Vad är farligt och hur man behandlar livmoder fibroids? Orsaker och symtom

Harmonier

Ett av de mest brådskande problemen är en sådan gynekologisk sjukdom som livmoder fibroider..

Det finns dock inget behov av panik om du får diagnosen denna diagnos:

Först bör du lugna ner och förstå att myom inte är en ondartad neoplasma och att det finns tillförlitliga behandlingsmetoder;

För det andra är det viktigt att genomgå en grundlig undersökning med hårdvaruteknik. Sedan kommer diagnosen att vederläggas eller verifieras..

Här kommer vi att överväga de viktigaste frågorna om livmodermyom, berätta om de troliga orsakerna till dess förekomst, symtom och behandlingsmetoder..

Uterin fibroids - vad är det?

Uterin fibroids - en sjukdom i det kvinnliga könsorganet, kännetecknat av bildandet och tillväxten av en godartad tumör i myometrium - muskelskiktet i livmodern. Oftast möter kvinnor i åldersgruppen 30 till 40 år och äldre fibrer med livmodern. Men för närvarande har fibroider signifikant ”föryngrats”, och fall av sjukdomen hos unga kvinnor i åldrarna 20-25 är inte ovanliga.

Livmoderfibroider kallas en tumör (bildning, nod) som finns i livmoderkroppen (i 95% av fallen, mindre ofta i livmoderhalsen - 5%). Myom kan utvecklas från celler i både muskel- och bindväv.

Gynekologer och barnläkare anger fibroids storlekar i centimeter (storleken på själva noden) eller i veckor. Uttrycket "myom på 12 veckor" betyder en ökning av livmodern med en myomatisk nod till samma storlek som med en period på 12 veckor av graviditeten.

Efter plats relativt muskelskiktet - myometrium - klassas fibroider enligt följande:

Intramuskulär (eller intramuskulär eller interstitiell eller intramural) - noden är belägen i myometrium;

Subperitoneal (eller subserös) - noden är belägen under slemhinnan i det yttre skiktet i livmodern, nära bukhinnan;

Submukosal (eller submukos) - noden är belägen under livmoderens inre slemhinnor, i organets kavitet;

Samverkande (eller intraligamentär) - noden är belägen mellan de breda livmodernsband.

Benfibroider förekommer, men deras plats är exakt densamma som vi listade ovan.

Ibland diagnostiseras en diffus form av fibroider, i vilken noden som sådan är frånvarande, men diffus spridning av myometrium sker.

Vad är skillnaden mellan fibroider och uterus fibroids?

Alla typer av fibroider bildas av två vävnadstyper: muskel- och bindväv. Den dominerande sammansättningen av tumören bestämmer dess tillhörighet till typen av fibroider. Om muskelfibrer dominerar i den, är detta en myom. Om bindefibrer som är blandade med muskler råder är detta fibromyom. Men om tumören består helt av bindväv, kallas den fibrom.

Symtom på uterus fibroids

Symtom på livmoderfibrer beror på nodens ålder, kvinnans ålder, tumörens storlek och placering, tillväxthastigheten för den myomatösa noden och närvaron av andra kroniska sjukdomar. Ibland är fibroider nästan asymptomatiska och upptäcks först vid nästa medicinska undersökning.

De vanligaste och karakteristiska symtomen på livmoderfibrer:

Smärta under den intermenstruella perioden, varierande i varaktighet, uppträder i nedre del av magen, som ibland sträcker sig till korsryggen, övre buken eller benen;

Menstruationsdysfunktion. Detta kan vara förändringar i cykelns varaktighet i riktning för minskning eller ökning, ökad ömhet i menstruationen, en ökning av blodförlust under menstruationen (blödning i menstruationsuterin), blödning mellan menstruationer;

Fortplantningsproblem (möjlig utveckling av infertilitet).

Med den snabba tillväxten av livmoderfibroider eller med stora storlekar av den myomatösa noden, kan volym av buken öka utan att lägga till kroppsvikt, liksom obehag och konstant värkande och dragande smärta i nedre del av buken, som intensifieras efter fysisk ansträngning och emotionella och psykologiska upplevelser.

När de närliggande organen komprimeras av den myomatiska noden, uppstår ihållande förstoppning, liksom ofta, ibland smärtsam urinering.

När benen på den myomatiska noden vrids, utvecklas nekros (nekros) i myomkroppen, och sedan observeras den kliniska bilden av den "akuta buken": kraftiga smärta i nedre bukhinnan, hjärtklappning, kall, klibbig svett, svimning. Denna situation kräver akut kirurgi.

Andra symtom på livmoderfibrer kan uttryckas i strid med funktionerna hos organ som indirekt påverkas av patogenes:

Utvecklingen av anemi (med ofta blödning);

Smärta bakom bröstbenet;

Neuroser och neurosliknande tillstånd på grund av tankar om tumörtillväxt, risken för sjukdom.

Symtom på livmodervibros i tidiga stadier

De första tecknen på livmoderfibrer observeras vanligtvis när en kvinna har en myomatisk nod om 2-6 cm eller mer i storlek:

Utseendet på skarpa krampsmärtor som inte är relaterade till menstruation i nedre del av buken;

Öm menstruation, även om detta inte hade hänt tidigare;

Ökad menstruationsblödning;

Utseendet på fläckar under den intermenstruella perioden;

Kraftig blödning mellan perioder;

Förlängning eller förkortning av menstruationscykeln;

Oförmåga att bli gravid ett barn.

Orsaker till livmoderfibrer

Forskning inom medicinområdet ger oss möjlighet att identifiera flera möjliga orsaker till utvecklingen av livmoderfibroider:

Genetisk faktor (ärftlig predisposition);

Hormonell obalans;

Patologisk spridning av endometrium (uterus inre slemhinna);

Konsekvenserna av flera eller frekventa aborter och användningen av intrauterina enheter;

Infektiösa och inflammatoriska processer i det kvinnliga könsorganområdet;

Diabetes mellitus och andra endokrina sjukdomar, inklusive fetma;

Förekomsten av kroniska sjukdomar i olika inre organ och kroppssystem;

Brist på regelbundet sexliv och sexuell tillfredsställelse.

Låt oss överväga några skäl mer i detalj..

Överskott av östrogen, brist på progesteron. Uterin fibroids anses vara en hormonberoende sjukdom - en tumör bildas mot bakgrund av en obalans hos kvinnliga könshormoner. Därför är utvecklingen av fibroider karakteristisk för kvinnor i fertil ålder. Myom förekommer inte hos flickor före menstruationens början och hos kvinnor under klimakteriet och postmenopausal period. Studier har visat att uppkomsten, tillväxten och utvecklingen av en tumör påverkas av obalansen i produktionen av kvinnliga könshormoner - östrogen och progesteron.

Brott mot menstruationscykeln, i vilken ökad östrogenproduktion, kan leda till utveckling av livmoderfibroider. Fetma förvärrar risken för sjukdom, eftersom fettvävnad producerar också östrogen. En ökning av östrogennivåerna leder till en kränkning av förhållandet mellan hormoner östrogen - progesteron i en kvinnas kropp.

Förutom ökad östrogenproduktion observeras ofta metaboliska störningar i syntesen och balansen i dess fraktioner (östron och östriol) i olika faser av menstruationscykeln. Därför, om du misstänker en fibroid, är det viktigt att göra en studie av hormonell status.

Antal graviditeter, födelser, aborter. En viktig faktor i undersökningen är att ta reda på det totala antalet graviditeter hos en kvinna, liksom deras resultat - förlossning, missfall (abort). Aborter och missfall ökar risken för att utveckla fibroider. Graviditeter som slutar i förlossningen, särskilt med efterföljande amning, minskar.

Traumatiska, komplexa födslar, diagnostisk curettage av livmoderhålan, frekventa och multipla medicinska aborter (inklusive "minabortioner") kan vara grundorsaken till utvecklingen av fibroider.

Näringskvinna. Felaktig näring leder till hormonell obalans. Förekomsten av raffinerade livsmedel, transfetter och otillräcklig fiber i kosten kan orsaka en ökning av bildandet av kvinnliga könshormoner och deras obalans. Ohälsosam näring leder också till fetma, vilket, som vi redan har angett, är en riskfaktor för utveckling av fibroider (mer om vad du kan och inte kan äta med livmoder fibroids).

Om en kvinnas diet är balanserad, innehåller ett stort antal växtmat, skaldjur, komplexa kolhydrater (spannmål), få ​​fetter och sockerarter - risken för att utveckla fibroider minskas avsevärt. Externt ser kvinnor som äter rätt ut unga och attraktiva, de är fulla av hälsa, styrka och energi.

Brist på orgasm under samlag. Förekomsten av livmoderfibroider påverkas också av användbarheten i en kvinnas intima liv. Oregelbundet eller sällsynt samlag, brist på orgasmer leder till stagnation av venöst blod i bäckenet. Det kroniska tillståndet av venös stas kan provocera hormonell instabilitet och förekomsten av en tumör.

Diabetes mellitus och hypertoni. Risken för att utveckla fibroider ökar av sjukdomar som diabetes mellitus (en kränkning av produktionen av hormonet insulin) och hypertoni. Risken ökar om en kvinna blir sjuk i ung ålder, upp till 35 år.

Andra möjliga orsaker till livmoderfibrer:

Fetma av typen "äpple";

Oral preventivmedel med hormonella läkemedel;

Kvinnliga könsskador och sjukdomar;

Långvarig exponering för det ultravioletta spektrumet av direkt solljus och i solglasögon.

Vad är farliga livmoderfibrer?

Livmoderfibrer utgör en risk för en kvinnas hälsa när det gäller utvecklingen av komplikationer av sjukdomen. Med regelbunden övervakning av en behandlande gynekolog och noggrann uppmärksamhet på hennes hälsa, kan en kvinna avsevärt minska risken för komplikationer.

Därför bör du vara medveten om potentiella problem:

Massiv uterinblödning är farlig både i sig själva ett hot mot livet och utvecklingen av anemi;

Torsion av den myomatiska noden på ett tunt ben. Det är för fullt med utvecklingen av bilden av ”akut buk”. Kräver omedelbar operationell hjälp;

Nekros av den myomatiska noden. Myomvävnadens död. Oftast inträffar med involvering (sammandragning) av livmodern efter förlossningen, fram till den 40: e dagen. Omedelbar kirurgisk uppmärksamhet krävs också;

Den myomatösa nodens malignitet är degenerationen av en tumör från godartad till malign. Enligt forskning inträffar det i 1,5 - 3% av alla fall, vilket inte gör någon risk för komplikationer;

Födelsen av den myomatiska noden med submukos myom - inträffar med livmoders eversion;

Brott mot kvinnors reproduktionsaktivitet - utveckling av en ektopisk graviditet, spontana missfall, för tidiga och komplicerade födelser, infertilitet;

Utvecklingen av purulenta processer i den myomatiska noden och omgivande vävnader. Inflammatoriska processer utan läkarvård kan leda till allvarliga septiska komplikationer..

Kvinnor med diagnos av uterusfibroider bör övervakas regelbundet av en gynekolog. Vid den minsta förändringen i din hälsa måste du söka medicinsk hjälp för att undvika alla dessa komplikationer.

Hur man behandlar livmoder fibroids?

Det finns två huvudsakliga metoder för att behandla livmoder fibroider:

Konservativ behandling - med medicinering och icke-invasiva procedurer.

Kirurgisk behandling - genom operation.

Valet av behandlingsmetod beror på svårighetsgraden av de kliniska symtomen på livmoderfibrer, storleken på den myomatösa noden, kvinnans ålder, avsikten att få barn i framtiden.

Den konservativa metoden är baserad på användning av hormonella läkemedel inuti och injektion, liksom symptomatisk behandling (smärtstillande, behandling av anemi, minskning av blodförlust, etc.).

Konservativ terapi är endast effektiv för att hämma tumörtillväxt. Det är konservativt omöjligt att eliminera livmoderfibroider. Därför används den icke-kirurgiska behandlingsmetoden främst hos kvinnor i fertil ålder. Samtidigt inhiberas tumörtillväxt fram till början av klimakteriet. För närvarande en stor sannolikhet för självresorption av tumören.

De grundläggande principerna för konservativ behandling av fibroider

Icke-kirurgisk behandling av livmoderfibrer är en uppsättning åtgärder, inklusive anslutning till en lämplig diet, användning av immunmodulatorer, örtmedicin, godkända fysioterapeutiska förfaranden, hormonella mediciner.

Behandlingsförloppet består av följande steg:

Antiinflammatorisk behandling av infektiösa processer i den gynekologiska sfären;

Aktivering av immunsystemet med speciella läkemedel;

Justering av diet och diet;

Normalisering av det endokrina systemet;

Bildandet av en jämn psyko-emotionell bakgrund;

Återföra menstruationscykeln till det normala.

När är operationen för att ta bort livmodern med myom?

Indikationer för radikal kirurgisk behandling av livmoderfibroider:

Tumörstorlekar från 12 veckor (en volumetrisk tumör komprimerar angränsande organ, blodkärl och stör deras normala funktion);

Den snabba tillväxten av den myomatiska noden (från 4 veckor per år);

Myom är orsaken till massiv blödning;

Allvarligt smärtsyndrom;

Torsion av benen och nekrotisering av den myomatiska noden;

Födelse av en submukös myomatisk nod;

Kombinationen av endometrios och fibroider;

Misstank om malignitet hos fibroider.

Livmoderartärembolisering - en modern unik behandling för fibroider

Kärnan i metoden är att blockera blodflödet genom artärerna som matar den myomatiska noden. Denna icke-invasiva operation utförs i ett röntgenrum. En kateter sätts in i lårbensartären genom vilken ett speciellt emboliserande (tilltäppande artär) preparat utförs. Operationen utförs under lokalbedövning och kontroll av ett radioaktivt ämne. För en kvinna går allt smärtfritt.

Därefter, utan blodtillförsel, minskar tumören i storlek och försvinner helt. Inget återfall efter sådan behandling observerades..

FUZ-ablation

FUS-ablation av myomatiska noder under kontroll av MRI är en icke-invasiv metod för att behandla livmoderfibrer. Kärnan i metoden: uppvärmning av cellerna i den myomatösa noden med hjälp av en riktad ultraljudspuls i syfte att döda.

I det första behandlingsstadiet planerar läkaren hela processen under studien med hjälp av MRI. I det andra steget, medan han fortsätter att övervaka processen genom MRI, skickar läkaren ultraljudspulser till tumörnoden. Nodens celler upphettas till en viss temperatur, varför de dör. Därefter utför läkaren riktad kylning av vävnaderna. Det kommer att finnas flera sådana korta sessioner med ultraljudsexponering, beroende på tumörens storlek. MRI låter dig spåra graden av vävnadsförstörelse och justera kraften i ultraljudstrålen.

I allmänhet kan FUS-ablation ta upp till 4 timmar. Det tredje steget i proceduren är en kontrollmagnetisk resonanssökning med användning av ett radioaktivt ämne.

Fördelar med FUZ-ablationsmetoden:

Inget behov av anestesi, postoperativ vård, intensiv infusionsterapi;

Avsaknad av komplikationer och biverkningar - blodförlust, feber, förgiftning;

Bevarande av livmodern respektive reproduktiv aktivitet;

Korta rehabiliteringsperioder;

Avsaknaden av återkommande utveckling av myomatösa noder;

Metodens höga effektivitet även i närvaro av flera och stora noder;

En signifikant minskning av storleken på fibroider omedelbart efter behandlingen;

Bli snabbt av med obehagliga symtom på sjukdomen.

Under proceduren måste kvinnan ligga still. På grund av en lång vistelse i ryggen kan det uppstå obehag i nacken, fötter, knän. Alla förändringar i deras tillstånd ska rapporteras till sjuksköterskan och läkaren som utför behandlingen..

Du tål inte sådana symtom:

Brinnande eller sömnadsmärta i nedre del av buken;

Sömmar och skjuter smärta i rygg, nedre rygg, sakral region och ben.

Läkemedel som används vid behandling av fibroider

Med konservativ terapi används flera grupper av mediciner. Vi kommer att överväga varandra mer i detalj..

Kombinerade orala preventivmedel

Kombinationen av etinylöstradiol och desogestrel:

Kombinationen av etinylöstradiol med norgestrel:

Behandling med preventivmedel som innehåller kombinationer av 2 hormoner är effektiv för att minska svårighetsgraden av smärta och minska blödningen. Från terapi med sådana läkemedel kan man förvänta sig en minskning av storleken på endast de tumörer som ursprungligen hade en storlek på upp till 1,5 cm (mer: COC (kombinerade orala preventivmedel)).

Gonadotropin frisläppande hormonagonister

Handlingen av dessa läkemedel är baserad på skapandet av en tillfällig "konstgjord menopaus" i en kvinnas kropp. Under påverkan av hormoner undertrycks ovariefunktionen. Agonistläkemedel (analoger) av naturliga gonadotropinfrisättande hormoner (AHRH) hämmar produktionen av könshormoner i hypofysen som påverkar äggstockarnas funktion.

Förberedelserna för denna grupp:

Triptorelin (Diferelin, Decapeptyl, Decapeptil Depot);

Under påverkan av AHGR ”äggstockarna” somnar ”, ägglossning inträffar inte, livmoderslimhinnan förändras inte cykliskt - menstruationen slutar. Denna process är fullständigt reversibel, efter att läkemedlet har tagits tillbaka har alla funktioner återställts. Behandlingen varar inte mer än 6 månader. Under denna period kan tumörens storlek minska till 50%, symtomen på fibroider blir mindre uttalade.

Nackdelar med användningen av droger:

Möjlig fullständig återställning av tumörstorlek efter avslutad behandling;

Förbjudet långvarigt (längre än 6 månader) intag av läkemedel på grund av den höga risken för osteoporos och andra komplikationer av otillräckliga nivåer av östrogen.

Det är tillrådligt att förskriva AGRG innan operation för livmodermyom för att minska tumörens storlek.

antiproge

Liksom GRH-agonister används läkemedel från denna grupp före operation för att avlägsna livmoderfibroider. Mifepristone (RU-486) ​​används ofta..

Under påverkan av hormonterapi minskar de myomatiska noderna i storlek, symtomen på livmoderfibrer försvagas.

Antigonadotropins

Danazole (Danogen, Danoval, Danol, Vero-Danazole).

Nemestral (aktiv substans - gestrinon).

Verkan av antigonadotropiner minskar intensiteten hos symtomen utan att minska tumörens storlek. Ofta, när de används, uppstår oönskade biverkningar (ökad hårväxt i ansikte och kropp, en förändring i röstens klang, utslag av utslag).

Antigonadotropiner används sällan för att behandla livmoderfibroider, bara i frånvaro av effekten av behandling med andra hormonella läkemedel.

gestagener

Hittills blir användningen av gestagener mindre motiverad. Vissa gynekologer anser att användningen av progestogener är effektiv, eftersom med brist på progesteron uppstår tumörtillväxt. Många läkare är tvärtom kategoriskt emot användning av progestogen för behandling av fibroider. Mekanismen för tumörbildning baseras inte på mängden något hormon, utan på obalansen i hela kvinnans hormonsystem.

För närvarande föreskrivs användning av progestogener med en kombination av livmoderfibroider och endometrial hyperplasi.

Linestrenol (Orgametril, Escluton);

Nor-etisterone (Norkolut, Primolut-nor);

Medroxyprogesteronacetat (Provera, Depo-Provera).

Nya studier av läkemedelsbehandling av fibroider

Forskare vid universitetet i Bryssel genomförde studier vid St. Luke's Hospital för att förstå hur Esmiya-preventivmedlet fungerar på livmoderfibrer. Som en del av Esmiya-tabletter är den huvudsakliga aktiva ingrediensen ulipristalacetat. Och eftersom nivån av inte bara östrogen, utan också progesteron är viktig i processen för utveckling och tillväxt av fibroider, beslutades det att studera effekten av Esmiya och progestogen-blockerare.

I experimentet deltog 550 kvinnor som visades kirurgisk behandling av livmodervävlingar. Alla försökspersoner delades in i två grupper. En grupp fick placebo som ”behandling” i 3 månader, den andra fick Esmiya-tabletter.

Parallellt genomfördes en annan studie: en jämförelse av effekterna av Esmia och injektioner av progestogenhormonblockerare.

Resultaten från två experiment avslöjade följande:

Efter användning av Esmiya minskar storleken på livmodervävlingarna, intensiteten på symtomen på sjukdomen minskar;

90% av de studerade patienterna noterade en positiv effekt från att ta Esmiya-tabletter;

Hos 50% av patienterna som tog Esmiya försvann behovet av kirurgisk behandling (effekten liknar användningen av injektioner av progestogenblockerare);

Efter att ha tagit Esmiya-tabletter finns det inga sådana biverkningar som vid injektioner av hormonblockerare - värmevallningar, degeneration av benvävnad;

Efter behandling i 6 månader fanns det ingen återupptagande av tumörtillväxt, medan efter upphörandet av injektionen av hormonblockerare började myomatösa noder växa igen.

Det är troligt att tack vare forskarnas ansträngningar kommer problemet med livmoderfibrer snart att lösas mycket snabbare och enklare än för närvarande.

Förebyggande av livmoderfibroider

Eftersom livmoderfibroider är ett brådskande problem bör hänsyn tas till förebyggandet av denna sjukdom från unga år. Även om det inte finns någon enhetlig teori om förekomsten av fibroider, är det värt att försöka varna alla möjliga orsaker till en tumör.

Påfrestning. Att odla psykologisk komfort inom dig själv är vad varje kvinna bör sträva efter. Att undvika stress kommer naturligtvis inte att fungera. Men du måste lära dig hur du reagerar på konfliktsituationer på rätt sätt, inte att bära klagomål i själen, outtalade påståenden och många års erfarenhet.

Hälsosam livsstil. Balanserad kost, optimal fysisk aktivitet, tillräcklig vistelse i frisk luft, genomföra härdningsförfaranden, iakttagande av arbetet och vila - vid första anblicken kan banala sanningar verkligen hjälpa till att upprätthålla kvinnors hälsa.

Kontroll över kroppsvikt undviker fetma, vilket, som vi antydde, är en riskfaktor för utveckling av livmoderfibroider. Varje extra 10 kg vikt ökar sannolikheten för en sjukdom med 20%.

Kosten bör innehålla en tillräcklig mängd färska grönsaker och frukter, fullkorn, ersätta enkla kolhydrater med komplexa. Drick mycket rent vatten, särskilt under den varma säsongen..

Regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att förbättra aktiviteten i det endokrina systemet i allmänhet och gonaderna i synnerhet. Acceleration av blodflödet förbättrar försörjningen av bäckenorgan med syre, vilket förbättrar alla metaboliska processer i det gynekologiska området.

Efter fysisk ansträngning är det optimalt att genomföra händelser med vattenkylning - en kontrastdusch, douchar, avtappningar.

Medicinsk observation. Varje kvinna ska minst en gång var sjätte månad genomgå en undersökning hos en gynekolog. Vid behov kommer läkaren att förskriva en ultraljudsundersökning av bäckenet. I inga fall bör en sådan undersökning försummas, baserat på det faktum att "ingenting stör". Upptäckten av fibroider i de tidiga stadierna gör att du kan klara dig med en icke-invasiv eller konservativ behandlingsmetod..

Prevention, familjeplanering. Det är oerhört viktigt att organisera ett rationellt preventivmedel för att undvika avbrott av en oönskad graviditet. Prevensionsfrågor bör diskuteras med gynekologen. Ofta är det bästa valet användningen av orala preventivmedel, vilket är en annan förebyggande faktor mot förekomsten av livmoderfibroider. Du behöver bara välja rätt läkemedel.

Med en genetisk predisposition för utvecklingen av livmoder fibroider hos en ung kvinna är det nödvändigt att upprätthålla den första graviditeten.

Leverans vid optimal ålder (första - upp till 22 år, andra - upp till 25, därefter - upp till 35 år) med efterföljande amning minskar risken för att utveckla en tumör och bidrar ibland till resorption av befintliga fibroider. Mödrarnas tillstånd, amningstiden ger inte bara ett harmoniskt psykologiskt tillstånd hos en kvinna, utan också normaliserar nivån på könshormoner i kroppen.

Harmoniskt intimt liv. Regelbundet, fullmänt sexliv med obligatorisk uppnåelse av en orgasm under varje samlag minskar avsevärt risken för att utveckla tumörer i den gynekologiska sfären, inklusive fibroider. Detta beror på accelerationen av blodflödet genom kroppen och i bäcken i synnerhet, ett bekvämt psykologiskt tillstånd, ökat endokrint system.

"Klimatkontroll". Alla kvinnor bör komma ihåg förebyggandet av både allmän och lokal (området med bäcken, höfter, skinkor, fötter) hypotermi. Undvik en lång vistelse i en våt baddräkt, samt att sitta på våt mark, sten och andra kalla ytor, även på sommaren på varma dagar.

Underkläder bör vara naturligt, för Syntetiska tyger i kylan bidrar till snabb frysning och svettning i värmen. Kläder som är för hårda och komprimerar kroppen kan också störa värmeöverföringen..

Om symptom på inflammatoriska processer (smärta, urladdning, feber) uppstår, bör du omedelbart rådfråga en gynekolog för att förskriva behandling i god tid. Om du inte uppmärksammar och förväntar dig att "allt kommer att gå av sig själv" är det möjligt att bidra till utvecklingen av ett fokus på kronisk inflammatorisk process.

Ultravioletta strålar. Kvinnor bör inte missbruka sin exponering för solen och solbränna under de direkta strålarna av det ultravioletta spektrumet. Innan du solar, är det nödvändigt att applicera en speciell skyddskräm på huden.

Vitaminer och mineraler. Förutom att äta hälsosamma livsmedel är periodiska tillskott av vitamin-mineralkomplexberedningar viktiga för kvinnor. Specifikt diskuteras detta steg bäst med den behandlande läkaren, som kommer att förskriva ett komplex som innehåller jod, järn, magnesium, koppar, selen, zink samt vitamin A, C, E med antioxidantegenskaper.

Svar på populära frågor

Är graviditet möjligt med livmodermyom? Ja, i närvaro av fibroider är graviditet möjligt. Det beror på storleken på den myomatiska noden och dess plats. Om noden inte stör det befruktade ägget att passera genom äggledaren och implantatet in i livmoderns vägg, inträffar graviditet. Utvecklingen av graviditet bör ske med regelbunden övervakning av en kvinna hos barnläkare-gynekolog.

Kan jag föda med livmodermyom? Det är möjligt, men varje fall är individuellt. Din barnläkare-gynekolog bör besluta om hanteringen av förlossning (antingen naturligt eller via kejsarsnitt).

Tar preventivpillerar för fibrer i livmodern. Eftersom fibroid är "yngre" och unga sexuellt aktiva kvinnor lider av sjukdomen är frågan om preventivmedel mycket relevant. Vid myom, i frånvaro av individuella kontraindikationer, kan monofasiska och kombinerade hormonella preventivmedel användas. P-piller hjälper till att reglera menstruationscykeln och minskar blödningen.

Är det möjligt att massera med livmodermyom? Med en myom komplicerad av blödning, konstant smärta i nedre del av buken, snabb tillväxt av tumören, med misstänkt malign degeneration, är en massage absolut kontraindicerad! Med okomplicerad myom är massage möjlig, men med undantag av följande delar av kroppen: nedre del av magen, ländryggen, höfter, skinkor. Gynekologisk massage är också kontraindicerat vid varje livmodermyom.

Kan jag sola med livmodermyom? Nej, du kan inte sola varken i direkt solljus eller under solglasögon. Det är omöjligt att förhindra överhettning av både det lokala området i nedre del av buken och kroppen som helhet - för att undvika tillväxt och degeneration av tumören.

Kan jag göra idrott med livmoderfibrer? I avsaknad av smärta och intermenstruell blödning - är det möjligt, men med förbehåll för flera regler.

Du bör avstå från:

Viktlyftövningar;

Torsion av en båge med viktning (sand, sugkoppar);

Användning av värmebälten.

Är preventivmedel möjligt i en spiral med livmodermyom? Nej, du kan inte använda den vanliga spiralen med livmodermyom. I frånvaro av kontraindikationer är preventivmedel möjligt med en speciell Mirena-spiral för behandling av fibroider. Den vanliga spiralen ökar blödningen under menstruationen. Vid användning av Mirena-spiralen är smärta under menstruationen helt frånvarande och blödningen blir knapp.

Hur kan man bekräfta diagnosen livmoderfibrer? En tvåhandig gynekologisk undersökning med palpation och ultraljud med en vaginal sond bör göras. Vanligtvis räcker dessa två metoder. Vid behov förskrivs datortomografi, magnetisk resonansavbildning, biopsidiagnostik, hysteroskopi.

Behöver jag genomgå behandling om det finns en liten myomatisk nod på 2 cm? Ja. I vilket fall som helst är behandling av fibroider nödvändig. I denna situation visas konservativa metoder (utan operation).

Fortsätter myoma att växa under graviditeten? I de två första trimestrarna observeras en svag tumörtillväxt. Under graviditetens tredje trimester stoppar tillväxten av fibroider.

Artikelförfattare: Valentina Vladimirovna Lapikova | Gynekolog, reproduktolog

Utbildning: Diplomet "Obstetrics and Gynecology" erhölls vid det ryska statliga medicinska universitetet vid Federal Agency for Health and Social Development (2010). 2013 genomförde forskarskolan vid NIMU im. N. Pirogova.

Myom

I det här avsnittet lär du dig:

En av typerna av neoplasmer i det kvinnliga könsorganet är myoma: det förekommer i livmoderhålet (på halsens eller väggarna i kroppen) och utvecklas från dess celler. Tumören är godartad, storleken och antalet neoplasmer varierar. Ofta diagnostiseras flera skador, var och en av dem kan ha en diameter på flera millimeter till flera centimeter eller mer.

Ibland kallas livmoderhals- eller livmoderkroppsfibroider leiomyom eller fibroider (fibromyomer). Noder bildas av muskel- eller bindväv och har ingen specifik plats. Patologi kan diagnostiseras hos kvinnor i åldrarna 30-35 år i genomsnitt.

Diagnosen cervikala fibroiderna bör inte vara skrämmande - en neoplasma, oavsett storlek och kvantitet, är alltid godartad. Samtidigt kan livmoderfibrer inte öka sannolikheten för uppkomst och utveckling av cancer eller tjäna som en klar orsak till infertilitet..

I sällsynta fall orsakar livmodersleiomyom svårigheter i befruktningen, men med en kompetent strategi för att lösa detta problem är effekten av neoplasmer i allmänhet obetydlig. Naturligtvis är allt individuellt och kräver professionell behandling. Genesis reproduktionscenter ger dig fullständig information om befruktning och graviditet med fibroider och kvalificerad behandling.

Om du har fått diagnosen livmoderfibroider, kom ihåg att detta är en tumör som inte är cancer, som kan behandlas och sällan orsakar infertilitet eller svårigheter att bli gravid. Idag finns pålitliga behandlingsmetoder och tekniker som hjälper till att lösa problemet så säkert som möjligt för patienten..

Hur och hur farliga livmoderfibroider, om det är nödvändigt att använda (radera)?

Detta är en naturlig fråga som uppstår hos patienter med denna diagnos. Oftast är kvinnor intresserade av hur neoplasmer kan påverka reproduktionsfunktionen och vad konsekvenserna och komplikationerna kan vara vid behandlingen av livmoderfibroider eller dess frånvaro. Varje fall är individuellt, och det beror på ett antal faktorer - typen av fibroider, antalet noder, deras storlek och plats, patientens allmänna hälsa, hennes ålder etc..

Förekomsten av neoplasmer kan potentiellt orsaka förekomst av sådana konsekvenser som:

 • riklig blödning i livmodern, vilket i sin tur leder till anemi;
 • inflammation i noderna och omgivande vävnader;
 • nekros i fibroidvävnad (ofta efter förlossning med livmoderkontraktion);
 • vrida en knut med ett tunt ben, etc..

Om du misstänker eller bekräftar förekomsten av uterusfibroider måste du rådfråga en läkare för att utesluta eventuella komplikationer av sjukdomen. Endast en specialist som bedömer fallets enskilda egenskaper kommer att säga vad som är farligt och hotar livmoderfibroider, om det ska tas bort (användas) och hur man ska behandla.

Även i avsaknad av klagomål rekommenderas kvinnor efter 30 år att regelbundet genomgå undersökningar av en gynekolog för att minska sannolikheten för livmodervävlar och att besluta om de ska ta bort den, liksom andra sjukdomar och problem i könssystemet och reproduktionsfunktionen..

Vilka symtom och tecken uppstår med myoma (fibrom, fibromyom) i livmoderhalsen, som gör det möjligt att känna igen?

Patologin har inte uttalade symtom och diagnostiseras ofta "av misstag" om patienten kom för en rutinundersökning eller av andra skäl störande henne.

Hur man identifierar livmoderfibroider (fibromyom), om det i de tidiga stadierna inte visar sig på något sätt, och några symtom och tecken som uppträder hos en kvinna kan indikera andra sjukdomar?

Det finns ett antal tecken som kan orsaka misstankar om godartade neoplasmer i livmoderhålan:

 • regelbunden urination;
 • brott mot avföringens regelbundenhet;
 • ökning av blodtrycket;
 • uppkomsten av smärta i nedre delen av ryggen och nedre delen av magen;
 • cykelstörningar;
 • trötthet och trötthet, etc..

Med livmodermyom, riklig och långvarig menstruation, kan sällan blödning av livmodern och fläckar i mitten av cykeln observeras. Om livmoderfibrer har nått en stor storlek, har sjukdomen redan mer uttalade symtom - till exempel en ökning i buken utan en allmän ökning av kroppsvikt och volym.

Eftersom symtom på livmoderfibrer, såsom överdriven blödning under menstruation eller fläckar under cykeln, kan indikera olika patologier, är det möjligt att känna igen och diagnostisera fibroider endast med omfattande diagnos och under överinseende av en bra specialist.

Orsaker till bildning av livmoderfibroider (fibromyom) hos kvinnor

En av de främsta orsakerna till uppkomsten av neoplasmer i livmoderkaviteten är hormonell (särskilt i ung ålder). Så en ökad nivå av hormonet östrogen kan provocera utseendet på noder på väggarna eller livmoderhalsen.

Bland annat är orsakerna till livmoderfibrer hos kvinnor:

 • ärftlighet och genetisk predisposition;
 • inflammation och infektion i könsorganen och könsorganen;
 • brist på orgasmer under sexuellt samlag (anorgasmia) och regelbunden sexuell aktivitet;
 • hälsoproblem: metaboliska patologier, kroniska sjukdomar, övervikt, diabetes, endokrina sjukdomar osv.;
 • aborter
 • konstant stressande förhållanden och inaktiv livsstil;
 • användningen av intrauterina preventivmedel, etc..

Orsakerna till utseende och förekomst av livmoderfibroider kan vara olika. Det är viktigt inte bara att känna till dem, utan också att övervaka de pågående förändringarna i kroppen och hälsotillståndet, särskilt om du har kroniska sjukdomar och har en predisposition för dem..

Från vad hos kvinnor bildas och var kommer livmoderfibroider ifrån?

Några av orsakerna till patologi kräver särskild uppmärksamhet:

 • Hormonella störningar

Myom kan betraktas som en sjukdom, som till stor del beror på den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund. Samtidigt kan inte bara en ökning av östrogennivåerna utan också en funktionsfel i det hormonella systemet som helhet provocera uppkomsten av formationer i livmodern.

 • Födelse, graviditet, abort

Hos nolliparösa kvinnor kan frånvaron av åtminstone en förlossningshistoria vara en potentiell orsak till livmodervibrer. Vid födelse av kvinnor tar diagnosen hänsyn till faktorer som antalet graviditeter och förlossning, hur de fortsatte, amningstiden, etc..

 • Viktökning

Varför utvecklar kvinnor livmoderfibroider eller finns det en chans om kroppsvikt ökar kraftigt? Övervikt och andelen fett i kroppen kan leda till hormonell obalans och provocera en ökning av mängden östrogen, vilket, som noterats ovan, är en av orsakerna till neoplasmer.

Genom att veta varför livmoderfibrer uppmanas, rekommenderas kvinnor inte bara att besöka gynekologkontoret regelbundet, utan också att övervaka deras kost och livsstil. Eventuella hälsoproblem är potentiella orsaker till problem med reproduktionssystemet. En detaljerad konsultation om denna fråga kan erhållas från specialisterna på Genesis reproduktionscenter.

Typer av livmoderfibrer

Myomas kan ha olika storlekar och lokaliseras på olika platser i livmoderkaviteten. Som regel är neoplasmer vanligtvis indelade i typer beroende på deras plats:

 • Subserösa livmoderfibroider, eller subperitoneal: det bildas på utsidan av livmodern, nära bukhinnan, under slemhinnan.
 • Submukösa livmoderfibroider, eller submukosal: en nod bildas direkt i organhålan eller sticker ut i den, under det inre slemhinnan i livmodern.
 • Interstitiell livmoderfibroider, eller intramuskulär (intramuskulär, intramural form): en neoplasma förekommer inne i myometrium, i muskelskiktet.
 • Intraligamentär, eller sammankopplad: visas, enligt dess namn, mellan livmoderns ledband.

Bland olika typer av livmoderfibroider skiljer sig också formationer på benen (de är tjocka och tunna), deras klassificering och definitioner är desamma som de som anges ovan.

Efter typ av utbildningsspridning är de indelade i följande kategorier: livmodernomulär myoma och diffus. Den diffusa formen sträcker sig bredt och växer längs livmoderns väggar (myometrium). Nodulära (multinodulära) livmoderfibroider (fibromyom) innebär utseendet på olika i storlek (stora och små) och antalet noder och diagnostiseras oftare diffus.

Att korrekt bestämma typen av fibroider är oerhört viktigt: den framtida behandlingen och tillvägagångssättet för att planera graviditet beror på det. För att ta reda på vilken typ av livmoderfibroider (subserös fibromyom, subserosal-intramural, subserosal-interstitial, saccular), multipel eller singel, etc., är det nödvändigt att genomgå en kvalitativ diagnos. Typ och metoder för undersökning och analys bestäms och föreskrivs av läkaren efter samråd och insamling av primärinformation och patientens historia.

Diagnostik av livmoderfibroider

Eftersom sjukdomen uppträder och fortsätter nästan asymptomatiskt, kan bara en läkare efter en diagnostisk undersökning ge ett exakt svar på frågan om du har en fibroid.

Avsaknaden av uttalade symtom och likheten mellan symtom med andra sjukdomar gör det omöjligt att diagnostisera livmoderfibroider exakt och omedelbart, därför är en omfattande diagnos och samråd med olika specialister nödvändig.

Till att börja med samlar läkaren in information om patientens hälsotillstånd, klargör om hon är gravid, planerar att bli gravid inom en snar framtid. Ytterligare:

 • en undersökning genomförs för att bestämma förekomsten av uppenbara oriktigheter i livmodern eller en ökning av dess storlek och närvaron av tätningar;
 • Om man misstänker en livmoderfibroid, föreskrivs ett blodprov för att bestämma halten av hemoglobin;
 • information om genetisk predisposition och annan viktig information måste specificeras.

För att göra en noggrann diagnos och bekräfta misstankar om uterusfibroider föreskrivs patienten ultraljuddiagnos (ultraljud). Denna typ av undersökning är säker och smärtfri, det gör det möjligt att få de mest exakta uppgifterna om förekomsten av neoplasmer, deras storlek och plats.

Om läkaren behöver mer information (både i tidiga och sena stadier med livmodermyom), förutom bäcken-ultraljud, kan ytterligare diagnostiska metoder förskrivas - MRT, datortomografi, laparoskopi, etc. Typen och antalet tester tilldelas individuellt och beror på från skälen till behandling - problem med befruktningen, en önskan att bli gravid, helt enkelt hälsoproblem och könsstämningssystemet.

Beroende på tumörens plats kan undersökningen vara yttre (längs bukväggen) eller inre (transvaginal). Den första metoden med ultraljud kommer inte bara att visas om det finns ett myom i livmodern, utan det kommer att göra det möjligt att utvärdera tillståndet i livmodern som helhet, äggstockarna och angränsande organ. Den andra metoden gör att även små knölar kan detekteras, vilket är särskilt viktigt i de tidiga stadierna..

När är det bättre att göra en ultraljud med livmodermyom?

Proceduren kan utföras på valfri dag i cykeln - på rekommendation av en läkare. Den första metoden för ultraljuddiagnos är att föredra att utföra under perioden från den tredje till den 7: e dagen av cykeln. Ultraljud av livmodern med myom görs inte på menstruationsdagarna. Förfarandet kräver inte speciell beredning, först innan patienten uppmanas att dricka en stor mängd vatten.

Baserat på resultaten av ultraljudet och de första resultaten av testerna, bestämmer läkaren om en ytterligare undersökning kommer att krävas eller omedelbart fortsätter att utarbeta en behandlingsplan beroende på de första uppgifterna (till exempel graviditetsplanering).

Hur behandlas livmoder fibroider?

Läkare använder två metoder för att behandla sjukdomen - medicinering (användning av mediciner och icke-invasiva procedurer) och kirurgiska (kirurgiska ingrepp).

Behandling av livmoderfibrer utan kirurgi är en uppsättning åtgärder som syftar till att begränsa tillväxten av formationer och förbättra patientens hälsostatus. Konservativ behandling kan omfatta följande åtgärder: användning av hormonella läkemedel (i form av tabletter och injektioner) och åtgärder som syftar till:

 • normalisering av cykeln, hormonell bakgrund och det endokrina systemet;
 • behandling av infektioner och inflammatoriska processer i könsorganet;
 • stärka immunitet, normalisera och justera näring;
 • behandling av anemi etc..

Ett omfattande program för behandling av livmoderfibrer eller fibroider kan också innefatta användning av immunstimulerande medel, utnämning av fysioterapeutiska förfaranden etc..

En operation för att ta bort livmoderfibrer föreskrivs om patienten har en eller flera av följande indikationer:

 • noder av stora storlekar;
 • det ofta uppträdande av nya noder och deras snabba spridning;
 • intrauterin blödning;
 • ömhet (svår och ihållande smärta);
 • vävnadsnekros;
 • betydande försämring av välbefinnande;
 • diagnos av maligna processer etc..

Metoder för den kirurgiska behandlingsmetoden

Om konservativa metoder är omöjliga eller inte ger önskat resultat föreslår läkaren att man vänder sig till kirurgiska metoder.

Hur och i vilka storlekar tas bort livmoderfibroider och vilka effektiva behandlingar används?

Det finns olika typer av operationer för att avlägsna livmoderfibroider - från standard bukoperation till laparoskopi, liksom innovativa moderna metoder utan onödiga snitt och ingripanden i en kvinnas kropp och reproduktionssystem.

 • Laserindunstning av neoplasmer på cellnivå, eller FUS-ablation av livmoderfibroider är en ny modern laserborttagningsteknik som inte kräver bedövning och inte påverkar friska vävnadsplatser.
 • Tätning (blockering) av blodkärl eller embolisering av livmoderartärerna. Embolisering av livmoderartärerna låter dig stoppa tillförseln av formationer med blod och stoppa deras tillväxt. I framtiden bör detta leda till dödsfall av tumörer..
 • Avlägsnande av myomnoder genom vagina eller livmoderhalsen (hysteroskopi). Förutom hysteroskopi kan en laparoskopisk metod tillämpas, det vill säga avlägsnande av livmoderfibröder genom små snitt i bukhålan.
 • Kirurgisk bukoperation.

Förberedelserna för operationen beror på vilken metod som väljs. Läkaren berättar mer om hur man förbereder sig, vid ett av konsultationerna och ger rekommendationer.

Metoden och typen av kirurgi för att ta bort livmoderfibroider och effektiva behandlingsalternativ väljs och tilldelas individuellt. I detta fall är det mycket viktigt att välja en kirurg och klinik som har tillräcklig erfarenhet och kapacitet för att garantera ett positivt resultat.

I vårt centrum föreskrivs operativa metoder för behandling och metoder för att avlägsna livmoderfibroider utifrån de enskilda kännetecknen för varje enskilt fall: symtom, övergripande klinisk bild, tester och undersökningar, patientens ålder och framtida mål (graviditet).

Läkare vid Genesis Reproduktionscenter berättar om livmoderfibroider kan botas utan kirurgi, hur man behandlar fibromyom beroende på ditt specifika fall, etc. Korrekt utvalda kombinationer av behandlingsmetoder och metoder gör det möjligt att uppnå framgångsrika resultat, inklusive att bevara patientens förmåga att fostra barn.

Avlägsnande av livmodern med myom: konsekvenser

Detta är en extrem åtgärd som man använder till i fall där allt möjligt har gjorts för att undvika fullständigt avlägsnande av orgelet. Indikationer för kirurgisk ingrepp är livmoderns prolaps och dess prolaps samt de diagnostiserade maligna processerna.

Vilka är konsekvenserna efter operation för att ta bort livmodern med myom??

 • Skada på friska vävnader och angränsande organ.
 • Inre blödning.
 • Vidhäftning och tarmhinder.
 • Inflammatoriska processer och peritonit.
 • Minskad hormonell funktion av äggstockarna.
 • Förändringar i det endokrina systemet.

Avlägsnande av livmodern med myom är ett allvarligt ingripande i kroppen, och effekterna av denna intervention bör övervakas av en kvalificerad, erfaren läkare.

Uterin fibroids under graviditet

Om du har problem med "kvinnors" hälsa finns det oro över konsekvenserna. Många patienter som ansökt till vårt centrum ställer ofta följande frågor: är livmoderfibroider störande graviditet, är det möjligt att bära och föda ett barn med en sådan diagnos, hur snart graviditet börjar efter att behandlingen påbörjas, är det möjligt att göra IVF, vilka är möjliga konsekvenser etc..?

Sådana frågor och ett stort antal av dem är tydliga, förståelige och har svar:

 • Mycket sällan leder fibroider till infertilitet: hos en mycket liten andel kvinnor förekommer graviditet inte exakt mot bakgrund av fibroider i kroppen eller livmoderhalsen och med en sådan diagnos. I vissa fall uppstår svårigheter i befruktningen. Till exempel kan en neoplasma avvisa fostret (påverka fästets ägg) eller bli ett hinder för spermier på väg till befruktning av ägget.
 • Om graviditet antas genom IVF, är livmoderfibrer här sällan den enda påverkande faktorn och leder till obehagliga konsekvenser. Men samtidigt är det bara en kvalificerad specialist inom detta område som kan svara på frågan om det är möjligt att bli gravid och bli gravid med livmoderfibrer genom IVF samt föda..

Det finns inga enstaka svar på att lösa problem med reproduktionsfunktionen. Varje specifikt fall har sina egna lösningsmetoder och resultat. En kompetent inställning och professionalism hos en specialist är viktig. Läkare vid Genesis Reproduktionscenter är redo att svara på dina frågor och föreslå effektiva behandlingsalternativ.

I avsaknad av graviditet försämrar patologin vanligtvis inte livskvaliteten, eftersom den inte har uttalade symtom, men under graviditeten kan livmoderfibroider ge följande konsekvenser och komplikationer:

 • blödning
 • ömhet och tryck på ryggraden och buken;
 • indikationer för kejsarsnitt (noder kan begränsa födelsekanalen);
 • ökad risk för missfall.

Är graviditet möjlig efter borttagande av livmoder fibroids? Alla kirurgiska ingrepp är stress för kroppen. Efter operationen krävs en viss rehabiliteringsperiod och en genomtänkt återhämtnings- och beredningsplan för graviditet. Är det möjligt att föda med uterusfibroider och om graviditet efter fibroider är möjlig kommer bara en kvalificerad och erfaren läkare att svara efter en grundlig studie av ett visst fall.

Hur man behandlar fibroider utan kirurgi för kvinnor som är 30, 40, 50 år gamla

Sätt att behandla livmoder fibroider - alla storlekar och symtom

Irina Sukhovey webbplatsredaktör 7ya.ru

Livmoderfibroider finns hos kvinnor vid både 30 och 50 år. Myom kan störa graviditeten eller utmatta en kvinna med blödning. Men nu är det inte nödvändigt att ta bort fibroider - för att minska det kan du dricka piller eller använda moderna minimalt invasiva metoder för behandling av fibroider. Vilka är symptomen på fibroider utan kirurgi i livmodern??

En av orsakerna till att kvinnor i vårt land inte gillar att besöka en gynekolog (enligt studien "Women's Health Index" Gideon Richter -2016 ", endast 29% gör det regelbundet) låter något så här: de kommer att hitta något för mig. Och detta "något" kan mycket väl visa sig vara en neoplasma som måste behandlas eller, ännu värre, tas bort. Ovillighet att dricka piller, ändra det vanliga sättet att leva, rädsla för operation leder de flesta av oss till beteendet "du vet mindre - sova bättre".

En av diagnoserna som oftast fruktas i förväg är livmoderfibroider: det finns verkligen hos varje tredje kvinna i reproduktiv ålder. Vid denna sjukdom bildas noder i livmoderväggen som kan växa både inuti muskelskiktet i livmodern (intramural fibroid) och mot bukhålan (subserös fibroid) eller i motsatt riktning - in i livmoderhålan (submukös fibroid).

Uterin fibroids är en godartad tumör som består av glatta muskelceller, och den är inte farlig av sig självt (till exempel kan den inte degenerera till en cancertumör), men av den effekt den har på den kvinnliga kroppen.

Hos 2/3 av kvinnor manifesteras inte livmodermyom på något sätt och upptäcks oftast endast med ultraljud. Resten leds till läkaren av symtom på fibroider: tunga perioder och anemi som utvecklas av detta, smärta i nedre del av magen och tryck på urinblåsan, smärta under samlag. Icke-graviditet är också ofta associerad med myom..

Uterin fibroids: skärning kan inte behandlas

Tills nyligen var behandlingstaktiker inte slående i olika: de erbjöd sig att ta bort myom. Långt ifrån alltid ansågs det nödvändigt (och lyckades) att bevara livmodern - ungefär 1/3 av alla hysterektomier (operationer för att ta bort livmodern) i USA och mer än hälften i Ryssland görs fortfarande på grund av fibroider. Bland alla bukoperationer hos kvinnor är avlägsnandet av fibroider på andra plats efter kejsarsnitt. Och medelåldern för en hysterektomi i världen är 40,5 år.

Som ett resultat kan en ung kvinna faktiskt inte bara inte längre få barn - hon upplever posthysterektomisyndrom, plötslig och tidig menopaus, den allvarligaste av alla möjliga och många av dess konsekvenser.

Här är bara några av uppgifterna. Den andra dagen efter att livmodern har tagits bort, minskas nivån av östradiol, det huvudsakliga kvinnliga hormonet som ansvarar för kvaliteten på hud och hår, menstruationsrytmen, emotionell stabilitet och sexuell lust, med en faktor 2-3. Mot bakgrund av bristen på kvinnliga könshormoner utvecklas ett metaboliskt syndrom bokstavligen under året - blodtrycket stiger, blodsockret stiger, övervikt visas.

7 år efter en hysterektomi kan risken för hjärtattack eller stroke hos en kvinna vara större än för en rökande och dricka man. Och om livmodern tas bort före 55 års ålder kan det inom ett år efter operationen utvecklas en kränkning av minnet och andra kognitiva funktioner - en föregångare till Alzheimers sjukdom.

Partiellt förebyggande av dessa komplikationer kan hormonersättningsbehandling, som vanligtvis föreskrivs för kvinnor före menopaus för att minska klimakteriets symtom. Men det är kanske värt att överge ett så stort antal operationer för att ta bort livmodern?

Detta händer redan i världen. Enligt internationella rekommendationer behöver inte asymptomatiska livmoderfibroider användas. En kvinna med uterusfibroider bör informeras om alla metoder för att behandla fibroider: medicinering, kirurgisk, radiologisk - samt involvera i valet av behandlingsmetod.

I vilka fall föredras medicinsk behandling av fibroider? Säger Alexander Tikhomirov, MD, professor vid Institutionen för obstetrik och gynekologi, medicinska fakulteten, Moskva statliga medicinska och tandläkaruniversitetet, ordförande för Moskva för läkare som studerar och behandlar livmoder Fibroids.

Jag planerar en graviditet. Myoma kommer att störa?

Idag är en situation när man planerar en graviditet eller misslyckade försök att bli gravid med en kvinna avslöjar en fibroid inte så sällsynt. Myomatiska noder visas i genomsnitt efter 30-35 år, den första graviditeten är ofta i samma ålder.

Beslutet att behandla eller ta bort fibroider fattas baserat på storleken och platsen för de myomatösa noderna. Om de deformerar livmoderhålan är graviditet oönskat, eftersom noderna både kan minska och öka. Om de överträffar fostrets utveckling kan det leda till hans död och graviditetsavbrott. Endast cirka 4% av graviditeterna förekommer med befintligt livmodermyom, och från 10 till 40% av dem uppträder med komplikationer.

Är det möjligt att på något sätt förbereda livmodern med myom för graviditet? Eller så måste du definitivt bli av med fibroider?

"Du kan börja med medicinsk behandling", säger professor Tikhomirov. - Studier har visat att myoma nod i 13 veckor med användning av ulipristalacetat tappar blodtillförseln och kan minska i volym med upp till 50% och i diameter med 30%. Om de myomatösa noderna är små, kommer detta att lösa det största problemet - livmodervarvighet. Dessutom, efter en sådan behandling kommer myomen inte längre att växa, och för graviditetsplanering kan detta vara tillräckligt.

Dessutom leder behandling med ulipristalacetat ofta till prolaps av noderna i livmoderhålan, och sedan kan de avlägsnas genom hysteroresektoskopi (detta minimalt invasiva endoskopiska ingrepp utförs genom livmoderhalsen). Utan föregående läkemedelsbehandling kan detta vara svårt i taget, och upprepade ingrepp leder till skador på endometrium och bildning av vidhäftningar.

Utmattad blödning. Behöver jag ta bort myom??

Ett av symptomen på livmoderfibrer är en ökning av blödningar under menstruationen. Ofta på sådana dagar kan en kvinna inte leda en normal livsstil, dessutom kan regelbunden kraftig blödning leda till anemi. Den ökade dåsighet, yrsel och förlust av styrka som ingår i detta tillstånd minskar livskvaliteten ytterligare. Järnpreparat ger endast en tillfällig effekt - trots allt slutar inte blodförlusten.

Om en kvinna fortfarande planerar att få barn är det bättre att börja med medicinering, rekommenderar Alexander Tikhomirov:

- Under påverkan av ulipristalacetat normaliseras blödningsvolymen och myomnoden kan minska. Parallellt kommer järnpreparat att höja hemoglobin. Vid behov kan behandlingen upprepas efter två månader. Och sedan, beroende på resultatet, besluta om operation.

Samma taktik kan följas av kvinnor för vilka graviditet inte längre är relevant. De har också tillgång till embolisering av livmoderartärerna, en metod för att behandla fibroider, där de tränger igenom kärlen som levererar de myomatösa noderna genom en liten punktering i låret och blockerar dem. Efter detta ingrepp stoppar kraftiga blödningar bokstavligen under nästa menstruationscykel, och livmoderfibrer regresserar och minskar i storlek.

Myoma efter 45 år

Kvinnor till 40-45 års ålder med myom var de viktigaste kandidaterna för att ta bort livmodern tills nyligen: barnets födelse har antingen redan hänt eller troligen inte kommer att hända, och tillvägagångssättet "inget organ - inga problem" hade många anhängare. Men efter de allvarliga konsekvenserna av "konstgjord menopaus" som inträffade efter en hysterektomi studerades och läkemedel dök upp för läkemedel, organbevarande behandling (ulipristalacetat registrerades i Ryssland 2013) började situationen förändras.

Det är känt att med början av klimakteriet (i genomsnitt, vid 52 års ålder), genomgår fibroider oundvikligen regression tillsammans med regression av hela det reproduktiva systemet för kvinnor. Myomatiska noder tappar näring och minskar. Idag är det lättare att fördröja utvecklingen av en tumör med ett läkemedel utan att använda operation. Studier visar att även med tillräckligt stora storlekar av fibroider kan dess tillväxt stoppas och ibland minskar den i storlek. I det här läget kan du vänta på postmenopaus när problemet upphör att vara relevant..

Varför är det med mig? Orsaker och förebyggande av fibroider

Det finns många faktorer som påverkar utvecklingen av fibroider. Men en av de mest intressanta versionerna är denna: myom är en sjukdom hos få kvinnor som förlossar eller de som försenar födelsen av ett barn. Vi kan säga resultatet av irrationell användning av livmodern.

Domare själv: för hundra år sedan började menstruationen hos flickor i genomsnitt 16 år gamla, och vid 18 års ålder gifte de sig. Sedan graviditet, förlossning, 2-3 års amning, en, två eller tre menstruation, och igen - graviditet, förlossning. Så under perioden 16 till 45 år fick en kvinna bara cirka 40 menstruationer. Och idag har en kvinna 250 menstruationer vid 30 års ålder, för enligt WHO börjar menstruationen hos flickor i en genomsnittlig ålder av 12.

Varför är antalet menstruationscykler så dåligt? Det faktum att de inte slutar med graviditeten. Varje gång ökar livmodern i den andra fasen av cykeln något, fysiologiskt förberedd för graviditet. Om graviditeten inte har inträffat reduceras den. När dessa månatliga förändringar inträffar under många år är nedbrytningar i celldelning möjliga, vilket provocerar utvecklingen av fibroider. Livmodern var utformad för att bära barn - och designades inte för många års arbete "ledig".

Vad händer om du inte planerar den första graviditeten vid 22 år gammal, som gynekologer rekommenderar, och inte kommer att föda 4-5 barn? Från början av sexuell aktivitet, på rekommendation av en läkare, ta moderna mikrodoserade hormonella preventivmedel för att undvika ovanstående cykliska förändringar.

Och åtminstone en gång om året för att besöka en gynekolog för att inte missa början på utvecklingen av fibroider - ju mindre den är, desto lättare är det att hantera det. Om läkaren hittade ett myom men inte erbjuder behandling, tar en vänta och se inställning - kontakta en annan specialist.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Klimakteriet: orsaker och symtom

Starten av klimakteriet är naturligt för alla kvinnor som har uppnått en viss ålder. Kvinnor har dock många rädslor, frågor och missförstånd i samband med denna process - de är oftast rädda för att inte menstruationen upphör, utan för den hormonella omstruktureringen som följer....

Orsaker till att känna sig illa under menstruationen

InnehållUnder menstruationen kan många kvinnor uppleva smärta, illamående, feber, svaghet och andra obehagliga symtom.Varför detta händer och vad som inte behöver göras under menstruationen för att inte provocera en försämring av egen hälsa?...

Varför du inte kan ligga i badet under menstruationen?

Under menstruationen inträffar betydande hormonella förändringar i en kvinnas kropp. Under denna period försvagas kroppen: det finns svaghet och svaghet, dra smärta i nedre buken, bröstsmärta, och ibland i nedre delen av ryggen....