Blödning efter curettage

Ansvarsfrihet

Magasinet skapades för att hjälpa dig i svåra tider när du eller dina nära och kära står inför ett slags hälsoproblem!
Allegolodzhi.ru kan bli din huvudassistent på väg till hälsa och gott humör! Användbara artiklar hjälper dig att lösa problem med hud, övervikt, förkylning, berätta vad du ska göra med problem med leder, vener och syn. I artiklarna hittar du hemligheter för att hålla skönhet och ungdom i alla åldrar! Men män lämnades inte utan uppmärksamhet! För dem finns det ett helt avsnitt där de kan hitta många användbara rekommendationer och råd om den manliga delen och inte bara!
All information på webbplatsen är aktuell och tillgänglig dygnet runt. Artiklar uppdateras och kontrolleras ständigt av experter inom det medicinska området. Men i alla fall, kom alltid ihåg att du aldrig ska självmedicinera, det är bättre att kontakta din läkare!

Blödning efter curettage

Vakuumsug

Fördelar med vakuumsugrengöring:

 • metoden är mindre traumatisk;
 • blödning efter rengöring med en vakuummetod är inte så riklig;
 • endometrial återhämtningsprocess är snabbare;
 • minskar sannolikheten för inflammatoriska reaktioner i livmodern.

Indikationer för dammsugning:

 • patologisk graviditet i upp till 12 veckor;
 • efter spontan abort, för att ta bort delar av ägg;
 • att avlägsna morkrester från livmoderhålet efter förlossning eller kejsarsnitt;
  oönskad graviditet (upp till 3 månader)

I genomsnitt blödar det efter rengöring av livmodern på vakuum i cirka 7-10 dagar. Brun fläckning börjar så tidigt som 3-5 dagar och varar upp till cirka 3 dagar.

Symtom som kräver en kvinnas uppmärksamhet och efterföljande konsultation av en läkare:

 • blödning är mycket riklig, behovet av att byta packning inträffar inom en timme;
 • varaktigheten för återhämtningsperioden försenas mer än 3 veckor;
 • urladdningens intensitet minskar inte med tiden utan ökar snarare eller är densamma som efter rengöring.
 • feber, svår buksmärta;
 • utsläppet har en obehaglig lukt (möjligen en mikrobiell infektion)
  fullständig frånvaro av urladdning.

Om det inte finns någon utflöde alls utesluter detta inte förekomsten av inre blödningar och kräver särskild uppmärksamhet från läkaren.

Dessa symtom kan indikera att livmoderhåligheten under manipulering kanske inte har rengjorts eller skadats tillräckligt. En läkarkonsultation och en ultraljudsskanning krävs..

För att förhindra utvecklingen av en bakteriell infektion, kan en kvinna förskrivas antibakteriella läkemedel efter curettage av livmoderhålan.

När en oönskad graviditet avslutas, ofullständigt avlägsnande av embryot från livmoderhålet, är svår smärta i nedre del av magen möjlig. I detta fall kommer blödningen att vara mycket rik och förlängd och kvinnan kommer att rengöras igen.

En möjlig komplikation efter curettage är den inflammatoriska processen i livmoders hålrum, den så kallade endometrit. Dess huvudsakliga tecken är långvarig blödning av en brun färg, som inte minskar. Förekomsten av endometrit efter abort underlättas genom tillsats av patogen mikroflora.

Överflödet av livmodersblödning efter curettage och dess varaktighet kommer att påverkas av graviditetsåldern, under vilken gynekologisk rengöring kommer att utföras. Särskilt troligt är utvecklingen av svår blödning om curettage genomförs i de senare stadierna. Morbiditeten i livmoderhalsen och det inre skiktet i livmodern ökar, detta påverkar intensiteten och varaktigheten av blödningen efter abortproceduren.

Blödning efter curettage av livmoderhålan är en naturlig process på grund av denna procedur.

Kvinnor bör dock vara uppmärksamma på utsläppets varaktighet och karaktär, utseendet på farliga tecken under återhämtningsperioden efter operationen och rådfråga en läkare i rätt tid för problem som orsakar oro. Utsläpp efter curettage är en normal händelse, en annan sak är hur länge de varar och vilken konsistens de har.

Denna procedur innebär rengöring av livmoderhålan med ett speciellt verktyg för att ta bort det övre slemskiktet på dess membran. Det kallas annars gynekologisk rengöring eller curettage.

Utsläpp efter curettage är en normal händelse, det är en annan fråga hur länge de varar och vilken konsistens de har. Denna procedur innebär rengöring av livmoderhålan med ett speciellt verktyg för att ta bort det övre slemskiktet på dess membran. Det kallas annars gynekologisk rengöring eller curettage..

Livmodern är ett päronformat muskelorgan som består av en hals, en ismus och en botten. Cervikalkanalen ligger i halsen, genom vilken menstruationsblod utsöndras och spermier tränger igenom. Endometriumet linjer organets hålighet, detta slemhinnor skiljer sig från andra genom att det har förmågan att fixera ett befruktat ägg. Under curettagen avlägsnas endometriumens ytfunktionella skikt. Förfarandet utförs 2-3 dagar före menstruationens början, under anestesi. Kontraindikationer är akuta inflammatoriska processer, diabetes mellitus, hjärt-kärlsjukdomar, blodsjukdomar. Curettage utförs inte om en kvinna har vaginit eller kolpit..

I vilka fall är det nödvändigt att konsultera en läkare?

I alla ovanstående situationer bör du omedelbart konsultera en läkare och genomgå den nödvändiga undersökningen. I vissa, lyckligtvis, isolerade fall, kan upprepad rengöring krävas. Oftast händer detta när curettage-proceduren utfördes dåligt.

Dessutom, i närvaro av följande symtom och patologier, rekommenderas det också att söka medicinsk hjälp så snart som möjligt:

 • om urladdningen är för riklig och intensiv och sanitetsdynan fylls inom en timme. I de allra flesta fall indikerar en sådan situation att membranet i fosterägget eller dess fragment fortfarande finns kvar i livmoderhålet och förhindrar dess sammandragning. Som regel kan inte återoperation i närvaro av sådana omständigheter undvikas.
 • om stora blodproppar kommer ut och i en ganska stor mängd indikerar detta också att rengöringen inte är fullbordad;
 • urladdningen har pågått för länge, till exempel en månad. Det är nödvändigt att konsultera en läkare även om symtomen inte orsakar smärtsamma eller obekväma känslor;
 • om fläckar har en obehaglig avvisande lukt eller har en färg som är för mörk och okarakteristisk för menstruation, troligen utvecklas en inflammatorisk process;
 • en läkare bör också konsulteras om arten av urladdningen plötsligt förändrats, dvs de plötsligt stannade eller om deras intensitet ökade kraftigt I synnerhet, ofta i det jämna könet, upphör blödningen på ett normalt sätt, men efter några dagar börjar en sekund igen;
 • i närvaro av intensiva nedskärningar i buken under denna period är det nödvändigt att ringa ambulans;
 • medicinska arbetare bör konsulteras om kvinnans kroppstemperatur har stigit till 38 grader eller högre, och även om patienten känner oöverkomlig svaghet, yrsel eller försämring av allmänt välbefinnande, inklusive medvetenhetsförlust.

Innan man utför förfarandet för curettage av en död graviditet, kirurgisk abort och andra liknande ingripanden, är det nödvändigt att konsultera en läkare och ta reda på vilka komplikationer som kan uppstå efter det. Du måste också förstå vilka symtom som är normala efter en liknande procedur och vilka patologiska.

I alla fall, om du är mycket orolig för din hälsa och är orolig för vissa omständigheter, kontakta en gynekolog eller ring en ambulans, för i vissa situationer kan bara rätt handlingar av kvalificerad medicinsk personal rädda ditt liv och reproduktiv hälsa.

Hur lång tid tar en abort?

Om det är oönskat eller fryst i de tidiga stadierna av graviditeten är det nödvändigt att rengöra livmoderhålet för att ta bort fostret eller dess rester. Hur lång tid tar en abort? Upp till tolv veckor av graviditeten kan avslutas på begäran av en kvinna. Upp till sex veckors graviditet är läkemedelsavbrott möjligt; vid ett senare tillfälle kan avbrott endast utföras genom operation.

Om graviditetsåldern överstiger tolv veckor utförs en abort om det finns allvarliga indikationer: fosterpatologi, mödrarnas diabetes, sociala indikationer (makans död, mammas fängelse, våldtäkt, domstolsbeslut om berövande av förälders rättigheter). Den maximala terminen för att avbryta en graviditet är 22-23 veckor, och faktiskt från den tjugonde graviditetsveckan, om nödvändigt, utförs inte en abort utan en födelsestimulering eller en liten kejsarsnitt..

Perioden för rehabilitering efter curettage

Endometriet är helt återställt inom en menstruationscykel. Den här tiden räcker för att livmodern ska återhämta sig och börja "arbeta" i sitt vanliga läge.

I de allra flesta fall observeras utsläpp i slutet av curettage under flera dagar - som regelbunden menstruation. Om blödningen varar mer än sju dagar är det vettigt att konsultera en läkare. Normalt, efter rengöring, bör väggarna i livmodern gradvis sammandras, och när denna process sker långsamt kan detta åtföljas av utsmetning av fläckar. Vissa komplikationer kan vara inblandade..

Men när blödningen är rik och förlängd, är det troligtvis efter rengöring patologiska störningar i livmoderns arbete

Det är också värt att uppmärksamma långvariga smärta i nedre del av buken: om de bry sig även efter det blodiga utflödet slutar. Detta är inte normalt, så det är vettigt att konsultera en läkare

Smärtan kan betraktas som normen, som endast observeras under utskrivningen, och efter att patientens allmänna välbefinnande bara ska förbättras.

Sjukvård

Mycket ofta, efter en sådan gynekologisk procedur, förskrivs patienten vissa läkemedel. Så för att eliminera det smärtsamma syndromet kan läkaren råda att ta en nos-pu. Beroende på procedurens komplexitet kan en antibiotikakurs ordineras, vilket kommer att återställa funktionaliteten hos reproduktionssystemet.

Med uterusblödning förskrivs ofta läkemedel som påskyndar livmodersammandragningar och bromsar blodflödet. Dessa inkluderar:

 • Etamzilat;
 • "Kalciumklorid";
 • "Epsilon-aminocaproic acid";
 • "Contrikal";
 • "Tugina";
 • "Vikasol".

Tack vare en speciell medicineringskurs utesluts möjligheten att få en infektion i livmodern och läkningsprocessen påskyndas. Som regel försvinner alla obehagliga fysiologiska konsekvenser av curettage efter att ha tagit sådana läkemedel. Efter operationen är smärta möjlig

Möjliga komplikationer

Så vi fick reda på när akut läkare behövs och hur mycket blödning som ska hålla efter rengöring av livmodern. Nu kommer vi att förstå vilka komplikationer som kan uppstå efter curettage:

 1. Perforering av livmoderhålan. Smalning av livmoderhalsen, som elimineras antingen med ett speciellt perforeringsinstrument, sond eller i processen att ta antibiotika. Det beror på patologiens komplexitet.
 2. Inflammation i livmoderhålan. Det är endast möjligt i de fall då rengöring utfördes vid tidpunkten för inflammation eller erosion i livmoderhalsen och livmodern inklusive. Men om före ingreppet en ingående undersökning genomfördes, kan i de flesta fall undvikas en sådan komplikation.
 3. Hematometer. En patologisk avvikelse som kännetecknas av en ansamling av blod i livmoderhålet. Uppstår på grund av en karakteristisk kramp efter rengöring..
 4. Skada på endometrium. Det kan observeras när ett stort lager av slemvävnad togs bort under curettage - tillsammans med det yttre lagret fångades också "groddan". Med sådana skador växer det nya skalet inte längre.

Menstruella oregelbundenheter till följd av curettage

Om patientens menstruationscykel efter rengöring av livmodern märkbart bryts är detta inte en anledning till spänning. Men i det fall då upprepade menstruationer i slutet av rehabiliteringsperioden började är det vettigt att konsultera en läkare, eftersom detta antyder att återhämtningsprocessen inte går bra.

Brott mot menstruationscykeln efter en sådan gynekologisk procedur är möjlig. Och för att lösa ett sådant problem räcker det att söka hjälp av en läkare. Specialisten kommer att utvärdera kärnan i problemet och föreskriva, som oftast fallet, en specifik behandling.

När akut hjälp behövs

I vissa fall blir blödningar efter curettage patologiska. Kontakta så snart som möjligt en gynekolog i följande fall:

 • kroppstemperatur ökad;
 • kvinnans tillstånd försämrades kraftigt, allvarlig svaghet, yrsel, svimning dök upp;
 • utsläppet har en skarp lukt och färg på köttstängningar (detta indikerar förekomsten av infektion);
 • blod slutade rinna två dagar efter operationen, buksmärta dök upp (blodproppar kan ha bildats i livmodern);
 • blödningen är riklig och varar länge;
 • urladdningen stoppar inte, även om det har gått mer än tio dagar efter förfarandet;
 • smärta försvinner inte efter att ha tagit smärtmedicinering.

Ovanstående symtom indikerar i de flesta fall en allvarlig patologi som kräver läkarvård.

Vilka förändringar tyder på komplikationer?

Efter mekanisk skada på endometriet kan inflammatoriska eller infektiösa processer inträffa i livmoderhålet, vilket naturligtvis påverkar urladdningens natur. De kan vara:

 • Alltför tunt, slemrikt och rikligt.
 • Gul eller rosa.
 • Dålig lukt.

Efter rengöring uppträder sår på slemhinnorna i livmodern, som utsöndrar vätskeutsöndring med en stänk av blod (sackaros). Om den blodiga urladdningen observeras i mycket stora mängder, indikerar detta dålig sårläkning.

I detta fall bör särskild uppmärksamhet ägnas åt färgen som släpps från slidan av vagina. Om en kvinna får gul urladdning efter rengöring måste hon omedelbart informera läkaren om det, eftersom deras utseende indikerar utvecklingen av en bakterieinfektion, vilket kan äventyra patientens liv

Det bör noteras att gul urladdning, som uppstår mot bakgrund av vidhäftningen av en bakterieinfektion, tappar alltid ut en obehaglig doft. Utseendet på en sådan lukt uppstår som ett resultat av den aktiva livslängden för patogena mikroorganismer som producerar flyktiga föreningar som blandas med livmodersekret och ger dem en sådan obehaglig aroma.

Med tanke på att efter nötning förblir sannolikheten för komplikationer alltid hög, behöver en kvinna inte bara veta hur mycket utflöde som normalt håller efter rengöring, utan också vilka symtom som kan uppstå när komplikationer utvecklas.

Så en kvinna måste omedelbart besöka en läkare om hon har gjort efter en abortiv rengöring av livmodern:

 • Det finns en hög temperatur (över 38 grader).
 • Det finns en stark smärta i nedre del av buken.
 • Arten av urladdningen förändras (konsistens, arom, skugga).
 • Allvarlig svaghet noteras, ofta yrsel uppstår, illamående känns, etc..

Det bör noteras att efter att en kvinna har rengjorts kan temperaturen något öka. När allt kommer omkring är curettage en typ av kirurgisk ingripande, och efter det anses en temperaturökning till 37–37,2 grader vara ganska normal. Dessutom kan det observeras i 2-3 dagar. För närvarande är själva kvinnans tillstånd knappast normalt. Magkramper och svag svaghet kan plåga henne..

Detta tillstånd kan kvarstå under hela perioden medan dauben är på. Och så snart det slutar kommer kvinnan att känna en betydande förbättring. Men om detta inte händer är det brådskande att informera läkaren, även om inga patologiska förändringar observeras i själva sekretionerna.

Jag måste säga att tillståndet också är inte mindre farligt när det inte sker någon utflöde efter curettage eller en transparent slemhinne i vaginal sekretion observeras. Detta är inte heller normen, men eftersom en kvinna brådskande måste genomgå en ny undersökning.

Komplikationer efter rengöring av livmodern

Curettage kan orsaka följande komplikationer:

 • Riklig skarlagen blödning (på en timme är den stora dynan helt fylld) med ett stort antal koagler, åtföljt av svår eller måttlig smärta i livmodern. I det här fallet, förorening av huden, är medvetenhetsförlust möjligt. I sådana fall kommer det inte att finnas någon brun utflöde, eftersom symtomen indikerar förekomsten av problem med blodkoagulation hos patienten. Denna situation kräver akutläkare. För att förhindra sådana fall görs ett blodkoagulationstest före operationen..
 • En hematometer är en situation där blod inte kan lämna livmodern. Denna bild observeras vanligtvis med livmoderhalsceller. Tecken på hematometrar är en ökning av temperaturen från 37 ° C, en obehaglig lukt från slidan, svår smärta i nedre del av buken, som strålar till nedre delen av ryggen. Obligatoriskt symptom - de första dagarna efter tilldelningsförfarandet, knappt eller alls.
 • Inflammation av endometrium. Denna komplikation åtföljs av en temperatur högre än 37 ° C - värdena kan nå 39 ° C. I detta fall upplever patienten frossa, smärta i nedre del av magen, generell sjukdom. Endometritis utvecklas som ett resultat av multiplikationen av patogena mikroorganismer på livmoderens inre skikt. Möjlig gul urladdning. Denna situation kräver också sjukhusvistelse och läkemedelsbehandling..
 • Infertilitet. Den mest sällsynta komplikationen som nästan aldrig ses hos kvinnor som har haft en livmodersrening.

Skrapa operationen med en låg risknivå, orsakar det sällan komplikationer och är i de flesta fall framgångsrikt. Men fortfarande innebär curettage en del av risken och komplikationer är ibland möjliga.

Perforering (punktering) av livmodern uppstår när läkaren oavsiktligt punkterar eller punkterar livmodern med ett verktyg. I detta fall är suturering nödvändig.

En livmoderhalscasm uppstår när mycket blod har samlats in i den. En ökning av temperaturen efter proceduren indikerar förekomsten av en inflammatorisk process. Ofta visas temperaturen när en infektion har införts i kaviteten. Brott mot bakterieskiktet i endometrium sker alltid genom läkarnas fel. Komplikationen anses vara mycket allvarlig, eftersom endometriet kanske inte återhämtar sig alls. Ofullständigt avlägsnande av fostret, moderkakan eller annan formation som operationen delades om. Denna komplikation kräver upprepad curettage och längre återhämtning. Cervical tår är resultatet av kirurgens slarv. Små tårar läker vanligtvis på egen hand, medan allvarliga tårar kräver sutur.

Innan du genomgår en så komplicerad procedur som curettage, försök att hitta en riktigt bra läkare för att undvika negativa konsekvenser och upprepade curettage.

Om utflödet efter curettage varar länge, mer än två veckor, och kvinnan besväras av smärta i nedre del av buken, kan det antas att komplikationer dök upp.

Med vilka tecken kan vi prata om utvecklade blödningar:

 1. Ingen brun urladdning.
 2. Blod efter att ha skrapat rött, med många koagler.
 3. På 1 timme blir en stor packning helt våt.
 4. Utflödet åtföljs av svår eller måttlig smärta i nedre del av buken..
 5. Huden är blek, kan vara blåaktig.
 6. Yrsel, förlust av medvetande.

Denna komplikation klassificeras som en nödsituation och en kvinna behöver akut sjukhusinläggning..

Hematometer

Om urladdningen efter curettage är liten eller slutar helt, gör ont i magen - det är symtomen på hematometrar. Detta är en komplikation av cervikal spasm. Den vanliga bruna färgen på urladdningen försvinner och får en onaturlig färg med en obehaglig lukt. Från en förenad infektion, när komplikationen fortskrider, börjar kvinnan få feber. Smärta i nedre del av magen intensifieras, ger till coccyx och nedre rygg.

En kvinna behöver akut sjukhusvård, läkemedelsbehandling med krampläkemedel, upprepad curettage.

Vilka tecken talar om en växande stigande infektion:

 1. Temperaturen stiger till 39 ° C.
 2. Frossa.
 3. Nedre buken gör ont.
 4. Svaghet, allmän sjukdom.

För behandling föreskrivs en kurs med antibakteriell terapi. Vilka läkemedel indikeras: Metronidazol som monokomponent, eller i kombination med Ampicillin, Doxycycline, Cefazolin, Clindamycin. I svåra fall förskrivs Metronidazol med intravenös administrering av Metrogil.

Stages

Curettage (rengöring) av livmoderhålan på grund av patologisk blödning utförs på ett litet operationsbord utrustat med benhållare. Curettages varaktighet är varierande och kan pågå från 20 till 60 minuter.

Rengöring av livmodern med blödning skiljer sig inte från standardförfarandet och går igenom följande steg.

 • Gynekologen, trots blödningen, gör en tvåhandig undersökning av livmodern. Det hjälper läkaren att bestämma storleken på organet och dess nuvarande position..
 • Innan rengöring påbörjas desinficeras labia majora. Först används alkohol och sedan en koncentrerad jodlösning.
 • En gynekologisk spegel placeras i vagina, så att du kan expandera vagina och öppna åtkomst till livmoderhalsen.
 • Med hjälp av kulstång lyfter läkaren hennes överläpp och drar henne framåt. Det öppna området måste desinficeras med en antiseptisk lösning.
 • När livmoderhalsen är fixerad med pincett sätter läkaren försiktigt in en speciell sond i hennes hålighet. Detta är en tunn stång av medicinsk metall med en avrundning i slutet. Verktyget låter dig bestämma djupet på livmoderhålan så att läkaren kan välja önskad längd för curettage.
 • Därefter utförs en mer fullständig öppning av livmoderhalsen. Heger-utvidgare används - metallcylindrar i olika storlekar. De kommer att bytas av gynekologen i ökande volym tills livmoderhalskanalen öppnas till önskad bredd.
 • När den förberedande fasen är klar fortsätter läkaren direkt till själva rengöringen. Först utförs curettage av livmoderhalskanalen. För detta sätts curetten in i livmoderkaviteten till ett djup av två till tre centimeter - detta är exakt den längd som motsvarar längden på livmoderhalskanalen - och pressas starkt i slemhinnans yta. Sedan tar gynekologen försiktigt, och använder inte alltför mycket ansträngning, henne till sig själv. Den skarpa kanten på curetten tar bort det övre skiktet i slemhinnan, som samlas i en speciell behållare fylld med formalinlösning. Medic fortsätter att rengöra livmoderhalskanalen tills hela slemhinnan avlägsnas.
 • Curettage av livmoderhålan. För detta ändamål används den största storleken curetten. Först rengör läkaren framväggen och sedan bak- och sidoytorna. Under curettage byter läkaren curetterna med en mindre storlek. Rengöring anses fullständig efter att hela funktionella lagret i endometrium har tagits bort från livmodersväggar.
 • Det resulterande materialet - om det finns ett behov av sin studie för att bestämma orsaken till blödning - samlas i en steril behållare och överförs till laboratoriet.
 • Efter avslutad curettage sanitiserar gynekologen vaginala segmentet i livmoderhalsen och själva vagina med en antiseptisk lösning.
 • För att stoppa blödningen som utvecklas till följd av rengöring av livmoderkaviteten placeras en isbubbla på en kvinnas nedre del av buken. Kyltiden är 30 minuter. För att förbättra livmoderns sammandragning efter curettage injiceras patienten oxytocin.
 • Kvinnan placeras i en avdelning där hon kommer att ligga under medicinsk övervakning. Hon bestäms regelbundet av blodtrycksindikatorer och kontrollerar urladdningens styrka, inspekterar packningen.

Om curettage av livmoderhålan utfördes på ett dagsjukhus, kan en kvinna lämna sjukhuset några timmar efter att ha dragit sig ur anestesi..

Träning

I fallet när curetage av livmoderhålan utförs på akut basis, d.v.s. en kvinna kommer in på ett sjukhus med svår uterinblödning, som inte kan stoppas med medicinering, förberedelserna inkluderar bara några få tester.

Före nödsituation av livmoderhålan på grund av blödning i livmodern föreskrivs följande tester.

 • Allmän blodanalys. I studien kan du bestämma nivåerna på indikatorer som kännetecknar det nuvarande allmänna hälsotillståndet: förekomsten av anemi, akuta inflammatoriska processer, tillståndet av koagulering (hemoglobin, vita blodkroppar, blodplättar).
 • Allmän urinanalys. Det hjälper till att ge en allmän bedömning av urinsystemets funktion - närvaron av en infektion i bäckenet, urinröret, urinblåsan och även för att bestämma funktionen hos nefroner (röda blodkroppar, protein, relativ densitet, cylindrar, socker). Bestämningen av bakterier i urinen och ett ökat antal leukocyter är tecken på en inflammatorisk process som uppstår i en latent form.
 • Blodkoagulationstest (utökat hemostasiogram). Detta är en av de obligatoriska studierna för att bestämma graden av blodkoagulation. Det kommer att vara nödvändigt i en situation om en patient börjar få massiva blödningar på operationsbordet, vilket måste tas upp snabbt.
 • Blod typ. Det bestäms för en akut blodtransfusion..
 • EKG. Tillåter läkare att utvärdera hjärtans arbete, eftersom curettage av livmoderhåligheten under blödning utförs under anestesi. Och valet av läkemedel som kommer att användas under rengöring av livmoderhålan beror på hjärtmuskelns hälsa.

Blodprov för HIV och syfilis är obligatoriskt, men resultaten av analysen, läkare väntar inte på akut rengöring på grund av massiv blödning.

Återhämtningsperiod

Efter curettage, tills den vaskulära integriteten är fullständigt återställd, kommer livmoderkaviteten att blöda. Det anses normalt om blodig urladdning efter curettage varar från 3 till 10 dagar. För att lindra trycket i livmodern, under de första tre till fyra dagarna, är en kvinna bättre att observera säng vila, utesluta fysisk aktivitet, inte sitta under en lång tid.

Ansvarsfrihet

Efter proceduren, de första 5 dagarna, kan en kvinna känna smärta i slidan, kan bli störd av smärta i nedre buken.

För att lindra obehagliga symptom under de första två dagarna rekommenderas en kvinna att applicera en isbubbla på nedre del av buken (i en halvtimme varannan timme).

Utsläpp efter curettage i form av blodiga blodproppar bör gå tills de kärl som skadats under proceduren återställs. Efter några dagar blir röda blodproppar normalt bruna och på dag 10 blir de gula eller vitaktiga. Interventionsdagen är lika med den första dagen i menstruationscykeln, vilket innebär att normal menstruation bör börja om 24-32 dagar.

Hos kvinnor efter en frysta graviditet, abort, försenas menstruationens början. Om menstruationen inte går längre än två månader, bör en kvinna omedelbart rådfråga en läkare.

Underhållsterapi

Lindra ömhet, förebygga infektion och möjliga komplikationer - uppgiften för nästa återhämtningsfas.

Under återhämtningsperioden kan läkaren förskriva följande läkemedelsbehandling:

 1. Smärtstillande läkemedel (Ibuprofen, Analgin). Lätt smärta, minska urladdningen efter curettage. Under de första två dagarna förskrivs läkemedlet tre gånger om dagen. Från den tredje dagen kan du dricka smärtstillande medel bara på natten.
 2. Antispasmodiska läkemedel (No-shpa). Släta muskler reduceras från kramplösande medel, och sekret efter curettage ackumuleras inte i livmoderhålan.
 3. Kursen med antibakteriella läkemedel Antibiotika efter curettage är indicerade för profylaktiska ändamål. För att förhindra utveckling av infektion föreskrivs sparsamma läkemedel: Metronidazol, Cefixime, Zedex, Ceftazidime.

Metronidazol förskrivs oftast som monoterapi, men i vissa fall används det i kombination med andra antibiotika..

Under återhämtningsperioden för avkok av livmodern föreskrivs avkok av nässlor och oregano.

Om utsläppet efter tappningsdagen inte sjunker, antalet koagler ökar, kvarstår ömheten - detta är ett tillfälle att omedelbart konsultera en läkare. Det är farligt och det omvända tillståndet indikerar också en komplikation som har börjat när urladdningen efter rengöring är mycket knapp.

Allmänna rekommendationer

Efter en curettage bör en kvinna avstå från sexuellt samlag, inte bada, inte simma i dammar och inte besöka poolen och bastun.

Vad annat inte kan göras:

 • Använd vaginala suppositorier, tabletter, sprayer utan recept från läkare.
 • Sköljning.
 • Använd alla medel för intim hygien.
 • Lyfta vikter.

Efter två veckor bör kvinnan besöka den behandlande läkaren. Vid denna tidpunkt kommer resultaten från en histologisk undersökning att vara kända. Läkaren kan ordinera ett uppföljningsultraljud. Baserat på insamlade data kan en andra curettage tilldelas..

Vad är en procedur?

En kvinnas livmoder är ett muskelorgan som ser ut som ett päron i utseende. Med livmoderhalsen och vagina kommunicerar kaviteten med den yttre miljön. Det är i kaviteten som fostret utvecklas och växer efter befruktningen av ägget.

Livmoderhålan skyddas av ett speciellt slemhinnor - endometrium. Ett sådant skydd kan fästa ett redan befruktat ägg, som ger en direkt start på barnets utveckling och liv. Om befruktning inte sker under hela menstruationscykeln förändras endometriumet och i slutet avvisas helt, vilket vi kallar varje månad. Så med varje cykel växer eller släpps slemhinnan antingen, eller som ett resultat av vilket blödning inträffar.

När man skrapar endometriet tas inte hela skiktet bort utan bara det övre. Efter en tid uppdateras den igen och fortsätter att fungera också - den växer och avvisas. Till allt detta genomförs en ytterligare procedur för att rengöra själva livmoderhalskanalen. Rengörande slemhinnor avlägsnas exakt innan det är möjligt, varefter det finns en uppdatering och reproduktionsförmåga hos kvinnliga organ.

Vid skrapning tas det övre skiktet av endometrium bort

Allt mottaget material skickas för ytterligare undersökning som analys. Det är värt att notera att blod normalt inte bör gå under proceduren.

Det är den vanliga curettage och separat. Med en separat procedur rengörs livmoderhalsen initialt och sedan omedelbart efter själva livmoderhålan. Under detta avlägsnas tumören eller neoplasma som påverkar kvinnornas normala funktion..

Idag är ett något annorlunda tillägg till en sådan procedur känd, varefter effekten är den mest exakta och säkra. Detta är den så kallade hysteroskopin, en modifierad procedur från curettage. Detta kan förklaras på ett sådant sätt att den vanliga rengöringen av livmodern utförs blindt, det vill säga enligt planen för vissa rörelser, men utan noggrann syn. I detta fall kan vissa störningar uppstå, i synnerhet på grund av vilka blodproppar kan bildas inuti.

Hysteroskopi består i det faktum att den infogade anordningen i livmoderkaviteten gör det möjligt att se dess väggar och själva rengöringsprocessen. Detta är inte bara bekvämt, utan också tillräckligt säkert för patienten själv, eftersom den osynliga processen kanske inte alltid är framgångsrik. Med hysteroskopi kan du kontrollera rengöringsprocessen och dess resultat.

Hiteroskopi är en procedur där enheten sätts in i livmoderhålet, så att du kan kontrollera rengöringsprocessen helt

I vilka fall är en operation planerad?

Denna procedur utförs i två fall - när det är nödvändigt att få en analys av livmoderslimhinnan eller ta bort en patologisk formation i livmodern eller i livmoderhalsen. Som regel föreskrivs en sådan procedur efter en speciell diagnos för att behandla det identifierade problemet. Många patienter klagar över att blödningen var för lång efter operationen och detta åtföljs av karakteristisk smärta.

Undvika konsekvenser: förberedelse för förfarandet

Oftast måste en sådan operation planeras för att beräkna en lämplig tid före och efter menstruationen

I synnerhet är detta viktigt bara för att om tiden inte beräknas korrekt kan blodiga utsläpp vara ganska starka och långa, och blodproppar kan också frigöras. Om tiden beräknas korrekt före och efter menstruationen, kommer själva förfarandet att vara mer än gynnsamt och rehabiliteringsperioden blir mycket bättre

Vissa patienter föreskrivs en ytterligare undersökning för att exakt beräkna hur många dagar som finns kvar innan menstruationen börjar. Detta kan vara en ultraljudsundersökning eller bloddonation för närvaron av vissa hormoner. Som regel utförs proceduren 2-3 dagar före menstruationens början. Om du fick ordinerat detta förfarande i början av menstruationscykeln eller i mitten, var du beredd på att blodet kommer att gå under en lång tid och i stora delar. För att inte förlora en stor mängd blod är det bättre att förskriva operationen vid den mest gynnsamma tiden.

Blödning efter curettage - hur lång tid tar det

Hur kommer du att känna efter curettage, hur mycket blod går - du kan inte förutsäga i förväg. Det beror på orsakerna till att denna procedur genomförs..

Curettage av livmoderhålan för närvarande, oavsett orsaker, utförs alltid under generell anestesi..

Curettage utförs för att avlägsna det övre skiktet av epitelet beläget på livmoderns innervägg. Denna procedur utförs med en kurett eller vakuumsug. Valet av verktyg beror på syftet med curettagen.

Curettage-förfarande

En sådan operation utförs enligt indikationer, till exempel med polypper, endometrial hyperplasi, i händelse av konsekvenser efter abort. Curettage utförs med möjliga förändringar i livmodern, med en lång menstruationscykel, åtföljd av blodproppar.

En ganska vanlig orsak till livmoders curettage kan betraktas som en missad graviditet. Material som erhållits under denna procedur måste skickas för forskning. Curettage är det vanliga abortförfarandet..

Konsekvenserna av curettage

Strömning av livmodern sker nästan blindt med specialverktyg, av detta skäl inträffar kränkningar. Läkaren som utför detta förfarande bör kunna bestämma blödningen av en naturlig och patologisk natur..

Denna typ av operation är en typ av operation, och den kan också ha ett antal komplikationer. Detta beror direkt på specialisternas professionalism. Längden på proceduren spelar en viktig roll. Graden av kirurgisk intervention beror på olika sjukdomar, bearbetningsverktyg och efterlevnad av alla regler och förordningar.

Det är nödvändigt att upprätthålla kontroll under hela behandlingen. Detta måste göras för att undvika olika typer av komplikationer och ytterligare problem med könsorganen. Misslyckade operationer kan leda till infertilitet..

Tilldelningar inom normalområdet

Blodigt urladdning observeras hos nästan alla kvinnor, eftersom curettage är avlägsnandet av hela det övre skiktet i slemhinnan, vilket innebär att livmoderkaviteten i flickan förvandlas till ett enormt sår, och därför anses en sådan urladdning vara normal. Blödning efter trängsel i livmoderhålan skiljer sig inte mycket från menstruationscykeln, det är faktiskt detsamma som livmodern börjar riva bort slemhinneskiktet.

På grund av livmodersammandragningar efter curettage uppträder smärta i nedre buken

Patologisk blödning

Komplikationer kan uppstå av flera skäl. Blodavladdning efter en abort eller efter andra förfaranden är oftare förknippad med operationens varaktighet, och vid överträdelse av behandlingsstandarden för kirurgiska anordningar är ett vanligt fenomen med komplikationer inte högkvalitativ curettage, detta är när partiklar av det patologiska slemhinnan förblir i livmoderhålet.

Curettageoperationer som utförs med hjälp av ett hysteroskop eliminerar praktiskt taget risken för komplikationer. När du använder den här enheten reduceras risken för att skada muskelskiktet och det ger också en specialist möjlighet att utvärdera kvaliteten på det utförda arbetet.

Ska blod flöda efter rengöring av livmodern

Trots populariteten hos behandling och diagnostisk curettage har inte alla kvinnor som genomgår denna procedur kunskap om hur den postoperativa perioden ska gå normalt.

Förekomsten av utsöndringar är ett naturligt steg efter detta förfarande. Denna helt naturliga process tar lite tid..

Det säger sig självt att många patienter är intresserade av normal varaktighet, intensitet av urladdning och känsla under denna tidsperiod..

För att början av livmoders patologi inte ska missa, måste varje kvinna kunna skilja mellan normal urladdning efter curettage och patologi.

Normal urladdning efter curettage

När man skrapar livmoderhålan, oavsett orsakerna till denna procedur, tas det funktionella lagret i endometrium bort. Som ett resultat är naturligtvis livmoderkaviteten ett kontinuerligt öppet sår som blöder under en viss tid.

Efter curettage skiljer sig tillståndet praktiskt inte från menstruationen, eftersom det är under menstruationen (desquamation) som det funktionella lagret avvisas.

Varje kvinna har en individuell varaktighet av menstruationen, vilket beror på hormonell funktion av äggstockarna och hypofysen, såväl som den utsöndrade sekretionen efter curettage.

Normalt urladdning efter curettage är måttligt, utan obehaglig lukt, varar 5-6 dagar. Då blir blödningen mindre intensiv, urladdningen blir smeta och gradvis stoppar.

Den totala varaktigheten för fläckning bör normalt inte överstiga tio dagar. Ritning av smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen som följer livmodersammandragningar är ett normalt alternativ under smörjningen.

Vid curettage före menstruationen motsvarar urladdningstiden vanligtvis menstruationens varaktighet, nämligen högst sex dagar.

Patologisk urladdning efter curettage

Patologisk urladdning efter curettage kan identifieras av följande tecken:

 • för lång urladdning (varar mer än 10 dagar) kan indikera hormonell misslyckande;
 • en obehaglig lukt som har färgen på köttstänk, vilket kan indikera förekomsten av infektion;
 • plötsligt upphörande av urladdningen, vilket är ett tecken på bildandet av blodproppar i livmoderhålet.

Utöver den karakteristiska utflödet vid infektionssjukdomar i livmodern kan en kvinna uppleva smärta i nedre buken och öka kroppstemperaturen. Detta händer också när urladdningen plötsligt slutar - en hematometer, eftersom blodproppar som bildas i livmodern kan orsaka inflammation. Behandlingen kan inkludera antibiotikabehandling och upprepad curettage..

Långvarig urladdning indikerar instabiliteten hos en kvinnas hormonella bakgrund. Sådana patienter behöver tillsyn av en gynekolog-endokrinolog.

Dessutom finns det en långvarig blödning risk att utveckla anemi, och därför måste en kvinna, förutom att ta mediciner under denna period, äta helt.

Produkter som har en gynnsam effekt på blodbildningen: granatäpple, bovete, nötköttlever, rött kött.

Möjliga komplikationer efter curettage

Möjliga komplikationer efter curettage är följande:

Tilldelningar och deras klassificering

Curettage av livmoderhålan är ett vanligt medicinskt förfarande som utförs med hjälp av speciella kirurgiska instrument och i själva verket är ett kirurgiskt ingripande, som åtföljs av alla relevanta funktioner i den postoperativa återhämtningsperioden.

Curettage åtföljs av instrumentell öppning av livmoderhalsen, vilket orsakar svår smärta, därför, i frånvaro av kategoriska kontraindikationer, utförs proceduren under generell anestesi.

Operationens framgång beror på många faktorer - både av kvaliteten och professionalismen vid genomförandet, och av den kvinnliga kroppens egenskaper och förekomsten av samtidiga sjukdomar.

Naturliga konsekvenser är urladdning efter curettage. Varje kvinna som har genomgått detta förfarande måste veta om urladdningens art och varaktighet, för att inte missa början av utvecklingen av den inflammatoriska processen och andra patologiska förändringar.

Två typer av en sådan operation skiljer sig - medicinsk diagnostisk och separat diagnostisk curettage, men enligt exekveringsmetoden är denna procedur identisk med medicinsk abort.

Oavsett syftet med manipulationen består den i att ta bort funktionell endometrium från livmoderns väggar, varefter hålrummet är ett kontinuerligt blödande sår.

Därför har utskrivningen efter diagnostisk curettage och curettage av en död graviditet samma karaktär och funktioner, eftersom dessa två förfaranden, även om de har olika mål, är desamma i utförandet. Den enda skillnaden är mängden innehåll som ska raderas..

Vilket urladdning efter curettage är normalt?

Livmoders hålighetstillstånd efter curettage-förfarandet skiljer sig inte mycket från dess tillstånd i slutet av cykeln, eftersom det funktionella lagret under menstruationen också avvisas.

Menstruationens varaktighet för varje kvinna är individuellt och regleras av hypofysens aktivitet och hormonnivåer. På det här sättet

, vi kan säga att urladdningen efter curettage liknar menstruationen.

Hur mycket är urladdningen efter curettage?

Normalt har blodig urladdning efter curettage inte en obehaglig lukt och varar cirka sex dagar.

Sedan minskar deras intensitet och volym, de får en spridande karaktär och upphör snart. I allmänhet bör blödning efter curettage inte vara längre än 10 dagar.

De kan åtföljas av mild smärta i nedre del av buken och i korsryggen, vilket indikerar en minskning av livmodern.

Efter att ha stoppat den blodiga urladdningen, förutsatt att det inte finns några komplikationer, återställs de normala vita och slemhinnor igen efter curett.

Vilken annan urladdning kan vara efter curettage?

 • brun urladdning efter curettage indikerar att blodet redan har börjat koagulera och att de snart kommer att sluta;
 • smärta och riklig blommig urladdning efter curettage indikerar förekomsten av komplikationer, vars orsak kan vara aseptiska störningar under operationen, såväl som resterna av fosterägget i livmoderhålet. I detta fall innehåller utsläppet koaguler, åtföljt av en obehaglig lukt, som påminner om den som kommer från ruttet kött och en ökning av kroppstemperaturen. När dessa symtom uppträder, bör du omedelbart konsultera en specialist, du kan behöva återcattera;
 • gul urladdning efter curettage indikerar att en infektion har införts i kroppen och läkemedelsbehandling krävs.

Hur mycket blod tar det efter rengöring av en död graviditet

Och vilken normal urladdning anses vara normal? Förutom utsöndringar kan lägre buken och korsryggen skada efter curettage. Nästan alla kvinnor upplever en blodig urladdning efter curettage. Det är viktigt att kunna skilja mellan naturlig urladdning och patologisk blödning efter curettage.

Curettage av livmoderhålan är avlägsnande av ytskiktet i endometrium. Innan curettage, liksom före någon annan operation, är det nödvändigt att förbereda. Varje kvinna efter gynekologisk curettage är skyldig att övervaka sin hälsa, rapportera till alla gynekologer om avvikelser från normen.

Efter operationen förblev endometripartiklar eller en patologisk formation i livmodern, som inte avlägsnades fullständigt. Varje komplikation efter gynekologisk rengöring kräver noggrann undersökning och omedelbar eliminering. Det säger sig självt att många patienter är intresserade av normal varaktighet, intensitet av urladdning och känsla under denna tidsperiod..

Hur mycket blod tar det efter curettage??

Behandlingen kan inkludera en kurs med antibiotikabehandling och upprepad curettage. I dag föreskriver läkare en antibiotikakurs för att förebygga efter utsläpp av uterusinfektionen. Det första tecknet på infektion är utseendet på några dagar efter begränsning av buksmärta, frossa, feber. Gjorde curettage.

 • Hela tiden stannar inte smärtan i nedre del av buken och temperaturen är 37,5.
 • Blodigt urladdning blev skarlakansrött efter den tredje dagen.
 • På sjätte dagen föll en koagel av något obegripligt ut.
 • Läkaren gjorde en ultraljud den 4: e dagen och sa att allt var normalt.
 • Men här har jag liten tro på detta. Graviditeten var den första.
 • Efter denna utskrivning (typ varje månad) varade 9 dagar. sedan passerade.

Blod efter abort

Hej! Den 9 juni botades jag av en död graviditet. Efter histologisk undersökning ordinerades novinet. Den andra dagen skickade de hem utan någon tid, det tog 20 dagar efter operationen, periodvis störd av smärta i nedre delen av ryggen och nedre delen av magen.

Och är det normalt att transparent urladdning är ganska riklig? Tack så mycket att du väntar på ett svar. Efter det gjorde de Fjärran Östern. Efter curettage var urladdningen inom 7 dagar. Då gick allt tillbaka till det normala. Vid den andra möten sa läkaren att allt var bra. Hej! Den 24 februari 2016 gjorde de curettage för endometrial hyperplasi, de sa att efter denna operation kommer det att finnas flera dagar av urladdning.

Blödning efter curettage av livmoderhålan är ett naturligt resultat av proceduren. De flesta kvinnor upplever blödning efter denna procedur..

Så blödning efter miniabort är en vanlig, men ganska farlig konsekvens. Denna typ av kirurgisk ingrepp, liksom curettage av livmoderhålan, används i gynekologi för terapeutiska och diagnostiska ändamål..

Denna procedur kallas curettage..

Curettage används inte bara för diagnostiska och terapeutiska ändamål, utan också för abort. Dessutom kan blödningar efter curettage förekomma hos kvinnor med dålig blodkoagulation. Långvarig urladdning av blod kan vara förknippad med hormonella störningar. Blödningens längd efter curettage hos olika kvinnor kan vara annorlunda.

Komplikationer efter curettage inträffar av olika skäl. Hematometern kännetecknas av feber, krampande svår smärta i nedre del av buken, en kraftig upphörande av fläcken 2 dagar efter operationen.

Behandling av livmodersblödning efter curettage är att minska blodförlusten, annars kan anemi utvecklas. I vissa fall kan upprepad curettage, blodtransfusion vara nödvändig..

Med hormonell obalans krävs hjälp av en endokrinolog.

Kvinnor måste veta att blodutflödet efter diagnostisk curettage är normalt om deras varaktighet inte överstiger 10 dagar och liknar vanlig menstruation. Urladdningen stoppar inte, även om mer än tio dagar har gått sedan operationen. Svår smärta i nedre del av buken försvinner inte efter att ha tagit smärtstillande medel.

Livmodern är det viktigaste organet i den kvinnliga kroppen. Det är i honom som det ofödda barnet födas och utvecklas. Varje menstruationscykel i endometrium förtjockas och avvisas tillsammans med blod.

Gynekologisk rengöring är en kirurgisk procedur, så proceduren utförs i driftsenheten och under generell anestesi. Vanligtvis utförs curettage före menstruationens början, vilket kommer att minska livmodersblödningen.

Om du tar några mediciner, meddela din läkare. Vissa läkemedel är kompatibla med kirurgi..

Proceduren utförs på tom mage. Därför bör du på operationens dag vägra mat och begränsa vätskeintaget.

Innan operationen måste läkaren veta exakt vad proceduren är för. Beroende på om detta är en medicinsk eller diagnostisk procedur kommer operationens lopp och dess varaktighet att bero.

Sedan expanderas livmoderhalsen, med hjälp av sonden, läkaren fortsätter till curettage. Hur mycket blod som går beror på kvinnans individualitet och hennes hormonella bakgrund.

Postoperativ smärta är också normen i nedre del av buken..

Blödning efter curettage av en frusen graviditet bör inte vara intensiv. Urladdningen stoppade plötsligt en eller två dagar efter curettage, det var svår smärta i buken. Beroende på kroppens individuella egenskaper kan utsläpp efter curettage ha varierande intensitet och pågå från en dag till flera veckor.

Vad som orsakar utskrivning efter rengöring av en död graviditet?

 • Utsläpp efter eliminering av en död graviditet
 • Utsläpp efter avlägsnande av ägg
 • Farligt urladdning

Det kan vara för mycket urladdning efter att ha borstat en död graviditet.

Det beror på kvinnans individuella egenskaper och komplexiteten i hennes situation. Icke-utvecklande graviditet är en vanlig förekomst. Det elimineras genom rengöring. Som ett resultat av operationen tas ett fosterägg bort från livmoderhålet.

Rengöring sker med lokalbedövning i en medicinsk anläggning.

Utsläpp efter eliminering av en död graviditet

Efter curettage är urladdning en normal process. Elimineringen av ägget utförs med hjälp av vissa verktyg som på något sätt skadar livmoderhålet. Som ett resultat, under flera dagar, registrerade kvinnan obetydligt urladdning. De kan vara följande nyanser:

Proceduren för rengöring av livmodern är en mikrooperation, den kan utföras med lokal eller generell anestesi. Huvudmålet med interventionen är att ta bort det övre funktionella skiktet i slemhinnan. Efter förfarandet har de flesta kvinnor ett utsläpp med varierande intensitet. Det är viktigt att förstå vad som är normen och vad som går utöver den..

Hembehandling

Hur mycket blod tar det efter curettage? Denna fråga ställs av många kvinnor som har gått igenom denna gynekologiska procedur. Curettage är ganska vanligt och gäller inte för farliga processer, men som alla främmande ingrepp med användning av kirurgiska instrument kan det ha vissa komplikationer.

Svaret på frågan om hur mycket blod som går efter curettage tillhör kategorin kvalitetstecken på operationen. Om proceduren utförs professionellt och utan avvikelser från normen, förlängs inte återhämtningsperioden under lång tid och liknar den vanliga menstruationsprocessen. Om komplikationer uppstår måste du snarast konsultera en läkare och inte självmedicinera.

Curettage är processen för rengöring av livmoderhålan för att eliminera befruktade ägg, patologier eller provtagning.

Det fysiologiska kännetecknet för denna kavitet är närvaron på ytan av slemhinnan (endometrium), på vilket befruktade ägg fixeras, vilket ger upphov till fostrets födelse.

Om befruktning inte sker under menstruationscykeln, genomgår slemhinnan förändringar, och, försvinner, sticker ut i form av menstruation. Nästa period, hela cykeln upprepas igen, detta händer tills uppkomsten av befruktade celler.

I sin kärna är curettage tvingad endometrial avstötning och konstgjord menstruation.

Under curettage avlägsnas inte hela slemhinnan utan bara dess övre skikt med formationer, defekter och andra patologier eller fasta ägg. Dessutom utsätts livmoderhalskanalen för curettage..

Efter rengöring bör det skadade endometriumet återställas helt på ett naturligt fysiologiskt sätt, vilket säkerställer reproduktionen av kvinnliga organ.

Två huvudmetoder för curettage används - de konventionella och separata metoderna. Det första sättet genomförs ofta.

Den andra metoden består i initial rengöring av livmoderhalsen och därefter curettage av hålrummet och utförs för medicinska ändamål, inklusive vid avlägsnande av tumörer.

Med modern teknik utförs proceduren med införandet av ett hysteroskop, vilket gör det möjligt att visuellt kontrollera processen och eliminerar lämnande av blodproppar.

Återgå till vinterträdgården efter curettage

Hur man återhämtar sig?

Curettage är ett diagnostiskt och behandlingsförfarande i vilket det inre skiktet av endometrialceller avlägsnas från livmoderhålet.

Andelen komplikationer efter curettage är låg. Men varje kvinna bör veta hur man kan förebygga och vilka symtom som kan indikera en komplikation som börjat efter proceduren.

skrapning

Abdominal curettage (curettage) i gynekologi utförs för diagnostiska eller terapeutiska ändamål. Proceduren utförs på poliklinisk basis, under generell anestesi..

Med den instrumentella curettage-proceduren avlägsnas ytskiktet i livmoderskålens endometrium, som sedan undersöks för en slutlig diagnos. Curettage används också som hjälpmetod för behandling av gynekologiska störningar..

Som en diagnostisk procedur föreskrivs curettage om en kvinna har långvarig allvarlig blödning från livmoderhålet. I detta fall undersöker läkaren vanligtvis organet med ett hysteroskop, tar en skrapning för histologisk undersökning, fastställer en möjlig orsak till patologin: fibroider, polyp, malign neoplasma.

Vid svår blödning fungerar detta också som ett nödvändigt terapeutiskt förfarande för en förlängd månadscykel, när livmodershålrummet är stort och normalt menstruationsflöde är inte tillräckligt för att "trycka" dem.

Terapeutisk curettage föreskrivs också efter en frusen graviditet, missfall, ektopisk graviditet. Denna procedur kallas också abort upp till en 12-veckors period, vilket kan göras enligt indikationer på begäran av en kvinna..

Under perioden från 12 till 18 veckor av graviditeten utförs förfarandet uteslutande enligt medicinska indikationer (frysta graviditet, svåra patologier hos den gravida kvinnan, foster missbildningar).

I vilka fall indikeras även curetage av livmoderhålan:

 • För att stoppa svår uterinblödning.
 • Om efter medicinsk behandling försvinner inte polypper och hyperplasi.
 • Med någon blodig urladdning efter klimakteriet.

Curettage är en liten gynekologisk operation, inte en mycket traumatisk. Men efter henne måste en kvinna genomgå en återhämtningsperiod, som innehåller flera obligatoriska förfaranden.

Återhämtningsperiod

Efter curettage, tills den vaskulära integriteten är fullständigt återställd, kommer livmoderkaviteten att blöda. Det anses normalt om blodig urladdning efter curettage varar från 3 till 10 dagar. För att lindra trycket i livmodern, under de första tre till fyra dagarna, är en kvinna bättre att observera säng vila, utesluta fysisk aktivitet, inte sitta under en lång tid.

Ansvarsfrihet

Efter proceduren, de första 5 dagarna, kan en kvinna känna smärta i slidan, kan bli störd av smärta i nedre buken.

För att lindra obehagliga symptom under de första två dagarna rekommenderas en kvinna att applicera en isbubbla på nedre del av buken (i en halvtimme varannan timme).

Utsläpp efter curettage i form av blodiga blodproppar bör gå tills de kärl som skadats under proceduren återställs. Efter några dagar blir röda blodproppar normalt bruna och på dag 10 blir de gula eller vitaktiga. Interventionsdagen är lika med den första dagen i menstruationscykeln, vilket innebär att normal menstruation bör börja om 24-32 dagar.

Hos kvinnor efter en frysta graviditet, abort, försenas menstruationens början. Om menstruationen inte går längre än två månader, bör en kvinna omedelbart rådfråga en läkare.

Underhållsterapi

Lindra ömhet, förebygga infektion och möjliga komplikationer - uppgiften för nästa återhämtningsfas.

Under återhämtningsperioden kan läkaren förskriva följande läkemedelsbehandling:

Hur man skiljer norm från patologi?

Curettage eller nötning är en av de mest traumatiska procedurerna för livmoderslimhinna. Men för många specialister är det fortfarande en slags "guldstandard" för abort, diagnos av inflammatoriska processer, och ibland görs det som de säger just i fallet (efter en medicinsk abort före en ultraljudssökning).

Även om det nu finns analoger av curettage säkrare för kvinnors reproduktiva hälsa, används det fortfarande ofta i medicinsk praxis.

Därför bör varje kvinna veta om målen, möjliga komplikationer och konsekvenser av förfarandet. Utsläpp efter livmoders hålighet kan ha olika färger, konsistenser och styrkor.

Att känna till deras normer, i synnerhet hur många dagar de ska gå, hjälper till att undvika utvecklingen av komplikationer och gör det möjligt att konsultera en läkare i tid.

Specificitet och konsekvenser av curettage

Vad är curettage i gynekologi? Detta är namnet på den terapeutiska eller diagnostiska manipulationen, under vilken det övre skiktet i livmoderslimhinnan avlägsnas med ett speciellt instrument (curett). Det utförs under en abort, med blödning, polyper, orgaan hyperplasi, när dess storlek är mindre än normalt.

Curettage för en frysta graviditet

Läkaren ökar halsens lumen med en metallutspädning med en diameter upp till 12 mm och rengör organkaviteten med en kurett. Med hjälp av curettage under en frusen graviditet evakueras fostret, små delar av fosterägget och moderkakan tas bort efter dess avbrott. Det används också för att ta bort blodproppar efter ofullständig medicinsk abort för att stoppa blödningen..

Diagnostisk curettage utförs med blödning, ägglossning, menstruationscykel, endometrit (inflammation i livmoderslimhinna - endometrium), polyper eller strukturella slemhinnor..

Under detta förfarande tar läkaren en skrapning för ett laboratorietest, kan avgöra orsaken till blödning.

Med hjälp av terapeutisk nötning stoppas blödningen, blodproppar och resterna av ägg från uterusslemhinnan avlägsnas för att stoppa blödning och vävnadsinflammation..

Manipulation görs 2-3 dagar före den påstådda menstruationen och med blödning under den. Utseendet på gul urladdning efter proceduren kan indikera utvecklingen av den inflammatoriska processen. Diagnostisk curettage kan inte utföras i närvaro av akuta, subakuta inflammatoriska processer i livmodern, äggstockar, specifik inflammation i slidan (trikomoniasis, gonorré).

Konsekvenserna av diagnostisk curettage av en organkavitet kan vara: blödning, inflammation i väggarna i organet, äggstockar, andra bäckenorgan, perforering (punktering av väggen), nackskada, allergiska reaktioner efter anestesi, ektopisk graviditet i framtiden.

kyrett

Men den största faran ligger i det faktum att endometriumets integritet kränkas mekaniskt under dess implementering, dess djupa skikt, som praktiskt taget inte återställs, kan skadas.

Detta ökar flera gånger chansen att utveckla en sen komplikation av proceduren - infertilitet.

Embryot kommer inte att kunna implantera på livmoderväggen på grund av ärrbildning, frånvaron av ciliära cylindriska celler på slemhinnans yta, som avlägsnas under curettage.

Naturligtvis är en sådan procedur inte en mening. Mycket beror på läkarnas professionalism, immunitet och strukturella egenskaper hos en kvinnas epitel, de individuella möjligheterna till dess förnyelse. Men varje kvinna bör veta om sina risker och korrelera riskerna och fördelarna för kroppen innan hon genomför.

Tilldelningar efter förfarandet: vad som anses som normen

Normalt kan urladdningen efter diagnostisk curettage av livmoderkaviteten vara ljusrosa, sackaros, men inte rikligt. Hur många dagar går de? Vanligtvis inte mer än en vecka.

Anledningen till utseendet är manipulationer under proceduren, införandet av sterilt saltlösning. Mindre dragvärk i nedre del av buken är också möjliga..

För att minska obehag får de ta antispasmodic (Noshpa, Baralgin).

Se till att rådfråga en läkare om du har följande symtom efter rengöring:

 • akut smärta i nedre del av buken;
 • temperaturökning över 37,5 °;
 • kraftigt blodigt utsläpp med en obehaglig lukt.

Blod, purulent urladdning från könsorganen kan indikera inflammation i livmoderslimhinnan.

Långvarig fläckning av blodslem, uppträdande av blodproppar eller plötslig blödning efter curettage indikerar ofta att organet innehåller resterna av ett fosterägg eller att en placentapolyp har bildats. I det senare fallet förskrivs upprepad curettage och antiinflammatorisk behandling.

Utanför normen finns rikliga blodproppar, vaginal blödning, åtföljd av svår smärta

Om rengöringen utfördes efter en abort eller evakuering av ett fruset foster, varar blodiga, bruna urladdningar högst en vecka.

När kommer menstruationen att gå efter curettage? En ny menstruationscykel börjar om en månad från övningsdagen. De första perioderna är ofta mer omfattande och längre än vanligt..

För att normalisera den hormonella bakgrunden efter nötning på grund av en missad graviditet, bör läkaren föreskriva en kurs med orala preventivmedel.

Risken för komplikationer efter curettage är 13%.

Men ändå, ibland är det nödvändigt, till exempel för att ta material från slemhinnan för histologisk undersökning eller för att stoppa blödning, om andra metoder är ineffektiva.

Du kan minimera risken, om du noggrant väljer en professionell läkare, letar du efter alternativa sätt att diagnostisera och behandla gynekologiska problem.

Blodiga problem

Denna typ av kirurgisk ingrepp, liksom curettage av livmoderhålan, används i gynekologi för terapeutiska och diagnostiska ändamål. Denna procedur kallas curettage..

Det består i att ta bort det funktionella (ytliga) lagret av slemhinnan i livmodern.

Dessutom botas livmoderhalskanalen, som ligger i livmoderhalsen och ansluter slidan till könsorganets hålighet.

Använd kirurgi för livmodersblödning, endometrial hyperplasi, polyper i livmoderslimhinnan, endometrit, komplikationer efter abort, för att ta bort fragment av fosterägget och morkakan kvar efter förlossningen.

För diagnos utförs curettage med förändringar i livmoderhalsen eller slemhinnan, tung och långvarig menstruation med blodproppar, fläckar från slidan mellan menstruationen, frusen graviditet, infertilitet, förberedelse för gynekologiska operationer.

Efter rengöring skickas det resulterande materialet för undersökning. Curettage används inte bara för diagnostiska och terapeutiska ändamål, utan också för abort.

Konsekvenserna av curettage

All manipulation utförs blindt med hjälp av specialverktyg, därför är kränkningar möjliga. Det är viktigt att kunna skilja mellan naturlig urladdning och patologisk blödning efter curettage.

Liksom alla operationer kan curettage ha komplikationer.

Det beror på läkarnas erfarenhet, varaktigheten av manipulationerna, orsakerna till curettage, sjukdomar i könsorganen, efterlevnaden av aseptiska regler (bearbetning av material, verktyg, läkarens händer), operationens kvalitet.

Dessutom kan blödningar efter curettage förekomma hos kvinnor med dålig blodkoagulation. Långvarig urladdning av blod kan vara förknippad med hormonella störningar.

Nästan alla kvinnor upplever att hosta upp efter curettage.

Faktum är att under operationen avlägsnas hela ytskiktet i endometriumet, och livmoderhålan förvandlas till ett kontinuerligt sår, vilket kommer att blöda under en viss tid.

I själva verket skiljer sig blödningar efter diagnostik eller någon annan curettage inte från menstruationen, där det funktionella lagret i livmoderslimhinnan förkastas.

Blödningens längd efter curettage hos olika kvinnor kan vara annorlunda. Normen beaktas om urladdningen är måttlig, varar 5-6 dagar (högst 10), medan det inte finns någon obehaglig lukt.

Gradvis minskar deras intensitet, de blir smutsiga och slutar gradvis. Förutom utsöndringar kan lägre buken och korsryggen skada efter curettage. Ritningsvärk förknippade med livmodersammandragningar.

Patologisk blödning

Komplikationer efter curettage inträffar av olika skäl. Detta är en långsiktig operation och ett brott mot normerna för bearbetningsinstrument, material, kirurgens händer och curettage av dålig kvalitet, det vill säga fragment av morkakan och patologisk slemhinnan lämnades kvar.

Med användning av ett hysteroskop under operationen uppstår komplikationer mycket mindre ofta. Tack vare den optiska enheten kan läkaren se livmodern från insidan och utvärdera hur väl operationen utfördes.

Dessutom minskar hysteroskopet risken för skador med ett speciellt verktyg för att begränsa muskellagret i livmodern.

Patologisk blödning kan skiljas från normalt utflöde med ett antal tecken. Följande patologier inkluderar komplikationer efter curettage:

 • Långvarig blödning. Patologier är blodutflöde som varar mer än 10 dagar. Som regel är de förknippade med hormonell obalans, curettage i mitten av cykeln och rester av patologiska vävnader i livmodern.
 • Endometrit. Den inflammatoriska processen i endometrialskiktet utvecklas när streptokocker, stafylokocker, gonokocker och andra smittsamma medel kommer in i livmoderhålet i händelse av felaktigt bearbetade instrument. Orsaken till inflammation kan vara förekomsten av vänsterfragment av fosterägget och annat patologiskt underlag. I det här fallet har utsläppet vanligtvis en obehaglig lukt, färgen påminner om köttstängningar, kan vara både intensiv och blodig, och i form av en timbre. I detta fall stiger temperaturen, smärtor observeras i nedre buken.
 • Uppsamling av blod i livmodern. Denna sjukdom kallas en hematometer. Blodproppar kan inte tas bort från livmoderhålan på grund av stängning av livmoderhalskanalen. Hematometern kännetecknas av feber, krampande svår smärta i nedre del av buken, en kraftig upphörande av fläcken 2 dagar efter operationen.

Efter curettage är buksmärta inte utesluten, som vid normal menstruation

Behandling av livmodersblödning efter curettage är att minska blodförlusten, annars kan anemi utvecklas. För detta föreskrivs hemostatiska medel och uterinreducerande läkemedel..

Vid infektionssjukdomar föreskrivs en kurs med antibakteriell terapi. I vissa fall kan upprepad curettage, blodtransfusion vara nödvändig..

Med hormonell obalans krävs hjälp av en endokrinolog.

Förutom läkemedelsbehandling krävs rätt näring efter curettage. De rekommenderar att man äter fler livsmedel som positivt påverkar blodbildningen. Dessa inkluderar granatäpple, rött kött, nötköttlever, bovete.

Hur mycket blod går: blodförlustnivån

Trots prevalensen av behandling och diagnostisk curettage (curettage) är faktiskt inte alla kvinnor som går igenom denna procedur medvetna om hur den postoperativa perioden normalt bör gå.

Förekomsten av blodig urladdning vid denna tidpunkt är ett helt naturligt fenomen.

Många kvinnor är dock oroliga för frågorna: hur mycket blod som går efter curettage, när blödningen tar en onormal cirkulation och vilka tecken är en signal för akutbehandling i en medicinsk anläggning.

Hur och varför curettage utförs

En liknande procedur kan utföras både för medicinska och diagnostiska ändamål. Baserat på detta beror på hur lång tid det kommer att ta. Vanligtvis tar proceduren inte mer än 10 minuter. Detta är emellertid en fullfjädrad kirurgisk ingripande, som innebär nödvändig preliminär förberedelse.

Innan ingreppet genomgår kvinnan de nödvändiga studierna: ett blodprov, ett test för hennes koagulerbarhet och ta en smet från henne. 7 dagar före interventionen bör du sluta ta alla läkemedel och 3 dagar före proceduren vägrar de att använda intima hygienprodukter.

Utför proceduren på tom mage och under anestesi. I början av operationen behandlar läkaren kvinnans yttre könsorgan, undersöker slidan, bestämmer livmoderns volym och placering. Sedan införs en expander i orgelet och med hjälp av sonden börjar de städa.

Ett speciellt verktyg hjälper läkaren att försiktigt ta bort det övre skiktet i endometriumet, som sedan skickas för histologisk undersökning, vilket ger läkaren möjlighet att justera diagnosen och föreskriva adekvat behandling.

Med curettage, oavsett indikationer för operationen, tas ytterskiktet av endometrium bort.

Resultatet av denna ingripande - hela livmoderhålan förvandlas till ett sår som kommer att blöda i mer än en dag.

Tillståndet efter en sådan operation skiljer sig nästan inte från det som är närvarande under menstruationen, eftersom det vid denna tidpunkt finns en naturlig avstötning av det övre lagret i livmodern.

Om vi ​​talar om menstruationens varaktighet, är det individuellt för varje representant för det kända könet, och hur många dagar menstruationen kan gå är direkt relaterat till hormonfunktionen i hennes äggstockar och hypofysen, men den hemliga hemligheten efter curettage är också.

Normalt urladdning efter interventionen har inte en skarp lukt, deras mängd är mycket måttligt och de varar upp till 6 dagar. Vidare förlorar blödningen gradvis sin intensitet, urladdningen får, mer troligt, en smutsig typ och som ett resultat slutar helt.

Mindre värkande smärta i nedre del av magen eller nedre delen av ryggen passar in i normen, eftersom de oundvikligen följer livmodersammandragningar. Om curettage utfördes (som förväntat) före menstruationen, överskrider blödningen efter curettage inte termen menstruation i längd.

Möjliga patologier

Manifestationer av avvikelser efter proceduren kan identifieras med följande symtom:

 • färgen på utsläppet är inte blodig, utan snarare kan det likna köttstänk;
 • blod efter curettage går för länge (mer än 10 dagar) och det finns mycket av det;
 • förekomsten av en avvisande lukt i urladdningen, vilket signalerar en infektion;
 • stoppa blödning, vilket indikerar bildandet av blodproppar i livmodern.

Förutom de indikativa sekretioner som är förknippade med livmodersinfektioner hos det rättvisa könet, kan kroppstemperaturen öka, och ömhet i nedre del av buken är också troligt.

Ett liknande mönster observeras med en skarp upphörande av livmodersblödning - en hematometer, eftersom blodproppar som bildas i organet kan framkalla inflammation i den. Under sådana omständigheter förväntas en ytterligare kurs med antibiotikabehandling och curettage dupliceras..

Överdriven blödning indikerar en obalans i damens hormonnivåer. Sådana kvinnor behöver regelbunden övervakning av en endokrinolog och gynekolog..

Men förutom detta, på grund av långvarig blödning, kan anemi utvecklas. Det är därför en kvinna i en sådan period inte bara behöver medicin utan också en balanserad kost.

Särskild tonvikt bör läggas på produkter som främjar hematopoies:

 • lever;
 • bovete;
 • granater;
 • alla typer av rött kött.

Möjliga komplikationer efter proceduren

Tyvärr, trots det nödvändiga med en sådan procedur i vissa situationer, innebär dess genomförande vissa risker och efter det är manifestationen av vissa komplikationer trolig. Innan curettage måste läkaren varna kvinnan om möjliga risker. Oftast kan sådana konsekvenser observeras..

Livmoderblödning

En sådan anomali är ganska sällsynt, och främst kvinnor med blodkoagulationsproblem lider av den. Sådana blödningar, i motsats till mindre fläckar som passar in i normen, kan plötsligt gå och pågå i flera veckor.

En sådan avvikelse från normen är naturligtvis en fara för en dam. Därför, när en intensiv urladdning av blod noteras efter interventionen, som ett resultat av vilken damen behöver byta läggning var 2-3: e timme, bör hon skynda sig till läkaren utan dröjsmål. Ofta föreskriver en specialist flera injektioner av oxytocin.

Hematometer

Denna patologi kännetecknas av ansamlingen av blodproppar i livmodern, vilket uppstår som ett resultat av intensiv kramp i livmoderhalsen, som ibland inträffar efter rengöring. Denna situation anses vara extremt farlig på grund av den enorma infektionsrisken..

För att förhindra bildning och ansamling av blodproppar i kroppen föreskriver läkaren ofta krampläkemedel (vanliga No-shpa), vars uppgift är att se till att livmoderhalsen är avslappnad. De viktigaste symtomen på en möjlig ansamling av blodproppar är ett plötsligt stopp av urladdningen efter curettage och uppkomsten av intensiv smärta i nedre del av buken.

Sjukdomen är en inflammation i slemhinnan i livmoderhålan på grund av penetrering av skadliga mikroorganismer i organet.

Nu, med syftet att förebygga denna sjukdom efter rengöring av livmodern, föreskriver läkare en kurs med antibiotika.

Om vi ​​talar om symtomen som är förknippade med detta fenomen inkluderar det frossa, feber och uppträdandet av buksmärta efter några dagar efter ingreppet.

Men den mest olyckliga komplikationen efter curettage är en kränkning förknippad med en kvinnas förmåga att bli gravid ett barn. Sådana konsekvenser är sällsynta, men de är fortfarande möjliga..

Eftersom det inte är så få komplikationer efter förfarandet, måste en kvinna vara mycket uppmärksam på signalerna från sin egen kropp. Med alla varningssymptom är det bättre att konsultera en läkare. Det finns dock situationer då det är omöjligt att försena ett besök hos läkaren. Damen måste skynda sig till en specialist med sådana symtom:

 • temperaturökning över 38 grader;
 • förekomsten av en obehagligt luktande och intensiv urladdning;
 • stoppa blodig urladdning och uppträdande av ömhet i buken;
 • intensiva smärta observeras i buken även efter att ha tagit smärtstillande medel;
 • svår blödning noteras, vilket resulterar i att dynorna fylls mycket snart och dessutom avtar de inte på flera timmar.

Eventuella komplikationer efter curettage måste studeras noggrant och omedelbart elimineras. Därför kommer det att vara användbart att upprepa hur viktigt det är för en kvinna att ta väl hand om sin egen hälsa och vid minsta klagomål vända sig till läkare.

Varje representant för det rättvisa könet som kommer att genomgå förfarandet för curettage av livmoderhålan är skyldig att följa alla medicinska rekommendationer, eftersom detta kommer att göra det möjligt att utföra curettage med ett minimum av komplikationer.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Sköldkörteln och klimakteriet: en förklaring av förhållandet

Menopaus är tiden i en kvinnas liv när klimakteriet slutar och hon inte längre kan få barn. När människor pratar om klimakteriebesvär hänvisar de ofta till symtom som är förknippade med perimenopaus, övergångstiden till klimakteriet....

Vad kan vara orsakerna till förseningen i menstruationen från 1 till 10 dagar?

Menstruation är det sista steget i en kvinnas menstruationscykel. Det är en komplex process för avstötning av livmoderens innerfoder - endometrium....

Visar menstruation alltid frånvaro av graviditet

Kvinnans kropp är utformad på ett sådant sätt att det ofördelade ägget i avsaknad av graviditet blir orsaken till kritiska dagar. Tilldelningen av blod under den andra halvan av cykeln kan indikera början av befruktningen och inte vara menstruation....