Hur många folliklar ska finnas i äggstockarna: normala och avvikelser

Blödning

För att graviditeten ska ske snabbt och enkelt måste kvinnliga organ fungera som urverk. Folliklarna i äggstockarna (de kallas också graafovy vesiklar) är den främsta länken i ursprungskedjan för ett nytt liv. Deras viktiga uppgift är att upprätthålla äggets integritet under dess utveckling och mognad. Det är från dessa "bubblor" som kvinnliga celler som är redo för befruktning kommer ut. Dessutom hjälper follikulära element det kvinnliga hormonet östrogen att utsöndras..

Kvinnornas reproduktiva system börjar utvecklas i livmodern. Från denna ålder till början av puberteten bildas ett visst antal folliklar, vars antal kommer att variera beroende på cykelstadiet.

Vad det är

För att förstå vad folliklar är, måste du känna till de strukturella egenskaperna hos kvinnliga organ.

Graffianblåsor finns i äggstockarna, vars funktion är att producera könshormoner. Inuti varje follikelelement finns ett ägg. Som ni vet är det tack vare henne att befruktningen inträffar.

Follikeln "skyddar" ägget från skador med hjälp av flera lager: epitelceller och bindväv. Denna struktur gör att ägget kan utvecklas utan skada innan ägglossningen.

Månadsförändringar observeras i struktur, storlek och antal folliklar. Låt oss undersöka hur graafbubblor deltar i befruktningen..

 • Flera små "vesiklar" börjar utvecklas i äggstockarna;
 • En av dem (dominerande) börjar växa snabbt;
 • Alla återstående element blir tvärtom mindre och dör efter kort tid;
 • För närvarande fortsätter den mest "starka" follikeln att växa;
 • Hormonella brister provoserar brott i follikeln;
 • Ägglossning inträffar;
 • Moget ägg tränger igenom livmoderns rör.

Vidare finns det två möjliga scenarier:

 • Om ägget möter spermierna under ägglossningsperioden kommer befruktning att ske, det vill säga befruktning;
 • Om det ödesdigra mötet inte inträffar lämnar ägget livmodern tillsammans med döda partiklar av epitelet.

Utvecklingsstadier

Folliklar uppstår i äggstockarna hos en flicka i livmodern - även när hon växer i sin mammas mage. Aktiv utveckling sker under pubertets pubertet och slutar med början av klimakteriet. Ju närmare en kvinna närmar sig klimakteriet, desto snabbare sker den naturliga processen för utarmning av element..

Tänk på de viktigaste stadierna i utvecklingen av graafbubblor för att bättre förstå specificiteten i deras "arbete".

 1. Förstadiet. Folliklar av denna typ börjar bildas hos flickor även i embryonstillståndet under den sjätte graviditeten. Och när hon föddes innehåller äggstockarna cirka 1-2 miljoner follikulära element. Samtidigt får de inte ytterligare utveckling och förväntar sig pubertet. Vid denna tidpunkt minskas antalet avsevärt. Denna bestånd kallas äggstocksreserv. Under denna period börjar ägget bara mogna i follikel-epitelet. Ytterligare skydd ges av två skal bestående av bindväv. Med varje cykel (efter puberteten) börjar utvecklingen av många primordiella folliklar, som gradvis ökar i storlek.
 2. Preantral scen. Follikulär mognad påskyndas eftersom hypofysen börjar producera follikelstimulerande hormon. Omogna ägg täcks med ett membran. Samtidigt börjar syntesen av östrogen i epitelceller..
 3. Antral scen. "Injektion" i utrymmet för celler i en speciell vätska börjar, som kallas follikulär. Det innehåller redan östrogen som kroppen behöver..
 4. Preovulatory scen. Från follikulärmassan börjar en "ledare" stå ut: follikeln, som kallas dominerande. Det är den som innehåller den mest follikulära vätskan, som i slutet av mognaden ökar hundra gånger. I detta fall når östrogennivån sitt maximala värde..

Inom det dominerande rör sig ett moget ägg till det äggbärande knölet. Och resten av follikulära element dör.

Folliklar på ultraljud

För att spåra rätt utveckling och tillväxt av follikulära element används ultraljuddiagnostik.

Endast vissa dagar är lämpliga för forskning. Faktum är att det är omöjligt att bestämma förekomsten av element hela veckan från början av kritiska dagar.

På åttonde - 9: e dagen av cykeln på skärmen kan du tydligt se utvecklingen av små "bubblor".

Så här ser de antrala folliklarna på ultraljud

Studien gör att du kan bestämma mognaden för den dominerande follikeln, som oftast utvecklas i en enda äggstock. Det finns dock ofta fall då två dominanter mognade, både i höger och i vänster äggstock. I det här fallet är chansen stor att en kvinna kan bli gravid på ett säkert sätt. Och troligen kommer hennes glädje att vara dubbelt: två barn kommer att föds.

Ledaren känns igen av ultraljud i rund form och ökad storlek - en mogen "bubbla" når 20-24 mm.

Normalt belopp

Under kvinnors fertil ålder syntetiserar äggstockarna ett specifikt antal folliklar. Hur många av dem som kommer att vara exakt beror på egenskaperna hos kvinnans kropp. Det finns emellertid vissa standarder som avgör riktigheten i processen. Om diagnostiska tester på ultraljud avslöjade några avvikelser från normala värden, kan vi prata om follikulära störningar. De måste behandlas..

Hur många folliklar ska finnas i äggstockarna hos en frisk kvinna? Dessa siffror kommer radikalt att variera beroende på utvecklingsstadiet för elementen..

Det antas att det normala antalet folliklar bör vara följande:

 • På 2-5 dagar efter cykelstart - 11-25 stycken;
 • Från den åttonde dagen bör en gradvis försvinnning av element spåras, och bara en "bubbla" fortsätter att öka i storlek;
 • Vid den 10: e dagen av cykeln är normen en tydlig ”ledare”, de återstående elementen blir mindre.

En annan indikator på de korrekta naturliga follikulära processerna är storleken på den dominerande "bubblan", som också beror på vissa cykliska dagar. Läs den detaljerade artikeln om follikelstorlek efter cykeldagar..

Avvikelser från normen

Tänk på vilka avvikelser från normala indikatorer som finns och vad det är kopplat till..

Ökad kvantitet

Det händer att antalet folliklar överskattas, men de har normal storlek (2-8 mm). Sådana äggstockar kallas multifollikulära. Detta är dock inte alltid en patologi, ibland är det en variant av den fysiologiska normen, men som fortfarande kräver en läkares övervakning.

Om folliklarna växer (storlek 10 mm eller mer), om processen påverkar både höger och vänster äggstock, om äggstockarna själva är förstorade och folliklarna är större än 26-30, diagnostiseras utvecklingen av polycystos.

Sjukdomen motsvarar inte dess namn, eftersom en cysta inte bildas på äggstocken. Sjukdomen kännetecknas av närvaron av ett stort antal element som ligger i periferin av äggstockarna..

Detta antal folliklar tillåter inte "ledaren" att mogna, vilket påverkar ägglossningen och därmed graviditeten.

Det bör noteras att sådana förändringar inte alltid orsakas av patologi och kräver behandling. Om en kvinna har upplevt allvarlig stress eller överdriven mental eller fysisk stress, kan hennes prestationer överskridas. Men efter en kort tid kommer situationen att återgå till det normala..

Obligatorisk behandling kräver polycystic, vilket orsakas av sådana faktorer:

 • Patologi för det endokrina systemet;
 • Övervikt;
 • Snabb och drastisk viktminskning;
 • Felaktigt utvalda preventivmedel.

En otillräcklig mängd

Vad betyder frånvaron av follikulära element för kroppen? I det här fallet kan kvinnan inte bli gravid ett barn, och läkare kommer att diagnostisera infertilitet. Orsakerna till denna patologi är olika. Endast en behörig läkare kan identifiera dem efter en detaljerad undersökning.

Om få folliklar är fixerade orsakas deras minskning oftast av en förändring av den hormonella bakgrunden.

Enstaka folliklar i äggstockarna minskar risken för befruktning ibland. För att klargöra antalet element, tillämpa ytterligare forskning. Oftast analyseras situationen med en vaginal sensor, som exakt kan "beräkna" antalet element.

Vilka är chansen för befruktning som ges av enstaka folliklar:

 • Från 7 till 10. Sannolikheten för graviditet minskar;
 • Från 4 till 6. Sannolikheten för graviditet är låg;
 • Mindre än 4. En kvinna kan inte bli gravid.

Uthållighet

En allvarlig patologi, i vilken utvecklingsprocessen dominerar ”blockerar” resultatet av ett ägg som är klart för befruktning. Om denna situation utvecklas varje månad kommer det att leda till att en riktig cyste utvecklas. Det spelar ingen roll om denna process sker i vänster eller höger äggstock: ägglossning kommer inte att äga rum.

Sjukdomen kräver obligatorisk behandling med hormonella läkemedel. I detta fall består kursen av flera steg. Utan lämplig terapi väntar en kvinna på infertilitet.

Behandling

Äggstockarnas korrekta funktion påverkas av många faktorer relaterade till livsstil:

 • Felaktig näring;
 • Okontrollerad långvarig användning av droger;
 • Påfrestning
 • Överdriven fysisk och emotionell stress.

Ibland räcker det för att minimera dessa faktorer, och tacksamma äggstockar börjar fungera perfekt. Därför, innan du planerar graviditet, är det lämpligt att uppmärksamma din livsstil.

Det är också viktigt att upprätthålla ett månatligt schema för menstruationscykeln. Vid den minsta misstanken om avvikelser från normen måste du genomgå en undersökning och få råd från en gynekolog.

Orsakerna till follikulära problem kan vara många och först och främst hormonella störningar. De är förknippade med funktionsfunktion i sköldkörteln, hypofysen, äggstockarna eller bukspottkörteln, och ibland hela detta komplex.

Tillsammans med resultaten från ultraljudstudier kommer analyser som bestämmer mängden kvinnliga könshormoner att förstå orsaken till follikulära förändringar (i båda fallen kommer testlistan att vara annorlunda).

Ibland föreskriver läkare också ytterligare ultraljudsundersökningar eller röntgenundersökningar. Till exempel ultraljud av sköldkörteln, hjärnans MR, etc..

Baserat på de uppgifter som erhållits förskrivs mediciner som gör att du kan normalisera nivån för vissa hormoner i en viss fas av cykeln. Det är inte alltid hormonella läkemedel, ibland finns det tillräckligt med vitaminer och tabletter som stimulerar blodcirkulationen. I sällsynta fall indikeras kirurgisk ingripande (till exempel äggstocksresektion).

Varför behövs folliklar i äggstockarna??

Friska folliklar

Storleken på friska folliklar i äggstockarna varierar beroende på fas i menstruationscykeln och kvinnans ålder. Hos flickor har de nästan samma diameter - ungefär 1-2 mm, ibland mindre. När puberteten börjar uppträder skillnader och de största folliklarna sticker ut, de växer till 24 mm. Efter klimakteriet kvarstår skillnaderna, men deras tillväxt stannar. Möjlig gradvis nedbrytning av vävnaden och en minskning av äggcells kapacitet.

Hur många folliklar i en frisk patient blir kända redan före hennes födelse. Det totala antalet är flera hundra tusen vid läggningen av könskörtlarna, då minskas antalet till flera tusen. Nya bubblor uppstår inte, bara deras storlek förändras. Detta lämnar ett intryck på en kvinnas reproduktionsfunktion - när en mutagen faktor som påverkar hennes könskörtlar ökar risken för alltid.

Generativ funktion

Normalt är äggstockens strukturella enhet ett slags förvar för ett omoget ägg. Var och en av dem innehåller en reproduktionscell som ger dess näring och säkerhet. Och det är folliklarna som svarar på förekomsten av könshormoner i blodet och stimulerar utvecklingen av ägg. Deras aktivitet regleras av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner utsöndrade av hypofysen..

Under påverkan av FSH bör folliklarna i äggstockarna aktivt ta upp näringsämnen och växa. Tillsammans med dem slutför ägget sin mognad. Alla folliklar är känsliga för hormonet, men i mitten av cykeln frigörs en dominerande en, vilket hämmar utvecklingen av resten.

Utvecklingen av omogna folliklar stoppar, regression kan förekomma, men mognad kan återupptas under nästa cykel.

LH verkar endast på den mogna follikeln. Under dess verkan brister membranet och ägglossningen sätts in - ägget går in i bukhålan och förbereder sig för befruktningen. En gul kropp bildas på platsen för follikeln - detta är en instabil formation som finns i cirka 2 veckor om graviditet inte inträffar. Efter att det regresserar igen, förvandlas till en vit kropp, som inte längre utför några funktioner.

Hormonell funktion

Normala folliklar utsöndrar hormoner som orsakar förändringar i livmodern och regleras själva av hypofysen. Mognande folliklar utsöndrar östrogener, som ger den första fasen av menstruationscykeln. Corpus luteum på platsen för den dominerande vesikeln frigör progesteron, vilket leder till den andra fasen av cykeln. Låga nivåer av båda hormonerna sammanfaller med menstruationen.

Reglering av hormonell funktion sker med metoden för negativ feedback. Vad betyder det? Ju högre nivå av hypofyshormoner, desto högre nivå av äggstockshormoner, men ju högre koncentration av könshormoner, desto lägre är produktionen av reglerande. Genom en sådan komplex mekanism skapas cykliska fluktuationer i deras koncentration..

Follikulära sjukdomar

Den vanligaste patologin i könskörtlarna är en cyste. Detta är ett litet hålrum fyllt med en vätska som inte uppfyller funktionen hos ett organ. Follikulär hålighet kan uppstå på grund av hormonella störningar som orsakade äggets död. En enda neoplasma fortsätter vanligtvis utan symtom..

Flera formationer i äggstockarna kallas polycystiska. Ett sådant tillstånd kan påverka inte bara könsorganen, utan också njurarna och levern. Vanligtvis finns det fler skador i vänster äggstock. Med en liknande sjukdom lider båda funktionerna - den hormonella bakgrunden och förmågan att bli gravid störs.

Atresi och nedbrytning av äggkärl hos postmenopausala kvinnor är normen. Men om ett liknande fenomen uppstår i reproduktionsåldern - detta är en patologi som måste behandlas.

För detta används hormonella läkemedel, livsstilsförändringar etc..

Endometrios är ett annat vanligt tillstånd. Kärnan är att i äggstockarna finns celler i livmoderns inre skikt. De uppfyller inte sina ursprungliga funktioner och stör äggstockarna. Orsaken till dessa tillstånd är endometrios och livmoderfibroider..

Den farligaste klassen av sjukdomar är tumörer. Enligt statistik förekommer de ofta i rätt äggstock. Godartade tumörer stör hormonell bakgrund och förmågan att bli gravid, malig - hotar patientens liv.

Konstgjord ägglossning

Utgången av ägget från follikeln åtföljs inte av några symtom, patienten kan inte bestämma detta ögonblick entydigt, därför finns det många sätt att beräkna ägglossning med indirekta tecken. Den mest exakta av de som kan utföras hemma är en testremsa. De säljs på apotek, ibland med ett graviditetstest. Reager på hormonella förändringar.

Den mest exakta metoden för att bestämma beredskapen för befruktningen är ultraljud. Det "ser" det frigjorda ägget exakt och hjälper till att bestämma tidpunkten för när utgången inträffade. För större noggrannhet görs flera undersökningar med ett intervall på 3 dagar - detta gör att du kan utvärdera utvecklingen av folliklar i dynamik.

Stimulering av superovulation i IVF kan leda till allvarliga komplikationer från det kardiovaskulära systemet, andningsorganen och matsmältningsorganen..

Detta tillstånd kallas hyperstimuleringssyndrom och kan vara livshotande. Normalt utsätts kroppen inte för så många hormoner..

Med anovulatoriska cykler och förberedelse för IVF finns det ett behov av konstgjord ägglossning. För att göra detta används hormonella preparat som stimulerar mognad av flera ägg på en gång, vilket ökar sannolikheten för befruktning.

Multifollikulära äggstockar, d.v.s. organ där flera folliklar har mognat samtidigt kan uppstå oberoende. I det här fallet finns det en risk för befruktning av heterogena tvillingar. Det tros att tendensen till multipel ägglossning ärvs, men detta är inte bevisat.

Folliklar i äggstockarna. Hur farligt är det?

Först måste du ta reda på vad de ökända folliklarna i äggstockarna är och hur de kan påverka en kvinnas hälsa. Till att börja med kommer vi att genomföra ett litet utbildningsprogram inom fysiologi.

Äggstockarna är en kvinnors parade könsorgan. De är belägna i bäckenområdet. Deras funktion är generativ. Enkelt uttryckt är äggstockarna ansvariga för utveckling och mognad av kvinnliga groddceller. Dessutom producerar de könshormoner och är endokrina körtlar. Detta organ består av bindväv (vetenskapligt - stroma) och kortikalt ämne. Folliklarna i äggstockarna mognar där. Äggstocksfunktionen är strikt cyklisk.

Vad är folliklar?

Varje follikel består av ett ägg som är omgivet av ett lager epitelceller och två lager bindväv. De går alla igenom flera utvecklingsstadier: primordial, preantral (eller primär), antral (respektive sekundär) och preovulatory (tertiär). I det ursprungliga stadiet är storleken på follikeln 50 mikron; dess utveckling kan avbrytas tills flickans pubertet. Vi använder nästa steg, en hålighet bildas i vilken follikelvätskan finns. När de mognar producerar folliklarna i äggstockarna androgener, som penetrerar follikulärmembranet och förvandlas till östrogener. Omedelbart före ägglossningen av follikeln

ökar betydligt i storlek; ungefär 24 timmar före starten börjar en ökad frisättning av östrogen, vilket stimulerar frisättningen av luteiniserande hormon. Follikelväggen rivs och ägget går utanför - det är ägglossning.
Genom nästan hela kvinnans liv bildas folliklar av en kontinuerlig ström. Av dessa har 99, 9 procent inte ägglossning, vi kan säga att de dör. Inom medicin kallas denna process ”atresia”. En, högst två eller tre folliklar ägglossas.

Det är möjligt att förstå att folliklar i äggstockarna började utvecklas genom oocyttillväxt. Återupptagandet av meios förekommer inte. Men bildningen av cytoplasmiska produkter börjar, som sedan konsumeras

Ovariella folliklar: normal mängd, behandling av follikulogenesinsufficiens

I kvinnors reproduktionsorgan upprepas komplexa processer regelbundet, varför födelsen av ett nytt liv blir möjligt. Ägget utvecklas inuti kapseln, som skyddar det från skador, ger näring. Antalet och kvaliteten på folliklarna i äggstockarna beror på om befruktningen kan inträffa, hur den hormonella bakgrunden förändras och vilka hälsokomplikationer som kan uppstå. Det finns metoder för att bestämma storlek, kvantitet, mognad för sådana kapslar, bestämma chanserna för graviditet.

Vad är folliklar, deras roll i kroppen

Folliklar är säckar med omogna ägg. Varje kvinna har sin äggstockstillförsel av ägg, som är avslappnad under perioden med embryonal utveckling, från och med 6 veckor. Bildningen av folliklar i äggstockarna slutar vid tidpunkten för födseln. Deras totala antal i äggstockarna kan vara 500 tusen eller mer, men bara 300-500 folliklar mognar helt under hela reproduktionsperioden (i genomsnitt 35 år), resten dör.

De har två huvudroller: att skydda ett moget ägg från yttre påverkan och generera östrogen.

I den första fasen av cykeln, under påverkan av FSH (follikelstimulerande hormon i hypofysen), börjar tillväxten av flera folliklar på en gång. Kapseln med starka väggar skyddar ägget tills det når full mognad, vilket inträffar i mitten av cykeln. Vätskevolymen ökar gradvis medan väggarna är sträckta. Vid ägglossningen, när ägget är klart för befruktning, spricker kapseln, vilket ger det möjlighet att gå ut och flytta in i äggledaren, där det finns ett möte med spermier.

I varje cykel når vanligtvis endast en follikel (dominerande) full mognad. Resten producerar intensivt östrogener som är ansvariga för utvecklingen av endometrium, bildandet av de kvinnliga bröstkörtlarna och många andra processer.

Folliklarna i äggstockarna är fyllda med en vätska som innehåller proteiner, salter och andra element som är nödvändiga för utveckling av ägg.

Follikel-typer

Följande typer av folliklar skiljer sig:

Dominant är den huvudsakliga follikeln i äggstocken, når mognad, riva under ägglossningen. Oftast är det den enda. Mycket mindre ofta visas de på båda sidor samtidigt. Detta sker till exempel vid behandling av infertilitet genom att stimulera ägglossning. I detta fall är födelsen av tvillingar möjlig.

Beständig. De säger om dess utseende, om kapseln inte spricker, dör ägget i den. En sådan cykel kallas anovulatorisk. Befruktning är inte genomförbar..

Antral. Detta är namnet på de få folliklarna som börjar växa i början av varje cykel under påverkan av FSH. När en av dem blir dominerande slutar resten växa och dö.

Vad är antalet antrala folliklar?

Beror graviditetens början hos en kvinna på antalet antrala folliklar i äggstockarna?.

Normalt bör de vara från 11 till 26. I detta fall är sannolikheten för ägglossning 100%. Chansen för befruktningen maximeras.

Deras innehåll i äggstockarna på mer än 26 indikerar ofta närvaron av en kvinna med polycystic. Men hon kan bli gravid och normalt föda ett barn endast efter ett fullständigt botemedel. Andra orsaker till denna avvikelse kan vara endokrina störningar, stress, en kraftig förändring av kroppsvikt (viktminskning eller fetma).

Om antalet är 6-10 är sannolikheten för ägglossning 50%. I fallet när det finns mindre än 6 är befruktningen på ett naturligt sätt för en kvinna omöjlig. I detta fall kan endast artificiell insemination (IVF) hjälpa..

Om det inte finns några folliklar i äggstockarna alls talar de om början av en tidig klimakterium och slutlig infertilitet. En kvinna kommer dock att kunna föda om ett befruktat donerat ägg transplanteras i hennes livmoder.

Räkning görs med hjälp av en transvaginal ultraljudsgivare. Forskning genomförs på en 2-3 dagars cykel. Förändringar i hormonell bakgrund, förekomst av sjukdomar i livmodern och äggstockarna (polycystos, endometrios) kan påverka denna indikator..

Om en kvinna har en avvikelse som indikerar omöppningen av befruktning är detta inte en mening. Situationen kan förändras under nästa månad även utan någon behandling, om till exempel stress orsakade misslyckandet av den hormonella bakgrunden. Med en bestående infertilitet behöver en kvinna undersökning och eventuellt stimulering av ägglossning med hjälp av speciella mediciner.

Hur follikelstorlekarna normalt förändras under cykeln

I början av varje menstruationscykel, om allt är normalt, under påverkan av FSH, börjar utvecklingen av nya folliklar i äggstockarna (follikulogenes). Processen utvecklas enligt följande:

 1. Från den första till den 4: e dagen av cykeln (genomsnittlig varaktighet på 28 dagar) ökar storleken på de antrala folliklarna i genomsnitt till 4 mm.
 2. Från 5 till 7 dagar växer de med en hastighet av 1 mm / dag.
 3. På dag 8 blir en av dem den viktigaste, fortsätter att öka med en hastighet av 2 mm / dag, och resten regresserar och försvinner.
 4. På dag 14 (tid för ägglossning) är storleken på den dominerande follikeln 24 mm.

Vad är follikulometri, vad är det för?

För att bestämma antalet och storleken på folliklarna, för att kontrollera deras utveckling, används transvaginal ultraljud (med hjälp av en vaginal sensor). Denna metod kallas follikulometri. Under den första halvan av cykeln studeras tillståndet i endometrium och ägg, och i den andra undersöks hur folliklar utvecklas i äggstockarna efter ägglossningen..

Metoden används för att undersöka kvinnor som lider av olika menstruationsstörningar eller infertilitet. Med det kan du exakt bestämma dagen för ägglossning, fastställa vilken dag befruktningen är mest trolig, kontrollera en multipel graviditet, fastställa orsaken till cykelstörningar och arten av hormonell brist, övervaka utvecklingen av behandlingen av äggstocksjukdomar.

För att få en fullständig bild utförs studien upprepade gånger på olika cykeldagar.

Samtidigt används andra diagnostiska metoder, såsom ett blodprov för innehållet av homoner (FSH, LH, östradiol, progesteron, anti-Muller-hormon), bäcken-ultraljud för att bestämma storleken på äggstockarna och upptäcka olika sjukdomar i livmodern och bihangarna. Vid behov utförs en punktering för att välja och studera vätskan i kapseln.

Obs: På samma sätt avlägsnas ägget innan IVF-proceduren utförs. Ursprungligen utförs ovariell stimulering för att erhålla flera ägg av hög kvalitet.

Överträdelser med felaktig utveckling av den dominerande follikeln

Orsaken till en kvinnas infertilitet är ofta bristen på ägglossning i cykeln, när follikeln växer till en viss storlek och sedan inte går sönder. I framtiden kan följande processer inträffa:

 1. Atresia - stunting och efterföljande minskning av den dominerande follikeln i äggstocken. Om en kvinna har detta konstant, är hon infertil, medan hon kanske inte har någon menstruation, men liknande blödningar 2-3 gånger per år.
 2. Uthållighet. Follikeln växer, men spricker inte, förblir i äggstocken tills cykelns slut är oförändrad och dör sedan.
 3. Bildningen av en follikulär cyste. Den oexploderade follikeln rinner över med utsöndringsvätska, dess vägg är sträckt, bildar en bubbla 8–25 cm stor. Under flera cykler kan cysten lösa sig eftersom follikeln gradvis minskar och dör..
 4. Luteinisering är bildandet av corpus luteum i den oexploderade äggstocksfollikeln. Detta händer om för många LH produceras i hypofysen. Anledningen är en kränkning av hjärnans hypotalamisk-hypofyssystem. I detta tillstånd har en kvinna som har en normal cykel och menstruation infertilitet.

Orsakerna till kränkningar kan vara sjukdomar i sköldkörteln och andra organ i det endokrina systemet, användning av hormonella preventivmedel. Anovulatoriska cykler observeras ofta hos ungdomar i början av puberteten, liksom hos kvinnor under premenopaus med en kraftig fluktuation i tillståndet av hormonella nivåer.

Varning: För att eliminera en sådan patologi bör du inte i något fall använda folkrättsmedel. Du bör inte försöka orsaka ett brott i follikeln konstgjord med gymnastik eller ökad fysisk aktivitet. Alla dessa åtgärder är inte bara värdelösa, utan kan också orsaka stor skada på kroppen, orsaka en fullständig störning i cykeln, bidra till bildandet av cyster..

Video: Orsaker till uppkomsten av anovulatoriska cykler, hur behandlingen utförs

Reglering av follikulär mognad

Målet med behandlingen är att återställa menstruationscykeln och bli av med infertilitet. Detta uppnås genom att stimulera ägglossningen, reglera processen för mognad av folliklar i äggstockarna..

Stimulering av ägglossning

Det utförs för att minska antalet anovulatoriska cykler och öka sannolikheten för graviditet. Kontraindikation är fullständig utarmning av äggstocksbeståndet (början av tidig menopaus) samt hindring av äggledarna.

Läkemedel används (till exempel klomifen), som tas enligt ett strikt definierat schema. I den initiala fasen av cykeln stimuleras produktionen av östradiol och follikulär tillväxt, och därefter avbryts läkemedlet plötsligt, vilket ökar LH-produktion och bristning av follikulära kapsel.

För att förhindra bildandet av cystor görs en injektion av pregnin- eller gonacorpreparat innehållande hCG-hormon, som hämmar tillväxten av follikelmembranet..

Minska antalet antrala folliklar

Med ett ökat innehåll av antrala folliklar i äggstockarna utförs terapi för att normalisera den hormonella bakgrunden (reglering av produktionen av FSH, LH, östrogen, prolaktin och progesteron).

Behandlingen utförs med hjälp av kombinerade orala preventivmedel. Beroende på arten av avvikelserna används preparat som innehåller östrogener (östradiol), progesteron (duphaston) eller en blandning därav (angelica, climonorm).

Clostilbegit används också. Det reglerar östrogennivåer genom att verka på östrogenreceptorer i äggstockarna. Beroende på dos kan läkemedlet också försvaga eller förbättra produktionen av hypofyshormoner..

Är det möjligt att öka antalet antrala folliklar

Antalet folliklar beror bara på innehållet i kroppen av anti-Muller-hormonet (AMH), som produceras av cellerna i äggstockarna, oavsett den allmänna hormonella bakgrunden. Det är omöjligt att öka hormonproduktionen med läkemedel eller på annat sätt. Det beror bara på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

Om hennes hälsoproblem och befruktningsproblem uppstår på grund av brist på antrala folliklar i äggstockarna (och följaktligen ägglossningar), kan du bara öka chansen för deras framgångsrika mognad genom att stimulera äggstockarna. För detta används läkemedel som innehåller biologiskt aktiva substanser, såväl som vitaminer, antiinflammatoriska läkemedel och blodcirkulationsförbättrande medel..

Folliklar: funktioner, utveckling, deltagande i befruktningen

Det kvinnliga reproduktiva systemet är unikt och oundvikligt. Trots en så liten storlek är hon ansvarig för skapandet och födelsen av ett nytt liv. Kvinnans reproduktiva system består av flera funktionella organ där de så kallade "livsvesiklarna" - follikeln mognar. De ligger i flickans kropp när hon fortfarande är i livmodern. Vad är folliklar och vad är deras syfte?

Follicle och dess funktioner

Vad är folliklar? Detta är en av komponentdelarna i bilagorna, där mognad och beredning av ägg för befruktning äger rum. Follikeln består av ett lager epitelceller och ett dubbelt skikt av bindväv.

Huvudfunktionen för dessa vesiklar är att tillhandahålla pålitligt skydd av ägget från skadliga effekter som negativt påverkar dess funktionalitet. Att vara i ett sådant skyddande skal, ägget går igenom alla mognadsstadier. Och på hur tillförlitligt skyddat ägget beror på dess tidiga mognad och följaktligen möjligheten till graviditet.

Reproduktionssystemet för flickor utvecklas i livmodern, i själva verket som follikelapparaten själv. I detta skede läggs ett visst antal embryonala vesiklar, av vilka några kommer att dö innan puberteten, medan andra kommer att förbli i ett tillstånd av en slags sömn.

Som nämnts tidigare har några av de celler som är inneboende i flickors kroppar inte tid att mogna under hela reproduktionsperioden. Under de första 12 månaderna upplöses en del av folliklarna - denna process inom medicinen kallas atresia. Detta fenomen beror på effekten av moderhormoner på kroppen av ett nyfött barn..

Under övergångsperioden återupptas mognad av bakterieceller, vilket åtföljs av början av den första menstruationscykeln.

Normalt follikelantal

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor, räknade vi ut. Hur många av dem är inneboende i den kvinnliga kroppen?

Normalt kan i bilagorna läggas 50 till 200 tusen celler. Men inte alla kommer att vara redo för befruktningen..

Varje månad utvecklas antrala folliklar i bilagorna. De första dagarna efter menstruationen kan antalet vara 2-7 stycken. Närmare mitten av cykeln i bilagorna kommer det redan att finnas 1, mindre ofta - 2, av den dominerande follikeln och 5 - mindre i storlek. Och före ägglossningen, som inträffar i mitten av menstruationscykeln, mognar en eller två dominerande folliklar, där ägget är redo för befruktning. Andra antralceller regresserar gradvis.

Avvikelser från normen: orsaker och faror

En patologisk abnormitet betraktas som ett otillräckligt antal embryonala celler, liksom deras överflöd. Om antalet antrala folliklar i bifogorna överstiger märket på 10 stycken, kallas sådana äggstockar "multifollikulära" i medicinen. Om det finns ett stort antal små celler i ultraljudsundersökningen i äggstockarna, talar vi troligen om en sjukdom som polycystic.

Patologi kan utvecklas mot bakgrund av stressiga situationer och senare gå tillbaka till det normala, och på mycket kort tid. Terapi indikeras om det patologiska tillståndet provocerades:

 • hormonell obalans;
 • en kraftig förändring av kroppsvikt: viktminskning eller viktökning;
 • tar analfabeter hormonella preventivmedel.

Den andra situationen provoceras också med problem på bakgrund av hormonell obalans - brist på follikulära celler. Deras antal övervakas i de flesta fall genom ultraljud den 7: e dagen av menstruationscykeln..

Om under undersökningen i bilagorna finns:

 • 17-16 embryonala celler - naturlig befruktning är möjlig;
 • 4-6 - sannolikheten för befruktning är låg;
 • mindre än 4 - det finns ingen risk för graviditet naturligt.

Dominant follikel

Det finns två huvudtyper av embryonala celler: antral och dominerande. Den dominerande follikeln är den mest utvecklade cellen som råder över sina "kusiner" både i storlek och tillväxthastighet. I mitten av menstruationscykeln mognar flera embryonceller. Den dominerande i detta skede når en storlek på 14 eller fler millimeter. Utvecklingen av resten under denna period avbryts.

Under ägglossning i en av bilagorna inträffar en ökning av den dominerande cellen, mindre ofta är två DF: er möjliga. Hans / deras storlek under denna period av cykeln når 19-23 mm. Vid mognad av två DF samtidigt finns det en risk för multipel graviditet.

Oavsett vilken bilaga utvecklingen av DF sker i, går den alltid igenom följande steg:

 • uppkomsten av antralceller;
 • utveckling och tillväxt;
 • mognad av DF;
 • början av ägglossning - utgången av DF från äggstocken.

Om alla stadier har gått utan avvikelser, och det mogna ägget har lämnat vesikeln, kan graviditet uppstå.

Ihållande follikel

En follikulär ovariecyst är en vanlig patologisk abnormitet i en kvinnas reproduktionssystem. Utvecklingen av detta tillstånd inträffar vid uppkomsten av en "beständig" follikel.

Överträdelser observeras när en dominerande embryoncell, som mognat till önskat tillstånd, av någon anledning bryter i äggstocken. I detta fall förblir ägget inuti, ägglossningen saknas och vätska börjar samlas i den embryonala vesikeln, som senare förvandlas till en neoplasma.

Oftast är utseendet på en "beständig" cell förknippad med en hormonell obalans: till exempel i fall av ett överskott av testosteron. Om ett sådant patologiskt tillstånd i en kvinnas kropp inträffar med märkbar regelbundenhet, är det mer troligt att infertilitet kan fastställas..

Terapi i närvaro av ett sådant problem innebär regleringen av den hormonella bakgrunden, som uppnås med hjälp av specialläkemedel.

Brist på folliklar

Frånvaron av folliklar är en avvikelse från normala värden. En sådan patologi kan bero på början av tidig menopaus eller dysfunktion av bilagorna. Som i alla andra fall föreskrivs hormonbehandling för att återställa reproduktionssystemets fulla funktion.

Det första som kan indikera förekomsten av ett liknande problem är ett fel i menstruationscykeln. Om det åtminstone finns någon form av systematik för flera cykler i rad, är det vettigt att kontakta en specialist.

I slutet av publikationen sammanfattar vi:

 1. En follikel är en cell som utvecklas inuti äggstockarna. Dess huvudfunktion är att upprätthålla tillförlitligheten för utveckling och mognad av ägget i det.
 2. Om follikeln inte mognar, kommer ägglossning inte att ske och följaktligen är graviditet omöjligt.
 3. Ett ägg klart för befruktning mognar i DF, vilket är överlägset i utvecklingshastigheten och storleken på dess ”motsvarigheter”. Om det inte finns där i flera cykler, är det vettigt att söka hjälp från en läkare. Det kan vara en patologisk abnormitet i reproduktionssystemet.

Vet du något om funktionerna i dessa celler? Du kanske har hört intressanta fakta om folliklar?

Allt om äggstocksfolliklar

En kvinnas förmåga att förskapas bestäms av det koordinerade arbetet i hennes reproduktionssystem. Och i den ges en mycket viktig roll till äggstocksfolliklarna. Det beror på små formationer i kvinnors kvinnliga gonader om hon kommer att kunna bli gravid, om hennes kvinnliga hälsa är stark och lång.

Vad det är?

Follikeln är bildningen inuti äggstocken, den är en strukturell komponent i den kvinnliga könskörtlarna, som består av ett omoget ägg och tre lager av membranen (en - epitel och två av bindvävnaden). Ägget inuti follikeln kallas en första ordningens oocyt..

Gröncellen omges omsorgsfullt av ett lager av glykoproteiner och granulosa-celler, som i sin tur är skyddade av den extracellulära matrisen - källarmembranet. Theca-celler finns runt den..

Strukturen och strukturen i follikeln är sådan att alla element har bara ett funktionellt värde - för att bevara och skydda de kvinnliga reproduktionscellerna, och när tiden kommer, ge dem sedan optimala förutsättningar för mognad.

Äggstockarna hos kvinnliga fostrar bildas under perioden med intrauterin utveckling, vid den 9-10: e graviditeten, det finns miljoner folliklar i äggstockarna i smulorna med ett stort utbud av första ordningens oocyter. Vissa celler dör på grund av naturliga orsaker under påverkan av olika yttre faktorer. Vid födseln finns det cirka 500 tusen folliklar i äggstockarna hos en flicka.

De slumrar, agerar inte förrän i det ögonblick då puberteten börjar. Vid denna period har flickan cirka 250 tusen groddceller. Men de dör, och ekologi, näring och sjukdomar påverkar dessa processer. Således, från det många äggstocksreservat som flickan tilldelats av naturen vid födseln tilldelas endast 450-500 groddceller för hennes reproduktionsperiod.

Folliklar i äggstockarna är i en konstant mognadsprocess. Denna process ställer in den kvinnliga kroppens cykel, varför varje månad en eller två folliklar mognar i könskörtlarna, som frigör ett moget och lämpligt ägg för befruktning från deras inre hålighet på dagen för ägglossningen. Med en ålder, när en kvinna förvärvar dåliga vanor, kroniska sjukdomar, blir utarmningen av äggstocksreserven snabb. Och efter 35 år lämnar både mängden och kvaliteten på folliklar och oocyter mycket att önska. Vid 40 års ålder har en kvinna högst 3% av den ursprungliga äggstocksreserven.

Det är därför experter inte rekommenderar kvinnor att skjuta upp förlossningen för länge, ordna sin karriär och lösa andra livsvillkor. Reserven kan inte fyllas på, nya primära folliklar med första ordningens oocyter i äggstockarna bildas inte.

När reserven är uttömd inträffar klimakteriet, det vill säga klimakteriet. Detta innebär att du måste använda din follikulära reserv försiktigt och klokt..

Mognadsprocess och cykel

Processen som sker varje månad i den kvinnliga kroppen, metamorfoser relaterade till folliklar, kallas folliculogenesis. Mognadsprocessen av dessa säckar är mycket komplex, regleras på hormonell nivå av kroppen själv. Det fortsätter kontinuerligt och avbrott är endast möjliga under graviditeten. Follikulogenesen under klimakteriet slutar - med utmattad äggstocksreserv, nya folliklar mognar inte, det finns ingen menstruation.

De multipla primära folliklarna är mycket små (högst 50 mikron), de kan inte undersökas utan mikroskop, de läggdes före tjejens födelse och kallas primordial. De har sitt ursprung i äggstockarna vid 6 veckors graviditet. Och processen för bildning av nya urskinn har fullständigt slutförts under de sena graden av graviditet.

När en flicka går in i puberteten börjar den främre hypofysen i henne att producera en speciell substans - follikelstimulerande hormon (FSH). Under verkan av denna aktiva substans, varje månad omedelbart efter starten av en annan menstruation i höger och vänster äggstock, börjar bildningen och tillväxten av 5-15 folliklar från reserven samtidigt. Så snart de börjar växa, förändras deras status - de blir preantral, och deras storlek är cirka 200 mikron.

I tillväxtprocessen sker många cellulära processer, en hålighet med en vätska i vilken det finns en första ordningens oocyt bildas inuti follikelblåsan. Sådana folliklar kan redan bedömas med ultraljud, de kallas antrum. Deras storlekar är redan lika med 3-4 millimeter.

Men alla antrala folliklar bör överleva till ägglossning, bara en kvar - den dominerande. Tillväxttakten är mer intensiv. De återstående antral motsvarigheterna genomgår omvänd utveckling och behålls av kroppen för framtida menstruationscykler. Utvecklingen av nästa follikel försenas på hormonnivå. Den dominerande follikeln växer snabbt, ägget mognar inuti den - före ägglossningen når follikelns storlek 20-22 mm (ibland 24 mm). Aktiv produktion av östrogen och luteiniserande hormon börjar.

LH-hormonet verkar på follikulär membranet och tunnar det. Ett moget ägg ligger på en knöl och sticker ut ovanför äggstockens yta. Follikeln är nu tertiär eller preovulatory. Det kallas också graaffbubblan. Under påverkan av LH bildas stigma - ett utsprång i follikelns vägg. På platsen för stigmatisering inträffar membranens brott och utgången från ett moget ägg.

Först kommer ägget in i bukhålan, varifrån det fångas av äggledaren. En gång i äggledaren behåller oocyten under 24-36 timmar förmågan att befruktas. Om befruktningen inte inträffar dör ägget.

 • Menstruation
 • Ägglossning
 • Stor sannolikhet för befruktning

Ägglossning sker 14 dagar före menstruationscykeln (med en 28-dagars cykel - den 14: e dagen). Avvikelse från medelvärdet är ofta därför beräkningen är ungefärlig.

Tillsammans med kalendermetoden kan du mäta basaltemperatur, undersöka livmoderhalsslemet, använda specialtest eller minimikroskop, ta tester för FSH, LH, östrogen och progesteron.

Otvetydigt fastställa dagen för ägglossning kan göras genom follikulometri (ultraljud).

 1. Losos, Jonathan B.; Raven, Peter H.; Johnson, George B.; Singer, Susan R. Biology. New York: McGraw-Hill. pp. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. a. Biologi. 9: e upplagan - Benjamin Cummings, 2011.-- s. 1263
 3. Tkachenko B. I., Brin V. B., Zakharov Yu. M., Nedospasov V. O., Pyatin V. F. Mänsklig fysiologi. Compendium / Ed. B. I. Tkachenko. - M.: GEOTAR-Media, 2009.-- 496 s.
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Men efter en ökning av tillväxten, det vill säga efter att follikeln faktiskt har uppfyllt sin roll och garanterat äggets mognad och utbyte, mognat och brast, slutar inte utvecklingen. Från resterna av skalen grupperas en ny formation - corpus luteum. Detta är en tillfällig körtel som producerar chockdoser av progesteron. Detta hormon förhindrar endometrial avstötning och början av menstruation, skiktet av det inre membranet i livmodern byggs upp under dess inflytande och förbereder sig för att ta ett fosterägg.

Implantation inträffar vanligtvis 6-8 dagar efter ägglossningen om en kvinna i den nuvarande cykeln undvikte ett barn. Och i det här fallet, efter en dag, börjar produktionen av ett annat hormon som är välkänt för kvinnor, hCG, (det är han som gör graviditetstest "strip"). Detta hormon håller corpus luteum friskt tills 12-14 veckors graviditet tills en ung morkaka tar över alla endokrina funktioner..

Om det inte fanns någon befruktning eller om embryot av någon anledning inte kunde implanteras dör corpus luteum 10-12 dagar efter ägglossningen, progesteronproduktionen upphör, koncentrationen av östrogen ökar, vilket leder till början av menstruationsblödning, i vilken endometrial avstötning inträffar. Och redan under de första dagarna av cykeln, börjar allt från början - tillväxten av primordiala folliklar.

Hela kvinnliga cykeln är indelad i två faser - follikulär och luteal. I den första mognar follikeln och lutealfasen börjar efter ägglossningen. Vanligtvis varar lutealfasen hos kvinnor i olika åldrar och olika hälsotillstånd cirka 14 dagar. Detta hjälper till att bestämma den uppskattade dagen för ägglossning - 14 subtraheras från menstruationscykelns längd..

Inspektionsmetoder

Det enda sättet att spåra processerna i samband med follikulär mognad är follikulometri. Detta är namnet på en mängd olika ultraljud. Äggstockarna undersöks, undersökningen utförs dynamiskt flera gånger i en cykel med ett paus på flera dagar under cykeln. Ultraljudsundersökning gör att du kan fastställa hur konsekvent follikulärreserven i äggstocken (antrala folliklar beräknas), såväl som att fastställa faktumet att ägglossningen närmar sig, storleken på den dominerande follikeln och att fastställa faktumet av den fullständiga ägglossningen.

Follikulometri är särskilt indikerat vid förberedelser för IVF, på jakt efter orsakerna till kvinnlig infertilitet, som förberedelse för intrauterin insemination. Denna studie hjälper i vissa fall till att hitta orsaken till störningen i den kvinnliga cykeln..

Den första proceduren ska utföras efter menstruationens slut. På 5-7: e dagen av cykeln kan läkaren beräkna antalet antrala folliklar. Därefter upprepas proceduren var tredje dag (efter läkares bedömning). Studien kan utföras både av en buksensor (genom den främre bukväggen) och intravaginalt. I det första fallet är det viktigt att kvinnan kommer till diagnosrummet med ultraljud med en full blåsan. Tvärtom rekommenderas det med vaginal ultraljud att besöka toaletten före undersökningen, eftersom urinblåsan bör vara tom.

En kvantitativ indikator för antrala folliklar är ett sätt att bedöma en kvinnas reproduktionsförmåga (det finns alternativ i tabellen):

 • mer än 26 - detta är för mycket, vilket betraktas som ett manifestation av polycystos, vars orsak ofta ligger i en allvarlig endokrin sjukdom, vanligtvis kan graviditet inte uppstå förrän orsakerna till misslyckandet har eliminerats;
 • 11-25 - normen som indikerar att en kvinna inte ska ha problem med oberoende befruktning;
 • 6-10 - reducerat äggstocksreserv; i vissa fall kan hormonstimulering av ägglossning rekommenderas;
 • mindre än 5 (enstaka follikel, brist på folliklar) - infertilitet, i vilken även i stimulering det inte finns någon speciell betydelse.

Folliklar mognar inte under klimakteriet med klimakteriet. I sin tur är sannolikheten för utarmning av reserven i alla åldrar. Så ofta kan orsaken till att de antrala folliklarna är för få vara en kemoterapeutisk eller strålbehandling som en kvinna lidit, exponering för strålning, gifter och toxiner, allvarliga hormonstörningar orsakade av aborter, långvarig användning av hormonella läkemedel.

Viktig! Vid räkning enligt världsstandarden tar läkare bara hänsyn till de antrala folliklarna som är väl visualiserade, har tydliga gränser och dimensioner på minst 2 mm.

Längre under cykeldagarna regresserar små folliklar, den dominerande börjar bestämmas, vars storlekar blir den viktigaste indikatorn på ägglossningens tillvägagångssätt.

 • 4-5 dagars cykel - antrala folliklar från 2 till 4 mm i diameter;
 • 6-7 dag i cykeln - storleken ökar till 5 mm, folliklarna förblir antrala, det minskar mängden på grund av naturlig regression och involvering;
 • 8 dagar av cykeln - en dominerande follikel bestäms med en storlek på cirka 9-11 mm;
 • 9-10 dag av cykeln - storleken på follikeln är 13-15 mm, en vätskekavitet med ett ägg visualiseras inuti. Två folliklar i en äggstock under denna period innebär att ägglossningen kan vara dubbelt, vilket ökar sannolikheten för multipel graviditet;
 • 11 dagar - follikeln når en storlek på 17 mm;
 • 12-13 dag - hålrummet i den dominerande follikeln växer och expanderar, dess diameter når 19-20 mm, stigma är tydligt synligt på ytan.

För att en kvinna ska bli gravid måste det finnas minst en follikel. I frånvaro av folliklar är graviditet inte möjligt.

Om en kvinna förbereder sig för in vitro-befruktningsförfarandet, förväntas inte maximal follikelstorlek. Det är nödvändigt att få ägg för befruktning på laboratoriet, och därför, när folliklarna når (i plural, eftersom det finns flera dominerande, vilket orsakades av hormonbehandling), föreskrivs en storlek på 17-18 mm för follikelstickning.

Under den andra halvan av menstruationscykeln kan en kvinna ta reda på om det var ägglossning med ultraljud. Detta hjälper till att upptäcka corpus luteum i äggstocken. För att bekräfta faktumet av ägglossning är det bättre att kontakta diagnoskontoret 3-4 dagar efter den förväntade dagen av ägglossningen, så att storleken på corpus luteum gör att läkaren visuellt kan bestämma och mäta den.

Frånvaron av en follikel, närvaron av corpus luteum och närvaron av en liten mängd fri vätska i bukhålan indikerar att ägglossningen har avslutats. Om ägglossningen var dubbel, det vill säga två folliklar spricker, bestäms två gula kroppar, som kan lokaliseras i en äggstock och i olika. Om det av någon anledning inte fanns ett brott i follikeln, det inte fanns någon mognad, ägglossning inträffar inte, kvinnan i denna cykel kan inte bli gravid, cykeln i sig kallas anovulatorisk.

Sådana cykler inträffar då och då hos varje perfekt frisk kvinna. Normalt är unga kvinnor och flickor - upp till 1-2 gånger per år, efter 35 år - upp till 5-6 gånger per år. Och detta är ett annat svar på frågan, varför blir det svårare att bli gravid med åldern, även om en kvinna är frisk.

Förutom follikulometri används laboratorieblodtester för könshormoner (nivån av FSH, LH, östradiol, progesteron och testosteron kan säga mycket). Analyser hänvisas till förtydligande tekniker som hjälper till att mer exakt förstå orsakerna till kränkningar av follikelmognadsprocessen, om någon.

Möjliga problem - symtom och behandling

Undersökning kan avslöja de mest varierande kränkningarna av follikulogenes, och i de flesta fall leder de alla, till en eller annan grad, till det faktum att en kvinna inte kan bli gravid, det uppstår funktionsfel i menstruationscykeln. Tänk på de vanligaste patologierna.

Uthållighet

Ihållande follikel talas om när follikelmognadsprocessen fortsatte i normal takt, den dominerande var tydligt fixerad, men brottet i dess membran inträffade inte. Ägget kommer inte ut, det är övermåttigt och dör i follikulärhålan. Det finns ingen ägglossning, befruktning är omöjlig. Oftast visas en sådan follikel med en reducerad nivå av hormonet LH. Det finns fortfarande på ytan på äggstocken i cirka 10 dagar, och sedan omvandlas den till en follikulär cysta eller upplöses.

Oftast finns uthållighet hos flickor i tonåren och hos kvinnor under förändringar i förväg. Det finns två typer av uthållighet:

 • rytmisk - en obruten follikel finns från 20 till 40 dagar, och sedan börjar menstruationsliknande blödning, cykeln återställs i 95% av fallen;
 • Schroeders sjukdom är en långvarig persistens som ofta utvecklas hos äldre kvinnor, när en ihållande follikel kan existera i flera månader, vilket producerar östrogen, tills det finns kraftiga blödningar i livmodern på grund av follikulär atresi..

Hos de flesta reproduktiva kvinnor är det den rytmiska formen av patologi som förekommer. Persistensymtom är inte karakteristiska och ljusa. Detta manifesteras vanligtvis av en försening i menstruationen. Nya folliklar i förseningsprocessen mognar inte, en kvinna kan inte bli gravid, menstruationen är frånvarande. Vissa noterar lätt dragande smärta i nedre buken på höger eller vänster sida..

Persistens i sig är inte farligt, men det är troligt att höga koncentrationer av östrogen kan leda till omvandlingen av endometriet till maligna celler, och risken för bröstcancer ökar också.

Och just av detta skäl är det viktigt att konsultera en läkare i tid för försenade perioder för att få kvalificerad hjälp på rätt tid.

Med uthållighet används oftast hormonterapi som syftar till att normalisera cykeln. En kvinna som inte planerar att bli gravid kan rekommendera moderna p-piller. I vissa fall utförs terapi i faser av cykeln med användning av ersättningshormoner - östrogener och hCG före ägglossning och progestiner - efter.

atresi

Med en sådan äggstörningsstörning växer follikeln och utvecklas i normal takt, men i tillväxtstadiet av den dominerande vesikeln uppstår ett plötsligt stopp i tillväxten och involvering startar. Det finns ingen ägglossning med atresi, i vissa fall när utvecklingen av urinblåsan stannar vid skedet av tertiär follikeln kan en cysta bildas.

Symtomen inkluderar också en cykelstörning - kvinnor upplever ganska långa perioder med amenoré (frånvaro av menstruation), blodig fläckning, länge, men inte mycket i antal, är möjligt.

Behandlingen baseras också huvudsakligen på hormonbehandling för att normalisera ägglossningsprocesser..

Cysta

Cystiska formationer i äggstockarna är olika: det finns en cyst i corpus luteum, det finns en follikulär cysta, en retentionstyp, det finns cyster som förekommer under graviditeten och är närvarande länge, det finns formationer som först dyker upp under graviditeten. Det är hålrum som är fyllda med vätska, ibland blandade med blod eller pus..

Ett betydande överskott av storleken på follikeln kan indikera en cysta. I de allra flesta fall bör du inte vara rädd, eftersom de cystiska formationerna av folliklarna är fysiologiska till sin natur, det vill säga de är benägna att oberoende involvering under två till tre menstruationscykler. Men även om cysten inte lyckades före graviditeten, så händer det ofta hos kvinnor som redan har en "intressant position".

Med en sådan diagnos är det viktigt att besöka läkaren oftare, eftersom det inte är en cysta som är farlig, utan dess möjliga komplikationer, även om de inte händer ofta. Dessa inkluderar vridning av benen och brott i cysten. I båda fallen upplever kvinnan allvarliga skärande smärtor, atypiska faser i urladdningscykeln uppträder, en kraftig minskning av blodtrycket är möjlig.

I detta fall är det viktigt att leverera patienten till en medicinsk institution med en kirurgisk avdelning så snart som möjligt..

luteinisering

I detta tillstånd störs follikulogenes, corpus luteum börjar utvecklas innan follikeln brister. Folliklarna förblir omogna; ägglossning förekommer inte heller..

Tillståndet har inga speciella symtom, de enda klagomål som kvinnor gör handlar om en förkortning av cykeln och infertilitet. Behandlingen är återigen baserad på hormonterapi efter analys av koncentrationen av olika hormoner på olika cykeldagar och follikulometri.

Viktig! Kvinnor är ofta intresserade av hur man odlar folliklar med folkrättsmedel, finns det några sätt att öka storleken på äggstocksreserven. Faktum är att sådana metoder inte finns. Att öka storleken på follikeln är utanför kraften hos antingen en kvinna eller läkare.

Follikulär reserv är på samma sätt immun mot medicin. Och det enda sättet att stimulera ägglossningen är att administrera vissa doser av hCG-hormonet eller LH-analogerna vid en tidpunkt då den dominerande follikeln når en stor storlek. Men sådana metoder används endast på en medicinsk institution, eftersom konsekvenserna av obehörig behandling med hormoner kan vara mycket tragiska.

När det gäller kosttillskott och komplexa preparat för kvinnor, vars tillverkare beskriver den mirakulösa effekten av deras medel på det kvinnliga reproduktionssystemet och cykeln, har deras effekt inte visat sig, experternas effektivitet är i stort tvivel. Om en kvinna har problem med ägglossningsprocesser och en endokrin bakgrund hjälper vanligtvis inte sådana åtgärder. Om det inte finns några problem, behöver du inte ta kosttillskott.

Orsaker till follikulära störningar

Processerna för follikulär mognad är helt beroende av förhållandet och koncentrationen av vissa hormoner, och därför är den vanligaste orsaken till cykelstörning och ägglossning endokrin obalans, som kan vara tillfällig eller långvarig. Tillfälliga störningar kan orsaka:

 • kronisk trötthet, brist på sömn, brist på natt sömn, arbete på nattskift;
 • överdriven fysisk aktivitet, professionell sport, hårt arbete;
 • de skadliga effekterna av gifter, gifter, lack och färger, de farligaste - kronisk förgiftning i små doser över tid;
 • flyg och resor, affärsresor och turistresor där en kvinna upplever förändringar i sitt vanliga klimat och förändring av tidszoner;
 • stress, oro, svår känslomässig omvälvning.

Överträdelser av sådana skäl går ofta obemärkt, eftersom cykeln återställs på egen hand på kort tid, och få människor uppmärksammar omedelbart menstruationens försening.

Brott mot follikulogenes, som utvecklas på grund av sjukdomar och tillstånd av följande art, leder till allvarligare och långvariga former av endokrin infertilitet:

 • patologier i hypofysen, hypothalamus;
 • sjukdomar och dysfunktioner i äggstockarna, kränkningar av deras morfologiska egenskaper;
 • trauma och postoperativa förändringar i vävnaden i gonaderna;
 • dysfunktioner i sköldkörteln och binjurebarken.

Problem med hormonella störningar som hindrar normal mognad av folliklar uppstår hos kvinnor efter förlossning och efter abort. Samt kvinnor som missbrukar rökning och alkohol. Dessutom utvecklas ofta follikulogenesstörningar mot bakgrund av långvarig användning av antidepressiva medel, antibiotika, hormoner, inklusive p-piller.

Follikulär punktering i IVF

Om en kvinna inte kan bli gravid på egen hand och visas IVF, måste hon gå igenom denna procedur. Ju fler ägg en reproduktolog får, desto högre är chanserna för framgångsrikt genomförande av behandlingsprotokollet för in vitro-befruktning. Först genomförs stimulering av tillväxten av folliklar med hormoner - som ett resultat inte en, utan flera dominerande folliklar mognar. Så snart deras diameter når 17-20 mm administreras en injektion av hCG. Nästa dag är oocytsamlingen planerad..

Förfarandet äger rum under generell anestesi, eftersom själva punkteringen är ganska smärtsam. I vaginal fornix punkterar de och får tillgång till gonaderna. Varje mogen follikel punkteras med en nål och allt innehåll sugs ut. Embryologer isolerar oocyter, utvärderar deras kvalitet och utför laboratoriebefruktning.

Punktering används också för att bevara äggen. Vissa kvinnor, som vet att de kommer att få behandling för en onkologisk sjukdom eller ännu inte är inrättade för att fortsätta släktet av karriär eller av andra skäl, vill lämna bra "unga" ägg för framtiden i kryobanken.

Om äggstocksfunktionen, se nästa video.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....

Trast med menstruation

läkare i den högsta kvalifikationskategorin,
Huvudläkare, klinik för innovativa tekniker
arbetslivserfarenhet 41 årTrast- eller vulvovaginal candidiasis är en vanlig sjukdom i vaginalslemhinnan....

Uterus endometrium: norm, patologi, behandling

Livmoderns endometrium är slemskiktet som finns inuti livmoderkroppen, linjer dess kavitet helt och ger ett stort antal blodkärl. Han tilldelas huvudrollen i menstruationen....