Dubbel ägglossning

Ansvarsfrihet

Den kvinnliga kroppen är en unik uppfinning av naturen, full av hemligheter och överraskningar, vars viktigaste är förlossning och ägglossning som föregår den. Mognad av ett ägg är ett unikt men välbekant fenomen. Men dubbel ägglossning orsakar ett visst intresse och uppfattas som en sällsynthet..

Hur mognar cellmognad

Innan vi identifierar orsaker, funktioner och schema för dubbel ägglossning, påminner vi om den vanliga menstruationscykeln:

  Omedelbart efter menstruationen börjar flera folliklar utvecklas. En av dem överträffar resten i tillväxt. En cell föds i den. De återstående bubblorna försvinner. Efter att ha nådd 20-25 mm i diameter spricker follikeln. Uppträder på dagen 11-17. Ägget skickas till äggledaren. Det kännetecknas av en beredskap för befruktning, i närvaro av aktiv spermier i könsorganen. I frånvaro av manliga celler dör kvinnan och efter 14 dagar inträffar menstruation. Allt upprepas i cykler.

Men det finns fall då dubbla ägglossning per cykel är möjlig, det vill säga samtidig mognad av två groddceller.

I det här fallet är det utveckling av två folliklar av samma storlek. De kan växa tillsammans till önskad storlek och brast nästan samtidigt. Det finns också situationer där deras produktion sker i varje äggstock, även om de normalt sett bör arbeta växelvis.

Orsaker till dubbel ägglossning

Sådana situationer uppstår oftast i fall av läkemedelsstimulering av ägglossning, när de verkar på äggstockarna med hjälp av hormoner som orsakar mognad av flera celler. Denna metod används för IVF och infertilitetsbehandling för flera cyster i äggstockarna..

Dubbel ägglossning kan inträffa med läkemedelsstimulering

I det vanliga livet är dubbla ägglossningar också möjliga, tecknen på dess förekomst är oväntad naturlig stimulering:

  påfrestning; våldta; sällsynta sexuella handlingar; oregelbundet sexliv.

Vissa livsmedel eller vissa medicinska örter som innehåller östrogen kan påverka. Det finns också en genetisk predisposition för sådan utveckling av bakterieceller.

När sperma befruktning av båda cellerna, när dubbel ägglossning har inträffat, och graviditeten kommer också att vara dubbelt. Båda fosteräggarna börjar utvecklas och som ett resultat födas tvillingar till en lycklig mamma.

Utgången från celler kan vara samtidig när de samtidigt bryter igenom äggstocksmembranet, eller med ett avbrott på flera timmar.

Upprepad ägglossning inträffar på den andra vågen av hormonkoncentration och sker minst en dag senare, och maximalt inom en period av upp till 7 dagar, efter den första. I det senare fallet börjar det första corpus luteum redan producera progesteron, vilket kan hämma denna process. Eftersom befruktning av den andra cellen är osannolik.

Kan detekteras dubbel mognad

När man använder kända metoder för att bestämma frisättningsdatum för en cell, enstaka eller dubbel ägglossning, kanske BT (graf för basaltemperatur) inte fastställs. Eftersom med båda cellerna frisläpps samtidigt kommer grafen att visa den allmänna processen för frisättning av luteiniserande hormon (LH), som i den vanliga situationen med ett ägg. Om äggstocken brister igen efter en viss tid kommer det inte att finnas någon sådan koncentration av luteiniserande hormon, eftersom progesteron kommer till sin egen. Därför är det inte lätt att upptäcka en liten minskning och sedan en ökning av temperaturen (ett tecken på ägglossning).

Men med tester med denna ägglossning kan du få ett positivt resultat igen.

Men det mest pålitliga är ultraljud, som med 100% sannolikhet kommer att bekräfta att dubbel ägglossning har inträffat och tvillingar kommer att vara en bra present för familjen. Med sin hjälp kan du spåra hela vägen: utseendet och utvecklingen av två folliklar, tillsammans spricker de eller någon tidigare, ögonblicket för frigörandet av cellerna, hur corpus luteum bildades i äggstockens vägg och slutligen om båda fosteräggarna var fästa i livmodern.

Dubbel ägglossning kan lätt upptäckas med ultraljud

Tja, symptomen på dubbel ägglossning skiljer sig inte från det normala. Om båda cellerna kommer från samma äggstock, kan en kvinna känna lätt smärta från hans sida. När produktionen kommer från båda äggstockarna samtidigt kommer smärtan att vara på två sidor. Bröstförstoring och ömhet är möjliga. Utsläppet från livmoderhalsen är rikligt, öppet och visköst, som äggvita.

Äggvita utsläpp är ett säkert tecken på ägglossning

Om cellen återuppstår efter några dagar, sedan efter det första steget av ägglossning, kan alla dessa sensationer upprepas igen, vilket tillsammans, till exempel med ultraljud, indikerar dubbel ägglossning i denna menstruationscykel.

DUBBEL OVULATION FRÅN 1 OVARI ÄR INTE MYT!

Den kvinnliga kroppen är full av hemligheter. En av dem är till exempel ägglossningssekvensen. Den andra - två ägglossningar i en cykel. De flesta kvinnor misstänker inte att "säkra dagar" kan överraska, upprepad ägglossning är vanligt förekommande. Lite uppmärksamhet ägnas åt den dubbla mogningen av ägg.

Innehåll:
Dubbel ägglossning. Vad är hon?
När uppstår?
Skälen till utvecklingen av det andra ägget
Som ofta händer?
Vad bidrar till två ägglossningar i en menstruationscykel
Tidsintervall
Dubbel ägglossning och graviditet
skyltar

Dubbel ägglossning. Vad är hon?
Dubbel ägglossning uppfattas som en sällsynthet eller myt. I själva verket är detta verkligheten. I den klassiska menstruationscykeln (MC) når ett ägg ett moget tillstånd och lämnar follikeln. Det finns cykler med multipel ägglossning (dubbel och trippel). De kommer att diskuteras vidare..

Dubbel ägglossning sker:

Från en äggstock (i ett organ mognar två ägg på en gång);
Från olika äggstockar (vänster och höger).
Med tiden kan det uppstå:

på samma gång;
med ett gap på upp till flera dagar.
När två ägglossningar inträffar i en cykel?
Dubbel ägglossning Oftast, i en cykel, finns två ägglossningar och mer med medicinsk stimulering av äggstockarna. Det finns en metod för att behandla infertilitet, som gör att hormoner kan verka på äggstockarna så att flera ägg mognar på en gång. Detta är den så kallade inducerade ägglossningen. Metoden används ofta för befruktning in vitro, ICSI, behandling av infertilitet i polycystiska äggstockar..

In vivo är två ägglossningar i en cykel mindre vanliga men förekommer. I världen registrerades 11 beprövade "dubbla" graviditeter, vilket resulterade från två separata ägglossningar i en cykel. Klyftan mellan frigörandet av äggen var flera dagar.

Skälen till utvecklingen av det andra ägget
I den första fasen av MC, under verkan av follikelstimulerande hormon (FSH), börjar flera ägg i äggstocksfolliklarna mogna på en gång (i ett eller två i taget). Snart visas en ledare - den dominerande follikeln, som kommer att ge ett moget ägg efter membranbrott. Som ofta händer fortsätter den dubbla ägglossningen att växa och når 20 mm. Trycket för ägglossning ger en hög koncentration av luteiniserande hormon.

I klassiska MC: er genomgår de återstående folliklarna, som har nått storlekar på 15 mm eller mer, omvänd utveckling (atresia). I atypiska cykler, efter den första ägglossningen, observeras skador av LH och FSH, som kan "vakna upp" folliklarna, som började utvecklingen tillsammans med den dominerande. Alla vesiklar som har stoppat sin utveckling är potentiella ägg, som med en ökning av koncentrationen av hormoner kan fortsätta att växa och genomgå ägglossning.

Hur ofta gör dubbla ägglossning?
Den andra (upprepade) ökningen av hormoner som ansvarar för mognad och ägglossning förekommer hos 10% av kvinnorna. Närvaron av en tredje våg av gonadotropa hormoner registrerades hos 6%. Follikulär tillväxt observeras även under graviditeten, trots det höga halten av progesteron, vilket borde fullständigt undertrycka det..

Vad bidrar till två ägglossningar i en menstruationscykel?
Fenomenet har inte studerats tillräckligt för att dra slutliga slutsatser. Det är pålitligt känt att LH-koncentrationen stiger under akut stress. Ytterligare stimulering är möjlig med våldtäkt, ibland samlag med oregelbunden sexuell aktivitet.

Det finns hypoteser om effekten av mat och vissa medicinalväxter som innehåller växtöstrogener på upprepad stimulering. Genetisk predisposition utesluts inte.

Tillfälligt gap mellan två ägglossningar
Upprepad ägglossning i en cykel Dubbel ägglossning, när två dominerande folliklar bildas, kan vara samtidig eller med ett gap på flera timmar. Upprepad ägglossning i en cykel, som inträffar på den andra vågen av en ökning av koncentrationen av gonadotropiska hormoner, inträffar, åtminstone på en dag, den maximala perioden är 7 dagar efter den första

ägglossning. Under denna tid bildas corpus luteum helt, koncentrationen av progesteron når en nivå som kan undertrycka potentialen för upprepad ägglossning.

Dubbel ägglossning och graviditet
Vid dubbel ägglossning inträffar graviditet under gynnsamma förhållanden med båda äggen. Beviset för detta är födelsen av tvillingar och tripletter. En kvinna kan bli gravid varje dag i cykeln. De elva fallen av dubbel superuppfattning som beskrivs ovan var från olika män. Teoretiska chanser att bli far till "inte ditt eget" barn från tvillingarna 1:40.

skyltar
Hur man "känner igen" dubbel ägglossning? Symtom på dubbel ägglossning kan teoretiskt vara:

upprepat positivt resultat av ägglossningstest i en cykel;
smärta i äggstocken, vissa kvinnor (25%) känner att ägget släpps;
ökad sexdrift.
Pålitliga tecken på dubbel ägglossning kan endast upptäckas med ultraljud. I studien fixeras en dominerande follikel, en gul kropp bildas och efter ett tag - en andra follikel. Efter frigörandet av ägget - corpus luteum på sin plats. För att bestämma dubbel ägglossning är det nödvändigt att övervaka processerna som äger rum i äggstockarna. Men i praktiken gör de inte detta med avsikt.

Gör två ägglossningar i samma månadscykel

Ett ägg mognar vanligtvis bara en gång per cykel. I vissa situationer kan en kvinna dock ha två ägglossningar i en cykel. Vad betyder detta, kan det leda till tvillinggraviditet? Låt oss ta reda på det.

Vad det är

I äggstockarna hos en kvinna mognar vanligtvis flera folliklar, men normalt uppnår bara en follikel den storlek som krävs för ägglossning. I mitten av cykeln bryter ett moget ägg ur denna dominerande follikel..

I de flesta fall är två ägglossningar i en cykel en osannolik händelse. Vanligtvis i en menstruationscykel mognar bara ett ägg. Efter hormonbehandling eller som ett resultat av andra faktorer kan emellertid en dubbel eller till och med tredubbla frisättning av ägget inträffa. Som ett resultat kan tvillingar eller tripletter föds..

Två ägg kan samtidigt mogna i samma äggstock eller i olika. Ägglossning sker samtidigt eller med ett gap på flera dagar. Till exempel med en skillnad på en vecka.

orsaker

Oftast inträffar dubbla eller tredubbla ägglossningar efter läkemedelsbehandling för att stimulera äggstockarna. Denna metod används av kvinnor som använder metoden för IVF (in vitro-befruktning), ICSI, behandlar infertilitet i samband med polycystisk äggstock..

Påverkar också follikulär mognad:

 • Exponering för speciella örter som ökar östrogennivån i blodet;
 • Genetisk predisposition;
 • Sällsynt samlag mellan makar;

Vissa läkare hänvisar också till möjliga orsaker till upprepade stressiga situationer för ägglossning hos kvinnor, vilket leder till hormonell misslyckande. Detta kan vara om kvinnan hade ett allvarligt psykologiskt trauma eller andra negativa faktorer påverkade hennes tillstånd..

Typiskt sker mognad av två ägg som ett resultat av en ökning av nivån av gonadotropin i en kvinnas blod.

I frånvaro av yttre faktorer, det vill säga normalt hos en frisk kvinna, är upprepad ägglossning efter den första sällsynt.

Två ägglossningar per månad kan förekomma hos kvinnor äldre än 35 år. Faktum är att med åldern ökar utsöndringen av gonadotropa hormoner vilket leder till tillväxt och mognad av fler ägg. Som ett resultat kan detta leda till att tvillingar födas.

Hur man känner dubbla ägglossning

Mognad av två dominerande folliklar på en gång är ett sällsynt fenomen. Statistik stöder 10 av hundra kvinnor. Även vid dessa tio procent observeras en sådan bild sällan - inte varje månatlig cykel. Tre sprängande folliklar - ännu mer sällsynta.

Vilka är de viktigaste tecknen på två sprängande folliklar i livmoderhålet?

Det är inte alltid möjligt att följa uppkomsten av dubbel ägglossning, eftersom menstruationen ofta kommer i tid, och månadscykeln skiljer sig inte från andra. För att ta reda på om det finns två mogna ägg i livmodern med de karakteristiska tecknen:

 • En ökning av urladdningen från livmoderhalskanalen (slem blir större);
 • Känslan hos bröstkörtlarna, deras svullnad;
 • Blodigt utflöde från könsorganen i en liten mängd (om svår smärta observeras måste du konsultera en gynekolog, eftersom detta kanske inte är förknippat med en sprängande follikel);
 • Förvärring av smak och lukt;
 • Periodisk smärta som drar i nedre del av buken på en eller två sidor;
 • Flatulens och uppblåsthet;
 • Ökad sexlyst.

Vid mätning av bastemperatur är ett dubbelhopp möjligt. Det är sant att denna metod är ineffektiv om gapet mellan två ägglossningar i en cykel är litet. Till exempel några timmar.

Efter upprepad ägglossning skiljer sig menstruationsblödningen i de flesta fall inte från vanligt. Och det kommer på vanlig tid, eftersom intervallet mellan follikulär mognad oftast bara är några timmar.

Anomala fenomen i form av dubbel menstruation observeras med ett stort gap mellan äggens mognad. I detta fall kan menstruationen pågå mer än sju dagar..

Pålitliga diagnostiska metoder

Det finns två sätt att bestämma antalet mogna ägg per cykel:

 1. Hemtest för ägglossning. Det ser ungefär ut som ett graviditetstest. Men om ett graviditetstest svarar på hCG, bestämmer detta test nivån av luteiniserande hormon (LH). Om resultatet är positivt bör två staplar visas på testet. Om det finns två ägglossningar och det finns ett intervall på mer än 3 dagar mellan dem, visar testerna två remsor två gånger. Men om två ägg lämnar folliklarna ungefär samtidigt visar testet helt enkelt ägglossning. Att hon är dubbel kommer han inte att kunna känna igen.
 2. Ultraljud av livmodern och äggstockarna. Det mest pålitliga sättet att ta reda på om dubbelt ägglossning har inträffat anses vara en ultraljudsprocedur. Närmare mitten av cykeln kommer läkaren att märka två dominerande folliklar. Och efter ägglossningen - två gula kroppar.

Det finns riktigtvis inga speciella studier för att upptäcka dubbel ägglossning.

Tvillingar och tvillingar

Kvinnor som planerar att bli gravida är oroliga för hur den upprepade frisättningen av ägget från follikeln och graviditeten är relaterade. Först och främst är det viktigt för de mödrar som drömmer om tvillingar eller tripletter..

Om tvillingar är födda beror detta på att en spermier befruktar ett ägg i livmoderkaviteten. Embryobildning bildas som ett resultat av att en befruktad zygot delas upp i två frukter.

Om tvillingar föds beror detta på att samtidigt befruktning av två ägg av två spermier. I detta fall sker bara mognad av två folliklar samtidigt. De spricker samtidigt eller efter varandra. I detta fall kommer två gula kroppar att observeras på en ultraljud, och senare två fosterägg i livmoderhålan.

Så utseendet på den andra ägglossningen i en cykel är mycket möjligt. Med framgångsrik befruktning leder detta till födelse av tvillingar. En annan sak är att detta är en ganska sällsynt förekomst hos friska kvinnor som inte tar hormonella läkemedel. Sannolikheten ökar med användning av orala preventivmedel eller andra medicinska läkemedel som påverkar den allmänna hormonella bakgrunden..

Är två ägglossningar möjliga i en cykel

Ibland föds inte helt vanliga tvillingar - olika och till och med heteroseksuella. Detta blir möjligt på grund av ett ovanligt fenomen när två ägglossningar per cykel inträffade i en kvinnas kropp. I detta fall bär den gravida kvinnan barn som utvecklas från olika ägg, befruktade av olika spermier.

Dubbel ägglossning är inte så sällsynt. Enligt statistik står varje tionde kvinna inför henne. Detta fenomen har inte studerats fullt ut, men läkare identifierar flera faktorer som ökar sannolikheten för två ägglossningar i en cykel..

Definition av ägglossning

Menstruationscykeln är den månatliga beredningen av den kvinnliga kroppen för befruktningen av ett barn. Under påverkan av hormoner sker följande processer:

 • i äggstocken mognar ägget och förbereder sig för befruktning;
 • en endometrium bildas i livmodern för att fixera och nära embryot;
 • förändringar i bröstkörtlarna inträffar.

Vid ultraljud vid ägglossningen kan du se den dominerande follikeln - dess storlek är nära 20 millimeter. Runt mitten av cykeln, den 12-14: e dagen, lämnar ett moget ägg follikeln, lämnar äggstocken och börjar röra sig i livmoderhålet genom äggledaren. Denna process kallas ägglossning. Dess varaktighet är 1-2 dagar, bara under ägglossningen kan befruktningen uppstå.

Normalt mognar ett ägg i kvinnlig kropp varje månad. Efter utgången av perioden som är gynnsam för befruktningen börjar nivån av progesteron att öka, vilket hämmar mognaden av folliklar.

Men under påverkan av ett antal faktorer kan produktionen av ett ägg förekomma flera gånger i månaden. Intervallet mellan dem är från flera timmar till flera dagar. Detta fenomen kallas "dubbel ägglossning." Mognad i en cykel av tre eller flera bakterieceller är mycket sällsynt..

Vid upprepad ägglossning

Sannolikheten för dubbel ägglossning per cykel är en av orsakerna till behovet av preventivmedel, inte bara två dagar i månaden. Mognad av den andra kvinnliga reproduktionscellen i samma menstruationscykel kan ske på olika sätt. Variationer av processen kan klassificeras enligt följande parametrar:

 • celler mognar och lämnar folliklarna samtidigt eller med ett intervall på flera timmar till 7 dagar;
 • de bildas i en äggstock eller i två olika.

Det faktum att denna process kan hända två gånger i en cykel bekräftas av de frekventa fallen av födelse av heterogena (dizygotiska) tvillingar. Om barnen är heteroseksuella är det säkert att mamman mognade ägget två gånger i månaden.

Multipel graviditet är möjligt vid en enda ägglossning, men då har spädbarn en absolut identisk genetisk kod. De är strikt av samma kön och liknar varandra..

Orsaker och symtom

Mognad av två folliklar per cykel är inte vanligt förekommande. Antagligen beror det på påverkan av faktorer som:

 1. Genetisk predisposition. Födelsen av dizygotiska tvillingar kan känneteckna flera generationer av samma familj.
 2. Svår stress, nervös belastning, våldtäkt. Emotionell omvälvning utlöser frisättningen av luteiniserande hormon som är ansvarigt för follikulär mognad.
 3. Oregelbundna, tillfälliga samlag.
 4. Användning inuti örter (avkok, infusioner) som innehåller fytoöstrogener.
 5. Avbrott av hormonella preventivmedel.
 6. Ålder över 35.
 7. Läkemedelsstöd för IVF-förfarande. De läkemedel som används aktiverar gonadernas aktivitet, vilket kan leda till en sådan avvikelse i cykeln.

Orsakerna till fenomenet förstås inte helt. Ovanstående faktorer med hög sannolikhet kan emellertid trigga processen för tillväxt av den andra follikeln i cykeln.

Externa tecken på dubbel ägglossning är villkorade och kan gå obemärkt. Följande symptom indikerar vanligtvis denna process:

 • ökad libido;
 • obehag i området för en eller båda äggstockarna;
 • engorgement, ömhet i bröstkörtlarna;
 • förändring i smak;
 • ritning och värkande smärta i nedre del av buken;
 • ökad gasbildning i tarmen;
 • en ökning av mängden slemhinnutsöndring av livmoderhalsen;
 • ökning av basal temperatur.

När sådana manifestationer upprepas två gånger per cykel (med paus) finns det anledning att vara uppmärksam. Kanske är detta tecken på utvecklingen av en andra ägglossning.

Vissa kvinnor hävdar att de kan känna processen för äggsläpp. För resten är testet det enda pålitliga sättet att diagnostisera hemmet på.

Tillfälligt gap mellan två ägglossningar

Alla fall av detta fenomen kan delas in i två huvudtyper:

 1. Dubbel ägglossning, när frigörandet av ägg sker samtidigt eller med en skillnad på flera timmar (under påverkan av en hormonvåg).
 2. Upprepad ägglossning i en cykel. Samtidigt, med en skillnad på flera dagar, inträffar en andra ökning i nivån av gonadotropa hormoner, vilket provocerar tillväxten av den andra follikeln. Det tillfälliga gapet i detta fall är från 1 till 7 dagar.

En vecka efter frisläppandet av det första ägget är bildandet av corpus luteum avslutat. I detta fall når koncentrationen av progesteron en nivå som utesluter möjligheten till upprepad ägglossning.

Dubbel ägglossning och menstruation

Dubbel ägglossning kan i vissa fall påverka den vanliga cykeln, men detta händer inte alltid. Om äggen lämnade folliklarna samtidigt eller med ett minimalt tidsintervall, och befruktningen inte inträffade, passerar menstruationen som vanligt. Den kommer i tid och varar förfallodagen..

Om ägglossningen inträffade vid olika tidpunkter är en förändring i det vanliga cykelmönstret möjligt. Det finns fall då menstruationen började som vanligt, slutade och efter några dagar upprepades. I situationer där två ägg har mognat i en cykel är en sådan utveckling ibland möjlig. Men detta är snarare ett undantag från regeln..

Befruktning och graviditet

I närvaro av engångsfaktorer kan många kvinnor ha två ägglossningar i en cykel. Inledningen av graviditeten orsakas emellertid inte bara av dem, därför uppstår inte dubbel befruktning i alla fall.

Dubbel ägglossning, förutsatt att båda äggen befruktas framgångsrikt, kan orsaka födelse av tvillingar. Barn kan märkbart skilja sig i utseende och vara heterofile, eftersom olika spermier deltog i befruktningen.

Fenomenet när flera ägg mognar samtidigt i kroppen är vanligare hos kvinnor i Negroid-rasen, mindre ofta hos européer och mycket sällan hos asiater. Detta indikerar delvis det genetiska tillståndet för denna avvikelse..

Samtidig mognad av två eller flera folliklar leder till det faktum att en kvinna under samma menstruationscykel har möjlighet att bli gravid ett barn två gånger. Ett tillfälligt gap mellan dessa perioder kan leda till ett mycket sällsynt fenomen - multipel graviditet från olika män. Det vill säga, det första ägget befruktar spermierna från en person, och det andra - av den andra. I medicinsk praxis registrerades officiellt cirka 11 sådana fall.

Pålitliga diagnostiska metoder

Mognad av två eller flera folliklar under en cykel kan utlösas av olika faktorer. Till exempel kan stimulering av äggstockarna med lämpliga mediciner under infertilitetsbehandling leda till denna effekt..

Inte alla kvinnor kan känna brott i follikeln, så det finns speciella metoder för att bestämma dubbel ägglossning.

 1. Hemma hjälper ett regelbundet ägglossningstest (säljs på apotek). Om han gav ett positivt resultat med en skillnad på flera dagar, indikerar detta mognaden och utbytet av det andra ägget.
 2. I en klinik kan denna sällsynta händelse ses med en ultraljudssökning. Det mest informativa är studien i slutet av cykeln. Resultats noggrannhet beror till stor del på läkarnas professionalism och enhetens klass.

Ibland har många kvinnor två ägglossningar i en cykel. Detta fenomen bör dock inte vara permanent. Om detta händer ofta eller regelbundet är detta ett tillfälle att konsultera en läkare för att korrigera tillståndet. Specialisten planerar en undersökning för att identifiera orsakerna till avvikelsen..

Två ägglossningar - orsaker och symtom (exempel på BT-diagram!)

Det finns fall av mognad i cykeln av inte en utan två eller flera folliklar. De förekommer enligt statistik hos 10% av kvinnorna. Detta fenomen kallas dubbel ägglossning. De vanligaste orsakerna:

 • stimulering med droger;
 • avslutning av orala preventivmedel (rebound-effekt);
 • genetisk predisposition.

Forskare inom medicinområdet har länge inte varit 100% säkra på att det finns dubbel ägglossning. I en kvinna under månadscykeln mognar faktiskt bara en dominerande follikel.

Du kan lära dig mer om faserna i cykeln och hur och när ägglossningen sker och hur man bestämmer den i den här artikeln, som jag skapade specifikt för de som planerar graviditet!

De viktigaste typerna av dubbel ägglossning

Två ägglossningar i rad kan uppstå samtidigt eller med ett tidsintervall. Samtidig ägglossning uppstår när två ägg, bildade i samma äggstock eller olika, släpps samtidigt. Vissa kvinnor ägglossning samtidigt i två äggstockar, sedan med en framgångsrik befruktning kan tvillingar föds som inte är lika varandra och / eller av olika kön..

Intervallet mellan ägglossningen kan också vara från flera timmar till en vecka. Sedan sker dubbel ägglossning efter en viss tid, orsakad av upprepad utsöndring av könshormoner som är nödvändiga för mognad av ägget.

Dubbla graviditeter, när befruktningen av äggen inträffade till följd av två ägglossningar, är endast 11 dokumenterade i världsmedicinen. När två graviditeter inträffade hos en kvinna med ett intervall på flera dagar.

Dubbel ägglossning: tecken, känslor, utskrivning

De mest exakta tecknen som indikerar att två ägglossningar har inträffat i rad kan endast fastställas med ultraljudssökning. Under denna diagnos ser specialisten den dominerande follikeln, processen för bildning av corpus luteum, liksom den andra mogna follikeln, från vilken det andra ägget lämnar.

I praktiken utförs follikulometri varannan till tredje dag - det är tillräckligt för att inte missa ögonblicket för den första äggcellsläppningen och tillväxtdynamiken i den andra follikeln.

Alternativ ägglossning i en äggstock

De viktigaste tecknen på dubbel ägglossning:

 1. Om dubbla ägglossning inträffade vid ett ögonblick - dess tecken är desamma som normal ägglossning: urladdningen blir mer vattnig, transparent och viskös, det finns en liten smärta i nedre del av buken eller äggstockarna, graden av sexuell lust ökar;
 2. Om äggen lämnar folliklarna vid ett visst intervall har den andra ägglossningen vanligtvis mindre uttalade symtom, eftersom progesteron vid denna tid redan aktivt arbetar i kroppen.

I båda fallen kommer ägglossningstester att vara positiva 6-48 timmar innan ägget släpps..

Varför finns det två ägglossningar i en cykel?

Vetenskapen har fortfarande inte gjort någon slutlig slutsats om varför detta intressanta fenomen uppstår. Men det finns observationer att ägglossning två gånger i månaden inträffar av sådana skäl:

 • när koncentrationen av luteinhormon ökar kraftigt när en stressande situation uppstår;
 • oregelbundna och oplanerade sexuella kontakter spelar också en roll;
 • vid konsumtion av växter som innehåller fytoöstrogener;
 • vissa livsmedel påverkar;
 • ärftligt beroende.

Oftast mognar två ägg, och ännu mer, när äggstockarna stimuleras av hormoner vid behandling av infertilitet. Som ett resultat av påverkan av hormonella medel mognar flera ägg på en gång. Sådan stimulering används för ICSI, IVF, såväl som polycystisk äggstock med luteal insufficiens..

Hyperovulation med IVF och ICSI hjälper till att få fler ägg för att öka chansen för en framgångsrik befruktning

Avbryt effekt OK

Tvåbebisar föds ofta hos kvinnor med en kvinnlig genetisk predisposition och det andra möjliga skälet är efter avskaffandet av orala preventivmedel.

Kärnan i behandlingen i det följande, under påverkan av höga hormonella doser (östrogen / progesteron), upphör naturlig ägglossning - follikulogenes, det vill säga utveckling, utträde och involvering av corpus luteum, inträffar inte. Äggstockarna vilar.

Vid ultraljud ser det ut som om den dominerande follikeln inte utvecklas - follikelns uthållighet. Efter avskaffandet av OK, hos vissa kvinnor, arbetar vilande äggstockar med en hämnd, vilket kan leda till uppkomsten av två dominerande folliklar samtidigt, en i varje äggstock. Så det visar sig att dubbla ägglossning och tvillingbröder föddes.

OK föreskrivs ofta av en läkare av följande skäl:

 • behandling av sjukdomar förknippade med hormonstörning;
 • efter operationen, så att äggstockarna återhämtar sig;
 • cykelåtervinning;
 • läkemedelsprevention.

Det är viktigt (!) Du bör inte självständigt tilldela dig själv OK med målet, som de säger, att skjuta åt gången. Inget behov av att specifikt stimulera multipel graviditet. Även med IVF och ICSI planteras inte alltid 2 blastocyster. Detta är förknippat med en enorm risk för för tidigt födelse, en dubbel börda för moderns kropp och alla följder därav.

Dubbel basaltemperatur

Diagrammet över basaltemperatur under tvillinggraviditet kan tydligt inte visa att det fanns två ägglossningar i rad i en cykel. I en graviditet med ett ägg i ett mycket tidigt skede delar ägget omedelbart och bildar två embryon. När det gäller dubbel ägglossning, när två olika kvinnliga ägg befruktas, vilket inte ger en bild av hoppet på grafen. Mycket sällan, på grund av frisläppandet av hCG och progesteron, inträffar ett temperaturhopp under den andra halvan av cykeln, som liknar ägglossning. Detta kan indirekt indikera att det finns en risk för dubbel befruktning.

Grafer av basaltemperatur med dubbel ägglossning

Datum för äggisolering och antalet ägglossningar som använder schemat är inte alltid möjligt att förutsäga. Om båda mogna celler kommer ut samtidigt, visar basaltemperaturen inte alltid två ägglossningar. Det kommer bara att finnas en enda frisättning av LH och en vanlig, möjligen snabbare, temperaturökning. Om ägglossningen äger rum igen kommer LH-halten att vara lägre än första gången på grund av den höga nivån av progesteron respektive och den andra ökningen av basaltemperaturen är obetydlig. Detta kommer inte att ge en bild av det andra hoppet i BT och kommer inte att misstänka att upprepningen av ägget upprepas. Tester hjälper till att fånga upprepad ägglossning.

Det mest pålitliga multipla äggutbytet visar en ultraljudssökning, 100% bekräftar att det fanns dubbel ägglossning, och det finns en risk för flera befruktningar.

Detta är en graf över bastemperaturen vid dubbla:

Dessa är idealiska alternativ. Tyvärr händer detta sällan, eftersom två ägglossningar kan inträffa på en gång eller det inte kommer att finnas någon distinkt implantationsdepression:

Under graviditeten, även före den första ultraljudet, kan flera graviditeter lätt fastställas - under de första sex veckorna ökar nivån av hCG fyra gånger ungefär varannan dag. Vid en enda graviditet - CG växer ungefär 2 gånger (tillväxttabell).

2 tankar om "Två ägglossningar - orsaker och symtom (exempel på BT-diagram!)"

Tack för kvalitetsinformation och visuell grafik. Jag hade också tecken på dubbel ägglossning, som beskrivs i artikeln, nu har bilden rensat.

Tack, Tatyana, för din feedback. Lätt graviditet!

Kommentarer är stängda.

Meddelande om nya artiklar!

Expert Ovuliaciya.ru

Förlossningsgynekolog Olga Prydukhina

Läkare obstetriker-gynekolog, läkare i ultraljuddiagnostik.
Certifierad operationsläkare obstetriker-gynekolog.
Författare till boken: "Hur man blir gravid snabbt".
Medlem av forskning relaterad till graviditetskomplikationer. Har ett antal publikationer i vetenskapliga tidskrifter.

Allt material på webbplatsen Ovuliaciya.ru beredd på grundval av samråd med Olga Pryadukhina.

youtube-kanal Olga Prydukhina

Mina kära läsare!

Jag svarar gärna på alla dina frågor om ägglossning och fertilitet. Studera frågan ordentligt och dristigt i strid!

Snabb och enkel graviditet för dig!

Navigering

© Alla rättigheter reserverade! Kopiering av material från webbplatsen är förbjudet! Innehåll är immaterialrätten för https://ovuliaciya.ru.

UPPMÄRKSAMHET! Artiklarna är inte en guide till behandling och diagnos av sjukdomar, utan innehåller bara informativ information.

Funktioner och frekvens av förekomst av dubbel ägglossning

Det unika med den kvinnliga kroppen ligger i dess förmåga att reproducera ett moget ägg, som är helt redo för befruktning. Under menstruationscykeln mognar en reproduktionscell, men det finns fall då två eller flera bildas. Detta fenomen kallas dubbel ägglossning eller superovulation..

När två ägg mognar omedelbart är detta dubbel ägglossning

Vad är ägglossning

Förändringar i kroppen av en frisk kvinna under menstruationscykeln är indelade i två faser. Den första fasen är tillväxten av follikeln, den andra bildningen av corpus luteum i äggstockarna, klyftan mellan dem kallas ägglossning.

De mest uttalade förändringarna inträffar den 11-17 dagen efter menstruationens slut, det anses vara en ägglossningsperiod. I detta skede, under påverkan av östrogen (FSH), pågår stadium av follikulogenes aktivt. Det finns en aktiv tillväxt av graffblåsor, i mitten är omogna ägg.

När tiden för mognad av reproduktionscellen i follikeln är klar börjar processen för frisättning. Under påverkan av luteiniserande hormon blir dess väggar mycket tunna och går sönder. Ett moget ägg lämnar graffbubblans hålighet, kommer in i äggledarna.

Cellviabilitet upprätthålls i 24 timmar, om under denna period oskyddat samlag inträffar och spermvätska kommer in i livmoderns vaginala del, skapas möjligheten till framgångsrik befruktning.

Vad är dubbel ägglossning och hur ofta förekommer det

Dubbel ägglossning per cykel är ett fysiologiskt fenomen, varför två folliklar med mogna ägg bildas. Ursprunget till detta fenomen händer i två fall:

 • Samtidig bildning av två kvinnliga celler förberedda för befruktning sker i en av äggstockarna eller i en dominerande follikel.
I detta fall inträffar ofta en tvåårig graviditet
 • Folliklar mognade i olika äggstockar, frigörandet av ägg som skedde under en tidsperiod från flera timmar till flera dagar.

I de flesta fall, då dubbel ägglossning börjar, kommer graviditeten att vara dubbel. Medicin känner till fall där kvinnor samtidigt hade två barn som hade olika fäder.

Den största sannolikheten för multipel ägglossning uppstår till följd av läkemedelsstimulering av äggstockarna. De använder sig av en sådan teknik i följande fall:

 • beredning för in vitro-befruktning (IVF);
 • använda metoden för konstgjord intracytoplasmisk injektion av spermier i ägget (ICSI);
 • infertilitetsbehandling orsakad av polycystisk äggstock;
 • hormonuttag.

Sannolikheten för att bli gravid tvillingar vid stimulering av ägglossning ökar avsevärt, in vivo är extremt sällsynt.

Vilka är orsakerna till dubbel ägglossning

Införandet av hormoninnehållande läkemedel i patientens kropp aktiverar det reproduktiva systemet, vilket leder till en mognad av två eller flera dominerande folliklar samtidigt.

Tvillingar föds ofta efter IVF

Den vanligaste orsaken till tvillingar efter stimulering av ägglossningen är beredningen och genomförandet av in vitro-befruktning. För att öka chansen för framgångsrik befruktning överförs minst två embryon till livmodern, sannolikheten för tvillingar multipliceras.

Orsakerna till två ägglossningar för en MC in vivo förstås inte helt. Genetik skiljer följande faktorer som provocerar samtidig mogning av groddceller i båda äggstockarna:

Huvudsakliga skälFörutsägbara faktorer
Ökade östrogennivåerVäxtbaserade extrakt av fytoöstrogen har en kraftfull effekt på kvinnors reproduktionsfunktion. Ett högt innehåll finns i salvia gräs, lindblomma, aprikoser, linser, sesamfrön och lin.
LoppDet är bevisat att kvinnor i Negroid-loppet oftast har flera graviditeter. På andra plats är européer, sedan asiater.
Den framtida moderns ålderDen maximala hormonnivån i den kvinnliga kroppen som är ansvarig för äggmognad observeras under cirka 35 år.
Multifollikulära äggstockarEtt sällsynt tillstånd där samtidig mognad av upp till 8 folliklar observeras.
Frekvens av samlagOregelbundenhet och sällsynt samlag ökar avsevärt sannolikheten för två ägglossningar per månad.
Ärftliga faktorerGenetisk benägenhet till multipel graviditet kommer mer exakt att beräkna ägglossning och bli gravid tvillingar.
Psykomotional tillståndFörekomsten av negativa känslor, konstant stressande situationer, nervös belastning kan provocera utseendet på ett andra ägg.

Vilka är tecken på ägglossning dubbelt

Som regel kanske majoriteten av det rättvisare könet inte känner att ägget släpps. Det är inte svårt att identifiera samtidigt tecken på dubbel ägglossning per cykel. Som regel fortsätter ägglossningsperioden med karakteristiska förändringar i kroppen:

 • mängden, tätheten av livmoderhalsslemet förändras, urladdningen blir mer slem och riklig;
Superovulation kan orsaka illamående
 • det finns obehag och smärta i bröstkörtlarna, ibland transparent utflöde från bröstvårtorna;
 • smärta i nedre buken åtföljd av illamående;
 • tarmmotilitet, flatulens, flatulens ökar;
 • ökad libido, sexlyst.

Korrekt mätning av basaltemperatur med dubbel ägglossning samtidigt i en follikel, den mest pålitliga och pålitliga metoden för bestämning. Under denna period når det ett märke på 37-37,4 grader.

Om follikeln brister igen efter några dagar är det ganska svårt att märka dubbel ägglossning på BT-grafen. Eftersom temperaturfluktuationerna är obetydliga inom 0,1 grader.

Är befruktning sannolikt

Resultatet av flera ägglossningar per cykel är oftast utvecklingen av två eller flera embryon. Det är ganska svårt att förutsäga och beräkna ägglossning för befruktningen av tvillingar på ett naturligt sätt.

Om du planerar en graviditet, uteslut alkohol och nikotin från ditt liv.

För framtida föräldrar vid graviditetsplaneringen rekommenderar experter:

 • följa de viktigaste principerna för en hälsosam livsstil;
 • vägra tre månader innan den planerade befruktningen från att ta antibiotika, alkohol, nikotin;
 • fysisk aktivitet för att minimera, särskilt kvinnor;
 • ha sex högst tre gånger i veckan.

Örtmedicin och alternativ medicin är mycket populära. Avkok och infusioner av medicinska örter hjälper till att stimulera ägglossning med folkmedicin för tvillingar. Sage har vunnit enorm popularitet på grund av dess höga fytoöstrogeninnehåll..

Terapiförloppet med salvia beredningar måste överenskommas med den behandlande läkaren. Mottagningen börjar den femte dagen i den första menstruationsfasen, inom 10 dagar. Behandlingsvaraktigheten är högst tre månader.

För att öka den terapeutiska effekten rekommenderas det att ta i kombination med planteringsgräs och lind. De har kraftfulla östrogenliknande egenskaper..

En annan effektiv metod för att stimulera reproduktionssystemet är lerterapi i form av applikationer, användning av terapeutiska tamponger för införing i slidan och badning med vatten extrakt av växter.

Mudterapi är mycket fördelaktigt för kvinnors hälsa.

Hur är diagnosen

En kvinna som planerar att föda en eller två barn samtidigt, övervakar noga alla förändringar som inträffar i hennes kropp. Som regel skiljer sig inte symtomen på dubbel ägglossning från tecken på en enda.

För att beräkna det optimala ögonblicket för befruktningen på ett naturligt sätt är det nödvändigt att utföra ultraljuddiagnostik. Med en vanlig 28-dagars menstruationscykel utförs en ultraljudsskanning dag 21-23.

Om cykeln bryts, utförs ultraljudscreening varannan vecka, bekräftelsen av corpus luteum bekräftar faktumet av ägglossning. Att skicka ett blodprov till nivån av progesteron bestämmer tidpunkten för frisättning av groddcellen, redo för befruktning.

Hemma är ett indikativt tecken på dubbel ägglossning närvaron i morgonurinen av luteiniserande hormon (LH), vilket är lätt att bestämma mellan 11 och 13 dagar av cykeln med hjälp av en speciell testremsa.

För mer information om dubbel ägglossning, se den här videon:

Innan du testar bör du begränsa ditt vätskeintag för att undvika att sänka hormonets koncentration. Upprepa tester för mer exakta resultat..

Dubbel ägglossning är ett annat bevis på den kvinnliga kroppens unika. De exakta skälen för att starta den upprepade processen har inte studerats fullt ut; fallen med graviditet hos spädbarn med olika graviditetsperioder är pålitligt kända. Detta fenomen är naturligt för en tredjedel av alla levande kvinnor på planeten..

Två ägglossningar

Vårt val

I strävan efter ägglossning: follikulometri

Rekommenderat av

De första tecknen på graviditet. Opinionsundersökningar.

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Symptoms of Pregnancy, 13 september 2019

Rekommenderat av

Wobenzym ökar sannolikheten för befruktning

Rekommenderat av

Gynekologisk massage - fantastisk effekt?

Irina Shirokova publicerade en artikel i Gynekologi den 19 september 2019

Rekommenderat av

AMG - Anti-Muller hormon

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Analys och undersökningar, 22 september 2019

Rekommenderat av

Populära ämnen

Upplagt av: // Ira //
Skapad för 22 timmar sedan

Inlagd av: AlterEgo
Skapad för 20 timmar sedan

Upplagt av: Юля 89
Skapad för 22 timmar sedan

Inlagd av: Anny *
Skapad för 19 timmar sedan

Upplagt av: victoriya2006
Skapad för 21 timmar sedan

Upplagt av: Season
Skapad för 14 timmar sedan

Inlagd av: Liana36
Skapad för 19 timmar sedan

Upplagt av: luckyvday_33
Skapad för 20 timmar sedan

Inlagd av: Inca-Girla
Skapad för 16 timmar sedan

Upplagt av: NskMsk
Skapad för 14 timmar sedan

Om webbplatsen

Snabblänkar

Populära avsnitt

Materialet som publiceras på vår webbplats är för informationssyfte och är avsett för utbildningsändamål. Använd dem inte som medicinsk rådgivning. Att fastställa diagnosen och valet av behandlingsmetoder förblir den exklusiva befogenheten för din läkare!

Multipel graviditet: hur det hände?

Fall när inte en, utan två eller flera spädbarn bosätter sig i mammas mage, är inte så vanliga - 1,5-2,5% av alla graviditeter. Hur görs detta? Vad är skillnaden i multipel graviditet? Är det möjligt att planera tvillingarnas utseende? Vår expert - Anna Romanovna PASTUKHOVA, barnläkare-gynekolog vid Zdravitsas familjemedicincentra, svarar på alla frågor.

Vad är sannolikheten för att bli gravid med tvillingar

Till att börja med - lite statistik. Som vi redan har nämnt förekommer detta fantastiska fenomen i 1,5–2,5% av graviditeter som observerats i europeiska länder. Det antas att utseendet på tvillingar, tripletter och tvillingar är genetiskt bestämt - oftare är de födda i familjer där en eller båda föräldrarna föddes till följd av flera graviditeter. Det finns dock andra skäl, bland vilka IVF och ovulationstimulering.

 • Födelsen av tvillingar inträffar med en frekvens av geometrisk progression, det finns till och med en speciell formel för barnläkare: 87 släktingar har en tvillingar, 87 tvillingar har en trippel, 87 tripletter har en fyrdubbla, etc. Det är riktigt, idag behöver denna formel korrigering - flera graviditeter började förekomma oftare.
 • Identiska eller identiska tvillingar är mindre vanliga: i genomsnitt 1 fall per 250 födda.
 • Oftast förekommer flera graviditeter i Afrika, minst ofta - i Asien.

Typer av multipel graviditet

Låt oss börja med ett välkänt faktum. Det finns två typer av tvillingar: identiska eller monozygotiska och heterozygotiska (de kallas också dizygotiska).

 • Monozygotiska tvillingar uppträder som ett resultat av uppdelningen av ett ägg, befruktat av ett spermier. De överrasker alla med en slående likhet..
 • Icke identiska tvillingar erhålls som ett resultat av befruktningen av flera ägg av flera spermatozoer. De kan vara av samma eller olika kön, ofta olika karaktär och är inte alltid lika utseende.

Expertkommentar

En multipel graviditet är en graviditet när inte ett foster utvecklas i mammans kropp, utan flera. Inom medicin skiljer de mellan identiska eller motsatta tvillingar (tripletter och så vidare). De identiska tvillingarna är alltid av samma kön, har samma blodgrupp och ser mycket ut. Olika tvillingar har fenotypiska skillnader (ögonfärg, ansiktsdrag), kan vara antingen samma eller olika blodtyp. Icke-identiska tvillingar kan vara heterosexuella.

Hur får identiska tvillingar

För att vara ärlig - vi har ingen aning! Skälen till att istället för en enda bebis från ett ägg och ett spermier, två (tre, fyra) dyker upp, är inte riktigt kända - ett mirakel, och det är allt. Mekanismen för uppkomsten av monozygotiska tvillingar beskrivs emellertid i tillräcklig detalj. Det hela börjar som om ingenting hade hänt: ett ägg, ett spermier, möte, befruktning... Sedan börjar den bildade zygoten att delas upp, växa och vid någon tidpunkt, under påverkan av inte helt förståda faktorer, delas plötsligt upp i två eller flera delar, vardera som börjar leva sitt eget liv.

Expertkommentar

Utvecklingen av identiska tvillingar inträffar när en spermier befruktar ett ägg i processen att dela fosterägget i två, tre eller fyra delar i olika stadier av dess utveckling. Dessutom utvecklas varje del som en separat organism. Det föreslås att en sådan separering kan inträffa när implantering (fästning) av fosterägget försenas på grund av syrebrist. Förekomsten av identiska tvillingar är också förknippat med befruktningen av ett ägg med två eller flera kärnor.

Stör tvillingarna?

Det är mycket viktigt vid vilken tidpunkt ägget bryts ned, eftersom den ytterligare intrauterina utvecklingen av tvillingarna beror på detta.

Det finns tre alternativ för utveckling av monozygotiska tvillingar

 • Separation av ägg ägde rum under de första fem dagarna efter befruktningen. I detta fall börjar båda framtida spädbarn utvecklas helt oberoende, varje "växer" sin egen morkaka och fosterblåsan. Fram till nyligen trodde man att en sådan utveckling uteslutande var karakteristisk för heterogena tvillingar och identiska tvillingar i sådana fall felaktigt definierades som dizygotiska (kanske detta hände med Olsen-systrarna?)
 • Zygoten delades cirka 5-8 dagar efter befruktningen. Vid denna tidpunkt har det yttre fostermembranet redan börjat bildas: placenta är fortfarande vanligt hos spädbarn, men det inre fetala membranet (amnion) utvecklas hos var och en av dem. Om bebisarna har en gemensam morkaka, kan ett barn undertrycka det andra - deras tävling börjar med befruktningen.
 • Separation inträffade på dag 8 och senare (1% av alla monozygotiska tvillingar). För närvarande börjar fosterblåsan redan bildas, så de uppdelade embryona växer i det gemensamma amnion och vanliga fostervatten. Denna situation anses inte vara den mest gynnsamma, det finns en risk att barnen förvirrad i navelsträngar varandra.

Livet för heteroseksuella tvillingar i livmodern är organiserad med stor komfort: var och en av dem utvecklar sina egna personliga morkakor (ibland växer de samman vid murarna), vilket innebär att barnen inte behöver tävla på allvar om en plats "under solen".

Så om embryona har olika morkakor, så är de troligtvis heterogena, och om bebisarna "bosatte sig" med en gemensam morkaka, så är det identiska tvillingar som kommer att föds på samma sätt som... tvillingar.

Expertkommentar

Följande typer av multipel graviditet skiljer sig:

 • Monokorioniska monoamniotiska tvillingar, när det finns en gemensam morkaka och ingen septum mellan tvillingarna. Det är alltid identiska tvillingar
 • Monokorala diamniotiska tvillingar, när det finns en gemensam morkaka och septum, d.v.s. varje foster har sin egen fostervattenblåsan
 • Dikoriska diamniotiska tvillingar, när varje foster har sin egen morkaka och sin egen fostervattenblåsan.

Hur får tvillingbröderna det

Icke-identiska tvillingar utvecklas från två eller flera befruktade ägg. Hur händer detta? Den vanligaste orsaken till detta är den så kallade ”multipla ägglossningen” när flera mogna ägg frisätts från en eller båda äggstockarna. Orsakerna till detta fenomen kan vara olika: genetisk predisposition, konstgjord stimulering av äggstockarna, den första cykeln efter avskaffandet av hormonella preventivmedel.

Vet du att.

 • Skillnaden i befruktningen av motsatta tvillingar kan vara från flera timmar till flera dagar.
 • I mycket sällsynta fall läggs en befintlig graviditet till... en ny. Som regel, efter befruktning och implantering av ägget, blockeras ägglossningen omedelbart. Om denna mekanism på grund av hormonell obalans inte fungerar omedelbart läggs en yngre bror eller syster till det äldre barnet i utero.

Expertkommentar

Olika tvillingar erhålls genom att gödsla olika ägg med olika spermier. Oftast sker detta under påverkan av hormonstimulering av äggstockarna (stimulering av ägglossning, stödjande reproduktionsteknologier), när flera folliklar med ägg eller en follikel med flera ägg bildas på en gång. Varje ägg befruktas av en separat spermier. Dessutom finns det teoretiskt möjlighet till befruktning av två ägg med olika ägglossningsperioder. Det vill säga, under de första veckorna av en redan inträffad graviditet, om ägglossning inträffar igen (ett extremt sällsynt fall), penetrerar spermierna äggledarna och befruktar ett nytt ägg. I en sådan situation kan en graviditet med flera livmodrar utvecklas, men det finns risk för en livmoders- och ektopisk graviditet samtidigt..

Är det möjligt att planera en multipel graviditet

Arten av tvillingarnas utseende, som vi fick reda på ovan, är mycket mystisk och ser mer ut som ett mirakel. Men att planera ett mirakel är en svår fråga, du kan bara tro på det. Att bedöma sannolikheten för att få flera barn samtidigt för en enskild kvinna är dock inte bara möjligt, utan också nödvändigt.

De viktigaste faktorerna som bidrar till uppkomsten av multipel graviditet

 • Morens ålder. Sannolikheten för utseendet på tvillingar (särskilt identiska) når en topp med 40 år och minskar sedan.
 • Genetisk predisposition. Om tvillingar inte är ovanliga i din familj, har du en god chans att föda tvillingar eller tripletter.
 • Preventiv tillbakadragande.
 • Ovariell stimulering.
 • ECO.

Expertkommentar

Ur medicinsk synvinkel är det omöjligt att självständigt planera en multipel graviditet. En prognos för sannolikheten för tvillingfödelse är dock möjlig. Det ökar om graviditet inträffar med hjälp av läkemedel som stimulerar ägglossning, eller med hjälp av stödd reproduktionsteknologi (IVF), samt med början av graviditeten omedelbart efter upphörande av hormonella preventivmedel. Dessutom är sannolikheten för att utveckla tvillingar högre hos kvinnor som redan har haft flera graviditeter. Allt detta ökar chansen att utveckla tvillingar eller tripletter, men ger ingen garanti på hundra procent.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Fortune telling för kvinnor efter datum och tid på dagen

Kvinnor är i sig intresserade av olika förmögenheter och övertygelser. Om man till exempel behöver kort eller kaffe för att öppna framtidens slöja, för andra räcker det att titta in i teckenkalendern för den första menstruationsdagen....

Hur många folliklar ska finnas i äggstockarna: normala och avvikelser

För att graviditeten ska ske snabbt och enkelt måste kvinnliga organ fungera som urverk. Folliklarna i äggstockarna (de kallas också graafovy vesiklar) är den främsta länken i ursprungskedjan för ett nytt liv....

Dubbel ägglossning

Den kvinnliga kroppen är en unik uppfinning av naturen, full av hemligheter och överraskningar, vars viktigaste är förlossning och ägglossning som föregår den. Mognad av ett ägg är ett unikt men välbekant fenomen....