Folliculometry

Klimax

Det är inte alltid möjligt att bli gravid för första gången, och även om kroppen var ordentligt förberedd inträffar ibland inte graviditet. För att spåra den mest gynnsamma tiden för befruktningen, skickar läkare potentiella mödrar till en ultraljudsskanning för att övervaka follikulogenes. Låt oss förstå vad follikulometri är, hur den utförs och vad den är till för..

Follikulometri - vad är det?

Vad är follikulometri? Denna fråga låter ofta på gynekologens kontor om paret inte kan bli gravid under en lång tid. Vid förskrivning av follikulometri försöker läkare att spåra så exakt som möjligt de före ägglossande processerna och befruktningen av ägget. Denna metod ger en fullständig bild av utvecklingen av folliklar i ett visst skede..

Follikulometri är en abdominal ultraljudsmetod som gör att du kan identifiera befintliga problem med ägglossning och ta reda på orsakerna till onormal follikulogenes. Ultraljudsundersökning av äggstockarna låter dig få en uppfattning om varje steg i menstruationscykeln. När man genomför en studie av bäckenorganen är det möjligt att se den mest fullständiga bilden av möjliga patologier.

Denna undersökningsmetod hjälper till att förutsäga möjligheten att fästa blastocysten till endometriumet, för att identifiera förekomsten av hormonella störningar och patologi för reproduktionssystemets funktion. Studien används oftast vid planering för graviditet för att bestämma könet på barnet eller för att bli gravid tvillingar, om familjen hade flera födslar.

Innan du gör en ultraljud är det nödvändigt att beräkna lämplig dag för detta. Beräkningar bör göras av en gynekolog eller sonolog baserat på början av menstruationscykeln. Totalt görs 4-6 studier i en cykel. Om menstruationscykeln varar upp till 28 dagar, föreskrivs den första undersökningen 7-10 dagar efter den första menstruationsdagen, och om cykeln varar mer än 28 dagar, föreskrivs follikulometri 10 dagar efter den första menstruationsdagen.

Innan han återhämtar sig för ultraljuddiagnostik av gonaderna måste patienten genomgå specialutbildning, beroende på metod.

Studieförberedelse

Förberedelse för follikulometri är en viktig faktor, eftersom resultatens tillförlitlighet beror på den. Läkarna har identifierat en allmän lista med rekommendationer för att förbereda förfarandet:

 1. Särskild uppmärksamhet måste ägnas de produkter som kan orsaka gasbildning och uppblåsthet - de kan inte konsumeras. Gaser påverkar resultatens noggrannhet, eftersom de snedvrider de synliga värdena med ultraljud.
 2. Innan en transvaginal undersökning är det nödvändigt att utföra proceduren för tvätt av könsorganen.
 3. Vid en transabdominal undersökning är det nödvändigt att gå till proceduren på morgonen efter ett litet mellanmål, 1: 00-1: 30 timmar före undersökningen, efter att ha dricker 1,5 liter vatten. Innan undersökningen genom slidan, tvärtom, är det värt att tömma urinblåsan.
 4. En transabdominal undersökning börjar bäst när den första trangen uppträder. Blåsan fylld med vatten skapar ideala förutsättningar för visning genom att blockera livmoderns botten, det så kallade "akustiska fönstret".

Stadier och metoder för follikulometri

Trots det faktum att undersökningen är en enkel och ofarlig ultraljud orsakar follikulometri ett antal upplevelser förknippade med bristande förståelse för studiens struktur. Så follikulometri utförs på vissa dagar i cykeln, enligt vilken undersökningsstegen beräknas. Dagar och typ av undersökning väljs utifrån patientens cykel och proceduren avslutas i minst fyra steg.

Den första dagen, omedelbart efter menstruationens slut, utförs en undersökning och nästa ultraljudsdatum tilldelas. Vanligtvis görs en upprepad ultraljud efter 1-2 dagar för att spåra follikulogenes i dynamik. Om läkaren registrerade en brist på ägglossning, fortsätter observationen tills menstruationens början.

I gynekologi skiljer man två metoder för follikulometri, som visar information med samma noggrannhet, men på olika sätt:

 1. Den transabdominala typen av undersökning innefattar övervakning av utvecklingen av folliklar genom bukhålan med användning av en konventionell buksensor smord med en speciell gel. I detta fall måste du dricka 1,5 liter vatten innan undersökningen och utsätta magen. Det används främst under graviditet.
 2. Den vaginala undersökningen är en diagnos genom att införa en sensor i vagina, på vilken en speciell kondom är klädd. Innan ingreppet rekommenderas att tömma urinblåsan och ta hand om könsorganens hygien i förväg. Innan övervakningen måste patienten ta bort sina underkläder, sitta i en stol och sprida benen. Det är den huvudsakliga metoden för att studera follikulogenes.

Vid den första undersökningen bör en läkare i en av äggstockarna upptäcka tillväxten av flera 2-4 folliklar, varav en sticker ut jämfört med de andra. Endometriet i detta skede börjar bara växa och är lika med högst 4 mm.

Vid det andra besöket kan du exakt bestämma den dominerande follikeln med en diameter på 8-9 mm. Den bör öka med 2-4 mm med varje upprepad undersökning, vid slutet av utvecklingen kommer dess storlek att uppgå till 22 mm. På menstruationscykelens 9-11 dag är endometriumets tjocklek 5-7 mm, och strukturen innefattar tre fuzzy lager.

Den tredje studien genomförs på dagarna 13-14 i cykeln, då du kan observera follikulärets före ägglossningstillstånd - den växer till 32 mm. Med hjälp av övervakning denna dag kan du bestämma vilken period som är gynnsam för befruktningen. Endometrium når i genomsnitt 12 mm tjocklek.

Den fjärde undersökningen genomförs dagen efter den tredje för att kontrollera ägglossningen. Om ägget lämnar den dominerande follikeln, förblir vätska i äggstocken istället.

På 15-17 dagarna av cykeln genomförs en undersökning för att detektera utvecklingen av corpus luteum i stället för den sprängande follikeln. Endometriet minskar till 11 mm i tjocklek, och livmodern förbereder sig för att acceptera corpus luteum. Dessutom kan undersökningen ske på 21-23 dagar för att övervaka tillståndet i endometrium och den tillfälliga körtel.

Vilka är resultaten

I en normal situation, efter follikulometri, beskrivs ovanstående resultat. Efter studien kan emellertid både normen och patologin diagnostiseras:

 1. Normal ägglossning - den dominerande follikeln spricker, ägget slocknar, tillståndet i endometrium och corpus luteum är normalt under cykeldagarna.
 2. Follikelregression - en dominerande follikel som inte har uppnått mognad, istället för att släppa ett ägg, börjar minska. Diagnostiserad med låg progesteron och frånvaron av ett corpus luteum.
 3. Follikelns uthållighet - inget ägg släpps.
 4. Follikulär cysta - en onormal ökning i follikeln - från 40 mm.
 5. Follikel-luteinisering - ägget släpper inte, men corpus luteum börjar utvecklas, hormonnivåerna är normala.
 6. Ingen dominerande follikel utsöndras.

Endast en läkare som sammanfattar studien kan göra korrekt avkodning av resultaten. Det finns mer specifika fall av follikulogenes och efter genomförd follikulometri är det nödvändigt att konsultera en läkare.

Follikulometri är en metod för att studera follikulogenes i dynamik genom ultraljud på vissa dagar av cykeln. Det föreskrivs för olika ändamål och ger en mest fullständig bild av ägglossningsprocesser i en kvinnas kropp, vilket hjälper till att planera graviditet eller ta reda på orsaken till infertilitet..

Och du fick ordinerad follikulometri?

Follikulometri - hur och varför den utförs?

Follikulometri är en metod för ultraljuddiagnostik av den kvinnliga kroppen, med vilken du kan identifiera förekomsten av problem med ägglossning och ta reda på orsaken till den patologi som har uppstått. Denna forskningsmetod låter dig dynamiskt spåra hela processen för äggbildning, och ger omfattande data om varje steg i menstruationscykeln hos en viss patient.

Follikulometri ger de mest exakta uppgifterna om ägglossning, i motsats till att mäta basal kroppstemperatur, en kalendermetod eller testremsor.

Funktionsdysfunktion förekommer i den kvinnliga befolkningen i alla åldersgrupper. Detta är särskilt smärtsamt för kvinnor i fertil ålder. Oförmågan att bli gravid är ett verkligt problem som cirka 15% av paren möter. Ofta är orsaken patologiska processer i makeens kropp.

Tack vare follikulometri har många kvinnor ökade chanser att planera graviditet, framgångsrik befruktning och snabb identifiering av problem i könsorganens funktion.

Målen med follikulometri

Riktningen för follikulometri föreskrivs av en gynekolog för att identifiera eller utesluta ett antal patologier i arbetet i könskörtlarna, samt för att klargöra faserna i menstruationscykeln.

Forskning är nödvändig i följande fall:

 1. Bestämning av den mest gynnsamma dagen för befruktningen.
 2. Planera ett barns kön beroende på ägglossningsdagen.
 3. Utvärdering av äggstockarna.
 4. Diagnos av störningar i follikulogenes och menstruationscykeln.
 5. Hormonell kontroll.
 6. Identifiering av patologier i de kvinnliga könsorganen (cystiska formationer, fibroider etc.).
 7. Kontrollera sannolikheten för befruktningen av tvillingar i en situation om en historia av flera graviditeter.
 8. Endometrial bedömning för framgångsrik implantation av ett befruktat ägg.
 9. Kontrolldiagnostik under stimulering av ägglossning och under in vitro-befruktning.
 10. Utvärdera resultaten av att ta mediciner under behandlingen.

De viktigaste indikationerna för studien är:

 • anovulatorisk cykel (brist på ägglossning);
 • hypomenorré (knappt utflöde under menstruationen);
 • oligomenorrhea (intervallet mellan menstruationen överstiger 40 dagar);
 • dysmenoré (störningar i månadscykeln);
 • hypoplasia eller dysfunktion i de kvinnliga könskörtlarna;
 • livmoderhypoplasi;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • glandular endometrial hyperplasi;
 • retention äggstockscyst;
 • infertilitet på grund av hormonell obalans;
 • klimakteriet;
 • hermaphroditism.

Förberedelse för proceduren

För att resultatet av studien ska vara mest exakt måste du veta hur du korrekt förbereder dig för follikulometri.

För att göra detta bör du följa flera regler:

 1. Några dagar före diagnosen är det tillrådligt att äta rätt - för att utesluta kryddig, fet och mycket söt och salt mat från kosten.
 2. Ät inte mat som orsakar luftväxt (baljväxter, brunt bröd, lök, olika typer av kål, mjölk, kolsyrade drycker, alkohol etc.), eftersom gaser avsevärt komplicerar diagnosprocessen..
 3. Inför studien på morgonen kan du dricka ett milt laxermedel som föreskrivs av en läkare.
 4. Hygien hos de yttre könsorganen.

Den mest lämpliga tiden för follikulometri är morgonen. Studien genomförs 60-90 minuter efter en lätt frukost eller mellanmål. Du måste ha 1,5 liter vanligt stillevatten med dig, som du måste börja dricka i små portioner 50-40 minuter innan diagnosstart.

En helt fylld urinblåsan överlappar livmoderns botten och skapar ett "akustiskt" fönster, en typ av standard för strukturell bildning (speciellt för varje patient). Vid den första uppmaningen till toaletten är det nödvändigt att börja studien.

Ibland utförs follikulometri inte externt utan transvaginalt. I detta fall finns det inget behov av att fylla urinblåsan, och omedelbart före ultraljudet måste du urinera. För noggrannhet utförs ofta undersökningar omedelbart på två sätt. Sedan dricker de 1,5 liter vatten, gör en ultraljudsundersökning på bukväggen, sedan urinerar och undersöker könsdelarna med en vaginal sond.

Hur är proceduren

Trots att denna studie i själva verket är en elementär, ofarlig och smärtfri diagnos av ultraljud, oroar många kvinnor förfarandet och är intresserade av hur follikulometri utförs..

Forskning bedrivs på två sätt:

 • I fallet med en transabdominal undersökning (dvs genom bukväggen) används den vanliga buksensorn. Patienten ligger med ryggen på soffan och exponerar kroppen från nedre bröstet till pubis. Sensorn behandlas med en speciell gel och övervakas..
 • Om studien är vaginal utförs diagnosen med en transvaginal sensor. I detta fall måste patienten ta bort sina underkläder, ligga på ryggen, böja knäna och separera dem. Sensorn, med en speciell kondom på den, sätts in i slidan och undersöks.

I båda fallen kan hela processen observeras på skärmen. Efter studiens slut får patienten ett tryckt resultat av follikulometri, enligt detta dokument kommer den behandlande läkaren att dra nödvändiga slutsatser, ge en slutsats och skriva ner ytterligare åtgärder.

När är proceduren

På vilken dag av cykeln föreskrivs den första follikulometri av den behandlande gynekologen, beroende på fasen i menstruationscykeln för en viss kvinna. Om menstruationen kommer regelbundet och frekvensen är 28 dagar, genomförs studien 7-10 dagar från början av menstruationen. Om cykeln är längre eller kortare beräknas undersökningsdagen individuellt av läkaren.

Till exempel är en cykel 32 dagar. Den första fasen varierar beroende på mognad av follikeln, den andra fasen varar vanligtvis 13-14 dagar, och follikulometri bör utföras 5-6 dagar före början av ägglossningen. Därefter görs diagnosen 12 dagar efter början av kritiska dagar. Om cykeln är oregelbunden utförs övervakning i 3-5 dagar från början av menstruationen.

Efter den första undersökningen tilldelas datumet för den andra (omedelbart efter 1-2 dagar) för att övervaka dynamiken i follikulogenesen. På vilken dag man ska göra ytterligare follikulometri bestämmer gynekologen beroende på situationen. Tillbringar vanligtvis minst fyra undersökningar (dagligen eller varannan dag).

Kärnan i follikulometri är att registrera faktum och den exakta dagen för ägglossning. Om det inte inträffade (dvs den anovulatoriska cykeln) utförs en ultraljudscanning tills nästa menstruation. Mer om menstruations oregelbundenheter →

Hur man dechiffrerar follikulometri

Avkodningen av resultaten av follikulometri bör utföras av en högt kvalificerad läkare för ultraljuddiagnostik, och slutsatsen (med beaktande av andra undersökningar och analyser) bör ges av den kliniker som skrev ut riktningen för proceduren. Men varje patient kan bekanta sig med möjliga varianter av norm och patologi:

 1. Normal ägglossning. Alla dessa villkor uppfylls: den dominerande follikeln når 18-24 mm, varefter ägget släpps, follikeln försvinner, en gul kropp bildas på sin plats, en liten mängd vätska registreras i bäckenhålet bakom livmodern. Efter 7 dagar minskar nivån av progesteron. Det är värt att notera att ultraljudsmaskinen inte direkt kan fixa äggets utsignal från follikeln, eftersom den är mycket liten. Därför bekräftas ägglossningen endast av indirekta tecken.
 2. Follikelregression. Storleken på den dominerande follikeln, som inte når ägglossningen, börjar minska. Corpus luteum och vätskan bakom livmodern är frånvarande. Fas 2-progesteron.
 3. Follikelns uthållighet. Mognad inträffar, men ägget kommer inte ut på länge.
 4. Follikulär cysta. Follikelförstoring i diameter på mer än 25 mm.
 5. Luteinisering av follikeln. I den mogna follikeln börjar corpus luteum utvecklas. Ägglossning förekommer inte, medan progesteronnivån förblir normal. Med tiden minskar follikeln.
 6. Folliklar utvecklas inte.

Dessa är de vanligaste alternativen som finns i slutet av follikulometri. Oavsett resultat av undersökningen är det nödvändigt att visa dem till din läkare, eftersom det är mycket viktigt att bedöma situationen med hänsyn till de samtidiga studierna (blod- och urintest, utstryk, andra ultraljudstudier, etc.).

Således är follikulometri en ultraljuddiagnos som syftar till att övervaka arbetet i de kvinnliga könskörtlarna, som utförs för familjeplanering, identifiera patologier och övervaka effektiviteten i behandlingen. Detta är en säker och korrekt metod som många kvinnor väljer att studera reproduktiv hälsa..

Priset på follikulometri varierar beroende på tekniknivån och kvalifikationerna för de läkare som diagnostiserar. I genomsnitt är det - från 1000 rubel. för första gången och 500-700 rubel. för efterföljande forskning.

Författare: Alexandra Gavrilova,
speciellt för Mama66.ru

Follikulometri är en av de vanligaste procedurerna för att observera follikulogenes.

Menstruationscykeln har flera faser som är cykliska. Med bildandet av en ny follikel förbereder kroppen sig för sin efterföljande befruktning. Om befruktningen inte har inträffat, börjar endometrial avstötning och en ny cykel startar. För att spåra dagen för ägglossning och bestämma förekomsten av patologier i tid, används follikulometri..

Vad det är?

Follikulometri är en ultraljuddiagnostisk metod som låter dig övervaka follikulogenes under hela menstruationscykeln.

Detta innebär att med hjälp av sådan övervakning är det möjligt att övervaka mognad av folliklar och hur dominerande man utvecklar bland dem. Tack vare observationer kan data om varje fas i menstruationscykeln erhållas..

En av huvuduppgifterna för follikulär diagnos är att bestämma rätt dag för befruktningen. Follikulometri hjälper till att ta reda på datum för ägglossning, att identifiera förekomsten av patologier och att ta reda på om artificiell stimulering krävs.

Endometrial utveckling övervakas också..

När du ska göra?

Follikulometri föreskrivs av en gynekolog för att bekräfta eller utesluta förekomsten av avvikelser, liksom för att spåra utvecklingen av ägglossning.

Oftast är indikationer för diagnosen:

 • Misslyckade försök att bli gravid under lång tid;
 • Bestämma den lämpligaste tiden för befruktningen;
 • Bedömning av äggstocksfunktionen;
 • Behovet av att stimulera ägglossning;
 • Hormonella störningar;
 • Bestämning av äggstockarnas struktur;
 • Beräkning av ungefärligt antal ägg i "beståndet";
 • Planering för den artificiella introduktionen av en spermier i livmoderkaviteten (insemination);
 • Planering av ägggödsling med spermier utanför kroppen (in vitro-befruktning).

Follikulometri utförs också för att diagnostisera vissa sjukdomar i könsorganen (närvaron av hypoplasi, fibroider eller cyster). Det används för att bestämma användbarheten av menstruationscykeln..

Därför kan orsaken till förfarandet vara:

 • Brist på ägglossning;
 • Mindre menstruationsblödning, mindre än normen (hypomenorré);
 • Menstruationer mindre än en gång var fjärde dag (oligomenorrhea);
 • Könsdysfunktion.

Förberedelse för proceduren

En kvinna behöver inte specialutbildning. Följ bara några enkla anvisningar. Det viktigaste är näring. Innan förfarandet och vid genomförandet kan du inte äta mat som bidrar till luftväxt. När gasning i tarmen är svårare att observera folliklarna.

Dessa produkter inkluderar:

 • baljväxter;
 • Alla typer av kål;
 • Soda;
 • Alkohol;
 • Svart bröd.

Det finns ytterligare två rekommendationer som implementeras baserat på den valda metoden för proceduren. En timme före transabdominal follikulometri måste du dricka minst en liter vatten utan gas och inte urinera.

Om diagnosen genomförs vaginalt, tvärtom, tömma urinblåsan innan proceduren.

Ibland, för en mer exakt diagnos, genomförs studien både transabdominalt och vaginalt. I det här fallet, en timme före den första proceduren, dricker en kvinna vatten. I slutet av den första studien måste urinblåsan töms. Först då övervakas vaginalproben.

datum

Ett specifikt datum för follikulometri bestäms av en gynekolog med hjälp av enkla beräkningar. Övervakningsdatum beror på cykeltid.

Det är inte svårt att beräkna dagen för ultraljudsövervakning med en normal reguljär cykel på 28 dagar: subtrahera 14 från datumet för framtida perioder (den andra fasen varar så länge). Den första proceduren bör startas 5-6 dagar innan den andra fasen börjar. Således kan det beräknas att med en cykel på 28 dagar bör den första ultraljuddiagnosen utföras ungefär den 7-8: e dagen (28-14 = 14, 14-6 = 8). Det vill säga, från dagen för föregående menstruation bör minst en vecka passera. Minst fyra procedurer utförs vanligtvis med intervaller på 1-2 dagar..

Om en kvinna har en cykel längre än 28 dagar utförs follikeldiagnos 10 dagar senare (29-14 = 15, 15-5 = 10). Med en kort cykel, till exempel vid 22 dagar, utförs proceduren den 3-4: e dagen av cykeln (22-14 = 8, 8-5 = 3). Intervallet för förfarandet är detsamma - 1-2 dagar. Om cykeln är oregelbunden börjar studierna 3-5 dagar efter menstruationens början.

Hur är?

Ovanstående artikel har redan nämnt två metoder för follikulometri. Övervakning utförs transabdominalt eller vaginalt med hjälp av speciella sensorer.

Transabdominal sensor

Patienten ligger på ryggen och öppnar magen så att läkaren har tillgång till området från pubis till bröstet. Därför är det bättre att välja bekväma stretchkläder.

Då applicerar läkaren ett specialverktyg och flyttar enheten över magen med sensorn på enheten. Innan transabdominal diagnos rekommenderas att man dricker mycket vatten för att fylla urinblåsan helt..

Vaginal

En kvinna måste ta bort sina underkläder, ligga på ryggen och böja knäna. Sedan lägger läkaren, efter att ha lagt på kondomen på vaginalproben, långsamt den i slidan.

Förfarandet är smärtfritt, lätt obehag är möjligt. Könshygien och töm urblåsan bör utföras innan vaginal undersökning..

Hur man dechiffrerar resultatet av ultraljud?

Uppgifterna som en läkare får till följd av ultraljuddiagnostik kan vara mycket olika. Med follikulometri kan du omedelbart fastställa en diagnos eller ge en "push" för efterföljande undersökning och behandling.

Till exempel, när en ihållande follikel upptäcks, förskrivs läkemedel för att återställa den andra fasen av cykeln. Om ett ägg krävs för IVF, avgör övervakning den mest optimala dagen för att ta materialet.

Det blir tydligt om en kvinna behöver ytterligare stimulering av ägglossningen och i så fall hur den ska utföras..

Studier gör det möjligt för dig att inte bara följa follikulogenes, utan övervakning utförs också på hormonnivån. Baserat på diagnosen kan läkaren sluta en slutsats om normal ägglossning eller tvärtom om avvikelser.

Vad man ska ta som norm?

Vid normal ägglossning har den mogna dominerande follikeln en storlek på 15 till 24 mm, varefter ägget bryter det och kommer in i äggledaren. En gul kropp visas i stället för den försvunna follikeln. Lite vätska visas bakom livmodern. Under denna period ökar mängden progesteron i blodet.

Vilka avvikelser kan diagnostiseras?

Ibland ägglossning inträffar inte alls. Fenomenet kan vara antingen enstaka eller systematiskt. Tänk på de främsta orsakerna till bristen på ägglossning.

atresi

Brott observeras när follikeln omedelbart växer och sedan börjar regressera av okända skäl. Ofta kan den nå 18 mm eller mer, men sedan stoppar den i utveckling, minskar och försvinner helt. Corpus luteum och vätskan som borde bildas bakom livmodern är frånvarande.

Uthållighet

Med denna avvikelse utvecklas follikeln som "normal", når 18-24 cm på samma sätt, men gapet inträffar inte. Ägglossningen är frånvarande, eftersom ägget inte gick ut. Detta tillstånd kan kvarstå under hela menstruationscykeln, och ibland till och med flera. Det finns ingen corpus luteum och vätska.

Follikulär cysta

Persistens kan orsaka en cysta. Brott inträffar när follikeln fortsätter att växa och kan nå mer än 25 mm. Han har inte ägglossning, bara får volym. Corpus luteum och vätska bildas inte.

luteinisering

Luteinisering sker i fall där follikeln bildades och inte ägglossades, men en gul fläck visade sig fortfarande på sin plats. Denna avvikelse orsakas av en ökad mängd luteiniserande hormon under perioden då follikeln ännu inte har mognat.

Brist på utveckling

Detta resultat av studien betyder inte att kvinnan inte har folliklar, de är, de växer helt enkelt inte. Brist på follikulär utveckling kan uppstå på grund av polycystic. Det observeras också före början av klimakteriet. Oavsett vilken period follikulometri utförs kommer det inte att finnas någon dynamik.

Recensioner - vad säger kvinnor om studien?

Många recensioner av follikulometri indikerar att proceduren hjälper kvinnor som vill bli gravida.

Det finns recensioner som systematiska ultraljudstudier hjälper till att övervaka effektiviteten i behandling av infertilitet. Flickor noterar att man inte bara hoppas och vänta, som med vanliga temperaturmätningar, utan att agera till follikulometri.

När allt kommer omkring kan temperaturen förbli densamma som den bör vara under ägglossningsperioden med många överträdelser. Dock kommer graviditeten inte att komma. Ägglossningstestet ger inte heller ett så tillförlitligt resultat som ultraljuddiagnostik.

”Göm naturligtvis inte det faktum att förfarandet är ganska dyrt. Det tar mycket tid och pengar. I en privat klinik, som jag regelbundet besökte, kostade en procedur 700 rubel per session. I mitt fall tog det dem 5. Resultatet var dock värt det. Efter långa försök att bli gravid lyckades jag äntligen, nu är jag 7 månader gravid, ”skriver Natalya på ett kvinnoforum. Det är värt att notera att förfarandet kan genomföras i statliga institutioner, där det kommer att kosta mindre.

Follikulometri hjälper till att ta reda på arbetet i äggstockarna och livmodern och kommer att övervaka hur ägglossningen sker och passerar. Med hjälp av en sådan diagnos kan du ta reda på om orsaken till frånvaron av graviditet är dold i felaktig utveckling av folliklar. Förfarandet är mycket lätt att använda och kräver inte speciella förberedelser. Hon är helt säker och smärtfri. Den enda nackdelen är endast en: upprepade besök i ultraljudsrummet och strikt enligt de datum som anges av läkaren.

Follikulometri: vad är det, hur utförs bäcken ultraljud, normer, beredning, som visar priset

Follikulometri anses vara en av de mest pålitliga metoderna för att bestämma det aktuella tillståndet för kvinnors hälsa. Med andra ord, detta är en ultraljud av bäckenorganen, som inte bara gör det möjligt att identifiera patologier i äggstockarnas och livmoderns funktion, utan också spåra mognaden i folliklarna och den närmande ägglossningen.

Följande artikel kommer att berätta hur denna procedur genomförs, vilka indikationer och kontraindikationer som finns, samt hur du själv kan dechiffrera resultaten av studien.

Vad är follikulometri?

Follikulometri är en sådan ultraljudundersökning, som är nödvändig för att först gå till kvinnor som har oegentligheter i menstruationscykeln eller som planerar en graviditet inom en snar framtid. Betraktad medicinsk manipulation är också relevant före artificiell insemination (IVF).

Dess vikt i detta fall beror på förmågan, på grund av follikulometri, att bestämma den kvinnliga kroppens vilja att acceptera ett befruktat ägg, vilket ger det möjlighet att "slå rot" och därefter upprätthålla graviditeten fram till förlossningen.

Traditionellt lyckas gynekologer, när de utför en sådan procedur, spåra inte bara det som hände eller närmar sig ägglossning på grund av en betydande ökning av den dominerande follikeln, utan också endometriet, som har en enorm inverkan på kvinnans fysiska förmåga att bli gravid och fostra ett barn.

Dessutom är follikulometri en pålitlig metod för att bestämma dysfunktioner i det kvinnliga reproduktiva systemet, vilket gör det möjligt att identifiera allvarliga sjukdomar i det inledande skedet.

Fördelar och nackdelar med metoden

Som med alla medicinska undersökningar har metoden som beaktas i artikeln sina styrkor och svagheter..

Follikulometri är en ultraljud av bäckenorganen, vars fördelar är först och främst:

 • hög noggrannhet och informationsinnehåll i resultaten;
 • metodsäkerhet, bekräftad av flera studier;
 • brist på smärta i processen för medicinsk manipulation;
 • förmågan att utföra follikulometri så många gånger som det behövs;
 • minsta antal kontraindikationer för denna typ av studier;
 • brist på behov av speciell förberedelse för själva ultraljudsprocessen.

Follikulometri är inte en idealisk studie och har flera nackdelar, varav de viktigaste inkluderar:

 • behovet av flera upprepningar av ultraljud för att spåra dynamiken i follikulär tillväxt och förtjockning av endometrium, vilket kräver betydande tid och finansiella investeringar;
 • vikten av follikulometri uteslutande på vissa dagar i cykeln, i enlighet med rekommendationerna från gynekologen.

Indikationer för

Follikulometri är en ultraljudssökning som kräver speciella indikationer för den.

Sådana skäl för forskning inkluderar ofta:

 • misstänkt eller faktisk infertilitet;
 • närvaron av anovulatoriska cykler;
 • polycystisk äggstock;
 • oregelbunden menstruation;
 • avvikelser i koncentrationen av hormoner i det reproduktiva och endokrina systemet;
 • stimulering av ägglossning genom hormonterapi;
 • beredning för IVF eller intrauterin befruktning in vitro.

Det är viktigt att notera att utföra follikulometri efter behov, utan speciella indikationer, är irrationell och informativ. Detta faktum beror på behovet av att tilldela en studie under en viss period av cykeln eller efter specifika manipulationer förknippade med exponering för hormonell bakgrund, vilket inte kan fastställas i frånvaro av medicinsk kunskap.

Kontra

Det finns inga kontraindikationer för follikulometri, eftersom denna typ av studie är en studie av bäckenorganen med hjälp av ultraljud, vilket är helt säkert för människokroppen. Dessutom gör icke-invasiviteten i denna typ av manipulation det möjligt att genomföra dem hos kvinnor i alla åldrar, inklusive barn och ungdomar.

Ultraljud av bäckenorganen till unga flickor utförs uteslutande av läkare om det finns ett akut behov av att övervaka dynamiken i en viss sjukdom eller om hormonella avvikelser upptäcks i en ung kvinnlig kropp.

Vad studien visar, vilka patologier den diagnostiserar?

Follikulometri möjliggör snabb diagnos av allvarliga avvikelser vid normal funktion av en kvinnas reproduktionssystem.

Liknande patologier inkluderar:

 • atresi av den dominerande follikeln under den period av misstänkt ägglossning;
 • follikelns uthållighet;
 • cysta, follikulär typ;
 • luteinisering av den dominerande follikeln;
 • utvecklingen av follikeln, i enlighet med cykeldagen;
 • myom;
 • endometrios;
 • adenomyos;
 • endometriala polyper;
 • onormal utveckling av livmodern (tvåhorn, med en böj, sadelformad och så vidare);
 • cystor på äggstockarna;
 • godartade och maligna neoplasmer;
 • salpingit.

Förutom ovanstående sjukdomar som är tillgängliga för upptäckt genom den aktuella studien, kan ett antal ovariella och livmodiga dysfunktioner också indikera endokrina störningar, samt bli ett tillfälle för en ytterligare undersökning av den hormonella bakgrunden, inklusive bestämning av progesteron, testosteron, prolaktin, och så vidare.

När gör forskning?

Utnämningen av specifika dagar för follikulometri utförs av en kvinnobservat gynekolog, beroende på egenskaperna för hennes menstruationscykel. Med sin standardvaraktighet på 28 dagar rekommenderas det vanligtvis att starta studien under perioden från 7 till 10 dagar av cykeln, det vill säga en vecka efter den första dagen av den sista menstruationen.

Vid denna tidpunkt börjar folliklarna att mogna för ägglossning, traditionellt förekommande i mitten av cykeln (14-17 dagar), och närvaron av den största av dem eller den dominerande.

Med tanke på behovet av att studera dynamiken i förändringar i det reproduktiva kvinnliga systemet är det viktigt att upprepa ultraljudet upprepade gånger. Frekvensen för repetitionen bestäms initialt av en specialist som utför follikulometri baserat på de data som erhållits som ett resultat av den.

För den mest informativa ultraljudet bör minst två dagar gå mellan procedurerna. Annars kommer det att vara möjligt att spåra förekomsten av kommande ägglossning uteslutande med ett mycket större antal replikationer av follikulometri, vilket kommer att kräva stora investeringar, både ekonomiska (när man bedriver forskning i en privat klinik) och moralisk.

Normer för ultraljud i bäckenet sker efter cykeldagar

Oavsett dagen för menstruationscykeln bör en ultraljudsundersökning av bäckenorganen normalt diagnostisera livmodern med rätt form och äggstockarna, ungefär samma storlek (medellängd - 3 cm, bredd - 2,5 cm, anteroposterior storlek - 2 cm).

Livmoderns livslängd bör i genomsnitt bestämmas till 5 - 8 cm, beroende på antalet graviditeter och förlossningar. Bredden på huvudorganet är vanligtvis 5-6 cm och tjockleken är inte mer än 4 cm.

Livmoderns läge i bäckenområdet, förutsatt att urinblåsan är tom, bör bestämmas som central, med en liten avvikelse framåt (i slutet av ultraljud används uttrycket anteflexio).

Normalt är livmoderhalsens storlek inte mer än 3 cm, och livmoderhalskanalens bredd varierar som regel i intervallet 3-4 mm.

I den första fasen av cykeln (ungefär 10 dagar) bör en dominerande follikel med en storlek på 10 mm eller mer visualiseras. Vid tidpunkten för den föreslagna ägglossningen är dess storlek från 16 till 21 mm. Med sin otillräckliga storlek diagnostiserar läkare anovulatorisk cykel, som vanligtvis betraktas som en konsekvens av ett hormonellt fel.

Det corpus luteum som upptäcktes under ultraljudsundersökning indikerar en "utgång" av ägg under ägglossningen, vilket vanligtvis indikerar den andra fasen av cykeln. Normalt bör inte den första halvan av cystusen i corpus luteum visualiseras.

Endometriet i början av menstruationscykeln har en heterogen struktur med en tjocklek upp till 0,8 mm. Ungefär den sjunde dagen, i slutet av menstruationen, blir dess tjocklek minimal och överstiger inte 0,5 mm.

När ägglossningsdagen närmar sig ökar tjockleken på endometrielskiktet till 1 cm (sällan 1,5 cm). I den andra fasen av menstruationscykeln minskar dess volym igen. Vid utförande av bäcken-ultraljud hos en frisk kvinna ska eggleder och neoplasmer av något slag inte visualiseras.

Studieförberedelse

Trots det faktum att studien som behandlas i artikeln inte kräver komplicerade manipulationer för att förbereda den, är det ändå värt att följa de grundläggande rekommendationerna från specialister innan follikulometri, vilket bidrar till att få en mest pålitlig och informativ bild av hälsotillståndet i en reproduktionssystem för en kvinna som undersöks av specialister..

De viktigaste målen för follikulometri.

De viktigaste inkluderar:

 • i 3-5 dagar är det tillrådligt att utesluta livsmedel som kan orsaka ökad gasbildning (baljväxter, kål, kolsyrade drycker osv.);
 • iakttagande av sexuell vila, minst en dag före den föreslagna första undersökningen;
 • med den transvaginala metoden för undersökning av bäckenorganen bör urinblåsan töms före proceduren för att undvika störningar i visualiseringen av den allmänna bilden av reproduktionssystemets tillstånd;
 • med transabdominal - tvärtom, till en början är det nödvändigt att fylla urinblåsan så mycket som möjligt, och sedan, enligt instruktion av uzisten, kommer det att vara nödvändigt att tömma den;
 • se till att tarmarna är tomma, och om det är förstoppning, använd ett laxermedel;
 • avstå från att äta mat 5 till 8 timmar innan en medicinsk undersökning av bäckenorganen;
 • se till att det inte finns någon allergi mot latex och meddela en medicinsk specialist om detta (relevant när du använder en vaginal sond under ultraljud).

Vad du ska ta med dig i ultraljud?

Vilka saker som kan krävas för att genomföra en ultraljudsundersökning beror helt på platsen där den kommer att utföras. Så när en kontakt med en privat klinik kommer en kvinna troligen att behöva ta med sig bara tidigare resultat av liknande undersökningar, liksom alla tillgängliga dokument relaterade till den misstänkte eller hennes tidigare diagnostiserade.

Alla andra attribut kommer att tillhandahållas till patienten direkt i den medicinska institutionen.

I fallet med att besöka statliga kliniker, utöver polikliniken, riktningen från gynekologen som observerar det, samt alla tillgängliga resultat från tidigare ultraljudundersökningar, kan patienten bli ombedd att ta med sig:

 • en ren blöja för att passa på den på soffan med direkt manipulation av den aktuella typen;
 • en kondom avsedd för vaginalproben (med transvaginal undersökning);
 • en handduk eller servetter som behövs för att ta bort överskott av gel från ultraljudsstället efter proceduren.

Hur är proceduren: stadier, funktioner

Follikulometri är en ultraljud som måste utföras i steg under flera dagar. Det första steget förskrivs vanligtvis på 5-7: e dagen av cykeln, omedelbart efter slutet av menstruationen. Som ett resultat av denna studie, i en av äggstockarna, visualiserar läkaren flera folliklar, vanligtvis i mängden tre delar..

Diametterna för dessa formationer är inte mer än 8 mm, och tjockleken på endometrialskiktet homogent vid detta steg överstiger inte 3 mm. Det andra steget utförs vanligtvis 4-5 dagar efter det första, cirka 10-11 dagar av cykeln. Ett särdrag i denna manipulation kan kallas definitionen av en dominerande follikel, kännetecknad av dess storlek mot resten.

Dess diameter är traditionellt 10 mm och ökar snabbt de närmaste dagarna. Efter 3-4 dagar kommer dess storlek att nå 15 eller mer mm, och endometriumets tjocklek blir cirka 5 mm. Det är dessa indikatorer som kan betraktas som ett tecken på att ägglossningen närmar sig.

I frånvaro av en synlig dominerande follikel under detta stadie av undersökningen kan vi prata om förekomsten av en anovulatorisk cykel hos en kvinna. I detta fall bör follikulometri återupptas efter nästa menstruation. Det tredje steget rekommenderas under 13-14 dagar av cykeln.

Vid slutet av ultraljudet under denna period kommer diametern på den dominerande follikeln att indikeras ungefär 22 mm, och endometrium - 12 mm.

Ett drag i den fjärde huvudstudien är att spåra ägglossning. Den 14-15: e dagen av menstruationscykeln (MC), med äggstockarnas normala funktion, försvinner follikeln och lämnar den så kallade corpus luteum. Det femte steget i follikulometri involverar övervakning av endometriumtjockleken efter ägglossningen.

Normalt bör den vara minst 12 mm. Den sjätte ultraljuden är traditionellt föreskriven för kvinnor som planerar en graviditet för att kontrollera befruktningsprocessen och ett framgångsrikt införande av ett ägg i livmoderhålet. I detta skede (23-24 dagar av MC) bör endometriet bibehålla sin maximala tjocklek, och corpus luteum kan förbli densamma eller öka i storlek.

Hur lång är proceduren?

Förfarandet för att kontrollera tillväxten av folliklar i äggstockarna i det kvinnliga reproduktionssystemet i tid kan ta från 10 till 20 minuter. Varaktigheten på en sådan ultraljud beror på specialistens professionalism och erfarenhet, liksom på vilken typ av utrustning som används.

Modern teknik mäter oberoende de nödvändiga indikatorerna och låter dig skriva ut resultaten från studien med en beröring. Sådana möjligheter minskar avsevärt tiden för själva ultraljudet och ger också den mest exakta informationen om patientens kvinnliga hälsostatus.

Hur tillförlitliga är resultaten?

Tillförlitligheten hos resultat av follikulometri lämnar inget tvivel, förutsatt:

 • efterlevnad av grundläggande rekommendationer för att förbereda förfarandet;
 • genomföra studien direkt på de dagar som bestämts av gynekologen som observerar kvinnan;
 • vädjar till en erfaren ultraljudspecialist i en beprövad klinik med avancerad utrustning.

Det är viktigt att notera att ett sådant ultraljudförfarande inte kan hitta källan till redan befintliga avvikelser i reproduktionssystemet (till exempel avvikelser från den allmänt accepterade normen för ett specifikt hormon).

Hon kan bara diagnostisera förändringar i reproduktionssystemets organ i enlighet med cykelfasen, identifiera anovulatoriska MC och också identifiera neoplasmer i det inledande skedet. Utnämningen av behandlingen, liksom beslutet om ytterligare en undersökning av patienten, är den behandlande läkarens ansvar: gynekolog eller reproduktolog.

Avkryptering av resultaten av studien

Follikulometri är en sådan studie, vars resultat kan dekrypteras noggrant av en erfaren gynekolog.

En person som är långt ifrån medicin kan knappast spåra den rätta ägglossningen och förlitar sig bara på data om follikelns storlek och identifierar eventuella avvikelser från kvinnans normala reproduktionssystem (regression, luteinisering, uthållighet osv.).

Patienten ensam kan bara förstå om det var ägglossning i den nuvarande menstruationscykeln eller inte, och dessa data är otillräckliga för att bedöma funktionen hos organen i det reproduktiva systemet..

Follikulometripris i Moskva, St Petersburg, regioner

Kostnaden för att utföra follikulometri varierar beroende på staden där kliniken är belägen och erbjuder liknande medicinska tjänster. Med tanke på de olika genomsnittliga lönerna i landet är det logiskt att anta att priset för ett sådant förfarande i de centrala regionerna är betydligt högre än i provinsstäderna..

Klinisk platsFollikulometri-kostnad för 1 procedur
moskvafrån 1000 till 3500 gnugga.
St. Petersburgfrån 800 till 2100 gnugga.
Nizhny Novgorodfrån 450 till 1000 rubel.
Kazanfrån 350 till 1000 rubel.
Samarafrån 500 till 1100 gnugga.
Cheboksaryfrån 300 till 500 rubel.
Volgogradfrån 350 till 850 rubel.

När man beräknar den ungefärliga kostnaden för en allmän undersökning av reproduktionssystemets normala funktion är det viktigt att komma ihåg att det angivna beloppet i prislistorna för privata kliniker måste multipliceras med antalet ultraljudundersökningar som föreskrivs av den behandlande gynekologen..

I genomsnitt är kostnaden för hela kursen minst 3-5 tusen rubel. för en menstruationscykel, beroende på den territoriella platsen för den medicinska institutionen som erbjuder follikulometri mot en avgift.

Follikulometri, baserad på ovanstående information, är en sådan modern forskningsmetod som inte bara kan hjälpa till vid planering av graviditet, utan också för att övervaka tillståndet för vitala system och organ i det kvinnliga reproduktionssystemet..

Detta blir möjligt endast när du väljer en kompetent specialist och vidare följer hans rekommendationer relaterade till undersökningen av kvinnans reproduktiva system.

Video om follikulometri och dess regler

Vad är follikulometri:

Vilka dagar görs studien:

Follikulometri: beskrivning och mål för tekniken, avkodning av resultaten

barn födda till vårt team

genomsnittlig IVF-prestanda över nätverket

klinik i hela Ryssland, inklusive 3, förbereder sig för att öppna

Graviditet och födelsen av ett efterlängtat barn är ett mirakel som tyvärr inte är tillgängligt för många. Nuförtiden närmar sig de flesta kvinnor ansvarsfullt och medvetet moderskapsproblem och planerar graviditet noggrant.

Tidigare utfördes basala temperaturmätningar och andra ineffektiva förfaranden för detta ändamål, men modern medicin erbjuder nya sätt att lösa problemet, varav en kan vara follikulometri.

Vad är follikulometri

Follikulometri är en ultraljuddiagnostisk metod som låter dig övervaka förändringar som sker i de kvinnliga könsorganen under en eller flera menstruationscykler. Idag är det det mest exakta sättet att bestämma perioden för ägglossning, vilket gör att du kan öka chanserna för framgångsrik befruktning av ägget och graviditetens början. Många par kunde uppnå önskat resultat tack vare denna metod. Dessutom används follikulometri aktivt i gynekologi för att identifiera störningar i reproduktionssystemet, för att bedöma endometrium (inre foder i livmodern) och äggstockar, för att bestämma olika patologiska tillstånd.

Follikulometri: mål och mål

Det kvinnliga reproduktiva systemet är ganska komplicerat, det är baserat på follikulära apparater, som är en omogen follikel. Till och med under prenatalperioden läggs flera miljoner folliklar i flickans kropp, men ungefär 500 000 kvar för puberteten. Under varje menstruationscykel förbereder sig flera folliklar för ägglossning, men under påverkan av den hormonella bakgrunden blir man dominerande (utseendet på flera dominerande folliklar är inte uteslutet).

Det är i det att ägget mognar, som kommer in i bukhålan från äggstocken, fångas av villierna i äggledarna och går vidare in i livmoderhålet, där det möter spermatozoa. Processen att lämna ett moget ägg från follikeln och äggstocken kallas ägglossning. I regionen med den sprängande dominerande follikeln bildas en gul kropp (luteal) - en tillfällig endokrin körtel som fungerar tills menstruationens början eller tills 12-16 veckor av graviditeten (tills morkakan visas).

Vissa cykler kan inträffa utan mognad av ägget, de kallas "anovulatory", med åldern ökar deras frekvens. De kan förknippas med mediciner, hormonella störningar, könssjukdomar, medfödda avvikelser, med effekterna av olika negativa faktorer. Under denna cykel är graviditet omöjligt, därför är det nödvändigt att identifiera orsaken till bristen på ägglossning och eliminera den för att återställa förmågan att bli gravid.

För detta förskrivs olika diagnostiska procedurer, varav en är follikulometri. Det är det som gör att du kan utvärdera äggstockarnas funktionalitet och folliklarnas mognad, bekräfta närvaron av en dominerande follikel, identifiera ägglossning, corpus luteum och även bestämma endometriumets tjocklek, menstruationscykelns användbarhet, orsakerna till dess oregelbundenhet, vissa sjukdomar i reproduktionsorganen (cyster, fibroider, etc.). Follikulometri föreskrivs nödvändigtvis för att kontrollera äggstockarnas arbete efter deras stimulering för att utföra extra befruktningsmetoder (IVF, ICSI och andra).

Den största nackdelen med förfarandet är behovet av konstant övervakning av förändringar i reproduktionssystemet. Det är värt att notera att proceduren inte kan upptäcka inflammatoriska förändringar i könsorganen och bukhålan, vidhäftningar, med dess hjälp är det omöjligt att bedöma äggledarnas tålamod. Därför föreskriver läkare förutom follikulometri ytterligare förfaranden.

Indikationer för follikulometri

Follikulometri utförs i följande situationer:

 • Infertilitet under mer än ett år med aktiv sexuell aktivitet utan användning av preventivmedel;
 • Hormonella störningar (anovulation, trött äggstocksyndrom, polycystiska äggstockar och andra);
 • Stimulering av ägglossning vid kränkningar;
 • Förberedelse för in vitro-befruktning eller andra assisterade reproduktionsmetoder, övervakning av deras resultat.

Förberedelse av follikulometri

Särskild förberedelse av en kvinna för proceduren krävs inte. Men under undersökningsperioden rekommenderas att man utesluter produkter som ökar gasbildning i tarmen (konfekt, baljväxter, kolsyrade drycker, alkohol), eftersom detta stör störningen av folliklarna.

Hur utförs follikulometri?

Follikulometri är en ultraljudsövervakning av cykliska förändringar. Det utförs av två typer av sensorer: transabdominal och vaginal. Om en transabdominal undersökning föreskrivs, är det värt att fylla urinblåsan en timme före ingreppet. Under proceduren placeras en kvinna på en soffa på ryggen, ett område från bröstbenet till pubis bör öppnas. Sensorn smörjs med en speciell lösning och utförs på huden.

Om en vaginal sond används behöver du inte fylla urinblåsan. En kondom sätts på sensorn, smörjs med en speciell substans och injiceras i slidan. Alla metoder för proceduren är helt säkra och orsakar inte smärta.

Follikulometri och dess tidpunkt

Tiden för follikulometri föreskrivs av en gynekolog baserad på enskilda cykliska processer. Oftast krävs 4-6 undersökningar. Med en vanlig 28-dagars menstruationscykel utförs den första studien 8-10 dagar efter början av menstruationen, om det är mer än 28 dagar, sedan 10 dagar eller senare, med en oregelbunden cykel, genomförs den första studien tidigare. Följande procedurer föreskrivs av en diagnostisk läkare baserat på resultaten. Som regel utförs de med 1-2 dagars intervall.

Den första ultraljudstudien låter dig bestämma antalet mogna folliklar i äggstockarna, som når en storlek på 6-9 mm i diameter. Endometriumets tjocklek är 3 mm, men en homogen struktur utan olika inneslutningar.

Den andra ultraljuden görs på 1-2 dagar (oftast den 9-11: e dagen av menstruationscykeln). I detta skede upptäcks en dominerande follikel, som skiljer sig från resten i stora storlekar (upp till 10-15 mm i diameter). Varje dag ökar den med 2-4 mm och når 20-22 mm. Endometriumtjockleken vid denna period är 8-12 mm, den har en linjär struktur, vid slutet av mognaden av den dominerande follikeln får en treskiktsstruktur. Om en dominerande follikel inte upptäcks vid den andra ultraljuden, överförs follikulometri till nästa cykel.

Den tredje ultraljuden utförs 12-13 dagar. Under den detekteras en follikel med tecken på tidig ägglossning, dess diameter är cirka 22-32 mm. Endometrium av en treskiktsstruktur upp till 12 mm tjock, om den är mindre reduceras sannolikheten för graviditet.

Den fjärde ultraljuden utförs på dagarna 13-14 för att upptäcka ägglossning: den dominerande follikeln bestäms inte, en formation med ojämna konturer detekteras, det finns fri vätska bakom livmodern. Om dessa tecken inte finns, föreskrivs en ultraljudsskanning för varje dag tills frånvaron av ägglossning upptäcks korrekt.

Den femte ultraljuden utförs den 15-17: e dagen under förutsättning av full ägglossning. Under denna period hittas en stellat gul kropp, endometriet är treskiktat, upp till 13 mm tjockt.

Den sjätte ultraljuden utförs på 21-23 dagar. För närvarande införs ett befruktat ägg i livmoderhålet, därför är det viktigt att utvärdera funktionaliteten hos endometrium och corpus luteum. Endometriumets tjocklek förändras inte, men det blir mer enhetligt, corpus luteum ökar i storlek.

Bedömning av resultat av follikulometri

Follikulometri låter dig spåra utvecklingen av folliklar, corpus luteum och endometrial förändringar, samt bekräfta ägglossning.

 • Identifiering av en dominerande follikel;
 • Hans försvinnande och bildandet av corpus luteum;
 • Utseendet på fri vätska i bukhålan bakom livmodern.

Men tyvärr kan inte alla processer fortsätta normalt, i sådana fall avslöjar proceduren:

 • Follikelregression: Under detta tillstånd genomgår den dominerande follikeln omvänd utveckling. Ultraljudstecken på patologi: en minskning av storleken på den dominerande follikeln, frånvaron av corpus luteum och fri vätska;
 • Follikelns uthållighet: Detta tillstånd innebär fullständig bildning av en dominerande follikel. Men ägglossning inträffar inte. Ultraljudstecken: bestämning av en dominerande follikel genom hela cykeln, brist på vätska och corpus luteum;
 • Närvaro av en follikulär cyste: Om ägglossning inte inträffar kan follikeln förvandlas till en follikulär cyste. Ultraljudstecken: en ökning av storleken på den dominerande follikeln, det finns ingen vätska och corpus luteum, cystretention för flera menstruationscykler;
 • Bildandet av den tidiga luteala fasen: Ägglossning sker inte, men corpus luteum bildas och syntesen av progesteron börjar, vilket orsakar rynkor i follikeln. Ultraljudstecken: en minskning av storleken på den dominerande follikeln, det finns ingen fri vätska;
 • Andra kränkningar. Oftast indikerar ovanstående tillstånd hormonella störningar, även om det på grund av follikulometri är omöjligt att ställa en korrekt diagnos, eftersom normalt sett har en frisk kvinna flera anovulatoriska cykler under året, så proceduren upprepas.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till fläckar före de kritiska dagarna

Menstruation är ett normalt fysiologiskt fenomen som förekommer hos kvinnor i fertil ålder. För närvarande frigörs blod med ett litet antal koagler inom 2-7 dagar, vilket kan åtföljas av smärta i buken, dålig hälsa och trötthet....

Varför komma varje månad före schemat: vanliga orsaker

Kvinnor uppmärksammar ofta försenad menstruation, men det är farligare när de börjar före schemat. Om en kvinna inte befinner sig i en situation där cykelstörningar är ett normalt fenomen (amning, övergång, klimakteriet), bör detta varna....

Hur man bestämmer graviditet om menstruationen går

Det främsta tecknet på graviditet, de flesta kvinnor överväger upphörandet av månatliga menstruationsblödningar. Från den första dagen av förseningen, för att bekräfta eller motbevisa befruktningen, kan du använda speciella känsliga test, och efter 1-2 veckor för att genomgå en ultraljud....