Follikelstorlek under ägglossningen och hur mycket bör vara för befruktningen

Klimax

Att bestämma storleken på follikeln under ägglossningen är viktigt för varje kvinna, eftersom början av den period då befruktningen kan inträffa beror på den. Från den första dagen av cykeln börjar dessa celler mogna, men ur det totala antalet når bara en rätt storlek, varför det kallas dominerande. Men ofta finns det situationer när follikelns storlek avviker från normen, vilket medför irreversibla konsekvenser.

De viktigaste stadierna i follikulogenesen

Follikulogenesen varar i flera steg:

 1. Transformation av den premordiala follikeln i preantral. Det börjar från pubertets ögonblick och varar i minst 4 månader. Under denna period ökar oocyten aktivt i storlek och ett glänsande skal bildas på ytan. När det gäller follikeln växer den också aktivt och får ett bindvävsmembran. Efter det kallas det primärt eller preantral. I detta skede varierar antalet folliklar från 10 till 15.
 2. Bildningen av den antrala follikeln. Här stoppar inte tillväxten av oocyten, och epitelceller visas runt den, som snabbt multiplicerar och utsöndrar vätska. För närvarande förändras follikelns struktur - granulosa-celler, ett hålrum och även epitelmembran inuti och utanför bildas inuti. I detta skede börjar folliklarnas endokrina arbete, där dess celler är involverade i utsöndring av androgener, som senare utvecklas till östrogener. I en cykel har en kvinna en eller flera antrala folliklar.
 3. Graaf-bubblans utseende. Detta steg kännetecknas av det faktum att volymen av follikulär vätska ökar, vilket förflyttar epitel och ägg till periferin. I detta fall ökar follikeln i storlek och går ut genom det yttre skalet på äggstocken. Ett par dagar före början av ägglossningen ökar antalet östrogen, vilket påbörjar frisättningen av hormonet, vilket bara bidrar till början av ägglossningen. Också under denna period bildas stigma (utsprång) på Graaff-bubblan, där follikeln bryter ytterligare. När ägget är klart för befruktning, lämnar det äggstocken och går in i bukhålan, där det fångas av villierna i livmoderören och redan rör sig mot den aktiva spermierna.

Det totala antalet folliklar i äggstockarna

Inledningsvis läggs mer än femhundra tusen folliklar i den kvinnliga kroppen, men vid puberteten minskar antalet. Cirka 2/3 av det totala antalet dör och upplöses utan spår - denna process kallas atresia. Det börjar omedelbart efter läggandet av gonaderna och slutar inte hela livet.

Vid födelsen har flickor ungefär två miljoner ursprungliga folliklar. Vid tidpunkten för puberteten är deras genomsnittliga antal 300-500 tusen, som har ägglossning under hela reproduktionsfasen.

Folliculometry

Denna procedur används aktivt för att kontrollera bildandet och utvecklingen av ägget. Det är baserat på ultraljud, varför medicinska experter idag anser att det är det mest exakta sättet att bestämma tid för ägglossning.

Follikulometri gör att du kan fixa endometriumets storlek även före ögonblicket när ägglossningsprocessen börjar, såväl som antalet ägg och dominerande "dimensioner", om det vid tidpunkten för observationen redan är märkbart.

För första gången genomförs ett sådant förfarande den 10: e dagen av cykeln. Efter det är det varje par dagar nödvändigt att göra upprepade undersökningar tills cellen uppstår eller menstruation inträffar.

Tack vare follikulometri är det möjligt att bestämma en gynnsam dag för befruktning på ett naturligt sätt eller ta redan mogna celler för IVF. Dessutom hjälper proceduren att finna att den förhindrar befruktning..

Follikelstorlek före ägglossning

För att befruktningen ska inträffa måste storleken på follikeln före ägglossningen vara normal. Med tiden förändras naturligtvis gradvis, men ändå bör diametern inte överskrida de tillåtna gränserna. Med tanke på framgångsrik befruktning är storleken på den dominerande follikeln under ägglossningen viktig.

Normala storlekar

När folliklarna når "ålder" på sju dagar når deras storlek 5-7 mm. Vid utförande av en ultraljud är de strukturella elementen tydligt synliga i olika utvecklingsstadier - deras antal överstiger inte tio.

Från den åttonde till den tionde dagen är en dominerande cell tydligt åtskild, vars storlek når 14 mm och under dagen ökar med ytterligare 3 mm. I detta fall minskar de återstående folliklarna gradvis och försvinner sedan helt.

Ett par dagar innan ägget släpps, når denna cell 20-22 mm. I detta fall beror allt på menstruation. Och efter två veckor inträffar ägglossningen och bubblan spricker.

Avvikelser från normen

Kvinnor frågar ofta om det finns en dominerande follikel, om det blir ägglossning. Svaret är enkelt: naturligtvis, ja. Men det är en helt annan fråga om det inte finns någon dominerande cell och alla har samma storlek - detta indikerar att ägget inte kan lämna äggstocken. Denna situation upptäcks också med hjälp av ultraljud.

I vissa fall är förekomsten av flera dominerande folliklar möjlig. Resultatet är samma antal ägg och följaktligen födelsen av flera liv samtidigt. Men i denna situation kan resultatet bli negativt - folliklarna fryser bara och kommer inte att utvecklas vidare, därför kommer inte ägglossning att inträffa.

Som en annan avvikelse från normen är det värt att lyfta fram den fullständiga frånvaron av folliklar. I detta fall kollapsar kvinnans reproduktionssystem helt och hon blir karg. Skälen till denna avvikelse är:

 • för tidig menopaus;
 • dysfunktion i äggstockarna;
 • systematiska nervnedbrott;
 • tillstånd av depression;
 • störningar i det endokrina systemet;
 • förändring av klimatförhållanden;
 • hypofysformationer.

Follikelstorlek under ägglossningen

Varken kvinnan själv eller gynekologen kommer att kunna bestämma storleken på follikeln under ägglossningen vid undersökning, eftersom detta kräver specialutrustning. Men det är nödvändigt att bestämma det, eftersom befruktning är möjlig endast i närvaro av ett utvecklat ägg.

I början av ägglossningen visas vissa tecken, genom vilka det är möjligt att känna igen denna process. Tack vare honom har varje kvinna en chans att hitta en bättre dag för befruktningen eller för att skydda sig mot graviditet.

Norm

Kvinnor är ofta också intresserade av storleken på follikeln när ägglossningen sker. När ägget släpps är det från 23 till 24 mm. När follikeln går sönder kan ägget leva ytterligare två dagar - det är den period som anses vara den mest fördelaktiga för befruktningen.

Ägglossning för en bubblestorlek som inte når normen är osannolikt. Men även om det gör det kommer ägget inte att kunna befruktas.

avvikelser

Som regel förekommer avvikelser i form av atresi eller uthållighet. I det första fallet kännetecknas överträdelsen av bevarandet av follikelns integritet, en snabb minskning och överväxt till en cysta. Följande punkter bör tillskrivas tecknen på ett sådant tillstånd:

 • brist på corpus luteum;
 • låg progesteron;
 • brist på vätska bakom livmodern.

Tillsammans med atresi uppträder amenorré och blödning 3-4 gånger per år och liknar vanlig menstruation. I närvaro av sådan dysfunktion kan graviditet och tal inte gå.

Sjukdomen utvecklas under puberteten och kan fungera som ett resultat av hormonellt misslyckande. Efter det finns problem med menstruation, amenorré och polycystic. Men det farligaste är infertilitet..

Persistens innebär inte en sprängning av en follikel som redan är mogen. Dess storlek, cirka 24 mm, varar i en vecka, varefter menstruationen börjar. I vissa fall kanske de inte är - då erhålls en cysta från bubblan. Här kommer symtomen att vara följande:

 • låg progesteron;
 • ökad mängd östrogen;
 • försening / överflöd av menstruation;
 • invarians av storleken på follikeln med regelbunden ultraljuddiagnos;
 • brist på corpus luteum och vätska nära livmodern.

Vilken storlek behövs för befruktningen?

Normen för befruktningen är storleken på follikeln under ägglossningen - 18-25 mm. Om verkliga indikatorer går över dessa gränser är sannolikheten för befruktning minimal. I fallet då denna avvikelse observeras från cykel till cykel krävs en medicinsk undersökning. I avsaknad av snabb behandling, blir resultatet infertilitet.

Vad du ska göra om storleken inte är korrekt

När storleken på follikeln inte når normal kan ägglossning inte ske. Det här problemet måste behandlas, men innan det måste du genomgå en diagnos för att fastställa orsaken till dysfunktionen..

Som regel fungerar hormonell obalans som provokatör. Nuvarande medicin erbjuder patienter ett brett urval av läkemedel, tack vare vilket det finns en chans att normalisera utvecklingen av follikeln och uppnå utseendet på ett komplett ägg. De vanligaste läkemedlen är:

Terapi börjar mellan den femte och den nionde dagen i menstruationen. Doseringen ordineras initialt av läkaren och senare ökar han den gradvis. Självmedicinering är strängt förbjudet eftersom behandlingsregimen väljs individuellt. Sannolikheten för ägglossning bestäms av ultraljud, som systematiskt utförs under terapi.

Förutom att ta läkemedel måste patienten ändra kosten - den måste vara balanserad, innehålla i tillräckliga mängder vitaminer, mikro- och makroelement. Detta krav förklaras av att ett sådant tillvägagångssätt hjälper till att normalisera den kvinnliga sexuella sfären och stärka immuniteten..

Dessutom kontrolleras sköldkörtelns tillstånd och hormonnivån. För att normalisera ordineras mediciner, tack vare vilka, när ägglossningen inträffar, äggen visas i vanligt läge.

Slutsats och slutsats

Kvinnor som vill bli mödrar måste känna till follikelns normala storlek både före och under ägglossningen. Denna information är särskilt viktig för dem som under en lång tid inte kan producera befruktning. I det fall då bubblan inte når den önskade storleken kommer alla försök att befrukta ägget helt enkelt meningslösa.

Följande faktorer bidrar till början av ägglossning: normalisering av hormonell bakgrund, minskning av stressiga situationer, uteslutning av stark fysisk ansträngning, korrekt och balanserad näring. Att känna till och följa dessa regler kommer det inte att vara svårt att lösa problemet.

Vilka är de mest optimala follikelstorlekarna för ägglossning?

Månadshormoner orsakar vissa förändringar i den kvinnliga kroppen, och storleken på follikeln under ägglossningen är avgörande. Från 1–2 dagar av cykeln börjar flera folliklar mogna, men bara en når den önskade diametern - dominerande, resten minskar igen i storlek - de försämras. p, blockkurs 2,0,0,0,0 ->

Med cellens diameter kan du bestämma i vilket utvecklingsstadium det är, och när ägglossningsprocessen börjar. Detta är viktigt om en kvinna vill bli gravid, eftersom en framgångsrik befruktningstid endast tar 2-3 dagar tills ägget lämnar äggstocken och passerar banan i livmoderns riktning. p, blockkvot 3,0,0,0,0,0 ->

Storleken på den dominerande follikeln före ägglossningen

Follikeln är en speciell tillfällig komponent i äggstocken, som består av en utvecklande äggcell (oocyt) och flera membran som utför endokrina, skyddande och reproduktiva funktioner. Vid olika tidpunkter har den en annan diameter. Storleken på follikeln före ägglossningen är den största och indikerar den mest gynnsamma perioden för befruktningen.

p, blockkvot 5,0,0,0,0 ->

Intressant nog bildas folliklarna i livmodern, från och med den sjätte graviditeten. Deras antal är ungefär 4 miljoner. Efter födelsen minskar antalet till 1-2 miljoner, och vid tonåren når flickan börjar puberteten når antalet 270-500 tusen. Emellertid är det bara 300-500 som kan ägglossa hela kvinnans liv innan klimakteriet börjar. p, blockkvot 6,0,0,0,0,0 ->

Follikelutveckling sker i flera stadier:

 1. Det första steget börjar från början av menstruationen, vid 5–7 dagar växer flera folliklar (cirka 5–8 stycken) från 2 till 6 mm.
 2. På dag 10 dominerar en i tillväxt, därför har den namnet "dominerande". Dess diameter är 12–15 mm. Andra överstiger inte 10 mm.
 3. Dagligen ökar den dominerande follikeln i storlek med 1-2 mm, och resten för närvarande minskar - minskar.
 4. På dag 11-14 når den 20-25 mm och är redo att gå.
p, blockkvot 7,0,0,0,0 ->

Den preovulatoriska follikeln är den fas där den dominerande cellen når sin maximala storlek och är redo att avsluta. Denna fas kallas också "Graaf-bubblan", eftersom det bildas så mycket vätska i den att den börjar sticka ut från äggstocken. På denna plats kommer det att bli ett genombrott av äggstocksväggen under ägglossningen. h2 2,0,0,0,0 ->

Vid vilken storlek på follikulär ägglossning sker

För en kvinna som planerar att bli gravid är varje förändring i hennes kropp viktig. Hon ser särskilt fram emot dagen för ägglossningen, eftersom det är den här gången som är mest gynnsam för befruktningen. Och du kan bestämma början av ett visst ögonblick utifrån äggets diameter, vilket indikerar att det är beredd.

p, blockkvot 9,0,1,0,0 ->

När efterlängt ägglossning inträffar är storleken på follikeln i diameter 20–25 mm. Med normal utveckling vid denna tidpunkt, brister follikeln och den kvinnliga cellen går ut. p, blockquote 10,0,0,0,0 ->

Men ibland uppstår inte mellanrummet trots att skalet har en maximal storlek och dess diameter kan förbli så under hela cykeln. I det här fallet pratar de om uthållighet - detta är ett fenomen när ägget inte lämnar äggstocken, trots dess fulla mognad. Detta kan leda till cystabildning. p, blockkvot 11,0,0,0,0 ->

Det finns också ett fenomen där follikeln når sin storlek, och innan ägglossningen börjar minskar, minskar den helt. Denna diagnos kallas atresia. p, blockkvot 12,0,0,0,0 ->

Det är omöjligt att bestämma äggets storlek på något annat sätt än ultraljud. Eventuella tester kommer att vara ineffektiva, till och med ta blod eller urin för mängden hormoner. Men ultraljud kan exakt visa storleken och antalet bildade celler. Och även denna undersökning kan avslöja patologierna som finns i infertilitet. h2 3,0,0,0,0,0 ->

Vad som är den maximala storleken på den dominerande follikeln kan vara under ägglossningen

Hittills har medicinen inte fastställt den exakta storleken på follikeln, som borde vara under ägglossningen. Specialister inom gynekologi hävdar att dess maximala diameter bör vara minst 18–25 mm. Varje kvinna har sina egna egenskaper hos kroppen, på vilka indikatorer beror.

p, blockquote 14,0,0,0,0 ->

Det har förekommit fall då ägglossningen inträffade med en maximal celldiameter på 16 mm och 35 mm. Men om storleken på den dominerande follikeln är mer än 25 mm kan detta redan tala om en cysta, vars diameter kan nå upp till 4 cm. I det här fallet är det viktigt att genomgå ultraljudundersökning, som visar närvaron av ett bildat ägg, redo att gå ut. p, blockkvot 15,0,0,0,0 ->

I närvaro av ett moget ägg ägglossning äger rum dag 12-14 med en 28-dagars cykel, i frånvaro - ägglossningsprocessen startar inte, trots membranets diameter. h2 4,0,0,0,0,0 ->

Vilken storlek ska follikeln vara vid ägglossning för befruktningen?

När man övervakar perioden för början av ägglossningen föreskrivs en kvinna en regelbunden undersökning för att övervaka äggets tillväxt och utveckling.

p, blockkvot 17,0,0,0,0,0 ->

Detta tar hänsyn till:

 • cykellängd;
 • funktioner i en kvinnas kropp;
 • förekomsten av sjukdomar;
 • tidigare problem med befruktningen.
p, blockquote 18,1,0,0,0 ->

Med en cykel på 28 dagar sker ägglossning dag 12 eller 14. Fram till denna tid måste cellen nå sin maximala diameter, vars norm för uppfattning är ungefär 20-24 mm.

Från detta ögonblick ska makar som vill bli gravid ett barn varje dag, i 3-4 dagar, ha samlag för att inte missa den efterlängtade gynnsamma tiden. Faktum är att den kvinnliga cellen efter frisläppandet lever bara upp till 36 timmar. Efter detta kommer befruktning att vara omöjlig. p, blockkvot 20,0,0,0,0 ->

Ibland föreslår gynekologen att man börjar kopulera en dag före frigörandet av cellen, i det förväxlande skedet. Eftersom en spermis livslängd är två gånger längre än för ett ägg (cirka 2-3 dagar), ökar därför chansen att inte missa ett ögonblick. h2 5,0,0,0,0,0 ->

Folliculometry

Follikulometri används för att spåra bildandet och tillväxten av ett ägg. Denna metod är baserad på ultraljud, därför är den överlägset mest exakta metoden för att bestämma dagen för ägglossning.

p, blockquote 22,0,0,0,0 ->

Med hjälp av follikulometri fixas endometriets storlekar innan ägglossningsprocessen börjar, antalet utvecklande ägg och storleken på det dominerande, om det redan är synligt vid observationstiden. Den första undersökningen äger rum den 8-10: e dagen av cykeln. Därefter sker varannan dag upprepad observation tills cellen lämnar. Om ägglossningen inte sker, fortsätter observationen tills menstruationens början. p, blockkvot 23,0,0,0,0 ->

Denna metod hjälper till att exakt beräkna det mest gynnsamma ögonblicket för befruktningen eller ta mogna ägg för in vitro-befruktning, samt identifiera orsakerna till problem med befruktningen. p, blockquote 24,0,0,0,0 ->

Stimulering av follikelväxt

Ägglossningsprocessen är en av de viktigaste ögonblicken i en kvinnas liv, utan vilken befruktning inte kommer att komma. I strid med denna mekanism har majoriteten infertilitet. Men om en kvinna kan bära ett barn, erbjuds hon ett IVF-program, där en konstgjord stimulering av tillväxten av kvinnliga celler utförs. p, blockquote 26,0,0,0,0 ->

p, blockkvot 27,0,0,1,0 ->

För att göra detta, efter en fullständig undersökning, föreskrivs hormonella preparat, vars åtgärd syftar till utveckling och tillväxt av ägg. Detta tillvägagångssätt leder till det faktum att flera celler mognar samtidigt, och inte en eller två, som i den naturliga processen. Ju mer kvinnliga celler mognar, desto större är chansen för en framgångsrik befruktning. p, blockkvot 28,0,0,0,0 ->

Det är emellertid värt att tänka på att det kan bildas tomma folliklar under stimuleringen, där ägget är frånvarande. Experter har funnit att med åldern av sådana "dummies" blir mer.

p, blockkvot 29,0,0,0,0 ->

Follikulometri hjälper till att spåra storleken på mogna ägg och deras antal. Men det är omöjligt att identifiera tomma med hjälp av ultraljud. Detta kan endast göras under ett mikroskop. p, blockkvot 30,0,0,0,0 ->

När follikeln har mognat avlägsnas ägget och befruktas under laboratorieförhållanden, sedan efter 3–5 dagar planteras den framtida modern, där hon implanterar i livmoderväggen och utvecklas vidare. h2 7,0,0,0,0 ->

Vad händer med follikeln efter ägglossningen

Efter att ägget har lämnat äggstocken stänger follikeln den trasiga väggen och tätar den. Blodproppar samlas in, vilket ger den en röd färg. Den resulterande röda kroppen, i frånvaro av befruktning av ägget, överväxlar med bindväv och blir en vit kropp. I slutet av cykeln absorberas denna kropp helt..

p, blockquote 32,0,0,0,0 ->

Om befruktningen har inträffat fortsätter den röda kroppen att växa på grund av korionhormonet och bildar corpus luteum som ansvarar för produktionen av progesteron. Detta hormon stimulerar tillväxten av endometrium, där embryot implanterar, och samtidigt förhindrar bildandet av nya ägg under graviditeten. p, blockquote 33,0,0,0,0 ->

Storleken på corpus luteum når 3 cm, sedan stannar tillväxten och förblir på denna nivå tills 16 veckor, medan konstant producerar progesteron. Efter 16 veckors graviditet tar moderkakan över denna funktion och corpus luteum minskar (löser sig). p, blockquote 34,0,0,0,0 ->

Om corpus luteum ökar till 5–7 cm, indikerar detta förekomsten av en corpus luteum cyste. En sådan corpus luteum löser vanligtvis på egen hand i slutet av terminen eller efter förlossningen, utan att orsaka några problem. Emellertid observeras en kvinna som diagnostiseras med corpus luteumcyst mer noggrant under hela graviditeten så att cystbenen inte vrids eller hon brast.

Slutsats

Om du inte kan bli gravid under en lång tid måste du först bestämma dagen för ägglossning. Det händer ofta att ägget mognar tidigare eller senare än den förväntade tiden. Detta tillåter inte en kvinna att bestämma ägglossningstiden korrekt. Sedan måste du genomgå en undersökning, varefter läkaren kommer att jämföra äggets storlek till en viss tid och hjälpa till att bestämma exakt den optimala dagen för befruktningen. p, blockkvot 36,0,0,0,1 ->

Ultraljudsövervakning av ägglossning - Follikulometri (+ dekryptering!)

Ultraljudsövervakning eller follikulometri är det mest pålitliga, nästan 100% sättet att bestämma ägglossning. Detta kräver ett besök i ultraljudskåpet flera gånger under cykeln.

Den första övervakningen utses efter menstruationens slut, ungefär en vecka före den förväntade ägglossningen, och upprepas sedan var tredje dag. Intervallet beror på folliklarnas individuella tillväxthastighet (ungefärligt datum för ägglossning bestäms av deras storlek). Efter att en gul kropp visas på platsen för den dominerande follikeln, såväl som vätska i det lilla bäckenet, säger läkaren att ägglossning har inträffat.

Hur ultraljud beräknar dagen för ägglossning

Detta är hans största fördel. Men det finns nackdelar med det: de höga kostnaderna och behovet av att besöka ultraljudsrummet. Faktum är att innan det fastställer att follikeln är redo för ägglossning kan det ta mer än en dag, och för varje screening måste du betala.

Med en stabil 28-dagars cykel börjar ultraljudsövervakning från dag 8-9 av cykeln. För närvarande kan du redan se den dominerande follikeln. Följande procedurer var 2-3: e dag bekräftar dess tillväxt och mognad och indikerar direkt ägglossningens strategi. När den dominerande follikeln når 18-24 mm spricker den och frigör ett ägg (ägglossning). Om processen utvecklas normalt bekräftar ultraljud den 15-16: e dagen av cykeln att den börjar.

Om menstruationscykeln är stabil, men dess varaktighet är kortare eller längre än 28 dagar, genomförs den första sessionen med ultraljudsövervakning 6 dagar före det uppskattade ägglossningsdatumet. Om menstruationen är oregelbunden föreskrivs follikulometri den fjärde dagen efter att de slutar. I vilket fall som helst fortsätter ultraljudsövervakning varannan 2-3 dag tills faktumet av ägglossning har bekräftats (corpus luteum och fri vätska i det lilla bäckenet).

Vilka parametrar har äggstockarna och folliklarna före ägglossningen

När follikeln mognar växer den gula kroppen och bleknar bort, äggstockarnas storlek förändras med jämna mellanrum. Inom det normala intervallet:

 • volym 4-10 cm 3;
 • längd 20-37 mm;
 • bredd 18-37 mm;
 • tjocklek är 16-22 mm.

Det borde inte vara förvånande om en ultraljudssökning visar olika storlekar på vänster och höger äggstock. Detta är en normal förekomst. De närmar sig lika parametrar efter klimakteriet..

Huvudpåverkan på äggstockens parametrar före ägglossningen har tillväxt av folliklar. I början av varje cykel börjar 7-8 folliklar att öka, då bland dem en dominerande (mindre ofta, två) sticker ut. Det fortsätter sin tillväxt och resten återgår till sitt ursprungliga tillstånd. Den ungefärliga storleken på den dominerande follikeln i ett tidigt skede (5-7 dagar av cykeln) är 6 mm. Närmare mitten (dag 10) når dess diameter 15 mm och ökar sedan dagligen med en och en halv till två millimeter per dag. Follikelstorlek under ägglossningen - 18-24 mm.

En betydande ökning av äggstockarna (med 1,5 cm 3 eller mer), samt en minskning av parametrarna, är en anledning till ytterligare undersökning. I det första fallet kan cystor eller tumörer vara närvarande. En minskning i volym kan indikera en minskning av ovariefunktionen..

Vilka är tecken på ägglossning som ses vid ultraljud

Den huvudsakliga föregångaren för att närma sig ägglossningen, som kan ses väl med ultraljudsskanning, är en dominerande follikel med en diameter på 17 mm eller mer. Den naturliga inkubatorn i ett moget ägg är en heterogen cirkulär formation. Dess dubbla kontur med en förtjockning på insidan är tydligt synlig.

Med en follikelstorlek den 12-14: e dagen av cykeln (cykel - 28 dagar) kanske mindre än 15 mm ägglossning inte är.

Livmodern under ägglossningen har en treskiktsstruktur i endometrium (intern slemhinna). Tjockleken når 8-12 mm. Efter ägglossningen förvandlas slemhinnan till en sekretor.

Tillståndet i livmoderns endometrium avgör kroppens beredskap för ägglossning

Ett tunnare lager av endometrium indikerar att livmodern inte är redo att acceptera ett befruktat ägg.

Ägglossning med PCOS - vad är en ultraljud för?

PCOS (polycystiskt äggstocksyndrom) är en hormonell störning där ägget inte mognar helt inuti den dominerande follikeln och inte lämnar den. Detta är en vanlig orsak till brist på ägglossning. Många folliklar med omogna ägglossningar degenererar till godartade neoplasmer - cyster.

Ultraljudsövervakning används nödvändigtvis för att stimulera ägglossning (en av de viktigaste metoderna för befruktning i PCOS), liksom i en cykel med ART - intrauterin insemination.

PCOS vid ultraljud - det finns ingen dominerande follikel

Var inte rädd för laparoskopi. Denna känsliga procedur hjälper inte bara till att identifiera problemet i det reproduktiva systemet utan också eliminera det på plats. Så till exempel diatermopunktur - förbränning av äggstocksmembranet i PCOS, bidrar till början av ägglossning och graviditet under de kommande 6 månaderna.

Follikulometri efter ägglossning

Förfarandet utförs under perioden från 2-3 dagar efter den förväntade frisättningen av ett moget ägg.

Om allt gick bra på skärmen kan du se:

  Corpus luteum (en rundad formation med ojämna konturer) i stället för en mogen follikel. Storleken på corpus luteum efter ägglossningen (15: e dagen av cykeln) är 15-20 mm. Den växer aktivt och når den 20: e dagen av en cykel med en diameter på 2,5-2,7 cm. Inom en vecka efter ägglossningen bleknar corpus luteum i äggstocken och försvinner vid tidpunkten för nästa menstruation, eller tvärtom - det ökar ännu mer aktivt (om befruktningen har inträffat).

Corpus luteum är en tillfällig körtel som bildas på platsen för den dominerande follikeln efter ägglossningen

 • Flytande ämne i douglasutrymmet bakom livmodern (vätska i bäckenet). Detta är innehållet i den dominerande follikeln som inträffar efter frisättningen av ett moget ägg, och en liten del av utsöndringen av äggledarna.
 • Ultraljudfoto - follikulometri efter ägglossning. Det finns en corpus luteum och fri vätska

  Om ägglossningen har ägt rum, ackumuleras vätskan i det intilliggande utrymmet i en obetydlig volym. Normalt är dess vertikala nivå mindre än 10 mm, men om den överstiger 50 mm kan detta vara en konsekvens av olika patologiska processer i de inre könsorganen.

  När du planerar ett barn är den bästa tiden för intimitet den dagen follikeln brister och 1-2 dagar före den.

  Efter ägglossningen måste du vänta cirka 7-10 dagar (så att embryot implanteras i livmodern). Tecken på implantation och andra tidiga symptom på graviditet vid 8-14 DPO: er beskrivs i en mycket detaljerad artikel med exempel. Om det finns sådana tecken, kan ett ultrasensitivt graviditetstest göras. Om inte, vänta tills förseningen börjar (15 dagar efter ägglossningen) och gör sedan testet.

  Follikelstorlek under ägglossning: normal och avvikelser

  Kvinnor som har planerat befruktningen av ett efterlängtat barn länge, behärskar gradvis en hel del medicinska termer, som damer som inte har problem med befruktningen, ibland inte gissar. Ett av dessa termer avser storleken på follikeln på olika cykeldagar och under ägglossningen.

  Tillväxthastigheten för vesikelformationer belägna på ytan av de kvinnliga könskörtlarna är en mycket viktig process som påverkar kvinnans fertilitet och hennes förmåga att föda. Alla överträdelser av denna process hotar infertilitet.

  Folliklar börjar mogna hos en frisk kvinna i början av en ny menstruationscykel. Det finns flera av dem.

  Under påverkan av hormonell ackompanjemang av denna process förblir en follikel (sällan två) dominerande, inuti vilken bakteriecellen utvecklas - en oocyt, som också kallas en äggcell.

  När bubblan når önskad storlek, under påverkan av det luteiniserande hormonet, brister det - ägglossning. I detta fall lämnar ägget follikeln och kommer in i äggledaren, där det kommer att möta de manliga reproduktionscellerna.

  Att spåra alla dessa processer är mycket viktigt för kvinnor som inte har kunnat bli gravida på länge, liksom för dem som har gått in i IVF-protokollet. Follikeltillväxthastigheten i detta fall bestäms av ultraljud, dess storlek är fast, vilket ger läkaren möjlighet att anta tidpunkten för ägglossningen.

  Follikeln i sig är en formation som liknar en påse för ett moget ägg inuti. Den har skal, inuti den finns en näringsvätska där oocyten mognar..

  Folliklar i en flicka bildas även när hon själv är i moders livmoder. Redan vid den sjätte graviditetsveckan bildas de av könsblad av kön. Omogna oocyter i dem förekommer lite senare, de är inte aktiva och innan puberteten "sover".

  Den nyfödda flickans äggstocksreserv är flera miljoner oocyter, i början av pubertalperioden återstår inte mer än 30% av den och vid 30 års ålder - högst 10%. Vissa celler dör på grund av negativa faktorer - sjukdomar, ekologi.

  Resten bör säkerställa fertilitet hos flickor och kvinnor under hela livet.

  Så snart flickan börjar menstruation mognar äggägget i följd, som lever under en dag, och om befruktningen inte inträffar dör det och menstruationen börjar om två veckor. Så cykeln upprepas om och om igen. Äggstocksreserven fylls inte under livets gång, och när antalet folliklar är uttömt inträffar klimakteriet.

  Efter brott i follikeln under ägglossningen bildas en gul kropp på sin plats, som tar tillfälligt ansvar för produktionen av progesteron. Om graviditet har inträffat kommer andra endokrina aktiva strukturer att göra detta, om inte, då dör corpus luteum, progesteron faller, menstruationen börjar.

  Ibland, under ägglossningen, bryts inte follikeln, naturligtvis ägglossning inte inträffar. Denna follikel förvandlas till en cysta.

  Enstaka cyster är ofta fysiologiska till sin natur, de är inte farliga för kvinnor och är gynnsamma när de planerar graviditet.

  Men om för många bildas blir äggstockarna polycystiska, vilket är en vanlig orsak till infertilitet hos kvinnor.

  Vid födseln har flickor upp till 2 miljoner folliklar i äggstockarna. Två tredjedelar av denna mängd dör och upplöses oberoende och asymptomatiskt. I början av puberteten överstiger antalet folliklar i en flicka vanligtvis inte 500 tusen. Cirka 500 folliklar under livet slutar med ägglossning.

  Detta är en äggstocksreserv, som kan vara mer eller mindre än de angivna numeriska uttryck, beroende på det individuella fertiliteten hos det rättvisa könet..

  Hur mycket en kvinna kan bibehålla sin förmåga att bli gravid och fostra, liksom tidpunkten för början av klimakteriet förändras beror direkt på deras antal.

  Efter 37 år börjar nedbrytningen av reservatet passera i en snabbare takt, fertiliteten och produktionsnivån för könshormoner minskar.

  Under reproduktionsperioden har en kvinna follikulär tillväxt varje månad. I det första stadiet, i början av cykeln, börjar oocyten att växa, den får ett glansigt skal, närliggande celler som omger ägget börjar producera vätska för att ge ett näringsmedium.

  Vätskan begränsas av väggarna i follikelskalet. 1 follikel kan växa, resten kommer att lämnas av kroppen "för framtiden".

  Om två oocyter mognar och dubbla ägglossningen samtidigt, kan en kvinna bli mamma till tvillingar eller tripletter (om ett av ägget efter befruktningen fördubblats, delar upp i två identiska).

  Under tillväxt under den första halvan av menstruationscykeln efter bildandet av en bubbla med vätska, follikeln börjar växa aktivt, den kvinnliga reproduktionscellen i sig rör sig till periferin, follikeln sticker ut ovanför äggstockens yta och kan därför ses och fixeras under ultraljudsundersökning av gonaderna.

  Ett par dagar före ägglossningen registreras en toppkoncentration av östrogen i kvinnans kropp, vilket provocerar den aktiva produktionen av luteiniserande hormon, vilket skulle leda till brott i follikeln. Under påverkan av hormonet blir follikelmembranet ojämnt, ett utsprång, kallat stigma, bildas på det. Det är på denna plats, när tiden kommer, en paus inträffar.

  För att förstå vilken fas av denna process en kvinna är i, gör läkare ett blodprov för FSH och LH. Men utan follikulometri (ultraljud av äggstockarna) kan idén om folliklarnas storlek inte vara tillförlitlig och korrekt. Vanligtvis under en cykel måste du besöka en ultraljudsläkare flera gånger för att bedöma tillväxten av folliklar i dynamik.

  Innan du pratar om follikeln motsvarar storleken bör du veta att detta värde i många avseenden är individuellt, även om den genomsnittliga statistiken fortfarande finns. Det är med dem resultaten av mätningar enligt resultaten av follikulometri jämförs.

  Om en kvinna inte tar hormonella läkemedel, inte passerar behandling just nu med användning av hormonstimulering av ägglossning, är normerna som följer.

  • 1 - 4 dag i cykeln (menstruation pågår) - flera mognande folliklar hittas, var och en av dem är högst 4 mm. Sådana folliklar, kallad antral, kan vara belägna i en äggstock, och i två på en gång - du behöver inte vara rädd. Normalt uppgår sådana folliklar till högst 9.
  • 5-6 dagar i menstruationscykeln (menstruationen är över) - folliklarna har vuxit till 5-6 millimeter. Deras antal förblev detsamma eller minskade på grund av att vissa av bubblorna slutade utvecklas av naturliga skäl..
  • Den sjunde dagen i cykeln gör det möjligt att isolera den dominerande follikeln bland alla växande; den skiljer sig från de andra i storlek och når 9-10 mm i diameter. Det är för honom att utvecklas vidare. De återstående bubblorna försvinner gradvis.
  • 8 dagar i menstruationscykeln - storleken på den dominerande follikeln når i genomsnitt 12 mm.
  • 9: e dagen av cykeln - den dominerande follikeln når en storlek på 13-14 mm, ultraljudsläkaren kan redan visuellt identifiera ett hålrum med ett utvecklande ägg i den.
  • 10: e dagen av kvinncykeln - storleken når 15-16 mm.
  • 11 dagar i menstruationscykeln - ett kraftigt hopp inträffar, den dominerande follikeln ökar till 17-18 mm.
  • På den 12: e dagen av kvinncykeln börjar follikeln att öka det inre hålrummet, dess dimensioner når 19-20 mm i diameter.
  • På den 13: e dagen av cykeln upptäcker läkaren stigma, vilket indikerar beredskapen för bubblan att brista. Diametern når 22 mm, vilket anses vara den minsta storleken för en cykel som inte är förknippad med intaget av hormoner, med stimulering, det vill säga i den naturliga cykeln.
  • Ägglossning - follikeln spricker vanligtvis vid ett värde av 24 mm.

  Om en kvinnas storlek är mindre än dessa normer på en given dag, betraktas detta som ett alarmerande symptom som säger att problem med befruktningen i denna cykel inte utesluts.

  Med IVF kallas ägglossning vanligtvis med medicinering, det planeras i förväg. Läkarnas uppgift är i detta fall att få hyperovulation, det vill säga flera stora och mogna ägg.

  Storleken på folliklarna i detta fall kan variera upp eller ner..

  Oberoende ägglossning är inte tillåten, och när stigma upptäcks samlas ägg in genom punktering under anestesi och ultraljudkontroll för att befrukta dem i laboratoriet.

  Efter ägglossningen upphör storleken på follikeln att registreras; från det ögonblicket utvärderar läkarna storleken på corpus luteum som bildats på platsen för den brustna follikeln. Detta är nödvändigt för att bedöma dess livskraft, för att förutsäga graviditetsförloppet, egenskaperna för den andra fasen av cykeln med dess otillräcklighet.

  Läkaren för ultraljuddiagnostik berättar mer detaljerat om follikulometri i videon nedan.

  Follikelstorlek under ägglossning: normal och avvikelser

  Månadshormoner orsakar vissa förändringar i den kvinnliga kroppen, och storleken på follikeln under ägglossningen är avgörande. Från 1–2 dagar av cykeln börjar flera folliklar mogna, men bara en når den önskade diametern - dominerande, resten minskar igen i storlek - de försämras.

  Med cellens diameter kan du bestämma i vilket utvecklingsstadium det är, och när ägglossningsprocessen börjar. Detta är viktigt om en kvinna vill bli gravid, eftersom en framgångsrik befruktningstid endast tar 2-3 dagar, tills ägget lämnar äggstocken och passerar banan i livmoderns riktning.

  Storleken på den dominerande follikeln före ägglossningen

  Follikeln är en speciell tillfällig komponent i äggstocken, som består av en utvecklande äggcell (oocyt) och flera membran som utför endokrina, skyddande och reproduktiva funktioner. Vid olika tidpunkter har den en annan diameter. Storleken på follikeln före ägglossningen är den största och indikerar den mest gynnsamma perioden för befruktningen.

  Intressant nog bildas folliklarna i livmodern, från och med den sjätte graviditeten. Deras antal är cirka 4 miljoner.

  Efter födelsen minskar antalet till 1–2 miljoner, och vid tonåren når flickan har pubertet når antalet 270–500 tusen.

  Emellertid är det bara 300-500 som kan ägglossa hela kvinnans liv före klimakteriet.

  Follikelutveckling sker i flera stadier:

  1. Det första steget börjar från början av menstruationen, vid 5–7 dagar växer flera folliklar (cirka 5–8 stycken) från 2 till 6 mm.
  2. På dag 10 dominerar en i tillväxt, därför har den namnet "dominerande". Dess diameter är 12–15 mm. Andra överstiger inte 10 mm.
  3. Dagligen ökar den dominerande follikeln i storlek med 1-2 mm, och resten för närvarande minskar - minskar.
  4. På dag 11-14 når den 20-25 mm och är redo att gå.

  Den preovulatoriska follikeln är den fas där den dominerande cellen når sin maximala storlek och är redo att avsluta. Denna fas kallas också "Graaf-bubblan", eftersom det bildas så mycket vätska i den att den börjar sticka ut från äggstocken. På denna plats kommer det att bli ett genombrott av äggstocksväggen under ägglossningen.

  Vid vilken storlek på follikulär ägglossning sker

  När efterlängt ägglossning inträffar är storleken på follikeln i diameter 20–25 mm. Med normal utveckling vid denna tidpunkt, brister folliklarna och utsidan av den kvinnliga cellen.

  Men ibland uppstår inte mellanrummet trots att skalet har en maximal storlek och dess diameter kan förbli så under hela cykeln. I det här fallet pratar de om uthållighet - detta är ett fenomen när ägget inte lämnar äggstocken, trots dess fulla mognad. Detta kan leda till cystabildning..

  Det finns också ett fenomen där follikeln når sin storlek, och innan ägglossningen börjar minskar, minskar den helt. Denna diagnos kallas atresia..

  Det är omöjligt att bestämma äggets storlek på något annat sätt än ultraljud. Eventuella tester kommer att vara ineffektiva, till och med ta blod eller urin för mängden hormoner. Men ultraljud kan exakt visa storleken och antalet bildade celler. Och även denna undersökning kan avslöja patologierna i samband med infertilitet..

  Vad som är den maximala storleken på den dominerande follikeln kan vara under ägglossningen

  Hittills har medicinen inte fastställt den exakta storleken på follikeln, som borde vara under ägglossningen. Specialister inom gynekologi hävdar att dess maximala diameter bör vara minst 18–25 mm. Varje kvinna har sina egna egenskaper hos kroppen, på vilka indikatorer beror.

  Det har förekommit fall då ägglossningen inträffade med en maximal celldiameter på 16 mm och 35 mm. Men om storleken på den dominerande follikeln är större än 25 mm kan detta redan tala om en cysta, vars diameter kan nå upp till 4 cm. I detta fall är det viktigt att genomgå ultraljudsundersökning, som visar närvaron av ett bildat ägg, redo att gå utanför.

  I närvaro av ett moget ägg ägglossning äger rum 12-14 med en 28-dagars cykel, i frånvaro - ägglossningsprocessen startar inte, trots membranets diameter.

  Vilken storlek ska follikeln vara vid ägglossning för befruktningen?

  Detta tar hänsyn till:

  • cykellängd;
  • funktioner i en kvinnas kropp;
  • förekomsten av sjukdomar;
  • tidigare problem med befruktningen.

  Med en cykel på 28 dagar sker ägglossning dag 12 eller 14. Fram till denna tid måste cellen nå sin maximala diameter, vars norm för uppfattning är ungefär 20-24 mm.

  Från detta ögonblick ska makar som vill bli gravid ett barn varje dag, i 3-4 dagar, ha samlag för att inte missa den efterlängtade gynnsamma tiden. Faktum är att den kvinnliga cellen efter frisläppandet lever bara upp till 36 timmar. Efter detta kommer befruktning att vara omöjlig.

  Ibland föreslår gynekologen att man börjar kopulera en dag före frigörandet av cellen, i det förväxlande skedet. Eftersom en spermis livslängd är 2 gånger längre än för ett ägg (cirka 2-3 dagar), så ökar chansen att inte missa ett ögonblick.

  Folliculometry

  Med hjälp av follikulometri fixas endometriets storlekar innan ägglossningsprocessen börjar, antalet utvecklande ägg och storleken på det dominerande, om det redan är synligt vid observationstiden. Den första undersökningen äger rum den 8-10: e dagen av cykeln. Därefter sker varannan dag upprepad observation tills cellen lämnar. Om ägglossningen inte sker, fortsätter observationen tills menstruationen.

  Denna metod hjälper till att exakt beräkna det mest gynnsamma ögonblicket för befruktning eller ta mogna ägg för in vitro-befruktning, samt identifiera orsakerna till problem med befruktningen.

  Stimulering av follikelväxt

  Ägglossningsprocessen är en av de viktigaste ögonblicken i en kvinnas liv, utan vilken befruktning inte kommer att komma. I strid med denna mekanism har majoriteten infertilitet. Men om en kvinna kan fostra ett barn, erbjuds hon ett IVF-program där konstgjord stimulering av tillväxten av kvinnliga celler genomförs.

  För att göra detta, efter en fullständig undersökning, föreskrivs hormonella preparat, vars åtgärd syftar till utveckling och tillväxt av ägg. Detta tillvägagångssätt leder till det faktum att flera celler mognar samtidigt, och inte en eller två, som i den naturliga processen. Ju mer kvinnliga celler mognar, desto större är chansen för en framgångsrik befruktning.

  Funktioner av ägglossning hos kvinnor efter fyrtio år

  Follikulometri hjälper till att spåra storleken på mogna ägg och deras antal. Men det är omöjligt att identifiera tomma med hjälp av ultraljud. Detta kan endast göras under ett mikroskop..

  När follikeln har mognat avlägsnas ägget och befruktas under laboratorieförhållanden, sedan efter 3–5 dagar planteras den framtida modern, där hon implanterar sig i livmoderväggen och utvecklas vidare.

  Vad händer med follikeln efter ägglossningen

  Efter att ägget har lämnat äggstocken stänger follikeln den trasiga väggen och tätar den. Blodproppar samlas in, vilket ger den en röd färg. Den resulterande röda kroppen, i frånvaro av befruktning av ägget, överväxlar med bindväv och blir en vit kropp. I slutet av cykeln absorberas denna kropp helt..

  Om befruktningen har inträffat fortsätter den röda kroppen att växa på grund av korionhormonet och bildar corpus luteum som ansvarar för produktionen av progesteron. Detta hormon stimulerar tillväxten av endometrium, där embryot implanterar, och samtidigt förhindrar bildandet av nya ägg under graviditeten.

  Storleken på corpus luteum når 3 cm, sedan stannar tillväxten och förblir på denna nivå tills 16 veckor, medan konstant producerar progesteron. Efter 16 veckors graviditet tar moderkakan över denna funktion, och corpus luteum minskar (upplöses).

  Om corpus luteum ökar till 5–7 cm, indikerar detta förekomsten av en corpus luteum cyste. En sådan corpus luteum löser vanligtvis på egen hand i slutet av terminen eller efter förlossningen, utan att orsaka några problem. Emellertid observeras en kvinna som diagnostiseras med corpus luteumcyst mer noggrant under hela graviditeten så att cystbenen inte vrids eller hon brast.

  Slutsats

  Om du inte kan bli gravid under en lång tid måste du först bestämma dagen för ägglossning. Det händer ofta att ägget mognar tidigare eller senare än beräknad tid.

  Detta tillåter inte en kvinna att bestämma perioden för ägglossning korrekt.

  Sedan måste du genomgå en undersökning, varefter läkaren kommer att jämföra äggets storlek till en viss tid och hjälpa till att bestämma exakt den optimala dagen för befruktningen.

  Dominant follikel: storlekar efter cykeldagen före ägglossningen, när den brister, normal storlek för befruktningen

  Varje månad mognar ägget i den kvinnliga äggstocken. Hon kommer ut från en speciell "bubbla", som läggs före födseln, mognar gradvis och sedan brister. Denna "bubbla" är den dominerande follikeln. Det kallas ibland dominerande, men läkare föredrar det första alternativet..

  Storleken på follikeln per cykeldag är mycket viktig. En kvinnas förmåga att bli gravid beror på denna faktor..

  Utvecklingsstadier

  Vad är en dominerande follikel? Detta är en "ledare" som förbi sina "kollegor" när det gäller tillväxt och utveckling. Endast han har en chans att spricka och producera ett moget ägg, som sedan befruktas av en spermier. Läkare skiljer fyra stadier av dess utveckling:

  1. Folliklar förekommer hos en flicka innan hon föddes. De läggs i graviditetens första trimester och ”slumrar av” tills deras älskarinna fyller 12-14 år. De kallas primordiala. Totalt har flickan ungefär en miljon av dessa "bubblor". De flesta av dem dör - detta är en naturlig process. Resten mognar, men inte samtidigt, utan i små grupper - flera folliklar varje cykel. Vissa av dem kommer att bli dominerande och ge råd vid 13 års ålder. Andra kommer att "sova" och vänta ytterligare ett decennium på sin tur.
  2. När de börjar mogna blir de preantral. I det här stadiet ser de inte ut som bubblor, utan som små kuber.
  3. Antrala folliklar - detta är nästa steg. Varje månad visas inte mer än 9 sådana “bubblor” (om det finns fler är detta en avvikelse). De ökar i storlek (når cirka 4 mm), får ett extra skal. Samtidigt ökar östrogenproduktionen i den kvinnliga kroppen.
  4. En (sällan två) follikel börjar växa snabbare än motsvarigheterna. Denna ledare är den dominerande follikeln. Under ägglossningen är dess storlek "gigantisk" (jämfört med storleken på antrum "bubblor") - mer än 2 cm i diameter, och det är lätt att se på en ultraljudssökning. Detta steg slutar med ägglossning, när follikeln spricker och ägget lämnar det.

  Vad bör vara follikeln på olika dagar i cykeln: medicinska standarder

  Om du fick höra på en ultraljud att den dominerande follikeln i vänster äggstock (eller till höger spelar det ingen roll), måste du fråga om dess storlek. Tyvärr händer det att storleken inte överensstämmer med cykeldagen, det vill säga ett fullt ägg inte mognar.

  Storleken på follikeln per cykeldag beror på längden på menstruationscykeln (nämligen dess första fas). Ju längre det är, desto långsammare mognar ägget, och desto mindre är det på en viss dag. Till exempel på 10: e dagen av follikelcykeln kan 10 mm betraktas som en relativ norm om månadscykeln är 35 dagar. Men med en cykel på 28 dagar - detta är inte normen.

  Om cykeln tvärtom är kort, kommer follikeln att mogna snabbare och når sin maximala storlek med 11-12 dagar.

  Därför bör de normer som vi anger nedan inte tas som absoluta. Mycket beror på dina individuella egenskaper. Men för en guide kommer de att vara användbara. Så här är normerna för en frisk kvinna med en 28-dagars menstruationscykel.

  • Från 1 till 4 dagar av cykeln på ultraljud kan du märka flera antrala folliklar som är 2-4 mm stora.
  • 5 dagar - 5-6 mm.
  • 6 dagar - 7-8 mm.
  • 7 dagar - 9-10 mm. Den dominerande follikeln bestäms, resten "släpar" efter den och växer inte längre. I framtiden kommer de att minska i storlek och dö av (den här processen kallas atresia).
  • 8 dagar - 11-13 mm.
  • 9 dagar - 13-14 mm.
  • 10 dagar - 15-17 mm.
  • 11 dagar - 17-19 mm.
  • 12 dagar - 19-21 mm.
  • 13 dagar - 22-23 mm.
  • 14 dagar - 23-24 mm.

  Så från denna tabell kan man se att normal tillväxt är cirka 2 mm per dag, början från dag 5 av MC.

  Om storleken inte uppfyller standarderna

  Om follikeln är 11 mm den 11: e dagen av cykeln eller 13 mm den 13: e dagen av cykeln, är denna storlek inte normen. Detta innebär att ägget mognar för långsamt och ägglossningen är knappast möjlig. Anledningen till detta tillstånd är oftast hormonella avvikelser: vid funktionsfunktion i sköldkörteln, hypofysen, äggstockarna eller allt detta "ligament".

  Detta tillstånd kräver ytterligare undersökning (särskilt måste du ta reda på hormonnivån) och medicinsk korrigering. Gynekologer använder ofta hormonella läkemedel, men detta är inte alltid fallet. I vissa fall finns det tillräckligt med vitaminer, läkemedel som förbättrar blodcirkulationen, örtmedicin, fysioterapi.

  Erfaren läkare vet att många kvinnor inte ägglossar varje cykel. Och skynda dig inte att förskriva hormonella läkemedel, baserat på follikulometri bara en månad. Kanske i nästa cykel mognar ägget i "rätt" takt.

  Ibland är anovulation (brist på ägglossning) associerad med naturliga orsaker:

  • Stress, överarbete, brist på sömn;
  • Otillräcklig näring (strikta dieter, särskilt fettfria);
  • Fetma eller extrem tunnhet;
  • Hårt fysiskt arbete eller utmattande sportträning.

  Om dessa faktorer utesluts finns det en chans att ägglossningen kommer att återvända.

  Storlek för ägglossning

  När follikeln spricker, i vilken storlek äger ägglossningen sig? Detta händer vanligtvis på dagarna 12-16 i menstruationscykeln. Med en cykel på 28 dagar sker ägglossningen ungefär 14 dagar (plus eller minus två dagar). Med en cykel på 30 dagar - på dag 15.

  Vid ägglossning är follikelns storlek 24 mm. Minsta siffra är 22 mm.

  För att follikeln ska brista är den koordinerade verkan av olika hormoner i kvinnans kropp nödvändig. Nämligen - östradiol, LH, FSH. Efter ägglossning kommer progesteron också in i processen..

  Hur förstår jag att ägglossningen har skett? Följande metoder hjälper dig:

  • Follikulometri (en typ av ultraljud). Idag är det det mest pålitliga sättet;
  • Test för ägglossning. De är ganska sanna och enkla att använda, men de är inte helt exakta;
  • Basal temperatur I det här fallet är det nödvändigt att bygga ett BT-schema: metoden är noggrann, inte alltid pålitlig, men prisvärd.

  Vissa flickor (även om inte alla) känner ägglossning fysiskt, detta är de typiska symtomen på en follikelbrott:

  Vissa upplever irritation och trötthet. Andra, tvärtom, en kraftig kraft och sexuell energi.

  Ägget har nu 12-24 timmar att träffa spermierna. Om detta inte händer regresserar det igen, och efter 12-14 dagar kommer perioder.

  Om follikeln inte spricker

  Det händer att en follikel som når 22-24 mm i diameter inte spricker utan förvandlas till en follikulär cysta. Detta beror på en brist på vissa hormoner i kroppen. Detta tillstånd kan bestämmas med ultraljud.

  Ibland är cysten singel och den "upplöser" sig själv. Om detta inte händer, försöker de först eliminera det medicinskt. Och bara om den är stor och inte minskar i storlek, använder de sig till kirurgisk ingripande.

  Ibland finns det många sådana cyster. De deformerar äggstockarna och stör deras korrekta funktion. Detta tillstånd kallas polycystiskt äggstocksyndrom och kräver behandling..

  Om det visar sig att den dominerande follikeln i äggstocken mognar, men inte spricker, kan läkare använda hormonella läkemedel. Till exempel hCG-injektion för ägglossning.

  Var kommer tvillingarna ifrån

  Den "huvudsakliga" follikeln bestäms ungefär den 7-10: e dagen av cykeln. Alla andra krymper och dör naturligt. Men ibland händer det att det finns två ”ledare” på en gång. I den naturliga cykeln (det vill säga utan användning av hormoner för att stimulera ägglossning) händer detta ganska sällan - hos en kvinna av tio, och inte varje månad.

  Det händer att två dominerande folliklar i olika äggstockar (eller i en - detta är också möjligt) ägglossning, det vill säga, brister. Och då finns det en chans att båda äggen befruktas. Så, tvillingar med olika tvillingar kommer att föds.

  Till skillnad från tvillingar (när ett ägg befruktas av två spermier) är tvillingarna inte samma, inte på ena ansiktet. De kan vara heteroseksuella eller av samma kön och liknar varandra, som vanliga bröder och systrar.

  Så, rätt tillväxt av den dominerande follikeln och efterföljande ägglossning är levande tecken på kvinnors hälsa. Och eventuella kränkningar bör varna dig (och din läkare), men inte skrämma. I de flesta fall behandlas sådana avvikelser framgångsrikt.

  Follikelstorlek under ägglossningen och hur mycket bör vara för befruktningen

  Att bestämma storleken på follikeln under ägglossningen är viktigt för varje kvinna, eftersom början av den period då befruktningen kan inträffa beror på den..

  Från den första dagen av cykeln börjar dessa celler mogna, men ur det totala antalet når bara en rätt storlek, varför det kallas dominerande.

  Men ofta finns det situationer när follikelns storlek avviker från normen, vilket medför irreversibla konsekvenser.

  De viktigaste stadierna i follikulogenesen

  Follikulogenesen varar i flera steg:

  1. Transformation av den premordiala follikeln i preantral. Det börjar från pubertets ögonblick och varar i minst 4 månader. Under denna period ökar oocyten aktivt i storlek och ett glänsande skal bildas på ytan. När det gäller follikeln växer den också aktivt och får ett bindvävsmembran. Efter det kallas det primärt eller preantral. I detta skede varierar antalet folliklar från 10 till 15.
  2. Bildningen av den antrala follikeln. Här stoppar inte tillväxten av oocyten, och epitelceller visas runt den, som snabbt multiplicerar och utsöndrar vätska. För närvarande förändras follikelns struktur - granulosa-celler, ett hålrum och även epitelmembran inuti och utanför bildas inuti. I detta skede börjar folliklarnas endokrina arbete, där dess celler är involverade i utsöndring av androgener, som senare utvecklas till östrogener. I en cykel har en kvinna en eller flera antrala folliklar.
  3. Graaf-bubblans utseende. Detta steg kännetecknas av det faktum att volymen av follikulär vätska ökar, vilket förflyttar epitel och ägg till periferin. I detta fall ökar follikeln i storlek och går ut genom det yttre skalet på äggstocken. Ett par dagar före början av ägglossningen ökar antalet östrogen, vilket påbörjar frisättningen av hormonet, vilket bara bidrar till början av ägglossningen. Också under denna period bildas stigma (utsprång) på Graaff-bubblan, där follikeln bryter ytterligare. När ägget är klart för befruktning, lämnar det äggstocken och går in i bukhålan, där det fångas av villierna i livmoderören och redan rör sig mot den aktiva spermierna.

  Det totala antalet folliklar i äggstockarna

  Inledningsvis läggs mer än femhundra tusen folliklar i den kvinnliga kroppen, men vid puberteten minskar antalet. Cirka 2/3 av det totala antalet dör och upplöses utan spår - denna process kallas atresia. Det börjar omedelbart efter läggandet av gonaderna och slutar inte hela livet.

  Vid födelsen har flickor ungefär två miljoner ursprungliga folliklar. Vid tidpunkten för puberteten är deras genomsnittliga antal 300-500 tusen, som har ägglossning under hela reproduktionsfasen.

  Folliculometry

  Denna procedur används aktivt för att kontrollera bildandet och utvecklingen av ägget. Det är baserat på ultraljud, varför medicinska experter idag anser att det är det mest exakta sättet att bestämma tid för ägglossning.

  Follikulometri gör att du kan fixa endometriumets storlek även före ögonblicket när ägglossningsprocessen börjar, såväl som antalet ägg och dominerande "dimensioner", om det vid tidpunkten för observationen redan är märkbart.

  För första gången genomförs ett sådant förfarande den 10: e dagen av cykeln. Efter det är det varje par dagar nödvändigt att göra upprepade undersökningar tills cellen uppstår eller menstruation inträffar.

  Tack vare follikulometri är det möjligt att bestämma en gynnsam dag för befruktning på ett naturligt sätt eller ta redan mogna celler för IVF. Dessutom hjälper proceduren att finna att den förhindrar befruktning..

  Follikelstorlek före ägglossning

  För att befruktningen ska inträffa måste storleken på follikeln före ägglossningen vara normal. Med tiden förändras naturligtvis gradvis, men ändå bör diametern inte överskrida de tillåtna gränserna. Med tanke på framgångsrik befruktning är storleken på den dominerande follikeln under ägglossningen viktig.

  Normala storlekar

  När folliklarna når "ålder" på sju dagar når deras storlek 5-7 mm. Vid utförande av en ultraljud är de strukturella elementen tydligt synliga i olika utvecklingsstadier - deras antal överstiger inte tio.

  Från den åttonde till den tionde dagen är en dominerande cell tydligt åtskild, vars storlek når 14 mm och under dagen ökar med ytterligare 3 mm. I detta fall minskar de återstående folliklarna gradvis och försvinner sedan helt.

  Ett par dagar innan ägget släpps, når denna cell 20-22 mm. I detta fall beror allt på menstruation. Och efter två veckor inträffar ägglossningen och bubblan spricker.

  Avvikelser från normen

  Kvinnor frågar ofta om det finns en dominerande follikel, om det blir ägglossning. Svaret är enkelt: naturligtvis, ja. Men det är en helt annan fråga om det inte finns någon dominerande cell och alla har samma storlek - detta indikerar att ägget inte kan lämna äggstocken. Denna situation upptäcks också med hjälp av ultraljud.

  I vissa fall är förekomsten av flera dominerande folliklar möjlig. Resultatet är samma antal ägg och följaktligen födelsen av flera liv samtidigt. Men i denna situation kan resultatet bli negativt - folliklarna fryser bara och kommer inte att utvecklas vidare, därför kommer inte ägglossning att inträffa.

  Som en annan avvikelse från normen är det värt att lyfta fram den fullständiga frånvaron av folliklar. I detta fall kollapsar kvinnans reproduktionssystem helt och hon blir karg. Skälen till denna avvikelse är:

  • för tidig menopaus;
  • dysfunktion i äggstockarna;
  • systematiska nervnedbrott;
  • tillstånd av depression;
  • störningar i det endokrina systemet;
  • förändring av klimatförhållanden;
  • hypofysformationer.

  Follikelstorlek under ägglossningen

  Varken kvinnan själv eller gynekologen kommer att kunna bestämma storleken på follikeln under ägglossningen vid undersökning, eftersom detta kräver specialutrustning. Men det är nödvändigt att bestämma det, eftersom befruktning är möjlig endast i närvaro av ett utvecklat ägg.

  I början av ägglossningen visas vissa tecken, genom vilka det är möjligt att känna igen denna process. Tack vare honom har varje kvinna en chans att hitta en bättre dag för befruktningen eller för att skydda sig mot graviditet.

  Norm

  Kvinnor är ofta också intresserade av storleken på follikeln när ägglossningen sker. När ägget släpps är det från 23 till 24 mm. När follikeln går sönder kan ägget leva ytterligare två dagar - det är den period som anses vara den mest fördelaktiga för befruktningen.

  Ägglossning för en bubblestorlek som inte når normen är osannolikt. Men även om det gör det kommer ägget inte att kunna befruktas.

  avvikelser

  Som regel förekommer avvikelser i form av atresi eller uthållighet. I det första fallet kännetecknas överträdelsen av bevarandet av follikelns integritet, en snabb minskning och överväxt till en cysta. Följande punkter bör tillskrivas tecknen på ett sådant tillstånd:

  • brist på corpus luteum;
  • låg progesteron;
  • brist på vätska bakom livmodern.

  Tillsammans med atresi uppträder amenorré och blödning 3-4 gånger per år och liknar vanlig menstruation. I närvaro av sådan dysfunktion kan graviditet och tal inte gå.

  Sjukdomen utvecklas under puberteten och kan fungera som ett resultat av hormonellt misslyckande. Efter det finns problem med menstruation, amenorré och polycystic. Men det farligaste är infertilitet..

  Persistens innebär inte en sprängning av en follikel som redan är mogen. Dess storlek, cirka 24 mm, varar i en vecka, varefter menstruationen börjar. I vissa fall kanske de inte är - då erhålls en cysta från bubblan. Här kommer symtomen att vara följande:

  • låg progesteron;
  • ökad mängd östrogen;
  • försening / överflöd av menstruation;
  • invarians av storleken på follikeln med regelbunden ultraljuddiagnos;
  • brist på corpus luteum och vätska nära livmodern.

  Vilken storlek behövs för befruktningen?

  Normen för befruktningen är storleken på follikeln under ägglossningen - 18-25 mm. Om verkliga indikatorer går över dessa gränser är sannolikheten för befruktning minimal. I fallet då denna avvikelse observeras från cykel till cykel krävs en medicinsk undersökning. I avsaknad av snabb behandling, blir resultatet infertilitet.

  Vad du ska göra om storleken inte är korrekt

  När storleken på follikeln inte når normal kan ägglossning inte ske. Det här problemet måste behandlas, men innan det måste du genomgå en diagnos för att fastställa orsaken till dysfunktionen..

  Som regel fungerar hormonell obalans som provokatör. Nuvarande medicin erbjuder patienter ett brett urval av läkemedel, tack vare vilket det finns en chans att normalisera utvecklingen av follikeln och uppnå utseendet på ett komplett ägg. De vanligaste läkemedlen är:

  Terapi börjar mellan den femte och den nionde dagen i menstruationen. Doseringen ordineras initialt av läkaren och senare ökar han den gradvis. Självmedicinering är strängt förbjudet eftersom behandlingsregimen väljs individuellt. Sannolikheten för ägglossning bestäms av ultraljud, som systematiskt utförs under terapi.

  Förutom att ta läkemedel måste patienten ändra kosten - den måste vara balanserad, innehålla i tillräckliga mängder vitaminer, mikro- och makroelement. Detta krav förklaras av att ett sådant tillvägagångssätt hjälper till att normalisera den kvinnliga sexuella sfären och stärka immuniteten..

  Dessutom kontrolleras sköldkörtelns tillstånd och hormonnivån. För att normalisera ordineras mediciner, tack vare vilka, när ägglossningen inträffar, äggen visas i vanligt läge.

  Slutsats och slutsats

  Kvinnor som vill bli mödrar måste känna till follikelns normala storlek både före och under ägglossningen. Denna information är särskilt viktig för dem som under en lång tid inte kan producera befruktning. I det fall då bubblan inte når den önskade storleken kommer alla försök att befrukta ägget helt enkelt meningslösa.

  Följande faktorer bidrar till början av ägglossning: normalisering av hormonell bakgrund, minskning av stressiga situationer, uteslutning av stark fysisk ansträngning, korrekt och balanserad näring. Att känna till och följa dessa regler kommer det inte att vara svårt att lösa problemet.

  Follikelstorlekenormen för befruktningen: vad som ska vara dominerande innan ägglossningen brister

  En follikel är en rundad kapselcell som finns längs äggstocken. Totalt finns det cirka 10-12 i början av menstruationscykeln. De börjar mogna tills en av dem är före sina föregångare. Gynekologer kallar en sådan cell en "dominerande follikel", liksom en "graaff bubbla".

  Inuti dess struktur mognar ägget, som under ägglossningen skickas till äggledarna. Kapselns storlek förändras varje dag i cykeln. Under ägglossningen når den sin maximala storlek för att därefter brista och bilda ett corpus luteum.

  Mått i olika stadier

  Follikeln ökar ständigt i diameter, vilket är ett normalt fysiologiskt fenomen under de första två veckorna efter menstruationen. Om han var i statistiskt tillstånd, kan vi redan prata om allvarlig patologi.

  De första tre dagarna efter endometrial frigöring är det praktiskt taget osynligt på ultraljudssensorer, eftersom dess dimensioner är ungefär 1-3 mm. På dag 5 har cellen redan ett mer formellt utseende och når 5-6 mm i diameter.

  På den 7-8: e dagen av menstruationscykeln visas en dominerande follikel, vars dimensioner inte överstiger 9-11 mm. Varje dag ökar kapseln med 1-2 mm och redan med ägglossningsperioden är den 18-24 mm i diameter. Detta är det maximala maximumet, som talar för hans tidiga bristning och ägglossning.

  Efter den luteala fasen i cykeln stannar follikulogenesen. Resten återstår eller förblir i diameter högst 5-6 mm. När en ny menstruation börjar börjar de återigen utvecklas för att förbereda kroppen för ägglossning.

  REFERENS! Ägglossning sker den 11-16: e dagen från början av menstruationen. Det är värt att komma ihåg att det endast är genomsnittliga värden, eftersom follikelbrott kan uppstå både tidigare och senare. Tidpunkten för ägglossningen är direkt beroende av varaktigheten av menstruationscykeln, som bör vara inom 21-35 dagar.

  I slutändan visar det sig att kapslarnas storlek varierar beroende på följande faktorer:

  1. Dag för hormonella förändringar. Deras aktiva mognad inträffar i follikelfasen i cykeln och regression - i luteal.
  2. Ålder, eftersom under perimenopaus och postmenopaus folliculogenesis stoppar eller avtar.
  3. Patologiska tillstånd (cyst, äggstocksfunktion, tumörer, hormonella störningar) gör betydande anpassningar till follikulär mognad.

  Maximal

  Den dominerande follikeln före sprängning når sin maximala storlek. I klinisk praxis anses en diameter på 18 till 24 mm vara normen. Med sådana dimensioner är "graaf bubblan" fylld med blod och vätska.

  Sådant innehåll sträcker och tunnar kapselns väggar, vilket oundvikligen leder till att det brister. En corpus luteum bildas från cellbunten, och ägget släpps på utsidan och skickas till äggledarna för befruktning.

  Om den inte har nått sin maximala storlek, är ägglossning nästan omöjlig. I detta fall regresserar follikeln helt enkelt. Men även när den normala diametern uppnås är det inte ett faktum att ett brott kommer att uppstå..

  Hela felet är hormonella störningar och vissa patologiska tillstånd som blockerar ägglossning:

  1. luteinisering.
  2. Follikulär cysta.
  3. Uthållighet.
  4. Minskning och död av follikeln.
  5. Hormonell obalans.

  Dominerande

  För normal befruktning måste den dominerande follikeln spricka för att frigöra det mogna ägget och bilda corpus luteum. Detta innebär att den mest gynnsamma fasen för befruktningen är ägglossning och några dagar efter det.

  Det är värt att notera att follikulogenesprocessen för normal befruktning ska motsvara dagarna i menstruationscykeln. Om follikeln inte utvecklas korrekt kan allvarliga hormonella störningar misstänkas..

  VIKTIG! En dominerande follikel större än 24 mm indikerar närvaron av en follikulär cyste, i vilken befruktning och graviditet är omöjligt. Det finns en omvänd situation: om kapseln före ägglossningen inte har nått 18 mm i diameter, är detta till förmån för ovariell dysfunktion, endokrina patologier, sjukdomar i reproduktionssystemet samt tidig menopaus.

  Vid en rutinmässig gynekologisk undersökning är det omöjligt att se och bestämma storleken på folliklarna. För detta finns det en ultraljud, som exakt bestämmer storleken på "graafbubblan", såväl som andra mogna kapslar.

  CT och MR av bäckenorganen ser vanligtvis inte sådana nyanser, eftersom deras mål är diagnos och upptäckt av patologiska neoplasmer, liksom en studie av strukturen i vävnaderna i äggstockarna, livmodern, angränsande organ och lymfkörtlar.

  Dessa förfaranden är för dyra, men de är särskilt viktiga för att bedöma tillståndet eller återstå stubbe efter operationen.

  För att ultraljudet ska vara det mest informativa, rekommenderar alla läkare att utföra det 5-7 dagar efter den första lossningen av endometriet. Under menstruationen är folliklarna praktiskt taget osynliga, därför kommer proceduren inte att visa något signifikant, med undantag av patologiska neoplasmer, om några.

  REFERENS! Ultraljud kan utföras på tre sätt: transabdominalt (fylld urinblåsan), transvaginalt (speciell sensor i vagina) eller, i sällsynta fall, transrektalt. De är alla lika effektiva och kan se storleken på mogna folliklar..

  I klinisk praxis händer detta mycket ofta: follikeln överstiger antingen normal storlek eller faller efter. Sådana tillstånd kräver förtydligande av orsakerna, eftersom det är nästan omöjligt att bli gravid eller bli gravid med follikulogenesstörningar. Dessutom gör detta kroppen sårbar för inflammatoriska processer och tillväxten av patologiska neoplasmer..

  Om "graafbubblan" innan gapet inte når 18 mm, kan du misstänka:

  1. Hormonell ovariefunktion.
  2. Tidig klimakterium.
  3. Störningar i hypotalamus, hypofysen.
  4. Sköldkörtelsjukdom.
  5. STI.
  6. Bekkensjukdomar (adnexit, endometrios, cervicitis).
  7. Postoperativa villkor.
  8. Påfrestning.
  9. Underernäring, trånga dieter.

  I fallet med en ökning av den dominerande follikeln är den gynekologiska bilden tydligare, eftersom detta betyder tillväxten av en follikulär cysta, som blockerar ägglossningen och äggets utgång. Befruktning är inte möjlig i detta fall..

  Follikulometri: definition, möjligheter

  • Follikulometri är en ultraljuddiagnos av livmoder, äggstockar och folliklar under hela menstruationscykeln.
  • Studien genomförs med hjälp av en speciell skanner och sensor, som kan se de minsta förändringarna i reproduktionssystemet..
  • Generellt sett är detta den vanliga ultraljudssökningen, som utförs under en menstruationscykel flera gånger.
  • För första gången föreskriver läkaren en studie den 5-10: e dagen av menstruationscykeln, och bestämmer sedan individuellt tiden för efterföljande diagnos.

  Intervallerna mellan procedurerna är 2-3 dagar.

  Det slutliga beslutet i denna fråga fattas av läkaren. Det händer att ultraljud utförs endast före perioden med ägglossning eller uteslutande efter det.

  Follikulometri är en mycket informativ diagnos som kan svara på många frågor..

  Genomfört för att:

  1. Analysera follikelstorleken.
  2. Registrera närvaron eller frånvaron av ägglossning.
  3. Utvärdera reproduktionssystemets funktion.
  4. Välj rätt dag för befruktningen.
  5. Observera tillståndet för funktionella cyster såväl som andra godartade neoplasmer (fibroider).
  6. Kontrollera behandlingen.
  7. Analysera menstruationens regelbundenhet.
  8. Undersök endometrial tillväxt.
  9. Beräkna storleken på corpus luteum med början från ägglossningsperioden.
  10. Diagnosera infertilitet.

  Möjligheterna till follikulometri är ganska omfattande. Det beror på vilket mål gynekologen sätter för det. Oftast behövs en sådan procedur för att förstå: var det ägglossning i en viss menstruationscykel och om det skulle stimuleras med medicinering.

  VIKTIG! Follikulometri föreskrivs alltid före in vitro-befruktningsförfarandet (IVF), samt för behandling av kvinnlig infertilitet och övervakning av hormonbehandling. Ultraljud utförs antingen i betalda kliniker eller i specialiserade familjeplaneringscentra.

  Som ett resultat visar det sig att dimensionerna på "Graaf-bubblan" ständigt förändras. Dess diameter beror direkt på dagen för menstruationscykeln.

  I den första fasen ökar den ständigt med 1-2 mm, och i den andra - den stoppar utvecklingen och regresserar igen. Om kapselns storlek inte passar in i standardvärdena försämras follikulogenesen.

  I detta fall krävs en grundlig diagnos för att identifiera orsaken till patologin och förskriva behandling.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Kan bli gravid av klimakteriet

  Orsaker till sen graviditet och sannolikheten för befruktning i klimakterietI livets oro tänker kvinnor mer på att lösa pressande problem än om deras framtid. Som ett resultat skjuts upp födelsen av ett barn, de bästa åren går till sekundära saker....

  Vaginala suppositorier för menstruation: möjligt eller inte

  Ofta föreskrivs vaginala suppositorier för kvinnor för att behandla könsorganet och eliminera olika inflammatoriska processer. De hjälper effektivt i kampen mot olika gynekologiska sjukdomar....

  Tilldelningar istället för menstruation

  Ovanlig urladdning istället för menstruationTilldelningar istället för menstruation, vad är detta fenomen, hur man utvärderar det, kan det vara ett tecken på graviditet och hur man orsakar normal blödning?...