Kvinnor- blog.ru

Blödning

kvinnors onlinemagasin

Faserna i menstruationscykeln: follikulär, ägglossande och luteal

Menstruationsfas

Denna fas motsvarar den första menstruationsdagen, som är början på cykeln. Under påverkan av hormoner avvisas endometrium, vilket orsakar menstruation. Således förbereder kroppen på äggets tidiga mognad, vars befruktning leder till att ett nytt liv föds.

I follikelfasen diagnostiseras algomenorré mycket ofta - smärtsamma perioder. Detta tillstånd är inte normen och behöver snabb behandling. Som regel är orsaken till patologin fel i nervsystemet och reproduktionssystemen, liksom olika sjukdomar i bäckenorganen.

Under menstruationen är det lämpligt att äta mat som är rik på järn eftersom dess mängd i kroppen minskar på grund av blödning. Det rekommenderas att hålla sig mer vilande, minska träningen och undvika stress. Vissa kvinnor tvingas ta sjukskrivning på grund av dålig hälsa vid denna tidpunkt..

Menstruationsfasen åtföljs ofta av nervositet, emotionell labilitet. Varaktigheten av follikelfasen är från 7 till 22 två dagar. Under denna period mognar den dominerande follikeln, vars befruktning leder till att ett nytt liv föds.

Äggstockningsfas

Runt den 7: e dagen av cykeln bestäms en dominerande follikel, som växer snabbt och producerar mycket östradiol. Andra folliklar regresserar. En follikel redo för ägglossning kallas en graaffbubbla.

Varaktigheten för ägglossningsfasen är cirka 3 dagar. För närvarande kommer en stor mängd luteiniserande hormon (LH) in i blodomloppet, dessutom släpps detta ämne upprepade gånger under 1,5-2 dagar. Denna process leder till fullständig mognad av follikeln och frigörandet av ett moget ägg.

En minskning av mängden östradiol provoserar utvecklingen av ägglossningsyndrom. Ett moget ägg släpps inom en dag från det ögonblick då en betydande frisättning av LH. När ägglossningen frigörs från 5 till 10 ml follikulär vätska där ägget är beläget.

På grund av hormonella förändringar blir livmoderhalsslemet äggvitt. Ägget går in i äggledarna och stannar där i cirka fyrtioåtta timmar. Eftersom spermatozoa lever (i genomsnitt) i 5 dagar, är de mest gynnsamma för befruktningen 14-15 dagar från början av menstruation (med en genomsnittlig cykelvaraktighet).

Luteal fas

Perioden mellan ägglossningen och nästa menstruation kallas lutealfasen (corpus luteum-fasen). Dess varaktighet är ganska stabil och sträcker sig från 12 till 14 dagar (± ett par dagar). För närvarande brister graafbubblan och förvandlas till corpus luteum.

I lutealfasen utsöndrar corpus luteum aktivt hormoner. På grund av ökningen i progesteron och östradiol förändras tillståndet för ett par yttre lager av endometriumet. Arbetet i slemskiktets körtlar startas, vilket gör att könsorganet förbereds för introduktionen av zygoten.

Progesteron och östrogen når toppvärden i mitten av lutealfasen, vilket provoserar en minskning av antalet LH och FSH. Efter befruktningen tar corpus luteum ansvaret för produktionen av progesteron. I framtiden ligger denna funktion på moderkakan, som bland annat börjar utsöndra östrogen.

I frånvaro av befruktning regresserar corpus luteum, kvinnans hormonella bakgrund förändras, en ny follikel börjar utvecklas. På grund av minskningen i mängden progesteron och östrogen återupptas LH- och FSH-syntesen, vilket provoserar uppkomsten av menstruation.

Således består menstruationscykeln av flera sammankopplade faser som går efter varandra. En kvinnas reproduktionsfunktion beror på hur väl det hormonella systemet fungerar. Fel i produktionen av ett hormon leder oundvikligen till allmänna störningar i menstruationscykeln.

Gillar du artikeln? Prenumerera på webbplatsuppdateringar via RSS, eller håll dig uppdaterad om Vkontakte, Odnoklassniki.

Prenumerera på uppdateringar via e-post:

Berätta för dina vänner om denna artikel på ditt favorit sociala nätverk med knapparna. tacka!

Follikelfas vad är det vilken dag i cykeln

Den normala utvecklingen av menstruationscykeln är mycket viktig för en kvinnas liv. Kännedom om alla faser, förekomsten av hormoner gör att du kan planera ditt sexliv, sannolikheten för graviditet, de säkraste dagarna med skydd mot oönskad befruktning. Kvalitetskontroll under menstruationscykeln kommer också att hjälpa en kvinna att bestämma uppkomsten av en möjlig sjukdom från det kvinnliga reproduktions- eller hormonsystemet..

Menstruationscykel

Faserna i menstruationscykeln är indelade i 3 perioder:

En normal menstruationscykel varar från 21 dagar till 35 dagar. Många vet inte vilken dag i cykelmenstruationen som faller. Den första dagen i en ny cykel anses vara början på menstruationen.

Den ägglossande fasen delar follikulära och luteala perioder i hälften. Hon säger att kroppen är redo för befruktning. Du kan ta reda på detta genom ett kraftigt hopp i bastemperaturen: omedelbart är det ett kraftigt fall och ökar sedan. Allt detta händer inom en dag..

Follikulär fas

Den follikulära fasen, vad är det? Denna period i månadscykeln kommer från den första dagen av menstruationen. Det vill säga, i det ögonblick när det gamla ägget kommer ut, som dog eftersom det inte hade tid att gödsla, börjar ett nytt andra steg uppstå. Vid denna tidpunkt bryter corpus luteum ner, det upphör att producera progesteron, vilket bidrar till avstötning av det inre skiktet i livmodern - endometrium, och sedan börjar blödningen.

På denna dag bildas en ny follikel - den primära. Han är så liten att han inte kan ses på en ultraljudssökning. Det är beläget i äggstocken. Och för att det ska börja växa är det nödvändigt att kontrollera och reglera vissa hormoner. I äggstocken växer inte folliklarna en åt gången, men i detta skede regerar naturligt urval.

Den finaste överlever - den som producerar mest östrogen. Sedan börjar kedjereaktionen. Östrogener stimulerar hypotalamus. Och han börjar kasta gonadoliberin i blodomloppet. Detta hormon har en positiv effekt på hypofysen, som har företräde för tillväxten av follikeln, därefter ägget och tillräckligheten av hormonsystemet i alla organ i reproduktionssystemet..

Hormonella preventivmedel använder samma princip i omvänd ordning för sitt produktiva arbete. För att förhindra att en kvinna blir gravid hämmar piller hypofysen, på grund av detta follikeln inte utvecklas.

Follikelstimulerande och luteiniserande hormoner produceras i hypofysen. Follikelstimulerande hormon har en direkt relation med östrogen: ju fler hormoner follikeln avger, desto mer fungerar hypofysen för att producera follikelstimulerande hormon. Den senare kommer in i blodomloppet och transporteras till äggstockarna. Det bidrar till rätt och bekväm utveckling av follikeln från primär till sekundär, och vid slutet av fasen till tertiär.

Denna process bör vanligtvis vara 14 dagar, men kan variera från 7 till 22 dagar. Det kommer att sluta i det ögonblick då follikeln når sin maximala storlek och upphör att producera östrogen. Då kommer han att vara redo att brista, så att ägget lämnar honom.

På den 14: e dagen av cykeln släpper hypofysen en kraftfull ström av luteiniserande hormon i blodet, och follikeln går sönder. För närvarande observerar vi en skarp skillnad i basaltemperatur, som beskrivits tidigare. Så follikelfasen slutar, och luteiniseringen börjar. Du kan mäta basaltemperatur i ändtarmen. För att resultaten ska vara korrekta måste du göra proceduren på morgonen samtidigt utan att komma ur sängen.

Istället för en sprängande follikel kommer en gul kropp att organiseras, som i luteiniseringsfasen kommer att producera progesteron. Han kommer att skydda och utveckla den framtida sängen för ägg, locka män och utveckla en möjlig graviditet.

Orsaker till fasavbrott

Den follikulära fasen bör gå till sin logiska slutsats mitt i cykeln, men ibland händer det inte. Om ägglossningen inte inträffar och den första fasen fortsätter, får kroppen ett brott mot den reglerade hormontillförseln.

Otillräcklig produktion av luteiniserande hormon av hypofysen förhindrar naturligt brott och frigöring av ägget.

Orsakerna till störningar i normal gång kan vara:

 • Påfrestning
 • Överdriven fysisk ansträngning;
 • Ta orala preventivmedel;
 • Hormonjustering;
 • Premenopausal period;
 • Bildningen av menstruationscykeln under de första åren;
 • Senare abort eller förlossning;
 • Polycystiskt äggstocksyndrom;
 • Maligna neoplasmer.

Konsekvensen av förlängningen av follikelfasen och att ägglossningen inte förekommer kommer att vara menstruation, eftersom det inte finns något att lämna. Eller även i närvaro av menstruation kvarstår follikeln med ägget i äggstocken. Trots sin närvaro utvecklas och växer en annan follikel..

Denna kränkning av den normala funktionen hos det kvinnliga reproduktionssystemet kommer att leda till uppkomsten av follikulära cyster i äggstocken. Om processen upprepas, men varje månad - kommer diagnosen att låta som polycystisk äggstock.

Polycystic kan leda till ovarial apoplexi (brott), bäcken peritonit, inre blödningar och ytterligare död.

För att undvika komplikationer måste du besöka en gynekolog varje år och behandla kränkningar av funktioner i tidiga skeden i tid.

Vad är follikelfasen? Norm och sjukdomar

Under reproduktionsåldern sker cykliska förändringar varje månad i en kvinnas kropp. Oftast är de indelade i två grupper: follikelfasen och lutealfasen. Vissa gynekologer föredrar emellertid att skilja fyra stadier i cykeln: menstruation, perioden före ägglossning, ägglossningsperiod och luteal fas.

Var och en av dessa stadier är mycket viktigt för att det kvinnliga reproduktionssystemet ska fungera korrekt. I den här artikeln kommer vi att överväga vad follikelfasen är, funktionerna i dess manifestation och effekten på den kvinnliga kroppen.

När det börjar och slutar

Den follikulära fasen i cykeln, eller, som det också kallas, spridningsfasen, börjar den första dagen av menstruationscykeln och varar tills ägglossningen börjar. Hela processen styrs av det endokrina systemet.

För att förhindra funktionsfel i cykeln och följaktligen i den kvinnliga kroppen, är inre och yttre faktorer viktiga.

Interna faktorer är tillståndet för en kvinnas reproduktionssystem. Externt - närvaro eller frånvaro av stressiga situationer, långvarig användning av vissa typer av mediciner, stark emotionell eller fysisk stress.

Genom att veta hur viktiga processer som inträffar i kroppen under denna period, kommer en kvinna att kunna känna igen symptomen som signalerar uppkomsten av olika störningar. Och de är kända för att vara lättare att förhindra än att försöka bota dem i avancerade stadier..

Menstruation

Menstruation är en del av de cykliska förändringarna som varje kvinna möter, från 11-14 år. Detta är en regelbunden process som sker varje månad på cirka 28 dagar. Beroende på organismens individuella egenskaper kan emellertid avvikelser från den allmänt accepterade standarden i en eller annan riktning observeras. Dessa avvikelser, om de är av liten betydelse, kräver inte behandling och är också normen.

I avsaknad av störningar i den korrekta funktionen av det kvinnliga reproduktionssystemet börjar en follikel bildas i den första fasen av menstruationscykeln. Ett ägg kommer att visas efter det efter en viss tid.

Den första fasen av menstruationscykeln kännetecknas av två stadier av follikulär tillväxt: liten och stor. Liten tillväxt börjar i äggstockarna, och stor inträffar under påverkan av östrogen och follikelstimulerande hormoner.

Vid det ögonblicket, när follikeln har mognat, är bastemperaturen hos en kvinna 37 grader och högre. Detta innebär att det finns en period av ägglossning. Bastemperaturen mäts för att ta reda på den mest fördelaktiga tiden för befruktningen, liksom de dagar då dess antagande är troligen det minsta. Du kan bestämma det med speciella tester för ägglossning (de säljs på apotek).

För att i tid fastställa om det finns fel i reproduktionssystemet är det nödvändigt att registrera varje månad när menstruationen börjar och slutar.

Dominant follikel

För att förstå vad som utgör follikelfasen i menstruationscykeln måste du veta hur ägget mognar..

Som vi nämnde tidigare, i det första steget i spridningsfasen, börjar folliklarna att mogna, som växer ungefär 7 dagar. Hela tiden är äggen i dem. Efter denna tidsperiod visas en ”ledare” bland dem - en dominerande follikel, som skiljer sig från andra i ökad storlek. Ägget utsöndras från det och kommer in i äggledaren. Där fäster hon och väntar på att spermier befruktning inträffar..

Följaktligen är ägglossning den tid då befruktning sker (eller inte inträffar).

Eftersom detta steg börjar på den första dagen av menstruationen beror blödningens varaktighet på hur lång tid det tar för den dominerande follikeln att mogna. Med långa perioder mognar det långsammare.

Endometrial fas

Det inre slemhinnan i livmodern - endometrium - förändras också beroende på cykelns fas. Detta sker cykliskt varje månad. Spredningsfasen åtföljs av en viktig process: död endometrium lämnar med blodet. Efter att livmodern har rengjorts börjar en ny endometrium växa, som under påverkan av östrogen är redo att acceptera ett befruktat ägg. I händelse av att befruktning inte har inträffat förstörs endometriet igen och en ny cykel börjar.

Ibland föreskriver läkare endometrihysteroskopi för patienter. Resultatet kommer att bero på dagen för månadscykeln..

I spridningsfasen skiljs tre stadier av endometrial utveckling:

 1. tidigt stadium endometrium
 2. endometrium i mellansteget
 3. senstadium endometrium

Endometriumet i det tidiga stadiet av spridningsfasen (5-7 dagar av månadscykeln) är tunn, jämn, blekrosa. Ibland kan läkaren som gör analysen se små blödningar och fragment av membranet.

I mittfasen av fasen (8-10 dagar i cykeln) fodrar det tjockare epitelet slemhinnan. Han är svullen, lös.

I det sena stadiet av spridningsfasen (11-14 dagar av cykeln) blir körtlarna svåra. Endometriet blir tjockare, ljusrosa, blodkärlen märks inte. Tjocka veck kan visas i skalet.

Om de avslutningsvis skrev "endometrium i det tidiga (mitten eller sena) spridningsstadiet", är detta inte ett tecken på patologi. Och bara ett uttalande om vilken period i månadscykeln studien genomförs..

Hormon normer

Spredningsfasen varar ungefär hälften av hela cykeln. Hela denna tid producerar den kvinnliga kroppen viktiga hormoner östrogen. De bidrar till befruktningen och ökar den sexuella lusten..

Om den kvinnliga kroppen har ett ökat innehåll av detta hormon, betyder det att de bildade äggen redan är klara för befruktningen. Med brist på östrogen kan follikelfasen ändras, eftersom folliklarna långsamt mognar.

FSH (follikelstimulerande hormon) produceras också under denna period. Tack vare FSH fungerar äggstockarna ordentligt. Det är detta hormon som ansvarar för att follikeln inte dröjer kvar i äggstockarna utan lämnar dem i tid.

Den follikulära fasen är en idealisk tid att studera mängden av vissa hormoner hos en kvinna.

Tabellen visar normerna för hormoner beroende på cykeln.

Basal temperatur

Alla stadier i menstruationscykeln manifesteras av ganska uttalade symtom. Kvinnor som planerar att bli gravid eller använda preventivmedel, beräkna bastemperaturen, bryr sig om hur kroppen beter sig.

Vi har redan sagt att den första menstruationsdagen är början på follikelfasen. Så om cykeln är 28 dagar börjar ägglossningsperioden ungefär 14 dagar. Men sådana matematiska beräkningar är rent teoretiska. För att säkerställa hur lång tid detta steg är, måste du regelbundet övervaka förändringar i kroppen.

I follikelfasen är bastemperaturen under 37 grader. Efter ägglossningen stiger den till nivån 37-37,5. En ökning av temperaturen signalerar början av ett nytt steg - luteal.

För att inte misstas med indikationerna på basaltemperatur måste du vid mätning styras av följande regler:

 • Mätningen utförs i ändtarmen på morgonen, liggande i sängen. Det är viktigt att använda samma termometer.
 • Innan du mäter temperaturen (helst minst 6 timmar) för att utesluta sexuell kontakt. Om du bryter mot denna regel kan avläsningen av basaltemperaturen betraktas som felaktig.

Före ägglossningen kommer temperaturen att vara under 37 grader. Detta beror på låg progesteron. Efter ägglossningen börjar corpus luteum aktivt producera detta hormon, vilket kommer att leda till en ökning av basaltemperaturen. När graviditet inträffar, när progesteron produceras i ett förbättrat läge, kommer det inte att låta det minska under en lång tid.

Vid denna tidpunkt ökar endometriet, blodtillförseln är mer intensiv, eftersom det uppvisar en stark känslighet för hormonella förändringar,

Tecken på ett follikulärt stadium

Ett annat tecken på uppkomsten av follikelfasen är mjukheten i bröstkörtlarna. Detta räcker precis för att verifiera vid palpation. Den här tiden är idealisk för att ha en bröstundersökning hemma..

Diagnosering av livmoderhalsslem hjälper också att bestämma uppkomsten av follikelfasen. Så snart menstruationen slutar, visas ett transparent slem i slidan, som liknar lim i tjocklek. Dessa utsläpp indikerar att perioden för ägglossning ännu inte har kommit.

Den gulaktiga utflödet som uppträder efter mognad av ägg är en utmärkt miljö för spermiernas liv. Samtidigt, under mitten av menstruationscykeln, ökar antalet sådana sekretioner kraftigt.

Så utifrån det ovanstående kan vi dra slutsatsen att en kvinna har vid en mognadstid av ägget en liten mängd transparenta sekretioner, och miljön i slidan är ganska torr.

Lång fas

Den follikulära fasens (ibland kallas follikulära) stadiet är cirka 14 dagar. Den korta follikulära fasen är inte dålig, den är bara en individuell funktion. Den förkortade fasen påverkar inte ägglossningen och befruktningen. Men om den är lång, indikerar det hormonell dysfunktion.

Kanske mognar follikeln för länge, eller mognar inte alls, det vill säga ägglossning inträffar inte, och befruktning är omöjlig. I detta fall är en studie av hormonell status nödvändig. Baserat på resultaten från testerna kommer läkaren att förskriva behandling. Oftast föreskriver obstetriker-gynekologer läkemedel för att stimulera ägglossning.

Så den första fasen i menstruationscykeln måste användas för att identifiera problemet som orsakar infertilitet. Och så snabbt som möjligt för att eliminera alla hinder för önskad graviditet.

Vad är den follikulära fasen i cykeln hos kvinnor? Normen för hormoner i follikelfasen

Till skillnad från män, upplever en kvinna cykliska förändringar i kroppen hela sitt reproduktiva liv..

Menstruationscykel

Den kvinnliga cykeln är indelad i två huvuddelar: follikelfasen och lutealperioden. Vissa läkare kan dela upp cykeln i fyra delar: menstruation, tid till ägglossning, ägglossningsperiod och luteal fas.

Kvinncykeln varar i genomsnitt 28 dagar, men en liten förskjutning i en eller annan riktning är inte en avvikelse och kräver inte medicinsk korrigering. Under den första halvan av denna period varar cykelns follikelfas. Efter det kommer tiden att ägget lämnar äggstocken, och tiden för den andra delen av cykeln börjar.

Det är värt att notera att follikelfasen kan pågå från en vecka till 20 dagar. Detta är ett enskilt drag i den kvinnliga kroppen..

Vilken dag i cykeln är den givna perioden?

Medicin vet att omvandlingen i folliklarna och deras förberedelse för ny tillväxt börjar två dagar innan nästa menstruation börjar. Trots detta kan denna tid inte inkluderas i follikelfasen. Denna period är fortfarande luteal..

Den follikulära fasen av cykeln börjar med tillkomsten av vanliga perioder. Många läkare separerar denna gång separat och kallar det en menstruation. Detta motsäger emellertid inte det faktum att de dagar då menstruationen går ingår i den undersökta fasen.

Den follikulära fasen: normen för hormoner

Det ganska könet måste ofta donera blod för att studera den hormonella bakgrunden. Mängden erhållen substans beror på fasen i menstruationscykeln.

Den follikulära fasen väljs vanligtvis för att leverera följande hormoner:

 • follikelstimulerande;
 • anti-muller hormon;
 • luteiniserande;
 • prolaktin;
 • östradiol;
 • progesteron;
 • androgener;
 • sköldkörtelhormoner.

Vilka är de normala värdena för dessa testämnen??

Follikelstimulerande hormon

En av de mest föreskrivna testerna är studien av detta ämne. Follikelstimulerande hormon ansvarar för tillväxt och utveckling av folliklar före ägglossning. Det är från dem att ägget sedan kommer ut, redo för befruktning av den manliga spermierna.

Om follikelfasen väljs, bör FSH ha följande värden: från 3 till 11 mU / ml. Analysen ges huvudsakligen den femte dagen i cykeln. Det är värt att notera att för att få ett tillförlitligt resultat kan du inte äta mat och dryck som innehåller koffein innan du tar materialet. Annars kan du få ett överskattat eller omvänt lågt resultat..

Avvikelse från normala värden i en eller annan riktning kan bero på följande skäl: förekomsten av tumörer på gonaderna, felaktig drift av hypofysen. Även mängden ämne har utmärkta värden under graviditeten..

Luteiniserande hormon

I de flesta fall, tillsammans med follikelstimulerande hormon, föreskrivs en analys för luteinisering. Det når sin topp flera timmar innan ägget lämnar äggstocken. Det är under påverkan av detta ämne som follikeln brister och som ett resultat utgången från en mogen kvinnlig cell från den.

För forskning måste follikelfasen väljas. Vilken dag i cykeln är att föredra att välja, kommer läkaren att berätta. FSH och LH överlämnar ofta samtidigt.

Normala värden för detta ämne i en kvinnas blod ligger i intervallet 2 till 14 mU / ml. Material bör tas strikt på tom mage. Innan du donerar blod kan du inte vara nervös och stressa din kropp. Försök få tillräckligt med sömn, koppla av och vara i ett positivt humör..

En minskning eller ökning av hormonet kan vara med olika neoplasmer på äggstockarna. Med en kränkning av hypofysen observeras också avvikelser från normala värden. Med en minskning av äggnivån i äggstockarna kan hormonets nivå öka avsevärt. Detta sker i kombination med en minskning av follikelstimulerande hormon..

estradiol

Detta hormon styr utvecklingen av follikeln och tillväxten av endometrium, som behövs för att fixera fosterets ägg vid graviditet. Estradiol produceras av de kvinnliga äggstockarna. Det kan också produceras av binjurarna..

Den follikulära fasen väljs också för sin studie. Vilken dag i cykeln ska väljas för leverans av hormonet?

Estradiol kan studeras både i början av den kvinnliga cykeln och i mitten av follikelfasen. Det är värt att notera att läkaren vid behov kan förskriva en analys för detta hormon efter ägglossningen, men i detta fall kommer mängden ämne att reduceras avsevärt. Vad är normen för östradiol? Standardvärden kan variera från 110 till 330 pmol / L.

Med en betydande avvikelse från dem är det en kränkning av arbetet i vissa kvinnliga organ. Till exempel med polycystisk äggstock under sjukdomar i sköldkörteln eller levern. Under graviditet eller vid användning av hormonella läkemedel kan östradiolnivåer variera betydligt från normalt..

progesteron

Vanligtvis genomförs en studie av detta ämne i en kvinnas kropp under andra halvan av cykeln, några dagar efter ägglossningen. I vissa fall kan emellertid follikelfasen väljas för analys. Vilka är de normala värdena?

Mängden progesteron i en kvinnas blod under denna period bör ligga inom intervallet 0,32 till 2,23 nmol / l.

Om progesteron är förhöjd i follikelfasen kan detta indikera närvaron av cyster eller olika tumörer i äggstocken. En kränkning i binjurarna är också möjlig. En oregelbunden menstruationscykel kan bero på en hög nivå av detta ämne i den första fasen.

En minskning av progesteronnivåerna kan bara säga något när materialet togs efter ägglossningen.

Sköldkörtelhormoner

För att analysera dessa ämnen kan både follikelfasen och perioden efter ägglossningen väljas. Vilka är de normala värdena på dessa hormoner för en kvinna?

Tyroxin bör ligga i intervallet 64 till 150 nmol / L.

Triiodothyronine har normala värden i intervallet 1,2 till 2,8 nmol / l.

Sköldkörtstimulerande hormon har värden från 1 till 4 mU / ml.

Med olika avvikelser i mängden av dessa ämnen kan vi prata om sköldkörtelns funktionsfel. Dessutom kanske hypofysen inte fungerar korrekt..

prolaktin

Detta hormon ansvarar för den normala produktionen av mjölk under amningen. För närvarande är nivån ganska hög och det är normalt. Om en kvinna inte ammar, bör prolaktinnivån ligga i området 130 till 540 mU / ml.

Avvikelser från normen kan indikera att hypofysen inte fungerar korrekt. Adrenal funktion kan också vara nedsatt. Innan du tar testet kan du inte göra fysiskt arbete och äta mat. Det är tillrådligt att ha en god vila och vara på gott humör. Endast i detta fall får du det mest pålitliga resultatet..

Slutsats

Som ni redan har förstått väljs follikelfasen för att studera många kvinnliga hormoner. Tidsintervallet föredras från den tredje till den femte dagen i menstruationscykeln.

Vid mottagning och avkodning av resultatet är det alltid nödvändigt att ta hänsyn till laboratoriets normala värden. De visas vanligtvis alltid på arket med ditt resultat. Många medicinska centra använder också olika mätenheter. Det är också nödvändigt att uppmärksamma detta..

Om du får ett resultat med stark avvikelse rekommenderas att analysen görs om igen i nästa cykel. Ibland kan det erhållna värdet vara felaktigt på grund av påverkan av yttre faktorer: brist på sömn, stress, fysiskt arbete, rökning och alkoholkonsumtion.

Vid starka avvikelser från normen är det nödvändigt att utföra rätt korrigering. Detta bör göras först efter en ny undersökning av ett visst ämne och bekräftelse av diagnosen. I de flesta fall föreskrivs preparat som innehåller nödvändiga hormoner för korrigering. I det fall då orsaken till kränkning av testämnesmängden är fel i kvinnliga organ, väljs en individuell korrigeringstyp.

Ge över analysen och följ alla nödvändiga regler. Endast i detta fall får du ett tillförlitligt resultat. Håll dig frisk och håll dina hormoner i schack.

Menstruationsfas

En kvinna upplever månatligen flera cykliska faser, var och en kännetecknas av vissa processer som förekommer i reproduktionssystemets organ. Etappernas varaktighet kan variera mellan olika kvinnor på grund av deras kroppsegenskaper, men deras grunder och ordning förblir oförändrade. Processen upprepas ständigt, börjar i början av menstruationen - den tas som en referenspunkt för den första fasen av cykeln.

Allmänna koncept om menstruationscykeln

Menstruationscykeln är en tidsperiod som börjar den första dagen av kritiska dagar och slutar den sista dagen som föregår nästa månad. Menstruation är en naturlig process som förekommer i varje flicka och kvinna från månad till månad, fram till början av klimakteriet. Ett undantag är de kvinnor som är i position och ammar ett barn. Efter en viss tid förbereder kroppen sig på en möjlig befruktning, och om det inte inträffade upprepas faserna i menstruationscykeln igen i samma sekvens.

Sedan födseln har naturen försett en speciell struktur i den kvinnliga kroppen där barn kommer att kläckas. Omedelbart efter tjejens födelse finns i hennes bilagor 2 miljoner ägg. Medan kroppen befinner sig i stadiet av tillväxt och utveckling dör en del av dem, som ett resultat kvarstår cirka 400 tusen ägg, redo en dag att bli befruktade. Under menstruationscykeln utsöndras ett aktivt ägg, i sällsynta fall, två eller fler, när flera barn utvecklas och föds i livmodern.

Totalt finns det tre faser av menstruation:

Den första fasen är den viktigaste - under follikulärperioden äger mognadsprocessen och utvecklingen av ägget, som förbereder sig för att befruktas. Naturen tillhandahåller logiken och tidpunkten för varje fas, så att en kvinna inte behöver oroa sig för att skapa gynnsamma villkor för graviditet.

Alla tre processerna styrs av tätt länkande hjärnstrukturer och hormoner som utsöndras av kroppen:

 • östrogen;
 • progesteron;
 • luteiniserande hormon;
 • östradiol;
 • follikelstimulerande hormon.

För att faserna i cykeln och relaterade händelser som inträffar i hängorna och livmodern ska ta sin gång tillhandahålls en strömlinjeförd koppling mellan hypotalamus, främre delen av hypofysen, äggstockarna och livmoderskiktet i livmodern.

Den första menstruationscykeln markerar flickans kropp att föröka sig och föda ett barn. De allra första kritiska dagarna kallas menarche, de förekommer i åldern 12-14 år, även om avvikelsen från normen inte är början på kritiska dagar vid 9 och 15 år. När faserna i menstruationscykeln börjar för första gången och fysiologiskt följer varandra beror på flera faktorer:

 • ärftlighet;
 • hormonellt tillstånd;
 • förekomst eller frånvaro av systemiska sjukdomar, som inkluderar genetiskt överförda;
 • näring;
 • dåliga vanor;
 • nivå av fysisk utveckling.

I genomsnitt börjar klimakteriet hos kvinnor i åldrarna 40–58 år. I klimakteriet försvinner reproduktionssystemets funktioner, och menstruationen blir oregelbunden och stannar gradvis. Den tidiga början av klimakteriet kan utlöses av ärftlighet, allvarliga systemiska patologier och kirurgiska ingrepp..

Den genomsnittliga varaktigheten för månadscykeln är 28 dagar, men dess varaktighet på 21 eller till och med 35 dagar är inte en avvikelse. Om kvinnan upprepar sin menstruation varje månad är hormonnivån normal och kroppen är redo att bli gravid när som helst.

Funktioner och egenskaper för cyklernas faser

Varje steg i cykeln motsvarar vissa förändringar som inträffar i hängorna och livmoderskiktet - endometrium. Egenskaperna och beskrivningen av faserna av den kvinnliga menstruationscykeln visas i tabellen.

Namnet på den cykliska fasen och dess varaktighetEndometrioidfasegenskaper
Follikelfas (i genomsnitt varar 14 dagar, sträcker sig från 7 till 21 dagar)Menstrual /
proliferativ
I livmoderhängen mognar folliklarna och växer på grund av den ökade produktionen av follikelstimulerande hormon (FSH). Hög östrogenkoncentration, endometrialskikttjocklek ökar
Äggstockningsfas (24–48 timmar)----Ägget lämnar follikeln under påverkan av luteiniserande hormon (LH) och rör sig genom äggledaren.
Luteal fas (två veckor, avvikelser under 1-2 dagar är möjliga)SekretoriskFollikeln förvandlas till ett corpus luteum som producerar progesteron. Den maximala produktionen av hormonet observeras en vecka efter bildandet av corpus luteum.

Den första cykliska fasen börjar med ankomsten av kritiska dagar, som varar i genomsnitt 3-7 dagar, beroende på kroppens individuella egenskaper.

Vilken fas motsvarar den tredje eller fjärde dagen i cykeln? Detta är follikelfasen.

Tabellen visar tjockleken på endometrialskiktet, beroende på menstruationsdagen.

CykeldagVärde (mm)
1-2: a dagen5-9
3-4: e dagen3-5
5: e dagen6
7: e dagen9

Under menstruation sker avstötning av endometri inuti livmodern och blödningen börjar.

Menstruationen åtföljs av följande symtom:

 • aktivt utlopp av blodigt innehåll från den rödbruna vagina som innehåller koagler (partiklar av avvisat endometrioidskikt);
 • engorgement av bröstkörtlarna, deras ömhet, ökad känslighet hos bröstvårtorna;
 • humörsvängningar, möjliga attacker av aggression, en tendens till depression, ovilja att kommunicera med nära och kära.

Om en kvinna under en menstruation inte besväras av svåra smärta i nedre del av buken och allvarligt obehag, finns det inget att oroa sig för.

Läkarna säger att endast 25% tolererar kritiska dagar smärtfritt, de återstående kvinnorna lider av smärta, tvingas ta antispasmodiska läkemedel och ibland svalna kompresser till nedre del av buken. Detta fenomen inom medicinen kallas algodismenorea..

Follikulär fas

När den första (follikulära) fasen i menstruationscykeln börjar har kvinnan blödning från slidan, som varar normalt fram till den sjunde dagen. På den första dagen av menstruationen börjar den aktiva produktionen av östrogen och FSH-hormoner, tack vare dem, börjar tillväxten av nya folliklar, som med tiden kommer att bli en plats för äggmognad.
Östrogen ger stöd för folliklar under ungefär en vecka, tills en av vesiklarna når önskad storlek och parametrar, så att ett fruktbart ägg av hög kvalitet kan mogna i det. En så stor follikel kallas dominerande - med dess frisättning bland de återstående vesiklarna ökar mängden östrogen i blodet.

Tack vare hormonet inträffar en ökad rusning av blod till livmodern och blockering av näringsämnen i slemhinnan. Detta är nödvändigt så att fostret vid befruktningen kan ta emot alla nödvändiga näringsämnen för utveckling.

Gradvis beläggs slemhinnan med slemet för att underlätta rörelsen av spermier längs kanalen till ägget. Cervikalslem krävs för att upprätthålla spermiernas liv, annars kommer de att dö utan att nå livmodern. Slemutsöndringen är en vätskeutsläpp med en klibbig konsistens, vitaktig, grumlig färg.

Förändringen i diameter på den dominerande follikeln hos en kvinna under follikelfasen av cykeln med dagar återspeglas i schemat. Egen scenen varar 11 till 13 dagar med en standard 28-dagars cykel.

ScencykelBubbeldiameter (mm)
10: e dagen10
11: e dagen13,5
12: e dagen16,6
13: e dagen19,9
14: e dagen20-25

Tjockleken på endometrialskiktet från 8 till 10 dagar av cykeln är från 8 till 10 mm, sedan växer det och med 14 dagar ökar det till 13 mm.

Under follikelfasen hos kvinnor noteras en ökning av humör, arbetsförmåga och förbättring av hudtillståndet. Utsöndringarna är måttliga eller magra, libido stiger - kroppen försöker förverkliga instinktet för förplantning vid rätt tidpunkt.

Äggstockningsfas

Eftersom varje fas i den kvinnliga cykeln har ett specifikt namn, kan det förstås utifrån vad som exakt händer i organen i det reproduktiva systemet - så ägglossningsstadiet säger för sig själv att perioden med ägglossning börjar (ägget lämnar follikeln och flyttar det till livmoderhålet). Till skillnad från de andra stadierna i cykeln har ägglossning den kortaste varaktigheten, bara 1-2 dagar. För närvarande får kvinnan en chans att bli gravid om hon uppmärksammar symptomen som är lämpliga för fasen eller använder ägglossningstestet.

En grafbubbla eller en dominerande follikel fortsätter att utvecklas aktivt. En skarp frigöring av LH bidrar till att det spricker och frigör ett ägg som har mognat och befruktats så att det kan smälta samman med spermierna. Ägget kommer in i bukhålan, där det fångas upp i rörets ciliära epitel, tack vare vilket det kan gå vidare till livmodern.

Om graviditet inte inträffade under frigörandet av ägget i livmodern, dör det, som inte smälter samman med spermierna, efter 24 timmar och upplöses i livmoderväggens slemhinnor..

Tjockleken på endometrium i ägglossningsfasen i menstruationen av kvinnlig cykel är 10–13 mm.

En kvinna kan bestämma början av ägglossning genom att titta på signalerna från sin egen kropp:

 • en förändring i skuggan och strukturen för vaginal urladdning - de blir mindre tjocka, oklara, kan inkludera
 • små blodiga lappar;
 • en ökning i volymen av mjölkkörtlarna;
 • ökning av basal temperatur;
 • ökad sexuell lust;
 • smärta i buken, ger tillbaka till korsryggen.

Du kan lära dig om början av den bördiga fasen (ägglossningen) i menstruationscykeln, inte bara med hjälp av hemtest, utan också att ha en ultraljudssökning. Läkaren kommer att ta reda på vilka utvecklingsstadier som passerar äggstockarna, livmoderhalsen, mäta tjockleken på endometrioidskiktet.

Där den dominerande follikeln har gått sönder, ökar corpus luteum, som aktivt producerar hormonet progesteron. Det krävs för en framgångsrik befruktning av ägget, dess framsteg genom äggledarens hålighet till livmodern och embryot införs i organväggen. Det är möjligt att ta reda på om befruktningen inträffade efter början av den tredje, luteala fasen (utsöndring) av livmodercykeln.

Luteal fas

Längden på detta stadium är normalt i 14 dagar - det är nästan hälften av hela cykeln. När ägget lämnar den dominerande follikeln börjar tillväxten av corpus luteum. Det producerar inte bara progesteron, utan också östrogener och androgener. När en liten mängd progesteron produceras kan befruktning av ägget inte förekomma. För att artificiellt öka produktionen av detta hormon och öka fertiliteten, kan läkare förskriva mediciner till kvinnor.

Tjockleken på endometriet under lutealfasen mäts med hjälp av ultraljud och visas i tabellen.

CykellängdVärde (mm)
Dag 15-189-11
Den 19: e dagen10-11
22: e dagen10-12
23: e dagen10-13
24-25 dag10-15
Dag 26–2710-11

Kvinnor som är intresserade av den 20: e eller 21: e dagen i cykeln, vilken fas det är, bör veta att detta är tiden för lutealfasen - för närvarande är det fortfarande inte möjligt att ta reda på från hälsotillståndet om en graviditet har kommit. Om befruktningen har inträffat kommer bastemperaturen att stiga till 38 ºC, och menstruationen i nästa cykel kommer inte att komma.

Både med och utan befruktning kommer kvinnan att må bra, bedriva aktivt arbete och försörjning. Det enda tecknet på att graviditet har inträffat är frisläppandet av en liten mängd slem med blodstreck 5-7 dagar efter sexuell kontakt, om det inträffade under ägglossningsperioden. Fenomenet noteras på grund av det faktum att embryot införs i livmoderväggen, och endometriet är nu svullet och mättat med en massa blodkärl. De skadas under implantation, vilket resulterar i att något blodigt innehåll kommer ut.

Under påverkan av progesteron, i slutet av lutealstadiet, i händelse av befruktning, inträffar bröstupplevelse, kvinnans allmänna välbefinnande förvärras. I avsaknad av graviditet, den 25–28: e dagen, kan en dam märka tecken på en närmande menstruation - ömhet i buken, depression, försämring av välbefinnande.

Den tredje fasen avslutas med att corpus luteum genomgår atrofi, detta är den fjärde veckan i cykeln. Spermatozoa lever fyra eller fem dagar, varefter de dör utan att träffa ägget. Det lösta slemhinnan i livmodern, tillsammans med ett dött ägg, avvisas i form av menstruationsblödning. Denna process startar ett nytt, startar det första, follikulära stadiet i cykeln.

Varför inträffar cykelfasavbrott?

Det händer att menstruationscykeln går vilse, till följd av vilka kritiska dagar kommer tidigare eller mycket senare, och graviditet inte inträffar på länge.

Orsakerna till den långa första fasen av cykeln, där tiden för mognad och utveckling av ägget i follikeln ökar, kan vara:

 • närmar sig klimakteriet;
 • sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • bäcken kirurgi eller skada;
 • överdriven fysisk aktivitet;
 • tar starka mediciner.

När den första fasen av cykeln blir kort uppstår en störning i processen med follikulär mognad. Även om en av dem lyckas bli dominerande kommer den att lämna äggstocken tills ägget har mognat, det är inte klart för befruktning. I en annan utföringsform kan befruktningen fortfarande äga rum, men embryot kommer inte att kunna tränga igenom livmoderväggen normalt på grund av felaktig hormonreglering av processen av hypofysen och hypotalamus. Som ett resultat kommer kvinnan att börja menstruation, men graviditet kommer inte att inträffa.

Orsakerna till sådana kränkningar är:

 • kroniska infektionssjukdomar i bäckenet;
 • cyster, tumörprocesser i livmodern, bilagor;
 • systemiska patologier hos inre organ, inklusive diabetes;
 • hyperprolaktinemi;
 • tar antikoagulantia.

Kvinnor bör uppmärksamma menstruationscykelns varaktighet och menstruationens början..

Problem med reproduktionssystemets funktion indikeras genom att man upptäcker fläckar i mitten av cykeln, smärta i äggstocken, förbränning av könsslemhinnan.

Flickor som vill bli gravid barn frågar läkare vilken dag i menstruationscykelens 2 (ägglossningsfas) fas som är den mest gynnsamma för befruktningen - det rekommenderas att komma i nära kontakt mellan 12 och 16 dagar. Så du kan inte missa det ögonblick som ägget kommer in i livmodern, vilket är klart för befruktning inom 24–48 timmar. Om en dam konstaterar en cykelstörning, oregelbundenhet i menstruationen, smärta i nedre del av magen och andra symtom på patologier, bör hon genast besöka en läkare, genomgå behandling och övervaka hälsa i bäckenorganen.

Den follikulära fasen i menstruationscykeln

Hormonella förändringar i kroppen är cykliska. Den follikulära fasen i menstruationscykeln börjar omedelbart efter döden av corpus luteum. Så snart produktionen av hormonet progesteron har slutat och det har tagits bort helt från kroppen, börjar nya folliklar utvecklas.

Hormonella förändringar i kroppen är cykliska. Den follikulära fasen i menstruationscykeln börjar omedelbart efter döden av corpus luteum. Så snart produktionen av hormonet progesteron har slutat och det har tagits bort helt från kroppen, börjar nya folliklar utvecklas.

Vilka dagar i cykeln inträffar follikelfasen

Till skillnad från lutealfasen, vars kurs styrs av corpus luteum, triggas och regleras alla follikelutvecklingsprocesser av hypofysen. Allt är sammankopplat i kroppen, och reproduktionssystemet regleras av hormoner och kontrolleras av receptorer..

När progesteronproduktionen är klar initierar hjärnreceptorer frisättningen av hormoner i follikelfasen. Denna fas börjar med menstruationsblödning, eftersom båda dessa processer orsakas av samma faktor - ett kraftigt fall i progesteronnivåerna..

Frigörandet av ett stort antal FSH- och LH-hormoner i blodomloppet stimulerar de embryonala folliklarna till början av tillväxten. Som ni vet läggs antalet ägg i äggstockarna hos en flicka vid en ålder av omkring 6 veckors embryo. Efter puberteten, fram till början av klimakteriet, stimulerar hypofysen varje månad 5 till 10 folliklar för att börja växa. Denna process varar från 7 till 23 dagar..

Normalt, från början av menstruationen till dess slut, lyckas den dominerande follikeln bildas och kan ses på en ultraljudssökning redan på en 2-3 ”ren” dag. Den follikulära fasen i menstruationscykeln manifesterar sig inte externt, men dess passage påverkas av kvinnans livsstil.

Follikulära hormoner

Hypofysen och hypotalamus är de delar av hjärnan som reglerar hela reproduktionsprocessen, inklusive produktion av hormoner. Efter att deras receptorer har fått en signal för att stoppa utsöndring av progesteron, startar de processen med att stimulera äggstockarna. De producerar ett helt komplex av hormoner som påverkar reproduktionssystemet, men de lyckades identifiera två huvudsakliga - FSH och LH.

Follikelstimulerande hormon bestämmer och påverkar differentieringen av cellerna i deras membran signifikant. Detta hormon förbereder äggstocksreceptorerna för andra hormoner. FSH börjar produceras under puberteten hos både flickor och pojkar. Hos män produceras den därefter jämnt i små mängder, medan hos kvinnor varierar dess nivå mycket beroende på cykelstadiet..

Luteinstimulerande hormon - frigörs av signalen från hypofysen efter att folliklar började utvecklas. Under påverkan av LH i follikelfasen i den normala menstruationscykeln sker den slutliga separationen av cellerna i follikelmembranet och produktionen av androgener börjar. Androgener konverteras till östrogener över tid, och vid tid av ägglossning är nivån på dessa hormoner maximal.

Tillsammans med FSH och LH produceras också östradiol, som når en topp i slutet av follikelfasen och dess koncentration bör vara direkt relaterad till nivån på LH. Förhållandet mellan dessa två hormoner påverkar sekretionsaktiviteten hos hypofysen och hypotalamus, och om förhållandet fluktuerar eller hormonnivåerna är upprörande, bör allvarliga sjukdomar som en hjärntumör inte uteslutas.

Follikelfas - hormonnormer

Hormonnivåer bestäms med hjälp av ett blodprov. Enligt allmänna regler levereras material på morgonen på tom mage vissa dagar i cykeln. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att FSH-produktion inte sker jämnt, det kommer in i blodet i portioner, var 1 till 4 timme, urladdningsperioden är 15 minuter.

Hormoner som producerats i den första fasen och som påverkar fertiliteten analyseras dag 3-8..

Gynekologer-endokrinologer rekommenderar att man kontrollerar fem huvudhormoner:

 • FSH - 2,8 - 11,3 mU / l;
 • LH - 2 - 14 mU / l;
 • Prolactin - 130 - 540 mU / l;
 • Progesteron - 0,33 - 2,22 nmol / L;
 • Estradiol - 110 - 330 nmol / L.

Follikulär cykelinsufficiens

Att minska eller öka produktionen av ett hormon kan leda till en obalans i hela samtrafiksystemet. Tillväxten och utvecklingen av follikeln beror på extern hormonreglering, så balansen och sekvensen för hormonproduktion avgör om en kvinna kan bli gravid. Det finns flera orsaker till misslyckandet i den första fasen, de kan upptäckas från hypofysen eller från äggstockarna.

Spänningar, rädsla och ständiga spänningar påverkar negativt hypofys- och hypotalamreceptorerna, som är extremt mottagliga för mental stress. Inom medicinen har en speciell term skapats för detta fenomen - psykogen infertilitet. Dåliga vanor är extremt negativa för hjärnstrukturer..

Polycystisk äggstock i follikelfasen i vilken menstruationscykel som helst orsakar ett patologiskt svar på effekterna av FSH och LH, stimulerar frisättningen av okarakteristiska hormoner i blodet och förstör hela regleringssystemet, varför utvecklingen av follikeln blir omöjlig.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Förekomst av fläckar före menstruation: tecken på patologi

Reproduktionssystemet av det rättvisare könet utsätts ständigt för både yttre och inre faktorer som påverkar dess funktion. En sådan effekt manifesteras av olika tecken, inklusive vaginal urladdning....

Menstruation på passion, hur man ska vara?

Läsarfråga: Jag är generad, den heliga veckan har kommit och jag är i rening, hur ska jag vara?
Ärkeprest Andrei Efanov svarar:God eftermiddag! Vilken förlägenhet?...

Är det möjligt att färga hår under menstruationen

Fluktuationer i en kvinnas hormonella bakgrund påverkar hennes kropps reaktion på yttre stimuli. Känsligheten ökar, förändringar i termoregulering, blodcirkulation inträffar....