Follikel 9 mm på cykelens dag 13

Blödning

Lena13, hej)
Jag har redan tröttnat på många tips, men ändå.

Allt kan vara i vårt liv)

Sen Åh kan säkert, och dubbla också)

Och du försökte göra?

Ja, det är coolt! Det är två gånger mer troligt. Naturligtvis sällsynt.

Som det med rätta sade ovan finns inga förseningar ännu. När det gäller varaktigheten av den andra fasen är det samma för de flesta kvinnor - 14-16 dagar. Så i området 40 dagar av cykeln kan du ta reda på resultatet.

Lena13, hej)
Jag har redan tröttnat på många tips, men ändå.

Allt kan vara i vårt liv)

Sen Åh kan säkert, och dubbla också)

Och du försökte göra?

Tack alla för era önskemål! Jag hoppas att båda båda på en gång, idag väntar jag utan förändringar

Valeria, super fråga !
och jag är också intresserad

»Tillagd senare
och även om det förmodligen är precis som en vanlig, spricker inte bara en follikel omedelbart, utan två eller flera liknande. Men på annat sätt

Kisyunya, så är det. men detta om 2 folliklar spricker på samma gång, och om första, och sedan andra? Är det möjligt att spåra dubbel O. på BT? Eller bara ultraljudövervakning hjälper?

2 ägglossningar i en cykel: sann eller fiktion
För många kan detta verka förvånande, men början av den andra ägglossningen i en menstruationscykel är ett vetenskapligt bekräftat faktum. Det är av denna anledning som olika tvillingar föds. 2 ägglossningar kan förekomma i en äggstock eller i två, samtidigt eller med en paus på flera dagar. Ofta sker detta efter stimulering och induktion av ägglossning, men det händer under den vanliga cykeln. Det är värt att notera att med upprepad ägglossning är risken för graviditet fortfarande kvar. Emellertid registrerades omkring 10 fall officiellt i världen när kvinnor lyckades bli gravida på grund av var och en av de två ägglossningarna som inträffade med en skillnad på flera dagar. Samtidigt tror vissa gynekologer att den upprepade början av ägglossning i cykeln är mycket vanligare, bara många kvinnor märker inte detta.

Tecken på en andra ägglossning
Som vi redan fick reda på är uppkomsten av 2 ägglossningar i en cykel inte ovanligt. I detta avseende måste varje kvinna känna till tecken på ägglossning för att planera en graviditet eller omvänt för att vara mer uppmärksam på preventivmetoder. Om upprepad ägglossning kan indikera: Smärta i nedre del av buken, som uppstår från den sida där äggstocken är belägen, där ägglossningen kommer att inträffa; Utseendet på vätska och riklig vaginal urladdning; En ökning av basal temperatur orsakad av hormonet progesteron; Stärka sexlysten, vilket indikerar att kvinnans kropp är frisk och redo att bli gravid ett barn; Och slutligen är det säkraste tecknet på början av den andra ägglossningen svullnad och en ökning av känsligheten hos bröstkörtlarna. Detta beror på en förändring av hormonbalansen i kroppen före en eventuell graviditet. Vanligtvis, före ägglossningen, öppnas livmoderhalskanalen något, och den blir mjuk och stiger upp. Dessutom kan förvärring av lukt och smak tillskrivas tecken på att ägglossningen närmar sig. Det är också förknippat med en förändring av hormonbalansen i en kvinnas kropp och en ökning av progesteronnivåerna. I sällsynta fall observeras flatulens och lätt uppblåsthet före ägglossningen.

Hur man bestämmer uppkomsten av två ägglossningar
Det är ganska svårt att bestämma början av två ägglossningar i en cykel, eftersom detta fenomen snarare är en avvikelse från normen, även om det inte är farligt för en kvinnas hälsa. Med hög tillförlitlighet kan emellertid upprepad ägglossning indikeras med resultaten från ett hemäggstest eller data erhållna under ultraljuddiagnostik. Genom principen för dess verkan är ägglossningstestet inte annorlunda från graviditetstestet. Den enda skillnaden är att testremsorna i detta fall reagerar på förekomsten av luteiniserande hormon (LH) i kvinnans urin, snarare än hCG som produceras under graviditeten. Cirka en dag före ägglossningen stiger LH-nivån kraftigt, vilket leder till att en andra remsa ser ut på testet. Om en kvinna av någon anledning utförde ett ägglossningstest efter början av denna cykel och fick ett positivt resultat är det mycket troligt att det talas om en approximation av två ägglossningar. Samtidigt bör du inte utesluta möjligheten att få ett falskt resultat, så att du inte helt kan lita på testning. I vissa fall kan upprepad ägglossning observeras under ultraljudsundersökningen, om den utförs under den andra halvan av cykeln. Ett av tecknen på ägglossning vid ultraljud är närvaron av en dominerande follikel, som försvinner efter dess början. Om två ägglossningar redan har inträffat vid tidpunkten för diagnosen, kommer läkaren att se ett gap på platsen för den sprängande follikeln, i vilken corpus luteum senare bildas. Samtidigt observeras en liten ansamling av vätska i det intilliggande utrymmet.

Follikelutveckling: tillväxt per cykeldag

Mognad av folliklar och den efterföljande utvecklingen av den dominerande är grunden för ägglossningsprocessen och möjligheten till naturlig befruktning av ägget med spermier. Nedsatt utveckling av dessa celler kan leda till infertilitet. På olika dagar varierar storleken på follikeln per cykeldag. När de mognar ökar de i storlek och innan ägglossningen spricker det och släpper ett ägg.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg "alt =" follikelutveckling efter dagar "bredd = "660" höjd = "351" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / image_novyj-razmer-300x160.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Vad är follikel och follikulogenes?

Folliklar läggs i bilagorna till flickan även när hon är i livmodern. Ursprungligen finns det cirka 30 tusen, men innan puberteten börjar kommer ungefär hälften av dem att dö - detta är ett naturligt val. Follikeln hänvisar till de "embryonala" groddcellerna, vars huvudfunktion är att skydda ägget under dess utveckling från yttre faktorer som hotar dess livskraft. Skydd ges av flera lager av epidermal vävnad.

Inom medicin kallas processen för utveckling och tillväxt av en vesikel med ett ägg follikulogenes, som inkluderar tre steg:

 1. Transformation av premordiala celler till preantrala celler. Denna fas kännetecknas av accelererad utveckling av 10-15 folliklar.
 2. Bildningen av den antrala follikeln. I en, mindre ofta i två, bildas ett hålrum och utvecklingen fortsätter. Medan andra hamnar i avstängd animering, regenerera.
 3. Graaf-bubblans utseende. I detta skede är det en ökning i vätskevolymen inuti cellen, vilket provocerar dess brott och frigöring av ägget.

Follikulär fas

Menstruationscykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal. Det är under den första fasen som den "embryonala" cellen mognar, från vilken i framtiden, vid befruktning, fostret kommer att utvecklas.

Follikelfasen börjar den första dagen av den nya menstruationen och slutar med ägglossning. Varaktigheten för denna fas är ungefär ½ av hela menstruationscykeln. Speciella celler i denna fas producerar könshormoner östrogen.

Under hela follikelfasen överskrider rektal temperatur inte 37 ° C. 2-3 dagar före ägglossningen stiger temperaturen med 1-1,2 ° C, och på ägglossningsdagen sjunker den kraftigt. Att mäta bastemperaturen är ett sätt att bestämma den bördiga fasen - den bästa tiden att bli gravid..

Efter follikelfasen inträffar luteal. I detta skede bildas corpus luteum inuti vesikeln på platsen för ägglossningen, som upprätthåller en balans mellan hormonerna östrogen och progesteron, som utsöndras av corpus luteum för att förbereda kroppen för en möjlig graviditet.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png "alt =" fas i menstruationscykeln "bredd =" 660 " height = "542" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/pic1-300x246.png 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Dominant follikel

Varje månad, i bilagorna till en kvinna, börjar 7-9 embryonceller utvecklas snabbare i förhållande till sina "bröder". Därefter avbryts deras utveckling, och kroppen "koncentrerar" sig på en sak - den dominerande follikeln. Storleken på denna epitelkokong ökar ständigt..

Samtidigt börjar ägget inifrån att mogna: det passerar genom flera på varandra följande avdelningar, vilket åtföljs av en ansamling av näringsämnen och utseendet på de yttre skalen, varav endast 3.

Follikulometri - ett sätt att bestämma follikelstorlek och ägglossning

Det är inte möjligt att bestämma storleken själv. För sådana ändamål finns det en speciell procedur som kallas follikulometri. Detta är en ultraljudssökning, under vilken det är möjligt att bestämma storleken, antalet och tillväxtdynamiken hos embryonala celler.

 • exakt datum för ägglossning;
 • felaktig funktion av bilagorna;
 • terapiens effektivitet.

Follikulometri gör det möjligt att upptäcka förekomsten av patologiska sjukdomar:

 • follikulär cyste - en neoplasma i epididymis, som är en äggcell som inte gick ut efter bristning av epidermal kokong i äggledaren;
 • atresia - patologisk underutveckling av DF;
 • uthållighet - förekomsten av viruset i vävnaderna i bihang, vilket förhindrar äggens fulla utveckling;
 • luteinisering - en kränkning av utvecklingen av "bubblan" när corpus luteum börjar utvecklas i en omogen cell.

Följderna av follikulometri är följande:

 1. Under den första proceduren bestämmer läkaren de antrala folliklarna, varav en därefter kommer att bli dominerande.
 2. Efter 3 dagar utförs ytterligare en ultraljud, under vilken närvaron eller frånvaron av DF bestäms.
 3. Och under det tredje förfarandet bestämmer läkaren det maximala värdet på DF, vilket indikerar tillvägagångssättet för ägglossning.

Follikelstorlek efter cykeldag

Varje dag växer det, växer. Det finns speciella tabeller där data erhölls på basis av follikulometri, vilket indikerar utvecklingshastigheten.

Normal storlek på olika dagar i cykeln:

 1. 1-4 dagar - bildningen av antrala embryonala celler, som var och en inte överstiger 4 mm i diameter. De kan visas och utvecklas i båda bilagorna samtidigt eller växelvis i var och en av dem..
 2. 5-6 dagar - celler ökar snabbt i storlek upp till 6 mm.
 3. En vecka efter början av menstruationscykeln bestäms DF, dess diametriska storlek når ett märke på 10 mm. I detta skede stoppar utvecklingen av andra antralceller.
 4. 8 dagar - storleken på den dominerande bubblan kan redan vara 12 mm.
 5. Dag 9 - DF ökar i storlek med 2 mm, det vill säga dess storlek i normen kan redan vara 14 mm.
 6. På den 10: e dagen - DF når en diameter på 16 mm fortsätter resten att minska.
 7. 11 dagar - storleken på den huvudsakliga follikulära kokongen kan nå 18 mm.
 8. 12 dagar - vid detta skede av DF-cykeln växer till 20 mm.
 9. 13 dagar - Graaf-bubblans storlek når 22 mm, och stigma syns på en av dess poler.
 10. 14-16 dagar - brott i follikulära vävnader, utbytet av ett moget ägg. I detta skede är DF-värdet som regel inte mer än 24 mm.

Starka avvikelser från dessa standarder i riktning till reduktion kan indikera förekomsten av patologi.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg "alt =" ägglossning "bredd =" 660 "höjd = "427" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018 /02/tsts-300x194.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Sammanfatta alla ovanstående, låt oss sammanfatta ett litet resultat:

 1. Follikeln är en bubbla där utvecklingen av ägget inträffar och dess skydd mot yttre faktorer som i en eller annan grad kan påverka dess fulla utveckling.
 2. Hur många folliklar växer? Början på utvecklingen av denna cell sammanfaller med den första dagen av menstruationscykeln. Det vill säga den första dagen av menstruationen startar en ny cykel och sedan börjar utvecklingen av en grupp embryonala celler, varav en senare blir dominerande. Follikulär vävnadstillväxt varar tills ägglossningen, under vilken den brister och frigör ägget klart för befruktning. Det vill säga varaktigheten för mognadsfasen är 14-16 dagar.
 3. Det finns normativa indikatorer för storleken på utvecklingen av DF, avvikelse från vilken oftast är förknippad med utvecklingen av patologier hos olika etiologier.

Har du någonsin undrat vilka specifika funktioner follikulär utveckling kännetecknas av? Kanske har du eller dina vänner redan genomgått follikulometri? Dela intressanta fakta och personliga upplevelser med oss ​​och våra läsare och lämna dina kommentarer i slutet av publikationen.

Folliklar i äggstockarna. Normen är en mängd på 30-40-50 år, under graviditet, klimakteriet, storlekar

En kvinnas förmåga att bli gravid bestäms av folliklarna i äggstockarna, deras antal och mognad. Kännedom om normerna för fysiologiska processer som äger rum i det inre organet i det kvinnliga reproduktionssystemet gör att du kan fixa möjliga avvikelser i tid och få läkarhjälp i tid.

Vad är folliklar, deras roll i kroppen

Folliculus är en flerskiktsformad ihålig formation, runt vilken är epitel och bindväv. De skyddar den plats där oocyten mognar före ägglossningen och påverkar också östrogensyntes.

Folliklar i äggstockarna, vars norm uppgår till cirka 500 tusen, läggs vid födseln. De börjar sin tillväxt under pubertetsflickorna och genomgår vissa utvecklingscykler. Detta är en kontinuerlig process som slutar under klimakteriet. De flesta prover dör i en viss cykel till följd av atresi. Resten går igenom alla utvecklingsstadier.

Det finns tre tillväxtstadier:

Varje element har en kvinnlig reproduktionscell och follikulära celler..

Follikel-typer

I enlighet med utvecklingsstadiet är elementen indelade i vissa typer:

UrsprungligDenna typ inkluderar omogna element som finns i de ytliga delarna av äggstocken. Ha en platt form.

De finns i stort antal, men de minsta storlekarna.

Primär eller preantralDenna typ inkluderar uppvaknade element som har gått in i mogningsfasen. De är större än tidigare folliklar, har en kubisk form.
Sekundär eller antrumFolliculus har i detta skede en mogenare form. De är flerskiktade och hålrum fyllda med flytande form mellan skikten. Det finns ett extra tecalt membran som visas före hålrummen och är avgörande för att identifiera detta element.
Tertiär eller preovulatorisk eller mogenElement av denna art uppnår maximal utveckling, därför har den största storleken. Deras hålrum är vätskefyllda och omgiven av tecaskalet.

Utvecklingsstadier per dagscykel

Mognad av element sker kontinuerligt. I tillväxtstadierna sker deras aktiva bildning..

Folliklar i äggstockarna, som är normala för antalet hos flickor uppgår till cirka 6 miljoner, beror direkt på mognad och hälsa hos föräldrarnas kropp. Reproduktion av element sker under perioden med fostrets utveckling. Under livets gång tillbringas de i samma mängd som de tidigare bildades..

Det finns tre utvecklingsstadier. I det första förstadiet består folliklarna av en kärna och epitelceller. Innan detta är de i vila. Under puberteten går flickor till småstadier.

Element täcks gradvis med nya lager och en mikroskopisk hög. De blir flerskiktade och börjar utsöndra det kvinnliga hormonet östrogen. I detta skede bildas kapillärer, bindväv. Mängden vätska i håligheterna börjar öka..

Under denna period kan olika sjukdomar i barndomsperioden, stress, oroligheter påverka mängden folliculus.

Vissa element dör och andra flyttar till ett annat skede - av stor tillväxt. Vid denna tidpunkt ackumuleras ägget näringsämnen, och en hålighet med en follikulär vätska bildas också. Celler börjar producera stora mängder östrogen.

Den tredje etappen är den kortaste. Follikeln börjar mogna 12 timmar före ägglossningen och försvinner 2 dagar efter befruktningen. Med en framgångsrik process fortsätter celldelningen och mognadssteget slutar med bildandet av en haploid uppsättning av kromosomer.

Den dominerande follikelns roll

Valet av den dominerande follikeln sker i den tredje utvecklingscykeln. Elementets storlek är ungefär 20 mm. Det utvecklas normalt om kroppen är frisk, det finns inga patologier.

I vätskan som fyller follikulära antrum ökar östrogeninnehållet kraftigt. Att höja nivån orsakar frisättning av luteiniserande hormon och ägglossning. När det finns ett brott i väggen i den dominerande follikeln och frigörandet av ägget återställs processen för reduktionsdelning.

Normen för antalet folliklar i bihang efter ålder

Folliklar i äggstockarna, vars norm tjänar till att bestämma de morfologiska kriterierna för ålder, beror på kroppens hormonella aktivitet. Ett viktigt argument som utvärderar reproduktionssystemet är ålder. De viktigaste mönstren för follikulär utveckling beror på hormonell reglering av kroppsfunktioner.

Från tonåren, under påverkan av hormoner i den främre hypofysen, inträffar cykliska förändringar hos flickor i äggstockarna. Det endokrina systemet styr varje folliculus.

Det genetiskt lagrade follikulärt lager efter ålder är:

 • vid födseln finns det 2 miljoner omogna element;
 • 11 tusen bitar går förlorade varje månad;
 • vid puberteten förblir 300 - 400 tusen stycken;
 • före början av åldersrelaterad klimakteriet förloras 1000 stycken. en gång i månaden;
 • vid en ålder av 47-50 år äggstocksreserven tappas.

Som ett resultat, vid en ålder av 45, har en kvinna en låg sannolikhet för befruktning, trots att menstruationscykler och hormonell aktivitet i äggstockarna kvarstår.

Normen för antalet folliklar under graviditeten

Folliklarna i äggstockarna har sin egen norm, vilket är en uppskattning av den kommande superovulationen under befruktningen.

Deras antal tolkas på följande sätt:

 • mindre än 5 - infertilitet;
 • 5-7 - en liten sannolikhet för fertilitet;
 • 8-15 - graviditet är möjligt;
 • 16-30 - normen;
 • mer än 30 - polyendokrin syndrom, åtföljt av nedsatt äggstocksfunktion.

Under graviditeten frisätts inte den kvinnliga kroppen helt från folliculus. Endast de som väcks med en dominerande follikel förstörs. Resten är i vila och vaknar efter barnets födelse.

Normen för antalet folliklar med klimakteriet, klimakteriet

Med början av klimakteriet, förändringar i könsorganens funktion, hormonell misslyckande inträffar. Folliklar i äggstockarna, vars norm är begränsade, under klimakteriet förändras dramatiskt och sammandras. Det är deras frånvaro som bestämmer minskningen av östrogennivåer. När antalet menstruationer minskar, minskar folliculus.

Normen för follikeln i äggstockarna med klimakteriet ändras tillsammans med hormonnivån

Med klimakteriet komplicerar elementen avsevärt loppet av den sista oberoende menstruationen. Under denna period minskar äggstockarna i storlek och utsätts för olika sjukdomar. Om de började öka, orsakas det kanske av utvecklingen av en cysta, polycystisk, malig tumör.

Det är viktigt under denna period att besöka gynekologen var sjätte månad för att diagnostisera sjukdomen i tid.

Hur follikelstorlekarna normalt förändras under cykeln

I början av varje menstruationscykel, under påverkan av follikelstimulerande hormon, börjar ny folliculus utvecklas i äggstockarna.

Processen för follikulogenes med en standardcykel på 28 dagar sker enligt följande:

 • vid 5 dagars ålder är storleken på de antrala folliklarna upp till 5 mm;
 • på dag 7 ökar de med en hastighet av 1 mm per dag;
 • på dag 8 väljs den dominerande. Den fortsätter att växa med en hastighet av 2 mm per dag och når storlekar upp till 15 mm. De återstående follikulus regresserar och försvinner;
 • den 14: e dagen finns en ägglossningsfas. Den dominerande follikeln når en storlek på 24 mm, sedan spricker den och ett ägg lämnar det.

Den genomsnittliga livslängden för en oocyt är från 12 till 24 timmar.

Vad är follikulometri, vad är det för?

Tekniken styr tillväxten och utvecklingen av folliculus i äggstockarna och hjälper till att bestämma möjligheten till befruktning. En ultraljudsskanning rekommenderas från åttonde till tionde dagen i menstruationscykeln. På åttonde dagen kommer en dominerande follikel att vara synlig.

En ultraljudssökning utförs för att erhålla följande information:

 • bedömning av tillståndet i livmodern och äggstockarna, deras fas i cykeln;
 • studie av äggstockarnas funktion;
 • få bekräftelse av ägglossning;
 • bestämning av tiden när oocyten lämnar follikeln;
 • identifiering av orsakerna till menstruations oregelbundenhet och ovariell dysfunktion;
 • belysning av faktorer som påverkar frånvaron av ägglossning under menstruationen;
 • bedömning av cykliska förändringar i endometrium och identifiering av möjliga patologier;
 • fastställa användbarheten av den luteala fasen i menstruationscykeln, baserat på den information som erhållits om corpus luteum;
 • kontroll över äggmognadsprocessen under hormonterapi.

Upprepad follikulometri utförs under förutsättning att det finns en ultraljud av bäckenorganen som passeras senast 6 månader sedan.

Upprepade serier av ultraljudsundersökningar för att:

 • fastställa faktum av ägglossning;
 • bestämma faserna i menstruationscykeln;
 • ta reda på dagen ägget släpps;
 • utföra in vitro-befruktning;
 • diagnostisera infertilitet;
 • kontrollera effekten av hormoner på äggstockarna.

Vid utförande av follikulometri uppmärksammas follikulär mognad och endometrium.

Överträdelser med felaktig utveckling av den dominerande follikeln

Om utvecklingen av den dominerande follikulusen försämras inträffar inte ägglossning, eftersom oocyten inte kan gå utanför. I sådana fall utförs observation och ultraljud. Från och med den 10: e dagen av cykeln övervakas tillväxten av den dominerande follikulus. Om det långsamt mognar, kan ägget från äggstocken inte gå ut. I detta fall föreskriva behandling. Observera resultatet under nästa cykel.

Överträdelser i utvecklingen av ett dominerande element kan uppstå av olika skäl:

 • tidig början av klimakteriet på grund av operation eller det naturliga sättet;
 • patologi för äggstocksfunktionen;
 • problem med ägglossning;
 • östrogenbrist;
 • endokrina körtelstörningar;
 • kvinnliga könsinfektioner;
 • hypofyseadenom.

Patologi vid mognad av den dominerande orsakas av depression, stress, nervös belastning.

Möjliga avvikelser

Folliklar i äggstockarna, vars norm kan överskridas eller underskattas, kan sluta växa eller utvecklas till önskad storlek. I det här fallet har kvinnan inte ägglossning. Anledningen till avvikelserna upptäcks med hjälp av ultraljud och bestämmer nivån på könshormoner hos en kvinna.

Uthållighet

Patologi orsakas av obalans i hormoner, vilket är nödvändigt för reglering av menstruationscykeln.

Persistens kan erkännas av följande symtom:

 • underskattad progesteronnivå i blodet;
 • ökade östrogennivåer;
 • dominerande follikel existerar under lång tid;
 • det finns ingen luteal fas i menstruationscykeln;
 • det finns ingen corpus luteum och vätska i det intilliggande utrymmet.

Terapi syftar till att normalisera den hormonella bakgrunden. Läkare föreskriver läkemedel som sänker östrogennivåerna i follikelfasen och ökar progesteronnivåerna i lutealfasen i menstruationscykeln.

Överskottsstorlek

Överdriven överdimensionering av follikeln kan indikera en cysta. Bildningen är en hålighet fylld med vätska, ibland med blod eller pus. I detta fall överstiger follikulusens diameter normalen och blir mer än 30 mm. I detta fall är det nödvändigt att punktera och suga folliklarna.

Patologi orsakar funktionsfel i menstruationscykeln och smärtsamma symtom i nedre del av buken.

Brist på

Den tillfälliga frånvaron av folliculus förknippas huvudsakligen med kvinnans psykologiska tillstånd. Så snart kroppen återställs, bildas elementen igen.

Fel kan orsaka följande faktorer:

 • felaktigt utvalda preventivmedel;
 • endokrina sjukdomar;
 • en kraftig förändring i vikt upp eller ner.

Försvinnandet av folliculus över 45 år är en naturlig process, eftersom klimakteriet går in.

Reglering av follikulär mognad

Det huvudsakliga målet med terapi är att återställa den normala menstruationscykeln och befria kvinnan från infertilitet. Du kan uppnå resultatet genom att stimulera ägglossning, minska eller öka antalet antrala folliklar.

Stimulering av ägglossning

Stimulering av ägglossningen utförs efter att ha genomgått en omfattande diagnos som syftar till att identifiera orsakerna till patologier i menstruationscykeln. Anti-östrogenläkemedel föreskrivs för att stimulera östradiolproduktion och follikulär tillväxt.

Cystyprofylax utförs med injektioner av hormonpreparaten Praegninum eller Gonacor. Stimulera inte med äggstocksutarmning under klimakteriet och med hinder i äggledarna.

Minska antalet antrala folliklar

Med ett ökat innehåll av follikulus terapi riktas till normalisering av hormonfonden. Det är möjligt att reglera produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, östrogener, prolaktin och progesteron med hjälp av kombinerade orala preventivmedel.

Beroende på patologi förskrivs läkemedel:

Kombinerade hormonella läkemedel används för att behandla menstruations oregelbundenheter, minska eller eliminera ägglossnings syndrom.

Är det möjligt och hur man kan öka antalet folliklar

Produktionen av antimuller hormon påverkar mängden folliculus. Med hjälp av vitaminkomplexet, liksom preparat som innehåller biologiskt aktiva ämnen, är det möjligt att öka stimuleringen av äggstocksfunktioner, öka chansen för framgångsrik äggmognad.

Men det är omöjligt att öka hormonproduktionen med mediciner, eftersom mängden folliculus beror på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

Oocyten utvecklas inuti folliklarna i äggstockarna. En förändring av den hormonella bakgrunden, möjligheten till befruktning beror på normen för deras kvantitet. Med avvikelser från normen är risken för olika patologier möjlig. Det kan finnas flera skäl till kränkningar, därför är det viktigt att genomgå en kvalificerad undersökning för att undvika infertilitet.

Artikel design: Mila Fridan

Hur follikeln växer och utvecklas: faser i processen, storlekar per cykeldag fram till ägglossning

Tillväxten av follikeln och den efterföljande ägglossningen av ett ägg som har mognat i det är de viktigaste processerna som säkerställer att det kvinnliga reproduktionssystemet är klart för befruktningen. Brott mot denna naturliga mekanism är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet. Och alla IVF-program inkluderar ett steg för att stimulera follikulär tillväxt för att inducera hyperovulation.

Beroende på vilket protokoll som används utförs det med en biologisk mor eller en äggdonator. I detta fall är follikulometri obligatorisk för att övervaka antalet mogna folliklar, deras storlek och beredskap för ägglossning.

Lite teori

Folliklar kallas speciella formationer i äggstockarna, som består av en första ordningens oocyt (omoget ägg) och flera omgivande lager av specialceller som omger den. De är de viktigaste strukturella formationerna av de kvinnliga könskörtlarna, som utför endokrina och reproduktiva funktioner.

Folliklar är fortfarande lagda i utero. De är baserade på oogonias, de primära groddkimcellerna som migrerar till den grova äggstocken under den sjätte graviditeten. Efter meiotisk uppdelning och spridning bildas första ordningens oocyter från dessa föregångare. Dessa omogna groddceller täcks med kubiskt epitel och bildar de så kallade primordiala folliklarna. De kommer att vara i vilande tillstånd fram till den sexuella utvecklingen av flickan..

Därefter förvandlas primordiala folliklar därefter till preantral, antral och preovulatorisk. Denna process kallas follikulogenes. Normalt slutar det med ägglossning - frisläppandet av ett moget och klart för befruktningsägg. I stället för follikeln bildas en endokrin aktiv corpus luteum.

När befruktningen börjar kvarstår den under verkan av korionisk gonadotropin. Progesteronet som han producerar hjälper till att förlänga graviditeten. I alla andra fall reduceras corpus luteum, vilket inträffar före menstruation. Den åtföljande skarpa sjunkningen i nivån av progesteron provoserar också uppkomsten av menstruation med avstötning av det växande körtel (funktionellt) skiktet i endometrium.

En situation är möjlig när en mogen follikel inte har ägglossning. Samtidigt kan den fortsätta öka i storlek och förvandlas till en follikulär cysta med ett reducerat ägg. Sådana formationer kan vara enkla och gradvis absorberbara. Men ibland kvarstår cyster under lång tid och deformerar ytan på organet. I det här fallet talar de om polycystiskt äggstocksyndrom. En sådan diagnos är prognostiskt ogynnsam för befruktningen, den åtföljs vanligtvis av ihållande dishormonella störningar och infertilitet..

Hur många folliklar i äggstockarna?

Inte alla invecklade intrauterina folliklar i äggstockarna bevaras vid puberteten och utvecklas därefter. Cirka 2/3 av dem dör och löser. Denna naturliga process kallas apoptos eller atresia. Det börjar omedelbart efter att lägga gonaderna och varar livet ut. En tjej är född med ungefär 1-2 miljoner primulära folliklar. I början av puberteten är deras genomsnittliga mängd 270-500 tusen. Och under hela reproduktionsperioden har bara cirka 300-500 folliklar ägglossning hos en kvinna.

Summan av alla folliklar som kan vidareutvecklas kallas äggstocksreserv. Varaktigheten av en kvinnas reproduktionsperiod och perioden av klimakteriet, antalet produktiva (uppstår med ägglossning) menstruationscykler och i allmänhet förmågan att bli gravid.

Processen med progressiv utarmning av äggstocksreserven i äggstockarna observeras i genomsnitt efter 37-38 år. Detta innebär inte bara en minskning av kvinnans förmåga att bli gravid naturligt utan också början på en naturlig minskning av nivån på grundläggande könshormoner. Upphörandet av utvecklingen av folliklar i äggstockarna innebär början av klimakteriet. Det kan vara naturligt, tidigt och iatrogen..

För tidig utmattning av äggstockarna främjas av rökning och alkoholisering, arbete i farliga industrier, bestrålning av bäckenorganen (inklusive strålbehandling), kemoterapi. Av stor vikt är också inflammatoriska sjukdomar med skador på äggstocksvävnaden..

Definitionen av äggstocksreserv är den viktigaste studien för diagnostiserad kvinnlig infertilitet. Det är nödvändigt att bedöma utsikterna för konservativ behandling, sannolikheten för en naturlig graviditet, genomförbarheten av att inkludera en kvinna i protokollet med stimulering av hyperovulation.

Folliculogenesis viktiga punkter

Folliculogenesis består av flera stadier (faser).

Fasen för omvandling av den premordiella follikeln till preantral

Denna process börjar från pubertetsmomentet, är gonadotropinberoende och tar mer än fyra månader. I detta fall sker en aktiv tillväxt av oocyten. På ytan visas zona pellucida (glänsande skal), som består av fyra arter av speciella komplexa glykoproteiner syntetiserade av ett moget ägg. Och själva follikeln ökar i storlek och får ett yttre bindvävsmembran. Nu kallas det preantral eller primärt. I denna fas kan upp till 10-15 folliklar finnas närvarande samtidigt..

Antral follikelbildningsfas

Oocyten fortsätter att öka i storlek, och de epitelceller som finns runt oocyten multiplicerar aktivt och börjar utsöndra vätska. I detta fall genomgår follikeln en strukturell förändring - ett hålrum och hormonaktiva granulosa-celler förekommer i den, de yttre och inre epitelmembranen bildas.

Detta steg kännetecknas också av början av folliklarnas endokrina funktion. Cellerna i dess inre membran utsöndrar androgener, som omvandlas i det granulära skiktet till östrogener. Under en cykel kan en kvinna bilda flera antrala folliklar. Men nästa steg går vanligtvis bara en dominerande bubbla, resten reduceras. Med samtidig mognad av flera folliklar finns det en sannolikhet för multipel graviditet.

Graaf bubbla bildningsfas

Mängden follikulär vätska ökar gradvis, den skjuter hela epitelet och ägget till periferin. Follikeln växer snabbt och börjar sticka ut genom äggstockens yttre skal. Ägget i det ligger på periferin på den så kallade ägghaugen. Cirka två dagar före ägglossningen ökar mängden utsöndrat östrogen avsevärt. Denna feedbackprincip startar frisättningen av luteiniserande hormon av hypofysen, vilket utlöser ägglossningsprocessen. På ytan av Graaf-bubblan verkar lokalt utsprång (stigma). Det är på denna plats som follikeln ägglossar (skurar).

Som ett resultat av ägglossningen sträcker sig ett ägg klart för befruktning bortom äggstocken och kommer in i bukhålan. Här fångas hon av villierna på äggledarna och fortsätter sin naturliga migration mot spermierna.

Hur man utvärderar "riktigheten" av follikulogenes?

Fasikulogenesens stadier har ett tydligt samband med dagarna i äggstocks-menstruationscykeln. Dessutom beror de inte på kvinnans ålder och ras, utan på hennes endokrina status.

Tillväxten och utvecklingen av follikeln regleras primärt av det follikelstimulerande hormonet i hypofysen. Det börjar produceras endast när puberteten börjar. Vid ett visst stadium kontrolleras follikulogenes dessutom av könshormoner, som produceras av cellerna i väggen i själva utvecklingssäcken.

Eventuell hormonell obalans kan störa äldningsprocessen och ägglossningen. Samtidigt ger bestämningen av hormonnivån inte alltid läkaren all nödvändig information, även om det tillåter dig att identifiera viktiga endokrina störningar. Därför är diagnosen störningar i follikulogenesprocessen det viktigaste stadiet i en kvinnas undersökning vid graviditetsplaneringen och vid identifiering av orsakerna till infertilitet.

I det här fallet är läkaren intresserad av hur mycket follikeln växer och om den når stadiet av Graaf-bubblan. Var noga med att övervaka om ägglossning inträffar och om en gul kropp med tillräcklig storlek bildas. Med anovulatoriska cykler bestäms den maximala storleken på utvecklande folliklar.

En tillgänglig, informativ och samtidigt tekniskt okomplicerad metod är follikulometri. Detta är namnet på follikulär mognadsmätning med hjälp av ultraljud. Det utförs på poliklinisk basis och kräver ingen särskild utbildning för kvinnor. Follikulometri är en dynamisk studie. Flera upprepade ultraljudssessioner krävs för att pålitligt övervaka förändringar i äggstockarna..

I processen med follikulometri bestämmer en specialist antalet, platsen och diametern på mogna folliklar, övervakar bildningen av en dominerande vesikel, bestämmer storleken på follikeln före ägglossningen. Baserat på dessa data kan den mest gynnsamma dagen i cykeln förutsägas bli gravid naturligt.

Med IVF-protokoll gör en sådan övervakning möjlighet att utvärdera svaret på hormonterapi, att sätta ett datum för administrering av läkemedel för att stimulera ägglossning och efterföljande punktering av äggceller. Den viktigaste parametern för follikulometri är storleken på follikeln per cykeldag..

Normer för follikulogenes

Follikulometri utförs på vissa dagar av cykeln, vilket motsvarar de viktigaste stadierna för follikulogenes. Uppgifterna erhållna under upprepade studier jämförs med medelstandarderna. Vilken storlek follikel ska vara på olika dagar av ovarie-menstruationscykeln? Vilka fluktuationer anses vara acceptabla?

Den normala follikelstorleken på olika cykeldagar för en kvinna i åldern 30 år med en 28-dagars cykel som inte tar orala preventivmedel och inte genomgår behandling med hormonstimulering av ägglossning:

 • På 1-4 dagar av cykeln hittas flera antrala folliklar, som vardera inte överstiger 4 mm i diameter. De kan finnas i en eller båda äggstockarna. Deras antal beror på kvinnans ålder och hennes äggstocksreserv. Normalt, om i båda äggstockarna inte mer än 9 antrala folliklar mognar samtidigt.
 • På den femte dagen av cykeln når de antrala folliklarna en storlek på 5-6 mm. Deras utveckling är ganska enhetlig, men redan i detta skede är atresia av vissa vesiklar möjlig.
 • På dag 7 bestäms den dominerande follikeln, dess storlek i genomsnitt 9-10 mm. Det är han som börjar utvecklas aktivt. De återstående vesiklarna kommer gradvis att minska medan de kan upptäckas i äggstockarna och under ägglossningen.
 • Den 8: e dagen av cykeln når storleken på den dominerande follikeln 12 mm.
 • På dag 9 växer bubblan till 14 mm. Det definierar tydligt follikelhåligheten.
 • 10 dagar - storleken når 16 mm. De återstående bubblorna fortsätter att minska..
 • På dag 11 ökar follikeln till 18 mm.
 • 12 dagar - storleken fortsätter att växa på grund av follikelhåligheten och når 20 mm.
 • Dag 13 - Graaf bubbla med en diameter på 22 mm (detta är den minsta follikelstorleken för ägglossning i den naturliga cykeln). Stigma är synlig vid en av dess stolpar.
 • Dag 14 - ägglossning. Follikeln spricker vanligtvis och når 24 mm i diameter.

Avvikelser från dessa normativa indikatorer nedåt är prognostiskt ogynnsamma. Men vid utvärderingen av resultaten av follikulometri bör längden på kvinnans naturliga cykel beaktas. Ibland inträffar tidig ägglossning. I detta fall når follikeln den önskade storleken under 8-12 dagar av cykeln.

Follikelstorlek i IVF

Med IVF-protokoll är ägglossning droginducerad och planerad.

Vad är en dominerande follikel?

Har du frågor? Känn dig fri att fråga alla! Och vår heltidsspecialist hjälper dig. Gå >>

Vad är en dominerande follikel? Svaret på denna fråga bör vara känt för alla kvinnor som är intresserade av strukturen i hennes kropp och ännu mer på stadium av graviditetsplaneringen. Ta reda på struktur, funktioner, mognadstadier, storlekar och andra viktiga och intressanta punkter..

Vad det är?

Kvinnors reproduktiva system har en komplex struktur. Grunden för det framtida livet är groddcellen, kallad ägget. Varje månad mognar den i äggstocken, för att sedan lämna den och ansluta sig till spermierna för att initiera ett nytt liv. Funktionerna för att skydda omogna ägg (oocyter) utförs av de funktionella follikulära cellerna som omger dem och är belägna i de yttre skikten i hängorna, som senare omvandlas för att uppfylla deras huvudsyfte.


Vilken dag man ska göra en ultraljudsskanning för att ta reda på om follikelmognad är på?

I början av menstruationscykeln börjar follikulära celler att snabbt utvecklas och bilda vesiklar. En av dem växer snabbare än de andra: det är dominerande och det ligger i det att ägget mognar och förbereder sig för befruktning. Samtidigt går resten in i involvering, det vill säga återgå till sitt tidigare ursprungliga tillstånd.

Folliklar bildas innan en flicka föddes.
Det totala beloppet är cirka 1 miljon, men en del förstörs, och när puberteten är klar, återstår cirka 200-300 tusen. Men under hela reproduktionsperioden lyckas inte mer än 500 stycken att mogna, resten förstörs och utsöndras.

Utvecklingsstadier

Under hela kvinnans liv, från födseln, genomgår folliklarna flera utvecklingsstadier:

 1. Förstadiet. Dessa är omogna follikulära celler som läggs under bildandet av det kvinnliga fostret. De är mycket små och i diameter överstiger inte 0,05 mm. Folliklar som kan multipliceras genom uppdelning täcks med epitel och går vidare till nästa steg.
 2. Primära eller preantralformationer når 0,2 mm i diameter. Under aktiv pubertet syntetiserar flickhypofysen aktivt follikulotropin, som påskyndar utvecklingen av celler, stärker deras membran och bildar ett skyddande skikt.
 3. Sekundära eller antrala folliklar i storlek ökar till 0,5 mm. Deras totala antal är cirka 8-10. Under påverkan av östrogen börjar det inre hålrummet att fyllas med vätska, vilket sträcker väggarna och provoserar den snabba tillväxten av bubblor. Sekundära folliklar anses förresten tillfälliga organ i det endokrina systemet som producerar hormoner.
 4. Som regel passerar bara en follikulär formation, den dominerande, till nästa steg. Det blir det mest omfattande och omfattar ett ägg som är nästan fullt mognat och klart för befruktning. Bubblan består av ett stort antal granulosa-celler och är utformad för att ge tillförlitligt skydd av oocyten fram till ägglossning. De återstående sekundära folliklarna syntetiserar för närvarande östrogener, vilket säkerställer en snabb utveckling av huvudvesikeln.
 5. Den tertiära eller preovulatoriska vesikeln kallas graaf. Follikulär vätska fyller helt sin kavitet, dess volym ökar hundra gånger jämfört med originalet. Under ägglossningen brister vesikeln, ett ägg lämnar den.

Mognad i varje menstruationscykel

Från början av menstruationscykeln bildas cirka 8-10 sekundära folliklar i båda äggstockarna. Från ungefär den åttonde eller nionde dagen i cykeln börjar bubblorna fylla med vätskan som bildas under påverkan av östrogen som syntetiserats av kvinnlig kropp. Och redan i detta skede märks en dominerande follikel: den är större än resten, och detta kan ses på ultraljud.

Äggets utgång från follikeln.

Bubblan fortsätter att fyllas med vätska, sträcker sig och brister i ögonblicket av ägglossningen. Det visar sig ett moget ägg, som kommer att börja röra sig längs äggledaren in i livmodern för att ansluta till spermierna. Vilken dag är uppbrottet? Det beror på varaktigheten av menstruationscykeln: om det varar 28-30 dagar, då ägglossning och följaktligen, frigörandet av ägget från den sprängande follikeln faller den 14-16: e dagen (räknas från början av menstruationen).

En gul kropp bildas på platsen för den sprängande vesikeln - en tillfällig körtel av inre utsöndring, som aktivt syntetiserar progesteron och säkerställer att livmodern förbereds för en möjlig graviditet. Det producerade hormonet gör endometriet sprött och mjukt så att fosterägget kan ordentligt fixas i det och börja utvecklas.

Normala storlekar

Vad är storleken på en dominerande follikel? Det växer från början av menstruationscykeln till ägglossning, och dess diameter förändras ständigt. Tänk på normerna för olika perioder:

 • Från den första till den 4: e dagen av cykeln har alla bubblor ungefär samma storlek - cirka 2-4 millimeter.
 • På den femte dagen når diametern 5-6 mm.
 • Den sjätte dagen kommer bubblan att växa till 7-8 mm i diameter.
 • Vid den sjunde åttonde dagen kommer follikeln att nå en storlek på cirka 10-13 millimeter.
 • På den 9-10: e dagen ökar diametern till 13-17 mm.
 • Vid den 11-12: e dagen ökar storleken till 19-21 mm.
 • Innan ägglossningen kan diametern vara cirka 22 mm.
 • Under ägglossningen har den dominerande follikeln en storlek på 23-24 millimeter.

Normalt börjar aktiv tillväxt omkring den femte dagen i menstruationscykeln och är cirka två mm per dag.

I vilken äggstock mognar den dominerande follikeln?

En dominerande follikel kan mogna både i vänster äggstock och i höger. Hos friska kvinnor som inte har patologier och sjukdomar i reproduktionssystemet fungerar bilagor helt och växelvis. Det vill säga om ett moget ägg under den sista cykeln har lämnat follikeln i den högra äggstocken, kommer oocyten i nästa menstruationscykel att mogna i vänster bihang.

Äggets rörelse genom äggledaren.

Forskare har märkt att den dominerande follikeln oftast mognar i rätt äggstock. Vissa forskare tillskrev detta till en mer aktiv innervation av denna sida hos högerhänta, varav den stora majoriteten av kvinnorna är. Med andra ord, den högra sidan fungerar mer, så att rätt bihang tillförs bättre med blod och syre, vilket stimulerar mognaden till bubblan.

Ett mer sällsynt fenomen är två dominerande folliklar som bildades omedelbart i båda äggstockarna. I det här fallet är det möjligt att ha flera graviditeter, och de födda tvillingarna kommer att vara heterogena och inte lika varandra. Det är teoretiskt möjligt att bli gravid av två olika biologiska fäder, om folliklarna inte mognar samtidigt, och äggen kommer ut vid olika tidpunkter med ett visst intervall.

Möjliga patologier

Överväg några avvikelser från normen:

 • Den dominerande follikeln är frånvarande. Detta antyder att ägglossningen i den nuvarande menstruationscykeln, sannolikt, inte kommer att vara. Anovulatoriska cykler förekommer hos varje frisk kvinna en eller två gånger om året. Om ägglossningen saknas flera månader i rad är detta inte normalt..
 • Flera folliklar eller de så kallade multifollikulära äggstockarna är en avvikelse som utvecklas till följd av hormonella störningar. Den dominerande follikeln kan vara frånvarande eller utvecklas långsamt, vilket minskar sannolikheten för befruktningen.
 • Bildandet av cyster. Den dominerande follikeln spricker inte, flyter över med vätska och sträcker sig och bildar en godartad formation - en cysta (den kan växa eller regressera på egen hand, det vill säga brista och försvinna).
 • Atresia - bromsa ner, stoppa tillväxten av huvudvesikeln och dess efterföljande död utan att ett moget ägg frisätts.
 • Uthållighet. Den dominerande follikeln når önskad storlek, men bryts inte och förblir oförändrad i sin helhet tills menstruationens början. Befruktning blir omöjlig.
 • Luteinisering. Corpus luteum börjar bildas när det finns en hel follikel i äggstocken.

De listade patologierna märks vid ultraljud och orsakas av hormonella störningar eller sjukdomar i reproduktionssystemet.

Dominant follikel behövs för befruktning. Men befruktningen kommer att inträffa om vesikeln formas korrekt och ett moget ägg kommer ut ur den. Informationen i artikeln hjälper till att förstå befruktningsmekanismen och identifiera vissa problem..

Follikulometri - granskning

Allt du behöver veta om OVULATION! Follikulometri, tester, basal temperatur, bloddonation - vilket är bättre för att bekräfta ägglossning? Varför är LATE OVULATION så dåligt?

Hej alla! Genom vad bara flickor som planerar en graviditet inte går igenom! Och jag är tyvärr inget undantag. I två års planering översatte jag inte bara ett stort antal tester, donerade blod för hormoner, mätte basaltemperatur, utan kontrollerade också äpplen hos äggledarna, gjorde operationen - laparoskopi. Och naturligtvis var Folliculometry inte utan.

Vad är follikulometri?

Detta är en övervakning av äggstocksaktiviteten i dynamik med hjälp av ultraljud. Ultraljuddiagnostik av äggstockarna utförs en gång några dagar under fortsättningen av den kvinnliga cykeln, och vid behov flera cykler. Syftet med studien är att välja rätt ögonblick för befruktning eller bekräfta ägglossning.

Det är under follikulometri som tillväxten av folliklar (potentiella ägg) i äggstocken övervakas. Först när en av dem dominerar (blir större än de andra), växer i storlek och sedan spricker - ägglossning.

Vad är ägglossning och när inträffar det??

Ägglossning är det ögonblick som ägget lämnar äggstocken för ett efterföljande möte med spermierna.

Det förekommer vanligtvis på dagarna 13-14 i cykeln. Men det finns tidiga och sena ägglossningar (bara mitt fall).

När utförs follikulometri??

Vanligtvis krävs 3-4 besök:

1 - 5-6 dagar före den förväntade ägglossningen.

2 - 1-2 dagar före den förväntade ägglossningen (datumet tilldelas av läkaren).

3 - 2 dagar efter ägglossningen.

Ett annat besök kan vara mellan första och andra gången för att se hur follikeln växer..

Utgivningspris:

Jag genomgick follikulometri tillsammans med bäcken-ultraljud, så priset var 950 rubel. Vanligtvis kostar follikulometri 500-600 rubel.

Vad att ta med sig?

2. Våtservetter eller vanliga för att torka bort överskottsgel.

Kanske i en bra klinik kommer de att ge dig allt detta, men i fallet, ta det med dig.

Hur är follikulometri?

Du lägger blöjan på soffan, ligger på ryggen. Böj dina knän. Läkaren sätter en kondom på den transvaginala sensorn, smörjer den med gel och injicerar den intravaginalt. För närvarande är lätt obehag möjligt, som vid möten med en gynekolog.

Läkaren tittar på äggstockarna, räknar antalet folliklar, letar efter en dominerande follikel, mäter dess storlek, liksom tjockleken på endometrium.

Endometriet är det inre slemhinnan i livmodern, som foder dess kavitet och är rikligt utrustad med blodkärl. Det spelar en viktig roll i menstruationscykeln, men dess huvudsakliga uppgift är att skapa förhållanden som är gynnsamma för implantering av ett fosterägg, det vill säga för en framgångsrik graviditet.

Som ett resultat får du en ögonblicksbild av den dominerande follikeln, en beskrivning av storleken på äggstockarna, antalet folliklar, tjockleken på endometrium.

För mig, en person utan medicinsk utbildning, är det naturligtvis svårt att förstå något i dessa bilder. Beskrivningen är viktigare för mig, nämligen läkarnas dekrypteringstext, som jag kommer att ge lite nedan.

2 av mina follikulometriupplevelser:

Jag beskrev redan en erfarenhet i en översyn när jag jämförde tester, bastemperatur och bara Uzi-övervakning av ägglossning. Vid den tiden inträffade ägglossningen den 18: e dagen av cykeln.

Mer än ett år har gått sedan dess, mycket har förändrats i kroppen och efter operationen för att ta bort vidhäftningarna i äggledarna gick jag igen till follikulometri efter insats av läkaren.

Den 11: e dagen av cykeln var den dominerande follikeln i höger äggstock och storleken var 13 mm.

Den 17: e dagen av cykeln växte den dominerande follikeln till 16 mm, vilket är mycket litet.

För framgångsrik ägglossning måste follikeln nå en storlek på 20-23 mm.

Läkaren sa att ägglossningen skulle vara sen och bad att komma den 23: e dagen av cykeln. Hon frågade om DUFASTON togs under den senaste cykeln? Och jag tog just på mig en läkares anvisningar tillsammans med INOFERT. Jag vet inte om detta kan ha någon effekt. Men ägglossningen har förskjutits. En ägg mognar under lång tid, vilket inte är särskilt bra..

Jag läste en hel del artiklar om detta ämne, men det är bara tydligt att sen ägglossning är en avvikelse. Och det är nödvändigt att återföra denna avvikelse till det normala, för med sen ägglossning är ägget redan "trött" och "gammalt".

De vanligaste orsakerna till sen ägglossning:

 1. Ökad fysisk och psykologisk stress. Det är lämpligt att undvika dem under graviditetsplanering.
 2. Infektionssjukdomar i fortplantningsorganen.
 3. Hormonella förändringar i kroppen.
 4. Tidigare preventivmissbruk.
 5. Brist på kroppsvikt hos kvinnor. Brist på fettvävnad påverkar negativt produktionen av östrogen, vilket framkallar sen ägglossning.
 6. Ökad styrka, sport i kombination med steroider.
 7. Spontana och medicinska aborter, nyfödda.

Den 23: e dagen kom jag tillbaka till ultraljudet igen. Som ett resultat blåste den dominerande follikeln bort och blev igen 13 mm stor. Anovulatorisk cykel. Det är, ägglossning i denna cykel kommer inte att vara.

Den anovulatoriska cykeln observeras vanligtvis under övergångsperioderna för utvecklingen av den kvinnliga kroppen, när det reproduktiva systemet omstrukturerar sitt arbete på ett nytt sätt. Denna anovulation kallas fysiologisk.

När anovulatoriska cykler regelbundet förekommer hos kvinnor i reproduktiv ålder, är detta en patologi som verkligen åtföljs av nedsatt fertilitet. Förresten, oförmågan att bli gravid är ofta den enda oroande signalen om den anovulatoriska cykeln. Denna form av den anovulatoriska cykeln kallas patologisk.

Vad är bättre för att bekräfta ägglossning?

För närvarande är den mest exakta metoden follikulometri.

Ägglossningstester är inte alltid pålitliga. Kan visa falskt positivt och falskt negativt.

Metoden för att bestämma bastemperaturen är obekväm. Varje dag på samma gång måste du mäta rektaltemperaturen och du måste göra detta i minst 3 månader och sedan jämföra graferna.

Ett blodprov för Progesteron ger inte heller 100% bekräftelse av ägglossningen. Progesteron är ett hormon som produceras när ett corpus luteum har bildats i äggstocken efter ägglossningen. Men när man tar hormonella läkemedel är detta opålitligt.

När det gäller mig kommer jag att övervaka ägglossningen i nästa cykel för att se till att den är tillgänglig. Kanske, efter operationen, justerar äggstockarna fortfarande sitt arbete, annars krävs stimulering av ägglossningen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Skälen till att menstruationen kan gå hela månaden

Varje kvinna har sin egen period. Normal menstruation ska inte vara mer än en vecka. Emellertid tenderar denna varaktighet att variera. Hos vissa kvinnor kan menstruationen vara frånvarande i flera månader eller börja och sluta plötsligt....

Hur är värmevallningar med klimakteriet hos kvinnor?

Under klimakteriet genomgår en kvinnas kropp stora förändringar. De är förknippade med en naturlig process - åldrande och försvagning av immunsystemet....

Hur man orsakar menstruation med en försening hemma i 1 dag?

Hur kan man orsaka menstruation med en försening hemma i 1 dag? Störningar i menstruationscykeln förekommer ofta hos kvinnor. Deras orsak kan vara stress, viktminskning, graviditet....