Månadsvis efter förlossningen

Harmonier

Under graviditeten är menstruationen frånvarande. Varje kvinna vet om detta. I kroppen inträffar hormonella förändringar som bidrar till utvecklingen och tillväxten av det framtida barnet. Aktivt producerad progesteron - ett graviditetshormon. Det är han som är ansvarig för barnets normala uppfödning.

Och efter 9 månader inträffar förlossning. I en kvinnas kropp är hormonell omstrukturering igen. Men bara den här gången såg naturen till att ett annat hormon, prolaktin, producerades aktivt. Hos folket är det vanligt att kalla det "mjölkhormon" eftersom det är prolaktin som stimulerar produktionen av mjölk. Samtidigt hämmar detta hormon produktionen av hormoner i äggstocken. Följaktligen kan ägget inte mogna, vilket innebär att det inte finns något att lämna äggstocken (det finns ingen ägglossning). Som ett resultat inträffar menstruationen inte igen. Och detta tillstånd kommer att pågå tills progesteron aktivt "fungerar", det vill säga mjölk produceras. Amning fortsätter tills en kvinna ammar sitt barn.

Hur idealiskt är allt harmoniskt. För bara några år sedan är det exakt vad som hände med varje kvinna. Våra mormödrar och mormödrar ammar lugnt sina barn i upp till tre år och glömde helt irriterande menstruation. Idag finns det flera regler. Menstruationens början efter förlossningen är just det som har flera alternativ, och var och en av dem är "normal".

När börjar perioderna efter förlossningen?

Baserat på ovanstående är det lätt att gissa att menstruationens början efter förlossningen beror på amning. För att prolaktin ska kunna produceras aktivt måste en kvinna amma sitt barn när som helst på dagen eller natten (på begäran). Ju oftare, desto bättre. Endast i detta fall förekommer inte menstruation. Men så snart amningen minskar minskar prolaktinproduktionen, vilket innebär att menstruationen återställs igen.

Och nu om regler och tidsfrister. Nyligen, som redan nämnts, finns det många "normala" termer. Detta beror på att varje kvinnas kropp är individuell, och dessutom bryter moderna "teknologier" (hormonella läkemedel för preventivmedel, läkemedelsleverans) ibland vad Mother Nature avsåg och etablerade.

Tidig och sen början av menstruationen

Tidigt kallas menstruationens början 6-7 veckor efter födseln. Men det är inte en patologi. Troligtvis kommer menstruationen att återhämta sig så tidigt hos de kvinnor som av någon anledning vägrade att amma. Eller mata barnet blandat. I det senare fallet visas den första menstruationen 2-3 månader efter födseln.

Många kvinnor tror att ansvarsfrihet är menstruation. Men detta yttrande är felaktigt. Utskrift av postpartum från livmodern kallas lochia. De förekommer på grund av det faktum att när moderkakan är separerad från livmoderns väggar, bildas ett sår på samma väggar, som blöder flera veckor efter leveransen. Under de tidiga dagarna är lochierna ljusröd i färg, ganska rikligt och kan ha koagler, då blir de bruna och mindre rikliga, och i slutet av sjätte veckan försvinner de helt..

Ibland förekommer menstruation inte ett helt år eller mer. Om barnet samtidigt ammar helt, finns det ingen anledning till oro.

Arten av menstruation efter förlossning

Det tros att menstruationscykeln kommer att återhämta sig efter de första 2-3 perioderna och kommer att bli regelbunden. Om detta inte händer, kontakta din gynekolog. Orsaken till oregelbundna postpartumperioder kan vara inflammatoriska processer i de inre könsorganen, endometrios, tumörer i livmodern och äggstockarna och många andra patologier. Anledningen till menstruationens "icke-förekomst" kan också upprepas graviditet, eftersom amning inte är en preventivmetod..

Vanligtvis är den första menstruationen efter förlossningen riklig. Detta fenomen är mycket naturligt och normalt om menstruationen inte varar mer än en vecka. Men om en sådan period åtföljs av yrsel, svaghet, snabb hjärtslag, bör du rådfråga en läkare.

Efter förlossningen är en förändring i menstruationscykelns varaktighet och menstruationens varaktighet (blodutladdning) möjlig. Den normala menstruationscykeln är från 21 till 35 dagar, urladdningsperioden är inte mer än 5 dagar och inte mindre än 3. Varje avvikelse är ett tillfälle att konsultera en läkare. Menstruationen ska inte vara lång och riklig, inte heller kort och liten. För långa perioder kan indikera livmoderfibroider.

Många kvinnor är intresserade av om menstruationens ömhet kommer att förändras efter förlossningen. Allt individuellt och i denna fråga. När allt kommer omkring kan smärta under menstruationen orsakas av olika faktorer. Till exempel, om smärtsamma upplevelser uppstod på grund av böjningen av livmodern, kommer troligen smärtan att avta efter förlossningen, eftersom livmodern får en normal position tack vare födelseprocessen. Det finns emellertid andra orsaker till smärtsamma perioder: inflammatoriska processer efter förlossning, svår sammandragning av väggarna i livmodern, allmän omogenhet i kroppen, inflammation i livmodern och bihang..

Om smärta under menstruationen efter förlossningen kan upphöra, är det nästan omöjligt att bli av med premenstruellt syndrom. Fram till idag har orsakerna till PMS inte förstås fullt ut, även om det finns många olika versioner. Emellertid är symtomen hos varje kvinna desamma: irritabilitet, dåligt humör, tårar, ömhet och svullnad i bröstet, viss svullnad, smärta i lederna och nedre delen av ryggen, huvudvärk, sömnlöshet och mer. Åtminstone ett av tecken på PMS observeras före nästan varje period.

Personlig hygien

Användning av tamponger och vanliga dynor (med absorberande nät) är endast möjliga efter fullständig återställande av menstruationscykeln. I inga fall ska du använda dessa medel omedelbart efter förlossningen med lochia. Tamponger stör det fria utflödet av blod, vilket är oerhört viktigt under postpartum-perioden. Men nätet på kuddarna kan irritera den skadade slemhinnan, särskilt om kvinnan har suturer efter födseln. Med lochia rekommenderas emellertid en ofta toalett med yttre könsorgan utan "intima" geler. Du kan använda babytvål. Packningar ska väljas med en slät yta och ersättas var 3-4: e timme. Under Lochia-perioden är oskyddat kön också oacceptabelt för att undvika möjliga infektioner i den öppna livmodern. Läkare rekommenderar att man överlåter sex alls inom 6 veckor efter att man födde.

Sammanfatta resultaten av menstruation efter förlossning, låt oss återigen uppmärksamma när du omedelbart ska kontakta en läkare:

 • menstruation inträffar inte inom 2 månader efter avslutad amning;
 • för rikligt och långvarigt utflöde av blod (mer än sju dagar, blodförlust är mer än 150 ml.);
 • närvaron av stora blodproppar i blodet, en ljusröd färg på utsöndringar;
 • smärta i livmodern;
 • utsläpp med en obehaglig skarp lukt;
 • allmän försämring, särskilt med menstruation.

Kom också ihåg att återställningen av menstruationscykeln efter förlossningen också beror på många andra faktorer: kvinnans psykologiska tillstånd, underordnad vila, stress, överansträngning, ohälsosam kost, närvaron av födselskada och det allmänna hälsotillståndet efter förlossningen. Allt detta på ett eller annat sätt påverkar återställningen av "kritiska dagar". Men den framtida hälsan hos en ung mamma beror på hur menstruationen återupptas.

Varför det inte finns några perioder efter förlossningen?

Kvinnans kropp genomgår så många fysiska förändringar under graviditeten att hon kanske inte tar upp det faktum att det inte finns några perioder efter födseln. Men varför de inte är där och när de kan förvänta sig dem efter ett barns födelse?

Kvinnor klagar ofta på förändringar i menstruationen efter födseln. Det finns tre alternativ som kan uppstå:

 • menstruationen återgår till sin tidigare rytm,
 • förvärra,
 • blir bättre.

Kan jag bli gravid efter förlossningen och när?

En av de specifika fördelarna med graviditet är nio plus månader utan menstruation. När börjar de igen efter graviditeten? Detta är en av de viktigaste frågorna för alla kvinnor i arbetet. Men tyvärr finns det inget definitivt svar på det.

Om du matar barnet från en flaska eller kombinerar amning med konstgjorda, kan menstruationens början falla 5-6 veckor efter förlossningen. En månad senare, till och med 3 veckor efter barnets födelse, kan du bli gravid igen.

Om babyformeln inte ges till barnet, är amningen fullständigt ammad, menstruationen kommer troligen inte att återupptas på många månader tills mjölken försvinner eller amningen om natten slutar. En minskning av frekvensen av utfodring till 3 bröst per dag är ett tydligt bevis på en förändring i hormonella nivåer och en föregångare för en tidig återgång av cykler.

Men menstruation kan förekomma under de första månaderna, även när det gäller amning. Det finns mer allvarliga frågor att tänka på: redan före den första ”röda dagen i kalendern” kan du bli gravid igen. Låt inte någon bestrida denna sanning!

Detta beror på det faktum att ägglossningen föregår menstruationen i den månatliga cykeln. Om du inte planerar att babysitta två eller flera spädbarn samtidigt, bör du tänka på preventivmedel så fort du börjar ha sex igen. Läkarna löser det 4-6 veckor efter en naturlig födsel.

Tänk på att preventivmetoder kommer att förändras. Om du använde ett diafragma eller en cervical cap innan graviditeten, måste du byta ut det med en gynekolog. Trots allt kommer livmoderhalsen efter förlossningen att ändra storlek.

Ammande mödrar bör vara medvetna om att östrogen är fienden för mjölkproduktionen. De som vill ta piller måste välja en formel som endast innehåller progestin. Eller välj injektioner var tredje månad, som också är östrogenfri och säker. Ett alternativ till piller och injektioner är födelsekontrollplåster för ammande mödrar. Men det är bättre att använda mekanisk preventivmedel - kondomer, livmoderkapslar.

Varför det inte finns några perioder efter förlossningen?

För att kroppen ska producera bröstmjölk producerar hjärnan hormonet prolaktin. Det hämmar ägglossningen, varför äggstockarna inte kan producera ägg. Menstruation behövs för att ”tvätta” resterna av ett icke livskraftigt ägg från livmodern. Och eftersom äggen inte bildas, krävs inte menstruation.

En återgång till det normala livet sker vanligtvis efter upphörande av amning. Hos de flesta kvinnor återupptas menstruationen som föds efter ett barns. En normal menstruationscykel varar var 21–35 dagar. Blödningen varar från två till sju dagar.

"Normalitet" betyder inte "habituality." Till exempel, om en kvinna tar preventivpillerar, blir oregelbundna, mindre smärtsamma, korta och magra perioder vanliga för henne. Men detta kan inte kallas normen. Och när, efter förlossningen, verkligen normala cykler återvänder till henne, kan hon uppfatta dem som en försämring av hennes tillstånd.

Om en kvinna före graviditeten diagnostiserades med intern endometrios eller hade en smärtsam period i anamnesis, kan det i början efter barnets födelse bli enklare menstruation. Men denna förändring är tillfällig. Förhöjda progesteronnivåer under graviditeten leder till en minskning av storleken på endometriimplantat. Resultatet är mindre smärtsamma perioder. Emellertid kommer den behandlande gynekologen regelbundet att övervaka livmoderns tillstånd, som patologin återkommer ofta med en förändring av den hormonella bakgrunden och smärtsam reglering återupptas.

Men för vissa kvinnor förbättras menstruationen efter förlossningen. Detta inträffar efter att graviditet och förlossning har utökat livmodern och utvidgat livmoderhalsen. Enbart detta kan förbättra framtida regler. Under graviditet och amning släpps också hormoner som slappnar av livmodermusklerna, minskar dess ton och minskar ömhet under sammandragningar..

Om det inte finns någon menstruation efter förlossningen, är det möjligt att bli gravid igen och i vilket fall?

Ingen gillar menstruationsblödning, och ingen vill att de ska vara onormala eller oregelbundna utan förklaring. Normal menstruation är förknippad med hälsa, varför orubbliga och onormala cykler först (efter födseln) är oroande. Men det största problemet i denna situation är den osäkra risken att bli gravid. För vissa - oönskade, för andra - längtade efter.

Förutom hormonförändringar finns det andra faktorer som påverkar den kvinnliga kroppen efter födseln. De flesta kvinnor får en betydande vikt under graviditeten och efter förlossningen. Vissa mödrar går ner i vikt snabbt när de inte sover och äter dåligt. Viktförändring har en stark negativ effekt på den hormonella bakgrunden i kroppen, vilket också påverkar menstruationscykeln negativt.

Vissa kvinnor kanske inte har sina perioder och möjligheten att bli gravid på grund av två sällsynta komplikationer efter graviditeten:

Sheehan-syndrom uppstår när en allvarlig blodförlust eller lågt blodtryck skadar hypofysen. Detta stör den normala funktionen hos äggstockarna. Som ett resultat avbryts produktionen av ägg, och med det menstruationen. Hormonterapi kan återställa fertiliteten..

Ashermans syndrom. Detta är resultatet av bildandet av ärrvävnad i livmoders slemhinna. Processen kan aktiveras efter dilatation och curettage. Läkare kan identifiera ett problem i ultraljud efter ett missfall eller förlossning, när de får reda på varför den önskade graviditeten inte uppstår.

Överensstämmelse med rekommendationerna från gynekolog, regelbundet kön och sport påskyndar återkomsten av normal menstruation. En balanserad diet med frukt, grönsaker, nötter och spannmål hjälper också till att återställa den kvinnliga kroppen och möjligheten att bli gravid igen. Möjligheten att bli gravid planerad återvänder med menstruationscykeln, ibland något före den!

författare-expert: Eleonora Borisovna Stupina,

perinatal center utövare,

professionell barnläkare med många års erfarenhet

Gillade du artikeln? Klicka bara på sociala medieknappar och dela med dina vänner!

Om det inte finns någon menstruation ett år efter födseln, är det värt det att ljuda larmet

Senast firade du ett betydande datum i ditt länge efterlängtade barns liv. Ett upptaget år med upplevelser, små och stora glädje, första prestationer och framgångar flög förbi. Stormen av spännande känslor efter förlossningen har avtagit, och bara djupt nere i våra hjärtan är en känsla av ångest gnagande - det har inte funnits någon menstruation i ett helt år! Syftet med denna artikel är att hjälpa dig att skingra tvivel eller bekräfta rädsla..

Postpartum period

Ibland kan blödning efter förlossning förväxlas med menstruation, men i verkligheten är det inte så. De är en naturlig process som förekommer i varje kvinnas kropp, oavsett om hon födde ensam eller använder kejsarsnittet. Omedelbart, när arbetet är slut, förloras cirka 300 ml blod. Efter separering av moderkakan bildas sår på livmoderns yta, som sedan blöder. Dessa blodiga utflöden kallas lochia och normalt kan de observeras upp till 8 veckor efter födseln. Först är de intensiva i naturen, som gradvis krymper och försvinner när livmodern läker..

Hur länge finns det ingen menstruation och när ska de inträffa efter förlossningen? Låt oss överväga tre alternativ:

 • när kvinnan som födde inte ammar barnet av olika skäl, och han ammar helt;
 • när barnet får bröst samtidigt och matas med mjölkformel och kompletterande livsmedel medan det blandas.
 • när en nyfödd får bröstmjölk som enda mat och dryck introduceras inte kompletterande livsmedel på upp till 6-8 månader och det finns ingen dosering med vatten, med andra ord ammas det.

Alternativ 1. Konstgjord utfodring

I detta fall sker återställningen av menstruationscykeln snabbt. Den första menstruationen kan börja efter läkning av livmoderslimhinnan - med avslutningen av fördelningen av lochia. I genomsnitt tar denna process tid från 6 veckor och i mycket sällsynta fall till 4-5 månader efter leveransen.

All fläckning som inträffar efter suckers bör uppfattas som normal menstruation om det inte finns några symptom på livmodersblödning. Utseendet på sådan blödning är sällsynt, men antagligen till och med några månader efter barnets födelse.

Var uppmärksam på kroppens signaler, och om du är osäker på orsakerna till blödning, kontakta en läkare omedelbart.

Om det inte finns några perioder mer än fyra månader från början av arbetet, bör du oroa dig och genomgå en medicinsk undersökning.

Alternativ 2. Blandad utfodring

Med denna typ av utfodring är menstruationen inte från 3-4 månader till ett år efter att barnet föddes. Denna variation i timing är förknippad med det ögonblick då mamman slutade mata på natten och på morgonen. Bara under dessa timmar produceras ett hormon som ansvarar för produktion av mjölk och undertryckande av ägglossning, vilket resulterar i menstruation. Ju senare den nytillverkade modern slutförde utfodringen vid denna tid på dagen, desto längre har hon ingen menstruation.

Alternativ 3. Amning

Hur länge finns det inga perioder om barnet matas som avsett av naturen, dvs. när som helst, dag eller natt, på begäran? Och här börjar det roliga.

Det kan vara 3-4 månader, ett år eller till och med två! Yttranden från specialister i detta avseende är olika. Men alla är överens om att menstruationens tidiga början i detta fall är ett enskilt drag i kvinnans kropp och hypofysen, som ansvarar för utsöndring av hormonet "utfodring", fungerar på ett speciellt sätt.

En kort utflykt till amningens historia i Ryssland

"I sju månader bär mamman barnet i hennes livmoder och fyrtio fyrtio (40 månader) matar honom bröstmjölk," ett extrakt från den gamla slaviska kalendern. I veckan vid den tiden beräknades dessutom 9 dagar, och i månaden 40 eller 41 dagar, beroende på pariteten. Amning av bröstmjölk varade i nästan fyra och ett halvt år.!

I den avlägsna eran, utan Internet, medicin i sin nuvarande mening, speciell litteratur, alla slags missuppfattningar och rädsla, amades de vid barnets första gråt, gråt och efterfrågan.
Det fanns till och med ett respekterat och hederligt yrke kärleksfullt kallad ”sjuksköterskan”.

Då diskuterades inte värdet av amning, och barnets mor kunde vara med honom hela tiden och få stöd från släktingar i hushållets vård i huset och familjen.

Naturligtvis fanns det undantag, och sjuksköterskor kom till undsättning. I extrema fall användes konstgjord utfodring av get- och komjölk. Men det ansågs vara en stor skam för mamman om hon inte kunde föda barnet själv.

Med en sådan naturlig förlossningsförlopp, långvarig utfodring med modersmjölk orsakade det faktum att kvinnan inte har någon menstruation förvåning och oro. Vanligtvis började de ett år eller två efter barnets födelse. Och det ansågs som normen.

Brist på menstruation i omvårdnad - hormonella orsaker

Vad är en period? Detta är ett fysiologiskt fenomen som åtföljer processen för avstötning av livmoderslimhinna. Det tros att deras början regleras av hormonsystemet. I den första fasen av menstruationscykeln (räknat från den första dagen efter slutet av menstruationsblödningen), som varar i genomsnitt två veckor, mognar follikeln, varefter den bryts och ägget lämnar det. Äggets utgång från follikeln kallas ägglossning.

En gul kropp bildas på platsen för den brustna follikeln, som producerar hormoner, inklusive progesteron, "graviditet" -hormonet i 10-12 dagar. Om befruktning av ägget inte inträffade under denna period finns det ingen implantation i livmoderslimhinnan, då degenereras corpus luteum, nivån av progesteron i blodet minskar och menstruationen inträffar. Så fungerar det endokrina systemet cykliskt.

Vad händer när du ammar? I detta fall producerar hypofysen hormonet prolaktin, som ansvarar för produktion och kvantitet mjölk. Prolactin blockerar syntesen av progesteron, som förhindrar mognad av follikeln, stör menstruationscykeln och förhindrar befruktning. Efter att ett barn är födt, behöver en kvinna kroppens resurser för att föda en nyfödd och inte för en ny graviditet. Därför kommer menstruationen inte.

Om du ammar ett barn på begäran, och särskilt på natten och på morgonen från 6-8 timmar, är prolaktinhalten tillräckligt hög för att hämma ägglossningens början, och som ett resultat återställande av menstruationscykeln. Även om barnet redan är över ett år gammalt och lockar.

Tidigare använde våra mormor denna funktion i kroppen som en pålitlig preventivmetod. På grund av livets rytm, stress, dålig ekologi fungerar det naturliga hormonprogrammet och det är fortfarande bättre att skydda dig från oönskad graviditet medan du ammar..

Med avskaffandet, avslutandet av amningen återställs menstruationscykeln i genomsnitt efter två månader.

Ny graviditet

ja! Och detta alternativ av avsaknad av menstruation kan inte heller uteslutas. Trots att du bara matar ditt barn med din mjölk och som det ska, och menstruationsblödning inte har kommit, i praktiken inträffar ibland en ny graviditet under sådana förhållanden.

Och om du är osäker på detta, ta ett graviditetstest eller besöka en gynekolog.

Sammanfattningsvis drar vi slutsatsen:

 • Om du är en mamma som utövar konstgjord eller blandad utfodring, och menstruationen inte kom efter ett år från början av förlossningen, rekommenderar vi starkt att du besöker en gynekolog och gör alla nödvändiga tester. Kanske har du utvecklat en patologi för könsdelområdet och du måste genomgå en behandling.
 • Om den nytillverkade mamman följer traditionell amning, och det inte finns någon regelbunden blödning ett år efter födseln eller mer, låt inte larmet och paniken. Denna funktion är naturlig i kroppen, och frånvaron av menstruation är normen.
 • Om du efter ett år slutade att ge bröstmjölk och din menstruation inte började efter 2 månader, bör du besöka en läkare och ta reda på orsakerna.

Glöm inte heller sannolikheten för en ny graviditet, även med "rätt" utfodring..

Månadsvis efter förlossning - oregelbunden cykel, försening, funktioner

En av de viktigaste frågorna som kvinnor ställer om deras hälsotillstånd efter graviditet och förlossning är etablering av menstruationscykeln, eftersom menstruationen nästan är den viktigaste indikatorn för kvinnors hälsa.

Efter ett barns födelse, mot bakgrund av uppdateringsprocesser som generellt sker i en kvinnas kropp, inträffar en förändring med hennes menstruationscykel.

Menstruationen kan försenas, gå oregelbundet och försvinna helt under ett tag. Men du ska inte få panik, eftersom allt detta är naturligt och normalt. Hastigheten för återhämtning och etablering av menstruationscykeln efter förlossning hos en kvinna beror på hennes fysiologiska parametrar, hormonell bakgrund, närvaron eller frånvaron av amning, stress etc. Vi kommer att diskutera i denna artikel menstruationen efter förlossningen - en oregelbunden cykel, försening, funktioner.

Funktioner i menstruation efter förlossning

Som praxis visar kan menstruationscykeln efter förlossningen bli något oförutsägbar och ha ett antal funktioner. Det finns ingen specifik tidsperiod under vilken menstruationen bör börja efter barnets födelse. Tidpunkten för dess början är rent individuell.

Många kvinnor noterar att de har några oregelbundna menstruationscykler inom några månader efter att de föddes, och ibland är menstruationen mycket svår. Detta beror på det faktum att den kvinnliga kroppen behöver lite tid för att återgå till normal funktion.

Blodigt utflöde hos friska kvinnor bör inte vara mer än 3-7 dagar. Mycket kort (ett par dagar), eller tvärtom, för lång menstruation, som slutar med blodkoagulering, kan prata om problem i kvinnans reproduktiva sfär - livmodertumörer (fibroider), endometrios (spridning av endometrial vävnad utanför livmodern).

Volymen av menstruationsblod spelar också roll. Normalt är det 50-150 ml. För mycket menstruationsflöde eller för lite indikerar också patologi. Cykelns varaktighet efter förlossningen kan variera. Om en kvinnors cykel till exempel före ett födelse var 20-30 dagar, så kan denna indikator i genomsnitt upp till 25 dagar efter förlossningen.

Ofta har nyligen födda mödrar det så kallade premenstruella syndromet, där en kvinna blir mycket irritabel, tårfull, ibland upplever yrsel, sömnlöshet, ökad hunger och till och med illamående.

Vissa kvinnor rapporterar början av menstruationssmärta, som de inte upplevde före förlossningen. Dessa smärta orsakas vanligtvis av att kroppen inte vill återhämta sig, psykisk instabilitet, inflammatoriska processer i bäckenet eller svåra sammandragningar i livmodern. Om en kvinna ständigt måste dricka smärtstillande medel och krampläkemedel under menstruationen, måste du definitivt träffa en gynekolog.

Ganska ofta inträffar den motsatta situationen. Efter förlossning, kvinnor som tidigare lidit av svår smärta under menstruationen, blir det smärtfritt. Detta beror på en förändring av läget för livmodern i bäckenet, vilket eliminerar hinder för det normala utflödet av blod.

Vid oro som oroar en kvinna för sin menstruation efter födseln ska du kontakta din gynekolog, men som regel försvinner alla gränsvillkor som beskrivs ovan inom några månader på egen hand.

Funktioner i menstruation efter förlossning under amning

Amning ger en stor effekt på menstruationscykeln efter födseln. Kvinnans kropp börjar fungera under tidigare okända förhållanden. Hypofysen ökar produktionen av hormonet prolaktin, som ansvarar för fördelningen av bröstmjölk och processen för amning.

Det är på grund av det höga prolaktininnehållet som menstruationen efter leverans kan vara frånvarande under lång tid. Naturen tar därför hand om modern och barnet och kastar alla kroppens krafter för att mata barnet, undertrycka äggstockarnas funktion, blockera ägglossningen och därmed göra det omöjligt för en ny graviditet att bli utmattad.

En egenskap hos menstruationen efter födseln med regelbunden amning är att menstruationen kanske inte sker förrän amningen har slutförts. Ankomsten av menstruation försenas på grund av det faktum att hypofysen under amningstiden producerar hormonet prolaktin, vilket undertrycker äggstocksfunktionen, till exempel ägglossning, vilket förhindrar uppkomsten av en ny graviditet vid amning. Prolactin kan fungera som en orsak till oregelbunden menstruation efter förlossningen.

Oregelbunden menstruationscykel efter förlossningen

Om en kvinna inte ammar sitt barn, kommer den första menstruationen efter förlossningen hon kommer på cirka 2-3 månader. Hos mödrar vars barn blandas, dvs. amning finns, men inte på begäran, menstruationen börjar i genomsnitt om 4-5 månader.

Leveransmetoden påverkar inte ankomsttidspunkten för den första menstruationen och upprättandet av menstruationscykeln. Det är riktigt, hos kvinnor som har upplevt komplikationer efter födseln i form av blödning, sepsis, endometrit, etc., kan menstruationen komma lite senare än förfallodagen, eftersom dessa processer hämmar återställningen av livmodern på grund av skada från inflammation.

En oregelbunden menstruationscykel efter förlossningen är en ganska vanlig förekomst. Ofta, efter ett barns födelse, blir menstruationen oregelbunden: menstruationen kommer, ibland kommer inte, den försenas i flera dagar, tvärtom, den börjar tidigare än föregående gång.

Cykeln kan ställas in på 4-6 månader, men om intervallet mellan menstruationens ankomst varierar med mer än 5 dagar efter denna period, är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Återupptagandet av menstruationens regelbundenhet efter förlossningen är ett tecken på att den kvinnliga kroppen helt har återställt sin reproduktionsfunktion och är redo för en ny graviditet.

Försenad menstruation efter förlossningen

Som nämnts tidigare påverkar många faktorer återhämtningen av menstruationen efter förlossningen, inklusive:

 • allmänt tillstånd i moderns kropp;
 • hennes psykologiska tillstånd;
 • närvaro eller frånvaro av en fullständig sömn och viloprogram;
 • stressande situationer;
 • näring;
 • födelse komplikationer.

I genomsnitt sker återställningen av menstruationscykeln efter födelsen av ett barn 2-3 månader efter avslutad spotting spotting (lochia). Om kvinnans menstruation efter denna tid inte börjar börjar hon oroa sig för förseningen och eventuell graviditet.

Ibland händer det att menstruationen efter förlossningen redan har börjat, menstruationen var regelbundet under en tid och sedan började störningar. Detta är en typisk situation när du ammar. Men om cykelfel fortsätter efter upphörandet av amning, bör du rådfråga en läkare, eftersom sådana förseningar i menstruationen efter förlossningen kan vara ett tecken på ett antal sjukdomar.

En långvarig försening i menstruationen efter förlossningen kan orsakas av följande skäl:

 • otillräcklig produktion av hormonet östrogen på grund av hormonsvikt i kroppen;
 • förekomsten av cystiska förändringar i äggstockarna;
 • smittsam sjukdom;
 • allmän försvagning av den ammande moderns kropp, i samband med kronisk sömnbrist eller stress;
 • inflammatoriska processer som förekommer i könsorganen;
  närvaron av en tumör i livmodern eller äggstockarna;
 • ny graviditet;
 • Sheehan syndrom eller hypofysen apoplexy.

Först och främst, när man tar reda på orsakerna till förseningen i menstruationen efter förlossningen, är det nödvändigt att utesluta upprepad graviditet. När allt kommer omkring kan en kvinna lätt bli gravid ett barn innan den första menstruationen efter graviditeten, eftersom menstruationen kommer nästan 2 veckor efter ägglossningen, vilket är tillräckligt för befruktning.

Om graviditetstestet är negativt, och gynekologen inte avslöjade några patologier under undersökning, analys och ultraljud, bör en kvinna konsultera en endokrinolog, eftersom en lång försening i menstruationen efter förlossningen kan vara ett symptom på utvecklingen av Sheehan syndrom, när patologiska förändringar inträffar i hypofysen som orsakar hormonproduktionen att störa prolaktin. Detta syndrom kan utlösas av kraftiga blödningar under förlossningen eller andra komplikationer efter födseln..

Det rekommenderas att kvinnor efter förlossning för en snabb återhämtning noggrant övervaka deras hälsa, ta vitaminer, göra lätt gymnastik, ägna tillräckligt med tid till vila, promenader i frisk luft och sömn och även äta helt. Den dagliga rutinen och den rationella aktiviteten kommer att vara nyckeln till att snabbt komma i form, etablera en cyklisk och hormonell process och menstruationens regelbundenhet.

Kom ihåg att inte alltid en lång försening i menstruationen efter förlossning eller ett misslyckande i cykeln är farligt, men i alla fall är det oönskat att självmedicinera. För frågor och problem med reproduktionssystemet, kontakta en specialist.

Oregelbundna perioder efter förlossning under amning: skäl till hur man återhämtar sig

Vad är orsaken

Att bära och få barn är ett ganska allvarligt och ansvarsfullt företag. Och varje kvinna strävar efter att skapa optimalt bekväma förhållanden för denna process. Förstfödda kvinnor är mest benägna till ångest. Fortfarande är detta första gången i deras liv, och det är inte helt klart vad och hur det ska vara i verkligheten. Att läsa böcker och prata med en gynekolog är mer en teori. Men i praktiken är allt helt annorlunda. Vi lägger till detta att förseningen i menstruationen efter förlossningen kan åtföljas av obehag och smärta.

Omedelbart är det nödvändigt att lugna alla mödrar: de första och efterföljande perioderna kommer inte att bildas i en normal cykel. För vissa kan detta dra i ett år. En annan mycket allvarlig fråga uppstår omedelbart om det är möjligt att bli gravid och om förseningen är relaterad till en eventuell graviditet. Återigen måste man ta hänsyn till de myter som finns som om amningen inte förekommer under amningen. Är det så?

Innan embryot visas är menstruationscykeln i de flesta fall regelbunden, och varje tjej med försening går till sjukhuset, köper tester, undersöker sig själv och lyssnar självständigt. Omedelbart finns det en förening med befruktningen. Försenad menstruation efter förlossning betyder lite annorlunda. På grund av fostrets bärande inträffar enorma hormonförändringar i den kvinnliga kroppen. Alla 9 månader, eller snarare 40 veckors hormoner, produceras flera gånger mer än väntat för att ge fostret och bäraren allt som behövs. Så snart födelsen äger rum bör balansen vara i normalt tillstånd, och för detta är det nödvändigt att återuppleva omstruktureringen av kroppen som helhet. Allt detta tar cirka sex månader eller ett år. Följaktligen kan den andra menstruationen efter förlossningen vara redan inom 21 dagar eller kanske inte startar alls. Detta faktum bekräftas oftast av dem som ammar barn..

Behöver veta! Upp till 3 månaders ålder har modern inte menstruation. De val som är är lochia. Du kan inte kalla dem menstruation. De visar att livmoderslimhinnan genomgår en återhämtningsperiod..

avslaget

Efter barnets plats ser uterusslemhinnan ut som ett kontinuerligt sår, dess förnyelse varar i 9-10 dagar och slutar på 6-7 veckor. Där mödrarplatsen är belägen slutar regenerering 8 veckor efter leverans. Under denna period skiljer sig lochia, som varierar beroende på scenen.

Så inledningsvis innehåller de mycket blod, på tredje eller fjärde dagen ser de ut som serous-sackarosutsöndringar med en rosa-gul färg. På den tionde dagen - transparent, utan föroreningar, men flytande. Deras antal minskar. Från den tredje veckan kommer de redan att vara knappa, men kommer helt att sluta först efter 5-6 veckor.

Läs även Gult slem hos kvinnor efter förlossning efter 1-4 månader.

Efter slutet av Lochia och innan början av den första menstruationen bör minst 14 dagar passera.

Amning och cykel

Graviditets- och förlossningsförloppet påverkar inte hur den första menstruationen ser ut, men amningen är direkt relaterad till detta. Hormonet prolaktin som frisätts under amning undertrycker ägglossningen och därför uppkomsten av regelbunden fläckning.

Enligt La Leche League International för ammande kvinnor återupptar cykeln i de flesta fall i 8–9 månader från det ögonblick som barnet föddes. Samtidigt är det ingen fråga om att stoppa amning. Ibland varar förseningen i menstruationen efter födseln under amningen mer än ett år eller hela perioden medan den aktiva produktionen av prolaktin.

Men menstruation kan gå när som helst laktationsperiod, detta är också en variant av normen. Detta händer om en kvinna matar sig enligt ett schema, nattliga infästningar går förlorade, eller när mjölk inte längre är den enda maten för barnet och locket har införts.

Ursprungligen är cykeln under amning extremt instabil, pauser mellan utsöndringar är ofta ojämna. Förseningen efter den första menstruationen är upp till två till tre veckor, ibland visas de var 20: e dag, mindre ofta än varannan månad.

Menstruationsblödningens intensitet varierar också. Om utskrivningen var knapp före graviditeten, efter det att barnet föddes, blir de rikligt och vice versa. Efter förlossningen får livmodern en fysiologisk position, på grund av att ömheten under menstruationen, som tidigare var inneboende i menstruationen, försvinner.

Regulariteten och arten av urladdningen stabiliseras i 2-4, mindre ofta i 6 cykler efter den första menstruationen. För att utesluta patologier i frånvaro av systematisk urladdning är det bättre att konsultera en läkare.

Det är nödvändigt att kontrollera hos en gynekolog för en mamma med oregelbundna perioder, vars barn är på IV. Med konstgjord utfodring signalerar en lång återhämtningscykel att utveckla sjukdomar i kvinnans kropp.

Abort och menstruation

Det första skälet är om befruktningen inträffade i slutet av månaden. Under denna tid har ägget inte tid att fästa. Den andra vanliga orsaken är en kraftig minskning av hormonnivåerna. Vad betyder det? Detta innebär att en kvinna kan genomgå inflammatoriska processer i kroppen, eller det finns endokrina störningar.

Det tredje skälet är att ägget går ut direkt från äggstocken eller avvisar flera graviditeter Tecken på PMS under graviditeten: 1. Sovstörning 2. Smärta i bäcken eller korsryggen. Bröstsvullnad. 4. Depression. Ett tydligt tecken är knappa fläckar. Nu förstår du att den första graviditetsperioden kan inträffa med menstruation, som slutar efter ett tag. Detta fenomen händer sällan, var inte dock rädd, kontakta din gynekolog omedelbart.

Tänk nu på det andra ämnet - menstruationscykeln efter förlossningen.

När börjar perioden efter förlossningen? Menstruationsperioden beror främst på vilken typ av matning barnet är på.

• konstgjord; • blandad; • naturlig utfodring.

Varje mamma bör förstå att produktionen av bröstmjölk endast sker under påverkan av hypofyshormonet samt under påverkan av prolaktin.

Menstruationscykel efter förlossning hos en ammande mor, vad händer? Som ni ser ökar östrogen inte under denna tidsperiod. Därför, när en mamma ammar sitt barn, kan hennes period börja.

Vad händer om barnet ammas efter förlossningen? I detta fall kan en cykel återhämta sig inom en månad på en kvinna.

Viktig! Ägglossning inträffar också under denna period, så att en kvinna kan bli gravid igen.Om barnet är på blandad utfodring, kommer fullständig återhämtning efter födseln att ske inom 4 månader.

Hur mycket är menstruationen under postpartum perioden?

Den första menstruationen är vanligtvis rikligt, så blodproppar kan också observeras. Efter kejsarsnitt varar menstruationscykeln länge, eftersom det var operation i livmoderhålet. En kvinna måste byta packning varje timme, om det är mycket starkt urladdning, är det nödvändigt att berätta för läkaren om detta. Annars kan du hoppa över den växande blödningen.

Hos vissa kvinnor åtföljs menstruationscykeln efter kejsarsnitt av spotting. Denna period kan pågå i en månad..

Varför är det omöjligt att snabbt återställa MC? Svaret på denna fråga är komplicerat, därför överväger vi ytterligare faktorer som påverkar perioden för återhämtning av menstruationscykeln, omedelbart efter förlossningen.

1. Om en kvinna är kejsar är huvudorsaken svårigheterna att ta hand om inte bara för barnet utan också för sig själv. Livmodern och suturen i 3-4 månader är mycket smärtsam, så det kämpar på en ung mors rörelser. Mamma är ohälsosam kost 3. Om en kvinna har haft postpartumdepression. Vid en tidig befruktning eller vid en sen födelse.

Ytterligare faktorer inkluderar relaterade sjukdomar. Till exempel: astma eller diabetes. När allt kommer omkring, med sådana sjukdomar är det nödvändigt att följa hormonterapi, så återhämtningsperioden blir lång.

Är det möjligt att återställa menstruationscykeln efter förlossningen, när det fanns komplikationer? Ja, men återhämtningsperioden är lång, särskilt om kvinnan hade Sheehan-syndrom som en komplikation.

Många har en fråga, efter en abort, vilken menstruationscykel.?

Alla förstår att abort är en kirurgisk operation där kärlen skadas och därmed orsakar blodförlust. Efter operationen kvarstår ett sår i livmoderhålet. Blödningen varar tills fartygen slutar spasmera.

Observera att vissa kvinnor efter en abort inte har någon utskrivning alls..

Läkare har bara aborter för kvinnor vars graviditet inte överstiger 20 veckor.

Viktig! Det tros att när en kvinna har haft en curettage av livmoderhålan, detta är den första dagen på MC.

Vad påverkar återhämtningen av MC efter abort? Först och främst typen av operation (vilken typ av abort var), samt hur länge den utförs. Den andra faktorn är nivån på professionalism, de droger som används och kvinnans allmänna tillstånd.

Som praxis visar, återställs MC efter någon typ av abort inom 6 månader.

Rekommendationer för normalisering av menstruationscykeln

För att undvika störningar i kroppen är det nödvändigt att följa en läkares rekommendationer.

Först: För att snabbt kunna återställa syntesen av hormonet måste en kvinna efter förlossningen följa rätt näring. Kostholdet bör innehålla mer grönsaker, spannmål och även så långt det är möjligt utföra lätta fysiska övningar.

Utan att misslyckas, efter en ung mamma efter förlossningen, måste du inkludera mejeriprodukter i kosten.

1. Keso. 2. Mjölk 3. Kefir.

Om din mammas kropp saknar vitaminer måste du ta multivitaminer. Men du kan inte välja ett komplex av vitaminer själv, detta bör göras av en läkare.

För det andra: du får inte i något fall ta p-piller droger. Varför? Faktum är att sådana läkemedel kan förändra den hormonella bakgrunden och därmed störa MC. Därför rekommenderar läkare att använda kondomer efter förlossningen..

Observera, om nödvändigt, kan icke-hormonella preventivmetoder också användas..

Tredje: anpassa sig till barnets schema. Om ditt barn inte sover bra på natten, behöver den unga modern mer vila under dagen. Känn dig fri att be dina släktingar om hjälp, eftersom ett bra fysiskt tillstånd och en ordentligt organiserad dag hjälper till att återställa menstruationscykeln snabbare.

Fjärde: om en kvinna har kroniska sjukdomar är det nödvändigt att konsultera en läkare. Han kommer att kunna välja en säker behandling för dig och därmed inte skada dig och barnet.

1. Diabetes mellitus. 2. Anemi (uppstår ofta efter förlossningen).3. Sköldkörtelsjukdom.

Kan komplikationer uppstå under återhämtningsperioden för MC? Ja, ingen är säker från komplikationer, så en kvinna måste vara extremt försiktig. Och om det finns problem, dra inte, det är bäst att gå till gynekologen direkt.

Efter förlossningen sker gradvis restaurering av livmoderstrukturerna. Inom cirka två månader dras kroppen aktivt och återgår till det normala. Därför noterar en kvinna förekomsten av blodig urladdning. De kallas lochia och betyder inte på något sätt en tidig återhämtning av menstruationen efter förlossningen..

Under normal återupptagande av kroppens arbete förändras sekretion gradvis, förlorar sin mättade färg och går från röd till gul. Snart måste lohii sluta helt.

Orsaken till avvikelser i återhämtningen kan ligga i hormonella obalanser eller patologier i könsorganen. Efter att ha diagnostiserats kommer specialisten att förskriva nödvändig terapi. Med korrekt behandling kommer lochia att stanna, och strax efter förlossningen normaliseras menstruationen..

Normal återhämtning av cykeln efter förlossningen kännetecknas av en naturlig försening i början av menstruationen. Anledningen till detta är en ökning av koncentrationen hos vissa och en minskning av nivån av andra hormoner. I de flesta fall återupptas utsläppets regelbundenhet efter ett par månader..

En försening i början av kritiska dagar gör det möjligt för mammas kropp att återhämta sig, öka skyddsfunktionerna och återställa normal vitamin-mineralbalans. Och också en paus förbereder en kvinna för nästa befruktning och graviditet.

Hos mödrar som kontinuerligt följer amning fortsätter hormonet prolaktin att produceras. Ämnet undertrycker ägglossningen och förhindrar därmed den naturliga cykeln från att börja. Eftersom kvinnor som överför barnet till konstgjord matning, fastställer snart menstruationens början.

Oregelbunden månadsvis ansvarsfrihet efter förlossning observeras hos många mödrar. Cykelfunktionerna påverkas av faktorer av både patologisk och fysiologisk karaktär. Skälen för att reglera att vara instabila och återhämta sig långsammare inkluderar:

 1. Problem med allmänna indikatorer på det reproduktiva och endokrina systemet, infektion eller inflammation i de inre könsorganen.
 2. Emotionell mental instabilitet.
 3. Brist på vila och brist på sömn.
 4. Komplikationer till följd av barn och födsel.
 5. Kroniska sjukdomar som ansvarar för systemets regelbundna cykel.
 6. Moms ålder över 30 år.
 7. Tredje och fler födslar.
 8. Fel i korrekt hygien.
 9. Obalanserad kost, brist på användbara komponenter i kroppen.

I de flesta fall sker återställande av menstruation under perioden efter förlossningen efter två eller tre cykler. Kritiska dagar går regelbundet, annars behöver du söka hjälp från en läkare.

Oregelbundna perioder kan leda till:

 • inflammation i livmodern och äggstockarna;
 • utveckling av endometrios och adenomyos;
 • neoplasmer på strukturerna i könsorganen;
 • hormonell obalans.

För de flesta kvinnor kännetecknas förnyad reglering av en stor volym rivna vätskor. Överflödigt urladdning är inte kritiskt under perioder på mindre än sju dagar. Anledningen till samråd med en läkare kan vara den medföljande blödningssjukdomen: förlust av orientering i rymden, allmän svaghet under menstruationen, ökad puls.

Kan menstruationen gå efter födseln inte varje månad? Ja, detta händer första gången menstruationen under återhämtningsperioden. Men i händelse av ofta avsaknad av sekret eller deras förekomst på olämpliga dagar är det bättre att kontrollera om det finns patologier i reproduktionssystemet..

Symtom på PMS och kramp under menstruation hos vissa unga mödrar kan passera, i andra, tvärtom, de verkar. I händelse av smärta före förlossningen, när livmoderböjningen bryts, kan symptomet försvinna. Detta beror på att organets tillstånd är normaliserat på grund av barnets födelse.

Patologiska termer

Tidsbegränsningarna för menstruationens början efter födseln är stora. Men ändå, en lång försening som inte passar in i den accepterade ramen. Detta indikerar en möjlig utveckling av den patologiska processen i moderns kropp..

Hur mycket försening kan vara efter menstruationen? Hos kvinnor som inte ammar börjar menstruationen 3 månader efter barnets födelse, ibland omedelbart efter sugande. Hos ammande mödrar är förseningen i cykeln efter födseln längre och beror på frekvensen av applicering av barnet på bröstet, näringstiden.

I slutet av amningen visas utskrivningen vanligtvis efter 4-6 veckor. Om detta inte händer rekommenderas det att kontrollera prolaktinhalten i blodet. Ökade hormonnivåer indikerar att hyperprolaktinemi utvecklas.

Ibland förändras också tid för återupptagande av regelbunden blödning hos mödrar som inte ammar, och är inte en avvikelse från normen. Men om det har gått fem månader eller mer efter förlossningen, medan barnet inte ammar, är det nödvändigt att kontakta en förlossningsklinik.

Menstruationens ankomst

Varför är menstruationen oregelbunden? Denna fråga ställs huvudsakligen av unga mödrar, eftersom de kvinnor som redan växer upp ett barn och förväntar sig en sekund vet mycket väl vad som diskuteras. Eftersom hormonell anpassning till stor del beror på kroppens individuella fysiologiska egenskaper, är det omöjligt att ange den exakta tidpunkten för slutet av denna process..

Vanligtvis tillhandahåller naturen själv att den varar från 1,5 månader till ett år. Slutet av amningstiden åtföljs av avlägsnandet av låset vid produktion av könshormoner, och som ett resultat återställs cykeln. Som praxis visar händer detta 2, 3 och till och med 6 månader efter barnets födelse.

Bland människor finns det en åsikt om effekten av leveransmetoder på menstruationens utseende under amning. Denna åsikt är felaktig, eftersom det verkligen är beroendet av befruktningsmetoderna. Varken IVF eller kejsarsnitt kirurgi bidrar till det tidiga uppkomsten av menstruation.

Hur lång är förseningen av menstruationen efter förlossningen?

Under 42-56 dagar släpps kvinnor från livmodern från livmodern, eller snarare från den stora sårytan där morkakan fästes. Tilldelningar kallas lochia, de har inget att göra med menstruation. Till en början är lochia en ljus skarlakansfärg, men mörknar med tiden, och efter några veckor visas i form av vener och anemi.

Om det tidigare ansågs normen att återställa regleringen efter två eller till och med tre år, har denna period nu minskat till 6-12 månader. Detta beror på livsstilen för moderna kvinnor och införandet av olika produkter i spädbarns diet. Följande faktorer påverkar dessutom det snabba utseendet på menstruationen efter ett barns födelse:

 • ta hormonella preventivmedel;
 • kejsarsnitt;
 • endokrina störningar;
 • upphörande av amning på grund av olika omständigheter;
 • vägran att amma.

Återupptagandet av reglering sker på samma sätt både under naturlig födelse och efter obstetrisk kirurgi. Hos cirka 7% av kvinnorna förekommer fläckning under de första sex månaderna efter förlossningen, i 37% - upp till ett år, på 48% - över 2 år, i 8% - efter en tvåårsperiod.

Amning

Med full och regelbunden amning observeras en försening i menstruationen i 12-14 månader. Återhämtningsperioden för cykeln är individuell, det finns inga etablerade normer - för någon händer detta på bara några månader, medan andra perioder inte har ett år eller ens två. I både första och andra fall är frånvaron av menstruation normal.

INTRESSANDE: när menstruationen efter förlossningen börjar med amning?

Amning av amning hos ammande mödrar indikerar en hög grad av prolaktin. Utseendet på reglering med fullfodring av barnet med bröstmjölk på bara ett par månader är ett drag i moderns kropp, vilket beror på arbetet i hypofysen som reglerar utsöndringen av hormonet.

Konstgjord utfodring

Om barnet äter anpassad mjölkformel, kan regleringen börja omedelbart efter sugaren, när det skadade området i livmodervävnaderna läker. Hos vissa mödrar observeras den första menstruationen endast 6 veckor efter barnets födelse, i andra fall är förseningen 10-15 veckor.

Den första menstruationen är ganska liten. Utseendet på riklig utsläpp av ljusröd färg kan indikera blödning i livmodern.

Blandad typ

Vid blandad matning av babyen uppträder menstruationsflödet vanligtvis 3-12 månader efter födseln. Ju tidigare mor tar bort nattmatningar, desto snabbare kommer hon att ha sin period.

Amning på natten är viktigt eftersom det är just nu som den maximala produktionen av prolaktin sker. En ökning av frekvensen för matning av mjölkblandningen påverkar också hormonet - mängden minskar gradvis. Återställningen av cykeln med en blandad typ av utfodring tar ganska lång tid, efter uppkomsten av den första menstruationen kan den andra inträffa först efter 2-3 månader.

Brist på menstruation på grund av sköldkörtelpatologi

Försenad menstruation efter förlossning verkar under påverkan av en förändrad nivå av hormoner:

 • utsöndring i prolaktins hypofysen, vilket hjälper till att utsöndra bröstmjölk och undertrycker ägglossningen;
 • undertryckande av östrogenproduktion med prolaktin, vilket leder till oregelbunden menstruation eller deras fullständiga frånvaro under amning (amningsterminoré).

När ett barn bara äter mammamjölk, dessutom "på begäran" och inte "per timme", och en kvinna har inga perioder i sex månader efter att hon födde - det är normen.

Efter menstruationens början rekommenderas det att använda preventivmedel. Även om amning minskar sannolikheten för befruktning är det fortfarande möjligt. Om till exempel perioden efter födseln började och sedan försvann är den mest troliga orsaken till detta en upprepad graviditet. Det bör också komma ihåg att ägglossning inträffar innan menstruationsblödningen börjar.

Vi rekommenderar! Graviditet halsbränna: vad man ska göra?.

Efter uppkomsten av menstruationscykeln ska du inte vägra att amma. Menstruationen förändrar inte kvaliteten. Det händer att ett barn i dag äter dåligt, är stygg, vägrar att bröst. Vanligtvis beror detta på de känslomässiga störningarna hos kvinnan, hennes känslor av kvaliteten på utfodring.

Under menstruationsblödning kan känsligheten i bröstvårtan öka och utfodring blir smärtsam. För att minska sådana känslor rekommenderas att du, innan du ger barnet ett bröst, masserar det, värmer det, applicerar en varm kompress på bröstvårtorna. Det är nödvändigt att övervaka renheten i bröstet och axillary regionen. Med menstruation förändras svettens sammansättning, och barnet känner sin lukt annorlunda. Detta kan vara en annan anledning till utfodringssvårigheter..

Olika faktorer påverkar återställandet av reproduktionsfunktionen. Därför är det extremt svårt att fastställa det exakta datumet och till och med månaden för menstruationens början efter förlossningen. Hur du matar ditt barn är viktigt.

Om barnet ammas vid de första kraven, förväntas återställningen av cykeln inom ett år från födelsetid. Om utfodring sker vid vissa timmar sker menstruationen inom 8-12 månader. Om du matar barnet med vatten och en blandning kan du förvänta dig en period på 3-5 månader senare. Konstgjord utfodring leder till att menstruationen börjar på 1-2 månader.

Cykelåtervinning påverkas också av:

 • kroppens individuella egenskaper;
 • ärftliga faktorer;
 • allmänt hälsotillstånd;
 • psykologisk komponent.

Barnets bärande, dess födelse och amning leder till djupa hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen, vilket definitivt påverkar menstruationscykeln. Efter avslutad amning kommer den aldrig att vara exakt densamma som före graviditeten. Det finns inget behov av att få panik om de första månaderna av månaden har en annan varaktighet, till exempel i en cykel tar de 5 dagar, och i den andra i 3.

Efter förlossningen utvidgas cervikalkanalen något, så det är naturligt att regleringen kan bli rikare än tidigare. En fullständig återställande av menstruationscykeln sker inte tidigare än efter nio till elva månader, eller till och med efter ett år. Denna period för alla kvinnor är annorlunda och beror på frekvensen av utfodring, varaktigheten av perioden med hepatit B och kvinnans individuella egenskaper.

Oroa dig inte om urladdningen till en början är knappare än före graviditeten och cyklerna är oregelbundna. Detta är en konsekvens av arbetet med hormonet prolaktin. En situation är också möjlig när cyklerna efter flera perioder försvinner igen ett tag. Detta kan hända om barnet, efter en period med sämre utfodring, igen ökar frekvensen av anslutningar till bröstet (till exempel under en period med växtspridning eller intensiv tandvård).

Förlossning-gynekolog på Ameda Family Clinic

I födelsen av ett barn lyckas en kvinna bryta vanan med de vanliga upplevelserna som följer med månatlig menstruation. Återställningsperioden efter förlossningen orsakar ofta svårigheter för en ung mamma.

Om en kvinna föredrog konstgjord matning av barnet, kan återställningen av hennes menstruationscykel åtföljas av svår smärta, illamående, yrsel och huvudvärk. Tillståndet för en ung mamma återgår till det normala först efter 2-3 cykler.

Med naturlig utfodring av barnet observeras en mild återställning av menstruationscykeln. När amningen är klar är den kvinnliga kroppen fullt beredd att återgå till det normala.

Följande faktorer påverkar återhämtningsperiodens varaktighet:

 • förekomsten eller frånvaron av födelsekomplikationer;
 • mödrarnas hälsostatus;
 • daglig rutin och näring;
 • psykologiskt tillstånd.

Försenad menstruation under amningen anses vara normal, naturlig och kvinnan bör inte oroa sig. Men om det finns externa faktorer som försämrar hälsotillståndet, visade testet ett negativt resultat, måste du kontakta en medicinsk institution för att få en gynekologkonsultation. Skälen till förseningen kan vara olika:

 • tung fysisk ansträngning;
 • felaktig diet;
 • endokrina systemsjukdomar;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • stress, depression.

Patologiska tillstånd kräver en obligatorisk undersökning och identifierar orsakerna till deras utveckling. Om du ignorerar problemet, störs reproduktionssystemets funktioner som framkallar infertilitet.

Under amning möter en kvinna en försening i menstruationscykeln. Om detta tillstånd inte åtföljs av andra störningar i det allmänna tillståndet, har kvinnan ingenting att frukta. Olika faktorer påverkar perioden för återhämtning av menstruationen, du behöver bara vara tålamod, kontakta din läkare vid behov.

För många unga ammande mödrar kommer regulae bara ett år efter barnets födelse. Detta är en variant av normen, eftersom prolaktin under laktationen produceras i kroppen, det hormon som ansvarar för syntesen av mjölk. Det minskar aktiviteten hos progesteron, ansvarig för bildandet av ägget och början av ägglossningen.

Mycket ofta förefaller menstruationen långt innan fullständig upphörande av amning, och detta är ganska normalt under vissa förhållanden. Som regel observeras oregelbundna perioder under amningen, som normaliseras under flera cykler. Med tillkomsten av menstruation, signalerar kroppen sin beredskap för ny befruktning och dräktighet.

Ofta hör man från kvinnor att den så kallade ersättningen av menstruation med mjölk som produceras under den tid som barnet foder inte fungerar. Menstruation med amning före planen. Oväntad återhämtning av cykeln under amningen är inte ovanligt när en kvinna är förvånad över att se att hon är gravid igen, medan hon regelbundet ammar sitt barn.

De viktigaste orsakerna till menstruationens början:

 • att mor inte följer matningsfrekvensen;
 • introduktion av nya kompletterande livsmedel;
 • överföring av barnet till blandad utfodring;
 • brist på utfodring på natten;
 • minskad prolaktinproduktion;
 • hormonella läkemedel.

Postpartum spotting, eller lochia, är rensningen av sårytan, som bildas på platsen för de separerade membranen och morkakorna. De varar under hela perioden av restaurering av livmoderens inre yta.

Vid denna tidpunkt är livmodern särskilt sårbar för infektion, därför bör sanitetsdynor bytas regelbundet och arten av utsläppet bör övervakas. De uttrycks maximalt inom 3 dagar efter födseln och försvagas sedan gradvis.

Ibland stoppar en sådan urladdning helt bokstavligen varannan dag. Detta beror på blodretention i livmoderkaviteten (hematometer), vilket leder till en ökad risk för infektion. I det här fallet behöver du hjälp av en läkare.

Normalt varar rening av livmodern efter den naturliga födelseprocessen från 30 till 45 dagar. Efter kirurgisk leverans kan denna tid öka på grund av ärrbildning och längre läkning..

Hur man skiljer menstruation från blödning efter förlossning?

Lochia ändrar gradvis sin karaktär. I slutet av den första veckan blir de lättare, efter 2 veckor blir de slemhinnor. Inom en månad kan en blandning av blod visas i dem, men mängden är obetydlig. Vanligtvis skiljer en kvinna lätt denna process från menstruation. Åtminstone två veckor bör gå mellan upphörandet av amparna och början av den första menstruationen. Om du är osäker är det bättre att konsultera en gynekolog eller åtminstone börja använda barriärprevention för att skydda livmodern mot infektioner..

Om menstruationscykeln försenas efter förlossningen letar de främst efter orsaker i livmoderns patologier och dess bilagor. Sköldkörteln, vars arbete är oöverskådligt kopplat till könsorganen, kan emellertid vara skyldigheten till misslyckanden..

Hur man förstår att en återhämtning har inträffat

Under postpartumperioden står en kvinna inför en tid med blodutsöndringar som varar ganska länge. Detta är inte en period utan den vanliga rengöringen av kroppen. När visas det vanliga menstruationsflödet:

PeriodOrsak
Från födelse till 30 dagarRengöring av kroppen
2 - 2,5 månader efter födselnAvslaget. Normalisering av äggstockarna och livmoderns fulla funktion, hela kvinnliga kroppen
3-6 månader senareUnder förutsättning att kvinnan inte ammar sitt barn kan du förvänta dig hela perioder
10 månader - ett år eller merAktiv amning
Om 1,5 - 2 månaderDenna period beräknas från det ögonblick då barnet antingen avvänjas eller matas med andra livsmedel (ägg, blandningar, potatismos)
Obestämd tidOm en kvinna har upplevt allvarlig stress, fysiska skador eller en allvarlig sjukdom kommer de första och efterföljande perioderna först efter behandling eller fullständig lugnande

komplikationer

 • Oegentlighet En kvinna behöver tålamod, och du ska inte bli upprörd om MC inte har återhämtat sig inom 6 månader. Menstruationen kan gå lite senare eller tidigare än föregående termin. Oroa dig inte, det här är normalt. Du behöver bara oroa dig om MC inte förbättras inom 7-8 månader - det finns redan en anledning att besöka en läkare.
 • Volymen av urladdning. Varje ung mamma bör förstå att utflödesvolymen efter förlossningen bör ligga i intervallet 50-150 ml. Hur man mäter? Naturligtvis kan du inte mäta det själv. Packningar är en bra riktlinje om du ändrar dem var 5-6 timme, detta är normen.
 • Postpartum urladdning. Förväxla inte menstruationen med urladdning. Som regel inträffar urladdning före början av MC. Om det finns många av dem, kontakta en läkare. Stark fläckning med en obehaglig lukt indikerar närvaron av endometrios eller endometrit.
 • Smärta tecken. Med svår smärta tar nästan varje kvinna krampläkemedel, och med rätta. Men vilken typ av läkemedel man ska ta efter födseln måste läkaren säga. Faktum är att svår smärta, som orsakar en kvinna mycket problem, kallas algodismenorea i medicinen. Vid fel behandling kommer detta inte bara att orsaka mer smärta utan också leda till ischemi.
 • Brist på smärta. Många undrar hur frånvaron av smärtecken relaterar till komplikationer. Förstå att kvinnan efter förlossningen inte upplever smärta i buken - väldigt dåligt. Eftersom detta kan innebära att livmodern har ändrat sin position, är det därför angeläget att kontrollera med en specialist.
 • Nedsatt äggstocksfunktion. Den vanligaste komplikationen. I detta fall noteras svår blödning, gestos uppträder med ödem, blodtrycket stiger och hormonella förändringar inträffar. Allt detta leder till en försening i återhämtningen av MC.

Som ni ser finns det mycket information om ämnet MC efter förlossningen. Därför, om du märker att konstig urladdning eller menstruation tar lång tid att återhämta sig, kontakta en gynekolog. När allt kommer omkring är det bara en läkare som kan justera behandlingen åt dig och ge goda rekommendationer för återhämtning.

Förebyggande åtgärder för förseningar efter förlossningen

Försenad menstruation är inte alltid ett tecken på allvarliga avvikelser eller sjukdomar. Kroppen hos varje kvinna är individuell och menstruationscykeln kan justeras med olika intervall.

Det händer att efter en fullständig undersökning inte hittades några allvarliga skäl för frånvaron av menstruation och kvinnan är helt frisk. För att återställa menstruationens regelbundenhet kan du därför följa några enkla regler.

 • Näring och avkoppling. En ung mamma måste nödvändigtvis övervaka kosten, äta alla ämnen och mikroelement som är nödvändiga för kroppen. De flesta kvinnor som ammar följer faktiskt en viss diet. Du bör också säkerställa maximal vila;
 • Dagliga promenader i luften. Till en början, efter barnets födelse, kommer kvinnor att bli normala. För att undvika utveckling av postpartumdepression, liksom att återställa kroppen fullständigt, är det att vara i luften varje dag en förutsättning;
 • Måttlig fysisk aktivitet och aktiv rörlighet. Många unga mödrar efter två månader börjar träna. Detta har en positiv effekt på kroppens återhämtning och garanterar välbefinnandet. Därför har sådana laster och rörlighet inga kontraindikationer för en frisk kvinna under postpartumperioden;
 • Förebyggande av nervstress. De flesta av sjukdomarna bildas på grund av en störning i nervsystemet, så du bör skydda det försiktigt. Oavsett hur hårt det är under postpartum-perioden. Inget behov av att bli upprörd över bagateller och hitta mer harmoni i världen omkring dig.

Det är nödvändigt att sammanfatta några resultat i slutet och säga att innan du går till läkaren på grund av förseningen i din period måste du studera alla symtom manifestationer i förväg. Om de är ganska alarmerande, kommer bara en kvalificerad läkare att fastställa rätt diagnos och föreskriva en snabb, effektiv behandling..

Oregelbunden menstruation under amning

En ung mamma bör inte oroa sig för menstruationens början under amning. Denna fysiologiska process påverkar inte den nyfödda naturliga utfodringen, så en kvinna kan vara säker på kvaliteten på sin mjölk.

Viktig! Den första menstruationen efter födseln är inte ett skäl för att avbryta matningen. Även en kortvarig funktionsfel med naturlig utfodring kan orsaka en storm av negativa symtom från barnets kropp. Det mest karakteristiska symptomet är viktminskning hos spädbarn..

Med återställande av menstruationscykeln hos en ammande kvinna kan mängden producerad mjölk minska. För att barnet inte ska känna brist på mat rekommenderas det att kompensera för bristen på mjölk genom ofta fästningar i bröstet. Denna manipulation undviker stagnation i bröstkörtlarna och kommer att fungera som en stimulerande faktor för amning..

Oavsett tid för menstruation efter födseln bör en ung mamma inte förvänta sig att deras regelbundenhet. Standardcykeln återgår till normal endast 3-4 månader efter den första menstruationen under amning.

Försenad menstruation under naturlig utfodring är en viktig fråga som kräver noggrann uppmärksamhet. Om en kvinna noterar en lång försening rekommenderas hon att rådfråga en gynekolog. Sådana faktorer kan provocera långvarig amningsterminoré:

 • början av upprepad graviditet;
 • hormonell brist i kroppen;
 • patologi hos bäckenorganen;
 • överdriven spänning och stress;
 • tumörneoplasmer i livmodern;
 • cystor på äggstockarna.

En sällsynt orsak till långvarig amningsterminoré är hypofyssjukdom, åtföljt av disharmoniska störningar i en kvinnas kropp. Blödning av postpartum kan framkalla denna patologi..

Vad man ska göra med en lång försening i menstruationen

En lång försening i menstruationen orsakar orimlig ångest hos alla kvinnor. Innan du får panik bör du eliminera de möjliga orsakerna och utföra följande åtgärder.

 1. Gör ett graviditetstest. Om du försenar din period i mer än en vecka kan du testa för hCG-nivåer i urinen. Om graviditetstestet är negativt visar det bara en remsa. För att få mer exakta resultat behövs en personlig undersökning av en gynekolog;
 2. Besök en endokrinologs läkare. Med utvecklingen av en sjukdom som hypofysen apoplexy måste du konsultera en speciell läkare. Han kommer att förskriva hormontester. Och vid behov ytterligare forskning;
 3. Sök efter andra symtom på en sjukdom. Om det har gått fem månader sedan födelsen, med beaktande av den konstgjorda utfodringen av barnet och menstruationen inte har kommit, bör kvinnan noggrant studera kroppens tillstånd. De flesta sjukdomar i reproduktionssystemet har biverkningar som kan uppstå vid smärta, låggradig feber, konstant trötthet och trötthet;
 4. Besök en gynekolog och genomgå en allmän undersökning. Varje kvinna under en tid efter förlossningen bör genomgå en undersökning med en läkare och klara alla nödvändiga tester. De visar kroppens allmänna tillstånd och indikerar förekomsten av inflammation. Och i frånvaro av menstruation är detta förfarande obligatoriskt!

Varför förseningar uppstår

De vanligaste orsakerna till att oregelbundna perioder ges efter förlossningen är följande:

 • dysfunktion i det endokrina systemet, som manifesterar sig i form av en minskning av sekretionen av hormonet östrogen;
 • sjukdomar i reproduktionsorganen (polycystisk äggstock) och inflammatoriska processer;
 • en konsekvens av en akut infektionssjukdom;
 • tumör i äggstockarna eller livmodern;
 • överarbete av kroppen, vitaminbrist;
 • postpartum hypofysinfarkt, som upphör att ge signaler om frisättning av de nödvändiga hormonerna;
 • ny graviditet;
 • ofta födsel;
 • utdragen postpartum depression.

Att ändra menstruationens varaktighet är ett tecken på dysfunktion vid normal funktion av en kvinnas reproduktionssystem. En möjlig orsak är livmoderfibrer eller endometrios. En ökning eller minskning av volymen av menstruationsblod tillskrivs också symtomen på könsinflammation.

Oregelbundna perioder efter förlossningen

Återställning av menstruationscykeln efter graviditet och förlossning åtföljs ofta av vissa problem. Vissa av dem kanske stör en kvinna under de första cyklerna och slutar sedan, men om patologiska tillstånd fortsätter under lång tid - är detta ett tillfälle att kontakta en gynekolog.

Problem med menstruationscykeln som en kvinna kan stöta på efter förlossningen:

 • överflöd av menstruation efter förlossningen

Hastigheten för blodförlust under menstruationen är cirka 50 ml per dag. Att mäta menstruationsflödets volym är ganska svårt, så detta görs vanligtvis med antalet använda kuddar. Om du måste byta hygienprodukter oftare än varannan och en halv till två timme, bör du rådfråga en gynekolog för att få råd, eftersom detta kan indikera blödning i livmodern. Mycket rikliga perioder efter förlossning indikerar också ofta utvecklingen av endometrios.

För liten menstruation efter förlossningen, när menstruationsflödet kommer ut i mycket små mängder och slutar inom 1-2 dagar, kan indikera endometrial patologi - postpartum endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan) eller hormonella störningar.

 • menstruation efter förlossning

Hur mycket ska menstruationen gå efter förlossningen? Återupptagandet av menstruationen efter graviditet och förlossning åtföljs ibland av längre menstruationsflöde - mer än 7 dagar - eller tvärtom mycket kort - 1-2 dagar. Om detta tillstånd fortsätter under lång tid är det nödvändigt att ha en ultraljud av bäckenorganen och genomgå en undersökning av en gynekolog. Dessutom bör långvarig svaghet och yrsel under menstruationen varna.

 • brun daub eller svart menstruation efter förlossningen

Utseendet på spotting fläckar före och efter menstruationen av en mörkbrun eller svart färg är vanligtvis ett symptom på endometrios eller adenomyos. Detta är en ganska komplicerad hormonberoende sjukdom, kännetecknad av patologisk spridning av livmoderns endometrium utanför dess gränser. Mycket ofta hos dem som drabbades av endometrios före graviditeten, det passerar efter förlossningen, men för vissa verkar det tvärtom.

Avvikelser av kritiska dagar

Med menstruationscykelens uppträdande efter förlossningen är det nödvändigt att noggrant övervaka dess gång, mängden utsöndringar och sensationer i kroppen. Ibland är de onormala.

Här är några saker att se upp för:

 • Postpartum-urladdning stoppar plötsligt - ett tecken på endometrit och böjning av livmodern.
 • Om misslyckanden börjar ett halvt år efter återhämtningen, bryter mellan perioderna i tre månader. Symtom kan vara ett fel i äggstockarna.
 • Mager blödning i tre månader eller mer indikerar hormonella störningar, endometrios eller Sheehan syndrom.
 • Efter kejsarsnitt eller avslutad graviditet kan för mycket blödning gå under en tid. Källan kan vara vävnaden i membranen som finns kvar på livmoderns väggar.
 • Kudda utflöde och klåda är symtom på candidiasis (trast).
 • Obehaglig lukt och missfärgning av vaginal urladdning, feber, smärta i nedre del av buken - ett tecken på infektion eller tumör.
 • Fläckar i mitten av menstruationen, före och efter menstruationen, indikerar en möjlig endometrios, endometrit, uterus fibroids, inflammatoriska processer.
 • Menstruationen varar mer än en vecka, åtföljd av yrsel och allmän svaghet i kroppen.
 • Det blöder två gånger i månaden tre gånger i rad.

Försök att registrera alla avvikelser och se till att din läkare berättar om dem.

Om ditt välbefinnande är normalt och dina perioder inte dyker upp, ta tester för Sheehans syndrom (hypofysnekros) orsakad av komplikationer efter förlossningen. Sammanfattningen är att med kraftig blödning sjunker blodtrycket kraftigt, dödar hypofyscellerna som reglerar reproduktionssystemet.

Läs också Varför hår klättrar väldigt mycket och faller ut i strimlor efter förlossningen: Anledningar

En förutsättning för Sheehan-syndrom är frånvaron av amning hos kvinnan vid förlossningen. Vi måste vara akta när menstruationen efter två månader inte dykt upp. Med denna sjukdom produceras hormoner i otillräckliga mängder. Som ett resultat mognar ägget i äggstocken, det finns ingen ägglossning, så det finns ingen menstruationsblödning. Därefter kan en kvinna finna binjurinsufficiens, åtföljt av en minskning i resistens mot infektioner och stress.

Det motsatta problemet med hyperprolaktinemi är en ökning av nivån av prolaktin i hypofysen efter amning. Detta hormon hämmar utvecklingen av ägget och minskar också tjockleken på endometrium i den inledande fasen. Dess överskott leder till frånvaron av blodutsöndringar mot bakgrund av mjölksyntes. Hyperproklanemi orsakas av: hypofyseadenom, polycystisk äggstock och andra gynekologiska sjukdomar.

Funktioner i menstruation efter förlossning under amning

Amning ger en stor effekt på menstruationscykeln efter födseln. Kvinnans kropp börjar fungera under tidigare okända förhållanden. Hypofysen ökar produktionen av hormonet prolaktin, som ansvarar för fördelningen av bröstmjölk och processen för amning.

Det är på grund av det höga prolaktininnehållet som menstruationen efter leverans kan vara frånvarande under lång tid. Naturen tar därför hand om modern och barnet och kastar alla kroppens krafter för att mata barnet, undertrycka äggstockarnas funktion, blockera ägglossningen och därmed göra det omöjligt för en ny graviditet att bli utmattad.

En egenskap hos menstruationen efter födseln med regelbunden amning är att menstruationen kanske inte sker förrän amningen har slutförts. Ankomsten av menstruation försenas på grund av det faktum att hypofysen under amningstiden producerar hormonet prolaktin, vilket undertrycker äggstocksfunktionen, till exempel ägglossning, vilket förhindrar uppkomsten av en ny graviditet vid amning. Prolactin kan fungera som en orsak till oregelbunden menstruation efter förlossningen.

Begreppet försening

Menstruation kommer från tiden för endometrial avstötning, när ägget inte befruktar, kunde det inte få fotfäste på livmoderns väggar. Sedan kommer den andra fasen, ansvarig för mognadsprocessen av ett nytt ägg. När en ny cykel börjar är kroppen överväldigad av hormoner som hjälper till att återställa livmodern, mognad av follikeln med ägget.
Även om ägget inte lämnar follikeln kan befruktning fortfarande ske. Sperm kan existera i den kvinnliga kroppen i ett par dagar efter intimitet. När ägglossningen börjar släpps ett ägg som rör sig genom livmodern.

Sen menstruation i mer än fem dagar kallas försening. En försening på mer än sex månader är en patologisk amenoré som indikerar sjukdomar i neuralgi, gynekologi och det endokrina systemet. Men orsakerna till förseningen kan vara naturliga, normala:

 • ingen pubertet förrän 14 års ålder;
 • under graviditet, med amning;
 • klimakteriet.

Menstruation

Efter födseln är förseningen en helt normal reaktion av kroppen. Menstruationen förekommer ju inte på egen hand, men tack vare hormoner som produceras av kroppen. Under vilken tid bakgrunden normaliseras är det omöjligt att säga säkert. Det beror på det enskilda könets individuella egenskaper, tidigare sjukdomar och operationer samt den psykologiska inställningen. Oftast är allt försenat i minst sex månader. Mindre än fyra månader. Vid normal amning och amning i allmänhet, efter ett år eller tills dess avvänjning (om man är trött upp till 2-3 år, kommer menstruationen att visas först efter avvänjning efter cirka 2 månader).

En sak att tänka på och inte vara rädd: antalet dagar kan ökas med flera dagar eller vice versa minskas. Så med en menstruationscykel på 21 dagar kan du observera i stället för tre dagar 5. Och med en cykel på 28-30, en minskning från 7 till 5 dagar.

Vad du behöver veta

Det kan finnas vissa svårigheter under återhämtningen av din period efter förlossningen..

 1. Den vanliga cykeln börjar ibland efter 4-6 månader. Det vill säga, under denna period kan intervallet mellan "gäster" variera. Om de kritiska dagarna efter den första menstruationen efter förlossningen går oregelbundet är detta anledningen att besöka läkaren.
 2. Tänk på hur länge "dessa dagar" efter barnets födelse. Den vanliga varaktigheten kan ändras, till exempel om det fanns 21 dagar före graviditeten, är det möjligt att det kommer att vara 26 dagar.
 3. Det händer att efter att barnets uppträdande "dessa dagar" började passera enkelt, utan smärtanfall, vilket är förknippat med en förändring i livmodern.
 4. Längden är i genomsnitt från 3 till 5 dagar. Om dagarna är för korta (en till två dagar) eller omvänt långa, är detta symtom på viss sjukdom, till exempel fibroider eller endometrios.
 5. Utsläppsvolymen bör vara från 50 till 150 ml. Gynekologiska sjukdomar framgår av både magra och kraftiga blödningar. Den första menstruationen är tillåten med avvikelser, men även i närvaro av starka utsöndringar bör en enkel dyna vara i upp till 5 timmar.
 6. Långvarig utsläpp av smetande blod (mer än 10 dagar), feber, värkande smärta i nedre del av buken. Om svaghet, trötthet, takykardi går med ovanstående symtom bör en ambulans ringas omedelbart.

Faktorer för bildandet av sjukdomar är:

 • kroppens omogenhet;
 • psykologiska funktioner;
 • inflammatoriska processer som inträffar efter födseln;
 • svår kramp i livmodern.

Du bör konsultera din läkare om mamma med smärtsamma perioder tar mediciner för att lindra smärta och kramper flera gånger om dagen.

Dessutom är det nödvändigt att söka medicinsk hjälp om:

 • Menstruation förekommer inte åtta veckor efter amning. Orsaken kan vara graviditet eller allvarliga patologier i reproduktionssystemet..
 • Du har oregelbundna blödningar; detta är antagligen ett symptom på livmodersbrott eller onormal endometriutveckling..
 • Små och korta samtal om hormonellt misslyckande och fel i äggstockarna.
 • Nasty lukt, gulgrön färg och konstig konsistens är ett tecken på en inflammatorisk process eller infektion..
 • Menstruationsflöde med en smaklös lukt kan förekomma, vilket indikerar vidhäftningar i livmodern eller stagnation av blod.

Se även Varför leder gör ont efter förlossningen - Vad man ska göra?

Det är förbjudet att delta i självmedicinering eller självval av läkemedel, eftersom det inte bara skadar mamma utan också barnet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Symtom på PMS eller graviditet, hur man kan skilja

Ibland händer det, i väntan på början av menstruationen, känner du ett visst obehag, men kritiska dagar kommer aldrig. Detta leder till tvivel om en graviditet har inträffat?...

Har någon drack preventivmedel utan att vänta på sin period?

AnvändarkommentarerJag dricker laktinet, vi är på vakter, det fanns ingen menstruation. Började precis dricka 2 månader efter polisenläkaren på sjukhuset sa detta: efter att utskrivningen efter födseln är över kan du börja dricka OK, men!...

Symtom och tecken på klimakteriet (menopaus) vid 42

Varje kvinna i en viss period av sitt liv möter ett fenomen som klimakteriet. Detta är den period då en kvinnas reproduktiva tillstånd förändras till icke-reproduktiv....