Folliklar i äggstockarna: utvecklingsstadier, normer och avvikelser

Klimax

När man planerar en graviditet eller genomgår infertilitetsterapi genomgår patienter en ultraljudsundersökning för att avgöra om en dominerande follikel finns i äggstocken och om ägglossning är möjlig. Många kvinnor känner sig när ett moget ägg lämnar den högra eller vänstra könskörteln: stickande smärta visas på höger eller vänster i nedre del av buken. Mer aktiv follikulär syntes utförs i höger äggstock, bättre försett med blod.

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor?

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor? Den kvinnliga månatliga cykeln är indelad i två faser - follikulär och luteal. Follikelbildning bildas i den första fasen. Follikeln, bestående av epitelbeläggningen och tvålags bindväv, är äggets behållare, vilket säkerställer dess utveckling och bevarande. Strukturen mognar inom en månad. Inuti är bakteriecellen skyddad från effekterna av negativa faktorer. Det mognar till ett förutbestämt steg, men mognaden slutar efter befruktningen. Även äggstocksfollikelstrukturen som ger syntes av östrogen. Follikarsyntes sker kontinuerligt under en kvinnas liv.

Mer än 99% av formationerna dör innan de når ägglossningsstadiet.

Varje månad kvarstår en follikel i äggstocken, kallad dominerande (mindre ofta två eller tre). Från det kommer ägget. Den dominerande formationen är större än de andra, innan ägglossningen kan dess diameter uppgå till 2 cm. Under påverkan av hormoner bryts väggarna, cellen redo för befruktning kommer in i äggledaren, flyttar till livmodern. Om den dominerande strukturen inte förekommer i äggstocken, är cykeln anovulatorisk, corpus luteum bildas inte, befruktning är omöjlig. Det händer att det på en månad kommer två eller fler dominerande formationer i äggstocken. Detta är ett normalt fenomen, vilket innebär att det är möjligt att gödsla två ägg med tvillingar. Men utseendet på två kärnor noteras endast om båda dominanter bröt och släppte celler samtidigt, och detta händer sällan i verkligheten.

Mognad av follikeln i äggstocken. Follikelutveckling

Dominant i äggstocken utvecklas i genomsnitt 2 veckor, de återstående folliklarna hämmas i det initiala bildningsstadiet. Den dominerande formationen under påverkan av östrogen och luteiniserande hormon brister i mitten av månaden. En ultraljudsundersökning visar att bubblan i könskörtlarna försvann, en liten mängd vätska kvar på sin plats. Vidare kommer en corpus luteum att bildas på denna plats.I dess bildning av äggstocksfolliklarna beskrivs fyra steg nedan..

Ursprunglig scen

I det ursprungliga stadiet av bindväv. Hon är liten, platt. I en cykel bildas 5 till 20 sådana strukturer i könskörtlarna.

Sekundär follikel

På åttonde - 10: e dagen av cykeln bildas sekundära strukturer. Det förtjockade follikulära epitelet producerar en vätska som är en källa till östrogen som gradvis fyller den resulterande urinblåsan, vars diameter är 10 - 12 mm. Utbildning kan vara enhålig eller bestå av flera kammare. I detta skede kvarstår cirka 10 formationer.

Visuellt stadium i follikelutvecklingen

Tertiär äggstocksfollikel

I det sista skedet fortsätter utvecklingen av en oocyt, för övriga formationer börjar processen för hämning - atresi. Den återstående dominerande når 2 cm, sticker ut i bukhålan från ena sidan och fästs vid bindvävets bindeskikt från den andra. Inuti är ett ägg klart för befruktning.

Normen för folliklar enligt cykeldagarna. Äggstocksfollikelstorlek.

Den cykliska utvecklingen av en dominerande cell bestäms av östrogenexponering. Östrogen förbereder livmodern för den troliga fästningen av ett befruktat ägg, stimulerar förtjockningen av endometrium. Kroppen svarar på detta genom att förbättra syntesen av luteiniserande hormon i hypofysen. Under påverkan av detta hormon tunnas follikulärmembranet gradvis och spricker sedan. Äggstocksfollikeln förändras dagligen enligt följande:

 1. På 5-7: e dagen från början av menstruationen är cellen 4-5 mm i diameter.
 2. På 8 - 10 dagar visas ett täcke av bindväv. Dominant sticker ut bland andra enheter.
 3. På dagarna 11–13 når den dominerande diametern 16–18 mm. De återstående folliklarna regresserar, löser gradvis.
 4. Den 14-16: e dagen börjar nästa ägglossningscykel. Diametern för den återstående follikulära cellen, kallad i detta skede graffbubblan, är 20 - 22 mm.

En gul kropp bildas i stället för den sprängande bubblan, som syntetiserar progesteron - ett hormon som förbereder kroppen för en möjlig graviditet, reglerar förändringen i livmoderns endometrium för bättre fästning av embryot, försvagar livmoderns kontraktila aktivitet och upprätthåller tonen i livmoderhalsen under de senaste månaderna av graviditeten. Efter brott i follikulärmembranet rör sig bakteriecellen i cirka 2 dagar längs äggledaren till livmodern. Om det inträffar med en spermier och befruktas, introduceras det i livmoderns endometrium. Om mötet inte äger rum, dör sedan, varefter en ny cykel börjar.

Hur många folliklar finns i äggstocken?

Flera folliklar i äggstockarna under de tidiga dagarna av menstruationscykeln är normala. Men närmare mitten av cykeln bör 5-8 mogna celler förbli i äggstocken. Före ägglossningen överlever en eller två dominanter. Om antalet mogna follikulära celler överstiger 9 enheter kallas detta patologiska fenomen multifollikulära äggstockar. Detta fenomen kan inte störa graviditetens början. Men om menstruationen är frånvarande, bör polycystos misstänkas. Patologi kräver behandling, annars är det möjligt:

 • Mycket uterinblödning;
 • Infertilitet;
 • amenorré;
 • Hormonell obalans;
 • Tillväxten av livmoderns endometrium;
 • Maligna neoplasmer i reproduktionsorganen.
Amenorré - beskrivning

Dominant follikel i höger äggstock

I praktiken är follikeln i höger äggstock ofta dominerande. Detta är möjligt på grund av en bättre blodtillförsel till organet och ett större antal kärl än i vänster bihang.

Undersökningar, frågeformulär och statistik över läkare har intressant statistik. Enligt dessa uppgifter sker utvecklingen av en ektopisk graviditet när en dominerande follikel bildas till höger. Det finns ingen vetenskaplig förklaring till denna process..

I sällsynta fall kan två dominerande folliklar omedelbart vara i rätt äggstock. Detta kommer att leda till befruktningen av identiska tvillingar.

Dominant follikel i vänster äggstock

Om det kvinnliga reproduktionssystemet är i ordning och friskt, kan båda organen i det reproduktiva systemet växelvis producera ägg som är klara för befruktning. Om en dominerande follikel i vänster äggstock i de flesta fall visas på en ultraljudssökning, kan detta indikera patologiska avvikelser i höger äggstock, till exempel:

 • Inflammatoriska processer;
 • Cystiska formationer;
 • Anomal struktur;
 • Ändra formen på ett organ till följd av operation, skador.

I vissa fall åsidosätter den så kallade follikeln, där dess storlek når mer än 22 mm. I detta fall kanske ägglossning inte inträffar och kvinnan blir inte gravid. Men detta gäller båda äggstockarna..

Antrala folliklar i äggstockarna

Antrala folliklar är vesiklar med en storlek på cirka 8 mm, i vilka äggmognad inträffar. Förmågan att bli gravid är direkt relaterad till funktionell aktivitet och antalet formationer. En stor roll spelas för att bestämma kvinnors fertilitet. I infertilitet räknas vanligtvis antalet antrala folliklar. Deras antal avgör sannolikheten för en framgångsrik befruktning av ett barn.

Antalet antrala folliklar

beloppResultat
Upp till 5Den värsta indikatorn. Infertilitet där stimulering inte ger resultat.
6 - 10Indikerar kränkningar i kvinnors reproduktionssystem
10 - 15Låg risk för befruktning
15 - 26Stor sannolikhet för graviditet
Mer än 26Det finns en chans att utveckla polycystic

Avvikelse från normen

Antalet folliklar i äggstockarna är ändå viktigt. När follikulära celler bildas kan följande avvikelser uppstå:

 1. Brist på dominerande, när kroppen inte producerar tillräckligt follikelstimulerande, men ett överskott av luteiniserande hormon.
 2. Brist på folliklar. Det observeras i diabetes, hypertyreos och andra endokrina patologier, är en följd av hormonell misslyckande.
 3. Utseendet på en ihållande cell. Med uthållighet växer follikelcellen, men går inte in i bristningsfasen. Det finns ingen ägglossningsprocess. Ett patologiskt fenomen förknippas vanligtvis med ett överskott av manliga hormoner i den kvinnliga kroppen. Infertilitet utvecklas utan behandling.
 4. Multifollikulära äggstockar. I före-äggsteget finns det ett överskott av oocyter i gonaderna. Ett patologiskt fenomen uppstår på grund av stress, kronisk överansträngning, mentala och emotionella störningar. Med flera folliklar krävs inte alltid terapi; efter ett par cykler kan follikelsyntes normaliseras..
 5. Luteinisering - utseendet på corpus luteum från ett ägg som inte har lämnat membranet. Patologi observeras med hormonsvikt, endometrios, inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet.
 6. Den follikulära cysten bildas av en oexploderad dominerande. Bubblan fortsätter att växa, på monitorn ser ultraljudet ut som en formation fylld med vätskeinnehåll, i diameter som överstiger 25 mm. Om det finns flera sådana bubblor diagnostiseras polycystos..

Många folliklar i äggstocken

Om mer än 9 folliklar upptäcks i äggstocken, och detta antal förändras inte under loppet av cykeln, är detta en patologi. Ultraljud avslöjar flera små bubblor. Läkaren diagnostiserar polycystic, men inte alltid. Ibland finns flera cyster i en cykel, provocerad av stressande effekter, överarbetande och andra negativa faktorer, försvinner på egen hand efter nästa ägglossning. Om polycystos förhindrar bildandet av en dominerande, blir ägglossningsprocessen omöjlig. I detta fall föreskrivs hormonbehandling..

Det är nödvändigt att behandla polycystos, provocerad av oriktiga p-piller, störning av det endokrina systemet, fetma eller anorexi.

Få folliklar i äggstockarna

När follikulära formationer förekommer i äggstockarna, inte varje cykel, och då i allmänhet upphör att bildas, bör vi prata om den tidiga ankomsten av klimakteriet eller en kränkning av sexkörtlarnas funktion. Förstå att det finns en patologi, det är möjligt genom kränkning av menstruationens cyklitet. Hormonterapi föreskrivs till patienten..

När man ska gå till läkaren?

Både överdrivet och otillräckligt antal folliklar i äggstockarna är en patologi, som ofta slutar i infertilitet. Du måste gå till gynekologen när det finns en kränkning av menstruationens cykliskitet: blod visas inte inom cykeln, eller visas mer än en gång, eller om icke-menstruell vaginal blödning noteras. Terapi innebär användning av hormonella läkemedel. Med en follikulär cysta utförs kirurgi. Med en inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet förskrivs antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall stimuleras follikulär syntes av hormoner. Men detta kan leda till multipel graviditet, eftersom under påverkan av hormoner bildas flera dominerande celler. I avsaknad av en positiv effekt av terapi rekommenderar läkaren en IVF-patient som vill bli gravid.

Miniräknare "Follikelstorlekar efter cykeldagar"

Tidpunkten för follikulometri beror på varaktigheten av menstruationscykeln.

I den tidiga follikelfasen börjar flera folliklar vanligtvis utvecklas samtidigt. Snart är bara en av dem (mycket sällan - två eller flera) framför de andra i utveckling - detta är en "dominerande" follikel. För närvarande överskrider dess dimensioner 15 mm, och alla övriga genomgår omvänd utveckling (atresia, regression). Den dominerande follikeln fortsätter att öka med i genomsnitt 2-3 mm per dag och vid ägglossningen når dess diameter 18-24 mm.

Med en "idealisk" 28-dagars cykel kan den första ultraljuden göras på åtta till 10: e dagen av cykeln eller omedelbart efter slutet av menstruationen (med en längre cykel, senare). Vidare utförs ultraljud var 1-2: e dag. Beroende på resultaten från nästa studie kan en ultraljudspecialist planera nästa undersökning förr eller senare. Fram till den dagen, tills faktumet av ägglossningen som har inträffat har fastställts, eller tills menstruationen börjar, om ägglossningen av någon anledning inte har inträffat.

DF - dominerande follikel

DF - dominerande follikel

En speciell kalkylator hjälper dig att beräkna från vilken dag du ska göra follikulometri med hänsyn till längden på din cykel.

Ultraljudsövervakning av ägglossning - Follikulometri (+ dekryptering!)

Ultraljudsövervakning eller follikulometri är det mest pålitliga, nästan 100% sättet att bestämma ägglossning. Detta kräver ett besök i ultraljudskåpet flera gånger under cykeln.

Den första övervakningen utses efter menstruationens slut, ungefär en vecka före den förväntade ägglossningen, och upprepas sedan var tredje dag. Intervallet beror på folliklarnas individuella tillväxthastighet (ungefärligt datum för ägglossning bestäms av deras storlek). Efter att en gul kropp visas på platsen för den dominerande follikeln, såväl som vätska i det lilla bäckenet, säger läkaren att ägglossning har inträffat.

Hur ultraljud beräknar dagen för ägglossning

Detta är hans största fördel. Men det finns nackdelar med det: de höga kostnaderna och behovet av att besöka ultraljudsrummet. Faktum är att innan det fastställer att follikeln är redo för ägglossning kan det ta mer än en dag, och för varje screening måste du betala.

Med en stabil 28-dagars cykel börjar ultraljudsövervakning från dag 8-9 av cykeln. För närvarande kan du redan se den dominerande follikeln. Följande procedurer var 2-3: e dag bekräftar dess tillväxt och mognad och indikerar direkt ägglossningens strategi. När den dominerande follikeln når 18-24 mm spricker den och frigör ett ägg (ägglossning). Om processen utvecklas normalt bekräftar ultraljud den 15-16: e dagen av cykeln att den börjar.

Om menstruationscykeln är stabil, men dess varaktighet är kortare eller längre än 28 dagar, genomförs den första sessionen med ultraljudsövervakning 6 dagar före det uppskattade ägglossningsdatumet. Om menstruationen är oregelbunden föreskrivs follikulometri den fjärde dagen efter att de slutar. I vilket fall som helst fortsätter ultraljudsövervakning varannan 2-3 dag tills faktumet av ägglossning har bekräftats (corpus luteum och fri vätska i det lilla bäckenet).

Vilka parametrar har äggstockarna och folliklarna före ägglossningen

När follikeln mognar växer den gula kroppen och bleknar bort, äggstockarnas storlek förändras med jämna mellanrum. Inom det normala intervallet:

 • volym 4-10 cm 3;
 • längd 20-37 mm;
 • bredd 18-37 mm;
 • tjocklek är 16-22 mm.

Det borde inte vara förvånande om en ultraljudssökning visar olika storlekar på vänster och höger äggstock. Detta är en normal förekomst. De närmar sig lika parametrar efter klimakteriet..

Huvudpåverkan på äggstockens parametrar före ägglossningen har tillväxt av folliklar. I början av varje cykel börjar 7-8 folliklar att öka, då bland dem en dominerande (mindre ofta, två) sticker ut. Det fortsätter sin tillväxt och resten återgår till sitt ursprungliga tillstånd. Den ungefärliga storleken på den dominerande follikeln i ett tidigt skede (5-7 dagar av cykeln) är 6 mm. Närmare mitten (dag 10) når dess diameter 15 mm och ökar sedan dagligen med en och en halv till två millimeter per dag. Follikelstorlek under ägglossningen - 18-24 mm.

En betydande ökning av äggstockarna (med 1,5 cm 3 eller mer), samt en minskning av parametrarna, är en anledning till ytterligare undersökning. I det första fallet kan cystor eller tumörer vara närvarande. En minskning i volym kan indikera en minskning av ovariefunktionen..

Vilka är tecken på ägglossning som ses vid ultraljud

Den huvudsakliga föregångaren för att närma sig ägglossningen, som kan ses väl med ultraljudsskanning, är en dominerande follikel med en diameter på 17 mm eller mer. Den naturliga inkubatorn i ett moget ägg är en heterogen cirkulär formation. Dess dubbla kontur med en förtjockning på insidan är tydligt synlig.

Med en follikelstorlek den 12-14: e dagen av cykeln (cykel - 28 dagar) kanske mindre än 15 mm ägglossning inte är.

Livmodern under ägglossningen har en treskiktsstruktur i endometrium (intern slemhinna). Tjockleken når 8-12 mm. Efter ägglossningen förvandlas slemhinnan till en sekretor.

Tillståndet i livmoderns endometrium avgör kroppens beredskap för ägglossning

Ett tunnare lager av endometrium indikerar att livmodern inte är redo att acceptera ett befruktat ägg.

Ägglossning med PCOS - vad är en ultraljud för?

PCOS (polycystiskt äggstocksyndrom) är en hormonell störning där ägget inte mognar helt inuti den dominerande follikeln och inte lämnar den. Detta är en vanlig orsak till brist på ägglossning. Många folliklar med omogna ägglossningar degenererar till godartade neoplasmer - cyster.

Ultraljudsövervakning används nödvändigtvis för att stimulera ägglossning (en av de viktigaste metoderna för befruktning i PCOS), liksom i en cykel med ART - intrauterin insemination.

PCOS vid ultraljud - det finns ingen dominerande follikel

Var inte rädd för laparoskopi. Denna känsliga procedur hjälper inte bara till att identifiera problemet i det reproduktiva systemet utan också eliminera det på plats. Så till exempel diatermopunktur - förbränning av äggstocksmembranet i PCOS, bidrar till början av ägglossning och graviditet under de kommande 6 månaderna.

Follikulometri efter ägglossning

Förfarandet utförs under perioden från 2-3 dagar efter den förväntade frisättningen av ett moget ägg.

Om allt gick bra på skärmen kan du se:

  Corpus luteum (en rundad formation med ojämna konturer) i stället för en mogen follikel. Storleken på corpus luteum efter ägglossningen (15: e dagen av cykeln) är 15-20 mm. Den växer aktivt och når den 20: e dagen av en cykel med en diameter på 2,5-2,7 cm. Inom en vecka efter ägglossningen bleknar corpus luteum i äggstocken och försvinner vid tidpunkten för nästa menstruation, eller tvärtom - det ökar ännu mer aktivt (om befruktningen har inträffat).

Corpus luteum är en tillfällig körtel som bildas på platsen för den dominerande follikeln efter ägglossningen

 • Flytande ämne i douglasutrymmet bakom livmodern (vätska i bäckenet). Detta är innehållet i den dominerande follikeln som inträffar efter frisättningen av ett moget ägg, och en liten del av utsöndringen av äggledarna.
 • Ultraljudfoto - follikulometri efter ägglossning. Det finns en corpus luteum och fri vätska

  Om ägglossningen har ägt rum, ackumuleras vätskan i det intilliggande utrymmet i en obetydlig volym. Normalt är dess vertikala nivå mindre än 10 mm, men om den överstiger 50 mm kan detta vara en konsekvens av olika patologiska processer i de inre könsorganen.

  När du planerar ett barn är den bästa tiden för intimitet den dagen follikeln brister och 1-2 dagar före den.

  Efter ägglossningen måste du vänta cirka 7-10 dagar (så att embryot implanteras i livmodern). Tecken på implantation och andra tidiga symptom på graviditet vid 8-14 DPO: er beskrivs i en mycket detaljerad artikel med exempel. Om det finns sådana tecken, kan ett ultrasensitivt graviditetstest göras. Om inte, vänta tills förseningen börjar (15 dagar efter ägglossningen) och gör sedan testet.

  Dominant och ihållande follikel - tillväxtdiagram, follikelstorlek före ägglossning

  Follikeln är en strukturell komponent i den kvinnliga könsorganen, som består av ett ägg och omgivande vävnader.

  Dess uthållighet uppträder när kapselbrottet inte upptäcks och ägget inte kan komma in i livmoderhålet. Den dominerande follikeln är den som mycket snart kommer att ge ägget ut i livmoderhålet.

  Att veta vad follikel handlar om hjälper dig att planera din graviditet och hitta problem med befruktningen.

  Vad är folliklar

  I den kvinnliga kroppen uppstår unika follikulära mognadsprocesser. De är avslappnade under perioden med embryonal utveckling. Deras ungefärliga antal i livmodern är cirka 500 tusen.

  I början av puberteten minskar antalet till 40 tusen, men inte alla är fullt mogna. Under hela reproduktionsperioden mognar 500 märkliga äggsäckar. Resten deltar dock gradvis, det vill säga blekna.

  Processen för åldrande ur biologisk synvinkel är extremt komplex. Ett stort antal faktorer påverkar det. Det börjar i den första fasen av den kvinnliga cykeln. För att denna process ska fortsätta normalt krävs follikelstimulerande hormon..

  Cirka 10 påsar med oocyter mognar på en gång, men bara en av dem kommer att vara dominerande. Ett ägg kommer ut ur det på dag 14.

  Ungefär den sjunde dagen i cykeln kan ultraljud visualisera kapselns tillväxtprocess med oocyten. Storleken på var och en är några millimeter.

  En daglig ultraljud undersöker ytterligare tillväxt. När man når 2 cm i diameter spricker follikeln, reproduktionscellen frigörs och kommer in i äggledaren. Med en normal månadscykel inträffar detta 13-15 dagar. Detta kan åtföljas av följande symtom:

  • viss ömhet i nedre del av buken;
  • mängden slem från de kvinnliga könsorganen ökar;
  • bastemperaturen sjunker;
  • ökning av mängden luteiniserande blodhormon.

  I en månads cykel mognar en follikel i den kvinnliga kroppen. Sällan förekommer 2 av dem, vilket inte anses vara en patologi. Dessutom ökar frisättningen av flera ägg avsevärt chansen att bli gravid.

  Dessa typer av folliklar skiljer sig:

  Primordial kallas annars vila. De är lokaliserade i den underkapsliga zonen. De är de minsta. Cellerna har en platt struktur.

  Primär väcks annars. De är något mer primordiala. Runt ägg är ett membran bildat av proteinsubstanser..

  Sekundära folliklar är något större. De har ett flerskiktsepitel och flera små kammare fyllda med vätska. Runt det växer ett skal inne i äggstocken - theca. Det förekommer i äggstocken tidigare än theca, och det är genom den som den sekundära kapseln identifieras.

  Slutligen är den tertiära follikeln (eller graafvesikel) mogen. Han har uppnått den största utvecklingen. Han börjar trycka på ytan på äggstocken. Dess dominerande volym upptas av en hålighet (kapsel) fylld med vätska och innehåller en oocyt. Omgiven av flödet.

  Vad är en ihållande follikel

  En ihållande follikel utvecklas när kapselbrott inte uppstår. Ägget blir då kvar i det eftersom det inte kommer in i livmoderhålet.

  Denna process är patologisk, eftersom befruktning inte kan förekomma i närvaro av uthållighet. En kvinna har svårigheter med graviditet.

  Kapseln kan existera i äggstocken i cirka 10 dagar. Efter denna period börjar en ny menstruation. I vissa fall har en kvinna en försening och den kan pågå till och med en och en halv månad.

  Ovariekapslar upplöses på egen hand utan att ta ytterligare läkemedel. Ibland utvecklas en ovariecyst, och den kräver behandling.

  I blodet hos kvinnor med ihållande kapslar i äggstocken ökar mängden östrogen, nivån av progesteron minskar. Tecken på ägglossning passerar på grund av att corpus luteum rör sig in i det så kallade livmoderummet bakom.

  Om äggstockskapslarna existerar under lång tid finns det förseningar i månadscykeln. När menstruationen visas frigörs en stor mängd blod.

  Notera! Fortplantningsaktivitet är förknippad med hormonbalansen. På grund av det faktum att den hormonella bakgrunden störs, utvecklas uthållighet.

  Om en ihållande follikel upptäcks kan graviditet endast planeras under övervakning av en läkare. För detta bestämmer gynekologen den dominerande kapseln. Detta är möjligt med hjälp av ultraljud.

  Det görs på åttonde dagen i cykeln. På dag 12 skapas de mest lämpliga förutsättningarna för befruktningen. För detta tilldelas ytterligare en ultraljud.

  Den tredje tentamen är planerad till dag 18. Specialisten kontrollerar för ägglossning. En kvinna bör noga övervaka kroppens tillstånd. Efter 10 dagar är ett graviditetstest tillåtet..

  Vad är en dominerande follikel

  Varje månad ökar flera äggkapslar i äggstocken. Sedan stannar deras tillväxt, bara en eller mycket sällan - två fortsätter att öka. Han är dominerande. Resten regresserar gradvis.

  Varje dag växer storleken på den dominerande follikeln med flera millimeter. Inför ägglossningen når den i storlek upp till 18 - 20 mm. Under dessa förhållanden kommer en oocyt ut ur den, helt redo att acceptera en spermier och bilda en zygot.

  Vid ultraljud kan den dominerande follikeln ses från den femte dagen. Mindre ofta ser de honom på åttonde dagen. För närvarande är det betydligt bättre än andra väskor.

  Denna tillväxt beror på den aktiva effekten av follikelstimulerande hormon. Om det inte räcker i blodet når det inte de nödvändiga värdena och minskar till och med. I detta fall utvecklas en ovariecyst. Efter ägglossningen växer corpus luteum i äggstocken.

  Intressant! Den dominerande follikeln finns oftast i höger äggstock. I dag är det inte känt exakt vad detta fenomen är förknippat med. Ofta kan corpus luteum hittas precis i rätt äggstock. Det antas att detta fenomen beror på aktiveringen av nervsystemet.

  normer

  Hur många folliklar ska finnas i äggstocken

  Mängden av alla sovande oocyter fastställs av naturen vid stadiet av embryonal utveckling. Det är karakteristiskt att det före puberteten minskar avsevärt. Ett ägg släpps varje månad.

  Antalet kapslar med oocyter bestäms av cykeldagen. Det kan finnas flera på några dagar efter menstruationen. På den femte dagen kan det vara upp till 10, och detta är också normen. När allt kommer omkring kommer bara en follikel att vara dominerande.

  avvikelser

  I frånvaro av en dominerande follikel går ägget inte ut. Detta händer till följd av hormonell obalans och vissa patologier:

  • minskad produktion av follikelstimulerande hormon och ökad utsöndring av luteiniserande hormon;
  • regression på grund av hormonell obalans (inklusive på grund av en ökning av insulininnehållet);
  • närvaron av en ihållande process;
  • närvaron av en övermoden säck;
  • bildandet av en follikulär cyste, som växer på platsen för en dominerande follikel (dimensioner överstiger 2,5 cm under ultraljudundersökning);
  • polycystisk äggstock;
  • patologisk luteinisering, när utan ägglossning, växer corpus luteum på dominansplatsen.

  Notera! Med uthållighet brister follikulär membran. Ägget kan gå ut i bukhålan. Graviditet förekommer inte i dessa fall.

  Alla störningar i äggstocksutvecklingen kräver en grundlig instrumentell undersökning. Läkare föreskriver en kvinnas hormonanalys, eftersom orsaken till avvikelser kan vara hypofysdysfunktioner, endokrina sjukdomar.

  Ökad kvantitet

  Om äggstockarna har mer än 10 folliklar kallas de multifollikulära. Polyfollikularitet utmärks också, det vill säga när ett betydande antal vesiklar upptäcks vid ultraljud. Med en ökning av antalet flera gånger bestäms diagnosen polycystos.

  Om follikulära element är spridda över periferin av äggstocken, blir det trångt. Detta påverkar dominans och alla processer som bidrar till befruktningen..

  Denna patologi utvecklas på grund av stress och efter en kort tid. Behandling av ett problem utförs om:

  • multifollikularitet orsakas av problem med funktionen av de endokrina körtlarna;
  • det finns en kraftig viktminskning eller viktökning;
  • det fanns misslyckanden med att välja orala preventivmedel.

  En otillräcklig mängd

  Follikelfel utlöses av hormonella problem. Du kan ta reda på problemet med ultraljud den sjunde dagen. Om det är mindre än 6, är sannolikheten för befruktning försumbar. Slutligen, om det finns mindre än fyra, inträffar praktiskt taget inte graviditet.

  I vissa fall har kvinnor inga folliklar alls. Förekomsten av problem med den kvinnliga kroppen signaleras av fullständig frånvaro av menstruation. Om de inte är mer än tre veckor måste du snarast besöka en gynekolog.

  Varför follikeln inte mognar

  Det kanske inte mognar på grund av förekomsten av sådana skäl:

  • kvinnlig könsdysfunktion;
  • funktionella störningar i det endokrina systemet;
  • tumörer i hypofysen, hypotalamus;
  • inflammatoriska patologier i bäcken;
  • stress, nervös instabilitet eller depression;
  • tidig början av klimakteriet.

  I dessa situationer kan äggstockarna inte ha några folliklar alls. Det händer ofta att det inte når tillräcklig storlek så att ett ägg kan komma ut ur det.

  Follikelväxttabell - daglig storlek

  Diagrammet för dess tillväxt kan visualiseras i form av en tabell.

  CykeldagKvantitet och karakteristik
  1 till 4Flera folliklar utvecklas, var och en med en storlek på högst 4 mm.
  5Enhetlig utveckling med atresi av flera folliklar.
  7Definitionen av en dominerande follikel förekommer. Alla andra är helt reducerade..
  812 mm
  914 mm
  1016 mm
  elva18 mm
  1220 mm
  tretton22 mm
  1424 mm. I detta skede finns ägglossning.

  Utvecklingsstadier

  Under utvecklingen går follikeln genom flera stadier (faser).

  Tidig fas

  Flera folliklar växer. Efter att ha nått en av dem (dominerande) upp till 24 mm i diameter, ägglossning inträffar.

  Luteal fas

  Intervallet mellan ägglossningen och början av en ny cykel kallas lutealfasen (eller corpus luteumfasen). Efter att graafbubblan brister börjar den samla fett och pigment. Så corpus luteum utvecklas. Det producerar progesteron, androgener, esradiol.

  Dessa ämnen aktiverar mognad av endometrium. Livmodern förbereder sig för att implantera en befruktad oocyt. Om graviditet inträffar fortsätter corpus luteum att utsöndra progesteron tills moderkakan når en viss storlek och börjar producera den själv..

  Om graviditet inte inträffar förstörs corpus luteum. Nivåerna av östrogen och progesteron minskar gradvis, vilket bidrar till början av en ny månadscykel.

  Mer om Antral Glands

  Dessa är körtlar som med stor sannolikhet förvandlas till en primuliell follikel. I framtiden har han en chans att utvecklas till en dominerande, från vilken ägget senare kommer ut.

  Potentiellt har alla anteralkörtlar en chans att mogna till en full oocyte. Men det kan inte finnas mer än 500 sådana kvinnor under hela livet. Vid 50 års ålder bleknar en kvinnas månatliga cykel gradvis och hennes reproduktionsfunktion upphör.

  Vad ultraljud visar

  Äggkapslar kan lätt hittas på skärmen under ultraljuddiagnostik från den femte dagen av cykeln. Därefter ökar deras dimensioner. På den 7: e dagen av cykeln kan du se vilken som är dominerande.

  Undersökning avslöjar ett tomt follikelsyndrom. Detta innebär att äggstocken inte kan ge köns körtlarna. En sådan kvinna behöver bli av med infertilitet.

  Ultraljud är helt säkert för kroppen..

  FAQ

  Hur många dagar mognar follikeln

  Denna process varar bara 9 dagar (plus eller minus en). Under förutsättning att en kvinnas hormonella bakgrund är stabil, ägglossning inträffar den 14: e dagen av cykeln.

  Vad kan gå fel

  Med hormonell störning kan för många folliklar hittas i äggstocken, eller tvärtom, för få. Ibland har den ingen könsorgan..

  Alla dessa fenomen påverkar kvinnans reproduktionsfunktion negativt.

  Om storleken inte uppfyller standarderna

  En minskning av follikeln på ägglossningsdagen leder till att ägget inte kan lämna det. En kvinna kan inte bli gravid. En ökning av graaffbubblan indikerar en stor sannolikhet för en cystisk process. Det påverkar också befruktningen negativt.

  Om follikeln inte spricker

  I detta fall talar de om dess uthållighet. Detta fenomen anses vara patologiskt och kräver korrigering..

  Var kommer tvillingarna ifrån

  Olika tvillingar framgår av det faktum att inte ett utan två ägg släpps från äggstocken.

  Intressant! Det finns fakta när tvillingar föddes från två män. Detta händer om en kvinna hade sex med olika män och ägget och spermierna slogs samman på olika dagar..

  Follikeln är det viktigaste strukturella elementet i äggstocken. Sannolikheten för en äggcell och chansen att en kvinna blir gravid beror på deras antal och utveckling. Misstämningen av dess storlek och kvantitet med normen är en patologi. Sådana kvinnor bör behandla infertilitet.

  Vid vilken storlek på follikulär ägglossning sker

  Menstruationscykel

  Tidig fas

  I början av menstruationscykeln innehåller äggstocken 5-8 folliklar mindre än 10 mm stora. Under mognad blir en av dem (i sällsynta fall två) dominerande och når en storlek på 14 mm. På den 10: e dagen av cykeln börjar den distansera sig och ökar dagligen med cirka 2 mm tills den går sönder. De återstående folliklarna börjar genomgå en långsam involveringsprocess (atresia), deras små fragment kan ses på ultraljud under hela menstruationscykeln.

  Mognadsmognadstid

  Blodtillförsel till äggstockarna ökar avsevärt under början av ägglossning under påverkan av hypofyshormoner - FSH och LH gonadotropiner. Bildandet av nya blodkärl leder till uppkomsten av ett follikelmembran som kallas theca, som gradvis börjar omge det från utsidan och insidan.

  Ägglossning

  Två kriterier som bestämmer follikelmognad och förestående ägglossning under ultraljudsundersökning:

   storleken på den dominerande follikeln bör vara från 20 till 25 mm;

 • den kortikala plattan i follikeln under påverkan av en ökning av inre vätska deformerar något av membranets väggar.
 • När ägglossningen inträffar sträcker sig follikeln i storlek, sticker ut något ovanför äggstockens yta och brister - ägglossningen uppstår.

  Luteal fas

  Efter ägglossningen blir väggarna i den tomma follikeln tätare, och dess kavitet fylls med blodproppar - en röd kropp bildas. Om befruktningen misslyckas, överväxlar den med bindväv på kort tid och förvandlas till en vit kropp, som försvinner efter ett tag. I händelse av framgångsrik befruktning ökar den röda kroppen under påverkan av korionhormonet något i storlek och förvandlas till en gul kropp, som börjar produktionen av ett hormon som kallas progesteron. Det ökar endometrial tillväxt och förhindrar frisättning av nya ägg och menstruationens början. Corpus luteum försvinner vid den 16: e graviditeten.

  Tomt follikelsyndrom

  I ett litet antal fall, i processen med ovariell stimulering vid behandling av infertilitet hos patienter, kan det så kallade tomma follikelsyndromet uppstå. Det manifesterar sig med adekvata nivåer av östradiol (ett hormon som utsöndras av follikelceller) och normalt växande folliklar, och det är möjligt att identifiera "dummies" endast genom att undersöka dem under mikroskop.

  Den exakta orsaken till symptomen är okänd. Men specialister kunde konstatera att frekvensen av utseendet på tomma folliklar ökar med kvinnans ålder. I de flesta fall minskar inte syndromets uppträdande patientens fertilitet: follikulär mognad och antalet ägg förblir normalt.

  Polycystiskt ovariesyndrom

  Polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS) är en uppsättning symtom som orsakas av nedsatt äggstocksfunktion, ökat blodinsulin, östrogen och androgen (manliga hormoner) hos kvinnor. PCOS är orsaken till menstruations oregelbundenheter, övervikt, uppkomsten av akne och åldersfläckar, smärta i bäckenområdet, depression och överflödigt kroppshår.

  För närvarande anses den vanligaste definitionen av polycystiskt äggstocksyndrom vara 2003-formuleringen av samförstånd från europeiska experter. Enligt dess innehåll ställs diagnosen om undersökningen genomförs under de första sex dagarna av cykeln och en kvinna samtidigt har två av de tre symtomen:

   ökad äggstocksstorlek: ytarea större än 5,5 kvm, volym större än 8,5 kb.sm;

  förekomsten av minst tolv omogna folliklar mindre än 10 mm stora, oftast belägna på äggstockens periferi;

 • närvaron av stromal hypertrofi.
 • Undersökningen utförs med hjälp av en ultraljudsmaskin och 3D-ultraljud. Det senare med större noggrannhet hjälper till att bestämma äggstockarnas volym och räkna antalet omogna folliklar.

  De viktigaste metoderna för att behandla syndromet är: livsstilsförändringar, medicinering och kirurgi. Målen för behandlingen är indelade i fyra kategorier:

   minskning av insulinresistens;

  återställande av reproduktionsfunktion;

  bli av med överdriven hårväxt och utseendet på akne;

 • återställande av den vanliga menstruationscykeln.
 • I vart och ett av dessa mål finns det betydande motsägelser angående optimal behandling. En av de främsta orsakerna till detta är bristen på stora kliniska studier som jämför olika typer av behandling. Många experter medger dock att sänka nivån av insulinresistens och kroppsvikt kan påverka alla behandlingsmål, eftersom de är huvudorsaken till syndromet.

  Svar på frågor

  Vilken storlek follikel måste vara för att ägglossningen ska ske? Storleken på follikeln bör vara från 20 till 25 mm. Om det finns en dominerande follikel i äggstocken, blir det ägglossning? Ägglossning kommer att inträffa om ett ägg utvecklas i follikeln och det inte är tomt. Kan ägglossning ske utan en dominerande follikel? Nej han kan inte. I detta fall inträffar anovulationstillståndet, där befruktning och graviditetens början är omöjlig. När ägglossning sker med en follikelstorlek på 14 mm? Efter cirka 4-5 dagar när du når denna storlek. Hur många folliklar måste vara för att ägglossningen ska ske? En dominerande follikel, i sällsynta fall två.

  Hur förändras follikelstorlekar beroende på cykeldagen

  Tillväxten och utvecklingen av follikeln och den ytterligare ägglossningsperioden för ägget som bildas i den är de huvudsakliga processerna som skapar den normala funktionen hos den kvinnliga kroppens reproduktionssystem. Tack vare dem förbereder kroppen sig för den efterföljande befruktningen och graviditeten. Bristen på denna mekanism är en av de viktigaste orsakerna till infertilitet. Endast på grund av IVF kan follikeln stimuleras helt så att dess funktioner fungerar in vivo. För att förstå den kvinnliga kroppens funktion är det viktigt att veta hur follikeln växer under cykeldagarna.

  Tillståndet hos den kvinnliga kroppen är mycket beroende av menstruationscykeln

  Vad det är

  Follikeln är en del av äggstockarna, som omges av vävnader i bindestrukturen och skyddar äggen. Komponenten har en oocytkärna - en boll för det framtida embryot. Oocyten skyddas av ett speciellt membran skapat av starka granulosa-celler. Dessa celler är omgivna av ett tunt cellfritt membranmembran..

  Könsceller avsedda för befruktning finns i en flickas kropp redan före hennes födelse, det vill säga folliklar bildas i livmodern. Deras initiala nummer är cirka 10 tusen, men till att börja med kan de inte uppfylla befruktningen, eftersom de fortfarande måste gå igenom processerna för uppdelning och utveckling. För att skydda ägget när det bildas skapar kroppen ett speciellt lager av överhuden runt ägget.

  belopp

  Du kan ta reda på den exakta mängden i bilagorna med hjälp av ultraljud och en vaginal sond. Så läkaren bestämmer inte bara mängden utan också deras tillväxt. Deras reproduktionsgrad gör att vi kan förstå äggets beredskap för befruktning.

  Ibland är det viktigt att veta hur många folliklar som finns i äggstocken.

  Numret beskrivs på följande sätt:

  1. 16-30 - optimalt skick.
  2. 7-16 - låg kvantitet.
  3. 4-6 - 50/50 risk för befruktning.
  4. mindre än 4 - sannolikheten för infertilitet är 90%.

  Vid tidpunkten för ultraljud detekteras oftast 4 till 5 enheter. 2-3 folliklar visualiseras mindre ofta..

  Som förberedelse för IVF bör en kvinna självständigt stimulera mognad genom att ta hormonella läkemedel. Därför kan 4-6 mogna objekt visas under undersökningen. Den mogna follikeln bestäms av dagar och storlek, om det finns en avvikelse, utförs in vitro-befruktning.

  Vilka processer inträffar i hålrummet

  Folliklar läggs i könen på en flicka i livmodern. Deras grund är oogonia - de ursprungliga groddcellerna som migrerar in i äggstockarna i embryosäcken vid 6 veckors graviditet.

  Folliklar läggs under mognadstiden för fostret i livmodern

  Efter överföring av genetiskt material till barnet och tillväxt av bindväv, bildas första radens oocyter. Dessa sämre och omogna groddceller täcks med epitelvävnad och skapar de så kallade vilande folliklarna. De kommer att fortsätta att existera i sovande tillstånd tills pubertets ögonblick.

  Utvecklingsprocessen för denna komponent i äggcellen slutar med ägglossning. I stället för follikeln bildas ett endokrint gult organ.

  Vilken storlek är normal

  Med varje menstruation ökar folliklarna under menstruationsdagarna. Upp till sju dagar når deras volym gränserna 2-6 millimeter. Från och med dag 8 observeras en kraftig ökning av den dominerande. Dess värde varierar runt 15 mm. De återstående föremålen förlorar gradvis massan och dör. Dag 11-14 upptäcks en ökning av antalet folliklar. Storleken på en sexuellt mogen cell når ofta 2,5 cm.

  Storleken vid olika menstruationsperioder anges i tabellen.

  CykeldagI millimeter
  4-5Fram till 6
  6-7Upp till 8
  Vid 8Upp till 9
  Vid 911-12
  1013,5-14
  elvafemton
  12-1318-19
  1420,5-24
  femton22-24

  Vad är storleken på ägglossningen?

  Den dominerande komponenten i det embryonala ägget innan det bryter igenom når sin maximala storlek. I medicinsk praxis anses en diameter på 18 till 24 millimeter vara ett normalt värde. Med sådana volymer fylls bubblan med cirkulationsvätska och vatten från kroppen.

  Maximal storlek uppnås med ägglossning

  Om objektet i fråga förblir i en minimivolym och inte når maximalt, är effektiv ägglossning nästan omöjlig. I detta fall är follikeln helt enkelt tömd och kommer ut med menstruation.

  Tyvärr garanterar till och med att uppnå optimala storlekar inte skyddande film.

  Begreppet follikulometri

  För att bestämma kvaliteten på funktionen av det reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen och identifiera inkonsekvenser med normen, använder läkare en mängd olika diagnostiska metoder. Ett av de mest populära och viktiga sätten är follikulometri. Proceduren är en av de mest effektiva bland de andra, eftersom den hjälper till att hitta kritiska fel och öka chansen för en fullständig befruktning.

  Förfarandet är en säker ultraljudsundersökning för att bestämma graden av follikelväxt. Processen genomförs vid tidpunkten för menstruationscykeln, vilket ger en garanti för en detaljerad diagnos och identifiering av egenskaperna hos kvinnlig reproduktion..

  Om det är nödvändigt att beräkna den gynnsamma tiden för befruktning, är det tillrådligt att påbörja undersökningen en vecka före den förväntade ägglossningen för att bestämma graden av folliklar och hitta den dominerande.

  Hur storleken förändras och vad den betyder

  Storleken på follikulära enheter varierar beroende på utvecklingstiden. Endast minimala avvikelser från normen är tillåtna..

  När du har sett den här videon kommer du att lära dig om perioderna med follikelmognad:

  Tabellen visar dagarnas egenskaper.

  DagscykelDiameter i mmKarakteristisk
  1-44Bildade 9 preovulära enheter. Ägg fylls med vätska..
  5-65-6Utbytet av svaga molekyler.
  6-79-10Dominant utveckling.
  812Tillväxten fortsätter.
  914Kavitet bildas.
  10sextonYtterligare minskning av döda bubblor.
  elvaartonBubblor fortsätter att bildas.
  12tjugoKavitetsförstoring.
  tretton22Minsta volym för ägglossning.
  1424Kaviteten öppnas, den optimala befruktningstiden.

  Vid terapeutisk behandling av kvinnlig infertilitet genom in vitro-befruktning utförs ovariell stimulering. Specialister utför en injektion med korionisk gonadotropin, sedan avlägsnas mogna bakterieceller med en nål. Mogna komponenter måste nå 18–22 mm för att kunna utföra IVF-proceduren.

  Vad är en tom follikel

  Tomma folliklar är ett tillstånd där ett moget element inte har aktiva ägg. Ganska ofta bestäms denna diagnos felaktigt som ett resultat av felaktig insamling av biologiskt material, samt vid tidpunkten för dålig kvalitet i in vitro-befruktningstekniken. Den vanligaste orsaken till komplex patologi är en genetisk predisposition, men ett tomt ägg kan bildas under störningar och fysiska skador..

  Folliklar i äggstockarna. Normen är en mängd på 30-40-50 år, under graviditet, klimakteriet, storlekar

  En kvinnas förmåga att bli gravid bestäms av folliklarna i äggstockarna, deras antal och mognad. Kännedom om normerna för fysiologiska processer som äger rum i det inre organet i det kvinnliga reproduktionssystemet gör att du kan fixa möjliga avvikelser i tid och få läkarhjälp i tid.

  Vad är folliklar, deras roll i kroppen

  Folliculus är en flerskiktsformad ihålig formation, runt vilken är epitel och bindväv. De skyddar den plats där oocyten mognar före ägglossningen och påverkar också östrogensyntes.

  Folliklar i äggstockarna, vars norm uppgår till cirka 500 tusen, läggs vid födseln. De börjar sin tillväxt under pubertetsflickorna och genomgår vissa utvecklingscykler. Detta är en kontinuerlig process som slutar under klimakteriet. De flesta prover dör i en viss cykel till följd av atresi. Resten går igenom alla utvecklingsstadier.

  Det finns tre tillväxtstadier:

  Varje element har en kvinnlig reproduktionscell och follikulära celler..

  Follikel-typer

  I enlighet med utvecklingsstadiet är elementen indelade i vissa typer:

  UrsprungligDenna typ inkluderar omogna element som finns i de ytliga delarna av äggstocken. Ha en platt form.

  De finns i stort antal, men de minsta storlekarna.

  Primär eller preantralDenna typ inkluderar uppvaknade element som har gått in i mogningsfasen. De är större än tidigare folliklar, har en kubisk form.
  Sekundär eller antrumFolliculus har i detta skede en mogenare form. De är flerskiktade och hålrum fyllda med flytande form mellan skikten. Det finns ett extra tecalt membran som visas före hålrummen och är avgörande för att identifiera detta element.
  Tertiär eller preovulatorisk eller mogenElement av denna art uppnår maximal utveckling, därför har den största storleken. Deras hålrum är vätskefyllda och omgiven av tecaskalet.

  Utvecklingsstadier per dagscykel

  Mognad av element sker kontinuerligt. I tillväxtstadierna sker deras aktiva bildning..

  Folliklar i äggstockarna, som är normala för antalet hos flickor uppgår till cirka 6 miljoner, beror direkt på mognad och hälsa hos föräldrarnas kropp. Reproduktion av element sker under perioden med fostrets utveckling. Under livets gång tillbringas de i samma mängd som de tidigare bildades..

  Det finns tre utvecklingsstadier. I det första förstadiet består folliklarna av en kärna och epitelceller. Innan detta är de i vila. Under puberteten går flickor till småstadier.

  Element täcks gradvis med nya lager och en mikroskopisk hög. De blir flerskiktade och börjar utsöndra det kvinnliga hormonet östrogen. I detta skede bildas kapillärer, bindväv. Mängden vätska i håligheterna börjar öka..

  Under denna period kan olika sjukdomar i barndomsperioden, stress, oroligheter påverka mängden folliculus.

  Vissa element dör och andra flyttar till ett annat skede - av stor tillväxt. Vid denna tidpunkt ackumuleras ägget näringsämnen, och en hålighet med en follikulär vätska bildas också. Celler börjar producera stora mängder östrogen.

  Den tredje etappen är den kortaste. Follikeln börjar mogna 12 timmar före ägglossningen och försvinner 2 dagar efter befruktningen. Med en framgångsrik process fortsätter celldelningen och mognadssteget slutar med bildandet av en haploid uppsättning av kromosomer.

  Den dominerande follikelns roll

  Valet av den dominerande follikeln sker i den tredje utvecklingscykeln. Elementets storlek är ungefär 20 mm. Det utvecklas normalt om kroppen är frisk, det finns inga patologier.

  I vätskan som fyller follikulära antrum ökar östrogeninnehållet kraftigt. Att höja nivån orsakar frisättning av luteiniserande hormon och ägglossning. När det finns ett brott i väggen i den dominerande follikeln och frigörandet av ägget återställs processen för reduktionsdelning.

  Normen för antalet folliklar i bihang efter ålder

  Folliklar i äggstockarna, vars norm tjänar till att bestämma de morfologiska kriterierna för ålder, beror på kroppens hormonella aktivitet. Ett viktigt argument som utvärderar reproduktionssystemet är ålder. De viktigaste mönstren för follikulär utveckling beror på hormonell reglering av kroppsfunktioner.

  Från tonåren, under påverkan av hormoner i den främre hypofysen, inträffar cykliska förändringar hos flickor i äggstockarna. Det endokrina systemet styr varje folliculus.

  Det genetiskt lagrade follikulärt lager efter ålder är:

  • vid födseln finns det 2 miljoner omogna element;
  • 11 tusen bitar går förlorade varje månad;
  • vid puberteten förblir 300 - 400 tusen stycken;
  • före början av åldersrelaterad klimakteriet förloras 1000 stycken. en gång i månaden;
  • vid en ålder av 47-50 år äggstocksreserven tappas.

  Som ett resultat, vid en ålder av 45, har en kvinna en låg sannolikhet för befruktning, trots att menstruationscykler och hormonell aktivitet i äggstockarna kvarstår.

  Normen för antalet folliklar under graviditeten

  Folliklarna i äggstockarna har sin egen norm, vilket är en uppskattning av den kommande superovulationen under befruktningen.

  Deras antal tolkas på följande sätt:

  • mindre än 5 - infertilitet;
  • 5-7 - en liten sannolikhet för fertilitet;
  • 8-15 - graviditet är möjligt;
  • 16-30 - normen;
  • mer än 30 - polyendokrin syndrom, åtföljt av nedsatt äggstocksfunktion.

  Under graviditeten frisätts inte den kvinnliga kroppen helt från folliculus. Endast de som väcks med en dominerande follikel förstörs. Resten är i vila och vaknar efter barnets födelse.

  Normen för antalet folliklar med klimakteriet, klimakteriet

  Med början av klimakteriet, förändringar i könsorganens funktion, hormonell misslyckande inträffar. Folliklar i äggstockarna, vars norm är begränsade, under klimakteriet förändras dramatiskt och sammandras. Det är deras frånvaro som bestämmer minskningen av östrogennivåer. När antalet menstruationer minskar, minskar folliculus.

  Normen för follikeln i äggstockarna med klimakteriet ändras tillsammans med hormonnivån

  Med klimakteriet komplicerar elementen avsevärt loppet av den sista oberoende menstruationen. Under denna period minskar äggstockarna i storlek och utsätts för olika sjukdomar. Om de började öka, orsakas det kanske av utvecklingen av en cysta, polycystisk, malig tumör.

  Det är viktigt under denna period att besöka gynekologen var sjätte månad för att diagnostisera sjukdomen i tid.

  Hur follikelstorlekarna normalt förändras under cykeln

  I början av varje menstruationscykel, under påverkan av follikelstimulerande hormon, börjar ny folliculus utvecklas i äggstockarna.

  Processen för follikulogenes med en standardcykel på 28 dagar sker enligt följande:

  • vid 5 dagars ålder är storleken på de antrala folliklarna upp till 5 mm;
  • på dag 7 ökar de med en hastighet av 1 mm per dag;
  • på dag 8 väljs den dominerande. Den fortsätter att växa med en hastighet av 2 mm per dag och når storlekar upp till 15 mm. De återstående follikulus regresserar och försvinner;
  • den 14: e dagen finns en ägglossningsfas. Den dominerande follikeln når en storlek på 24 mm, sedan spricker den och ett ägg lämnar det.

  Den genomsnittliga livslängden för en oocyt är från 12 till 24 timmar.

  Vad är follikulometri, vad är det för?

  Tekniken styr tillväxten och utvecklingen av folliculus i äggstockarna och hjälper till att bestämma möjligheten till befruktning. En ultraljudsskanning rekommenderas från åttonde till tionde dagen i menstruationscykeln. På åttonde dagen kommer en dominerande follikel att vara synlig.

  En ultraljudssökning utförs för att erhålla följande information:

  • bedömning av tillståndet i livmodern och äggstockarna, deras fas i cykeln;
  • studie av äggstockarnas funktion;
  • få bekräftelse av ägglossning;
  • bestämning av tiden när oocyten lämnar follikeln;
  • identifiering av orsakerna till menstruations oregelbundenhet och ovariell dysfunktion;
  • belysning av faktorer som påverkar frånvaron av ägglossning under menstruationen;
  • bedömning av cykliska förändringar i endometrium och identifiering av möjliga patologier;
  • fastställa användbarheten av den luteala fasen i menstruationscykeln, baserat på den information som erhållits om corpus luteum;
  • kontroll över äggmognadsprocessen under hormonterapi.

  Upprepad follikulometri utförs under förutsättning att det finns en ultraljud av bäckenorganen som passeras senast 6 månader sedan.

  Upprepade serier av ultraljudsundersökningar för att:

  • fastställa faktum av ägglossning;
  • bestämma faserna i menstruationscykeln;
  • ta reda på dagen ägget släpps;
  • utföra in vitro-befruktning;
  • diagnostisera infertilitet;
  • kontrollera effekten av hormoner på äggstockarna.

  Vid utförande av follikulometri uppmärksammas follikulär mognad och endometrium.

  Överträdelser med felaktig utveckling av den dominerande follikeln

  Om utvecklingen av den dominerande follikulusen försämras inträffar inte ägglossning, eftersom oocyten inte kan gå utanför. I sådana fall utförs observation och ultraljud. Från och med den 10: e dagen av cykeln övervakas tillväxten av den dominerande follikulus. Om det långsamt mognar, kan ägget från äggstocken inte gå ut. I detta fall föreskriva behandling. Observera resultatet under nästa cykel.

  Överträdelser i utvecklingen av ett dominerande element kan uppstå av olika skäl:

  • tidig början av klimakteriet på grund av operation eller det naturliga sättet;
  • patologi för äggstocksfunktionen;
  • problem med ägglossning;
  • östrogenbrist;
  • endokrina körtelstörningar;
  • kvinnliga könsinfektioner;
  • hypofyseadenom.

  Patologi vid mognad av den dominerande orsakas av depression, stress, nervös belastning.

  Möjliga avvikelser

  Folliklar i äggstockarna, vars norm kan överskridas eller underskattas, kan sluta växa eller utvecklas till önskad storlek. I det här fallet har kvinnan inte ägglossning. Anledningen till avvikelserna upptäcks med hjälp av ultraljud och bestämmer nivån på könshormoner hos en kvinna.

  Uthållighet

  Patologi orsakas av obalans i hormoner, vilket är nödvändigt för reglering av menstruationscykeln.

  Persistens kan erkännas av följande symtom:

  • underskattad progesteronnivå i blodet;
  • ökade östrogennivåer;
  • dominerande follikel existerar under lång tid;
  • det finns ingen luteal fas i menstruationscykeln;
  • det finns ingen corpus luteum och vätska i det intilliggande utrymmet.

  Terapi syftar till att normalisera den hormonella bakgrunden. Läkare föreskriver läkemedel som sänker östrogennivåerna i follikelfasen och ökar progesteronnivåerna i lutealfasen i menstruationscykeln.

  Överskottsstorlek

  Överdriven överdimensionering av follikeln kan indikera en cysta. Bildningen är en hålighet fylld med vätska, ibland med blod eller pus. I detta fall överstiger follikulusens diameter normalen och blir mer än 30 mm. I detta fall är det nödvändigt att punktera och suga folliklarna.

  Patologi orsakar funktionsfel i menstruationscykeln och smärtsamma symtom i nedre del av buken.

  Brist på

  Den tillfälliga frånvaron av folliculus förknippas huvudsakligen med kvinnans psykologiska tillstånd. Så snart kroppen återställs, bildas elementen igen.

  Fel kan orsaka följande faktorer:

  • felaktigt utvalda preventivmedel;
  • endokrina sjukdomar;
  • en kraftig förändring i vikt upp eller ner.

  Försvinnandet av folliculus över 45 år är en naturlig process, eftersom klimakteriet går in.

  Reglering av follikulär mognad

  Det huvudsakliga målet med terapi är att återställa den normala menstruationscykeln och befria kvinnan från infertilitet. Du kan uppnå resultatet genom att stimulera ägglossning, minska eller öka antalet antrala folliklar.

  Stimulering av ägglossning

  Stimulering av ägglossningen utförs efter att ha genomgått en omfattande diagnos som syftar till att identifiera orsakerna till patologier i menstruationscykeln. Anti-östrogenläkemedel föreskrivs för att stimulera östradiolproduktion och follikulär tillväxt.

  Cystyprofylax utförs med injektioner av hormonpreparaten Praegninum eller Gonacor. Stimulera inte med äggstocksutarmning under klimakteriet och med hinder i äggledarna.

  Minska antalet antrala folliklar

  Med ett ökat innehåll av follikulus terapi riktas till normalisering av hormonfonden. Det är möjligt att reglera produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, östrogener, prolaktin och progesteron med hjälp av kombinerade orala preventivmedel.

  Beroende på patologi förskrivs läkemedel:

  Kombinerade hormonella läkemedel används för att behandla menstruations oregelbundenheter, minska eller eliminera ägglossnings syndrom.

  Är det möjligt och hur man kan öka antalet folliklar

  Produktionen av antimuller hormon påverkar mängden folliculus. Med hjälp av vitaminkomplexet, liksom preparat som innehåller biologiskt aktiva ämnen, är det möjligt att öka stimuleringen av äggstocksfunktioner, öka chansen för framgångsrik äggmognad.

  Men det är omöjligt att öka hormonproduktionen med mediciner, eftersom mängden folliculus beror på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

  Oocyten utvecklas inuti folliklarna i äggstockarna. En förändring av den hormonella bakgrunden, möjligheten till befruktning beror på normen för deras kvantitet. Med avvikelser från normen är risken för olika patologier möjlig. Det kan finnas flera skäl till kränkningar, därför är det viktigt att genomgå en kvalificerad undersökning för att undvika infertilitet.

  Artikel design: Mila Fridan

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Hur du försenar din period

  I artikeln diskuterar vi hur man kan försena perioden. Vi säger vilka piller som hjälper till att försena menstruationens början, är användningen av folkläkemedel effektiv. Du kommer att ta reda på om det är möjligt att försena perioden med ett par dagar, i vilken ålder det är nödvändigt att avstå från att ändra cykeln....

  Smärta i menstruation: orsaker, metoder för att bli av med dysmenorré

  En sådan "olägenhet" som smärtsamma perioder är bekant för många kvinnor. Statistiken över sådana klagomål hålls stabilt på 30-60% av det totala antalet kvinnor i fertil ålder, medan hos 10% av patienterna leder detta till en betydande försämring av välbefinnandet och till och med funktionshinder [1,2]....

  Menstruation efter att du tagit Duphaston tabletter

  Många kvinnor i reproduktiv ålder får problem med menstruations oregelbundenhet. Detta tillstånd i kroppen kan bero på olika faktorer i den inre och yttre miljön....