Folliklar i äggstockarna - mängden är normal. Dominant follikel och hur mognad inträffar i äggstockarna

Klimax

Den kvinnliga kroppen är utformad så att uppkomsten av ett nytt liv beror på kvantiteten och kvaliteten på dessa små follikulära element som ägget mognar i. Förväntande mödrar bör veta vilka processer som händer i deras reproduktionsorgan, så att i fall av kränkningar i tid, kontakta en gynekolog.

Vad är folliklar

Processen för uppkomsten av människoliv börjar med befruktningen av ägget. Vad är folliklar? Det här är elementen som utövar sitt skydd, den plats där den mognar tills ägglossningsögonblicket. Ägget omges säkert av ett lager av epitel, ett dubbelt täckt av bindväv. Möjligheten att graviditet och fostra ett barn beror på kvalitetsskydd. Vid ultraljud ser det ut som en rund formation. Elementens andra funktion är produktionen av hormonet östrogen.

Äggstocksfolliklarna genomgår sin månatliga evolutionära cykel:

 • börja utveckla flera små bitar;
 • en - antrum - börjar öka i storlek;
 • resten minskas och dör - atresia inträffar;
 • den största - dominerande - fortsätter att växa;
 • under påverkan av hormoner, det bryter igenom, ägglossning inträffar;
 • ägget kommer in i äggledarna;
 • under samlag vid tidpunkten för mötet med spermierna inträffar befruktning;
 • om detta inte händer - under menstruationen lämnar ägget livmodern tillsammans med epitelet.

Vad är en dominerande follikel

I mitten av menstruationscykeln närmar sig follikelapparaten huvudstadiet i sin aktivitet. Vad är en dominerande follikel? Detta är det största och mest mogna elementet som skyddar ägget, som redan är klart för befruktning. Innan ägglossningen kan växa upp till två centimeter, oftare belägen i rätt äggstock.

I moget tillstånd, under påverkan av hormoner, brister det - ägglossning. Ägget rusar till äggledarna. Om mognaden av det dominerande elementet inte inträffar inträffar inte ägglossning. Orsakerna till detta tillstånd är utvecklingsstörningar.

Ihållande äggstocksfollikel - vad är det

På grund av hormonella förändringar som börjar i tonåren under klimakteriet är en kränkning av folliklarapparatens aktivitet möjlig - uthållighet. Detta kan orsaka förseningar i menstruation, blödning. Ihållande äggstocksfollikel - vad är det? Situationen innebär att det skyddande elementet:

 • lagrad;
 • nådde ett dominerande tillstånd;
 • dess gap uppstod inte;
 • ägget kom inte ut;
 • befruktningen följde inte;
 • graviditet ägde inte rum.

I denna situation inträffar uthållighet - den omvända utvecklingen av follikulärbildning, med vidareutveckling av händelser därifrån, är cystabildning möjlig. För att bildningen ska brista föreskriver gynekologi behandling med progesteron. Vad händer med uthållighet? Följande process utvecklas:

 • hormoner fortsätter att produceras;
 • det finns en förtjockning av endometrial slemhinna;
 • livmodern komprimeras;
 • endometriet börjar avvisas;
 • blödning inträffar.

Ursprung

Lagret med ägg för hela kvinnans liv läggs i livmodern, det kallas äggstocksreserv. Primordial follikel är det primära utvecklingsstadiet för det skyddande elementet. Könscellerna - oogonia - ligger på periferin av äggstockens inre yta, har dimensioner som inte är synliga för ögat. De skyddas av ett lager granulosa-celler, de är i vila..

Detta fortsätter tills flickans pubertet - början av menstruationscykeln. Perioden för denna period kännetecknas av:

 • bildning av follikelstimulerande hormon;
 • under dess inflytande, tillväxten av kärnan i ägg - oocyten;
 • mognad av två lager av det yttre skyddsskalet;
 • månatlig utveckling av flera äggfollikulära element.

Antrala folliklar

I nästa sekundära steg fortsätter folliklarna i äggstockarna sin utveckling. Cirka den sjunde dagen i cykeln ökar antalet celler som producerar follikelvätska. Strukturella processer i byggnaden sker:

 • antral folliklar på åttonde dagen börjar produktionen av östrogen;
 • tecacellerna i det yttre skiktet är syntetiserade androgener - testosteron, androstendion;
 • kaviteten som innehåller follikelvätskan ökar;
 • epitelet differentierar, blir tvåskikt.

Preovulatorisk follikel - vad är det

Vid det sista, tertiära mognadsfasen, ägget äger rum på en speciell kulle, är det redo för befruktning. Preovulatory follikel - vad är det? Vid denna tidpunkt kallas det graafbubblan och är nästan helt fylld med vätska. Dess antal i jämförelse med föregående period ökade tiofaldigt. Dagen före ägglossningen börjar allvarliga förändringar inträffa.

Vid denna tidpunkt ökar östrogenproduktionen, då:

 • det stimulerar frisättningen av luteiniserande hormon, som utlöser ägglossning;
 • graafbubbla bildar ett stigma på väggen - utsprång;
 • på denna plats finns det ett genombrott - ägglossning;
 • därefter bildas en gul kropp, som förhindrar avbildning av endometri på grund av produktion av progesteron;
 • efter ägglossning bildar det ett uttalat nätverk av kärl, hjälper till vidare bildandet av morkaken.

Enda folliklar i äggstocken

Hur många tragedier händer på grund av omöjligheten att bli gravid. I vissa fall observeras ovariellt utarmningssyndrom. En kvinna kan inte bli gravid, eftersom deras funktion upphör. Enstaka folliklar i äggstocken kan inte utvecklas till en normal storlek, det finns en brist på ägglossning, en tidig menopaus uppstår. Orsakerna till denna situation kan vara:

 • aktiv sport;
 • hungriga dieter;
 • klimakteriet;
 • hormonella störningar;
 • fetma.

Varför behövs folliklar i äggstockarna??

Friska folliklar

Storleken på friska folliklar i äggstockarna varierar beroende på fas i menstruationscykeln och kvinnans ålder. Hos flickor har de nästan samma diameter - ungefär 1-2 mm, ibland mindre. När puberteten börjar uppträder skillnader och de största folliklarna sticker ut, de växer till 24 mm. Efter klimakteriet kvarstår skillnaderna, men deras tillväxt stannar. Möjlig gradvis nedbrytning av vävnaden och en minskning av äggcells kapacitet.

Hur många folliklar i en frisk patient blir kända redan före hennes födelse. Det totala antalet är flera hundra tusen vid läggningen av könskörtlarna, då minskas antalet till flera tusen. Nya bubblor uppstår inte, bara deras storlek förändras. Detta lämnar ett intryck på en kvinnas reproduktionsfunktion - när en mutagen faktor som påverkar hennes könskörtlar ökar risken för alltid.

Generativ funktion

Normalt är äggstockens strukturella enhet ett slags förvar för ett omoget ägg. Var och en av dem innehåller en reproduktionscell som ger dess näring och säkerhet. Och det är folliklarna som svarar på förekomsten av könshormoner i blodet och stimulerar utvecklingen av ägg. Deras aktivitet regleras av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner utsöndrade av hypofysen..

Under påverkan av FSH bör folliklarna i äggstockarna aktivt ta upp näringsämnen och växa. Tillsammans med dem slutför ägget sin mognad. Alla folliklar är känsliga för hormonet, men i mitten av cykeln frigörs en dominerande en, vilket hämmar utvecklingen av resten.

Utvecklingen av omogna folliklar stoppar, regression kan förekomma, men mognad kan återupptas under nästa cykel.

LH verkar endast på den mogna follikeln. Under dess verkan brister membranet och ägglossningen sätts in - ägget går in i bukhålan och förbereder sig för befruktningen. En gul kropp bildas på platsen för follikeln - detta är en instabil formation som finns i cirka 2 veckor om graviditet inte inträffar. Efter att det regresserar igen, förvandlas till en vit kropp, som inte längre utför några funktioner.

Hormonell funktion

Normala folliklar utsöndrar hormoner som orsakar förändringar i livmodern och regleras själva av hypofysen. Mognande folliklar utsöndrar östrogener, som ger den första fasen av menstruationscykeln. Corpus luteum på platsen för den dominerande vesikeln frigör progesteron, vilket leder till den andra fasen av cykeln. Låga nivåer av båda hormonerna sammanfaller med menstruationen.

Reglering av hormonell funktion sker med metoden för negativ feedback. Vad betyder det? Ju högre nivå av hypofyshormoner, desto högre nivå av äggstockshormoner, men ju högre koncentration av könshormoner, desto lägre är produktionen av reglerande. Genom en sådan komplex mekanism skapas cykliska fluktuationer i deras koncentration..

Follikulära sjukdomar

Den vanligaste patologin i könskörtlarna är en cyste. Detta är ett litet hålrum fyllt med en vätska som inte uppfyller funktionen hos ett organ. Follikulär hålighet kan uppstå på grund av hormonella störningar som orsakade äggets död. En enda neoplasma fortsätter vanligtvis utan symtom..

Flera formationer i äggstockarna kallas polycystiska. Ett sådant tillstånd kan påverka inte bara könsorganen, utan också njurarna och levern. Vanligtvis finns det fler skador i vänster äggstock. Med en liknande sjukdom lider båda funktionerna - den hormonella bakgrunden och förmågan att bli gravid störs.

Atresi och nedbrytning av äggkärl hos postmenopausala kvinnor är normen. Men om ett liknande fenomen uppstår i reproduktionsåldern - detta är en patologi som måste behandlas.

För detta används hormonella läkemedel, livsstilsförändringar etc..

Endometrios är ett annat vanligt tillstånd. Kärnan är att i äggstockarna finns celler i livmoderns inre skikt. De uppfyller inte sina ursprungliga funktioner och stör äggstockarna. Orsaken till dessa tillstånd är endometrios och livmoderfibroider..

Den farligaste klassen av sjukdomar är tumörer. Enligt statistik förekommer de ofta i rätt äggstock. Godartade tumörer stör hormonell bakgrund och förmågan att bli gravid, malig - hotar patientens liv.

Konstgjord ägglossning

Utgången av ägget från follikeln åtföljs inte av några symtom, patienten kan inte bestämma detta ögonblick entydigt, därför finns det många sätt att beräkna ägglossning med indirekta tecken. Den mest exakta av de som kan utföras hemma är en testremsa. De säljs på apotek, ibland med ett graviditetstest. Reager på hormonella förändringar.

Den mest exakta metoden för att bestämma beredskapen för befruktningen är ultraljud. Det "ser" det frigjorda ägget exakt och hjälper till att bestämma tidpunkten för när utgången inträffade. För större noggrannhet görs flera undersökningar med ett intervall på 3 dagar - detta gör att du kan utvärdera utvecklingen av folliklar i dynamik.

Stimulering av superovulation i IVF kan leda till allvarliga komplikationer från det kardiovaskulära systemet, andningsorganen och matsmältningsorganen..

Detta tillstånd kallas hyperstimuleringssyndrom och kan vara livshotande. Normalt utsätts kroppen inte för så många hormoner..

Med anovulatoriska cykler och förberedelse för IVF finns det ett behov av konstgjord ägglossning. För att göra detta används hormonella preparat som stimulerar mognad av flera ägg på en gång, vilket ökar sannolikheten för befruktning.

Multifollikulära äggstockar, d.v.s. organ där flera folliklar har mognat samtidigt kan uppstå oberoende. I det här fallet finns det en risk för befruktning av heterogena tvillingar. Det tros att tendensen till multipel ägglossning ärvs, men detta är inte bevisat.

Låt oss försöka förstå varför folliklarna i äggstockarna på ultraljudet är små och inte utvecklas

Det största problemet som en kvinna står inför där små folliklar fastställs är oförmågan att bli gravid. Den lilla follikeln har inte ägglossning, som ett resultat inträffar inte graviditet. Patologi kan utvecklas inte bara hos medelålders kvinnor utan också hos unga flickor.

Utvecklingsstadier

Folliklar i äggstockarna består av ofullständigt mogna oocyter omgiven av ett lager epitelceller. Det finns flera lager av skyddande bindväv på toppen, så de ser ut som en påse.

Den slutliga mognaden av oocyten sker efter dess befruktning. Därför är huvudfunktionen för en sådan påsbubbla att skydda oocyten och förse den med bekväma förhållanden.

Folliklar läggs i flickans kropp under perioden för intrauterin utveckling. Varje flicka i kroppen har samtidigt från 50 000 till 200 000 stycken.

Efter puberteten, om befruktning inträffar, lämnar det befruktade ägget äggledarna från sitt skydd. Om befruktning inte inträffar lämnar det oförgiftade ägget kroppen under menstruationen tillsammans med det avvisade epitelet.

Ursprunglig

Ursprungliga vesiklar bildas i en flicka långt före hennes födelse. De har en diameter på 50 mikron. Som ett resultat av apoptos dör de flesta av dem.

Preantral

Från puberteten omvandlas de återstående primulära folliklarna till preantrala folliklar. Deras diameter är redan 200 mikron. Kärnan börjar växa, som är täckt med olika ämnen. En kavitet med follikulär vätska visas.

antral

Follikeln växer till 500 mikron. Östrogen kommer in i follikulär hålighet.

preovulatoriska

Nästan mogna folliklar växer till 20 mm. Oocyten ligger på en äggbärande kulle. 24 timmar före ägglossningen börjar en sådan follikel att producera östrogen, och produktionen av luteiniserande hormon, som utlöser ägglossningen, börjar. Ett utsprång bildas i väggen, som sedan bryter och genom luckan kommer oocyten ut. Sperm på ägget orsakar graviditet.

Varje månad mognar flera folliklar och de mest utvecklade av dem blir dominerande. I början av cykeln på ultraljud kan du se flera små bubblor på 6-8 mm.

I mitten av cykeln växer 1-2 större och något mindre. Patologi är bara ett tillstånd när en kvinna i någon fas av cykeln kan se mer än 10 små folliklar på ultraljudssökningen, som finns på periferin.

Vidare kan processen utvecklas på två sätt:

 1. Bland de små folliklarna börjar dock en i mitten av cykeln öka och blir dominerande. Den normala processen fortsätter..
 2. Ingen växer, den dominerande visas inte, ägget mognar inte, befruktning inträffar inte. Hos en kvinna ackumuleras en ökad koncentration av testosteron i kroppen. Allt detta kan leda till infertilitet..

Vilka är de normala storleken på olika dagar i cykeln?

Follicle mäts under en speciell studie - follikulometri. Follikulometri måste utföras flera gånger i rad på vissa dagar av cykeln. De erhållna uppgifterna jämförs med normen för 28-dagarscykeln:

 • 1: a-4: e dagen - överskrid inte 4 mm.
 • 5: e - nå 5-6 mm.
 • 7: e - en dominerande av 9-10 mm bestäms.
 • 8: e - dominerande når 2 mm.
 • 9 - 14 mm.
 • 10 - 16 mm dominerande. Resten börjar minska.
 • 11 - 18 mm.
 • 12 - 20 mm.
 • 13 - 22 mm.
 • 14: e ägglossning: follikelborrarna växte till 24 mm.

När man jämför resultaten av follikulometri med normala indikatorer är det nödvändigt att ta hänsyn till varaktigheten på kvinnans naturliga cykel.

Varför är de små?

De skyldiga till detta tillstånd är ofta hormonella störningar i kroppen. Som ett resultat av FSH-brist mognar den inte förrän Graaf-bubblan är klar, och ökad LH-syntes ökar antalet manliga androgener, vilket hämmar deras utveckling.

Det finns flera skäl som orsakar follikelutveckling:

 • födelsekontroll när läkemedlet väljs felaktigt. Detta händer ofta när en kvinna själv väljer preventivmedel utan hjälp av en läkare. Detta fenomen är reversibelt - efter avslutande av läkemedel efter ett par cykler återställs en kvinnas förmåga att bli gravid;
 • inflammatoriska äggstocksjukdomar;
 • sköldkörtelpatologi;
 • överdriven produktion av prolaktin (hormonlaktion);
 • endokrina systemsjukdomar;
 • ärftliga faktorer.

Spänningar, överarbete, hormonfluktuationer, klimatförändringar, rökning, arbete i farligt arbete - många faktorer kan påverka denna process. Utöver patologiska skäl kan bildandet av små folliklar ge:

 • överdriven fysisk aktivitet;
 • strikta dieter;
 • snabb viktminskning eller omvänt överdriven viktökning;
 • negativa ekologier;
 • strålterapi.

Polycystisk äggstock

Om en ultraljud visar ett dussin små folliklar som inte växer, talar vi om polycystiska äggstockar. Folliklar är inte cyster, eftersom de med stimuleringen kan börja växa.

Det är nödvändigt att skilja mellan verklig polycystisk och polycystisk äggstocksbild på ultraljud. Äggstockarna ändrar sitt utseende beroende på yttre faktorer varje månad, så denna bild kan också visas hos en frisk kvinna på grund av vissa tillfälliga omständigheter..

Vanligtvis har kvinnor som lider av äkta polycystisk sjukdom klagomål på infertilitet, sällsynta menstruationer, övervikt, fet hud, akne och oönskad hårväxt. Syndromet har en annan svårighetsgrad..

PCOS behandlas med medicinering och i svåra fall kirurgiskt.

Multifollikulära äggstockar

Med samtidig mognad av mer än 8 folliklar kallas äggstockarna multifollikulära. Detta är inte en diagnos, utan ett fenomen som beskrivs med ultraljud. Fenomenet beror på ärftliga faktorer eller otillräcklig utsöndring av LH. Starka fluktuationer i en kvinnas vikt kan orsaka brott mot sekretionen. Det speciella med fenomenet är att ingen av de växande folliklarna i komplexa fall når den dominerande storleken och ägglossningen inträffar inte.

Om orsaken till fenomenet var en kränkning av LH-sekretion, kräver detta tillstånd behandling. I andra fall är detta antingen en variant av normen eller ett symptom på polycystik.

Hur man stimulerar tillväxt?

Follikelväxtstimulering utförs under villkoret:

 • äggledarnas tålamod;
 • bra spermogramdata;
 • normalt prolaktin.

Den vanligaste stimuleringen är hormonterapi..

1: a typ

Från den 2-5: e dagen av cykeln förskrivs clostilbegit eller clomid - mediciner som aktiverar produktionen av hormoner i hypofysen och hypotalamus. Kursen varar i 5 dagar.

Vidare tar kvinnan progesteron i läkemedlen Duphaston eller Utrozhestan för att normalisera funktionerna i corpus luteum. Om den dominerande inte upptäcks under denna cykel genom follikulometri, ökar doseringen för nästa cykel.

2: a typ

På den 2-3: e dagen av cykeln förskrivs gonadotropiner - menogon, puregon, körde för att simulera den naturliga utvecklingen av folliklar. Om de börjar växa föreskrivs hCG för ägglossning i mitten av cykeln. Därefter tas progesteron..

3: e typ

Från den 2-5: e dagen av cykeln förskrivs clostilbegit i 5 dagar, sedan för en vecka - gonadotropiner. När follikeln växer till önskad storlek administreras hCG och från den 16: e dagen - progesteron.

Behandling

Mycket ofta återställs ett tillstånd där små folliklar diagnostiseras av sig själv efter 1-2 cykler. Om återhämtning inte sker föreskrivs behandling. Behandling av detta tillstånd beror på orsaken till tillståndet..

Om en kvinna tog preventivmedel måste de avbrytas. Om det visar sig att orsaken till patologin är systemiska sjukdomar, är behandling av huvudpatologin nödvändig.

Grunden för läkemedelsbehandling är användning av hormonella läkemedel. I vissa fall kan läkaren rekommendera kirurgisk ingripande - äggstockskodning (eliminering av underutvecklade strukturer). Med snabb behandling av patologi återställs ovariefunktionen helt.

Ovariella folliklar: normal mängd, behandling av follikulogenesinsufficiens

I kvinnors reproduktionsorgan upprepas komplexa processer regelbundet, varför födelsen av ett nytt liv blir möjligt. Ägget utvecklas inuti kapseln, som skyddar det från skador, ger näring. Antalet och kvaliteten på folliklarna i äggstockarna beror på om befruktningen kan inträffa, hur den hormonella bakgrunden förändras och vilka hälsokomplikationer som kan uppstå. Det finns metoder för att bestämma storlek, kvantitet, mognad för sådana kapslar, bestämma chanserna för graviditet.

Vad är folliklar, deras roll i kroppen

Folliklar är säckar med omogna ägg. Varje kvinna har sin äggstockstillförsel av ägg, som är avslappnad under perioden med embryonal utveckling, från och med 6 veckor. Bildningen av folliklar i äggstockarna slutar vid tidpunkten för födseln. Deras totala antal i äggstockarna kan vara 500 tusen eller mer, men bara 300-500 folliklar mognar helt under hela reproduktionsperioden (i genomsnitt 35 år), resten dör.

De har två huvudroller: att skydda ett moget ägg från yttre påverkan och generera östrogen.

I den första fasen av cykeln, under påverkan av FSH (follikelstimulerande hormon i hypofysen), börjar tillväxten av flera folliklar på en gång. Kapseln med starka väggar skyddar ägget tills det når full mognad, vilket inträffar i mitten av cykeln. Vätskevolymen ökar gradvis medan väggarna är sträckta. Vid ägglossningen, när ägget är klart för befruktning, spricker kapseln, vilket ger det möjlighet att gå ut och flytta in i äggledaren, där det finns ett möte med spermier.

I varje cykel når vanligtvis endast en follikel (dominerande) full mognad. Resten producerar intensivt östrogener som är ansvariga för utvecklingen av endometrium, bildandet av de kvinnliga bröstkörtlarna och många andra processer.

Folliklarna i äggstockarna är fyllda med en vätska som innehåller proteiner, salter och andra element som är nödvändiga för utveckling av ägg.

Follikel-typer

Följande typer av folliklar skiljer sig:

Dominant är den huvudsakliga follikeln i äggstocken, når mognad, riva under ägglossningen. Oftast är det den enda. Mycket mindre ofta visas de på båda sidor samtidigt. Detta sker till exempel vid behandling av infertilitet genom att stimulera ägglossning. I detta fall är födelsen av tvillingar möjlig.

Beständig. De säger om dess utseende, om kapseln inte spricker, dör ägget i den. En sådan cykel kallas anovulatorisk. Befruktning är inte genomförbar..

Antral. Detta är namnet på de få folliklarna som börjar växa i början av varje cykel under påverkan av FSH. När en av dem blir dominerande slutar resten växa och dö.

Vad är antalet antrala folliklar?

Beror graviditetens början hos en kvinna på antalet antrala folliklar i äggstockarna?.

Normalt bör de vara från 11 till 26. I detta fall är sannolikheten för ägglossning 100%. Chansen för befruktningen maximeras.

Deras innehåll i äggstockarna på mer än 26 indikerar ofta närvaron av en kvinna med polycystic. Men hon kan bli gravid och normalt föda ett barn endast efter ett fullständigt botemedel. Andra orsaker till denna avvikelse kan vara endokrina störningar, stress, en kraftig förändring av kroppsvikt (viktminskning eller fetma).

Om antalet är 6-10 är sannolikheten för ägglossning 50%. I fallet när det finns mindre än 6 är befruktningen på ett naturligt sätt för en kvinna omöjlig. I detta fall kan endast artificiell insemination (IVF) hjälpa..

Om det inte finns några folliklar i äggstockarna alls talar de om början av en tidig klimakterium och slutlig infertilitet. En kvinna kommer dock att kunna föda om ett befruktat donerat ägg transplanteras i hennes livmoder.

Räkning görs med hjälp av en transvaginal ultraljudsgivare. Forskning genomförs på en 2-3 dagars cykel. Förändringar i hormonell bakgrund, förekomst av sjukdomar i livmodern och äggstockarna (polycystos, endometrios) kan påverka denna indikator..

Om en kvinna har en avvikelse som indikerar omöppningen av befruktning är detta inte en mening. Situationen kan förändras under nästa månad även utan någon behandling, om till exempel stress orsakade misslyckandet av den hormonella bakgrunden. Med en bestående infertilitet behöver en kvinna undersökning och eventuellt stimulering av ägglossning med hjälp av speciella mediciner.

Hur follikelstorlekarna normalt förändras under cykeln

I början av varje menstruationscykel, om allt är normalt, under påverkan av FSH, börjar utvecklingen av nya folliklar i äggstockarna (follikulogenes). Processen utvecklas enligt följande:

 1. Från den första till den 4: e dagen av cykeln (genomsnittlig varaktighet på 28 dagar) ökar storleken på de antrala folliklarna i genomsnitt till 4 mm.
 2. Från 5 till 7 dagar växer de med en hastighet av 1 mm / dag.
 3. På dag 8 blir en av dem den viktigaste, fortsätter att öka med en hastighet av 2 mm / dag, och resten regresserar och försvinner.
 4. På dag 14 (tid för ägglossning) är storleken på den dominerande follikeln 24 mm.

Vad är follikulometri, vad är det för?

För att bestämma antalet och storleken på folliklarna, för att kontrollera deras utveckling, används transvaginal ultraljud (med hjälp av en vaginal sensor). Denna metod kallas follikulometri. Under den första halvan av cykeln studeras tillståndet i endometrium och ägg, och i den andra undersöks hur folliklar utvecklas i äggstockarna efter ägglossningen..

Metoden används för att undersöka kvinnor som lider av olika menstruationsstörningar eller infertilitet. Med det kan du exakt bestämma dagen för ägglossning, fastställa vilken dag befruktningen är mest trolig, kontrollera en multipel graviditet, fastställa orsaken till cykelstörningar och arten av hormonell brist, övervaka utvecklingen av behandlingen av äggstocksjukdomar.

För att få en fullständig bild utförs studien upprepade gånger på olika cykeldagar.

Samtidigt används andra diagnostiska metoder, såsom ett blodprov för innehållet av homoner (FSH, LH, östradiol, progesteron, anti-Muller-hormon), bäcken-ultraljud för att bestämma storleken på äggstockarna och upptäcka olika sjukdomar i livmodern och bihangarna. Vid behov utförs en punktering för att välja och studera vätskan i kapseln.

Obs: På samma sätt avlägsnas ägget innan IVF-proceduren utförs. Ursprungligen utförs ovariell stimulering för att erhålla flera ägg av hög kvalitet.

Överträdelser med felaktig utveckling av den dominerande follikeln

Orsaken till en kvinnas infertilitet är ofta bristen på ägglossning i cykeln, när follikeln växer till en viss storlek och sedan inte går sönder. I framtiden kan följande processer inträffa:

 1. Atresia - stunting och efterföljande minskning av den dominerande follikeln i äggstocken. Om en kvinna har detta konstant, är hon infertil, medan hon kanske inte har någon menstruation, men liknande blödningar 2-3 gånger per år.
 2. Uthållighet. Follikeln växer, men spricker inte, förblir i äggstocken tills cykelns slut är oförändrad och dör sedan.
 3. Bildningen av en follikulär cyste. Den oexploderade follikeln rinner över med utsöndringsvätska, dess vägg är sträckt, bildar en bubbla 8–25 cm stor. Under flera cykler kan cysten lösa sig eftersom follikeln gradvis minskar och dör..
 4. Luteinisering är bildandet av corpus luteum i den oexploderade äggstocksfollikeln. Detta händer om för många LH produceras i hypofysen. Anledningen är en kränkning av hjärnans hypotalamisk-hypofyssystem. I detta tillstånd har en kvinna som har en normal cykel och menstruation infertilitet.

Orsakerna till kränkningar kan vara sjukdomar i sköldkörteln och andra organ i det endokrina systemet, användning av hormonella preventivmedel. Anovulatoriska cykler observeras ofta hos ungdomar i början av puberteten, liksom hos kvinnor under premenopaus med en kraftig fluktuation i tillståndet av hormonella nivåer.

Varning: För att eliminera en sådan patologi bör du inte i något fall använda folkrättsmedel. Du bör inte försöka orsaka ett brott i follikeln konstgjord med gymnastik eller ökad fysisk aktivitet. Alla dessa åtgärder är inte bara värdelösa, utan kan också orsaka stor skada på kroppen, orsaka en fullständig störning i cykeln, bidra till bildandet av cyster..

Video: Orsaker till uppkomsten av anovulatoriska cykler, hur behandlingen utförs

Reglering av follikulär mognad

Målet med behandlingen är att återställa menstruationscykeln och bli av med infertilitet. Detta uppnås genom att stimulera ägglossningen, reglera processen för mognad av folliklar i äggstockarna..

Stimulering av ägglossning

Det utförs för att minska antalet anovulatoriska cykler och öka sannolikheten för graviditet. Kontraindikation är fullständig utarmning av äggstocksbeståndet (början av tidig menopaus) samt hindring av äggledarna.

Läkemedel används (till exempel klomifen), som tas enligt ett strikt definierat schema. I den initiala fasen av cykeln stimuleras produktionen av östradiol och follikulär tillväxt, och därefter avbryts läkemedlet plötsligt, vilket ökar LH-produktion och bristning av follikulära kapsel.

För att förhindra bildandet av cystor görs en injektion av pregnin- eller gonacorpreparat innehållande hCG-hormon, som hämmar tillväxten av follikelmembranet..

Minska antalet antrala folliklar

Med ett ökat innehåll av antrala folliklar i äggstockarna utförs terapi för att normalisera den hormonella bakgrunden (reglering av produktionen av FSH, LH, östrogen, prolaktin och progesteron).

Behandlingen utförs med hjälp av kombinerade orala preventivmedel. Beroende på arten av avvikelserna används preparat som innehåller östrogener (östradiol), progesteron (duphaston) eller en blandning därav (angelica, climonorm).

Clostilbegit används också. Det reglerar östrogennivåer genom att verka på östrogenreceptorer i äggstockarna. Beroende på dos kan läkemedlet också försvaga eller förbättra produktionen av hypofyshormoner..

Är det möjligt att öka antalet antrala folliklar

Antalet folliklar beror bara på innehållet i kroppen av anti-Muller-hormonet (AMH), som produceras av cellerna i äggstockarna, oavsett den allmänna hormonella bakgrunden. Det är omöjligt att öka hormonproduktionen med läkemedel eller på annat sätt. Det beror bara på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

Om hennes hälsoproblem och befruktningsproblem uppstår på grund av brist på antrala folliklar i äggstockarna (och följaktligen ägglossningar), kan du bara öka chansen för deras framgångsrika mognad genom att stimulera äggstockarna. För detta används läkemedel som innehåller biologiskt aktiva substanser, såväl som vitaminer, antiinflammatoriska läkemedel och blodcirkulationsförbättrande medel..

Äggstocksfolliklar hos kvinnor

God dag till alla! En av patienterna som begärde infertilitet under ett nyligen besöket oväntat rädd reagerade på beskrivningen av närvaron av flera stora folliklar i slutet av en ultraljudssökning. Det visade sig att hon inte hade någon aning om vilka folliklar som finns i äggstockarna hos kvinnor. Därför tar jag fram information om detta ämne.

Återkalla strukturen i äggstockarna, mognaden hos kvinnliga gameter och den cykliska förändringen i produktionen av kvinnliga könshormoner.

Vad är folliklar hos kvinnor

Dessa är små sackar - små fysiologiska cyster som innehåller ett omoget ägg och vätskan runt det. De, som naturliga "behållare", skyddar fosterägget hela tiden som krävs för dess mognad. Det finns folliklar i äggstockens parenkym (vävnad).

Äggstocksfollikeln består av:

 1. Första ordningen oocyt.
 2. Follikulärt epitel.
 3. Vätskor - en produkt från utsöndring av epitelceller.
 • trofisk (skapar en grogrund för oocyt);
 • barriär (inklusive från autoimmuna reaktioner);
 • utsöndring (bildning av follikelfluid);
 • fagocytiskt (med atresi - användning av follikeln);
 • hormonell (östrogenproduktion).

Puberteten hos kvinnor börjar med närvaron i båda äggstockarna med cirka 300-400 tusen omogna folliklar. Var och en av dem i framtiden har potential för frisläppande av det specifika ägget, som kommer att befruktas. Men bara ett fåtal kommer att inse denna potential. Folliklar är en viktig del i utvärderingen av kvinnors hälsa och infertilitetsbehandling inom gynekologi.

Bedömning av folliklar av en specialist

För att bestämma en kvinnas fertilitet utför de:

Blodtest för hormonet Anti-Mullerian - Anti-Muller Hormone (AMH)

AMH-hormonnormer hos kvinnor i reproduktiv ålder

ÅlderReferensvärden för normen, i ng / ml
18-25 år gammal0,96 - 13,34
26-30 år gammal0,17 - 7,37
31-35 år gammal0,07 - 7,35
36-40 år gammal0,0,3 - 7,15
41-45 år gammal0,00 - 3,27
> = 46 år gammal0,00 - 1,15
Låg AMGNivån av antimuller hormon är en pålitlig barometer för att bedöma tillståndet i äggstocksreserven hos kvinnor. En låg nivå indikerar att äggstocksreserven snabbt minskar. Genom att bestämma nivån på AMH bestäms kvaliteten och antalet fosterägg vid diagnosen infertilitet.
Låg AMH och graviditetAMH är en indikator på tillståndet i äggstocksreserven. Ett utmattat utbud av äggstockar leder till problem i samband med graviditet och infertilitet. Om antalet ägg i äggstocksreserven minskar, minskar chansen att bli gravid.
Symtom på låg AMHDet finns inga uppenbara symtom. Men oregelbundna perioder eller upphörandet av menstruationscykeln är vad kvinnor med låg AMH vanligtvis märker. Ett blodprov är det mest effektiva sättet att mäta AMH..
Anledningar till låg AMH1. Hormonell obalans.

4. Genetisk faktor.

5. Miljöpåverkan.

6. Okänd (idiopatisk).

Ultraljudssökning av reproduktionsorganen - livmodern och äggstockarna

bäckenorgan visar storleken och antalet folliklar i äggstockarna som ökar under mognadsfasen. Storlek efter cykeldag i normala värden i tabellen nedan:

Follikelstorlek efter cykeldag

Tabell nedan för cykellängd

28 dagar. Om din cykel är längre kommer "follikelstorlekarna" att skiftas i dagar till större antal. Till exempel på den 14: e dagen av cykeln kan follikelstorleken vara 10 mm om din cykel är längre.

Baserat på resultaten från denna skanning och blodprov utvärderar en reproduktolog en kvinnas förmåga att bli gravid.

Under en normal menstruationscykel inträffar tillväxten av många folliklar, men bara en av dem mognar - den dominerande.

Mognad varar cirka 14 dagar från den första dagen då menstruationscykeln börjar. Follikeln växer tills den bryts under ägglossningen, under vilken ägget går ut. Vår patient idag var intresserad av hur många ägg i en follikel. Follikeln innehåller vanligtvis ett fosterägg..

Normal äggstocksfunktion

Äggstockarna är två små organ med en tumme som är placerade i det lilla kvinnliga bäckenet. De är fästa vid livmodern, en på varje sida, bredvid öppningen av äggledaren. Det äggstocksparenkym innehåller kvinnliga kamceller - oocyter eller ägg. I icke-medicinska kretsar kallas en oocyt ett "ägg". Äggen finns i folliklarna.

Flickor är födda med ett komplett utbud av gametes för livet. Vid födseln innehåller en normal äggstock cirka 1-2 miljoner ägg. Den kvinnliga kroppen kan inte producera nya ägg. Det totala antalet fosterägg reduceras varje månad.

När flickan går in i puberteten återstår endast cirka 25% av hennes totala utbud - cirka 300 000 - 400 000 oocyter. Under de kommande 30–40 åren av en kvinnas reproduktiva liv kommer hela utbudet att vara slut..

Stora lager av ägg läggs initialt i varje äggstock. Dessa är omogna eller primära oocyter. Varje månad måste de växa och mogna inne i äggstocksfolliklarna, växelvis - en månad till höger, den andra i vänster.

Under en kvinnas liv konsumeras ett stort antal folliklar och ägg under tillväxt och mognad. Men de allra flesta av dem når inte full mognad, de dör i en process som kallas atresia. Således mognar bara cirka 300-500 fosterägg under en kvinnas liv.

Fruktande ägg tar cirka 14 dagar och kan delas upp i två perioder. Under den inledande perioden börjar många ägg (upp till 1000 stycken) utvecklas och försöker mogna. Den andra utvecklingsfasen kräver stimulering av gonadala hormoner för att ytterligare utveckling kan ske..

Trots det faktum att hundratals ägg började mogna, passerar oftast bara en primär - preantral follikel som innehåller ett fosterägg, genom flera "bröder" av utvecklingsförändringar som en sekundär - antral follikel och dominerar sedan resten.

Som en preovulatorisk tertiär follikel, eller graafvesikel, slutför den äggmognadcykeln. Och så vidare för varje normal menstruationscykel. Ett moget ägg kan ägglossning och är redo för befruktning. De återstående folliklarna bryts ned, dör, genomgår atresi. Sedan används de av epitelceller med fagocytisk aktivitet.

Åldersfunktioner i äggstocksutvecklingen

Före puberteten producerar flickans kropp inte gonadala hormoner, som är nödvändiga för den andra utvecklingsfasen. Därför kan många ägg som börjat mogna inte fortsätta och helt enkelt dö.

Hos kvinnor under fertil ålder utvecklas det dominerande fosterägget under påverkan av tillväxthormoner och stimulering. När den är klar för befruktning, spricker den mogna follikeln och frigör ägget.

Den kommer in i äggledaren, går till livmodern och kan befruktas endast i cirka 48 timmar. Detta visar hur mycket ägget lever efter att ha lämnat follikeln. Om hon inte befruktas dör hon inom två dagar. Och efter en vecka börjar en ny graviditetscykel för fostrets ägg.

Denna cykliska utvecklingsprocess fortsätter under hela livet, tills äggen har tappats och mycket få folliklar kvar i dem. Sedan kommer klimakteriet. Detta händer efter 43 år. Medelåldern är 51 år.

Utarmning av äggbeståndet när som helst upp till 40 år kallas för tidigt äggstocksfel.

Varje kvinna som behandlas med follikelskadande läkemedel riskerar att utveckla för tidigt ovariefel. Till och med många år efter avslutad behandling.

De flesta unga kvinnor som har fått kemoterapi upprätthåller initialt fertilitet, men kan riskera att utveckla för tidig äggstocksfel. Denna kunskap är viktig för familjeplanering..

Ultraljud av äggstockarna för diagnos av infertilitet

För kvinnor som genomgår reproduktiv terapi är äggstockscanningar ett effektivt verktyg för behandling av infertilitet. Ägglossningsfel eller dysfunktion är den främsta orsaken till infertilitet bland många. Efter att ha ställt rätt diagnos bestämmer läkaren hur man ska öka chanserna för en kvinna att bli gravid.

Äggstocken är det organ som oftast skannas med ultraljud. Fastställande av äggstocksstatus och övervakning av folliklar är det första steget i bedömningen av infertilitet. Det kan vara förknippat med tillväxten av en dominerande follikel utöver den preovulatoriska diametern och den efterföljande bildningen av en stor anovulatorisk follikelcyst.

Äggstocken visualiseras av dess:

 • Morfologi - normal, polycystisk eller multicystisk.
 • Anomalier - cyste, dermoid, endometrios, tumör och andra.
 • Förändringar i utvecklingen av folliklar vid övervakning av ägglossning, för att bevisa ägglossning, bildning och funktion av corpus luteum.

Vid behandling av infertilitet är det viktigt att veta när man ska vänta på ägglossning för att bestämma det gynnsamma befruktningsstunden. Genom att skanna i väntan på ägglossning - follikulometri, kan läkaren bestämma när fosterets ägg ägglossas. Daglig ultraljud bestämmer den växande follikeln, som ska visualiseras som en svart bubbla på enhetens skärm.

Klassificering av äggstockarna efter antal och storlek på folliklarna

Resultatet av en äggstocksbedömning är en klassificering i en av tre typer:

 1. Normala äggstockar.
 2. Cystiska äggstockar.
 3. Polycystisk äggstock.

Normal äggstock med antrum (dominerande) folliklar

Den vanligaste frågan på mitt kontor är hur många folliklar som ska vara för att kunna bli gravid. En normal äggstock består av 8-10 folliklar i storlek från 2 mm till 28 mm. En grupp folliklar mindre än 18 mm i storlek kallas antrala folliklar, och inom området 18-28 mm är de kända som dominerande folliklar..

Vi kommer att förstå i vilken storlek follikeln spricker och ägglossningen inträffar. I den normala menstruationscykeln med ägglossning utvecklas en mogen follikel, som också är en cystisk struktur. Storleken på en mogen follikel redo för ägglossning är cirka 18-28 mm i diameter.

Follikulogenesen börjar med insamlingen av en grupp folliklar i den sena luteala fasen i den föregående menstruationscykeln, följt av den synliga tillväxten av folliklar i nästa follikelfas.

Gruppen av folliklar börjar växa, och i mitten av follikelfasen - på sjunde dagen, slås en - dominerande follikel ut ur den accelererade tillväxtgruppen. Många är intresserade av hur snabbt den dominerande växer. Det är känt att dess tillväxt är cirka 2 mm per dag..

Den preovulatoriska follikeln har vanligtvis en diameter på 24-28 mm när en frisättning av luteiniserande hormon (LH) frigörs från hypofysen, vilket orsakar ägglossning. Ägglossning sker ungefär 36 timmar efter frisättningen av LH. Det vill säga storleken under ägglossningen är 24-28 mm.

cystisk

Ovariecyster är ett hålrum som bildas i äggstocken fylld med vätska.

Det finns många olika typer av ovariecyster. Detta är ett vanligt gynekologiskt problem. Det är viktigt att veta att de flesta cystor i äggstockarna inte är ett tecken på cancer.

Men godartade cyster kräver behandling, eftersom de inte försvinner på egen hand. I sällsynta fall kan cyster vara ett tecken på ondartad tillväxt. Histologisk analys för atypiska celler kan bestämma vad det är - en cancer eller en godartad cyste.

Den vanligaste typen av ovariecyster är funktionell. De uppstår genom ansamling av vätska runt ett utvecklande fosterägg. Varje månad samlas en liten mängd vätska inuti follikeln. Det här är normalt.

Kombinationen, som inkluderar:

 • ägg,
 • specifika celler som producerar vätska,
 • denna vätska själv

är en follikel. En vanlig follikel har just en sådan struktur och storlek med en ärt.

Av olika skäl bildar cellerna som omger oocyten ibland för mycket vätska, och denna vätska, oftast en halmfärgad, expanderar äggstocken från insidan. Om vätskan blir större än den normala follikeln, mer än 28 mm i diameter, talar de om en follikulär cyste.

Om vätska fortsätter att bildas, sträcker äggstocken. Äggstockskapseln är vanligtvis vitfärgad, blir tunn och slät och ändrar färg till blågrå. Follikulära cyster är oftast enstaka formationer. De kan sällan nå 75-100 mm i diameter..

polycystiskt

Om en kvinna under undersökningen har fastställt för många folliklar, kommer detta att förklaras av den behandlande läkaren. Det är han som kommer att utvärdera resultaten av en ultraljudundersökning korrekt, sätta den slutliga diagnosen på grundval av alla symptom som du specifikt har.

En typisk bild av polycystic vid ultraljud bestäms av närvaron av 12 eller fler folliklar med en diameter av 2-9 mm, belägen på periferin runt strömens täta kärna.

Andra funktioner i ultraljudsavbildning inkluderar:

 • förstorade äggstockar,
 • ökat antal folliklar,
 • ökad täthet av ovariestroma.

Den största skillnaden mellan polycystiska och normala äggstockar är att de innehåller flera små antrumfolliklar med ägg som inte utvecklas, inte mognar ordentligt. Därför förekommer inte ägglossning. Den fysiologiska normen är antalet folliklar från 1 till 10. Mer än 12 - patologi.

Infertilitet på grund av polycystisk äggstock är en mycket vanlig förekomst. Många små cystiska strukturer, kallade antrala folliklar, ger ultraljudsbilden en karakteristisk bild av "polycystic". När follikeln med ägget inte mognar samtidigt, vad frågar varje tjej?.

Sjukdomen kallas polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS). Kvinnor med denna patologi har inte ägglossning regelbundet, så de har inte normala menstruationsperioder. Varför exakt den dominerande follikeln i äggstockarna hos sådana kvinnor inte mognar olika skäl.

Men patogenesen är en kränkning av den hormonella regleringen av cykeln. Därför föreskriver den behandlande läkaren hormonell korrigerande terapi för att normalisera äggstockarna. Detta är det första stadiet av infertilitetsbehandling med liknande störningar hos kvinnor.

För att bestämma typen skannas äggstocken med follikelidentifiering. Storlekarna mäts och antalet folliklar räknas..

Enligt dessa ultraljudsparametrar skiljs tre kategorier av äggstockar:

 1. En äggstock som innehåller 1-2 folliklar större än 28 mm är en cystisk äggstock.
 2. En äggstock som innehåller 12 eller fler folliklar mindre än 10 mm är polycystisk äggstock.
 3. Äggstocken, som innehåller 1-10 folliklar 2-10 mm i storlek - antrala folliklar, och 10-28 mm i storlek - dominerande folliklar, är en normal äggstock.

Tabell: kategorier av äggstockar efter antal och storlek på folliklar.

Typ av äggstockenFollikelantalFollikelstorlek
Normal äggstock1-102-28 mm
Cystisk äggstock1-228 mm och mer
Polycystisk äggstock12-201,5-9,9 mm

Kära läsare, jag ber er att ge feedback - anonymt rösta nedan för informationens kvalitet så att jag förstår hur väl ämnet avslöjas.

Dessutom föreslår jag att du tittar på videon "Tillväxt och utveckling av follikeln hos kvinnor" av gynekolog Garyaeva I.V..

Folliklarnas roll i kvinnliga äggstockarna

Folliklar i äggstockarna är nödvändiga för kvinnors reproduktionsfunktion. Ägglossning - utsläpp av ett ägg för efterföljande befruktning - är omöjligt utan deras deltagande. Den vanliga menstruationsförloppet indikerar i de flesta fall avsaknaden av oegentligheter i deras arbete. Misslyckande med deras funktion uppstår i patologier i köns- eller endokrin sfär.

Beskrivning

Folliklar finns i varje bilaga av en kvinna. Alla kan inte vara operativa samtidigt. Deras mognad inträffar gradvis under varje menstruationscykel.

Strukturera

Follikeln är en oocyt - en sfärisk cell. Dess ursprungliga storlek överstiger inte 25 mikron. Det skyddas av ett dubbelt skikt av bindväv och omges av epitelceller. I mitten är kärnan och kärnblåsan, från vilken ägget utvecklas. Den senare i moget tillstånd anses vara den största cellen i kroppen. Follikulär vätska i strukturen i ovariefollikeln bildas i början av dess tillväxt. En sådan vesikel är mycket troligt att brista i den nuvarande menstruationscykeln..

Destination

Follikeln är nödvändig för att skydda ägget från yttre påverkan. Han ger henne gynnsamma utvecklingsvillkor. Med nästan fullständig mognad av den kvinnliga cellen och med början av tillväxten av bubblan i den första fasen av cykeln, producerar dess vätska östrogen. När den senare når toppvärden, ökar nivån av luteiniserande hormon kraftigt - det stimulerar membranets brott för att frigöra ägget. Detta inträffar i mitten av cykeln när follikeln i äggstocken har mognat och kallas ägglossning. På detta slutar bubblans funktioner.

Vidare används resterna av membranet för att bilda corpus luteum, som reglerar förloppet för den sista fasen av menstruationscykeln.

Olika typer av folliklar skiljer sig i mognadsgrad. Detta bestämmer dess diameter och sannolikheten för ett brott i den nuvarande menstruationscykeln..

Ursprunglig

Primordial är en bubbla som är i vila. Detta är den primära formen för hans utveckling - det är i det här tillståndet han bor mestadels i bilagorna till en kvinna. Det innehåller ett omoget ägg och ökar inte i storlek. Tillväxten är möjlig i efterföljande menstruationscykler..

Primär eller preantral

Utvecklas från det ursprungliga. Dimensionerna på primärsäcken ökar något jämfört med den tidigare fasen av dess utveckling. Detta inträffar i början av menstruationscykeln. Sådana vesiklar innehåller en liten mängd vätska, men kan producera könshormoner.

Sekundär eller antrum

Under denna utvecklingsperiod produceras vätska som omger ägget aktivt. Allt fler könshormoner produceras. Antrala vesiklar med en diameter av 7-11 mm bildas den 8-9: e dagen av månadscykeln. Med klimakteriet minimeras antalet sådana folliklar i äggstocken, ibland är de helt frånvarande.

Tertiär eller preovulatorisk eller mogen

Denna typ kallas oftast den dominerande, eller graaffbubblan, och anses vara toppen av utvecklingen. Den når 18-22 mm i diameter, oftast är en eller två av dessa folliklar i samma äggstock. En graafbubbla bildas efter cykelens 14-16: e dag. Dess kavitet innehåller en stor volym follikulär vätska. Den senare producerar den maximala mängden östrogen, vilket bidrar till bristning av membranet för frigörandet av ägget.

Den dominerande follikelns roll

Graafbubblans funktionalitet avgör sannolikheten för ägglossning. För att hans skal ska brista måste han producera den maximala mängden östrogen. Den senare stimulerar hypofysen, som producerar luteiniserande hormon, som utlöser ägglossningsprocessen. Under dess inflytande bildas stigma på bubblan - det utskjutande området där ägget ligger. Det är på detta ställe som skalet går sönder.

Ägglossningsögonblicket är den mest gynnsamma tiden för befruktningen. Det varar bara några dagar, och ägget i sig anses vara livskraftigt bara en dag.

En dominerande follikel bildas i vänster eller höger äggstock. Hos de flesta kvinnor betraktas rätt bihang som mer aktiv - det är han som också ansvarar för produktionen av könshormoner, implementeringen av reproduktionsfunktionen. Äggstockarna kan arbeta växelvis - i det här fallet, i en menstruationscykel, ägglossning inträffar i det vänstra organet, och i det nästa - i höger.

Hos vissa kvinnor bildas två eller flera dominerande folliklar i en äggstock samtidigt. Detta tillstånd är inte en patologi när de bryts vid rätt tidpunkt. Flera påsar som ägglossar samtidigt ökar risken för multipel graviditet. Detta tillstånd är troligt med en kvinnas individuella egenskaper, stimulering av ägglossning med droger eller efter avskaffande av orala preventivmedel. Ibland utvecklas två eller flera dominerande folliklar i olika äggstockar.

Normen för antalet folliklar i bilagan

Båda bilagorna innehåller ett stort antal urblåsa vesiklar. Vid födelsen har flickor cirka 1-2 miljoner. I processen för sexuell utveckling dör många av dem under påverkan av följande faktorer:

 • miljöpåverkan - dåliga miljöförhållanden;
 • förloppet av smittsamma, virala och andra sjukdomar i kroppen eller könsdelar;
 • minskad immunitet;
 • tidigare kirurgiska ingrepp;
 • ta medicin;
 • obalanserad näring;
 • naturligt hormonellt fel under sexuell utveckling.

Som ett resultat, normalt, hos en frisk kvinna i början av reproduktionsperioden, kvarstår cirka 250-500 tusen vesiklar. Deras lilla antal indikerar allvarliga sjukdomar eller närvaron av andra patologier i kroppen.

Normen för antalet folliklar i äggstockarna, beroende på dagen från början av cykeln:

 • 2-5 dagar - upp till 10-14 stycken;
 • 6-10 dag - 5-7 stycken;
 • 11-14 dag - 1-3 stycken.

I premenopaus finns bara några få små folliklar i äggstockarna, som ofta regresserar.

Omedelbart efter blödningens slut upptäcks endast de primära vesiklarna. Några av dem reduceras, resten blir sekundära. I början av ägglossningen återstår bara en påse, mindre ofta - några få bitar redo att brista. Bubblor med mindre diameter regresseras. Graafbubbla skiljer sig från resten i stor storlek redan från 9-11 dagar av cykeln.

Under graviditet är folliklar i äggstockarna normalt frånvarande. Detta tillstånd kan fortsätta till slutet av amningen. Detta beror på den naturliga upphängningen av bilagorna - kroppen förhindrar början av befruktningen, vilket kan skada den nuvarande graviditeten och mata barnet. Därför kan preventivmedel inte behövas under amning. Men menstruationen kan återupptas 6-8 månader efter leveransen, även med fortsatt mjölkproduktion.

Möjliga avvikelser

Oftast inträffar överträdelser i processen med follikulogenes när de endokrina organen misslyckas och under gynekologiska sjukdomar. Detta manifesteras av frånvaron av ägglossning, avvikelse från antalet bubblor från normen etc..

Uthållighet

Persistens - frånvaron av brott i säcken vid den tid som föreskrivs för ägglossning. Detta tillstånd kan förekomma hos friska kvinnor, men inte oftare än 1-2 gånger per år. Persistens orsakat av hormonell misslyckande, frekvent stress, bihangsjukdomar.

Alla patologier i bilagorna innebär utveckling av hormonell obalans och en funktionsfunktion i mognad av folliklar i äggstockarna.

En månatlig upprepning av sjukdomen kräver en diagnos av funktionaliteten i könsområdet. Frånvaron av ett gap innebär omotivering. Om den inte behandlas är uthållighet full av utvecklingen av infertilitet..

Överskott av norm

Detta tillstånd kallas ovariell multifollikularitet. Detta anses inte vara en sjukdom. Många folliklar i äggstocken, vars utveckling slutar med ägglossning, kräver inte behandling i frånvaro av symtom på en kvinnas reproduktionsfunktion.

I vissa fall kan multifollikularitet leda till utveckling av polycystiska bilagor. Detta inträffar i frånvaro av ägglossning eller bristning av bara några få säck. I det senare fallet kvarstår persistenta folliklar i äggstocken och degenererar till cyster. Ovariell follikulos hos kvinnor behöver hormonbehandling.

Brist på

Med fullständig frånvaro av vesiklar i någon av bilagorna är befruktning omöjlig. Samtidigt kan menstruationen fortsätta med normal regelbundenhet eller inte inträffa under flera månader. Det främsta skälet till att det inte finns några folliklar i äggstockarna är hormonsvikt. I svåra fall diagnostiseras dysfunktion i bilagorna. Den farligaste komplikationen av en sådan patologi är den tidiga början av klimakteriet, och som ett resultat fullständig infertilitet.

Med ett litet antal folliklar i äggstockarna är det möjligt att bli gravid, men med lägre sannolikhet. Om de är otillräckliga för ägglossning kommer fertilisering inte att äga rum. Patologi kan korrigeras genom att ta mediciner som påskyndar tillväxten av vesiklar. En sådan behandling, även med ett litet antal folliklar i äggstockarna, ökar sannolikheten för en graafbubbla i samma cykel, men vid ett senare tillfälle.

Hos postmenopausala kvinnor är folliklar i äggstockarna frånvarande, och under början minskar antalet.

Folliculogenesis-korrigering

Bildningen av dominerande vesiklar kan kontrolleras med konstgjorda medel. För detta används speciella läkemedel med det innehåll av hormoner som behövs för kvinnan.

Stimulering av ägglossning

Denna metod för behandling används av patienter som vill påskynda början av graviditeten. Indikationer för stimulering:

 • små folliklar i äggstockarna med ultraljud under flera cykler;
 • uthållighet
 • brist på ägglossning;
 • brist på den första fasen av cykeln - närvaron av hormonell brist;
 • äggstocksutmattning, där folliklarna inte växer.

Denna metod är kontraindicerad hos kvinnor med hinder i äggledarna och risken för för tidig menopaus. Om det finns många folliklar i äggstockarna, kan stimulering leda till polycystic.

I denna teknik används mediciner som innehåller östrogen. De accepteras från 5 till 12 dagar efter cykeln. Behandlingsregimen kan ändras beroende på patientens individuella egenskaper. Att använda dessa läkemedel hjälper till att öka antalet folliklar i äggstockarna, påskynda deras tillväxt och stimulera den naturliga produktionen av kvinnliga hormoner. Deras abrupt avbokning 1-3 dagar innan den förväntade ägglossningen ökar kraftigt nivån av luteiniserande hormon, under påverkan av vilket ägget släpps.

Under behandlingen övervakas tillväxten av folliklar i äggstocken med ultraljud. För att göra detta mäts deras diameter var 1-3: e dag. Med avvikelser i utvecklingen förändras läkemedlets dosering. Med risken för cystabildning föreskrivs mediciner som bromsar tillväxten av urinblåsan.

Kvantitetsminskning

Ett stort antal antralblåsor indikerar en kränkning av produktionen av follikelstimulerande hormon, östrogen, prolaktin eller progesteron. För att minska antalet folliklar i båda äggstockarna är det nödvändigt att ta mediciner som kontrollerar deras koncentration i blodet. Oftast ordineras kombinerade orala preventivmedel för detta ändamål..

Eventuella hormoninnehållande läkemedel förskrivs strikt enligt resultaten från analyser av hormonhalten.

Ökning i kvantitet

Terapi för att öka antalet folliklar i äggstockarna är nödvändigt endast om de är otillräckliga eller helt frånvarande. Med regelbunden ägglossning är behandling inte nödvändig. Annars ökar risken för att utveckla polycystic.

Ett patologiskt litet antal vesiklar kräver en diagnos av hormonnivåer. Om det kränks föreskrivs lämpliga läkemedel. Efter återställande av tilläggens normala funktion återgår antalet antrala och mogna folliklar i äggstockarna till det normala.

Varför bryts inte

Bristning av bubblan kan vara frånvarande med hormonell misslyckande. Oftast i detta fall är follikulogenesen praktiskt taget inte nedsatt. Skalet för äggets utgång spricker inte med en liten bubbelstorlek eller en kränkning av nivån på följande hormoner:

 • östradiol;
 • luteiniserande;
 • follikelstimulerande;
 • 17-OH-progesteron;
 • prolaktin.

Påsen kan inte rivas under inflammatoriska och smittsamma processer i könsorganen.

Den normala ägglossningen återställs efter justering av kvinnans hormonella bakgrund.

Möjliga patologier - orsaker, diagnos, behandling

Avvikelser i bilagornas funktionalitet kan uppstå av flera skäl. Detta underlättas av patologin för det reproduktiva och andra system och vissa externa faktorer:

 • hormonell obalans, inklusive sjukdomar i endokrina organ;
 • inflammation i bilagorna;
 • förekomsten av könsorganinfektioner;
 • kronisk stress, trötthet;
 • tidigare kirurgiska ingrepp;
 • ta vissa mediciner;
 • ålder över 50 år - början av klimakteriet, en minskning av folliklarna i äggstockarna;
 • dåliga miljöförhållanden;
 • återhämtning efter graviditet och amning.

Det är möjligt att misstänka ett fel i bilagorna inte bara genom att cykeln fungerar utan också av andra symptom:

 • viktförändring - utmattning eller fetma;
 • manlig kroppshår;
 • håravfall på huvudet;
 • försämring av hud och naglar;
 • smärta i nedre buken;
 • humörsvängningar;
 • patologisk vaginal urladdning;
 • intermenstrual uterinblödning.

Akut smärta med låg intensitet i vänster eller höger sida i mitten av cykeln är ett tecken på en sprängande follikel i äggstocken - början av ägglossningen.

För att fastställa orsakerna till kränkningar av follikulogenesprocessen krävs följande typer av diagnostik:

 • blodprover för hormonella nivåer;
 • förhör av patienten - identifiera menstruationens regelbundenhet, deras art, möjliga symtom på patologier;
 • gynekologisk undersökning - en bedömning av tillståndet hos inre organ, typ av utsläpp;
 • vattpinne från slidan - en studie av lokal mikroflora, förekomsten av infektiösa mikroorganismer;
 • Bäcken ultraljud - en detaljerad undersökning av de inre könsorganen, tillståndet i folliklarna i äggstockarna, bestämning om deras storlekar motsvarar normen beroende på dagen för menstruationscykeln.

Alla läkemedel förskrivs strikt enligt analysresultaten. Följande typer av läkemedel behövs för att behandla bilagor och återställa ägglossningen:

 • hormonella, inklusive orala preventivmedel - normaliserar den hormonella bakgrunden och den vanliga menstruationscykeln;
 • antiinflammatorisk - eliminera fokus på inflammation, få dig att må bättre;
 • antibakteriell - nödvändig i närvaro av könsorganinfektioner;
 • absorberbar - används för att eliminera cyster som uppstod under uthållighet;
 • vitaminkomplex - reglerar menstruationscykeln, mättar kroppen med användbara ämnen.

Om alla behandlingsmetoder är ineffektiva och åtminstone en follikel i äggstocken är närvarande, används IVF-befruktning, och ett givarägg kan användas för dess implementering.

Dessutom föreskrivs patienten fysioterapikurser - detta förbättrar den lokala blodcirkulationen, återställer bilagans funktion. Folkläkemedel hjälper till att öka folliklarna i äggstockarna. För detta ändamål är örter som påverkar en kvinnas hormonella bakgrund lämpliga - salvia, bor livmodern, röd pensel.

Sjukdomsprevention

För att ägglossningen ska vara regelbunden och komma i tid måste en kvinna övervaka sin egen hälsa. Efterlevnad av reglerna hjälper till att undvika sjukdomar i könsområdet:

 • besök hos gynekolog var sjätte månad;
 • full leverans av tester för att diagnostisera kroppen en gång om året;
 • intag av vitaminkomplex 1-2 gånger per år;
 • balanserad diet;
 • regelbundet sexliv;
 • avslag på dåliga vanor;
 • ta medicin endast enligt instruktion av en läkare;
 • måttlig fysisk aktivitet 2-4 gånger i veckan.

Regelbunden intimitet har en positiv effekt på en kvinnas känslomässiga tillstånd och förbättrar bilagornas funktion, eftersom vid samlaget släpps könshormoner.

Det viktigaste för kvinnors hälsa folsyra, vitamin E, C, grupp B, magnesium. Deras normala nivå förhindrar cykelfel, eliminerar smärtsam menstruation.

Sannolikheten för befruktning beror på utvecklingen av folliklar i bilagorna. Med en kränkning av bubblans mognad minskar risken för graviditet avsevärt. För att upprätthålla follikulogenes och könshälsa måste alla förebyggande åtgärder följas. Vid de första symtomen på ett eventuellt misslyckande bör du rådfråga en gynekolog.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Temperatur under menstruationen: om den kan öka och till vilka siffror?

En ökning av temperaturen före menstruationen är också en avvikelse från normen, eftersom i den andra fasen av cykeln, bör temperaturen (BT), tvärtom, minska något, men dess ökning i kombination med svår smärta och illamående är ett tydligt tecken på sjukdom, inflammation eller graviditet....

Varför det inte finns några perioder (gå inte länge utan anledning)?

En kvinna som tar hand om sin hälsa övervakar alltid menstruationscykelns varaktighet, eftersom varje gång ett nytt litet stadium i livet inträffar med dess början....

Menstruationscykel: normal, orsaker till en oregelbunden cykel, hur man hanterar dem

Varje tjej bör vägledas i frågor som rör menstruationscykeln om hon är intresserad av att upprätthålla sin egen hälsa och hennes ofödda barns hälsa....