Kvinnor- blog.ru

Ansvarsfrihet

kvinnors onlinemagasin

Faserna i menstruationscykeln: follikulär, ägglossande och luteal

Menstruationsfas

Denna fas motsvarar den första menstruationsdagen, som är början på cykeln. Under påverkan av hormoner avvisas endometrium, vilket orsakar menstruation. Således förbereder kroppen på äggets tidiga mognad, vars befruktning leder till att ett nytt liv föds.

I follikelfasen diagnostiseras algomenorré mycket ofta - smärtsamma perioder. Detta tillstånd är inte normen och behöver snabb behandling. Som regel är orsaken till patologin fel i nervsystemet och reproduktionssystemen, liksom olika sjukdomar i bäckenorganen.

Under menstruationen är det lämpligt att äta mat som är rik på järn eftersom dess mängd i kroppen minskar på grund av blödning. Det rekommenderas att hålla sig mer vilande, minska träningen och undvika stress. Vissa kvinnor tvingas ta sjukskrivning på grund av dålig hälsa vid denna tidpunkt..

Menstruationsfasen åtföljs ofta av nervositet, emotionell labilitet. Varaktigheten av follikelfasen är från 7 till 22 två dagar. Under denna period mognar den dominerande follikeln, vars befruktning leder till att ett nytt liv föds.

Äggstockningsfas

Runt den 7: e dagen av cykeln bestäms en dominerande follikel, som växer snabbt och producerar mycket östradiol. Andra folliklar regresserar. En follikel redo för ägglossning kallas en graaffbubbla.

Varaktigheten för ägglossningsfasen är cirka 3 dagar. För närvarande kommer en stor mängd luteiniserande hormon (LH) in i blodomloppet, dessutom släpps detta ämne upprepade gånger under 1,5-2 dagar. Denna process leder till fullständig mognad av follikeln och frigörandet av ett moget ägg.

En minskning av mängden östradiol provoserar utvecklingen av ägglossningsyndrom. Ett moget ägg släpps inom en dag från det ögonblick då en betydande frisättning av LH. När ägglossningen frigörs från 5 till 10 ml follikulär vätska där ägget är beläget.

På grund av hormonella förändringar blir livmoderhalsslemet äggvitt. Ägget går in i äggledarna och stannar där i cirka fyrtioåtta timmar. Eftersom spermatozoa lever (i genomsnitt) i 5 dagar, är de mest gynnsamma för befruktningen 14-15 dagar från början av menstruation (med en genomsnittlig cykelvaraktighet).

Luteal fas

Perioden mellan ägglossningen och nästa menstruation kallas lutealfasen (corpus luteum-fasen). Dess varaktighet är ganska stabil och sträcker sig från 12 till 14 dagar (± ett par dagar). För närvarande brister graafbubblan och förvandlas till corpus luteum.

I lutealfasen utsöndrar corpus luteum aktivt hormoner. På grund av ökningen i progesteron och östradiol förändras tillståndet för ett par yttre lager av endometriumet. Arbetet i slemskiktets körtlar startas, vilket gör att könsorganet förbereds för introduktionen av zygoten.

Progesteron och östrogen når toppvärden i mitten av lutealfasen, vilket provoserar en minskning av antalet LH och FSH. Efter befruktningen tar corpus luteum ansvaret för produktionen av progesteron. I framtiden ligger denna funktion på moderkakan, som bland annat börjar utsöndra östrogen.

I frånvaro av befruktning regresserar corpus luteum, kvinnans hormonella bakgrund förändras, en ny follikel börjar utvecklas. På grund av minskningen i mängden progesteron och östrogen återupptas LH- och FSH-syntesen, vilket provoserar uppkomsten av menstruation.

Således består menstruationscykeln av flera sammankopplade faser som går efter varandra. En kvinnas reproduktionsfunktion beror på hur väl det hormonella systemet fungerar. Fel i produktionen av ett hormon leder oundvikligen till allmänna störningar i menstruationscykeln.

Gillar du artikeln? Prenumerera på webbplatsuppdateringar via RSS, eller håll dig uppdaterad om Vkontakte, Odnoklassniki.

Prenumerera på uppdateringar via e-post:

Berätta för dina vänner om denna artikel på ditt favorit sociala nätverk med knapparna. tacka!

Menstruationscykel

Från tidigt barndom finns det cirka 450-500 tusen ägg i kvinnliga gonader hos en kvinna, som från början av puberteten (11-15 år) mognar varje månad och släpper äggledarnas fimbria med syftet att deras efterföljande befruktning. Denna process i den kvinnliga kroppen avgör menstruationscykeln..
Menstruationscykel - förändringar i den kvinnliga kroppen som är i pubertetsperioden (reproduktiv ålder), syftar till befruktningsprocessen, som är periodiska i naturen. Varaktigheten av menstruationscykeln hos olika kvinnor varierar från 21 till 35 dagar. Menstruationscykeln bestäms från menstruationsmomentet (fläckar från könsorganen) till den sista dagen som föregår nästa menstruation.
Om en kvinnas menstruationscykel inte passar in i sin normala varaktighet, eller om det finns utskrivning i själva cykeln, är detta en allvarlig anledning att tänka på din hälsa och söka kvalificerad hjälp från en specialist i kliniken för gynekologi och urologi, särskilt om kvinnan planerar att bli gravid i framtiden.

Menstruationscykeln är vanligtvis uppdelad i tre faser, som kännetecknas av vissa morfologiska och funktionella förändringar i reproduktionssystemets organ, även om en tydlig gräns för övergången från en fas till en annan inte alltid kan fastställas.
Faserna i menstruationscykeln:
1. follikulär (menstruations) fas;
2. Ovulatorisk (proliferativ) fas;
3. Luteal (sekretorisk) fas.
Under hela menstruationscykeln är den kvinnliga kroppen under strikt kontroll och hantering av hormoner som syntetiseras i olika delar av kroppen.
hormoner:
1. Gonadotropinfrisättande faktor (gonadoliberin) är ett polypeptidhormon som syntetiseras i hypofysen, som är involverat i syntesen av gonadotropinhormoner i den främre hypofysen.
2. Gonadotropiska hormoner - hormoner syntetiserade av den främre hypofysen (adenohypophysis), som inkluderar:
a) Luteiniserande hormon (LH).
LH i den kvinnliga kroppen kan orsaka två effekter:
* stimulera utsöndring av östrogen av äggstockarna;
* vid toppen av dess koncentration orsakar ägglossningsförändringar på grund av brott i väggen i en mogen follikel.
b) Follikelstimulerande hormon (FSH):
* deltar i processen med follikulär mognad och påskyndar dess utveckling;
* som luteiniserande hormon stimulerar östrogenproduktionen.
3. Östrogener är kvinnliga könshormoner som syntetiseras i äggstockarna. Den kemiska strukturen avser steroidhormoner.
4. Progesteron - ett hormon som syntetiseras av binjurarna och corpus luteum.

Menstruationscykeln börjar med follikelfasen.
Den follikulära fasen (menstruation) eller själva menstruationen manifesteras av blödning som är resultatet av avstötning av livmoderväggens epitelskikt (endometrium), om befruktning inte har inträffat.
Fasen börjar med syntesen av gonadotropinfrisättande faktor i de hypotalamiska cellerna, som, när en viss koncentration uppnås, börjar stimulera utsöndringscellerna i den främre hypofysen, som ansvarar för produktionen av gonadotropinhormoner (FSH, LH). Follikelstimulerande hormon, genom att kontakta cellreceptorer på flera folliklar, avgör deras fortsatta utveckling. Av alla folliklarna som började utvecklas under påverkan av FSH kommer den dominerande follikeln med det största antalet hormonreceptorer fram. När follikeln växer sker en ökning i koncentrationen av östradiol i blodserumet som syntetiseras i folliklarapparaten i äggstocken, vilket genom den positiva återkopplingsmekanismen förbättrar syntesen av frigörande av gonadotropin, en faktor som bestämmer syntesen av gonadotropinhormoner på rätt nivå. Den follikulära fasen (menstruation) slutar i det ögonblick då koncentrationen av luteiniserande hormon når toppvärden. Den ägglossande (proliferativa) fasen är fasen för den ytterligare mognaden av den dominerande follikeln och den ökande utsöndringen av östradiol från äggstockarna. Vid den sjunde dagen i cykeln, när en dominerande follikel har fastställts, utvecklas de återstående folliklarna i motsatt riktning. En fullmogen follikel, som kan fullständiga ägglossningsförändringar kallas en graafbubbla. Under ägglossningen, som normalt ska hålla i tre dagar, syntetiseras ett luteiniserande hormon, vars koncentration ändras inom en våglängd från 36 till 48 timmar. Arbetskoncentrationen av detta hormon är involverat i den slutliga mognaden av den dominerande follikeln och påverkar också produktionen av proteolytiska enzymer och prostaglandiner från äggstockarna, som är involverade i brott i follikelväggen, åtföljt av frisläppandet av ett moget ägg i bukhålan.

Efter den största frisättningen av luteiniserande hormon sker ägglossning, där upp till 10 ml frisätts från äggstocken. vätska från lumen i follikeln till vilken ägget är beläget. Efter frigörandet av ägget sjunker nivån av östradiol avsevärt, vilket leder till smärta i buken och ileum, det så kallade ägglossningsyndromet. Den ägglossande fasen avslutas med brott av Graaf-bubblan och frigörandet av ägget i fimbria i äggledaren. Den luteala (sekretoriska) fasen ligger i intervallet mellan ägglossning och början av menstruationsflödet. På ett annat sätt kallas denna fas också corpus luteum-fasen. Lutealfasen är den längsta av alla faser och tar cirka 13 till 15 dagar. Efter frigörandet av follikelvätska med ägget försvinner graafbubblans väggar. I cellerna i follikulär vesikel ackumuleras lipider och lutealpigment, vilket ger den en gulaktig nyans. En sådan modifierad graafbubbla kallas corpus luteum. Corpus luteum är den funktionella strukturen i äggstockarna som deltar i syntesen av sådana hormoner som progesteron, androgener och östradiol.

En hög koncentration av progesteron och östradiol leder till morfologiska förändringar i livmoderns endometrium, vilket resulterar i mognad av livmoderkörtlarna. Således förbereder livmodern sig för implantering av ett ägg, som bör befruktas.
Syntesen av progesteron och östrogen hämmar produktionen av FSH och LH.
Vid graviditet syntetiseras progesteron som produceras av corpus luteum i äggstocken tills en morkaka utvecklas, som därefter syntetiserar progesteron (graviditetshormon) och östrogener.

Om graviditet inte inträffar, slutar corpus luteum att syntetisera dessa hormoner. Som ett resultat av upphörandet av hormonsyntes genomgår livmoderns endometrium morfologiska förändringar på grund av produktion av prostaglandiner. Prostaglandiner hämmar blodtillförseln till livmodern på grund av långvarig kramp i endometrialkärlen och sammandragning av livmodern. Denna verkningsmekanism av prostaglandiner används av läkare för att utföra medicinsk abort som utförs av medicinska skäl. Medicinskt avbrott med användning av tabletter räddade kvinnor från att genomföra allvarliga kirurgiska aborter och deras komplikationer. Vid icke-befruktning av ägget slutar den sekretoriska fasen med frisläppandet av det förstörda endometriumet genom könsorganet, vilket manifesteras av blodigt utflöde. Den kvinnliga kroppen är ett mycket komplicerat dynamiskt system, vars funktion direkt beror på den hormonella bakgrunden, vilka störningar leder till patologiska förändringar som orsakar en kränkning av menstruations-, reproduktions-, sexuella och sekretionsfunktioner..

Vad är den follikulära fasen i cykeln hos kvinnor? Normen för hormoner i follikelfasen

Till skillnad från män, upplever en kvinna cykliska förändringar i kroppen hela sitt reproduktiva liv..

Menstruationscykel

Den kvinnliga cykeln är indelad i två huvuddelar: follikelfasen och lutealperioden. Vissa läkare kan dela upp cykeln i fyra delar: menstruation, tid till ägglossning, ägglossningsperiod och luteal fas.

Kvinncykeln varar i genomsnitt 28 dagar, men en liten förskjutning i en eller annan riktning är inte en avvikelse och kräver inte medicinsk korrigering. Under den första halvan av denna period varar cykelns follikelfas. Efter det kommer tiden att ägget lämnar äggstocken, och tiden för den andra delen av cykeln börjar.

Det är värt att notera att follikelfasen kan pågå från en vecka till 20 dagar. Detta är ett enskilt drag i den kvinnliga kroppen..

Vilken dag i cykeln är den givna perioden?

Medicin vet att omvandlingen i folliklarna och deras förberedelse för ny tillväxt börjar två dagar innan nästa menstruation börjar. Trots detta kan denna tid inte inkluderas i follikelfasen. Denna period är fortfarande luteal..

Den follikulära fasen av cykeln börjar med tillkomsten av vanliga perioder. Många läkare separerar denna gång separat och kallar det en menstruation. Detta motsäger emellertid inte det faktum att de dagar då menstruationen går ingår i den undersökta fasen.

Den follikulära fasen: normen för hormoner

Det ganska könet måste ofta donera blod för att studera den hormonella bakgrunden. Mängden erhållen substans beror på fasen i menstruationscykeln.

Den follikulära fasen väljs vanligtvis för att leverera följande hormoner:

 • follikelstimulerande;
 • anti-muller hormon;
 • luteiniserande;
 • prolaktin;
 • östradiol;
 • progesteron;
 • androgener;
 • sköldkörtelhormoner.

Vilka är de normala värdena för dessa testämnen??

Follikelstimulerande hormon

En av de mest föreskrivna testerna är studien av detta ämne. Follikelstimulerande hormon ansvarar för tillväxt och utveckling av folliklar före ägglossning. Det är från dem att ägget sedan kommer ut, redo för befruktning av den manliga spermierna.

Om follikelfasen väljs, bör FSH ha följande värden: från 3 till 11 mU / ml. Analysen ges huvudsakligen den femte dagen i cykeln. Det är värt att notera att för att få ett tillförlitligt resultat kan du inte äta mat och dryck som innehåller koffein innan du tar materialet. Annars kan du få ett överskattat eller omvänt lågt resultat..

Avvikelse från normala värden i en eller annan riktning kan bero på följande skäl: förekomsten av tumörer på gonaderna, felaktig drift av hypofysen. Även mängden ämne har utmärkta värden under graviditeten..

Luteiniserande hormon

I de flesta fall, tillsammans med follikelstimulerande hormon, föreskrivs en analys för luteinisering. Det når sin topp flera timmar innan ägget lämnar äggstocken. Det är under påverkan av detta ämne som follikeln brister och som ett resultat utgången från en mogen kvinnlig cell från den.

För forskning måste follikelfasen väljas. Vilken dag i cykeln är att föredra att välja, kommer läkaren att berätta. FSH och LH överlämnar ofta samtidigt.

Normala värden för detta ämne i en kvinnas blod ligger i intervallet 2 till 14 mU / ml. Material bör tas strikt på tom mage. Innan du donerar blod kan du inte vara nervös och stressa din kropp. Försök få tillräckligt med sömn, koppla av och vara i ett positivt humör..

En minskning eller ökning av hormonet kan vara med olika neoplasmer på äggstockarna. Med en kränkning av hypofysen observeras också avvikelser från normala värden. Med en minskning av äggnivån i äggstockarna kan hormonets nivå öka avsevärt. Detta sker i kombination med en minskning av follikelstimulerande hormon..

estradiol

Detta hormon styr utvecklingen av follikeln och tillväxten av endometrium, som behövs för att fixera fosterets ägg vid graviditet. Estradiol produceras av de kvinnliga äggstockarna. Det kan också produceras av binjurarna..

Den follikulära fasen väljs också för sin studie. Vilken dag i cykeln ska väljas för leverans av hormonet?

Estradiol kan studeras både i början av den kvinnliga cykeln och i mitten av follikelfasen. Det är värt att notera att läkaren vid behov kan förskriva en analys för detta hormon efter ägglossningen, men i detta fall kommer mängden ämne att reduceras avsevärt. Vad är normen för östradiol? Standardvärden kan variera från 110 till 330 pmol / L.

Med en betydande avvikelse från dem är det en kränkning av arbetet i vissa kvinnliga organ. Till exempel med polycystisk äggstock under sjukdomar i sköldkörteln eller levern. Under graviditet eller vid användning av hormonella läkemedel kan östradiolnivåer variera betydligt från normalt..

progesteron

Vanligtvis genomförs en studie av detta ämne i en kvinnas kropp under andra halvan av cykeln, några dagar efter ägglossningen. I vissa fall kan emellertid follikelfasen väljas för analys. Vilka är de normala värdena?

Mängden progesteron i en kvinnas blod under denna period bör ligga inom intervallet 0,32 till 2,23 nmol / l.

Om progesteron är förhöjd i follikelfasen kan detta indikera närvaron av cyster eller olika tumörer i äggstocken. En kränkning i binjurarna är också möjlig. En oregelbunden menstruationscykel kan bero på en hög nivå av detta ämne i den första fasen.

En minskning av progesteronnivåerna kan bara säga något när materialet togs efter ägglossningen.

Sköldkörtelhormoner

För att analysera dessa ämnen kan både follikelfasen och perioden efter ägglossningen väljas. Vilka är de normala värdena på dessa hormoner för en kvinna?

Tyroxin bör ligga i intervallet 64 till 150 nmol / L.

Triiodothyronine har normala värden i intervallet 1,2 till 2,8 nmol / l.

Sköldkörtstimulerande hormon har värden från 1 till 4 mU / ml.

Med olika avvikelser i mängden av dessa ämnen kan vi prata om sköldkörtelns funktionsfel. Dessutom kanske hypofysen inte fungerar korrekt..

prolaktin

Detta hormon ansvarar för den normala produktionen av mjölk under amningen. För närvarande är nivån ganska hög och det är normalt. Om en kvinna inte ammar, bör prolaktinnivån ligga i området 130 till 540 mU / ml.

Avvikelser från normen kan indikera att hypofysen inte fungerar korrekt. Adrenal funktion kan också vara nedsatt. Innan du tar testet kan du inte göra fysiskt arbete och äta mat. Det är tillrådligt att ha en god vila och vara på gott humör. Endast i detta fall får du det mest pålitliga resultatet..

Slutsats

Som ni redan har förstått väljs follikelfasen för att studera många kvinnliga hormoner. Tidsintervallet föredras från den tredje till den femte dagen i menstruationscykeln.

Vid mottagning och avkodning av resultatet är det alltid nödvändigt att ta hänsyn till laboratoriets normala värden. De visas vanligtvis alltid på arket med ditt resultat. Många medicinska centra använder också olika mätenheter. Det är också nödvändigt att uppmärksamma detta..

Om du får ett resultat med stark avvikelse rekommenderas att analysen görs om igen i nästa cykel. Ibland kan det erhållna värdet vara felaktigt på grund av påverkan av yttre faktorer: brist på sömn, stress, fysiskt arbete, rökning och alkoholkonsumtion.

Vid starka avvikelser från normen är det nödvändigt att utföra rätt korrigering. Detta bör göras först efter en ny undersökning av ett visst ämne och bekräftelse av diagnosen. I de flesta fall föreskrivs preparat som innehåller nödvändiga hormoner för korrigering. I det fall då orsaken till kränkning av testämnesmängden är fel i kvinnliga organ, väljs en individuell korrigeringstyp.

Ge över analysen och följ alla nödvändiga regler. Endast i detta fall får du ett tillförlitligt resultat. Håll dig frisk och håll dina hormoner i schack.

Vad är follikelfasen? Norm och sjukdomar

Under reproduktionsåldern sker cykliska förändringar varje månad i en kvinnas kropp. Oftast är de indelade i två grupper: follikelfasen och lutealfasen. Vissa gynekologer föredrar emellertid att skilja fyra stadier i cykeln: menstruation, perioden före ägglossning, ägglossningsperiod och luteal fas.

Var och en av dessa stadier är mycket viktigt för att det kvinnliga reproduktionssystemet ska fungera korrekt. I den här artikeln kommer vi att överväga vad follikelfasen är, funktionerna i dess manifestation och effekten på den kvinnliga kroppen.

När det börjar och slutar

Den follikulära fasen i cykeln, eller, som det också kallas, spridningsfasen, börjar den första dagen av menstruationscykeln och varar tills ägglossningen börjar. Hela processen styrs av det endokrina systemet.

För att förhindra funktionsfel i cykeln och följaktligen i den kvinnliga kroppen, är inre och yttre faktorer viktiga.

Interna faktorer är tillståndet för en kvinnas reproduktionssystem. Externt - närvaro eller frånvaro av stressiga situationer, långvarig användning av vissa typer av mediciner, stark emotionell eller fysisk stress.

Genom att veta hur viktiga processer som inträffar i kroppen under denna period, kommer en kvinna att kunna känna igen symptomen som signalerar uppkomsten av olika störningar. Och de är kända för att vara lättare att förhindra än att försöka bota dem i avancerade stadier..

Menstruation

Menstruation är en del av de cykliska förändringarna som varje kvinna möter, från 11-14 år. Detta är en regelbunden process som sker varje månad på cirka 28 dagar. Beroende på organismens individuella egenskaper kan emellertid avvikelser från den allmänt accepterade standarden i en eller annan riktning observeras. Dessa avvikelser, om de är av liten betydelse, kräver inte behandling och är också normen.

I avsaknad av störningar i den korrekta funktionen av det kvinnliga reproduktionssystemet börjar en follikel bildas i den första fasen av menstruationscykeln. Ett ägg kommer att visas efter det efter en viss tid.

Den första fasen av menstruationscykeln kännetecknas av två stadier av follikulär tillväxt: liten och stor. Liten tillväxt börjar i äggstockarna, och stor inträffar under påverkan av östrogen och follikelstimulerande hormoner.

Vid det ögonblicket, när follikeln har mognat, är bastemperaturen hos en kvinna 37 grader och högre. Detta innebär att det finns en period av ägglossning. Bastemperaturen mäts för att ta reda på den mest fördelaktiga tiden för befruktningen, liksom de dagar då dess antagande är troligen det minsta. Du kan bestämma det med speciella tester för ägglossning (de säljs på apotek).

För att i tid fastställa om det finns fel i reproduktionssystemet är det nödvändigt att registrera varje månad när menstruationen börjar och slutar.

Dominant follikel

För att förstå vad som utgör follikelfasen i menstruationscykeln måste du veta hur ägget mognar..

Som vi nämnde tidigare, i det första steget i spridningsfasen, börjar folliklarna att mogna, som växer ungefär 7 dagar. Hela tiden är äggen i dem. Efter denna tidsperiod visas en ”ledare” bland dem - en dominerande follikel, som skiljer sig från andra i ökad storlek. Ägget utsöndras från det och kommer in i äggledaren. Där fäster hon och väntar på att spermier befruktning inträffar..

Följaktligen är ägglossning den tid då befruktning sker (eller inte inträffar).

Eftersom detta steg börjar på den första dagen av menstruationen beror blödningens varaktighet på hur lång tid det tar för den dominerande follikeln att mogna. Med långa perioder mognar det långsammare.

Endometrial fas

Det inre slemhinnan i livmodern - endometrium - förändras också beroende på cykelns fas. Detta sker cykliskt varje månad. Spredningsfasen åtföljs av en viktig process: död endometrium lämnar med blodet. Efter att livmodern har rengjorts börjar en ny endometrium växa, som under påverkan av östrogen är redo att acceptera ett befruktat ägg. I händelse av att befruktning inte har inträffat förstörs endometriet igen och en ny cykel börjar.

Ibland föreskriver läkare endometrihysteroskopi för patienter. Resultatet kommer att bero på dagen för månadscykeln..

I spridningsfasen skiljs tre stadier av endometrial utveckling:

 1. tidigt stadium endometrium
 2. endometrium i mellansteget
 3. senstadium endometrium

Endometriumet i det tidiga stadiet av spridningsfasen (5-7 dagar av månadscykeln) är tunn, jämn, blekrosa. Ibland kan läkaren som gör analysen se små blödningar och fragment av membranet.

I mittfasen av fasen (8-10 dagar i cykeln) fodrar det tjockare epitelet slemhinnan. Han är svullen, lös.

I det sena stadiet av spridningsfasen (11-14 dagar av cykeln) blir körtlarna svåra. Endometriet blir tjockare, ljusrosa, blodkärlen märks inte. Tjocka veck kan visas i skalet.

Om de avslutningsvis skrev "endometrium i det tidiga (mitten eller sena) spridningsstadiet", är detta inte ett tecken på patologi. Och bara ett uttalande om vilken period i månadscykeln studien genomförs..

Hormon normer

Spredningsfasen varar ungefär hälften av hela cykeln. Hela denna tid producerar den kvinnliga kroppen viktiga hormoner östrogen. De bidrar till befruktningen och ökar den sexuella lusten..

Om den kvinnliga kroppen har ett ökat innehåll av detta hormon, betyder det att de bildade äggen redan är klara för befruktningen. Med brist på östrogen kan follikelfasen ändras, eftersom folliklarna långsamt mognar.

FSH (follikelstimulerande hormon) produceras också under denna period. Tack vare FSH fungerar äggstockarna ordentligt. Det är detta hormon som ansvarar för att follikeln inte dröjer kvar i äggstockarna utan lämnar dem i tid.

Den follikulära fasen är en idealisk tid att studera mängden av vissa hormoner hos en kvinna.

Tabellen visar normerna för hormoner beroende på cykeln.

Basal temperatur

Alla stadier i menstruationscykeln manifesteras av ganska uttalade symtom. Kvinnor som planerar att bli gravid eller använda preventivmedel, beräkna bastemperaturen, bryr sig om hur kroppen beter sig.

Vi har redan sagt att den första menstruationsdagen är början på follikelfasen. Så om cykeln är 28 dagar börjar ägglossningsperioden ungefär 14 dagar. Men sådana matematiska beräkningar är rent teoretiska. För att säkerställa hur lång tid detta steg är, måste du regelbundet övervaka förändringar i kroppen.

I follikelfasen är bastemperaturen under 37 grader. Efter ägglossningen stiger den till nivån 37-37,5. En ökning av temperaturen signalerar början av ett nytt steg - luteal.

För att inte misstas med indikationerna på basaltemperatur måste du vid mätning styras av följande regler:

 • Mätningen utförs i ändtarmen på morgonen, liggande i sängen. Det är viktigt att använda samma termometer.
 • Innan du mäter temperaturen (helst minst 6 timmar) för att utesluta sexuell kontakt. Om du bryter mot denna regel kan avläsningen av basaltemperaturen betraktas som felaktig.

Före ägglossningen kommer temperaturen att vara under 37 grader. Detta beror på låg progesteron. Efter ägglossningen börjar corpus luteum aktivt producera detta hormon, vilket kommer att leda till en ökning av basaltemperaturen. När graviditet inträffar, när progesteron produceras i ett förbättrat läge, kommer det inte att låta det minska under en lång tid.

Vid denna tidpunkt ökar endometriet, blodtillförseln är mer intensiv, eftersom det uppvisar en stark känslighet för hormonella förändringar,

Tecken på ett follikulärt stadium

Ett annat tecken på uppkomsten av follikelfasen är mjukheten i bröstkörtlarna. Detta räcker precis för att verifiera vid palpation. Den här tiden är idealisk för att ha en bröstundersökning hemma..

Diagnosering av livmoderhalsslem hjälper också att bestämma uppkomsten av follikelfasen. Så snart menstruationen slutar, visas ett transparent slem i slidan, som liknar lim i tjocklek. Dessa utsläpp indikerar att perioden för ägglossning ännu inte har kommit.

Den gulaktiga utflödet som uppträder efter mognad av ägg är en utmärkt miljö för spermiernas liv. Samtidigt, under mitten av menstruationscykeln, ökar antalet sådana sekretioner kraftigt.

Så utifrån det ovanstående kan vi dra slutsatsen att en kvinna har vid en mognadstid av ägget en liten mängd transparenta sekretioner, och miljön i slidan är ganska torr.

Lång fas

Den follikulära fasens (ibland kallas follikulära) stadiet är cirka 14 dagar. Den korta follikulära fasen är inte dålig, den är bara en individuell funktion. Den förkortade fasen påverkar inte ägglossningen och befruktningen. Men om den är lång, indikerar det hormonell dysfunktion.

Kanske mognar follikeln för länge, eller mognar inte alls, det vill säga ägglossning inträffar inte, och befruktning är omöjlig. I detta fall är en studie av hormonell status nödvändig. Baserat på resultaten från testerna kommer läkaren att förskriva behandling. Oftast föreskriver obstetriker-gynekologer läkemedel för att stimulera ägglossning.

Så den första fasen i menstruationscykeln måste användas för att identifiera problemet som orsakar infertilitet. Och så snabbt som möjligt för att eliminera alla hinder för önskad graviditet.

Follikulär fas av cykeln

Follikelfasen är den första fasen i cykeln under vilken folliklarna utvecklas. Den dominerande follikeln är involverad i produktionen av ägget, som med tiden kan bli ett utvecklande foster.

Vad är det

Den follikulära fasen markerar början av ovariecykeln. Det börjar från den första dagen av menstruationen och varar tills den slutliga mognaden av de dominerande folliklarna. Varaktigheten kommer att vara individuell för varje kvinna: 1-3 veckor. Genomsnittet är 2 veckor. På cykel 1-6 dagen är sannolikheten för graviditet minimal, från 6 till 9 ökar den och når en topp i slutet av follikelfasen och början av ägglossning.

Vilka processer som sker i den kvinnliga kroppen

Den follikulära fasen varar en halv cykel. Under denna period börjar hypothalamus produktionen av gonadotropinfrisättande hormon. Det är en luteiniserande och follikelstimulerande substans som påverkar produktionen av motsvarande hormoner. Den follikulära fasen avslutas med början av ägglossningen.

I den första fasen av cykeln, med menstruationens början, minskar röda blodkroppar och blodplättar, minskas hemoglobin. Denna period åtföljs av fysiologisk blodförlust. Kroniska sjukdomar och ökad fysisk aktivitet under denna period kan förvärra tillståndet. I början av den första fasen är det viktigt att säkerställa ett tillräckligt intag av livsmedel som är rika på järn- och B-vitaminer, samt att observera dricksregimen.

Efter avslutad menstruation börjar processen för att återställa endometriumet, körtlarna som producerar slem ökar och spiralartärerna växer. Vaginal utsöndring blir mer vattnig för att underlätta spermierörelse.

Hur folliklar växer

Follitropiner - ämnen under vilka påverkan av folliklar börjar bildas i äggstockarna. En av dem blir därefter dominerande. Denna follikel är mer involverad än andra i produktionen av östradiol. Folliklar växer till en skarp syntes genom adenohypofys av det luteiniserande hormonet. Detta ämne är nödvändigt för den normala funktionen av det kvinnliga reproduktionssystemet, är involverat i produktionen av östrogen, är initiativtagaren till ägglossning.

Mognande folliklar syntetiserar hormoner som stimulerar regenerativa processer i livmodern. Efter 2 veckor, när follikelfasen är klar, släpper follikeln ägget och kroppen förbereder sig för befruktningen. Platsen för den sönderrivna follikeln ersätts av corpus luteum, som börjar aktivt producera progesteron.

Hur man beräknar längden på follikelfasen

För att beräkna längden på follikelfasen kan du använda följande metoder:

 • hålla en kalender över menstruationscykeln. Den follikulära fasen tar en halv cykel: den börjar den första dagen av menstruationen och varar tills ägglossningen inträffar. Den genomsnittliga varaktigheten är 14 dagar;
 • ha ett basaltemperaturtabell: tills temperaturindikatorerna överstiger 36,6-36,8 grader - detta indikerar förloppet för follikelfasen. Så snart temperaturen stiger börjar ägglossningen - detta indikerar det andra steget i en kvinnas menstruationscykel;
 • använd testremsor för att bestämma ägglossningen. Kontrollera om ägglossningen är mitten av cykeln. Om testet visar två remsor är follikelfasen över.

Det är viktigt att uppmärksamma de karakteristiska manifestationerna av den första fasen av cykeln. Läkaren kan också bestämma follikelfasen genom ultraljud.

Tecken på follikelfasen i cykeln

I den första fasen av cykeln observeras aktiv östrogensyntes. En kvinna är mer glad, aktiv, hon är lättare att tolerera all fysisk och psyko-emotionell stress. Hormonet påverkar gynnsamt hudens, humörets och immunsystemets tillstånd. Under denna period ökar lärande, emotionell labilitet. Du kan ställa in dig själv uppgifter som kräver ökad koncentration av uppmärksamhet och uthållighet. Vid början av ägglossning är den kvinnliga kroppen på topp av sin styrka och kapacitet, under denna period är kvinnan mest attraktiv för motsatt kön.

Basal temperatur

Temperaturindikatorerna för en kvinna under follikelfasen förblir inom 37 grader. Högre frekvenser är en avvikelse från normen och indikerar akut eller kronisk inflammation i kroppen. Med hypotyreos, en brist på vitaminer, långvarig anemi kan temperaturindikatorerna sjunka till 35,9-36 grader, vilket kräver omedelbar medicinsk rådgivning och korrigering av kränkningar. Normalt ligger temperaturen i området 36,6 -36,8 grader.

Hormonorm

Normen för hormoner i follikelfasen beror på referenserna till laboratoriet och typen av utrustning, reagens som används vid undersökningen. Varje laboratorium anger sitt eget referensvärde. Ungefärliga normer för de viktigaste kvinnliga könshormonerna i follikelfasen:

progesteron0,1 -1,5 ng / ml
Luteiniserande hormon2,4 - 12,6 mIU / ml
Follikelstimulerande hormon3,5 - 12,5 mIU / ml
estradiol12,5 - 166 pg / ml

Follikulär brist

Den låga koncentrationen av follikelstimulerande hormon (FSH) i follikelfasen påverkar förhållandet FGS / LS (luteinstimulerande hormon). Vid bristande follikelfas minskar östrogen och progesteron under lutealfasen. Detta är fullt av svårigheter under graviditeten, ökar risken för missfall. Brott mot utvecklingen av folliklar i follikelstimulerande fas påverkar negativt funktionen av corpus luteum.

Försämring av allmänt välbefinnande, avvikelser från normen i temperaturindikatorer är indikationer för att kontakta en läkare. Bristen på follikelfasen påverkar direkt kroppens förmåga till en hälsosam befruktning. För att korrigera de uppkomna kränkningarna undersöks en kvinna och en lämplig behandlingsplan väljs.

Follikelfas vad är det vilken dag i cykeln

Den normala utvecklingen av menstruationscykeln är mycket viktig för en kvinnas liv. Kännedom om alla faser, förekomsten av hormoner gör att du kan planera ditt sexliv, sannolikheten för graviditet, de säkraste dagarna med skydd mot oönskad befruktning. Kvalitetskontroll under menstruationscykeln kommer också att hjälpa en kvinna att bestämma uppkomsten av en möjlig sjukdom från det kvinnliga reproduktions- eller hormonsystemet..

Menstruationscykel

Faserna i menstruationscykeln är indelade i 3 perioder:

En normal menstruationscykel varar från 21 dagar till 35 dagar. Många vet inte vilken dag i cykelmenstruationen som faller. Den första dagen i en ny cykel anses vara början på menstruationen.

Den ägglossande fasen delar follikulära och luteala perioder i hälften. Hon säger att kroppen är redo för befruktning. Du kan ta reda på detta genom ett kraftigt hopp i bastemperaturen: omedelbart är det ett kraftigt fall och ökar sedan. Allt detta händer inom en dag..

Follikulär fas

Den follikulära fasen, vad är det? Denna period i månadscykeln kommer från den första dagen av menstruationen. Det vill säga, i det ögonblick när det gamla ägget kommer ut, som dog eftersom det inte hade tid att gödsla, börjar ett nytt andra steg uppstå. Vid denna tidpunkt bryter corpus luteum ner, det upphör att producera progesteron, vilket bidrar till avstötning av det inre skiktet i livmodern - endometrium, och sedan börjar blödningen.

På denna dag bildas en ny follikel - den primära. Han är så liten att han inte kan ses på en ultraljudssökning. Det är beläget i äggstocken. Och för att det ska börja växa är det nödvändigt att kontrollera och reglera vissa hormoner. I äggstocken växer inte folliklarna en åt gången, men i detta skede regerar naturligt urval.

Den finaste överlever - den som producerar mest östrogen. Sedan börjar kedjereaktionen. Östrogener stimulerar hypotalamus. Och han börjar kasta gonadoliberin i blodomloppet. Detta hormon har en positiv effekt på hypofysen, som har företräde för tillväxten av follikeln, därefter ägget och tillräckligheten av hormonsystemet i alla organ i reproduktionssystemet..

Hormonella preventivmedel använder samma princip i omvänd ordning för sitt produktiva arbete. För att förhindra att en kvinna blir gravid hämmar piller hypofysen, på grund av detta follikeln inte utvecklas.

Follikelstimulerande och luteiniserande hormoner produceras i hypofysen. Follikelstimulerande hormon har en direkt relation med östrogen: ju fler hormoner follikeln avger, desto mer fungerar hypofysen för att producera follikelstimulerande hormon. Den senare kommer in i blodomloppet och transporteras till äggstockarna. Det bidrar till rätt och bekväm utveckling av follikeln från primär till sekundär, och vid slutet av fasen till tertiär.

Denna process bör vanligtvis vara 14 dagar, men kan variera från 7 till 22 dagar. Det kommer att sluta i det ögonblick då follikeln når sin maximala storlek och upphör att producera östrogen. Då kommer han att vara redo att brista, så att ägget lämnar honom.

På den 14: e dagen av cykeln släpper hypofysen en kraftfull ström av luteiniserande hormon i blodet, och follikeln går sönder. För närvarande observerar vi en skarp skillnad i basaltemperatur, som beskrivits tidigare. Så follikelfasen slutar, och luteiniseringen börjar. Du kan mäta basaltemperatur i ändtarmen. För att resultaten ska vara korrekta måste du göra proceduren på morgonen samtidigt utan att komma ur sängen.

Istället för en sprängande follikel kommer en gul kropp att organiseras, som i luteiniseringsfasen kommer att producera progesteron. Han kommer att skydda och utveckla den framtida sängen för ägg, locka män och utveckla en möjlig graviditet.

Orsaker till fasavbrott

Den follikulära fasen bör gå till sin logiska slutsats mitt i cykeln, men ibland händer det inte. Om ägglossningen inte inträffar och den första fasen fortsätter, får kroppen ett brott mot den reglerade hormontillförseln.

Otillräcklig produktion av luteiniserande hormon av hypofysen förhindrar naturligt brott och frigöring av ägget.

Orsakerna till störningar i normal gång kan vara:

 • Påfrestning
 • Överdriven fysisk ansträngning;
 • Ta orala preventivmedel;
 • Hormonjustering;
 • Premenopausal period;
 • Bildningen av menstruationscykeln under de första åren;
 • Senare abort eller förlossning;
 • Polycystiskt äggstocksyndrom;
 • Maligna neoplasmer.

Konsekvensen av förlängningen av follikelfasen och att ägglossningen inte förekommer kommer att vara menstruation, eftersom det inte finns något att lämna. Eller även i närvaro av menstruation kvarstår follikeln med ägget i äggstocken. Trots sin närvaro utvecklas och växer en annan follikel..

Denna kränkning av den normala funktionen hos det kvinnliga reproduktionssystemet kommer att leda till uppkomsten av follikulära cyster i äggstocken. Om processen upprepas, men varje månad - kommer diagnosen att låta som polycystisk äggstock.

Polycystic kan leda till ovarial apoplexi (brott), bäcken peritonit, inre blödningar och ytterligare död.

För att undvika komplikationer måste du besöka en gynekolog varje år och behandla kränkningar av funktioner i tidiga skeden i tid.

Vad är follikelfasen i menstruationscykeln

En kvinnas menstruationscykel är indelad i flera separata perioder. I varje fas i kroppen finns det ett antal förändringar och processer som påverkar en kvinnas välbefinnande, hennes prestanda och känslomässiga tillstånd. En av de första är follikelfasen. Det följs av ägglossning och lutealfasen.

Menstruationsöversikt

Under förutsättning att kvinnan inte har några hälsoproblem, och organen i reproduktionssystemet fungerar utan misslyckanden, sker processen för avstötning av endometri varje 21-35 dag. Tillsammans med endometrium lämnar kroppen en viss mängd blod från livmodern. Beroende på individuella egenskaper varar menstruationen från flera dagar till en vecka. Den totala mängden blod som en kvinna förlorar under denna period kan variera från 10 till 70 ml. Den här indikatorn är helt individuell, men för mycket rikliga och långa perioder måste du se en läkare för undersökning. Du bör inte ignorera en specialistkonsultation, eftersom menstruationsblodet innehåller ett speciellt enzym, plasmin, som förhindrar att det koagulerar, vilket hotar med överdriven blodförlust och en betydande försämring av välbefinnandet.

Menstruationscykeln börjar den första dagen av blödningens början och slutar dagen före nästa blödning. Det anses vara helt normalt om cykelns varaktighet varierar med 1-2 dagar. Om skillnaden är mer än 3-4 dagar bör du besöka en specialist för undersökning..

Menstruationscykel - periodiska förändringar i kroppen av en kvinna i reproduktiv ålder, syftar till möjligheten till befruktning

Menstruation förekommer hos kvinnor som kan uppfödas. Upphörandet av menstruationsflödet indikerar början av klimakteriet. Oftast faller denna period på 47-50 år. Ibland inträffar en tidig menopaus vid 40 år eller sen - vid 58 år. Många kvinnor under denna period har sådana obehagliga symtom som feber, kallsvett, en kraftig förändring av humör. Detta beror på hormonella förändringar i kroppen såväl som den snabba minskningen av reproduktionsfunktionen..

Varje menstruationscykel är indelad i tre faser, som kännetecknas av sina egna egenskaper. Om någon fas misslyckas påverkar den omedelbart resten av perioden, vilket kan leda till att menstruationen kan inträffa senare eller tidigare.

Follikelfasen: vad är det och vilken cykeldag börjar

Från namnet på själva fasen blir det tydligt att follikelmognad inträffar i kroppen under denna period. Denna process är möjlig på grund av närvaron av follikelstimulerande hormon i kroppen. Samtidigt mognar ungefär 5-6 folliklar, varefter de mogna folliklarna anses redo att flytta till nästa fas av menstruationscykeln.

Förutom FSH deltar även andra hormoner, under påverkan av vilka 1-2 folliklar får dominerande status, och resten i detta skede stoppar deras utveckling och atrofi. Ytterligare follikulär mognad varar i cirka 2 veckor, men denna process kan endast ta sju dagar eller pågå upp till 22 dagar. Detta fenomen anses inte vara en patologi eller ett fel i de inre organen, men det är bättre att gå till en gynekolog för att fastställa orsakerna till för lång mognad.

Bastemperaturen i denna fas hålls på cirka 37 grader. Med ägglossningen inträffar en kraftig minskning av basaltemperaturen. Temperaturindikatorer är särskilt viktiga för de kvinnor som planerar en graviditet, men som har svårt att bestämma perioden för ägglossning på grund av oregelbunden menstruation.

Äggstockningsfasen: vad är det och vilken cykeldag är början på en ny fas

I slutet av follikelfasen bildas en dominerande follikel, som i början av ägglossningsfasen börjar syntetisera östrogen. Tack vare detta hormon börjar endometrialskiktet att växa aktivt. I själva follikeln uppstår äggmognad. Parallellt med den syntetiserade dominerande follikeln främjar hormonet östrogen bildningen av luteiniserande hormon, vilket är nödvändigt för att reproduktionssystemet ska fungera normalt. Att öka detta hormon till maximal nivå initierar ägglossning. Efter mognad förvandlas follikeln till en speciell säck där ägget är redo för frisättning.

En av de viktigaste funktionerna med luteiniseringshormonet är att försvaga väggarna i skyddssäcken, varför bubblan brister. Vid denna punkt börjar ägget att röra sig mot äggledarna. Denna process kallas ägglossning..

Det finns inget sätt att på ett tillförlitligt sätt bestämma vilket specifikt äggstock ett ägg kommer in i och var ägglossning kommer att inträffa. Det är omöjligt att påverka denna process på något sätt, därför kommer ägget in i höger eller vänster äggstock i en slumpmässig ordning.

Ägglossningsfasen är en kritisk period i menstruationscykeln.

Äggens ytterligare väg passerar genom fleecy-epitelet i äggledarna. Fodrad med detta epitel riktar rörets yta försiktigt ägget mot livmodern. Om befruktning av ett moget ägg inte inträffar innan det kommer in i livmodern, kommer det att upplösa sig i slemhinnan. Ägglossning orsakar vanligtvis inte obehagliga symtom, men vissa kvinnor kan uppleva smärta i flera timmar..

Ägglossningsfasen är den viktigaste perioden i menstruationscykeln, eftersom det är under ägglossningen som befruktningen inträffar. När en kvinna redan förväntar sig ett barn, ägglossning inträffar inte, men hon återhämtar sig mycket snabbt efter förlossningen, förutsatt att det inte fanns några komplikationer och hormonstörningar.

Luteal fas

Ägglossningen följs av lutealfasen, som varar i 2 veckor. Efter bristningen av en graafbubbla, som innehöll ett moget ägg, sker en aktiv ansamling av lipider och ett pigment såsom lutein. Under påverkan av dessa processer förvandlas bubblan till corpus luteum, vilket bidrar till produktionen av sådana vitala hormoner som östradiol, progesteron och androgener.

Vad händer när ett ägg befruktas?

När befruktning av ett ägg äger rum i kroppen, börjar globala förändringar. Under påverkan av de utsöndrade hormonerna östrogen och progesteron förändras endometrialskiktet, vilket börjar utsöndra en speciell hemlighet. alla pågående processer i detta skede är ett slags förberedelse för en framgångsrik implantering av ett befruktat ägg.

Vad händer i kroppen när det inte finns någon börda

Om ägget inte har befruktats börjar kroppen sänka nivån på hormonet progesteron, såväl som hormonet östrogen. Eftersom dessa hormoner är viktiga för att upprätthålla det odlade endometriet, utan korrekt koncentration, exfolierar det bildade slemskiktet gradvis och utsöndras från kroppen med blod. Under de tidiga dagarna av blödningar känner man sig betydande obehag och smärta, men de är ganska toleranta, så en kvinna kan inte bli distraherad från sina dagliga angelägenheter. Om smärtan är outhärdlig bör du konsultera en specialist för att utesluta förekomsten av någon sjukdom..

Vad är follikelfasen och lutealfasen hos kvinnor, inte alla vet, men denna viktiga information kan hjälpa rättvisa kön att bättre förstå vilka processer i kroppen som sker i dessa faser, hur man kan eliminera möjliga negativa symtom och förbättra deras välbefinnande.

Vad är follikelfasen hos kvinnor och hur länge håller den?

Den follikulära fasen hos kvinnor blir det första steget i beredningen av könsdelarna för ägglossning. Det är en integrerad del av den bifasiska menstruationscykeln, vars biologiska betydelse är bildandet av ett ägg, dess befruktning och implantering i livmodern..

I follikelfasen av cykeln inträffar två huvudhändelser. I äggstockarna växer en dominerande follikel med en mogen kvinnlig reproduktionscell. Samtidigt skapas alla förhållanden i livmodern för införandet av ett befruktat ägg. Liknande förändringar upprepas varje cykel..

Den normala menstruationscykeln varar från 21 till 35 dagar. I de flesta fall varar det 28 dagar..

Kvinnans menstruationscykel är bifasisk. Beroende på förändringarna i äggstockarna och livmodern skiljs följande faser av cykeln:

 1. 1. I äggstockarna passerar follikelfasen, i livmodern - proliferativ.
 2. 2. I äggstockarna börjar lutealfasen, medan den är i livmodern - sekretorn.

Det första steget kallas follikelfasen på grund av de viktigaste förändringarna som inträffar - mognaden av follikeln med ägget (follikulogenes). Detta steg är förberedande för nästa - ägglossning. Med ägglossning förstås processen för det mogna ägget som lämnar follikeln genom mikroskopisk bristning av äggstocksmembranet. I den andra fasen bildar ett corpus luteum progesteron; dess huvudfunktion är att förbereda endometriet för implantation. Om befruktningen inte inträffar börjar menstruationen och livmoderns slemhinnor avvisar alla folliklar.

I den första fasen av cykeln mognar många folliklar, som kan hittas i olika utvecklingsstadier i äggstockarna. De är en bubbla fylld med vätska; Det uppdateras varje menstruationscykel. Folliklar växer i olika takt. En av dem vid en viss tidpunkt börjar överträffa resten i tillväxt. Det kallas dominerande. Det är i det att kvinnliga reproduktionsceller mognar.

Den dominerande follikeln, där ägget mognar, växer med en hastighet av 2 mm per dag och når 18–20 mm i mitten av cykeln. Det producerar biologiskt aktiva substanser (BAS) och könshormoner (östradiol och androgener), som spelar en stor roll i regleringen av cykeln. Follikelmognad i äggstocken sker under påverkan av hypofysen för att producera follikelstimulerande hormon. Vanligtvis i äggstocken (höger eller vänster) mognar bara ett ägg, i sällsynta fall - två (detta förklarar födelsen av tvillingar).

I genomsnitt, hos kvinnor under hela reproduktionsperioden, mognar cirka 300–500 folliklar med fulla ägg i äggstockarna; resten är regresserade. Deras totala antal vid början av menarche (den första menstruationen hos flickor) når 35-40 tusen.

Under påverkan av östrogener producerade av den inre fodret i de mogna folliklarna sker spridningsprocesser i livmoderslimhinnan, kallad endometrium. Endometriet förtjockas och kan i mitten av cykeln nå 9–10 mm normalt.

De processer som sker i denna fas ser gynekologen eller ultraljudläkaren lätt tack vare ultraljudsapparaten med hjälp av en buk (undersökning genom vävnaderna i buken) eller transvaginal (med introduktionen via slidan) sensorn. Specialister föredrar den vaginala sensorn, eftersom den låter dig få bästa möjliga visualisering av bäckenorganen. Tack vare honom är en ökning av folliklar i storlek tydligt synlig, liksom en förtjockning av livmoderslimhinnan.

Observera de processer som äger rum i äggstockarna och livmodern med hjälp av ultraljud, gör att du kan förutsäga de mest gynnsamma dagarna för befruktningen och därmed öka chansen många gånger.

Den första dagen med blodig urladdning betraktas som början av menstruationscykeln och follikelfasen, som slutar med ägglossning. Dess varaktighet beror på det totala antalet dagar i cykeln. Tiden beräknas enligt följande: 14 dagar måste dras från cykeltiden.

Den follikulära fasen kan vara lite längre eller vara kortare än den genomsnittliga tiden, vilket beror på de individuella egenskaperna hos reproduktionssystemets funktion, externa och interna miljöförhållanden. Beroende på detta kan äggets utträde från follikeln förekomma tidigare (då talar vi om tidig ägglossning) eller senare (i fall av sen ägglossning).

Det är mycket viktigt för varje kvinna att hålla en kalender för menstruationscykeln för tidig upptäckt och korrigering av avvikelser.

Överträdelser av follikelfasen, liksom hela menstruationscykeln, är förknippade med hormonsvikt i kroppen. Alla negativa effekter av den yttre och interna miljön kan leda till den:

 • överansträngning;
 • endokrina sjukdomar (sjukdomar i sköldkörteln och binjurarna);
 • överdriven fysisk och emotionell stress;
 • klimatförändring;
 • förvärring av kroniska sjukdomar och infektioner;
 • påfrestning.

Den patologiska processen är baserad på störda hypotalamisk-hypofys-äggstocksförhållanden som leder till anovulation (brist på ägglossning). Som ett resultat har en kvinna problem med befruktningen under uppenbarligen gynnsamma förhållanden..

De viktigaste manifestationerna av en kränkning av follikelfasen: försenad menstruation, tungt menstruationsflöde, oförmåga att bli gravid.

Alla stadier i menstruationscykeln är nära besläktade. Den follikulära fasen hos kvinnor är de förberedande stadierna i den komplexa mekanismen för äggmognad och dess utgång från äggstocken.

Alla kränkningar som påverkas av yttre eller inre faktorer på kroppen leder till patologier i det reproduktiva systemet och ett brott mot dess funktioner.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

Varför rosa urladdning uppstår under tidig graviditet

En efterlängtad graviditet är inte bara ett skäl för den framtida familjens glädje, utan också nya upplevelser, som bland annat är förknippade med brist på kunskap....

Oregelbunden menstruation

Orsaker till en oregelbunden cykel och behandlingsmetoderOregelbunden menstruation, vad betyder det och vad hotar en kvinna? Kvinnor talar ofta om förseningar i menstruationen....