingripande. Dess konsekvens, inklusive, kan vara dödlig. Situationens svårighetsgrad beror på mängden blod som förlorats på grund av brott. Därför, vid de första symptomen (akut smärta i nedre del av buken, illamående, kräkningar, feber, medvetenhetsförlust), ring en ambulans.

Överdriven fysisk ansträngning, hårt sex, tryckfall (flygning på flygplan, dykning), oregelbundna tarmrörelser (förstoppning) kan provocera ett gap..

Vad man ska göra om cysten i äggstockarna har minskat eller försvunnit

Små funktionella formationer kan minska eller lösa utan medicinering och kirurgi. Detta händer på grund av förändringar i den hormonella bakgrunden under olika faser av menstruationscykeln. Det här är normalt och du behöver inte vara rädd för det här. Till exempel kan en follikulär cyste upp till 4 cm försvinna i 1-3 cykler, och en corpus luteumcyst upp till 5 cm försvinner ofta i en cykel.

Sex med en ovariecyst

Om en kvinna har en cysta, bör vaginal kön uteslutas tills bildningen försvinner eller avlägsnas, eftersom det kan provocera ett gap. Analsex rekommenderas inte heller av samma anledning (ändtarmen ligger bredvid äggstockarna). Sexleksaker avsedda för införing i vagina bör också skjutas upp till återhämtning.

Kort om huvudsaken:

1. Ovariecyst - en vanlig sjukdom som är vanligast hos kvinnor i reproduktiv ålder.

2. De främsta symtomen på sjukdomen är smärta i nedre buken, menstruations oregelbundenhet.

3. Cysten behandlas både med hjälp av läkemedel och omedelbart. Vissa typer av formationer kan lösa på egen hand i 1-3 menstruationscykler..

4. Konsekvenserna av sjukdomen kan vara olika, det beror på tumörens art, förekomsten av komplikationer och behandlingsmetoden. Efter konservativ behandling eller laparoskopi (mindre traumatisk och organbevarande operation) är de nästan frånvarande. Full återhämtning efter operationen tar cirka två veckor, men en kvinna är aktiv från den första dagen.

Om du har frågor som du inte hittar svaret på, fråga dem till oss så försöker vi besvara dem.

Vad man ska göra om en cysta i äggstocken spricker: konsekvenser för kroppen

En ovariecyst är en godartad massa, som är en tillväxt av körtelvävnad i form av en urinblåsan eller säck, som är fylld med serös vätska. Vid en inflammatorisk process bildas pus inuti påsen, vilket kan leda till inflammation i bukhinnan och purulent-infektiösa blodpatologier i fall av cyste bristning. I de flesta fall diagnostiseras kvinnor med follikulära cyster - tillväxter av körtelepitel som uppträder på platsen för bristning av follikulära väggar under ägglossningen.

Experter tror att kvinnor i reproduktiv ålder är mest mottagliga för cystiska formationer. Efter 45 år är patologin mindre vanlig, men frekvensen av förekomst är tillräckligt hög för att uppmärksamma diagnosen och besöka en läkare i tid, eftersom i händelse av brott kan konsekvenserna vara mycket allvarliga (fram till en kvinnas död).

Cyster i äggstockarna brast: symptom

Typer av cyster och orsakerna till deras brott

I en kvinnas kropp kan neoplasmer förekomma som skiljer sig i struktur och grad av aggressivitet. Baserat på ett antal tecken, skiljer sig 3 kategorier av cyster:

 1. Funktionstyp visas i corpus luteum. Det provoseras av överskott av vätska efter ägglossningen. Vanligtvis löser det sig själv efter ett par månader. Men om läkare diagnostiserar en follikulär variation av denna typ, rekommenderar de att man går vidare till dess omedelbara behandling..
 2. Endometriotiska cyster är resultatet av blåmärken i äggstockarna som orsakar endometrios. Därför fylls formationen med blodiga innehåll. Eftersom det anses vara potentiellt farligt försöker de ta bort det så snart som möjligt..
 3. Den cystiska typen klassificeras som en tumör. Det kräver också snabb läkare..

Oftast utsätts tunnformade formationer för brott. Överträdelse kan utlösas av vissa kvinnors handlingar. Särskilt om hon, efter att ha identifierat sjukdomen, fortsätter att lyfta vikter eller utföra annat arbete i samband med fysisk aktivitet. En annan orsak till patologi kan vara skador, särskilt i ljumskenområdet. Detta inkluderar hög sexuell aktivitet..

Cysturruptur kan också orsakas av kroppens rent fysiologiska egenskaper. Så kirurgi, hormonell obalans kan leda till ett liknande problem. Bland orsakerna till patologi är utvecklingen av inflammation i könsområdet, problem med blodkoagulation. Eller neoplasmaens vridna ben.

Viktig. Oavsett anledning kräver denna överträdelse omedelbar rättelse.

Diagnostik

För att bestämma den exakta diagnosen av en patient med ovanstående symtom utförs ett antal diagnostiska studier:

 • förhör, gynekologisk undersökning, blodtrycksmätning;
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen genom buken och transvaginal metod;
 • punktering av bukhålan, som utförs genom den bakre väggen i slidan med en speciell nål. Denna typ av undersökning hjälper till att bestämma förekomsten av vätska i bukhålan;
 • ett blodprov hjälper till att bestämma förekomsten av inflammation och graden av blodförlust;
 • blodprov för hormoner;
 • i de svåraste fallen utförs diagnostisk laparoskopi, denna metod med 100% noggrannhet indikerar orsaken till patologiska symtom;
 • snabbt blodprov för hemoglobin och koagulering.

Symtom på patologi

Om närvaron av cyster tidigare upptäcktes, måste flickan eller kvinnan noggrant övervaka hennes hälsa. Eftersom detta kommer att avslöja tecken som föregick gapet i utbildningen. Vanligtvis åtföljs denna process av något tråkig smärta i nedre del av buken, lätt obehag.

Vi rekommenderar också att du granskar: Varför rätt äggstock kan skada?

Om de första tecknen ignorerades kan det gå sönder. Och symptomen på denna störning kan inte ignoreras. Svårighetsgraden av symptomen på en sprängande cyst i äggstockarna kan bero på typen av vätska som den fylldes med. Dagen för menstruationscykeln, som hade sjukdomens början, är också viktig. Bland de viktigaste tecknen på en överträdelse skiljer sig följande:

 • stark, skarp smärta på bristningsplatsen och gradvis täcker hela buken;
 • en kraftig ökning av kroppstemperaturen, mot vilken läkemedlen är maktlösa;
 • illamående, kräkningar, diarré och andra tecken på förgiftning;
 • uppblåsthet;
 • uppkomsten av sekretioner i deras vagina, ofta inklusive blodproppar;
 • en känsla av svaghet med en gradvis förvirring av ansikts- och kroppshuden;
 • tryckreduktion;
 • möjlig förlust av medvetande.

Eftersom försening kan leda till peritonit och blodförgiftning, om ett eller flera symptom dyker upp, måste en ambulans omedelbart ringas. Framgångsrik behandling av patologi är endast möjlig på ett sjukhus.

Handlingsschema för brott av en cysta på äggstocken

Innan akutläkare anländer kan du utföra några åtgärder. Eftersom överträdelsen ofta åtföljs av blodförlust bör du försöka stoppa den så snart som möjligt. Ofta är hemligheten till korrekt implementering av denna funktion att säkerställa kylan i gapet. Som sådan är en isfylld värmedyna lämplig.

När en patient med en bruten cysta tas in på sjukhuset försöker läkarna först att bekräfta eller förneka diagnosen. För detta ändamål görs ultraljud och laparoscoria. Baserat på resultaten av dessa diagnostiska procedurer fattas ett kirurgiskt beslut. Den antar förekomsten av flera steg:

 • införande av medicinsk utrustning i snittet i bukhinnan;
 • studie av befintlig utbildning;
 • med liten skada räcker det att ta bort follikeln i sig;
 • om det finns en komplikation utförs partiell eller fullständig skärning av könsorganen.

Om patologin åtföljdes av stor blodförlust, föreskrivs procedurer för att stabilisera nivån av röda blodkroppar och fylla på vaskulär volym. Vissa terapeutiska metoder syftar till att förebygga ett chockstillstånd, samt att minska risken för dess ytterligare manifestation..

Under den postoperativa perioden vidtas en serie åtgärder för att förbättra en kvinnas fysiska tillstånd. Användningen av hormonella och antiinflammatoriska läkemedel kan minimera den skada som orsakas av cystisk vätska. Dessutom kan fysioterapi förskrivas. I slutet av sin vistelse på sjukhuset påminns kvinnan om behovet av att regelbundet besöka en gynekolog för att i tid identifiera och behandla godartade massor på könsorganen..

Vi rekommenderar också att du granskar: Drog- och folkbehandling för polycystisk äggstock

Risken för att cysta brister under graviditeten

Graviditetsperioden kan också åtföljas av bildandet av cyster. Under första trimestern efter befruktningen kan en kvinna bilda funktionella cyster. Eftersom de oftast löser sig själva kommer de inte att bli en källa till stor oro..

Men om den befintliga cysten började växa aktivt är det vettigt att söka hjälp från en specialist. Även om detta fenomen är ganska sällsynt kan ignorering av det leda till problem. Trots allt, om en ovariecyst spricker under graviditeten, kan det leda till fosterförlust.

När kirurgisk behandling inte är möjlig

Även om kirurgi är det huvudsakliga sättet att hantera konsekvenserna av brustna cyster i äggstockarna, är denna metod inte alltid acceptabel. Att tänka på alternativ krävs i följande situationer:

 • vid identifiering av patologier i hjärtat och blodkärlens arbete;
 • i närvaro av kroniska lever- eller njursjukdomar;
 • i början av patologi mot bakgrund av en akut infektionssjukdom;
 • i akut eller kronisk form av anemi.

I dessa fall kommer traditionell medicinbehandling fram. En stund efter behandlingen upprepas studien. En operation kan förskrivas om den tidigare föreskrivna behandlingen inte gav konkreta resultat..

Drift

Den mest effektiva behandlingen är kirurgi. En sådan teknik anses vara det mest pålitliga sättet att förhindra allvarliga konsekvenser. Läkare föredrar laparoskopi. Operationens taktik kan variera något, men den består av flera obligatoriska steg.

Till att börja med stoppar läkaren blödningen. I grund och botten är blödningsområden kauteriserade eller skadade kärl ligeras. Då måste du återställa äggstockens integritet. Beslutet om körteln kan bevaras fullständigt fattas av läkaren efter en visuell undersökning. Om kirurgen beslutar att äggstocken kan räddas öppnar han körteln, tar bort det patologiska innehållet i cystisk neoplasma och sedan suturerar snittet.

Om det skadade området är för stort, kan kirurgen beställa en ovarieresektion, det vill säga avlägsnande av det skadade området i organet. Den återstående delen av körtlarna är suturerad. Om irreversibla processer inträffar i äggstocken som inte tillåter att detta organ bevaras, utförs dess fullständiga borttagning..

Efter detta krävs avlägsnande av det återstående blodet, som kommer in i bukhålet efter äggstocksbrott. Om detta inte görs kan det provocera bildningen av vidhäftningar. För att undvika sådana obehagliga konsekvenser sköljer läkaren alla vävnader intill äggstockarna.

Återställning efter operationen tar cirka 7-10 dagar. Efter detta kan kvinnan återgå till det normala livet igen..

Konsekvenserna av en cystebrott

I händelse av att en cysta på äggstocken spricker och åtgärder för att eliminera kränkningen inte vidtagits i tid, kan en serie reaktioner som är förstörande för kroppen börja. Först och främst är rus en livsfara. En gång inuti kroppen påverkar cystisk vätska alla organ och vävnader som den är i kontakt med. Ofta blir en följeslagare till denna överträdelse allvarlig blodförlust..

Om terapin inte kunde startas i tid måste kirurgen fatta ett beslut om avlägsnande av äggstockarna. Även med delvis ingripande kan detta betyda infertilitet. Inte mindre allvarlig konsekvens kan vara andra gynekologiska sjukdomar som utvecklas mot bakgrund av grundutbildning. I detta avseende kommer behandling att kräva mycket tid och ansträngning..

Vi rekommenderar också att du granskar: Funktioner för användning av antibiotika för inflammation i äggstockarna

I vissa fall diagnostiserar läkare övergången från en godartad formation till en ondartad. Men med aktuell behandling sker detta ganska sällan. Därför är bristning av en cysta på äggstockarna inte en sjukdom, vars behandling kan försenas.

Första hjälpen


Först och främst bör du ringa en ambulans.

Konsekvenserna av att öppna neoplasma på äggstocken kan vara extremt allvarliga, så du kan inte tveka en minut. Om spontan tömning av kapseln har inträffat, bör du först ringa en ambulans eller självständigt inlägga patienten i en medicinsk anläggning.

Tills läkarna anländer kan de skadade inte flyttas. Det måste placeras försiktigt på ryggen och för att säkerställa fullständig fred. Alla rörelser som orsakar belastning på bukhålan är uteslutna. Ta inte smärtstillande medel på egen hand, eftersom det kan komplicera diagnosen..


Kvinnan måste läggas för att använda en kall kompress på den ömma platsen.

Det är tillåtet att använda kalla kompresser, som appliceras på den plats där smärtan är lokaliserad. Om du använder en värmedyna med varmt vatten riskerar du att öka blödningen. Komplikationerna i detta fall kommer att vara allvarligare..

Sjukdomsprevention

Eftersom cyster anses vara en ganska vanlig kvinnlig sjukdom kommer deras snabba upptäckt att skydda mot oväntade svårigheter förknippade med formsprickor. Och om en kvinna redan har denna sjukdom, bör hon vidta några försiktighetsåtgärder för att förhindra ett gap:

 • regelbundet genomgå en gynekologisk undersökning för att övervaka dynamiken i utvecklingen av utbildning;
 • eftersom patologin utvecklas snabbare med ofta och oskyddat kön, måste de minimeras;
 • om läkaren föreskriver läkemedel, måste de vara berusade, eftersom detta kommer att bidra till att minska hotet om ett genombrott av cysta väggen;
 • försöka minska antalet stressiga situationer;
 • ändra din livsstil för att undvika överbelastning så mycket som möjligt;
 • undvik hårt fysiskt arbete.

Vissa sorter av cyster kräver obligatoriskt kirurgiskt ingripande. Och om läkaren tillåter denna möjlighet är det värt att bli av med neoplasma tills det påverkar könsorganen. Detta undviker omfattande kirurgi, vilket påskyndar återhämtningsprocessen. Och lindra stress orsakad av symtom på brist på en cysta i äggstockarna.

Morfologiska skillnader mellan väggar och innehåll

Förutom folliklar, hos kvinnor som lider av inflammation i hängorna eller endokrina sjukdomar, kan andra typer av cyster uppstå som redan kräver kontroll, behandling eller kirurgisk ingripande:

 • Corpus luteum cyste är en underart av den funktionella cysten. Det bildas på platsen för corpus luteum som inte har regresserat efter brist på befruktning i äggstocken. Liksom follikulär form förekommer det extremt sällan. I de flesta fall löser sig själv.
 • Hemorragisk - bildas av en olöst follikulär cyste som ett resultat av blödning i den.
 • Dermoid (medfödd) - utvecklas från de återstående embryonala embryonala bladen, som kan kvarstå i äggstockarna på grund av störningar som inträffade under intrauterin utveckling. Innehållet kan bestå av en geléliknande massa eller flytande fett, inklusive hår, rester av huden, naglar, tänder och öronbrosk.
 • Mucinous - en bildning av flera kammare i stora storlekar, som är fylld med slem (mucin). Det kan nå mycket stora storlekar inte på grund av en ökning av vätskevolymen utan på grund av väggarna i sig själva. Det är farligt eftersom det kan utvecklas till en cancertumör..
 • Paraovarial - involverar inte äggstocksvävnad, men bildas från väggarna i äggledarna. Ibland når den enorma storlek och imiterar graviditet..
 • Endometrioid - bildas på äggstockarna från patologiskt växtväxta livmodervävnader. Fyllt med ett brunt, blodigt, chokladliknande ämne.

För att sammanfatta

Även om cysten kallas godartade formationer utgör dess utseende inte alltid något hot mot hälsan. En stor fara är en lucka som kan kräva snabb medicinsk vård och därigenom förlora förmågan att få barn. Och i ett försummat tillstånd kan det vara dödligt..

Tecken på att ovariecysten har brast kan inte ignoreras. Men istället för att försöka lösa problemet själv, bör du ringa ambulans så snart som möjligt. I en sjukhusmiljö kommer läkarna att besluta om operationens komplexitet och omfattning, beroende på diagnostiska resultat. Men en sådan utveckling av situationen kan förhindras om närvaron av en cysta i kroppen upptäcks i tid. Och följ sedan läkarens instruktioner och förebyggande åtgärder.

Tecken på en sprängande cyst i äggstockarna

Oftast är en ovariecyst inte farlig och försvinner på egen hand, en kvinna kanske inte ens medveten om dess närvaro. Men ibland finns det problem som måste behandlas. Tecken och symtom på en sprängande cyste varierar. I värsta fall känns bristning av cysten på ett ganska obehagligt sätt..

Varför brister en cysta??

Om cysten växer blir den större, detta leder ofta till brott. Ett sådant exempel är cystadenom, godartade formationer som är fyllda med ämnen baserade på vatten eller slem.

En annan typ av formation, kallad en dermoid cysta, kan innehålla fast material såsom hår, tänder och brosk. Det orsakar vanligtvis en vridning av livmodern.

Vissa tumörer uppträder på grund av ägglossning, det vill säga under frigörandet av ägget för potentiell befruktning. De kallas funktionella och är indelade i två typer:

follikulär cyste - när follikeln (en säck som innehåller ett ägg) inte spricker för att ge ägglossning utan istället fortsätter att växa;

corpus luteum cyste - när vätska börjar samlas in i en follikel som redan har släppt ett ägg.

Som regel passerar dessa funktionella formationer oberoende under två till tre menstruationscykler. Problem uppstår om en kvinna utvecklar olika typer av tumörer eller polycystiskt äggstocksyndrom.

Cysturruptur: symtom och konsekvenser

Cystenbrott kan inträffa av misstag eller som ett resultat av intensiv fysisk aktivitet. Ofta kommer patienter till sjukhuset på natten och klagar över akut smärta som plötsligt inträffade under samlag.

När cysten brister kommer vätskan inuti den in i bäckenhålet. Med tiden absorberas det tillbaka i äggstocken. Men detta händer kanske inte, då finns det svår smärta i buken.

tråkig eller skarp smärta i nedre del av buken;

känsla av fullhet och tyngd;

feber, som åtföljs av smärta;

yrsel och svaghet;

frossa, svettklibbig hud;

Om du upplever smärta i äggstocksområdet betyder det inte att cysten brister. Men när flera symtom visas samtidigt, omedelbart söka läkarhjälp. Speciellt om smärtan plötsligt kom och inte försvinner efter att ha tagit smärtstillande medel.

Tecken på brott av en ovariecyst

Brott eller apoplexi av cystor i äggstockarna är en patologi som provoceras av sjukdomar eller yttre faktorer. Detta kan uppstå till följd av stark fysisk ansträngning efter samlag. Brott i ovariecysten åtföljs av symtom som manifesteras av svår smärta, vilket kan vara av kortvarig karaktär. I svåra fall förvärras patientens tillstånd avsevärt.

Hur man förstår att en ovariecyst har brast

Symtom på att en cyste i äggstocken sprängs upp direkt. Sensationens intensitet beror på typen av brott, riklig blödning och relaterade faktorer. I vissa fall finns det ingen blödning, men innehållet i den sprängande säcken, som faller in i bukregionen, kan provocera många komplikationer.

Smärta

Smärtan är akut, på vänster eller höger nedre del av magen, under de första sekunderna efter cystisk apoplexi. Detta tvingar ofta en kvinna att ta en böjd position och försöker instinktivt att minska obehag. Akut smärta är kortvarig - efter några minuter blir den mindre intensiv, men förlorar en tydlig lokalisering.

Klyftan i formationen provocerar penetration av dess innehåll i bukhålan, vilket sedan leder till smärta i hela buken. Patienten kan inte tydligt indikera smärtfokus. Därefter kan det spridas till skinkorna, nedre buken, sidorna av kroppen.

Ibland manifesteras smärta en dag eller flera timmar innan patologin börjar. I det här fallet är de värkande, drar i naturen, deras intensitet kan öka med tiden. Detta beror på den gradvisa tunnningen av formationsväggarna..

Om du finner värkande smärta på höger eller vänster nedre del av magen, bör du omedelbart rådfråga en läkare - om du följer hans rekommendationer och snabbt medicinskt ingripande kan brist på cyste undvikas..

Ändra urladdningens art

Med apoplexy ökar mängden vaginal urladdning. Men de orsakar inga obehag, normalt bör lukten vara frånvarande. Ofta i deras sammansättning finns det blodstråk, själva utsläppet kan färga i en brunaktig eller rödaktig färg. Detta indikerar en kränkning av integriteten i cysta vävnader eller möjlig blödning.

I utsöndringarna är innehållet i sprängbildningen närvarande, så att deras konsistens kan vara heterogen, har främmande föroreningar. Vid brist på corpus luteumcyst eller follikulär ovariecysta finns det inga symtom av denna typ.

Kroppens berusning

Detta tillstånd orsakas av inträde av formationsinnehållet och blod i bukhinnan. I svåra fall, med berusning, stiger kroppstemperaturen till 40 grader, det finns feber och frossa. Oftast är tecknen på en osturisk cystbrott mindre uppenbara - patienten känner sig svag, allmänt otillfredsställande tillstånd, illamående, kräkningar. Slemhinnorna i munnen torkar ut, vilket orsakar konstant törst. Kroppstemperaturen når 37-38 grader.

Blodtrycksförändring

Med apoplexy i cysten i höger eller vänster äggstock med blödning, blodtrycket sjunker, pulsen ökar. Huden blir blek, sällan - cyanotisk. Detta orsakas av en kraftig minskning av hemoglobin och svår smärta i det drabbade området. Med en betydande minskning av trycket finns det en risk att en kvinna tappar medvetande och hallucinationer.

Matsmältningsproblem

Störning av matsmältningsorganen uppstår på grund av uppblåsthet, vilket i avsaknad av övervikt märks under visuell inspektion. Vid palpation noterar läkaren spänningar i bukhinnan. Patienter på grund av överdriven uppblåsthet lider ibland av diarré, gas i tarmen.

Betydande försämring av kvinnans tillstånd i form av medvetenhetsförlust, hög kroppstemperatur, alltför lågt tryck och andra liknande symtom kräver omedelbar sjukhusvistelse.

Riskgrupp

I riskgruppen ingår kvinnor som har hälsoproblem eller andra faktorer som bidrar till störningen av könsorganen:

 • hormonell obalans;
 • oregelbunden menstruation;
 • fetma;
 • diabetes;
 • bäckensjukdomar;
 • abort och andra liknande gynekologiska manipulationer.

I dessa fall är risken för formationer på äggstockarna hög. Funktionella cyster hittas vanligtvis och utvecklas mot bakgrund av förändringar i hormonnivåer..

Orsaker till patologi

Apoplexy kan uppstå i närvaro av vilken typ av cyste som helst på äggstocken. Oftast uppstår ett gap i den andra fasen av cykeln - dess orsak är en kränkning av ägglossningen. Tillväxten av en dominerande follikel innehållande ett ägg kan utöva tryck på den nuvarande formationen. Detta är också troligt när ett corpus luteum inträffar, vilket är nödvändigt för produktionen av hormonet progesteron, vilket främjar framsteget av ägget genom äggledaren.

En hög predisposition för uppkomsten av apoplexy i den andra halvan av menstruationscykeln förklaras av det speciella med blodtillförsel till organ. Under denna period ökar den lokala blodtillförseln, vilket orsakar överdriven fyllning av blodkärlen. Som ett resultat ökar permeabiliteten hos de senare väggarna, vilket kan bidra till apoplexy.

Interna orsaker till brott i ovariecyster:

 • hormonella störningar;
 • frekvent stress, ökad ångest, psykisk sjukdom;
 • inflammation i könsorganen och angränsande organ;
 • oregelbunden menstruation;
 • vrida cystenens ben;
 • aborter
 • ta orala preventivmedel;
 • polycystisk äggstock;
 • läkemedelsstimulering av ägglossning;
 • kärlsjukdom;
 • stillastående processer i bäckenet;
 • genital vidhäftningar.

Den vanligaste diagnosen bristning av en cysta på höger äggstock är på grund av mer intensiv lokal cirkulation och hög aktivitet hos detta organ..

 • högt intra-abdominalt tryck - är resultatet av aktiva sporter, lyfta vikter, förstoppning och diarré;
 • lokala cirkulationsstörningar efter skador i bukhinnan och bäckenet;
 • aktivt samlag;
 • felaktiga gynekologiska förfaranden.

Överansträngning är särskilt farligt på ägglossningsdagarna - vid denna tidpunkt, på grund av ökad lokal blodförsörjning, en bristning av inte bara bildningen, utan också själva äggstocken.

Svårighetsgraden av patologin

Det finns tre grader av svårighetsgrad av en cysta:

 1. Lätt. Blodförlust - mindre än 150 ml.
 2. Medium. Upp till en halv liter förlorat blod.
 3. Tung. Stor blodförlust - över 500 ml.

Sjukdomstyper enligt symtom:

 1. Smärta apoplexy. Svår smärta i det skadade området i frånvaro av blodförlust.
 2. Anemisk (hemorragisk). Mycket blödning med mild smärta.
 3. Blandad. Kombinationen av de två föregående typerna.

Med en smärtsam form av patologi räcker det vanligtvis med en konservativ behandling. För att förhindra de negativa konsekvenserna av apoplexi av en blandad eller hemorragisk form av en cyste i vänster eller höger äggstock är en kirurgisk operation nödvändig, vars metod beror på den rikliga blödningen.

Kan en kvinna få en cystexplosion i äggstockarna

Brott i en ovariecyst kan uppstå när som helst. Sannolikheten för patologi under vissa förhållanden:

 • graviditet - risken för apoplexy kvarstår, det kan uppstå med överdrivet tryck av det växande fostret på livmodern eller på grund av en försämrad nivå av hormoner, därför, med en utbildningsstorlek på mer än 8 cm, krävs kirurgi;
 • menstruationsperiod - vid denna tidpunkt är cysten benägen att minska eller fullständigt försvinna, därför är sannolikheten för dess brott minimal i avsaknad av fysisk ansträngning och samlag;
 • sexuell kontakt - med intimitet ökar risken för apoplexy avsevärt på grund av intensiv mekanisk stress och en rusning av blod till könsorganen;
 • trauma i buken och bäckenet - vid skada på äggstockarna och organen i närheten är risken för patologi hög, särskilt med stora utbildningsstorlekar;
 • viktlyft och överdriven idrottsbelastning - bidra till en ökning av det intra-abdominala trycket, vilket med långvarigt underhåll av detta tillstånd leder till att cysten sprängs;
 • kränkning av den hormonella bakgrunden - provoserar ett menstruationscykelfel och brist på ägglossning, vilket är fylld med den snabba tillväxten av ett stort antal formationer som kan brista under yttre påverkan;
 • blödningsstörning - denna patologi är farlig när den brister i form av riklig blodförlust.

Oftast leder flera faktorer samtidigt till apoplexy av cyster på äggstockarna, därför, om en av dem är närvarande, bör försiktighet utövas vid fysisk ansträngning, besök regelbundet en gynekolog för att övervaka hälsotillståndet.

Typer av ovariecyster som är benägna att brista

Funktionella typer av cyster:

 1. Follikulär. Det går på egen hand på 2-3 månader, är asymptomatisk. Det inträffar på grund av en kränkning av menstruationscykeln. Ruptur av en follikulär ovariecyst åtföljs av symtom som kräkningar och skarpa smärta i nedre del av buken..
 2. Corpus luteum. Det upplöses oberoende, utvecklas i frånvaro av regression av själva corpus luteum. Med sin apoplexy minskar patientens blodtryck kraftigt, blekhet i huden noteras.

Icke-funktionella formationer är de farligaste, deras brott åtföljs av en livlig manifestation av symtom. Som ett resultat kan många negativa konsekvenser uppstå. Deras huvudtyper:

 1. Endometriodal. Det bildas under endometrios, består av en brun vätska, inklusive blodföroreningar.
 2. Mucinous. Det är mycket troligt att det utvecklas till en onkologisk sjukdom. Det består av många fack fyllda med slem. Flexibel, kan nå stora storlekar.
 3. Dermoid. Det bildas före födseln, är en konsekvens av kränkningar av utvecklingen av fostret i livmodern. Består av fett, kroppsvävnader, hår, naglar.
 4. Carcinom. Malig bildning anses vara den farligaste typen..

Mot bakgrund av en lång kurs av endometrios kan den endometriotiska ovariecysten spontant brista, vilket åtföljs av allvarliga smärtsymtom och en kraftig försämring.

Kirurgisk ingrepp krävs för att behandla cystor som inte fungerar..

Möjliga komplikationer och konsekvenser av patologi

Förekomsten av konsekvenser i händelse av att ovariecysten brister är valfritt. Med snabb medicinsk intervention kan följande tillstånd undvikas:

 • svår smärtchock;
 • svår anemi;
 • ooforektomi;
 • infertilitet;
 • utveckling av onkologiska processer;
 • vidhäftningar i bäckenet;
 • purulent peritonit - omfattande inflammation i bukregionen.

I de svåraste fallen är döden möjlig..

Diagnostiska åtgärder

Om du misstänker en patologi bör patienten genomgå flera typer av undersökningar:

 • fysisk undersökning - en studie av könsorganens tillstånd och arten av vaginal urladdning, palpation i bukhålan;
 • Ultraljud - undersökning av bäckenorganen, detektion av vätska i bukhålan;
 • punktering av bukhinnan genom vagina - bestämma arten av den utsöndrade vätskan;
 • diagnostisk laparoskopi - undersökning av organ med ofullständig kirurgisk ingripande, om nödvändigt, flyter in i behandling;
 • urin- och blodprover - en studie av kroppens allmänna tillstånd;
 • hormonell bestämning.

Behandling

När funktionella cyster brister, används behandling utan kirurgi - konservativ terapi. I detta fall föreskrivs patienten sängstöd, under vilken tid sexuellt samlag bör överges. Samtidigt är det nödvändigt att ta mediciner:

 • antispasmodics - lindra smärta;
 • hemostatiska läkemedel;
 • vitaminkomplex - normaliserar hemoglobinnivån och en kvinnors allmänna tillstånd.

I närvaro av blödning från bristning av en funktionell typ av ovariecyster krävs kirurgi.

Kirurgi är nödvändigt för apoplexy av någon form av icke-funktionell äggstocksbildning. Två huvudtyper av intervention:

 1. Laparoskopi. Det utförs under generell anestesi genom att införa ett laparoskop genom små snitt. Bilden av organen visas på skärmen från en speciell kamera, alla manipulationer utförs på 30-40 minuter. Under denna tid tas resterna av cysta och blod bort, skadade kärl sutureras och blödningen slutar. Patienten släpps ut från sjukhuset en vecka efter ingreppet..
 2. laparotomi Abdominal kirurgi utförs med otillräcklig effektivitet av laparoskopi. Det skiljer sig i möjligheten till en fullständig granskning av organ. Rehabiliteringens varaktighet är upp till två veckor.

I de flesta fall, när denna patologi inträffar, används laparoskopimetoden. Den andra typen av operation utförs under de svåraste förhållandena hos patienten eller i nödfall - detta är en åtgärd för att förhindra hemorragisk chock, akut peritonit och andra konsekvenser.

Kontraindikationer för operation

Abdominal kirurgi är kontraindicerat i följande fall:

 • hypertoni;
 • infektionssjukdomar i övre luftvägarna;
 • diabetes;
 • en historia av hjärtinfarkt;
 • onkologiska processer i andra organ;
 • hjärtsvikt.

Kontraindikationer för laparoskopi är alla ovanstående fall, liksom hög grad av fetma, purulenta lesioner i hudens buk, vidhäftningar i bukhålan, riklig blödning, stor utbildning.

Postoperativ återhämtning

Efter operationen förskrivs patienten antibiotika, antiinflammatoriska, smärtstillande medel, immunmodulatorer och vitaminkomplex. Du måste följa en diet - ta bara flytande soppor och spannmål, gelé, fruktdrycker, ångad frukt och grönsaker. I framtiden tas dessa begränsningar gradvis bort..

För att påskynda läkningen av suturer rekommenderas att bära ett speciellt bandage. Full återhämtning av kroppen sker 3-4 veckor efter interventionen. Under denna period bör all fysisk ansträngning, sexuell kontakt, viktlyft uteslutas. Den första veckan rekommenderas för att observera säng vila.

Förebyggande åtgärder

För att undvika patologi bör du regelbundet besöka en gynekolog. Detta förhindrar utvecklingen av många sjukdomar i könsområdet..

Andra förebyggande regler:

 • genomföra en fullständig undersökning vid planering av graviditet, vid behov - behandling av upptäckta sjukdomar;
 • snabb behandling av alla inflammatoriska processer i det genitourinary systemet;
 • överensstämmelse med försiktighetsåtgärder vid upptäckt av cystor i äggstockarna;
 • omedelbart avlägsnande av utbildning som anges av en läkare.

Vid behandling av formationer på äggstockarna är det nödvändigt att följa alla rekommendationerna från gynekologen - detta kommer att påskynda läkningsprocessen och förhindra förekomst av komplikationer.

Apoplexi av cyster på äggstockarna är en patologi, vars konsekvenser minimeras med snabb medicinsk intervention. För att förhindra förekomsten bör fysisk ansträngning och andra faktorer som bidrar till klyftan i utbildningen undvikas. Korrekt utvald behandling kan bevara en kvinnas reproduktionsfunktion.

Cyst i äggstockarna brast - vilka är symtomen och konsekvenserna av bristning?

En av de vanligaste patologierna i det kvinnliga reproduktionssystemet är en ovariecysta. Många kvinnor behandlar denna neoplasma mycket lätt, med tanke på att den är godartad och därför inte farlig för deras liv. En sådan tumör kan verkligen existera ganska asymptomatiskt under ganska lång tid, men den finns oftast vid nästa gynekologiska undersökning, och inte på grund av klagomål från patienter. Men utan rutinmässig undersökning i vissa fall får en kvinna ta reda på närvaron av en sådan patologi endast när en ovariecysta brister.

I den här artikeln kommer du att lära dig kort om varianter av cyster, deras symtom och behandling, liksom konsekvenserna som en tumör i skur kan leda till..

Kort om cysten

En cyste kallas en liten tumör på äggstocken, som är en kapsel fylld med flytande utsöndring. Den vanligaste orsaken till en sådan tumör är hormonell obalans..

Det finns flera sorter av cyster:

 • funktionell. Bildad i corpus luteum. En underart av denna tumör är en luteal cystisk neoplasma på corpus luteum. Oftast är orsaken till denna patologi ansamling av vätska. Denna typ bildas efter ägglossning, vanligtvis efter två cykler passerar den spårfritt och utan hjälp, utan att ge kvinnan något obehag. En annan underart av denna cysta är follikulär. Det kan vara livshotande;
 • endometrioid. Dessa är konsekvenserna av endometrios av gonaderna, på grund av vilka blåmärken uppstår på könskörtlarna. En liten hålighet bildas i vävnaden i äggstockarna, där en blodig hemlighet samlas. För denna typ av neoplasma är endast operation möjlig;
 • mucinöst. Detta är den farligaste typen som är benägen att malign degeneration. En sådan tumör består av många kammare fyllda med slem, och tillsatsen av vätska och väggarnas förmåga att sträcka gör att den kan växa till otroliga storlekar;
 • dermoid. En sådan neoplasma anses medfödd, dess orsak är en kränkning av intrauterin utveckling. Detta är en kapsel fylld med en geléliknande sekretion, inuti vilken det kan finnas fett och benvävnad, brosk, tänder, naglar och hår.

Den follikulära cysten brister troligen, eftersom den är belägen på äggstockens yta och har relativt tunna väggar. Cysten i höger äggstock diagnostiseras oftast, även om den kan utvecklas i båda.

Just nu har läkare inte nått enighet om orsakerna till cystiska formationer, men de namnger följande faktorer som kan utlösa utvecklingen av patologi:

 • otidig behandling av gynekologiska sjukdomar;
 • hormonell obalans;
 • ett stort antal sexpartner utan användning av preventivmedel;
 • gynekologisk kirurgi;
 • konstant stressande situationer.

Typ av behandling väljs av en specialist beroende på typen av neoplasma, dess storlek och svårighetsgrad av patologin.

Kan en ovariecysta brista

För att göra det lättare att förstå situationen ger vi en enkel jämförelse.

En cysta är en ballong som, om den blåses upp under lång tid eller utövar tryck, kan spricka när som helst. En neoplasma, som en boll, kan spricka när som helst, lyckligtvis kan vissa typer av cyster också "tömma" sig själva som bollar.

Varför brister

Det finns olika skäl som en cysta kan spricka, vi listar de viktigaste:

 • när neoplasmen kraftigt ökar i storlek och dess diameter överstiger 4 cm, inträffar alltför tunnare väggar, vilket kan provocera ett brott även i ett lugnt tillstånd, till exempel under sömn;
 • med några plötsliga rörelser;
 • under för aggressiv vaginal undersökning eller sex;
 • med skador i buken;
 • på grund av för aktiv fysisk aktivitet.

Mer än hälften av fallen där neoplasma brast upp orsakades av de inflammatoriska processerna som utvecklades inuti dem. På grund av inflammation blir kapselns väggar tunnare och spricker av någon aktivitet.

Du bör också vara mer försiktig med din hälsa för de kvinnor med ovariecyster som har problem med blodkoagulation. I sådana fall rekommenderas att ta bort neoplasmerna omedelbart efter upptäckten, eftersom hos sådana patienter sannolikheten för brott är 40-60% högre jämfört med andra kvinnor.

Symtom och tecken på ett gap

Det händer så att även en erfaren specialist har svårt att förstå att en cysta i hans patient brister, för med ett brist på neoplasmen är symtomen mycket lika med blindtarmsinflammation. Det är mycket lättare att fastställa en noggrann diagnos och ge snabb hjälp om en kvinna alltid går för förebyggande undersökningar, får reda på i tid om förekomsten av eventuella formationer i hennes reproduktionsorgan och kan varna läkaren att detta inte är ett bilaga, utan symptom på en sprängande ovariecyster.

Vi listar de viktigaste tecknen på ett gap i utbildningen:

 • kroppstemperaturen stiger. Om hjälp inte ges i tid inträffar inflammatoriska processer i bukhålan som provocerar feber;
 • skarp smärta i nedre del av buken av en skärande natur, det inträffar i det ögonblick när en cyste brister i någon av äggstockarna;
 • förgiftning av kroppen börjar när innehållet i kapseln kommer in i bukhålan. När kroppen förgiftas av cystens innehåll, kan illamående börja kräkas;
 • om det finns svår blödning efter bristningen, har kvinnan symtom på anemi, såsom sänkt blodtryck, takykardi, yrsel, blekhet i huden och allmän svaghet;
 • vaginal blödning kan förekomma;
 • när en follikulär tumör brister, har patienten ett brett spektrum av symtom, inklusive skärande smärta, yrsel och kräkningar. Även om denna typ av cysta kan läka sig själv, men i närvaro av provocerande faktorer finns det en hög risk för bristning. Dessa faktorer inkluderar fysiskt arbete, intensivt sex och graviditet. Om en sådan tumör brister kommer blödningen att vara knapp.
 • när en neoplasma spricker i corpus luteum, känner en kvinna en kraftig smärta och får henne att fördubblas. Patienten kan kastas i kallsvett, medan svår svaghet och dåsighet kommer att kännas. Med en nära närhet till en sådan cyst av blodkärl kan apoplexi påbörjas, en process där det finns allvarlig blodförlust i bukhålan, ett ihållande smärtsyndrom som förvandlas till en smärtchock känns;
 • en endometrioidcyst kan spricka när som helst utan preliminära symptom. Under bristningen känns svår smärta, uppblåsthet och illamående. Ibland försvinner patienten. Efter brott av en tumör av denna art kan vidhäftningar och paralytisk tarmhindring uppstå. Sådana cyster måste tas bort omedelbart efter detektering.

Alla ovanstående symtom är svåra att inte märka, vilket innebär att om någon av dem uppstår måste du snarast kontakta närmaste medicinska institution.

Diagnostik

För att bestämma den exakta diagnosen av en patient med ovanstående symtom utförs ett antal diagnostiska studier:

 • förhör, gynekologisk undersökning, blodtrycksmätning;
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen genom buken och transvaginal metod;
 • punktering av bukhålan, som utförs genom den bakre väggen i slidan med en speciell nål. Denna typ av undersökning hjälper till att bestämma förekomsten av vätska i bukhålan;
 • ett blodprov hjälper till att bestämma förekomsten av inflammation och graden av blodförlust;
 • blodprov för hormoner;
 • i de svåraste fallen utförs diagnostisk laparoskopi, denna metod med 100% noggrannhet indikerar orsaken till patologiska symtom;
 • snabbt blodprov för hemoglobin och koagulering.

Allvarlighetsgrad

Den behandlingsteknik som väljs av läkaren beror direkt på svårighetsgraden av tillståndet som orsakade en cystebrott hos en kvinna. Det finns flera svårighetsgrader av denna patologi:

 • lätt. En kvinna förlorar högst 0,15 liter blod;
 • medel. 0,15-0,5 liter blod kommer in i bukhålan;
 • tung. Volymen av förlorat blod överstiger en halv liter.

Beroende på symtomen klassificeras neoplasmerna också enligt formerna:

 • smärtsam. Vätskan samlas under tumörens vägg, så bildas koaguler som förhindrar utflödet av sekretion. Koagulten trycker på själva äggstocken och orsakar en kraftig smärta Med denna form tränger blodet inte in i bukhålan, eller det inträffar i mycket små mängder;
 • anemisk. Smärtan i detta fall kommer inte att bli särskilt uttalad, men blodet frigörs fritt i bukhålan;
 • blandad. Inkluderar framträdande funktioner i ovanstående former.

Behandling

Exakt vad man ska göra med en sprängande cysta kan endast behandlas av en läkare, så för obehagliga symtom bör du omedelbart kontakta honom.

För närvarande finns det två metoder för att behandla denna patologi: konservativ och kirurgisk.

Läkemedelsbehandling utförs om den sprängande cysten är av en funktionell typ, och blodförlust är obetydlig och den samlas inte inuti utan utsöndras genom könsorganen. Icke-kirurgisk behandling inkluderar hormonbehandling för att återställa hormonnivåerna, ta vitaminer och läkemedel för att lindra inflammation. Dessutom förskrivs kalla komprimeringar för nedre del av buken, och hela behandlingsprocessen äger rum på sjukhus, så att läkaren kan övervaka dynamiken i läkningsprocessen och vid behov justera den.

Om en tumör av någon annan typ spricker, kan bara en operation vara en behandling:

 • laparotomi. Detta är en bandoperation, under vilken den drabbade äggstocken och kapseln kan tas bort. Dessutom rengörs bukhålan för innehållet i cysten som har spillt in i den;
 • laparoskopi. Resterna av kapseln rengörs med specialverktyg och optiska instrument som sätts in i bukhålan genom 3 små hål i bukens främre vägg.

Konsekvenser och komplikationer

Om en snabb behandling av patologin inte påbörjas kan detta leda till allvarliga hälsoproblem..

Vi listar de möjliga komplikationerna av bristning av en cysta:

 • peritonit. Från den bristande kapseln kommer vätska in i bukhinnan, vilket orsakar dess inflammation. Om problemet inte löses i tid, förstör peritonit först vitala funktioner och leder sedan till döden;
 • blodförgiftning;
 • fullständigt avlägsnande av det drabbade organet. Om könskörtlarna skadas mycket dåligt och inte kan återställas, fattas ett svårt beslut att ta bort äggstocken helt.

Om du inte konsulterar en läkare i rätt tid kommer konsekvenserna av brott i en ovariecyst att vara följande:

 • järnbristanemi, som behandlas med järnpreparat;
 • problem med bukorganens arbete, om det var peritonit. För att eliminera komplikationen kan en ny operation utföras;
 • vidhäftningar i bäckenhålet, och i sin tur kan de orsaka infertilitet och svår smärta under fysisk aktivitet. Fysioterapeutiska förfaranden och läkemedel mot inflammatoriska processer föreskrivs för att förhindra vidhäftningar..

För att undvika konsekvenserna av tumörbrott bör gynekologiska undersökningar göras i tid..

Förebyggande

Det är bäst att förebygga sjukdomen än att behandla den senare. För att förebygga brott i cystiska neoplasmer bör följande förebyggande åtgärder vidtas:

 • du måste gå till gynekologen minst 1 gång per år. Eftersom det under en gynekologisk undersökning inte alltid är möjligt att känna igen små cyster, rekommenderas det också att göra en ultraljudsundersökning av reproduktionsorganen en gång om året;
 • behandla i tid och fullständigt alla inflammatoriska sjukdomar i könsorganet;
 • ta bort cystor omedelbart. Tid för självresorption ges endast till små funktionella cyster, i andra fall, och om läkemedelsbehandling inte fungerar föreskrivs en kirurgisk operation;
 • du måste alltid lyssna på råd från en läkare, och i fallet med en cyste kan detta inte bara vara en medicin, utan en begränsning av fysisk och sexuell aktivitet.

Den snabba tillhandahållandet av tillräcklig medicinsk vård vid brott av en tumör i äggstocken gör att en kvinna snabbt kan återvända till sitt tidigare liv och förhindra utvecklingen av komplikationer från denna patologi.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orolig för blod under ägglossningen? Normer och skäl för att gå till läkaren

En gång i månaden blir varje kvinnas kropp redo för befruktning. Någon under denna period upplever smärta i buken, och någon har fläckar....

”Endometritis - vad är det? Typer, huvudsymptom och behandlingsregimer ”

4 kommentarer

Den inre ytan av livmodern är täckt med ett slemhinne - endometrium. Beroende på menstruationsfasen, ändrar den dess tjocklek och struktur: under menstruationen är den tunn, vid tid av ägglossningen har den en tjocklek på 0,9 - 10 mm, och när nästa menstruation når 1,2 - 1,4 mm....

Ökat prolaktin hos kvinnor - konsekvenser och orsaker

Prolactin är ett hormon i den främre hypofysen som förbereder bröstkörtlarna för amning och stöder det under amningen. Ökad prolaktin hos en kvinna kan orsaka infertilitet....