Försening av menstruationen

Ansvarsfrihet

Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar. Kalendern ska alltid markera den dag då menstruationsblödningen börjar för att märka en oregelbunden cykel i tid.

Ofta en kvinna efter stress, sjukdom, intensiv fysisk aktivitet, klimatförändringar, det finns en liten försening i menstruationen. I andra fall indikerar detta symptom en graviditet eller hormonella störningar. Vi kommer att beskriva de viktigaste orsakerna till förseningen i menstruationen och mekanismen för deras utveckling, samt prata om vad man ska göra i en sådan situation.

amenorré

I den medicinska världen kallas försenade eller frånvarande perioder amenorré. Det är indelat i två kategorier:

 1. Primär amenoré. Detta är ett tillstånd där en flicka vid 16 års ålder aldrig har börjat sin period. Ofta är primär amenoré förknippad med förekomsten av medfödda störningar som inte dykt upp före puberteten. Detta till exempel genetiska eller kromosomala avvikelser, problem med reproduktionssystemets organ, etc. De kan inkludera födda utan livmodern eller livmodern, som inte utvecklas normalt.
 2. Sekundär amenoré. Detta är ett tillstånd där menstruationen plötsligt upphör och är frånvarande i mer än tre månader. De där. Det fanns perioder tidigare, men nu är de frånvarande. Sekundär amenoré är den vanligaste formen av försenad menstruation. De vanligaste orsakerna till detta tillstånd är graviditet, problem med äggstockarna (till exempel polycystiskt äggstocksyndrom eller tidig menopaus), hypofystumörer, stress, allvarlig dysfunktion av normal kroppsvikt (både upp och ner) och andra.

Förutom amenorré finns det en annan medicinsk term som jag vill introducera dig för - oligomenorrhea. Detta är en kränkning där menstruationscykelns längd ökar avsevärt och menstruationens längd minskar. Det är allmänt accepterat att en kvinna har oligomenorré, om hennes perioder under året var mindre än 8 gånger och / eller varade upp till 2 eller färre dagar.

Den normala menstruationsförloppet

Den vanliga menstruationscykeln börjar om 10-15 år hos en ung kvinna, varefter man tror att kroppen har gått in i fasen när den kan utföra en fullständig befruktning. Detta system fungerar varje månad upp till 46-52 år, men detta är en genomsnittlig siffra. (Det finns fall av en senare upphörande av menstruationen.)

Sedan kommer en minskning av tiden för menstruationstiden och mängden blod som släpps under detta. I slutändan slutar menstruationen helt.

Skäl till försenad menstruation annan än graviditet

Försenad menstruation kan vara ett resultat av fysiologiska förändringar i kroppen, liksom en manifestation av funktionella funktionsfel eller sjukdomar i både könsorgan och andra organ ("extragenital patologi").

Normalt förekommer inte menstruation under graviditeten. Efter förlossningen återhämtar sig inte heller mammans cykel omedelbart, det beror till stor del på om kvinnan har amning. Hos kvinnor utan graviditet kan en ökning av cykelns varaktighet vara en manifestation av perimenopaus (klimakteriet). Oregelbundenhet i cykeln hos flickor efter menstruationens anses också vara normal om den inte åtföljs av andra oegentligheter.

Funktionsstörningar som kan provocera en menstruationscykelfel är stress, intensiv fysisk aktivitet, snabb viktminskning, en infektion eller annan akut sjukdom, klimatförändring.

Ofta en oregelbunden cykel med försening i menstruationen hos patienter som lider av gynekologiska sjukdomar, särskilt polycystisk äggstock. Dessutom kan ett sådant symptom följa inflammatoriska sjukdomar i fortplantningsorganen, uppstå efter abort eller diagnostisk curettage, efter hysteroskopi. Ovariell dysfunktion kan bero på patologi i hypofysen och andra organ som reglerar en kvinnas hormonella bakgrund.

Av de somatiska sjukdomarna åtföljs av en eventuell kränkning av menstruationscykeln är det värt att notera fetma.

Förteckning över orsaker som kan uppstå en försening i menstruationen

En försening av ”röda dagar i kalendern” i 2 till 5 dagar borde inte vara oroande, eftersom detta anses vara ett riktigt fenomen för varje kvinna. Om graviditet utesluts kan sådana kränkningar av den kvinnliga kroppen orsakas av många faktorer. En noggrann analys av dem gör att du kan avgöra orsaken till en gynekologisk eller icke-gynekologisk karaktär.

Så vi listar de 15 främsta orsakerna till förseningen av menstruationen:

 1. Polycystisk äggstock;
 2. Myom;
 3. endometrios;
 4. Inflammatoriska sjukdomar;
 5. Hormonella preventivmedel;
 6. Diagnos av livmoderhålan, abort eller missfall;
 7. Postpartum period
 8. Puberteten;
 9. Menopausala störningar;
 10. Stor fysisk ansträngning;
 11. Stressförhållanden;
 12. Klimatförhållanden;
 13. Anomalier i kroppsvikt
 14. Förgiftning av kroppen;
 15. Tar vissa mediciner
 16. Ärftlig predisposition.

Som följer av ovanstående är orsakerna till regelbundet återkommande förseningar av kritiska dagar olika. Biologiskt sett kan klockor komma på vila även hos kvinnor som inte är noll, som ofta förvirrar symtomen på en cykelstörning med graviditeten. En instabil menstruationscykel bör inte betraktas som en särskilt farlig, allvarlig sjukdom, men det är fortfarande värt att vara uppmärksam på frekvensen för dina kritiska dagar.

Stress och träning

De vanligaste orsakerna till försenad menstruation, förutom graviditet, är en mängd nervspänningar, stress och liknande. Den svåra situationen på jobbet, tentor, problem i familjen - allt detta kan orsaka förseningar. Kvinnans kropp uppfattar stress som en svår livssituation där en kvinna inte behöver föda ännu. Det är värt att ta hand om en förändring i situationen: kontakta en familjpsykolog, byta jobb eller lära sig att förhålla sig till situationen och liknande lättare. Tänk på att överarbete och sömnbrist också är mycket stressande för kroppen..

Överdriven träning bidrar inte heller till menstruationscykelns regelbundenhet. Det är känt att professionella idrottare ofta upplever problem med försenad menstruation och till och med förlossning. Samma problem plågas av kvinnor som hotas med fysiskt svårt arbete. Det är bättre att lämna det till män.

Men tänk inte att måttlig kondition eller morgondoggning kan påverka situationen. En aktiv livsstil har inte stört någon annan. Vi pratar om överdriven belastning, där kroppen fungerar för slitage.

Viktproblem

Forskare har länge upptäckt att fettvävnad är direkt involverad i alla hormonella processer. I detta avseende är det lätt att förstå att orsakerna till förseningen av menstruationen, förutom graviditeten, också finns i viktproblem. Dessutom kan både överskott och brist på vikt orsaka förseningar.

Fettlagret, i händelse av övervikt, ackumulerar östrogen, vilket negativt påverkar cykluss regelbundenhet. Undervikt är mycket mer komplicerat. Lång svält, liksom viktminskning under 45 kg, uppfattas av kroppen som en extrem situation. Överlevnadsläget är aktiverat och i detta tillstånd är graviditet extremt oönskat. I detta fall är inte bara en försening i menstruationen möjlig, utan också dess fullständiga frånvaro - amenorré. Naturligtvis försvinner menstruationsproblem med normalisering av vikten.

Det vill säga, knubbiga kvinnor behöver gå ner i vikt, tunna kvinnor behöver gå upp i vikt. Det viktigaste är att göra detta mycket noggrant. En kvinnas näring bör vara balanserad: proteiner, fetter, kolhydrater, samt vitaminer och mineraler bör finnas i maten. Alla dieter bör vara måttliga och inte försvagande. Det är bättre att kombinera dem med måttlig fysisk aktivitet..

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna leder till en störning i produktionen av hormoner som är ansvariga för mognad av ägg, folliklar och endometrium. Som ett resultat orsakar de ofta förseningar. I detta fall förändras utsläppets volym och natur, smärta uppträder i nedre del av magen, nedre delen av ryggen samt andra symtom.

Ofta är inflammatoriska processer orsaken till infertilitet, förekomsten av tumörer i reproduktionssystemet, bröstkörtlar. Inflammatoriska sjukdomar uppstår på grund av infektion med felaktig hygienisk vård av könsorganen, oskyddat samlag, traumatisk skada på livmodern under förlossning, abort och curettage.

Myom

Menstruation med uterus leiomyom kan vara oregelbunden, med en fördröjning som sträcker sig från flera dagar till flera månader. Trots att denna patologi i de flesta fall betraktas som en godartad tumör, finns det ett antal negativa konsekvenser som den kan leda till. Och först och främst är dess degeneration till cancer farlig. Därför är det extremt nödvändigt att gå till läkaren vid den minsta misstanken om fibroider.

Polycystisk äggstock

En av de främsta orsakerna till förseningen i menstruationen från det vanliga schemat i detta fall är avsaknaden av rätt mängd hormoner.

Som regel orsakas processen av avsaknad av ägglossning, depression av endometrium samt hormonella störningar. Ägget mognar inte i denna process, vilket ger kroppen en signal om att det inte finns något behov att förbereda sig för möjlig befruktning. [Adsen]

endometrios

Denna sjukdom är en patologisk spridning av godartad vävnad, som liknar slemhinnan i könsorganet. Utvecklingen av endometrios kan ske i olika delar av reproduktionssystemet, och det är också möjligt att gå längre än det. Förändringar i den hormonella bakgrunden kan vara både orsaken till sjukdomen och dess konsekvens. Oregelbundna kritiska dagar är också ett av de viktigaste symtomen i dessa avvikelser..

P-piller

Om du tar hormonella preventivpiller, är det möjligt att din menstruationscykel kommer att skilja sig betydligt från normalt. Mycket ofta ökar längden på cyklerna när man tar p-piller betydligt. Vissa tabletter ger inte en sådan effekt. Menstruationen går som vanligt, men oftast är lättare och mindre lång. Det är också värt att notera att tabletter i mycket sällsynta fall inte kan förhindra graviditet, särskilt med utelämnanden. Ändå, även om du tog pillerna noggrant och korrekt, har du en försening i din period, och du oroar dig för detta, kan du ta ett graviditetstest för att lugna.

Nu till försäljning kan du hitta ett ganska stort antal olika preventivpillerar. Vissa av dem kan skilja sig avsevärt på sin effekt på kroppen. Dessutom är det värt att notera att varje enskild kvinna kan reagera olika på samma tabletter.

Kom ihåg att när du slutar använda p-piller kommer din normala menstruationscykel inte att starta direkt. För de flesta kvinnor tar återhämtningsperioden från en till två månader, och ibland kan denna period pågå upp till sex månader. Först då kan du återigen bli gravid ett barn. Därför kan du också ha en oregelbunden cykel under återhämtningsperioden, och detta måste beaktas om du har en försening.

Försenad menstruation under graviditet och efter förlossningen

Under hela graviditetsperioden har en kvinna inte menstruation. Efter förlossningen sker deras förnyelse på olika sätt - allt beror på kroppens individuella egenskaper. Förhöjda prolaktinnivåer när man matar ett barn kan förhindra att äggen börjar arbeta. Om en kvinna ammar kan förseningen i menstruationen pågå tills mjölken produceras (detta beror direkt på nivån på hormonet prolaktin, som ansvarar för amning). Ibland kan detta inträffa inom 2-3 år.

Om mjölk inte produceras kommer det efter cirka 6-8 veckor nya perioder. Men ibland finns det undantag när äggstockarna börjar fungera även innan barnet slutar mata, ägget mognar och kvinnan kan bli gravid igen. Om detta inte händer slutar en ny cykel med uppkomsten av menstruation.

Varför ihållande menstruationsförseningar är farliga

Ständiga förseningar i menstruationen indikerar hormonella störningar, brist på ägglossning, onormala förändringar i endometriumstrukturen. Patologi kan uppstå på grund av allvarliga, till och med farliga sjukdomar: livmoders tumörer, endokrina körtlar, polycystiska äggstockar. Anledningen till förseningen i menstruationen är en ektopisk graviditet..

Det är nödvändigt att fastställa en diagnos så snart som möjligt för att ta reda på graden av fara för processerna, eftersom de åtminstone leder till infertilitet, tidig menopaus. Sjukdomar förknippade med försenad menstruation orsakar brösttumörer, hjärt-kärlproblem, diabetes mellitus, försvagad immunitet, för tidig åldrande och förändringar i utseende. Till exempel, om förseningen uppstår på grund av polycystiska äggstockar, ökar kvinnans vikt kraftigt, upp till fetma, hår i ansiktet och bröstet (som män), akne, seborré.

Rätt behandling av sjukdomar som orsakade förlängning av cykeln hjälper ofta till att undvika infertilitet, ektopisk graviditet, missfall och förebygga cancer.

Periodiska undersökningar

För att ta reda på orsakerna till förseningen i menstruationen föreskrivs följande studier:

 1. Screening för sexuellt överförda sjukdomar (gonoré, klamydia, trikomoniasis, mykoplasmos, ureaplasmos, etc.).
 2. Ultraljud av bäckenorganen, sköldkörteln och binjurarna. Denna studie genomförs för att utesluta graviditet, tumörer, gynekologiska och endokrina sjukdomar..
 3. Undersökning av hypofysen (radiografi, magnetisk resonansavbildning, datortomografi, elektroencefalografi). Hypofyssjukdomar är ofta orsaken till försenad menstruation.
 4. Hormonella studier. Bestäm nivån av östrogen, progesteron, FSH, LH, PRL, samt kontrollera sköldkörtelhormoner och binjurar.
 5. Curettage av livmoderens inre skikt och dess ytterligare histologiska undersökning. Curettage utförs från livmoderhalsens kavitet och kanal.

Vad du ska göra om menstruationen är försenad?

Om det regelbundet upprepas förseningar av menstruationen eller förseningsperioden överskrider de maximalt tillåtna fysiologiska gränserna på fem dagar, måste du konsultera en läkare. Efter att ha fått reda på orsakerna kommer kvinnan att ordineras lämplig behandling. Oftast utförs terapi med hjälp av hormonella tabletter. De bör dock aldrig tas på egen hand utan medicinsk rådgivning. Detta är extremt farligt för en kvinnas hälsa och kan störa hela hormonsystemet och därför leda till allvarliga hälsoproblem..

Bland de vanligaste hormonläkemedlen föreskrivs följande av läkare:

 1. Dufaston. Används om förseningen i menstruationscykeln orsakas av otillräckliga nivåer av progesteron i kroppen. Endast en läkare bör justera dosen baserat på studier. Om det inte finns någon graviditet, och förseningen inte överstiger 7 dagar, förskrivs postinor för en period av 5 dagar. Efter denna tid bör menstruationen börja efter två eller tre dagar.
 2. Postinor. Det är ett läkemedel som används för nödprevention. Detta botemedel används om det är nödvändigt att orsaka menstruationscykeln så snart som möjligt. Det rekommenderas dock endast med regelbundna perioder, eftersom dess intag kan orsaka störningar i cykeln och med mycket frekvent användning kan leda till infertilitet.
 3. Pulsatilla Ett annat hormonellt läkemedel som kan förskrivas för försenad menstruation. Detta är den säkraste lösningen som inte leder till viktökning, inte påverkar nervsystemet. Det bör dock inte tas av flickor med en oregelbunden cykel..
 4. Progesteron är ett injektionshormon. Dosvalet används för att inducera menstruation strikt individuellt. Det ökade intaget av progesteron i kroppen kan orsaka en hel del biverkningar, inklusive överdriven hårväxt, viktökning, menstruations oregelbundenhet. Mer än 10 injektioner görs aldrig. Effekten baseras på att stimulera arbetet i körtlarna som finns i livmoderslimhinnan. Verktyget har ett antal kontraindikationer, inklusive: blödning av livmodern, leversvikt, brösttumörer, etc..
 5. Icke-ovlon, ett läkemedel som stimulerar uppkomsten av menstruationscykeln, kan förhindra acykliska blödningar. Det inkluderar östrogen och gestagen. Oftast, med försening, förskrivs två tabletter efter 12 timmar. Men innan du använder det, ett obligatoriskt specialkonsultation, eftersom läkemedlet har biverkningar och kan störa reproduktionsorganens funktion.
 6. Utrozhestan. Det är ett sätt att undertrycka östrogen och stimulera produktionen av progesteron, vilket beror på dess terapeutiska effekt. Dessutom har det en stimulerande effekt på utvecklingen av endometrium. Läkemedlet kan administreras vaginalt, vilket är dess tveksamma fördel, men detta verktyg har också vissa kontraindikationer.
 7. Norkolut orsakar menstruation, eftersom den innehåller noretisteron, som i sin handling liknar handlingen hos gestagener. Och deras brist provocerar ofta misslyckanden i cyklerna och deras förseningar. Behandlingsförloppet bör inte överstiga fem dagar, används inte under graviditet, eftersom det hotar missfall och blödning. Det har ett stort antal kontraindikationer och biverkningar, så förhandskonsult med en läkare är nödvändigt.

Naturligtvis är användningen av hormonella läkemedel för att inducera menstruation inte en säker metod. Det är nödvändigt att ta dem korrekt, eftersom det kan orsaka oåterkallelig hälsoskada.

Försenad menstruation hos en tonåring

Menstruationens början hos en tonåring är ofta oregelbunden. Normalt etableras cykeln över flera år. För att i tid identifiera problem med reproduktiv hälsa, för att förhindra förekomst av komplikationer, kan inte menstruationsförseningar ignoreras. Vid kränkningar av cyklens regelbundenhet måste tonåringen konsultera en gynekolog.

Menstruation hos ungdomar

De första tecknen på uppkomsten av puberteten hos flickor kan visas så tidigt som åtta år. Följande tecken indikerar början av hormonella förändringar i ungdomars kropp:

 • axillär pubic hårväxt,
 • ökning i fettvävnad,
 • komprimering, brösttillväxt.

Föräldrar måste förbereda en flicka, förklara mekanismen för utseendet av blod från könsorganen.

Viktig! Vid den första menstruationen måste barnet förklara allt om månatliga perioder hos ungdomar.

Flickan måste förstå att blodutsöndring är en naturlig fysiologisk process. Normalt börjar menarken i åldern 11-14 år. I majoriteten visas den första fläcken på 12-13 år.

Vid vilken ålder bör den första menstruationen börja

Förändringar i kroppen, vilket indikerar hormonella förändringar som inträffade tidigare än 9 år, bör varna föräldrar. Avsaknaden av några förändringar i en tonåring hos 12-13 år tyder också på problem. Det är nödvändigt att konsultera en barngynekolog eller en endokrinolog med en tjej om perioderna gick tidigare än 11 ​​år. En läkarkonsultation är också nödvändig om kritiska dagar upp till 14 år inte har börjat.

Om menstruationen inte börjar före 15 års ålder, diagnostiseras primär amenoré. Genetiska, hormonella, metaboliska störningar kan orsaka det. Frånvaron av menstruation kan bero på en kränkning av könsorganens struktur.

Hos stora flickor som utvecklas snabbare än sina kamrater börjar menstruationen ofta tidigare än hos smala ungdomar. Men stress, undernäring, hormonella störningar kan försena uppkomsten.

Hur mycket är menstruationscykeln hos ungdomar

Hos ungdomar blir menstruationen regelbundet 1-2 år efter starten. Under denna period normaliseras processen för att producera kvinnliga könshormoner. Instabila perioder hos en tonåring under det första året anses inte vara ett problem. Men du måste spåra deras regelbundenhet, från och med en dag.

Om menstruationen upphörde att gå i tonåren bör du kontakta en barngynekolog. Anledningen till upphörandet av menstruationen kan vara hormonella störningar. En läkarkonsultation är också nödvändig om cykeln inte har fastställts under hela året..

Vilken menstruationscykel anses vara normal hos ungdomar

Vuxna kvinnor är vana vid att ha en regelbunden menstruationscykel. Hos kvinnor går menstruationen var 28: e dag, men små avvikelser är tillåtna. Det finns ingen anledning att oroa sig om cykeltiden varierar från 21 till 35 dagar.

För ungdomar finns det inga etablerade normer, den första menstruationen hos flickor kan vara oregelbunden. Men om varaktigheten för kritiska dagar är mer än 10 dagar eller intervallet mellan perioderna överstiger 3 månader, är detta ett tillfälle för ett extraordinärt samråd med en gynekolog.

Hur ska menstruationen hos ungdomar gå

Kroppen under flera månader förbereder sig för den första menstruationen. Men dess framsteg för många är en överraskning. Föräldrar är skyldiga att förbereda barnet i förväg, berätta vilka stunder du måste vara uppmärksam på. Den första menstruationen hos de flesta ungdomar är inte riklig. Från och med 2-3-cykeln ökar urladdningsvolymen markant.

Kommentar! Om det finns tillräckligt med packningar i 3-4 timmar finns det inga problem. Den maximala mängden blod frigörs under de första 2-3 dagarna av menstruationen, därefter minskar volymen.

Hos vissa flickor förekommer smetning med blod flera dagar före de kritiska dagarna, ofta fortsätter de efter slutet av menstruationen. Under de första två åren, medan processen för att ställa in cykelregulariteten pågår, är detta en variant av normen. Om spotting inte slutar vid 16 års ålder, indikerar detta en kränkning av reproduktionssystemet.

Smärta under menstruation hos ungdomar betraktas som en avvikelse. Deras utseende kan provoceras av underutvecklingen av fortplantningsorganen..

Hur länge varar menstruationsperioderna hos ungdomar

Menstruationens varaktighet hos vuxna kvinnor och tonårsflickor skiljer sig inte signifikant. Hos de flesta ungdomar är den första menstruationen knapp, de varar inte mer än 2-3 dagar. Varaktigheten av den första menstruationen påverkas av:

 • fysik,
 • hormonell bakgrund,
 • hälsostatus.

Efterföljande perioder blir mer rikliga, längre. Den maximala varaktigheten av menstruationen är 7 dagar, inklusive dagar då endast svag fläckning visas. Om perioderna i en tonårsflicka går länge, indikerar detta en hormonell obalans i kroppen eller en felaktig funktion i blodkoagulationssystemet.

Orsaker till försenad menstruation hos ungdomar

Om nästa menstruation inte börjar inom tre månader talar de om en försening. Bland de huvudsakliga orsakerna som provocerar en kränkning av menstruationscykelns regelbundenhet kallas:

 • frekvent stress,
 • undernäring,
 • hormonell obalans,
 • intensiv fysisk aktivitet (till exempel professionell idrott),
 • infektionssjukdomar,
 • endokrina störningar,
 • hemoglobinbrist.

En kraftig klimatförändring, till exempel en resa till ett varmt land på vintern, leder också till en försening av menstruationen, ett brott mot menstruationscykeln hos ungdomar.

Brott mot ungdomars menstruationscykel

Utseendet på menstruationsproblem hos ungdomar är ett ganska vanligt fenomen. Menstruationsblödningens intensitet, deras regelbundenhet beror på olika faktorer, inklusive näring, nervsystemets tillstånd, den ekologiska situationen i bostadsområdet.

En barngynekolog måste kontakta om en tonåring:

 • ingen månad vid 15 år,
 • sekundära sexuella egenskaper efter 13 års ålder började inte dyka upp,
 • förseningsperioden efter början av menstruationen överstiger 3 månader,
 • tunga perioder, där det är nödvändigt att byta dynor eller tamponger oftare än 1 gång på 2 timmar,
 • varaktigheten av menstruationsblödning överstiger 7 dagar,
 • acyklisk urladdning av blod från könsorganen sker regelbundet,
 • menstruationsblödning åtföljd av svår smärta.

Efter undersökning, en omfattande undersökning, kan läkaren bestämma orsaken till kränkningen av cykeln, förskriva behandling. Att ignorera problem kan leda till progression av problemet, i framtiden hotar det infertilitet.

Täta perioder hos ungdomar

En kort menstruationscykel, även under menstruationen, bör varna tonåringen och föräldrarna. Om menstruationen börjar ofta än en gång var 21: e dag, indikerar detta en kränkning av organen som reglerar menstruationscykeln.

Kommentar! Få inte panik om en kort period mellan menstruationen observerades under de första 12-24 månaderna efter kritiska dagar.

Om en sådan kränkning av menstruationscykeln hos en tjej vid 16 år gammal, är det lämpligt att kontrollera den hormonella bakgrunden. Detta tillstånd provoseras av en kränkning av hormonproduktionen av hypofysen, hypothalamus och äggstockarna. Med tung, frekvent menstruation måste du se till att det inte finns några inflammatoriska processer i bäckenorganen.

En ökning av menstruationsfrekvensen orsakas också av:

 • endokrinsystemfel,
 • endometrios,
 • myom,
 • cervikal erosion,
 • maligna neoplasmer.

Läkare rekommenderar en gynekologisk undersökning, en ultraljudsundersökning och binjurarna och sköldkörtelns funktion..

Långa perioder hos en tonåring

Med en obalans av progesteron, östrogen i kroppen, störs processen för mognad och avstötning av endometrium. Detta leder till en ökning av varaktigheten av menstruationsblödning. Detta är inte det enda skälet till att en tonåring har en period på mer än sju dagar. Långvarig blödning uppstår när:

 • dysfunktion i sköldkörteln,
 • hemostatiska störningar,
 • uppkomsten av infektioner.

Om du har klagomål om långa, tunga perioder, bör du genomgå en gynekologisk undersökning, göra en ultraljudsundersökning, kontrollera om flickan har utvecklat anemi.

Behandlingen föreskrivs efter att ha konstaterat orsaken till att det var en ökning av varaktigheten av kritiska dagar, med bedömning av ungdomarnas allmänna tillstånd. Funktionerna i menstruationsförloppet, mängden utgående blod och välbefinnande under menstruationen är viktiga.

Mycket rikliga perioder hos en tonåring

Med en kraftfull menstruationsflöde behöver en tonåring hjälp. Med sådan menstruation kommer mer än 150 ml blod ur könsorganen. Mängden utsläpp är direkt relaterat till livmoderns förmåga att dra sig samman. Om kontraktiliteten är låg, avvisas inte endometriumet omedelbart, när det lossnar, bildas blödande sår i livmoderhålet.

Dålig kontraktilitet är medfødt, men oftare förekommer det av sådana skäl:

 • inflammatoriska processer i livmoderhålan,
 • bildandet av fibroider, fibroids,
 • livmoderpolypper,
 • endometrios,
 • dålig blodkoagulation.

För att lösa problemet är det viktigt att ta reda på orsaken till de tunga perioderna.

Problem med blodkoagulation uppstår när:

Sochi.MD - barnläkare-gynekolog online

Navigering

Logga in

Tagga moln

online nu

Nyheter Sochi.MD

Vid 15 (16, 17, 18) år finns det ingen menstruation

Faktum är att jag är 15 år och jag har det fortfarande
ingen månad. Det stör mig väldigt mycket,
därför att Alla flickor i klassen har. Hos min
mamma lärde klockan 13. Och kan det påverka det,
att jag har problem med sköldkörteln. Är det värt det
Jag oroar mig för det?

Hej Diana.
Omedelbart råd: vänja dig inte med att ligga på Internet, du vet inte vem du kommer att stöta på)) väldigt snart gratulerar jag till din 15-årsdag, men ännu inte idag. Även om halvmånen i medicinsk mening inte spelar någon roll, i juridisk mening gör den det.
Men din fråga är helt unik för webbplatsen - det finns många frågor om den första menstruationen, men alla handlar om hur man ringer menstruationen utan att gå till läkaren och varför inte)

Om menstruationen inte startar i tid - kallas detta en " eller ". Från vilken ålder ska detta betraktas som ett patologiskt fenomen - litteraturdata avviker. Du hittar siffrorna 15, 16, 17 och 18 år gamla och "5 år efter telark (början på bildandet av mjölkkörtlarna enligt kvinnlig typ)." Personligen gillar jag figuren ”18” mest - eftersom det vanligtvis inte fanns någon anledning att starta undersökning och behandling tidigare. Ändå behöver en kvinna som är gift eller potentiellt gift en sexuell apparatur. Varför inte ge honom, apparaten, ett par fler chanser? Naturligtvis med fullständigt välstånd i alla andra avseenden.

Det föregående, naturligtvis, förnekar inte det faktum att du behöver för att leva en hälsosam livsstil, har en normal vikt, icke-oöverkomlig träning och sportbelastningar, använd inte helvete av dem. Detta är att en gynekologisk undersökning ännu inte behövs.

I ditt specifika fall: om sköldkörteln inte är i ordning, nämna frånvaron av en menark i ett samtal med läkaren som hanterar det.
I alla andra andra fall: om ingenting gör ont, ingenting stör, du ser inte ut som en pojke, väger inte 25 eller 125 kg, har du inte odlat hår som farbror Achemez är 40 år - ingen åtgärd behövs. Och att alla klasskamrater har en allmän "allt är där" - säger du också. Språket är i ordning, som de har)
Du kan också se en läkare och undersökas, men inser att det finns en mening i dessa ansträngningar, din och din.
Någonstans så.

Försenad menstruation: när och varför du behöver oroa dig

Du kanske gör graviditetstest för tidigt.

Vad betraktas som en försening

Den ideala menstruationscykeln (detta är perioden mellan menstruationen, som anses vara från början av blödning) för en kvinna är 28 dagar. I verkligheten kan en vanlig menstruationscykel vara 21 dagar och 40 dagar - och detta är normen för stoppade eller missade perioder. Fluktuationer i cykeln under flera dagar är helt normala. Och i själva verket kan få kvinnor säga att menstruationen kommer strikt efter timmen.

Cykeln beror på många orsaker, börjar med hormonella förändringar och slutar med banal stress..

Om din period är sju dagar försenad - detta är inte en försening ännu, detta är en normal variation av cykeln.

Försening kan betraktas som allt som är längre än denna period. Anta att du väntade på din period den tredje dagen, och den 11: e har de inte ännu. Detta är en försening.

Om det inte finns någon menstruation under lång tid, mer än tre månader, är detta amenorré amenorré. Och om för gravida, ammande och klimakteriska kvinnor är detta normalt, för alla andra - nej.

Varför är det en försening i menstruationen

Endast en läkare kan berätta exakt varför det hände dig. Men vi kommer åtminstone att beskriva ungefärliga alternativ.

1. Graviditet

Det första alternativet som kommer till huvudet på en kvinna som har sex är försenad menstruation orsakad av graviditet. Även de mest pålitliga preventivmetoderna har ett fel och något kan gå fel.

2. Ektopisk graviditet

En ektopisk graviditet är en situation där fosterägget inte når livmodern och börjar utvecklas direkt i äggledaren. Hon är naturligtvis inte anpassad för detta, och med tiden kommer det att finnas ett gap. Detta är ett livshotande tillstånd, men "hem" -test skiljer inte mellan normal och ektopisk graviditet, då behövs en ultraljudssökning.

3. Ungdom

När menstruationen bara börjar kan den vara oregelbunden. Det tar tid att allt sätter sig ner - ge kroppen sex månader att utveckla sin cykel. Om det inte är installerat på sex månader, gå till gynekologen. Kanske är detta bara en variant av normen, men det kommer inte att skada att kontrollera.

4. Kommande klimakterium

Åldern då en kvinna börjar klimakteriet (hormonella förändringar, på grund av att äggmognaden stannar och menstruationscykeln försvinner), är ganska individuell. Men vanligtvis bör du tänka på det om du redan är 45, och dina perioder försenas och börjar anlända oregelbundet. Missade perioder - för tidig menopaus?.

5. Intensiva sporter

Om du inte har gjort något på länge och beslutat att ta på dig allt med all möjlig iver, göra övningar varje dag och gå till gymmet flera gånger i veckan, eller om du förbereder dig för någon form av tävling och kraftigt ökat belastningen, kan cykeln ändra stoppade eller missade perioder. Då motiveras förseningen i menstruationen av belastningen på kroppen.

6. Viktförändringar

Det spelar ingen roll varför du tappade vikt. Det bästa alternativet är att du har gått ner i vikt eftersom du gick in för sport och länge strävat efter detta. Värre är att om du provade en mirakeldiet eller viktminskning är förknippad med sjukdomar. I alla fall kan man gå ner i vikt leda till en försening i menstruationen och en förändring i cykeln..

Om ditt kroppsmassaindex är mindre än stoppade eller missade perioder på 18,5, måste du träffa en läkare: antingen är du beroende av att gå ner i vikt, eller så är något fel med din hälsa.

Detsamma gäller för fetma Perioder: behöver jag läkare? : det kan göra cykeln oregelbunden och du kommer att oroa dig för förseningar.

7. Stress

Menstruationen kan försenas eller komma tidigare om du är trivialt nervös. Det är uppenbart att stress måste vara stark. Och i sig betyder det att du behöver hjälp för att hantera det. Så du måste lära dig enkla avslappningstekniker eller gå till en psykolog.

8. Sjukdomar

 • Inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen. Inflammation kan orsaka både sexuellt överförda infektioner och de som inte är relaterade till sexuellt överförda sjukdomar.
 • Neoplasmer. Olika tumörer kan leda till cykelstörningar. Det kan vara godartade processer, men du måste fortfarande kontrollera.
 • Polycystisk äggstock. Detta är en sjukdom med polycystiskt äggstocksyndrom, där folliklar med ägg inte mognar helt.
 • För tidig ovariesvikt. Detta är en sjukdom där i teorin menopausen fortfarande är långt borta, men äggstockarna redan slutar normalt producera ägg.
 • Sjukdomar i det endokrina systemet. Många hormonsrelaterade sjukdomar leder till cykelproblem. Först och främst bör du kontrollera sköldkörteln som saknas din period men du är inte gravid?

9. Avbrott av hormonella läkemedel

Ibland, när en kvinna slutar ta p-piller, kommer menstruationen inte under den beräknade perioden. Är en missad period ett säkert tecken på graviditet?. Detta beror på det faktum att hormonell preventivmedel bildar en konstgjord cykel. Efter avbrytande av tabletter eller injektioner återupptar kroppen den naturliga cykeln. Det tar tid för honom att ställa upp.

10. Läkemedel

Vissa mediciner kan påverka cykeln och försena menstruationen. Det är tydligt att de faktiskt inkluderar hormonella preventivmedel. Men andra läkemedel orsakar biverkningar i form av en försening, och vad kan vara de vanligaste smärtstillande medel kan min medicin påverka min period?. Så läs noggrant instruktionerna för alla läkemedel som du tar.

Vad du ska göra om du har en försening i din period

Om du är sexuellt aktiv, gör först ett graviditetstest. Om din period kom snart var förseningen bara en gång och allt är i ordning, då kan du koppla av och avskriva förseningen för stress och sport.

Men om förseningen drog i mer än tio dagar eller cykeln förändrats och blev oregelbunden, måste du springa till läkaren och ta reda på vad som är orsaken till kroppens vagarier.

Ingen månad vid 16 år gammal vad betyder det

Relaterade och rekommenderade frågor

1 svar

Sidsök

Vad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?

Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan. Du kan också ställa en ny fråga, och efter ett tag kommer våra läkare att svara på det. Det är gratis. Du kan också söka efter relevant information om liknande problem på den här sidan eller via webbplatsens söksida. Vi kommer att vara mycket tacksam om du rekommenderar oss till dina vänner på sociala nätverk.

Medicinsk portal 03online.com tillhandahåller medicinska konsultationer i korrespondens med läkare på webbplatsen. Här får du svar från riktiga utövare inom ditt område. För närvarande ger webbplatsen råd inom 50 områden: allergist, anestesiolog, resuscitator, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetiker, gynekolog, homeopat, hudläkare, pediatrisk gynekolog, pediatrisk neurolog, pediatrisk kirurg, barnkirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, specialist på infektionssjukdomar, kardiolog, kosmetolog, taleterapeut, ENT-specialist, mammolog, medicinsk advokat, narkolog, neurolog, neurokirurg, nefolog, nutritionist, onkolog, onkolog, ortopedisk traumekirurg, ögonläkare, barnläkare, plastikkirurg, psykolog, prokolog, prokolog, prokolog, prokolog,, radiolog, androlog, tandläkare, trikolog, urolog, farmaceut, fytoterapeut, flebolog, kirurg, endokrinolog.

Vi svarar på 96,68% av frågorna..

Varför finns det inga perioder vid 16

Orsakerna till förseningen i menstruationen hos ungdomar 12-17 år

I varje flickas liv kommer det ögonblick då menstruationen börjar gå. Blodig utflöde på trosor skrämmer först tonåringen, sedan blir de vanliga.

Men plötsligt har flickan en 13-årig försening i sin period. Vad man ska göra, vad man ska tänka på, är det verkligen något fel i kroppen?

När vi studerar funktionerna i menarche och den första menstruationen under de kommande två åren kan vi dra slutsatsen om omstruktureringen av det reproduktiva och hormonella systemet. Otidig blödning hos tonårsflickor är normalt. Vilket är orsaken till deras instabilitet kommer vi att överväga inom ramen för denna artikel.

Funktioner av puberteten hos flickor

Puberteten i flickans kropp faller i åldern 8 - 18 år. De första tecken på puberteten manifesteras av hårighet i axillary och pubic zoner, en ökning av bröstkörtlarna och volymen av fettvävnad. Om mamman märker dessa tecken, kommer hennes dotter att börja menstruation under de kommande 1,5 - 2 åren.

Ofta händer menarken vid 11-14 års ålder. Ibland börjar menstruationen gå tidigare, till exempel vid 9 - 10 år, eller senare - vid 15 - 16 år. Avvikelse från normen indikerar inte alltid patologi, men detta faktum bör inte förbli obemärkt av föräldrar och en läkare.

Den tidiga menarchen möter fyldiga och fysiskt utvecklade flickor. Hos tunna tonåringar förekommer den första blödningen tidigast 12 år.

Pubertetsprocessen är rent individuell och fastställs genetiskt. Om mamman själv såg den första menstruationen vid 12 - 13 år gammal, kommer hennes barn att börja blöda ungefär samtidigt. På grund av den snabba tillväxten av modern ungdom går dock månatliga perioder hos ungdomar mycket tidigare än i tidigare generationer. Skillnaden för idag är 1 år.

Regleringen av menstruation hos en flicka mellan 12 och 14 år beror på att hypofysen och hypotalamus fungerar korrekt. Den felaktiga funktionen i dessa delar av hjärnan blir en viktig orsak till förseningar i tonåren..

Varför har flickor månatliga förseningar

Om en flicka under 15 år aldrig har haft en månatlig period, kallar gynekologer detta en onormal försening i fysiologisk utveckling. Om menarchen var i tid, men nästa menstruation inte började enligt schema, är det viktigt att fastställa orsakerna till förseningen och vidta terapeutiska åtgärder.

Faktorer som påverkar menstruationens stabilitet hos ungdomar:

 • Hormonell obalans. En grov röst, frånvaron av bildade bröstkörtlar och hårväxt av manlig typ indikerar övervägande av manliga hormoner i flickans kropp. Instabil menstruation indikerar östrogenbrist.
 • Underutveckling av könsorganen och trauma / operation. Oregelbundet bildade organ, som skadade, kan påverka menstruationens varaktighet. Patologi diagnostiseras lätt under en gynekologisk undersökning. Den optimala åldern för undersökning är från 15 år.
 • Ökad mental eller fysisk aktivitet. En aktiv livsstil, önskan att vara i tid överallt, det dagliga genomförandet av ett stort antal lektioner och en handledares besök väcker brist på fritid och bränner fett. Dess brist orsakar hjärncentraler att blockera ägglossning.
 • Dåliga vanor. Att röka, ta droger och alkohol försenar uppkomsten av menstruation hos unga damer.
 • Medicin. Att ta vissa mediciner kan störa det koordinerade arbetet i reproduktionssystemet. De främsta skyldigheterna är syntetiska hormoner. Hormonella preventivmedel för unga flickor kan inte användas, eftersom de påverkar menstruationen.
 • Psyko-emotionell status. I ett vuxet barn kan relationer med föräldrar och klasskamrater vara komplicerade, och detta påverkar cykeln. Situationen förvärras av första kärlek, särskilt obesvarad. Erfarenheter gör att flickan drar sig tillbaka till sig själv. Brist på snabb blödning ökar stressen. Menstruationen justeras oberoende först efter eliminering av denna faktor.
 • Sex. Uppkomsten av sexuell aktivitet i puberteten orsakar en försening i menstruationen hos en flicka på 14 år (åldersavvikelser är tillåtna) och graviditet. När den unga damens personlighet håller på att bli etablerad är det viktigt för föräldrar att inte missa detta ögonblick och bygga upp ett förtroendeförhållande med sin dotter. Korrekt sexundervisning och kunskap om enkla preventivmetoder förhindrar konsekvenserna av ett växande barns tidiga sexliv.

Lusten att gå ner i vikt leder ibland tonåringar till utmattning. Den begränsade konsumtionen av näringsrik mat och den ohämmade önskan om harmoni blir orsaken till anorexia nervosa. Detta tillstånd bryter mot funktionen för hela organismen och påverkar könsområdet negativt..

Symtom på försenad menstruation

Försenad menstruation hos vissa flickor påverkar den psyko-emotionella sidan av personligheten. Dottern är irriterad av bagateller, river av ilska på oskyldiga människor runt om eller blir slö och slö..

Om åren går men menarkorten inte är det nödvändigt att uppmärksamma flickans yttre bild. Om figuren inte modifieras enligt den kvinnliga typen, måste föräldrarna visa barnet till gynekolog och endokrinolog.

Om den andra menstruationen hos flickor inträffar med en försening på 20 - 45 dagar, oroa dig inte. En sådan cykel anses inte vara onormal. Men när det inte finns någon blödning på flera månader eller ett halvt år, eller deras varaktighet varierar kraftigt (9 dagar på en månad och 3 dagar i en annan), måste du snarast kontakta en barngynekolog.

Den fullständiga frånvaron av menstruation hos en tonårsflicka, som åtföljs av brist på pubertet, identifierar läkare med primär amenoré. Om flickan inte har könshår och armhålor vid 14 års ålder, bröstkörtlarna växer inte och menstruationsblödning inte dyker upp, kommer läkaren att diagnostisera amenoré. En tjej på 16 år med en full uppsättning tecken på puberteten kommer gynekologen att fastställa samma diagnos om hennes period ännu inte har gått.

I allmänhet har tonåren inte fastställt standarder för cykelns varaktighet och regelbundenhet. Att spåra mammaledningens regelbundenhet hjälper en enkel räkning. Efter att ha tilldelat en fickkalender för menstruation, måste du hålla den med din dotter och markera ankomsten av kritiska dagar. Så det rekommenderas att göra under de första två åren efter menarche.

När kommer menstruationscykeln att förbättras?

I genomsnitt fastställs cykeln inom två år. För närvarande är det viktigt att övervaka alla förändringar och förhindra det faktum att det inte finns någon menstruation på flera månader, och flickan får inte medicinsk hjälp. Ett liknande problem är föremål för obligatorisk diskussion med gynekologen.

För att menstruationscykeln ska justeras så snart som möjligt måste flickan skapa vissa villkor:

 1. Justera din diet efter berikade livsmedel.
 2. Minska fysisk aktivitet och om möjligt intellektuell.
 3. Skydda ditt barn från stressiga situationer.
 4. Ordna familjevandringar i frisk luft.
 5. Konfigurera den dagliga rutinen så att det finns tillräckligt med tid för natt vila.

Under puberteten kommer vissa flickor att dra nytta av psykologisk rådgivning. Inte varje barn uppfattar normalt förändringar i sin egen kropp. Ibland lider ett mentalt tillstånd, och känslor går löst. Läkarnas och föräldrarnas uppgift är att lära barnet att uppfatta sig själv korrekt.

Vad man ska göra med en försening i menstruationen hos en flicka mellan 12 och 16 år

Skälen till förseningen i menstruationen hos flickor på 11, 13, 15 och 17 år, som beaktas i artikeln, är i de flesta fall inte åtföljda av smärtsymtom. Men om den unga damen upplever svår smärta i nedre del av buken eller i ländryggen, och det fortfarande inte finns några perioder, bör hon prata med sin mamma och besöka en gynekolog.

Självmedicinering i detta fall är oacceptabelt. Kanske är problemet förknippat med hypotermi i bäckenorganen eller utvecklingen av en infektionssjukdom i urinvägarna. Läkaren kommer att räkna ut det.

Orsaken till försenad menstruation hos ungdomar kan vara polycystiskt äggstocksyndrom. Sjukdomen signalerar att bilagorna, binjurarna och hypofysen fungerar inte. På grund av detta bromsar hormonproduktionen och menstruationscykeln störs..

Om det inte fanns någon menarche, kommer det inte under sådana förhållanden. Tidig diagnos och snabb behandling kommer att hjälpa flickan att undvika infertilitet i familjelivet. Därefter bör patienten regelbundet besöka gynekologen i förebyggande syfte. Optimal - en gång var sjätte månad.

Oregelbunden menstruation vid 16 års ålder

I den moderna världen finns det en tendens att "föryngra" processerna i kroppen. Menstruation är inget undantag från denna regel. Om äldre pubertets början var ungefär 15 år, är flickorna nu i mitten av puberteten. Men trots att flickor måste hantera detta fenomen i en ganska tidig ålder, vet inte alla hur cykeln normalt bör bildas. Så, till exempel, förseningen av menstruationen hos en tonåring på 16 år orsakar panik hos vissa, och vissa anser det vara normalt. Vem har rätt? Låt oss titta vidare.

Försenad menstruation hos flickor 16 år

Månadsperioder hos ungdomar kan vara oregelbundna, men huruvida detta kommer att betraktas som normen eller patologin kan bestämmas genom att veta åldern på början av den första menstruationen och flickans allmänna hälsa. Det är värt att notera att den första menstruationen, kallad menarche, vanligtvis förekommer hos flickor i åldern 11-15 år. Frånvaron av menstruation vid sexton års ålder indikerar oftast en funktionsfel i ungdomens endokrina system. För att bestämma graden av deras allvar bör man uppmärksamma utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper (hårväxt av kvinnlig typ, "mjukgörande" av kroppsformer, tillväxt av bröstkörtlar).

Om flickan utåt ser mogen ut, men hon aldrig har haft en period, är detta en signal om att körtelkörtlarna fungerar onormalt, varför nivån av follikelstimulerande hormoner som är ansvarig för äggens mognad och, som ett resultat, början av menstruationen, kvarstår låg. I det här fallet måste du kontakta gynekolog-endokrinolog för att förskriva terapi.

Orsaker till försenad menstruation hos ungdomar

Om kritiska dagar redan har varit, men schemat för deras början förblir instabil, kan det finnas flera skäl till detta.

Brist på menstruation, amenorré i tonåren

Amenorré kan vara sant eller falskt. I det senare fallet är frånvaron av menstruation bara uppenbar, men i verkligheten inträffar cykliska processer i kroppen, men menstruationsflödet hittar inte en väg ut på grund av mekaniska hinder och ackumuleras i kaviteten i slidan eller livmodern (atresia av jungfruhulen, vagina, livmoderhalskanalen). I fall av falsk amenoré klagar patienter vanligtvis på brist på menstruation, periodiskt uppträdande eller intensifierande smärta i nedre del av buken och en försämring av det allmänna tillståndet. En rutinmässig gynekologisk undersökning, kompletterad, vid behov, med vaginoskopi, ljud, testpunktering, gör att du kan fastställa en diagnos. För mer information om den kliniska bilden och behandlingen, se: Amenorré, symptom och behandling av amenoré.

Frånvaron av menstruation hos en flicka under 16 år med normal utveckling av könsorganen och sekundära sexuella egenskaper i ett tillfredsställande allmänt tillstånd bör betraktas som fysiologisk amenorré. Frånvaron av menstruation vid en senare ålder bör betraktas som ett onormalt fenomen och kräver en förklaring av orsaken till anomalin. I de allra flesta fall är en sådan brist på menstruation ett av tecknen på en allmän försening i puberteten och är tillfällig, menstruationen verkar sent, ibland med en ovanligt stor försening (efter 19-20 år). Frågan om sen pubertet diskuterades i detalj i föregående kapitel..

I mycket sällsynta fall är frånvaron av menstruation resultatet av allvarliga, irreversibla anatomiska förändringar eller missbildningar av könsorganen: frånvaron av livmodern eller dess skarpa underutveckling (rudimentär eller foster livmodern); irreversibla destruktiva förändringar i uterusslemhinnan (till exempel efter tuberkulös endometrit); allvarlig underutveckling eller tidig skada på båda äggstockarna med fullständig förstörelse av follikelapparaten. I dessa fall är primär amenoré persistent och kan inte behandlas. För att fastställa livmodern amenoré kan du använda testet för endometrial mottaglighet hos flickor med primär amenoré med misstänkta patologiska förändringar i endometrium. Om 2 mg östradiol-bensoat administreras dagligen i 10 dagar, uppträder långvarig (upp till 20 dagar) uterinblödning med normal mottagningsförmåga hos endometriumet. Med negativa resultat, det vill säga om blödning inte inträffar kan vi prata om livmodern amenoré.

I puberteten observeras ofta sekundär amenoré, det vill säga upphörandet av menstruationen efter början av menarken. Som du vet är rätt menstruation för många flickor inte omedelbart fastställd, utan bara efter några månader eller ett år eller mer. Det förekommer ofta när den första menstruationen kommer med stora intervall (från 2-3 månader till ett år eller mer) och är oregelbunden. Men eftersom sådana pauser inte påverkar flickans allmänna tillstånd och menstruationen i framtiden blir spontant, men till och med månader långa förseningar anses inte vara patologiska, men kännetecknande för den så kallade menstruationsbildningsperioden.

Det är emellertid känt att hos flickor med normal, harmonisk fysisk utveckling, menstruation upprättas omedelbart eller justeras mycket snabbt. Därför måste det antas att den utdragna perioden för etablering av menstruation, som fortskrider med långvarig amenorré, indikerar en viss grad av försening i kroppens utveckling. EI Kvater anser att om menstruationsrytmen inte har fastställts inom ett år, bör detta fenomen betraktas som patologiskt. Vi anser att det i båda fallen också är nödvändigt att ta hänsyn till åldern för menstruationens början och flickans allmänna tillstånd. Så, till exempel, om en flickas menstruation började tidigt (vid 12-14 års ålder) och hennes allmänna tillstånd förblir tillfredsställande, är den enåriga och till och med något längre perioden för att etablera menstruationen inte alltför lång. Men om menstruationen började vid 16 års ålder eller senare, måste uppsägningen till och med i 2-3 månader, särskilt om den åtföljs av en allmän sjukdomsstörning, att det måste upprättas en noggrann övervakning av flickan av barngynekologiska skåpet eller kvinnokonsultation..

Det bör noteras att sekundär amenoré i puberteten under etablering av menstruation och menstruatio tarda är etiologiskt och patogenetiskt mycket liknande tillstånd. Det är känt att signifikant och ibland åtföljs av långvarig amenorréinstabilitet i menstruationsrytmen under puberteten, liksom den sena början av menarche, vanligtvis observeras under sexuell underutveckling, uppstår från vanliga etiologiska faktorer och beror till slut på ovariell dysfunktion som den sista länken i en störd kedja neuro-endokrina korrelationer. Således, allt som sägs i föregående kapitel om orsakerna till försenad pubertet gäller för menstruationsdysfunktionen som diskuteras här - amenoré och hela hypomenstruellt syndrom.

En viktig kausalroll spelas av ogynnsamma miljöförhållanden, undernäring, hypo- och vitaminbrister. Amenorré samt försenad pubertet förekommer ofta på grund av akuta och kroniska infektionssjukdomar med förkylningar. Speciellt ofta åtföljt av amenorré är sjukdomar såsom tuberkulos, malaria, kloros, svåra former av anemi, allvarliga helminthiska invasioner och andra sjukdomar som är förknippade med långvarig berusning och utarmning av en växande organisme. Av de vanligaste endokrina sjukdomarna, där amenorré ofta observeras, bör man tänka på hyper- och hypotyreos, tyrotoxikos, diabetes, hypofysfetma, eunukoidism. Upphörandet av menstruation observeras ofta hos flickor med starka känslomässiga upplevelser och överarbetande (särskilt studenter under tentamen), med förändring av plats, klimat, etc. Vissa neuropsykiatriska sjukdomar åtföljs särskilt ofta av amenoré (demens, prostata, schizofreni, depression, epilepsi). Mer detaljerad information om de specificerade etiologiska faktorerna ges i hl. II.

Diagnosen av amenorré reduceras till att lösa följande huvuduppgifter: Först och främst är det nödvändigt att varje gång bestämma om amenoréen är fysiologisk eller patologisk, med hänsyn till allt ovan om funktionerna hos amenoré under perioden för etablering av menstruation. I närvaro av patologisk amenorré är diagnosens huvuduppgift att ta reda på orsaken till denna anomali. Vi har redan sagt att lokala orsaker, dvs förändringar i könsorganen (ginatresia, hypoplasia och livmoders aplasia), är relativt sällsynta i praktiken, och deras upptäckt brukar inte ge några speciella svårigheter.

Oftare måste man ta itu med vanliga, extragenitala orsaker. När man konstaterar deras särskilt värdefulla data kan erhållas genom uppmärksam och detaljerad förhör av patienter och deras föräldrar - om flickans allmänna och sexuella utveckling, om levnadsförhållanden, näring, sjukdomar, mental och fysisk stress osv. I synnerhet ur allmänhetens synvinkel Vid diagnos och prognos är det viktigt att uppmärksamma när man intervjuar en patient med amenorré om förekomsten eller frånvaron av fenomenen molimina menstrualia, i form av periodiska smärta i nedre del av buken med förändringar i allmän hälsa, samt närvaron av så kallad vicarious (nasal och annan) blödning. Viktiga diagnostiska data kan erhållas med hjälp av kliniska metoder och laboratoriemetoder för hormondiagnos. Man bör komma ihåg att amenorré inte bara kan observeras med minskad utsöndring av östrogena hormoner. Amenorré förekommer ofta i närvaro av hyperestrogenism. Detta fastställdes redan 1938 av Tsondek, Hontela och Cernoch, när man undersökte flickor i åldrarna 15-17 som drabbades av sekundär amenoré, var det en närvaro av hyperestrogenism hos 39% - I vissa fall är det nödvändigt att konsultera en barnläkare och endokrinolog.

Behandlingen av amenoré bör baseras på orsaken och patogenesen av menstruationsstörningar. Eftersom amenoré (hypomenorré) under puberteten är ett symptom på ett fördröjning i allmänhet och sexuell utveckling eller uppstår på grundval av vanliga etiologiska och patogenetiska faktorer, gäller allt som sägs i föregående kapitel om behandling av försenad pubertet främst för behandling av amenoré. Vid förskrivning av behandling är det först av allt nödvändigt att sträva efter att eliminera grundorsaken till menstruationsdysfunktion. Så till exempel i närvaro av tuberkulos föreskrivs antibiotika (streptomycin), PASK, klinisk näring, klimatoterapi. Med malaria - kinin, akrychin, plasmocid. Vid anemi, en blodtransfusion, järnpreparat, en hematogen, en rå lever eller ett lerextrakt. Om amenorré uppstår på grund av förgiftning med allvarliga helminthic infestations, bör behandling naturligtvis börja med utvisning av maskar. Som vi redan påpekat förekommer ofta amenorré hos flickor vid olika endokrina störningar. Relativt ofta i puberteten måste man hantera olika störningar i sköldkörteln. I dessa fall används tyroidin och insulin framgångsrikt för hypotyreos och fetma i sköldkörteln, jodpreparat och insulin för tyrotoxikos.

Amenorré finns inte bara hos astheniska, avmagade flickor, men ibland hos individer med en hypersthenisk konstitution, hos överviktiga individer. Vid amenorré på grund av näringsfetma på grund av undernäring, övermatning av flickan och en stillasittande livsstil, föreskrivs lämplig kost, fysioterapiövningar, hydroterapi, etc. Vid näringsdystrofi, hypo- eller vitaminbrist är det först av allt nödvändigt att föreskriva en rationell, förbättrad diet, tillräckligt i kalorier, rik på högkvalitativa proteiner och vitaminer, komplettera det med vitaminpreparat. Som med dessa, och med andra vanliga sjukdomar, är det nödvändigt att använda råd från barnläkare, endokrinolog, nutritionist och andra specialister så mycket som möjligt.

Tillsammans med åtgärder för att eliminera huvudorsaken till menstruationsdysfunktion är också en omfattande effekt på hela organismen nödvändig. Av restaureringsmedlen är god näring, vitaminer, fysisk träning och lungor, sport, klimat och balneoterapi, lämplig för ålder och hälsotillstånd. vid behov används lämpliga mediciner. För att reglera neurohypofysens funktion rekommenderas det att använda en galvanisk krage enligt Shcherbak. Användningen av irriterande doser av röntgenstrålar som föreslagits av vissa författare för att påverka äggstockarna och diencephalo-hypofysregionen för att stimulera funktionen hos dessa organ har inte använts i stor utsträckning. Användningen av denna metod hos patienter i ung ålder bör betraktas som särskilt riskabel med tanke på den omogenhet av organ som är inneboende i denna ålder och instabiliteten i sambandet med endokrina körtlar. I händelse av hypofunktion av äggstockarna och livmoders hypoplasi, tillsammans med de angivna måtten för påverkan på hela organismen, kan lokal behandling (i området för bäckenorganen) i form av termiska procedurer (bad, ozokerit-paraffinbehandling, lerterapi) och djup uppvärmning med hjälp av diathermi (buksakral) också användas. eller buk-rektal) för att förbättra blodcirkulationen och näring av dessa bäckenorgan.

I det komplexa behandlingssystemet för amenoré tillhör hormonterapi en viss plats. Det bör dock betonas att användningen av hormoner hos patienter i ung ålder, som vi sa ovan, kräver ren försiktighet, bör begränsas till strikt underbyggda indikationer och bör kontrolleras genom noggrann klinisk övervakning av patienten och upprepade hormonstudier (åtminstone med hjälp av cytologisk analys av vaginala utstryk för brist på andra funktioner).

När det gäller hormonterapi för primär amenoré sades detta om när frågan om behandling av försenad pubertet övervägs, varav ett symptom är primär amenoré. Här minns vi bara att frånvaron av menstruation upp till 16 år som ett fysiologiskt behandlingsfenomen inte kräver. Vid primär amenoré på grund av hypofunktion i äggstockarna tills ungefär 18 år är det nödvändigt att använda ovanstående terapeutiska åtgärder av allmän karaktär, avstå från hormonbehandling (om det inte finns några speciella indikationer för det senare, som till exempel är med fett-könsdelstrofi, eunukoidism, etc.). Om menstruationen inte före 18 års ålder, i frånvaro av irreversibla missbildningar av könsorganen, efter en omfattande undersökning av patienten, kan hormonbehandling också användas tillsammans med kausal, allmän förstärkning och lokal behandling.

Om det inte finns någon period vid 16 år gammal vad du ska göra

Varför har flickan inga perioder, om inte gravid?

En kvinna som älskar sig själv bör övervaka regelbundenheten och regelbundenheten i hennes menstruationscykel - detta är den viktigaste indikatorn på hennes hälsa.

Om det finns ett cykelfel och menstruationen ligger före schemat, eller om det finns en lång försening - detta är en tydlig signal som indikerar att du måste kontakta en gynekolog för att ta reda på varför det inte finns några perioder.

När en försening på en vecka eller en månad kan vara normen?

En liten försening på två till tre dagar bör inte orsaka oro. Till och med en vecka är inte en indikator.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kommer testet att visa en ektopisk graviditet

Kommer testet att vara positivt vid ektopisk graviditet??Vid befruktningen börjar det befruktade ägget att dela sig och resa genom äggledaren, nedåt i livmodern....

Avlägsnande av livmodernspolyp genom hysteroskopi

Endometriala polyper - den vanligaste varianten av patologisk fokalproliferation av livmoderslimhinna hos kvinnor i reproduktiv och premenopausal ålder....

Hur man orsakar menstruation folkemedel?

Det är värt att ta reda på vad folkläkemedel orsakar menstruation, efter råd du snart kan lösa problemet med förseningar.Menstruationscykeln är stabil för få människor, oftare kommer menstruationen antingen inte i tid eller inträffar för tidigt, tidigare än den planerade dagen....