Ultraljud av folliklar - eller follikulometri

Intim

Gynekologi och ultraljud har länge varit "tillsammans". Denna typ av diagnos har blivit en integrerad del av undersökningen av misstänkta sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet och inte bara. Ultraljud används under graviditet och vid förebyggande undersökningar (inte alltid). Det kan också göras genom att du registrerar dig för en tid på en privat klinik..

Om patologier för det kvinnliga reproduktiva systemet

Sjukdomar (det är också patologier) i kvinnors reproduktionssystem är tyvärr inte ovanliga. Dessutom är deras spektrum mycket brett. Från banala inflammatoriska processer som påverkar vagina och äggstockar, till tumörer, där du måste använda kirurgernas tjänster.

Av ett ganska stort antal sjukdomar finns också infertilitet. Innan du behandlar det måste du naturligtvis göra en grundlig undersökning, både kvinnor och män. En av de mest använda diagnostiska åtgärderna i detta fall är follikulometri eller med andra ord ultraljud av äggstockarna.

Denna typ av diagnos används inte bara för infertilitet, utan också för de kvinnor som är noggrant anpassade för befruktning, eftersom follikulometri hjälper till att välja den optimala perioden för befruktningen. Detta betyder inte alls att en sådan undersökning är nödvändig, men det är tillrådligt att genomgå inte bara follikulometri före befruktningen, utan också den vanliga ultraljuden i kvinnans reproduktionssystem.

Mer om follikulometri

Denna studie är inte bara en enda ultraljud av äggstockarna, utan noggrann övervakning, under vilken du kommer att behöva besöka diagnosrummet ultraljud flera gånger, eventuellt under flera cykler. Det är mycket viktigt att inte missa de förinställda datumen och följa alla instruktioner från läkarna.

Folliculogenesis är en process under vilken en follikel mognar i äggstocken, eftersom endast mogna kan befruktas. Denna undersökning antas ofta när de ställer frågan: "Vad heter ultraljudet på ett kvinnligt sätt?".

Processen i sig är tillräckligt komplex för att förklara den kort, men ultraljud kan inte bara titta på folliklarnas parametrar utan också för att studera orsakerna till att follikulogenes inte inträffar eller går fel.

När man ska göra follikulometri

Det finns inte många skäl till det här förfarandet. De vanligaste är meningslösa försök att bli gravid under hela året. Vissa kvinnor kommer tidigare, vilket ibland bara är ett plus.

Nästa skäl är problem med menstruationscykeln. Om det är oregelbundet, hela tiden förlorar sig, och varaktigheten varierar inom några veckor, måste du besluta om genomförandet av ultraljud och andra tester som krävs för en fullständig diagnos. Här beslutas emellertid frågan om behovet av follikulometri av läkaren. Det är värt att nämna här att orsaken till sådana kränkningar ganska ofta är en funktionsfel i hormonområdet.

Om av någon anledning ägglossningsstimulering planeras, är det före detta nödvändigt att genomföra follikulometri. Detsamma gäller fall av in vitro-befruktning..

Som ni ser är orsakerna till diagnosen inte så många, men deras vikt är ganska hög. Till exempel är infertilitet inte ovanligt och för att hjälpa en kvinna att bli gravid utfördes follikulometri och efter en serie rekommendationer (eller behandling, om nödvändigt) kunde hon bli mamma. Det finns många sådana exempel, och i vissa fall kunde par inte bli gravida på många år..

Vad follikulometri visar

Först av allt kommer follikulometri att svara på huvudfrågan - är det ägglossning alls. Även om det är det, måste läkare veta när och hur det går. I processen får läkare data om hur follikulogenes sker. Uppskatta förhållandet mellan symtomen och menstruationsdagen. De studerar processen för bildning av corpus luteum, tillväxten av endometrium. Äggstockarna själva övervakas också..

Det bör noteras att även om en ultraljudsundersökning såg follikeln, betyder detta inte alls att follikulogenesen fortskrider normalt och problemet i frånvaro av graviditet ligger i något annat.

Nackdelar follikulometri

Kostnaden för denna undersökning är finansiella kostnader och tidskostnader. Du måste besöka diagnoskontoret för ultraljud ganska ofta - var tredje dag och i speciella fall ännu oftare. Men det är denna studie som ger en möjlighet att hjälpa en kvinna att bli gravid och föda ett barn.

Hur man förbereder sig för en ultraljud av folliklarna

Oftast utförs follikulometri transvaginalt, vilket innebär att du måste följa ett antal enkla regler, vars syfte är att ta bort överskott av gaser från tarmen, eftersom de kommer att störa en ganska tillförlitlig undersökning. Först är det nödvändigt att utesluta intaget av alla produkter som orsakar ökad gasbildning i tarmen:

 • mejeriprodukter,
 • färskt bageri,
 • kål,
 • ärtor,
 • bönor,
 • kolsyrade drycker
 • etc.

Det finns många av dem och en komplett lista kan erhållas från din läkare.

Nästa steg är att ta carminativa läkemedel. De bör emellertid inte tas av alla, utan bara av kvinnor som av någon anledning inte har kunnat avlasta tillräckligt med gas från tarmen. Att ta dessa läkemedel på inget sätt ersätter kosten, men är ett bra tillskott. Därefter, innan själva undersökningen, måste du tömma urinblåsan. Efter allt detta kan du säkert gå till diagnosen.

Hur diagnostiseras follikulometri?

En kvinna kommer till diagnostikrummet för ultraljud och ligger på soffan efter att ha tagit bort sina kläder under midjan. Benen måste böjas vid knä- och höftleden så att läkaren kan sätta in sensorn i slidan (en sådan undersökning kallas transvaginal ultraljud). Efter att han fortsätter till undersökning av reproduktionssystemet. Det finns ett par nyanser: för en transvaginal ultraljud behöver du en speciell kondom, som bärs på sensorn. Det är nödvändigt att förbättra sensorns glidning, minska skador såväl som för personlig hygien, eftersom många kvinnor genomgår sådan diagnostik.

I slutet ger läkaren sin åsikt och diagnostiska resultat. De bör hänvisas till en gynekolog, eftersom det är han som utför den slutliga utvärderingen, men inte en sonolog (en läkare som är involverad i ultraljuddiagnostik). Den senare ger endast sin slutsats, baserad på en jämförelse av erhållna data med normerna.

Follikulometri om dagen

Antalet besök i ultraljuddiagnosskåpet varierar från 4-6 gånger. Samtidigt varierar de uppgifter som erhålls varje gång ganska mycket, eftersom det finns standarder för var och en av villkoren. Och så att det inte finns några frågor om ultraljud på folliklarna, att göra i vilken tidsram, ges mer exakta data nedan.

 • Första gången en ultraljud indikerar att antalet folliklar är 2-3 och att de endast finns i en av äggstockarna. Deras diameter är cirka 5-9 mm och tjockleken på endometrium är cirka 2,5 mm. Denna undersökning utförs i det ögonblick då menstruationen har avslutats, det vill säga folliklarna i ultraljudet syns på 4-7: e dagen av cykeln, beroende på kvinnans fysiologiska egenskaper..
 • Andra gången du besöker ultraljudsrummet är redan nödvändigt i 10-11 dagar. Ett kännetecken för denna period är identifieringen av en dominerande follikel, eftersom det initialt finns flera av dem och först efter det att tiden har förflutit bestäms den som kommer att befruktas. Du kan se det tack vare den stora storleken, som når ungefär en centimeter i diameter, och i slutet av denna fas en och en halv centimeter. Den växer också ganska snabbt och lägger till 2-4 millimeter per dag. Endometriet är för närvarande 0,5 centimeter, och dess struktur är fortfarande homogen. Om det under denna period inte finns några tecken på en närmande ägglossning eller en dominerande follikel, ifrågasätts genomförbarheten för att ytterligare utföra denna diagnos.
 • Den tredje undersökningen genomförs 12-13. Den dominerande follikeln visar sig ljusare medan ägglossningen redan närmar sig. Follikelns diameter är 2,0-2,3 centimeter, och endometriet är ungefär en centimeter, medan flera lager bör visualiseras i den. Om alla dessa tecken är frånvarande, är det osannolikt att graviditet inträffar, vilket innebär att det inte finns någon mening med ytterligare diagnos, och du bör tänka på orsakerna.
 • Den fjärde diagnosen är i vissa fall den sista och den utförs den 13-15: e dagen av cykeln. Under denna period sker ägglossning. Vissa beskriver detta som en follikelbrast på en ultraljud. Och sanningen är - follikeln förstörs och ägglossningen inträffar, vilket innebär att det under denna period inte ska visualiseras. Det är just nu som befruktningen är bäst. Om hela cykeln har gått utan några avvikelser kan du i denna plan anse kvinnan som frisk eller, om nödvändigt, utse en andra follikulometri.
 • Om ägglossningsindikatorerna är sena utförs diagnosen 15-17. Detta kommer att vara den femte ultraljudet. Under denna period kan du hitta corpus luteum, som också är ett tecken på att kvinnan är redo för befruktning. Endometriet har inte skikt under denna period, men dess tjocklek bör vara minst 1,3 centimeter.
 • Och slutligen genomförs den sjätte undersökningen dagarna 21-23. Under denna period, om ägget har befruktats, införs det i livmoderhålet och börjar utvecklas. I endometriet skiljer sig skikten inte heller, och corpus luteum kan öka i storlek. Sedan menstruation och en ny cykel, vilket vid behov innebär en ny serie undersökningar.

Hur går follikulometri och när

Kvinnans reproduktiva system är en unik och komplex mekanism vars komplexa processer syftar till möjligheten till befruktning och gestation.

De förekommande månatliga förändringarna i kvinnlig kropp (menstruationscykel) inträffar i faser: follikulär, ägglossande och luteal.

Under denna period förändras tillväxt och mognad av follikeln, endometrium, vilket gör att embryot kan äga rum. Vidareutveckling har flera alternativ: graviditet inträffar eller endometrium avvisas och en ny cykel bildas.

Vid olika kränkningar av könsorganens hälsa eller som ett resultat av hormonella förändringar kan menstruationscykeln misslyckas, vilket förhindrar befruktning.

Därför används follikulometri under graviditetsplanering för att bestämma orsaken till möjliga störningar.

Varför utförs follikulometri??

Follikulometri är en procedur under vilken en ultraljudsundersökning av organen i det kvinnliga reproduktiva systemet utförs för att bestämma orsakerna till menstruations oregelbundenheter och identifiera möjliga gynekologiska sjukdomar.

Tekniken låter dig helt följa förändringarna i äggstockarna och livmodern: förekomsten av dominerande folliklar, bestämma den exakta perioden för början och slutet av ägglossningsfasen, för att spåra utvecklingen och bildandet av follikulär vävnad.

Follikulometri för livmoderfibrer

Denna procedur anses vara den mest informativa jämfört med andra metoder, till exempel mätning av bastemperatur och användning av testremsor..

De viktigaste indikationerna för ultraljuddiagnostik är:

 1. behovet av att bestämma den exakta perioden för början och avslutandet av ägglossningen under graviditetsplanering;
 2. oregelbundna perioder;
 3. störningar i äggstockarnas normala funktion eller deras underutveckling;
 4. patologi hos könsorganen (cyst i äggstockarna, livmoderfibromom, endometrios);
 5. behovet av att spåra utvecklingen av folliklar på bakgrund av hormonella störningar;
 6. bedömning av effektiviteten i behandlingen av vissa gynekologiska sjukdomar.

I vissa fall utförs follikulometri hos patienter innan de tar preventivmedel.

Vissa kvinnor genomgår förebyggande forskning, vilket möjliggör tidig upptäckt av patologiska processer i bäckenorganen.

Störningar i äggstockarnas funktion återspeglas i kvinnans yttre tillstånd: håret blir tråkigt och faller ut, naglarna blir spröda, huden får en ohälsosam nyans, blir täckt av akne. Med en ökad mängd testosteron hos en kvinna är hårig manlig typ i ansiktsområdet möjlig.

Förberedelse för proceduren

För att få de mest exakta undersökningsresultaten bör du veta hur du förbereder dig för proceduren..

Förbud mot kryddig, mjöl och söt mat före follikulometri

För att göra detta måste du följa några regler:

 • förberedelse för follikulometri börjar 3-4 dagar före proceduren;
 • bantning (kryddig, rökt, stekt och fet mat, mjölprodukter, alkohol utesluts från kosten; begränsa socker, mjölprodukter och salt);
 • det är nödvändigt att utesluta livsmedel som provocerar uppblåsthet och flatulens (söt läsk, kål, bönor, bönor, komjölk);
 • i vissa fall används laxermedel med en mild effekt (föreskrivs av den behandlande läkaren);
 • omedelbart före proceduren bör hygienprocedurer för de yttre könsorganen utföras.

Det är nödvändigt att förbereda sig för studien noggrant med hänsyn till alla rekommendationer. Follikulometri utförs på morgonen, en och en halv timme efter att ha ätit. Frukosten bör bestå av lätt matsmältbara livsmedel..

Hur är proceduren?

Vilken dag i cykelens follikulometri utförs beror på regelbundenhet i menstruationen: som regel utförs den första studien den 10: e dagen av menstruationscykeln eller omedelbart efter menstruationen.

Vid cykelstörningar utförs proceduren något tidigare än den förväntade menstruationen, varefter undersökningen utförs var 2-3 dagar fram till början av ägglossningsfasen. Den exakta tiden för undersökningen och början av ägglossningen bestäms av läkaren.

I frånvaro av en ägglossningsfas, och följaktligen follikeltillväxt, utförs diagnostiska åtgärder en gång några dagar innan menstruationens början.

Diagnos utförs på flera sätt: transabdominalt och vaginalt. I båda fallen, med olika störningar hos kvinnor, bestämmer bara en gynekolog hur diagnosen utförs, under vilken period och på vilket sätt.

transabdominellt

Den transabdominala metoden innebär användning av en buksensor genom den främre bukväggen, proceduren skiljer sig inte från konventionell ultraljud.

Follikulometri transabdominalt

En kvinna har en liggande ställning och utsätter kroppen från könsdelen till bröstet. Sensorn behandlas med en speciell gel, som är en ledare mellan ultraljudssensorn och kvinnans kropp.

En timme innan studien påbörjas måste du dricka minst 1-1,5 liter vanligt vatten. Efter avslutad undersökning avlägsnas gelén från huden med en vanlig servett..

vaginalt

Denna metod involverar införandet av en transvaginal sensor i slidan..

Innan vaginal undersökning måste patienten ta bort sina underkläder, ligga på soffan och böja knäna.

Vaginal follikulometri

Sensorn är täckt på toppen med en speciell kondom, införd i könsorganen och övervakas.

Datum för förfarandet

Follikulometri utförs flera gånger, beroende på förekomsten av menstruationsstörningar. Den första undersökningen är planerad till 5-7 dagar efter avslutad menstruationsblödning.

Under denna period är det möjligt att identifiera från äggstocken från två till tre folliklar upp till 8-9 mm i storlek. Det inre slemhinnan i livmodern kompakteras till 2-3 mm.

Den andra proceduren utförs för att bestämma den dominerande follikeln, som på cykeln 10-12 når en storlek av 10-11 mm, medan endometriumtjockleken är 5-6 mm.

Dagarna i menstruationscykeln där follikulometri utförs

Den tredje proceduren utförs på dagarna 13-14 för att spåra bildandet av en förväxlande follikel, vars storlek når 25-32 mm. Slemhinnan i livmodern komprimeras till 12 mm. Om detta inte händer är chanserna för befruktning för låga..

Nästa studie är planerad till nästa dag. Detta gör att du kan bestämma början av ägglossning.

I dess frånvaro utförs follikulometri dagligen fram till början av ägglossning, medan ultraljud kan utföras både transabdominalt och vaginalt, alternerande procedurer.

Den 16-17: e dagen av cykeln genomförs en undersökning för att identifiera corpus luteum, som bildas på platsen för den dominerande follikeln och liknar en stjärna i form. Endometriet är upp till 13 mm.

Det sjätte förfarandet är nödvändigt för att övervaka livmodslemhinnan och tillväxten av corpus luteum. Vid denna tidpunkt, när befruktningen börjar, passerar ett befruktat ägg genom äggledarna in i livmodern, där det är fäst vid dess väggar.

Om avvikelser upptäcktes till följd av diagnostiska åtgärder, bör ytterligare test utföras, såsom laboratorieanalys av urin och blod, utstryk från könsorganen och andra. En diagnos ställs endast om alla resultat är tillgängliga..

Bedömning av resultaten av studien

För att få en fullständig bild föreskrivs ytterligare en hormonell panel; om vissa gynekologiska patologier upptäcks kan en ultraljud av njurarna krävas.

Follikulometri Resultat

Tolkningen av resultaten består av information om förekomsten av folliklar i äggstocken, deras antal, särskilt dominerande, data om endometrium, corpus luteum och andra. Oftare dekrypteras resultaten med ett av alternativen som beskrivs nedan:

 1. normal ägglossning - närvaron av flera dominerande folliklar i diameter från 15 mm till 23 mm, bildandet av corpus luteum och utloppet av ägget, åtföljt av uppkomsten av fri vätska bakom livmodern; efter avslutad ägglossningsfas i kvinnlig kropp observeras en hög mängd hormonet progesteron;
 2. follikelatresi (regression) - dess storlek minskar, ägglossningen inträffar inte; till en början växer den dominerande och utvecklas, men når inte maximala storlekar, stoppar i tillväxt, som ett resultat inträffar inte bildandet av corpus luteum
 3. uthållighet - mognaden hos den dominerande sker fullständigt, den når 24 mm, men ägglossningen inträffar inte, corpus luteum är frånvarande; medan mängden östrogen i blodet ökar, är progesteron låg;
 4. follikulär cysta - den bildade follikeln ägglossades inte, som ett resultat börjar tillväxten av äggstocksvävnad av godartad natur; medan den dominerande i diameter är upp till 25 mm, är corpus luteum och fri vätska frånvarande;
 5. luteinisering - den bildade follikeln nådde inte ägglossning, men efter dess försvinnande bildades ett corpus luteum; fri vätska saknas, mängden progesteron ökas;
 6. det finns ingen utveckling av folliklar - det finns ingen dominerande och corpus luteum, mängden progesteron reduceras.

Slutsats

Idag är en sådan undersökning som follikulometri den mest informativa för att identifiera de möjliga orsakerna till kvinnlig infertilitet och andra störningar, vilket gör att du kan välja lämplig terapi och övervaka dynamiken.

Tekniken används ofta vid planering av graviditet för att bestämma de exakta gränserna för ägglossning.

Undersökningen är säker och används alltmer för att diagnostisera funktionerna hos organen i det reproduktiva systemet hos kvinnor.

Follikulometri dagar

Graviditetsplanering är en viktig händelse i en kvinnas liv. Med en regelbunden menstruationscykel med snabb frisättning av reproduktionscellen inträffar befruktningen snabbt. Flickor med avbrott i denna process är mycket värre. Ta i sådana fall hjälp med ultraljudsövervakning - follikulometri. Dagar som är gynnsamma för befruktningen bestämmes ganska lätt med hjälp av denna studie..

Bäcken ultraljud för follikulometri

Användning av ultraljud är ett mycket effektivt sätt att studera processen för follikulometri.

Hur gör - sätt

Det finns två typer av ultraljud i bäckenet:

 • buk, vilket görs genom bukväggen med en full blåsan;
 • vaginal, där en speciell sensor sätts in i slidan, här tvärtom, du måste urinera innan proceduren.

Vilken du ska välja, bestämmer du, med hänsyn till materialfunktioner. Den andra metoden för bäcken-ultraljud för follikulometri anses vara mer informativ, så det kostar mer.

Rådgör med din läkare för att välja en metod för bäcken-ultraljud för effektivare follikulometri

Tänk på follikulometri:

 1. Menstruationscykeln börjar den första dagen av din period. För närvarande är folliklarna cirka 2 mm i diameter och flera.
 2. Gradvis, när du växer framåt, bryter 1 eller 2 av dem ut.
 3. I en normal rytmisk cykel visar cirka 7 dagar follikulometri en vätskebubbla på cirka 15 mm.
 4. Enligt läkares beslut utförs 3-4 ultraljud med ett intervall på 1-2 dagar, tills den dominerande når en mognadsgrad på 18-25 mm i diameter, eller så är inte faktumet för cellutgång fastställt.

Studiens syfte

Med bäckenultraljud sätter follikulometri inte det enda målet att övervaka äggets utveckling.

Follikulometri hjälper också:

 • bekräfta ägglossning;
 • beräkna dagen för cykeln när cellen kommer ut, vilket därmed indikerar en gynnsam tid för befruktning;
 • förutsäga barns kön;
 • förhindra eller vice versa öka risken för multipel graviditet;
 • spåra endometriumets tjocklek;
 • utvärdera användbarheten hos rytmiska processer;
 • identifiera tecken på oregelbundenhet;
 • diagnostisera vissa sjukdomar (myom, cyste);
 • kontrollera resultaten efter behandling med hormonstimulering.

Vilken dag gör follikulometri

För att ta reda på vilken dag det är nödvändigt att göra follikulometri måste du först veta det ungefärliga antalet dagar i menstruationscykeln.

Med en cykel på 28 dagar

Om cykeln varar mer än 28 dagar, på vilken dag av cykeln att göra follikulometri bestäms genom att räkna från dagen för de kommande kritiska dagarna, subtrahera från det förväntade datumet 14. Detta fasta värde är varaktigheten för den andra fasen. Den första studien förskrivs 5-6 dagar innan den.

Till exempel varar cykeln 30 dagar: 30-14 = 16, 16-5 = 11. Så den 11-12: e dagen av cykeln utförs det första bäcken-ultraljudet, med samma intervall och i den mängd som anges av läkaren.

Med en kort cykel

Med en kort menstruationscykel beräknas dagar för follikulometri på liknande sätt. Längden på den andra halvan av cykeln ändras inte och är fortfarande samma 14 dagar, men den första fasen förkortas, så proceduren startar tidigare. Så med en cyklisk period på 22 dagar gör vi liknande beräkningar och får vad analytikern behöver göra dag 4.

Med oregelbunden menstruation

På vilken dag av cykel follikulometri föreskrivs för oregelbundna perioder kommer det inte att räkna ut med den vanliga formeln.

Follikulometri-resultat

Låt oss se vad som kan bestämmas med ultraljuds follikulometri och vad läkaren avslutar efter proceduren.

Resultaten kan visa eller bekräfta:

 • normal ägglossning, som kännetecknas av närvaron av 1-2 dominerande folliklar på 18-25 mm, före det föreslagna datumet. Efter ägglossning upptäcks de inte längre, och det finns en liten mängd fri vätska i bäckenet och tecken på corpus luteum i äggstocken;
 • vätskebubblan har vuxit till önskad storlek, men spricker inte och kanske inte förändras även efter menstruationen;
 • follikulär cyste, när vesikeln, istället för att spricka, börjar växa och fylls med vätska;
 • den normala äggsäcken är fortfarande intakt, och corpus luteum växer redan på sin plats;
 • den omvända utvecklingen av follikeln, när den redan har nått en normal storlek slutar plötsligt växa och börjar minska;
 • det finns ingen utveckling av bubblor alls, de står stilla, helt inte ökar.
Efter att ha studerat resultaten av follikulometri kan läkaren dra slutsatser om gynnsammare dagar för befruktning och framtida graviditet, eller föreskriva den nödvändiga behandlingen om det finns några problem hos kvinnan

Beroende på resultaten av follikulometri tar den behandlande läkaren nödvändiga åtgärder vid avvikelser. Ibland är det nödvändigt att göra ytterligare undersökningar för att äntligen stärka orsaken till misslyckande. I framtiden, enligt indikationer, kan hormonbehandling förskrivas för att stimulera den önskade processen..

Minus follikulometri i hans schema, som inte kan brytas. Detta kan skapa en viss besvär för en modern kvinna. Upprepad forskning är inte heller helt trevlig, och det mest smärtsamma är en materiell fråga. Forskning kräver vissa kostnader. Men när det gäller att få ett barn, kostar det inte att stoppa framtida föräldrar.

Slutsats

Follikulometri gör att du kan observera tillväxt och mognad av follikeln tills ägglossningen. Förfarandet har sina egna indikationer och tidpunkt. Denna händelse kräver inte särskild förberedelse och skapar inga besvär. De nödvändiga dagarna för follikulometri kan beräknas oberoende, men det är bättre att lämna den till gynekologen för beslut.

Follikulometri - hur och varför den utförs?

Follikulometri är en metod för ultraljuddiagnostik av den kvinnliga kroppen, med vilken du kan identifiera förekomsten av problem med ägglossning och ta reda på orsaken till den patologi som har uppstått. Denna forskningsmetod låter dig dynamiskt spåra hela processen för äggbildning, och ger omfattande data om varje steg i menstruationscykeln hos en viss patient.

Follikulometri ger de mest exakta uppgifterna om ägglossning, i motsats till att mäta basal kroppstemperatur, en kalendermetod eller testremsor.

Funktionsdysfunktion förekommer i den kvinnliga befolkningen i alla åldersgrupper. Detta är särskilt smärtsamt för kvinnor i fertil ålder. Oförmågan att bli gravid är ett verkligt problem som cirka 15% av paren möter. Ofta är orsaken patologiska processer i makeens kropp.

Tack vare follikulometri har många kvinnor ökade chanser att planera graviditet, framgångsrik befruktning och snabb identifiering av problem i könsorganens funktion.

Målen med follikulometri

Riktningen för follikulometri föreskrivs av en gynekolog för att identifiera eller utesluta ett antal patologier i arbetet i könskörtlarna, samt för att klargöra faserna i menstruationscykeln.

Forskning är nödvändig i följande fall:

 1. Bestämning av den mest gynnsamma dagen för befruktningen.
 2. Planera ett barns kön beroende på ägglossningsdagen.
 3. Utvärdering av äggstockarna.
 4. Diagnos av störningar i follikulogenes och menstruationscykeln.
 5. Hormonell kontroll.
 6. Identifiering av patologier i de kvinnliga könsorganen (cystiska formationer, fibroider etc.).
 7. Kontrollera sannolikheten för befruktningen av tvillingar i en situation om en historia av flera graviditeter.
 8. Endometrial bedömning för framgångsrik implantation av ett befruktat ägg.
 9. Kontrolldiagnostik under stimulering av ägglossning och under in vitro-befruktning.
 10. Utvärdera resultaten av att ta mediciner under behandlingen.

De viktigaste indikationerna för studien är:

 • anovulatorisk cykel (brist på ägglossning);
 • hypomenorré (knappt utflöde under menstruationen);
 • oligomenorrhea (intervallet mellan menstruationen överstiger 40 dagar);
 • dysmenoré (störningar i månadscykeln);
 • hypoplasia eller dysfunktion i de kvinnliga könskörtlarna;
 • livmoderhypoplasi;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • glandular endometrial hyperplasi;
 • retention äggstockscyst;
 • infertilitet på grund av hormonell obalans;
 • klimakteriet;
 • hermaphroditism.

Förberedelse för proceduren

För att resultatet av studien ska vara mest exakt måste du veta hur du korrekt förbereder dig för follikulometri.

För att göra detta bör du följa flera regler:

 1. Några dagar före diagnosen är det tillrådligt att äta rätt - för att utesluta kryddig, fet och mycket söt och salt mat från kosten.
 2. Ät inte mat som orsakar luftväxt (baljväxter, brunt bröd, lök, olika typer av kål, mjölk, kolsyrade drycker, alkohol etc.), eftersom gaser avsevärt komplicerar diagnosprocessen..
 3. Inför studien på morgonen kan du dricka ett milt laxermedel som föreskrivs av en läkare.
 4. Hygien hos de yttre könsorganen.

Den mest lämpliga tiden för follikulometri är morgonen. Studien genomförs 60-90 minuter efter en lätt frukost eller mellanmål. Du måste ha 1,5 liter vanligt stillevatten med dig, som du måste börja dricka i små portioner 50-40 minuter innan diagnosstart.

En helt fylld urinblåsan överlappar livmoderns botten och skapar ett "akustiskt" fönster, en typ av standard för strukturell bildning (speciellt för varje patient). Vid den första uppmaningen till toaletten är det nödvändigt att börja studien.

Ibland utförs follikulometri inte externt utan transvaginalt. I detta fall finns det inget behov av att fylla urinblåsan, och omedelbart före ultraljudet måste du urinera. För noggrannhet utförs ofta undersökningar omedelbart på två sätt. Sedan dricker de 1,5 liter vatten, gör en ultraljudsundersökning på bukväggen, sedan urinerar och undersöker könsdelarna med en vaginal sond.

Hur är proceduren

Trots att denna studie i själva verket är en elementär, ofarlig och smärtfri diagnos av ultraljud, oroar många kvinnor förfarandet och är intresserade av hur follikulometri utförs..

Forskning bedrivs på två sätt:

 • I fallet med en transabdominal undersökning (dvs genom bukväggen) används den vanliga buksensorn. Patienten ligger med ryggen på soffan och exponerar kroppen från nedre bröstet till pubis. Sensorn behandlas med en speciell gel och övervakas..
 • Om studien är vaginal utförs diagnosen med en transvaginal sensor. I detta fall måste patienten ta bort sina underkläder, ligga på ryggen, böja knäna och separera dem. Sensorn, med en speciell kondom på den, sätts in i slidan och undersöks.

I båda fallen kan hela processen observeras på skärmen. Efter studiens slut får patienten ett tryckt resultat av follikulometri, enligt detta dokument kommer den behandlande läkaren att dra nödvändiga slutsatser, ge en slutsats och skriva ner ytterligare åtgärder.

När är proceduren

På vilken dag av cykeln föreskrivs den första follikulometri av den behandlande gynekologen, beroende på fasen i menstruationscykeln för en viss kvinna. Om menstruationen kommer regelbundet och frekvensen är 28 dagar, genomförs studien 7-10 dagar från början av menstruationen. Om cykeln är längre eller kortare beräknas undersökningsdagen individuellt av läkaren.

Till exempel är en cykel 32 dagar. Den första fasen varierar beroende på mognad av follikeln, den andra fasen varar vanligtvis 13-14 dagar, och follikulometri bör utföras 5-6 dagar före början av ägglossningen. Därefter görs diagnosen 12 dagar efter början av kritiska dagar. Om cykeln är oregelbunden utförs övervakning i 3-5 dagar från början av menstruationen.

Efter den första undersökningen tilldelas datumet för den andra (omedelbart efter 1-2 dagar) för att övervaka dynamiken i follikulogenesen. På vilken dag man ska göra ytterligare follikulometri bestämmer gynekologen beroende på situationen. Tillbringar vanligtvis minst fyra undersökningar (dagligen eller varannan dag).

Kärnan i follikulometri är att registrera faktum och den exakta dagen för ägglossning. Om det inte inträffade (dvs den anovulatoriska cykeln) utförs en ultraljudscanning tills nästa menstruation. Mer om menstruations oregelbundenheter →

Hur man dechiffrerar follikulometri

Avkodningen av resultaten av follikulometri bör utföras av en högt kvalificerad läkare för ultraljuddiagnostik, och slutsatsen (med beaktande av andra undersökningar och analyser) bör ges av den kliniker som skrev ut riktningen för proceduren. Men varje patient kan bekanta sig med möjliga varianter av norm och patologi:

 1. Normal ägglossning. Alla dessa villkor uppfylls: den dominerande follikeln når 18-24 mm, varefter ägget släpps, follikeln försvinner, en gul kropp bildas på sin plats, en liten mängd vätska registreras i bäckenhålet bakom livmodern. Efter 7 dagar minskar nivån av progesteron. Det är värt att notera att ultraljudsmaskinen inte direkt kan fixa äggets utsignal från follikeln, eftersom den är mycket liten. Därför bekräftas ägglossningen endast av indirekta tecken.
 2. Follikelregression. Storleken på den dominerande follikeln, som inte når ägglossningen, börjar minska. Corpus luteum och vätskan bakom livmodern är frånvarande. Fas 2-progesteron.
 3. Follikelns uthållighet. Mognad inträffar, men ägget kommer inte ut på länge.
 4. Follikulär cysta. Follikelförstoring i diameter på mer än 25 mm.
 5. Luteinisering av follikeln. I den mogna follikeln börjar corpus luteum utvecklas. Ägglossning förekommer inte, medan progesteronnivån förblir normal. Med tiden minskar follikeln.
 6. Folliklar utvecklas inte.

Dessa är de vanligaste alternativen som finns i slutet av follikulometri. Oavsett resultat av undersökningen är det nödvändigt att visa dem till din läkare, eftersom det är mycket viktigt att bedöma situationen med hänsyn till de samtidiga studierna (blod- och urintest, utstryk, andra ultraljudstudier, etc.).

Således är follikulometri en ultraljuddiagnos som syftar till att övervaka arbetet i de kvinnliga könskörtlarna, som utförs för familjeplanering, identifiera patologier och övervaka effektiviteten i behandlingen. Detta är en säker och korrekt metod som många kvinnor väljer att studera reproduktiv hälsa..

Priset på follikulometri varierar beroende på tekniknivån och kvalifikationerna för de läkare som diagnostiserar. I genomsnitt är det - från 1000 rubel. för första gången och 500-700 rubel. för efterföljande forskning.

Författare: Alexandra Gavrilova,
speciellt för Mama66.ru

Folliculometry

Follikulometri är en ultraljudstudie som låter dig övervaka tillväxten och utvecklingen av folliklar i äggstockarna under menstruationscykeln.

Tekniken gör det möjligt att utvärdera inte bara äggstockarnas funktion utan också ger en uppfattning om endometriumets tillväxt och dess överensstämmelse med menstruationscykeln. Follikulometri används i IVF-program.

Follikulometri mål

 • utvärdera det allmänna tillståndet i livmodern och äggstockarna, avgöra om det motsvarar fasen i cykeln när studien genomförs;
 • bestämma hur äggstockarna fungerar och få bekräftelse av ägglossningen;
 • bestäm på vilken dag ägget lämnar follikeln (ägglossning), vilket kan vara nödvändigt vid graviditetsstadiet.
 • identifiera orsakerna till menstruations oregelbundenhet och ovariell dysfunktion, bestämma vad som orsakar anovulation (brist på ägglossning i menstruationscykeln);
 • utvärdera cykliska förändringar i endometriet och identifiera möjliga kränkningar;
 • att utvärdera nyttan av cykelns lutfas baserat på de erhållna egenskaperna hos corpus luteum;
 • för att övervaka processen för stimulering av ägglossning vid hormonterapi.

Follikogenogenes fysiologi

Den första dagen i menstruationscykeln anses vara den första dagen då menstruationen börjar. Efter detta, under påverkan av follikelstimulerande hormon (FSH) i äggstockarna, börjar flera folliklar utvecklas samtidigt. Men mycket snart börjar en av dem (mycket mindre ofta två eller fler) överträffa de andra under utveckling - detta är en dominerande follikel. I detta skede överstiger dess storlek 1,5 centimeter och andra folliklar genomgår omvänd utveckling (atresia). Förändringar i storleken på den dominerande follikeln dagligen är ungefär 2-3 millimeter och vid tidpunkten för ägglossningen, som inträffar under påverkan av en toppfrisättning av luteiniserande hormon, har den en medeldiameter på 1,75 till 2,4 centimeter. Efter ägglossningen börjar bildningen av corpus luteum - en tillfällig endokrin körtel som producerar progesteron, som, vid befruktning av ägget och en framgångsrik implantering av embryot, stöder graviditet tills placentvävnad bildas.

Vilka dagar i cykeln är follikulometri?

Med en 28-dagars cykel utförs den första ultraljudet omedelbart efter upphörandet av menstruationsflödet, det vill säga på 3-5 dagars cykel.

Nästa undersökning för att bedöma follikeltillväxt föreskrivs efter 5-7 dagar (med en längre cykel genomförs studien senare).

Vidare utförs follikulometri regelbundet varannan dag. Beroende på erhållna resultat kan datumet för nästa besök på kliniken variera något. Studien genomförs antingen till det ögonblick då läkaren ser tecken på ägglossning som har inträffat eller före början av menstruationsblödning, om ägglossning inte har inträffat under denna cykel.

Vid genomförande av follikulometri är regelbundenheten och noggrannheten av undersökningarna oerhört viktig - detektering av en dominerande follikel på 7–8 dagen i menstruationscykeln, och sedan corpus luteum på sin plats efter 7 dagar, är inte en garanti för funktionellt fullständig ägglossning.

Follikulometri-resultat

Vilka slutsatser kan en läkare dra om follikulär tillväxt och utveckling baserat på follikulometri??

Normal ägglossning

Vid ultraljud observerar läkaren utvecklingen av en dominerande follikel, vars diameter vid ägglossningen är från 1,75 till 2,4 centimeter, bestämmer sedan ägglossningen och bildandet av en dominerande gul kroppsfollikel på plats.

 • frånvaron av en tidigare bestämd dominerande follikel;
 • närvaron av fri vätska i det intilliggande utrymmet;
 • bildning av corpus luteum på follikelplatsen efter ägglossningen har inträffat.

Dessutom betraktas en ökning av progesteron i blodet 5-7 dagar efter ägglossningen som en markör för ägglossning.

Om sådana resultat avslöjas under follikulometri kan man dra slutsatsen att menstruationscykeln är ägglossande, och teoretiskt sett är graviditet möjlig i den.

Alla andra follikulometrialternativ bör betraktas som anovulatoriska menstruationscykler. Emellertid är identifieringen av den anovulatoriska cykeln ensam inte ett tecken på patologi - vanligtvis passerar hos friska kvinnor cirka 15% av menstruationscyklerna utan ägglossning (i genomsnitt 2 cykler per år). Vid regelbundna anovulatoriska cykler minskar sannolikheten för en spontan graviditet kraftigt, eftersom anovulation är den vanligaste orsaken till endokrin infertilitet..

Anovulatoriska cykler detekterade med follikulometri

Anovulation (brist på ägglossning i menstruationscykeln) kan bero på olika orsaker, inklusive PCOS, endokrina sjukdomar, hyperandrogenism, äggstocksutmattning, etc. Följande är anovulatoriska cykler upptäckta genom follikulometri:

Brist på follikulär utveckling

Det finns ingen dynamik i follikulär utveckling under hela cykeln, det finns ingen dominerande follikel och ägglossning.

 • det finns inga utvecklande folliklar i äggstockarna;
 • saknas corpus luteum.

Dessutom visar resultaten av ett blodprov en låg nivå av progesteron, motsvarande den första fasen av cykeln.

Denna situation uppstår med vissa endokrina patologier, oftast med polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS)

Atresia av den dominerande follikeln

Det kännetecknas av en minskning av storleken på den neovulerade dominerande follikeln i dynamik. I denna situation ser läkaren en dominerande follikel, som i början normalt växer, men sedan slutar i utveckling (vanligtvis inte når tillräcklig storlek för ägglossning) och regresserar (minskar). Ägglossning förekommer inte.

 • minskning av storleken på den dominerande follikeln före ägglossning;
 • brist på ekografiska tecken på ägglossning;
 • brist på tecken på bildning av corpus luteum;
 • låg progesteron, motsvarande den första fasen av cykeln (upptäckt i ett blodprov).

Liknande förhållanden utvecklas på grund av en minskning av produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner. Av denna anledning når follikeln inte full mognad.

Persistent follikelns uthållighet

Follikelns uthållighet är en situation där follikeln, när den når mognad, inte genomgår ytterligare fysiologiska transformationer och fortsätter att existera och fungera under hela cykeln och utsöndrar östrogener. I denna situation observerar läkaren en dominerande follikel, som ökar till önskad storlek, men follikelbrott förekommer inte (det finns ingen äggstoppstopp i LH). Denna follikel kan kvarstå efter menstruationens början (i nästa menstruationscykel).

 • närvaron av en neovulerad follikel utan dynamik i storlek under flera undersökningar;
 • brist på tecken på ägglossning och bildning av corpus luteum

I blodet, en låg nivå av progesteron, motsvarande den första fasen av cykeln, bestäms en ökad nivå av östrogen.

Follikulär cysta

Med ytterligare tillväxt av den neovulerande follikeln blir dess väggar tätare, vätska ackumuleras inuti och en cysta som är mer än 2,5 centimeter i diameter. I denna situation bestämmer läkaren en dominerande follikel, som utvecklas till önskad storlek, men follikelbrott förekommer inte (det finns ingen äggstoppstopp i LH), den ökar ytterligare och bildar en follikulär cysta. Storleken på sådana cyster kan nå 6-8 cm eller mer. Sådana cyster kräver som regel inte utnämning av läkemedelsbehandling och regresserar på egen hand inom 1-2 menstruationscykler.

 • storleken på den neovulerande follikeln börjar överstiga 2,5 centimeter;
 • brist på tecken på ägglossning och bildning av corpus luteum.

Låg progesteron, motsvarande den första fasen av cykeln, och förhöjda östrogennivåer bestäms i blodet.

Luteiniseringssyndrom i en neovulerad follikel (LUF - syndrom, LNF - syndrom)

LUF-syndrom kännetecknas av för tidig luteinisering av en preovulatorisk follikel utan ägglossning, cykliska förändringar i progesteronsekretion och något försenad sekretorisk transformation av endometrium. Orsaken till denna patologi kan vara störningar i centrala nervsystemet, hormonella dysfunktioner (hyperandrogenism, hyperprolaktinemi), kroniska inflammatoriska processer i könsorganen, metaboliska störningar.

Vid utförande av follikulometri bestämmer läkaren den dominerande follikeln som utvecklas, men follikeln brister inte - istället för ägglossning sker luteinisering (på grund av för tidig ökning av LH).

 • visualisering vid övervakning av en dominerande follikel (mogen eller omogen) och dess långsamma gradvis "rynkande" dynamik;
 • brist på fri vätska i det intilliggande utrymmet som ett tecken på fullständig ägglossning.

Progesterons blodnivåer motsvarar normen för den andra fasen.

Enligt resultaten av follikulometri under en eller flera menstruationscykler gör läkaren en slutsats om äggstockarnas funktionella tillstånd. Vid identifierade kränkningar föreskrivs nödvändig hormonterapi beroende på de uppsatta målen - för korrigering av menstruationscykeln eller för graviditet. Om menstruationscykeln i ägglossningen upptäcks och lutealfasen i cykeln är otillräcklig, kan läkaren rekommendera utnämning av progesteronpreparat; med anovulatoriska menstruationscykler - induktion (stimulering) av ägglossning. I närvaro av endokrin infertilitet orsakad av anovulation, när induktion av ägglossning under flera cykler inte gav den förväntade effekten, är valet IVF.

Follikulometri kostnad

Priserna för follikulometri i Moskva kan vara olika och beror på det medicinska centrum där studien genomförs. Kostnaden för follikulometri i Nova Clinic är 2 100 rubel. Ultraljud utförs av ultraljudsläkare med lång erfarenhet inom området obstetrik och gynekologi med hjälp av apparater i expertklassen.

Var man ska göra follikulometri i Moskva?

Du kan göra follikulometri i Nova Klinik i en tid som är bekväm för dig, efter att du tidigare har registrerat en telefon som är listad på webbplatsen, eller genom att använda inspelningsknappen.

Follikulometri: Vad är det? Vilken dag gör follikulometri?

Follikulometri är en procedur som involverar analys av folliklarnas tillväxtdynamik och endometrium genom ultraljudsövervakning. Det utförs för att upptäcka ägglossning och diagnostisera avvikelser i reproduktionsfären. Follikulometri rekommenderas för kvinnor som planerar en graviditet.

Hur är follikulometri?

Vid transabdominal undersökning används en känd buksensor. Patienten ligger med ryggen på soffan och exponerar kroppen från nedre bröstet till pubis. Sensorn behandlas med en speciell gel och övervakas..

Om studien är vaginal utförs diagnosen med en transvaginal sensor. I detta fall måste patienten ta bort sina underkläder, ligga på ryggen, böja knäna och separera dem. Sensorn, med en speciell kondom på den, sätts in i slidan och undersöks. I båda fallen kan hela processen observeras på skärmen..

Efter studiens slut får patienten ett tryckt resultat av follikulometri, enligt detta dokument kommer den behandlande läkaren att dra nödvändiga slutsatser, ge en slutsats och skriva ner ytterligare åtgärder.

Transabdominal sensor

För att undersöka könsorganen på ytan av buken används en transabdominal sensor. I detta fall måste patienten exponera buken. En speciell gel appliceras på den, vilket förbättrar glidningen av sensorn. Efter proceduren avlägsnas överskottsgel med en engångshandduk eller handduk..

Transabdominal och transvaginal sensor

Vaginal sensor

Ultraljud med en vaginal sensor anses vara mer informativ. Förfarandet utförs intravaginalt på en tom urinblåsan. En engångskondom sätts på sensorn för att förhindra infektion..

Vilken dag gör follikulometri?

Follikulometri är en typ av ultraljud som bestämmer ägglossningen. Vilken dag i cykeln gör follikulometri? Proceduren utförs i steg, med början från 10-11 dagar av cykeln. Det inkluderar 3-5 besök i ultraljudsrummet för hela menstruationscykeln. Frekvensen och antalet besök bestäms individuellt. Tillväxthastigheten för folliklar och endometrium beaktas. Baserat på dessa data förutsägs äggfrisättningsdagen. De viktigaste målen för follikulometri inkluderar:

 • Bestämma dagen för ägglossning vid planering av graviditet;
 • Diagnos av avvikelser i reproduktionssystemet;
 • Förutsägelse av det ofödda barns kön;
 • Identifiering av sannolikheten för multipel graviditet;
 • Behandlingsterapikontroll.

Efter det första besöket gör specialisten en prognos för när ägglossning kommer att inträffa. Den fångar volymen på folliklarna och storleken på endometriet, jämför data med parametrarna för normen. Ultraljud efter dagen för den påstådda ägglossningen utförs för att upptäcka corpus luteum och vätska i Douglass-rymden. Dessa tecken indikerar ägglossning. Den dominerande follikeln försvinner vid denna tid..

Follikulometri skiljer sig inte mycket från konventionell ultraljud av äggstockarna. Det anses vara en förkortad version av den. Inom ramen för follikulometri antas inte en bedömning av livmoderns struktur och äggstockarnas placering. Studien utförs med hjälp av en transabdominal eller vaginal sensor.

Vad follikulometri visar?

För att diagnostisera avvikelser i reproduktionsapparatens arbete är det nödvändigt att genomföra ultraljudsövervakning av minst 3 menstruationscykler. En enda frånvaro av ägglossning anses inte vara en patologi. Follikulometri hjälper till att upptäcka följande problem:

 • Atresia i follikeln;
 • Follikelns uthållighet;
 • Luteinisering av follikeln;
 • Brist på follikulär utveckling.

Follikulär atresia

Normalt, när den når en storlek på 18 mm, förbereder follikeln sig för brott. Endast i detta fall kan ägget frigöras från det täta membranet och komma in i bukhålan. Med atresia stoppar follikeln sin utveckling och sedan minskar den i storlek. Graviditet i detta fall blir omöjligt..

Follikelns uthållighet

Persistens är en patologi som kännetecknas av en kränkning av follikulogenes, varför ägglossning inte inträffar. Den dominerande follikeln behåller sin storlek under hela cykeln, utan att spricka och utan att tömma. Hållbarheten i follikeln leder till infertilitet. Problemet beror på försämrade hormonnivåer. Follikelns uthållighet kan åtföljas av regelbundna perioder, vilket komplicerar diagnosen.

Follikulär cysta

Follikulometri som utförs under andra halvan av cykeln hjälper till att upptäcka en follikulär cysta. Det förekommer i äggstocken där ägget är moget. Denna typ av cyste upplöses på egen hand under menstruationen. Det stör inte befruktningen. En cyste anses vara en utbildning större än 30 mm. När det upptäcks visas en kvinna som en begränsning av fysisk aktivitet. I sällsynta fall föreskrivs hormonbehandling. Follikulär cysta kan åtföljas av tyngd i nedre del av buken och försenad menstruation.

Follikel-luteinisering

Luteinisering är processen för bildning av corpus luteum istället för en deflaterad follikel. Orsakerna till patologi inkluderar en för tidig ökning av nivån av LH i kroppen och den felaktiga strukturen i äggstockarna. Bland de karakteristiska egenskaperna hos problemet är:

 • Brist på vätska bakom livmodern;
 • Gradvis skrynkling av follikeln;
 • Mängden progesteron motsvarar den andra fasen av cykeln.

Graviditet med luteinisering av follikeln blir omöjlig. För att lösa problemet är en laparoskopisk operation nödvändig. Som en del av dess implementering görs äggstocksresektion. I vissa fall kan läkemedelsbehandling uppnå en positiv dynamik..

Brist på follikulär utveckling

Follikulometri kan registrera försämrad follikelväxt. Det manifesterar sig i avsaknad av dynamik i deras ökning. I vissa fall börjar folliklarna att växa i den första fasen, men blir aldrig dominerande. I detta fall beror patologin på brist på östrogen. Ofta åtföljs det av menstruations oregelbundenheter.

För att bli gravid måste en kvinna ta hormonella läkemedel. Ibland genomförs läkemedelsstimulering av ägglossning. Om det finns kontraindikationer, stimuleras äggtillväxten av växtbaserade avkok. Samtidigt rekommenderas det att leva en hälsosam livsstil..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vilka smärta är cyster i äggstockarna

Vilken cysta är en patologisk spridning i form av en kavitet fylld med olika innehåll. Ovariecysten är vanligtvis väl försedd med blod och är belägen på ett slags ben längs vilket kärlen och nerverna passerar....

Varför får kvinnor bröstsmärta efter och under ägglossningen

Kvinnor i fertil ålder upplever ofta obehag och ibland svår smärta i bröstkörtlarna under menstruationscykeln. Cirka sjuttio procent är oroliga för mastalgia under ägglossningen och före menstruationen och stör ett fullständigt liv....

Behandling av en enkel serös ovariecyst

En granne kom upprörd från läkaren: de hittade en serös ovariecysta i henne. Jag lugnade henne genom att berätta allt jag vet om en sådan patologi. Därför bestämde jag mig för att berätta allt om problemet....