Phytoestrogens, Alanine and Co: en granskning av läkemedel för kvinnor efter 40

Harmonier

Många kvinnor misstroar sig påståendet att livet efter 40 år bara börjar. Anledningen till denna skepsis är åldersrelaterade förändringar: under denna period minskar nivån av olika hormoner i kroppen gradvis, vilket oundvikligen påverkar kvinnans välbefinnande och utseende. Men det är för tidigt att ge upp: den psykologiska sidan av problemet kan ses filosofiskt, eftersom ålder inte bara är rynkor och trötthet, utan också livserfarenhet, kunskap och intryck som man fått under åren som kan användas till din fördel. När det gäller fysiologi finns det nu lyckligtvis många läkemedel på marknaden som på något sätt kan förlänga ungdomar. Vi kommer att berätta mer om dem i artikeln..

Hur kroppen byggs om efter 40 år

En av de viktigaste kvinnliga hormonerna är östrogen. I själva verket är detta inte ens ett hormon, utan en hel underklass av steroidala kvinnliga könshormoner, som framställs främst av follikelapparaten i äggstockarna. Östrogener ansvarar för många av de viktigaste processerna i kroppen, inklusive tillväxt och återställande av benvävnad samt för hudturgor. Dessutom minskar östrogen risken för åderförkalkning och olika hjärt-kärlsjukdomar och har en gynnsam effekt på en kvinnas psykomotiska tillstånd. Därför är det lätt att gissa att en minskning av östrogennivåer medför ett antal degenerativa förändringar i kroppen: olika smärta, försämrad minne, humörsvängningar, benbräcklighet, förlust av hudelasticitet, vasokonstriktion och så vidare..

Många kvinnor efter 40 års ålder har också en brist på ett annat hormon som kallas ”assistenten” av östrogen, progesteron, som ansvarar för reproduktionssystemet. Progesteronbrist kan leda till menstruations oregelbundenhet, smärtsam menstruation, liksom problem med att bli gravid och få graviditet. Under denna period minskar nivån av melatonin, bättre känt som sömnhormon. Det är därför äldre människors sömn är mycket känsligare än för spädbarn och ungdomar. Tillsammans med melatonin under andra hälften av livet sjunker nivån av somatropin eller tillväxthormon också. Det förbättrar proteinsyntesen och hämmar nedbrytningen av den samtidigt som förbränningen av fett accelereras På grund av bristen på somatropin är det mycket lättare att återhämta sig med en hel storlek under det femte decenniet än till exempel under universitetets dagar.

Modern medicin gör allt för att hjälpa kvinnor att må bättre och se yngre ut, därför kan du i apotek hitta många specialiserade vitamin-mineralkomplex och mediciner. Hur skiljer de sig och hur väljer man rätt? Läs om det nedan..

Läkemedel för kvinnor: vad marknaden erbjuder?

Sortimentet av sådana produkter är riktigt stort, men alla kan tydligt delas in i två grupper..

Alaninpreparat

Alanin är en alifatisk aminosyra som är en del av många proteiner och biologiskt aktiva föreningar. Beredningar med beta-alanin och dess andra underarter rekommenderas för kvinnor som ett mer sparsamt alternativ till hormonbehandling..

Dessa tillsatser inkluderar TEMERO GENERO. Detta är ett komplex av komponenter för att förbättra det neuroendokrina och immunsystemets funktion. Den innehåller glutaminsyra, asparaginsyra, glycin, alanin, lysin, prolin, 5-HTP, kolin, folsyra, kalcium, magnesium och zink. Enligt representanter för varumärket modulerar TEMERO pinealkörtlarna, normaliserar ämnesomsättningen och har en gynnsam effekt på levern, medan GENERO stärker immunförsvaret och påskyndar regenereringen av kroppen. Listan över indikationer för användning av ett sådant läkemedel är bred - det är svag immunitet och klimakteriet, depression och sömnstörningar. Kontraindikationer för att ta TEMERO GENERO är: individuell intolerans mot dess komponenter, graviditet och amning, ålder upp till 14 år. Detta läkemedel rekommenderas att ta en TEMERO-tablett på morgonen och en GENERO-tablett på den andra. Antagningstiden är fyra till sex veckor. Vid behov kan du upprepa kursen under hela året. Priset på förpackningar är 1300 rubel. Antalet tabletter i en förpackning - 60 stycken.

* Intyg om tillståndsregistrering av biologiskt aktiva tillsatser nr RU.77.99.11.003.E.000133.01.14 daterad 16 januari 2014.

Fytoöstrogenpreparat

Genistein. Detta är en av de mest studerade fytoöstrogenerna för kvinnor. Det finns i stora mängder i soja och i små mängder i vissa andra produkter. Bland alla isoflavoner är genistein mest aktivt i bindning till östrogenreceptorer, uppvisar aktivitet som liknar naturliga östrogener och hjälper också till att stärka ben genom att stödja bildandet och mineraliseringen av benvävnad, aktiverar produktionen av sitt eget kollagen och skyddar huden från fotografering. Genistein spelar dessutom en viktig roll för att upprätthålla gemensam hälsa genom att reglera metaboliska processer i cellerna i ledbrosket..

Ett av de mest kända läkemedlen baserade på genistein är Complivit® Calcium D3 GOLD. Det är utformat specifikt för kvinnor som har åldersrelaterade hormonförändringar och syftar specifikt till att bekämpa östrogenbrist, klimakteriet och klimakteriet. Genistein i produktens sammansättning förbättras av kalcium och vitaminer D3 och K1. Detta leder till en dubbel effekt av komplexet: en minskning av symptomen på klimakteriet och benförstärkning. Genistein som en del av läkemedlet produceras i Schweiz med hjälp av en patenterad teknik, har en hög renhetsnivå och aktivitet av ämnet. Det är också känt att, i jämförelse med andra isoflavoner, är östrogenliknande egenskaper i genistein mest uttalade [1].

Komponenter i Complivit® Calcium D3 GOLD hjälper till att minska spolning, minska irritabilitet och trötthet. Detta läkemedel kan också påskynda sömnprocessen. Allt detta har en positiv effekt på humör och välbefinnande under hormonell anpassning..

Kombinationen av vitaminer och genistein hjälper till att förhindra osteoporos, och hjälper också till att stärka skelettet, genom att fylla på bristen på kalcium i kroppen och förhindra förlust av mineraler. I jämförelse med en enkel kombination av kalcium och vitamin D stärker Complivit® Calcium D3 GOLD med fytoöstrogener benen med 15–20% bättre.

Kontraindikation för användning är individuell intolerans mot komponenterna eller graviditet och amning. Detta läkemedel med fytoöstrogener för kvinnor rekommenderas att ta en tablett per dag under en månad. Kostnaden för en burk med 30 tabletter är 410 rubel.

* Intyg om tillståndsregistrering av biologiskt aktiva tillsatser RU.77.99.11.003.E.003721.04.14 daterad 18 april 2014.

Ett annat botemedel från denna grupp är Menoril-kapslar med fytoöstrogener. Förutom genistein innehåller detta biologiskt aktiva tillskott hjälpkomponenter: gelatin, laktos, magnesiumstearat och kiseldioxid. Kosttillskott hjälper till att minska frekvensen av värmevallningar, minska huvudvärk, normalisera blodtrycket, förbättra humöret. Indikationer för användning är klimakteriet och klimakteriet. Vad gäller kontraindikationer, bör Menoril, liksom alla liknande tillskott, inte användas under graviditet, amning och vid individuell intolerans mot läkemedlets komponenter. Menoril rekommenderas att tas en till tre gånger om dagen med måltider under en månad. Priset för ett paket som innehåller 30 kapslar är 420 rubel.

* Intyg om tillståndsregistrering av biologiskt aktiva tillsatser nr RU.77.99.11.003.E.004935.05.14 daterad 13 maj 2014.

Baserat på tsimitsifugi. Det är ett gräs som är infött i Nordamerika. Växten har länge använts för att lindra symtom på klimakteriet, särskilt värmevallningar och nattsvett. Den utsedda gruppen av fytoöstrogener för kvinnor efter 40 inkluderar Chi-Klim. Mikrokristallin cellulosa, potatisstärkelse och kalciumstearat fungerar som ett hjälpämne i den. Detta komplex med fytoöstrogener föreskrivs inte bara för ovanstående symtom på klimakteriet, utan också för sömnlöshet, neuros, apati och andra obehagliga kamrater i klimakteriet. Förutom standardkontraindikationer (graviditet, amning och intolerans mot komponenter) ska ”Chi-Klim” med fytoöstrogener inte tas av kvinnor med östrogenberoende tumörer. Vid nedsatt leverfunktion, med epilepsi, sjukdomar och hjärnskador, är användning endast möjlig efter att ha konsulterat en läkare. I sällsynta fall har biverkningar identifierats: uppträdande av smärta i den epigastriska regionen och en ökning av kroppsvikt. Dessa tabletter med fytoöstrogener tas en per dag under en månad. Läkemedlets kostnad är 690 rubel. I ett paket - 60 stycken..

* Intyg om tillståndsregistrering av antiklimakteriska läkemedel med vegetabiliskt ursprung nr LSR-006592/09 av den 18 augusti 2009.

Extraktet av tsimitsifugi ingår också i beredningen med fytoöstrogener för kvinnor "Remens". Dessa är sublinguala homeopatiska tabletter. Sammansättningen innehåller också pilocarpus, giftet från ormen suurukuku, kanadensisk sanguinaria, bläckfiskutsöndring samt hjälpämnen: magnesiumstearat, potatisstärkelse, laktosmonohydrat. Indikationer för användning av Remens, utöver klimakteriet, är smärtsam menstruation, endometrit och adnexit. Med ökad känslighet för någon av komponenterna är administrationen kontraindicerad; under graviditet och amning är en läkarkonsultation nödvändig. Biverkningar är inte registrerade. Behandlingen med att ta detta läkemedel med fytoöstrogener för klimakteriet: en tablett en till tre gånger om dagen. Behandlingsförloppet är minst sex månader. Kostnaden för ett paket som innehåller 12 tabletter är 200 rubel, 36 tabletter - cirka 500 rubel.

* Intyg om tillståndsregistrering av homeopatiskt medel nr LS-000469 av den 4 maj 2010.

Alla ovanstående läkemedel dispenseras utan recept. Men detta betyder inte att du kan ta dem okontrollerat - du måste tydligt följa instruktionerna. Dessutom rekommenderas att du konsulterar en läkare innan du tar vitaminer med fytoöstrogener..

* Information är inte ett offentligt erbjudande. Alla priser är endast för informationssyfte..

Fytoöstrogener kan hjälpa till att lindra symptom på klimakteriet.

Fytohormoner i kampen mot åldrande

Under många år har forskare försökt bevara kvinnors hälsa och förhindra hormonell åldrande hos kvinnor, som smyger sig obemärkt.

Varje kvinna vill alltid se ung, kraftfull, full av styrka och energi. Det naturliga åldrandet av en kvinnas kropp innebär utrotningen av reproduktionssystemets funktion, och produktionen av östrogen, de kvinnliga könshormonerna, minskas.

Obalans av hormoner i kroppen påverkar livskvaliteten, kvinnor lider av dålig hälsa, vilket begränsar deras aktivitet.

Tidigare var menopausala störningar i en kvinnas kropp för givet. För idag blir det mycket viktigt att upprätthålla mental och fysisk aktivitet så länge som möjligt.

Plantera fytohormoner - hjälp för kvinnor i klimakteriet

Och hjälp är väldigt nära - det här är växtliga fytohormoner. Det visar sig att vissa växter själva producerar sina egna kemikalier - växtskyddshormoner som reglerar deras utveckling och tillväxt. Forskare för nästan tjugo år sedan isolerade ett ämne från växter som är mycket lik struktur i det kvinnliga hormonet östrogen.

Östrogenhormonets roll

Alla kvinnor är förmodligen medvetna om östrogenens roll i kroppen. Detta fantastiska hormon reglerar menstruationscykeln, deltar i bildandet av benvävnad, påverkar hudens och hårets tillstånd. Varför kvinnor rekommenderas att dricka kalcium under klimakteriet?

Detta beror på att på grund av brist på östrogen förändras strukturen i benvävnaden, den blir ömtålig, men det är inte allt, huden och musklerna förlorar snabbt vatten, dess uttorkning och slappnande av kroppen börjar, dvs. åldrande.

Hormon ersättnings terapi

Bristen på östrogen i kroppen ersätts av intag av konstgjorda hormoner.

 • Enligt experter är hormonersättningsterapi ett effektivt verktyg inte bara i kampen mot klimakteriet, utan också i kampen mot åldrande, läs orsakerna till för tidigt åldrande.

Men många kvinnor undviker att ta syntetiska hormoner. Och inte av en slump. Nyligen genomförda studier av amerikanska forskare har visat att långvarig användning av syntetiska hormoner (mer än 5 år) provocerar uppkomsten av cancer.

Icke desto mindre är syntetiska hormoner ibland omöjliga att klara sig utan. Du får inte i något fall förskriva behandling själv, eftersom hormoner har många kontraindikationer, ger biverkningar.

Dosering bör väljas av specialister, baserat på analyser. Använd inte hormoner:

 • med leversjukdom,
 • tromboflebit,
 • reumatism,
 • hypertoni,
 • angina pectoris,
 • hjärtattack.

Ett alternativ till syntetiska hormoner är växtbaserade. Växtfytohormoner för kvinnor är ett kraftfullt verktyg för behandling av klimakteriebesvär och är inte underlägsna artificiella hormoner i deras handling. De används som kosttillskott för att förebygga cancer och osteoporos.

Fytohormons roll

Växtbaserade beredningar påverkar positivt alla symptom på klimakteriet. Tidvatten och svettningar, nervositet och sömnlöshet tas bort. En kvinnas utseende förbättras, ungdomlighet kvarstår, åldrande processer i kroppen, kroppen och huden stoppas.

Men viktigast av allt är att de inte har någon biverkning på kroppen, till skillnad från syntetiska östrogener. Och de ger betydande fördelar: de sänker kolesterol i blodet, fungerar som antioxidanter, har antisklerotisk och antitrombotisk effekt.

Lindra symptom på klimakteriet (värmevallningar, irritabilitet, svettning), stärka hjärt- och nervsystemet, benmineraltäthet, minska risken för tjocktarmscancer och bröstcancer.

Fytohormoner från hormonell åldrande produceras av växter:

Malbrosia innehåller också flavonoider som hjälper till med urininkontinens.

Av alla olika fytohormoner som isolerats från växter är de mest effektiva och nära kemiska strukturerna kvinnliga östrogen fytoöstrogener. Det finns flera typer av fytoöstrogener (isoflavonoider, isoflavoner, flavoner, cumestans, lignans).

Liknande fytoöstrogener producerar:

 • ängklöver, grön majs,
 • bönor, linser,
 • bukhorn, sojabönor, humle,
 • vete korn, spannmål (havrefrön, lin, ris, lucerna),
 • citrus, äpplen, röda druvor,
 • datum och granater,
 • broccoli, morötter och spenat,
 • tsififuga.

Fytoöstrogener finns i linfrö, palm, sesam, soja, druvoljor och till och med i rött vin och öl.

Amerikanska forskare har funnit att fytohormonöstrogen finns i stora mängder i snabbkaffe, eftersom det erhålls genom indunstning, koncentrationen av fytohormoner i det ökar kraftigt.

En annan källa som är rik på innehåll av fytoöstrogen - epigran - är groddade vetekorn, som skiljer sig åt i sitt höga innehåll av växtenszymer.

Isoflavoner med en hormonliknande effekt som liknar östrogen står på en plats av heder bland fytoöstrogener. Isoflavoner i kroppen verkar mycket selektivt, uppvisar antingen östrogen eller estogen aktivitet, beroende på innehållet av det kvinnliga hormonet östrogen i blodet..

Vad man ska ta fytohormoner

Fytohormoner från åldrande kvinnor säljs fritt på apotek, en annons informerar om detta. Så kan var och en av oss läsa instruktionerna och börja ta droger? Men detta bör inte göras..

När allt kommer omkring, måste du först ta reda på hur din kropp hanterar produktionen av sina egna hormoner på denna nivå, om den behöver hjälp utanför, och därför är det nödvändigt att ta ett blodprov. Endast en specialist enligt testresultaten kan förskriva en fytohormon eller homeopatisk medicin.

I kroppen balanseras det kvinnliga hormonet östrogen av det manliga hormonet progesteron, kanske har du en brist inte på östrogen, utan av progesteron, vilket också orsakar menopausala symtom.

Växtprogesteron produceras från en mexikansk vild yam-växt som kallas diosgen. Detta ämne bidrar till förbättring av blodkärl, könsdelssystemet, normaliserar blodtrycket och kolesterolet och främjar absorptionen av kalcium..

Örter för att förebygga åldrande

Åldring av kroppen, enligt experter, börjar redan från 25-30 år och produktionsnivån för kvinnligt hormon börjar sjunka efter 30 år. Vissa kvinnor börjar ta fytohormoner för att förhindra åldrande.

Medicinska indikationer för att ta fytohormoner är konstgjord menopaus (avlägsnande av äggstockarna) eller tidig menopaus upp till 45 år, eller när svåra menopausala symtom utvecklas (tryckvågor, värmevallningar, störningar i hjärtat och urogenitalt system).

I preparat med fytohormoner indikeras vanligtvis markeringarna 40+, 45+, 50+ eller "menopaus" i stället för dosering. Dessa märken betyder kvinnans ålder och den nödvändiga mängden extrakt att ta.

Men återigen är det nödvändigt att titta på blodprovet, med vilket läkemedel ska jag börja ta och detta bör beslutas av läkaren. En daglig dos på 40 mg växtfytohormon eller fytoöstrogen anses vara tillräcklig för att lindra symptom på klimakteriet..

Fytohormoner är ibland beroendeframkallande, då bör du ändra det till ett annat. De används samtidigt, helst på morgonen, effekten kan kännas på en vecka eller två, men syntetiska hormoner börjar verka redan i 3-4 dagar.

Vid självbehandling är överdoser möjliga, men de är inte dödliga. Forskare konstaterar att kvinnor som lever i Asien i stora mängder konsumerar soja- och sojaprodukter, det vill säga det finns en överdos av fytohormoner.

Men det är fytohormoner som helt befriar dem från manifestationen av menopausala syndrom, och onkologi är sällsynt hos dem. Den enda nackdelen med fytohormoner är att de orsakar allergier.

Vad är bättre att välja själv, syntetiskt hormon eller åldrande fytohormoner? Det beror på dig, din hälsa och läkarens rekommendationer. Och vad skulle du välja om du erbjöds ett C-vitaminpiller och en färsk kålsallad som innehåller mer C-vitamin än citron?

Fytohormoner från åldrande kvinnor, säger experter, kan redan användas när hormonnivån i blodet just har börjat sjunka, det vill säga från 30 år gammal, den optimala åldern är 40 år. Men igen, glöm inte att konsultera en läkare. Och glöm inte att förebyggande endast kan vara upp till tio år.

Hälsa till er, kära läsare!

Bloggartiklar använder bilder från öppna källor på Internet. Om du plötsligt ser ditt copyrightfoto ska du meddela bloggredaktören via feedbackformuläret. Fotot kommer att raderas, eller så kommer en länk att läggas till din resurs. Tack för att du förstår!

Betyg fytoöstrogener: välj det bästa

Betyg fytoöstrogener: välj det bästa

Om du inte är redo att börja hormonterapi eller läkaren inte rekommenderar det, var uppmärksam på fytoöstrogener. De har inga kontraindikationer och hanterar symptomen på klimakteriet..

Varje kvinna möter tidigare eller senare klimakteriet. Detta är ett tillstånd där produktionen av könshormoner förändras, eftersom reproduktionsfunktionen bleknar i bakgrunden. Menopaus och klimakteriet används ofta som synonymer. Gynekologer delar emellertid perioden för minskning av reproduktionsfunktionen i flera stadier.

När klimax inträffar?

Det första steget är premenopaus. Hon kommer efter 40-45 år. Under denna period störs cykelns varaktighet och intensitet, plus utsläpp kan börja mellan menstruationen. Många kvinnor noterar dramatiska humörsvängningar, sömnlöshet och viktökning - detta startar hormonell anpassning.

Det andra steget är klimakteriet. Som regel är medelåldern för klimakteriet 50-53 år, men av olika skäl kan klimakteriet börja tidigare (40-45 år) eller senare (efter 55). Om menstruationen är frånvarande i mer än 12 månader talar de om början av klimakteriet. Hos en kvinna minskas östrogenproduktionen betydligt, äggstocksfunktionen försvinner, nivån av follikelstimulerande hormon (FSH) ökar och graviditetens början blir omöjlig. Klimakteriet åtföljs av livliga symtom: värmevallningar, torrhet och klåda i slidan, minskad libido, förlust av hudelasticitet, rynkor, irritabilitet. Östrogenbrist påverkar det kardiovaskulära systemet: risken för hjärtattack och stroke ökar.

Postmenopaus är den tredje etappen, vars nedräkning börjar efter 1,5-2 år från den sista menstruationens datum. Obehagliga symptom på hormonella förändringar försvagas gradvis, den kvinnliga kroppen anpassar sig till den. Hos postmenopausala kvinnor ökar risken för osteoporos avsevärt (bentäthet minskar), risken för hjärtattack och stroke fortsätter att vara hög, risken för diabetes.

När man talar om klimakteriet menar de klimakteriet och postmenopaus. Hormonförändringar under denna period dikterar sina egna regler - det är nödvändigt att granska näring, om möjligt överge dåliga vanor, inkludera mer vitaminer och mineraler i kosten.

Det är bäst att ta hand om att förbereda sig för klimakteriet under premenopausal period, det vill säga flera år före uppkomsten av livliga symtom. Detta kommer att göra förändringar smidigare. Men om ögonblicket saknas och du redan upplever "heta blinkar", anfall av ilska eller rastlös aptit, pausa inte ditt liv. Du kan korrigera situationen i alla åldrar! Nu finns det ett stort urval av verktyg som underlättar kroppens anpassning till förändringar och eliminerar obehagliga symtom.

En speciell roll i beredningen och lindringen av klimakteriet spelas av icke-hormonella preparat baserade på fytoöstrogener. Låt oss prata mer om vad de är och hur man väljer rätt verktyg.

Fytoöstrogener eller hormoner?

Cirka 45% av kvinnor i klimakteriet tar till sig hormonbehandling. Sammanfattningen är att en kvinna tar små doser av de saknade hormonerna (östrogener och progesteroner), varför deras brist i kroppen minskar, vilket innebär att frekvensen och intensiteten av klimakteriets symtom minskar. Men många kvinnor är rädda för att ta hormoner, eftersom de är rädda för biverkningar. Men de är. Hormonersättningsterapi bör inte förskrivas till kvinnor med åderbråck - eftersom det ökar blodproppar och kan leda till blodproppar. Det rekommenderas inte att ta hormoner i fall av endometrios, bildning i bröstkörtlarna, i närvaro av livmoderfibrer - eftersom alla dessa tillstånd är östrogenberoende, och deras förlopp kan förvärras.

Om du inte är redo att börja hormonterapi eller läkaren inte rekommenderar det, var uppmärksam på fytoöstrogener. De har inga kontraindikationer och hanterar symptomen på klimakteriet. Oavsett form av frisättning är fytoöstrogener inte hormoner, men detta är ett bra alternativ till hormonersättningsterapi, särskilt med mild till måttlig klimakterium eller i dess tidiga stadier. Fytoöstrogener verkar mycket milt - 100-1000 gånger svagare än östrogener. Men å andra sidan är detta ett plus, eftersom fytoöstrogener inte kan orsaka hyperestrogeni (överskott av östrogen) och inte har strikta begränsningar för administreringstiden.

Fytoöstrogener: till vem och varför?

Fytoöstrogener är växtämnen som liknar strukturen som kvinnliga könshormoner östrogen. Fytoöstrogenens verkan är svagare än hos kvinnliga könshormoner, men när de kommer in i kroppen kan de binda till samma receptorer som östrogener, vilket kompenserar för sin brist. Efter oral administrering absorberas fytoöstrogener i blodomloppet och penetrerar cellerna..

Det speciella med fytoöstrogener är att de endast interagerar med de östrogenreceptorer som är ansvariga för den symtomatiska förloppet av klimakteriet: sömn, humör, yrsel, heta blinkar och så vidare. Det vill säga fytoöstrogener kan inte återställa reproduktionsfunktionen, men de kan hantera symptomen på klimakteriet!

Således kan man ta fytoöstrogener avsevärt minska frekvensen och intensiteten av värmevallningar, bli av med torrhet och klåda i slidan och förbättra hudens tillstånd. Studier har visat att kvinnor i Asien, som har mycket fytoöstrogener i sina dieter, är mindre benägna att drabbas av hormonella störningar, och deras bröstcancerincidens efter 55 år är lägre än i andra länder..

Vad fytoöstrogener är?

Det finns tre huvudgrupper av fytoöstrogener: kumestaner, lignaner och isoflavoner. Cumestans finns i exotiska produkter för oss - grodde frön av klöver och lucerna, och brunt ris, jordnötter och linfrön är rika på lignaner.

De mest undersökta, säkraste och mest effektiva är isoflavonerna i soja. Samtliga invånare i asiatiska länder (Japan och Kina) konsumerar regelbundet livsmedel rika på isoflavoner: tofu, sojamjölk, sojakött. Det är bevisat att isoflavoner också bidrar till att minska nivån av "dåligt" kolesterol i blodet och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Denna effekt kan uppnås genom att konsumera cirka 25-50 mg isoflavoner per dag (0,5-1 l sojamjölk).

Olika livsmedel innehåller olika mängder fytoöstrogener. Dessutom, för att få den nödvändiga doseringen, bör fytoöstrogener tas regelbundet, varje dag. I dieten för asiatiska kvinnor är detta en naturlig process - trots allt är produkter med fytoöstrogener en del av deras nationella köket. Vad borde alla andra göra? Att köpa sojamjölk i stora mängder är ett irrationellt och ofördelaktigt alternativ. Det finns ett mer ekonomiskt, enkelt och prisvärt alternativ: fytoöstrogenpreparat.

Kriterier för urval av fytoöstrogen

Den viktigaste frågan återstår: hur man väljer fytoöstrogener? Det är omöjligt att bara komma till apoteket och köpa "ett slags läkemedel": icke-hormonellt stöd fungerar med kursanvändning, så du bör närma dig valet av läkemedlet genom att undersöka alla detaljer.

Vi måste tänka på effektivitet, kostnadseffektivitet (eftersom läkemedlet är berusat på kurser) och ytterligare komponenter som hjälper till att öka effekten av fytoöstrogener. Baserat på dessa kriterier valde vi ut de bästa fytoöstrogenerna för kvinnor och jämförde dem på flera sätt.

Fytoöstrogentabell

Läkemedlets namnSläpp formulärDagligt intagFörpackningskostnad *Månadspris
QI-CLIMTabletter nummer 602 tabletter338338
EstrovelTabletter nummer 301-2 tabletter490490
MenseKapslar nr 401-2 kapslar411308,25
CLIMADINONTabletter nummer 602 tabletter480480
KOMPIVIT för kvinnor 45+Tabletter nummer 301 tablett328328
FEMINALTabletter nummer 301 tablett697697
MENORIL PlusKapslar nr 602 kapslar612612
LEDIS FORMULA MenopausTabletter nummer 301 tablett786786
* Enligt webbplatsen piluli.ru för april 2019.

Fytoöstrogentabellen som presenteras ovan innehåller åtta populära läkemedel som kvinnor väljer under klimakteriet. Baserat på tillgängliga data sammanställde vi ett betyg där vi utvärderade de viktigaste parametrarna för läkemedel för icke-hormonellt stöd under klimakteriet. Varje läkemedel tilldelades poäng enligt följande kriterier:

Förekomsten av fytoöstrogener: alla läkemedel får 1 poäng, eftersom de alla innehåller fytoöstrogener i den nödvändiga doseringen.

Beta-alanin: Detta är en aminosyra som är nödvändig för att hantera värmevallningar under klimakteriet. Beta-alanin verkar på histaminreceptorer, vilket orsakar expansion av perifera blodkärl i huden. Det blockerar dessa receptorer och förhindrar själva värmevallningar, liksom huvudvärk och allvarlig svaghet som är associerad med dem. Beta-alanin verkar tillräckligt snabbt, inom en halvtimme efter administrering. Kombinationen av beta-alanin med fytoöstrogener hjälper både att förhindra värmevallningar på kort sikt och för att minska frekvensen av värmevallningar på lång sikt. Därför är beta-alanin en viktig "hjälpare" av fytoöstrogener i kampen mot tidvattnet.

Ytterligare komponenter: de bästa fytoöstrogenerna är de som kompletteras med ett komplex av vitaminer och mineraler som krävs för en kvinna med klimakteriet. I synnerhet behöver en kvinna folsyra - den upprätthåller hormonbalans, 5-hydroxytryptofan - för god sömn och en minskad aptit, vitaminer i grupp B - för att upprätthålla tonen. Införandet av ytterligare komponenter är inte obligatoriskt, men det hjälper dig att genomföra lösningen av problemet..

Lönsamhet: detta är ett mycket viktigt kriterium. Kostnaden för en månadskurs att ta läkemedel varierar från 328 till 786 rubel. Med tanke på att fytoöstrogener kan behövas i flera år, och de måste dricka sig på kurser, är priset viktigt. Poängen i tabellen fördelas enligt följande: 1 poäng - den dyraste månatliga kursen (600-800 rubel), 2 poäng - den genomsnittliga kostnaden för en månadskurs (450-600 rubel), 3 poäng - de mest ekonomiska läkemedlen (upp till 350 rubel).

Fytoöstrogener: betyg

TsI-KLIM består endast av fytoöstrogener - ett extrakt av tsififuga, därför får den 1 poäng för fytoöstrogener och 0 poäng för ytterligare komponenter. Månadskursen är också billig, vi utvärderar den till 3 poäng.

ESTROVEL innehåller fytoöstrogener - isoflavoner av två typer: soja och yams, för detta får läkemedlet 1 poäng. Ytterligare komponenter ingår också, vilket ger anledning att lägga till ytterligare 1 poäng. En månadskostnad kommer att kosta 490 rubel, detta är den genomsnittliga priskategorin, som vi kommer att utvärdera till 2 poäng.

MENSE innehåller fytoöstrogener - sojaisoflavoner, vilket ger det 1 poäng. I kompositionen finns också beta-alanin, vilket lägger till ytterligare 1 poäng till komplexets betyg. Mens innehåller en ganska rik uppsättning av ytterligare komponenter: C-vitamin och E, grupper B och 5-hydroxytryptofan, så vi sätter en poäng för detta kriterium. En månadskurs kommer att kosta 310 rubel, vilket är tillgängligt för nästan varje kvinna, så läkemedlet får 3 poäng för kostnadseffektivitet.

CLIMADINON innehåller fytoöstrogener från extraktet av Tsimifugi (1 poäng), det finns inga andra komponenter. Kostnaden för en månad för att ta Klimadinon beräknas som genomsnitt (480 rubel), därför får läkemedlet för detta kriterium 2 poäng.

COMPLIVIT för kvinnor 45+ är ett vitamin-mineralkomplex med moderwort, karnitin och fytoöstrogener. Därför får läkemedlet 1 poäng för ytterligare komponenter och 1 poäng för fytoöstrogener. Tillträdesmånaden är 330 rubel, vilket gör att du kan sätta 3 poäng för lönsamhet.

FEMINAL - innehåller fytoöstrogener från rödklöver, det vill säga får 1 poäng för kompositionen. Beta-alanin och ytterligare komponenter är inte, enligt dessa kriterier får Feminal 0 poäng. Men samtidigt hänvisar Feminal till dyra läkemedel (700 rubel per månad), därför får Feminal endast 1 poäng för ekonomi.

MENORIL PLUS innehåller sojaisoflavoner, får 1 poäng. Kompositionen inkluderar vitamin K, D och resveratrol, användbar för det kardiovaskulära systemet, detta ger ytterligare en poäng till betyg. Men läkemedlets månatliga kurs kostar mer än 600 rubel, så Menoril plus får bara 1 poäng för lönsamhet.

LEDIS FORMULA Menopaus inkluderar flera typer av fytoöstrogener och får 1 poäng. Vi tilldelar också 1 poäng för ytterligare komponenter som hjälper till att normalisera sömnen och förbättra subjektivt välbefinnande. Men Ladis, menopausformeln kan inte kallas ett ekonomiskt läkemedel, en administrationsmånad kommer att kosta nästan 800 rubel, för ekonomin får läkemedlet bara 1 poäng.

Vi ger klassificeringen av fytoöstrogener i form av en tabell.

Läkemedlets namnfytoöstrogenerBeta alaninYtterligare komponenterKostnadseffektivitetTotal poäng
QI-CLIM1--34
Estrovel1-124
Mense11136
CLIMADINON1--23
KOMPIVIT för kvinnor 45+1-135
FEMINAL1--12
MENORIL Plus1-113
LEDIS FORMULA Menopaus1-113

Så, de läkemedel som fick flest poäng är de mest ekonomiska och effektiva..

Som ni kan se är i första hand det icke-hormonella läkemedlet Mens, vilket inte är förvånande - det är det enda som innehåller beta-alanin utöver fytoöstrogener, och som också har en ganska låg månadsgrad. På andra plats är Complivit för kvinnor 45+, Estrovel och Tsi-Klim delade tredjeplatsen. Följt av Klimadinon, Menoril Plus, Ladys Menopause Formula and Feminal.

Fytoöstrogenpreparat är ett effektivt icke-hormonellt stöd under klimakteriet. Bedömningen av dessa läkemedel är baserad på de mest populära frågorna från kvinnor om klimakteriet. För att ändringarna ska bli obemärkt börjar du förbereda dem på förhand, från 45 års ålder. Och kom ihåg att klimakteriet är en period med omstrukturering av kroppen under vilken du kan och borde må bra.

Vid beredningen av artikeln användes följande material:
 1. Lobykina E. N. De mest kvinnliga produkterna // Praktisk diet. 2016. Nr 2 (18).
 2. Menopausal hormonbehandling och upprätthålla hälsan hos mogna kvinnor. Kliniska rekommendationer. - M., 2014.-- 57 C..

ÄR INTE reklam. MATERIAL FÖRBEREDT MED DELTAGANDE AV EXPERT.

Plantera fytoöstrogener för klimakteriet

Många kvinnor som har nått en "intressant" ålder lider av klimakteriska störningar, vilket är grunden för utnämningen av hormonella läkemedel. Det är anmärkningsvärt att östrogenersättningsterapi har ett antal kontraindikationer och inte passar alla. Därför kan en sådan patient ordineras läkemedel som inkluderar fytoöstrogener.

Vad är fytoöstrogener, deras syfte och användning

Det finns en uppfattning om att fytoöstrogener är växthormoner. Men i verkligheten - detta är ämnen som påverkar människokroppen liknar östrogener (kvinnliga könshormoner). De kan också fungera som antiöstrogener. Kärnan är fytoöstrogener en hel grupp ämnen som förenas med ett vanligt namn:

Indikationer för användning

Tack vare fytoöstrogener är det möjligt att återställa reproduktionsfunktionen, normalisera hormonnivåerna, underlätta klimakteriet, neutralisera obalansen hos kvinnliga könshormoner och även kompensera för östrogenbrist. Preparat som innehåller fytoöstrogener föreskrivs inte bara för kvinnor som av sin moder natur tvingas lida av en ”allvarlig” klimakterie. De kan rekommenderas:

 1. För att stabilisera patienten som genomgick operation för att ta bort äggstockarna.
 2. Med tidig menopaus (när menstruationen stannade före början av fyrtiofem års ålder).
 3. I de fall en kvinna har de första tecknen på osteoporos.
 4. Om en cirkulationsstörning inträffar under klimakteriet.
 5. Med svår hypertoni.
 6. När det är nödvändigt att normalisera den hormonella bakgrunden, men hormonterapi kan inte användas för detta.
 7. För viktminskning, om hans vinst har skett på grund av åldersrelaterade förändringar i kroppen.

Vilka livsmedel och örter innehåller fytoöstrogener

Ledaren inom fytoöstrogener, och mer exakt - isoflavoner (daidzein och genistein), är soja. Det är anmärkningsvärt att forskare i sina plantor upptäckte en enorm mängd glycitein, även relaterat till isoflavoner.

Den andra platsen är med rätta ockuperat av rödklöver, som innehåller sådana isoflavoner som formononetin och biochanin-A. I sin kärna är rödklöver inte en livsmedelsprodukt, men det kan säkert tillskrivas medicinalväxter. För närvarande har soja och rödklöver en ledande position inom fytoöstrogenens innehåll, men de har också "konkurrenter":

Blålusern. Innehåller formononetin och coumestrol. Alfalfa-plantor, där koncentrationen av fytoöstrogener är mycket hög, rekommenderas för mat..

Linfrö. I kompositionen upptäcktes lignaner som har en handlingsprincip som liknar isoflavoner..

Röda vindruvor. Det har resveratrol, som "samtidigt" är en kraftfull antioxidant. Tänk alternativt på gott rött vin..

Lakritsrot. Detta är inte bara ett utmärkt hostemedicin, utan också en källa till glabridin. Om detta ämne kommer in i kroppen i små mängder, kan det provocera tillväxten av cancerceller. Med ökande koncentration antar glabridin funktionen som en hämmare.

Hopp. Uttalandet att öl är en källa till fytoöstrogener är helt sant, eftersom denna dryck innehåller humle, som innehåller 8-prenylnaringenin.

Valnötter. De är rika på vegetabiliskt protein, fleromättade fettsyror och isoflavoner..

Det har experimentellt fastställts att fytoöstrogener är en del av alla växter, men deras koncentration är betydligt olika. När det gäller animaliska produkter är mjölk den absolut ledande..

Det är värt att notera att här mycket beror på vad den ko som utfodrade den gav. Kycklingkött och ägg är också källor till fytoöstrogener, bara läkare rekommenderar inte att konsumera dem i stora mängder. När allt kommer omkring vet alla att i förhållande till kycklingar utförs ”hormonbehandling” ofta för att påskynda deras tillväxt, dessutom finns det många antibiotika i kyckling.

Viktig! Offentliga källor till fytoöstrogener är alla baljväxter och spannmål samt deras bearbetade produkter. Mögelost anses vara registrant för innehållet av fytoöstrogener bland animaliska produkter.

Beredningar med fytoöstrogener för klimakteriet

Menopaus kännetecknas av symtom som påverkar det psykologiska och fysiologiska tillståndet negativt. En kvinna som har gått in i mognad upplever ett antal allvarliga besvär. Manifestationerna av klimakteriet inkluderar: "värmevallningar", en kraftig förändring i humör, yrsel, hopp i blodtryck, svettningar, etc. Detta tillstånd förklaras av en minskning av produktionen av kvinnliga hormoner.

För att normalisera nivån av hormoner under denna svåra period, provocerad av östrogenbrist, kan olika preparat som innehåller fytohormoner användas. Samråd med en specialist är obligatoriskt eftersom all självmedicinering kan vara hälsoskadlig.

Tablettformuleringar

"Qi-Klim." I hög efterfrågan. Anledningen till populariteten är i hög effektivitet och bra reklam. Som en källa för att erhålla fytoöstrogener användes cimicifugi-extrakt. För att uppnå en uttalad effekt är det nödvändigt att ta tabletter i 6 veckor, i den mängd som rekommenderas av den behandlande läkaren.

Doppelherz Asset Menopause. Ett preparat innehållande B-vitaminer, kalcium och fytoöstrogener, vars källa var soja. I sin kärna är det ett kosttillskott som hjälper till att förhindra uppkomst av klimakteriebesvär. Enligt kvinnor som redan har tagit detta läkemedel kan det ha en positiv effekt på det totala välbefinnandet..

"Familywell." I paketet hittar du 32 "dagtid" -piller och en liknande mängd "natt". Den förra hjälper till att minska nervositeten och förhindra uppkomsten av värmevallningar, och den senare ger en lugn och djup sömn. Källor till fytohormoner var extrakt av soja och rödklöver.

Remens. Läkemedlet, som var baserat på extraktet av tsimitsifuga. Det kämpar väl med manifestationer av klimakteriet i form av huvudvärk och humörsvängningar. Inte beroendeframkallande även vid långvarig användning. Men den största fördelen är frånvaron av biverkningar. Förresten, du kan köpa Remens i form av droppar eller i form av en tablettberedning.

"Climatodon." Förutom fytoöstrogener extraherade från tsimitsifugi innehåller dessa tabletter mineraler. För att återställa sömnen och eliminera klimakteriet är det tillräckligt att ta en tablett per dag.

"Climatheme." Det dyraste läkemedlet. Det innehåller fytoöstrogener erhållna från extrakt av rödklöver och humle och ett kraftfullt vitamin-mineralkomplex.

kapslar

Estrovel. I kompositionen kan du hitta flera extrakt samtidigt: nässlor, sojabönor, yamrot, tsimitsifugi. Om du regelbundet tar Estrovel kan du bli av med många manifestationer av klimakteriet: yrsel, sömnlöshet, rodnad, etc. Det är anmärkningsvärt att detta läkemedel hjälper till att stärka benvävnaden och minskar risken för benskörhet..

Feminal. Det huvudsakliga råmaterialet som används för att producera detta preparat är rödklöver, rik på isoflavoner. Förutom fytoöstrogener innehåller kapslar flavonoider som har en positiv effekt på nervsystemet och hjärt-kärlsystemet. För att förbättra livskvaliteten med klimakteriet räcker det att ta en kapsel med ”Feminal” dagligen.

Lignarius Innehåller lignaner erhållna från europeiska granknutar. I dessa kapslar presenteras fytoöstrogener i lätt smältbar form. Även flyktiga, tanniner och askorbinsyra inkluderas. "Lignarius" eliminerar fullständigt manifestationerna av klimakteriet och ökar den sexuella aktiviteten.

"Inoclim." Förpackningen är designad för en månads användning. Läkemedlet normaliserar blodtrycket och har en positiv effekt på ANS-tillståndet.

Vaginala suppositorier

Med klimakteriet börjar en kvinna känna obehag i könsområdet, vilket förklaras av torrhet i slemhinnorna. Detta är fylld med utseendet och utvecklingen av ganska obehagliga sjukdomar, till exempel vulvovaginit. Det är därför det rekommenderas att använda vaginala suppositorier med fytohormoner för att förhindra "tömning" av slemhinnorna:

Klimaktol-Antikan. Innehåller eteriska oljor och humlextrakt. För att förbättra tillståndet i slemhinnorna i fortplantningsorganen är det nödvändigt att använda dem i 1-2 månader.

"Feminella Hialosoft." Suppositorier som innehåller hyaluronsyra, växtbaserade extrakt och andra komponenter. Om menopausala symtom är milda räcker en två veckors kurs.

"Vakigal." Budgetalternativ som innehåller fytoöstrogener och kalendulablommaxtrakt med antiinflammatorisk effekt.

Notera! För att uppnå optimal effekt kan suppositorier och orala preparat användas parallellt, men endast efter samråd med en kompetent gynekolog.

Örter som innehåller fytoöstrogener

De tre bästa är rödklöver, lakrits och lucerna. För att upprätthålla östrogennivåer bör en kvinna som har passerat 40-årets milstolpe vara uppmärksam på växter som kan ha en gynnsam effekt på den hormonella bakgrunden:

Snärjmåra. En infusion bereds därav, för vilken beredningen tar 2 tsk. torra örter och ett glas kokande vatten.

Röd borste. Alkoholtinktur säljs på apotek till ett överkomligt pris. Högst tre droppar kan konsumeras per dag.

Tall livmodern. Denna anläggning är vårdnadshavare för kvinnors hälsa. Och det kan användas som en del av fytosamlingar eller som en alkoholtinktur.

Rölleka. För att uppnå bästa effekt rekommenderas det att använda en örtblandning bestående av röd yarrow, kamomill och kalendula. Fitosbor brygger som te.

Vad är bättre att ta vid klimakteriet: fytoprogesteron eller fytoöstrogener?

Som du vet ger fytoprogesteron en kvinna möjlighet att bli mamma och säkerställer en normal graviditet. I den follikulära fasen i menstruationscykeln är progesteroninnehållet i blodet hos en kvinna i fertil ålder minimal (0,2-1,5 ng / l), och i de sena stadierna av graviditeten går dess koncentration "från skala" (48-422 ng / l). Baserat på denna information kan man dra slutsatsen att kroppen av en kvinna som går in i klimakteriet inte behöver öka progesteronnivåerna och östrogen är av primär betydelse för henne.

Kontra

 1. Individuell intolerans.
 2. Livmoderblödning med okänd etiologi.
 3. Maligna och godartade tumörer.
 4. Kronisk leversjukdom.
 5. Sjukdomar orsakade av cerebrovaskulär olycka.

Respons

Med klimakteriet började värmevallningar, vilket orsakade ständiga förkylningar. Först gick jag till läkaren, där läkemedel som Qi-Klim ordinerades (nu kommer jag inte ihåg). Sojamjölk och Rhodiola rosea hjälper också. Det är bra att gå på en diet som är speciellt utvald för det här fallet och hålla en matdagbok.

Om du hittar en skrivfel eller felaktighet, välj ett textstycke och tryck på Ctrl + Enter.

Hormonersättningsterapi: ett riskabelt företag?

- Beredningar för HRT-"växt" -kärl, hjärta och lever.

De första slutsatserna om farorna med hormonersättningsterapi för hjärta och blodkärl, som gjordes tillbaka 2002 på grundval av studier från American Institute of the Heart, Blood and lunges, är idag erkända som inte helt felaktiga. ”Innan vi får panik, kommer vi att ta reda på vad som ligger bakom uppgifterna från dessa studier,” förklarar Leonid Vorslov, kardiolog vid professor Kalinchenko. - För det första inkluderades kvinnor över 60 år i programmet, varav 25% var över 70 år ?! För det andra fick de alla enkäter för HRT i samma doser - vilket redan är ett stort misstag! Dessutom var den HRT, till skillnad från den moderna, inte metabolismneutral, det vill säga säkert för hjärtat och blodkärlen. Uttalanden om att HRT-preparat "planterar" levern betraktas också som ogrundade eftersom de inte är beprövade - det finns inga studier om detta ämne. Därför kontrolleras inte levern, om en kvinna inte har några klagomål, före utnämningen av HRT.

Samma åsikt delas av grundaren av anti-age medicin, den berömda amerikanska forskaren Ronald Klatz: ”I dessa studier användes syntetiska hormoner, inte identiska med naturliga. Molekylära skillnader mellan dem kan vara en avgörande faktor för säkerheten för hormonersättningsterapi. ”.

- Det provocerar brösttumörer.

Det finns skäl att oroa sig för utvecklingen av bröstcancer. "Bröstcancerbiologin är ovanligt komplex," sade Ronald Klatz, en specialist inom åldersmedicin, en välkänd amerikansk läkare. Under studierna konstaterades att kvinnor vars äggstockar avlägsnades i sin ungdom minskade risken för bröstcancer betydligt. Samtidigt bör kvinnor vara medvetna om att östrogen och andra HRT-läkemedel enbart inte påverkar utvecklingen av cancer. "Många andra riskfaktorer förknippade med hormonmetabolism kommer troligen att dyka upp när en kvinna närmar sig klimakteriet." Idag inkluderar dessa minskad aktivitet av vissa biotransformationsgener som är involverade i ”utnyttjandet” av östrogenförfallsprodukter i kroppen. De resulterande toxinerna provocerar utvecklingen av tumörer i organ som är känsliga för dem. Därför rekommenderas inte kvinnor med familjehistoria med bröst- och äggstockscancer för HRT. Med en gynnsam ärftlighet finns det ingen risk.

- Viktökning.

"Även bland läkare finns det två synpunkter på denna poäng," säger Sergei Apetov. "En del tycker att detta är teoretiskt omöjligt. Andra säger: drick inte hormoner, de blir bättre av detta. Vad är alternativen? Eftersom HRT hämmar, men inte avbryter åldringsprocessen, och könshormoner har fettförbränningsfunktioner, med en minskning av antalet, sker viktökning i alla fall. Men mot bakgrund av hormonersättningsterapi är det mycket mindre: till exempel 4 kg och inte 12 kg. För det andra är viktökning möjlig på grund av en otillräckligt vald dos av hormoner.

Mer troligt nej än ja.

Baserat på redan genomförda studier har HRT större och relativa kontraindikationer.

 • - De viktigaste kontraindikationerna inkluderar förekomsten av en historia av bröst- och livmodercancer - hormonberoende tumörer (se ovan). Cervical cancer och äggstockscancer är inte hormonberoende tumörer, så de är inte en kontraindikation.
 • - Fibroadenom (en godartad tumör i bröstkörteln) kan gå in i cancer med doser av östrogen. Om en kvinna har fibrocystisk mastopati, kommer HRT inte att leda till uppkomsten av maligna tumörer
 • - Många gynekologer tror att fibroider, endometrios och hormonersättningsterapi är oförenliga. Endokrinologer håller motsatt åsikt. Fall när livmoderfibrer växte under behandling med hormonersättning är extremt sällsynta.
 • - Relativa kontraindikationer inkluderar sjukdomar förknippade med ökad trombos. De är nästan alltid ärftliga, det vill säga genetiskt bestämda när det är stor sannolikhet för blodproppar i venerna i de nedre extremiteterna och det lilla bäckenet. Eftersom östrogener ökar blodkoagulationen kan HRT provocera en kränkning av cerebral cirkulation (det finns en risk för en blodpropp som kan "täppa" hjärnans blodkärl). Sådana kvinnor bör ordineras HRT-läkemedel med försiktighet, i små doser, under strikt övervakning av en läkare..
Vanligtvis förekommer trombotiska komplikationer hos kvinnor som tar hormonella preventivmedel, inklusive syntetiska östrogener. Tvärtom, preparat för ZTT inkluderar analoger av naturliga östrogener, som praktiskt taget inte påverkar blodkoagulation.

Hur som helst, innan läkemedlet förskrivs, måste läkaren utföra vissa undersökningar. HRT-läkemedel ska aldrig förskrivas slumpmässigt..

- Hur effektiva är kosttillskott med fytohormoner för kvinnor??

Nyligen, med hormonbrist, har kosttillskott med fytohormoner aktivt främjats: "säkert", "naturligt", och så vidare. Det är känt att japanska kvinnor har färre klagomål på klimakteriet, vilket tillskrivs användningen av ett stort antal sojaprodukter - en naturlig källa till fytoöstrogener.

"Till skillnad från läkemedel används kosttillskott utan recept från läkare", förklarar Sergey Apetov. "De tros vara säkra och nästan omöjliga att skada. Men om du pratar med patienter som tog kosttillskott med fytohormoner för kvinnor, visar det sig: i tre månader förbättrar läkemedlet välbefinnande, och sedan måste du ändra det eller konsultera en läkare. Dosen fytohormoner i sådana preparat är minimal, med sin hjälp är det omöjligt att eliminera alla klagomål. Samtidigt är denna dos tillräcklig för att orsaka olika komplikationer i form av endometrial hyperplasi - överdriven tillväxt av uterusslemhinnan.

Tyvärr, vad gäller kosttillskott med fytohormoner för kvinnor idag finns det ingen allvarlig vetenskaplig forskning. För att registrera ett kosttillskott i vårt land räcker det att undersöka 8 personer: detta är en mycket formell studie. Tvärtom, läkemedel genomgår strikt kontroll. Företag är inte intresserade av att köpa en "vänster" -registrering. Annars kommer ett läkemedel där hundratals miljoner dollar har investerats helt enkelt lämnat marknaden och förbjudits. ”.

Enligt Sergei Apetov kan kosttillskott användas som tredje linje läkemedel utöver befintlig hormonterapi. Till exempel samma DHEA - i alla länder är det registrerat som ett kosttillskott och inte som ett läkemedelsämne. Men som en monoterapi är det inte vettigt att dricka kosttillskott. Lite förbättrar det totala välbefinnandet (minskar "tidpunkten" för samma tidvatten), de kan inte skydda mot utvecklingen av åldringsprocessen och de därtill hörande allvarliga åldersrelaterade sjukdomarna: åderförkalkning, hypertoni, osteoporos, etc..

Fytohormoner hjälper till att hantera manifestationerna av hormonbrist indirekt: det bevisas att betakaroten och en daglig dos E-vitamin i mängden 150 IE bidrar till produktionen av progesteron i kroppen. På samma sätt kan du dra nytta av en hälsosam livsstil. Rök inte, drick alkohol måttligt, träna regelbundet och följ en diet med låg fetthalt och mycket fiber. HRT-läkemedel påverkar direkt källan till problemet - åldersrelaterad hormonbrist. Och i den meningen finns det inget alternativ till dem..

HRT i aktion

- Så vad som utgör i praktiken hormonersättningsterapi?

Först av allt måste du genomgå en undersökning som hjälper till att eliminera kontraindikationer. Grundläggande forskning inkluderar: mammografi, en ultraljud av livmodern och äggstockarna, ett biokemiskt blodprov och tester för själva hormonerna. Det är viktigt att känna till blodkoagulation, glukosnivå (för att inte missa diabetes). Om en kvinna är överviktig, bör du ta reda på om hon har endokrina sjukdomar. Patienter med endokrina störningar vid utnämningen av HRT kräver en individuell strategi.

Efter analys väljs doser av läkemedel. HRT-preparat är olika: för perimenopaus och för postmenopaus, för kvinnor under 45 år, från 45 till 50, från 51 år. Varje åldersstadium har sin egen dosering. Vid perimenopaus förskrivs höga doser, då, i varje efterföljande period, reduceras doserna. Med åldern minskar mängden könshormoner, därför förskrivs doser av HRT på ett fallande sätt, vilket upprepar en kvinnas fysiologi. Alla doser beräknas och verifieras av flera studier, därför är de effektiva och säkra. Efter utnämningen av HRT rekommenderas det att patienter en gång per år undersöks för att säkerställa att de mår bättre och justerar dosen av läkemedlet.

Och naturligtvis föreskrivs hormonersättningsterapi i en uppsättning obligatoriska serie åtgärder, som inkluderar eliminering av de endokrina orsakerna till kränkningen, en balanserad kost och adekvat fysisk aktivitet. Med snabb start och val av doser i kombination med rätt livsstil kan HRT-preparat tas hela livet, förlänga hälsa och ungdomar så länge som möjligt.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Arten av urladdningen efter ägglossningen, om befruktningen har inträffat

Vaginal urladdning är en obligatorisk fysiologisk process, vilket är normen, förutsatt att de vita är luktfria och inte har någon främmande färg....

Hur länge varar menstruationen och hur börjar de

Menstruationscykeln är ett individuellt fenomen. Varje kvinna bör uppmärksamma inte bara på utsläppets volym och egenskaper, utan också till deras varaktighet....

Ljusstakar för trast: billiga och effektiva

Sjukdomar i reproduktionssystemet hos kvinnor är alltid förknippade med risken för infertilitet, varför det är viktigt att starta behandlingen i tid när den minsta misstanken om utveckling av en sjukdom i könsorganet.....