Små follikulära apparater i äggstockarna

Blödning

Äggstocksfolliklar är vätskefyllda vesiklar, som var och en innehåller ett omoget ägg. FSH främjar deras mognad genom att inducera östrogen för att producera mer.

När folliklar utvecklas väljs huvudsaken - dominerande, med ett moget ägg, som sedan befruktas och fästas på livmodersväggar. Det vill säga folliklar spelar en viktig roll i befruktningen. Om deras otillräckliga antal mognar är det svårt för en kvinna att bli gravid. Det är dags att mer förstå vad det är, äggstockarnas magra follikulära apparater och hur den behandlas.

Norm

Follikulär reserv är antalet folliklar vid ett givet ögonblick som kan användas för att bli gravid. Huvuduppgiften för ett omogt ägg är att skydda kärnan. Den normala utvecklingen av ägget och dess omvandling till ett embryo beror på detta..

Från födelse till pubertet i flickans kropp varierar antalet folliklar från femtio till 20 tusen. Naturligtvis, när puberteten inträffar, ger hypofysen bilagorna en signal att gradvis släppa äggen. Denna process kallas menstruation..

Follikulär utveckling sker på olika sätt. På olika dagar av cykeln på ultraljud kan du se ett annat antal av dem. Vad är normen?

Hastigheten för follikulär reserv, beroende på dagen för menstruationscykeln:

 • 5 dagar - upp till 10 antrala folliklar 2-4 mm stora;
 • 7 dagar - mängden är densamma, väx till 6 mm;
 • på dag 8 av MC kan du se dominerande folliklar;
 • på dag 9–10, med hjälp av en transvaginal ultraljud, diagnostiserar laboratorieassistenten 1 rådande follikel, vars storlek är 14-15 mm;
 • 11-14 dagar - dess tillväxt observeras, östrogen produceras snabbt, det ökar till 25 mm.

Om kritiska dagar började, inträffade inte befruktning och den rådande follikeln brast i äggstocken.

orsaker

Eventuella dysfunktioner kan endast upptäckas genom ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Äggstocksfel kan bero på olika skäl. De viktigaste är:

 • Ammar ett nyfött. Under denna period producerar mammas kropp prolaktin. Det är ett hormon som kan påverka ofullständig mognad av folliklar..
 • Det andra skälet är oral preventivmedel. Orala preventivmedel efter uttag bör inte orsaka misslyckande.
 • Användningen av piller och underutvecklingen av folliklarna tyder på att läkaren felaktigt valde medicinen för kvinnan. Vanligtvis, efter att ha stoppat oral preventivmedel, har paret alla chanser att bli gravid ett barn.
 • Övervikt påverkar också ovariesvikt..

Dessa är de främsta orsakerna till att de flesta kvinnor har dysfunktion i utvecklingen av folliklar. Dessa tillstånd kan kallas naturliga, eftersom orsaken inte är en kränkning i kroppen och den yttre faktorn som kvinnan själv skapar.

hypofunktion

Hypergonadotropisk hypofunktion observeras hos kvinnor med följande ovariesyndrom: dysgenes, utmattning, resistens.

dysgenesi

Dysgenesis-syndrom (Shereshevsky-Turner) betyder patologin för embryonal utveckling av bilagornas funktion. Sådana sjukdomar orsakas av kromosomala eller genavvikelser..

Könskromatin hos sådana patienter är negativt. Det huvudsakliga tecknet på dysgenes syndrom är underutvecklingen av sexuella egenskaper, liksom frånvaron av menstruationsblödning. Detta syndrom kännetecknas också av knappt hårväxt, underutvecklade bröstkörtlar och bevarande av de inre könsorganen i pre-pubertala storlekar.

Flickans bilagor är små, med hjälp av ultraljud kan ovarieinsufficiens upptäckas (primära folliklar innehåller inte ägg eller degenereras). Dysgenes-syndrom upptäcks för sent, oftare kommer de att veta om det efter 15 menstruationer inte har inträffat. Även för närvarande lär flickor om befintlig infertilitet.

I detta syndrom observeras symtom som infertilitet, opsenomenorré (menstruations oregelbundenhet, i form av en ökning av dess varaktighet upp till 35 dagar eller mer), som förvandlas till amenoré, liksom symptom på tidig menopaus.

Detta tillstånd är framgångsrikt behandlingsbart. Flickor förskrivs cyklisk ersättningsterapi med östrogen och progestins. En sådan behandling kommer hon att behöva genomgå under vuxen ålder. Tack vare substitutionsbehandling utvecklas sekundära kvinnliga sexuella egenskaper, organ återgår till det normala och utvecklas till åldersnormen..

Tyvärr kan flickor med dysgenes syndrom inte bli gravid. På grund av bristen på normala ägg är de sterila, men de kan leva ett normalt sexliv.

I vuxen ålder är ett test för könskromatin positivt. Bihängorna förblir reducerade, äggen kommer också att vara frånvarande och antalet folliklar är minimalt, vilket också kommer att förhindra möjligheten att bli gravid. Endast med regelbunden användning av substitutionsbehandling kommer det att vara möjligt att bli gravid, men på grund av ihållande amenorré - dessa fall är enstaka.

Ovarieutarmning

För tidig ovariesvikt är förlusten av normalfunktionen hos bilagorna hos kvinnor under 40 år. Orsakerna till detta syndrom är:

 • autoimmuna störningar;
 • kromosomavvikelser;
 • medfödd follikulär brist;
 • sen menarki (senare den första menstruationsblödningen);
 • tidig menopaus;
 • Hypotyreos.

Skador på gonaderna kan uppstå under den postnatala perioden. Deras ersättning beror på influensa, röda hundar, kronisk tonsillit, svält och regelbunden stress..

Ovariellt utarmningssyndrom manifesteras av amenorré eller oligomenorré, följt av en ihållande frånvaro av kritiska dagar. Då börjar kvinnan störas av symtomen på klimakteriet, hon känner värmevallningar, svettningar, huvudvärk. Bröstkörtlarna ökar inte, tvärtom, atrofiska processer börjar i dem, liksom i könsorganen..

Diagnostiserat med ovariellt utmattningssyndrom (SIA) baserat på insamlad historik och klinisk bild. Gynekologiska undersökningar och ultraljudsundersökningar utförs. Terapi syftar till att förebygga och behandla östrogenbristillstånd. Det är möjligt att bli gravid ett barn med SIA, men bara med IVF eller med hjälp av ett givarägg. Tyvärr är möjligheten till naturlig befruktning av den starka begränsad.

Ovarieresistens

Denna patologi är dåligt studerad, men forskare lyckades fortfarande lära sig lite om detta syndrom. Med resistenta bilagor saknas gonadotropinreceptorer i äggstocksvävnaden, vilket leder till en minskning av antalet könshormoner med en ökning av FSH och LH. Exogen administration av könshormoner leder till en minskning av FSH och LH, och det finns en follikulär reserv i bilagorna. Dessa data indikerar frånvaron av syntes av könshormoner.

Ett test med gonadotropiner visar ett negativt resultat. Detta tillstånd utvecklas upp till 35 år, det kännetecknas av frånvaron av menstruationsblödning och infertilitet. Resistent appendagesyndrom är ett förvärvat tillstånd. Orsakerna till detta fenomen är könsinfektioner, användning av cytotoxiska läkemedel och immunmodulerande läkemedel. Dessutom påverkar joniserande strålning och bilagekirurgi äggstocksfel..

Savage syndrom diagnostiseras genom att utföra sådana tester: gestagen, med östrogener och gestagener. Östrogener injiceras också i kroppen för att bestämma nivån av gonadotropiner. Om det går ner, finns det en koppling mellan äggstockarna och hypofysen. En ultraljudssökning utförs för att bekräfta diagnosen. Det låter dig bestämma storleken på livmodern och bihanget. Med KPI kan det reproduktiva organet minskas något i storlek, som äggstockarna.

Se till att utföra laparoskopi. Med denna undersökningsmetod kan du se antalet folliklar. Med Savage-syndrom har äggstockarna flera folliklar upp till 6 mm i diameter. Detta säger att de är primordiala och preatrala, det vill säga omogna.

SRI behandlas med gonadotropisk terapi och östrogen. Efter behandling återställs menstruationscykeln, produktionen av gonadotropiner undertrycks. Dessutom föreskrivs en kvinna immunmodulatorer, akupunktur, elektrofores och annan fysioterapi för snabb återställande av bäckenorganens hälsa.

Trots den goda behandlingen kan kvinnor med resistent äggstocksyndrom inte bli gravida på egen hand. Befruktning är möjlig endast genom in vitro-befruktning eller med hjälp av ett givarägg.

Normogonadotropic

Normoprolaktinemisk normogonadotropisk äggstocksfel innebär en kränkning av den circhorala rytmen för LH / FSH-produktion. I detta tillstånd frigörs hormon som frigörs i blodet av den del av hjärnan som reglerar neuroendokrin aktivitet och kroppens homeostas.

Denna frisättning sker varje timme, några minuter efter det, koncentrationen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner ökar. Med detta arbete fungerar alla system korrekt och utsöndring av könshormoner i bilagorna stimuleras..

Om pulsationsfrekvensen för luliberin ändras, men det är en förändring i förhållandet FSH / LH. Vad betyder det? En sådan process leder till en förändring i produktionen av könshormoner. Som ett resultat av brott mot frekvensen av pulsering av luliberin leder till en kränkning av den normala ägglossningscykeln.

Normoprolaktinemisk normogonadotropisk insufficiens är inte en mening. Ja, sannolikheten för att återställa normal menstruation är mycket låg, men inte noll. I alla fall är befruktning med IVF möjlig..

hypogonadotropic

Detta tillstånd uppstår på grund av otillräcklig stimulering av bilagans funktion av hypofysen gonadotropiska hormoner. Vid sådant äggstocksfel är symtomen följande:

 • primär eller sekundär amenoré;
 • infertilitet;
 • inga tidvatten;
 • normal kroppsbyggnad;
 • blodtrycket hoppar inte;
 • livmodern och bilagorna i reducerad storlek (bekräftas av ultraljud);
 • brösthypoplasi är möjligt (men detta är en sällsynt förekomst).

Hypogonadotropisk hypofunktion är av två typer. Tilldela medfödda och förvärvade hypotalamiska ursprung, såväl som hypofysen.

Medfödd hypotalamisk hypertoni utvecklas på grund av bristande hormonfrisättning vid tumörer i centrala nervsystemet och ärvs. Förvärvad växthusgaser är orsaken till cyster och neuroinfektioner, frekvent ökning av det intrakraniella trycket, trauma av OMT, allvarlig fetma eller viktminskning hos kvinnor.

GH av hypofysen ursprung utvecklas mot bakgrund av en minskning av syntesen av LH och FSH. Orsaken kan vara cyster, nekros i den främre hypofysen.

En gynekolog-endokrinolog deltar i behandlingen av sjukdomen. Vanligtvis stimuleras det hypotalamiska hypofyssystemet för att aktivera den gonadotropiska funktionen. Vid de första tecknen på en cykelstörning rekommenderas att du registrerar dig hos en gynekolog.

PREMATURMENOPAUSE

Termen "menopaus" härstammar från de grekiska "menos" (månad) och "paus" (slut) och betyder en ihållande upphörande av menstruation eller menstruationscykler på grund av en uttalad minskning och / eller avslutning (avstängning) av äggstocksfunktionen. Enligt

Termen "menopaus" härstammar från de grekiska "menos" (månad) och "paus" (slut) och betyder en ihållande upphörande av menstruation eller menstruationscykler på grund av en uttalad minskning och / eller avslutning (avstängning) av ovariefunktionen.

Beroende på tidpunkten för början skiljs följande typer av klimakteriet:

 • i rätt tid (45-55 år, i genomsnitt 49-52 år);
 • för tidigt (36-40 år);
 • tidigt (41-45 år);
 • sent (över 55 år).

Rätt menopaus är den mest slående manifestationen av klimakteriet eller övergången i en kvinnas liv. "Menopause" (från det grekiska. - Steg, stege), termerna "klimakteriet", "klimakteriet", "klimakteriet" - detta är synonymer som indikerar övergången från reproduktionsperioden till ålderdom. Under denna period särskiljas premenopaus, menopaus, postmenopaus och perimenopaus. Vad är mest karakteristiskt för denna fysiologiska period? Det kännetecknas av en gradvis minskning och avstängning av ovariefunktionen från en komplex ensemble av endokrina körtlar. Först minskas och stängs reproduktionsfunktionen, därefter upphör menstruationscyklerna (menopausen) mot bakgrund av progressiv utarmning av follikelapparaten i äggstockarna, och 3-5 år efter klimakteriet stängs också äggstocks hormonfunktionen av.

Både för tidig och sen klimakterie kräver noggrann uppmärksamhet och korrigering av möjliga störningar. På grund av det faktum att det alltid är svårt att bedöma vilken menstruation som var sist, är det vanligt att utvärdera datumet för menopausen i efterhand, nämligen: ett år efter den senaste menstruationen.

Menopausens ålder beror ofta på ärftlighet, vilket övertygande visas på identiska tvillingar, när skillnaden i ålder för den första och sista menstruationen hos tvillingar varierar från 4-6 månader. Men sjukdomar som bärs av denna individuella och miljömässiga faktorer spelar en viktig roll..

För tidig menopaus är en sällsynt förekomst (1-2%), men det finns många orsaker till dess förekomst. Det är ofta svårt att fastställa det verkliga skälet..

Äggstocken är en komplex struktur inom vilken kortikals- och hjärnlagren skiljs. I livmoderkorten läggs äggen i livmodern, omgiven av granulosa-celler, och bildar folliklar med ägg. Vid den första menstruationen under pubertalperioden hittas 300-400 tusen av dessa folliklar i äggstockarna. Under 25-30 år av reproduktionsperioden mognar folliklarna, ägglossning och dör (atresia) i folliklarna genom apoptos i äggstockarna. Endast 0,1% av antalet folliklar ägglossar och kan föda avkomma, medan 99,9% är förminskade. Vid 40 års ålder finns i genomsnitt cirka 10 tusen folliklar kvar. Dessutom syntetiseras både kvinnliga (östrogen och progesteron) och i mindre utsträckning manliga könshormoner i äggstockarna. Dessa hormoner är involverade i bildandet av en typisk kvinnlig kroppsbyggnad och förbereder månadsvis reproduktionsorgan för graviditet.

Receptorer för östrogen och progesteron upptäcks inte bara i reproduktionsorganen. Hormonreceptorer (representationer) genom vilka könshormoner utövar sina effekter finns i hjärta och kärlväggar, i centrala nervsystemet, ben, könshormon och andra organ och system i kroppen. Eftersom könshormoner släpps i ett cykliskt läge hos en ung kvinna, upplever respektive organ och vävnader deras effekter i ett cykliskt läge också.

Vid för tidig menopaus upphör den cykliska utsöndringen och effekten av kvinnliga könshormoner på olika organ och vävnader som har utsatts för denna effekt i årtionden. Dessutom förlorar kvinnan förmågan att bli gravid.

Under senare år har åsikten att det kan vara lämpligare att kalla detta tillstånd inte "för tidig menopaus" utan "för tidigt äggstocksfel" blir allt vanligare. Även om vi faktiskt talar om samma process, men ur deontologins synvinkel är det bättre med både läkare och patient att kalla detta tillstånd "för tidigt äggstocksfel".

De viktigaste orsakerna till för tidigt äggstocksfel:

 • genetiska faktorer;
 • autoimmun process;
 • virusinfektion;
 • iatrogen (kemoterapi, strålterapi, kirurgi i livmodern och äggstockarna);
 • idiopatisk (miljötoxiner, svält, rökning - mer än 30 cigaretter per dag).

Enligt vår praxis observeras ofta för tidig äggstocksfel hos mor och dotter. Trots att det finns många orsaker, sker processerna i äggstockarna huvudsakligen enligt två huvudscenarier:

 • fullständig utarmning av follikelapparaten i äggstockarna, det så kallade ovarieutarmningssyndromet;
 • syndrom av resistenta (dumma, eldfasta) äggstockar, i vilka folliklar upptäcks i äggstockarna, men de svarar inte på sina egna gonadotropiska stimuli.

Klinisk bild

Vanligt med båda alternativen:

 • sekundär amenoré, infertilitet;
 • sekundära sexuella egenskaper är väl utvecklade;
 • FSH- och LH-nivåerna är höga;
 • östradiolnivån är låg;
 • symtom på östrogenbrist: värmevallningar, svettningar, sömnlöshet, irritabilitet, minnesförlust, funktionshinder;
 • under de första 2-3 åren utvecklas osteopeni, ibland osteoporos; ökning av aterogena fraktioner av lipider (kolesterol, triglycerider, LDL) och en minskning av HDL;
 • könssjukdomar förekommer sällan: torrhet vid samlag, klåda, brännande;
 • förbättring sker när man tar sexhormonpreparat.

De viktigaste skillnaderna mellan de två formerna av för tidigt äggstocksfel är följande.

När follikelapparaten är uttömd:

 • med ultraljud - äggstockarnas lilla storlek, frånvaron av folliklar i dem;
 • ihållande upphör av menstruation, symtom på östrogenbrist framsteg; förbättring sker mot bakgrund av hormonersättningsterapi (HRT);

med ovarial resistens:

 • äggstockarna minskar i storlek, men folliklarna är synliga;
 • det finns sällsynta avsnitt av menstruation.
 • Med äggstocksutarmning är symptomen på östrogenbrist eller symptomen på ett typiskt menopausalt syndrom mer uttalade.

  I syndromet av resistenta äggstockar är östrogenbristade symtom mindre uttalade, eftersom det är möjligt, även om det är extremt sällsynt, att aktivera ovariefunktionen och följaktligen förbättra det allmänna tillståndet.

  Hanteringstaktik för patienter med för tidigt äggstocksfel

  • Undersökning.
  • Medicinsk historia.
  • Bestämning av FSH, LH, TSH, prolaktin, östradiol i blodet.
  • Kraniografi, för huvudvärk - datortomografi eller kärnmagnetisk resonans, synfältfärger.
  • Ultraljud av könsorganen med en detaljerad beskrivning av äggstockarna och livmodern.
  • Bestämning av blodlipider.
  • Mammografi.
  • Vid långvarig amenoré (mer än 2-3 år) - densitometri i ryggradens ryggrad och lårbenshalsen.

  Eftersom klimakteriet är för tidigt, och äggstockarna fungerar normalt i denna ålder, kan för tidig brist på könshormoner bidra till den tidigare förekomsten av typiska menopausala störningar, vars frekvens är 60-70%.

  Klassificering av menopausala störningar

  Grupp I - tidiga symtom (typiskt menopausalt syndrom)

  Vasomotor: värmevallningar, frossa, överdriven svettning, huvudvärk, hypotension eller hypertoni, hjärtklappning.

  Känslomässigt vegetativt: irritabilitet, dåsighet, svaghet, ångest, depression, glömska, ouppmärksamhet, minskad libido.

  Grupp II - medellång sikt (efter 2-3 år)

  Urogenital: torr vagina, smärta vid samlag, klåda och sveda, urinrörssyndrom, cystalgia, urininkontinens.

  Hud och dess bilagor: torrhet, spröda naglar, rynkor, håravfall.

  Grupp III - sena metaboliska störningar (efter 5-7 år)

  Kardiovaskulär sjukdom (CHD, ateroskleros), postmenopausal osteoporos eller osteopeni.

  Val av individuell terapi

  Med hänsyn till det föregående verkar det viktigt att på lång sikt utveckla ett individuellt "program för återställande och bevarande av hälsa" med hänsyn till familjens och personliga risken för de viktigaste ålderssjukdomarna. Ett sådant program bör omfatta regelbunden undersökning, nämligen ultraljud, mammografi, densitometri och / eller bestämning av biokemiska markörer av benombyggnad, lipidprofil, tumörmarkörer, etc., samt rekommendationer för livsstilsförändringar, som ökad fysisk aktivitet, balanserad kost, vägran rökning och andra dåliga vanor minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och osteoporos.

  Under de senaste åren har det varit en ständig sökning och förbättring av terapeutiska tillvägagångssätt för den rationella användningen av HRT i varje enskild patient (individualisering av terapi). Beredningarna för HRT skiljer sig från varandra endast i deras progestogenkomponent, eftersom östrogenkomponenten representeras av 17P-östradiol eller östradiolvalerat, som i struktur motsvarar östradiol. Dessutom har man nyligen uppmärksammat valet av administreringssätt för läkemedlet (oral eller transdermal).

  Val av typ av hormonterapi utförs också med beaktande av följande faktorer:

  • en kvinnas önskan att få en menstruation varje månad;
  • med indikationer på kirurgiska ingrepp - indikationer och omfattning av operationen och förekomsten av livmodern;
  • förekomsten av rädsla för graviditet, särskilt med resistenta äggstockar;
  • minskning eller frånvaro av libido;
  • indikationer på hjärtattack hos unga föräldrar, vanligt missfall, leversjukdom, tromboflebit.

  Målet med HRT är att farmakologiskt ersätta hormonfunktionen hos äggstockarna hos kvinnor med en brist på könshormoner, genom att använda sådana minimalt optimala doser av hormoner som verkligen skulle förbättra patienternas allmänna tillstånd, säkerställa förebyggande av sena metaboliska störningar och inte åtföljs av biverkningar av östrogener och progestogener..

  Grundläggande principer och indikationer för utnämning av HRT

  • Användningen av endast "naturliga" östrogener och deras analoger för HRT har visats..
  • Östrogendoserna är låga och bör vara förenliga med de i den tidiga fasen av spridning hos unga kvinnor.
  • Kombinationen av östrogener med progestogener skyddar endometrium från hyperplastiska processer i den intakta livmodern.
  • Kvinnor med avlägsnad livmodern visas användning av östrogenmonoterapi i intermittenta kurser eller i ett kontinuerligt läge. Om indikationen för hysterektomi var endometrios, används en kombination av östrogener med progestogener eller med androgener, eller monoterapi med progestogener eller androgener i ett kontinuerligt läge.

  Det är nödvändigt att ge kvinnor relevant information som gör det möjligt för dem att fatta ett informerat beslut om HRT. Alla kvinnor bör informeras:

  • om möjliga effekter av kortvarig östrogenbrist, nämligen förekomsten av tidiga typiska symtom på menopausalt syndrom och konsekvenserna av en långvarig brist på könshormoner: osteoporos, hjärt-kärlsjukdomar, urogenitala störningar, etc.
  • de positiva effekterna av HRT, som kan lindra och eliminera tidiga menopausala symtom, samt faktiskt tjäna till att förhindra osteoporos och hjärt-kärlsjukdomar;
  • på kontraindikationer och biverkningar av HRT.

  För att säkerställa en optimal klinisk effekt med minimala biverkningar är det oerhört viktigt att bestämma de mest acceptabla optimala doserna, typerna och administreringsvägarna för hormonella läkemedel..

  Det finns tre huvudsakliga HRT-system..

  1. Östrogen monoterapi. I frånvaro av livmodern (hysterektomi) förskrivs östrogenmonoterapi intermittent eller kontinuerligt.
  2. Kombinationsterapi (östrogener med progestogener) i cykliskt läge.
  3. Kombinationsterapi (östrogener med progestogener) i kontinuerligt monofasiskt läge.

  Läge 2 och 3 tilldelas kvinnor med en intakt livmoder.

  Östrogenmonoterapi: intermittenta kurser (estrofem, proginova, estrimax, divigel, östrogen, gips av klimat, ovestin) eller kontinuerlig behandling i 3-4 veckor med veckointervaller.

  Kombinationsterapi (östrogener med progestogener) i cykliskt läge:

  • bifasiska preparat: intermittent cyklisk regim (divina, clemen, climonorm);
  • bifasiska läkemedel: kontinuerligt läge (femoston 2/10 eller femoston 1/10);
  • trefasberedningar i kontinuerligt läge (trisequens, triaclim).

  I detta läge observeras en menstruationsliknande reaktion, vilket är extremt viktigt psykologiskt för en ung kvinna.

  Monofasisk kombinationsterapi (östrogener med progestogener) i ett kontinuerligt läge (cliogest, climodien, pausogest).

  Med en kontinuerlig hormonterapi utesluts en menstruationsreaktion.

  Livial (tibolon) har kontinuerligt östrogen, progestagen och svag androgen aktivitet.

  Om en hysterektomi utförs för genital endometrios, föredras monofasisk kombinationsterapi (climodien, cliogest, pausogest) eller livial för att utesluta stimulering av möjlig endometrioid heterotopi med östrogen monoterapi.

  Om den kliniska bilden domineras av förändringar i det kardiovaskulära systemet och aterogena lipidfraktioner i blodet, bör företräde ges två- eller trefasberedningar, i vilka den progestationella komponenten representeras av progesteronderivat (climen, femoston).

  Om den kliniska bilden domineras av svaghet, asteni, minskad libido, smärta i ben och leder, fenomenen osteoporos, bör tvåfasberedningar med en gestagenkomponent föredras - ett derivat av 19-nortestosteron (klimonorm) samt divin (MPA med en svag androgen effekt) ( flik.).

  Vid urogenitala störningar i perimenopaus föredras lokal (vaginal) monoterapi med östriol utan tillsats av progestogener. Med en kombination av urogenitala störningar med systemisk metabolisk störning (osteoporos, åderförkalkning) är en kombination av lokal och systemisk terapi möjlig.

  Cyklisk två- och trefas HRT tillsammans med en förbättring av det allmänna tillståndet bidrar till regleringen av menstruationscykeln, liksom förhindrandet av hyperplastiska processer i endometrium på grund av cyklisk tillsats av progestogener. Det är viktigt att informera en kvinna om följande:

  • när man tar en två- eller trefas HRT, observeras en månatlig menstruationsliknande reaktion;
  • preparat för HRT har inte en preventiv effekt.

  Så de kombinerade två- och trefasiga läkemedlen är bäst lämpade för kvinnor med för tidig menopaus, eftersom de ger cykliskt skydd av endometrium med progestogener, liknande det som händer i den normala menstruationscykeln.

  Vid svåra sjukdomar i levern, bukspottkörteln, migränen, blodtryck på mer än 170 mm RT. Art., Tromboflebitis i historien visar parenteral administrering av östrogen i form av en veckalapp (klimat) eller gel (divigel, estrazhel). I sådana fall, med en intakt livmoder, är tillsats av progesteron och dess analoger (duphaston, utrozhestan) obligatoriskt.

  Följande undersökning rekommenderas före utnämningen av HRT:

  • gynekologisk undersökning med onkocytologi;
  • Genital ultraljud;
  • mammografi;
  • enligt indikationer - lipidogram, osteodensitometri.

  Kontraindikationer för utnämningen av HRT:

 • vaginal blödning av okänt ursprung;
 • akut allvarlig leversjukdom;
 • akut djup ventrombos;
 • akut tromboembolisk sjukdom;
 • cancer i bröstet, livmodern och äggstockarna (i nuet; om det är anamnesis, är undantag möjliga);
 • endometrios (östrogenmonoterapi är kontraindicerat);
 • medfödda sjukdomar förknippade med lipidmetabolism - hypertriglyceridemi, användningen av parenterala former indikeras.
 • Med kontraindikationer för HRT löses frågan om användning av alternativ terapi: fytoöstrogener (climadinon) eller homeopatiska medel (klimaktoplan).

  Det är lämpligt att notera att med en kvinnas svåra reaktion på "klimakteriet" och rädsla för graviditet är det mycket möjligt att använda kombinerade orala antikonceptiva låg- och mikrodosering: logest, mercilon, novinet, marvelon, regulon, yarin - eftersom antalet kontraindikationer ökar med åldern.

  Hormonbehandling bör fortsätta till den naturliga klimakteriet (50-55 år); i framtiden löses problemet individuellt med hänsyn till kvinnans önskan, hennes hälsostatus, reaktion på hormonella droger.

  För tidig menopaus (för tidig ovariesvikt) är ett tillstånd som kännetecknas av för tidigt ovariesvikt och utveckling av ett östrogenbrist tillstånd. Kvinnor med detta tillstånd visas med hormonersättningsterapi för att förbättra deras allmänna tillstånd, förbättra livskvaliteten och förhindra för tidigt åldrande och ålderssjukdomar..

  V.P. Smetnik, doktor i medicinska vetenskaper, professor
  State Scientific Center for Obstetrics, Gynecology and Perinatology RAMS, Moskva

  Vad är en knapp follikelförsörjning av äggstockar och dess behandling

  Förmågan att bli gravid och uthärda ett friskt barn beror direkt på rätt kvot av folliklar och könshormoner i en kvinnas kropp. Deras indikatorer är avgörande för att planera graviditet. Med åldern ändras folliklarnas numeriska indikatorer av naturliga skäl i minskningsriktningen. Det är därför, ju äldre kvinnan, desto svårare är det att bli gravid. I vissa fall sker emellertid inte utarmningen av follikelapparaten i äggstockarna på grund av ålder, utan av andra skäl. Då kan vi prata om tidig menopaus eller utarmat äggstocksyndrom.

  Den follikulära apparaten är aggregatet av alla folliklar som mognar i äggstockarna under en menstruationscykel. Under hela kvinnans liv är antalet folliklar inte konstant och kan förändras under påverkan av inre och yttre faktorer.

  Follikulär bestånd och dess indikatorer

  När ägglossningen börjar mognar ett visst antal folliklar i äggstockarna, varav en är dominerande, och det är härifrån som äggcellen sedan lämnar. Under denna period blir det troligtvis gravid. Den dominerande (ledande) follikeln överstiger de andra i storlek (cirka 20 mm i diameter) flera gånger och är tydligt synlig vid ultraljud. Den dominerande follikeln mognar växelvis i höger eller vänster äggstock, om processen inträffar samtidigt i båda organen, är chansen för befruktningen av tvillingar stor. De återstående folliklarna kallas antral och utgör en del av follikulärreserven. Deras antal är viktigt när in vitro-befruktning (IVF) planeras..

  Den follikulära apparaten skiljer sig beroende på kvinnans ålder och menstruationscykeln. Hos tonåriga flickor är antalet stort och uppgår till cirka 300 tusen, med tiden minskar denna siffra. Vid åldern 18-35 år bildas cirka 10 element i äggstockarna varje månad, bara ett kvar i början av ägglossningen.

  Antalet antrala folliklar varierar inom följande gränser:

  • över 30 - polycystic,
  • 15-30 - normala indikatorer,
  • 7-14 - måttligt lågt,
  • 4-6 - en liten risk för graviditet,
  • upp till 4 - infertilitet.

  Storleken på de antrala folliklarna, från 2 till 8 mm

  Orsaker till follikelutarmning

  Den magra follikulära apparaten kan vara ensidig, oftare än höger äggstock och ibland bilateral. Denna patologi bestäms av följande skäl:

  1. Medfödda avvikelser där utvecklingsstörningar inträffar även under prenatalperioden. Till exempel, om den förväntade modern tog vissa mediciner under graviditeten eller bodde i ett område med hög strålningsnivå.
  2. Felaktig funktion av hypofysen, ansvarig för produktion av könshormoner.
  3. Infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar, som inkluderar adnexit (salpingoophoritis). Om patologin har en historik med kronisk form kan i frånvaro av kvalificerad behandling leda till försämrad follikelmognad.
  4. Autoimmuna sjukdomar och funktionsnedsatt immunitet. Denna grupp inkluderar diabetes mellitus av den andra typen, autoimmun tyroiditis, systemisk lupus erythematosus.
  5. Avvikelser i sköldkörteln (t.ex. toxisk struma, tyrotoxikos). Faktum är att sköldkörteln också kan påverka produktionen av könshormoner, såsom äggstockarna och hypofysen, så att dess sjukdomar kan påverka reproduktionssystemets tillstånd.
  6. Genetisk faktor och ärftlighet. Genetik tror att en sjukdom som utarmning av äggstocksreservatet uppstår om familjen har en predisposition till tidig menopaus. Detta innebär att det är stor sannolikhet för att ärva denna predisposition.
  7. Kirurgiska ingrepp, till exempel för att ta bort en cysta, såväl som äggstocksresektion.
  8. Yttre negativa faktorer: stress, dåliga miljöförhållanden, undernäring, fetma, missbruk av alkohol och / eller droger, virusinfektioner etc..

  Det är sällan möjligt att fastställa den exakta orsaken till att follikelapparaten inte uttrycks med absolut noggrannhet. Ofta händer detta hos helt friska kvinnor, och ibland finns det en kombination av flera ogynnsamma faktorer.

  Kliniska manifestationer av sparsam follikelförsörjning

  För första gången börjar symptomen på utmattning av äggstockarna observeras efter 35 år, men i vissa fall kan det uppstå vid en tidigare ålder..

  Om följande symtom hittas bör du vara försiktig:

  1. Funktionsfel i menstruationscykeln, längre perioder mellan menstruationen tills deras fullständiga försvinnande. Processen börjar gradvis med en ökning av cykelns varaktighet. Då börjar menstruationsflödets natur att förändras, de kan bli rikare eller tvärtom. Då blir perioderna oregelbundna eller försvinner helt.
  2. Smärta i nedre del av buken, eller bara lite obehag. Det uttrycks i värkande eller dra känslor som liknar premenstruellt syndrom. Ibland kan spasmer i detta område förekomma..
  3. En kvinnas allmänna tillstånd kan förvärras. Detta kommer till uttryck i en minskning av aktivitet och arbetsförmåga, depression av humör, sömnproblem (sömnlöshet eller dåsighet), humörsvängningar, svaghet och depressivt humör.
  4. Klimatiska "heta blinkar" visas, en skarp känsla av värme i överkroppen och i ansiktet. Samtidigt intensifieras svettningen, ansiktet blir rött, kvinnan känner kvävning, "flugor" kan komma framför ögonen. "Tidvatten" visas oftare på kvällen, efter stress, ätande och även vid magnetiska stormar, om det finns en tendens till väderkänslighet.
  5. Yrsel och huvudvärk kan också vara ett tecken på en tidig klimakterium. Det är förknippat med vaskulära avvikelser..
  6. Oförmågan att bli gravid med regelbundet sex och en partners hälsa.

  Om ovanstående symtom visas, kontakta en läkare för att diagnostisera och om möjligt identifiera orsaken till deras utseende.

  Hur diagnostiseras patologi

  Det första man ska göra är en ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Med hjälp av ultraljud kan du bestämma närvaron eller frånvaron av folliklar, deras ungefärliga antal och storlek, såväl som möjliga patologier i äggstockarna, vilket kan orsaka obehagliga symtom. Det vill säga att det i detta skede är nödvändigt att utesluta andra organiska avvikelser i reproduktionsorganen.

  Därefter måste du genomföra ett blodprov för att bestämma förhållandet mellan antalet könshormoner, är det avvikelser i deras produktion.

  Om du misstänker ett fel i sköldkörteln undersöks detta organ också med hjälp av ultraljud. Det kommer att vara användbart att göra en MRI av hypofysen, eftersom det har en direkt effekt på produktionen av könshormoner och den övergripande funktionen av könsorganet..

  Om data från dessa studier är otillräckliga kan de utföra diagnostisk laparoskopi - en operation där två punkteringar görs i buken och med hjälp av specialutrustning med sensorer undersöks de.

  Behandling

  När follikelapparaten i äggstockarna är utarmad bör behandlingen främst syfta till att stabilisera den hormonella bakgrunden, samt att förbättra kvinnans livskvalitet och eliminera obehagliga symtom. För detta används hormonbehandling, till exempel orala preventivmedel som innehåller östrogen och progesteron.

  Om follikelapparaten inte differentierar alls, används även ovulationstimulering tillsammans med hormonella läkemedel. Ibland använder de fysioterapi, terapeutisk fytoterapi för att förbättra äggstockarnas funktion.

  I de fall brott mot bildandet av folliklar orsakas av funktionsfel i andra organ, till exempel sköldkörteln, är det nödvändigt att återställa sitt arbete med hjälp av jodpreparat och sköldkörtelhormoner (beroende på typ av patologi).

  Eftersom en kvinna kan uppleva nervspänningar under den tidiga klimakteriet, används lugnande medel och andra läkemedel för att förbättra nervsystemets funktion.

  Du kan självständigt tillämpa ett antal åtgärder som hjälper till att eliminera obehagliga symtom. Detta är en riktig kost, rik på viktiga vitaminer och mineraler, hälsosam sömn i minst 8 timmar om dagen, samt regelbunden måttlig fysisk aktivitet. Dessa enkla åtgärder hjälper till att normalisera nervsystemet och förbättra det totala välbefinnandet..

  Kan jag bli gravid med ett dåligt utbud av äggstockar

  Vissa kvinnor som diagnostiseras med förarmning av follikulära apparater i relativt ung ålder tror att detta innebär att det är omöjligt att bli gravid ett barn. Detta är inte helt sant. I sällsynta fall, efter behandling med hormoner, observeras en fullständig återställning av ägglossningen och graviditetens början. Befruktning är också mycket troligt med ensidig utarmning av follikulära apparater.

  I värsta fall kan du använda en konstgjord metod för befruktning - in vitro-befruktning (IVF).

  Nivån på modern medicin är så hög att den låter dig bli gravid och bära ett friskt barn, även med en liten follikelapparat. Därför är diagnosen ovariellt utarmning inte en mening, du behöver bara starta behandlingen i tid.

  Den follikulära apparaten uttrycks inte

  Examensförberedelse

  Övervakning av reproduktionssystemets tillstånd innebär inte specifika beredningar. Det räcker att följa de allmänna kraven för beredning av ultraljud i bäckenet. Innan follikulometri utförs, två till tre dagar före den första ultraljudet, börjar produkter som orsakar ökad gasbildning vanligtvis uteslutas från kosten. Detta inkluderar ärtor, bönor, kål, kolsyrade drycker, etc. Om tarmöglorna är svullna kommer de att störa den normala utsikten över organet, som undersöks med hjälp av ultraljud.

  Det bör också noteras att under en ultraljudsundersökning bör urinblåsan vara tom (om en vaginal sond används).

  Tolkning av resultaten

  Dekryptering utförs endast av en gynekolog på grundval av uppgifter som erhållits under en ultraljudstudie, nivån på kvinnliga könshormoner, liksom data om en kvinnas undersökning på en gynekologisk stol.

  Följande forskningsindikatorer utvärderas:

  1. storleken på anekogena massor - folliklar, särskilt den dominerande vesikeln
  2. närvaron av vätska i utrymmet bakom livmodern
  3. närvaron och storlek på corpus luteum
  4. hormonnivå motsvarande den detekterade ultraljudsbilden.

  De erhållna storlekarna, liksom tillståndet hos äggstockarna, endometrium och äggledarna jämförs med normen för motsvarande cykeldag (det finns vissa nummer).

  3D-ultraljud under graviditet för avancerade föräldrar

  Ägglossningens patologi, som detekteras med hjälp av denna teknik, beskrivs i follikulometriavsnittet.

  Hur utförs follikulometri?

  Follikulometri är en ganska komplicerad procedur. För att det ska fungera korrekt kräver läkaren inte bara kunskap utan också stor erfarenhet.

  Under ultraljudet kommer läkaren att övervaka följande tecken på ägglossning hos patienten:

  1. det finns en utveckling av en dominerande follikel;
  2. det finns en corpus luteum i äggstocken;
  3. om ägglossningen har gått försvinner follikeln och vätskor bildas i bäckenet.

  Det finns inget behov att speciellt förbereda sig för follikulometri. Ultraljud görs på morgonen på tom mage.

  Undersökningsdagen bestäms av läkaren, oftast är det 7-10 dagar från början av menstruationscykeln. Vid den första undersökningen kommer läkaren att undersöka äggstockarna, livmodern, äggledarna.

  En sådan undersökning utförs för att utesluta uppkomsten av patologier. Ibland behövs en fullständig undersökning under varje procedur.

  Följande ultraljud passerar på vissa dagar tills den dominerande follikeln når önskad storlek, varefter den försvinner och bildar ett corpus luteum.

  Flickor som ännu inte har haft samlag undersöks transabdominalt. Innan proceduren måste patienten dricka vatten.

  Ibland kan en kvinna förskrivas follikulometri, som utförs transvaginalt. En sådan undersökning är mer informativ än en undersökning genom bukens väggar..

  Innan proceduren måste du rengöra tarmarna. För att göra detta kan du göra ett lavemang eller ta mediciner.

  Det är lämpligt att följa en diet - inkludera inte baljväxter, kål, vissa frukter i kosten.

  Under ultraljudet kan du övervaka utvecklingen av follikeln i dynamik. Det kan vara svårt att hitta folliklar i ägglossningarna.

  Det kan hända att han slutar i sin utveckling eller att corpus luteum verkar mycket tidigt, medan ägget inte kommer ut. Sådana fenomen påverkar ägglossningen, befruktning fungerar inte.

  Av detta skäl är det nödvändigt att välja en läkare med lång erfarenhet av follikulometri. Annars finns det risk för att få fel diagnos och ineffektiv behandling..

  Ultraljuds follikulogenes

  Ultraljud utförs på två sätt:

  • buk genom bukväggen,
  • transvaginalt med hjälp av en speciell sensor insatt i slidan.

  Med en cykel på 28 dagar

  Med en idealisk regelbunden process på 28 dagar görs den första ultraljuden oftast på 8-10 dagar. Vid denna tid utsöndras en dominerande cell redan, och alla andra är betydligt bakom i tillväxt och börjar minska.

  Tillsammans med tillväxten ökar nivån för hormonet i den första fasen gradvis, vilket når sin topp med en vätskebildning av 18-25 mm. En stor mängd östrogen provoserar frisättningen av luteiniserande hormon, som är en föregångare av ägglossning.

  Mer eller mindre än 28 dagar

  Om längden på den reguljära cykeln är mindre eller mer än 28 dagar, följs sedan follikulogenes, dagarna för cykeln för starten av ultraljud 4-5 dagar före det förväntade släppdatum för ägget. Vid denna punkt når den dominerande follikeln cirka 12-15 mm i diameter (ibland finns det två).

  Varje dag ökar den i diameter och når önskade parametrar. Frekvensen för övervakning regleras enligt läkares bedömning. Undersökningen utförs vanligtvis 2-3 gånger.

  Med oregelbunden menstruation

  Med oregelbundna perioder, på vilken cykeldag det är bättre att börja övervaka follikulogenes, berättar gynekologen. Som regel är studiens start 3-5 dagar efter menstruationens slut. Undersökningen inkluderar också bestämning av endometriumtjockleken, vid det förväntade ögonblicket bör den nå 12 mm. I detta fall är antalet övervakningar individuella: varannan dag.

  Ultraljudövervakningsförmåga

  • låter dig utvärdera det allmänna tillståndet i livmodern och äggstockarna, deras överensstämmelse med cykelfasen och identifiera vissa avvikelser (till exempel cyster och fibroider);
  • låter dig övervaka tillväxten av folliklar i äggstockarna, ägglossningen och utvecklingen av corpus luteum; upptäcka ägglossningsstörningar;
  • låter dig utvärdera cykliska förändringar i endometrium och identifiera några kränkningar;
  • med oregelbundna cykler hjälper till att ta reda på orsakerna till förseningen.

  Ultraljud låter dig också bestämma indirekta tecken på en vidhäftningsprocess och yttre endometrios av hög spridningsgrad, samt adenomyos. Men denna uppgift kan endast utföras av en behörig läkare.

  - i händerna på en okvalificerad specialist förlorar metoden allt sitt värde och information, förvandlas till ett slöseri med pengar eller (ännu värre) falska diagnoser, onödig ”behandling” och fullständigt krångel för en kvinna.

  - ultraljudsundersökning tillåter inte att bedöma rörens patency, förekomsten av vidhäftningar, inflammation, endometrios, etc. (endast laparoskopi kan ge sådan information).

  De viktigaste stadierna i follikulogenesen

  Follikulär mognad är en pågående process. Den första follikeln mognar under antenatalperioden och den sista efter klimakteriet

  Det är viktigt att förstå att på grund av apoptos (celldöd programmerad av kroppen själv) förstörs många folliklar av sig själva; bara några få folliklar är involverade i mognad och kläckning av ägget. När menopaus inträffar tappas antalet folliklar, vilket leder till att ägglossningen upphör.
  Läkare skiljer fyra stadier av follikulär utveckling:

  • Primordial (noll) scen. Primordial folliklar är de folliklar som bildas i det tidiga stadiet av graviditeten långt före födseln (deras totala antal före förlossningen är cirka 2 miljoner). Sådana folliklar har en diameter på cirka 50 mikrometer (de kan inte ses utan speciella anordningar). Även om det finns cirka 2 miljoner sådana celler, måste det komma ihåg att på grund av apoptos dör de flesta ursprungliga folliklar.
  • Preantral (primärt) stadium. Ursprungliga folliklar förvandlas långsamt till preantral. Omvandlingen av den första "delen" (cirka 10 stycken) av de ursprungliga folliklarna till de preantrala folliklarna sker under puberteten. Vid denna tidpunkt minskas antalet alla folliklar från 2 miljoner till 300 tusen på grund av apoptos. De preantrala folliklarnas diameter är cirka 200 mikrometer. Kärnan i follikeln växer och täcks av olika kemiska föreningar. Med tiden visas också en speciell kavitet innehållande follikulär vätska..
  • Antral (sekundär) etapp. Folliklarnas diameter blir cirka 500 mikrometer. I detta skede frigörs östrogen i follikulär hålighet. En kraftig tillväxt av follikeln börjar.
  • Preovulatory (tertiär) scen. Follikeln växer till en storlek på 20 millimeter. Ägget i follikeln ligger på en äggbärande kulle. Denna follikel anses vara nästan mogen..

  Det ytterligare ödet för sådana folliklar är ganska enkelt: normalt, 24 timmar före ägglossningen, börjar produktionen av en stor mängd östrogen, vilket leder till produktionen av luteiniserande hormon, som faktiskt utlöser ägglossningen. Under ägglossningen bildas ett utsprång i follikelns vägg, vilket leder till friktion och sedan till brott och frigöring av ägget från follikeln. Om ägget är intakt kan spermier orsaka graviditet.

  • https://UziMetod.com/prenatal/uzi-follikulometriya-na-ovulyaciyu.html
  • https://ginekolog.neboleite.com/informacija/follikulogenez-kak-delaetsja/
  • https://UziKab.ru/prenatalnaya/follikulogenez-ovulyatsiya-po-uzi.html
  • https://kiberis.ru/?p=89026
  • http://ovulyaciyatut.ru/zachatie/follikulogenez-chto-eto.html
  • https://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/follikulogenez-ovulyatsiya-po-uzi.html
  • https://mirmamy.net/planirovanie/folliculus/follikulometriya.html
  • https://Ovuliaciya.ru/rasschet/uzi-monitoring-ovulyacii-follikulometriya
  • https://ginekolog-i-ya.ru/follikulometrija.html
  • https://BornInVitro.ru/zhenskoe-besplodie/follikulogenez/

  Procedur Resultat

  Vid utförande av en ultraljudsundersökning tar läkaren hänsyn till indikatorer som indikerar typ av procedur.

  Vid den första undersökningen kan en specialist upptäcka en eller flera folliklar. I det senare fallet bestäms den dominerande follikeln efter några dagar.

  Dess diameter är cirka 12 - 15 mm. Men från dag till dag kommer den att öka, och under ägglossningen kommer den att få den största storleken (normen är cirka 25 millimeter).

  Efter att den mogna follikeln går sönder bildas en gul kropp. Det kan ses med ultraljud i ytterligare 2-3 dagar. När ägglossningen har passerat finns det fri vätska i utrymmet bakom livmodern.

  Efter en ultraljud utförs ett blodprov för att visa hormonnivån. Norma - Hög progesteron.

  Under proceduren kan du ibland märka att follikeln stoppade sin utveckling utan att nå önskad form. Det kan minska i storlek, men corpus luteum kan inte heller finnas bakom livmodern..

  Den dominerande follikeln kan nå önskad storlek, men mellanrummet kommer inte att ske. I detta tillstånd kan det vara kvar under lång tid fram till slutet av menstruationscykeln..

  Efter avslutad kan den åter börja öka - det är så en cyste bildas. Men efter en enda ultraljudundersökning kan det inte hävdas att detta är en cysta, inte en dominerande follikel.

  För noggrann diagnos bör övervakning utföras under lång tid..

  Vid utförande av follikulometri kan läkaren konstatera brist på follikulär utveckling under hela perioden. Samtidigt är progesteron i blodet på en låg nivå..

  Sådana indikatorer indikerar en kvinnas hälsoproblem, kanske hennes reproduktionsfunktion är nedsatt..

  Förfarandet hjälper till att upptäcka cyster, fibroider och andra sjukdomar i kvinnliga organ. Dessutom gör en sådan ultraljud det möjligt att bedöma terapiens korrekthet, analysera effekten av mediciner.

  Tillsammans med denna undersökning kommer läkaren definitivt att övervaka hormonnivån..

  Vid sådan övervakning är det omöjligt att bestämma äggledarnas patency, att diagnostisera inflammation, vidhäftningar, endometrios och andra sjukdomar. Andra typer av undersökningar måste göras för att hitta dem..

  Efter follikulometri systematiserar läkaren alla data och drar sedan en slutsats. På grundval av detta bestäms ordningen för terapeutiska åtgärder.

  Hur är undersökningen

  En ultraljudsmaskin hjälper läkaren att övervaka hur reproduktionsorganen fungerar under en av de kvinnliga cyklerna.

  Varje ultraljudstudie har sina egna uppgifter och genomförs på vissa dagar..

  Den första proceduren äger rum när menstruationen just har avslutats. Under denna period finns 2-3 folliklar i en av äggstockarna. Deras diameter är från 5-6 till 8-9 millimeter. Endometriumets tjocklek är 2-3 millimeter, den är homogen i struktur, har inga inneslutningar.

  Andra gången du behöver komma för en ultraljud under perioden från den 10 till den 11: e dagen av cykeln. Den här gången bestäms vanligtvis en dominerande follikel. Han är före alla andra i utvecklingen och når 10 millimeter i diameter. Vidare kommer den att öka med 2-4 millimeter dagligen. För närvarande sker spridningsfasen i endometrium - den aktiva reproduktionen av cellerna i basalskiktet. Vid slutet av denna fas tjocknar endometriet till 4-5 millimeter, och storleken på den dominerande follikeln når 15 eller fler millimeter. Om det vid detta steg av undersökningen inte var möjligt att upptäcka en dominerande follikel, kan ultraljud i denna menstruationscykel slutföras. Kanske behöver patienten stimulera ägglossningen.

  Den tredje undersökningen som en kvinna ska genomgå den 12-13: e dagen av cykeln. För närvarande visar den dominerande follikeln tecken på förestående ägglossning. Dess diameter är redan 22-23 millimeter. Endometriet bör redan ha en tjocklek av 8-12 millimeter och en tydligt spårbar struktur på tre lager. Om detta inte observeras är livmodern inte redo att acceptera ett befruktat ägg, och det är troligt att graviditet inte inträffar. Om alla tecken på kommande ägglossning finns, fortsätter övervakningen efter 24 timmar.

  Den fjärde ultraljuden bör upptäcka ägglossning. Om det har inträffat, försvinner den dominerande follikeln, en kropp med oregelbundna konturer visas på sin plats, och en frisatt vätska observeras. Om det inte händer, upprepas ultraljudet dagligen tills det händer, eller tills blodutflödet börjar.

  Den femte ultraljuden kan göras i händelse av att ägglossningsindikatorer upptäcktes under cykeln 15-17. I stället för den tidigare dominerande follikeln bildas en gul kropp med en stjärnform. Endometriet upphör att vara treskiktat, men dess tjocklek i detta ögonblick är inte mindre än 13 millimeter.

  Vid den sjätte undersökningen måste du komma på 21-23 dagar i menstruationscykeln. Just just nu sker införandet av ett befruktat ägg i livmodern. Under denna period är det nödvändigt att övervaka tillståndet i endometrium (dess tjocklek förändras inte, men strukturen blir homogen) och corpus luteum (den kan växa).

  Hur man dechiffrerar resultatet av ultraljud

  Uppgifterna som en läkare får till följd av ultraljuddiagnostik kan vara mycket olika. Med follikulometri kan du omedelbart fastställa en diagnos eller ge en "push" för efterföljande undersökning och behandling.

  Till exempel, när en ihållande follikel upptäcks, förskrivs läkemedel för att återställa den andra fasen av cykeln. Om ett ägg krävs för IVF, avgör övervakning den mest optimala dagen för att ta materialet.

  Det blir tydligt om en kvinna behöver ytterligare stimulering av ägglossningen och i så fall hur den ska utföras..

  Studier gör det möjligt för dig att inte bara följa follikulogenes, utan övervakning utförs också på hormonnivån. Baserat på diagnosen kan läkaren sluta en slutsats om normal ägglossning eller tvärtom om avvikelser.

  Vilka parametrar har äggstockarna och folliklarna före ägglossningen

  När follikeln mognar växer den gula kroppen och bleknar bort, äggstockarnas storlek förändras med jämna mellanrum. Inom det normala intervallet:

  • volym 4-10 cm3;
  • längd 20-37 mm;
  • bredd 18-37 mm;
  • tjocklek är 16-22 mm.

  Huvudpåverkan på äggstockens parametrar före ägglossningen har tillväxt av folliklar. I början av varje cykel börjar 7-8 folliklar att öka, då bland dem en dominerande (mindre ofta, två) sticker ut. Det fortsätter att växa och resten återgår till sitt ursprungliga tillstånd. Den ungefärliga storleken på den dominerande follikeln i ett tidigt skede (5-7 dagar av cykeln) är 6 mm. Närmare mitten (dag 10) når dess diameter 15 mm och ökar sedan dagligen med en till flera millimeter per dag. Follikelstorlek under ägglossningen - 18-25 mm.

  Hur ultraljud beräknar dagen för ägglossning

  Med en stabil 28-dagars cykel börjar ultraljudsövervakning 8-10 dagar efter menstruationens slut. För närvarande kan du redan se den dominerande follikeln. Följande procedurer (en eller två), utförda på dagarna 12-14 i cykeln, bekräftar dess tillväxt och mognad - direkt bevis på ägglossningens tillvägagångssätt. Om processen utvecklas normalt visar ultraljud den 17-18: e dagen av cykeln dess början.

  Om menstruationscykeln är stabil, men dess varaktighet är kortare eller längre än 28 dagar, genomförs den första sessionen med ultraljudövervakning 4-5 dagar före dess beräknade mitt i cykeln. Om menstruationen är oregelbunden föreskrivs follikulometri den fjärde dagen efter att de slutar. I vilket fall som helst är det möjligt att bestämma dagen för ägglossning på en ultraljud under 2-3 sessioner.

  Vilken dag att genomföra undersökningen

  För att övervakningen av en kvinnas inre organ ska bli framgångsrik är det viktigt att beräkna cykeldagen korrekt när det är nödvändigt att starta follikulometri. Om patienten har en menstruationscykel på 28 dagar görs den första undersökningen dagarna 8-10.

  Under de första dagarna är det omöjligt att bestämma den dominerande follikeln, eftersom den just börjar utvecklingen

  Om patienten har en menstruationscykel på 28 dagar görs den första undersökningen dagarna 8-10. Under de första dagarna är det omöjligt att bestämma den dominerande follikeln, eftersom den just börjar utvecklingen.

  Men för närvarande är det möjligt att diagnostisera olika avvikelser från normen, till exempel en cysta.

  Den andra fasen av cykeln kommer att pågå 13-14 dagar, oavsett varaktighet för den första fasen. Om schemaläggning är svår, hjälper läkaren..

  Redan under den åttonde proceduren kan den dominerande follikeln ses med hjälp av ultraljud. Det kommer att ha den största storleken, inuti är det utvecklingen av ägget.

  Det är extremt sällsynt att flera folliklar mognar. Endast en blir stor, alla andra kommer gradvis att minska.

  Under ägglossningen bryts follikeln, ett ägg lämnar cellen tillsammans med vätskan. Det kan redan befruktas, och follikeln har för närvarande en storlek på cirka 25 millimeter.

  På cykeln 15-17 kan en ultraljud se corpus luteum. När du närmar dig början av menstruationen minskar kroppen.

  Det händer att corpus luteum inte utvecklas i motsatt riktning. I detta fall bildas cystisk corpus luteum.

  Dess storlek kan öka, den löses efter 4 till 8 veckor. Bildandet av en sådan cystisk kropp anses inte vara en patologi.

  Vid utförande av follikulometri anses ägglossningen vara perfekt om förändringar observeras:

  1. före ägglossningen visade undersökningen närvaron av en mogen follikel;
  2. follikeln har försvunnit;
  3. en gul kropp hittades;
  4. en viss mängd vätska som bildas bakom livmodern - detta är en indikator på processen där follikeln brast, och ägget och vätskan kom in i bukhålan;
  5. efter ett blodprov 7 dagar efter ägglossningen visade progesteron en hög nivå.

  Follikulometri idag är en populär procedur som har en överkomlig kostnad. Recensioner av kvinnor rekommenderar att du hittar en erfaren specialist innan du går igenom det.

  Han kommer att berätta för dig på vilken dag du ska starta proceduren korrekt, kommer att kunna dekryptera den mottagna informationen korrekt. Endast i detta fall kan ett positivt resultat erhållas från förfarandet.

  Definition av ägglossning varför är det nödvändigt

  Ägglossning eller utloppet av ett ägg som mognar i en follikel från äggstocken till bukhålan är det "gyllene medelvärdet" i den normala menstruationscykeln. Detta är en förutsättning för den kvinnliga kroppens normala hormonella bakgrund, regelbunden menstruation, liksom för befruktning och barn..

  Ägglossning är en mycket komplex process som regleras av flerstegscykler av hormoner i äggstockarna, hypofysen, hypotalamus, sköldkörteln, binjurarna och många andra strukturer. Den minsta störningen i funktionen hos dessa system kan orsaka en kränkning av follikulogenes, störa mogning av folliklar och ägglossning och orsaka infertilitet.

  Det antas att ägget lämnar äggstocken ungefär den 14-15: e dagen av cykeln. Dessa villkor är giltiga och gäller endast för patienter med en ”bok” eller en klassisk 28-månaderscykel. Det är dock helt fel att betrakta avvikelser från dessa termer som patologi. Naturligtvis är vi alla individuella, och varje kvinna har sina egna egenskaper hos reproduktionssystemet och hormonella nivåer. Normalt varierar längden på menstruationscykeln från 21 till 45 dagar respektive ägglossning sker vid helt olika tidpunkter - men i genomsnitt faller den alltid i mitten av cykeln.

  Hos kvinnor som lider av infertilitet är det därför mycket viktigt att fastställa faktum om förekomsten av ägglossning. Speciellt relevanta är speciella metoder för att bestämma ägglossning hos patienter med oregelbunden menstruation och länge - över 35 dagar - menstruationscykler

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Ovariamine och FSH

  Ovariamine är ett kosttillskott som tillhör kategorin citicoliner. Citicoliner kallas en speciell klass av föreningar med reglerande egenskaper, som inkluderar små proteiner, aminosyror och peptider....

  Varmblinkar med klimakteriet

  Senaste uppdatering: 04/22/2020Innehållet i artikelnTidvatten under klimakteriet orsakar en kvinna inte bara fysiskt utan också psyko-emotionellt obehag. Någon försöker övervinna de obehagliga symtomen på egen hand utan att ta till hjälp med traditionell och traditionell medicin....

  Arten av menstruation efter curettage av endometrial hyperplasi

  Kärnan i sjukdomens endometrihyperplasiEndometrial hyperplasi är ett ganska vanligt problem, enligt olika statistik upptar det från 20 till 50% i strukturen för hela förekomsten av gynekologi....