Vad är den luteala (progesteron) fasen hos kvinnor?

Klimax

En kvinna är familjens väktare, eftersom hennes huvudsakliga syfte är att uthärda och ge liv till ett barn. Ägget kan befruktas endast i en viss fas av menstruationscykeln - ägglossning, varefter lutealfasen inträffar (progesteron, corpus luteumfas).

I det här ämnet vill vi berätta i detalj vad den luteala fasen hos kvinnor är, på vilken cykeldag den kommer och hur länge den varar. Dessutom kommer vi att analysera fel i lutealfasen, dess symtom och behandling.

Luteal fas: vad är det?

Den luteala fasen i cykeln är en period som börjar från ögonblicket av ägglossning och fortsätter till början av menstruationen. Under denna fas bryts follikeln, och dess celler ackumulerar pigment och fetter, som färgar den gula. På grund av färgen kallas denna follikel corpus luteum. Detta förklarar också det andra namnet på lutealfasen - corpus luteum-fasen.

Huvudfunktionen för corpus luteum är produktionen av androgener, östrogener och progesteron, som är könshormoner. Progesteron kallas också "graviditetshormonet" eftersom det förbereder endometrium för fästning av ett befruktat ägg.

När graviditet inträffar, håller detta hormon livmodern i ett avslappnat tillstånd, vilket förhindrar missfall eller för tidig födsel. Om kvinnan inte blir gravid upphör syntesen av hormoner i corpus luteum och menstruationen kommer.

Du måste också veta vad follikelfasen är. Menstruationscykeln går igenom flera steg, varav den första är follikelfasen, det vill säga perioden från början av menstruation till början av ägglossning.

Hur lång är den luteala fasen??

Normalt tar corpus luteumfasen 12-16 dagar. Men du måste förstå att längden på lutealfasen direkt beror på varaktigheten av menstruationscykeln, varaktigheten på den gula follikelns funktion och egenskaperna hos en kvinnas hormonella bakgrund.

Till exempel, med en cykel som varar 28 dagar, är lutealfasen 14 dagar, men den kan inträffa en dag tidigare eller senare.

En längre luteal fas kan orsaka cyster på äggstockarna. För graviditet är en förlängning av detta stadium av menstruationsperioden också karakteristisk.

En kort luteal fas kan orsaka infertilitet, så inte i något fall bör en sådan överträdelse ignoreras.

Hur man beräknar lutealfasen?

För att beräkna varaktigheten för corpus luteumfasen måste du veta varaktigheten på menstruationscykeln, som kan beräknas från kalendern, där menstruationens början och slut noteras. Den enklaste beräkningsmetoden är följande: den kvinnliga cykelns varaktighet delas upp i två och får dagen för ägglossning. Följaktligen är perioden från ägglossning till början av kritiska dagar den luteala fasen.

Denna metod är naturligtvis enkel, men inte helt korrekt, eftersom många kvinnor kan uppleva cykelfel, så att ägglossningen inte kommer i tid.

En mer exakt metod för att bestämma varaktigheten av lutealfasen är att ägglossningsdagen känns igen av temperaturen i anus (över 37 ° C) eller genom övervakning med användning av gynekologisk ultraljud. Den beräknade varaktigheten för corpus luteumfasen med denna metod kommer att vara korrekt, till skillnad från den tidigare metoden.

Vad är hastigheten på progesteron i lutealfasen?

Progesteronnivån i kvinnornas blod förändras inte bara under hela livet, utan hela månaden, beroende på cykeln. Normen för detta hormon ligger i området 6 till 56 pmol / l. Under corpus luteum-fasen toppar progesteronnivåerna.

Om nivån av progesteron under lutealfasen sänks innebär detta troligen att det fanns någon form av funktionsfel i kroppen.

Progesteronnivån i blodet bestäms med hjälp av ett blodprov, och blod måste doneras under den påstådda luteala fasen, det vill säga under den andra halvan av cykeln.

För att eliminera det felaktiga resultatet av ett blodprov för könshormoner är det nödvändigt att förbereda sig för analysen, nämligen:

 • några månader före testet måste du räkna menstruationscykelns varaktighet för att ta reda på datum för ägglossning och välja den optimala dagen för blodprovtagning;
 • 24 timmar innan du tar blod från kosten måste du ta bort livsmedel som innehåller mycket fett, stekt och kryddig mat, kaffe och alkohol.
 • dagen före analysen bör du begränsa fysisk aktivitet och skydda dig från nervösa chock;
 • analysen utförs strikt på tom mage, så den sista måltiden bör vara senast åtta timmar innan blodprovtagning;
 • om du tar något läkemedel, ska du informeras om detta av läkaren som hänvisade dig till denna studie, eftersom orala preventivmedel och andra läkemedel kan påverka progesteronnivåerna.

Baserat på resultaten av ett blodprov kan en gynekolog överväga att genomföra hormonersättningsterapi.

I det fall progesteron ökas i lutealfasen används läkemedel som återställer balansen mellan könshormoner i en kvinnas kropp.

Om en gravid kvinna har progesteron med lågt blod, förskrivs progestiner också, eftersom en brist på detta hormon kan leda till en abort eller för tidig födsel.

Vid undersökning av blod på en hormonell sexuell panel bestäms nödvändigtvis nivån av östradiol i blodet. Normen för denna indikator i corpus luteumfasen anses vara 91-861 pmol / l.

Ökad östradiol i lutealfasen är också ett tecken på hormonsvikt i kroppen eller någon sjukdom.

Lutealfasbrist i menstruationscykeln: orsaker, symtom och behandling

Låg progesteron i lutealfasen kan bero på följande skäl:

 • funktionsfel i hypothalam-hypofyssystemet mot bakgrund av psykomotisk chock, traumatisk hjärnskada eller infektionssjukdomar med hjärnskada;
 • binjurens sjukdom;
 • sjukdomar i äggstockarna och äggledarna;
 • hyperprolaktinemi;
 • sköldkörtelsjukdomar åtföljt av hyper- eller hypofunktion av organet.

Luteal progesteronbrist kan bara manifestera sig som en funktionsfel i månadscykeln, det vill säga en kvinna kommer inte att ha några yttre tecken på hormonell funktionsfel.

Innan du börjar behandlingen för progesteronbrist måste du fastställa orsakerna till dess förekomst.

Behandling av progesteronbrist i en kvinnas kropp utförs med hormonersättningsterapi (stöd för lutealfasen), vilket stimulerar ankomsten av ägglossning. De läkemedel som valts i detta fall kan vara Utrozhestan, Ingesta, Endometrine, Lutein och andra.

Behandlingen kommer att vara mer effektiv om den kombineras med fysioterapeutiska metoder (intravaginal fonofores), akupunktur och spa-behandling.

Att snabbt vädja till en specialist och ett strikt genomförande av hans medicinska rekommendationer hjälper till att framgångsrikt bli gravid en kvinna och hitta lyckan med moderskapet.

Hög progesteron i lutealfasen: när det händer?

Progesteron hos kvinnor kan öka av flera skäl, bland vilka är:

 • graviditet;
 • misslyckande med månadscykeln;
 • corpus luteumcyst;
 • binjurens sjukdom;
 • njursvikt;
 • stimulering av ägglossning med progestins.

Hos kvinnor som har ökat progesteron kan följande symtom förekomma:

 • bröstkänslighet;
 • nervsystemets labilitet, som manifesteras av tårfullhet, nervositet och en kraftig förändring av humöret;
 • spotting från vagina;
 • huvudvärk;
 • fullständig frånvaro eller minskning av sexuell lust;
 • flatulens.

Vad är 17-OH-progesteron??

17-OH-progesteron är ett binjurens hormon som styr sexuell och reproduktiv funktion. I den kvinnliga kroppen är mängden av detta hormon mycket lägre än hos den manliga. Därför bör inga ändringar i dess nivå ignoreras och kräva samråd med specialister - en endokrinolog och en gynekolog.

I den follikulära fasen av cykeln är syntesen av 17-OH-progesteron på en miniminivå, men ökar med början av ägglossningen och är på den nivån tills menstruationens början.

Om 17 OH-progesteron förhöjs hos en kvinna, betyder detta att patologiska förändringar inträffar i binjurarna eller äggstockarna, till exempel en godartad eller malign tumör.

Som ett resultat kan vi dra slutsatsen att corpus luteumfasen är en av de viktigaste perioderna i månadscykeln, och förändringar i progesteronnivåer i denna fas kan indikera kvinnlig infertilitet.

Luteal fas, corpus luteum, progesteron - låt oss prata om allt mer i detalj

Menstruationscykeln har en tydlig uppdelning i faser. De regleras enligt hierarkin, vars första länk är hjärnan. Faser ersätter varandra i tur och ordning, och nästa början är omöjlig utan föregående. Den första är mognad av follikeln, så den kallas follikulär. Den luteala fasen i cykeln är dess fortsättning, och efter framgångsrik befruktning övergår den till graviditet.

Funktioner i funktionen av corpus luteum

I den follikulära fasen i menstruationscykeln mognar den dominerande follikeln. Under denna period spelar östrogener och follikelstimulerande hormon (FSH) en avgörande roll. Det senare, tillsammans med luteinisering (LH), utsöndras av adenohypofysen. Utan FSH kan LH-effekter inte realiseras. Follikelstimulerande hormon provocerar bildningen av luteiniserande receptorer på ytan av granulosa-celler i follikeln. Utan dem kan LH inte påverka den mogna follikeln..

De biologiska effekterna av LH är följande:

 • stimulering av androgensyntes som östrogenprekursorer;
 • aktivering av prostaglandiner och proteolytiska enzymer som leder till brott i follikeln;
 • luteinisering av granulosa-celler som bildar corpus luteum;
 • stimulering av syntesen av progesteron från luteiniserade celler, prolaktin fungerar i synergi med LH.

Den tidpunkt då lutealfasen börjar är det vanligt att överväga slutet på ägglossningen. Standard menstruationscykeln varar från 21 till 35 dagar, men i genomsnitt 28 dagar. Varaktigheten för varje fas i cykeln är varierande, men i genomsnitt går 12-14 dagar från den första dagen av menstruation till ägglossning. Varaktigheten av själva lutealfasen är också 12-14 dagar. Efter avslutad upprepas cykeln igen.

Follikelbrott uppstår vid toppen av utsöndringen av luteiniserande hormon. Ägget kommer in i bukhålan och under fluktuationen av fimbriae i slutet av hängorna penetrerar äggledarna. Befruktning bör ske inom 12-24 timmar. Mer än den här tiden bibehålls inte äggcellens livskraft..

I den borstade follikeln sker processen med luteinisering. Cellerna i det granulära membranet fortsätter att föröka sig och växa, de ackumulerar ett specifikt enzym - lutein, vilket ger dem en karakteristisk gul färg. Detta bildar den tillfälliga körteln av intern sekretion - corpus luteum. Varaktigheten av dess existens beror på närvaron av graviditet. Om befruktning inte har inträffat, återgår corpus luteum efter 12-14 dagar.

Varaktigheten av körtelens existens ökar med graviditetens början. Embryot bildar olika typer av celler, varav en är trofoblastlagret. Det bildas 4-5 dagar efter befruktningen. Trophoblastceller börjar utsöndra hormonet chorionic gonadotropin (hCG), som stöder corpus luteum och stimulerar produktionen av progesteron. Denna process pågår tills bildningen av morkakan, varefter den tar på sig corpus luteum, och körteln upplöses gradvis.

Beräkning av menstruationsperioden

Varaktigheten av lutealfasen är normalt 12-14 dagar. För kvinnor som planerar en graviditet, dagen för ägglossningen och tillståndet efter det har betydelse. Brott mot denna period kan berätta om olika patologier som förhindrar graviditetens början. Lika obehagliga konsekvenser förlänger och förkortar förekomsten av corpus luteum.

Fyra pålitliga metoder används som hjälper både att beräkna lutealfasen och bestämma det allmänna tillståndet i menstruationscykeln.

Mätning av basal temperatur

Kroppstemperatur är ett variabelt värde och kan variera under dagen. Bastemperatur återspeglar kroppens kärntemperatur och är relativt konstant. Det påverkas av hormonella nivåer. Från början av menstruationscykeln är den relativt låg, mindre än 37 ° C. I genomsnitt är denna siffra 36-36,6 ° C. Detta fortsätter tills ägglossningen. På dagen för follikelmognad inträffar ett kraftigt hopp i temperaturen till 37 ° C och högre. Temperaturen på 37,1-37,3 ° C kvarstår i ytterligare tre dagar efter ägglossningen.

Under den andra fasen fluktuerar den runt 37-37,5 ° C. Och med menstruationens början börjar den gradvis sjunka till normen för den första perioden.

Läs mer om basaltemperatur under ägglossningen, läs i vår artikel.

Kalender metod

Den luteala fasen i menstruationscykeln kan bestämmas av kalendern. Men denna metod är endast lämplig för kvinnor med en tydlig längd på hela cykeln. Om det varar i klassiska 28 dagar, måste du räkna 14 dagar från den första dagen i den sista menstruationen och ta detta datum för ägglossning. Nästa dag börjar lutealperioden.

Du kan också se hur urvalet ändras. På dagen för ägglossningen och dagen innan såg de ut tjocka, rikliga och slemmiga. Efter bildandet av corpus luteum kan de minska, vaginal torrhet uppträder.

Instrumental metod

Bestäm vilken dag av cykeln som är nu med hjälp av ultraljud. Med modern utrustning kan du se follikeln, corpus luteum och bestämma deras storlek. Dessa parametrar är strikt beroende på dagen efter ägglossningen.

Storleken på follikeln är i genomsnitt 12-15 mm. Efter brott i skalet i det inledande skedet är storleken på corpus luteum flera millimeter mindre. Efter en vecka når den 18-22 mm. Detta indikerar beredskapen för kroppen för graviditet. Om befruktning har inträffat börjar stimulering av corpus luteum med korionisk gonadotropin, det kan öka upp till 30 mm. En storlek större än 30 mm indikerar en bildad cysta i corpus luteum och inte en progressiv graviditet.

Laboratoriediagnostik

Starten av lutealfasen kan bestämmas med ett progesterontest. För att göra detta måste du veta cykeldagen i ordning. Innan ägglossningen är progesteronnormen 0,97-4,73 nmol / L. Den 15: e dagen av cykeln börjar den öka något och sträcker sig från 2,39-9,55 nmol / L. På den 21: e dagen av cykeln, eller den sjunde dagen efter ägglossningen, observeras en topp av progesteron, den når 16,2-85,9 nmol / l.

Men studien bör ta hänsyn till cykelns individuella varaktighet. Om en kvinna inte har ägglossning den 14: e dagen, men senare, måste toppen av progesteron försenas: vid ägglossningens dag, i ordning, lägg till 7 och få datumet för toppen av hormonet.

Ytterligare utveckling av progesteronökning sker under graviditet och före födseln. Men en stor corpus luteumstorlek (över 30 mm) och hög progesteron i frånvaro av ett fosterägg talar för en corpus luteumcyste.

Luteal fas förändras

Luteiniseringsperioden kan variera i riktning för att öka och minska varaktigheten. Båda alternativen gör inget bra och försämrar reproduktionsfunktionen..

Den maximala längden på lutealfasen är 16 dagar. Om menstruationen inte inträffar i tid, förblir progesteron på en hög nivå eller den initialt är förhöjd, kan detta manifestera sig som en brist på menstruation.

Uppförandet av hormoner i olika faser av menstruationscykeln

Den korta luteala fasen är från 2 till 10 dagar. En sådan varaktighet är ett tecken på misslyckande under den andra perioden. Detta är vanligtvis förknippat med låga nivåer av progesteron, som inte produceras i corpus luteum. Låg progesteron i lutealfasen kan inte korrekt förbereda endometriet för embryoimplantation. Strax efter befruktningen inträffar en biokemisk graviditet som kan registreras genom blodprov för hormoner.

Om fostret lyckas fästa sig, kan tecken på hotet om abort uppstå. I det här fallet kommer kvinnan att känna dragande smärta i nedre del av buken, vilket påminner om dem före menstruationen, mörkröd urladdning från könsorganen kommer att dyka upp. Om det inte vidtas brådskande bevarandeåtgärder slutar graviditeten på kort tid..

Symtom på lutealfasfel kan uppstå i följande fall:

 • hormonobalans, vilket ändrar förhållandet mellan LH och FSH;
 • inflammatoriska patologier i könsorganen;
 • endometrios;
 • systemiska sjukdomar (diabetes mellitus, hypotyreos, hypotalamiska tumörer);
 • psykogen faktor.

Den långa lutealfasen och ökad progesteron leder till uppkomsten av ospecifika symtom:

 • försämring av huden, ökad fettighet och utseendet på akne;
 • oönskad hårväxt;
 • viktökning;
 • engorgement och ömhet i mjölkkörtlarna;
 • allmän trötthet, en tendens till dåligt humör, depression;
 • förändringar i blodtrycket;
 • huvudvärk;
 • spotting spotting character.

Samtidigt har en hög koncentration av progesteron en preventiv effekt, en kvinna kan inte bli gravid, menstruations oregelbundenheter uppstår.

Hur kan man sänka progesteronnivåerna utan att skada hälsan? Om den här länken.

Den korta luteala fasen är i de flesta fall en patologi av corpus luteum. Förlängningen av denna period är förknippad med den patologiska förloppet för den follikulära delen av cykeln. Samtidigt observeras förändringar inte bara i koncentrationen av progesteron, utan också i andra hormoner. Estradiol i lutealfasen kommer att öka med follikulär persistens. I detta tillstånd brister inte den dominerande follikeln i äggstockarna, vilket innebär att det inte finns någon ägglossning. Som ett resultat bildas inte corpus luteum, luteinisering är också frånvarande. En ökning i koncentrationen av östradiol inträffar också med en endometrioid ovariecyst eller dess tumörer. Minskat hormon observeras med:

 • testikelfeminisering;
 • hyperprolaktinemi;
 • kraftig viktminskning;
 • tung fysisk ansträngning.

Men för den andra perioden av ovariecykeln spelar andra hormoner också roll. Vid diagnosen undersöks koncentrationerna av följande ämnen:

I vissa fall kompletterar kortisol- och sköldkörtelhormoner studien..

Hormonell korrigering

Kan jag bli gravid i lutealfasen?

Det beror på föregående follikelfas och tillståndet av den hormonella bakgrunden i det följande.

Bristen är en konsekvens av den minskade funktionen av corpus luteum, i sådana fall krävs stöd för lutealfasen. Det utförs med hjälp av progesteronpreparat "Dufaston", "Utrozhestan". Oftast föreskrivs de från dag 14 i cykeln och 25. Användningen av hormoner påverkar inte befruktningen. Korrigering av hormonnivåerna låter dig endast ändra endometriumtillståndet och säkerställa implantation av ägg, om befruktningen har inträffat.

Men det finns vissa svårigheter med utnämningen av läkemedlet:

 • Val av dos. Det måste tilldelas individuellt. För varje kvinna är nivån av progesteron på en viss nivå, och du kan inte säga säkert att med samma blodantal behöver du samma dos av hormonet.
 • Blödning avbokning. Efter att ha tagit progesteron visas blödningar, vilket i termer av tiden motsvarar menstruationsblödning. Men om en kvinna inte skyddades under behandlingen, kan ett foster befinna sig i livmoderhålet. Blödning kommer att leda till frigöring av ägg och missfall. Graviditetstester under denna period är ännu inte effektiva. Därför bör de som genomgår behandling skyddas från graviditet.

Men om brist på corpus luteum redan har observerats under den diagnostiserade graviditeten, med tillgängliga tecken på hotet om avbrott, då är utnämningen av "Duphaston" eller "Utrozhestan" vettig att bevara det. I detta fall tas hormoner fram till bildandet av morkakan, och i allvarliga fall till och med upp till 21 veckors graviditet.

Brist på den andra perioden av menstruationscykeln kan observeras regelbundet hos perfekt friska kvinnor. Därför spelar observationen och diagnosen bara en månad inte så mycket som två till tre månaders studier. Till exempel måste du självständigt mäta bastemperaturen och göra dess schema.

I frånvaro av ägglossning är det omöjligt att prata om bristen på lutealfasen, i detta fall follikeln inte mognar, därför förändras den cykliska karaktären av förändringarna inte. Sådana former av hormonella störningar kräver sökning efter orsaken och dess eliminering, och inte blind administrering av hormoner.

Fysiologi för den normala menstruationscykeln

Upplagt av Corrin K. Welt, MD
Redaktörer: William F. Crowley, Jr, MD
Amy B. Middleman, MD, Ph.D., professor i utbildning
Biträdande chefredaktör Catherine A. Martin, MD

Sammanfattning

Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (dag 1). Hela cykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal.

 1. Den follikulära fasen börjar med menstruationens början och slutar på dagen för en snabb ökning av koncentrationen av luteiniserande hormon (LH).
 2. Lutealfasen börjar dagen för en snabb ökning av LH-koncentrationen och slutar i början av nästa menstruation.

Den genomsnittliga varaktigheten för en vuxen kvinnas menstruationscykel är 28-35 dagar, varav cirka 14-21 dagar faller på follikelfasen och 14 dagar på lutealfasen. Bland kvinnor i åldrarna 20 till 40 år finns det relativt små fluktuationer i cykeltiden. Jämfört med denna åldersperiod observeras mer signifikanta fluktuationer i varaktighet under de första 5-7 åren efter menarkon och de senaste 10 åren före upphörandet av menstruationen (Fig. 3).

I de flesta fall faller toppen av menstruationscykelns varaktighet på 25-30 år och minskar sedan gradvis så att 40-åriga kvinnor har en kortare cykel. Förändringar i menstruationsintervallet inträffar främst på grund av förändringar i follikelfasen, medan varaktigheten av lutealfasen förblir relativt oförändrad.

Introduktion

Den normala menstruationscykeln är en finkoordinerad cyklisk process med stimulerande och hämmande effekter som leder till frisläppandet av ett moget ägg från en pool med hundratusentals primulära folliklar. Olika faktorer är involverade i regleringen av denna process, inklusive hormoner, paracrin och autokrina faktorer som hittills identifierats. Cykliska förändringar i koncentrationen av hormoner i adenohypophys och äggstockar visas i figurerna (Fig. 1 och Fig. 2).

Figur 1. Hormonförändringar under den normala menstruationscykeln. Sekventiella förändringar i koncentrationen av hypofyshormoner (FSH och LH, vänster panel) och äggstockar (östrogen och progesteron, höger panel) i blodserum under den normala menstruationscykeln. Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (visas här som dag-14).
Cykeln är indelad i två faser: follikelfasen - från början av menstruationen till en kraftig ökning av LH-koncentrationen (dag 0) och lutealfasen - från toppen av LH-koncentrationen till nästa menstruation. För att konvertera serumöstradiolkoncentration till pmol / L (pmol / L), multiplicera diagrammet med 3,67 och omvandla serumprogesteronkoncentrationen till nmol / L (nmol / L) multiplicera med 3,18.

Fig. 2 Menstruationscykel

Denna översikt kommer att diskutera fysiologin i den normala menstruationscykeln..

Faserna och varaktigheten av menstruationscykeln

Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (dag 1). Menstruationscykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal.

 1. Den follikulära fasen börjar med menstruationens början och slutar på dagen för en snabb ökning av koncentrationen av luteiniserande hormon (LH).
 2. Lutealfasen börjar dagen för en snabb ökning av LH-koncentrationen och slutar i början av nästa menstruation.

Den genomsnittliga varaktigheten för den vuxna kvinnans menstruationscykel är 28–35 dagar, varav cirka 14–21 dagar faller på follikelfasen och 14 dagar på lutealfasen [1,2]. Bland kvinnor i åldrarna 20 till 40 år noteras ganska obetydliga fluktuationer under cykelns varaktighet. Jämfört med denna åldersperiod observeras mer signifikanta fluktuationer i menstruationscykelns varaktighet under de första 5-7 åren efter menarchen och de senaste 10 åren före upphörandet av menstruationen (Fig. 3) [1].

Fig. 3 Åldersberoende av menstruationscykelns varaktighet. De visade percentilerna för fördelning av menstruationscykelns varaktighet beroende på ålder erhålls på resultaten för 200 000 cykler. Förlängningen av menstruationsintervallet sker hos kvinnor omedelbart efter menarken och några år före klimakteriet.

I de flesta fall faller toppen av menstruationscykelns varaktighet på 25-30 år och minskar sedan gradvis så att 40-åriga kvinnor har en kortare cykel. Förändringar i menstruationsintervallet inträffar främst på grund av förändringar i follikelfasen, medan varaktigheten av lutealfasen förblir relativt oförändrad [3].

Vidare i denna artikel kommer vi att överväga hormonella förändringar, såväl som förändringar i äggstockarna och endometrium som förekommer i olika faser av menstruationscykeln.

Tidig follikelfas

Den tidiga follikulära fasen är den period då äggstocken är i läget med den lägsta hormonella aktiviteten, vilket leder till låga koncentrationer av östradiol och progesteron i blodserumet (Fig. 1). När den negativa återkopplingen av östradiol, progesteron och eventuellt hämmande A på hypofysen frigörs från de hämmande effekterna leder den sena luteala / tidiga follikulära fasen till en ökning i frekvensen av fluktuationer i koncentrationen av gonadotropinfrisättande hormon (GnRH) med en efterföljande ökning av serumkoncentrationen av follikelstimulerande hormon (FSH) ungefär 30% [4]. Denna lilla ökning av FSH-sekretion verkar involvera poolen av att utveckla folliklar.,

Serumkoncentrationen av inhibin B som utsöndras av den utvalda poolen av små folliklar är maximal i den tidiga follikulära fasen och kan spela en roll för att undertrycka en ytterligare ökning av koncentrationen av FSH i denna fas av cykeln (Fig. 4) [8]. Även vid denna tidpunkt är det en kraftig ökning i frekvensen av fluktuationer i LH-koncentrationen, från en svängning var fjärde timme i den sena luteala fasen till en svängning var 90: e minut i den tidiga follikulära fasen [9].

Fig. 4 Hormonnivåer: äldre och yngre reproduktiva åldrar. De dagliga värdena för nivåerna av gonadotropiner, könssteroider och hämmor i den äldre åldersgruppen (35-46 år; n = 21) visas med rött, i de yngre (20-34 år; n = 23) - i blått.

Den tidiga follikulära fasen kännetecknas också av ett unikt neuroendokrin fenomen: en avmattning eller avslutning av fluktuationer i koncentrationen av LH under sömn, som inte inträffar vid en annan tidpunkt i menstruationscykeln (Fig. 5). Processens mekanism är för närvarande okänd..

Fig.5. Episodisk utsöndring av LH i follikelfasen. Mönster av episodisk LH-sekretion under de tidiga (RFF), mitten (SFF) och sena (PFF) follikelfaserna i menstruationscykeln. Dag 0 är dagen för en kraftig ökning av koncentrationen av LH i mitten av cykeln. I RFF noteras ett unikt undertryckande av LH-sekretion i sömnfasen.

Äggstockar och endometrium. Ultraljudsundersökning avslöjar inga förändringar i äggstockarna som är karakteristiska för denna fas i menstruationscykeln, med undantag för att det ibland kan urskiljas regresserande corpus luteum kvar från föregående cykel. Endometriumet under menstruationen är relativt enhetligt, efter fullbordad menstruation är det ett tunt lager. För närvarande visualiseras folliklar med en diameter på 3-8 mm.

Mellan follikulär fas

En måttlig ökning av FSH-sekretion i den tidiga follikulära fasen stimulerar gradvis follikulogenes och produktion av östradiol, vilket leder till tillväxt av folliklar från den pool som valdes i denna cykel. Så snart flera folliklar mognar före det antrala steget, hypertrofi och delar deras celler, vilket leder till en ökning av serumkoncentrationen av första östradiol (via FSH-stimulering av aromatas) och därefter hämmar A.

En ökning av östradiolproduktionen med den negativa återkopplingsmekanismen påverkar hypothalamus och hypofysen, vilket leder till en minskning av serumkoncentrationen av FSH och LH, såväl som till en minskning i amplituden av LH-vibrationer. Som jämförelse är genereringen av GnRH-pulser något accelererad till medelvärdena på LG-svängningsfrekvensen - en per timme (jämfört med en på 90 minuter i början av follikelfasen). Antagligen sker GnRH-stimulering på grund av slutet av den negativa återkopplingseffekten av progesteron från den föregående luteala fasen. Förändringar i äggstockarna och endometrium. De första sju dagarna från början av menstruationen, med ultraljudsundersökning av äggstockarna, visualiseras antrala folliklar, 9-10 mm stora. En växande koncentration av östradiol i plasma leder till spridning av endometrium, som blir tjockare, antalet körtlar ökar i det och en bild av ett "trippelband" (treskikt) visas, synligt under ultraljudundersökning (Fig.2) [10].

Sen follikelfas

Serumkoncentrationen av östradiol och inhibin A ökar dagligen under veckan före ägglossningen på grund av produktionen av dessa hormoner av den växande follikeln. Koncentrationen av FSH och LH i serum vid denna tidpunkt minskar på grund av effekterna av negativ återkoppling från östradiol och eventuellt andra hormoner som bildas i äggstockarna (Fig. 1). Efter bestämning av den dominerande follikeln inducerar FSH uppkomsten av LH-receptorer i äggstocken och ökar utsöndringen av intrauterina tillväxtfaktorer, såsom till exempel insulinliknande tillväxtfaktor-1 (IGF-1).

Förändringar i livmoderhalsen, livmoderhalsen och slemhinnan i livmoderhalsen. Vid den sena follikulära fasen har den enda dominerande follikeln bestämts, resten av poolen med mogna folliklar stoppar i dess utveckling och genomgår atresi. Den dominerande follikeln ökar i storlek med 2 mm per dag tills en mogen diameter på 20-26 mm uppnås.

En ökande koncentration av östradiol i serum leder till en gradvis förtjockning av livmoderns livmodersättning och en ökning av antalet och "töjbarheten" (kristallisering av slem) av livmoderhalsslemet. Många kvinnor märker dessa förändringar i slemets natur. Studier av mucusprov i livmoderhalskanalen under menstruationscykeln visar en toppkoncentration av mucinproteinet MUC5B i den sena follikulära fasen, vilket kan vara viktigt när spermier kommer in i livmoderhålet [11].

Luteal fas: snabb tillväxt och ägglossning i mitten av cykeln

Östradiolkoncentrationen i plasma fortsätter att öka tills den når sitt maximala värde ungefär en dag före ägglossningen. Sedan inträffar ett unikt neuroendokrin fenomen: snabb tillväxt i mitten av cykeln [12]. Snabb tillväxt representerar en skarp övergång från att kontrollera LH-sekretion med äggstockshormoner (såsom östradiol eller progesteron) genom en negativ återkopplingsmekanism till en plötslig positiv återkopplingseffekt som leder till en tiofaldig ökning i LH-koncentrationen och en något mindre ökning av FSH i serum (fig. 1 ) Förutom östrogen och progesteron finns det andra faktorer som produceras av äggstockarna som bidrar till den snabba ökningen av LH-koncentrationen. Det är omöjligt att uppnå en LH-koncentration i serum som liknar den som observerades i mitten av en cykel genom att helt enkelt administrera östrogen och progestin till kvinnor under den tidiga perioden av den mitten follikulära fasen [13].

Vid denna tidpunkt inträffar LG-pulsens svängningsfrekvens ungefär en gång per timme, men pulssvängningarna ökar kraftigt. Övergången från negativa effekter till positiva återkopplingseffekter i mekanismen för LH-frisättning är för närvarande dåligt förstås. En ökning av antalet GnRH-receptorer i hypofysen kan bidra till detta, men med riktad introduktion av GnRH i hypofysen inträffar förmodligen inte förändringar [14].

Förändringar i äggstockarna. Den snabba tillväxten av LH inleder betydande förändringar i äggstockarna. Ägget i den dominerande follikeln slutför sin första meiotiska uppdelning. Dessutom ökar lokal utsöndring av plasminogenaktivator och andra cytokiner som är nödvändiga för ägglossningsprocessen [15,16]. Ett ägg frigörs från en follikel på ytan av äggstocken ungefär 36 timmar efter en snabb ökning av LH-koncentrationen. Sedan vandrar den ner längs äggledaren till livmoderhålet. Processen för brott i follikeln och frigörandet av ägget är nära besläktad med den snabba tillväxten av LH; därför kan mätning av koncentrationen av LH i serum eller urin användas för att uppskatta ägglossningstiden hos infertila kvinnor.

Redan innan ägget släpps börjar granulosa-cellerna runt det att luteinisera och producera progesteron. Progesteron bromsar snabbt LH-pulsgeneratorn och följaktligen blir slutet av den snabba tillväxtfasen LH-pulser mindre frekvent. Endometrium. En gradvis ökning av serumprogesteronkoncentrationen har en djup effekt på endometriets nedre lager, vilket leder till upphörandet av mitos och "organisationen" av körtlarna [17]. Denna förändring kan upptäckas med ultraljud på relativt kort tid efter ägglossningen: bilden av "trippelremsan" försvinner, endometriet blir jämnt ljus (fig. 2>) [10].

Mellan- och sena luteala faser

Under den mellersta och sena luteala fasen leder utsöndringen av progesteron av corpus luteum [18] till en gradvis ökning av dess koncentration. Detta leder i sin tur till en gradvis minskning av frekvensen av fluktuationer i koncentrationen av LH till en oscillation på 4 timmar. Fluktuationer i koncentrationen av progesteron börjar inträffa strax efter att svängningarna i LH-koncentrationen har minskat. Som ett resultat finns det betydande fluktuationer i serumkoncentrationen av progesteron under lutealfasen (Fig. 6) [19]. Inhibin A produceras också av corpus luteum och toppen av dess koncentration i serum faller i mitten av lutealfasen. Inhibin B-sekretion är praktiskt taget frånvarande i lutealfasen (fig. 4). Serumkoncentrationen av leptin är högst i lutealfasen [20].

Fig. 6 Fluktuationer i LH stimulerar frisättningen av progesteron i den mellersta luteala fasen. Plasmakoncentration av luteiniserande hormon och progesteron inom 24 timmar efter blodprovtagning med 10-minutersintervall hos normala kvinnor som undersöktes i mitten av lutealfasen. Det finns en märkbar korrelation mellan LH-fluktuationer och en ökning av plasmaprogesteronkoncentrationen. För att konvertera serumprogesteronkoncentration till nmol / L (nmol / L) multipliceras med 3,18.

I den sena luteala fasen leder en gradvis minskning av LH-sekretion till en gradvis minskning av produktionen av progesteron och östradiol av corpus luteum i frånvaro av ett befruktat ägg. När ägget befruktas implanteras emellertid det senare i endometriet inom några dagar efter ägglossningen. Den tidiga embryonperioden efter befruktningen börjar med produktionen av korionisk gonadotropin av embryot, som stöder corpus luteum och progesteronproduktion.

Förändringar i endometrium. En minskning av frisättningen av östradiol och progesteron från den regressande corpus luteum orsakar ett upphörande av blodflödet till endometrium, endometrial avstötning och början av menstruation ungefär 14 dagar efter den snabba ökningen av LH-koncentrationen. Menstruation är inte en exakt markör för hormonella händelser i menstruationscykeln, eftersom det finns betydande interindividuell variation mellan början av endometrial avstötning och en minskning av serumhormonkoncentrationen i lutealfasen (Fig. 2) [4]. På grund av en minskning av produktionen av steroider av corpus luteum, är det hypotalamiska hypofyssystemet undantaget från verkan av negativ feedback, det finns en ökning av nivån av FSH och därmed början på nästa cykel.

Översättningen gjordes av specialister från Centrum för immunologi och reproduktion

Vad är lutealfasen hos kvinnor? Vad är cykeldagen?

Upplagt av Rebenok.online den 28 mar 2017

Menstruationscykeln är perioden från den första dagen av menstruationen till början av nästa. Dess varaktighet beror på korrekt implementering av kroppens reproduktionsprocesser. Cykeln är indelad i flera delar, som i gynekologi kallas faser. Den sista är den luteala fasen.

Vad det är?

Början av menstruationscykeln kännetecknas av tillväxten av folliklar och endometrium - detta är follikelfasen. Ägglossningen kommer in i ägglossningen, på grund av vilken befruktningen blir möjlig. Det sista steget är cykelns luteala fas. Processerna som sker under denna period hjälper till att bilda graviditet eller leder till att menstruationen börjar.

I stället för en follikel som spricker under ägglossningen börjar corpus luteum utvecklas. Det har en ojämn disposition. I storlek sammanfaller corpus luteum med follikelns storlek. Dess huvudfunktion är produktionen av progesteron..

Det är graviditetens huvudhormon. Med dess hjälp minskar livmoderkontraktionen, mjölkkörtlarna börjar öka i storlek. I framtiden hjälper progesteron bildandet av mjölkkanaler..

Om befruktningen inte genomförs, i slutet av lutealfasen, löses corpus luteum gradvis upp. Tillsammans med den minskar progesteronnivån. Detta framkallar avstötning av endometriala vävnader, vilket bidrar till början av menstruation. I slutet av menstruationscykeln kan en kvinna märka utseendet på karakteristiska symtom. Dessa inkluderar följande:

  Tilldelning ändras.

Vilken dag i cykeln börjar och hur lång tid tar det?

Lutealfasen hos kvinnor börjar efter ägglossningen. Helst är dess varaktighet 14 dagar +/- 2 dagar. I corpus luteum är scenen i de flesta fall densamma. Vid kränkningar av menstruationscykeln ändras inte lutealfasens varaktighet, i motsats till follikelfasen, som regel..

Hormonorm

Under den andra halvan av cykeln noteras aktiviteten för progesteron och östradiol. Deras efterlevnad av normerna är av stor vikt vid befruktningen. Normen för progesteron i lutealfasen i cykeln är 7–56 nmol / l.

Dess nackdel är orsaken till att ta hormonbaserade mediciner. Progesteron spelar en bärande roll i befruktningen. Om graviditeten inte inträffar, minskas antalet avsevärt.

Estradiol bör vara i intervallet 91 till 861 pmol / L. Det påverkar endometriet och hjälper den att ta rätt struktur.

Ett normalt prolaktinindex anses vara ett resultat från 109 till 557 mU / ml. Med framgångsrik befruktning har prolaktin en effekt på mjölkbildningen..

Vad bestämmer varaktigheten?

I medicinsk praxis finns det två patologier beträffande varaktigheten av lutealfasen. I det första fallet är dess varaktighet för kort. Detta kan bero på brist på corpus luteum eller hormonella avvikelser. Befruktning i detta fall är omöjlig. Menstruation inträffar innan embryot har tid att fästa vid livmoderhålet.

Ökningen i längden på cykelns luteala fas kan orsakas av två skäl. Dessa inkluderar graviditet och utseendet på cystiska formationer.

Cystor är olika: vissa löses upp när menstruationen närmar sig, medan andra kan öka i storlek. Om cystisk bildning påverkar reproduktionsfunktionen fattas beslut om operation. Tecknen på utseendet på en cysta inkluderar följande:

Kan jag bli gravid i lutealfasen?

Teoretiskt kommer samlag som utförs i den andra fasen av menstruationscykeln inte att leda till graviditet. Om ägget redan har avslutat sin vitala aktivitet är befruktning omöjlig. Men om spermierna har lyckats smälta samman med ägget, kommer graviditetsprocessen att exakt inträffa i lutealfasen i menstruationscykeln.

Nästa vecka efter befruktningen passerar ägget genom äggledarna och fästs sedan vid livmodern. Graviditet anses vara slutgiltigt först efter det att fosterägget tar sin plats och börjar utsöndra hCG-hormonet. Först då kan en kvinna ta reda på om sin nya position med hjälp av ett test eller ultraljudövervakning.

Att observera menstruationscykeln hjälper under graviditetsplanering. Identifiering av varje fas av denna period ökar chansen för en framgångsrik befruktning. Därför rekommenderas det att varje kvinna upprätthåller en kalender som hjälper till att navigera i processerna i hennes egen kropp.

Vad är lutealfasen hos kvinnor?

Det är vanligt att den moderna människan är intresserad av hur hans kropp är strukturerad och hur den fungerar. Nästan varje tjej tänkte minst en gång på vad lutealfasen är och hur det är förknippat med hennes menstruationscykel..

Så menstruationscykeln är en komplex hormonberoende process i en kvinnas kropp, vilket är absolut nödvändigt för att förbereda alla organ och system, särskilt det reproduktiva systemet, för att få graviditet och bli gravid. Menstruationscykeln anses vara från den första blödningsdagen. Dess överträdelse eller fullständig frånvaro av menstruation eller amenorré, indikerar allvarliga hälsoproblem. Normalt hos flickor är cykellängden stabil och skillnaden kan variera från 2 till 5 dagar. Det normala intervallet för cykellängden är 21-35 dagar. Den består av två på varandra följande faser, mellan vilka ägglossning sker:

 1. follikulär fas;
 2. ägglossning;
 3. luteal fas.

Faserna i menstruationscykeln, hur man beräknar varaktigheten för varje fas och vad som händer under varje fas i kroppen

 1. Den follikulära fasen räknas från den första dagen med blodig urladdning eller menstruation. Det varar cirka 12-15 dagar tills ägglossningen. Till exempel, med en cykellängd av 28-30 dagar, ägglossning sker på dag 13-17 av cykeln. I denna fas mognar den dominerande follikeln som innehåller ägget i äggstocken (detta är det parade kvinnliga endokrina organet, som lagrar hela poolen hos en kvinnas ägg från födseln). Runt mitten av cykeln brister membranet i en (sällan två) dominerande follikel och en kvinnlig reproduktionscell, eller ägg, kommer in i äggledarens lumen och börjar röra sig mot livmodern för efterföljande befruktning.
 2. Ägglossning sker vid tidpunkten för follikelmembranets bristning och ett ägg frigörs från det, vilket bär det genetiska materialet hos en kvinna att överföra till hennes avkommor. Ägget rör sig längs munnen på äggledaren för att möta spermierna och för vidare fästning vid livmoderväggen. Om det den här dagen var sexuell kontakt med penetrering, kommer spermierna med ägget att röra sig mot varandra, befruktning inträffar och graviditet kommer att inträffa. Det bör noteras att även friska kvinnor inte har ägglossning i alla cykler. Normalt bör det finnas minst 2 ägglossningscykler av de tre betraktade. Därför föreslår läkarna med misslyckade försök att bli gravid att paret regelbundet försöker bli gravid ett barn i ett år och först sedan undersökas med avseende på infertilitet.
 3. Lutealfasen, eller den kallas corpus luteumfasen, kommer från en kraftig ökning av blodluteiniseringshormonet som svar på ägglossningen och avslutas med den första blödningsdagen av en ny cykel. Samtidigt bildas en gul kropp i äggstocken i stället för follikeln från vilken ägget gick till ägglossning, vars celler börjar producera progesteron. Detta är ett graviditetshormon, eftersom det hjälper till att upprätthålla graviditeten fram till barnets födelsedag. Men om det fanns ägglossning i den aktuella cykeln, och befruktning inte inträffade och graviditet inte inträffade - corpus luteumcellerna upphör att producera progesteron och nästa menstruation börjar. Blödning är en indikator på att en kvinna inte är gravid och hennes kropp förbereder sig för graviditet igen under nästa cykel.

Hur man beräknar den uppskattade dagen för ägglossning

Det förväntade datumet för ägglossning kan beräknas hemma, beroende på längden på menstruationscykeln..

Luteal cykelbrist

Lutealfasbrist i menstruationscykeln är ett mycket vanligt problem för kvinnors reproduktiva hälsa.

Dess närvaro innebär problem med corpus luteumproduktionen av det huvudsakliga graviditetshormonet - progesteron, som ett resultat av vilket embryotransplantationsprocessen störs på grund av underlägsenhet i endometrium, och kvinnan antingen inte blir gravid eller hon har missfall.

Många experter anser att en av fem kvinnor har en cykelstörning, men problemet inträffar huvudsakligen inte specifikt med den sista fasen, utan med äggstockarnas funktion som helhet, brist på ägglossning, otillräcklig tillväxt av endometrium, etc..

Skäl för utvecklingen av insufficiens 2 faser av cykeln

Alla vet att menstruationscykeln regleras av hormoner. Alla hormoner i kroppen är sammankopplade med varandra, och en förändring i koncentrationen hos vissa påverkar andras nivå. Det finns olika skäl för utvecklingen av lutealfasinsufficiens, följande typer kan särskiljas:

1. Funktionella orsaker (förknippade med nedsatt reproduktionsorgan).

a) associerad med hypofunktion av äggstockarna;

 • resistent äggstocksyndrom (när en kvinnas äggstockar slutar svara på hormonstimulering)
 • polycystiskt äggstocksyndrom (en dishormonell sjukdom där äggstockarna producerar alltför stora mängder manliga hormoner och har många cyster)
 • ovariell hypertrofisyndrom (hämning av ovariefunktionen på grund av långvarig användning av läkemedel som undertrycker hypofysstimulerande funktion)
 • utarmat äggstocksyndrom (när äggstockarna slutar fungera till fullo och kvinnans menstruation upphör vid en tidig ålder - upp till 40 år)

b) associerad med endokrin körtelsjukdom

1) hypotyreos (minskad produktion av sköldkörtelhormoner T3, T4 och ökad TSH);

2) hypertyreos (ökad produktion av sköldkörtelhormoner T3, T4)

1) hyperprolaktinemi (ökad produktion av prolaktin i blodet, vilket bidrar till hämningen av produktionen av andra könshormoner);

2) hypofyshypogonadism (nedsatt produktion av könshormoner på grund av patologiska förändringar i hypofysen)

2. Organiska orsaker (förknippade med sjukdomar i organ som är ansvariga för reproduktionssystemet och påverkar inte bara deras funktion utan också strukturen).

 • könssjukdomar

Syneki i livmoderhålan, endometrios, adenomyos, livmoderfibroider, polyper i livmodern, endometrial hyperplasi, endometritis, äggstockscancer eller endometrial cancer, könsinfektioner.

Levercirrhos, hepatit (infektionssjukdom), fet lever (när levervävnad ersätts av fettvävnad)

3. Iatrogen (associerad med tidigare kirurgisk behandling i underlivet).

 • curettage av livmoderhålan (diagnostisk eller terapeutisk);
 • medicinsk abort (avbrytande av graviditet)

4. Andra skäl:

 • ökad fysisk aktivitet;
 • ta vissa droger;
 • stor förlust av kroppsvikt (dålig och obalanserad kost eller avsiktlig svält);
 • en kraftig klimatförändring;
 • svår stress, depressivt humör, nervstörningar;
 • störningar i processen för biosyntes av progesteron (på grund av metaboliska störningar, dålig blodtillförsel till corpus luteum)

Alla dessa skäl påverkar till en eller annan grad balansen mellan hormoner i kroppen, leder till en störning i deras produktion och som ett resultat till underlägsen äggmognad även i närvaro av ägglossning.

Symtom på lutealfasfel

1. Menstruella oregelbundenheter.

 • förseningar eller förkortning av cykeln (när menstruationen inte kommer mer än en vecka eller går ofta än en gång var 21: e dag);
 • oregelbundna perioder;
 • för tungt menstruationsflöde (med koagler);
 • mycket knapp menstruation (mindre urladdning mindre än 3 dagar)

2. Spontan missfall (avslutande av graviditet på ett naturligt sätt) i 1 trimester.

3. Missfall (missfall) i första och andra trimestern, samt vanligt missfall (2 eller fler spontana aborter i rad).

4. Infertilitet (brist på graviditet med regelbunden sexuell aktivitet under ett år eller mer).

Typer av insufficiens 2 faser av cykeln:

 • hypoprogesteron typ

Tecken på denna typ av lutealfasinsufficiens är en låg nivå av progesteron i blodet, en oformad gul kropp (ett tillfälligt hormonorgan som bildas efter att ägget lämnar äggstocken), en liten tjocklek på endometrium (mindre än 10 mm).

I denna form bildas corpus luteum i tillräcklig volym, progesteron reduceras något, endometriet har tillräcklig tjocklek för befruktningen, men östrogenkoncentrationen i blodet ökar kraftigt.

Diagnos: hur man fastställer felet i fas 2-cykeln

Om du misstänker denna patologi är det nödvändigt att samla in en fullständig patienthistoria:

 • sjukdomens historia (hur länge klagomål om förändring i menstruationens varaktighet och natur uppträdde, vilka gynekologiska sjukdomar som finns där, om det fanns kirurgi på könsorganen);
 • undersökning på en gynekologisk stol (bedömning av livmoderens rörlighet och placering, äggstockar, undersökning av livmoderhalsen i speglarna, utstrykning och cytologisk undersökning);
 • ultraljuddiagnostik av bäckenorganen (bedömning av endometriumets tjocklek, dess överensstämmelse med menstruationscykelfasen, kontroll av blodflöde och folliklar, närvaron och storlek på corpus luteum, tillståndet i kvinnans äggstockar);
 • mätning av basal kroppstemperatur (rektal temperatur, uppmätt på morgonen omedelbart efter vakenhet - en liten temperaturskillnad före och efter ägglossning indikerar NLF);
 • bestämning av hormonnivån i blodet för att upptäcka avvikelser i deras indikatorer (LH, FSH, östrogen, progesteron, testosteron, prolaktin, antimullerhormon, inhibin, DHA-S, 17-OH-progesteron, TSH) - låga nivåer av LH, FSH, progesteron och höga prostaglandiner indikerar NLF;
 • blodprov (biokemisk analys, blodkoagulationsanalys (koagulogram));
 • vid behov en endometrial biopsi för att utesluta en malign sjukdom och för att upptäcka en "försening" i endometrial reaktion på hormonella fluktuationer (för kvinnor äldre än 35 år) och hysterosalpingografi för att kontrollera äggledarna för patency;
 • samråd med andra specialister

I princip är det ofta tillräckligt med en kompetent specialist för att utföra eller motbevisa diagnosen NLF för att få en extern undersökning av patienten och historien. Till exempel, med en cykellängd på mer än 35 dagar, frånvaron av menstruation i flera månader, är det inte nödvändigt att prata om denna diagnos. Med NLF noteras en förkortning av den andra fasen av cykeln och istället för de föreskrivna 14 dagarna varar den bara 9-10.

Behandling med luteal fas

Som redan nämnts tidigare är misslyckandet i lutealfasen i cykeln inte en oberoende sjukdom, utan en konsekvens av uppkomsten av olika slags störningar i kvinnans kropp. Därför är det för det första nödvändigt att identifiera i vilket speciellt organ felet inträffade, eliminera den orsaken som ledde till utvecklingen av sjukdomen och genomgripande närma sig dess behandling för att återställa kroppens fulla funktion.

Utnämningen av progesteron ensam i form av Utrozhestan eller Duphaston för att upprätthålla cykelens fas 2 är ofta otillräcklig, eftersom behandlingen bör börja med reglering av follikelfasen i menstruationscykeln, som är ansvarig för äggmognad och endometrial tillväxt. För detta förskrivs follitropiner (medel som bidrar till förbättrad follikulogenes).

Det praktiseras ofta med antestrogenläkemedel och läkemedel som stimulerar ägglossningens utseende och tillväxten av livmodern i livmodern, läkemedel som minskar nivån av prolaktin och androgener. Användning av hormonersättningsterapi (orala preventivmedel) för rebound-effekten (abstinenseffekt), där befruktningen uppstår på grund av ökad äggstocksfunktion efter avslutad COC, utövas också..

Patienten föreskrivs allmän förstärkningsterapi - multivitaminkomplex, växtbaserade beredningar, balanserad näring. Rekommenderas av en minskning av fysisk aktivitet, enklare arbete. I närvaro av en inflammatorisk process i bäckenet utförs antibakteriell behandling, läkemedel föreskrivs som undertrycker syntesen av prostaglandiner (till exempel indometacin), fysioterapi (elektrofores, fonofores, etc.).

Patienter med en liknande diagnos ordineras ofta spa-behandling, inklusive massage, terapeutiska bad, aromterapi och lerterapi, mineralvatten, etc. Det är viktigt att ta hänsyn till den psykomotiska komponenten i ett sådant problem som bristande lutealfas i cykeln och vid behov rekommendera patienten att ta lugnande medel, lugnande medel och örter, eller psykoterapeutisk behandling.

Förebyggande av insufficiens 2 faser av cykeln

Det bästa förebyggandet av gynekologiska sjukdomar, inklusive fas 2-brist, är ett regelbundet besök hos en gynekolog i Aktau och övervaka din egen kropp. Markera varje menstruation i en speciell kalender, så att i fall du självständigt kan märka avvikelser vid ankomsten av kritiska dagar och vid behov söka råd från en specialist.

Dags att behandla alla infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i bäckenet (kolpit, adnexit, cystit etc.). Ta då och då allmänna tester (blod, urin, biokemi, ultraljud) och genomgå en läkarundersökning för att utesluta störningar i organens funktion. Ät på ett balanserat sätt, eliminera skräpmat så mycket som möjligt, liksom alkohol och rökning. Gå in för sport och titta på ditt känslomässiga tillstånd, var mindre nervös, var mer i frisk luft.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Intrauterin enhet: vad är bra och vad är dåligt denna metod för preventivmedel

Du kanske ska sluta använda kondomer och p-piller..Vad är en intrauterin enhet och hur fungerar denIntrauterina enheter är preventivmedel, ett sätt att kontrollera graviditetens början....

Utrozhestan eller Dufaston: vilket är bättre och mer effektivt?

Graviditet är den lyckligaste och bästa tiden under förväntan på ett barn. Att inse att ett nytt liv utvecklas i dig som är otydligt kopplad till dig - vad kan vara bättre?...

Den första menstruationen hos dottern: råd till pappor

Den första menstruationen är ett mycket viktigt ögonblick i flickans liv, och just nu behöver hon verkligen stöd. Tips för pappor hur du ska uppträda ordentligt med din dotter för närvarande hjälper till att inte bryta ved....