Vad är follikelfasen? Norm och sjukdomar

Ansvarsfrihet

Under reproduktionsåldern sker cykliska förändringar varje månad i en kvinnas kropp. Oftast är de indelade i två grupper: follikelfasen och lutealfasen. Vissa gynekologer föredrar emellertid att skilja fyra stadier i cykeln: menstruation, perioden före ägglossning, ägglossningsperiod och luteal fas.

Var och en av dessa stadier är mycket viktigt för att det kvinnliga reproduktionssystemet ska fungera korrekt. I den här artikeln kommer vi att överväga vad follikelfasen är, funktionerna i dess manifestation och effekten på den kvinnliga kroppen.

När det börjar och slutar

Den follikulära fasen i cykeln, eller, som det också kallas, spridningsfasen, börjar den första dagen av menstruationscykeln och varar tills ägglossningen börjar. Hela processen styrs av det endokrina systemet.

För att förhindra funktionsfel i cykeln och följaktligen i den kvinnliga kroppen, är inre och yttre faktorer viktiga.

Interna faktorer är tillståndet för en kvinnas reproduktionssystem. Externt - närvaro eller frånvaro av stressiga situationer, långvarig användning av vissa typer av mediciner, stark emotionell eller fysisk stress.

Genom att veta hur viktiga processer som inträffar i kroppen under denna period, kommer en kvinna att kunna känna igen symptomen som signalerar uppkomsten av olika störningar. Och de är kända för att vara lättare att förhindra än att försöka bota dem i avancerade stadier..

Menstruation

Menstruation är en del av de cykliska förändringarna som varje kvinna möter, från 11-14 år. Detta är en regelbunden process som sker varje månad på cirka 28 dagar. Beroende på organismens individuella egenskaper kan emellertid avvikelser från den allmänt accepterade standarden i en eller annan riktning observeras. Dessa avvikelser, om de är av liten betydelse, kräver inte behandling och är också normen.

I avsaknad av störningar i den korrekta funktionen av det kvinnliga reproduktionssystemet börjar en follikel bildas i den första fasen av menstruationscykeln. Ett ägg kommer att visas efter det efter en viss tid.

Den första fasen av menstruationscykeln kännetecknas av två stadier av follikulär tillväxt: liten och stor. Liten tillväxt börjar i äggstockarna, och stor inträffar under påverkan av östrogen och follikelstimulerande hormoner.

Vid det ögonblicket, när follikeln har mognat, är bastemperaturen hos en kvinna 37 grader och högre. Detta innebär att det finns en period av ägglossning. Bastemperaturen mäts för att ta reda på den mest fördelaktiga tiden för befruktningen, liksom de dagar då dess antagande är troligen det minsta. Du kan bestämma det med speciella tester för ägglossning (de säljs på apotek).

För att i tid fastställa om det finns fel i reproduktionssystemet är det nödvändigt att registrera varje månad när menstruationen börjar och slutar.

Dominant follikel

För att förstå vad som utgör follikelfasen i menstruationscykeln måste du veta hur ägget mognar..

Som vi nämnde tidigare, i det första steget i spridningsfasen, börjar folliklarna att mogna, som växer ungefär 7 dagar. Hela tiden är äggen i dem. Efter denna tidsperiod visas en ”ledare” bland dem - en dominerande follikel, som skiljer sig från andra i ökad storlek. Ägget utsöndras från det och kommer in i äggledaren. Där fäster hon och väntar på att spermier befruktning inträffar..

Följaktligen är ägglossning den tid då befruktning sker (eller inte inträffar).

Eftersom detta steg börjar på den första dagen av menstruationen beror blödningens varaktighet på hur lång tid det tar för den dominerande follikeln att mogna. Med långa perioder mognar det långsammare.

Endometrial fas

Det inre slemhinnan i livmodern - endometrium - förändras också beroende på cykelns fas. Detta sker cykliskt varje månad. Spredningsfasen åtföljs av en viktig process: död endometrium lämnar med blodet. Efter att livmodern har rengjorts börjar en ny endometrium växa, som under påverkan av östrogen är redo att acceptera ett befruktat ägg. I händelse av att befruktning inte har inträffat förstörs endometriet igen och en ny cykel börjar.

Ibland föreskriver läkare endometrihysteroskopi för patienter. Resultatet kommer att bero på dagen för månadscykeln..

I spridningsfasen skiljs tre stadier av endometrial utveckling:

 1. tidigt stadium endometrium
 2. endometrium i mellansteget
 3. senstadium endometrium

Endometriumet i det tidiga stadiet av spridningsfasen (5-7 dagar av månadscykeln) är tunn, jämn, blekrosa. Ibland kan läkaren som gör analysen se små blödningar och fragment av membranet.

I mittfasen av fasen (8-10 dagar i cykeln) fodrar det tjockare epitelet slemhinnan. Han är svullen, lös.

I det sena stadiet av spridningsfasen (11-14 dagar av cykeln) blir körtlarna svåra. Endometriet blir tjockare, ljusrosa, blodkärlen märks inte. Tjocka veck kan visas i skalet.

Om de avslutningsvis skrev "endometrium i det tidiga (mitten eller sena) spridningsstadiet", är detta inte ett tecken på patologi. Och bara ett uttalande om vilken period i månadscykeln studien genomförs..

Hormon normer

Spredningsfasen varar ungefär hälften av hela cykeln. Hela denna tid producerar den kvinnliga kroppen viktiga hormoner östrogen. De bidrar till befruktningen och ökar den sexuella lusten..

Om den kvinnliga kroppen har ett ökat innehåll av detta hormon, betyder det att de bildade äggen redan är klara för befruktningen. Med brist på östrogen kan follikelfasen ändras, eftersom folliklarna långsamt mognar.

FSH (follikelstimulerande hormon) produceras också under denna period. Tack vare FSH fungerar äggstockarna ordentligt. Det är detta hormon som ansvarar för att follikeln inte dröjer kvar i äggstockarna utan lämnar dem i tid.

Den follikulära fasen är en idealisk tid att studera mängden av vissa hormoner hos en kvinna.

Tabellen visar normerna för hormoner beroende på cykeln.

Basal temperatur

Alla stadier i menstruationscykeln manifesteras av ganska uttalade symtom. Kvinnor som planerar att bli gravid eller använda preventivmedel, beräkna bastemperaturen, bryr sig om hur kroppen beter sig.

Vi har redan sagt att den första menstruationsdagen är början på follikelfasen. Så om cykeln är 28 dagar börjar ägglossningsperioden ungefär 14 dagar. Men sådana matematiska beräkningar är rent teoretiska. För att säkerställa hur lång tid detta steg är, måste du regelbundet övervaka förändringar i kroppen.

I follikelfasen är bastemperaturen under 37 grader. Efter ägglossningen stiger den till nivån 37-37,5. En ökning av temperaturen signalerar början av ett nytt steg - luteal.

För att inte misstas med indikationerna på basaltemperatur måste du vid mätning styras av följande regler:

 • Mätningen utförs i ändtarmen på morgonen, liggande i sängen. Det är viktigt att använda samma termometer.
 • Innan du mäter temperaturen (helst minst 6 timmar) för att utesluta sexuell kontakt. Om du bryter mot denna regel kan avläsningen av basaltemperaturen betraktas som felaktig.

Före ägglossningen kommer temperaturen att vara under 37 grader. Detta beror på låg progesteron. Efter ägglossningen börjar corpus luteum aktivt producera detta hormon, vilket kommer att leda till en ökning av basaltemperaturen. När graviditet inträffar, när progesteron produceras i ett förbättrat läge, kommer det inte att låta det minska under en lång tid.

Vid denna tidpunkt ökar endometriet, blodtillförseln är mer intensiv, eftersom det uppvisar en stark känslighet för hormonella förändringar,

Tecken på ett follikulärt stadium

Ett annat tecken på uppkomsten av follikelfasen är mjukheten i bröstkörtlarna. Detta räcker precis för att verifiera vid palpation. Den här tiden är idealisk för att ha en bröstundersökning hemma..

Diagnosering av livmoderhalsslem hjälper också att bestämma uppkomsten av follikelfasen. Så snart menstruationen slutar, visas ett transparent slem i slidan, som liknar lim i tjocklek. Dessa utsläpp indikerar att perioden för ägglossning ännu inte har kommit.

Den gulaktiga utflödet som uppträder efter mognad av ägg är en utmärkt miljö för spermiernas liv. Samtidigt, under mitten av menstruationscykeln, ökar antalet sådana sekretioner kraftigt.

Så utifrån det ovanstående kan vi dra slutsatsen att en kvinna har vid en mognadstid av ägget en liten mängd transparenta sekretioner, och miljön i slidan är ganska torr.

Lång fas

Den follikulära fasens (ibland kallas follikulära) stadiet är cirka 14 dagar. Den korta follikulära fasen är inte dålig, den är bara en individuell funktion. Den förkortade fasen påverkar inte ägglossningen och befruktningen. Men om den är lång, indikerar det hormonell dysfunktion.

Kanske mognar follikeln för länge, eller mognar inte alls, det vill säga ägglossning inträffar inte, och befruktning är omöjlig. I detta fall är en studie av hormonell status nödvändig. Baserat på resultaten från testerna kommer läkaren att förskriva behandling. Oftast föreskriver obstetriker-gynekologer läkemedel för att stimulera ägglossning.

Så den första fasen i menstruationscykeln måste användas för att identifiera problemet som orsakar infertilitet. Och så snabbt som möjligt för att eliminera alla hinder för önskad graviditet.

kvinnor- blog.ru

kvinnors onlinemagasin

Faserna i menstruationscykeln: follikulär, ägglossande och luteal

Menstruationsfas

Denna fas motsvarar den första menstruationsdagen, som är början på cykeln. Under påverkan av hormoner avvisas endometrium, vilket orsakar menstruation. Således förbereder kroppen på äggets tidiga mognad, vars befruktning leder till att ett nytt liv föds.

I follikelfasen diagnostiseras algomenorré mycket ofta - smärtsamma perioder. Detta tillstånd är inte normen och behöver snabb behandling. Som regel är orsaken till patologin fel i nervsystemet och reproduktionssystemen, liksom olika sjukdomar i bäckenorganen.

Under menstruationen är det lämpligt att äta mat som är rik på järn eftersom dess mängd i kroppen minskar på grund av blödning. Det rekommenderas att hålla sig mer vilande, minska träningen och undvika stress. Vissa kvinnor tvingas ta sjukskrivning på grund av dålig hälsa vid denna tidpunkt..

Menstruationsfasen åtföljs ofta av nervositet, emotionell labilitet. Varaktigheten av follikelfasen är från 7 till 22 två dagar. Under denna period mognar den dominerande follikeln, vars befruktning leder till att ett nytt liv föds.

Äggstockningsfas

Runt den 7: e dagen av cykeln bestäms en dominerande follikel, som växer snabbt och producerar mycket östradiol. Andra folliklar regresserar. En follikel redo för ägglossning kallas en graaffbubbla.

Varaktigheten för ägglossningsfasen är cirka 3 dagar. För närvarande kommer en stor mängd luteiniserande hormon (LH) in i blodomloppet, dessutom släpps detta ämne upprepade gånger under 1,5-2 dagar. Denna process leder till fullständig mognad av follikeln och frigörandet av ett moget ägg.

En minskning av mängden östradiol provoserar utvecklingen av ägglossningsyndrom. Ett moget ägg släpps inom en dag från det ögonblick då en betydande frisättning av LH. När ägglossningen frigörs från 5 till 10 ml follikulär vätska där ägget är beläget.

På grund av hormonella förändringar blir livmoderhalsslemet äggvitt. Ägget går in i äggledarna och stannar där i cirka fyrtioåtta timmar. Eftersom spermatozoa lever (i genomsnitt) i 5 dagar, är de mest gynnsamma för befruktningen 14-15 dagar från början av menstruation (med en genomsnittlig cykelvaraktighet).

Luteal fas

Perioden mellan ägglossningen och nästa menstruation kallas lutealfasen (corpus luteum-fasen). Dess varaktighet är ganska stabil och sträcker sig från 12 till 14 dagar (± ett par dagar). För närvarande brister graafbubblan och förvandlas till corpus luteum.

I lutealfasen utsöndrar corpus luteum aktivt hormoner. På grund av ökningen i progesteron och östradiol förändras tillståndet för ett par yttre lager av endometriumet. Arbetet i slemskiktets körtlar startas, vilket gör att könsorganet förbereds för introduktionen av zygoten.

Progesteron och östrogen når toppvärden i mitten av lutealfasen, vilket provoserar en minskning av antalet LH och FSH. Efter befruktningen tar corpus luteum ansvaret för produktionen av progesteron. I framtiden ligger denna funktion på moderkakan, som bland annat börjar utsöndra östrogen.

I frånvaro av befruktning regresserar corpus luteum, kvinnans hormonella bakgrund förändras, en ny follikel börjar utvecklas. På grund av minskningen i mängden progesteron och östrogen återupptas LH- och FSH-syntesen, vilket provoserar uppkomsten av menstruation.

Således består menstruationscykeln av flera sammankopplade faser som går efter varandra. En kvinnas reproduktionsfunktion beror på hur väl det hormonella systemet fungerar. Fel i produktionen av ett hormon leder oundvikligen till allmänna störningar i menstruationscykeln.

Gillar du artikeln? Prenumerera på webbplatsuppdateringar via RSS, eller håll dig uppdaterad om Vkontakte, Odnoklassniki.

Prenumerera på uppdateringar via e-post:

Berätta för dina vänner om denna artikel på ditt favorit sociala nätverk med knapparna. tacka!

Vad är den follikulära fasen i cykeln hos kvinnor? Normen för hormoner i follikelfasen

Till skillnad från män, upplever en kvinna cykliska förändringar i kroppen hela sitt reproduktiva liv..

Menstruationscykel

Den kvinnliga cykeln är indelad i två huvuddelar: follikelfasen och lutealperioden. Vissa läkare kan dela upp cykeln i fyra delar: menstruation, tid till ägglossning, ägglossningsperiod och luteal fas.

Kvinncykeln varar i genomsnitt 28 dagar, men en liten förskjutning i en eller annan riktning är inte en avvikelse och kräver inte medicinsk korrigering. Under den första halvan av denna period varar cykelns follikelfas. Efter det kommer tiden att ägget lämnar äggstocken, och tiden för den andra delen av cykeln börjar.

Det är värt att notera att follikelfasen kan pågå från en vecka till 20 dagar. Detta är ett enskilt drag i den kvinnliga kroppen..

Vilken dag i cykeln är den givna perioden?

Medicin vet att omvandlingen i folliklarna och deras förberedelse för ny tillväxt börjar två dagar innan nästa menstruation börjar. Trots detta kan denna tid inte inkluderas i follikelfasen. Denna period är fortfarande luteal..

Den follikulära fasen av cykeln börjar med tillkomsten av vanliga perioder. Många läkare separerar denna gång separat och kallar det en menstruation. Detta motsäger emellertid inte det faktum att de dagar då menstruationen går ingår i den undersökta fasen.

Den follikulära fasen: normen för hormoner

Det ganska könet måste ofta donera blod för att studera den hormonella bakgrunden. Mängden erhållen substans beror på fasen i menstruationscykeln.

Den follikulära fasen väljs vanligtvis för att leverera följande hormoner:

 • follikelstimulerande;
 • anti-muller hormon;
 • luteiniserande;
 • prolaktin;
 • östradiol;
 • progesteron;
 • androgener;
 • sköldkörtelhormoner.

Vilka är de normala värdena för dessa testämnen??

Follikelstimulerande hormon

En av de mest föreskrivna testerna är studien av detta ämne. Follikelstimulerande hormon ansvarar för tillväxt och utveckling av folliklar före ägglossning. Det är från dem att ägget sedan kommer ut, redo för befruktning av den manliga spermierna.

Om follikelfasen väljs, bör FSH ha följande värden: från 3 till 11 mU / ml. Analysen ges huvudsakligen den femte dagen i cykeln. Det är värt att notera att för att få ett tillförlitligt resultat kan du inte äta mat och dryck som innehåller koffein innan du tar materialet. Annars kan du få ett överskattat eller omvänt lågt resultat..

Avvikelse från normala värden i en eller annan riktning kan bero på följande skäl: förekomsten av tumörer på gonaderna, felaktig drift av hypofysen. Även mängden ämne har utmärkta värden under graviditeten..

Luteiniserande hormon

I de flesta fall, tillsammans med follikelstimulerande hormon, föreskrivs en analys för luteinisering. Det når sin topp flera timmar innan ägget lämnar äggstocken. Det är under påverkan av detta ämne som follikeln brister och som ett resultat utgången från en mogen kvinnlig cell från den.

För forskning måste follikelfasen väljas. Vilken dag i cykeln är att föredra att välja, kommer läkaren att berätta. FSH och LH överlämnar ofta samtidigt.

Normala värden för detta ämne i en kvinnas blod ligger i intervallet 2 till 14 mU / ml. Material bör tas strikt på tom mage. Innan du donerar blod kan du inte vara nervös och stressa din kropp. Försök få tillräckligt med sömn, koppla av och vara i ett positivt humör..

En minskning eller ökning av hormonet kan vara med olika neoplasmer på äggstockarna. Med en kränkning av hypofysen observeras också avvikelser från normala värden. Med en minskning av äggnivån i äggstockarna kan hormonets nivå öka avsevärt. Detta sker i kombination med en minskning av follikelstimulerande hormon..

estradiol

Detta hormon styr utvecklingen av follikeln och tillväxten av endometrium, som behövs för att fixera fosterets ägg vid graviditet. Estradiol produceras av de kvinnliga äggstockarna. Det kan också produceras av binjurarna..

Den follikulära fasen väljs också för sin studie. Vilken dag i cykeln ska väljas för leverans av hormonet?

Estradiol kan studeras både i början av den kvinnliga cykeln och i mitten av follikelfasen. Det är värt att notera att läkaren vid behov kan förskriva en analys för detta hormon efter ägglossningen, men i detta fall kommer mängden ämne att reduceras avsevärt. Vad är normen för östradiol? Standardvärden kan variera från 110 till 330 pmol / L.

Med en betydande avvikelse från dem är det en kränkning av arbetet i vissa kvinnliga organ. Till exempel med polycystisk äggstock under sjukdomar i sköldkörteln eller levern. Under graviditet eller vid användning av hormonella läkemedel kan östradiolnivåer variera betydligt från normalt..

progesteron

Vanligtvis genomförs en studie av detta ämne i en kvinnas kropp under andra halvan av cykeln, några dagar efter ägglossningen. I vissa fall kan emellertid follikelfasen väljas för analys. Vilka är de normala värdena?

Mängden progesteron i en kvinnas blod under denna period bör ligga inom intervallet 0,32 till 2,23 nmol / l.

Om progesteron är förhöjd i follikelfasen kan detta indikera närvaron av cyster eller olika tumörer i äggstocken. En kränkning i binjurarna är också möjlig. En oregelbunden menstruationscykel kan bero på en hög nivå av detta ämne i den första fasen.

En minskning av progesteronnivåerna kan bara säga något när materialet togs efter ägglossningen.

Sköldkörtelhormoner

För att analysera dessa ämnen kan både follikelfasen och perioden efter ägglossningen väljas. Vilka är de normala värdena på dessa hormoner för en kvinna?

Tyroxin bör ligga i intervallet 64 till 150 nmol / L.

Triiodothyronine har normala värden i intervallet 1,2 till 2,8 nmol / l.

Sköldkörtstimulerande hormon har värden från 1 till 4 mU / ml.

Med olika avvikelser i mängden av dessa ämnen kan vi prata om sköldkörtelns funktionsfel. Dessutom kanske hypofysen inte fungerar korrekt..

prolaktin

Detta hormon ansvarar för den normala produktionen av mjölk under amningen. För närvarande är nivån ganska hög och det är normalt. Om en kvinna inte ammar, bör prolaktinnivån ligga i området 130 till 540 mU / ml.

Avvikelser från normen kan indikera att hypofysen inte fungerar korrekt. Adrenal funktion kan också vara nedsatt. Innan du tar testet kan du inte göra fysiskt arbete och äta mat. Det är tillrådligt att ha en god vila och vara på gott humör. Endast i detta fall får du det mest pålitliga resultatet..

Slutsats

Som ni redan har förstått väljs follikelfasen för att studera många kvinnliga hormoner. Tidsintervallet föredras från den tredje till den femte dagen i menstruationscykeln.

Vid mottagning och avkodning av resultatet är det alltid nödvändigt att ta hänsyn till laboratoriets normala värden. De visas vanligtvis alltid på arket med ditt resultat. Många medicinska centra använder också olika mätenheter. Det är också nödvändigt att uppmärksamma detta..

Om du får ett resultat med stark avvikelse rekommenderas att analysen görs om igen i nästa cykel. Ibland kan det erhållna värdet vara felaktigt på grund av påverkan av yttre faktorer: brist på sömn, stress, fysiskt arbete, rökning och alkoholkonsumtion.

Vid starka avvikelser från normen är det nödvändigt att utföra rätt korrigering. Detta bör göras först efter en ny undersökning av ett visst ämne och bekräftelse av diagnosen. I de flesta fall föreskrivs preparat som innehåller nödvändiga hormoner för korrigering. I det fall då orsaken till kränkning av testämnesmängden är fel i kvinnliga organ, väljs en individuell korrigeringstyp.

Ge över analysen och följ alla nödvändiga regler. Endast i detta fall får du ett tillförlitligt resultat. Håll dig frisk och håll dina hormoner i schack.

Hur man beräknar follikelfasen och bestämmer ägglossningen

Den follikulära fasen börjar den första dagen av menstruationen och slutar med ägglossning

allmän information

Varje månad genomgår en frisk kvinnas kropp samma förändringar. Konventionellt är menstruationscykeln uppdelad i flera faser, i vilka var och en sker vissa processer som reglerar kvinnans reproduktionsfunktion:

Början av follikelfasen av cykeln indikeras av menstruation. Vid denna tidpunkt dör corpus luteum, progesteronproduktionen stannar, och kroppen förbereder sig för nästa möjliga befruktning.

Folliklar är belägna i äggstockens kortikalskikt. Så snart menstruationen slutar, provoserar FSH-hormonet follikelväxt och äggmognad hos en av dem. I framtiden går ett moget ägg utanför, redo för befruktning. Så det är en förändring i follikelfasen till ägglossning.

Viktig! Förutom tillväxten av folliklar i den första fasen av menstruationscykeln, är det en ökning av det funktionella lagret av endometrium i livmodern. Det är han som är ansvarig för fästningen av det befruktade ägget och utvecklingen av embryot i de första stadierna av graviditeten.

Sedan börjar lutealfasen, vars huvuduppgift är att upprätthålla graviditet efter ägglossning.

Varaktigheten för den första fasen av cykeln

Hypofysen är ansvarig för processerna för follikulär tillväxt och äggbildning. Det är han som startar produktionen av FSH- och LH-hormoner, som varje månad stimulerar tillväxten av 5-10 folliklar.

Fasens längd bestäms av varaktigheten av mognad av den dominerande follikeln och ägget i den. Vanligtvis är det 7-23 dagar, beroende på kvinnornas individuella egenskaper.

Viktig! Det finns tillfällen då en kvinna inte har ägglossning. En sådan månadscykel kallas anovulatorisk. I detta fall inträffar inte den andra fasen av cykeln, och menstruationen kommer med en försening.

I genomsnitt är en kvinnas månadscykel normalt 28 dagar. I detta fall varar follikelfasen 2 veckor från början av menstruationen. Sedan ägglossning inträffar, följt av en luteal fas.

Varaktigheten på follikelfasen beror på kvinnans individuella egenskaper och kan variera från 7 till 22 dagar

Hormonorm

Kroppens reproduktionsfunktion regleras av två delar av hjärnan som ansvarar för produktionen av hormoner - hypofysen och hypotalamus. Det är de som påverkar tillväxten av folliklar och endometrium, utlöser processerna för äggstocksstimulering, ägglossning och bevarande av graviditet.

Bland de många hormoner som produceras av kroppen finns det flera som är särskilt viktiga för cykelns follikelfas.

Follikelstimulerande hormon (FSH). Det är nödvändigt för äggets mognad och normalt bör mängden motsvara:

 • för flickor under 11 år - högst 2 enheter / l;
 • hos kvinnor i den första fasen av cykeln - 4-10 U / l;
 • under ägglossning 10-25 U / l;
 • i den sista fasen av cykeln 2-8 U / L.

Prolaktin. Kan ha en negativ effekt på FSH. Så dess ökade mängd hjälper till att bromsa äggets tillväxt, sen ägglossning eller fullständig frånvaro. Normalt bör hormonindikatorerna motsvara:

 • hos flickor under 10 år - 90-250 mIU / l;
 • hos kvinnor - 60-510 mUU / l;

Estradiol. En tillräcklig mängd bildas endast när de tre andra hormonerna är inom normala gränser. Det påverkar endometriumtjockleken, vilket bidrar till tillväxten av dess funktionella skikt. Låter dig säkert fästa embryot i livmodern och upprätthålla graviditet. Normala indikatorer:

 • hos flickor under 11 år - 5-21 pg / ml;
 • hos kvinnor i den första fasen av cykeln - 5-50 pg / ml;
 • under ägglossning, 90-300 pl / ml;
 • i den sista fasen av cykeln 10-115 pg / ml.

Luteiniserande hormon. I små mängder släpps det i början av cykeln. I slutet av follikelfasen ökar dess innehåll kraftigt, vilket säkerställer en framgångsrik befruktning av ägget. Normalt motsvarar indikatorerna:

 • för flickor under 11 år - högst 14 enheter / l;
 • hos kvinnor i den första fasen av cykeln - upp till 20 enheter / l;
 • under ägglossning 25-95 U / l;
 • i den sista fasen av cykeln 0,6-16 U / L.
 • folliculinfas 0,3-0,7 μg / l;
 • ägglossning 0,7-1,5 mcg / l;
 • luteal fas 4,7-18 mcg / l.

Viktig! Strax före början av ägglossningen, när nivån av luteinstimulerande hormon ökar kraftigt, kan en kvinna märka uppkomsten av ett stort antal slemhinnor i vaginal urladdning. Detta är ett sätt att avgöra om ägglossningen är nära..

Ett blodprov hjälper till att bestämma mängden hormon. Det utförs på morgonen, på tom mage, på vissa dagar av menstruationscykeln. För att bestämma hormonerna i den första fasen av cykeln är 3-8 dagar lämpliga från den dag menstruationen börjar.

Manifestationer av follikulär insufficiens

Hormonfel i kroppen leder till alla möjliga störningar. Så otillräcklig eller överdriven produktion av hormoner i den första fasen leder till avsaknad av ägglossning, infertilitet av olika former.

Manifestationer av hormonbrist eller överskott:

 • ofta förseningar av menstruationen utan någon uppenbar anledning;
 • eventuell fläckning utöver menstruation;
 • långvarig frånvaro av graviditet.

I närvaro av sådana symtom föreskrivs en kvinna en ytterligare undersökning - en ultraljud. Under ultraljudsundersökningen, tecken på polycystiska, multifollikulära äggstockar, kan anovulation upptäckas.

Viktig! Starka psyko-traumatiska situationer, stress, depression, operationer kan provocera hormonell obalans och förvärra follikelväxten..

Korrigering av den hormonella bakgrunden utförs med hjälp av mediciner. I vissa fall kan minimalt invasiv kirurgi behövas - laparoskopi.

Är det möjligt att bli gravid i den första fasen av cykeln

Graviditet uppstår till följd av spermierbefruktningen av ägget, som lämnades vid ägglossningen. Fram till denna punkt kan befruktningsprocessen inte ske. Men det finns ofta fall av tidig ägglossning, när den inträffar tidigare än det förväntade datumet, 7-10 dagar från början av menstruationen. I detta fall reduceras follikelfasen och graviditet inträffar i själva verket under ägglossningsperioden.

Viktig! Spermens livskraft i den kvinnliga kroppen kan nå sju dagar. Därför kan oskyddat samlag, även en vecka före ägglossning, leda till befruktning och graviditet..

För att kontrollera cykelns varaktighet och dess individuella faser, rekommenderas kvinnor att hålla en individuell menstruationskalender. Det kan också krävas av den behandlande gynekologen att göra en diagnos vid eventuella problem..

Hur man bestämmer ägglossningen

Läs hur du bestämmer ägglossningen med testremsor i instruktionerna som bifogas dem.

Det finns flera metoder som en kvinna kan bestämma när ägglossningen närmar sig eller börjar. De mest exakta metoderna är:

 1. Ultraljudundersökning (ultraljud). Det utförs transvaginalt, transabdominalt eller transrektalt, beroende på patientens individuella egenskaper. Kräver inte förberedelser för proceduren.
 2. Blodprov. Det låter dig ta reda på nivån på hormoner i blodet och den exakta dagen för ägglossning. Förberedelserna innebär att man följer några rekommendationer, sätter den på tom mage.

Utan att vända sig till specialister för hjälp, på egen hand, kan en kvinna bestämma ägglossning på följande sätt:

 1. Apotekstester för snabb diagnos. Används hemma, på samma sätt som test för att bestämma graviditet. Innan proceduren måste du avstå från att ta vätska och gå på toaletten, inte använda urin efter att du vaknat och utföra ett test minst 2-3 gånger om dagen.
 2. Graf över basaltemperatur. Genom att upprätthålla en graf kan du bestämma tillvägagångssättet och förekomsten av ägglossning med en noggrannhet på 90%. Temperaturen ska mätas under minst 3 cykler i rad. Det huvudsakliga tillståndet: daglig mätning på morgonen, rektalt, utan att komma ur sängen. Den högsta temperaturen observeras den första dagen av menstruationen, sedan minskar den och i mitten av cykeln sjunker kraftigt med 0,2-0,5 grader. Därefter kommer hennes skarpa språng. Ägglossning sker dagen då den lägsta temperaturen registrerades före hoppet.
 3. Individuell kalender för menstruation. Med dess hjälp kan du beräkna längden på månadscykeln och ägglossningen sker ungefär i mitten.

Under ägglossningen noterar kvinnor ofta förekomsten av obehagliga känslor i äggstocken, deras ömhet, vaginal urladdning, som påminner om rå äggvita i konsistensen. Några dagar före ägglossningen känner kvinnor en ökning i styrka, glädje, ökad sexualitet, självförtroende.

Vad är follikelfasen i menstruationscykeln

En kvinnas menstruationscykel är indelad i flera separata perioder. I varje fas i kroppen finns det ett antal förändringar och processer som påverkar en kvinnas välbefinnande, hennes prestanda och känslomässiga tillstånd. En av de första är follikelfasen. Det följs av ägglossning och lutealfasen.

Menstruationsöversikt

Under förutsättning att kvinnan inte har några hälsoproblem, och organen i reproduktionssystemet fungerar utan misslyckanden, sker processen för avstötning av endometri varje 21-35 dag. Tillsammans med endometrium lämnar kroppen en viss mängd blod från livmodern. Beroende på individuella egenskaper varar menstruationen från flera dagar till en vecka. Den totala mängden blod som en kvinna förlorar under denna period kan variera från 10 till 70 ml. Den här indikatorn är helt individuell, men för mycket rikliga och långa perioder måste du se en läkare för undersökning. Du bör inte ignorera en specialistkonsultation, eftersom menstruationsblodet innehåller ett speciellt enzym, plasmin, som förhindrar att det koagulerar, vilket hotar med överdriven blodförlust och en betydande försämring av välbefinnandet.

Menstruationscykeln börjar den första dagen av blödningens början och slutar dagen före nästa blödning. Det anses vara helt normalt om cykelns varaktighet varierar med 1-2 dagar. Om skillnaden är mer än 3-4 dagar bör du besöka en specialist för undersökning..

Menstruationscykel - periodiska förändringar i kroppen av en kvinna i reproduktiv ålder, syftar till möjligheten till befruktning

Menstruation förekommer hos kvinnor som kan uppfödas. Upphörandet av menstruationsflödet indikerar början av klimakteriet. Oftast faller denna period på 47-50 år. Ibland inträffar en tidig menopaus vid 40 år eller sen - vid 58 år. Många kvinnor under denna period har sådana obehagliga symtom som feber, kallsvett, en kraftig förändring av humör. Detta beror på hormonella förändringar i kroppen såväl som den snabba minskningen av reproduktionsfunktionen..

Varje menstruationscykel är indelad i tre faser, som kännetecknas av sina egna egenskaper. Om någon fas misslyckas påverkar den omedelbart resten av perioden, vilket kan leda till att menstruationen kan inträffa senare eller tidigare.

Follikelfasen: vad är det och vilken cykeldag börjar

Från namnet på själva fasen blir det tydligt att follikelmognad inträffar i kroppen under denna period. Denna process är möjlig på grund av närvaron av follikelstimulerande hormon i kroppen. Samtidigt mognar ungefär 5-6 folliklar, varefter de mogna folliklarna anses redo att flytta till nästa fas av menstruationscykeln.

Förutom FSH deltar även andra hormoner, under påverkan av vilka 1-2 folliklar får dominerande status, och resten i detta skede stoppar deras utveckling och atrofi. Ytterligare follikulär mognad varar i cirka 2 veckor, men denna process kan endast ta sju dagar eller pågå upp till 22 dagar. Detta fenomen anses inte vara en patologi eller ett fel i de inre organen, men det är bättre att gå till en gynekolog för att fastställa orsakerna till för lång mognad.

Bastemperaturen i denna fas hålls på cirka 37 grader. Med ägglossningen inträffar en kraftig minskning av basaltemperaturen. Temperaturindikatorer är särskilt viktiga för de kvinnor som planerar en graviditet, men som har svårt att bestämma perioden för ägglossning på grund av oregelbunden menstruation.

Äggstockningsfasen: vad är det och vilken cykeldag är början på en ny fas

I slutet av follikelfasen bildas en dominerande follikel, som i början av ägglossningsfasen börjar syntetisera östrogen. Tack vare detta hormon börjar endometrialskiktet att växa aktivt. I själva follikeln uppstår äggmognad. Parallellt med den syntetiserade dominerande follikeln främjar hormonet östrogen bildningen av luteiniserande hormon, vilket är nödvändigt för att reproduktionssystemet ska fungera normalt. Att öka detta hormon till maximal nivå initierar ägglossning. Efter mognad förvandlas follikeln till en speciell säck där ägget är redo för frisättning.

En av de viktigaste funktionerna med luteiniseringshormonet är att försvaga väggarna i skyddssäcken, varför bubblan brister. Vid denna punkt börjar ägget att röra sig mot äggledarna. Denna process kallas ägglossning..

Det finns inget sätt att på ett tillförlitligt sätt bestämma vilket specifikt äggstock ett ägg kommer in i och var ägglossning kommer att inträffa. Det är omöjligt att påverka denna process på något sätt, därför kommer ägget in i höger eller vänster äggstock i en slumpmässig ordning.

Ägglossningsfasen är en kritisk period i menstruationscykeln.

Äggens ytterligare väg passerar genom fleecy-epitelet i äggledarna. Fodrad med detta epitel riktar rörets yta försiktigt ägget mot livmodern. Om befruktning av ett moget ägg inte inträffar innan det kommer in i livmodern, kommer det att upplösa sig i slemhinnan. Ägglossning orsakar vanligtvis inte obehagliga symtom, men vissa kvinnor kan uppleva smärta i flera timmar..

Ägglossningsfasen är den viktigaste perioden i menstruationscykeln, eftersom det är under ägglossningen som befruktningen inträffar. När en kvinna redan förväntar sig ett barn, ägglossning inträffar inte, men hon återhämtar sig mycket snabbt efter förlossningen, förutsatt att det inte fanns några komplikationer och hormonstörningar.

Luteal fas

Ägglossningen följs av lutealfasen, som varar i 2 veckor. Efter bristningen av en graafbubbla, som innehöll ett moget ägg, sker en aktiv ansamling av lipider och ett pigment såsom lutein. Under påverkan av dessa processer förvandlas bubblan till corpus luteum, vilket bidrar till produktionen av sådana vitala hormoner som östradiol, progesteron och androgener.

Vad händer när ett ägg befruktas?

När befruktning av ett ägg äger rum i kroppen, börjar globala förändringar. Under påverkan av de utsöndrade hormonerna östrogen och progesteron förändras endometrialskiktet, vilket börjar utsöndra en speciell hemlighet. alla pågående processer i detta skede är ett slags förberedelse för en framgångsrik implantering av ett befruktat ägg.

Vad händer i kroppen när det inte finns någon börda

Om ägget inte har befruktats börjar kroppen sänka nivån på hormonet progesteron, såväl som hormonet östrogen. Eftersom dessa hormoner är viktiga för att upprätthålla det odlade endometriet, utan korrekt koncentration, exfolierar det bildade slemskiktet gradvis och utsöndras från kroppen med blod. Under de tidiga dagarna av blödningar känner man sig betydande obehag och smärta, men de är ganska toleranta, så en kvinna kan inte bli distraherad från sina dagliga angelägenheter. Om smärtan är outhärdlig bör du konsultera en specialist för att utesluta förekomsten av någon sjukdom..

Vad är follikelfasen och lutealfasen hos kvinnor, inte alla vet, men denna viktiga information kan hjälpa rättvisa kön att bättre förstå vilka processer i kroppen som sker i dessa faser, hur man kan eliminera möjliga negativa symtom och förbättra deras välbefinnande.

Vad är follikelfasen hos kvinnor och hur länge håller den?

Den follikulära fasen hos kvinnor blir det första steget i beredningen av könsdelarna för ägglossning. Det är en integrerad del av den bifasiska menstruationscykeln, vars biologiska betydelse är bildandet av ett ägg, dess befruktning och implantering i livmodern..

I follikelfasen av cykeln inträffar två huvudhändelser. I äggstockarna växer en dominerande follikel med en mogen kvinnlig reproduktionscell. Samtidigt skapas alla förhållanden i livmodern för införandet av ett befruktat ägg. Liknande förändringar upprepas varje cykel..

Den normala menstruationscykeln varar från 21 till 35 dagar. I de flesta fall varar det 28 dagar..

Kvinnans menstruationscykel är bifasisk. Beroende på förändringarna i äggstockarna och livmodern skiljs följande faser av cykeln:

 1. 1. I äggstockarna passerar follikelfasen, i livmodern - proliferativ.
 2. 2. I äggstockarna börjar lutealfasen, medan den är i livmodern - sekretorn.

Det första steget kallas follikelfasen på grund av de viktigaste förändringarna som inträffar - mognaden av follikeln med ägget (follikulogenes). Detta steg är förberedande för nästa - ägglossning. Med ägglossning förstås processen för det mogna ägget som lämnar follikeln genom mikroskopisk bristning av äggstocksmembranet. I den andra fasen bildar ett corpus luteum progesteron; dess huvudfunktion är att förbereda endometriet för implantation. Om befruktningen inte inträffar börjar menstruationen och livmoderns slemhinnor avvisar alla folliklar.

I den första fasen av cykeln mognar många folliklar, som kan hittas i olika utvecklingsstadier i äggstockarna. De är en bubbla fylld med vätska; Det uppdateras varje menstruationscykel. Folliklar växer i olika takt. En av dem vid en viss tidpunkt börjar överträffa resten i tillväxt. Det kallas dominerande. Det är i det att kvinnliga reproduktionsceller mognar.

Den dominerande follikeln, där ägget mognar, växer med en hastighet av 2 mm per dag och når 18–20 mm i mitten av cykeln. Det producerar biologiskt aktiva substanser (BAS) och könshormoner (östradiol och androgener), som spelar en stor roll i regleringen av cykeln. Follikelmognad i äggstocken sker under påverkan av hypofysen för att producera follikelstimulerande hormon. Vanligtvis i äggstocken (höger eller vänster) mognar bara ett ägg, i sällsynta fall - två (detta förklarar födelsen av tvillingar).

I genomsnitt, hos kvinnor under hela reproduktionsperioden, mognar cirka 300–500 folliklar med fulla ägg i äggstockarna; resten är regresserade. Deras totala antal vid början av menarche (den första menstruationen hos flickor) når 35-40 tusen.

Under påverkan av östrogener producerade av den inre fodret i de mogna folliklarna sker spridningsprocesser i livmoderslimhinnan, kallad endometrium. Endometriet förtjockas och kan i mitten av cykeln nå 9–10 mm normalt.

De processer som sker i denna fas ser gynekologen eller ultraljudläkaren lätt tack vare ultraljudsapparaten med hjälp av en buk (undersökning genom vävnaderna i buken) eller transvaginal (med introduktionen via slidan) sensorn. Specialister föredrar den vaginala sensorn, eftersom den låter dig få bästa möjliga visualisering av bäckenorganen. Tack vare honom är en ökning av folliklar i storlek tydligt synlig, liksom en förtjockning av livmoderslimhinnan.

Observera de processer som äger rum i äggstockarna och livmodern med hjälp av ultraljud, gör att du kan förutsäga de mest gynnsamma dagarna för befruktningen och därmed öka chansen många gånger.

Den första dagen med blodig urladdning betraktas som början av menstruationscykeln och follikelfasen, som slutar med ägglossning. Dess varaktighet beror på det totala antalet dagar i cykeln. Tiden beräknas enligt följande: 14 dagar måste dras från cykeltiden.

Den follikulära fasen kan vara lite längre eller vara kortare än den genomsnittliga tiden, vilket beror på de individuella egenskaperna hos reproduktionssystemets funktion, externa och interna miljöförhållanden. Beroende på detta kan äggets utträde från follikeln förekomma tidigare (då talar vi om tidig ägglossning) eller senare (i fall av sen ägglossning).

Det är mycket viktigt för varje kvinna att hålla en kalender för menstruationscykeln för tidig upptäckt och korrigering av avvikelser.

Överträdelser av follikelfasen, liksom hela menstruationscykeln, är förknippade med hormonsvikt i kroppen. Alla negativa effekter av den yttre och interna miljön kan leda till den:

 • överansträngning;
 • endokrina sjukdomar (sjukdomar i sköldkörteln och binjurarna);
 • överdriven fysisk och emotionell stress;
 • klimatförändring;
 • förvärring av kroniska sjukdomar och infektioner;
 • påfrestning.

Den patologiska processen är baserad på störda hypotalamisk-hypofys-äggstocksförhållanden som leder till anovulation (brist på ägglossning). Som ett resultat har en kvinna problem med befruktningen under uppenbarligen gynnsamma förhållanden..

De viktigaste manifestationerna av en kränkning av follikelfasen: försenad menstruation, tungt menstruationsflöde, oförmåga att bli gravid.

Alla stadier i menstruationscykeln är nära besläktade. Den follikulära fasen hos kvinnor är de förberedande stadierna i den komplexa mekanismen för äggmognad och dess utgång från äggstocken.

Alla kränkningar som påverkas av yttre eller inre faktorer på kroppen leder till patologier i det reproduktiva systemet och ett brott mot dess funktioner.

Den follikulära fasen i menstruationscykeln

Hormonella förändringar i kroppen är cykliska. Den follikulära fasen i menstruationscykeln börjar omedelbart efter döden av corpus luteum. Så snart produktionen av hormonet progesteron har slutat och det har tagits bort helt från kroppen, börjar nya folliklar utvecklas.

Hormonella förändringar i kroppen är cykliska. Den follikulära fasen i menstruationscykeln börjar omedelbart efter döden av corpus luteum. Så snart produktionen av hormonet progesteron har slutat och det har tagits bort helt från kroppen, börjar nya folliklar utvecklas.

Vilka dagar i cykeln inträffar follikelfasen

Till skillnad från lutealfasen, vars kurs styrs av corpus luteum, triggas och regleras alla follikelutvecklingsprocesser av hypofysen. Allt är sammankopplat i kroppen, och reproduktionssystemet regleras av hormoner och kontrolleras av receptorer..

När progesteronproduktionen är klar initierar hjärnreceptorer frisättningen av hormoner i follikelfasen. Denna fas börjar med menstruationsblödning, eftersom båda dessa processer orsakas av samma faktor - ett kraftigt fall i progesteronnivåerna..

Frigörandet av ett stort antal FSH- och LH-hormoner i blodomloppet stimulerar de embryonala folliklarna till början av tillväxten. Som ni vet läggs antalet ägg i äggstockarna hos en flicka vid en ålder av omkring 6 veckors embryo. Efter puberteten, fram till början av klimakteriet, stimulerar hypofysen varje månad 5 till 10 folliklar för att börja växa. Denna process varar från 7 till 23 dagar..

Normalt, från början av menstruationen till dess slut, lyckas den dominerande follikeln bildas och kan ses på en ultraljudssökning redan på en 2-3 ”ren” dag. Den follikulära fasen i menstruationscykeln manifesterar sig inte externt, men dess passage påverkas av kvinnans livsstil.

Follikulära hormoner

Hypofysen och hypotalamus är de delar av hjärnan som reglerar hela reproduktionsprocessen, inklusive produktion av hormoner. Efter att deras receptorer har fått en signal för att stoppa utsöndring av progesteron, startar de processen med att stimulera äggstockarna. De producerar ett helt komplex av hormoner som påverkar reproduktionssystemet, men de lyckades identifiera två huvudsakliga - FSH och LH.

Follikelstimulerande hormon bestämmer och påverkar differentieringen av cellerna i deras membran signifikant. Detta hormon förbereder äggstocksreceptorerna för andra hormoner. FSH börjar produceras under puberteten hos både flickor och pojkar. Hos män produceras den därefter jämnt i små mängder, medan hos kvinnor varierar dess nivå mycket beroende på cykelstadiet..

Luteinstimulerande hormon - frigörs av signalen från hypofysen efter att folliklar började utvecklas. Under påverkan av LH i follikelfasen i den normala menstruationscykeln sker den slutliga separationen av cellerna i follikelmembranet och produktionen av androgener börjar. Androgener konverteras till östrogener över tid, och vid tid av ägglossning är nivån på dessa hormoner maximal.

Tillsammans med FSH och LH produceras också östradiol, som når en topp i slutet av follikelfasen och dess koncentration bör vara direkt relaterad till nivån på LH. Förhållandet mellan dessa två hormoner påverkar sekretionsaktiviteten hos hypofysen och hypotalamus, och om förhållandet fluktuerar eller hormonnivåerna är upprörande, bör allvarliga sjukdomar som en hjärntumör inte uteslutas.

Follikelfas - hormonnormer

Hormonnivåer bestäms med hjälp av ett blodprov. Enligt allmänna regler levereras material på morgonen på tom mage vissa dagar i cykeln. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att FSH-produktion inte sker jämnt, det kommer in i blodet i portioner, var 1 till 4 timme, urladdningsperioden är 15 minuter.

Hormoner som producerats i den första fasen och som påverkar fertiliteten analyseras dag 3-8..

Gynekologer-endokrinologer rekommenderar att man kontrollerar fem huvudhormoner:

 • FSH - 2,8 - 11,3 mU / l;
 • LH - 2 - 14 mU / l;
 • Prolactin - 130 - 540 mU / l;
 • Progesteron - 0,33 - 2,22 nmol / L;
 • Estradiol - 110 - 330 nmol / L.

Follikulär cykelinsufficiens

Att minska eller öka produktionen av ett hormon kan leda till en obalans i hela samtrafiksystemet. Tillväxten och utvecklingen av follikeln beror på extern hormonreglering, så balansen och sekvensen för hormonproduktion avgör om en kvinna kan bli gravid. Det finns flera orsaker till misslyckandet i den första fasen, de kan upptäckas från hypofysen eller från äggstockarna.

Spänningar, rädsla och ständiga spänningar påverkar negativt hypofys- och hypotalamreceptorerna, som är extremt mottagliga för mental stress. Inom medicinen har en speciell term skapats för detta fenomen - psykogen infertilitet. Dåliga vanor är extremt negativa för hjärnstrukturer..

Polycystisk äggstock i follikelfasen i vilken menstruationscykel som helst orsakar ett patologiskt svar på effekterna av FSH och LH, stimulerar frisättningen av okarakteristiska hormoner i blodet och förstör hela regleringssystemet, varför utvecklingen av follikeln blir omöjlig.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Villkor för återhämtning av menstruation efter förlossning: vad är normen och vad är patologi?

Unga mödrar är alltid nyfikna när perioden börjar efter förlossningen. Under återhämtningen av cykeln kan den ändra längd, menstruationen får ofta en annan karaktär, intensitet, varaktighet, bli mer eller mindre smärtsam än före graviditeten....

Vad är follikelfasen? Norm och sjukdomar

Under reproduktionsåldern sker cykliska förändringar varje månad i en kvinnas kropp. Oftast är de indelade i två grupper: follikelfasen och lutealfasen. Vissa gynekologer föredrar emellertid att skilja fyra stadier i cykeln: menstruation, perioden före ägglossning, ägglossningsperiod och luteal fas....

Oregelbundna perioder hos en ammande mor: normal eller inte?

Återställningen av menstruationscykeln efter förlossningen sker gradvis. Därför är oregelbundna perioder med amning ett normalt alternativ. Brottet i cykeln är förknippat med en förändring av hormonbalansen mot bakgrund av förändringar som inträffar med kroppen....