Folliklar i äggstockarna. Normen är en mängd på 30-40-50 år, under graviditet, klimakteriet, storlekar

Intim

En kvinnas förmåga att bli gravid bestäms av folliklarna i äggstockarna, deras antal och mognad. Kännedom om normerna för fysiologiska processer som äger rum i det inre organet i det kvinnliga reproduktionssystemet gör att du kan fixa möjliga avvikelser i tid och få läkarhjälp i tid.

Vad är folliklar, deras roll i kroppen

Folliculus är en flerskiktsformad ihålig formation, runt vilken är epitel och bindväv. De skyddar den plats där oocyten mognar före ägglossningen och påverkar också östrogensyntes.

Folliklar i äggstockarna, vars norm uppgår till cirka 500 tusen, läggs vid födseln. De börjar sin tillväxt under pubertetsflickorna och genomgår vissa utvecklingscykler. Detta är en kontinuerlig process som slutar under klimakteriet. De flesta prover dör i en viss cykel till följd av atresi. Resten går igenom alla utvecklingsstadier.

Det finns tre tillväxtstadier:

Varje element har en kvinnlig reproduktionscell och follikulära celler..

Follikel-typer

I enlighet med utvecklingsstadiet är elementen indelade i vissa typer:

UrsprungligDenna typ inkluderar omogna element som finns i de ytliga delarna av äggstocken. Ha en platt form.

De finns i stort antal, men de minsta storlekarna.

Primär eller preantralDenna typ inkluderar uppvaknade element som har gått in i mogningsfasen. De är större än tidigare folliklar, har en kubisk form.
Sekundär eller antrumFolliculus har i detta skede en mogenare form. De är flerskiktade och hålrum fyllda med flytande form mellan skikten. Det finns ett extra tecalt membran som visas före hålrummen och är avgörande för att identifiera detta element.
Tertiär eller preovulatorisk eller mogenElement av denna art uppnår maximal utveckling, därför har den största storleken. Deras hålrum är vätskefyllda och omgiven av tecaskalet.

Utvecklingsstadier per dagscykel

Mognad av element sker kontinuerligt. I tillväxtstadierna sker deras aktiva bildning..

Folliklar i äggstockarna, som är normala för antalet hos flickor uppgår till cirka 6 miljoner, beror direkt på mognad och hälsa hos föräldrarnas kropp. Reproduktion av element sker under perioden med fostrets utveckling. Under livets gång tillbringas de i samma mängd som de tidigare bildades..

Det finns tre utvecklingsstadier. I det första förstadiet består folliklarna av en kärna och epitelceller. Innan detta är de i vila. Under puberteten går flickor till småstadier.

Element täcks gradvis med nya lager och en mikroskopisk hög. De blir flerskiktade och börjar utsöndra det kvinnliga hormonet östrogen. I detta skede bildas kapillärer, bindväv. Mängden vätska i håligheterna börjar öka..

Under denna period kan olika sjukdomar i barndomsperioden, stress, oroligheter påverka mängden folliculus.

Vissa element dör och andra flyttar till ett annat skede - av stor tillväxt. Vid denna tidpunkt ackumuleras ägget näringsämnen, och en hålighet med en follikulär vätska bildas också. Celler börjar producera stora mängder östrogen.

Den tredje etappen är den kortaste. Follikeln börjar mogna 12 timmar före ägglossningen och försvinner 2 dagar efter befruktningen. Med en framgångsrik process fortsätter celldelningen och mognadssteget slutar med bildandet av en haploid uppsättning av kromosomer.

Den dominerande follikelns roll

Valet av den dominerande follikeln sker i den tredje utvecklingscykeln. Elementets storlek är ungefär 20 mm. Det utvecklas normalt om kroppen är frisk, det finns inga patologier.

I vätskan som fyller follikulära antrum ökar östrogeninnehållet kraftigt. Att höja nivån orsakar frisättning av luteiniserande hormon och ägglossning. När det finns ett brott i väggen i den dominerande follikeln och frigörandet av ägget återställs processen för reduktionsdelning.

Normen för antalet folliklar i bihang efter ålder

Folliklar i äggstockarna, vars norm tjänar till att bestämma de morfologiska kriterierna för ålder, beror på kroppens hormonella aktivitet. Ett viktigt argument som utvärderar reproduktionssystemet är ålder. De viktigaste mönstren för follikulär utveckling beror på hormonell reglering av kroppsfunktioner.

Från tonåren, under påverkan av hormoner i den främre hypofysen, inträffar cykliska förändringar hos flickor i äggstockarna. Det endokrina systemet styr varje folliculus.

Det genetiskt lagrade follikulärt lager efter ålder är:

 • vid födseln finns det 2 miljoner omogna element;
 • 11 tusen bitar går förlorade varje månad;
 • vid puberteten förblir 300 - 400 tusen stycken;
 • före början av åldersrelaterad klimakteriet förloras 1000 stycken. en gång i månaden;
 • vid en ålder av 47-50 år äggstocksreserven tappas.

Som ett resultat, vid en ålder av 45, har en kvinna en låg sannolikhet för befruktning, trots att menstruationscykler och hormonell aktivitet i äggstockarna kvarstår.

Normen för antalet folliklar under graviditeten

Folliklarna i äggstockarna har sin egen norm, vilket är en uppskattning av den kommande superovulationen under befruktningen.

Deras antal tolkas på följande sätt:

 • mindre än 5 - infertilitet;
 • 5-7 - en liten sannolikhet för fertilitet;
 • 8-15 - graviditet är möjligt;
 • 16-30 - normen;
 • mer än 30 - polyendokrin syndrom, åtföljt av nedsatt äggstocksfunktion.

Under graviditeten frisätts inte den kvinnliga kroppen helt från folliculus. Endast de som väcks med en dominerande follikel förstörs. Resten är i vila och vaknar efter barnets födelse.

Normen för antalet folliklar med klimakteriet, klimakteriet

Med början av klimakteriet, förändringar i könsorganens funktion, hormonell misslyckande inträffar. Folliklar i äggstockarna, vars norm är begränsade, under klimakteriet förändras dramatiskt och sammandras. Det är deras frånvaro som bestämmer minskningen av östrogennivåer. När antalet menstruationer minskar, minskar folliculus.

Normen för follikeln i äggstockarna med klimakteriet ändras tillsammans med hormonnivån

Med klimakteriet komplicerar elementen avsevärt loppet av den sista oberoende menstruationen. Under denna period minskar äggstockarna i storlek och utsätts för olika sjukdomar. Om de började öka, orsakas det kanske av utvecklingen av en cysta, polycystisk, malig tumör.

Det är viktigt under denna period att besöka gynekologen var sjätte månad för att diagnostisera sjukdomen i tid.

Hur follikelstorlekarna normalt förändras under cykeln

I början av varje menstruationscykel, under påverkan av follikelstimulerande hormon, börjar ny folliculus utvecklas i äggstockarna.

Processen för follikulogenes med en standardcykel på 28 dagar sker enligt följande:

 • vid 5 dagars ålder är storleken på de antrala folliklarna upp till 5 mm;
 • på dag 7 ökar de med en hastighet av 1 mm per dag;
 • på dag 8 väljs den dominerande. Den fortsätter att växa med en hastighet av 2 mm per dag och når storlekar upp till 15 mm. De återstående follikulus regresserar och försvinner;
 • den 14: e dagen finns en ägglossningsfas. Den dominerande follikeln når en storlek på 24 mm, sedan spricker den och ett ägg lämnar det.

Den genomsnittliga livslängden för en oocyt är från 12 till 24 timmar.

Vad är follikulometri, vad är det för?

Tekniken styr tillväxten och utvecklingen av folliculus i äggstockarna och hjälper till att bestämma möjligheten till befruktning. En ultraljudsskanning rekommenderas från åttonde till tionde dagen i menstruationscykeln. På åttonde dagen kommer en dominerande follikel att vara synlig.

En ultraljudssökning utförs för att erhålla följande information:

 • bedömning av tillståndet i livmodern och äggstockarna, deras fas i cykeln;
 • studie av äggstockarnas funktion;
 • få bekräftelse av ägglossning;
 • bestämning av tiden när oocyten lämnar follikeln;
 • identifiering av orsakerna till menstruations oregelbundenhet och ovariell dysfunktion;
 • belysning av faktorer som påverkar frånvaron av ägglossning under menstruationen;
 • bedömning av cykliska förändringar i endometrium och identifiering av möjliga patologier;
 • fastställa användbarheten av den luteala fasen i menstruationscykeln, baserat på den information som erhållits om corpus luteum;
 • kontroll över äggmognadsprocessen under hormonterapi.

Upprepad follikulometri utförs under förutsättning att det finns en ultraljud av bäckenorganen som passeras senast 6 månader sedan.

Upprepade serier av ultraljudsundersökningar för att:

 • fastställa faktum av ägglossning;
 • bestämma faserna i menstruationscykeln;
 • ta reda på dagen ägget släpps;
 • utföra in vitro-befruktning;
 • diagnostisera infertilitet;
 • kontrollera effekten av hormoner på äggstockarna.

Vid utförande av follikulometri uppmärksammas follikulär mognad och endometrium.

Överträdelser med felaktig utveckling av den dominerande follikeln

Om utvecklingen av den dominerande follikulusen försämras inträffar inte ägglossning, eftersom oocyten inte kan gå utanför. I sådana fall utförs observation och ultraljud. Från och med den 10: e dagen av cykeln övervakas tillväxten av den dominerande follikulus. Om det långsamt mognar, kan ägget från äggstocken inte gå ut. I detta fall föreskriva behandling. Observera resultatet under nästa cykel.

Överträdelser i utvecklingen av ett dominerande element kan uppstå av olika skäl:

 • tidig början av klimakteriet på grund av operation eller det naturliga sättet;
 • patologi för äggstocksfunktionen;
 • problem med ägglossning;
 • östrogenbrist;
 • endokrina körtelstörningar;
 • kvinnliga könsinfektioner;
 • hypofyseadenom.

Patologi vid mognad av den dominerande orsakas av depression, stress, nervös belastning.

Möjliga avvikelser

Folliklar i äggstockarna, vars norm kan överskridas eller underskattas, kan sluta växa eller utvecklas till önskad storlek. I det här fallet har kvinnan inte ägglossning. Anledningen till avvikelserna upptäcks med hjälp av ultraljud och bestämmer nivån på könshormoner hos en kvinna.

Uthållighet

Patologi orsakas av obalans i hormoner, vilket är nödvändigt för reglering av menstruationscykeln.

Persistens kan erkännas av följande symtom:

 • underskattad progesteronnivå i blodet;
 • ökade östrogennivåer;
 • dominerande follikel existerar under lång tid;
 • det finns ingen luteal fas i menstruationscykeln;
 • det finns ingen corpus luteum och vätska i det intilliggande utrymmet.

Terapi syftar till att normalisera den hormonella bakgrunden. Läkare föreskriver läkemedel som sänker östrogennivåerna i follikelfasen och ökar progesteronnivåerna i lutealfasen i menstruationscykeln.

Överskottsstorlek

Överdriven överdimensionering av follikeln kan indikera en cysta. Bildningen är en hålighet fylld med vätska, ibland med blod eller pus. I detta fall överstiger follikulusens diameter normalen och blir mer än 30 mm. I detta fall är det nödvändigt att punktera och suga folliklarna.

Patologi orsakar funktionsfel i menstruationscykeln och smärtsamma symtom i nedre del av buken.

Brist på

Den tillfälliga frånvaron av folliculus förknippas huvudsakligen med kvinnans psykologiska tillstånd. Så snart kroppen återställs, bildas elementen igen.

Fel kan orsaka följande faktorer:

 • felaktigt utvalda preventivmedel;
 • endokrina sjukdomar;
 • en kraftig förändring i vikt upp eller ner.

Försvinnandet av folliculus över 45 år är en naturlig process, eftersom klimakteriet går in.

Reglering av follikulär mognad

Det huvudsakliga målet med terapi är att återställa den normala menstruationscykeln och befria kvinnan från infertilitet. Du kan uppnå resultatet genom att stimulera ägglossning, minska eller öka antalet antrala folliklar.

Stimulering av ägglossning

Stimulering av ägglossningen utförs efter att ha genomgått en omfattande diagnos som syftar till att identifiera orsakerna till patologier i menstruationscykeln. Anti-östrogenläkemedel föreskrivs för att stimulera östradiolproduktion och follikulär tillväxt.

Cystyprofylax utförs med injektioner av hormonpreparaten Praegninum eller Gonacor. Stimulera inte med äggstocksutarmning under klimakteriet och med hinder i äggledarna.

Minska antalet antrala folliklar

Med ett ökat innehåll av follikulus terapi riktas till normalisering av hormonfonden. Det är möjligt att reglera produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, östrogener, prolaktin och progesteron med hjälp av kombinerade orala preventivmedel.

Beroende på patologi förskrivs läkemedel:

Kombinerade hormonella läkemedel används för att behandla menstruations oregelbundenheter, minska eller eliminera ägglossnings syndrom.

Är det möjligt och hur man kan öka antalet folliklar

Produktionen av antimuller hormon påverkar mängden folliculus. Med hjälp av vitaminkomplexet, liksom preparat som innehåller biologiskt aktiva ämnen, är det möjligt att öka stimuleringen av äggstocksfunktioner, öka chansen för framgångsrik äggmognad.

Men det är omöjligt att öka hormonproduktionen med mediciner, eftersom mängden folliculus beror på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

Oocyten utvecklas inuti folliklarna i äggstockarna. En förändring av den hormonella bakgrunden, möjligheten till befruktning beror på normen för deras kvantitet. Med avvikelser från normen är risken för olika patologier möjlig. Det kan finnas flera skäl till kränkningar, därför är det viktigt att genomgå en kvalificerad undersökning för att undvika infertilitet.

Artikel design: Mila Fridan

Follikelstorlek efter cykeldag

Kvinnors kropp kan förändras under menstruationscykeln. En indikator på de pågående förändringarna kan vara en växande follikel, som är en hålighet i äggstocken där ägget mognar. Vid födseln innehåller äggstockarna hos flickan ungefär 1-2 miljoner folliklar, i början av reproduktionsåldern förblir de cirka 300-500.

Menstruationscykel och follikulära förändringar

I början av menstruationscykeln (follikelfasen), under verkan av follikelstimulerande hormon (FSH) i äggstocken, börjar flera folliklar mogna samtidigt, men bara en av dem utvecklas snabbare, i sällsynta fall kan två eller fler utvecklas, vilket gör det möjligt att bli gravid tvillingar. Under ägglossningsfasen stimulerar luteiniserande hormon (LH) den dominerande (den som utvecklades snabbare) follikeln att växa vidare och spränga och frigöra ägget. Efter ägglossningen går kvinnans kropp in i lutealfasen, där corpus luteum - bildningen i follikeln - växer på äggstocken och stimulerar produktionen av progesteron och hämmar produktionen av FSH och LH. Den sista fasen är menstruation, under vilken corpus luteum försvinner.

Folliculoginosis

Inom medicin kallas processen för mognad och utveckling av folliklar folliculoginesis, som inkluderar tre steg:

 • Fasen för omvandling av de premordiella folliklarna till preantral, en ökning med 10-15 folliklar inträffar och bildandet av ett bindemembran i dem.
 • Bildningsfasen av antrumfollikeln, en hålighet bildas inuti, den fortsatta utvecklingen av den dominerande follikeln fortsätter.
 • Förekomstfasen av Gravafubble-bubblan, volymen av follikulär vätska ökar och en brist inträffar med frigörandet av ägget.

Follikelstorlek

På olika dagar av den kvinnliga cykeln har follikeln olika storlekar, efterlevnad av storleken på vissa normer indikerar reproduktionssystemets hälsa och kvinnans förmåga att bli gravid. Från början av menstruationscykeln tills ägget kommer in i äggledaren (ägglossningen) ökar follikeln ständigt i storlek, dess normala värden presenteras i tabellen.

 • Från ungefär den femte dagen kan folliklar ses med hjälp av ultraljud, deras placering på periferin av äggstocken, storlekar upp till 6 mm.
 • Efter den åttonde dagen avslöjas den dominerande, eftersom dess storlek är mycket längre än andra, är dess kapillära nätverk synlig.
 • På den tionde dagen kan man se att de återstående folliklarna regresserar, dvs de dör och minskar i storlek.
 • Efter den fjortonde dagen når follikeln sin maximala storlek och ägglossningen inträffar: follikeln efter bristning antingen visualiseras inte alls, eller restvätska upptäcks.

När ägglossningen har skett, bildas en gul kropp på sin plats. Karakteristisk för det: ojämna kanter och asymmetrisk form, det ökar någonstans till den tjugofyra dagen och minskar sedan gradvis.

 • störningar i hypothalamus och hypofysen,
 • cystor på äggstockarna,
 • kvinnlig könsinflammation och infektion,
 • äggstocksunderutveckling,
 • påfrestning,
 • onkologi,
 • kroppsmassaindex under 17,5.

Folliculometry

Det är omöjligt att beräkna storleken på follikeln på egen hand; för detta utförs follikulometri - en ultraljudssökning som gör att du kan spåra follikelns utveckling. Denna procedur rekommenderas för kvinnor med infertilitet eller menstruations oregelbundenhet. Studien ger en möjlighet:

 • bestämma exakt datum för ägglossning,
 • identifiera avvikelser i äggstockarna,
 • övervaka effektiviteten i behandlingen.

Med follikulometri kan en av de fyra huvudsakliga patologierna detekteras:

 • Follikulär cysta är en formation i äggstocken som uppstår när follikeln inte brister och ägget inte kommer in i äggledaren. Han kommer att fortsätta vara i äggstocken och ackumulera cystisk vätska.
 • Atresia är en patologi där follikeln utvecklas till en viss punkt och sedan fryser och dör..
 • Persistens är bevarandet av det aktiva viruset i äggstocksvävnaden, i denna situation utvecklas follikeln, men bryts inte (cystvätska bildas inte).
 • Luteinisering - bildandet av corpus luteum tillsammans med utvecklingen av follikeln.

Follikulometri utförs som regel i tre steg:

 • Vid den första ultraljudet upptäcks antrala folliklar (varav en dominerande bildas därefter).
 • Den andra ultraljuden utförs efter 3 dagar: den avslöjar en dominerande follikel, bestämmer dess storlek och, om detta händer, dess omvända utveckling.
 • Vid den tredje ultraljudet bestäms dess maximala storlek, vilket indikerar att den snart kommer att gå sönder.

Det är värt att notera att det finns situationer då den follikelstimulerande fasen förlängs och mer ultraljud kan behövas..

Follikulometri gör det möjligt för patienten att inte bara identifiera avvikelser utan också bestämma orsakerna.

Stimulering av ägglossning

Drug Ovulation Stimulation

Under stimulering av ägglossning inom medicinen förstår vi helheten av procedurer som utförs på en medicinsk institution, deras mål är början av graviditet med infertilitet. Infertilitet avser en situation där en kvinna i reproduktiv ålder inte blir gravid under året med regelbundet sex utan skydd.

Läkare utför ovulationstimulering vid infertilitet i två fall: när det beror på nedsatt follikuloginesis och av oklara skäl.

Förfarandet kan utföras på två sätt:

 • Introduktionen av Clomiphen, som är ett syntetiskt östrogen, efter att det har avskaffats finns det ett utsläpp av luteiniserande och follikelstimulerande hormoner och utvecklingen av follikeln börjar. Förfarandet utförs vanligtvis för kvinnor under 35 år..
 • Efter 35 år tillämpas det andra schemat: mer intensiv stimulering, vilket kan orsaka multipel graviditet.

Efter stimulering är en transvaginal ultraljudundersökning nödvändig, 2-3 dagar efter ägglossningen. Om proceduren lyckades, gör så:

 • ingen dominerande follikel kommer att detekteras,
 • corpus luteum och vätskan bakom livmodern kommer att avslöjas.

Men om ultraljudet utförs senare än den erforderliga tiden, kommer corpus luteum inte att upptäckas.

Follikelstorlek under ägglossningen på cykeldagen för befruktningen

Cykliska processer i en kvinnas kropp leder till mognad av ägget och dess utgång från äggstocken för ytterligare befruktning i äggledarna och implantation i livmoderhålet. Ägglossning sker normalt den 14: e dagen av cykeln eller i mitten på 28 dagar, men det finns tidiga och sena alternativ. Vanligtvis ägglossning ägglossning, och når önskad storlek. Ägglossning av två, tre eller fler ägg förekommer mindre ofta, vilket kan leda till multipel graviditet.

Menstruationscykel

Cykliska förändringar hos kvinnor i reproduktiv ålder inträffar på grund av regleringen av hjärnbarken, hypotalamisk hypofyssystem, endokrina organ och nivån på hormoner som utsöndras av dem. Den genomsnittliga cykeln varar 28 dagar, men normalt sker det från 24 till 36. Ägglossning sker i mitten. Det finns tre faser:

Cykeln börjar den första dagen av menstruationen. Det varar från 3 till 7 dagar. Från detta ögonblick hjälper kroppen ägget att mogna. I äggstockarna hos kvinnor innehåller 250-300 tusen ägg. 400-500 folliklar kan mogna under livet. Processen för äggbildning kallas oogenes, och det mogna ägget kallas oocyt.

Varför behöver du en hCG-injektion när du stimulerar ägglossningen? Fastställa en gynnsam dag för befruktningen: hur man beräknar ägglossningen. Vilka är normerna för endometrial tjocklek enligt cykeldagarna??

Ägglossning

Detta är processen för äggutlopp som ett resultat av brott av en mogen follikel från äggstocken in i bukhålan för ytterligare befruktning i äggledarna. I follikelfasen inträffar äggmognad i äggstockarna under påverkan av FSH, hypofyshormonet. Vissa folliklar blir dominerande, större jämfört med andra. Östrogennivån som påverkar endometriumets kvalitet stiger också. Det är nödvändigt att fixera det befruktade ägget, och vid en icke uppnådd graviditet avvisas det under menstruationsblödningen.

Själva äggets utgång sker på grund av en kraftig ökning i LH. Detta är ett hormon som produceras av den främre hypofysen. I mitten av menstruationscykeln observeras en preovulatorisk topp av östradiol, 12 timmar därefter stiger LH-nivån, som når sitt maximum. Ägglossningen sker 12–20 timmar efter detta. Befruktning är endast möjlig under de första 12-24 timmarna.

Tidig ägglossning anses vara frigörandet av ett ägg före den 12: e dagen av cykeln. Samtidigt är endometriet ännu inte redo att acceptera det, så början av graviditeten är mindre trolig. Sådana fenomen är möjliga hos kvinnor med en kort menstruationscykel, efter avskaffandet av orala preventivmedel, med en liten follikelfas. Sen ägglossning kommer att frigöras av ett ägg efter den 18: e dagen av cykeln. Detta händer hos kvinnor med långa perioder (mer än 30 dagar), med hormonella störningar. Denna ägglossning är mer gynnsam för graviditet än tidigt.

Därefter sker progesteronproduktion av den resulterande corpus luteum i äggstocken. Detta är nödvändigt för att upprätthålla graviditeten. Om det inte kommer försvinner corpus luteum efter 12-14 dagar och nästa menstruation inträffar.

Stimulering

Det föreskrivs om det finns direkta indikationer, nämligen med infertilitet på grund av anovulatoriska cykler. Stimulering utförs med hormonell dysfunktion, när det är omöjligt att behandla det på ett annat sätt, polycystisk äggstocksjukdom, ett högt eller lågt kroppsmassaindex hos kvinnor. Hos vissa mognar den dominerande follikeln till önskad storlek, men den har inte tillräckligt med hormoner för att bryta i tid, i det här fallet hjälper de bara ägget att gå ut.

Totalt rekommenderas inte mer än 6 stimulationer för livet, eftersom detta kan leda till tidig äggstocksutmattning. Med ineffektivitet är det värt att ta till andra behandlingsmetoder. Läkemedlen som används för att inducera ägglossning inkluderar:

 • Gonadotropiner - ämnen från mänsklig menopausal gonadotropin (HMG) - Menogan, Pergonal, Menopur; FSH-baserade läkemedel - Gonal, Puregon; läkemedel med hCG (koreon gonadotropin) - Profase, Horagon, Putril, Ovitrel.
 • Medel, som är baserade på hämning av östrogen och ökar nivån av FSH till den erforderliga normen, är Klostilbegit, Klomid, Serofen, Dufaston.

Follikelstorlek efter cykeldag

Follikelstorlek under ägglossning kan övervakas med ultraljud. Den första produceras på 5-7: e dagen av cykeln och sedan registreras tillväxtdynamiken var tredje dag. Det finns speciella testremsor för att spåra ägglossning och metoder för att mäta basal temperatur och arten av utsläpp från könsorganen Men sådana metoder är mindre tillförlitliga än ultraljud, de bör endast användas som ytterligare metoder. Tjockleken på endometriet och storleken på folliklarna kan vara följande:

 • På 5-7: e dagen kommer endometriet att vara 4–8 mm tjockt. Folliklar i sektionen bör vara upp till 10-12 stycken, vars minimistorlek är 8-12 mm.
 • På den 8–10: e dagen kondenseras endometriumet till 8–10 mm. Folliklar är 8–2 mm. Dominant - upp till 15 mm.
 • Den 11-14 dagen kommer endometriet att nå 9-13 mm. Folliklar - 8-12 mm. Storleken på den dominerande follikeln är 18–25 mm med en dubbel kontur..
 • På 15–18: e dagen kommer endometriet att växa till 10–15 mm. Folliklarna kommer att förbli på nivån 8–12 mm. Corpus luteum börjar bildas.
 • På den 19-23 dagen kommer endometrium att vara kvar på 10–15 mm. Folliklar - upp till 8 mm. Gul kropp - 15–25 mm.
 • Den 24–27: e dagen förblir endometriet detsamma - 10–15 mm. Folliklar - även upp till 8 mm, liksom corpus luteum (15–20 mm).
 • Med den anovulatoriska cykeln kommer endometrium att vara 4–11 mm. Folliklar - upp till 8 mm. Den maximala storleken på den dominerande follikeln i detta fall överstiger inte 17 mm.

Dessa standarder är lämpliga för den genomsnittliga cykeln, för varje kvinna är början av ägglossning annorlunda. Storleken på follikeln är minst 18–20 mm. Ett tecken på den överhängande frigöringen av ägget kommer att vara en dubbel kontur av den dominerande. För normal fixering och utveckling av fostret bör endometrium vara minst 10 mm.

Multipel graviditet

Samtidigt kan flera ägg mogna till storleken på en dominerande follikel, medan sannolikheten för flera graviditeter ökar. Förekomsten av flera ägglossningar i en cykel, avskaffandet av orala preventivmedel, ärftlighet, nyligen födseln ökar det. Med denna dubbla, tredubbla ägglossning erhålls motsatta tvillingar och tripletter (di / trichorial och di / triamnitic). Monokorala tvillingar / tripletter bildas från ett ägg.

I avsaknad av oberoende ägglossning används läkemedel för att stimulera den, ofta mognar 2-3 dominerande folliklar. Med IVF (in vitro-befruktning) uppnås hyperovulation, där upp till 20-40 ägg mognar. Högst 3 embryon överförs till livmoderhålet.

Ägglossning sensationer

Denna process sker vanligtvis utan märkbara förändringar. Vissa kvinnor upplever äggstocksyndrom. Med det observeras dragande eller sömnadsmärta i äggstocksområdet, där ägget släpptes. Sådana känslor uppstår på grund av en för hård kapsel i äggstockarna och med mikrosprickor stannar de inom 1-2 dagar efter starten. För att eliminera detta symptom föreskrivs terapi med smärtstillande medel, om graviditet inte planeras, tillsätts orala preventivmedel.

Det är möjligt att notera den förändrade beskaffenheten före och under ägglossningen. De blir mer flytande och rikligt. Detta är avsett för bättre passage och överlevnad av spermier i livmoderhåligheten och röret. Deras livscykel är 3-5 dagar (i sällsynta fall 7). Om du övervakar bastemperaturen under menstruationscykeln, kan vi anta ett hopp i hormoner och bestämma dagen då ägglossningen inträffade.

Gynnsamma dagar för befruktningen

Du bör ha ett konstant sexliv. Sexuell kontakt rekommenderas var tredje dag. Detta är nödvändigt för ansamling av mer mobila former av spermier och utträde vid utlösning av rätt mängd. Deras genomsnittliga livslängd är 3-5 dagar, så på detta sätt kan du inte missa den mest gynnsamma dagen för befruktningen.

Fertila betraktas 5 dagar före ägglossningen, dagen för ägglossningen och en efter den. Ägget kan låta en spermier inne i det upp till 24 timmar efter frigöring. Efter befruktning sker implantation efter 7-10 dagar. Det fortsätter utan uppenbara tecken, men i vissa fall är implantationsblödning och mindre dragande smärta i nedre del av buken möjlig. Bekräfta graviditetens början efter en försening med hjälp av blodprover för hCG, undersökning av läkare och ultraljud.

Dela på Facebook Dela på Facebook Dela på klasskamrater videofoton

Menstruationscykel

Cykliska förändringar hos kvinnor i reproduktiv ålder inträffar på grund av regleringen av hjärnbarken, hypotalamisk hypofyssystem, endokrina organ och nivån på hormoner som utsöndras av dem. Den genomsnittliga cykeln varar 28 dagar, men normalt sker det från 24 till 36. Ägglossning sker i mitten. Det finns tre faser:

Cykeln börjar den första dagen av menstruationen. Det varar från 3 till 7 dagar. Från detta ögonblick hjälper kroppen ägget att mogna. I äggstockarna hos kvinnor innehåller 250-300 tusen ägg. 400-500 folliklar kan mogna under livet. Processen för äggbildning kallas oogenes, och det mogna ägget kallas oocyt.

Ägglossning

Detta är processen för äggutlopp som ett resultat av brott av en mogen follikel från äggstocken in i bukhålan för ytterligare befruktning i äggledarna. I follikelfasen inträffar äggmognad i äggstockarna under påverkan av FSH, hypofyshormonet. Vissa folliklar blir dominerande, större jämfört med andra. Östrogennivån som påverkar endometriumets kvalitet stiger också. Det är nödvändigt att fixera det befruktade ägget, och vid en icke uppnådd graviditet avvisas det under menstruationsblödningen.

Själva äggets utgång sker på grund av en kraftig ökning i LH. Detta är ett hormon som produceras av den främre hypofysen. I mitten av menstruationscykeln observeras en preovulatorisk topp av östradiol, 12 timmar därefter stiger LH-nivån, som når sitt maximum. Ägglossningen sker 12–20 timmar efter detta. Befruktning är endast möjlig under de första 12-24 timmarna.

Tidig ägglossning anses vara frigörandet av ett ägg före den 12: e dagen av cykeln. Samtidigt är endometriet ännu inte redo att acceptera det, så början av graviditeten är mindre trolig. Sådana fenomen är möjliga hos kvinnor med en kort menstruationscykel, efter avskaffandet av orala preventivmedel, med en liten follikelfas. Sen ägglossning kommer att frigöras av ett ägg efter den 18: e dagen av cykeln. Detta händer hos kvinnor med långa perioder (mer än 30 dagar), med hormonella störningar. Denna ägglossning är mer gynnsam för graviditet än tidigt.

Därefter sker progesteronproduktion av den resulterande corpus luteum i äggstocken. Detta är nödvändigt för att upprätthålla graviditeten. Om det inte kommer försvinner corpus luteum efter 12-14 dagar och nästa menstruation inträffar.

Stimulering

Det föreskrivs om det finns direkta indikationer, nämligen med infertilitet på grund av anovulatoriska cykler. Stimulering utförs med hormonell dysfunktion, när det är omöjligt att behandla det på ett annat sätt, polycystisk äggstocksjukdom, ett högt eller lågt kroppsmassaindex hos kvinnor. Hos vissa mognar den dominerande follikeln till önskad storlek, men den har inte tillräckligt med hormoner för att bryta i tid, i det här fallet hjälper de bara ägget att gå ut.

Totalt rekommenderas inte mer än 6 stimulationer för livet, eftersom detta kan leda till tidig äggstocksutmattning. Med ineffektivitet är det värt att ta till andra behandlingsmetoder. Läkemedlen som används för att inducera ägglossning inkluderar:

 • Gonadotropiner - ämnen från mänsklig menopausal gonadotropin (HMG) - Menogan, Pergonal, Menopur; FSH-baserade läkemedel - Gonal, Puregon; läkemedel med hCG (koreon gonadotropin) - Profase, Horagon, Putril, Ovitrel.
 • Medel, som är baserade på hämning av östrogen och ökar nivån av FSH till den erforderliga normen, är Klostilbegit, Klomid, Serofen, Dufaston.

Follikelstorlek efter cykeldag

Follikelstorlek under ägglossning kan övervakas med ultraljud. Den första produceras på 5-7: e dagen av cykeln och sedan registreras tillväxtdynamiken var tredje dag. Det finns speciella testremsor för att spåra ägglossning och metoder för att mäta basal temperatur och arten av utsläpp från könsorganen Men sådana metoder är mindre tillförlitliga än ultraljud, de bör endast användas som ytterligare metoder. Tjockleken på endometriet och storleken på folliklarna kan vara följande:

 • På 5-7: e dagen kommer endometriet att vara 4–8 mm tjockt. Folliklar i sektionen bör vara upp till 10-12 stycken, vars minimistorlek är 8-12 mm.
 • På den 8–10: e dagen kondenseras endometriumet till 8–10 mm. Folliklar är 8–2 mm. Dominant - upp till 15 mm.
 • Den 11-14 dagen kommer endometriet att nå 9-13 mm. Folliklar - 8-12 mm. Storleken på den dominerande follikeln är 18–25 mm med en dubbel kontur..
 • På 15–18: e dagen kommer endometriet att växa till 10–15 mm. Folliklarna kommer att förbli på nivån 8–12 mm. Corpus luteum börjar bildas.
 • På den 19-23 dagen kommer endometrium att vara kvar på 10–15 mm. Folliklar - upp till 8 mm. Gul kropp - 15–25 mm.
 • Den 24–27: e dagen förblir endometriet detsamma - 10–15 mm. Folliklar - även upp till 8 mm, liksom corpus luteum (15–20 mm).
 • Med den anovulatoriska cykeln kommer endometrium att vara 4–11 mm. Folliklar - upp till 8 mm. Den maximala storleken på den dominerande follikeln i detta fall överstiger inte 17 mm.

Dessa standarder är lämpliga för den genomsnittliga cykeln, för varje kvinna är början av ägglossning annorlunda. Storleken på follikeln är minst 18–20 mm. Ett tecken på den överhängande frigöringen av ägget kommer att vara en dubbel kontur av den dominerande. För normal fixering och utveckling av fostret bör endometrium vara minst 10 mm.

Multipel graviditet

Samtidigt kan flera ägg mogna till storleken på en dominerande follikel, medan sannolikheten för flera graviditeter ökar. Förekomsten av flera ägglossningar i en cykel, avskaffandet av orala preventivmedel, ärftlighet, nyligen födseln ökar det. Med denna dubbla, tredubbla ägglossning erhålls motsatta tvillingar och tripletter (di / trichorial och di / triamnitic). Monokorala tvillingar / tripletter bildas från ett ägg.

I avsaknad av oberoende ägglossning används läkemedel för att stimulera den, ofta mognar 2-3 dominerande folliklar. Med IVF (in vitro-befruktning) uppnås hyperovulation, där upp till 20-40 ägg mognar. Högst 3 embryon överförs till livmoderhålet.

Ägglossning sensationer

Denna process sker vanligtvis utan märkbara förändringar. Vissa kvinnor upplever äggstocksyndrom. Med det observeras dragande eller sömnadsmärta i äggstocksområdet, där ägget släpptes. Sådana känslor uppstår på grund av en för hård kapsel i äggstockarna och med mikrosprickor stannar de inom 1-2 dagar efter starten. För att eliminera detta symptom föreskrivs terapi med smärtstillande medel, om graviditet inte planeras, tillsätts orala preventivmedel.

Det är möjligt att notera den förändrade beskaffenheten före och under ägglossningen. De blir mer flytande och rikligt. Detta är avsett för bättre passage och överlevnad av spermier i livmoderhåligheten och röret. Deras livscykel är 3-5 dagar (i sällsynta fall 7). Om du övervakar bastemperaturen under menstruationscykeln, kan vi anta ett hopp i hormoner och bestämma dagen då ägglossningen inträffade.

Gynnsamma dagar för befruktningen

Du bör ha ett konstant sexliv. Sexuell kontakt rekommenderas var tredje dag. Detta är nödvändigt för ansamling av mer mobila former av spermier och utträde vid utlösning av rätt mängd. Deras genomsnittliga livslängd är 3-5 dagar, så på detta sätt kan du inte missa den mest gynnsamma dagen för befruktningen.

Fertila betraktas 5 dagar före ägglossningen, dagen för ägglossningen och en efter den. Ägget kan låta en spermier inne i det upp till 24 timmar efter frigöring. Efter befruktning sker implantation efter 7-10 dagar. Det fortsätter utan uppenbara tecken, men i vissa fall är implantationsblödning och mindre dragande smärta i nedre del av buken möjlig. Bekräfta graviditetens början efter en försening med hjälp av blodprover för hCG, undersökning av läkare och ultraljud.

Follikelstorlek efter cykeldag

En av de viktiga indikatorerna på den kvinnliga kroppens förmåga att bli gravid är storleken på follikeln under cykeldagarna, värdenas överensstämmelse med normerna. Diagnos av avvikelser utförs med hjälp av ultraljud, baserat på de erhållna resultaten, hormonbehandling, IVF föreskrivs.

Platserna för folliklarna på äggstocken

Follikulogenesfaser

Under skalet på äggstockarna är omogna, primära, sekundära och tertiära folliklar - de innehåller ett ägg, är nödvändiga för att den endokrina och reproduktiva systemen ska fungera normalt.

Follikulär mognad hos kvinnor i fertil ålder är en kontinuerlig process, slutar efter början av klimakteriet, under utvecklingen av cellen går igenom flera stadier.

Ursprunglig scen

Nollstadiet inträffar under graviditeten, bakteriecellerna i bakteriecellerna migrerar in i de bildande äggstockarna i ungefär mitten av två månader. Före förlossningen når antalet små primordiella follikulära föreningar 1,5 miljoner, innan de börjar puberteten är de i sovande tillstånd.

Det första stadiet i graviditeten

Storleken på follikulära element i detta skede är 50 μm, även med hjälp av ultraljud är det svårt att se dem.

Primärsteg (preantral)

Ursprungliga follikulära föreningar omvandlas till preantrala, deras antal minskar till 300 tusen, storleken ökar till 200 mikron, processen startar samtidigt med pubertets början.

På ytan av follikelelementet bildas ett skal av 4 typer av komplexa föreningar, en yttre film visas, samtidigt är 10–15 bubblor i detta stål.

Reserven bestämmer reproduktionsålderns varaktighet

Äggstocksreserv - det totala antalet follikulära element som kan fortsätta växa avgör varaktigheten för en kvinnas reproduktionsålder.

Sekundär (antral) scen

En kraftig ökning av folliklar observeras, storleken når 500 mikron, östrogennivåerna ökar, antalet epitelceller ökar, follikulära vätskor bildas

Inuti follikelelementet bildas ett hålrum med hormonellt aktiva celler, ett membran av epitelet bildas i utsidan av vesikeln.

Follikelväxt observerades

Vanligtvis bildas flera antrala vesiklar, men 1-2 folliklar går till nästa utvecklingsstadium.

Tertiär (preovulatory) fas, bildandet av Graaf-bubblan

Storleken på follikulärelementet är 20 mm, vätskemängden ökar, epitelet och äggskiftet förflyttas till det perifera området, ytterväggen på äggstocken sticker ut och ett ägg bildas.

Cirka 48 timmar före ägglossningen ökar östrogennivåerna kraftigt, luteiniserande hormon frisätts och ett moget ägg frisätts..

Efter slutet av det preovulatoriska steget brister den mogna follikeln, ägget kommer in i livmoderhålet och när det är anslutet till spermatozoa kan befruktning uppstå. För att beräkna tidpunkten för ägglossningens början är det nödvändigt att subtrahera 14 från antalet dagar i menstruationscykeln, förutsatt att den månatliga regelbundna.

Follikelstorlek når 2 centimeter

Om ägglossningen inte har inträffat bildas en cystisk follikulär bildning från Graaf-bubblan - den kan gå ut tillsammans med menstruationsblod, eller förbli i äggstocken, bilda till en cysta.

Viktigt! Brott mot follikulogenes är en av orsakerna till kvinnlig infertilitet, kroppen har inte ägg redo för befruktning.

Hur man lär sig om nedsatt follikulogenes?

För att se hur processen med bildning av folliklar inträffar, för att bedöma sannolikheten för ägglossning, ultraljudsövervakning utförs, follikulometri utförs tre gånger under en cykel.

Ultraljud av äggstockarna, beroende på menstruationscykelns varaktighet:

 • standard, regelbunden cykel på 28 dagar - undersökningen genomförs 10.15, 20 dagar efter början av ägglossningen;
 • regelbunden lång eller kort cykel - 14, 10, 5 dagar före menstruationens början;
 • oregelbunden cykel - 5 dagar efter menstruationens slut, utifrån resultaten, upprättar läkaren en individuell plan för ytterligare undersökningar.

Under ultraljud bestämmer en specialist närvaron av ett dominerande follikelelement, dess storlek, utvärderar tillstånd och tjocklek på endometrium, graden av slitage på äggstockarna, mängden follikulär vätska.

Tecken på avslutande av ägglossningsprocessen vid ultraljud är närvaron av en mogen follikel, gradvis förstörelse av dess väggar, en minskning i storlek, bildandet av ett corpus luteum.

Viktigt! Rökning, alkoholmissbruk, arbete i farligt arbete, ofta bestrålning av bäckenorganen, kroniska gynekologiska inflammatoriska processer - alla dessa faktorer påskyndar äggstockarnas åldringsprocess, leder till minskad eller fullständig dämpning av reproduktionsfunktionerna.

Huvudtyperna av follikulogenesstörningar

Olika avvikelser i utvecklingen av follikulära element leder till utvecklingen av en kronisk anovulatorisk cykel, störningar i follikulogenes påverkar en kvinnas fysiska och psykomotiska tillstånd negativt.

Persistens är villkoret när ägget inte bildas.

Typer av överträdelser:

 • regression - tillväxten av den dominerande follikeln stoppar abrupt, den kollapsar, bryts inte, ägglossningen inträffar inte;
 • uthållighet - på grund av otidig öppning av follikelelementet bildas inte ägget;
 • cysta - bildad på grund av ansamling av follikulär vätska med otidig öppning av follikeln i äggstockarna, neoplasmen är godartad, löser sig ibland på egen hand;
 • polycystisk sjukdom - ett betydande överskott av antalet follikulära föreningar i periferin, vilket förhindrar mognad av den dominerande follikeln, början av ägglossningen är omöjlig;
 • luteinisering - corpus luteum bildas, men follikeln spricker inte, patologi uppstår mot bakgrund av hormonell obalans, onormal struktur i äggstockarna.

Enstaka folliklar kan inte helt utvecklas till önskad storlek, patologi uppstår mot bakgrund av hungriga dieter, överdriven fysisk ansträngning, med klimakteriet, hormonell obalans, fetma.

Även med normal tillväxt av follikulära element, ägglossning inträffar inte alltid, en sådan patologi förekommer normalt hos kvinnor i fertil ålder högst 1-2 gånger under året.

Follikelstorleksnormer efter cykeldag

Storleken på follikulära element på olika dagar av cykeln är olika, små avvikelser är tillåtna beroende på ålder, varaktigheten av intervall mellan menstruation.

Tabell över normala follikelstorlekar under en 28-dagars cykel

CykeldagFollikulära elementdiameter (mm)tillägg
1-44Normalt finns det 9 antrala follikulära element i en eller båda äggstockarna..
5-65-6Atresia av svaga vesiklar observeras..
6-79-10En dominerande follikel bildas..
812
914En follikulär kavitet bildas
10sextonInaktiva bubblor minskar i storlek.
elvaarton
12tjugoDen follikulära kaviteten ökar märkbart.
tretton22Minsta storlek för ägglossning utan stimulering av äggstockarna.
1424Follikeln spricker, ägglossningen inträffar.

Stimulera äggstockarna för behandling

Vid behandling av infertilitet med IVF utförs ovariell stimulering - en injektion av hCG ges, därefter extraheras mogna ägg med en punktering. Den optimala follikelstorleken för en framgångsrik procedur är 18–22 mm.

Viktigt! Vid tidig ägglossning når folliklarna den önskade storleken på 8-12: e dagen av menstruationscykeln.

Den normala tillväxten och mognaden i folliklarna säkerställer att ägglossningen börjar i rätt tid, eventuella avvikelser i processen påverkar de kvinnliga kroppens bördiga funktioner negativt. För att fastställa orsaken till patologin utförs follikulometri flera gånger under cykeln, vilket gör att du kan upprätta ett effektivt behandlingsprogram.

Hur snabbt växer follikeln

Varför follikulometri behövs

Med den här metoden kan du övervaka hur follikeln växer och mognar. Normalt sker detta varje månad hos kvinnor, och om det inte finns några kränkningar inträffar graviditet "enligt plan". Så follikulometri avslöjar följande:

Vad är strukturen för äggstockarna hos den här kvinnan, finns det cystor, förkortade folliklar.
Vilken del upptar den fungerande vävnaden och vad är ungefär "leveransen" av ägg. Med en grundlig ultraljudsundersökning av äggstockarna kan en specialist, i procenttal, indikera andelen folliklar som fortfarande måste växa

Detta är särskilt viktigt för kvinnor under perimenopausal period, när de fortfarande vill bli gravida. Vid menopausen har äggstockarna en speciell struktur där follikulära apparater inte längre skiljer sig.
Vad är follikelns tillväxtdynamik under hela cykeln: dess maximala storlek sker ägglossning.
Bildar corpus luteum, vilken dag, dess storlek

För att göra detta utförs follikulometri den 21: e dagen av cykeln med en genomsnittlig varaktighet av 28-30 dagar.

En annan viktig punkt är att läkaren kan mäta folliklar, deras omvandling och, parallellt, dynamiken i endometrial mognad. När allt kommer omkring finns det situationer där ägglossning inträffar och sedan befruktning, men fosterägget har ingenstans att fästa, eftersom det inre skiktet i livmodern är mycket tunt och inte genomgår de nödvändiga cykliska förändringarna.

Alla dessa uppgifter är nödvändiga för läkare i många fall. Så oftast utförs follikulometri för följande ändamål:

För att ta reda på orsakerna till misslyckade försök att bli gravida

Det spelar ingen roll om kvinnan har en regelbunden cykel eller inte. Ibland räcker det för att lösa ett problem bara för att avgöra på vilken dag av cykeln ägglossningen inträffar

Faktum är att majoriteten anser att med 14, men i själva verket är det bara i 50% av fallen, i 30% - med 19-21, i 20% - på andra dagar. Genom att peka paret på de mest gynnsamma dagarna kan du bidra betydligt till befruktningen om det inte finns andra problem.
Om det under behandlingen är nödvändigt att ta reda på om stimulering av ägglossning är nödvändig eller follikeln går genom alla mogna stadier helt oberoende.
När en kvinna förbereder sig för befruktning in vitro, artificiell insemination eller andra liknande interventioner.
För att avgöra orsakerna till en oregelbunden cykel.
För att kontrollera behandlingen av olika gynekologiska patologier, till exempel hormonella störningar, etc..

Follikelmognad och äggutbyte

Avkryptera resultatet

Uppgifterna erhållna genom follikulometri är mycket olika och ger antaganden om den verkliga orsaken till patologi hos kvinnor. Följande grundalternativ är möjliga:

 • Normal bild. I detta fall växer follikeln till 15 - 25 mm och spricker sedan (detta indikeras av spår av vätska i bukhålan). En gul kropp bildas på denna plats. Om detta observeras mot bakgrund av infertilitet är problemet annorlunda (hinder för äggledarna, individuell oförenlighet etc.).
 • Atresia i follikeln observeras om tillväxten först inträffade, men sedan av någon anledning började den minska i storlek. Den försvinner antingen helt eller förblir på äggstocken några millimeter.
 • Hållbarheten hos follikeln upptäcks när den har fullmognat till önskad storlek, men ägglossningen har inte inträffat, medan storleken fortfarande är stora. Som ett resultat har en kvinna ofta en försening i sin period mot en sådan bakgrund. Om storleken på den persistenta follikeln överstiger 25 mm är det vanligt att prata om en follikulär ovariecyst. Inom 2 till 3 cykler, och särskilt mot bakgrund av behandlingen, passerar sådana formationer.
 • Luteinisering av follikeln fastställs om mognad inträffade och sedan bildades en gul kropp utan ägglossning. I sådana situationer finns det ingen fri vätska i bukhålan, och testerna är negativa eller svagt positiva. Detta tillstånd kan ofta förväxlas med normen..
 • Det finns generellt ingen utveckling av folliklar. Detta inträffar med polycystic, under permenopausal period och under vissa andra tillstånd. Vid vilken tidpunkt en ultraljudssökning inte skulle utföras, är follikulometri-mönstret på dag 11 i cykeln, 15, 21 och andra detsamma utan den minsta dynamiken.

Examensförberedelse

Speciell förberedelse för att utföra follikulometri, den nionde dagen av cykeln är denna eller någon annan, det är inte nödvändigt, det räcker att följa de allmänna rekommendationerna med standard gynekologisk ultraljud.

Det enda som behöver göras är att om möjligt utesluta gasbildande produkter från kosten. Annars kan uppblåsta tarmslingor allvarligt störa översikten över bäckenorganen. Så det är bättre att överge alla typer av baljväxter (ärtor, linser, etc.), spannmål (inklusive bröd), vissa frukter och grönsaker (kål, bananer, äpplen, etc.).

Om en kvinna lider av flatulens eller är mycket benägen att det, bör du dricka mediciner som minskar uppblåsthet.

Du bör också undersöka din läkare om transabdominal (genom den främre bukväggen) eller transvaginal (genom vagina) kommer att vara ultraljud. I det första fallet är en förutsättning den maximala fyllningen av urinblåsan, annars är det helt enkelt inte möjligt att se alla små detaljer. För att göra detta, om 2 - 3 timmar måste du dricka 1,5 - 2 liter vätska. Vid transvaginal ultraljud är det motsatta: du måste urinera i förväg för studien så att hela blåsan inte stör.

Bedömning av follikulogenes

För att bestämma brott mot follikulogenes genom typen av brist på follikulär mognad utförs en speciell studie - follikulometri. Vad det är? Follikulometri är den vanliga ultraljuden, som utförs från och med 4-7 dagar av menstruationscykeln. Syftet med studien är follikulogenes, vilket innebär att antalet mogna folliklar, storleken på follikeln under ägglossningen, förekomsten av ägglossning och dess dag bestäms.

Förberedelserna för proceduren inkluderar en diet som minskar gasbildning för att förbättra visualiseringen med ultraljud. Studien genomförs dagligen eller varannan dag. Tillväxthastigheten för follikeln är 20-23 mm, när den når denna storlek måste den spricka för att frigöra ägget. Om detta inte händer, måste du leta efter en anledning som vanligtvis är förknippad med hormonella störningar.

Vid infertilitet är det nödvändigt att studera follikulogenes, vars resultat eliminerar vissa faktorer och fortsätter undersökningen för att identifiera de verkliga orsakerna. Vid överträdelser krävs hormonbehandling och justering av balansen mellan hormoner i blodet.

Mekanismer för follikulogenesstörning

Nedsatt follikulogenes är en vanlig orsak till infertilitet. Folliklar i äggstockarna kanske inte växer av flera skäl. De viktigaste är:

 1. Det finns inga hormoner som ger follikulär tillväxt. Denna funktion utförs huvudsakligen av FSH. Det finns situationer då dess produktion är otillräcklig. Oftast sker detta efter förlossningen. Blodtillförseln till hypofysen störs och en del av den, som är ansvarig för bildandet av FSH, upphör att fungera. Som ett resultat är hormoner inte tillräckligt. Detta stör follikulogenesen, vilket leder till infertilitet..
 2. Det finns hormoner, men äggstockarna "ser dem inte." Detta kallas resistent äggstocksyndrom. Orsakerna är okända. Autoimmun ursprung misstänks. Egen immunitet förstör receptorer som svarar på FSH. Detta förvandlas till en kränkning av follikulogenesen, trots att det finns tillräckligt med hormoner i blodet.
 3. Äggstockarna är utmattade. De kan helt enkelt inte längre bilda folliklar, eftersom det inte längre finns någon tillgång till ägg. Samtidigt ökar nivån av hormoner som är ansvariga för follikulogenes betydligt - detta beror på att hypofysen "ser" otillräcklig äggstocksfunktion och "försöker" att stärka den. Äggstocksutarmning förekommer normalt hos alla kvinnor, detta fenomen kallas klimakteriet. Ibland sker detta för tidigt på grund av sjukdomar, operationer eller genetiska egenskaper hos reproduktionssystemets funktion.

När man ska undersöka follikulogenes

En ultraljudsundersökning är nödvändig på speciella dagar. Vanligtvis är en ultraljudsundersökning av folliklarna inte tillräcklig (normalt bör antalet sessioner vara ungefär 3). Du måste också komma ihåg att menstruationscykeln hos olika kvinnor varar annorlunda. Beroende på typ av menstruationscykel utförs ultraljud enligt följande:

 • Vanlig standardcykel. Vanligtvis varar kvinnlig ägglossning 28 dagar (dagen för början av ägglossning anses vara den första dagen av den sista menstruationen). I detta fall bör den första ultraljudsundersökningen genomföras 10 dagar efter ägglossningens slut. Ytterligare sessioner kan hållas 15 och 20 dagar efter början av ägglossningen.
 • Regelbunden icke-standardcykel. Hos vissa kvinnor tar ägglossning mindre eller mer tid. I sådana fall bör en ultraljudsundersökning utföras 5 dagar före menstruationens början. Alla ytterligare sessioner föreskrivs av läkaren individuellt.
 • Oregelbunden icke-standardcykel. Hos vissa kvinnor förekommer menstruation oregelbundet och dess varaktighet kan vara antingen 28, 23 eller till och med 35 dagar. I detta fall bör follikulogenes undersökas 5 dagar efter menstruationens slut. Alla ytterligare sessioner föreskrivs av läkaren individuellt.

Vilka är orsakerna?

Mekanismen varför syndromet utvecklas förstås inte helt. Vissa experter inom medicinområdet förklarar dess manifestation på grund av störningar som uppstår under den första fasen av menstruationscykeln. Andra författare förklarar detta fenomen genom degeneration av follikelceller strax före ägglossningen. I detta fall är orsaken till överträdelsen en brist på prostaglandiner.

I gynekologi skiljs olika orsaker till det neovulerande follikelsyndromet:

 • störning i det hypotalamiska hypofyssystemet, som uppstår till följd av täta påfrestningar, skador och infektioner i kroppen;
 • follikulär mognad inträffar inte korrekt, till exempel till följd av degeneration av dess celler;
 • hyperprolaktinemi (ökad koncentration av prolaktin), vilket orsakar minskad progesteronproduktion;
 • endometrios - dessutom är denna diagnos ofta en komplikation av syndromet;
 • hyperandrogenism (överskott av manliga hormoner i kroppen);
 • förekomsten av vidhäftningar;
 • inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen;
 • dysfunktion i äggstockarna (nedsatt produktion av olika hormoner).

Ovariell stimulering i IVF-protokoll

För att öka framgången i IVF krävs ett tillräckligt antal äggceller av god kvalitet. Som regel måste du få cirka 8-15 oocyter per staket. IVF-framgång är direkt proportionell mot antalet insamlade oocyter.

Det finns flera sätt att stimulera äggstockarna som en del av IVF-protokoll för att producera tillräckligt med folliklar och oocyter. Utan stimulerande läkemedel producerar äggstockarna bara en follikel och en mogen oocyt för varje menstruationscykel (månad).

Alla vanliga IVF-regimer inkluderar injektioner av läkemedel som innehåller follikelstimulerande hormon - FSH. Injicerbara versioner av FSH kallas också "gonadotropiner". FSH-intag varar 8 till 12 dagar tills folliklarna når önskad storlek och mognad.

Vilka är målen med ovariell stimulering i IVF? ?

Vid stimulering av äggstockarna för in vitro-befruktning är målet att producera från cirka 8 till 15 folliklar, vilket ger ägg av hög kvalitet under provtagningen. Vi vill inte överbelasta äggstockarna med hormoner, detta kan leda till betydande obehag för kvinnan och i sällsynta fall leda till ovariellt hyperstimuleringssyndrom OHSS.

Vi vill inte heller att stimuleringen ska vara svag, eftersom det kan leda till produktion av otillräckliga oocyter etc. ECO kan vara framgångsrik med ett mycket lågt antal ägg, men framgången är betydligt högre med några få oocyter.

Med stimulering av äggstockarna är arbetet hos en infertilitetsspecialist enligt följande:

Att välja lämplig IVF-protokoll och läkemedelsdoser.
Övervaka patientens tillstånd och utvecklingen av äggstocksstimulering, övervaka och justera doserna av läkemedel under stimuleringen.
Utnämning av hCG vid önskad tidpunkt. För tidigt eller sent ”start” av follikeln med hCG minskar chanserna för framgång och kan ibland öka risken för ovarial hyperstimulering (om starten är för sent). De mest mogna folliklarna (15–20 mm i diameter) ger mogna oocyter under provtagning.

Kvalitetskontroll under hela processen är mycket viktig vid in vitro-befruktning. Ett av sätten att förbättra kvalitetskontrollen i vårt program är att använda den senaste högspecialiserade ultraljudsutrustningen för undersökningar.

Hur observeras patienten under stimulering av äggstockarna?

Vi försöker få minst 4 folliklar med en storlek på 14-20 mm i diameter. Helst behövs minst 8 folliklar med en storlek på 13-20 mm för IVF.

Målet är att få 8-15 ägg av god kvalitet. Nivån av hormoner i blodet och folliklarnas tillväxt kontrolleras noggrant.

Ultraljudsutrustning används för att mäta follikelstorlek (se ovan på denna sida).

Toppnivån för östradiol i IVF-protokollet under hCG-injektion blir 1000-4000 pg / ml. Stimuleringsprocessen tar vanligtvis cirka 8-10 dagar.

HCG-injektioner börjar när östrogennivåer och follikelstorlekar är mest optimala. HCG slutför äggets mognadsfas. Äggsamlingen sker 34-35 timmar efter hCG-injektion - strax innan ägglossningen sker i en kvinnas kropp.

Hur många folliklar behövs för att bli gravid med IVF??

Som regel är det inte svårt att få folliklar att utvecklas. Ibland är emellertid äggstockarnas reaktion inte tillfredsställande och de bildar ett otillräckligt antal folliklar. Det är möjligt att ganska exakt förutsäga effektiviteten av ovariens svar på stimulering genom att räkna antrala folliklar och undersöka ultraljud.

Det minsta antalet folliklar som krävs för IVF beror på flera faktorer, såsom storleken på follikeln, kvinnans ålder, resultaten från tidigare stimuleringar och parets (och läkarens vilja) att starta ägguppsamlingsproceduren med ett litet antal färdiga oocyter.

Vår erfarenhet visar att chanserna är mycket små i närvaro av mindre än 3 mogna folliklar. Vissa IVF-läkare säger att du behöver minst 5 folliklar med en diameter på 14 mm eller mer, medan andra kan göra ett staket med bara en mogen follikel.

När man ska spendera

I varje speciell situation bestämmer läkaren individuellt vilken dag av cyklens follikulometri som ska göras. Men oftast är detta minst 4 - 5 studier per cykel, och ibland mer. I genomsnitt kan en graf se ut så här:

Den första studien görs bäst omedelbart efter menstruationens slut, ungefär den femte eller sjunde dagen. Detta kommer att ge läkaren en allmän uppfattning om strukturen och möjliga störningar i reproduktionssystemet. För närvarande kan det redan finnas en ”misstank” om en eller flera folliklar redo för tillväxt.

Den andra studien måste genomföras efter 3 till 5 dagar från den första (8 till 10 dagar), allt beror på vad resultatet av den föregående. På dagarna 8-10 i cykeln blir det helt klart om ägglossning kommer att inträffa denna månad. Den dominerande follikeln når redan 10 - 12 mm, vilket tydligt skiljer den från den totala massan av ovarievävnad. Om läkaren inte hittar detta i dag kan studien genomföras under denna cykel. Undantaget är situationer då en tjej har mycket stora pauser mellan menstruationen, då kan en ultraljudssökning utföras var 5 till 7 dagar före de kritiska dagarna.

Den tredje studien bör falla vid ägglossning eller den kortaste tiden före / efter den - 12-16 dagar av menstruationscykeln. Specialtest hjälper läkare och kvinnor i denna fråga. Genom att göra dem regelbundet kan du välja den lämpligaste dagen. Ägglossningstester är enkla att utföra, de är tillgängliga för alla. Enligt resultaten av ultraljud vid denna tidpunkt gör läkaren rekommendationer, till exempel för att ta ägg till IVF eller bara för aktivt sex.

Den fjärde studien tilldelas baserat på tidigare data. Detta kan vara antingen nästa eller en dag eller tre efter föregående ultraljud, vanligtvis på 14-21 dagar i menstruationscykeln. Detta är nödvändigt för att spåra ägglossningen, om den inte har inträffat tidigare, eller för att utvärdera bildandet av corpus luteum.

Den sista studien måste göras på 21 - 26 dagar. Senare utförs det i fallet när en kvinna har en lång cykel. Till exempel utförs follikulometri med en cykel på 45 dagar på 36 - 39 dagar

Ungefär denna tid sker implantation av fosterägget i endometriet, så det är viktigt att utvärdera alla parametrar för detta inre skikt i livmodern. En corpus luteumregion undersöks också och indikatorer jämförs..

Utvecklingspatologier

Injektion av ett ägg hos kvinnor är inte möjligt i frånvaro av en dominerande follikel. Detta händer med hormonell obalans och olika sjukdomar:

 1. det bildas inte med en minskning av follikelstimulerande hormon eller en ökning av luteiniserande hormon i blodet;
 2. regression eller atresi inträffar med hormonella störningar, inklusive en ökning av insulin i blodet;
 3. en ihållande follikel observeras vid ultraljud, om ägglossning inte inträffar. Det regresseras inte, har normala storlekar eller är förstorat något (övermått). Ibland hos kvinnor finns dominerande och ihållande folliklar i olika äggstockar;
 4. follikulär cyste bildas av en dominerande follikel, som fortsätter att växa. Vätska ackumuleras inuti, storleken på cysten på en ultraljudsundersökning är mer än 25 mm, om det finns många av dem, kallas detta tillstånd polycystisk;
 5. luteinisering. I stället för den dominerande follikeln utan ägglossning bildas en corpus luteum.

Alla dessa patologier kräver studie och ytterligare undersökning. Det är nödvändigt att kontrollera hormonnivån i kvinnans blod, hitta orsaken till dess förändring. Det kan vara endokrina sjukdomar, hypofysens patologi, äggstocksavvikelser.

Hur man behandlar

Syndromet kräver komplex behandling. Det är väldigt komplicerat. Den terapeutiska kursen väljs med hänsyn till orsakerna till sjukdomen och beror på vilket skäl som orsakade överträdelsen. Om stress har lett till luteinisering av follikeln är patienten i allmänhet frisk, reproduktionsfunktionen justeras lätt. När syndromet åtföljs av inflammatoriska sjukdomar i äggstockarna, syftar behandlingen till att eliminera dem. Vid behov föreskriver läkaren hormonella läkemedel för att normalisera ägglossningen och prolaktinnivåerna.

Bland fysioterapeutiska metoder används mikrovågsbehandling och elektrofores. Förutom läkemedelsmetoden och fysioterapi finns det sätt att fysiskt stimulera ägglossningen. Den mest effektiva av dem är akupunktur. Det hjälper till att normalisera det centrala nervsystemets aktivitet, öka nivån på biologiskt aktiva ämnen, inklusive äggstockshormoner.

Ofta föreskrivs en kvinna en kurs med vitaminer. De kommer att hjälpa till att stärka hälsan, öka motståndskraften mot stress och förbättra funktionen i kroppens reproduktionssystem. I avsaknad av effekten av konservativ behandling beslutar läkaren hur kirurgiskt ingår. Under den tas vävnaden från den skadade delen av äggstocken bort.

Patienter med endokrina former av infertilitet löper risk för en ogynnsam graviditetskurs och komplicerad förlossning. Om graviditet inträffar efter behandlingen rekommenderas regelbunden övervakning av en gynekolog.

Förebyggande består i snabb upptäckt och behandling av gynekologiska sjukdomar, endokrina störningar. Diagnos och behandling i ett tidigt skede garanterar ett positivt resultat och graviditetens början. Om man misstänker luteiniseringssyndrom bör en kvinna genomgå en djupgående undersökning samt följa alla läkares anvisningar

Experts svar

Äggstocken har en follikulär struktur. därför är folliklar alltid där. Under graviditet kommer ingen tillväxt av folliklar att finnas och det kommer inte att finnas någon dominerande follikel. Befruktningshemligheter och tidiga graviditetsbloggar. Mail / mail / academyhf / 4A3E34A7FD0DE3A9

De är alltid där. Och på ultraljudet bör se en gul kropp.

och vilken follikel vill du se där? Under ägglossningen kom ett ägg ut från follikeln som befruktade och blev gravid. Restarna av follikeln förvandlades till en corpus luteum.

Under menstruationen kommer ENDOMETRY-skiktet ut, så om graviditet har inträffat, borde ingenting gå ut, eftersom den FERTILISERade ägglossningen kommer att implanteras där..

fler folliklar kan mogna, om de är mer eller mindre samtidigt (vid ägglossning0 möte med spermier kan multipel befruktning inträffa (multipel graviditet).

om ägget inte nådde / inte träffades / inte fästs ens en befruktad graviditet kommer inte att inträffa.

Som regel mognar nej I / C i tur och ordning, men det händer att båda, då tvillingar eller tvillingar födas.

nej, du förstår inte rätt. Äventyren med två ägg som beskrivs av dig är inte ett normalternativ. Om befruktning har inträffat börjar hormonella förändringar direkt, och den som, enligt din förståelse, som ett bi har börjat mogna, kommer att "sluta" göra detta

ja rusa inte med dessa ränder, inte så bra med dem!

eh... gått biologi både i nionde klass muntligt och i 11: e tentamen

och så :-) Från pubertetsmomentet till början av klimakteriet mognar varje kvinna vanligtvis ett ägg i en menstruationscykel.

Mognad av follikeln och ägget inträffar. Follikeln går sönder och rivar äggstockens vägg och kastar ett moget ägg i livmodern (äggledaren). En gul kropp bildas på platsen för den brustna follikeln, som gradvis dör om befruktning inte inträffar..

Nej, du missförstår. Låt oss försöka förklara med mina egna ord. Från dag 1 i en ny cykel i äggstocken börjar en ny process av follikulärbildning. Cirka 5-7: e dagen av cykeln är redan flera folliklar av ungefär samma storlek synliga. Under påverkan av hormoner (östrogen, LH, FLH) börjar ytterligare mognad och tillväxt av folliklar. Hormoner är vanligtvis tillräckliga för att se till att ONE sticker ut bland alla små folliklar, det kallas DOMINANT follikeln. Vanligtvis är han EN, EN AV OVERNET. De återstående folliklarna genomgår minskning. Tja, de mognar inte i den här cykeln, det kommer att visa sig i nästa. Denna ONE-follikel växer till en storlek på 18-23 mm. och först då kommer ett ägg ut ur det. Tillsammans med frigörandet av ägget kommer det ut lite vätska som innehåller mycket LH-hormon. Det är detta hormon som försöker identifiera ägglossningstester. Och inom några dagar efter ägglossningen bestäms en liten ansamling av vätska i det bakre utrymmet. Detta ses av ultraljud. Det är DENNA SIGN som indikerar avslutad ägglossning. Eftersom även närvaron av en dominerande follikel inte garanterar 100% att ägglossningen har inträffat, kanske follikeln inte går sönder. Och återföds till en follikulär cysta, eller till och med minskad. Så närvaron av vätska i det intilliggande utrymmet under en dag eller två efter ägglossningen är 100% dess tecken. Under en cykel mognar endast 1 ägg. Det finns två fenomen av mognad, men de är sällsynta. Vanligtvis efter stimulering av äggstockarna. Sedan antingen i 1 äggstock 2 ägg, eller i vart och ett. Men återigen är detta fenomen extremt sällsynt. En gul kropp bildas på platsen för ägglossning. Detta är ett organ som kommer att släppa hormonet progesteron före 16 veckors graviditet. Om graviditeten inte har inträffat, reduceras corpus luteum och allt kommer att upprepas i nästa cykel igen. Så för att sammanfatta. Du kan bli gravid bara 1 gång per cykel. 1 ägg, eller två (extremt sällsynt) - nästa kommer att börja mogna från nästa cykel. Missning av ägglossning under denna cykel - endast nästa månad. Om du redan är gravid slutar äggbildningen. Vetenskapen känner bara till några få fall av superfertilitet - när hon, redan gravid med ett embryo i livmodern, mognade ett annat ägg, och också befruktades, och också kom in i livmodern och fäst sig! Skillnaden mellan embryona är 2 veckor. Men sådana fall runt om i världen är få. Nåväl, något liknande, om det är i dina egna ord.

(foto av en äggcellutgång från medicinsk litteratur)

Läkares beslut efter follikulometri

Efter follikulometri bestäms normen av läkaren på cykeldagarna, den kan variera avsevärt beroende på dess varaktighet.

I vilket fall som helst ger denna studie ett "tryck" för ytterligare undersökning eller fullständigt fastställer orsaken till patologin. Enligt follikulometri-data blir det till exempel tydligt hur och med vilket schema man ska förskriva stimulering till en kvinna, och i allmänhet är det nödvändigt. När persistenta folliklar identifieras förskrivs gestagener för att återställa den andra fasen. Om en kvinna utförde follikulometri för IVF, bestäms de mest optimala dagarna för äggsamling. I varje fall, sin egen strategi och efterföljande utnämningar.

Follikulometri är en ofta och ganska informativ studie i gynekologisk praxis. Det handlar om att spåra dynamiken för tillväxt och mognad av folliklar, baserat på vilken läkaren försöker fastställa orsaken till sjukdomen hos en kvinna. Tidpunkten för början och den totala varaktigheten för sådana studier bestäms individuellt av specialisten. Till exempel follikulometri-data med en lång cykel och en kort kommer att variera avsevärt, så det är svårt att bestämma det själv.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Lökskalavkok för menstruation

Menstruella oegentligheter finns i varje kvinnas liv. Anledningen till detta kan vara både graviditet och många andra skäl i kroppen. Kvinnor undrar hur man normaliserar menstruationscykeln utan obehagliga konsekvenser för reproduktionssystemet, och traditionell medicin kan hjälpa till....

Vad bör vara basaltemperaturen före menstruationen

Fortplantningssystemet i den kvinnliga kroppen är en komplex mekanism för vilken även det minsta felet är farligt.Ett sätt att kontrollera funktionen i könsområdet är att mäta basal temperatur före menstruationen....

Varför det inte finns några perioder, men det finns vita urladdningar med en försening

Försening är en 10-dagars frånvaro av menstruation, oavsett vilken cykel som är 28 eller 35 dagar. Under denna period är det nödvändigt att observera utsöndringarna, fixa deras struktur, färg, närvaro eller frånvaro av lukt, uppmärksamma den minsta förändringen....