Follikelutveckling: tillväxt per cykeldag

Klimax

Mognad av folliklar och den efterföljande utvecklingen av den dominerande är grunden för ägglossningsprocessen och möjligheten till naturlig befruktning av ägget med spermier. Nedsatt utveckling av dessa celler kan leda till infertilitet. På olika dagar varierar storleken på follikeln per cykeldag. När de mognar ökar de i storlek och innan ägglossningen spricker det och släpper ett ägg.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg "alt =" follikelutveckling efter dagar "bredd = "660" höjd = "351" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / image_novyj-razmer-300x160.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Vad är follikel och follikulogenes?

Folliklar läggs i bilagorna till flickan även när hon är i livmodern. Ursprungligen finns det cirka 30 tusen, men innan puberteten börjar kommer ungefär hälften av dem att dö - detta är ett naturligt val. Follikeln hänvisar till de "embryonala" groddcellerna, vars huvudfunktion är att skydda ägget under dess utveckling från yttre faktorer som hotar dess livskraft. Skydd ges av flera lager av epidermal vävnad.

Inom medicin kallas processen för utveckling och tillväxt av en vesikel med ett ägg follikulogenes, som inkluderar tre steg:

 1. Transformation av premordiala celler till preantrala celler. Denna fas kännetecknas av accelererad utveckling av 10-15 folliklar.
 2. Bildningen av den antrala follikeln. I en, mindre ofta i två, bildas ett hålrum och utvecklingen fortsätter. Medan andra hamnar i avstängd animering, regenerera.
 3. Graaf-bubblans utseende. I detta skede är det en ökning i vätskevolymen inuti cellen, vilket provocerar dess brott och frigöring av ägget.

Follikulär fas

Menstruationscykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal. Det är under den första fasen som den "embryonala" cellen mognar, från vilken i framtiden, vid befruktning, fostret kommer att utvecklas.

Follikelfasen börjar den första dagen av den nya menstruationen och slutar med ägglossning. Varaktigheten för denna fas är ungefär ½ av hela menstruationscykeln. Speciella celler i denna fas producerar könshormoner östrogen.

Under hela follikelfasen överskrider rektal temperatur inte 37 ° C. 2-3 dagar före ägglossningen stiger temperaturen med 1-1,2 ° C, och på ägglossningsdagen sjunker den kraftigt. Att mäta bastemperaturen är ett sätt att bestämma den bördiga fasen - den bästa tiden att bli gravid..

Efter follikelfasen inträffar luteal. I detta skede bildas corpus luteum inuti vesikeln på platsen för ägglossningen, som upprätthåller en balans mellan hormonerna östrogen och progesteron, som utsöndras av corpus luteum för att förbereda kroppen för en möjlig graviditet.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png "alt =" fas i menstruationscykeln "bredd =" 660 " height = "542" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/pic1-300x246.png 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Dominant follikel

Varje månad, i bilagorna till en kvinna, börjar 7-9 embryonceller utvecklas snabbare i förhållande till sina "bröder". Därefter avbryts deras utveckling, och kroppen "koncentrerar" sig på en sak - den dominerande follikeln. Storleken på denna epitelkokong ökar ständigt..

Samtidigt börjar ägget inifrån att mogna: det passerar genom flera på varandra följande avdelningar, vilket åtföljs av en ansamling av näringsämnen och utseendet på de yttre skalen, varav endast 3.

Follikulometri - ett sätt att bestämma follikelstorlek och ägglossning

Det är inte möjligt att bestämma storleken själv. För sådana ändamål finns det en speciell procedur som kallas follikulometri. Detta är en ultraljudssökning, under vilken det är möjligt att bestämma storleken, antalet och tillväxtdynamiken hos embryonala celler.

 • exakt datum för ägglossning;
 • felaktig funktion av bilagorna;
 • terapiens effektivitet.

Follikulometri gör det möjligt att upptäcka förekomsten av patologiska sjukdomar:

 • follikulär cyste - en neoplasma i epididymis, som är en äggcell som inte gick ut efter bristning av epidermal kokong i äggledaren;
 • atresia - patologisk underutveckling av DF;
 • uthållighet - förekomsten av viruset i vävnaderna i bihang, vilket förhindrar äggens fulla utveckling;
 • luteinisering - en kränkning av utvecklingen av "bubblan" när corpus luteum börjar utvecklas i en omogen cell.

Följderna av follikulometri är följande:

 1. Under den första proceduren bestämmer läkaren de antrala folliklarna, varav en därefter kommer att bli dominerande.
 2. Efter 3 dagar utförs ytterligare en ultraljud, under vilken närvaron eller frånvaron av DF bestäms.
 3. Och under det tredje förfarandet bestämmer läkaren det maximala värdet på DF, vilket indikerar tillvägagångssättet för ägglossning.

Follikelstorlek efter cykeldag

Varje dag växer det, växer. Det finns speciella tabeller där data erhölls på basis av follikulometri, vilket indikerar utvecklingshastigheten.

Normal storlek på olika dagar i cykeln:

 1. 1-4 dagar - bildningen av antrala embryonala celler, som var och en inte överstiger 4 mm i diameter. De kan visas och utvecklas i båda bilagorna samtidigt eller växelvis i var och en av dem..
 2. 5-6 dagar - celler ökar snabbt i storlek upp till 6 mm.
 3. En vecka efter början av menstruationscykeln bestäms DF, dess diametriska storlek når ett märke på 10 mm. I detta skede stoppar utvecklingen av andra antralceller.
 4. 8 dagar - storleken på den dominerande bubblan kan redan vara 12 mm.
 5. Dag 9 - DF ökar i storlek med 2 mm, det vill säga dess storlek i normen kan redan vara 14 mm.
 6. På den 10: e dagen - DF når en diameter på 16 mm fortsätter resten att minska.
 7. 11 dagar - storleken på den huvudsakliga follikulära kokongen kan nå 18 mm.
 8. 12 dagar - vid detta skede av DF-cykeln växer till 20 mm.
 9. 13 dagar - Graaf-bubblans storlek når 22 mm, och stigma syns på en av dess poler.
 10. 14-16 dagar - brott i follikulära vävnader, utbytet av ett moget ägg. I detta skede är DF-värdet som regel inte mer än 24 mm.

Starka avvikelser från dessa standarder i riktning till reduktion kan indikera förekomsten av patologi.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg "alt =" ägglossning "bredd =" 660 "höjd = "427" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018 /02/tsts-300x194.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Sammanfatta alla ovanstående, låt oss sammanfatta ett litet resultat:

 1. Follikeln är en bubbla där utvecklingen av ägget inträffar och dess skydd mot yttre faktorer som i en eller annan grad kan påverka dess fulla utveckling.
 2. Hur många folliklar växer? Början på utvecklingen av denna cell sammanfaller med den första dagen av menstruationscykeln. Det vill säga den första dagen av menstruationen startar en ny cykel och sedan börjar utvecklingen av en grupp embryonala celler, varav en senare blir dominerande. Follikulär vävnadstillväxt varar tills ägglossningen, under vilken den brister och frigör ägget klart för befruktning. Det vill säga varaktigheten för mognadsfasen är 14-16 dagar.
 3. Det finns normativa indikatorer för storleken på utvecklingen av DF, avvikelse från vilken oftast är förknippad med utvecklingen av patologier hos olika etiologier.

Har du någonsin undrat vilka specifika funktioner follikulär utveckling kännetecknas av? Kanske har du eller dina vänner redan genomgått follikulometri? Dela intressanta fakta och personliga upplevelser med oss ​​och våra läsare och lämna dina kommentarer i slutet av publikationen.

Follikulometri - bestämning av ägglossning med hjälp av ultraljud

Processen för follikulogenes börjar hos en tjej som fortfarande är i utero vid den sjätte veckan av hennes mammas graviditet. Vid födelsetiden, i hennes äggstockar, finns det cirka 1-2 miljoner primulära folliklar. De flesta av dem dör och bara ett fåtal deltar i ägglossningen. Vid puberteten finns det redan cirka 300 tusen folliklar. Av det här beloppet kommer endast cirka 500 ägg att mogna under hela perioden före klimakteriet. För att avgöra om ägglossning var i denna menstruationscykel, kommer en sådan ultraljudsmetod som follikulometri att hjälpa oss.

Vad är essensen i studien

Follikulometri är observation genom ultraljud av förändringar i äggstockarna under en eller flera menstruationscykler. Samtidigt registreras endometriumtillståndet. Med denna metod kan du utvärdera äggstocksreserven och bestämma förekomsten av ägglossning. Med det kan du planera befruktningsdatumet, besluta om stimulering och användning av assisterad reproduktionsteknologi.

Det finns olika metoder för att bestämma ägglossningen: detta är mätningen av basaltemperatur och användningen av testremsor och ultraljud. Ultraljud på olika dagar av cykeln med follikulometri är det mest informativa sättet att registrera ägglossning. Det är ganska populärt på grund av dess enkelhet, säkerhet, tillgänglighet och noggrannhet..

Vem behöver göras

Follikulometri är inte en screening eller profylaktisk studie. Det används för indikationer som är:

 1. Infertilitet. Graviditet i 12 månader eller mer med regelbundet samlag utan preventivmedel.
 2. Menstruella oregelbundenheter. Oregelbunden menstruationscykel, perioder mellan menstruation på 40 dagar eller mer, amenorré, magra och / eller kort (1-2 dagar) varje månad, intermenstrual fläckning.
 3. Förekomsten av sjukdomar där ägglossningen kan vara frånvarande eller andra oegentligheter i menstruationscykeln kan uppstå (skleropolycystiskt äggstocksyndrom, hypofyseadenom, lutealfasinsufficiens, etc.).
 4. Förklaring av äggstocksreservatet före stimulering av ägglossning, insemination med spermier, in vitro-befruktning.
 5. Registrering av ägglossning för planering av befruktningen.
 6. Planera könet på det ofödda barnet.
 7. Bestämning av äggstocksreserven för bedömning av förmågan att bli självständig, att få ett ägg under stimulering av ägglossningen, förutsägande av klimakteriet ålder.

Hur är

Förfarandet för follikulometri skiljer sig inte från den vanliga ultraljudundersökningen av bäckenorganen. För bättre visualisering av de strukturella egenskaperna hos äggstockarna rekommenderas det att utföra det på ett transvaginalt sätt. I det här fallet ligger kvinnan på ryggen med benen böjda vid knäna. En kondomsskyddad sond sätts in i hennes vagina.

Ändringar i äggstockarna kan också observeras med hjälp av transabdominal ultraljud. Under det är kvinnan i en liggande position. Sensorn blandar sig längs den främre bukväggen. En speciell gel används för att förbättra passagen av ultraljudsvågor..

Follikulometri kan vara svår att utföra på grund av uppblåsta tarmöglor. Gasen absorberar ultraljud, och äggstockarna kan vara dåligt visualiserade, och när det gäller deras lilla storlek kan de inte ens hittas. Därför är det 2-3 dagar före förfarandet nödvändigt att följa en diet med undantag av produkter som ökar gasproduktionen i tarmen (baljväxter, brunt bröd, muffins, råa grönsaker och frukter, etc.) Vid utförande av transvaginal ultraljud måste urinblåsan töms. Den transabdominala metoden kräver att en kvinna dricker 1-1,5 liter vatten 30-60 minuter innan proceduren för en måttlig lust att urinera.

Vad studien kan berätta

Follikulometriens huvuduppgift är att fastställa närvaron eller frånvaron av ägglossning hos denna kvinna.

 • Denna studie bestämmer tid för ägglossning, vilket kan hjälpa till att välja datum för befruktningen..
 • Under undersökningen under cykeln kan du utvärdera follikulogenesprocessen.
 • Var uppmärksam på förekomsten av en dominerande follikel, bildandet av corpus luteum efter ägglossningen.
 • Bedöm äggstocksreserven.
 • Parallellt med registreringen av förändringar i äggstockarna övervakar de status för endometrium under cykeln.

Alla ovanstående faktorer måste beaktas i stödjande program för reproduktionsteknologi..

Vilken dag i menstruationscykeln

Svara på frågan "När ska du göra follikulometri?" det är omöjligt utan kunskap om vilka förändringar som sker i äggstockarna under menstruationscykeln. Denna typ av forskning utförs ett visst antal gånger under de erforderliga perioderna, beroende på uppgifter och mål..

Det avgörande ögonblicket för att välja studiedagen är vad exakt läkaren vill att den här kvinnan ska se. För att bestämma undersökningsperioden måste man därför vägledas av läkarens föreskrifter, och inte av ens egen önskan.

Normalt, mellan puberteten och klimakteriet i äggstocken, upptäcks folliklar med en diameter på 1-2 eller fler i äggstocken med ultraljud. De är spridda över ovarievävnaden i form av anekogena massor..

Varje kvinna är född med ett visst utbud av ursprungliga folliklar, varav en del, under påverkan av hormoner, förvandlas till en dominerande follikel och ger liv till ägget. De är så små att de inte syns på ultraljud. Under påverkan av follikelstimulerande hormon uppstår tillväxt och mognad av 5-12 folliklar. Av dessa överlever en eller två till ägglossning. Dessa folliklar kallas preantral och intermittenta, de är redan tydliga på ultraljud.

 1. Den första studien kan schemaläggas i 2-3 dagar av menstruationscykeln för att bedöma äggstocksreserven. I äggstockarna under denna period visualiseras ett visst antal folliklar med en diameter av 2 till 8 mm. Deras antal från 10 till 26 indikerar en bra äggstocksreserv och en gynnsam prognos för stimulering av ägglossning.
 2. Den andra undersökningen kan planeras i 5-7 dagar från början av menstruationen. I äggstockarna upptäcks 2-3 folliklar från 5 till 10 mm i storlek.
 3. Från och med den 10: e dagen av menstruationscykeln, utförs ultraljud för att registrera mognaden av den dominerande follikeln och fastställa faktum för fullständig ägglossning. Den dominerande follikeln i detta skede bör redan uttryckas. Tillväxten under denna period är aktiv och är 2-4 mm per dag. Den dominerande follikeln når en storlek på 20-25 mm i diameter före ägglossningen.
 4. För att bekräfta den avslutade ägglossningen utförs en ultraljudssökning varannan dag. Detta bevisas av bildandet av en oregelbunden form i stället för den dominerande follikeln och en liten mängd vätska i det intilliggande utrymmet.
 5. Nästa undersökning kan utföras dag 21-23 i menstruationscykeln (med en 28-dagars cykel). I äggstocken bestäms corpus luteum på platsen för den dominerande follikeln. Dess dimensioner är 15-20 mm. Corpus luteum producerar progesteron för att upprätthålla graviditet.

Utvärdering av resultaten

Enligt de resultat som erhållits med hjälp av follikulometri kan vi dra slutsatsen att äggstockarna fungerar. Dessa data hjälper läkaren att förstå om en kvinna själv kan bli gravid ett barn, eller om det är nödvändigt att använda reproducerad teknik för att hitta orsaken till menstruations oregelbundenhet och infertilitet..

Under normal operation av äggstockarna observeras en ultraljudsbildning av den dominerande follikeln, som sedan spricker, frigör ägget, och en gul kropp bildas på sin plats. Avvikelser i äggstockarna är:

 • Follikelns uthållighet. Detta händer när det av någon anledning inte spricker och en gul kropp inte bildas på sin plats. Detta tillstånd kvarstår tills nästa menstruationscykel..
 • Luteinisering av den neovulerande follikeln. I detta fall registreras inte ägglossning vid ultraljud, och follikeln förvandlas till corpus luteum.
 • Atresia i follikeln. I det här fallet spricker det inte och rynkar gradvis upp och löser sig, tecken på ägglossning och corpus luteum finns inte på ultraljud.
 • Bildandet av en funktionell follikulär cyste. Follikeln, som inte rivs i mitten av cykeln, fortsätter att växa aktivt och når storlekar från 25 till 100 mm i diameter.
 • Cystus i corpus luteum. Det bildas på platsen för en ägglossad follikel istället för corpus luteum..

Frågan om hur många folliklar som ska vara på en ultraljud hos en kvinna i reproduktiv ålder är oerhört viktig. Detta belopp indikerar möjligheten till oberoende befruktning, bestämmer framgången och riskerna med att stimulera ägglossningen, förutspår ålder på klimakteriet. Normalt bör 10-26 folliklar detekteras den 2-3: e dagen av menstruationscykeln. Den follikulära apparaten uttrycks inte när deras antal är mindre än 4. Denna situation indikerar en mycket låg sannolikhet för en oberoende graviditet och frånvaro eller svag effekt av stimulering av ägglossning.

Slutsats

Vid analys av follikulometri-data bör man komma ihåg att vissa av cyklerna hos en kvinna normalt är anovulatoriska. Därför utförs studien ofta över flera cykler. Enligt resultaten av studien kan patienten erbjudas hormonbehandling, stimulering av ägglossning eller användning av in vitro-befruktning vid avvikelse från normen.

Folliculometry

Follikulometri är en av metoderna för att diagnostisera kvinnlig infertilitet och missfall, ultraljudspårning (ultraljud) av dynamiken i follikelutveckling (follikulogenes) och ägglossning. Det utförs också vid behandling av infertilitet..

Fysiologisk information

För att förstå det ovanstående är det användbart att ha viss förståelse för den fysiologiska - normala - förloppets follikulära utveckling och faserna i menstruations-äggstockscykeln.

follikulogenes

Folliklar är specifika formationer i äggstockarnas tjocklek, där bakterieceller (ägg) mognar.

När folliklarna mognar kan deras följande former särskiljas:

Follikulogenesen börjar under den prenatala perioden: vilande eller primulära folliklar läggs före tjejens födelse och slumrar till puberteten.

Från pubertetsmomentet under påverkan av hormoner i äggstockarna visas primära (förkavitet eller preantrala folliklar). Runt dem bildas ett membran som kan producera steroidala (könshormoner): östrogener, progesteron och androgener.

I den sekundära (kavitet eller antrum) follikeln bildas en kavitet fylld med en östrogeninnehållande follikelvätska.

Det tertiära stadiet kännetecknas av bildandet av en graafbubbla (mogen eller preovulatorisk follikel) - kronan för follikulogenes. En mogen follikel sticker ut över ytan på äggstocken, växer i storlek, under trycket på follikulärvätskan, dess membran blir tunnare och brister, och ägget går utanför - ägglossningen uppstår.

Mognad når som regel en enda follikel - den ledande. Resten i olika stadier genomgår omvänd utveckling - atresia. En sådan mekanism är programmerad hos människor av naturen för att undvika multipel graviditet. Födelsen av tvillingar är utan tvekan en stor glädje, men multipel graviditet och förlossning innebär många komplikationer

Äggmognad sker parallellt med follikelns utveckling. I varje steg har follikeln en viss storlek och struktur, som fixerar follikulometri.

Follikulogenesen har ett tydligt hormonellt förhållande till funktionen av sådana endokrina körtlar som hypofysen, hypotalamus, sköldkörteln och faserna i menstruations-äggstockscykeln.

Menstruations äggstockscykel

Menstruations-äggstockscykeln är en uppsättning processer i de kvinnliga könsorganen som syftar till att förverkliga reproduktionsfunktionen och upprepa vid vissa tidsintervaller under hela den fertil åldern..

Cykelns varaktighet kan normalt variera från tjugofem till trettifem dagar. Varje period börjar den första dagen av menstruationen.

Faser av äggstockscykeln:

 • follikulär;
 • ovulatoriska;
 • luteal.

Varaktigheten för varje fas kan variera: på vilken cykeldag de kommer att ändras beror på kvinnans individuella egenskaper.

I follikelfasen växer primära folliklar (från enheter till flera tiotals) med bildandet av en ledande follikel. Under påverkan av östradiol producerad av den dominerande follikeln återupptar tillväxten av endometrium, livmoderslimhinna. Denna period ersätts av ägglossningsfasen den sjätte - tjugo första dagen.

Den ägglossande fasen kännetecknas av en bristning av Graaf-bubblan, utgång till äggets äggledare och dess framåtriktning i livmoderhålet. Varaktigheten för ägglossningsfasen är upp till fem dagar. Det är under denna period som ägggödsling är möjlig.

Lutealfasen präglas av bildandet av den så kallade gula kroppen i stället för graafbubblan. Corpus luteum producerar en viss mängd östrogen och progesteron - "graviditetsvaktare", som förhindrar livmodersammandragningar och underlättar fästningen av ägg till livmoders slemhinna. Under dess inflytande uppnår endometriumets utsöndringskörtlar full utveckling och producerar en försörjning av näringsämnen för ett befruktat ägg. När det gäller äggbefruktning fungerar corpus luteum som ett endokrint organ tills bildningen av morkakan, varefter den regresserar.

Om befruktning inte har inträffat, slutar cykeln efter cirka två veckor med att corpus luteum byts ut med ett ärr, en minskning av aktiviteten hos kvinnliga könshormoner och menstruationens början.

Ovanstående förklarar på vilken cykeldag en ultraljud bör göras för att övervaka follikulogenes.

Vad är en studie?

Follikulometri utförs med ultraljud, studieobjekten är äggstockarna och livmodern.

Ultraljud kan göras på två sätt: buken och transvaginal. Vid bukundersökning rör sig sensorn längs bukväggen, och med transvaginal införs den i slidan. Den senare metoden anses vara mer informativ, men synfältet begränsas, varför vissa strukturer kan hoppas över. Därför är det ideala alternativet att använda båda metoderna: först utförs en bukundersökning, sedan - för detalj - en vaginal.

Patienten placeras på en soffa. Innan proceduren smörjs huden i testområdet för att säkerställa full kontakt med en speciell gel som lätt kan rengöras med en handduk. Under proceduren flyttar läkaren sensorn och studerar den resulterande bilden av organet på monitorn. Envägsundersökning tar fem till tio minuter.

Både buk- och trasvaginala metoder för forskning anses vara säkra och orsakar inte smärta och obehag. Patientrecensioner indikerar också smärtfrihet. Förberedelserna för proceduren är mycket enkla..

För vad och till vem som tilldelas

Follikulometri har följande mål:

 • identifiering av avvikelser i processen med follikulogenes och konstruktion baserat på resultaten av den diagnostiska hypotesen om kvinnlig infertilitet och barnlöshet (missfall);
 • eliminering av gul kroppssvikt hos gravida kvinnor i de tidiga stadierna;
 • övervaka effektiviteten i behandlingen;
 • bestämning av ett gynnsamt ögonblick (ägglossning) för effektivitet, in vitro-befruktning och befruktning med makens eller givarens spermier;
 • identifiering av samtidiga sjukdomar i äggstockarna och livmodern.

Inom ramen för follikulometri på en viss dag i cykeln genomförs ett antal av följande studier:

 • identifiering och räkning av antrala folliklar;
 • identifiering och kontroll av den ledande follikeln;
 • gul kroppskontroll.
 • mätning av endometrialtjocklek.

Övervakning av endometrial tillväxt genomförs nödvändigtvis tillsammans med studier av folliklar och corpus luteum, eftersom förändringar i tjockleken på dess skikt också kan indikera patologier som leder till infertilitet och missfall.

En sådan ultraljudssökning är nödvändig för kvinnor som har en historia av följande patologier:

 • infertilitet - oförmågan att bli gravid i två år under villkoren för regelbunden sexuell aktivitet och med en bördig partner;
 • vanligt missfall;
 • menstruations oregelbundenheter - brist på menstruation, oregelbunden cykel;
 • brott mot aktivitetsnivån för hormoner: könsorgan, sköldkörtel, hypothalamisk, hypofys;
 • virilism - hårväxt i områden som är karaktäristiska för män och inte karakteristiska för kvinnor; tendens till akne, grova röst, hypertrofi av de yttre könsorganen och andra tecken på maskulinisering;
 • fetma.
 • Ultraljudskontroll av follikulogenes är också nödvändig för kvinnor som planerar artificiell insemination och genomgår behandling för infertilitet, ovariell dysfunktion.

  Vilka dagar i cykeln är follikulometri

  För en diagnostisk studie väljs timingen av läkaren individuellt, beroende på anamnesen, resultaten av funktionella metoder (inklusive en graf över rektal temperatur över flera cykler) och andra funktioner.

  Om en sådan studie föreskrivs för första gången, rekommenderas ultraljud att göras följande dagar från början av menstruationen:

  • 6-7 - för att räkna antrala folliklar;
  • 8-10 - för att identifiera den dominerande follikeln;
  • 12-14 - för att identifiera tecken på beredskap för ägglossning;
  • 16-18 - för att bestämma fasen av ägglossningen;
  • 19-23 - för kontroll av corpus luteum.

  Regimen kan ändras efter läkarnas bedömning av ultraljuddiagnostik: till exempel, kort före den påstådda ägglossningen, förskrivs studier ofta varje dag.

  För att skapa en tydlig bild utförs follikulometri under flera cykler..

  För att övervaka effektiviteten i behandling med sådana läkemedel som Utrozhestan, Femoston och andra, rekommenderas det att göra en ultraljud i ett liknande läge.

  Efter stimulering av ägglossningen är behandlingen annorlunda: den första follikulometri utförs några dagar efter hormoninjektion, de efterföljande - en dag senare, tills ägglossningen börjar.

  Förberedelse för proceduren

  Gaser i tarmen gör det svårt att visualisera livmodern och äggstockarna. Därför, strax före studien, bör livsmedel som bidrar till vindbildning uteslutas från kosten:

  • baljväxter;
  • bakverk och spannmål;
  • kål (valfri);
  • rädisa, rädisa;
  • frukter;
  • kolsyrade drycker, juice;
  • mjölkprodukter.

  Vid behov kan läkaren förskriva så kallade skumdämpare - espumisan, bobotik och andra.

  En abdominal ultraljud utförs med en full blåsan, så en timme före besöket behöver du dricka en liter vatten och inte tappa. Förberedelse för vaginal undersökning, däremot, innebär tömning av urinblåsan innan proceduren.

  Indikatorerna är normala och med patologi

  Resultatet av follikulometri är normalt:

  • i follikelfasen:
   • på den sjätte-sjunde dagen i cykeln - flera folliklar 2-6 mm i storlek, endometrialtjocklek 3-6 mm;
   • på den åttonde till tionde - den ledande follikeln 12-15 mm, tjockleken på endometrium 5-10 mm;
   • på den tolfte eller fjortonde - storleken på den ledande follikeln är 18-25 mm, en dubbel kontur, ojämnhet i den inre konturen, ojämn förtjockning; endometrialtjocklek 7-14 mm;
  • i ägglossningsfasen (femtonde till artonde dagen) - vätska i det pyamygastriska hålrummet; försvinnandet av den dominerande follikeln med utseendet i stället för en corpus luteum med en storlek på 15-20 mm; endometrialtjocklek 10-16 mm;
  • i lutealfasen:
   • nittonde till tjugo tredje dagen: uttalat vaskulärt mönster runt corpus luteum; gul kroppsstorlek 25-27 mm; endometrialtjocklek 10-18 mm;
   • den tjugofyra till sjuttonde dagen: utrotningen av den gula kroppen (10-15 mm); endometrialtjocklek 10-17 mm.

  Nedan visas ultraljudstecken på vissa patologier som follikulometri på ett tillförlitligt sätt avslöjar.

  • Atresia av den dominerande follikeln. Follikeln utvecklas under en tid, genomgår sedan omvänd utveckling, ägglossning inträffar inte. Ultraljudstecken:
   • liten follikelstorlek;
   • inga tecken på skada på skalet;
   • ingen corpus luteum och vätska finns i livmoderhålet.
  • Follikelns uthållighet. Den ledande follikeln utvecklas till graafbubblan, men ägget går inte ut. tecken:
   • stor mogen follikel;

    > li> inga tecken på skada på skalet;

   • ingen corpus luteum och vätska i livmoderhålet.
  • Luteinisering av den neovulerande follikeln. Utvecklingen av corpus luteum parallellt med follikeln (ägget kommer inte ut). tecken:
   • follikeln i varje utvecklingsstadium har initialt en normal storlek, men minskar med tiden;
   • vätska upptäcks inte i rektal livmoderhålighet.
  • Luteal fasbrist (hypoprogesteronform). Det kännetecknas av underutveckling av corpus luteum. tecken:
   • corpus luteumstorlek och endometrialtjocklek minskade avsevärt.
  • Brist på follikulär utveckling. tecken:
   • varken mogna folliklar eller corpus luteum detekteras.
  • Follikulär cysta.Karakteriseras av ytterligare tillväxt av den sekundära follikeln eller graafbubblan utan att ett ägg frisätts. Utsöndrar östrogener. tecken:
   • follikelstorlek över det maximala vid normalt;
   • vätska upptäcks inte i rektal livmoderhålighet.
  • Luteiniserande cysta (corpus luteumcyst). Det inträffar på platsen för graffbubblan efter frigörandet av ägget. Tillverkar progesteron. tecken:
   • stor bildning från en "sprängande" follikel.

  Alla dessa patologier leder till en minskning eller fullständig förlust av fertilitet och kräver behandling. Dessa förändringar är toppen av isberget, orsaken till deras förekomst är oftast dysfunktion i de endokrina körtlarna, och samma patologiska förändring kan orsakas av olika skäl.

  För att fastställa en diagnos rekommenderas det att göra laboratorietester och ett antal andra tester. Men follikulometri sätter riktningen för ytterligare diagnos..

  Follikulometri resulterar med ovariell stimulering

  Ovariell stimulering utförs i patologier som kännetecknas av frånvaron av ägglossning och är ett stadium av in vitro-befruktning. Kärnan i metoden är införandet av vissa doser av hormoner som inte påverkas, men många mogna folliklar utvecklas i äggstockarna. Vanligtvis stimuleras follikulär mognad först med ett läkemedel, sedan, strax före ägglossningen, injiceras ytterligare ett hormon för att uppnå samtidig frisättning av ägg. Därefter, utan att vänta på ägglossning, tas äggen bort från folliklarna för efterföljande in vitro-befruktning.

  Hela processen styrs av follikulometri. Beroende på antalet mogna efter den första injektionen av folliklar kan resultatet vara följande:

  • brist på svar - inga växande folliklar;
  • otillräckligt (svagt, dåligt, dåligt) svar - mognad av högst sju folliklar;
  • ett måttligt svar är åtta till tolv folliklar;
  • adekvat svar - tretton till tjugo folliklar;
  • överdrivet svar - över tjugo folliklar, risk för komplikationer.

  Den huvudsakliga komplikationen med överdriven stimulering är ovariell hyperstimuleringssyndrom. tecken:

  • försämring av hälsa, svaghet;
  • illamående, kräkningar, diarré;
  • magont;
  • bildandet av ovariecyster med tårar och inre blödningar;
  • kränkning av vatten-elektrolytbalansen och permeabiliteten i kärlväggarna, åtföljt av ödem, effusion i buk-, thorax-, pleural- och perikardiella håligheter;
  • stor fartygs tromboembolism.

  Behandling av denna komplikation utförs på ett sjukhus.

  Follikulometri är en icke-invasiv och pålitlig metod för att kontrollera follikulogenes och ägglossning, vilket gör det möjligt att öka effektiviteten för diagnosen och behandlingen av infertilitet och barnlöshet.

  recensioner

  Min man och jag har drömt om ett barn för fjärde året nu. Gick kontrollerad, gjorde alla möjliga tester, ultraljud, jag drack hormoner, mätte basal temperatur och allt till ingen nytta. Allt verkar vara normalt, men jag kan inte bli gravid, läkare tar bara upp sina händer. Nyligen sade en ny läkare follikulometri bör göras. Jag tänkte att nästa rip-off för pengar, en miljon redan gjort dessa ultraljud. Men det visade sig att de gjordes på fel dagar. Undersökte, fann lutealisering av follikeln. Nu genomgår jag behandling och går för en kontroll, redan en cykel var med ägglossning!

  Jag är 39 år, gift, son 15 år. För två år sedan hittade jag livmoderhalscancer mikroinvasiv cancer. Läkaren insisterade på att ta bort livmodern. Men min man ville verkligen ha en annan dotter, men det fungerade inte. Jag berättade för läkaren om detta och hon erbjöd ett val - en liten operation på livmoderhalsen, men varnade för att ett återfall är möjligt.

  För att ta reda på om jag kan bli gravid skickades jag omedelbart för follikulometri. Den uzistiska läkaren meddelade en dom efter undersökningen: utarmning av reservatet, befruktning är osannolik och stimulering är osannolikt att hjälpa, och det är farligt efter att cancern har skärts ut. Efter samråd med sin make tog hon ett svårt beslut - de tog bort livmodern... tyvärr, naturligtvis... men nu kan du inte vara rädd för att cancer kommer att återvända.

  Mått på den dominerande follikeln från den första dagen av cykeln till ägglossningen

  Varje månad mognar ägget i den kvinnliga äggstocken. Hon kommer ut från en speciell "bubbla", som läggs före födseln, mognar gradvis och sedan brister. Denna "bubbla" är den dominerande follikeln. Det kallas ibland dominerande, men läkare föredrar det första alternativet..

  Storleken på follikeln per cykeldag är mycket viktig. En kvinnas förmåga att bli gravid beror på denna faktor..

  Utvecklingsstadier

  Vad är en dominerande follikel? Detta är en "ledare" som förbi sina "kollegor" när det gäller tillväxt och utveckling. Endast han har en chans att spricka och producera ett moget ägg, som sedan befruktas av en spermier. Läkare skiljer fyra stadier av dess utveckling:

  1. Folliklar förekommer hos en flicka innan hon föddes. De läggs i graviditetens första trimester och ”slumrar av” tills deras älskarinna fyller 12-14 år. De kallas primordiala. Totalt har flickan ungefär en miljon av dessa "bubblor". De flesta av dem dör - detta är en naturlig process. Resten mognar, men inte samtidigt, utan i små grupper - flera folliklar varje cykel. Vissa av dem kommer att bli dominerande och ge råd vid 13 års ålder. Andra kommer att "sova" och vänta ytterligare ett decennium på sin tur.
  2. När de börjar mogna blir de preantral. I det här stadiet ser de inte ut som bubblor, utan som små kuber.
  3. Antrala folliklar - detta är nästa steg. Varje månad visas inte mer än 9 sådana “bubblor” (om det finns fler är detta en avvikelse). De ökar i storlek (når cirka 4 mm), får ett extra skal. Samtidigt ökar östrogenproduktionen i den kvinnliga kroppen.
  4. En (sällan två) follikel börjar växa snabbare än motsvarigheterna. Denna ledare är den dominerande follikeln. Under ägglossningen är dess storlek "gigantisk" (jämfört med storleken på antrum "bubblor") - mer än 2 cm i diameter, och det är lätt att se på en ultraljudssökning. Detta steg slutar med ägglossning, när follikeln spricker och ägget lämnar det.

  Vad bör vara follikeln på olika dagar i cykeln: medicinska standarder

  Om du fick höra på en ultraljud att den dominerande follikeln i vänster äggstock (eller till höger spelar det ingen roll), måste du fråga om dess storlek. Tyvärr händer det att storleken inte överensstämmer med cykeldagen, det vill säga ett fullt ägg inte mognar.

  Storleken på follikeln per cykeldag beror på längden på menstruationscykeln (nämligen dess första fas). Ju längre det är, desto långsammare mognar ägget, och desto mindre är det på en viss dag. Till exempel på 10: e dagen av follikelcykeln kan 10 mm betraktas som en relativ norm om månadscykeln är 35 dagar. Men med en cykel på 28 dagar - detta är inte normen.

  Om cykeln tvärtom är kort, kommer follikeln att mogna snabbare och når sin maximala storlek med 11-12 dagar.

  Därför bör de normer som vi anger nedan inte tas som absoluta. Mycket beror på dina individuella egenskaper. Men för en guide kommer de att vara användbara. Så här är normerna för en frisk kvinna med en 28-dagars menstruationscykel.

  • Från 1 till 4 dagar av cykeln på ultraljud kan du märka flera antrala folliklar som är 2-4 mm stora.
  • 5 dagar - 5-6 mm.
  • 6 dagar - 7-8 mm.
  • 7 dagar - 9-10 mm. Den dominerande follikeln bestäms, resten "släpar" efter den och växer inte längre. I framtiden kommer de att minska i storlek och dö av (den här processen kallas atresia).
  • 8 dagar - 11-13 mm.
  • 9 dagar - 13-14 mm.
  • 10 dagar - 15-17 mm.
  • 11 dagar - 17-19 mm.
  • 12 dagar - 19-21 mm.
  • 13 dagar - 22-23 mm.
  • 14 dagar - 23-24 mm.

  Så från denna tabell kan man se att normal tillväxt är cirka 2 mm per dag, början från dag 5 av MC.

  Om storleken inte uppfyller standarderna

  Om follikeln är 11 mm den 11: e dagen av cykeln eller 13 mm den 13: e dagen av cykeln, är denna storlek inte normen. Detta innebär att ägget mognar för långsamt och ägglossningen är knappast möjlig. Anledningen till detta tillstånd är oftast hormonella avvikelser: vid funktionsfunktion i sköldkörteln, hypofysen, äggstockarna eller allt detta "ligament".

  Detta tillstånd kräver ytterligare undersökning (särskilt måste du ta reda på hormonnivån) och medicinsk korrigering. Gynekologer använder ofta hormonella läkemedel, men detta är inte alltid fallet. I vissa fall finns det tillräckligt med vitaminer, läkemedel som förbättrar blodcirkulationen, örtmedicin, fysioterapi.

  Erfaren läkare vet att många kvinnor inte ägglossar varje cykel. Och skynda dig inte att förskriva hormonella läkemedel, baserat på follikulometri bara en månad. Kanske i nästa cykel mognar ägget i "rätt" takt.

  Ibland är anovulation (brist på ägglossning) associerad med naturliga orsaker:

  • Stress, överarbete, brist på sömn;
  • Otillräcklig näring (strikta dieter, särskilt fettfria);
  • Fetma eller extrem tunnhet;
  • Hårt fysiskt arbete eller utmattande sportträning.

  Om dessa faktorer utesluts finns det en chans att ägglossningen kommer att återvända.

  Storlek för ägglossning

  När follikeln spricker, i vilken storlek äger ägglossningen sig? Detta händer vanligtvis på dagarna 12-16 i menstruationscykeln. Med en cykel på 28 dagar sker ägglossningen ungefär 14 dagar (plus eller minus två dagar). Med en cykel på 30 dagar - på dag 15.

  Vid ägglossning är follikelns storlek 24 mm. Minsta siffra är 22 mm.

  För att follikeln ska brista är den koordinerade verkan av olika hormoner i kvinnans kropp nödvändig. Nämligen - östradiol, LH, FSH. Efter ägglossning kommer progesteron också in i processen..

  Hur förstår jag att ägglossningen har skett? Följande metoder hjälper dig:

  • Follikulometri (en typ av ultraljud). Idag är det det mest pålitliga sättet;
  • Test för ägglossning. De är ganska sanna och enkla att använda, men de är inte helt exakta;
  • Basal temperatur I det här fallet är det nödvändigt att bygga ett BT-schema: metoden är noggrann, inte alltid pålitlig, men prisvärd.

  Vissa flickor (även om inte alla) känner ägglossning fysiskt, detta är de typiska symtomen på en follikelbrott:

  • Drar i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
  • Liten fläckning i mitten av cykeln är möjlig;
  • Bröstsmärtor efter ägglossning.

  Vissa upplever irritation och trötthet. Andra, tvärtom, en kraftig kraft och sexuell energi.

  Ägget har nu 12-24 timmar att träffa spermierna. Om detta inte händer regresserar det igen, och efter 12-14 dagar kommer perioder.

  Om follikeln inte spricker

  Det händer att en follikel som når 22-24 mm i diameter inte spricker utan förvandlas till en follikulär cysta. Detta beror på en brist på vissa hormoner i kroppen. Detta tillstånd kan bestämmas med ultraljud.

  Ibland är cysten singel och den "upplöser" sig själv. Om detta inte händer, försöker de först eliminera det medicinskt. Och bara om den är stor och inte minskar i storlek, använder de sig till kirurgisk ingripande.

  Ibland finns det många sådana cyster. De deformerar äggstockarna och stör deras korrekta funktion. Detta tillstånd kallas polycystiskt äggstocksyndrom och kräver behandling..

  Om det visar sig att den dominerande follikeln i äggstocken mognar, men inte spricker, kan läkare använda hormonella läkemedel. Till exempel hCG-injektion för ägglossning.

  Var kommer tvillingarna ifrån

  Den "huvudsakliga" follikeln bestäms ungefär den 7-10: e dagen av cykeln. Alla andra krymper och dör naturligt. Men ibland händer det att det finns två ”ledare” på en gång. I den naturliga cykeln (det vill säga utan användning av hormoner för att stimulera ägglossning) händer detta ganska sällan - hos en kvinna av tio, och inte varje månad.

  Det händer att två dominerande folliklar i olika äggstockar (eller i en - detta är också möjligt) ägglossning, det vill säga, brister. Och då finns det en chans att båda äggen befruktas. Så, tvillingar med olika tvillingar kommer att föds.

  Till skillnad från tvillingar (när ett ägg befruktas av två spermier) är tvillingarna inte samma, inte på ena ansiktet. De kan vara heteroseksuella eller av samma kön och liknar varandra, som vanliga bröder och systrar.

  Så, rätt tillväxt av den dominerande follikeln och efterföljande ägglossning är levande tecken på kvinnors hälsa. Och eventuella kränkningar bör varna dig (och din läkare), men inte skrämma. I de flesta fall behandlas sådana avvikelser framgångsrikt.

  Follikulometri dagar

  Graviditetsplanering är en viktig händelse i en kvinnas liv. Med en regelbunden menstruationscykel med snabb frisättning av reproduktionscellen inträffar befruktningen snabbt. Flickor med avbrott i denna process är mycket värre. Ta i sådana fall hjälp med ultraljudsövervakning - follikulometri. Dagar som är gynnsamma för befruktningen bestämmes ganska lätt med hjälp av denna studie..

  Bäcken ultraljud för follikulometri

  Användning av ultraljud är ett mycket effektivt sätt att studera processen för follikulometri.

  Hur gör - sätt

  Det finns två typer av ultraljud i bäckenet:

  • buk, vilket görs genom bukväggen med en full blåsan;
  • vaginal, där en speciell sensor sätts in i slidan, här tvärtom, du måste urinera innan proceduren.

  Vilken du ska välja, bestämmer du, med hänsyn till materialfunktioner. Den andra metoden för bäcken-ultraljud för follikulometri anses vara mer informativ, så det kostar mer.

  Rådgör med din läkare för att välja en metod för bäcken-ultraljud för effektivare follikulometri

  Tänk på follikulometri:

  1. Menstruationscykeln börjar den första dagen av din period. För närvarande är folliklarna cirka 2 mm i diameter och flera.
  2. Gradvis, när du växer framåt, bryter 1 eller 2 av dem ut.
  3. I en normal rytmisk cykel visar cirka 7 dagar follikulometri en vätskebubbla på cirka 15 mm.
  4. Enligt läkares beslut utförs 3-4 ultraljud med ett intervall på 1-2 dagar, tills den dominerande når en mognadsgrad på 18-25 mm i diameter, eller så är inte faktumet för cellutgång fastställt.

  Studiens syfte

  Med bäckenultraljud sätter follikulometri inte det enda målet att övervaka äggets utveckling.

  Follikulometri hjälper också:

  • bekräfta ägglossning;
  • beräkna dagen för cykeln när cellen kommer ut, vilket därmed indikerar en gynnsam tid för befruktning;
  • förutsäga barns kön;
  • förhindra eller vice versa öka risken för multipel graviditet;
  • spåra endometriumets tjocklek;
  • utvärdera användbarheten hos rytmiska processer;
  • identifiera tecken på oregelbundenhet;
  • diagnostisera vissa sjukdomar (myom, cyste);
  • kontrollera resultaten efter behandling med hormonstimulering.

  Vilken dag gör follikulometri

  För att ta reda på vilken dag det är nödvändigt att göra follikulometri måste du först veta det ungefärliga antalet dagar i menstruationscykeln.

  Med en cykel på 28 dagar

  Om cykeln varar mer än 28 dagar, på vilken dag av cykeln att göra follikulometri bestäms genom att räkna från dagen för de kommande kritiska dagarna, subtrahera från det förväntade datumet 14. Detta fasta värde är varaktigheten för den andra fasen. Den första studien förskrivs 5-6 dagar innan den.

  Till exempel varar cykeln 30 dagar: 30-14 = 16, 16-5 = 11. Så den 11-12: e dagen av cykeln utförs det första bäcken-ultraljudet, med samma intervall och i den mängd som anges av läkaren.

  Med en kort cykel

  Med en kort menstruationscykel beräknas dagar för follikulometri på liknande sätt. Längden på den andra halvan av cykeln ändras inte och är fortfarande samma 14 dagar, men den första fasen förkortas, så proceduren startar tidigare. Så med en cyklisk period på 22 dagar gör vi liknande beräkningar och får vad analytikern behöver göra dag 4.

  Med oregelbunden menstruation

  På vilken dag av cykel follikulometri föreskrivs för oregelbundna perioder kommer det inte att räkna ut med den vanliga formeln.

  Follikulometri-resultat

  Låt oss se vad som kan bestämmas med ultraljuds follikulometri och vad läkaren avslutar efter proceduren.

  Resultaten kan visa eller bekräfta:

  • normal ägglossning, som kännetecknas av närvaron av 1-2 dominerande folliklar på 18-25 mm, före det föreslagna datumet. Efter ägglossning upptäcks de inte längre, och det finns en liten mängd fri vätska i bäckenet och tecken på corpus luteum i äggstocken;
  • vätskebubblan har vuxit till önskad storlek, men spricker inte och kanske inte förändras även efter menstruationen;
  • follikulär cyste, när vesikeln, istället för att spricka, börjar växa och fylls med vätska;
  • den normala äggsäcken är fortfarande intakt, och corpus luteum växer redan på sin plats;
  • den omvända utvecklingen av follikeln, när den redan har nått en normal storlek slutar plötsligt växa och börjar minska;
  • det finns ingen utveckling av bubblor alls, de står stilla, helt inte ökar.
  Efter att ha studerat resultaten av follikulometri kan läkaren dra slutsatser om gynnsammare dagar för befruktning och framtida graviditet, eller föreskriva den nödvändiga behandlingen om det finns några problem hos kvinnan

  Beroende på resultaten av follikulometri tar den behandlande läkaren nödvändiga åtgärder vid avvikelser. Ibland är det nödvändigt att göra ytterligare undersökningar för att äntligen stärka orsaken till misslyckande. I framtiden, enligt indikationer, kan hormonbehandling förskrivas för att stimulera den önskade processen..

  Minus follikulometri i hans schema, som inte kan brytas. Detta kan skapa en viss besvär för en modern kvinna. Upprepad forskning är inte heller helt trevlig, och det mest smärtsamma är en materiell fråga. Forskning kräver vissa kostnader. Men när det gäller att få ett barn, kostar det inte att stoppa framtida föräldrar.

  Slutsats

  Follikulometri gör att du kan observera tillväxt och mognad av follikeln tills ägglossningen. Förfarandet har sina egna indikationer och tidpunkt. Denna händelse kräver inte särskild förberedelse och skapar inga besvär. De nödvändiga dagarna för follikulometri kan beräknas oberoende, men det är bättre att lämna den till gynekologen för beslut.

  Vad är normerna för follikelstorlek under ägglossningen så att befruktningen inträffar

  En follikel är en rundad kapselcell som finns längs äggstocken. Totalt finns det cirka 10-12 i början av menstruationscykeln. De börjar mogna tills en av dem är före sina föregångare. Gynekologer kallar en sådan cell en "dominerande follikel", liksom en "graaff bubbla".

  Inuti dess struktur mognar ägget, som under ägglossningen skickas till äggledarna. Kapselns storlek förändras varje dag i cykeln. Under ägglossningen når den sin maximala storlek för att därefter brista och bilda ett corpus luteum.

  Mått i olika stadier

  Follikeln ökar ständigt i diameter, vilket är ett normalt fysiologiskt fenomen under de första två veckorna efter menstruationen. Om han var i statistiskt tillstånd, kan vi redan prata om allvarlig patologi.

  De första tre dagarna efter endometrial frigöring är det praktiskt taget osynligt på ultraljudssensorer, eftersom dess dimensioner är ungefär 1-3 mm. På dag 5 har cellen redan ett mer formellt utseende och når 5-6 mm i diameter.

  På den 7-8: e dagen av menstruationscykeln visas en dominerande follikel, vars dimensioner inte överstiger 9-11 mm. Varje dag ökar kapseln med 1-2 mm och redan med ägglossningsperioden är den 18-24 mm i diameter. Detta är det maximala maximumet, som talar för hans tidiga bristning och ägglossning.

  Efter den luteala fasen i cykeln stannar follikulogenesen. Resten återstår eller förblir i diameter högst 5-6 mm. När en ny menstruation börjar börjar de återigen utvecklas för att förbereda kroppen för ägglossning.

  I slutändan visar det sig att kapslarnas storlek varierar beroende på följande faktorer:

  1. Dag för hormonella förändringar. Deras aktiva mognad inträffar i follikelfasen i cykeln och regression - i luteal.
  2. Ålder, eftersom under perimenopaus och postmenopaus folliculogenesis stoppar eller avtar.
  3. Patologiska tillstånd (cyst, äggstocksfunktion, tumörer, hormonella störningar) gör betydande anpassningar till follikulär mognad.

  Maximal

  Den dominerande follikeln före sprängning når sin maximala storlek. I klinisk praxis anses en diameter på 18 till 24 mm vara normen. Med sådana dimensioner är "graaf bubblan" fylld med blod och vätska.

  Sådant innehåll sträcker och tunnar kapselns väggar, vilket oundvikligen leder till att det brister. En corpus luteum bildas från cellbunten, och ägget släpps på utsidan och skickas till äggledarna för befruktning.

  Om den inte har nått sin maximala storlek, är ägglossning nästan omöjlig. I detta fall regresserar follikeln helt enkelt. Men även när den normala diametern uppnås är det inte ett faktum att ett brott kommer att uppstå..

  Hela felet är hormonella störningar och vissa patologiska tillstånd som blockerar ägglossning:

  1. luteinisering.
  2. Follikulär cysta.
  3. Uthållighet.
  4. Minskning och död av follikeln.
  5. Hormonell obalans.

  Dominerande

  För normal befruktning måste den dominerande follikeln spricka för att frigöra det mogna ägget och bilda corpus luteum. Detta innebär att den mest gynnsamma fasen för befruktningen är ägglossning och några dagar efter det.

  Det är värt att notera att follikulogenesprocessen för normal befruktning ska motsvara dagarna i menstruationscykeln. Om follikeln inte utvecklas korrekt kan allvarliga hormonella störningar misstänkas..

  Hur man bestämmer?

  Vid en rutinmässig gynekologisk undersökning är det omöjligt att se och bestämma storleken på folliklarna. För detta finns det en ultraljud, som exakt bestämmer storleken på "graafbubblan", såväl som andra mogna kapslar.

  CT och MR av bäckenorganen ser vanligtvis inte sådana nyanser, eftersom deras mål är diagnos och upptäckt av patologiska neoplasmer, liksom en studie av strukturen i vävnaderna i äggstockarna, livmodern, angränsande organ och lymfkörtlar.

  Dessa förfaranden är för dyra, men de är särskilt viktiga för att bedöma tillståndet eller återstå stubbe efter operationen.

  För att ultraljudet ska vara det mest informativa, rekommenderar alla läkare att utföra det 5-7 dagar efter den första lossningen av endometriet. Under menstruationen är folliklarna praktiskt taget osynliga, därför kommer proceduren inte att visa något signifikant, med undantag av patologiska neoplasmer, om några.

  Varför kanske inte når normen?

  I klinisk praxis händer detta mycket ofta: follikeln överstiger antingen normal storlek eller faller efter. Sådana tillstånd kräver förtydligande av orsakerna, eftersom det är nästan omöjligt att bli gravid eller bli gravid med follikulogenesstörningar. Dessutom gör detta kroppen sårbar för inflammatoriska processer och tillväxten av patologiska neoplasmer..

  Om "graafbubblan" innan gapet inte når 18 mm, kan du misstänka:

  1. Hormonell ovariefunktion.
  2. Tidig klimakterium.
  3. Störningar i hypotalamus, hypofysen.
  4. Sköldkörtelsjukdom.
  5. STI.
  6. Bekkensjukdomar (adnexit, endometrios, cervicitis).
  7. Postoperativa villkor.
  8. Påfrestning.
  9. Underernäring, trånga dieter.

  I fallet med en ökning av den dominerande follikeln är den gynekologiska bilden tydligare, eftersom detta betyder tillväxten av en follikulär cysta, som blockerar ägglossningen och äggets utgång. Befruktning är inte möjlig i detta fall..

  Follikulometri: definition, möjligheter

  Follikulometri är en ultraljuddiagnos av livmoder, äggstockar och folliklar under hela menstruationscykeln.

  Studien genomförs med hjälp av en speciell skanner och sensor, som kan se de minsta förändringarna i reproduktionssystemet..

  Generellt sett är detta den vanliga ultraljudssökningen, som utförs under en menstruationscykel flera gånger.

  För första gången föreskriver läkaren en studie den 5-10: e dagen av menstruationscykeln, och bestämmer sedan individuellt tiden för efterföljande diagnos.

  Intervallerna mellan procedurerna är 2-3 dagar. Det slutliga beslutet i denna fråga fattas av läkaren. Det händer att ultraljud utförs endast före perioden med ägglossning eller uteslutande efter det.

  Follikulometri är en mycket informativ diagnos som kan svara på många frågor..

  Genomfört för att:

  1. Analysera follikelstorleken.
  2. Registrera närvaron eller frånvaron av ägglossning.
  3. Utvärdera reproduktionssystemets funktion.
  4. Välj rätt dag för befruktningen.
  5. Observera tillståndet för funktionella cyster såväl som andra godartade neoplasmer (fibroider).
  6. Kontrollera behandlingen.
  7. Analysera menstruationens regelbundenhet.
  8. Undersök endometrial tillväxt.
  9. Beräkna storleken på corpus luteum med början från ägglossningsperioden.
  10. Diagnosera infertilitet.

  Möjligheterna till follikulometri är ganska omfattande. Det beror på vilket mål gynekologen sätter för det. Oftast behövs en sådan procedur för att förstå: var det ägglossning i en viss menstruationscykel och om det skulle stimuleras med medicinering.

  Som ett resultat visar det sig att dimensionerna på "Graaf-bubblan" ständigt förändras. Dess diameter beror direkt på dagen för menstruationscykeln. I den första fasen ökar den ständigt med 1-2 mm, och i den andra - den stoppar utvecklingen och regresserar igen. Om kapselns storlek inte passar in i standardvärdena försämras follikulogenesen. I detta fall krävs en grundlig diagnos för att identifiera orsaken till patologin och förskriva behandling.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Utsläpp hos flickor i olika åldrar: avvikelser och norm


  Många tror att vaginal urladdning endast kan förekomma hos vuxna kvinnor eller flickor som har sex. Men ett liknande problem identifieras ofta i barndomen....

  Smärta i mitten av cykeln (med ägglossning): orsakar svår smärta i höger eller vänster sida under och efter ägglossningen

  Som ni vet är menstruationscykeln den viktigaste assistenten vid bedömningen av kvinnors hälsa....

  Varför jämförs spiralen med abort? Gynekolog svarar på 5 frågor om den kontroversiella preventivmetoden

  Vi har redan berättat om olika metoder för preventivmedel och om varför de ibland misslyckas. Idag talar vi om en radikal metod för skydd mot oönskad graviditet, som gynekologer inte gillar....