Menstruationscykelkalender

Harmonier

Menstruationscykelkalendern låter dig beräkna menstruationsdagar online:

Vi beräknar kalendern för menstruationscykeln och förbättrar livskvaliteten!

Menstruationscykelkalender. Varje kvinna hört talas om honom, men inte alla leder honom. Banal latskap är ibland starkare än oss. Men framstegen står inte stilla och det är inte längre nödvändigt att slå ut en penna i en papperskalender. När du kom till vår webbplats så har du just nu möjligheten att beräkna kalendern för menstruationscykeln. Mer exakt behöver du inte räkna något, kommer vårt program att beräkna. Och du behöver bara välja rätt datum för den sista menstruationen och den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln.

Så för vilket syfte behöver du göra dessa beräkningar? Kanske räcker det med att komma ihåg datumet då den senaste blödningen började? Tyvärr räcker det inte. Och nu kommer vi att titta närmare på varför.

1. Den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln. Denna indikator spelar en viktig roll i många situationer. Den senaste perioden var till exempel 26 dagar, och året innan 40 år. Situationen är onormal, men kanske inte kräver undersökning om fallet är enstaka. Därför måste du alltid veta när kränkningarna började, och då kan detta fenomen kopplas till något, hitta orsaken.

Det är viktigt att veta den genomsnittliga varaktigheten för att bestämma ägglossning hos kvinnor med oregelbundna blödningar. Beräkna denna mellersta mark kommer att hjälpa vår online menstruationscykel kalender. Du kan välja hur många månader i förväg du behöver göra beräkningar. Ägglossningen markeras i en ljus orange färg, detta är en enda dag. Och i grönt, de mest troliga dagarna för befruktningen.

2. Från den första punkten följer den andra smidigt - kalendern för menstruationscykeln kommer att vara användbar för kvinnor som inte kan bli gravid på något sätt. Hos friska par inträffar graviditet, under förutsättning att det inte finns något preventivmedel, inom 1 år. Men inte alla vill vänta, kanske ett helt år! I många fall försenas processen för början av befruktningen på grund av att sexuella handlingar inträffar på olämpliga dagar för befruktning, långt ifrån ägglossning. Om du använder kalendern för menstruationscykeln online, och förutom den, mäter basaltemperatur varje dag och (eller) gör ägglossningstester, kan du föra ditt moderskap närmare.

Det motsatta är fallet - vissa damer försöker skydda sig mot förekomsten av en oönskad graviditet med en kalendermetod. Denna metod är effektiv i inte mer än hälften av fallen. Effektiviteten är för låg, särskilt för kvinnor med oregelbundna perioder, för låg kroppsvikt eller vice versa övervikt, etc. Och konsekvenserna av misstag kan vara mycket tragiska. Därför är det bättre att använda en annan tillgänglig metod för att bestämma säkra dagar..

3. För det glömska. Vad kan jag säga, inte alla av oss kommer ihåg när de senast menstruerade. Vad krävs av dig? Ange exakta uppgifter i menstruationscykelkalendern som vi erbjuder och kopiera resultatet till din dator. När du har beräknat flera cykler framåt kan du dra några slutsatser.

4. Genom att veta vilken dag vi har på vårt konto efter den sista menstruationens början kan vi undvika några bekymmer och generellt förbättra våra livskvalitet. Har du märkt några underkläder i din underkläder utanför din period och har bråttom att träffa en läkare? Men det kan vara implantering av ett ägg i livmodern. Detta inträffar ungefär den 20: e dagen med en genomsnittlig cykeltid. Tja, se, vad är din dag? Så kanske detta är anledningen? Obehagliga och till och med smärtsamma känslor i livmodern kan vara exakt i mitten av cykeln - på ägglossningsdagen, och detta är också normalt. Glöm inte PMS. Under den sista veckan före menstruationen kan humörsvängningar observeras, försök därför att inte bryta ner på släktingar.

Menstruationscykelkalendern måste beräknas online för att bättre förstå vad som händer i din kropp.

Menstruationscykel: normal, orsaker till en oregelbunden cykel, hur man hanterar dem

Varje tjej bör vägledas i frågor som rör menstruationscykeln om hon är intresserad av att upprätthålla sin egen hälsa och hennes ofödda barns hälsa. Vad är menstruation? Från vilken dag ska jag ta menstruationscykeln? Hur ska de vara normala? Vilka förändringar är bara avvikelser från normen och vilka kräver medicinsk behandling? Finns det några sätt att reglera cykeln utan hormoner? Låt oss leta efter svar på dessa frågor tillsammans..

Visst har du flera gånger hört att beräkningen av din egen menstruationscykel är användbar för att övervaka din hälsa. Detta beror på att många gynekologiska problem först signalerar sig själva genom cykelfel. En av de första frågorna som en kvinna ställs vid en gynekologutnämning gäller exakt menstruationscykelns varaktighet och frekvens. Många laboratorietester måste också göras med fokus på menstruationscykeln.

Hur man räknar menstruationscykeln?

Menstruation avser stadigt återkommande blödningar i livmodern, villkorligt kallad menstruationscykeln [1]. Denna cykel åtföljs av rytmiska förändringar, inte bara i det reproduktiva (hormonella) systemet, men i hela kvinnans kropp är syftet med dessa förändringar att förbereda sig för graviditet.

En stabil menstruationscykel är en viktig indikator på en kvinnas hälsostatus. Cykelns början är en menstruationsdag (början på kraftiga blödningar), och dess slut är den sista dagen före den nya menstruationen.

Modern medicin betraktar följande parametrar som normen för menstruationscykeln [2]:

 • Varaktighet - från 20 till 36 dagar.
 • Varaktigheten av direkt menstruation (fläckning) - 2-7 dagar.
 • Blodförlust - från 50 till 150 ml.
 • Ingen försämring av välbefinnande (subjektiva sensationer).

Cykeln med en period på 28 dagar (som de sa i antiken - måncykeln), en menstruation som varar i 3-5 dagar och blodförlust från 50 till 100 ml anses vara idealisk. Utifrån forskningsresultaten har de flesta kvinnor exakt en sådan cykel [3].

För att korrekt beräkna varaktigheten på menstruationscykeln behöver du antingen en kalender och en penna eller en speciell applikation på din smartphone, där du måste markera den första och sista dagen i cykeln. För att få en fullständig bild måste du göra anteckningar i minst tre månader i rad, och det är bättre att ta det som regel att markera din period kontinuerligt. Så du är garanterad att inte missa några negativa förändringar.

På grund av vad menstruationscykeln försvinner?

En cykel kan tappas av olika skäl. Det finns ett betydande antal gynekologiska sjukdomar som klassificeras som menstruella oegentligheter och har följande symtom:

 • Minska frekvensen av menstruation upp till 4-7 gånger per år.
 • Minska blödningstiden till 1-2 dagar eller en ökning med mer än 7 dagar.
 • Minskad cykeltid: mindre än 20 dagar.
 • Förekomst av promiskösa blödningar.
 • Markerad minskning eller ökning av menstruationsblodförlust.
 • Öm menstruation, vilket orsakar betydande obehag.
 • Frånvaron av menstruation i flera månader (6 eller mer) [4].

Denna symptomatologi kräver en konsultation med en läkare, eftersom den med hög sannolikhet indikerar uppkomsten av gynekologiska sjukdomar.

Sköldkörtelhormoner har också en betydande inverkan på tillståndet i menstruationsfunktion och cykelfel [5]. Samtidigt betraktas inte lägre förändringar i menstruationscykeln av läkare som avvikelser. Skälen till sådana fel är:

 • Stress på jobbet, särskilt bland unga flickor. Under stressiga förhållanden tvingas alla kroppssystem att arbeta med ökad belastning, vilket kräver ytterligare näring. Mycket ofta bidrar också personliga livsproblem negativt till frekvensen av cykeln och orsakar stress.
 • Brist på sömn: sömn som varar mindre än 8 timmar om dagen leder vanligtvis till överansträngning och, som ett resultat, att överbelasta kroppens biologiska system.
 • Att vara i luften mindre än 2 timmar per dag, vilket leder till otillräcklig syreproduktion, som är ansvarig för reglering av intracellulära processer [6].
 • Felaktig näring (i synnerhet oregelbunden), vilket också leder till brist på vitaminer och mineraler som är nödvändiga för den kvinnliga kroppen. Här är några exempel:
  • Kronisk brist på tokoferol (E-vitamin) kan provocera gonaderna.
  • Brist på askorbinsyra (C-vitamin) orsakar en ökning av bräcklighet hos kapillärer, ökad blödning.
  • Bristen på pantotensyra (vitamin B5) åtföljs av en minskning av gonadernas funktion.
  • Zinkbrist är farligt för att bromsa sexuell utveckling, infertilitet [7].
 • Aklimatisering kan också påverka frekvensen i menstruationscykeln, särskilt i de fall då förändringen av klimatzoner sker snabbt (resa med flyg över långa avstånd).
 • Cykelhopp är möjliga i tonåren, när den biologiska åldern för många flickor släpar efter kalendern och menstruationscykeln stabiliseras 2-3 år senare än allmänt accepterat.

I de flesta fall, för att få en normal menstruationscykel, bör du ändra din inställning till livsstil och i synnerhet tillhandahålla god näring samt extra intag av vitaminer och mineraler.

Förändringar i kroppen under PMS och menstruation

Huvudfunktionen hos en kvinna i reproduktionsåldern är, oavsett hur trite det låter, fortsättningen av släktet. Närvaron av menstruation är associerad med detta. Enkelt uttryckt, varje månad förbereds livmodern initialt för befruktning och rengörs sedan vid en misslyckad graviditet [8].

Vid menstruationscykelns dör dör corpus luteum, och under de första tre till fem dagarna slits slemhinnan, som är övermättad med blod och utsöndring, bort från livmoderns väggar och går ut. Därefter slutar regenerering av ytepitelet som täcker livmoderens såryta, förnyelse av dess slemhinna och mognadsprocessen av nya ägg i folliklarna med ägglossning - den mest gynnsamma perioden för befruktningen. Efter ägglossningen upprepas tillväxtfasen i corpus luteum och förtjockning av endometriumet, som om befruktning av ägget inte har inträffat slutar igen med menstruation.

Menstruationscykelns uppdelning i faser varierar beroende på vilka fysiologiska förändringar i reproduktionssystemet som ligger till grund - i endometrium eller äggstockar (se tabell. 1).

Tabell 1. Faserna i menstruationscykeln, deras varaktighet och egenskaper hos den hormonella bakgrunden

Halv cykel

Faser med hänsyn till fysiologiska förändringar:

Hormonala egenskaper

i endometrium

i äggstockarna

1-14 dagar

1,1. Menstruation - varar normalt tills de första 3-5 dagarna av cykeln.

1. Follikulär, eller fasen av mognad av folliklar. Slutar med ägglossning.

FSH dominerar - follikelstimulerande (gonadotropiskt) hormon som stimulerar produktionen av östradiol folliklar.

1,2. Proliferativ eller fas av aktiv tillväxt av endometrium.

FSH-produktionen minskar, men östrogen, främst östradiol, och mindre aktiva hormoner, östron och östriol tar ledningen inom hormoner..

2,3. Ägglossning - sker normalt den 12-15: e dagen av cykeln, varar 1-2 dagar. Den dominerande follikeln brister och det utflyttade ägget börjar röra sig genom äggledaren.

Mot bakgrund av fortfarande höga nivåer av östrogen och FSH, uppstår LH, ett luteiniserande hormon, vars kraftiga våg provoserar ägglossning på kort avstånd framåt.

15–28 dagar

2,4. Sekretorisk, eller fasförtjockning av endometrium på grund av utsöndring av livmorkörtlarna.

2. Luteal eller tillväxtfasen av corpus luteum istället för en bruten follikel.

Alla östrogener, liksom LH och FSH, börjar snabbt minska till sitt minimum, och för närvarande spelas huvudrollen av progesteron, vars topp faller ungefär den 22: e dagen av cykeln. Vid denna tidpunkt utvecklar ett antal kvinnor PMS - premenstruellt syndrom.

Under den första halvan av menstruationscykeln är kvinnans kropp under dominerande påverkan av östrogen (från 1 till 14 dagar), och i den andra (från 15 till 28 dagar) - under påverkan av progesteron. Det är det senare som ofta är den triggare som utlöser utvecklingen av premenstruellt syndrom - en av de diagnoser som så ofta komplicerar moderna kvinnors liv.

Medicin hänvisar PMS till gynekologiska sjukdomar med tydligt definierade symptom [9]. Samtidigt, även om modern vetenskap inte indikerar en entydig orsak till denna patologi, förklarar många forskare det som ett resultat av den kvinnliga kroppens centrala nervsystemets reaktion på hormonell obalans [10].

De diagnostiska kriterierna för PMS inkluderar 11 symtom (10 av dem är betydande psykomotoriska och beteendestörningar), som kännetecknas av en tydligt distinkt cyklisk kurs [11]:

 1. Deppigt humör.
 2. Ångest och spänning.
 3. Labilitet av humör.
 4. Ökad irritabilitet.
 5. Minskat intresse för dagliga aktiviteter, apati.
 6. Dämpning av koncentrationen.
 7. Trötthet.
 8. Nedsatt aptit.
 9. Sömnlöshet eller patologisk dåsighet.
 10. Brott mot självkontroll.
 11. Fysiska symtom:
  • mastalgia, som manifesteras av tråkiga bristande smärta i bröstkörtlarna, såväl som deras engorgement;
  • cephalgi (huvudvärk);
  • ledvärk;
  • svullnad;
  • ökad fet hud (akne i ansiktet, fett hår etc.).

För att diagnostisera PMS och bestämma den specifika typen av störning måste minst 5 av ovanstående symtom vara närvarande. Modern medicin skiljer huvudsakliga PMS och fysiologiska (mjuka) PMS, där en kvinna noterar förekomsten av ovanstående symtom, men de har inte någon betydande inverkan på hennes livskvalitet.

Hur man lindrar smärtsamma symptom

Beroende på typen av PMS eller avvikelser i menstruationsförloppet skiljer sig också metoderna för terapi. I de fall där en läkare diagnostiserar en av formerna av den huvudsakliga PMS eller endokrin gynekologisk sjukdom, krävs systemisk behandling.

Vid fysiologisk (mild) PMS, eller mindre obehag under menstruation, krävs ingen specifik terapi, symtomatisk korrigering används med läkemedel såsom:

 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som har en uttalad smärtstillande effekt;
 • Krampläkemedel som undertrycker muskelspasmer från släta muskler;
 • Hormonella preventivmedel som minskar menstruationsblödning och smärta (föreskrivs av en läkare) [12].

Men du kan börja med användning av vitaminer och mineraler (cyklisk vitaminterapi) [13]:

 • B-vitaminer är involverade i alla typer av metabolism [14]. De har också en gonadotropisk effekt, deltar i hormonell metabolism och utövar en positiv effekt på nervsystemet [15].
 • Retinol (A-vitamin) har en gynnsam effekt på tillväxten av epitelceller, liksom på inaktiveringsprocessen av östrogener (i kombination med vitamin B6 och B9) [16].
 • Tocopherol (vitamin E) är den viktigaste komponenten i proteinmetabolism och återhämtningsprocesser, dess brist påverkar negativt hypotalamus funktion [17].
 • Magnesiumsalter ökar diurese, minskar svullnad och lindrar ångest.

De profylaktiska och milda symtomatiska åtgärderna inkluderar också användning av växtbaserade läkemedel, som kan inkludera:

 • Vitex agnus-castus, eller Vitex är helig, det är en vanlig kyckling, vild (eller munk) peppar, kysk, Abrahams träd. Extrakt från olika delar av denna växt innehåller eteriska oljor, tanniner, flavonoider, iridoider, alkaloider, vitaminer och spårämnen. Men det viktigaste är att den heliga Vitex är en naturlig källa till fytohormoner som har en positiv effekt med milda symtom på PMS [18].
 • Hypericum perforatum, eller Hypericum perforatum, det är - johannesört, johannesört, johannesört, malm, hare blod, blodsugare, rött gräs. I gynekologisk praxis används ett extrakt från blommorna på denna växt, vilket bidrar till normaliseringen av den psykomotiska bakgrunden [19].

För kvinnor med predisposition för sjukdomar som mag- eller tolvfingertarmsår, liksom njur- eller leversvikt, måste läkare väljas av läkare.

Så efter att ha lagt en av livets prioriteringar i att bevara hennes hälsa och önskan att föda ett friskt barn, kan en modern tjej, genom att observera cykeln i sin period, i tid uppmärksamma avvikelser från normen. Vid större förändringar bör du besöka en gynekologisk konsultation. Och i de fall då avvikelserna är obetydliga kan du förbättra ditt välbefinnande genom att tillämpa symptomatisk behandling, såväl som vitamin-mineralkomplex som korrigerar cykeln för att förhindra obehagliga tillstånd.

Tvåfasigt vitamin-mineralkomplex för normalisering av menstruationscykeln

Efter att ha beslutat om korrigering av obehagliga symtom på PMS eller eliminering av obehag under menstruation med vitaminer och mineraler, är det värt att uppmärksamma Cyclovita ® -komplexet, som inte har några analoger på den ryska marknaden.

Till att börja med noterar vi att det unika med Cyclovita®-beredningen bekräftas av patent nr 2443422 [20]. Detta läkemedel för kvinnor, inklusive ett komplex av vitaminer, spårelement och mikronäringsämnen av växtursprung, är utformat på ett sådant sätt att man tar hänsyn till funktionerna i den första och andra halvan av menstruationscykeln när det gäller hormonella nivåer.

CYCLOVITA ® påverkar tydligt kvinnornas förändrade hormonstatus och kan därför upprätthålla och justera kvinnors reproduktiva hälsa. Hur visas det? Komponenterna i VMK CYCLOVIT ® bidrar [21]:

 • minskning av smärta under menstruationen;
 • bildandet av en regelbunden menstruationscykel;
 • lättnad av PMS;
 • normalisering av reproduktionssystemet [22].

Så hos kvinnor i åldrarna 18–35 år som lider av menstruationsdysfunktion finns det ofta en brist på vissa näringsämnen:

  1. under halvan av månadscykeln - nästan alla B-vitaminer, samt zink och selen;
  2. under den andra halvan av månadscykeln - vitamin A, C, E, koppar och i större utsträckning än under första hälften av MC, selen och zink.

Dessa kvinnokroppsbehov består väl av CYCLOVITA ®, eftersom det är ett tvåfasigt vitamin-mineralkomplex som skapas med hänsyn till cykliska förändringar i kvinnans kropp. Baserat på studier om behovet av vitaminer och mineraler i olika faser av månadscykeln, to formuleringar utvecklades - CYCLOVITA ® 1 och CYCLOVITA ® 2, totalt innehållande:

 1. 12 vitaminer: A, E, B1, PÅ2, PÅMED, PÅ5, PÅ9, PÅ12, PP, D, E, P;
 2. 5 spårelement: koppar, zink, jod, selen, mangan;
 3. rutin och lutein.

Doseringen väljs optimalt för östrogen- och progesteronhormonfaserna i menstruationscykeln och är avsedd att användas på lämpliga dagar.

Enligt resultaten från studier [23], var det en märkbar minskning av klagomål på symtom på smärtsamma perioder och PMS, hos patienter som tog kosttillskott CYCLOVITA ® som varade i 3 kurser. det var en återställning av den regelbundna menstruationscykeln hos de flesta kvinnor; minskat behov av smärtstillande medel under menstruationen; symtom som huvudvärk, irritabilitet och nervositet blir mindre uttalade; svullnad i ansiktet och lemmarna minskade; liksom engorgement av mjölkkörtlarna och smärtsamma känslor i dem. Också observerades var normaliseringen av innehållet av vitaminer och mineraler i blodplasma, en förbättring av hudtillståndet (minskning av fettinnehåll och akne), hår (minskning av håravfall och symtom på seborré) och naglar (minskning av skörhet).

Kontraindikationer att använda är individuell intolerans mot komponenterna, graviditet och amning. Innan användning rekommenderas att du konsulterar en läkare.

P. S. Mer detaljerad information och rekommendationer om mottagande av det icke-hormonella komplexet CYCLOVIT ® kan erhållas på företagets webbplats.

* Antalet biologiskt aktiva livsmedelstillsatser "Vitamin och mineralkomplex CYCLOVITA®" i registret över statsregistreringscertifikat för Rospotrebnadzor är RU.77.99.11.003.E.003222.07.17, registreringsdatum är 24 juli 2017.

Intaget av vitaminer och mineraler i speciellt utvalda doser i enlighet med faserna bidrar till upprättandet av en regelbunden menstruationscykel.

Oregelbunden menstruation, humörsvängningar, viktökning, trötthet, minskad sexdrift - dessa symtom kan indikera hormonell funktionsfel i kroppen.

Vitaminer och mineraler spelar en viktig roll för att upprätthålla en stabil funktion av organen i det kvinnliga reproduktionssystemet..

En obalans av hormoner kan orsaka smärta under menstruationen.

Komponenterna i CYCLOVIT ® hjälper till att minska svårighetsgraden av smärta under menstruationen, premenstruell spänning och upprätthålla en regelbunden cykel. *

* "Studien av effektiviteten och säkerheten för kosttillskott" CYCLOVITA "vid behandling av menstruationsregelbundenheter och premenstruellt spänningssyndrom." Gromova O.A. 2011/08/22
** Effektiviteten av cyklisk mikronäringsämneskorrigering för reglering av menstruationsfunktionen i händelse av kränkningar av bildandet av menark. AV. Limanova et al., Gynekologi nr 2, bind 14/2012

 • 1,2,3,4 https://clck.ru/EdXdD
 • 5 https://clck.ru/EhYJ8
 • 6 https://clck.ru/EhYJ8
 • 7 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 8 https://meduniver.com/Medical/Akusherstvo/813.html
 • 9,10,11,12,18 https://clck.ru/EhYJW
 • 13 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 14 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 15,16,17,23 https://clck.ru/EdXcG
 • 19 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 20 http://www.freepatent.ru/patents/2443422
 • 21 https://clck.ru/EhYJj
 • 22 https://medi.ru/info/12408

Även om en brist på vitaminer och mikroelement är ett vanligt problem för en kvinnas hälsa, bör det också förstås att en sådan brist kan vara selektiv, det vill säga endast berör vissa näringsämnen och uppvisa deras obalans. Därför bör IUD: er för långvarig användning väljas för att inte möta det omvända problemet - hypervitaminos och hyperhismisk mikroelementos - en övermättnad av kroppen med individuella näringsämnen. Se till att du inte överskrider de rekommenderade dagliga doserna med ingredienser som rekommenderas av Ryska federationen för hälsa i dina komplexa preparat.

Faserna i menstruationscykeln hos kvinnor och deras egenskaper

Ett av ämnena som reglerar organens och systemens funktioner i den kvinnliga kroppen är hormoner. Hos kvinnor finns det månatliga fluktuationer i sekretion och koncentration av könshormoner som avgör förloppet för olika processer i äggstockarna och livmodern. Sådana förändringar kallas menstruations- eller äggstocks-menstruationscykeln. Under sin gång (normal - 28 dagar) noteras vissa faser för vilka deras särdrag är karakteristiska.

För en bättre förståelse och presentation av förändringar under menstruationscykeln är det viktigt att förstå följande begrepp:

 1. 1. Äggstockarna. Dessa är de parade könskörtlarna hos kvinnor som kommunicerar med livmodern genom äggledarna.
 2. 2. Folliklar. De är en del av äggstockarna och är de viktigaste strukturella elementen i organet.
 3. 3. Ägget. Gröncellen, som mognar i folliklarna och därefter måste ansluta sig till spermierna för befruktning.
 4. 4. Endometrium. Det inre skiktet i livmodern.

Alla förändringar som sker i den kvinnliga kroppen under menstruationscykeln styrs av könshormoner. Funktionerna för de viktigaste beskrivs i tabellen:

HormonDen huvudsakliga källan till syntesRoll i kroppen
Follikelstimulerande (FSH)Framre hypofysen. Gonadotropin frisläppande faktor för hypotalamus signaler för utsöndringStimulerar follikeltillväxt och östrogensyntes
Luteinisering (LH)På liknande sätt är FSH + involverad i bildandet av corpus luteum
ÖstrogenÄggstocksfolliklarDeltar i regenereringen av epitelet efter menstruation
progesteronGul kroppFörbereder livmodern för implantation

Hela cykeln åtföljs av vissa processer både i äggstockarna och i livmodern, varför, för enkelhets skull, faserna i menstruationscykeln i vart och ett av organen beskrivs separat.

Beskrivning av faser presenteras i tabellen:

I äggstocken, på platsen för den förstörda follikeln under kontroll av LH, börjar en formation som kallas corpus luteum bildas. Denna struktur är den huvudsakliga källan till progesteronsekretion. Vidareutvecklingen av lutealkroppen har två alternativ:

 1. 1. Under befruktningen bildas corpus luteum under graviditeten.
 2. 2. I händelse av att sammanslagningen av ägget med spermierna inte inträffade, förvandlas corpus luteum till vitt, vilket försvinner efter en månad. Samtidigt reduceras nivån av östrogen och progesteron avsevärt, vilket leder till menstruation
FasKarakteristisk
Follikulär eller premenstrualI den första fasen inträffar en ökning av koncentrationen av FSH och LH (till en större grad av den första), på grund av vilken det finns en ökad follikeltillväxt och ökad produktion av östrogen. Dessa förändringar leder till det faktum att follikeln ökar i storlek och sedan brister. Denna period varar från den första till den 12: e dagen av cykeln
ÄgglossningPå grund av brott i follikeln i den andra fasen lämnar ägget ägget och rör sig in i äggledarna för att ansluta till spermierna och genomföra befruktningsprocessen. Detta steg observeras i mitten av cykeln - den 13 - 14 dagen. Ägglossning kommer inte att äga rum om det inte sker en kraftig ökning av LH: dess ökning är ett viktigt villkor
luteal

Under påverkan av hormoner växer alla folliklar, men normalt genomgår bara en brott, och endast ett enda ägg kommer in i äggledarna. Resten är omvända.

De är en konsekvens av förändringar i äggstocken och passerar i tre perioder:

Det noteras före ägglossningen. Eftersom under denna period finns en ökad utsöndring av östrogen, det finns en ökad uppdelning av epitelceller och återställande av endometrium efter menstruation

Om graviditet inte har inträffat noteras involvering av corpus luteum, därför reduceras nivån av progesteron och östrogen signifikant. Som ett resultat av frånvaron av hormonstimulering observeras följande förändringar i en kvinnas kropp:

 1. 1. På den första dagen av menstruationen inträffar en vasospasme och epitelet störs, till följd av vilket det är nekrotiskt, det avvisas och utsöndras tillsammans med blodproppar från slidan. Karakteristiska smärta i nedre del av buken visas.
 2. 2. Den andra dagen börjar östrogennivån att öka, vilket bidrar till bildandet av ett nytt ägg. Dessutom förbättras utsöndringen av svett och sebaceous körtlar, därför bör personlig hygien noggrant observeras under denna period.
 3. 3. Eftersom det fanns en uttalad gallring av epitelet, bildas ett sår i endometriet på den tredje dagen av menstruationen. Denna skada fungerar som en "ingångsport" för infektion, och därför rekommenderas att en kvinna begränsar sexuell kontakt.
 4. 4. Den fjärde dagen kännetecknas av en förbättring av kvinnors välbefinnande. Ökade idrottsbelastningar är kontraindicerade, eftersom de kan provocera en ökad blodförlust.
 5. 5. Den femte dagen i menstruationen åtföljs av fullständig förnyelse av livmodern under påverkan av östrogen.

Under den normala cykeln förloras ungefär 100 ml blod. Det rekommenderas att järnhaltiga livsmedel (nötkött, lever, bovete, granatäpple, äpplen, etc.) ingår i kosten, eftersom detta kemiska element under sekretionen går förlorat, vilket kan leda till utvecklingen av järnbristanemi

Faserna i menstruationscykeln bör vara kända för varje kvinna

Skillnaden mellan en man och en kvinna beror på sexuella egenskaper och närvaron av en vacker halva av reproduktionsfunktionen, som direkt beror på hur faserna i menstruationscykeln fortsätter och om det finns fel i denna cykel.

Vilka är faserna i menstruationen, varför ska en kvinna hålla en månadsrekord? Är det möjligt att planera graviditet själv om du tydligt förstår essensen i varje fas i menstruationscykeln? Läs mer om kvinnornas funktioner i artikeln.

Vad är menstruationscykeln

Den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion blir aktiv från det ögonblick av den första menstruationen hos en flicka i åldrarna 10-15 år och fram till perioden av kvinnlig menopaus (ålderkriterierna är individuella). Förmågan att månadsvis bli gravid natur belönade kvinnan målmedvetet, så att det fanns fler försök att uppkomma av avkommor, med tanke på att en kort tidskorridor från 24 till 48 timmar tilldelades för parning av spermier och ägg. Om det för tillfället inte fanns någon sexuell relation mellan en man och en kvinna, bör du inte tänka på graviditet.

Menstruationscykeln är en periodisk förändring av faser där ägget mognar, kommer in i livmoderkaviteten, möter spermierna eller inte, flyttar in i livmoderhulen och har två scenarier - det befruktade är fixerat i endometrial epitel, den tomma förvisas från livmodern med corpus luteum och onödig endometrium.

Varje tjej, kvinna bör tydligt känna till sina faser av menstruationscykeln för att få en önskad graviditet eller för att förhindra dess utveckling, om barn inte ingår i hennes planer.

Vilka är faserna i menstruationscykeln, deras antal

Faser i menstruationscykeln är vissa steg där speciella processer genomförs under påverkan av speciella hormoner.

Vissa källor delar upp hela menstruationscykeln i fyra faser:

 • Blödningsfasen (menstruation) varar från 1 till 7 dagar.
 • Bildningen av follikeln, vars början sammanfaller med den första menstruationsdagen och varar tills ägget helt mognar.
 • Ägglossning, när ett ägg lämnar follikeln och rusar in i äggledarna för att para sig med spermierna.
 • Fasen i menstruationscykeln, när luteinhormon aktivt produceras, som ansvarar för att förbereda livmoderns epitel för fästning av ägget, för att producera progesteronhormonet av corpus luteum tills moderkakan helt mognar som ett organ som stöder fostrets utveckling och födelse. I denna fas av menstruationscykeln inträffar också avstötning av det tomma ägget om befruktningen inte har inträffat. Exfolierad endometrium och corpus luteum kommer ut som avfallsmaterial.

I samhället av gynekologer är det vanligt att prata om de tre faserna i menstruationscykeln, när perioden för själva menstruationen tillskrivs follikelfasen.

Klassificering av faserna i menstruationscykeln:

 • Follikelväxtfas - varje kvinna har en individuell varaktighet under denna fas av menstruationscykeln. Denna fas av menstruationscykeln slutar vid tiden för fullständig äggmognad.
 • Ägglossningsfasen - varar inte mer än två dagar och anses vara den kortaste fasen i menstruationscykeln. Ägget bryter genom follikelns vägg och kommer in i äggledarna, genom vilket det rör sig i livmoderhålet. Den viktigaste fasen i menstruationscykeln för befruktningen av embryot, om en kvinna och en man har en önskan om detta.
 • Fasen med den aktiva påverkan av lutein och progesteron, som vanligtvis kallas lutealfasen i menstruationscykeln. Aktiv förberedelse av livmoderhålan för fästning av ett befruktat ägg och ytterligare embryotillväxt pågår. Om graviditet inte inträffar lämnar corpus luteum follikelhålrummet och, tillsammans med det döda ägget och det exfolierade livmoderns epitelet, kommer det ut i form av blodig urladdning. Den första fasen i nästa menstruationscykel börjar.

Det är den första blödningsdagen (menstruation) som anses vara den första dagen i en kvinnas månatliga menstruationscykel.

Klassificeringen av faserna i menstruationscykeln per dag

Standardindelningen av menstruationscykeln i faser utan hänvisning till specifika dagar ger inte en uttömmande kunskap för en kvinna hur man beräknar ägglossningsfasen i menstruationscykeln för att bli gravid eller utesluta ett sådant resultat med beräkningar som ett preventivmedel.

Du kan lita på den här metoden om faserna i menstruationscykeln är konstant och perioden från den första dagen av menstruationen till nästa början är densamma, det vill säga 28–35 dagar. Med ett permanent fel i menstruationsschemat är det inte värt att förlita sig på beräkningen av dagen för ägglossning.

I vissa fall kan två folliklar mogna på en gång på en kvinna och med en fördröjning på 1-2 dagar kommer ett annat ägg in i håligheten i äggledarna, som damen inte är medveten om.

Om du fokuserar på de genomsnittliga indikatorerna för menstruationscykelns varaktighet kan den delas in i två faser:

 • Från den första blödningsdagen till ägglossningen.
 • Från dagen ägget släpps och tills det fäster vid endometrium eller början av ny menstruation. Denna fas av menstruationscykeln är alltid konstant och varar i 14 dagar, med tanke på att inte mer än 48 timmar tilldelas för perioden med ägglossning, ibland mindre.

Varje fas av menstruationscykeln kan övervägas mer detaljerat och flytta till specifika intervall av processer i en kvinnas könsorgan. Följande tabell, fokuserad på en cykel på 28 kalenderdagar, hjälper till med detta:

FasBeskrivning
proliferativ
sekretinEfter ägglossningen och bildandet av corpus luteum börjar förbättrad progesteronproduktion. Detta hormon orsakar ökad utsöndring av endometrialkörtlarna. De blir krusade, en stor mängd näringsämnen ackumuleras i dem, blodflödet i endometriumet ökar. Huvudmålet med dessa förändringar är att skapa optimala förutsättningar för implantering av ett befruktat ägg
Menstruationsfas
CykelfasdagarProcessernaSannolikheten för graviditetKvinnans välbefinnande
Den första (follikulär)1-7 dagarBlödning, vars varaktighet är från 4 till 7 dagar. Från den första dagen börjar tillväxten av folliklar, som kan äggmognad. En follikel är alltid mer aktiv och när den når en diameter på 14 mm tappar konkurrenter marken och löser sig.NejSmärta i nedre del av buken, dåligt humör, förlust av styrka, ibland huvudvärk.
7-12 dagBrist på fläckar. Follikeln växer aktivt, hormonet östrogen ökar effekten på reproduktionssystemet för att hjälpa äggets mognad.NejStämningen förbättras, det finns ingen smärta. Ökad sexuell lust efter en partner. Prestanda och toppaktivitet.
Ägglossning13-14 dagBrott i follikelns väggar och äggets utgång i äggledarna. Luteiniserande hormon manifesterar sig aktivt, vilket försvagar follikelns väggar när cellen är redo att gå ut.Ja upp till 16 dagar av cykeln.En kvinna kan känna smärta i äggstocken på grund av det aktiva utträdet av ägget från hårsäcken.
lutealfasperioden är konstant och varar 14 dagar från befruktningstillfället eller celldöd.En gul kropp bildas på den plats där ägget mognades. Produktionen av hormoner progesteron och lutein börjar, vilket förbereder kroppen på utvecklingen av ett nytt liv. Om befruktning inte inträffar, upphör hormonproduktionen tills fas 3 i en ny cykel..från 17 till 28 dagar efter den tredje fasen av cykeln är befruktning utesluten.Upp till 22 dagar i menstruationscykeln har en kvinna ett utmärkt humör, hög arbetskapacitet. Om befruktningen inte har inträffat börjar PMS (premenstruella symtom), individuell för varje dam, dyka upp efter 22 dagar. I denna fas är en kvinnas basaltemperatur 37 grader, vilket kan betraktas som en avgörande faktor i lutealfasen.

Denna tabell är endast relevant för kvinnor med en etablerad menstruationscykel under 28 kalenderdagar. Med en längre cykel ökar den första fasen och dagen för ägglossning tolereras.

För att klargöra datum och fas av ägglossningen är det nödvändigt att hålla reda på de första dagarna i månaden varje månad för att förstå under vilken period follikelväxtfasen är aktiv, och när äggfrisättningsfasen börjar och dess förmåga att para sig med spermierna.

Orsaker till fasförskjutning av menstruationscykeln

Ibland har kvinnor en fasförskjutning av menstruationscykeln och det måste finnas goda skäl för detta, eftersom menstruationens början är en obligatorisk process för en frisk kvinna i fertil ålder.

 • Frånvaron av blodutsöndringar eller deras överdrivna mängd i den första fasen (mer än sju dagar) kan indikera patologier i könsorganen eller ett fel i produktionen av hormoner som är ansvariga för början av en viss fas av cykeln. Damen borde oroa sig för sin hälsa och konsultera en läkare för råd och undersökning.
 • Frånvaron av menstruation kan indikera äggstockspatologi, såsom en inflammatorisk process eller polycystos, när folliklarna inte kan utvecklas och bilda ett friskt ägg. Då finns det ingenting att gå ut, även i avsaknad av graviditet. Befruktning i en sådan situation är omöjlig..
 • I praktiken av gynekologer är andra orsaker till en förskjutning i faserna av den kvinnliga cykeln också relevanta, när menstruationen inträffar två gånger i månaden eller blodutflödet är mycket knappt, men ofta. Frågan uppstår om neoplasmer i livmoderkaviteten, äggstockarna, endometriosen är tänkt att vara en inflammatorisk process i livmoderns epitel, när endometriumet exfolierar och slumpmässigt vandrar runt kroppen eller går utanför i form av menstruation.
 • Ta mediciner som hämmar funktionen hos de kvinnliga könsorganen eller produktionen av ett visst hormon. Då kan faserna i cykeln också förändras, vilket kommer att leda till obehagliga resultat - en oönskad graviditet eller infertilitet.
 • Nervös stress, psykologiskt trauma, bristande efterlevnad av kosten, vila och arbete kan också leda till en förändring av faserna i menstruationscykeln. Kvinnor kan prata om frånvaron av menstruation, en ökning eller minskning av vätskevolym.
 • Nikotin, alkohol, droger lovar inte den kvinnliga kroppens hälsa och drabbar främst på könsorganen, vilket orsakar deras atrofi eller delvis hämning av menstruationen, när cykeln är instabil.

En kvinna bör känna till faserna i sin cykel och dess varaktighet, så att vid det minsta felet i denna process, kontakta en gynekolog för att identifiera patologier som kan vara allvarliga och kräva omedelbar behandling, i vissa fall kirurgiska.

Hur man beräknar dina faser av menstruationscykeln

Den grundläggande regeln som varje dam bör följa från den första puberteten (den första menstruationen hos flickan) är att köpa en anteckningsbok eller kalender, som systematiskt registrerar dagarna från början av den första fasen, det vill säga menstruationen. Efter 3-4 månader kan du analysera hur stabil cykeln är och hur många dagar som alla tre faserna varar, med tanke på att den tredje fasen alltid är konstant i antalet dagar och varar 14 dagar.

Beräkningsexempel

 1. Den första ansvarsfriheten dök upp den 5 mars. Datumet är markerat i kalendern. Nästa märke är den sista dagen för blodutmatning, till exempel den 9 mars.
 2. Nästa menstruation inträffade den 2 april och varade till 6 april.
 3. Hela cykeln för mars / april var 29 dagar. För att förtydliga indikatorerna kan du jämföra menstruationsdagarna i maj och dra slutsatsen att faserna i cykeln är konstanta och du kan beräkna ägglossningsfasen genom att subtrahera från 29 dagar 14, vilket innebär att perioden från 13 till 15 dagar av cykeln är fasen för äggets beredskap för befruktningen..

För en exakt beräkning kan du använda online-kalkylatorn, som gör en detaljerad beräkning av cykellängden under en viss period och exakt anger fasen av ägglossningen.

Om paret har problem med befruktningen, rekommenderas kvinnan att genomgå en ultraljud den 5-7: e dagen av den första fasen av menstruationscykeln för att se till att folliklarna kan bilda ett ägg. Och även läkaren bestämmer menstruationscykelens fas, gynnsam för samlag med syftet att få ett barn.

Till sist

Faserna i menstruationscykeln är inte bara en gynekologisk term, utan också en process som varje kvinna bör känna till. Detta är en slags kvinnlig hälsobarometer, som du måste vara uppmärksam på och omedelbart konsultera en läkare.

I Underlandet)

Beskrivning av varje dag i menstruationscykeln! Mycket intressant

Det här inlägget postades i Wonderland) · 28 februari 2011

149 044 visningar

Hsom gör en kvinna vacker och lätt, låter henne inte bli gammal? Vad tillåter en kvinna att vara mamma? Det här är hormoner vars fluktuationer i nivå ibland beror på vårt humör, attraktivitet, önskan och prestanda. Det handlar om hormoner som beskrivs i den här artikeln Passion.ru.

Mäns hormonella bakgrund har inte kraftiga fluktuationer. Därför deras beslutsamhet, tillförlitlighet, konstans och maximalism.

Hos kvinnor är allt annorlunda: varje dag i menstruationscykeln förändras hormonproduktionen. Därför vår inkonstans, vindighet och överraskning.

Förmodligen är nästan var och en av oss en månad ett "raseri" ett par dagar. Men humörsvängningar är inte den enda "naturkatastrof" som kan förutses, att veta hur konjunkturförändringar i den hormonella bakgrunden återspeglas i vår livsstil.

Läs vidare: Vi och hormoner: hur de påverkar oss?

Vecka 1

1 dag

Den första dagen av cykeln anses vanligtvis dagen för menstruationen. Mot bakgrund av en minskning av koncentrationen av de viktigaste ”kvinnliga” hormonerna (progesteron och östrogen) börjar avstötning av endometriumet - ett tjockt lager av slemhinnan, "fjäderbädden" som förbereds av kroppen vid eventuell graviditet.

Ökar koncentrationen av prostaglandiner, smärtmedlar, stimulerande medel för livmoderkontrakt. Det är bra för kroppen - mattan drar ihop sig, kastar det gamla endometriumet, pressar de blödande kärlen. Och för oss - en störning: smärta och tyngd i nedre del av buken.

Spasmodik hjälper till att ta bort obehagliga sensationer: No-shpa, Belastezin, Papaverin, Buskopan. Men det är tillrådligt att inte ta Aspirin, eftersom det kan öka blodförlusten..

I äggstockarna börjar den mest "avancerade" follikeln utvecklas och bär ägget. Ibland finns det mer "avancerade" än en, och sedan efter framgångsrik befruktning kan bara några få barn föds.

2 dagar

Så du vill vara vacker, men idag fungerar hormoner mot oss. Som ett resultat av låg östrogenproduktion förbättras svettens och talgkörtlarnas aktivitet. Du måste tillbringa en halv dag i duschen, spendera mer tid i ansiktet och justera smink oftare.

De ändrar sin kemiska struktur och är sämre för styling. En permad curl varar mindre, så tänker inte besöka en frisör i dag.

Känslan för smärta är fortfarande hög. För att undvika "spänning" är det bättre att skjuta upp ett besök hos tandläkaren, hårborttagning och andra obehagliga manipulationer i 4-5 dagar.

30-50 g glögg från gott rött vin hjälper till att lindra stress och möjliga smärtsamma känslor i nedre del av buken. Men mer alkohol är kontraindicerat i dessa dagar: det kan förlänga menstruationen och öka blodförlusten..

3 dagar

Frasen: ”Renlighet är nyckeln till hälsa!” Är särskilt relevant. I livmodern bildas en såryta efter slemhinneavstötning. Och livmoderhalsen i dessa dagar är så mycket som möjligt, och därför är porten till infektion.

Det är lämpligt att avstå från sex. Men om "du inte kan, men verkligen vill", se till att använda barriärprevention. Kom ihåg att @ # $% & minskar sannolikheten för infektioner och förhindrar också graviditet, vilket är möjligt även i dessa dagar.

4 dagar

Kritiska dagar kommer att ta slut. Stämningen förbättras, och vi känner en kraftig kraft och energi, men överskatt inte dig själv.

Vid den tiden är idrottsutnyttjande, reparationer, utflyttning av möbler och andra aktiviteter i samband med stora fysiska belastningar kontraindicerade. Men morgonövningar hjälper till att minska menstruationens varaktighet och mängden blodförlust.

5 dagar

Läkningsprocessen i livmodern slutar. Under normal menstruation förlorar kvinnor vanligtvis cirka 100 ml blod. Sådan blodförlust stimulerar kroppens försvar, aktiverar ämnesomsättningen, samtidigt som den är den vanligaste orsaken till järnbristanemi hos kvinnor från 13 till 50 år..

Därför kommer det att vara användbart att inkludera järnhaltiga produkter i kosten - nötkött, lever, skaldjur, bovete, granatäpplen, äpplen, torkade aprikoser. Och även livsmedel som är rika på vitamin C: kött, bladgrönsaker, vinbär, krusbär, äpplen, citrusfrukter, buljonger av vildros, juice etc..

6 dagar

Om du vill gå ner i vikt, förbättra din siffra eller uppnå sportseger, börja göra det idag.

I kroppen som förnyas efter menstruationen påskyndas ämnesomsättningen - vilket innebär att extra kalorier bränner ut snabbt, fett bryts ned, protein för muskler syntetiseras mer aktivt, kroppens allmänna ton ökar, styrka och uthållighet.

7 dagar

Den "avancerade" follikeln i äggstockarna, som ökar varje dag, bildar fler och fler östrogener. Samtidigt börjar testosteronnivån att öka, vilket i den kvinnliga kroppen är ansvarig för de egenskaper som vanligen tillskrivs män: hög arbetskapacitet, skarpt sinne, brett horisont, utmärkt minne och förmåga att koncentrera sig.

Därför skapades denna dag helt enkelt för studie- och karriärtillväxt. Östrogen och testosteron driver tillsammans bort den vanliga dåsigheten, ger bättre liv och tankar bättre än det dyraste kaffet. På dagarna visas den extra 25: e timmen - använd!

Läs vidare: Vecka 2

2 veckor

8 dagar

Det är dags att göra dig själv en skönhetsplan för den kommande veckan. Varje dag ökar koncentrationen av östrogenblod, det huvudsakliga kvinnliga skönhetshormonet. Detta innebär att huden, håret, naglarna och kroppen blir de mest mottagliga för alla slags kosmetiska procedurer och helt enkelt lyser av hälsan.

Efter depilering som genomförts i dessa dagar förblir huden slät och öm längre än vanligt. Anledningen till detta är inte den senaste krämformeln efter depilering, utan en förändring i den hormonella bakgrunden.

9, 10, 11 dagar

Några dagar återstår före ägglossningen. Vanligtvis anses den nionde dagen vara farlig när det gäller att bli barn. Men om du drömmer om att föda en flicka, är det din tid!

Det finns en teori enligt vilken spermatozoer med en X-kromosom (som bestämmer det kvinnliga könet på ett barn) kan "vänta" ägg från äggstocken i en kvinnas könsorgan längre än andra. Därför har du cirka 4-5 dagar kvar. Och vid dagövervakning och omedelbart efter det ökar förmågan att bli gravid en pojke.

12 dagar

Vid denna dag förflyttar sig tankar om arbete och vardagliga svårigheter mer och mer, och om kärlek, passion och ömhet - de absorberar bokstavligen hela ditt medvetande! De viktigaste hormonerna som ansvarar för kvinnlig sexualitet och libido har en ledande position.

Kvinnans irritabilitet, känslighet för erogena zoner ökar och till och med en speciell lukt verkar som kan locka manlig uppmärksamhet, som feromoner. Därför tror vissa experter att användningen av parfymer i dag kan till och med försvaga vår attraktivitet för det starkare könet.

13 dagar

Kroppen ackumulerar den maximala mängden östrogen. Detta fungerar som en signal för produktion av ett annat hormon - luteinisering, som mycket snabbt når sin toppkoncentration och stoppar tillväxten av follikeln.

Nu innehåller det ett moget, färdig ägglossning och befruktningsägg..

14 dagar

Under påverkan av östrogen och luteiniserande hormon brister väggen i en mogen follikel och ägget går in i bukhålan. I detta fall hälls en liten mängd blod i bukhålan.

Vissa kvinnor kan till och med känna ömhet i nedre del av buken på höger eller vänster (beroende på vilken ägglossning i äggstocken inträffade).

En gång i bukhålan grips ägget omedelbart av äggledaren och börjar uppfylla "manlig princip".

På dagen för ägglossningen har en kvinna en maximal libido och kan uppleva de mest livliga känslorna av att vara nära sina älskare. Sexologer säger att om en kvinna regelbundet avstår från sex under povulation (rädsla för en oönskad graviditet) och inte har någon orgasm, så kan hennes libido minska stadigt över tid.

För att spermatozonerna lätt ska kunna nå äggen uppstår tunnning av slemet (korkens slem, som stänger ingången till livmodern, skyddar mot infektion). Därför är slumpmässigt kön på ägglossningen inte bara en oönskad graviditet, utan också med en hög risk att få en STI.

Den här dagen är sannolikheten för befruktningen av tvillingar hög. Om en kvinna under ägglossningen frigörs flera ägg på en gång (det finns vanligtvis en genetisk predisposition för detta), kan alla med en framgångsrik uppsättning omständigheter befruktas.

Läs vidare: 3 veckor

3 veckor

15 dagar

I äggstocken, i stället för den sprängande follikeln, börjar en corpus luteum bildas. Detta är en speciell formation, som - oavsett om befruktning har inträffat eller inte - kommer att noggrant förbereda kroppen för graviditet inom 7-8 dagar.

Corpus luteum börjar producera hormonet progesteron - graviditetens huvudhormon. Målet är att förvandla en aktiv och sorglös tjej till en väntande mamma som försiktigt bevarar sin graviditet.

16 dagar

Progesteron börjar förbereda slemhinnan (endometrium) för implantering av ägget, varje dag ökar koncentrationen av detta hormon.

I denna fas av cykeln ökar aptiten, viktökning sker snabbast. Var särskilt försiktig med kolhydrater. Som ett resultat av komplexa hormonella förhållanden börjar kroppen kräva mer godis och sätta dem "i reserv" i form av fett.

17 dagar

Under påverkan av progesteron inträffar en minskning i tonen för släta muskler. Som ett resultat bromsar tarmens rörlighet (vågliknande rörelse). Detta kan leda till uppblåsthet och förstoppning..

Försök därför att berika dieten med grov fiber, mejeriprodukter.

18 dagar

I händelse av en eventuell hungerstrejk är kroppen helt fylld med näringsämnen för framtiden, som ett resultat förändras också fettmetabolismen. Det finns en ökning av kolesterol och skadliga (aterogena) fetter. Och deras överskott avbildar inte bara figuren utan skapar också en extra belastning på hjärtat och kärlen.

Försök därför i denna fas av cykeln att öka andelen vegetabiliska fetter i den dagliga näringen och undvika gastronomiska feats. Dessutom är det användbart att äta vitlök och röd fisk, detta hjälper till att sänka kolesterolet.

19 dagar

Trots det faktum att ägglossning redan har inträffat, under den andra fasen av cykeln, har kroppen fortfarande en ganska hög testosteron, vilket ökar vår libido. Speciellt ökar dess produktion på morgonen.

Du kan dra nytta av detta genom att fylla gryningstimmarna med passion och ömhet..

20 dagar

Vid denna dag blomstrar corpus luteum.Koncentrationen av progesteron i blodet når ett toppvärde. Ägget, som reser äggledaren, närmar sig livmodern. Just nu är hon praktiskt oförmögen att befruktas..

Det antas att från denna dag börjar relativt säkert för befruktningsdagar.

21 dag

Koncentrationen av luteiniserande hormon minskar och den omvända utvecklingen av den gula kroppen i äggstocken börjar. Koncentrationen av östrogen och progesteron minskar gradvis.

Progesteronnivåer och alla dess effekter kommer dock att vara ganska uttalade fram till början av nästa cykel..

Läs vidare: Vecka 4

4 veckor

22 dagar

Metabolisk avmattning sker, vilket är karakteristiskt för hela den andra fasen av menstruationscykeln. Progesteron fungerar som ett antidepressivt medel: det har en lugnande effekt, lindrar stress, spänning och slappnar av..

Idag blir vi "ogenomträngliga" för chefens anklagelser, problem och andra stressande situationer.

23 dag

Minskande östrogennivåer och ökad progesteron, möjliga tarmproblem, kolhydratmissbruk idag - allt detta återspeglas i ansiktet, särskilt om det finns en predisposition för akne.

Aktiviteten hos talgkörtlarna ökar, porerna expanderar, processerna för keratinisering i huden ökar. Därför måste du i dessa dagar ägna mer uppmärksamhet åt kost och ordentlig ansiktsrengöring..

24 dagar

Under påverkan av progesteron inträffar förändringar i bindvävns struktur: ligament blir mer töjbara, hypermobilitet uppträder i lederna. Ritningsvärk i ryggraden och stora leder kan uppstå..

Kvinnor får det största antalet skador, särskilt de som är relaterade till idrott, i dessa dagar. En besvärlig rörelse kan leda till stretch eller förflyttning, så var försiktig med yoga, gymnastik och andra typer av fysisk aktivitet.

25 dagar

Forskare har bevisat att en kvinna i dessa dagar har en speciell lukt som gör det klart för en man att det finns en tvångsperiod av avhållsamhet framöver.

Kanske är detta faktum orsaken till synkroniseringen av cykler hos flera kvinnor som lever tillsammans länge.

26, 27, 28 dagar

Ofta de svåraste dagarna för en kvinna och hennes nära. Som en följd av fluktuationer i hormonnivåer blir en kvinna känslig och sårbar, medan hon behöver känsligt stöd.

Blodnivån hos prostaglandiner ökar, smärttröskeln sjunker, bröstkörtlarna blir oförskämda, smärtan blir smärtsam, bilden kompletteras av huvudvärk, konstant sömnighet på dagen, ångest, slöhet och irritabilitet. Räcker det inte för att förstöra stämningen?!

Experter tror att sex och choklad kan vara en underbar medicin idag. Men sex är svårare än med choklad. Innan menstruationen minskar nivån på alla hormoner som väcker passion hos en kvinna. Enligt läkare tenderar en kvinnas libido att vara noll i förväg.

Men hos vissa företrädare för det rättvisa könet, tvärtom, vaknar önskan upp, i slutet av cykeln, passionen och känsligheten ökar. Psykologer har hittat en förklaring. De tror att kvinnor i dag inte är rädda för tankar om en möjlig graviditet, varför sexuella fantasier blir djärvare och känslorna är ljusare.

Naturligtvis har varje kvinna en "hormonell klocka" på ett annat sätt: någon skyndar sig lite, förkortar cykeln till 20-21 dagar, andra saknar något - upp till 30-32 dagar. 28-dagarscykeln är bara den vanligaste, så det är omöjligt att skapa en exakt och universal hormonell kalender. Varje kvinna måste anpassa det för sig själv..

Emellertid kvarstår de allmänna mönstren för hormonella fluktuationer och relaterade förändringar i kroppen. Medvetet om dessa funktioner börjar vi ibland kämpa med våra egna hormoner: vi sitter på den strängaste dieten när kroppen försöker sitt bästa för att fylla i framtiden, glömmer ansiktet, när den behöver den mest intensiva vården, eller skälla oss själva för kallt med vår älskade på den tiden, när vår sensualitet är i en "tvingad semester".

Efter att ha gjort några förändringar i din vanliga livsstil, kan du få hormoner att fungera som en sjökraft, vilket gör oss mer attraktiva, glada, glada och önskvärda.!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Blodproppar under menstruationen: orsaker och är det alltid farligt

Hur går menstruationen?Normalt kan ett ägg ytterligare befruktning varje månad i en kvinnas kropp. Fortplantningsorganen börjar förbereda sig för en eventuell graviditet, produktionen av specifika hormoner inträffar, och som ett resultat, en förtjockning av det inre skiktet i livmodern - endometrium....

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

Försening av menstruationen

Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar....