Folliklar i äggstockarna. Normen är en mängd på 30-40-50 år, under graviditet, klimakteriet, storlekar

Ansvarsfrihet

En kvinnas förmåga att bli gravid bestäms av folliklarna i äggstockarna, deras antal och mognad. Kännedom om normerna för fysiologiska processer som äger rum i det inre organet i det kvinnliga reproduktionssystemet gör att du kan fixa möjliga avvikelser i tid och få läkarhjälp i tid.

Vad är folliklar, deras roll i kroppen

Folliculus är en flerskiktsformad ihålig formation, runt vilken är epitel och bindväv. De skyddar den plats där oocyten mognar före ägglossningen och påverkar också östrogensyntes.

Folliklar i äggstockarna, vars norm uppgår till cirka 500 tusen, läggs vid födseln. De börjar sin tillväxt under pubertetsflickorna och genomgår vissa utvecklingscykler. Detta är en kontinuerlig process som slutar under klimakteriet. De flesta prover dör i en viss cykel till följd av atresi. Resten går igenom alla utvecklingsstadier.

Det finns tre tillväxtstadier:

Varje element har en kvinnlig reproduktionscell och follikulära celler..

Follikel-typer

I enlighet med utvecklingsstadiet är elementen indelade i vissa typer:

UrsprungligDenna typ inkluderar omogna element som finns i de ytliga delarna av äggstocken. Ha en platt form.

De finns i stort antal, men de minsta storlekarna.

Primär eller preantralDenna typ inkluderar uppvaknade element som har gått in i mogningsfasen. De är större än tidigare folliklar, har en kubisk form.
Sekundär eller antrumFolliculus har i detta skede en mogenare form. De är flerskiktade och hålrum fyllda med flytande form mellan skikten. Det finns ett extra tecalt membran som visas före hålrummen och är avgörande för att identifiera detta element.
Tertiär eller preovulatorisk eller mogenElement av denna art uppnår maximal utveckling, därför har den största storleken. Deras hålrum är vätskefyllda och omgiven av tecaskalet.

Utvecklingsstadier per dagscykel

Mognad av element sker kontinuerligt. I tillväxtstadierna sker deras aktiva bildning..

Folliklar i äggstockarna, som är normala för antalet hos flickor uppgår till cirka 6 miljoner, beror direkt på mognad och hälsa hos föräldrarnas kropp. Reproduktion av element sker under perioden med fostrets utveckling. Under livets gång tillbringas de i samma mängd som de tidigare bildades..

Det finns tre utvecklingsstadier. I det första förstadiet består folliklarna av en kärna och epitelceller. Innan detta är de i vila. Under puberteten går flickor till småstadier.

Element täcks gradvis med nya lager och en mikroskopisk hög. De blir flerskiktade och börjar utsöndra det kvinnliga hormonet östrogen. I detta skede bildas kapillärer, bindväv. Mängden vätska i håligheterna börjar öka..

Under denna period kan olika sjukdomar i barndomsperioden, stress, oroligheter påverka mängden folliculus.

Vissa element dör och andra flyttar till ett annat skede - av stor tillväxt. Vid denna tidpunkt ackumuleras ägget näringsämnen, och en hålighet med en follikulär vätska bildas också. Celler börjar producera stora mängder östrogen.

Den tredje etappen är den kortaste. Follikeln börjar mogna 12 timmar före ägglossningen och försvinner 2 dagar efter befruktningen. Med en framgångsrik process fortsätter celldelningen och mognadssteget slutar med bildandet av en haploid uppsättning av kromosomer.

Den dominerande follikelns roll

Valet av den dominerande follikeln sker i den tredje utvecklingscykeln. Elementets storlek är ungefär 20 mm. Det utvecklas normalt om kroppen är frisk, det finns inga patologier.

I vätskan som fyller follikulära antrum ökar östrogeninnehållet kraftigt. Att höja nivån orsakar frisättning av luteiniserande hormon och ägglossning. När det finns ett brott i väggen i den dominerande follikeln och frigörandet av ägget återställs processen för reduktionsdelning.

Normen för antalet folliklar i bihang efter ålder

Folliklar i äggstockarna, vars norm tjänar till att bestämma de morfologiska kriterierna för ålder, beror på kroppens hormonella aktivitet. Ett viktigt argument som utvärderar reproduktionssystemet är ålder. De viktigaste mönstren för follikulär utveckling beror på hormonell reglering av kroppsfunktioner.

Från tonåren, under påverkan av hormoner i den främre hypofysen, inträffar cykliska förändringar hos flickor i äggstockarna. Det endokrina systemet styr varje folliculus.

Det genetiskt lagrade follikulärt lager efter ålder är:

 • vid födseln finns det 2 miljoner omogna element;
 • 11 tusen bitar går förlorade varje månad;
 • vid puberteten förblir 300 - 400 tusen stycken;
 • före början av åldersrelaterad klimakteriet förloras 1000 stycken. en gång i månaden;
 • vid en ålder av 47-50 år äggstocksreserven tappas.

Som ett resultat, vid en ålder av 45, har en kvinna en låg sannolikhet för befruktning, trots att menstruationscykler och hormonell aktivitet i äggstockarna kvarstår.

Normen för antalet folliklar under graviditeten

Folliklarna i äggstockarna har sin egen norm, vilket är en uppskattning av den kommande superovulationen under befruktningen.

Deras antal tolkas på följande sätt:

 • mindre än 5 - infertilitet;
 • 5-7 - en liten sannolikhet för fertilitet;
 • 8-15 - graviditet är möjligt;
 • 16-30 - normen;
 • mer än 30 - polyendokrin syndrom, åtföljt av nedsatt äggstocksfunktion.

Under graviditeten frisätts inte den kvinnliga kroppen helt från folliculus. Endast de som väcks med en dominerande follikel förstörs. Resten är i vila och vaknar efter barnets födelse.

Normen för antalet folliklar med klimakteriet, klimakteriet

Med början av klimakteriet, förändringar i könsorganens funktion, hormonell misslyckande inträffar. Folliklar i äggstockarna, vars norm är begränsade, under klimakteriet förändras dramatiskt och sammandras. Det är deras frånvaro som bestämmer minskningen av östrogennivåer. När antalet menstruationer minskar, minskar folliculus.

Normen för follikeln i äggstockarna med klimakteriet ändras tillsammans med hormonnivån

Med klimakteriet komplicerar elementen avsevärt loppet av den sista oberoende menstruationen. Under denna period minskar äggstockarna i storlek och utsätts för olika sjukdomar. Om de började öka, orsakas det kanske av utvecklingen av en cysta, polycystisk, malig tumör.

Det är viktigt under denna period att besöka gynekologen var sjätte månad för att diagnostisera sjukdomen i tid.

Hur follikelstorlekarna normalt förändras under cykeln

I början av varje menstruationscykel, under påverkan av follikelstimulerande hormon, börjar ny folliculus utvecklas i äggstockarna.

Processen för follikulogenes med en standardcykel på 28 dagar sker enligt följande:

 • vid 5 dagars ålder är storleken på de antrala folliklarna upp till 5 mm;
 • på dag 7 ökar de med en hastighet av 1 mm per dag;
 • på dag 8 väljs den dominerande. Den fortsätter att växa med en hastighet av 2 mm per dag och når storlekar upp till 15 mm. De återstående follikulus regresserar och försvinner;
 • den 14: e dagen finns en ägglossningsfas. Den dominerande follikeln når en storlek på 24 mm, sedan spricker den och ett ägg lämnar det.

Den genomsnittliga livslängden för en oocyt är från 12 till 24 timmar.

Vad är follikulometri, vad är det för?

Tekniken styr tillväxten och utvecklingen av folliculus i äggstockarna och hjälper till att bestämma möjligheten till befruktning. En ultraljudsskanning rekommenderas från åttonde till tionde dagen i menstruationscykeln. På åttonde dagen kommer en dominerande follikel att vara synlig.

En ultraljudssökning utförs för att erhålla följande information:

 • bedömning av tillståndet i livmodern och äggstockarna, deras fas i cykeln;
 • studie av äggstockarnas funktion;
 • få bekräftelse av ägglossning;
 • bestämning av tiden när oocyten lämnar follikeln;
 • identifiering av orsakerna till menstruations oregelbundenhet och ovariell dysfunktion;
 • belysning av faktorer som påverkar frånvaron av ägglossning under menstruationen;
 • bedömning av cykliska förändringar i endometrium och identifiering av möjliga patologier;
 • fastställa användbarheten av den luteala fasen i menstruationscykeln, baserat på den information som erhållits om corpus luteum;
 • kontroll över äggmognadsprocessen under hormonterapi.

Upprepad follikulometri utförs under förutsättning att det finns en ultraljud av bäckenorganen som passeras senast 6 månader sedan.

Upprepade serier av ultraljudsundersökningar för att:

 • fastställa faktum av ägglossning;
 • bestämma faserna i menstruationscykeln;
 • ta reda på dagen ägget släpps;
 • utföra in vitro-befruktning;
 • diagnostisera infertilitet;
 • kontrollera effekten av hormoner på äggstockarna.

Vid utförande av follikulometri uppmärksammas follikulär mognad och endometrium.

Överträdelser med felaktig utveckling av den dominerande follikeln

Om utvecklingen av den dominerande follikulusen försämras inträffar inte ägglossning, eftersom oocyten inte kan gå utanför. I sådana fall utförs observation och ultraljud. Från och med den 10: e dagen av cykeln övervakas tillväxten av den dominerande follikulus. Om det långsamt mognar, kan ägget från äggstocken inte gå ut. I detta fall föreskriva behandling. Observera resultatet under nästa cykel.

Överträdelser i utvecklingen av ett dominerande element kan uppstå av olika skäl:

 • tidig början av klimakteriet på grund av operation eller det naturliga sättet;
 • patologi för äggstocksfunktionen;
 • problem med ägglossning;
 • östrogenbrist;
 • endokrina körtelstörningar;
 • kvinnliga könsinfektioner;
 • hypofyseadenom.

Patologi vid mognad av den dominerande orsakas av depression, stress, nervös belastning.

Möjliga avvikelser

Folliklar i äggstockarna, vars norm kan överskridas eller underskattas, kan sluta växa eller utvecklas till önskad storlek. I det här fallet har kvinnan inte ägglossning. Anledningen till avvikelserna upptäcks med hjälp av ultraljud och bestämmer nivån på könshormoner hos en kvinna.

Uthållighet

Patologi orsakas av obalans i hormoner, vilket är nödvändigt för reglering av menstruationscykeln.

Persistens kan erkännas av följande symtom:

 • underskattad progesteronnivå i blodet;
 • ökade östrogennivåer;
 • dominerande follikel existerar under lång tid;
 • det finns ingen luteal fas i menstruationscykeln;
 • det finns ingen corpus luteum och vätska i det intilliggande utrymmet.

Terapi syftar till att normalisera den hormonella bakgrunden. Läkare föreskriver läkemedel som sänker östrogennivåerna i follikelfasen och ökar progesteronnivåerna i lutealfasen i menstruationscykeln.

Överskottsstorlek

Överdriven överdimensionering av follikeln kan indikera en cysta. Bildningen är en hålighet fylld med vätska, ibland med blod eller pus. I detta fall överstiger follikulusens diameter normalen och blir mer än 30 mm. I detta fall är det nödvändigt att punktera och suga folliklarna.

Patologi orsakar funktionsfel i menstruationscykeln och smärtsamma symtom i nedre del av buken.

Brist på

Den tillfälliga frånvaron av folliculus förknippas huvudsakligen med kvinnans psykologiska tillstånd. Så snart kroppen återställs, bildas elementen igen.

Fel kan orsaka följande faktorer:

 • felaktigt utvalda preventivmedel;
 • endokrina sjukdomar;
 • en kraftig förändring i vikt upp eller ner.

Försvinnandet av folliculus över 45 år är en naturlig process, eftersom klimakteriet går in.

Reglering av follikulär mognad

Det huvudsakliga målet med terapi är att återställa den normala menstruationscykeln och befria kvinnan från infertilitet. Du kan uppnå resultatet genom att stimulera ägglossning, minska eller öka antalet antrala folliklar.

Stimulering av ägglossning

Stimulering av ägglossningen utförs efter att ha genomgått en omfattande diagnos som syftar till att identifiera orsakerna till patologier i menstruationscykeln. Anti-östrogenläkemedel föreskrivs för att stimulera östradiolproduktion och follikulär tillväxt.

Cystyprofylax utförs med injektioner av hormonpreparaten Praegninum eller Gonacor. Stimulera inte med äggstocksutarmning under klimakteriet och med hinder i äggledarna.

Minska antalet antrala folliklar

Med ett ökat innehåll av follikulus terapi riktas till normalisering av hormonfonden. Det är möjligt att reglera produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, östrogener, prolaktin och progesteron med hjälp av kombinerade orala preventivmedel.

Beroende på patologi förskrivs läkemedel:

Kombinerade hormonella läkemedel används för att behandla menstruations oregelbundenheter, minska eller eliminera ägglossnings syndrom.

Är det möjligt och hur man kan öka antalet folliklar

Produktionen av antimuller hormon påverkar mängden folliculus. Med hjälp av vitaminkomplexet, liksom preparat som innehåller biologiskt aktiva ämnen, är det möjligt att öka stimuleringen av äggstocksfunktioner, öka chansen för framgångsrik äggmognad.

Men det är omöjligt att öka hormonproduktionen med mediciner, eftersom mängden folliculus beror på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

Oocyten utvecklas inuti folliklarna i äggstockarna. En förändring av den hormonella bakgrunden, möjligheten till befruktning beror på normen för deras kvantitet. Med avvikelser från normen är risken för olika patologier möjlig. Det kan finnas flera skäl till kränkningar, därför är det viktigt att genomgå en kvalificerad undersökning för att undvika infertilitet.

Artikel design: Mila Fridan

Ultraljudsövervakning av ägglossning - Follikulometri (+ dekryptering!)

Ultraljudsövervakning eller follikulometri är det mest pålitliga, nästan 100% sättet att bestämma ägglossning. Detta kräver ett besök i ultraljudskåpet flera gånger under cykeln.

Den första övervakningen utses efter menstruationens slut, ungefär en vecka före den förväntade ägglossningen, och upprepas sedan var tredje dag. Intervallet beror på folliklarnas individuella tillväxthastighet (ungefärligt datum för ägglossning bestäms av deras storlek). Efter att en gul kropp visas på platsen för den dominerande follikeln, såväl som vätska i det lilla bäckenet, säger läkaren att ägglossning har inträffat.

Hur ultraljud beräknar dagen för ägglossning

Detta är hans största fördel. Men det finns nackdelar med det: de höga kostnaderna och behovet av att besöka ultraljudsrummet. Faktum är att innan det fastställer att follikeln är redo för ägglossning kan det ta mer än en dag, och för varje screening måste du betala.

Med en stabil 28-dagars cykel börjar ultraljudsövervakning från dag 8-9 av cykeln. För närvarande kan du redan se den dominerande follikeln. Följande procedurer var 2-3: e dag bekräftar dess tillväxt och mognad och indikerar direkt ägglossningens strategi. När den dominerande follikeln når 18-24 mm spricker den och frigör ett ägg (ägglossning). Om processen utvecklas normalt bekräftar ultraljud den 15-16: e dagen av cykeln att den börjar.

Om menstruationscykeln är stabil, men dess varaktighet är kortare eller längre än 28 dagar, genomförs den första sessionen med ultraljudsövervakning 6 dagar före det uppskattade ägglossningsdatumet. Om menstruationen är oregelbunden föreskrivs follikulometri den fjärde dagen efter att de slutar. I vilket fall som helst fortsätter ultraljudsövervakning varannan 2-3 dag tills faktumet av ägglossning har bekräftats (corpus luteum och fri vätska i det lilla bäckenet).

Vilka parametrar har äggstockarna och folliklarna före ägglossningen

När follikeln mognar växer den gula kroppen och bleknar bort, äggstockarnas storlek förändras med jämna mellanrum. Inom det normala intervallet:

 • volym 4-10 cm 3;
 • längd 20-37 mm;
 • bredd 18-37 mm;
 • tjocklek är 16-22 mm.

Det borde inte vara förvånande om en ultraljudssökning visar olika storlekar på vänster och höger äggstock. Detta är en normal förekomst. De närmar sig lika parametrar efter klimakteriet..

Huvudpåverkan på äggstockens parametrar före ägglossningen har tillväxt av folliklar. I början av varje cykel börjar 7-8 folliklar att öka, då bland dem en dominerande (mindre ofta, två) sticker ut. Det fortsätter sin tillväxt och resten återgår till sitt ursprungliga tillstånd. Den ungefärliga storleken på den dominerande follikeln i ett tidigt skede (5-7 dagar av cykeln) är 6 mm. Närmare mitten (dag 10) når dess diameter 15 mm och ökar sedan dagligen med en och en halv till två millimeter per dag. Follikelstorlek under ägglossningen - 18-24 mm.

En betydande ökning av äggstockarna (med 1,5 cm 3 eller mer), samt en minskning av parametrarna, är en anledning till ytterligare undersökning. I det första fallet kan cystor eller tumörer vara närvarande. En minskning i volym kan indikera en minskning av ovariefunktionen..

Vilka är tecken på ägglossning som ses vid ultraljud

Den huvudsakliga föregångaren för att närma sig ägglossningen, som kan ses väl med ultraljudsskanning, är en dominerande follikel med en diameter på 17 mm eller mer. Den naturliga inkubatorn i ett moget ägg är en heterogen cirkulär formation. Dess dubbla kontur med en förtjockning på insidan är tydligt synlig.

Med en follikelstorlek den 12-14: e dagen av cykeln (cykel - 28 dagar) kanske mindre än 15 mm ägglossning inte är.

Livmodern under ägglossningen har en treskiktsstruktur i endometrium (intern slemhinna). Tjockleken når 8-12 mm. Efter ägglossningen förvandlas slemhinnan till en sekretor.

Tillståndet i livmoderns endometrium avgör kroppens beredskap för ägglossning

Ett tunnare lager av endometrium indikerar att livmodern inte är redo att acceptera ett befruktat ägg.

Ägglossning med PCOS - vad är en ultraljud för?

PCOS (polycystiskt äggstocksyndrom) är en hormonell störning där ägget inte mognar helt inuti den dominerande follikeln och inte lämnar den. Detta är en vanlig orsak till brist på ägglossning. Många folliklar med omogna ägglossningar degenererar till godartade neoplasmer - cyster.

Ultraljudsövervakning används nödvändigtvis för att stimulera ägglossning (en av de viktigaste metoderna för befruktning i PCOS), liksom i en cykel med ART - intrauterin insemination.

PCOS vid ultraljud - det finns ingen dominerande follikel

Var inte rädd för laparoskopi. Denna känsliga procedur hjälper inte bara till att identifiera problemet i det reproduktiva systemet utan också eliminera det på plats. Så till exempel diatermopunktur - förbränning av äggstocksmembranet i PCOS, bidrar till början av ägglossning och graviditet under de kommande 6 månaderna.

Follikulometri efter ägglossning

Förfarandet utförs under perioden från 2-3 dagar efter den förväntade frisättningen av ett moget ägg.

Om allt gick bra på skärmen kan du se:

  Corpus luteum (en rundad formation med ojämna konturer) i stället för en mogen follikel. Storleken på corpus luteum efter ägglossningen (15: e dagen av cykeln) är 15-20 mm. Den växer aktivt och når den 20: e dagen av en cykel med en diameter på 2,5-2,7 cm. Inom en vecka efter ägglossningen bleknar corpus luteum i äggstocken och försvinner vid tidpunkten för nästa menstruation, eller tvärtom - det ökar ännu mer aktivt (om befruktningen har inträffat).

Corpus luteum är en tillfällig körtel som bildas på platsen för den dominerande follikeln efter ägglossningen

 • Flytande ämne i douglasutrymmet bakom livmodern (vätska i bäckenet). Detta är innehållet i den dominerande follikeln som inträffar efter frisättningen av ett moget ägg, och en liten del av utsöndringen av äggledarna.
 • Ultraljudfoto - follikulometri efter ägglossning. Det finns en corpus luteum och fri vätska

  Om ägglossningen har ägt rum, ackumuleras vätskan i det intilliggande utrymmet i en obetydlig volym. Normalt är dess vertikala nivå mindre än 10 mm, men om den överstiger 50 mm kan detta vara en konsekvens av olika patologiska processer i de inre könsorganen.

  När du planerar ett barn är den bästa tiden för intimitet den dagen follikeln brister och 1-2 dagar före den.

  Efter ägglossningen måste du vänta cirka 7-10 dagar (så att embryot implanteras i livmodern). Tecken på implantation och andra tidiga symptom på graviditet vid 8-14 DPO: er beskrivs i en mycket detaljerad artikel med exempel. Om det finns sådana tecken, kan ett ultrasensitivt graviditetstest göras. Om inte, vänta tills förseningen börjar (15 dagar efter ägglossningen) och gör sedan testet.

  Follikelutveckling: tillväxt per cykeldag

  Mognad av folliklar och den efterföljande utvecklingen av den dominerande är grunden för ägglossningsprocessen och möjligheten till naturlig befruktning av ägget med spermier. Nedsatt utveckling av dessa celler kan leda till infertilitet. På olika dagar varierar storleken på follikeln per cykeldag. När de mognar ökar de i storlek och innan ägglossningen spricker det och släpper ett ägg.

  .gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg "alt =" follikelutveckling efter dagar "bredd = "660" höjd = "351" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / image_novyj-razmer-300x160.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

  Vad är follikel och follikulogenes?

  Folliklar läggs i bilagorna till flickan även när hon är i livmodern. Ursprungligen finns det cirka 30 tusen, men innan puberteten börjar kommer ungefär hälften av dem att dö - detta är ett naturligt val. Follikeln hänvisar till de "embryonala" groddcellerna, vars huvudfunktion är att skydda ägget under dess utveckling från yttre faktorer som hotar dess livskraft. Skydd ges av flera lager av epidermal vävnad.

  Inom medicin kallas processen för utveckling och tillväxt av en vesikel med ett ägg follikulogenes, som inkluderar tre steg:

  1. Transformation av premordiala celler till preantrala celler. Denna fas kännetecknas av accelererad utveckling av 10-15 folliklar.
  2. Bildningen av den antrala follikeln. I en, mindre ofta i två, bildas ett hålrum och utvecklingen fortsätter. Medan andra hamnar i avstängd animering, regenerera.
  3. Graaf-bubblans utseende. I detta skede är det en ökning i vätskevolymen inuti cellen, vilket provocerar dess brott och frigöring av ägget.

  Follikulär fas

  Menstruationscykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal. Det är under den första fasen som den "embryonala" cellen mognar, från vilken i framtiden, vid befruktning, fostret kommer att utvecklas.

  Follikelfasen börjar den första dagen av den nya menstruationen och slutar med ägglossning. Varaktigheten för denna fas är ungefär ½ av hela menstruationscykeln. Speciella celler i denna fas producerar könshormoner östrogen.

  Under hela follikelfasen överskrider rektal temperatur inte 37 ° C. 2-3 dagar före ägglossningen stiger temperaturen med 1-1,2 ° C, och på ägglossningsdagen sjunker den kraftigt. Att mäta bastemperaturen är ett sätt att bestämma den bördiga fasen - den bästa tiden att bli gravid..

  Efter follikelfasen inträffar luteal. I detta skede bildas corpus luteum inuti vesikeln på platsen för ägglossningen, som upprätthåller en balans mellan hormonerna östrogen och progesteron, som utsöndras av corpus luteum för att förbereda kroppen för en möjlig graviditet.

  .gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png "alt =" fas i menstruationscykeln "bredd =" 660 " height = "542" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/pic1-300x246.png 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

  Dominant follikel

  Varje månad, i bilagorna till en kvinna, börjar 7-9 embryonceller utvecklas snabbare i förhållande till sina "bröder". Därefter avbryts deras utveckling, och kroppen "koncentrerar" sig på en sak - den dominerande follikeln. Storleken på denna epitelkokong ökar ständigt..

  Samtidigt börjar ägget inifrån att mogna: det passerar genom flera på varandra följande avdelningar, vilket åtföljs av en ansamling av näringsämnen och utseendet på de yttre skalen, varav endast 3.

  Follikulometri - ett sätt att bestämma follikelstorlek och ägglossning

  Det är inte möjligt att bestämma storleken själv. För sådana ändamål finns det en speciell procedur som kallas follikulometri. Detta är en ultraljudssökning, under vilken det är möjligt att bestämma storleken, antalet och tillväxtdynamiken hos embryonala celler.

  • exakt datum för ägglossning;
  • felaktig funktion av bilagorna;
  • terapiens effektivitet.

  Follikulometri gör det möjligt att upptäcka förekomsten av patologiska sjukdomar:

  • follikulär cyste - en neoplasma i epididymis, som är en äggcell som inte gick ut efter bristning av epidermal kokong i äggledaren;
  • atresia - patologisk underutveckling av DF;
  • uthållighet - förekomsten av viruset i vävnaderna i bihang, vilket förhindrar äggens fulla utveckling;
  • luteinisering - en kränkning av utvecklingen av "bubblan" när corpus luteum börjar utvecklas i en omogen cell.

  Följderna av follikulometri är följande:

  1. Under den första proceduren bestämmer läkaren de antrala folliklarna, varav en därefter kommer att bli dominerande.
  2. Efter 3 dagar utförs ytterligare en ultraljud, under vilken närvaron eller frånvaron av DF bestäms.
  3. Och under det tredje förfarandet bestämmer läkaren det maximala värdet på DF, vilket indikerar tillvägagångssättet för ägglossning.

  Follikelstorlek efter cykeldag

  Varje dag växer det, växer. Det finns speciella tabeller där data erhölls på basis av follikulometri, vilket indikerar utvecklingshastigheten.

  Normal storlek på olika dagar i cykeln:

  1. 1-4 dagar - bildningen av antrala embryonala celler, som var och en inte överstiger 4 mm i diameter. De kan visas och utvecklas i båda bilagorna samtidigt eller växelvis i var och en av dem..
  2. 5-6 dagar - celler ökar snabbt i storlek upp till 6 mm.
  3. En vecka efter början av menstruationscykeln bestäms DF, dess diametriska storlek når ett märke på 10 mm. I detta skede stoppar utvecklingen av andra antralceller.
  4. 8 dagar - storleken på den dominerande bubblan kan redan vara 12 mm.
  5. Dag 9 - DF ökar i storlek med 2 mm, det vill säga dess storlek i normen kan redan vara 14 mm.
  6. På den 10: e dagen - DF når en diameter på 16 mm fortsätter resten att minska.
  7. 11 dagar - storleken på den huvudsakliga follikulära kokongen kan nå 18 mm.
  8. 12 dagar - vid detta skede av DF-cykeln växer till 20 mm.
  9. 13 dagar - Graaf-bubblans storlek når 22 mm, och stigma syns på en av dess poler.
  10. 14-16 dagar - brott i follikulära vävnader, utbytet av ett moget ägg. I detta skede är DF-värdet som regel inte mer än 24 mm.

  Starka avvikelser från dessa standarder i riktning till reduktion kan indikera förekomsten av patologi.

  .gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg "alt =" ägglossning "bredd =" 660 "höjd = "427" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018 /02/tsts-300x194.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

  Sammanfatta alla ovanstående, låt oss sammanfatta ett litet resultat:

  1. Follikeln är en bubbla där utvecklingen av ägget inträffar och dess skydd mot yttre faktorer som i en eller annan grad kan påverka dess fulla utveckling.
  2. Hur många folliklar växer? Början på utvecklingen av denna cell sammanfaller med den första dagen av menstruationscykeln. Det vill säga den första dagen av menstruationen startar en ny cykel och sedan börjar utvecklingen av en grupp embryonala celler, varav en senare blir dominerande. Follikulär vävnadstillväxt varar tills ägglossningen, under vilken den brister och frigör ägget klart för befruktning. Det vill säga varaktigheten för mognadsfasen är 14-16 dagar.
  3. Det finns normativa indikatorer för storleken på utvecklingen av DF, avvikelse från vilken oftast är förknippad med utvecklingen av patologier hos olika etiologier.

  Har du någonsin undrat vilka specifika funktioner follikulär utveckling kännetecknas av? Kanske har du eller dina vänner redan genomgått follikulometri? Dela intressanta fakta och personliga upplevelser med oss ​​och våra läsare och lämna dina kommentarer i slutet av publikationen.

  Follikulometri: på vilken cykeldag som ska gå, vad kommer resultaten att säga?

  Follikulometri har nyligen blivit ett mycket populärt förfarande. Det hjälper mest exakt att beräkna ägglossning, vilket vanligtvis är nödvändigt i närvaro av vissa problem med befruktningen. Genomförandet av det är enkelt: i processen med ultraljudsundersökning av bäckenorganen utförs follikulometri separat, på vilken dag av cykeln (2, 7, 8, 14 eller andra) väljs proceduren av grundläggande betydelse. Hur man förbereder och sedan dechiffrerar resultaten korrekt?

  Läs den här artikeln

  Varför follikulometri behövs

  Med den här metoden kan du övervaka hur follikeln växer och mognar. Normalt sker detta varje månad hos kvinnor, och om det inte finns några kränkningar inträffar graviditet "enligt plan". Så follikulometri avslöjar följande:

  • Vad är strukturen för äggstockarna hos den här kvinnan, finns det cystor, förkortade folliklar.
  • Vilken del upptar den fungerande vävnaden och vad är ungefär "leveransen" av ägg. Med en grundlig ultraljudsundersökning av äggstockarna kan en specialist, i procenttal, indikera andelen folliklar som ännu inte har vuxit. Detta är särskilt viktigt för kvinnor under perimenopausal period, när de fortfarande vill bli gravida. Vid menopausen har äggstockarna en speciell struktur där follikulära apparater inte längre skiljer sig.
  • Vad är follikelns tillväxtdynamik under hela cykeln: dess maximala storlek sker ägglossning.
  • Bildar corpus luteum, vilken dag, dess storlek. För att göra detta utförs follikulometri den 21: e dagen av cykeln med en genomsnittlig varaktighet av 28-30 dagar.

  En annan viktig punkt är att läkaren kan mäta folliklar, deras omvandling och, parallellt, dynamiken i endometrial mognad. När allt kommer omkring finns det situationer där ägglossning inträffar och sedan befruktning, men fosterägget har ingenstans att fästa, eftersom det inre skiktet i livmodern är mycket tunt och inte genomgår de nödvändiga cykliska förändringarna.

  Vi rekommenderar att du läser artikeln om ultraljud i bäckenet för menstruation. Från det kommer du att lära dig den optimala tiden för varje typ av undersökning, orsakerna till att ultraljud inte kan skjutas upp.

  Alla dessa uppgifter är nödvändiga för läkare i många fall. Så oftast utförs follikulometri för följande ändamål:

  • För att ta reda på orsakerna till misslyckade försök att bli gravida. Det spelar ingen roll om kvinnan har en regelbunden cykel eller inte. Ibland räcker det för att lösa ett problem bara för att avgöra på vilken dag av cykeln ägglossningen inträffar. Faktum är att majoriteten anser att med 14, men i själva verket är det bara i 50% av fallen, i 30% - med 19-21, i 20% - på andra dagar. Genom att peka paret på de mest gynnsamma dagarna kan du bidra betydligt till befruktningen om det inte finns andra problem.
  • Om det under behandlingen är nödvändigt att ta reda på om stimulering av ägglossning är nödvändig eller follikeln går genom alla mogna stadier helt oberoende.
  • När en kvinna förbereder sig för befruktning in vitro, artificiell insemination eller andra liknande interventioner.
  • För att avgöra orsakerna till en oregelbunden cykel.
  • För att kontrollera behandlingen av olika gynekologiska patologier, till exempel hormonella störningar, etc..

  Follikelmognad och äggutbyte

  Vad är metodens komplexitet

  Follikulometri är en enkel procedur, den kräver endast speciell kunskap inom ett specifikt område av gynekologi och ultraljud. Men i de flesta fall måste du göra det var 3 till 5 dagar, ibland ännu oftare, vilket orsakar besvär för kvinnor, till exempel när det gäller en plats långt borta från centrum.

  Trots det faktum att en enda ultraljudundersökning inte är särskilt dyr, är 10-15 stycken på en månad i slutändan ganska dyra.

  Se videon om proceduren:

  När man ska spendera

  I varje speciell situation bestämmer läkaren individuellt vilken dag av cyklens follikulometri som ska göras. Men oftast är detta minst 4 - 5 studier per cykel, och ibland mer. I genomsnitt kan en graf se ut så här:

  • Den första studien görs bäst omedelbart efter menstruationens slut, ungefär den femte eller sjunde dagen. Detta kommer att ge läkaren en allmän uppfattning om strukturen och möjliga störningar i reproduktionssystemet. För närvarande kan det redan finnas en ”misstank” om en eller flera folliklar redo för tillväxt.
  • Den andra studien måste genomföras efter 3 till 5 dagar från den första (8 till 10 dagar), allt beror på vad resultatet av den föregående. På dagarna 8-10 i cykeln blir det helt klart om ägglossning kommer att inträffa denna månad. Den dominerande follikeln når redan 10 - 12 mm, vilket tydligt skiljer den från den totala massan av ovarievävnad. Om läkaren inte hittar detta i dag kan studien genomföras under denna cykel. Undantaget är situationer då en tjej har mycket stora pauser mellan menstruationen, då kan en ultraljudssökning utföras var 5 till 7 dagar före de kritiska dagarna.
  • Den tredje studien bör falla vid ägglossning eller den kortaste tiden före / efter den - 12-16 dagar av menstruationscykeln. Specialtest hjälper läkare och kvinnor i denna fråga. Genom att göra dem regelbundet kan du välja den lämpligaste dagen. Ägglossningstester är enkla att utföra, de är tillgängliga för alla. Enligt resultaten av ultraljud vid denna tidpunkt gör läkaren rekommendationer, till exempel för att ta ägg till IVF eller bara för aktivt sex.
  • Den fjärde studien tilldelas baserat på tidigare data. Detta kan vara antingen nästa eller en dag eller tre efter föregående ultraljud, vanligtvis på 14-21 dagar i menstruationscykeln. Detta är nödvändigt för att spåra ägglossningen, om den inte har inträffat tidigare, eller för att utvärdera bildandet av corpus luteum.
  • Den sista studien måste göras på 21 - 26 dagar. Senare utförs det i fallet när en kvinna har en lång cykel. Till exempel utförs follikulometri med en cykel på 45 dagar på 36 - 39 dagar. Ungefär denna tid sker implantation av fosterägget i endometriet, så det är viktigt att utvärdera alla parametrar för detta inre skikt i livmodern. En corpus luteumregion undersöks också och indikatorer jämförs..

  Examensförberedelse

  Speciell förberedelse för att utföra follikulometri, den nionde dagen av cykeln är denna eller någon annan, det är inte nödvändigt, det räcker att följa de allmänna rekommendationerna med standard gynekologisk ultraljud.

  Det enda som behöver göras är att om möjligt utesluta gasbildande produkter från kosten. Annars kan uppblåsta tarmslingor allvarligt störa översikten över bäckenorganen. Så det är bättre att överge alla typer av baljväxter (ärtor, linser, etc.), spannmål (inklusive bröd), vissa frukter och grönsaker (kål, bananer, äpplen, etc.).

  Du bör också undersöka din läkare om transabdominal (genom den främre bukväggen) eller transvaginal (genom vagina) kommer att vara ultraljud. I det första fallet är en förutsättning den maximala fyllningen av urinblåsan, annars är det helt enkelt inte möjligt att se alla små detaljer. För att göra detta, om 2 - 3 timmar måste du dricka 1,5 - 2 liter vätska. Vid transvaginal ultraljud är det motsatta: du måste urinera i förväg för studien så att hela blåsan inte stör.

  Metodik

  Det finns två huvudsakliga sätt att spåra follikulär tillväxt och mognad. De är som följer:

  • Med användning av transabdominal ultraljud, medan sensorerna är installerade i nedre del av buken, ligger kvinnan på ryggen. Denna metod är mindre exakt, mätfelet är ganska högt. Därför används denna typ av ultraljud i gynekologi när det av någon anledning inte är möjligt att se genom slidan..
  • Med användning av transvaginal ultraljud sätts en speciell sensor in i slidan, direkt till livmoderhalsen och vaginalbågarna. Kvinnan ligger liggande med böjda knän och benen isär. I detta fall är den resulterande bildens ultraljudkvalitet och noggrannhet högre. I dag används i 95% av fallen denna metod.

  Studera datum

  Utnämningen av follikulometri på cykeldagarna utförs av läkaren, baserat på vittnesbörd om studien, kvinnans klagomål och den kliniska situationen.

  Avkryptera resultatet

  Uppgifterna erhållna genom follikulometri är mycket olika och ger antaganden om den verkliga orsaken till patologi hos kvinnor. Följande grundalternativ är möjliga:

  • Normal bild. I detta fall växer follikeln till 15 - 25 mm och spricker sedan (detta indikeras av spår av vätska i bukhålan). En gul kropp bildas på denna plats. Om detta observeras mot bakgrund av infertilitet är problemet annorlunda (hinder för äggledarna, individuell oförenlighet etc.).
  • Atresia i follikeln observeras om tillväxten först inträffade, men sedan av någon anledning började den minska i storlek. Den försvinner antingen helt eller förblir på äggstocken några millimeter.
  • Hållbarheten hos follikeln upptäcks när den har fullmognat till önskad storlek, men ägglossningen har inte inträffat, medan storleken fortfarande är stora. Som ett resultat har en kvinna ofta en försening i sin period mot en sådan bakgrund. Om storleken på den persistenta follikeln överstiger 25 mm är det vanligt att prata om en follikulär ovariecyst. Inom 2 till 3 cykler, och särskilt mot bakgrund av behandlingen, passerar sådana formationer.
  • Luteinisering av follikeln fastställs om mognad inträffade och sedan bildades en gul kropp utan ägglossning. I sådana situationer finns det ingen fri vätska i bukhålan, och testerna är negativa eller svagt positiva. Detta tillstånd kan ofta förväxlas med normen..
  • Det finns generellt ingen utveckling av folliklar. Detta inträffar med polycystic, under permenopausal period och under vissa andra tillstånd. Vid vilken tidpunkt en ultraljudssökning inte skulle utföras, är follikulometri-mönstret på dag 11 i cykeln, 15, 21 och andra detsamma utan den minsta dynamiken.

  Läkares beslut efter follikulometri

  Efter follikulometri bestäms normen av läkaren på cykeldagarna, den kan variera avsevärt beroende på dess varaktighet.

  I vilket fall som helst ger denna studie ett "tryck" för ytterligare undersökning eller fullständigt fastställer orsaken till patologin. Enligt follikulometri-data blir det till exempel tydligt hur och med vilket schema man ska förskriva stimulering till en kvinna, och i allmänhet är det nödvändigt. När persistenta folliklar identifieras förskrivs gestagener för att återställa den andra fasen. Om en kvinna utförde follikulometri för IVF, bestäms de mest optimala dagarna för äggsamling. I varje fall, sin egen strategi och efterföljande utnämningar.

  Vi rekommenderar att du läser en artikel om hur du bestämmer dagen för ägglossning. Från det kommer du att lära dig om metoderna för att beräkna dagen för äggproduktion, effektiviteten av att använda tester, mäta basal temperatur, genomföra ultraljud.

  Follikulometri är en ofta och ganska informativ studie i gynekologisk praxis. Det handlar om att spåra dynamiken för tillväxt och mognad av folliklar, baserat på vilken läkaren försöker fastställa orsaken till sjukdomen hos en kvinna. Tidpunkten för början och den totala varaktigheten för sådana studier bestäms individuellt av specialisten. Till exempel follikulometri-data med en lång cykel och en kort kommer att variera avsevärt, så det är svårt att bestämma det själv.

  Folliklar i äggstockarna: utvecklingsstadier, normer och avvikelser

  När man planerar en graviditet eller genomgår infertilitetsterapi genomgår patienter en ultraljudsundersökning för att avgöra om en dominerande follikel finns i äggstocken och om ägglossning är möjlig. Många kvinnor känner sig när ett moget ägg lämnar den högra eller vänstra könskörteln: stickande smärta visas på höger eller vänster i nedre del av buken. Mer aktiv follikulär syntes utförs i höger äggstock, bättre försett med blod.

  Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor?

  Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor? Den kvinnliga månatliga cykeln är indelad i två faser - follikulär och luteal. Follikelbildning bildas i den första fasen. Follikeln, bestående av epitelbeläggningen och tvålags bindväv, är äggets behållare, vilket säkerställer dess utveckling och bevarande. Strukturen mognar inom en månad. Inuti är bakteriecellen skyddad från effekterna av negativa faktorer. Det mognar till ett förutbestämt steg, men mognaden slutar efter befruktningen. Även äggstocksfollikelstrukturen som ger syntes av östrogen. Follikarsyntes sker kontinuerligt under en kvinnas liv.

  Mer än 99% av formationerna dör innan de når ägglossningsstadiet.

  Varje månad kvarstår en follikel i äggstocken, kallad dominerande (mindre ofta två eller tre). Från det kommer ägget. Den dominerande formationen är större än de andra, innan ägglossningen kan dess diameter uppgå till 2 cm. Under påverkan av hormoner bryts väggarna, cellen redo för befruktning kommer in i äggledaren, flyttar till livmodern. Om den dominerande strukturen inte förekommer i äggstocken, är cykeln anovulatorisk, corpus luteum bildas inte, befruktning är omöjlig. Det händer att det på en månad kommer två eller fler dominerande formationer i äggstocken. Detta är ett normalt fenomen, vilket innebär att det är möjligt att gödsla två ägg med tvillingar. Men utseendet på två kärnor noteras endast om båda dominanter bröt och släppte celler samtidigt, och detta händer sällan i verkligheten.

  Mognad av follikeln i äggstocken. Follikelutveckling

  Dominant i äggstocken utvecklas i genomsnitt 2 veckor, de återstående folliklarna hämmas i det initiala bildningsstadiet. Den dominerande formationen under påverkan av östrogen och luteiniserande hormon brister i mitten av månaden. En ultraljudsundersökning visar att bubblan i könskörtlarna försvann, en liten mängd vätska kvar på sin plats. Vidare kommer en corpus luteum att bildas på denna plats.I dess bildning av äggstocksfolliklarna beskrivs fyra steg nedan..

  Ursprunglig scen

  I det ursprungliga stadiet av bindväv. Hon är liten, platt. I en cykel bildas 5 till 20 sådana strukturer i könskörtlarna.

  Sekundär follikel

  På åttonde - 10: e dagen av cykeln bildas sekundära strukturer. Det förtjockade follikulära epitelet producerar en vätska som är en källa till östrogen som gradvis fyller den resulterande urinblåsan, vars diameter är 10 - 12 mm. Utbildning kan vara enhålig eller bestå av flera kammare. I detta skede kvarstår cirka 10 formationer.

  Visuellt stadium i follikelutvecklingen

  Tertiär äggstocksfollikel

  I det sista skedet fortsätter utvecklingen av en oocyt, för övriga formationer börjar processen för hämning - atresi. Den återstående dominerande når 2 cm, sticker ut i bukhålan från ena sidan och fästs vid bindvävets bindeskikt från den andra. Inuti är ett ägg klart för befruktning.

  Normen för folliklar enligt cykeldagarna. Äggstocksfollikelstorlek.

  Den cykliska utvecklingen av en dominerande cell bestäms av östrogenexponering. Östrogen förbereder livmodern för den troliga fästningen av ett befruktat ägg, stimulerar förtjockningen av endometrium. Kroppen svarar på detta genom att förbättra syntesen av luteiniserande hormon i hypofysen. Under påverkan av detta hormon tunnas follikulärmembranet gradvis och spricker sedan. Äggstocksfollikeln förändras dagligen enligt följande:

  1. På 5-7: e dagen från början av menstruationen är cellen 4-5 mm i diameter.
  2. På 8 - 10 dagar visas ett täcke av bindväv. Dominant sticker ut bland andra enheter.
  3. På dagarna 11–13 når den dominerande diametern 16–18 mm. De återstående folliklarna regresserar, löser gradvis.
  4. Den 14-16: e dagen börjar nästa ägglossningscykel. Diametern för den återstående follikulära cellen, kallad i detta skede graffbubblan, är 20 - 22 mm.

  En gul kropp bildas i stället för den sprängande bubblan, som syntetiserar progesteron - ett hormon som förbereder kroppen för en möjlig graviditet, reglerar förändringen i livmoderns endometrium för bättre fästning av embryot, försvagar livmoderns kontraktila aktivitet och upprätthåller tonen i livmoderhalsen under de senaste månaderna av graviditeten. Efter brott i follikulärmembranet rör sig bakteriecellen i cirka 2 dagar längs äggledaren till livmodern. Om det inträffar med en spermier och befruktas, introduceras det i livmoderns endometrium. Om mötet inte äger rum, dör sedan, varefter en ny cykel börjar.

  Hur många folliklar finns i äggstocken?

  Flera folliklar i äggstockarna under de tidiga dagarna av menstruationscykeln är normala. Men närmare mitten av cykeln bör 5-8 mogna celler förbli i äggstocken. Före ägglossningen överlever en eller två dominanter. Om antalet mogna follikulära celler överstiger 9 enheter kallas detta patologiska fenomen multifollikulära äggstockar. Detta fenomen kan inte störa graviditetens början. Men om menstruationen är frånvarande, bör polycystos misstänkas. Patologi kräver behandling, annars är det möjligt:

  • Mycket uterinblödning;
  • Infertilitet;
  • amenorré;
  • Hormonell obalans;
  • Tillväxten av livmoderns endometrium;
  • Maligna neoplasmer i reproduktionsorganen.
  Amenorré - beskrivning

  Dominant follikel i höger äggstock

  I praktiken är follikeln i höger äggstock ofta dominerande. Detta är möjligt på grund av en bättre blodtillförsel till organet och ett större antal kärl än i vänster bihang.

  Undersökningar, frågeformulär och statistik över läkare har intressant statistik. Enligt dessa uppgifter sker utvecklingen av en ektopisk graviditet när en dominerande follikel bildas till höger. Det finns ingen vetenskaplig förklaring till denna process..

  I sällsynta fall kan två dominerande folliklar omedelbart vara i rätt äggstock. Detta kommer att leda till befruktningen av identiska tvillingar.

  Dominant follikel i vänster äggstock

  Om det kvinnliga reproduktionssystemet är i ordning och friskt, kan båda organen i det reproduktiva systemet växelvis producera ägg som är klara för befruktning. Om en dominerande follikel i vänster äggstock i de flesta fall visas på en ultraljudssökning, kan detta indikera patologiska avvikelser i höger äggstock, till exempel:

  • Inflammatoriska processer;
  • Cystiska formationer;
  • Anomal struktur;
  • Ändra formen på ett organ till följd av operation, skador.

  I vissa fall åsidosätter den så kallade follikeln, där dess storlek når mer än 22 mm. I detta fall kanske ägglossning inte inträffar och kvinnan blir inte gravid. Men detta gäller båda äggstockarna..

  Antrala folliklar i äggstockarna

  Antrala folliklar är vesiklar med en storlek på cirka 8 mm, i vilka äggmognad inträffar. Förmågan att bli gravid är direkt relaterad till funktionell aktivitet och antalet formationer. En stor roll spelas för att bestämma kvinnors fertilitet. I infertilitet räknas vanligtvis antalet antrala folliklar. Deras antal avgör sannolikheten för en framgångsrik befruktning av ett barn.

  Antalet antrala folliklar

  beloppResultat
  Upp till 5Den värsta indikatorn. Infertilitet där stimulering inte ger resultat.
  6 - 10Indikerar kränkningar i kvinnors reproduktionssystem
  10 - 15Låg risk för befruktning
  15 - 26Stor sannolikhet för graviditet
  Mer än 26Det finns en chans att utveckla polycystic

  Avvikelse från normen

  Antalet folliklar i äggstockarna är ändå viktigt. När follikulära celler bildas kan följande avvikelser uppstå:

  1. Brist på dominerande, när kroppen inte producerar tillräckligt follikelstimulerande, men ett överskott av luteiniserande hormon.
  2. Brist på folliklar. Det observeras i diabetes, hypertyreos och andra endokrina patologier, är en följd av hormonell misslyckande.
  3. Utseendet på en ihållande cell. Med uthållighet växer follikelcellen, men går inte in i bristningsfasen. Det finns ingen ägglossningsprocess. Ett patologiskt fenomen förknippas vanligtvis med ett överskott av manliga hormoner i den kvinnliga kroppen. Infertilitet utvecklas utan behandling.
  4. Multifollikulära äggstockar. I före-äggsteget finns det ett överskott av oocyter i gonaderna. Ett patologiskt fenomen uppstår på grund av stress, kronisk överansträngning, mentala och emotionella störningar. Med flera folliklar krävs inte alltid terapi; efter ett par cykler kan follikelsyntes normaliseras..
  5. Luteinisering - utseendet på corpus luteum från ett ägg som inte har lämnat membranet. Patologi observeras med hormonsvikt, endometrios, inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet.
  6. Den follikulära cysten bildas av en oexploderad dominerande. Bubblan fortsätter att växa, på monitorn ser ultraljudet ut som en formation fylld med vätskeinnehåll, i diameter som överstiger 25 mm. Om det finns flera sådana bubblor diagnostiseras polycystos..

  Många folliklar i äggstocken

  Om mer än 9 folliklar upptäcks i äggstocken, och detta antal förändras inte under loppet av cykeln, är detta en patologi. Ultraljud avslöjar flera små bubblor. Läkaren diagnostiserar polycystic, men inte alltid. Ibland finns flera cyster i en cykel, provocerad av stressande effekter, överarbetande och andra negativa faktorer, försvinner på egen hand efter nästa ägglossning. Om polycystos förhindrar bildandet av en dominerande, blir ägglossningsprocessen omöjlig. I detta fall föreskrivs hormonbehandling..

  Det är nödvändigt att behandla polycystos, provocerad av oriktiga p-piller, störning av det endokrina systemet, fetma eller anorexi.

  Få folliklar i äggstockarna

  När follikulära formationer förekommer i äggstockarna, inte varje cykel, och då i allmänhet upphör att bildas, bör vi prata om den tidiga ankomsten av klimakteriet eller en kränkning av sexkörtlarnas funktion. Förstå att det finns en patologi, det är möjligt genom kränkning av menstruationens cyklitet. Hormonterapi föreskrivs till patienten..

  När man ska gå till läkaren?

  Både överdrivet och otillräckligt antal folliklar i äggstockarna är en patologi, som ofta slutar i infertilitet. Du måste gå till gynekologen när det finns en kränkning av menstruationens cykliskitet: blod visas inte inom cykeln, eller visas mer än en gång, eller om icke-menstruell vaginal blödning noteras. Terapi innebär användning av hormonella läkemedel. Med en follikulär cysta utförs kirurgi. Med en inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet förskrivs antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall stimuleras follikulär syntes av hormoner. Men detta kan leda till multipel graviditet, eftersom under påverkan av hormoner bildas flera dominerande celler. I avsaknad av en positiv effekt av terapi rekommenderar läkaren en IVF-patient som vill bli gravid.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Varför är brun urladdning före menstruation

  Utseendet på brun urladdning före menstruationens början är ett ganska vanligt och ofta fenomen som nästan varje kvinna stöter på. I vissa situationer är detta ett normalt tillstånd, i andra - ett tecken på misslyckande och patologiska avvikelser i den kvinnliga kroppen....

  Vaginal urladdning

  Vaginal urladdning är resultatet av arbetet i körtlar som finns i vaginalslemhinnan. Genom urladdningens natur kan du bedöma tillståndet för organen i det kvinnliga könsorganet.Normal vaginal urladdning anses inte vara en sjukdom, eftersom det är nödvändigt för reproduktionssystemets normala funktion....

  Orsaker till förseningar, vad man ska göra om menstruationen inte kommer, när du bör konsultera en läkare

  Försenad menstruation är en tillräckligt allvarlig anledning att oroa sig.Inte överraskande, många kvinnor med förekomsten av denna patologi undrar omedelbart vad de ska göra om deras perioder inte kommer....