Fysioterapi i gynekologi

Harmonier

Fysioterapeutisk behandling är en mycket gammal medicinsk gren, eftersom den använder naturens helande krafter: värme, kyla, ljus, olika typer av vågor och strålning, vatten, smuts och andra faktorer. Sjukgymnastik används i ett stort antal medicinska grenar, särskilt för rehabilitering och spa-behandling. Detta avsnitt av medicin och gynekologi kringgås inte. I vår artikel idag kommer vi att lista de mest effektiva metoderna för fysioterapi inom gynekologi.

Kontraindikationer och indikationer för fysioterapeutiska förfaranden

Börja omedelbart vår artikel med en lista över sjukdomar och tillstånd som är förbjudna för fysioterapi.

Kontraindikationer för fysioterapi

 • Hög feber - över 38 grader och feber.
 • Purulenta processer med olika lokaliseringar.
 • Den akuta formen av någon sjukdom.
 • Onkologiska sjukdomar och särskilt blodsjukdomar.
 • Benägenhet att blöda eller ta blodförtunnande läkemedel (warfarin, heparin)
 • Akuta kardiologiska sjukdomar - arteriell hypertoni, angina pectoris, närvaro av en pacemaker.
 • Trombos.
 • Tuberkulos av någon lokalisering.
 • Psykisk sjukdom i det akuta stadiet.
 • Hudskador i påverkan, särskilt för termiska och elektriska procedurer.

Dessa är allmänna kontraindikationer för alla fysioterapiprocedurer inom alla medicinska grenar. Vi gör separat en lista över kontraindikationer för denna behandling inom gynekologi:

Foto: Gynecton-apparat för ultraljudsbehandling

 • Graviditet eller misstankar om det. Inte alla förfaranden är förbjudna för gravida kvinnor, till exempel elektrofores, inandning eller uppvärmningsförfaranden är inte skadliga. Alla procedurer i nedre del av buken, laser och de flesta elektriska procedurer är förbjudna.
 • Menstruationsperiod. Med menstruation rekommenderas inte planerade manipulationer. Det är idealiskt att påbörja fysioterapi under den första halvan av cykeln.
 • Tumörformationer av okänd etiologi. Sådana formationer inkluderar tvivelaktiga cyster på äggstockarna, livmoderfibroider, polyper och andra.
 • Blödning av okänd etiologi. Eventuell blödning av livmodern bör noggrant undersökas, inklusive histologiskt bekräftad - genom biopsi eller skrapning från livmoderhålan.
 • Alla misstankar om maligna processer i de kvinnliga könsorganen.

Indikationer för fysioterapi i gynekologisk praxis

Eventuella förfaranden bör förskrivas av en gynekolog och fysioterapeut, varvid noggrant specificeras patientens diagnos och fastställer specifika behandlingsmål. Behandlingen ska utföras strikt enligt det schema som föreskrivs av läkaren..

Fördelar och nackdelar med fysioterapi

Naturligtvis har varje behandling dess fördelar och nackdelar..

Låt oss börja med proffsen:

 1. Enkelhet. Det finns fysioterapiavdelningar på nästan varje sjukhus eller poliklinik; många har hemanordningar för fysioterapi.
 2. Hög effektivitet, särskilt med kompetent och snabb utnämning av uppsättningar av förfaranden.
 3. Smärtfrihet. Många patienter är oroliga för huruvida fysiska procedurer är smärtsamma eller inte. Vi skyndar oss att lugna: det skadar inte alls, och ibland är det till och med trevligt.
 1. En ganska stor lista över kontraindikationer.
 2. Fysioterapi är inte huvudbehandlingen, den kan endast användas som tilläggsterapi..
 3. Det är nödvändigt att regelbundet och metodiskt utföra förfarandet. För att göra detta måste du ofta gå till en medicinsk institution och spendera mycket tid där.

Grundläggande fysioterapi i gynekologi

Fysioterapi har länge använts ganska framgångsrikt inom gynekologi, särskilt för behandling av olika kroniska tillstånd och kvinnlig infertilitet. Vi listar de mest effektiva.

Elektrofores

För att göra detta använder du två kuddar som placeras på huden i fokusprojektionen - ovan och under. Den övre dynan vätes med en lösning av läkemedelssubstansen. Den elektriska strömmen som om "plockar upp" läkemedlets joner och "bär" dem till destinationen, vilket skapar den maximala koncentrationen av det aktiverade läkemedlet på rätt plats.

I gynekologi används följande ämnen allmänt:

 • Zink. Zinkpreparat har en god antiinflammatorisk och bakteriedödande effekt, särskilt med inflammatoriska sjukdomar i livmoderhalsen och livmoders slemhinnor.
 • Kaliumjodid har en smärtstillande effekt och stimulerar också tillväxten av endometriumet vid bristande insufficiens.
 • Hydrokortison. Elektrofores med hydrokortison hjälper bra med smärta och vidhäftningar, inflammatoriska sjukdomar i bilagorna.
 • Novocaine hjälper till att bedöva inflammatoriska processer.
 • Lidase är ett utmärkt läkemedel för förebyggande och behandling av vidhäftningar efter inflammatoriska processer och gynekologiska operationer.
 • Elektrofores med magnesi förskrivs ofta till gravida kvinnor med gestos eller hotet av för tidig födsel.

Elektrofores bör göras dagligen. Förfarandet tar cirka 10 minuter, vanligtvis behövs 7-14 procedurer..

UHF- och EHF-terapi

Detta är typer av terapi med elektromagnetiska fält med olika frekvenser..

 • Huvudeffekten av UHF är en uppvärmningseffekt, som används i stor utsträckning vid behandling av inflammatoriska sjukdomar: adnexit, salpingit, särskilt i kronisk kurs. Värme lindrar smärta och förbättrar blodflödet till det drabbade området.
 • Huvudeffekten av EHF är att stimulera cellerna i immunsystemet. Under påverkan av EHF förbättras läkning och återställning av vävnader, och lokal immunitet av det kvinnliga könsorganet aktiveras också..

Impulsströmbehandling

I gynekologi används ofta elektrisk stimulering av livmoderhalsen. Kärnan i tekniken ligger i det faktum att specialelektroder är anslutna till halsen genom vilken elektriska impulser matas med en viss frekvens.

Detta orsakar aktivering av återkopplingsreglering av könsorganen - hypothalamus och hypofysen. Denna teknik används för:

 • Cykelöverträdelser;
 • Infertilitet med försvagad ovariefunktion;
 • Tidig klimakterium;
 • Livmoderhypoplasi;
 • Beredning och stimulering av arbetskraft;
 • Svaghet i arbetet.

Ultraljud

Huvudeffekten av fysioterapeutisk ultraljud är mikromassage. Vågen orsakar mikrovibrationer i vävnaderna, vilket förbättrar:

 • Blodflöde och mikrosirkulation.
 • Minskar vävnadens svullnad och stimulerar vätskeutflödet från inflammationsfokus.
 • Det har antiinflammatoriska och smärtstillande effekter.
 • Den mest gynnsamma effekten av ultraljud är anti-vidhäftning. Detta är mycket viktigt för att förebygga vidhäftningar efter akuta inflammatoriska processer eller operationer. Kombinationen av ultraljud och elektrofores med lidas under den postoperativa perioden är idealisk - som profylax för vidhäftningar.

Fysioterapi med ultraljud i gynekologi är mycket enkel - speciella sensorer appliceras och körs längs nedre buken eller bröstkörteln i cirka 10 minuter i 5-10 dagar. Det finns speciella vaginalmunstycken för ultraljudsmaskiner.

magnet

Det finns en apparat för magnetoterapi i varje klinik, och många har "magneter" hemma - i form av små hushållsapparater.

Magnetfältet har följande effekter:

 1. Förbättra mikrocirkulationen.
 2. Ökar tonen i mjuka muskler - vilket bidrar till samverkan av livmodern. Denna effekt används under postpartum och för att stoppa tung menstruation.
 3. Det har en uttalad smärtstillande effekt - särskilt vid smärtsamma perioder och endometrios.

Förfarandet för magnetoterapi liknar ultraljudet - en speciell sensor tas längs nedre buken i 10-15 minuter dagligen. Vanligtvis tar förfarandena 7-10 dagar.

Laserterapi

Laserstrålning används ofta inom medicin. Effekterna är mycket beroende av våglängd och kraft. Högeffektstrålning används som analog till en skalpell eller vävnadsindunstare för mikroskirurgi. Den fysioterapeutiska lasern har en kraftfull immunostimulerande och stimulerande celltillväxt och förnyelseffekt..

Under de senaste åren har ett förfarande som kallas övervaknings laserbestrålning (NLOK) fått stor popularitet. Denna teknik involverar laserbestrålning av stora kärl - proceduren har en uttalad immunmodulerande effekt för att bekämpa kroniska inflammatoriska processer..

Vattenterapi

Olika vattenaktiviteter är inte bara trevliga, utan också mycket användbara förfaranden:

 • Charcots dusch
 • Cirkulär dusch
 • Olika typer av bad - barrträd, mineral, terpentin.

Dessa allmänna vattenprocedurer lugnar nervsystemet, normaliserar sömnen, aktiverar blodcirkulationen och hjälper till att bekämpa svullnad. Dessa effekter är mycket viktiga hos gravida kvinnor och kvinnor i klimakteriet..

Lokala vattenprocedurer är en mängd olika vaginala duschar och bad. De använder helande mineralvatten och olika lösningar av läkemedel. Sådana lokala förfaranden är effektiva för olika livmoderhalsvaginit och sjukdomar..

Lera terapi

Terapeutisk lera har länge använts för att behandla kvinnliga sjukdomar. I det tsaristiska Ryssland och Sovjetunionen skapades lerbad specifikt för behandling av kvinnliga åkommor - Kislovodsk, Saki och andra. Lera innehåller en stor mängd näringsämnen, mineraler och bioaktivatorer som tränger igenom vävnader när de används utomhus..

Vid gynekologi, lera tamponger och lotioner i livmoderhalsen används vulva med deras inflammatoriska sjukdomar ofta. Du kan också använda leraapplikationer externt - på huden vid projicering av äggstockarna och livmodern. Detta är särskilt effektivt i kombination med andra metoder för fysioterapi - termiska procedurer, elektrofores och ultraljud.

Fysioterapi i gynekologi (laser, magnet) i Moskva

Fördelarna med att använda en laser inom gynekologi

Laserstrålning har många fördelar jämfört med elektrisk ström eller bara en skalpell. Det är därför dessa tekniker introduceras aktivt inom alla medicinområden. De viktigaste fördelarna med att använda en laser inom gynekologi är följande:

 • Mindre ömhet i hela proceduren jämfört med det klassiska utförandet. Detta beror på att lasern omedelbart koagulerar nervändarna, de har inte tid att skicka en "signal" till ryggmärgen och hjärnan.
 • Mindre blodförlust. Lasern, som verkar på vävnaden, förbränner samtidigt alla kärlen, så volymen av blod som förloras är mycket mindre.
 • Strålning är skadligt för alla patogener i det behandlade området. Därför läker sår efter sådan behandling bättre och snabbare.
 • Drifttiden reduceras. Detta gör det möjligt att utföra vissa på poliklinisk basis..
 • Rehabiliteringstiden reduceras.
 • Antalet komplikationer under den postoperativa perioden minskas.

Den enda nackdelen med laserbehandling är det höga priset. Detta beror på att det kräver mycket dyr utrustning och utbildning av läkare.

Vi rekommenderar att du läser artikeln om cauterisering av erosion med en laser. Från det kommer du att lära dig om när det är bättre att cauterera erosion, cauteriseringsmetoder, fördelarna och nackdelarna med var och en.

Och här handlar mer om metoderna för behandling av dysplasi.

Vad är laserterapi och vilka är dess fördelar?

Laserterapi är baserad på påverkan av riktat ljusflöde, vars strålspektrum har en positiv effekt på alla kroppsvävnader. Tack vare en så energisk "push":

 • självregleringsprocesser aktiveras
 • lokal blodcirkulation förbättras
 • humoral och cellulär immunitet stimuleras
 • inflammatoriska processer elimineras
 • smärtstillande
 • återhämtningsprocesser påskyndas
 • reservera biologiska krafter i kroppen mobiliseras

Jämfört med många andra metoder för behandling av gynekologiska sjukdomar har laserterapi ett antal betydande fördelar. Så lokal tillämpning av denna typ av strålning:

 • helt smärtfri och tolereras väl av patienter
 • påverkar positivt patientens tillstånd från den första sessionen
 • stärker och förbättrar effekten av läkemedel, minskar deras dosering
 • inte beroendeframkallande
 • inga biverkningar
 • orsakar inte allergiska reaktioner
 • 2-3 gånger påskyndar läkningsprocessen
 • ökar löptiden för eftergivande av kroniska sjukdomar
 • har en långvarig effekt

Dessutom låter lasern att använda laseren göra fysioterapikurser inte bara på ett sjukhus utan också på poliklinisk basis, vilket i hög grad förenklar användningen för hälsoändamål.

Typer av lasrar och deras funktioner

Det finns många lasrar. Men i gynekologisk praxis har två huvudsakliga för kirurgisk ingripande och en för terapeutisk effekt funnit distribution.

Koldioxid (CO2) laser

Detta är en av de första arterna och har därför den maximala skadliga effekten på den omgivande vävnaden. Som ett resultat används det mindre ofta än till exempel erbium. I detta fall absorberas det utsända ljusets energi av vatten från kroppens celler, vilket leder till deras förångning. Parallellt släpps rök som kan innehålla mikrober och virus om de inte utsätts för en laser.

Erbium laser

Mer modern och exakt. Det skadar praktiskt taget inte omgivande vävnader med dess effekt. Handlingen av en erbiumlaser är associerad med mycket korta pulser. I detta fall absorberar vattnet i cellerna energi och börjar förångas. Men i detta ögonblick slutar effekten, och den bildar återigen en flytande fraktion. Sådana vibrationer i cellerna orsakar deras förstörelse..

En sådan verkningsmekanism gör att erbiumlasern praktiskt taget inte skadar de friska vävnaderna som omger det patologiska fokuset. Det finns inte heller någon ytterligare uppvärmning av detta område.

Erbiumlaser är den mest optimala och säkra att använda i gynekologisk praxis för kirurgiska ingrepp.


Exponering för en erbium- och koldioxidlaser

Photon Laser (Fotona)

Inom gynekologi används en speciell erbiumlaser för operationer, inklusive plast. De utförs på Fotona-apparaten, därför har teknologierna fått samma namn.

Kärnan i metoden är laserbearbetning av vävnader (främre vägg, vestibul, cirkulär behandling av hela slemhinnan, etc.). Som ett resultat börjar fler kollagenfibrer produceras i dem och de blir mer elastiska. Vagina får en uppdaterad struktur, är något förträngd, musklerna på bäckenbotten är tonade. Allt detta förbättrar kvaliteten på en kvinnas sexuella liv och eliminerar många problem vid olika åldersperioder..

Terapeutisk laser

Denna typ av laseranvändning innebär strålningseffekten direkt på blodflödet genom en speciell ledare placerad i ett venekärl. Detta har en smärtstillande, immunstimulerande, antiinflammatorisk effekt, metabolism, självreglering påskyndas och många andra positiva effekter på kroppen uppstår. Tillhör kategorin fysioterapi.

Se videon om användningen av en CO2-laser i gynekologi:

Tillämpningsområden

Lasern inom fysioterapi är en universell metod som används inom olika medicinområden. Strålar av det röda och infraröda spektrumet har ett brett omfång: från eliminering av hudfel till behandling av komplexa patologier. Laserterapi används aktivt inom följande områden:

 • dermatologi;
 • gynekologi;
 • neurologi;
 • otorinolaryngologi;
 • pulmonology;
 • kardiologi;
 • tandvård
 • urologi;
 • Phlebology;
 • gastroenterologi.

Laserterapi är inte en specifik teknik och används för att behandla många sjukdomar. Beroende på syftet kan användningen av infraröda och röda strålar delas in i grupper:

 • återhämtning: personer som arbetar i skadliga arbetsförhållanden;
 • idrottare
 • lider ofta av akuta luftvägsinfektioner;
 • att sänka lipider;
 • profylaktisk användning: för att undvika komplikationer efter skador och operationer;
 • efter strålning och kemoterapi;
 • för att förebygga komplikationer av kroniska sjukdomar;
 • behandling: degenerativa dystrofiska sjukdomar i ryggraden och lederna;
 • inflammation;
 • pankreatit;
 • gastrit, gastroduodenit;
 • sår i magen och tolvfingertarmen, tarmkolik;
 • endokrina sjukdomar: tyreoidit, fetma;
 • hjärt-kärlsjukdom;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • hudsjukdomar: dermatit, neurodermatit, psoriasis;
 • autoimmun patologi;
 • långa regenererande sår, brännskador, trofiska sår;
 • cerebrovaskulär insufficiens;
 • patologi för lymfkörtlarna;
 • immunbristförhållanden;
 • inflammatoriska komplikationer efter operationer och skador;
 • sepsis
 • sexuellt överförda infektioner;
 • trombotiska obliteraner;
 • kosmetiska defekter.

Laserterapi upptar en viktig plats i behandlingen av osteokondros. Strålningen av ljusstrålar verkar lokalt i fokus för den patologiska processen och påskyndar återhämtningen. För behandling av sjukdomar i ryggraden används en lågintensiv infraröd laser. Det stora penetrationsdjupet för strålarna förbättrar trofismen i brosket och benvävnaden, blodcirkulationen i de intilliggande mjuka vävnaderna och stoppar förstörelseprocesserna.

Laserbehandling av osteokondros och annan patologi i muskuloskeletalsystemet innebär användning av en av följande typer av exponering:

 • vid sjukdomsutbrottet;
 • på det neurovaskulära paketet;
 • segmenterad till ryggraden;
 • akupunktur (reflex) till biologiskt aktiva punkter.

Valet av metod beror på det ledande symptom på sjukdomen: smärta, kärlsjukdomar eller reflexsyndrom. Det tar månader att fullständigt bota patienten för osteokondros. Laserterapi för osteokondros innefattar tre steg:

 1. 8-10 procedurer befriar patienten från obehagliga symtom och stoppar degenerativa processer i vävnaderna, förbättring av välbefinnande noteras efter den tredje sessionen;
 2. under en månad genomförs följande 13-15 sessioner med hjälp av vilken stabilisering av processer uppnås;
 3. efter 4 veckor bör de sista 5-10 procedurerna utföras, vilket hjälper till att förnya brosket.

Patienter som avslutade en fullständig laserterapikurs noterade en betydande förbättring av välbefinnandet, det finns inga förvärringar av osteokondros. Ändringar visas till och med på en datortomogram - vävnaden på mellanvävskivan återställs.

En laser används för att behandla intervertebrala hernias med en laser. Efter preliminär anestesi införs en laserkabel och endoskopkameror genom den. Om ett skadat område upptäcks påverkas det av en laser. Den extra användningen av röntgenstrålar gör att du kan övervaka förloppet med proceduren..

Under laserterapi värms den intervertebrala skivan upp till 70 grader, den besegrade vävnaden avdunstar, kärnan sammandras och som ett resultat minskar trycket på nervfibrerna. Bråcken minskar i storlek, vävnad återställs och tillväxten av broskceller stimuleras. En sådan effekt observeras emellertid först efter sex månader.

Laserterapi för artros i de tidiga stadierna lindrar smärta, lindrar svullnad, minskar inflammation och främjar sårläkning. I de senare stadierna av sjukdomen undviker denna typ av fysioterapi kirurgi. Det används ofta för att behandla knäartros. I samband med medicinering är laserterapi 99,9% effektiv.

För att konsolidera resultatet efter en behandling med leder med laser, rekommenderas patienter att följa förebyggande åtgärder:

 • upprätthålla en hälsosam livsstil;
 • överviktminskning;
 • användningen av bekväma, om nödvändiga ortopediska skor;
 • minskning av fysisk aktivitet;
 • åker till en specialist vid de första symptomen på återfall.

Laserterapi inom gynekologi har använts i stor utsträckning, men används oftast för att behandla följande sjukdomar:

 • leukoplaki;
 • kondylom och papillom;
 • livmoderhalspolypper, endometrium;
 • dysplastiska förändringar;
 • cystiska formationer, polycystiska;
 • bölder;
 • endometrios;
 • herpes;
 • partitioner och deformationer;
 • synechia;
 • fibroider;
 • mastit, cystor i bröstkörtlarna;
 • infertilitet och klimakteriet.

För behandling av vissa sjukdomar i de kvinnliga könsorganen används en kombinerad effekt: på reflexogena punkter och direkt på patologins fokus. Ofta ger detta en bättre effekt än att använda teknikerna isolerat. Valet av exponeringsmetod utförs individuellt, beroende på typen av patologi. Sessioner äger rum dagligen, från 5-7 dagar i menstruationscykeln, kursens längd beror på svårighetsgraden och arten av sjukdomen

Laserterapi inom gynekologi används på ett av följande sätt:

 • transabdominalt genom bukväggen;
 • transvaginalt genom vagina med hjälp av munstycken;
 • kombinerat (inkluderar de två första metoderna);
 • intravenös laserterapi för infektionssjukdomar och under graviditet.

Hos gravida kvinnor används laserbehandling för att eliminera sen toxikos och korrigera placentalinsufficiens. Under postpartumperioden, med användning av denna typ av fysioterapi, uppnås snabb regenerering av livmodervävnader och läkning av suturer efter episiotomi påskyndas. Laserterapi minimerar antalet komplikationer postpartum, används för att bekämpa laktostas, främjar läkning av bröstvårttsprickor och mjölkproduktion.

För laserterapi av ENT-organ används specialanordningar som genererar ljusblinkar av olika frekvenser. Exakt exponering minskar svullnad och inflammation. Laserterapi används för behandling av ett brett spektrum av hjärtsjukdomar:

 • akut rinit;
 • kronisk vasomotorisk rinit;
 • hösnuva;
 • frontal bihåleinflammation, bihåleinflammation;
 • adenoiditis;
 • angina;
 • kronisk tonsillit;
 • faryngit;
 • otitis media, tubootitis;
 • otomycosis;
 • svalg brännskador.

Vid otorhinolaryngologi är laserterapi också möjlig efter operationen, detta undviker utvecklingen av komplikationer (ödem, torrhet, skorpor). Efter avslutad behandling är det nödvändigt att följa läkarens rekommendationer: avslag på varm mat, vila.

I tandvård

Specialutrustning anpassad för ett antal förfaranden gör det möjligt att använda laserterapi inom tandvård vid behandling av:

 • halsar och tänder efter bearbetning under kronor;
 • medel- och djupa karies innan du installerar fyllningar;
 • pulpit, parodontit efter kanalbehandling;
 • periodontal sjukdom och munslemhinna;
 • hälsporrar;
 • används för att förhindra karies tappning och behandling av karies i det inledande skedet.

Medicin har flera sätt att hantera plantar fasciitis - hälspår. En av behandlingsmetoderna är laserterapi. Principen för laser vid behandling av denna sjukdom:

 • förbättrat fibrinupptag;
 • en ökning av antalet vita blodkroppar i skada;
 • ökad fibroblastaktivitet;
 • kalciumfrisättning.

Laserbehandling av hälsporrar sker i flera steg: 10 sessioner genomförs dagligen, strålar skickas till hälen från fyra olika sidor, efter 14 dagar börjar det andra steget - 10 procedurer med en ökning av strålningsfrekvensen. I svåra fall, med otillräcklig terapeutisk effekt, föreskrivs en tredje kurs. Under de senaste 10 sessionerna ökar även botningshastigheten..

Som ett resultat av handlingen normaliseras fotens biomekanik, vilket positivt påverkar fotleden och knäleden.

Användning av laserterapi är endast möjligt efter att ha konsulterat en läkare. Denna metod har få kontraindikationer, de kan delas in i absolut och relativ (när läkaren bestämmer möjligheten att använda en laser).

Kontraindikationer för laserterapi:

 • absolut: individuell intolerans mot metoden;
 • graviditetens första trimester;
 • bakteriell tuberkulos;
 • hematopoiesis störning;
 • blödningstendens.
 • svår patologi av blodkärl och hjärta;
 • allvarlig skada på njurarna och levern;
 • neoplasmer i exponeringsområdet;
 • kronisk tuberkulos.

Till och med i frånvaro av kontraindikationer kan patienten uppleva obehagliga känslor förknippade med en stark ökning av ämnesomsättningen. Bland dem: ökad smärta i 20% av fallen, yrsel och huvudvärksmärta.

Laserterapi avser fysioterapeutiska behandlingsmetoder och baseras på användningen av optisk strålning som lasern genererar. Det viktigaste med en laser, som bestämmer dess effektivitet, är närvaron av en fast våglängd, dvs. detta är monokromatiskt ljus.

Den genomsnittliga effekten för fysioterapilaser varierar i intervallet 1-100 mW, den pulserade effekten är 5-100 W med en varaktighet av ljuspulser på 100-130 ns. Energiparametrarna för laserstrålning väljs beroende på driftsätt för enheterna och den använda tekniken, liksom indikationer för behandling.

All befintlig laserutrustning idag är indelad i tre grupper: för kirurgisk, terapeutisk behandling och för diagnos. Kirurgiska lasrar är oftast högintensiva, medan diagnostiska och terapeutiska lasrar är lågintensiva. Det senare kommer därför att diskuteras i vår artikel..

Fysioterapeutisk behandling med artificiella källor till ljusvågor praktiserades redan i slutet av 1800-talet. Denna behandlingsmetod utvecklades och implementerades av en fysioterapeut från Danmark, Finsen N.R., för vilken han 1903 fick Nobelpriset.

Under hela studietiden och utvecklingen av tekniken genomgick den flera på varandra följande stadier - helioterapi, fototerapi och laserterapi. Inom den tidigare Sovjetunionen, erkändes tekniken effektiv 1974. 1986 i Moskva.

Vilka problem i gynekologi kommer lasern att lindra

Varje typ av laser är utformad för en specifik typ av exponering. Erbium och koldioxid används i följande fall:

 • Vid sjukdomar i vulva och vagina: leukoplakia, krauros, papillomas, kondylom, Bartholin körtelcyst, endometriotiska foci. Plastiska operationer för att ta bort septum och ärr utförs också..
 • Med olika patologier associerade med förändringar i livmoderhalsen: ektopi, erosion, leukoplakia, dysplasi, retentionscyster, endometrios, papillomas och kondylomas.
 • Endometriala sjukdomar. Samtidigt, cauterisering (ablation) av endometrium, skärning av partitioner, synechia, avlägsnande av polypper av olika natur.

Photon-lasern används i större utsträckning för plastikkirurgi. Behovet av dem kan uppstå i följande fall:

 • postpartum återställande av vaginal ton och volym;
 • laserföryngring av slidan;
 • behandling av vissa manifestationer av frigiditet genom att stimulera "G" -punkten och förbättra naturliga känslor under samlag;
 • korrigering av de initiala stadierna i prolaps av väggarna i slidan och livmodern;
 • eliminering av stressinkontinens;
 • behandling av atrofisk kolpit hos kvinnor i klimakteriet är ett pålitligt alternativ till hormonella korrigeringsmetoder.

Laserterapi används inom många medicinska områden för att korrigera tillstånd och öka effektiviteten hos primärbehandling..

Vid gynekologi används laserterapi i följande fall:

 • vid kroniska inflammatoriska processer i det lilla bäckenet (livmodern, bihang osv.);
 • hos kvinnor med återkommande HSV typ 1 och 2, särskilt under förberedelserna för graviditeten, och även efter 32 veckor före förlossningen;
 • med kronisk pyelonefrit för att förebygga förvärringar under graviditet;
 • med endometrios av varierande svårighetsgrad;
 • för att minska infektiösa komplikationer inför kirurgiska ingrepp.

Indikationer för terapi

Vid exponering för kroppen och dess punkter med en laser är avläsningarna exakt desamma som med klassisk akupunktur. Dessutom har denna metod profylaktisk effektivitet och förhindrar många sjukdomar. Det påverkar positivt en persons psykologiska tillstånd, vilket ökar stressmotståndet. Den terapeutiska tekniken rekommenderas särskilt vid behandling av sådana sjukdomar:

 1. Störningar i samband med störningar i hjärt-kärlsystemet.
 2. Sjukdomar i nervsystemet.
 3. Neurit och neuros.
 4. huvudvärk.
 5. Cerebrovaskulära problem.
 6. Sömnlöshet.
 7. osteochondrosis.
 8. Gastrointestinala sjukdomar: gastrit, olika tarmsjukdomar och magsår.
 9. Andningsproblem.
 10. Bronkial astma.

Det är också möjligt att använda en magnetisk laser. Laserstickning visar goda resultat i rehabiliteringsprocesser förknippade med skador, med högt blodtryck, sjukdomar i ENT-organ, infektionssjukdomar och inflammatoriska processer i könsorganet..

Metoden har vissa kontraindikationer, men inte många. Bland dem är onkologiska sjukdomar, kärlinflammation, såväl som olika slags sjukdomar förknippade med den inflammatoriska processen i ett förvärrat tillstånd.

Laserhjälp för infertilitet

Beroende på orsaken till infertilitet används olika typer av lasrar för att hjälpa en kvinna och en man att bli gravid.

Erbium och koldioxid används när vävnader eller neoplasmer bör tas bort. Till exempel en septum i livmodern eller vagina, endometriotiska foci, polyper, sjukdomar i livmoderhålan etc. Laserbehandling kan användas tillsammans med andra - endoskopisk kirurgi, läkemedelsbehandling etc..

Det används också när orsaken till omöjligheten av graviditet eller förlossning ligger i en kronisk infektion. För detta ändamål tar flickan kurser bestående av 10 till 14 förfaranden, flera gånger beroende på patologin..

Dessutom kan denna metod förbättra kvaliteten på spermier hos män: öka rörligheten, antalet normala former etc. För detta ändamål, transdermal eller intravenös bestrålning i sakrum, perineum, testiklar och, om nödvändigt, transrektal stimulering av prostata, urinblåsan, etc..

Fördelarna med IntimaLase Technology

Laserterapi är en typ av terapeutisk effekt på kroppsvävnader, realiserad med hjälp av riktade ljusstrålar motsvarande ett visst spektrum. Dess användning gör det möjligt att uppnå följande resultat:

 • stärka kroppens försvar;
 • aktivering av interna regleringsprocesser;
 • förbättring av blodcirkulationen i exponeringsområdet;
 • eliminering av inflammationsfocier;
 • lindring av smärta;
 • mobilisering av biologiska resurser i kroppen;
 • påskynda återställningsprocesser.

Om du jämför laserterapi med andra behandlingsmetoder kan du se att det har flera betydande fördelar, inklusive:

 1. smärtfrihet.
 2. Förekomsten av ett märkbart positivt resultat efter den första behandlingsperioden.
 3. Öka effektiviteten hos de använda medicinerna (detta gör det möjligt att minska deras dosering).
 4. Låg blodförlust (lasern cauteriserar omedelbart alla kärl som skadats under behandlingen).
 5. Hög påverkan noggrannhet.
 6. Kort förfarande.
 7. Brist på:
   missbruk;
 8. allergier
 9. andra biverkningar.
 10. 2-3 gånger snabbare återhämtning.
 11. Låg risk för komplikationer.
 12. Ökningen av tillfälliga klyftor mellan återfall av sjukdomen (med en kronisk form av patologi).
 13. Bibehållning av det uppnådda resultatet under lång tid.

Att använda en laser är mycket enkelt, så vid behov kan behandling göras på öppenvård..

Bevisad smärtfrihet och teknikens effektivitet.
Procedurens noggrannhet, enkelhet och hastighet - högst 20 minuter.
Ihållande resultat under minst ett år.
Används i mer än 50 kliniker runt om i världen..
Återgå till sexlivet efter 72 timmar.
Krävs av kvinnor i alla åldrar.
Ingen rehabiliteringsperiod.

Resultatet av Fotona laser genital prolapsbehandling

Följande bilder rekommenderas inte för visning av personer under 18 år

Jag är över 18 år. Visa bild

Förberedelse för laserbehandling

Förberedelse för laserbehandling beror på metod och typ av patologi. I de flesta fall krävs följande:

 • Allmän analys av blod, urin, biokemisk forskning.
 • Om operationen är omfattande är definitionen av gruppen och Rh-faktor, markörer för HIV och hepatit.
 • I fallet när ingreppet på de yttre eller inre könsorganen är en smuts från slidan, livmoderhalsen, om nödvändigt, en biopsi av endometrium eller andra områden.
 • Kolposkopi utförs om vävnaden i nacken eller vagina tas bort.

I alla fall bör en kvinna inför en sådan behandling genomgå en gynekolog (terapeut med laserterapi). Vid behov kommer läkaren att förskriva en ytterligare undersökning.

endometrios

Symtom och kurs. Smärta och en ökning av de formationer och organ som påverkas av endometrios under dagarna av menstruationsblödning. Sedan avtar smärtan och bildningen minskar. Hyperpolymenorré (tung menstruation) är karakteristisk för adenomyos. Dessa symtom orsakas av premenstrual svullnad och partiell avstötning av endometrioidceller och är helt beroende av äggstockens cykliska aktivitet, försvinner när klimakteriet inträffar.

Enligt statistik lider varje tionde kvinna av endometrios. Dessutom misstänker de flesta inte deras sjukdom - eftersom det till en början är asymptomatiskt. Kärnan i problemet är att på äggstockarna, bukhinnan, runt bäckenorganen, i lungorna, bildas noder som liknar strukturen som livmoderns slemhinnor, endometrium.

Det finns flera teorier som förklarar orsaken till problemet..

Endometriosis går tillbaka framför lasern och. förlossning

När en ung kvinna lider av endometrios, försöker läkare att göra allt för att hon efter operationen ska återhämta sig (med infertilitet) eller behålla fertiliteten. Sedan anses den efterföljande graviditeten och födelsen av ett friskt barn vara det viktigaste positiva resultatet av operationen. Jag måste säga att den nuvarande nivån på operativ gynekologi, inklusive den utbredda introduktionen av laparoskopiska, försiktiga operationer, gör det möjligt att uppnå ett sådant resultat efter operation hos 60% av kvinnor som lider av endometrios i åldrarna 20-36 år..

Kirurgisk behandling

endometrios utförs endast i undantagsfall, när det är för sent att använda läkemedelsmetoder eller om de inte gav önskat resultat. I de flesta fall förblir utsikterna för att få barn tvivelaktiga efter kirurgi för endometrios. Men moderna metoder baserade på laparoskopi möjliggör mindre traumatiska manipulationer, varefter sannolikheten för att få barn är ganska hög.

Endometrios klassificeras beroende på läget, lesionens omfattning, samt förekomsten av vidhäftningar och andra patologier. Det finns olika klassificeringar av endometrios, och ofta ger korrekt klassificering av denna sjukdom stora fördelar när man väljer behandlingstaktik och förutsäger behandlingsresultatet.

Viktiga orsaker till endometrios är alla operationer i livmodern: abort, diagnostisk curettage, cauterisering av "erosion" i livmoderhalsen, kejsarsnitt, etc..

Cystisk ovariell endometrios (endometrioma)

Enligt ett av de senaste koncepten som forskare har lagt fram nyligen betraktas endometrios som en genetiskt bestämd patologi. Det vill säga, det är baserat på förekomsten av familjära former av sjukdomen. Flera fall har beskrivits i vetenskapliga artiklar: en mamma och åtta döttrar, en mor och två döttrar och tvillingsöstrar.

En bestämd garanti för återhämtning anses endast kirurgiskt avlägsna eller förstöra foci av endometrios. Bara säker, eftersom endometrios tenderar att återkomma, då måste du verkligen ta till reoperation, och i allvarliga, avancerade fall, inte en. Återfall av sjukdomen observeras i 15-40% av fallen, deras frekvens beror på hur mycket sjukdomen har spridit sig i kvinnans kropp, på svårighetsgraden av processen och dess lokalisering. Och också hur radikal den första operationen var.

Återställande av menstruation sker inom 4-6 veckor; vid återfall återupptas de viktigaste symptomen på sjukdomen delvis eller helt 2-6 månader efter avslutad behandling.

 • Hysterosalpingografi (röntgenbild av livmodern och äggledarna) eller hysteroskopi.
 • Laparoskopi. Det är nödvändigt att bekräfta diagnosen och bedöma graden av spridning av endometrios..

  Biverkningar av danazol och gestrinon är associerade med både skapandet av en hypoestrogen miljö och med androgena egenskaper. Oftast är det att ta läkemedel en ökning av kroppsvikt, vätskeansamling, svaghet, en minskning av storleken på bröstkörtlarna, utseendet på akne, en minskning av röstrummen, ansiktshårtillväxt, atrofisk vaginit, heta flödor, muskelkramper och känslomässig labilitet.

  Ålder 30-45 år gammal

  Dessutom används icke-hormonella smärtstillande läkemedel för att hjälpa till att hantera smärta vid endometrios..

  Kontraindikationer för laserbehandling:

  Hur går laserförångning:

  Det bekräftas pålitligt att abort kan bli ”utgångspunkten” för utvecklingen av endometrios. För en kvinnas kropp är det verkligen en mycket stark stress - både psykologisk och fysisk (vävnad är skadad) och hormonell.

  Laserbehandling av gynekologiska problem

  Det är omöjligt att säga entydigt hur och hur många steg behandlingen kommer att ta. Sekvensen och metodiken beror till stor del på vad läkaren tänker göra - cauterera patologiska områden, ta bort vävnad etc..

  Behandling med erbium- och koldioxidlasrar innebär vanligtvis skärning av vissa områden - livmoderhalsen, kondylom, papillom, septum etc. I vissa fall kan proceduren utföras under lokalbedövning, i andra är det nödvändigt att administrera intravenöst, djupare för volymoperationer.

  Fotonlaserbehandling är som följer. En speciell installation placeras i slidan, med hjälp av vilken vävnaden behandlas enligt de angivna parametrarna. Anestesi är inte nödvändigt, och själva förfarandet tar i genomsnitt 15 minuter. Men flera sessioner behövs.

  Vilka kontraindikationer kan vara?

  Laserbehandling av rosacea är kontraindicerat vid följande patologiska tillstånd:

  • onkologiska sjukdomar;
  • eventuella neoplasmer av okänd etiologi inom inflytningsområdet;
  • infektionssjukdomar;
  • inflammatoriska patologier i huden i det akuta stadiet;
  • somatiska sjukdomar i det akuta stadiet;
  • hematopoietiska systemstörningar.

  Kvinnor rekommenderas inte att genomgå laserterapi under menstruationen..


  Laserbehandling är kontraindicerad under menstruationen

  Laserbehandling av rosacea är en ganska effektiv och bekväm procedur för en patient med låg grad av skada, en snabb återhämtningsperiod och en överkomlig kostnad. För att bli av med rosacea för alltid är det nödvändigt att kombinera laserterapi med korrigering av hormonella nivåer, ätbeteende och komplex behandling av kroniska sjukdomar.

  Laseråtervinning

  Återställning efter laserbehandling är mycket kortare än från liknande metoder med andra typer av energi som används. Men varaktigheten och rehabiliteringen beror på hur mycket vävnad som togs bort, om det finns samtidiga sjukdomar.

  Till exempel kräver läkning av laseravlägsnande av erosion i livmoderhalsen 2 till 3 veckor. Och efter skärning med genitala vårtor och papillomas tar det 7 till 10 dagar. Att använda en Photon-laser gör det möjligt att återgå till normalt liv inom 3 till 4 timmar, och intima förhållanden kan fortsätta om en vecka.

  Laserterapi kräver i allmänhet ingen ytterligare återhämtningsperiod, den tillhör i sig själva kategorin rehabilitering och fysioterapi.

  Metodik

  Oftast kräver inte en laserbehandlingsperiod sjukhusvistelse, förfarandet utförs på poliklinisk basis och efter att det är slutfört går patienten hem. Exponeringens varaktighet på ett fält är 2–5 minuter, hela proceduren varar cirka 20 minuter.

  • om flera fysioterapeutiska förfaranden planeras under en dag utförs laserbehandling 30 minuter innan ytterligare exponering;
  • Du kan inte använda laserterapi och röntgenundersökning på en dag;
  • laserterapiförfaranden ökar effekten av farmakologisk behandling, därför reduceras doser av läkemedel under denna period;
  • antalet sessioner i kursen är 8-12, där de första fem dagarna av laserterapi genomförs varje dag, och resten varannan dag;
  • för människor som är känsliga för väderförändringar halveras laserkraften.

  Med laserterapi kan du snabbt hantera orsakerna till sjukdomen och eliminerar obehagliga symtom. För behandling av de flesta sjukdomar räcker det emellertid inte bara med en terapimetod, medicinering, fysioterapiövningar och användning av andra fysioterapimetoder är nödvändiga.

  Praktisk laserstrålning har inte absoluta kontraindikationer, men för att uppnå bästa terapeutisk effekt krävs ett individuellt urval av behandlingsregimen och exponeringens varaktighet under varje session. En konsultation med en läkare krävs för att välja laserterapi taktik..

  endometrios Behandlingsmetoder

  Den specifika taktiken för behandling av endometrios kan endast utvecklas av en läkare. Självmedicinering är mycket avskräckt..

  Gestrinone, ett derivat av 19-nortestosteron, används också. Läkemedlet har en antigonadotropisk effekt och föreskrivs vid 2,5 mg den första och fjärde dagen av menstruationen, och sedan vid 2,5 mg 2 gånger i veckan i 6 månader.

  Cervikal ektropion

  För närvarande är standardmetoden för kirurgisk behandling av endometriose laparoskopi - en operation med ett minimum (0,5 cm) snitt. Samtidigt införs en fiberoptisk anordning genom en punktering i den främre bukväggen i bukhålan, och själva operationen utförs med användning av speciella mikromanipulatorer. Enheten ger en multipel ökning och gör att du kan se även mycket små fokuser på endometrios.

  I de första stadierna behandlas endometrios nu framgångsrikt med hormoner i kombination med fysioterapi. Men de flesta kvinnor kommer till specialister som redan har avancerade former av sjukdomen. Det är oroväckande att endometrios har under de senaste åren blivit mycket ung. Det påverkar även de som ännu inte är 30 år gamla, och man trodde nyligen att 20-25-åriga damer inte har detta problem.

  Laserterapi: effekt, indikationer och kontraindikationer

  Sjukdomar i muskuloskeletalsystemet kräver en integrerad strategi för behandling. Förutom användningen av läkemedelsbehandling, fysioterapiövningar och bantning, används fysioterapitekniker effektivt. En av deras innovativa tekniker inom detta område är laserterapi. Förmågan att välja kraft, densitet och exponering för strålning gör det möjligt att använda laserterapi för att behandla många sjukdomar.

  Vad är laserterapi

  Laserfysioterapi är en behandlingsmetod baserad på användning av strålar i det optiska området. Fysioterapeutiska lasrar genererar strålning med en fast infraröd längd (penetrerar till ett djup av 8 centimeter i mjuka vävnader och 2,5 till ben) eller röd (penetrerar 2 mm) i färg. Kraften hos sådana enheter är 1–100 mW, pulslängden är 100–130 ns.

  Typ av behandling väljs av läkaren med hänsyn till patientens diagnos och allmänna tillstånd. Beroende på den önskade laserplatsen skiljer man följande laserterapitekniker:

  • stabil - under proceduren agerar emittern på ett valt avstånd och på ett visst område;
  • labila - strålarna skickas till olika punkter, sensorn rör sig;
   avlägsen - strålningskällan är på ett visst avstånd från huden;
  • kontakt - sändaren är på patientens hud;
  • intravenöst - strålningsflödet riktas intravenöst.

  Det finns många enheter för lasermagnetoterapi. Några av dem är utformade för att arbeta i sjukgymnastikrummet på en medicinsk institution. Endast en utbildad specialist kan använda en sådan apparat. Vissa kan köpas för hemmabruk..

  • efter typ av ämne som används: argon, kväve, helium och neon;
  • genom exponeringstid: puls, kontinuerlig, kombinerad;
  • vid användning: kirurgiskt, terapeutiskt, diagnostiskt.

  På ett sjukhus används apparater för laserterapi ESMA, Matrix, Medic-2K.

  För hemmabruk finns enheter Vityaz, Orion 5.8, Plus, Milta (möjligheten till magnetoterapi tillhandahålls också).

  Tillämpningsområden

  Lasern inom fysioterapi är en universell metod som används inom olika medicinområden. Strålar av det röda och infraröda spektrumet har ett brett omfång: från eliminering av hudfel till behandling av komplexa patologier. Laserterapi används aktivt inom följande områden:

  • dermatologi;
  • gynekologi;
  • neurologi;
  • otorinolaryngologi;
  • pulmonology;
  • kardiologi;
  • tandvård
  • urologi;
  • Phlebology;
  • gastroenterologi.

  Lasereffekter

  Använd strålning avser termisk, på grund av detta uppnås en vasodilaterande effekt. När den utsätts för en laser absorberas ljusenergi, vilket leder till att fotobiologiska processer aktiveras. Deras grund är frisättning av fritt kalcium och förekomsten av reaktioner:

  • normalisering av immunitet;
  • vävnadstrofismförbättring;
  • vasodilation;
  • smärta minskning;
  • öka kroppens resistens, inte bara mot infektioner, utan också mot giftiga ämnen;
  • antiinflammatorisk effekt;
  • antiallergen effekt;
  • avgiftning
  • förbättring av regenerering, metabolism på cellnivå, mikrosirkulation;
  • DNA-återhämtning;
  • ökad hematopoiesfunktion;
  • reflexeffekt på biologiskt aktiva punkter.

  fördelar

  En av de viktigaste fördelarna med att använda en laser inom medicinen är ett litet antal kontraindikationer. Vid behandling av sjukdomar i muskuloskeletalsystemet eliminerar laserterapi behovet av att ta ett stort antal farmakologiska läkemedel, och effekten av de använda läkemedlen förbättras.

  Laserproceduren orsakar inte allergier och missbruk, behandlingstiden och rehabiliteringsperioden reduceras och den terapeutiska effekten varar länge. Sessioner orsakar inte obehag och kan utföras i en klinik utan behov av sjukhusvistelse på ett sjukhus. Behandling kan användas i förebyggande syften. Inom pediatrik är laserterapi den bästa fysioterapeutiska tekniken på grund av dess smärtfrihet..

  Indikationer för användning

  Laserterapi är inte en specifik teknik och används för att behandla många sjukdomar. Beroende på syftet kan användningen av infraröda och röda strålar delas in i grupper:

  • återhämtning: personer som arbetar i skadliga arbetsförhållanden;
  • idrottare
  • lider ofta av akuta luftvägsinfektioner;
  • att sänka lipider;
  • profylaktisk användning: för att undvika komplikationer efter skador och operationer;
  • efter strålning och kemoterapi;
  • för att förebygga komplikationer av kroniska sjukdomar;
  • behandling: degenerativa dystrofiska sjukdomar i ryggraden och lederna;
  • inflammation;
  • pankreatit;
  • gastrit, gastroduodenit;
  • sår i magen och tolvfingertarmen, tarmkolik;
  • endokrina sjukdomar: tyreoidit, fetma;
  • hjärt-kärlsjukdom;
  • gynekologiska sjukdomar;
  • hudsjukdomar: dermatit, neurodermatit, psoriasis;
  • autoimmun patologi;
  • långa regenererande sår, brännskador, trofiska sår;
  • cerebrovaskulär insufficiens;
  • patologi för lymfkörtlarna;
  • immunbristförhållanden;
  • inflammatoriska komplikationer efter operationer och skador;
  • sepsis
  • sexuellt överförda infektioner;
  • trombotiska obliteraner;
  • kosmetiska defekter.

  Laserbehandling av sjukdomar i ryggraden och lederna

  Laserterapi används för att behandla många sjukdomar i muskuloskeletalsystemet, vars orsak är den inflammatoriska processen eller degenerativa förändringar:

  Laserterapi upptar en viktig plats i behandlingen av osteokondros. Strålningen av ljusstrålar verkar lokalt i fokus för den patologiska processen och påskyndar återhämtningen. För behandling av sjukdomar i ryggraden används en lågintensiv infraröd laser. Det stora penetrationsdjupet för strålarna förbättrar trofismen i brosket och benvävnaden, blodcirkulationen i de intilliggande mjuka vävnaderna och stoppar förstörelseprocesserna.

  Laserbehandling av osteokondros och annan patologi i muskuloskeletalsystemet innebär användning av en av följande typer av exponering:

  • vid sjukdomsutbrottet;
  • på det neurovaskulära paketet;
  • segmenterad till ryggraden;
  • akupunktur (reflex) till biologiskt aktiva punkter.

  Valet av metod beror på det ledande symptom på sjukdomen: smärta, kärlsjukdomar eller reflexsyndrom. Det tar månader att fullständigt bota patienten för osteokondros. Laserterapi för osteokondros innefattar tre steg:

  1. 8-10 procedurer befriar patienten från obehagliga symtom och stoppar degenerativa processer i vävnaderna, förbättring av välbefinnande noteras efter den tredje sessionen;
  2. under en månad genomförs följande 13-15 sessioner med hjälp av vilken stabilisering av processer uppnås;
  3. efter 4 veckor bör de sista 5-10 procedurerna utföras, vilket hjälper till att förnya brosket.

  Patienter som avslutade en fullständig laserterapikurs noterade en betydande förbättring av välbefinnandet, det finns inga förvärringar av osteokondros. Ändringar visas till och med på en datortomogram - vävnaden på mellanvävskivan återställs.

  En laser används för att behandla intervertebrala hernias med en laser. Efter preliminär anestesi införs en laserkabel och endoskopkameror genom den. Om ett skadat område upptäcks påverkas det av en laser. Den ytterligare användningen av röntgenstrålar gör att du kan övervaka förloppet med proceduren. Under laserterapi värms den intervertebrala skivan upp till 70 grader, den besegrade vävnaden avdunstar, kärnan sammandras och som ett resultat minskar trycket på nervfibrerna. Bråcken minskar i storlek, vävnad återställs och tillväxten av broskceller stimuleras. En sådan effekt observeras emellertid först efter sex månader.

  Laserterapi för artros i de tidiga stadierna lindrar smärta, lindrar svullnad, minskar inflammation och främjar sårläkning. I de senare stadierna av sjukdomen undviker denna typ av fysioterapi kirurgi. Det används ofta för att behandla knäartros. I samband med medicinering är laserterapi 99,9% effektiv.

  För att konsolidera resultatet efter en behandling med leder med laser, rekommenderas patienter att följa förebyggande åtgärder:

  • upprätthålla en hälsosam livsstil;
  • överviktminskning;
  • användningen av bekväma, om nödvändiga ortopediska skor;
  • minskning av fysisk aktivitet;
  • åker till en specialist vid de första symptomen på återfall.

  Gynekologiska sjukdomar

  Laserterapi inom gynekologi har använts i stor utsträckning, men används oftast för att behandla följande sjukdomar:

  • leukoplaki;
  • kondylom och papillom;
  • livmoderhalspolypper, endometrium;
  • dysplastiska förändringar;
  • cystiska formationer, polycystiska;
  • bölder;
  • endometrios;
  • herpes;
  • partitioner och deformationer;
  • synechia;
  • fibroider;
  • mastit, cystor i bröstkörtlarna;
  • infertilitet och klimakteriet.

  För behandling av vissa sjukdomar i de kvinnliga könsorganen används en kombinerad effekt: på reflexogena punkter och direkt på patologins fokus. Ofta ger detta en bättre effekt än att använda teknikerna isolerat. Valet av exponeringsmetod utförs individuellt, beroende på typen av patologi. Sessioner äger rum dagligen, från 5-7 dagar i menstruationscykeln, kursens längd beror på svårighetsgraden och arten av sjukdomen

  Laserterapi inom gynekologi används på ett av följande sätt:

  • transabdominalt genom bukväggen;
  • transvaginalt genom vagina med hjälp av munstycken;
  • kombinerat (inkluderar de två första metoderna);
  • intravenös laserterapi för infektionssjukdomar och under graviditet.

  Hos gravida kvinnor används laserbehandling för att eliminera sen toxikos och korrigera placentalinsufficiens. Under postpartumperioden, med användning av denna typ av fysioterapi, uppnås snabb regenerering av livmodervävnader och läkning av suturer efter episiotomi påskyndas. Laserterapi minimerar antalet komplikationer postpartum, används för att bekämpa laktostas, främjar läkning av bröstvårttsprickor och mjölkproduktion.

  Med sjukdomar i ENT-organen

  För laserterapi av ENT-organ används specialanordningar som genererar ljusblinkar av olika frekvenser. Exakt exponering minskar svullnad och inflammation. Laserterapi används för behandling av ett brett spektrum av hjärtsjukdomar:

  • akut rinit;
  • kronisk vasomotorisk rinit;
  • hösnuva;
  • frontal bihåleinflammation, bihåleinflammation;
  • adenoiditis;
  • angina;
  • kronisk tonsillit;
  • faryngit;
  • otitis media, tubootitis;
  • otomycosis;
  • svalg brännskador.

  Vid otorhinolaryngologi är laserterapi också möjlig efter operationen, detta undviker utvecklingen av komplikationer (ödem, torrhet, skorpor). Efter avslutad behandling är det nödvändigt att följa läkarens rekommendationer: avslag på varm mat, vila.

  I tandvård

  Specialutrustning anpassad för ett antal förfaranden gör det möjligt att använda laserterapi inom tandvård vid behandling av:

  • halsar och tänder efter bearbetning under kronor;
  • medel- och djupa karies innan du installerar fyllningar;
  • pulpit, parodontit efter kanalbehandling;
  • periodontal sjukdom och munslemhinna;
  • hälsporrar;
  • används för att förhindra karies tappning och behandling av karies i det inledande skedet.

  Heel Spur Treatment

  Medicin har flera sätt att hantera plantar fasciitis - hälspår. En av behandlingsmetoderna är laserterapi. Principen för laser vid behandling av denna sjukdom:

  • förbättrat fibrinupptag;
  • en ökning av antalet vita blodkroppar i skada;
  • ökad fibroblastaktivitet;
  • kalciumfrisättning.

  Laserbehandling av hälsporrar sker i flera steg: 10 sessioner genomförs dagligen, strålar skickas till hälen från fyra olika sidor, efter 14 dagar börjar det andra steget - 10 procedurer med en ökning av strålningsfrekvensen. I svåra fall, med otillräcklig terapeutisk effekt, föreskrivs en tredje kurs. Under de senaste 10 sessionerna ökar även botningshastigheten..

  Som ett resultat av handlingen normaliseras fotens biomekanik, vilket positivt påverkar fotleden och knäleden.

  Kontra

  Användning av laserterapi är endast möjligt efter att ha konsulterat en läkare. Denna metod har få kontraindikationer, de kan delas in i absolut och relativ (när läkaren bestämmer möjligheten att använda en laser).

  Kontraindikationer för laserterapi:

  • absolut: individuell intolerans mot metoden;
  • graviditetens första trimester;
  • bakteriell tuberkulos;
  • hematopoiesis störning;
  • blödningstendens.
  • svår patologi av blodkärl och hjärta;
  • allvarlig skada på njurarna och levern;
  • neoplasmer i exponeringsområdet;
  • kronisk tuberkulos.

  Till och med i frånvaro av kontraindikationer kan patienten uppleva obehagliga känslor förknippade med en stark ökning av ämnesomsättningen. Bland dem: ökad smärta i 20% av fallen, yrsel och huvudvärksmärta.

  Magnet laserterapi

  Kombinationen av två användbara fysiska faktorer - magnetfältet och lågintensiva laserstudier - är en lovande riktning inom fysioterapi. Tack vare denna effekt stimuleras metaboliska och regenererande processer. Magnetfält förbättrar laserstrålens verkan, när de samtidigt exponeras uppstår en fotomagnetoelektrisk effekt, detta har en positiv effekt på vävnader och blod. MLT används ofta för att behandla patologin hos olika organ och system, inklusive sjukdomar i ryggraden och lederna..

  Magnetolaser-terapi har kontraindikationer:

  • onkologi;
  • infektionssjukdomar;
  • graviditet och amning;
  • blodsjukdomar;
  • sjukdomar i hjärtat och blodkärlen i dekompensationsstadiet;
  • svår patologi i levern och njurarna;
  • värme;
  • tyreotoxikos;
  • systemisk lupus erythematosus;
  • porfyri.

  Trots det stora antalet tillstånd där magnetisk laserterapi inte kan användas är det en lovande behandlingsmetod. Och den låga kostnaden för denna typ av fysioterapi är också viktig, det gör att den kan användas i stor utsträckning. I akuta former av sjukdomen låter MLT dig helt eliminera patologin, tolereras lätt av patienter, orsakar inte smärta och allergier, ökar immuniteten. Effekten är inte bara på det drabbade området utan också på hela organismen som helhet - multivitaminkomplex och immunmodulatorer har liknande effekter.

  Laser akupunktur

  Laserakupunktur har flera fördelar jämfört med traditionell akupunktur: inget behov av att tränga igenom huden och applicera nålar, vilket ofta orsakar rädsla. Denna teknik är smärtfri. Användningen av en laser för att stimulera biologiskt aktiva punkter har hittat sin tillämpning i behandlingen av patologier i det centrala och perifera nervsystemet, andningsorganen, hjärt-kärlsystemet och matsmältningssystemet och huden. Och laserakupunktur är också effektiv för inflammatoriska sjukdomar i ENT-organen och psykiska störningar i kampen mot beroende.

  Det svåraste stadiet med laserpunktering är sökandet efter exponeringspunkter och valet av lämplig typ av laser. Du kan agera på alla punkter utom de som ligger nära ögonen. Exponeringstiden är från 15 sekunder till 1 minut, men det tros dock att den bästa effekten uppträder under de första 10-15 sekunderna. Vid behandling av djup lokalisering av den patologiska processen krävs längre belysning. Punkter på händer och öron, tvärtom, utsätts för en kortare effekt..

  Metodik

  Oftast kräver inte en laserbehandlingsperiod sjukhusvistelse, förfarandet utförs på poliklinisk basis och efter att det är slutfört går patienten hem. Exponeringens varaktighet på ett fält är 2–5 minuter, hela proceduren varar cirka 20 minuter.

  • om flera fysioterapeutiska förfaranden planeras under en dag utförs laserbehandling 30 minuter innan ytterligare exponering;
  • Du kan inte använda laserterapi och röntgenundersökning på en dag;
  • laserterapiförfaranden ökar effekten av farmakologisk behandling, därför reduceras doser av läkemedel under denna period;
  • antalet sessioner i kursen är 8-12, där de första fem dagarna av laserterapi genomförs varje dag, och resten varannan dag;
  • för människor som är känsliga för väderförändringar halveras laserkraften.

  Med laserterapi kan du snabbt hantera orsakerna till sjukdomen och eliminerar obehagliga symtom. För behandling av de flesta sjukdomar räcker det emellertid inte bara med en terapimetod, medicinering, fysioterapiövningar och användning av andra fysioterapimetoder är nödvändiga.

  Praktisk laserstrålning har inte absoluta kontraindikationer, men för att uppnå bästa terapeutisk effekt krävs ett individuellt urval av behandlingsregimen och exponeringens varaktighet under varje session. En konsultation med en läkare krävs för att välja laserterapi taktik..

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Bröstsmärta vid klimakteriet

  Många kvinnor efter 45 år är intresserade av frågan om varför bröstkörtlarna skadar i klimakteriet. Läkarna säger att du inte omedelbart bör betrakta detta symptom som utvecklingen av en allvarlig patologisk process....

  Orsaker till oregelbunden menstruation hos kvinnor

  Den kvinnliga kroppen, till skillnad från den manliga, är en mycket mer komplex mekanism, eftersom den är utformad för att bära och födda ett barn. Alla dess funktioner ska fungera tydligt, harmoniskt och i rätt tid....

  Vad kan och inte kan göras innan ett blodprov?

  Vet du att för att få tillförlitliga testresultat måste du förbereda dig för ett blodprov? Lab4U Online Lab har skrivit en omfattande guide för dig om hur man donerar blod....